De Uitgeester

13 juni 2018

De Uitgeester 13 juni 2018


"Warmte, kleur en liefde, daar gaat het om!" Bistro 't Schippersrijk 25 jaar

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De gasten, het personeel (oftewel de bemanning), het oud-personeel, de leveranciers, eigenlijk iedereen belandt bij binnenkomst in Bistro 't Schippersrijk in een warm bad.

"Warmte, kleur en liefde, daar gaat het om! Anders kom je er niet samen," aldus Carin Rijke, die met haar vriendelijke uitstraling al 25 jaar aan het hoofd staat van deze unieke locatie aan het water in Uitgeest. Sjaak, haar man, vult aan: "Het is heel bijzonder om te zien dat veel van onze gasten hier al 25 jaar komen, zelfs de volgende generaties dienen zich inmiddels aan." Lees het vervolg op pagina...

Hockeykampioenen in drievoud

De meiden van Mixed Hockey Club Uitgeest MD1. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Kampioen worden is voor elke sporter de ultieme ervaring. Twee keer kampioen worden is helemaal bijzonder. Maar wat te denken van drie kampioenschappen, en dat nog wel in één seizoen?

Vraag het de meiden van Mixed Hockey Club Uitgeest MD1, die dit hockeyjaar maar liefst drie titels aaneenregen. Maar deze zaterdag smaakt de limonade na de wedstrijd toch wat wranger. Ze hebben eens een keer niet gewonnen, het werd een puntendeling dankzij een late gelijkmaker. En dat zit de dames toch niet lekker. "We waren beter, maar hij wilde er vandaag echt niet in. Balen." Dat was in de andere duels dit seizoen wel anders. Het meisjes D1-team van de hockeyclub uit Uitgeest veegde de ene na de andere tegenstander van het kunstgras, of de zaal uit. Alleen De Kraaien uit Zaandam kregen ze niet klein en zo liepen ze tegen een zeldzame nederlaag aan.

Om dit opvallende succes, het geheim zo u wilt, te verklaren, lopen we met de speelsters een paar opties door. Lees het vervolg op pagina...

Bonte Vivant voorlopig gesloten

Voorlopig moeten bezoekers het doen met een bordje "gesloten". Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Klanten van de Bonte Vivant staan de komende maanden voor een dichte deur. Vorige maand heeft uitbater George Satoer na 18 jaar besloten te stoppen.

Sinds dat moment is de Bonte Vivant gesloten. "De eigenaar van het pand is reeds met diverse gegadigden in gesprek. Echter moet er wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Dat duurt maar liefst vijf maanden", aldus Olly Satoer. Op zijn vroegst zal de kroeg aan de Middelweg in Uitgeest pas na de zomer weer open gaan. "Dat de Bonte Vivant weer open gaat staat 100% vast", aldus Satoer.

Voor veel Uitgeesters komt de (tijdelijke) sluiting van de kroeg als een grote verrassing. Voorlopig moeten de stamgasten het doen met een bordje "gesloten" op de deur.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Het belangrijkste punt is, dat ook hier 'niks moet'. Je bent tenslotte baas over je eigen lijf."

Woensdag 6 juni 2018

De woensdag is Ilona-dag, dus ik zat al op tijd klaar, met mijn dienst-koffertje op schoot voor de reis naar het Regthuijsplein. Vanuit de verte zag ik het oranje-zeildoek over Rob's bouwplaats wapperen. De bouw lag zogezegd helemaal stil.

Rob had - hoorden wij - andere taken, onder ander met de hond naar de dierendokter gaan. Het was met het dier niet rampzalig erg, maar Milo, die ik in deze column meestal Harrie noem, moest toch wel onder het operatie-mes. De klus aangaande de buitenmuur gaat dus morgen door. Of misschien later op deze woensdag. We duimen dat ze niet te veel last krijgen van het regenweer.

We zitten nog niet in de volledige bezetting aan de tafel. Volgens sommige van ons gaan we een rustige ochtend tegemoet. Kalmpjes aan, dan breekt het lijntje niet. Maar het lijntje breekt wel. De buitendeur gaat open en binnen de kortste keren zitten de stoelen aan de hele tafel van de eerste tot laatste stoel vol. Met onder andere een nieuwe 'klant', die luistert hebben wij begrepen naar de naam Lenie. Het is een mooie afwisseling tussen al die Tinies, die wij al rijk zijn bij Thuisbij. Ondertussen worden er aan tafel stevige discussies gevoerd. Op de eerste plaats over het al dan niet gebruiken van medicijnen. Sommigen van ons slikken wel vier soorten. Maar dat is nog niks. Een van ons krijgt per keer wel 7 soorten voor de kiezen. Na de diepgaande discussie zegt de slikster dat ze toch nog eens met de medicus in overleg gaat of er niet een handje vol van af kan.

Het belangrijkste punt is, dat ook hier 'niks moet'. Je bent tenslotte baas over je eigen lijf. Er vallen tenslotte rijpere oordelen over het al dan niet slikken van de pillen c.q. drankjes. Dat worden vast diepgaande gesprekken bij de plaatselijk medici de komende weken. En als het meezit komt er vast een open avond in de Zwaan. Er moet wel een goede gespreksleider gezocht worden anders wordt het een oeverloos gezwam in de ruimte. En ze mogen de tap wel pas na de pauze opengooien anders luistert er niemand naar de conclusies van de avond tegen de tijd dat het 17de kratje wordt aangeslagen. Kan dus een leuke avond worden.

Kerkbuurt is een fraai Uitgeester buurtschap, dat binnenkort 40 jaar bestaat. De Kerkbuurters gaan het binnenkort groots vieren met de aanleg van een grenzeloze buurtschildering. Onze Til en onze Marianne hoef je daarvoor geen schilderles meer te geven. Die ontwerpen zo'n volledige buurtschildering uit de losse pols. Het enige dat ze wel moeten afspreken zijn de uiterste maten van het meesterwerk en de eindtijd van de avond. Wij houden u op de hoogte.

Proost.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Ingezonden brief: Tjongejonge

Bestuur van de Zwaan, Gerard Hoekstra, tjongejonge. Wie wil er tegenwoordig nog vrijwilliger zijn? Tja, we hebben allemaal een grote mond en zijn het over heel veel dingen met elkaar eens dat zaken anders moeten, maar vervolgens doen wij weer lekker de televisie aan en om 23.00 uur gaan we naar bed. De Zwaan is een ontmoetingsplek voor velen en wordt geleid door een aantal onbezoldigde vrijwilligers die, hoe gek het ook klinkt, zelfs een medewerker in dienst hebben genomen. Tja, een kwestie van inzicht en er zijn voor de gemeenschap. Tijd besteden aan goede dingen en klaarstaan voor anderen. Dat lijkt allemaal heel makkelijk en iedereen zegt: ja tuurlijk, heel logisch! Maar wie doet dit en wie wil er tijd aan besteden zonder enige vorm van compensatie? Ik heb zelf ook een paar jaar meegedraaid als bestuurslid van de Zwaan en weet wat voor vraagstukken er moeten worden opgelost. Tevens ben ik jarenlang betrokken geweest als vrijwilliger bij de Huttenweek, hetgeen ik overigens met heel veel plezier heb gedaan. Maar vrijwilligerswerk is niet vrijwillig. Er staan wel, en ik gebruik als voorbeeld de Huttenweek, een paar honderd kinderen voor het hek te trappelen van ongeduld. En dan kan je ook niet zeggen: Nee, nu even niet hoor! Dus tja… even nadenken alvorens te oordelen, lijkt mij. Jan Burger

'Ik zuig ze niet uit mijn duim, ik schud ze uit mijn mouw'

UITGEEST - "Hierbij wil ik jullie aandacht vragen voor het boek met verhalen van mijn moeder Tineke Ruys-Hoogbergen", schrijft Rob Ruys, 'Ik zuig ze niet uit mijn duim, ik schud ze uit mijn mouw.' Dit mooie boek is samengesteld door haar dochter Katinka en uitgegeven door Boekscout uit Soest.

Tineke werd in 1932 geboren en is opgegroeid in Tuindorp bij Utrecht. Zij hield van verhalen vertellen en toneelspelen. In haar werk als kleuterleidster en haar rol als moeder kwam dat goed van pas. Ze heeft altijd het kind in zich gekoesterd. Op latere leeftijd is ze zich gaan toeleggen op het zorgvuldig documenteren van teksten van familie, o.a van echtgenoot Theo. Ook begon ze haar eigen memoires op te schrijven en werd lid van de schrijverskring Uitgeest. Haar teksten zijn niet makkelijk onder één noemer te plaatsen. Ze gaan over allerlei onderwerpen en hebben vaak een zweem van zelfspot. Tineke's wens om de verhalen uit te geven is nu uitgekomen. Ze zou het resultaat schitterend gevonden hebben.

Het boek is verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt en wellicht een welkome en waardevolle aanvulling van de boekenkast.

Milieutuin Uitgeest viert 40-jarig jubileum

UITGEEST - De Open Dag van Milieutuin Uitgeest staat dit jaar in het teken van het 40-jarig bestaan van de club. In 1978 ging de eerste schop in de grond op een stukje grond in Dorregeest.

Zes jaar later verhuisde de tuin naar de ruimere locatie aan de Tolweg waar hij nu nog steeds gevestigd is. De tuin is een collectieve onderneming waarbij iedereen samenwerkt en samen de opbrengst deelt. Het feit dat de tuin na 40 jaar nog steeds bestaat, bewijst het succes van deze formule. Voor veel leden is de gezelligheid en het plezier dat ze op de tuin beleven, minstens zo belangrijk als alle groente, fruit en bloemen die er gekweekt worden.

Hoewel dat laatste natuurlijk ook belangrijk is! Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen op zondag 17 juni van 10:00 – 16:00 uur. Er worden rondleidingen verzorgd en er zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar. Verder zijn er ook groenten, bloemen, planten en bessen in de aanbieding. De tuin is te vinden aan de Tolweg in Uitgeest, tegenover nr. 6, juist voorbij de kruising met Assum en De Weeg.

Kringloopwinkel Keer op Keer

George Tervoort en Antoinette Bontje. Foto: Natalie Bottemanne

Vanaf 2 oktober in Limmen

Industrieterrein Oosterzij 17, Heiloo

Website: www.stichtingxopx.wordpress.com

E-mail: stichtingxopx@hotmail.nl

Telefoon: 072-5325962

Openingstijden: dinsdag en donderdag 10.00 - 15.00 uur, zaterdag 10.00 - 14.00 uur

Nieuw adres per 2 oktober 2018: Rijksweg 127, Limmen

Kringloopwinkels stijgen nog steeds in populariteit. Was het in eerste instantie vooral interessant voor mensen die weinig te besteden hadden, inmiddels is het hip en in trek bij een veel grotere groep. Het is een uitdaging om net dat ene unieke object te vinden of gewoon lekker te struinen in het ruime aanbod van grote en kleine spullen. Kringloopwinkel Keer op Keer werd zeventien jaar geleden in Heiloo opgericht door onder meer Monique Witkamp. Monique: "Wij zijn een stichting en alle winst wordt uitgekeerd aan goede doelen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een team van vijftig vrijwilligers waar we heel trots op zijn." De winkel startte nabij het station, maar verhuisde na een aantal jaren naar industrieterrein Oosterzij. Na twaalf jaar op dit adres wordt de winkel binnenkort voortgezet in Limmen.

Van Heiloo naar Limmen
"We wisten al heel lang dat we een keer zouden moeten verhuizen," vertelt George Tervoort. George is reeds zes jaar betrokken bij de stichting en maakt deel uit van het bestuur. Hij vervolgt: "We hadden een tijdelijke vergunning van de gemeente voor vijf jaar. Dat is twaalf jaar geworden. Er komt meer bewoning rondom deze plek en omdat onze winkel onder detailhandel valt is een andere locatie gewenst." Het vinden van een geschikt pand was niet eenvoudig. Het voormalige pand van JohWin op de Rijksweg bleek echter een schot in de roos. George: "Het is een zeer goede locatie, 800 vierkante meter, goed bereikbaar en met voldoende parkeergelegenheid. We gaan ervan uit dat huidige en nieuwe klanten ons straks weten te vinden."

Volledige opbrengst naar goede doelen
De stichting is dankbaar voor alle, gebruikte en nieuwe, spullen die worden ingebracht. Met de opbrengst uit de verkoop, maar ook met de spullen zelf, worden veel mensen en goede doelen blij gemaakt. Antoinette Bontje is al zestien jaar werkzaam bij Keer op Keer en vertelt: "Elke week schenken we een bedrag van € 250,-, de zogenaamde 'Opkikker', aan een vereniging of organisatie in Heiloo of de directe omgeving." Drie à vier keer per jaar komt de goededoelencommissie bij elkaar om alle aanvragen te beoordelen. Deze doelen zijn landelijk, in Europa of in de Derde Wereld. Keer op Keer keert jaarlijks tussen de € 30.000,- en € 40.000,- uit. Daarnaast gaan er maandelijks onder andere drie à vier pallets met spullen naar Roemenië en in de winter wollen dekens en kleding naar Letland. Kleding en oud ijzer dat niet aan de particulier te verkopen is brengt voor de stichting ook nog wat op bij derde partijen.

Vrijwilligers welkom
Keer op Keer bestaat momenteel uit een team van vijftig vrijwilligers. Er is nog plaats voor nieuwe, leuke, positief ingestelde vrijwilligers, jong en oud, die van aanpakken houden. Heb je zin om het team voor minimaal een dag(deel) te komen versterken? Mail dan naar stichtingxopx@hotmail.nl voor een vrijblijvend intakegesprek.

2 halen, 1 betalen
De winkel in Heiloo is tot en met 22 september open. In het kader van de verhuizing zijn er leuke acties. Deze week is het '2 halen, 1 betalen' bij al het speelgoed. Volgende week geldt dat voor alle dvd's, cd's en lp's. Van 24 t/m 30 september is Keer op Keer gesloten. Vanaf 2 oktober heten wij iedereen van harte welkom in Limmen. Zaterdag 6 oktober is de feestelijke officiële opening.

Een zuur gelag

Advocaat Mr. Hanneke H.A. Lewin. Foto: Advocatenkantoor Lewin

UITGEEST - We kennen in Nederland een gesloten ontslagstelsel. Dat betekent dat de juridische band tussen een werkgever en een werknemer alleen eindigt via een einde van rechtswege, opzegging, ontbinding door de kantonrechter of wanneer partijen een beëindigingsovereenkomst sluiten.

Zolang de werknemer nog in dienst is, heeft deze recht op loon. De meest voorkomende uitzondering op deze hoofdregel is de situatie dat de werknemer langer dan 104 weken arbeidsongeschikt is en er geen mogelijkheid is om nog deels bij de eigen werkgever te werken. Er is dan geen verplichting meer het salaris door te betalen, maar de arbeidsovereenkomst is ook niet juridisch geëindigd. De werknemer kan dus zomaar weer op de stoep staan als de medische situatie verbetert.

Sinds de invoering van de wettelijke transitievergoeding kiezen toch veel werkgevers voor een slapend dienstverband en niet voor beëindiging.

De reden om dit te doen is dat het niet goed voelt om, nadat de werkgever al 104 weken het salaris heeft doorbetaald tijdens (gedeeltelijke) afwezigheid wegens ziekte, ook nog eens financieel het dienstverband te moeten afwikkelen door de transitievergoeding te betalen. Voor de werknemer, die doordat hij ziek is geworden al flink in inkomen achteruitgaat, is het missen van de transitievergoeding een extra tegenvaller. Dubbel zuur dus. De werkgever is niet verplicht de arbeidsovereenkomst te beëindigen en mag dus het dienstverband slapend laten voortduren.

Als de plannen van de regering doorgaan, dan komt er een oplossing. De langdurig zieke werknemer die zijn baan verliest, krijgt dan wel een transitievergoeding. Dit zal – als het plan doorgaat - ook gelden voor alle werkgevers die na 1 juli 2015 hebben besloten om het dienstverband wel te beëindigen en de transitievergoeding te betalen. Op dit moment is het nog niet zover en blijft de keuze om het dienstverband te laten slapen actueel.

Wilt u hier meer over weten? Onze contactgegevens vindt u op www.advocaatlewin.nl.

Meer parkeergelegenheid voor centrum Uitgeest

De werkzaamheden in het centrum van Uitgeest zijn gestart. Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - De parkeerplaatsen, het groen en de fietsenrekken aan de Middelweg en de Prinses Beatrixlaan krijgen een iets andere inrichting. Het oude centrum van Uitgeest krijgt zo meer parkeergelegenheid.

In het centrum van Uitgeest is tekort aan parkeergelegenheid. Dat leidt tot overlast: wild parkeren en parkeren op de trottoirs. De uitbreiding van de parkeerplekken moet de overlast verminderen en het centrum aantrekkelijker maken voor bezoekers. Ook aanwonenden profiteren van de extra parkeerplekken.

Planning
De werkzaamheden vinden plaats in juni. De werkzaamheden worden per locatie uitgevoerd. Zo wil de gemeente de overlast beperken. De Middelweg en de Prinses Beatrixlaan blijven open voor verkeer. Alle werkzaamheden moeten voor de start van de kermis afgerond zijn.

Ingezonden brief: de verkiezingswinnaar negeren

Dit maakte diversen winnende partijen in het land mee, waaronder Leefbaar Rotterdam die dit afgelopen zondag in het programma Buitenhof uit de doeken deed, dat de andere partijen een kartel vormde. (Eerder te lezen in de column van Rob Hoogland in de Telegraaf). In Uitgeest lijken de oude coalitie partijen VVD, CDA, D66 en UL ook op een kartel te spinzen want de VVD heeft zich niet voor niets uit de door de PU voorgestelde formatie na maanden van gesprekken teruggetrokken. Dit leverde een vermelding op in NRC handelsblad, dat Katwijk en Uitgeest de enigste gemeentes zijn in het land die nog aan het formeren zijn. Als er nu een poging wordt gedaan om D66 er bij te betrekken, is dit gedoemd te mislukken want die zullen ook niet uit het kartel stappen vanwege hun onaanvaardbare eisen t.o.v. de PU. Komt tijd, komt raad. Lou Winter

23 juni midzomerbraderie in Uitgeest

UITGEEST - Noteer je het vast in de agenda? Oranje Stichting Uitgeest organiseert op 23 juni een gezellige midzomerbraderie in ons dorp.

Het parkeerterrein bij Siro en De Marskramer zal sfeervol worden ingericht met kraampjes, attracties, muziek en food & fun voor jong en oud. Ook speeltuin Kindervreugd heeft zijn medewerking toegezegd. Kortom, een gezellige braderie op 23 juni tussen 15.00 en 21.00 uur in Uitgeest!

Het geheim van MHCU MD1 ontrafeld

UITGEEST - De meiden van Mixed Hockey Club Uitgeest MD1 werden dit hockeyjaar maar liefst drie keer kampioen. Om dit opvallende succes, het geheim zo u wilt, te verklaren, lopen we met de speelsters een paar opties door.

Optie 1: MD1 was gewoon te laag ingedeeld
"De eerste competitie voor de winterstop was dat wel zo," zeggen ze eerlijk. "Wij wonnen elke wedstrijd heel dik, 6-0, 7-0 en zo. Maar daar was niets aan, we hadden geen echte uitdaging. In de zaalcompetitie waren de tegenstanders al beter. Dit voorjaar speelden we tegen de hogere teams van grote clubs als Alliance en Alkmaar. Nog niet de D1, maar wel D2."

Optie 2: De meiden kennen elkaar al jaren en zijn goed op elkaar ingespeeld
"Wij spelen pas dit jaar in dit team samen. Natuurlijk zaten sommigen al eerder bij elkaar in een ploeg. Maar we zijn vorig jaar door selectie bij elkaar gezet. Wij zijn meiden uit Uitgeest, maar ook uit Krommenie, Limmen en Heemskerk. Wij zijn nu wel een vriendinnenploeg geworden, hockeyvriendinnen."

Optie 3: Door fysieke kracht rolt MD1 de tegenstander op
Giechelend: "Nee, echt niet. Vaak zijn de tegenstanders juist veel groter dan wij. Vandaag ook weer. Maar daar zijn wij niet bang voor, hoor. Als je groot bent, wil dat nog niet zeggen dat je ook goed kunt hockeyen. En wij zijn vaak sneller, dat vinden ze niet leuk. Sommige teams zijn wel gemener in het veld. Gaan ze expres op je enkel staan, of haken ze je met hun stick. Onze coaches Cune en Emilia zeiden al dat wij wat te aardig in het veld zijn."

Optie 4: MHCU MD1 wil graag winnen
"Jaaaa. Wij zijn allemaal erg fanatiek. Wij spelen ook echt voor elkaar, niemand die laat lopen. Wij werken er hard voor, ook als we achter staan. Vaak winnen we juist doordat we aan het eind van de wedstrijd scoren. We houden ook niet bij hoeveel goals iemand maakt. Scoren doe je als team. Wel wordt na elke wedstrijd een 'woman of the match' gekozen, en die krijgt een sticker op haar stick. Dat is dan de speelster die hard heeft gewerkt. Wie aan het einde van het seizoen de meeste stickers heeft, wordt een rondje rond het veld gedragen."

Het seizoen loopt ten einde, en het succesteam dus ook
Er wordt weer opnieuw geselecteerd en het is afwachten in welke teams de meiden geplaatst worden. Maar één ding is wel al zeker: ze blijven bij Uitgeest hockeyen. "Gewoon omdat het een gezellige club is, waar je dus ook op een goed niveau kunt hockeyen. Ga je naar een grote club zoals Overbos en je haalt de selectie net niet, dan kom je in D6 of zo. Wij willen zo hoog mogelijk spelen, maar wel bij een gezellige vereniging." Kennismaken met de hockeysport en MHCU in Uitgeest? Kom dan vrijblijvend vier proeftrainingen volgen: www.mhcu.nl/aanmelden.

FC Uitgeest JO11-3 kampioen

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In de voorjaarscompetitie van 2018 werd FC Uitgeest JO11-3 kampioen door liefst zeven keer te winnen en twee keer gelijk te spelen. Met een doelsaldo van maar liefst 57 doelpunten en maar 16 tegentreffers is het terecht dat dit team kampioen is geworden. Spelers, leiders, trainers en ouders, allemaal van harte gefeliciteerd met het kampioenschap!

De Noordpool Nijsjes winnen 'Voluit Buiten Toernooi'

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 2 juni heeft volleybalvereniging Voluit het Voluit Buiten Toernooi georganiseerd. Na een jaar onderbreking waren er op deze dag 12 teams die aantraden voor de bokaal.

Het plezier staat voorop en dat was te zien aan de teams, die allemaal zeer enthousiast waren. Om 12.00 uur stonden alle teams paraat onder aanmoediging van tal van supporters. In de voorrondes werd er in vier poules gestreden. Vervolgens kwamen de plaatsingsrondes en om 16.30 uur was de finale tussen de teams van de Noordpool Nijsjes en Brugmania. De Noordpool Nijsjes hebben de finale gewonnen en kregen naast een heerlijke taart ook de zo fel begeerde Voluit Buiten Bokaal. In het Cor Groen honk van de IJsclub konden consumpties gebruikt worden.

"Er was tevens een loterij georganiseerd met prijzen die beschikbaar gesteld waren door de Uitgeester middenstand, waarvoor onze hartelijke dank. Volgend jaar mogen de Noordpool Nijsjes de bokaal verdedigen en gezien het succes verwachten we dan een nog grotere opkomst," aldus de organisatie.

Henk Verdonk junior weer niet te stuiten

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef heeft, bijna als vanzelfsprekend, de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen.

Het driemanschap Henk Verdonk junior, Vincent Beentjes uit Castricum en de man uit Heiloo Ramon Tromp legde de zweep over de groep en maakte samen de dienst uit. Ze kwamen in voornoemde volgorde over de eindstreep na een uur koers. Geen moment kwam de positie van leider Henk Verdonk junior in gevaar, hoewel Vincent Beentjes nog wel aardig in zijn buurt bleef.

De met de week beter rijdende ex-voetballer, die nog niet zo heel lang de mountainbikesport een warm hart toedraagt, gaat de komende tijd meer van zich laten horen en voor verrassingen zorgen door de gevestigde orde te bedreigen. Femke Mossinkoff uit Akersloot was met Henk Jan Verdonk senior in goed gezelschap. Zij deden in eerste instantie niet veel voor elkaar onder, maar Mossinkoff moest in de finale toch haar meerdere erkennen in de ervaren Verdonk senior.

Groep 8 De Brug tweede bij regiofinale schoolhandbal

Een mooie prestatie van groep 8 van basisschool De Brug. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Groep 7 en 8 van basisschool De Brug uit Akersloot deden op woensdagmiddag 6 juni mee aan de regiofinale schoolhandbal in Waarland. Beide groepen deden mee met een gemengd jongens/meisjesteam.

Om goed voor de dag te komen had handbalvereniging Meervogels '60 een drietal trainingen verzorgd. Groep 7 speelde de eerste wedstrijd gelijk (0-0) en verloor de tweede wedstrijd met 1-3. Deze tegenstander was echt beter. De derde wedstrijd was spannend, er zat een gelijkspel in maar helaas werd er toch verloren met 1-2. Groep 8 won alle drie poulewedstrijden en was dus door naar de halve finale.

Deze spannende wedstrijd eindigde in 2-2 waarna er penalty's genomen moesten worden. Alle spelers moesten een penalty nemen en weer was de eindstand gelijk: 5-5. Daarna moesten nog vijf spelers een penalty nemen en won De Brug met 2-1. Vervolgens mochten ze meteen de finale spelen tegen De Sint Nicolaasschool uit Nibbixwoud en ook deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel: 1-1.

Bij deze penaltyronde moest groep 8 hun de meerdere erkennen in de tegenstander. Die werd terecht eerste en mag naar het NK schoolhandbal in Arnhem. Met een mooie tweede plek keerde groep 8 na een zinderende middag huiswaarts.

Hummel Veranda's

Foto: Aangeleverd

REGIO - Het hele jaar genieten van een terras, altijd droog en uit de wind, dat wil toch iedereen en dat kan nu voor een laagste prijs - kwaliteit garantie bij Hummel Kozijnen & Wooncomfort. Bij Hummel Kozijnen kan men nu al een complete terrasoverkapping bestellen van ca. 400 cm breed en ca. 250 cm diep voor de ongekende prijs vanaf € 1.295,-- incl. BTW (Hummel Deluxe) in de kleuren crème/wit RAL 9001 of antraciet RAL 7024 en voorzien van polycarbonaat beplating.

De terrasoverkappingen zijn te voorzien van vele luxe opties zoals LED verlichting, spiekozijnen, grillo schuttingdelen en uiteraard Fiano schuifglaswanden (gelaagd veiligheidsglas) en schuifpuien zodat de overkapping geheel af te sluiten is.

Ook heeft Hummel in het assortiment terraszonwering voor onder de overkapping door middel van geplisseerde stof in een aluminium frame, deze wordt geplaatst tussen de panelen/liggers in waardoor er een vlak geheel ontstaat.

Bezoek de nieuwe showroom aan de Kerkweg 36 in Heemskerk, daar zijn diverse terrasoverkappingen zeer realistisch opgesteld. De terrasoverkappingen zijn verrassend laag geprijsd, en zeer eenvoudig zelf te plaatsen door de zeer uitgebreide digitale montagehandleiding. Uiteraard kan Hummel Kozijnen & Wooncomfort de overkapping ook plaatsen voor u, dit tegen een vriendelijke montageprijs. Nu bestellen is snel genieten!

De nieuwe showroom aan de Kerkweg 36 in Heemskerk is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Maandag gesloten. Voor een vrijblijvende prijsopgave bij u thuis bel met Hummel op 0251-234484.

Typos Print & Vormgeving, vakvrouwen die graag met u meedenken

Foto: Margreeth Anema

Door: Margreeth Anema

Karin Zijp en Caroline Schavemaker van Typos Print & Vormgeving in Castricum startten hun bedrijf drie jaar geleden met een oude computer op een zoldertje maar inmiddels beschikken ze over de meest moderne apparatuur om uw drukwerk te verzorgen en binnenkort breiden ze hun bedrijfspand aan de Castricummerwerf 103 ook nog eens flink uit. Dat moet ook wel want sinds kort zijn ze, als enige bedrijf in de regio, de trotse eigenaar van twee 3D printers die op milieuvriendelijke wijze prachtige prints maken van papier. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een kop koffie de voorbeelden te komen bekijken die de dames ermee geproduceerd hebben.

Caroline zit al 35 jaar in het vak en is de techneut van het team. Karin neemt de repro kant voor haar rekening, zij zit inmiddels ruim 23 jaar in het vak. De dames vullen elkaar hierin perfect aan. De klant kan bij Typos terecht voor drukwerk, huisstijl, flyers, advertenties, autobelettering, bedrukte kleding, maar je kunt ook bijvoorbeeld je website door Typos laten bouwen en daarna kunnen zij hem ook nog voor je beheren. "Zo kunnen ondernemers zich op hun eigen business richten", zegt Caroline.

Uw eigen boek laten drukken
Wat veel mensen nog niet weten is dat Typos ook boeken maakt. Laatst heeft Caroline bijvoorbeeld een boek gemaakt voor iemand die zijn familiegeschiedenis had opgetekend. De klant levert de tekst aan, eventueel wordt er een tekstbureau ingeschakeld en de rest wordt verzorgd door Typos. Ze regelen zelfs een ISBN nummer indien nodig. Als de schrijver in de dop het boek wil laten uitgeven dan zijn er ook goede contacten met uitgevers.

Als ondernemer kun je ook goed terecht bij Typos. Karin adviseert ondernemers niet zelf aan de slag te gaan met de vormgeving van reclame-uitingen, zij neemt dit liever van de klant over. Bij het ontwerp van een flyer bijvoorbeeld kan er veel misgaan, je moet echt kennis hebben van de technische details en het kost veel tijd. Als Typos de vormgeving voor haar rekening neemt kan de klant rekenen op een representatief ontwerp waarin zij letten op de juiste resolutie, de snijtekens, de juiste overfill en het gaat bovendien sneller dus het is uiteindelijk goedkoper voor de klant.

Een rouwkaart met de verkeerde datum
"We zijn heel kritisch, geven feedback en denken graag mee", zegt Caroline. Het is weleens voorgekomen dat er een ontwerp voor een rouwkaart werd aangeleverd door een klant terwijl er een verkeerde datum op stond. Gelukkig merkte Karin dit op nog voordat hij op de drukpers lag. Soms maken ze ook twee ontwerpen voor de klant, één hoe de klant het wil en één zoals zij het zelf bedenken, zo ver gaat de service bij Typos.

Bouw padelbanen bij TC Uitgeest een feit

Peter Kransberg (voorzitter TC Uitgeest) en Serge Bos (Rekre Sport) na de ondertekening. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De bouw van de eerste padelbanen in de IJmond bij Tennisclub Uitgeest zijn een feit. Op 6 juni ondertekenden Peter Kransberg, voorzitter van Tennisclub Uitgeest, penningmeester Martin Wiegers en Serge Bos, directeur van Rekre Sport de overeenkomst voor de bouw van twee padelbanen.

De bouw gaat van start op 9 juli. Naar verwachting zijn de banen in de maand september klaar, waarna kennis gemaakt kan worden met padel, de snelst groeiende racketsport van Nederland. Op 30 september vindt er een feestelijke opening plaats in het bijzijn van de burgemeester van Uitgeest Wendy Verkleij en een aantal topspelers.

Schoolkorfbaltoernooi Stormvogels

UITGEEST - Zaterdag 16 juni organiseert Korfbal Vereniging Stormvogels de titelstrijd om het schoolkorfbalkampioenschap van Uitgeest. Na een succesvolle competitie in 2017 wordt er dit jaar opnieuw gestreden om het kampioenschap.

Verschillende vrijwilligers van de vereniging verzorgfen in de afgelopen periode gymlessen bij diverse basisscholen in Uitgeest om de jeugd te enthousiasmeren voor de korfbalsport. Het toernooi richt zich op de groepen 3 tot en met 7 van het basisonderwijs maar ook aan de jongere jeugd wordt gedacht. De dag zal worden opgesplitst in twee delen. Vanaf 10.30 is er ruimte voor alle kleuters van het basisonderwijs. Deze ochtend zal in het teken staan van kangoeroe-aktiviteiten; spelenderwijs kennismaken met de korfbalsport met tot slot een mogelijkheid tot het spelen van een wedstrijd. Opgeven voor deze dag kan via de leerkracht, maar inschrijving terplekke op het terrein aan de Niesvenstraat 14 behoort ook tot de mogelijkheden.

Na een korte pauze zal aansluitend van 13.00-16.00 het scholenkampioenschap voor de groepen 3 tot en met 7 plaatsvinden. Inschrijven kan via de intekenlijsten die beschikbaar zijn in de klaslokalen bij de deelnemende scholen. Kun je geen team vormen, maar wil je wel meedoen? Individuele opgave is ook mogelijk. Neem dan contact op met Nico Molenaar via 06-51218643.

Voor verdere vragen of informatie kan ook contact worden opgenomen via infostormvogels@gmail.com

Inzameling oudpapier bij De Wissel

UITGEEST - Zaterdag 16 juni staat er weer een oude krantencontainer bij De Wissel. Hier kunt u van 09.30 tot 11.30 uur al uw oude papier kwijt. De Wissel is hier erg blij mee want de opbrengst van het oude papier wordt nuttig gebruikt.

Zo wordt hier bijvoorbeeld materiaal van gekocht voor in de gymzaal.
Ook kunnen er spullen worden aangeschaft voor op het schoolplein. Een voorbeeld hiervan is een mooi hek dat om het voetbalveld gezet is. Daarnaast is er hard gewerkt aan een 'vriendschapsbankje', dat deze week officieel geopend wordt. Hierover volgende week meer!

Wilt u weten waar en wanneer u uw oud papier kwijt kunt? Waar? OBS de Wissel. De Hoop 3 (woonwijk de Kleis) Uitgeest. Het eerstvolgende moment dat de container er staat is aanstaande zaterdag 16 juni. Daarna staat de container er nog op zaterdag 14 juli, dat is de laatste keer dit schooljaar.

RKZ stapt massaal op de fiets

200 medewerkers deden mee aan de RKZ Fietschallenge. Foto: Aangeleverd

REGIO - Het Rode Kruis Ziekenhuis is iedere dag bezig met gezondheid: uiteraard met de gezondheid van de patiënten, maar ook met de gezondheid van de medewerkers zelf. De oproep van IJmond Bereikbaar en het RKZ-bestuur om bewust een maand lang op de fiets te stappen, was dan ook niet aan dovemansoren gericht.

Zeker niet als je een mooie prijs kunt winnen én je fietst voor het goede doel. In iets meer dan een week tijd meldden meer dan 200 medewerkers zich aan voor de RKZ Fietschallenge.

Zoveel mogelijk op de fiets
Voorzitter van de raad van bestuur Jaap van den Heuvel is trots op zijn medewerkers: "Het RKZ heeft preventie hoog op de agenda staan en collega's die op de fiets kunnen komen, dragen daar op geheel eigen manier een steentje aan bij. Het is fijn dat deze fietsuitdaging zowel twee mooie donaties heeft opgebracht als een sportief teamuitje voor de winnaars van de RKZ Fietschallenge."

Ook een bureaufiets draagt bij aan vitaliteit
Alle afdelingen van het RKZ konden meedoen. Uiteindelijk werden maar liefst 20 teams gevormd: van het Brandwondencentrum tot het Laboratorium en van de Kinderafdeling tot aan de Apotheek. Het team van Kliniek A5 Snijdend Specialisme mocht uiteindelijk de teamprijs in ontvangst nemen uit handen van Jaap van den Heuvel. Zij maakten de meeste woon/werkritten op de fiets. Ook de nummers twee en drie gingen niet met lege handen weg. Radiologie en B6 ICU keerden terug naar de afdeling met een goedgevulde fruitmand.

Daarnaast werden nog twee fietsers persoonlijk in het zonnetje gezet: Marjon de Wit en Anita Boekelaar. Marjon heeft gedurende de Fietschallenge de meeste kilometers afgelegd. Anita woont te ver van het werk om op de fiets te komen, maar heeft zelf een bureaufietsstoel aangeschaft en trapt zo dagelijks heel wat kilometers weg. Een originele manier om gezond aan het werk te zijn!

Donaties
Naast de teamprijs was er nog een uitdaging voor alle deelnemers: 25.000 fietskilometers op de teller van fietsapp Ring-Ring, betekende donaties voor het project Operatie Glimlach van Dokters van de Wereld en voor de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis. Met een eindstand van 31.367 kilometer konden Paul van Zuijlen en Sandra de Jong de cheques van respectievelijk € 500,- en € 1000,- met veel plezier in ontvangst nemen.

Een gezonde darm is de basis van een goede gezondheid

Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk. Foto: Aangeleverd

REGIO - Als we ongeveer 75 jaar oud zijn hebben we ongeveer 30.000 kilo voedsel verwerkt en ongeveer 40.000 liter vloeistof. Dat is natuurlijk gigantisch veel als we dit allemaal bij elkaar zien!

Ons lichaam moet dit allemaal verwerken. Onze maag, lever, nieren en darmen spelen daar een grote rol in. Een Duitse arts vertelde een keer tegen mij: "Der Tod sitzt im Darm!" Min of meer klopt dit natuurlijk ook wel als we bovenstaande cijfers zien. Ook een steeds groter aantal mensen kampt met darmkanker. Niet zo gek als we vaak ook zien dat mensen veel fastfood en junkfood eten. Ongeveer 50% van de bevolking is veel te zwaar. Dat komt niet van de vele groente en het fruit dat wordt gegeten.

In mijn boek Kerngezond laat ik met cijfers zien hoe dramatisch het is gesteld met de inname ervan. Met name ook door kinderen. Onze darmen en spijsvertering is een geniale fabriek die grove voeding verwerkt, of in geval van slechte voeding, probeert te verwerken tot bruikbare voedingsstoffen voor ons lichaam. Als onze darmen te zwaar worden belast met slechte, ziekmakende voeding, krijgen we allerlei darmklachten en -problemen. Grote boosdoeners kunnen zuivelproducten, brood (gluten) en fastfood zijn. Evenals het drinken van alcohol.

Darmen bevatten ongeveer 1,5 kilo aan beestjes! We hebben zowel goede als slechte bewoners van de darm. Goede darmbacteriën zorgen voor de vertering en de weerstand in onze darmen en voor productie van belangrijke vitamines zoals vitamine K. Een zieke, ontstoken darm, of een darm met disbalans door slechte bacteriën of parasieten zorgt voor een lage weerstand. We voelen ons slap, ziek en vaak zonder energie. Ook de productie van bijvoorbeeld vitamine K blijft dan achter. Vitamine K is op zijn beurt weer belangrijk voor een gezond hart en vaatstelsel. Vitamine K zorgt ervoor dat calcium niet neerslaat in de aderen. Zo zien we dat het inderdaad wel klopt dat "der Tod im Darm sitzt"!

Het mooie is dat u daar voor een groot deel zelf invloed op kunt uitoefenen. Het enige dat u hoeft te doen is gezonde keuzes in voeding en drinken te maken! Overigens is het vrij gemakkelijk om de gezondheidsstatus van de darm in kaart te brengen en te kijken wat de verstorende factoren zijn als het maken van betere en gezonde keuzes onvoldoende invloed blijken te hebben. "Veel succes en een goede gezondheid gewenst," aldus Frank Jonkers.

BodySwitch Heemskerk, praktijk voor integrale geneeskunde. www.bodyswitch.nl - heemskerk@bodyswitch.nl - 0251-234000.

RKZ onderneemt actie tegen 'no shows'

REGIO - Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk werkt vanaf nu met een sms-bericht om patiënten herinneren aan hun afspraken in het ziekenhuis. In de praktijk blijkt dat veel patiënten hun afspraak vergeten of om een andere reden niet verschijnen.

Dat is jammer voor de betreffende patiënt, maar zeker ook voor anderen. In de tijd die gereserveerd was voor een patiënt die niet komt, kan namelijk een andere patiënt geholpen worden, wat kortere wachttijden ten goede komt.

12.000 'no shows'
Jaarlijks gaan er zo'n 12.000 afspraken niet door omdat patiënten niet verschijnen, zonder tijdig af te zeggen. Door onze informatievoorziening aan patiënten uit te breiden willen we 'no shows' terugdringen en onze dienstverlening verbeteren. Het sms-bericht wordt drie werkdagen voor de betreffende afspraak aan de patiënt verzonden. Overigens krijgt niemand ongevraagd een sms-bericht. De poli vraagt patiënten eerst toestemming of ze gebruik willen maken van deze gratis service.

Boete
Sinds 2011 mogen ziekenhuizen een boete sturen (van circa 45 euro) naar patiënten die niet komen opdagen. Het Rode Kruis Ziekenhuis kiest er bewust voor om in eerste instantie geen rekeningen te sturen. Wij zetten liever alles op alles om onze patiënten maximaal te informeren en te herinneren aan hun afspraak.

Intro Zorg

Foto: Pixabay

Voor u ligt het themanummer van De Uitgeester, waarin we aandacht besteden aan zorg en welzijn in onze regio in de breedste zin van het woord. Zo hebben we een artikel over 'gezond zonnen' en besteden we aandacht aan de 'no shows' in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Dat en nog veel meer interessants in deze editie. Kortom, een themanummer dat wij met zorg hebben samengesteld. Wij wensen u veel leesplezier.

"Simon Zoet bedankt voor 40 jaar vrijwillige inzet"

In totaal zijn er dit jaar 47 jubilarissen bij de Hartstichting.

UITGEEST - Onlangs heeft de Hartstichting een aantal van haar jubilerende vrijwilligers gehuldigd. Zij ontvingen een speld of ketting in de vorm van een Robijnen of Gouden Hart, omdat zij zich als vrijwilliger al 25 en 40 jaar inzetten voor de strijd tegen hart- en vaatziekten.

De heer S. Zoet uit Uitgeest zet zich zelfs al 40 jaar vrijwillig in en ontving een Robijnen Hart. In totaal zijn er dit jaar 47 jubilarissen, die - bij elkaar opgeteld - 1310 jaren actief zijn voor de Hartstichting.

Dankbaar
Floris Italianer, directeur Hartstichting: "Onze vrijwilligers vormen het hart van de organisatie en zijn onmisbaar bij ons werk voor een hartgezonde samenleving. Onze ambitie is om hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen, opsporen én zo goed mogelijk te behandelen. Dankzij de tomeloze inzet, verantwoordelijkheid en enthousiasme van onze vrijwilligers wordt dit mede mogelijk gemaakt."

Robijnen of Gouden Hart
Tijdens het welkomstwoord van Floris Italianer werden de vrijwilligers bedankt voor hun waardevolle vrijwillige inzet. Als dank reikte Floris Italianer een speld of ketting in de vorm van een Robijnen of Gouden Hart uit aan de jubilarissen.

Bescherm de jonge huid

Bescherm de kleine zonaanbidders goed. Foto: Spaarne Gasthuis

UITGEEST - Met de zomer breekt voor kinderen een heerlijke periode aan waarin ze veel tijd buiten doorbrengen. Zon is goed voor je humeur, de botten en de weerstand. Maar… de jonge huid is nog kwetsbaar. Dus bescherm de kleine zonaanbidders goed.

Dermatoloog Maureen Jonker van het Spaarne Gasthuis: "Iedereen moet oppassen met zon, de risico's op huidkanker worden nog steeds erg onderschat. Maar bij kinderen komen beschadigingen door zonlicht extra hard aan. Onderzoek laat zien dat wie in zijn kindertijd een paar keer flink verbrand is geweest, later meer kans heeft op huidkanker. Vooral de kans op melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, neemt toe. Maar ook bij de ontwikkelingen van basaalcelcarcinomen, een vaker voorkomende en minder agressieve vorm van huidkanker, blijkt zonverbranding een belangrijke rol te spelen. Daarom is bescherming tegen de zon voor kinderen extra belangrijk en ouders moeten daarin echt hun verantwoordelijkheid nemen."

Vermijd de zon
Met baby's tot zes maanden oud kan direct zonlicht het beste helemaal vermeden worden. Houd de kleintjes altijd in de schaduw en gebruik een petje en parasol. Grotere kinderen kun je moeilijk helemaal uit de zon houden. Maar zonneschade is wel te voorkomen of te beperken. Bouw de blootstelling aan zonlicht langzaam op. Op die manier kan de huid wennen en een eigen beschermlaagje aanmaken. Vermijd verder blootstelling aan de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Dan is de zon op zijn krachtigst.

Smeren, smeren, smeren
Jonker: "Daarnaast, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Gebruik bij kinderen altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ongeacht het huidtype, en breng elke twee tot drie uur een nieuwe, dikke laag aan. Kinderen zien hoe hun ouders omgaan met bescherming tegen de zon. Geef ze dus zelf het goede voorbeeld."

TENS bij Fysioview

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - TENS (Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) is een niet-medicamenteuze therapie bij onder andere chronische pijn. Door middel van elektrisch stimuleren van de zenuw wordt de pijn verminderd.

In onze praktijk zetten wij TENS in bij chronische pijnklachten, fibromyalgie en neuropathie bij diabetes en chemotherapie. Het apparaat wordt eerst twee weken uitgeprobeerd onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten. Bij positief resultaat kunnen wij een TENS voor u aanvragen bij de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor een machtiging van een specialist of huisarts nodig.

Mw. J. uit Beverwijk: "Ik krijg chemotherapie voor darmkanker en had enorm veel last van neuropathie in mijn handen en voeten. Zo erg, dat ik niet meer kon autorijden of fietsen. Al snel na de start met de TENS namen mijn pijnklachten af, ik kan alles weer doen. Twee keer per dag mijn apparaatje aanzetten helpt mij de dag door."

Voor meer info: Fysioview, Vrijburglaan 45. Telefoon: 0251-312193.

Praktijk Hanneke Visser helpt bij aansterken vitaliteit

Praktijk Hanneke Visser: acupunctuur en bioresonantietherapie. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wanneer het buiten koud en nat is, vinden we het niet gek als we ons een beetje moe of zelfs down voelen. Misschien een griepje, of "het komt door het weer", zeggen we dan. Gaat wel weer over als het zonnetje gaat schijnen.

Echter, voor veel mensen gaat dat laatste niet op. Ze blijven moe, lopen te kwakkelen. In deze tijd van het jaar is het ook de hooikoorts die hierin een rol speelt. Volgens de Chinese geneeswijze is de winterperiode de tijd dat we onze energie "Qi" en buffer "Jing" opladen. In het voorjaar en de zomer zijn we fit en sterk, en beweegt onze energie mee met de kracht van het licht en de zon. Soms lukt het niet om in de winter goed op te laden door stress, ziekte of andere omstandigheden. Dit werkt door in het voorjaar en de zomer, en uit zich in allerlei klachten.

In mijn praktijk kijk ik samen met u naar de oorzaak van de klachten: misschien is er een virus dat nog parten speelt, misschien is er een specifiek voedingssupplement nodig. Met behulp van bioresonantietherapie en Chinese acupunctuur werken we aan het aansterken van de vitaliteit. Zodat u na de zomer fitter aan het nieuwe seizoen kunt beginnen!

Denkt u: misschien is dit iets voor mij? Of hebt u specifieke vragen? U kunt mij altijd bellen of mailen voor vrijblijvend advies. www.acupunctuuruitgeest.nl, hannvisser@gmail.com, 06-18224671.

Hatsjie… Mooi weer niet fijn voor iedereen!

Prachtig, maar erg vervelend voor mensen met hooikoorts. Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Hatsjie! Met het mooie weer deze weken gaan we lekker naar buiten, maar voor mensen met hooikoorts is dat vaak geen feestje. "Per allergievariant verschilt het erg in welke tijd van het jaar de klachten het hevigst zijn," vertelt Timca Bruggink, allergoloog bij het Spaarne Gasthuis.

"Als je allergisch bent voor de hazelaar, dan heb je het meest last van klachten in januari. In april en mei heb je dat bij een allergie voor de berkenboom. Graspollenallergie komt dan weer meer in mei en juni op." Volgens Bruggink kunnen mensen met een allergie voor diverse pollen het hele jaar door klachten hebben.

Medicatie
Wat medicatie betreft kun je voor de korte termijn bijvoorbeeld tabletten slikken en neusspray en oogdruppels gebruiken. "Je onderdrukt dan tijdelijk de klachten van hooikoorts. Als je stopt met het slikken van tabletten of het gebruik van neusspray of oogdruppels, dan komt de hooikoorts later weer terug."

Kuur
Men kan er ook voor kiezen om een kuur te starten om de allergie te onderdrukken. "Bij een injectie- of tabletkuur wordt datgene toegediend waar je allergisch voor bent. Dat is een optie voor de lange termijn. Om een kuur te laten slagen, moet je drie jaar tabletten blijven slikken of je laten injecteren." Voor een injectie- of tabletkuur is een verwijzing van de huisarts nodig. De kosten van de kuur worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Zomer bij Mooier DAN

Op donderdag 21 juni organiseert Danny de workshop Natuurlijk Mooier. Foto: Mooier Dan

UITGEEST - De zomer staat voor de deur! is uw gezicht er al klaar voor? In de salon van Danny bent u welkom voor behandelingen die het zomerse leven een stuk eenvoudiger maken.

Bijvoorbeeld het verven van wimpers en wenkbrauwen, waardoor u er ook aan het strand of zwembad altijd verzorgd uitziet en geen risico loopt op uitgelopen mascara door zwemmen of transpireren. Laat ook uw wenkbrauwen vakkundig epileren en ongewenste haargroei verwijderen en u kunt onbezorgd op vakantie.

Natuurlijke zonbescherming
Kies deze zomer voor optimale zonbescherming op 100% natuurlijke basis. Bescherm uzelf tegen schadelijke invloeden van UV-straling zonder het milieu te belasten met chemicaliën die in de meeste reguliere crèmes verwerkt zijn. De producten die Mooier DAN in huis heeft zijn Lumineus SunActiv en Alphanova. Tube van 50 ml vanaf € 16,55.

Workshop Natuurlijk Mooier
Op donderdag 21 juni organiseert Danny de workshop Natuurlijk Mooier. Tijdens deze workshop leert u de fijne kneepjes van een goede en natuurlijke huidverzorging en ziet u direct wat dit voor uw huid doet. Aan deze exclusieve workshop kunnen vier personen deelnemen, zodat u alle aandacht krijgt. Na afloop is er een goodiebag voor de deelnemers en wordt een verrassingspakket verloot. Voor meer informatie of aanmelden, bel of mail gerust!: Danny van Lieshout, Mooier DAN, Kooglaan 70 Uitgeest, 06-12900228, info@mooierdan.nl.

Mooier DAN wenst u een stralende zomer!

Column - Monique Teeling: Fun

Het bleef tot het laatst geheim waar deze keer ons vriendinnenweekend zou zijn maar we begonnen in het Amsterdamse Fun Forest waar de fun bestond uit het beklimmen van ingewikkelde stellages, heel hoog in heel veel bomen. Maar niet voordat we een instructie hadden gekregen van twee jonge goden, lees instructeurs, die ons inleidden in zaza's, katrollen en tokkelbanen. We werden in een gordel gehesen en deden een blauwe helm op. De instructeurs droegen een herkenbaar rood exemplaar met de geruststellende mededeling dat wij in nood altijd heel hard "rode helm!' mochten roepen en dan kwamen zij aansnellen om ons te rescueën. Dat veranderden wij al heel snel in 'rode hellup' en ik moet zeggen ze kwamen echt! Klimmen was best even een dingetje gezien mijn irritant aanwezige hoogtevrees maar stiekem vond ik het ook weer een uitdaging. Ik was alleen ongerust over het feit dat ik zonder bril niet goed zou zien of ik mijzelf voldoende gezekerd had. Ik had namelijk weinig trek direct op de eerste dag uit een boom te lazeren. Vriendin M ging mij voor en dat was prettig want zij is van het stoere 'jan-pak-de-leuning' type. Zo kon ik mooi de kunst afkijken alvorens mijn voeten op wiebelige draadjes te plaatsen. Maar al bij de eerste oversteek verbleekte haar immer bruine gelaat en zei ze steeds dingen als 'dit vind ik helemáál niet leuk' en 'ik ga dit niet doen'. Dat hielp voor mij niet zo erg en toen vriendin Y achter mij riep dat dit parcours echt niet kon, zakte de moed mij acuut in m'n sportschoenen. Teruggaan kon namelijk niet, wij waren gedoemd de horrortocht af te maken. Naast ons was een Zuid-Europees stel aan een paralel traject begonnen waar zij de tokkelbaan afsjeesden. De man had zich hard afgezet om de overkant te kunnen halen maar ketste als een biljartbal terug en hing in het midden te bungelen vanwaar hij door pure armkracht zichzelf omhoog moest hijsen. Vol afgrijzen bekeken wij zijn krampachtige gezicht en schatten alle drie in dat wij dit nooit zouden redden, een weinig opwekkend vooruitzicht. Bij onmogelijke opdrachten sprak ik mijzelf hardop moed in door de mantra te prevelen: "Ik kan dit, ben er bijna, ik kan dit, ben er bijna". Ik was opgelucht toen ik uiteindelijk weer grond onder de voetjes voelde. We besloten onze dappere medevriendinnen aan te moedigen want zij waren begonnen aan zwaarder werk. Via bungelende stoelen kropen en zwiepten zij naar ongelijke palen waarbij zij met hun oksels steun zochten. Plotseling stapte vriendin M2 mis en viel hard met haar kruis op een balk en dat was the limit. Ze wilde niet meer en 'rode hellup' werd geroepen. Met een brandweerladder en heel veel gezekerde touwen werd zij onder luid applaus uit de boom getakeld. 's Avonds werden bloeduitstortingen als oorlogswonden bekeken en becommentariseerd. Spierpijn óveral. Ik wil weer!

Steun Oer-IJ Atlas door adoptie kaart

REGIO - Een grote groep deskundigen werkt belangeloos mee aan de Atlas van Oer-IJ gebied, een fraai uitgevoerd boek over de geschiedenis van het landschap in de driehoek Haarlem, Alkmaar en Zaanstad, dat in oktober bij Uitgeverij Noord-Holland zal verschijnen.

Om de uitgave voor een breed publiek betaalbaar te houden is initiatiefnemer Stichting Oer-IJ een fondswervingsactie gestart, waarbij particulieren en bedrijven wordt gevraagd een landkaart uit het boek symbolisch te adopteren en daarmee het project financieel te steunen. Als tegenprestatie krijgen ze exemplaar van de uitgave, een naamsvermelding in het boek en een uitnodiging voor de presentatie. Meer informatie is te vinden op de website oerij.eu, of mail voor contact naar info@oerij.eu.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

De grutto is een oer-Hollandse weidevogel. Nog wel. Want de natuurwaarden van het agrarisch land staan zwaar onder druk. Waar het boerenbedrijf nog ruimte laat voor natuur, daar gedijt de grutto. Zo is hij de ambassadeur van agrarisch land waar productie en natuur in balans zijn. Nergens in Europa broeden zoveel grutto's als in Nederland. In 2016 is de grutto door het Nederlandse publiek verkozen tot nationale vogel. Op de foto staat een mannetje. Ger Bus.

Leer alles over paling in Akersloot

Leer alles over de paling tijdens de demonstratie palingroken. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Wist u dat het reukvermogen van een paling vergelijkbaar is met dat van een hond? Wist u dat een paling twee harten heeft? Wist u dat de paling al meer dan 40 miljoen jaar bestaat en dat er jaarlijks in Nederland miljoenen glasaaltjes worden uitgezet?

Wilt u nog meer weten over paling en wilt u het ambacht van het palingroken van dichtbij meemaken? Op zaterdag 16 juni zet Dilvis uit Akersloot de deuren van de palingrokerij open, zodat u kunt zien hoe het proces van het eeuwenoude ambacht palingroken in zijn werk gaat. Tijdens de demonstratie palingroken kunt u van 09.00 tot 15.00 uur zien hoe de rookmeester op ambachtelijke wijze paling verwerkt en rookt.

Alles over het speten, drogen en roken van paling! Kom 16 juni langs! De toegang is gratis. Waar? Bij Dilvis op de Kerklaan 40 – 1921 BL Akersloot. Wanneer? Zaterdag 16 juni 2018. Hoe laat? Van 09.00 tot 15.00 uur. Voor wie? Voor iedereen!

Prachtige tuinen te zien in Uitgeest

Veel moois te zien tijdens Open Tuinen Weekend in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ook dit jaar is er weer een Open Tuinen Weekend op 16 en 17 juni, georganiseerd door Groei en Bloei in Uitgeest. "Er zijn dit jaar 11 tuinen te bezichtigen, waar iedereen met veel enthousiasme aan gewerkt heeft," aldus de organisatie.

Dit zijn de adressen die dit jaar meedoen aan het Open Tuinen Weekend. "Zij zetten de poorten open voor alle tuinliefhebbers, zodat iedereen kan meegenieten."

Langebuurt 31 Basisschool Binnenmeer (zaterdag en zondag open)
De schooltuintjes zijn bedoeld om kinderen te leren hoe het opkweken van groente en bloemen gaat. Heel leuk om te ervaren dat ze door zelf te zaaien, oogsten en verkopen enthousiast worden. Sommige leerlingen hebben hierdoor eigen tuintjes aangelegd, thuis of bij opa/oma.

Tolweg naast no.3 De Milieutuin (zondag open)
Op zondag 17 juni is de tuin van De Milieutuin Uitgeest aan de Tolweg open tijdens het Open Tuinen Weekend van Groei en Bloei. Op deze dag komt de burgemeester van Uitgeest ook langs, want De Milieutuin heeft iets te vieren. Al 40 jaar houdt dit collectief zich namelijk bezig met milieuvriendelijk tuinieren. Hiermee zijn zij, volgens de Universiteit van Wageningen, de oudste buurtmoestuin van Nederland. En er is nog een event: op zaterdagmiddag 2 juli zal Theater Poppekus langskomen met een interactieve kindervoorstelling over bijen. Zet deze datum alvast in uw agenda. De Milieutuin Uitgeest, Tolweg tegenover nr 6. Open van 10.30 - 16.00 uur.

Geesterweg Volkstuin de Kuil (zondag open)
We zijn gestart met kindertuintjes. Het is de bedoeling dat kinderen onder begeleiding komen tuinieren. Wij willen kinderen stimuleren om lekker buiten aan de gang te gaan. Een mooie hobby om op een gezonde manier met de natuur om te gaan. Er zijn daarom ook veel bloemen en groenten op de volkstuin te vinden.

Uitgeesterweg tussen nr 35. en nr. 37 (zondag open)
Een grote landschapstuin met een berkenbos, boomgaard, vijvers, kas en groente- en bloementuin. Er is tevens gelegenheid voor koffie, thee of frisdrank.

Westergeest 87A (zaterdag en zondag)
Een ruim opgezette tuin met diverse borders op kleur waarvan dit jaar 2 opnieuw zijn aangeplant. Verschillende vijvers. Fruitbomen. En ook dit jaar weer exposeert Gerda Velzeboer in de tuin met haar tuinbeelden.

Westergeest 10 (zaterdag en zondag open)
Kleine binnentuin met kunst en toch de moeite waard om zomaar even langs te gaan.

De Vrede 52 (zaterdag en zondag open)
Ook hier is in een nieuwbouwwijk weer een prachtige tuin te bezichtigen. Grote diversiteit aan planten.

Hogeweg 66 en 70 (zondag open)
Siertuin, groentetuin en wilde bloemen. De siertuin met leuke hoekjes en groene poortjes van de beuk. Leilinden aan de zijkant van het huis. Schaduwplekjes van de witte berken.

De Kuil 20 (zaterdag en zondag open)
Onze tuin grenst aan een schitterend stukje Uitgeest. Vanuit de tuin hebben wij zicht op viswater De Kuil. Voor ons is dit uitzicht in de 23 jaar dat wij hier wonen nog steeds niet vanzelfsprekend. De natuur zo dichtbij is een cadeautje. Wij hebben getracht, voorzover dit voor een leek mogelijk is, dit mooie stukje natuur door te trekken in onze tuin. Wij tuinieren los, zoals ik dat noem. Planten staan niet keurig in het gelid, maar zijn op een natuurlijke manier gerangschikt. Alsof ze daar toevallig terecht zijn gekomen. In de voortuin en in de achtertuin zijn bronzen beelden geplaatst van kunstenaar Inez Warnaar. Speciaal voor deze tuindagen heeft ook keramist Joop Koopman enkele beelden in de tuin geplaatst. U bent op beide dagen hartelijk welkom in onze tuin op De Kuil 20 in Uitgeest.

Bonkenburg 33 (zaterdag en zondag open)
Grote tuin met veel vaste planten, bollen, groenten en fruit.

Popkoor Surprising al bijna 15 jaar actief

Popkoor Surprising in het Kennemertheater met Karin Bloemen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Een van de koorleden fluistert me toe met een lach: "Begin je artikel met: wat een kippenhok! Maar ze zingen wel leuk." En dat is inderdaad een mooie zin om de repetitie te beschrijven van het 100-koppig popkoor Surprising. 'Wel leuk' is een understatement, ze zingen namelijk prachtig.

Door: Margreeth Anema

Alle dames en heren komen binnendruppelen, iedereen begroet elkaar en het is een gezellige boel. Er is gerust tijd voor een praatje en een gebbetje maar als Michael van Breemen, de artistiek leider en songcoach, de koorleden sommeert stil te zijn, dan is het ook stil. De schouders worden losgedraaid, de stembanden gesmeerd en de koorleden stellen zich op.

Nederlandstalige en Engelstalige nummers passeren de revue. Het popkoor heeft een repertoire van meer dan 100 nummers. Een keer per week wordt er gerepeteerd in het speellokaal van basisschool De Wissel.

Het koor is in 2004 opgericht door Yvonne de Bree en bestaat volgend jaar 15 jaar. Het hele koor reist dan af naar Toscane om daar een aantal optredens te verzorgen. Karin Wolken zit al vanaf het begin bij het koor. Het optreden met Karin Bloemen in het Kennemertheater is voor Karin een van de hoogtepunten in de 15 jaar dat ze bij het koor zit. Ze houdt zich ook bezig met de public relations, samen met Esther en Diana. Zo hebben alle koorleden een taak, mits je hiervoor openstaat natuurlijk.

Diana en Esther sloten zich anderhalf jaar geleden aan bij het koor. Zij wilden dit al 12 jaar maar er kwam steeds iets tussen en ze zagen stiekem een beetje op tegen de auditie. Auditie is een groot woord, daar zijn de dames het nu over eens. Het is eigenlijk een stemtest zodat Michael kan kijken bij welke stemgroep je past. Het koor bestaat namelijk uit zes stemgroepen, van hoog tot laag. De lage stemmen worden vertolkt door de tien heren die het koor rijk is. "We zouden graag meer heren in het koor willen, zij zijn van harte welkom om zich bij ons aan te sluiten," vertelt Esther. Mensen die belangstelling hebben kunnen op woensdagavond om 20.00 uur binnenlopen bij de repetitie.

De koorleden betalen contributie waarvan de kosten die het koor maakt voldaan moeten worden. Denk maar eens aan een bus die geregeld moet worden voor een optreden in Drenthe, of de geluidsapparatuur die het koor nodig heeft. Daarnaast heeft het koor vele donateurs die als dank met korting optredens mogen bijwonen. Met de verkoop van kaartjes voor optredens en de donaties kan het koor blijven bestaan.

Er staat een aantal grote optredens op stapel en de voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Op 22 december presenteren zij het kerstspektakel in de Stadsschouwburg in Velsen in samenwerking met sopraan Francis van Broekhuizen. Kaartjes hiervoor zijn vanaf 25 juni via de website van de schouwburg te koop. Als u het koor eerder wilt zien en vooral horen, kom dan 20 juni naar Bistro 't Schippersrijk. Om 20.30 uur treedt het popkoor daar op ter ere van het 25-jarige bestaan van het restaurant op deze unieke plek aan het water. Overige optredens zijn te vinden in de agenda op de website van het Popkoor: www.surprising.nl.

Onderzoek naar overkapping van spoor en N203

UITGEEST - Het gemeentebestuur laat met onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de NS en ProRail via een 'haalbaarheidsscan' onderzoeken of het mogelijk is de sporenzone bij het station te overkappen met een brede groenstrook.

Die strook zou dan aan beide zijden glooiend naar beneden lopen. Daardoor wordt de leefbaarheid in het gebied vergroot (meer groen, minder geluid) en ontstaat ruimte voor woningbouw en andere ontwikkelingen. Dit idee komt voort uit een schets die drie marktpartijen (VolkerWessels Vastgoed, bouwbedrijf Boele & Van Eesteren en architectenbureau De Twee Snoeken) hebben gemaakt toen zij, op verzoek van de gemeente, zochten naar een verbinding tussen de Kleiszijde en de Centrumzijde van het spoor.

Nieuwe verbinding
Een nieuwe verbinding is sowieso nodig, omdat de huidige tunnel niet meer voldoet nu het spoor moet worden aangepast aan de groei van het treinverkeer. De partijen hadden tot nog toe drie alternatieven uitgedacht voor de nieuwe verbinding: een nieuwe extra brede tunnel, twee gescheiden tunnels en een combinatie van de huidige tunnel en een traverse. De drie alternatieven hebben alle voor- en nadelen. Voor de behoefte aan ruimtelijke ontwikkelingen, inclusief woningbouw, bieden ze geen van drie een oplossing. Ook lukt het zo minder goed een echte verbinding tussen de beide delen van Uitgeest tot stand te brengen. Daarom heeft het College van B&W een marktverkenning in gang gezet.

Dorps karakter versterken
Een consortium van drie bedrijven werd door zowel het College als de raad het meest aantrekkelijk gevonden. De nu nog schetsmatige ideeën worden, in opdracht van alle partijen, momenteel via een haalbaarheidsscan verder verdiept en onderzocht. Joost Roefs van De Twee Snoeken verwoordt de kern van het plan als volgt: "Als het lukt, krijgt het Stationsgebied een nieuwe dorpswijk en een nieuw dierenpark. Samen versterken ze het dorpse karakter. Met de groene heuvel verbinden we het noordelijke en het zuidelijke deel van Uitgeest met elkaar. Tegelijkertijd brengen we de geluidshinder van de weg en het spoor terug, waardoor mensen minder hinder ondervinden, en vervangen we het stedelijke karakter van dit gebied door een dorpse intimiteit."

Meer informatie voor inwoners
De scan wordt op 16 juli opgeleverd. De gemeenteraad zal zo snel mogelijk besluiten of het idee kansrijk genoeg is om verder ontwikkeld te worden. Als dit het geval is, zal de gemeente na de zomer met inwoners in gesprek gaan om de plannen toe te lichten.

Kerkdiensten protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 17-06 10.00 uur: Akersloot, Dielofslaantje, Ds. Hans Bouma/ 'Dichter bij muziek' dienst met verhalen, poëzie door dominee/dichter Hans Bouma en muziek door dhr. Hans Kelder.

Vieringen O.L.Vrouwe Geboorte

Woensdag 13 juni 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 15 juni 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 17 juni 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. dames Laus Deo en de Cantorij.

Kunstroute Uitgeest 2018: deelnemers stellen zich voor...

Werk van Cor Spil. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 23 juni en zondag 24 juni staat Uitgeest in het teken van de kunst. Op een dertiental locaties in het dorp zijn twee dagen tussen 11.00 uur en 17.00 uur exposities van lokale en regionale kunstenaars gratis te bewonderen.

Deze week stelt De Uitgeester een tweetal kunstenaars aan u voor die tijdens de kunstroute exposeren.

Cor Spil
Cor Spil (1951) is een geboren en getogen Castricummer. Zijn moeder kwam uit Uitgeest en was een Torenburg van de Middelweg. Zijn vader kwam uit Castricum en was metselaar. Sinds zijn jeugd is hij al bezig met tekenen maar hij had nooit de intentie om als kunstschilder zijn geld te verdienen. Na zijn middelbare school volgde hij de opleiding tot leraar lichamelijk opvoeding aan de academie te Amsterdam. Daar werd zijn interesse in de anatomie van het menselijk lichaam gewekt. Bij het portret- en modeltekenen is een beetje anatomische kennis erg nuttig. Door een studie biologie en fysiotherapie werd deze kennis alleen maar uitgebreider.

Aanvankelijk waren huwelijk en werk belangrijker en raakte het tekenen en schilderen een beetje op de achtergrond, totdat hij omstreeks 1989 de draad weer oppikte en een aantal cursussen ging volgen bij Toonbeeld in Castricum. Daar leerde hij de grondbeginselen van het portret- en modeltekenen, aquarelleren en etsen. Het ambachtelijke van het tekenen en schilderen (en af en toe van het boetseren) is wat hem aantrekt. "Door heel veel te tekenen en cursussen bij verschillende mensen te volgen word je steeds beter," zegt hij. Hij vergelijkt het met een sporter waarvan de prestaties, door veel en gevarieerd trainen, vooruit gaan. Als lid van de Castricumse vereniging Perspectief gaat hij nog altijd twee keer in de week portret- en modeltekenen.

Schilders van de Haagse School zijn voor hem een voorbeeld. Maar ook hedendaagse realisten afkomstig van het Groningse Minerva zoals Sam Drukker, Ben Snijders, Pieter Pander en Matthijs Röling worden door hem bewonderd. Na aanvankelijk met acryl te hebben gewerkt, gebruikt Cor nu alleen nog olieverf voor zijn schilderijen.

Werk van Chris van Drunen. Foto: Aangeleverd

Hij laat zich inspireren door het alledaagse en zijn omgeving. De mens en de natuur zijn daarom vaak terugkerende onderwerpen in zijn werk. Hij maakt foto's van momenten of situaties die hij mooi en/of inspirerend vindt en probeert die dan daarna op zijn zolderatelier om te zetten in verf. De werken hebben geen boodschap of achterliggende gedachte. Het is wat het is. De stijl omschrijft hij als realistisch met een losse toets. Regelmatig krijgt hij ook opdrachten voor portretten of andersoortige schilderijen en zijn werken zijn reeds op diverse tentoonstellingen te zien geweest.

Toen hij gevraagd werd om te exposeren tijdens de Kunstfietsroute Uitgeest heeft hij meteen "ja" gezegd. Speciaal voor deze expositie heeft hij een aantal nieuwe werken gemaakt met als thema 'Strand en zee'. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op 23 en 24 juni kijken in het Jeugdhuis van de NH kerk van Uitgeest. Hij zal daar dan ook zelf aanwezig zijn.

Cris van Drunen
Cris van Drunen is 71 jaar en woonachtig in Heemskerk. Na de koopvaardij, de Koninklijke Marine en het Loodswezen geniet hij nu van zijn vrije tijd en besteed hij heel wat uurtjes aan het schilderen. Heel zijn werkzame leven heeft Chris doorgebracht op het zoute water, daarom hebben zijn schilderijen veelal het thema 'Zee'. Er is hem weleens gevraagd les te gaan geven, maar Chris heeft nog andere hobby's en is op dit aanbod niet ingegaan.

Het begon allemaal tijdens een druilerige vakantie met vrouw en kinderen in Drenthe. Noodgedwongen moest de familie binnenshuis doorbrengen vanwege regen die dagenlang aanhield. De kinderen kregen teken- en schilderspullen, waar Chris ook gebruik van maakte.

Vroeger ging hem het tekenen al goed af. Chris is autodidact en schildert nu alweer 40 jaar. Voor zijn werken gebruikt hij olieverf, op linnen of katoen. "Alleen van goede merken," zo vertelt hij. Hij beleeft hier veel plezier aan en laat met genoegen zijn omgeving zijn schilderijen tonen. Zijn specialiteit is het schilderen van schepen, waaronder vrachtschepen, sleepboten en jachten. Zijn favoriete schilderij is een beste jongen: een nogal woeste zee van formaat 180 x 100 cm. Als Chris hiernaar kijkt, waant hij zich weer in vroegere jaren.

Chris en zijn werken kunt u in de zomermaanden ook nog zien op kunstmarkten in Bergen en Spaarndam en andere locaties. Nu is Chris met zijn werken in de Verfschuur op locatie 4 te bewonderen.

Feestmaand bij Bistro 't Schippersrijk Cheque van 3250 euro voor KiKa

Carin en Sjaak doneren 3250 euro voor KiKa aan Rien Schimmel. Foto: Alfred de Boer

UITGEEST - De maand juni is bij Bistro 't Schippersrijk uitgeroepen tot feestmaand ter ere van het 25-jarig bestaan. Eigenlijk begon het feest al op 24 mei.

Op die datum was chef-kok Remco Meijer 25 jaar in dienst. De kok werd van zijn bed gelicht voor een champagneontbijt met de boodschap dat hij absoluut niet op zijn werk mocht komen vandaag. Dit ging er lastig in bij Remco die 's avonds een grote partij in zijn agenda had staan. Remco, die net als alle anderen veel hart voor de zaak heeft, begon gelijk zijn souschefs te instrueren via WhatsApp. Later op de dag haalde Carin hem op en bleek de partij eigenlijk voor hemzelf te zijn. "Er vloeiden heel wat traantjes die middag", zegt Carin nog nagenietend.

Remco is een neef van Carin en Sjaak, maar ook de kinderen werken nu officieel in de zaak. Dochter Sarina is zakelijk en organisatorisch sterk, net als haar vader. Zoon Romano is een echte gastheer en houdt ervan de gasten te verwennen, net als zijn moeder. Carin voelt zich een rijk mens met haar mooie zaak en haar familie om zich heen. Toen Carin en Sjaak in 1985 een slagerij overnamen van een oude stoïcijnse slager zei de man: "Het brengt geluk om je eerst verdiende (brief) geld te verstoppen in je zaak." Deze tip heeft Carin ter harte genomen. Toen ze in 2003 't Schippersrijk openden op de Lagendijk 3 rekende de eerste klant zijn kopje koffie af met vijf euro, dit briefje ligt nog altijd ergens verstopt in het restaurant. Alleen Carin weet waar. Op 30 mei vierden Carin, haar man Sjaak en de kinderen het 25-jarig bestaan met een knalfeest voor maar liefst 350 genodigden. Zij vroegen een donatie voor KiKa (Stichting kinderen kankervrij) aan de gasten die graag een cadeau wilden geven.

Op 6 juni kwam de heer Rien Schimmel de cheque namens KiKa in ontvangst nemen. Het totaalbedrag wat Carin en Sjaak mochten doneren namens de feestgangers was maar liefst € 3.250,-. Iedereen moest even slikken tijdens de overhandiging van dit geweldige bedrag, dat zal bijdragen aan onderzoek naar kinderkanker. De heer Schimmel: "Wat een fantastisch bedrag! De sfeer waarin Bistro 't Schippersrijk dit bedrag bij elkaar heeft gebracht past trouwens precies bij ons motto: als je iets doet voor KiKa, doe het dan met plezier, want plezier hoort zo bij kinderen."

De hele maand juni is het feest voor de gasten van Bistro 't Schippersrijk. Iedere dag kan er een menu, een high wine of een ander arrangement genuttigd worden voor € 25,-. Sarina raadt wel aan om vooraf te reserveren. De tafels op het terras worden overigens niet gereserveerd dus bij mooi weer kunt u altijd kijken of er een plekje is op het prachtige terras aan het water.

Feestelijke start van bouwproject Waterman Toekomstige bewoners slaan eerste paal

De heer Van Rixel en mevrouw Wouters slaan de officiële eerste paal van Waterman. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op 5 juni is de eerste paal geslagen voor project Waterman door de toekomstige bewoners, de heer Van Rixel en mevrouw Wouters. Onder toeziend oog van kopers en genodigden werd zo het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van deze mooie appartementen.

Waterman komt aan de toekomstige Smallekamplaan in plan Waldijk en is een ontwikkeling van Scholtens Projecten uit Wognum. Waterman, het beste van twee werelden: de gemoedelijke rust van het dorp en de gezellige drukte van de stad binnen handbereik. De drie appartementengebouwen zijn in een waaiervorm opgesteld, zodat vanuit de appartementen zicht is op de landelijke en waterrijke omgeving. Waterman ligt op een schiereiland. Een kleine haven, rietkragen en subtiele hoogteverschillen, afgewisseld met gazons, zorgen voor een optimale waterbeleving. GeO Architecten uit Schagen heeft dit ontwerp exclusief voor deze locatie getekend.

Drie appartementencomplexen
Waterman bestaat uit drie kleinschalige gebouwen met koop- en huurappartementen. Complex A bevat 12 koopappartementen verdeeld over 4 woonlagen. De appartementen op de verdieping hebben een balkon en die op de begane grond beschikken over een riante tuin aan het water. Complex B heeft 16 koopappartementen verdeeld over 3 woonlagen. Voor dit complex komt een kleine sloepenhaven en een aantal appartementen heeft een eigen aanlegsteiger voor een bootje. Een boottochtje is dan snel gemaakt in de directe omgeving en varen naar het Uitgeestermeer of het Alkmaardermeer behoort ook tot de mogelijkheden. Appartementencomplex C beschikt over 24 huurappartementen. Deze zullen door een belegger op de markt worden gebracht.

Dynamische omgeving
Een supermarkt, zorgcentrum en het sportcomplex zijn op loopafstand. Uitgeest ligt centraal waardoor grote steden snel bereikbaar zijn met de auto. Veel voorzieningen zijn op fietsafstand, zoals het levendige centrum met weekmarkt en het station met goede verbindingen naar o.a. Amsterdam en Haarlem. Met een half uur fietsen ben je op het strand van Castricum. De duinen, bossen en ook het Uitgeestermeer en Alkmaardermeer bieden volop vertier en ontspanning. Van fietsen, wandelen, een terrasje pakken, varen, zwemmen tot picknicken; het is allemaal mogelijk in de directe omgeving.

Hobbyvereniging FABO bedankt de brandweer

Een verfrissend eind van het knutselseizoen bij de FABO. Foto: VJPHOTO (vjphoto.nl)

UITGEEST - Het knutselseizoen bij de FABO is weer achter de rug. Op woensdag 6 juni heeft hobbyvereniging FABO het seizoen weer op traditionele wijze kunnen afsluiten met balspuiten op het evenemententerrein bij Molen De Kat.

Het is prachtig weer en lekker warm. Iedereen heeft er zin in. De brandweer stelt de pomp op bij de brug en rolt alle slangen uit. En de skippybal wordt in het midden van de sloot in positie gelegd. De teams worden ingedeeld. Als iedereen er klaar voor is stellen twee teams zich ieder aan een kant van de sloot op. De brandweerslangen stevig in de hand. De brandweer voert de druk op en dan... Spuiten maar!

Iedere keer als een team de skippybal tegen de oever aan de overkant duwt wordt er een punt toegekend. Natuurlijk is de skippybal niet de enige die nat wordt. Na de eerste heats druipen de teams van het water. Sommige team konden de druk van de slang niet helemaal goed handelen. Hierdoor kreeg het publiek ook af en toe last van een plaatselijke regenbui. Tussen het spuiten door waren de kinderen lekker aan het zwemmen in het slootje. Nat waren ze toch al. Het was het een supergeslaagde avond waar we weer met veel plezier op terug kunnen kijken.

Dit kan niet zonder de inzet van de Uitgeester brandweer. Zij helpen de FABO al jaren bij deze activiteit en daar zijn wij erg blij mee. Daarom willen wij op deze manier de brandweermannen en –vrouwen hartelijk bedanken voor deze geslaagde avond.

Waste in 't Portiertje

Waste speelt op 17 juni in T' Portiertje. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 17 juni speelt Rockband Waste bij ons, lekker op zondagmiddag een biertje drinken en lekker los gaan op de ouderwetse rockmuziek. Muziek die we allemaal mee kunnen brullen.

Een andere optie is natuurlijk gewoon thuis op de bank blijven hangen, maar hoe gezellig kan het worden als we dat niet doen. En zet gelijk even 20 juni in de agenda: de laatste pubquizz voor de zomer. In september gewoon weer verder, want het is supergezellig een spelletje te doen in de kroeg. Biertje/wijntje en het is zelfs leuk als je niet wint. En dan hop bijna kermis! Hierover meer over twee weken, wij hebben er al zin in! Tot ziens in het 't Portiertje.

Lezing over vliegveld Bergen tijdens Tweede Wereldoorlog

REGIO - Op zondag 17 juni is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis geopend voor het publiek. Om 14.00 uur wordt er door Hans Nauta een lezing gehouden over het vliegveld Bergen, dat tijdens de bezetting door de Duitsers intensief gebruikt is.

Hans Nauta is al jaren bezig met het onderzoek naar de luchtoorlog boven Noord-Holland. Hans is in zijn vrije tijd vaak te vinden in de archieven van onder andere de RAF in Londen. Ook heeft Hans Nauta al meerdere keren een belangrijke bijdrage geleverd aan het samenstellen van boeken over de luchtvaart gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Stichting
De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort
Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur – 17.00 uur.

Speciale viering vanwege Vaderdag

UITGEEST - Zondag 17 juni zingen, speciaal vanwege Vaderdag, de dames van de Cantorij en Laus Deo gezamenlijk tijdens de Hoogmis van 09.00 uur in de parochiekerk.

De heren van de beide koren mogen luisteren en genieten van de Caecilia-mis, het 3-stemmige Donna Nobis Pacem, Santo en Lead me Lord. Dirigente van dit samengestelde koor is Ineke Mulder en de gastorganist is Dirk van den Broek.