De Uitgeester

6 juli 2016

De Uitgeester 6 juli 2016


Meester Peter en Juf Aafke nemen afscheid van basisschool De Molenhoek

Juf Aafke en meester Peter hebben veel van 'hun' kinderen teruggekregen. Foto: Anita Webbe

Door Anita Webbe

UITGEEST - De Molenhoekschool neemt donderdag 7 juli afscheid van juf Aafke Winder en meester Peter Welbedacht. Beiden hebben jarenlang hard en met veel plezier gewerkt en gaan nu genieten van hun welverdiende pensioen. Juf Aafke is negentien jaar werkzaam geweest in de onderbouw en meester Peter elf jaar als directeur op deze school. Ouders, (oud)leerlingen en bekenden kunnen morgen afscheid van hen nemen. De receptie op De Molenhoek is van 16.30 uur tot 18.00 uur.

Juf Aafke (60), groepsleerkracht in de onderbouw: "Je kunt het lesgeven wel mijn roeping noemen. Al 25 jaar werk ik met heel veel plezier met jonge kinderen. In de eerste plaats vind ik het belangrijk dat jonge kinderen spelenderwijs vaardigheden leren en om die balans tussen spelen en leren te vinden. Eigenlijk zou er een soort overgangsjaar moeten zijn voor de kinderen die nog speels en niet toe zijn aan tweedimensionaal leren wat ze vanaf groep drie doen. Kleuters leren nog driedimensionaal: vaardigheden zoals samenwerken en communiceren. Ik zal de kinderen en het team erg gaan missen. Ik vond het lesgeven altijd erg leuk en de kinderen gaven me altijd veel positieve energie. Ik ga me nu storten op mijn hobby's tuinieren en sporten. Misschien ga ik vrijwilligerswerk doen, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Martina Tellegen gaat mijn taken waarnemen vanaf volgend schooljaar."

Open school
Peter Welbedacht (64) heeft bijna dertig jaar voor de klas gestaan. Hij heeft lesgegeven in alle groepen, behalve de kleutergroepen. "Als leraar kreeg ik al meer coördinerende taken en vervolgens werd ik adjunct-directeur, op een andere Tabijnschool. De Molenhoek is een open school. We hebben een solide team dat streeft naar goed onderwijs en het kind op de eerste plaats zet. We hebben binnen de Molenhoek in teamverband een partnerschap met ouders. We bespreken gezamenlijk de vorderingen van de kinderen en hun gedrag en zijn hiermee elkaars verlengde. Dit komt zeer ten goede aan 'onze kinderen'.

Mannen
Aafke en Peter zijn van mening dat het basisonderwijs wel wat aantrekkelijker gemaakt zou kunnen worden. Bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving en ICT. "Maar ook de druk op leerkrachten van bovenaf zou wel verlicht mogen worden. De klassen zijn groot, bovendien er zijn meer zorgkinderen zowel aan de onderkant als de bovenkant, die extra aandacht nodig hebben. Wie denkt na schooltijd klaar te zijn, heeft het mis: er is veel nakijkwerk en 's avonds zitten we nog administratief werk te doen. Wanneer meer mannen een beroep in het onderwijs zouden kiezen zou er een betere balans binnen een schoolteam kunnen ontstaan. Maar dan zouden de salarissen wél omhoog moeten.

Ik had me geen fijnere tijd kunnen wensen, het afscheid is heel dubbel: het is ook fijn om wat anders te kunnen doen, zoals op halve kracht voor Tabijn werken en genieten van mijn vrije tijd. Ik sport, ga films draaien in het filmhuis in Bergen, of naar Kenia een schooldirectie opleiden wat ik al acht jaar doe", aldus meester Peter. Hij draagt zijn taken vol vertrouwen over aan Vroni Kleverlaan. Zij is al jaren werkzaam als directrice op diverse scholen.

Uitgeestse Rianna Galiart naar EK atletiek

Rianna Galiart.

UITGEEST - Spannende dagen voor de Uitgeestse Rianna Galiart. Zij doet mee aan het EK atletiek dat vandaag begint in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ruim 1400 atleten komen tot en met zondag 10 juli in actie. Rianna, lid van AV Lycurgus in Krommenie, komt donderdag om 9.35 uur voor het eerst in actie bij de kwalificatiewedstrijden polsstokhoogspringen. Na een moeilijk begin dit outdoorseizoen is ze goed in vorm gekomen en uiteraard hoopt ze de finale te halen. Naar verwachting moet ze 4.50 meter springen om de finale te halen. Een hoogte die ze nog nooit gesprongen heeft, maar die natuurlijk heel graag zou willen springen. Lukt dit, dan is ze naast een mogelijke finaleplaats verzekerd van een olympisch ticket op dit onderdeel bij de Olympische Spelen deze zomer in Rio de Janeiro. Wij wensen Rianna veel succes!

Middenstip hockeyveld MHCU symbolisch verwijderd

UITGEEST - Voorzitter Jaap Bos verwijderde afgelopen week symbolisch de middenstip van het oude kunstgrasveld van Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU). MHCU krijgt deze zomer een nieuw waterveld als vervanging van het huidige verouderde kunstgrasveld. In 2017 wordt een tweede kunstgrasveld gerealiseerd, waar MHCU samen met korfbalvereniging Stormvogels gebruik van gaat maken.

Riyal of Hamble in Schotland - deel 2

De Flyer al op weg naar Rotterdam. V.l.n.r: Willem Burgering, Ad de Haer, Chris ? en schipper Gerard Schootstra.

De Riyal of Hamble vertrok maandag 6 juni vanuit Akersloot richting de Hebriden, een uitgestrekte eilandengroep voor de westkust van Schotland. Aan boord de Uitgeesters Bert Albrink en Peter Sanders, Ton van den Brink uit Limmen en Akersloter Willem Burgering. Een televisie-uitzending van het programma 'Floortje naar het einde van de wereld', waarin Floortje Dessing een bezoek brengt aan het kleine eilandje Canna tussen de binnen- en buiten Hebriden, is de aanleiding van deze reis. Bert Albrink vertelt in De Uitgeester over de avonturen op zee.

"Wist u dat er in de wateren rond de Hebriden koraal groeit? Wij niet, maar laten ons overtuigen door een zeer enthousiaste dame van het Schots onderzoekscentrum voor maritieme zaken dat we bezoeken. Ze laat ons het witte koraal zien dat op tweehonderd meter diepte rond de eilanden groeit. Gedreven als ze is, laat ze ons weten dat er voor de mensheid geen voedselprobleem behoeft te zijn. Er is zo onnoemelijk veel meer voedselrijk water op de wereld dan land. In oppervlakte is de verhouding land-water ongeveer 25 om 75 procent, maar gemeten naar de massa (productief) water door de dieptes onder het wateroppervlak is de verhouding ongeveer 98 procent water tegen 2 procent land. De potentie van algen als voedsel bijvoorbeeld is enorm. Er is nog heel, heel veel te onderzoeken, maar zij droomde al van een situatie waarbij de mensheid niet meer behoeft te eten maar algen via de huid kan opnemen. Stilletjes denk ik dan: zal ze als ze zich eenmaal met algen insmeert niet stiekem gaan dromen van een lekkere biefstuk? Interessant is het zeker."

Flyer
"Met een sukkelgangetje alleen op de fok met een rubberboot en paravaan als een soort tandem achter ons aan slepend hebben we plotseling tuk. Geen algen maar drie vette makrelen! Willem, die gek op vis is, staat al met zijn mes te zwaaien om ze te fileren. Terwijl hij in het gangboord de vis panklaar maakt, glijden we langs het kasteel rustig de Dunstaffnage bay binnen. In deze beschutte baai waar ooit de Noormannen een vloot vikingschepen hadden liggen en de scepter over de Hebriden zwaaiden, ligt nu een vloot moderne jachten. We tanken hier diesel die rood van kleur is. Dat wordt een probleem in Nederland waar het kleurtje verboden is voor de pleziervaart. Na het nuttigen van de makreel gebeurt er iets bijzonders waar wij zeilers warm van worden. De legendarische Flyer ligt naast ons afgemeerd. Wow... Dit behoeft enige uitleg; Connie van Rietschoten liet bij de werf Royal Huisman de Flyer bouwen en won er als eerste Nederlander de Whitbread Round de World Race mee in 1978. De Whitbread werd later omgedoopt in de Volvo Ocean Race. Zijn voor die tijd ongewone projectmatige aanpak van alles rond deze race werd de trend voor het huidige Volvo Ocean Racen. Na jarenlang in de VS gelegen te hebben kwam het schip twee jaar geleden te koop. Een aantal Nederlanders, waaronder profzeiler Gerard Schootstra, wist het schip weer naar Nederland te halen en als Nederlands erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. De boot werd in een half jaar nagenoeg weer in de oorspronkelijke nieuwstaat teruggebracht. In die tijd overleed tragisch genoeg de heer Van Rietschoten. Kort voor zijn overlijden heeft hij zijn persoonlijke Whitbread-penning aan de nieuwe eigenaren geschonken. Na zijn dood hebben zijn vrouw en dochter zijn as over zee uitgestrooid vanaf de inmiddels opnieuw in de vaart gebrachte Flyer."

Tranen
"We zitten gezellig aan boort van de Flyer te bieren als Gerard Schootstra ons dit verhaal vertelt. De tranen zijn zichtbaar in zijn ogen. Deze jongens zijn zo gedreven en gepassioneerd dat ik er ook even last mee krijg. Wat een lading. Fishermannetje? Gerard vliegt terug naar Nederland en zegt de maandag daarop terug te komen om dan de Flyer via het Caledonian Canal terug naar Rotterdam te varen. Hé, onze Willem moet toevallig ook nog die kant op!, roepen we. Nou, dan vaart-ie toch met ons mee?, biedt Gerard aan. Hoe cool is dat? Niks met Ryan Air, met de Flyer! Wij passen ons eigen vaarschema aan om Willem die maandag weer bij de Flyer af te zetten. We doen een bliksembezoek aan het bijzondere Canna (daarover meer in de volgende editie), proeven alvast de Tobermory Whisky en zijn maandag weer terug naast de Flyer. 's Avonds zitten we gezellig het binnenste van het schip te inspecteren. Met name de enorme inhoud van de koelboxen moet geproefd worden. Gezellige lui. Vooral Gerard is een enorm gedreven zeiler met een enorme emotionele betrokkenheid bij het erfgoed de Flyer. In de kleine uurtjes stappen we over op onze eigen boot. Gasten betalen forse bedragen om ooit eens met dit schip mee te kunnen varen en Willem stapt zo morgen aan boord mee naar Nederland... Die man is voor het geluk geboren, wordt er al naar ons geappt. Willem zet de volgende morgen zijn spullen over en is ook een beetje geëmotioneerd om ons te verlaten natuurlijk. We varen anderhalf uur met ze op tot aan de Lady's Rock waar sterke stroomrafelingen en donkere luchten voor een mooi decor zorgen. Over en weer fotograferen, zwaaien en dan moeten we ze laten gaan. Later via de marifoon nog een keer goeie vaart en hopelijk tot ziens. Dan zijn onze wegen definitief gescheiden en duikt Willem zich in een nieuw avontuur. Willem op de Flyer. Het zou een titel van een jongensboek kunnen zijn merkt een van onze vrienden op. Wij gaan verder met ons avontuur waarover de volgende keer meer. We hopen de reuzenhaai of de Noorse vinvissen te spotten. Misschien zelfs een orka. (Foto's: Bert Albrink)

Streep door toekomst (en talentenjacht) De Zien

Net die éne politieke partij waarvan de doorslaggevende steun werd verwacht, stemt tegen als het gaat om de garantie voor het zwembadbestuur om na deze vijf jaar hier nog een verlenging van zeven jaar te mogen benutten, om de investeringen op de lange termijn veilig te stellen. Van de vijftien raadsleden stemden er acht tegen de toekomstplannen (VVD, D66, CDA en Uitgeest Lokaal). Die laatste partij had de beslissende stem(men twee personen) kunnen wezen, maar die liet dit na. Tot ieders verbazing komt één week later in de raadsvergadering Bert Weijers, fractievoorzitter van Uitgeest Lokaal, met het verhaal dat zijn partij voor het behoud van De Zien en het volkstuinencomplex en De Kuil is, maar dan is het kwaad al geschied. Stemde Uitgeest Lokaal als ex-bestuurslid van De Zien in het verleden uit rancune tegen of wilde zij haar nieuwe wethouder van sport en recreatie op het pluche houden? Van medewerking van B&W moet het zwembadbestuur het ook al niet hebben want ze kregen op het laatste moment te horen dat de geplande talentenjacht op zaterdag 9 juli niet door kon gaan vanwege een risicovolle voetbalwedstrijd tussen FC Uitgeest en AZ aan de andere kant van het parkeerterrein. Zou de gemeente terugdenken aan een afgegeven vergunning voor de monstertruckshow die in Uitgeest toevallig goed is afgelopen, of verwachtte ze de mobiele eenheid net als een paar jaar geleden bij de illegale vergadering van een fascistische groepering?

Lou Winter
Uitgeest

'Gemeente voert hulp bij huishouden uit zoals bedoeld'

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft onlangs drie richtinggevende uitspraken gedaan over hulp bij huishouden door gemeenten (Wmo 2015, Wet maatschappelijke ondersteuning). Staatssecretaris Van Rijn heeft aangegeven dat een groot deel van de gemeenten de wet uitvoert volgens deze uitspraken. Dat geldt ook voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH). De gemeenten laten nog wel een aantal zaken verder uitzoeken.

De BUCH-gemeenten bieden de eenvoudige hulp bij huishouden aan als algemene voorziening. Dit mag volgens de uitspraak van de CRvB. De gemeenten stellen daarnaast een maatwerkvoorziening hulp bij huishouden beschikbaar voor cliënten die dat nodig hebben in het kader van de eigen regie en zelfredzaamheid. Ook dat sluit aan bij de uitspraak van de rechter. Bij de afweging of cliënten in aanmerking komen voor de algemene voorziening of voor de maatwerkvoorziening wordt eerst onderzoek uitgevoerd. Dat is ook aan de orde in de BUCH-gemeenten.

Actie
Op een aantal andere punten moeten de BUCH-gemeenten actie ondernemen. Het gaat dan over de voorwaarden die de CRvB heeft gesteld voor een algemene voorziening. In Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum zijn per gemeente raadsbesluiten genomen over de inzet van de algemene voorziening. Hierin is per gemeente aangegeven welke keuzes zijn gemaakt en waarom. Vervolgens is een aanbestedingstraject aangegaan. Nu moet nog de verordening met terugwerkende kracht worden aangepast. Pas dan wordt officieel aan de voorwaarden van de CRvB voldaan. De eigen bijdrage voor de algemene voorziening mag niet inkomensafhankelijk zijn. Deze eis wordt nu nader onderzocht door een onafhankelijk kennis- en adviesbureau. Ook de zorg voor het kunnen beschikken over schoon beddengoed en schone kleding zou volgens de CRvB-uitspraak onder de Wmo 2015 vallen. De huidige algemene voorziening voorziet hier niet in. De wijze waarop dit geregeld gaat worden gaan de BUCH-gemeenten (juridisch laten) onderzoeken.

Maatwerk
De BUCH-gemeenten bieden de eenvoudige hulp bij huishouden per 1 januari 2016 aan als een algemene voorziening. De zwaardere hulp bij huishouden - voor cliënten die ondersteuning nodig hebben bij het voeren van eigen regie op het huishouden - blijft beschikbaar als maatwerkvoorziening. De criteria om ervoor in aanmerking te komen zijn per 1 januari 2016 verruimd. De algemene voorziening is aanbesteed en inmiddels belegd bij een aantal zorgaanbieders. De gemeenten hebben in 2015 cliënten met eenvoudige hulp bij huishouden gesproken. Consulenten hebben bepaald welke cliënten in aanmerking komen voor de algemene voorziening en wie voor de maatwerkvoorziening. Nieuwe aanvragen voor de algemene voorziening kunnen bij de gemeente binnenkomen óf rechtstreeks bij de zorgaanbieder. De zorgaanbieder toetst aan de hand van de persoonlijke situatie of de algemene voorziening de beste oplossing is. Bij twijfel neemt de zorgaanbieder contact op met de gemeente. Mogelijk komt een cliënt toch in aanmerking voor een maatwerkvoorziening of is er een andere oplossing. Cliënten met een aanvraag voor de maatwerkvoorziening melden zich bij de gemeente. Die voert een breed individueel gesprek.

Tegemoetkoming kosten
Cliënten die een algemene voorziening krijgen en die een inkomen hebben dat hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor korting van € 3,50 per uur; de andere cliënten komen in aanmerking voor een korting van € 10,- per uur. De laatstgenoemde groep kan zich bovendien wenden tot de bijzondere bijstand voor vergoeding van de volledige kosten van de eigen bijdrage voor maximaal acht uur per vier weken. De eigen bijdrage voor cliënten die de maatwerkvoorziening ontvangen is inkomensafhankelijk en wordt vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor de cliënten in Bergen, Castricum en Heiloo is er bovendien een collectieve ziektekostenverzekering minima die de eigen bijdrage voor het CAK vergoedt. Zo wordt een stapeling van eigen bijdragen tegengegaan.

Politienieuws

Fietsendiefstal
UITGEEST - Een grijze damesfiets met een blauwe fietstas werd 28 juni meegenomen vanaf de Middelweg. Donderdag 30 juni werd een matzwarte damesfiets van het merk Voque gestolen vanaf het Stationsplein.

Snelheidscontroles
UITGEEST - De politie hield 28 juni een snelheidscontrole op de Geesterweg. Van de 378 passanten begingen er twee een overtreding. De hoogste snelheid was 59 km/u, bij een toegestane snelheid van 50 km/u. Bij een snelheidscontrole op de Provincialeweg donderdag 30 juni beginen 65 van de 1862 passanten een overtreding. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 121 km/u, bij een toegestane snelheid van 80 km/u. Zaterdag 2 juli reden 109 van de 2300 weggebruikers te hard. Ditmaal bedroeg de hoogst gemeten snelheid 116 km/u.

Alcoholcontrole
UITGEEST - Bij een alcoholcontrole op de Broekpolderweg donderdag 30 juni tussen 19.30 en 22.00 uur werden negen processen-verbaal opgemaakt. Eén iemand kreeg een bekeuring voor rijden onder invloed. Het betrof een beginnend bestuurder met een promillage van 180 ugl. Er werden ook vijf snelheidsovertredingen bekeurd. Vier bestuurders reden dusdanig hard, dat hun rijbewijs is ingevorderd. Verder één proces-verbaal voor onverzekerd rijden, één voor het ontbreken van APK en één voor rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Inbraak
UITGEEST - Bij een bedrijfspand aan de Meldijk werd tussen 3 en 4 juli ingebroken. Er werd een ruit ingegooid en uit een kantoorruimte werden een kassalade en kluis weggenomen. Op 30 juni, rond 3.00 uur, werd getracht in te breken in een personenauto op de Zwarte Venstraat. De eigenaar werd gealarmeerd door het alarm en zag de dader wegrennen. De ramen van de auto stonden open, er waren echter geen sporen van braak. Er wordt niets vermist. Tussen 30 juni en 2 juli vond tijdens de vakantie van de bewoners een poging tot inbraak plaats bij een woning op de Prinses Beatrixlaan. Geprobeerd werd om het slot van de voordeur te forceren. Het gelukte de dader echter niet de woning binnen te komen.

Eindvoorstelling groep acht Binnenmeer

UITGEEST - Zoals elke groep acht neemt ook de hoogste groep van de Binnenmeerschool binnenkort afscheid. Dat doet zij met een zelfgeschreven eindshow die wordt opgevoerd in dorpshuis De Zwaan. Woensdag 6 juli, van 10.00 tot 12.00 uur is de eerste voorstelling, speciaal voor senioren. Dit op verzoek van de Senioren Stichting Uitgeest. De leerlingen hebben drie kaartjes gekregen om hun opa's en oma's uit te nodigen. Vrijdag 8 juli voert groep acht de voorstelling nog twee keer op, dan voor alle medeleerlingen en docenten. Dinsdag 12 juli is er een middagshow van 16.00 tot 18.00 en een avondshow van 19.30 tot 21.00 gevolgd door een borrel op de Binnenmeer. Daar zal de school officieel afscheid nemen van de leerlingen. Vanwege de brandveiligheid mag er maar een bepaald aantal mensen in de zaal zitten. Alleen mensen met een toegangsticket en die op de lijst staan, kunnen de show bewonderen.

Dááág!

UITGEEST - Dááág Sverre, Bibi, Lars, Jonna, Melvin, Veerle F., Fé, Anna, Jur, Robin, Gijs, Stefan, Kee, Nienke, Ciara, Jip, Sjors, Tim, Isabel M., Britt, Jake, Sara, Indy, Sterre, Jitte, Floris, Veerle de V., Liselotte, Isabel van W., en Tijn. Het team van De Wissel wenst zijn groep-acht-leerlingen veel succes op het voortgezet onderwijs!

Aankoopaward voor Teer Makelaars

BEVERWIJK/UITGEEST - Het is duidelijk dat de huizenmarkt flink in beweging is; veel verhuisbewegingen ook in onze regio. Dat verkopers de hulp van een makelaar inschakelen is algemeen bekend, maar dat een steeds grotere groep kopers ook de hulp van een aankoopmakelaar inroept is meer van de laatste paar jaren. Teer Makelaars is buitengewoon actief op dit gebied en begeleidt haar eigen kopers van begin tot eind in het aankoopproces. Dit heeft geresulteerd in het winnen van de fel begeerde Aankoopaward. De NVM-afdeling Noord-Holland Noord overhandigde de award aan Marc Wewer, makelaar bij Teer Beverwijk. Het gedreven en deskundige team van Teer Makelaars Beverwijk zorgt volgens de jury voor een kwalitatief hoogwaardig stuk maatwerk. Teer Makelaars heeft vestigingen in Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Alkmaar.

De Zien's got Talent gaat niet door

UITGEEST - Na overleg met de gemeente heeft zwembad De Zien besloten om De Zien's got Talent op 9 juli niet door te laten gaan. De combinatie van dit evenement met een voetbalwedstrijd van AZ bij FC Uitgeest levert een te groot veiligheidsrisico op. Zwembad de Zien bekijkt nog of De Zien's got Talent eventueel op een ander moment wordt georganiseerd.

Prijswinnaars Braderie

Kleurplaten:

1) Roos Frantsen -         € 50,= op een zilvervlootrekening en bioscoopbon.
2) Carlotta         -         € 25,= op een zilvervlootrekening en bioscoopbon.
3) Vesper Snijder -         € 10,= op een zilvervlootrekening en bioscoopbon.

Wervelwindspel:

Kinderen:

1) Douwe Valkering         -         Opblaasboot, waterpistool en 2 spellen.

2) Sem Buur                         -         Bodyboard en Kubbspel.

3) Jonna Wagenaar         -         Waterglijbaan en opduiksticks.

Volwassenen:

1) Wouter van den Bergh -         Picknickmand met toebehoren.

2) Brandon van Haasen -         Tuinaccesoires.

3) Joyce Buur                         -         BBQ pakket

Foutje

In het verslag van Bert Albrink over zijn zeiltocht naar het 'einde van de wereld' schreven wij per abuis over de Riyal of Humble. De naam van het schip luidt echter De Riyal of Hamble.

5 / 12

Hoe gaat het tegenwoordig met….Juf Els Noom?

Juf Els Noom met ‘haar’ eerste klas in 1976

Veel bekende Uitgeesters zijn naar elders verhuisd of elders gaan werken. De Uitgeester is benieuwd hoe het met hem of haar is vergaan en nodigt een ieder uit om met een eigen verhaal te komen. Vandaag de aftrap van de - hopelijk succesvolle - nieuwe rubriek 'Hoe gaat het tegenwoordig met…..'

Duizenden leerlingen en hun ouders kennen haar als Juf Els Noom. Zij was 32 jaar leerkracht en directeur op De Binnenmeerschool, maar viert haar veertigjarig onderwijsjubileum morgen in Limmen. We vragen haar terug te blikken op haar periode in Uitgeest en te vertellen wat ze nu doet.

Jozefschool
"In 1976 solliciteerde ik als negentienjarige op een vacature bij de Mariaschool aan de Langebuurt. Ik kreeg die baan toen niet, omdat ik al verkering had met Gerard. Ik zou weleens snel zwanger kunnen worden... Men gaf de voorkeur aan Karin de Groot. Een week later kwam er echter ook een vacature op de Jozefschool en daarvoor werd ik toen alsnog gevraagd. Ik heb in die beginperiode veel met Karin opgetrokken. We hadden veel steun aan elkaar en nog altijd zijn we de beste vriendinnen! Van mijn eerste klas weet ik ook nu nog de namen van alle kinderen. Ik vond het vanaf het begin fantastisch om kinderen een stuk te begeleiden in hun ontwikkeling." In 1981 gingen de Jozef- en Mariaschool samen. Els weet nog: "Ik vond het wel grappig om de fusieschool Kindje Jezusschool te noemen, maar dat werd toch De Binnenmeer."

Els nu. Na het overlijden van haar man Gerard is zij getrouwd met Dirk Jan en gaat zij weer als (juf) Els Vonk door het leven.

Kind centraal
Na zestien jaar als leerkracht van vooral groep drie werd Els in 1992 directeur van de school. Elke ochtend stond zij bij de deur om alle leerlingen en ouders welkom te heten. Meer dan duizend Uitgeester jongens en meisjes had zij in hun basisschooltijd onder haar hoede. Altijd met veel oog voor de individuele kwaliteiten en bijzondere eigenschappen van de leerling. En met een speciale passie voor kinderen die het niet zo makkelijk hadden. "Ik heb ook altijd het contact met de ouders erg belangrijk gevonden. Zij geven hun belangrijkste bezit aan jou uit handen en dat moeten zij met vertrouwen kunnen doen. Ik was natuurlijk nog een jonge meid toen ik begon en ook een jonge directeur. Ik heb het allemaal goed kunnen volbrengen door de steun van het geweldige team van leerkrachten dat toen op De Binnenmeer werkte. Ik denk nog regelmatig met een warm gevoel terug aan mijn Binnenmeer-periode, het onderwijsteam en de Uitgeesters."

Nieuwe uitdaging
En toch besluit zij na 32 jaar een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zij wordt gevraagd leiding en onderwijskundige inhoud te geven aan een nieuw opgerichte school, Het Kleurenorkest, in Limmen. De uitgangspunten van deze school passen bij haar visie op onderwijs. Ze ziet haar kans schoon om een onderwijsinstituut te bouwen zoals dat volgens haar zou moeten zijn. "Het Kleurenorkest is een school voor natuurlijk leren. We gebruiken de natuurlijke talenten van het kind en helpen die verder te ontwikkelen. Daarnaast zijn de leerkrachten geschoold in neurolinguistisch programmeren (NLP), systemisch werk (SW) en oplossingsgericht werk (OGW), zodat de leerlingen ook deze pijlers van de school steeds voorgeleefd krijgen. NLP gaat over respectvol communiceren met jezelf en met de ander, SW geeft iedereen zijn eigen veilige plek en OGW leert te denken op basis van mogelijkheden in plaats van beperkingen. We hechten veel belang aan de sociale ontwikkeling van de kinderen en hun weerbaarheid in onze veeleisende maatschappij."

Het Kleurenorkest
De school start met enkele leerlingen en wordt particulier gefinancierd. Ouders die dit onderwijsconcept aanhangen betalen een eigen bijdrage aan de school om hun kind hier onderwijs te laten krijgen. Maar ook gedijen kinderen met specifieke leerproblemen door ADHD, autisme of hoogbegaafdheid goed op de school. Na enkele jaren volgt erkenning en bekostiging door het Rijk. De Onderwijsinspectie is lovend in zijn commentaar en vanuit Den Haag wordt de school met belangstelling gevolgd. Begin dit jaar is de school onderdeel geworden van Stichting Flore en verhuisd naar het gebouw van de voormalige Pax Christi aan de Hogeweg in Limmen. Momenteel is het de snelstgroeiende school van de stichting. "Achteraf bezien is het een heel zware tijd voor mij geweest. Ik kon mij veel minder met de inhoud van het onderwijs, het coachen van de leerkrachten en het contact met de ouders bezighouden, dan ik graag had gewild. Als directeur van een 'éénpitter' (een school die niet onder een grotere organisatie valt) moet je je met heel veel zaken bezighouden, die nu door Flore geregeld worden. En de wegen naar erkenning, bekostiging en lijfsbehoud zijn ook niet eenvoudig geweest."

Veertig jaar onderwijs
Met de toetreding tot Stichting Flore is het behoud van de school gewaarborgd. Els heeft het gevoel dat ze 'haar Kleurenorkest' in veilige haven heeft geloodst . En dat ze met veel voldoening kan terugkijken op veertig jaar hard werken in het onderwijs. Aan stoppen denkt zij nog niet. "De kinderen inspireren mij enorm! Ik houd van onderwijs en van het coachen van kinderen, ouders en leerkrachten en dat wil ik graag nog jaren blijven doen. Zeker nu het zo goed gaat met de school." Uitgeesters die Els een warm hart toedragen kunnen haar komen feliciteren op haar receptie op donderdag 7 juli van 15.00 tot 17.00 uur in Het Kleurenorkest, Hogeweg 55 in Limmen.

Zomerconcert Uitgeester Harmonie

Het Zomerconcert van de Uitgeester Harmonie is inmiddels een traditie.

UITGEEST - De zomertraditie van de Uitgeester Harmonie wordt donderdag 14 juli voortgezet. Dan spelen de muzikanten verschillende nummers in de buitenlucht. Dit jaar is gekozen om aan de Haverkamplaan in de Waldijk een divers muzikaal programma te laten horen. En niet alleen het Harmonie-orkest komt spelen, ook het opleidingsorkest en dixielandband De Upmates. "Het wordt een zomerse avond" geeft voorzitter Frank Snijder aan. "We hebben met de drie orkesten een mooi afwisselend programma samengesteld, met populaire popnummers van Anna Kendrick (Cupsong), Queen en The Four Seasons én met onvervalste old school New Orleans Dixieland-muziek." Voor de Harmonie is dit de afsluiter van een mooi seizoen waarin er verschillende concerten zijn gegeven door de Harmonie en De Upmates. 'En met die afsluiting laten we graag zien wat je met muziek kunt doen; iedere keer als we optreden krijgen we zo veel positieve reacties. Daar doen we het toch voor!" Het concert begint op donderdag 14 juli om 19.00 in het plantsoen aan de Haverkamplaan.

Oud papier

UITGEEST - Iedereen kan zaterdagochtend 9 juli weer oud papier inleveren bij basisschool De Molenhoek. Vrijwilligers staan van 9:30 uur tot 11:30 uur klaar om het papier in ontvangst te nemen.

Beauty for All Klaar voor de zomer

Het team van Beauty for All. Met achteraan Marcha, linksvoor Nicolet en rechtsvoor Michelle. Foto: Myrke van der Does

Middelweg 9, Uitgeest, 0251-311198, info@beautyforall.nl, www.beautyforall.nl

UITGEEST – Al negen jaar is Marcha van Dalen een vast gezicht bij Beauty for All, de schoonheidssalon aan de Middelweg. Daarmee werkt de schoonheidsspecialiste en pedicure er het langst van alle medewerkers. "Onlangs is ons team uitgebreid met twee geweldige collega's: Michelle Meijer en Nicolet Retra. Daarmee bieden we de klant een totaalpakket aan huidverzorging, lichaamsverzorging, hand- en voetverzorging en ontspanning."

Michelle Meijer is sinds 1 juni van dit jaar fulltime werkzaam bij Beauty for All, eveneens als schoonheidsspecialiste en pedicure. Daarnaast is zij gespecialiseerd in de behandeling van huidproblemen, zoals de acne-huid. "Ik leerde Marcha zeven jaar geleden kennen tijdens mijn stageperiode. Het klikte meteen en onze droom was om ooit samen een salon te beginnen. Die droom is nu werkelijkheid geworden. Dat vinden we natuurlijk allebei fantastisch", vertelt Michelle enthousiast. Naast gezichtsbehandelingen kunnen mensen ook bij Michelle terecht voor lichaamsbehandelingen of het aanbrengen make-up. Een goed advies is hierbij vanzelfsprekend. "En ik zet wimperextensions", vult Michelle aan. "Volgens de one-by-one-methode. Dus één wimper tegelijk. Daarmee krijg je een prachtige oogopslag. Ideaal voor op vakantie, bijvoorbeeld als alternatief voor geverfde wimpers."
Nicolet Retra is de nieuwste aanwinst van Beauty for All. Sinds 1 juli zet ze als nagelstyliste acrylnagels en gelnagels en geeft ze zowel de vinger- als teennagels desgewenst een prachtige uitstraling met met CND™ Shellac (een UV-cured polish die op gezonde nagels ruim twee weken lang voor een hoogglans resultaat zorgt). "CND™ is een superfijn merk om mee te werken met prachtige resultaten", zegt Nicolet. Ook voor nailart kunt u bij haar terecht. Voor de zomer is dat natuurlijk hartstikke leuk!

Zomeracties
Om Uitgeest kennis te laten maken met het nieuwe team, houdt Beauty for All zaterdag 23 juli open huis. Van 15.00 tot 18.30 uur is iedereen welkom in de salon om onder het genot van een hapje en een drankje sfeer te proeven en misschien zelfs een (proef)behandeling te ondergaan. Beauty for All beschikt ook over een nieuwe website, waarop alle behandelingen te vinden zijn.
Ter gelegenheid van de komst van Michelle en Nicolet heeft Beauty for All diverse zomeracties. Voorbruinen voor de vakantie kan nu bijvoorbeeld al met een tienrittenkaart voor de zonnebank voor € 67,50 in plaats van € 75. En voor het verven van wenkbrauwen of wimpers betaalt u slechts € 7,50 in plaats van € 10. Of wat te denken van gratis make-upadvies bij aankoop van twee cosmeticaproducten. En wie zijn onderbenen lekker glad wil hebben, kan deze laten harsen voor € 22,50 in plaats van € 27,50. Plus: de gehele maand juli 10% korting op een Shellac-behandeling bij Nicolet. Als dat geen goed begin van de zomer is! (Myrke van der Does)

Kijken bij Fort aan Den Ham

De waterpomp bij Fort aan den Ham zorgt voor veel pret, vooral bij kinderen. Foto: F. Braaksma

UITGEEST - Fort aan Den Ham is zondag 10 juli voor publiek geopend. Bezoekers zijn van 11.00 tot 16.00 uur welkom op Busch en Dam 13. Fort aan Den Ham is gebouwd in 1903 voor de verdediging van Amsterdam tegen mogelijke vijanden rondom.
Het fort ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203. Nu een rustige plek in het Noord-Hollandse landschap maar in de mobilisatietijden 1914-1918 en 1940 vol met soldaten en zware kanonnen. Er zijn diverse exposities te zien over de Stelling van Amsterdam, de Tweede Wereldoorlog, militaire communicatie, de Linie van Beverwijk, de Slag bij Castricum en de politionele acties gedurende 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indië. Ieder uur zijn er rondleidingen met gids en de kantine is geopend. De mannen van het Nederlands Grammofoon Genootschap zullen zich ook laten horen. Het fort is opgenomen in de Holland Route die langs industrieel erfgoed in Noord-Holland loopt. Het fort en fortterrein rondom zijn geheel toegankelijk en UNESCO werelderfgoed sinds 1996. Het fort is ook het hele jaar door iedere woensdag te bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor meer informatie: www.fortaandenham.nl.

Lezing over Spitfire bij Fort Veldhuis

HEEMSKERK - In luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis is zondag 10 juli een lezing over de eerste in Nederland neergestorte Spitfire. Nog voor Nederland bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte, crashte er al een Spitfire op ons grondgebied. Het was een fotoverkenner die een missie naar Duitsland uitvoerde maar door Duitse jagers werd onderschept. Helaas overleefde de piloot dit gevecht niet. Sander Wonings, secretaris van stichting ARGA (Aircraft Research Group Achterhoek) heeft jarenlang onderzoek naar deze Spitfire-crash gedaan en daar ook een boek over geschreven. De stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum. De lezing begint om 14.00 uur.
Fort Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS in Heemskerk, op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: volwassenen € 3,50, kinderen van acht tot twaalf jaar € 2,50, kinderen jonger dan acht jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: 11.00 – 17.00 uur. www.arg1940-1945.nl.

Leegstand Oosterzijweg 8 in Limmen

LIMMEN - Aan de Oosterzijweg 8 in Limmen is nog steeds leegstand in een deel van het eerste gebouw en in het middelste gebouw waar eerder het Kleurenorkest was gevestigd. Het gehele terrein van 6,5 hectare valt onder Zandzoom en heeft de bestemming wonen, waarbij over circa vij jaar er een andere invulling gaat komen voor permanente woningen. Enerzijds is leegstand heel vervelend voor het gebouw en voor de leefbaarheid, anderzijds is er enorme behoefte aan tijdelijk wonen. Rotteveel M4 is daarom bezig met een initiatief voor flexwonen, voor zowel mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben als voor statushouders. Statushouders zijn mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en inmiddels geaccepteerd zijn als Nederlander en dringend op zoek zijn naar woonruimte. Elke gemeente dient een x-aantal mensen te huisvesten. Rotteveel M4 zal voor de buurt op 6 juli a.s. een nadere toelichting geven op de plannen en daarna een formeel verzoek indienen bij de gemeente Castricum voor een tijdelijke gebruikswijziging. Voor vragen of nadere informatie kunt u bellen met Bert Rotteveel op 072-5410941 of mailen naar b.rotteveel@rotteveelm4.nl.

Winkelier(s) aan het Woord:

Het team van In 4 Hair met in het midden eigenaresse Margret Smit.

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier(s) aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Margret Smit van kapsalon In 4 Hair aan de Middelweg 16.

Margret Smit: "Kapsalon In 4 Hair is sinds 2004 gevestigd aan de Middelweg 16. Het team bestaat uitsluitend uit zeer ervaren hairstylistes. Zelf heb ik dertig jaar ervaring en daarmee een bedrijf opgebouwd dat staat voor kwaliteit, een ontspannen sfeer, gezelligheid en natuurlijk een mooi resultaat... Naast een goed kapsel is passend styling- en verzorgingsadvies iets wat wij u graag geven; het is van belang dat de klant thuis het haar goed kan modelleren en verzorgen, zeker met de zomer voor de deur! Het is belangrijk dat u ook uw haar goed beschermt tegen de zon. Iedereen smeert zijn of haar huid in als bescherming tegen UV-stralen, het haar wil zeker ook verzorgd en beschermd worden. Wij werken met Wella Professionals Sun-producten. Deze verzorgen en beschermen het haar en beschermen ook de haarkleur in de zomer. Het is daarnaast belangrijk om na de zomer te zorgen dat het haar weer in een goede conditie komt. Wij adviseren daarvoor de nieuwe Wella Oil Reflections-verzorgingslijn. Prachtige producten geschikt voor zeer droog haar. Het herstelt de haarschubben en geeft veel glans. Bij In 4 Hair volgen wij natuurlijk ook de laatste ontwikkelingen en trends! Als kleurspecialisten vinden wij het belangrijk een paar keer per jaar cursussen te volgen. Wist u dat grijs het nieuwe blond is deze zomer? Wij vinden het heerlijk u passend advies te geven. U bent van harte welkom! Wij zijn de hele zomer geopend. Na twaalf jaar in Uitgeest zijn wij door de gezellige sfeer, het goede werk dat wij willen leveren, de fijne klanten en natuurlijk ons hechte team de gezelligste kapsalon van Uitgeest! Info: www.in4hair.nl."

Beursvloer IJmond Noord levert 98 matches op

Michiel Vermeulen (midden) ontvangt uit handen van Rafael van der Vaart (links) de prijs voor de ondernemer met de meeste matches. Rechts Toan Tan, een van de drijvende krachten van de Beursvloer IJmond Noord.

HEEMSKERK - De zesde editie van de Beursvloer IJmond Noord is ondanks een daling van het aantal gesloten matches een succes gebleken. De ruim veertig aanwezige verenigingen en stichtingen wisten maar liefst 98 matches te maken met de aanwezige ondernemers en elkaar.

Pieter de Waard, de eigenzinnige voorzitter van Telstar sprak de aanwezigen voorafgaand aan de Beursvloer toe. Zijn betoog met de titel 'Telstar hoe bestaat het, sinds 1963 geen bestaansrecht' was een vermakelijke introductie en paste goed in de ambiance van voetbalvereniging ADO '20, waar deze editie plaatsvond.
Na een slag op de gong van burgemeester van Heemskerk Mieke Baltus, burgemeester van Uitgeest Wendy Verkleij en wethouder van Beverwijk Haydar Erol barstte het matchfestijn weer los. Voor de zesde keer hadden notariskantoren Janssen en van Commenée en Batenburg kosteloos drie notarissen ter beschikking gesteld. Ook kon de beursvloer weer rekenen op andere trouwe sponsors als ABN AMRO, Rabobank, IJmond Werkt! voor de hapjes, Swat en VHP Drukkers voor het kosteloos leveren van de matchformulieren, Montarent voor het leveren van de hijskraan voor de vlaggen, en de vrijwilligerscentrale voor het coördineren van de aanmeldingen vanuit de verenigingen en stichtingen. Ook met nieuwe sponsors als M-Sound en ADO '20 prijst de Beursvloer zich gelukkig.

Rafael van der Vaart
Na ruim anderhalf uur handelen kondigde spreekstalmeester Kamran Ullah, die zich ook al zes jaar belangeloos aan de Beursvloer verbindt, het einde van de Beursvloer aan. Organisaties als de Kennemer Praktijkschool, de Nederlandse Brandwondenstichting, Viva Zorggroep, Heliomare, Odin '59 en RIBW KAM hadden hun slag geslagen en kunnen tevreden terugkijken op de inspirerende middag. Als verrassing kwam niemand minder dan Rafael van der Vaart, sinds het begin ambassadeur van de Beursvloer, in hoogsteigen persoon de ondernemer met de meeste matches in het zonnetje zetten. Reclame- en internetbureau Swat uit Heemskerk mocht met die eer strijken en salesmanager Michiel Vermeulen nam vol trots het voetbalshirt uit handen van Van der Vaart aan. De organisatie van de Beursvloer IJmond Noord kijkt terug op een geslaagde middag en gaat vol energie toewerken naar een zevende editie, met als belangrijkste doelstelling nog meer ondernemers te bereiken. Een uitgebreid fotoverslag is terug te vinden op Facebook.

HEEFT IEDEREEN BIJ ONTSLAG RECHT OP TRANSITIEVERGOEDING?

Hebben werknemers die hun baan verliezen altijd recht op de transitievergoeding? Het antwoord op deze vraag is NEE.

Geen recht op de transitievergoeding hebben werknemers, die:

 • korter dan 2 jaar in dienst zijn bij hun werkgever;
 • op staande voet worden ontslagen'
 • bij ernstige verwijtbaarheid (ontslaggrond E);
 • met pensioen gaan;
 • een bijbaan hebben tijdens hun middelbare schooltijd.

Wel recht op de transitievergoeding hebben werknemers, die

 • minstens 24 maanden bij het bedrijf werken;

EN

 • geen contract voor onbepaalde tijd aangeboden krijgen;
 • instemmen met opzegging door hun werkgever;
 • worden ontslagen met toestemming van UWV of via de kantonrechter (alle ontslaggronden behalve E).

Voor de gevallen in de opsommingen is duidelijk wanneer wel of geen recht op de transitievergoeding bestaat. Maar hoe zit het bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst in goed overleg?

Werkgevers zijn niet verplicht om de transitievergoeding te betalen bij beëindiging via een beëindigingsovereenkomst.

MAAR … de realiteit is dat werknemers de beëindigingsovereenkomst niet zullen ondertekenen als het aanbod van hun werkgever slechter is dan datgene waar ze recht op hebben als de werkgever het ontslag regelt via de officiële ontslagroutes van opzegging met toestemming van UWV of ontbinding door de kantonrechter.

De meeste werknemers zullen dus bij ontslag via een beëindigingsovereenkomst de transitievergoeding wel ontvangen. Vaak kunnen zij zelfs een hogere ontslagvergoeding uitonderhandelen, tenzij de werkgever bijna failliet gaat of als de werknemer blij moet zijn dat deze niet op staande voet is ontslagen.

Wij zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en geven altijd antwoord op vragen.

 • Wilt u een beëindigingsvoorstel doen aan een werknemer?
 • Wilt u weten of uw werkgever een redelijk beëindigingsvoorstel heeft gedaan?

Dan kunt u een e-mail sturen naar Lewin@advocaatlewin.nl of telefonisch contact opnemen. Ons telefoonnummer is: 0251 - 362022.

Dirk de Bruin pakt tweede jongeduivenvlucht

Dirk de Bruin won de tweede jongeduivenvlucht.

UITGEEST - De jonge en oude duiven vlogen voor de tweede maal dit seizoen vanuit het Belgische Minderhout met een afstand van 123 kilometer. Het aantal deelnemers was zeven met 207 ingekorfde duiven. Voor het eerst sinds lange tijd weer eens prima weersomstandigheden op de vlieglijn. Met een matige zuidwestenwind werden de duiven redelijk op tijd in de ochtend gelost, namelijk om 8.15 uur. Met een halfbewolkte lucht onderweg werd de snelste duif reeds geconstateerd om 9.37.35 uur in Uitgeest bij Dirk de Bruin met een gemiddelde snelheid van 1486,888 mpm (ruim 89 km p/uur). De uitslag van de eerste vijf liefhebbers op de tweede wedvlucht jonge duiven van zaterdag 2 juli luidt als volgt: 1-4-7-16-23e Dirk de Bruin (Uitgeest), 2-3-32-43-44e Peter Schellevis (Uitgeest), 5-11-12-40-46e Henk Brondijk (Uitgeest), 6-14-15-17-34e Comb. Kersssens-Krom (Akersloot) en 8-10-13-26-27e Hein Berkhout (Uitgeest). De taart gaat deze week naar Hein Berkhout met een duif op de 50e plaats. De attractieprijs, geschonken door Wim Rodenburg, gaat naar de duif op de vijfde plaats in de uitslag van Henk Brondijk. De eerste plaats van Dirk de Bruin was tevens goed voor een vierde plaats in het Rayon B tegen 103 deelnemers met 2624 duiven.

Midfondvlucht
Tevens werd deze dag de vijfde midfondvlucht van het seizoen vervlogen vanuit het Franse Pont St. Maxence (388 km). Reeds om 7.15 uur werden de duiven onder prima omstandigheden gelost. Voor deze vlucht was het aantal deelnemers slechts zes met 56 duiven. Na ruim vier uur vliegen meldde de eerste en snelste duif zich al om 11.19.58 uur in Uitgeest bij Frank Rodenburg met een snelheid van 1587,815 mpm (ruim 95 km p/uur). De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van de vijfde midfondvlucht op zaterdag 2 juli luidt als volgt: 1-7-8e Frank Rodenburg (Uitgeest), 2-9e Peter Schellevis (Uitgeest), 3e Dirk de Bruin (Uitgeest), 4-5-11e Hein Berkhout (Uitgeest) en 6-10-12-13-14e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot). De taart van deze vlucht gaat naar de Comb. Kerssens-Krom met een van hun duiven op de 19e plaats. De eerste plaats van Frank Rodenburg was tevens goed voor een 5e plaats in het Rayon B tegen 86 deelnemers met 1003 duiven. Komend weekend wederom twee vluchten; de jonge duiven gaan naar het Belgische Duffel (160 km) en de Oude Duiven gaan naar het Franse Chateauroux met een afstand van 680 kilometer.

Wim Verdonk houdt familienaam hoog

AKERSLOOT - Wim Verdonk uit Egmond aan den Hoef is donderdagavond na de wekelijkse westrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup als winnaar uitgeroepen. De mountainbikewedstrijden op sportcomplex De Cloppenburgh kennen steeds meer een deelnemersveld van mannen en vrouwen, hoewel mannen nog wel de hoofdmoot zijn. Nu was het de jongste telg van de familie Verdonk die de familie in de kijker moest rijden. Bij afwezigheid van veelvraat Henk Verdonk junior moest Wim de hete ijzers uit het vuur slepen. Al vroeg in de koers wist hij een gaatje te slaan met mede-Egmonder Chris Kemp, vader Henk Jan Verdonk senior en de man uit Alkmaar, Henk Louwe, op zijn hielen. De achtervolgers waren niet in staat om Wim Verdonk echt in de problemen te brengen. Zijn enige tegenstander zou een valpartijtje kunnen zijn, maar hij bleef ditmaal netjes in het zadel. Nauw zijn opponenten in de gaten houdend pakte Wim Verdonk de volle winst. Alleen vader Henk Jan Verdonk senior wist zich nog los te maken van de rest, maar van enige bedreiging was geen sprake.

Uitslag:
1. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef)
2. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef)
3. Henk Louwe (Alkmaar)
4. Chris Kemp (Egmond aan den Hoef)
5. Jaco Langeveld (Akersloot)

Uitslag dames:
1. Femke Mossinkhoff (Akersloot)
2. Mariette Riessebosch (Alkmaar)

Komt Ferdy Druijf in actie op De Koog?

UITGEEST - AZ oefent zaterdag 9 juli tegen FC Volendam op de voetbalvelden van FC Uitgeest. Uitgeester Ferdy Druijf is door trainer John van den Brom uitgenodigd om mee te trainen met de selectie, dus de kans bestaat dat hij zich laat zien op de plek waar hij ooit zijn eerste voetbalstapjes zette. FC Volendam en AZ beginnen in juli aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De wedstrijd begint om 13.30 uur.

Inschrijven voor Aker Tennis Straat toernooi

AKERSLOOT - Tennisvereniging Akersloot organiseert zondag 4 september voor de eerste keer het Aker Tennis Straat toernooi. Meedoen met de eerste editie van dit toernooi? Inschrijven kan vanaf nu en tot 28 augustus.

De opzet van dit toernooi is dat inwoners van dezelfde straat in Akersloot met een team van vier personen, spelen tegen teams uit andere straten. Leden, niet leden, dames en heren, iedereen kan zich aanmelden. Ultieme uitdaging: de beste straat van Akersloot worden. Meedoen kan in de categorieën dames dubbel, heren dubbel en gemengd dubbel. Bij de wedstrijdindeling wordt rekening gehouden met sterkte en tenniservaring. Niet-leden hoeven dus niet te vrezen dat ze tegen de clubkampioen hoeven te spelen.
De wedstrijden worden zondag 4 september gespeeld op de tennisbanen van Tennisvereniging Akersloot. Het toernooi start om 10.00 uur (met koffie en gebak) en duurt tot 17.00 uur. Inschrijven kan bij Monique Smit via edmo.smit@quicknet.nl en bij Aad Fransen via aadfransen@hotmail.com.

Uitslag elfde AMAK-estafetteloop

AKERSLOOT - Voor de elfde keer werd zondag in Akersloot de estafetteloop met trimloop georganiseerd door de Akersloter Marathon Klub (AMAK). Er deden 33 teams mee, een recordaantal. Er werd tussen de teams enthousiast gestreden, maar de gezelligheid stond voorop. Dit bleek vooral toen de laatste individuele loper binnenkwam. Onder groot applaus werd deze 79-jarige heer met een begeleidend muziekje binnen gehaald. De deelnemers hadden goed weer om te lopen, mede doordat er een fris windje stond.

Heren
1 WTV pappalamepiemelos                 1.35.19 uur
2 The Gumps                                        1.38.48 uur
3 Lycurgus runners                                1.47.40 uur
4 Team Verstappen                         1.48.50 uur

Dames
1 Magic legs                                         1.57.51 uur
2 Klavertje 5                                        1.59.14 uur
3 De kieviten                                        2.07.41 uur
4 Kleverlaan.nl 2                                 2.09.28 uur

Heren/ dames gemengd
1 Run with a smile 1                         1.54.50 uur
2 Ennie and the bootcampers                2.00.57 uur
3 Funyrun 1                                         2.02.17 uur
4 Latte Machiato                                 2.04.24 uur

75 toptennissers bij TC Uitgeest

Foto: Nancy Walsmit

75 pupillen van TC Uitgeest kregen vanmiddag hun tennisdiploma overhandigd. Alle leden mochten een vriendje of vriendinnetje meenemen. Een gezellige drukte dus. 23 augustus van 10.00 tot 11.30 uur houdt TC Uitgeest een open dag. De club hoopt alle kinderen dan weer te zien!

Kermis in Uitgeest!

UITGEEST - Wat een feest, de jaarlijkse kermis! Met prachtig weer vermaakte jong en oud zich bij de attracties zoals de Eclipse, de Breakdance, de Jumbo en de kamelenrace. Ook bij de cafés was weer genoeg te beleven met optredens van Royal Flush, Trio Tjoe en Jeroen en DJ Dolfin. Bij het eerste deuntje kwam ook Dries Roelvink nog even langs. Vanavond alweer de laatste avond met als afsluiter de vuurwerkshow om 23.00 uur.

Foto's: Marianne Jonker, Daan Kouijzer, Marie José Hoogeboom en Gertruud Rumphorst.

Wie is wie

Foto: Vereniging Oud Uitgeest

De rubriek Wie is wie is terug van weggeweest! Dit keer een foto van Arie van der Eng. Deze foto is van vlak na de Tweede Wereldoorlog, van de kleuterschool aan de Langebuurt, De Engelbewaarder. Deze kinderen van toen zijn nu rond de 75 jaar. De Vereniging Oud Uitgeest mist nog de naam van één meisje. Ze is de vierde van links op de tweede rij.

Eerste rij van links naar rechts: Piet Zonneveld, Cor Baltus, Jan Nijman, Gerard Admiraal;
Tweede rij van links naar rechts: Lenie Degeling, Alie Willemse, Annie Tol, ............ ?, Boukje Vollenga en Corrie Winter;
Derde rij van links naar rechts: Janny Hoope, Gré Putter, Ans Palmboom, Tinie Berkhout, Truus Groen en Ank Groen;
Vierde rij van links naar rechts: Piet Goeman, Rob Jansen, Jaap Heijne, Arie van der Eng, Jaap Rumphorst, Jan Peperkamp, Nico Kaptein en zuster Immaculata.

Wie kan iets meer vertellen over deze foto en deze vereniging? En welke mensen staan erop? Uw reactie kunt u kwijt op de website van Oud Uitgeest: www.ouduitgeest.nl bij Wie is wie. Hier kunt u de (genummerde) foto verder bekijken.

Geslaagden tweede tijdvak Jac. P. Thijsse College

Mavo
Akersloot: Damian Deijle
Castricum: Devi Vrijburg, Rosanna Klaver, Charlotte Wellen, Boyd Hendriks
Egmond aan den Hoef: Niki Althoff
Egmond-Binnen: Mike Stroomer
Heiloo: Nerea van Dam, Anene-David Ogbu, Stan Moes, Marnix de Vries, Jasper Smit, Axel van der Velden
Uitgeest: Tim Schouten

Havo
Castricum: Hugo Bos, Lotte Hollenberg, Joppe Huisinga, Niels Kesting, Anouk Renckens, Bernd Rozemeijer, Indy van der Steen, Savènnah van Venetiën, Djoeke Westerman
Heiloo: Paula Bosman, Beau Czeyki, Ozair Dahi, Twan Heidemann, Lars van der Laken, Bob Trenning
Limmen: Daan le Belle, Eline Dekker, Bjorn Huibers

Vwo
Castricum: Calvin Hu, Benthe Verdonk
Heiloo: Jurgen de Vries
Limmen: Quinty Rijs, Kim Sprenkeling

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 6 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de Kapel.
Vrijdag 8 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 9 juli: GEEN VIERING.
Zondag 10 juli: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantse Gemeente Uitgeest Akersloot

Zondag 10 juli 10.00 uur, Akersloot, drs. J.W. van der Straten.

Voorproefje op natuurijs

LIMMEN - Kinderen van nu groeien niet op met ijs op de sloot. Misschien daarom wel werd er tijdens de jaarmarkt in Limmen, afgelopen woensdag, gretig gebruikgemaakt van de schaatssimulator van de Limmer IJslcub. Meer dan 250 kinderen probeerden de simulator uit. Je kon met zijn tweeën tegelijk schaatsen en virtueel jezelf ook rondjes zien rijden. Een groot succes, mogelijk geworden door de sponsoractie van de regionale Rabobank. Voor nu een mooie oefening voor het skeeleren en hopelijk ook weer voor het schaatsen op natuurijs.

Geslaagden tweede tijdvak Bonhoeffer

Gymnasium
Castricum: Xena Pelzer

Atheneum
Castricum: Marnix Deurloo
Heiloo: Cees Kaandorp, Isa Noten, Laura Sikkens
Limmen: Sacha Bakker
Uitgeest: Daaf Andringa, Danilo Martens, Eline Vonk

Havo
Castricum: Sharon Brakenhoff, Effie Scrocca
Egmond aan den Hoef: Demian Berdee
Heemskerk: Perry Borst, Timo Hondema
Heiloo: Eefje de Backker, Marijn Boonstra
Uitgeest: Mike Beentjes, Marloes Blok, Patrick Reuzenaar, Ivana Zeeuw

Mavo
Castricum: Victor van der Himst
Heiloo: Hidde Ligteringen
Uitgeest: Claudia Bijvoet, Annique van de Ende, Jacco Jongenotter, Marten Lap