De Uitgeester

28 maart 2018

De Uitgeester 28 maart 2018


PU grote winnaar verkiezingen Uitgeest

Het 'politieke café' in het gemeentehuis van Uitgeest werd druk bezocht. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - De verkiezingsuitslag is bepaald door de IJsbaan en het Integraal Kindcentrum (IKC). Progressief Uitgeest (PU) is met zes zetels de grote winnaar van de verkiezingen.

De andere partijen hadden het nakijken. Uitgeest Lokaal, D66 en VVD bleven steken op 2 zetels. PvdA, CDA en UVP kregen 1 zetel. De opkomst in Uitgeest is zeer goed te noemen. Speerpunten van de PU zijn: "Bouw van een nieuwe school met behoud van een basisschool in elke woonkern" en "Het ijsbaanterrein moet behouden blijven als groene long." Met deze punten zal het nog knap lastig worden om tot een coalitie te komen.

"Ik ben heel benieuwd naar de coalitievorming. Er zijn harde uitspraken gedaan en bepaalde partijen staan lijnrecht tegenover elkaar", zei burgemeester Wendy Verkleij op de verkiezingsavond tegen OSU Radio. De bal voor de gesprekken met de andere partijen ligt nu bij Jan Schouten, lijstrekker PU. Lees het vervolg op pagina...

Thom van Son (PU) doet aangifte tegen Bert Weijers Politieke rel in Uitgeest compleet

UITGEEST – Thom van Son (PU) heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen Bert Weijers van Uitgeest Lokaal. "Dit na een reeks van incidenten tussen Bert Weijers en leden van de PU-fractie in de afgelopen raadsperiode", aldus de partij in een verklaring aan De Uitgeester.

"Kortgeleden heeft in Dagblad Kennemerland een artikel gestaan, waarin ons raadslid Thom van Son wordt beschuldigd van het gooien van een ijsbal naar een voormalig raadslid van Uitgeest Lokaal. De beschuldiging wordt gedaan door Bert Weijers, raadslid van Uitgeest Lokaal, en is in een e-mail verzonden naar ruim 30 adressen van raadsleden, commissieleden, leden van het college van B&W en een aantal ambtenaren. Door een onbekend iemand is de e-mail en zijn persoonlijke reactie gelekt naar de redactie van Dagblad Kennemerland. Dat heeft geleid tot het eerder vermelde artikel in die krant, maar ook tot posts van het artikel op Facebook. Door deze beschuldiging voelt ons raadslid Thom van Son zich ernstig aangetast in zijn goede naam", aldus de PU.

De fractie van Progressief Uitgeest heeft ondanks diverse pogingen geen reactie ontvangen van Bert Weijers, in welke vorm dan ook, dat de beschuldiging wordt teruggenomen. "Ons raadslid Thom van Son heeft daarom op maandag 18 maart aangifte van smaad en laster gedaan tegen Bert Weijers van Uitgeest Lokaal. Hij heeft daarin de volledige steun van de voltallige fractie van Progressief Uitgeest."

Geen commentaar
Uiteraard was de redactie van De Uitgeester benieuwd naar de reactie van Weijers. Het was een kort telefoongesprek: "geen commentaar", en de verbinding werd verbroken. Het is op dit moment nog niet bekend welke verdere gevolgen de aangifte heeft.

Kinderen lopen palmpasenoptocht

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - In Uitgeest werd zaterdag Palmpasen gevierd met een heuse palmpasenoptocht. Dat is bijzonder, want in nog maar weinig plaatsen in Nederland wordt Palmpasen gevierd. "In onze parochiekerk houden we de traditie in ere om op Palmzaterdag een optocht te houden waarin kinderen met hun zelfgemaakte en versierde palmpasenstokken lopen", aldus de organisatie. Dertien kinderen versierden de stokken zaterdagmiddag in De Klop. Aan het begin van de avond ging de optocht van Geesterheem naar de kerk. Met Palmpasen herdenkt de kerk de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem.

Aanleveren Pasen

In verband met Pasen zijn wij op maandag 2 april gesloten. Kopij en advertenties kunt u uiterlijk tot donderdag 29 maart om 20:00 uur aanleveren via redactie@uitgeester.nl of advertenties@uitgeester.nl.

Column: Monique Teeling - Lelijk

Het zal aan de leeftijd liggen dat ik mij niet laat dicteren welke kleding te dragen. Ik ben van de lichting 'je vindt iets mooi of niet' en als je het niet mooi vindt, laat je het hangen. Een en ander valt bij mij ook samen met het prijskaartje. Natuurlijk koop ik wel eens iets waar ik enige twijfel bij voel maar het feit dat ik járen in bepaalde kledingstukken voortsukkel maakt dat ik het toch durf uit te geven. Wel altijd binnen de perken. Dat schijnt, met name door social media, bij de jeugd heel anders te zijn. Een en ander blijkt te maken te hebben met zogenaamde influencers. Een influencer is een beïnvloeder, een meestal jonge man of vrouw die via bijvoorbeeld Facebook of Instagram een merk onder de aandacht probeert te brengen. Door foto's met verveelde gezichten te plaatsen, alsof ze helemaal niet van plan waren het plaatje op Instagram te zetten, met nog net die 'speciale' schoenen in beeld. Momenteel is er een ware hysterie ontstaan rond de Triple S Balenciaga. Een foeilelijke sneaker die veel weg heeft van een hovercraft waarmee je zonder moeite naar Engeland vaart. Ontwerper van deze schoen is Demna Gvasalia, een Georgiër die zelf beslist niet de prijs van 700 euro hiervoor zou willen ophoesten. Dat geloof ik direct, maar Demna heeft er totaal geen moeite mee het prijskaartje erop te plakken en de buit te incasseren. Komt bij dat hij expres te weinig van deze boten gebouwd heeft zodat ze als een soort collectors item worden gezien en ieder zogenaamd modebewust jong persoon ervan begint te kwijlen. Zo vertelt een 25-jarige jongeman over een mail waarin stond dat de schoenen de volgende dag in een bepaalde winkel te koop zouden zijn. Hij had geen tijd om te sparen, kocht ze en moest zijn rekeningen later betalen. Het was niet de kleur die hij wilde en eigenlijk vond hij ze best lelijk (?) maar omdat heel veel influencers ze droegen, ging hij ze steeds mooier vinden. Inmiddels zijn de stiksels kapot want deze partij is door Chinezen snel in elkaar geflanst voor 10 euro. Ik wed dat Demna dit zijn beste grap ooit vindt. Influencer Lizzy vindt het slim van Balenciaga dat ze een hype rondom de schoen creëren maar ook jammer dat steeds meer mensen ze dragen. Niet omdat ze de schoen tof vinden maar omdat het 'in' is. Goh Lizzy, ik doe nu even een gooi hoor maar misschien doordat jij die achterlijke poepstampers constant onder de aandacht brengt op je Instagram, waarvoor je vervolgens weer riant betaald wordt? Ach die schoenen raken waarschijnlijk net zo snel uit de mode als ze erin gekomen zijn dus waar maak ik mij druk om. Maar weet u, er komt weer een nieuwe idiote modegril op ons pad komend najaar. De bivakmuts van Calvin Klein. Calvin! Gekkie toch!

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Lekker als je zo op iemand kon rekenen. Dat zijn de echte brengers van de goede boodschap."

Vrijdag 23 maart 2018

De ophaalchauffeur was zoals gewoonlijk op vrijdag autobestuurder Rob. Ik had weer een keer vergeten mijn oortjes in te doen, dus kon ik op hem rekenen als kamervisiteur en batterijen-ophaler. Lekker als je zo op iemand kon rekenen. Dat zijn de echte brengers van de goede boodschap. In een mum van tijd was hij heen en terug met mijn kunst-oortjes. Even later werden we gezellig begroet door de al aanwezige Thuisbij-ers.

Bij de koffie bespraken we de verkiezingsuitslag. We noteerden de monsteroverwinning van de partij van onze klusjesman Jan. In Uitgeest hadden de kleine partijen ook de beste resultaten gescoord. Dat leidde ook bij ons tot fraaie nieuwe partij-namen. Die zal ik u besparen, want over vier jaar kunnen we weer nieuwe namen leren. Als grote winnaar de PU, Progressief Uitgeest, met 6 van de 15 zetels wil ik noemen. Dat wordt naar het zich laat aanzien een blijvertje. Alleen even wachten of ze het zwembad en de dorps-bieb overeind houden. Dat zijn zaken die ze onder andere beloofd hebben in hun programma. Hoewel ze bij de realisatie van hun plannen de steun van minstens twee partijen nodig hebben. Maar wie zou hen de steun durven onthouden. Als Uitgeest in hemelsnaam maar zelfstandig blijft de komende vier jaar!

Toen wij aan de koffie zaten, kwam Pilates-lerares Marrigje met de ballenzak binnen. Zij kreeg voordat de les begon ook nog een snelle bak, maar daarna trokken de vrijwillige gymnastiekers zich terug voor hun wekelijkse oefeningen terug in de oefenzaal van Thuisbij. In een krap half uur werkten zij zich het zweet op hun voorhoofden. Ondertussen werkte Erica zich ook in het zweet, maar dan bij het aanrecht. Het werd bami deze keer. Bijzonder geslaagd.

Nog voor de maaltijd hoorden we het lief en leed van ex-Thuisbij-ers. We duimen met z'n allen voor een zo goed mogelijk verloop van hun kwalen. Maar we hoorden ook van goed verlopend ziek-zijn. Ik weet niet of dat op alle dagen gebeurt, maar op vrijdag is dat vaste prik. Hoewel het woord 'prik' misschien al te beeldend is. Waar we zelden melding van maken is de puzzel-activiteiten van mede-Thuisbij-ers. Dat is een van de vaste bezigheden van de vaste legpuzzelploeg. Het is een bijna heilige bezigheid. Ze zitten met minstens vier dames gespannen om het puzzelbord. Iedere deelneemster mag aanleggen. Fout aangelegde stukken wordt door de medespeelsters liefdevol van het bord verwijderd. Soms geschiedt het verwijderen in gepaste stilte, soms ook wordt de 'verbetering' van commentaar voorzien, maar altijd liefdevol.

Dat was zogezegd smikkelen voor onze monden. In het zonnetje. Dat was lente in de zon. Dat was voor de een verwennen en voor de ander verwend worden.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Paasshow caravans en campers bij ACC in Limmen

LIMMEN - Maandag, tweede paasdag, zijn de deuren van ACC Service Limmen op de Rijksweg weer open voor de jaarlijkse paasshow. Met als thema: 'Kamperen? Oerhollands!' toont ACC bezoekers die dag de mooiste gebruikte caravans en campers. Tevens is de uitgebreide kampeerwinkel natuurlijk ook open. Verschillende stands met informatie en shows zijn aanwezig.

De huiskok zal iedereen weer voorzien van een heerlijke 'Hollandse' versnapering, ijssalon Onder Nul heeft speciaal voor deze gelegenheid Hollandse stroopwafelijs bereid. Tevens krijgen bezoekers de gelegenheid proef te fietsen op de nieuwste lichtgewicht e-bikes en vouwfietsen van Kruijswijk Tweewielers.

Aan de kinderen is ook gedacht, het springkussen staat gereed. Onder genot van een frisdrankje, koffie of thee of een culinair hapje of ijsje een caravan of camper bekijken is toch ideaal. Tevens kan iedereen een kijkje nemen in de modern ingerichte werkplaats voor onderhoud en reparatie aan auto, camper, caravan en informatie krijgen over de diverse accessoires zoals daglichtpanelen en movers, die gemonteerd kunnen worden op camper of caravan.

ACC Service Limmen is maandag 2 april open van 11.00 tot 16.00 uur.

Huisarts Dirk Jan van Wijk - Over stemmen

Over stemmen

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

De onderwerpen voor deze column komen vaak voort uit de actualiteit. In deze verkiezingstijd ben ik daarom in de 'stemming' om het over stemmen te hebben. En over stemgedrag. En waarom zoveel mensen in deze tijd met stemproblemen kampen.

Strot
In je strottenhoofd (het dikke deel van je luchtpijp, dat bij slikken een 'huppeltje' maakt) zitten de stembanden. Doordat je lucht door de (bijna gesloten) stembanden perst, gaan deze trillen en ontstaat geluid (de stem). Hoe langer de stembanden (zoals bij mannen), hoe lager de stem. En hoe meer de stembanden zijn aangespannen, hoe hoger het geluid. Geïrriteerde of ontstoken stembanden kunnen niet goed aangespannen worden, met een 'zware stem' tot gevolg. Of ze sluiten niet goed, waardoor heesheid ontstaat. Hoe kun je dat voorkomen? En wat kun je doen als je het hebt?

Hees
Stembanden raken geïrriteerd door droge lucht, door virussen en bacteriën, door irriterende stoffen (sigarettenrook) en door verkeerd gebruik (bijvoorbeeld schreeuwen). In deze periode, aan het einde van de winter, zijn er virussen genoeg die het op je stembanden hebben voorzien. Vanwege het vriezende weer is de vochtigheidsgraad in de lucht laag, zowel buitenshuis (door de vorst) als binnen (door de verwarming die op volle toeren draait). Ik zie daarom de laatste tijd veel mensen met stemproblemen op het spreekuur. En ook veel mensen met huidirritatie, want ook de huid kan slecht tegen een lage vochtigheidsgraad. En wanneer je jouw stembanden, die al geïrriteerd zijn, ook nog forceert (door zingen, schreeuwen of roken bijvoorbeeld), dan kunnen er zelfs stembandknobbels (een soort eelt) ontstaan, die de sluiting van de stembanden verder bemoeilijken, met chronische heesheid als gevolg.

ST, ST!
Wat moet je er aan doen? Het advies van mijn vader (tot 30 jaar geleden ook huisarts) was destijds: ST, ST! (STomen en STemrust!). Nu is stomen een heel gedoe en het nut is omstreden. Maar het vochtiger maken van de inademingslucht door vooral door de neus te ademen en de luchtvochtigheid te verhogen is zeker zinvol. Dat laatste kun je doen door bakken water op de verwarming te plaatsen of de gordijnen nat te spuiten met de plantensproeier. En uiteraard is het nuttig om je stem zo min mogelijk te gebruiken. En vermijd ook om te fluisteren, want ook dat irriteert de stembanden! En natuurlijk laat je roken, hoesten en zingen/schreeuwen achterwege.

Verkoudheden
Wat ik hierboven beschrijf over de stembanden geldt evenzeer voor de keel (keelpijn) en de luchtpijp (hoesten). Ook hier zijn droge lucht en virussen belangrijke veroorzakers van leed en helpt het beter om bovenbeschreven maatregelen te nemen dan zogenaamde 'geneesmiddelen'. Over keelpijn is het nog wel handig om te weten dat een deel van de pijn door verkramping van de keelspieren wordt veroorzaakt. Deze is simpel te verhelpen door voortdurend te slikken, bijvoorbeeld door steeds op een ijsklontje of snoepje te zuigen. Liefst geen heet (menthol-) snoepje, want dat irriteert alleen nóg meer. En ook geen duur 'ontsmettend' snoepje van de tv-reclame. Onnodig duur. En over hoesten behoef ik inmiddels niemand meer uit te leggen dat het beste geneesmiddel is om het hoesten zoveel mogelijk te vermijden. Hoesten ontstaat namelijk door hoesten.

Hoe'st inmiddels met jou na het lezen van dit stukje? Heb je genoeg gelezen om de winterongemakken achter je te laten? Laat het voorjaar dan nu maar beginnen!

Kanovereniging Uitgeest vist rommel uit water

Foto: Kanovereniging Uitgeest

UITGEEST - Kanovereniging Uitgeest heeft zaterdag de openingstocht ingezet in het kader van de 'Nationale Opschoondag'. Bij de briefing van tevoren merkte de voorzitter op dat er wel minder gevonden zou worden dan vorig jaar, omdat er in een jaar tijd onmogelijk alweer zoveel afval in het meer terecht zou kunnen komen.

De stemming zat er direct goed in, mede dankzij de heerlijke taart van banketbakker Putter, beschikbaar gesteld door de gemeente Uitgeest. Er werd gevaren in twee open Canadese kano's en negen kajaks, waarvan er een nog een bijbootje sleepte.

Troep
Na krap drie kwartier kwam er al een kano terug naar het clubgebouw, volgeladen met een enorme plastic ton en diverse andere grote objecten. In de loop van de daaropvolgende drie uur was het een komen en gaan van ladingen troep. "Werkelijk onvoorstelbaar dat mensen zo veel vuilnis in het water dumpen: flessen, plastic zeil, isolatiemateriaal, stoelen, touwen, emmers, kratten, diverse verpakkingsmaterialen, stootwillen, spuitbussen, hout, enz. De door Nederland Schoon geleverde zakken waren in een mum van tijd vol en gelukkig werd de firma Zonjee net als vorig jaar bereid gevonden om met een aanhanger alle troep naar de gemeentewerf te transporteren", laat de Kanovereniging Uitgeest weten.

Romantiek tussen het afval
In een van de flessen die werden gevonden bleek een briefje te zitten met een liefdesboodschap. Dat stemt een mens dan weer een beetje milder na het aanschouwen van zoveel onverschilligheid. Ook de jonge man in een motorboot die spontaan zijn hulp aanbood om enkele zeer grote objecten te vervoeren maakte ons duidelijk dat er ook veel mensen zijn die wel aandacht hebben voor het milieu. En nadat met vereende krachten alle boten schoongepoetst waren kon iedereen met een positief gevoel huiswaarts.

Station Uitgeest nachtelijke 'parkeerplaats' treinen College Uitgeest maakt bezwaar

UITGEEST - ProRail heeft de gemeente Uitgeest laten weten dat het station Uitgeest gaat inzetten als nachtelijke 'parkeerplaats' voor treinen. Volgens ProRail is dit nodig omdat er meer treinen gaan rijden en er dus meer treinstellen nodig zijn.

Deze treinstellen moeten in de nachtelijke uren ergens geparkeerd worden. In de toekomst gaat ProRail gebruikmaken van een opstelterrein bij Uitgeest. Tot die tijd wil het bedrijf treinen in de nachtelijke uren parkeren op het NS-station van Uitgeest. Dit tot grote ergernis van het College van de gemeente Uitgeest. "Het College heeft bij ProRail bezwaar gemaakt tegen deze keuze", laat de gemeente weten. De treinen worden volgens ProRail uitsluitend geparkeerd op de sporen 3 en 4 (middenperron). De treinen worden niet in Uitgeest onderhouden en het parkeren zal alleen op doordeweekse dagen en nachten gebeuren.

"Wij hebben ProRail gevraagd de keuze te heroverwegen of in ieder geval te zorgen voor compensatie van deze lasten. Zo ver heeft ProRail niet willen gaan. De veroorzaakte (geluids)hinder door dit parkeren past binnen de bestaande vergunning die ProRail heeft. De gemeente heeft dus geen middelen om het parkeren van de treinstellen tegen te houden. Niettemin blijft het College ernaar streven de lasten voor onze inwoners te beperken of te compenseren."

Wanneer ProRail de eerste treinen gaat parkeren hangt af van wanneer de aangevraagde vergunning zal worden verleend.

Column jeugd- en jongerenraad Uitgeest

Foto: Doris Mannaert

UITGEEST - Zo! De verkiezingen zijn voorbij en alle pennen, flyers, bieropeners en ander promotiemateriaal mogen weer de kast in. De jeugd- en jongerenraad heeft hard gewerkt om zoveel mogelijk jongeren naar de stembussen te krijgen door middel van ons prachtige zelfgemaakte verkiezingsboekje (ik moest het nog een keer noemen, we zijn er erg trots op).

En nu is het tijd voor een nieuw project! Vorig jaar zei burgemeester Verkleij hoe leuk ze het zou vinden als Uitgeest een kinderburgemeester zou hebben! En laat dat nou net een perfect project zijn voor de jeugd- en jongerenraad.

We zijn hard aan het nadenken over hoe we het project willen vormgeven, en dat is best pittig. De kinderburgemeester krijgt een aantal belangrijke taken, en mag ook zelf initiatief nemen om nieuwe projecten op te starten. Maar daar zoeken we natuurlijk wel een geschikt persoon voor! Een kinderburgemeester is enthousiast over Uitgeest en weet wat er speelt onder de jeugd in Uitgeest. En is natuurlijk niet op zijn/haar mondje gevallen! Maar hoe vinden we die? Hoe maken we de kinderen van Uitgeest enthousiast over dit project?

We hebben al een aantal leuke taken op een rijtje gezet die geschikt zouden zijn voor de kinderburgemeester, zoals bijvoorbeeld mee met onze burgemeester Verkleij op bijzondere dagen. Maar welke taken zouden nog meer geschikt zijn? Omdat het zo'n groot project is, is er zoveel om over na te denken! Dus mocht u enthousiast zijn geworden, suggesties zijn zeer welkom!

U kunt contact met ons opnemen via Facebook (jjruitgeest) of via de mail: infojjruitgeest@gmail.com.

Doris Mannaert - vice-voorzitter en penningmeester JJR Uitgeest.

Twee bedrijfsinbraken in Uitgeest

UITGEEST - Bij twee bedrijven op de Molenwerf en de Westerwerf in Uitgeest is tussen zondag 25 maart en maandag 26 maart ingebroken. In beide gevallen werd grof geweld gebruikt om binnen te komen.

Tussen zondag 25 maart 17:00 en maandag 26 maart 06:00 werd er ingebroken in een bedrijf aan de Westerwerf. Hier was men op het dak geklommen en had men een lichtkoepel op het dak vernield en weggehaald. Vervolgens is men het kantoorgedeelte van het bedrijf in gegaan en de ruimte doorzocht. Voor zover bekend werd hier niets buit gemaakt. In dezelfde nacht tussen 02:00 en 06:00 werd er ook bij een bedrijf aan de Molenwerf ingebroken. Een steunpaal van het hekwerk werd gebruikt om met grof geweld een raam stuk te maken. Ook uit dit bedrijf werd op het eerste gezicht geen goederen weggenomen.

Opvallend is dat er ook aan de Molenlei in Akersloot werd ingebroken op dezelfde wijze maar dan in de nacht ervoor. In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart rond 01.25 uur kwam er een melding van inbraak bij een bedrijf aan de Molenlei. Ook hier heeft men toegang verschaft door het vernielen van ramen. Getuigen die mogelijk iets gezien hebben of camerabeelden hebben waar mogelijk iets op te zien is, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. (Bron: 112-Uitgeest.nl).

Vrouwen Uitgeest tonen veerkracht

Woman of the Match: Roxanne Kortekaas. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zondag stond de lastige uitwedstrijd tegen SVA VR1 op het programma. Een tegenstander waar Uitgeest, ondanks de lagere klassering, veel moeite mee heeft gehad tijdens eerdere confrontaties.

Uitgeest begon, niet voor het eerst dit seizoen, erg slap aan de wedstrijd. SVA was wel scherp en stond binnen tien minuten op een 2-0 voorsprong. Na deze valse start was Uitgeest weer volledig bij de les en kwamen zij ijzersterk terug. Nog geen vijf minuten later was de stand alweer gelijk, dankzij de zusjes Kortekaas. Daniëlle kopte een prachtige voorzet van Sanne Kaandorp langs de keeper en grote zus Roxanne deed het nog net iets mooier. Na een goede dieptepass van Tanja Langendijk legde Danielle de bal terug op Roxanne en krulde zij de bal fantastisch in de verre hoek, 2-2. De resterende dertig minuten van de eerste helft vielen geen doelpunten meer.

De tweede helft begon Uitgeest aanmerkelijk beter dan de eerste helft. Op de juiste momenten druk zetten en goed positiespel zorgde ervoor dat de weer sterk spelende Manon Oudejans Uitgeest voor het eerst op voorsprong kon zetten. In het strafschopgebied speelde zij twee tegenstanders voorbij en wist vervolgens al vallend de keeper van SVA te passeren, 2-3. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Daniëlle vond zelfs nog tijd voor een zuivere hattrick in de tweede helft. De 2-4 maakte zij uit een goede steekpass van Anouk de Goede. De volgende assist op Daniëlle kwam na goed doorzetten van Manon Oudejans, 2-5. En de bezegeling van de zuivere hattrick kwam weer na een uitstekend getimede pass van Anouk de Goede, 2-6.

Ondanks de slechte start heeft Uitgeest veerkracht getoond en verder uitstekend gevoetbald. Dit biedt perspectief voor de komende wedstrijden tegen Vitesse en ADO'20. Woman of the Match: Roxanne Kortekaas. Met een wonderschoon doelpunt, uitstekend positiespel en een goede dosis werklust was zij absoluut de uitblinker van deze wedstrijd.

FC Uitgeest voorwaarts en misschien opwaarts

Jordy Duijn wist zondag twee keer te scoren tegen Zeeburgia. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - "Als de geest van Bok de Korver zich warmloopt langs de lijn en de kreet 'Sparta naar voren' boven Het Kasteel uitstijgt, weten wij de tijd gekomen ons te gorden tot den strijd". Mooie eerste zinnen uit het beroemde Sparta gedicht van Jules Deelder.

Door: De Afvallende Bal


Zondag werd het fraai verbeeld door een goed spelend FC Uitgeest dat een zwaarbevochten 2-3 overwinning boekte op het sterke en veel te laag op de ranglijst staande Zeeburgia. Dat alles in een wedstrijd die vanaf minuut één boeide omdat ook in Zeeburgia deze zondag "de geest van Bok de Korver" waarde. Prachtige club overigens dat Zeeburgia, gelegen op een steenworp afstand van waar eens het roemruchte Ajax-stadion De Meer huisde en de wijk waar Johan Cruijff zichzelf leerde pingelen. Sinds februari dit jaar beschikt de club over een prachtig nieuw complex met drie kunstgrasvelden en een mooi gebouw met kleedkamers en een kantine. Als enige "multiculti" club weet de club zich knap te handhaven in een buurt (Watergraafsmeer) die in toenemende mate bewoond wordt door hipsters met bakfietsen, een goede baan en dito voetbalclubs.

FC Uitgeest kon nog niet beschikken over de geblesseerde Emiel Sinnige, Sven Koning en Mike Adrichem terwijl Jelle Hopman nog een schorsing moest uitzitten. Daardoor mocht Nayshel Marchena weer eens in de basis starten. FC Uitgeest had zichzelf een vliegende start kunnen verwerven als Mark Dijkkamp in de 4e minuut vlak voor keeper Vrede zijn voet wat meedogenlozer tegen de bal had gezet. Vrede kon redden. Zeeburgia liet zich niet onbetuigd. Onder leiding van de voortreffelijk spelende Schaken kregen de Amsterdammers kansen maar vooralsnog wist keeper Paul Roos zijn doel schoon te houden. In de 20e minuut was het aan de andere kant wel raak. Goed doorzetten van Mark Dijkkamp bracht de bal bij de met de week beter spelende Jordy Duijn die op lepe wijze met een schuiver keeper Vrede wist te verrassen. 0-1. Knullig was de wijze waarop de voorsprong weer werd weggegeven. Nayshel Marchena gleed weg waardoor Tissoudali ineens alleen voor keeper Paul Roos stond. 1-1. Nadat Paul Groen en Jorn Brouwer FCU bijna weer op voorsprong wisten te zetten was het toch weer Zeeburgia dat toesloeg. Fraai was in de 44e minuut de wijze waarop uitblinker Schaken een vrije trap (verdiend na een mooie solo van Davies) in de hoek krulde. 2-1.Huiswerk in de rust dus. Het middenveld, onder leiding van de vandaag goed spelende Mike Olgers, schoof een meter of tien naar voren en verhoogde daarmee de druk op Zeeburgia. Weer Jordy Duijn beloonde de gasten in de 64e minuut door na goed voorwerk van Mike Olgers de bal beheerst achter keeper Vrede te plaatsen. 2-2.

Ondertussen had Lester Half zijn opwachting gemaakt en die deed terstond van zich spreken. Een fraaie steekpass van Mike Olgers werd in de 67e minuut snel en handig met buitenkant linkervoet beroerd waardoor keeper Vrede kansloos was. 2-3. Daarna golfde de wedstrijd in een boeiend schouwspel heen en weer waarbij er voor beide teams scoringsmogelijkheden waren. Keeper Paul Roos wist echter zijn doel schoon te houden. Zo konden er drie punten worden ingepakt en kan FC Uitgeest de blik naar boven blijven richten. "In de geest van Bok de Korver."

Jongerenwerkers pakken overlast jeugd aan

Kim Stolk en Dimitri van den Berg zijn de jongerenwerkers van Uitgeest. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het mooie weer komt er weer aan, waardoor er meer jongeren op straat zullen zijn. De jongeren, vaak in de leeftijd van 14-17 jaar, ontmoeten elkaar op afgesproken plekken of gewoon waar ze elkaar toevallig tegenkomen.

Ze praten, hangen, vervelen zich en hebben lol met elkaar. Jongeren in die leeftijd horen elkaar op straat te kunnen ontmoeten. Toch veroorzaken zij af en toe overlast voor de omwonenden. De jongerenwerker op straat houdt contact met deze jongeren, gaat met ze in gesprek. De jongerenwerker bouwt een band op, kent de verschillende culturen en speelt daarop in. Voor het melden van overlast door de jeugd kunt u bellen naar Kim Stolk of Dimitri van den Berg. Na een melding neemt de jongerenwerker binnen 48 uur contact op met de groep die de overlast veroorzaakt, legt de groep uit waar de klacht over gaat (zonder te vertellen waar de melding vandaan komt) en zoekt samen met hun naar een oplossing.

De oplossing wordt teruggekoppeld aan de melder. Soms zijn er meerdere gesprekken nodig, maar meestal wordt er toch snel een oplossing gevonden waarin iedereen zich kan vinden. Het jongerenwerk werkt nauw samen met netwerkpartners zoals de gemeente, wijkagent, scholen en het sociaal team. Mocht u overlast van jongeren ervaren neem dan contact op met Kim Stolk 06-53487286 of met Dimitri van den Berg 06-53487293.

De Uitgeester in Akersloot

AKERSLOOT - Vanwege de samenwerking tussen Kennemerland Uitgevers en Uitkijkpost Media zullen vanaf 1 april 2018 De Uitgeester en Uitkijkpost niet meer huis-aan-huis in Akersloot bezorgd worden. De inwoners van Akersloot blijven wel de Castricummer ontvangen.

Wel blijven De Uitgeester en Uitkijkpost gratis verkrijgbaar bij de volgende afgiftepunten in Akersloot:
- Bakkerij van Baar, Kerklaan 14
- Veldt's Toko, Akerhof 4
- Move! Churchillplein 1
- DEEN supermarkt, Raadhuisweg 3

De Uitgeester en Uitkijkpost kunt u wekelijks online lezen via www.digiditi.nl.

Speelseizoen Kindervreugd gaat weer beginnen

Dit is het nieuwe speeltoestel bij Speeltuinvereniging Kindervreugd. Foto: Alfred de Boer

UITGEEST - De afgelopen weken is er weer hard gewerkt bij Speeltuinvereniging Kindervreugd in Uitgeest. Dit om alles weer op tijd klaar te krijgen voor het nieuwe speelseizoen dat op 3 april van start gaat.

Twee oude speeltoestellen, het kraaiennest en de hangladder, zijn weggehaald. De zandbak heeft weer vers zand, er is geschilderd en er is nog veel meer gedaan. "Een dikke pluim voor deze mensen. Bedankt!" laat Marco Demoitié van de speeltuin weten. Ook is er een nieuw speeltoestel geplaatst. "Een toestel voor stoere jongens en meisjes. Je hebt er echt lef voor nodig! Vanaf 3 april kan je hem uitproberen, dan zijn we weer open. Komt allen!"

Programma FC Uitgeest

Donderdag 29 maart 2018
20:15 uur FC Uitgeest 1 – SDO 1 (kwartfinale beker)

Zondag 1 april 2018
14:00 uur FC Uitgeest 1 – Velsen 1

Bijna 100 jaar Krom politiek 'Voor het dorpse van Uitgeest'

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Guus Krom is al twintig jaar een politiek actieve dame die zich met hart en ziel inzet voor de dorpsbelangen van Uitgeest. Hiervoor richtte zij zestien jaar geleden de Uitgeester Vrije Partij (UVP) op, waarvan zij tot op de dag vandaag fractievoorzitter is.

Door: Anita Webbe

Guus Krom is telg uit een inmiddels bijna 100-jarige Krom-dynastie. Politiek bedrijven is haar zogezegd met de paplepel ingegoten. "Het is allemaal begonnen met overgrootvader Jacob Krom (1844-1909) die altijd erg kort voor de kop was," vertelt Guus. Hij was een van de eerste socialisten in het 'o zo keurige Uitgeest'. Hij was lid van de Socialistische Partij, die destijds 'Rood tegen Oranje' heette. Opa Kees Krom (1924-1949) daarentegen was heel plooibaar en niet snel kwaad of uit het veld geslagen. Hij was trouw aanhanger van het socialisme en lid van de SDAP, de latere Partij van de Arbeid (PvdA), waar hij wethouder Sociale Zaken was.

De vader van Guus, Jan Krom, was 25 jaar wethouder in Uitgeest voor de PvdA. "Hij was een socialist in hart en nieren," vertelt Guus trots. "Hij zorgde ervoor dat zwembad De Zien er kwam en ook de sportvelden. Hiervoor is hij vier keer naar Den Haag geweest voordat er toestemming kwam."

Zowel Kees als Jan ontvingen beiden de gouden munt (erepenning van Uitgeest) als verdienste voor speciale diensten aan Uitgeest; ook werden ze geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Beiden droegen Uitgeest een warm hart toe en waren erg populair in het dorp. Ook al waren ze beiden verschillend van karakter, toch waren ze zuiver en dorpsgericht.

Politiek bloed
Vanaf de mulo in Castricum (tegenwoordig het Jac. P. Thijsse College) had Guus diverse baantjes in de horeca en nam ze de 'De Smederij' aan de Langebuurt over. Hier zwaaide zij zeventien jaar succesvol de scepter. Tegelijkertijd onderhield ze ook vier jaar lang een zonnestudio. Vervolgens werkte Guus dertien jaar met veel plezier als cipier in de Bijlmerbajes. Met zes ontsnappingen waren het naar eigen zeggen zeer avontuurlijke, maar leuke jaren. Ondertussen merkte zij dat het politieke bloed toch kroop waar het niet gaan kon. "Ik had de politiek immers altijd meegemaakt. Uit ontevredenheid over de gang van zaken in het dorp rolde ik uiteindelijk ook de politiek in. In eerste instantie natuurlijk ook voor de PvdA. Toen deze partij voorstander werd van de CALU stemde ik tegen en was ik bij deze partij niet meer welkom. Ik richtte vervolgens een eigen partij op onder de naam 'Partij Krom', wat nu UVP is. Tijdens de eerste verkiezingen behaalde ik direct drie zetels," vertelt Guus trots.

Vroeger en nu
Inmiddels drie generaties lang staat het geslacht Krom voor het behoud van het dorpse karakter. Over zes jaar is de dynastie een feit: 100 jaar Krom-politiek in Uitgeest. Guus denkt het nog wel even vol te houden. "De politiek van vroeger hield in: een debat in de gemeenteraad, waarop vervolgens besluiten werden genomen. Vandaag de dag is het spelen op de man, elkaar zoveel mogelijk dwarszitten ten behoeve van eigen idealen en doelen. Alles heeft nu een dubbele bodem: men zegt het een en doet het ander," aldus Guus. "Ik draag met de UVP nog steeds graag het sociaal hart uit voor Uitgeest. De tijden zijn echter wel veranderd, waardoor ik me helaas toch wat harder moet gaan opstellen."

De kinderen van Guus hebben geen politieke ambities. Na deze generatie zal het UVP-hart stoppen met kloppen, tenzij deze unieke dorpspartij kan worden overgedragen aan iemand met dezelfde ambities en idealen. Bekijk via Facebook van De Uitgeester ook de tweedelige serie "Een Krom-Verhaal" uit De Uitgeester van november 1984.

"Door de lens van Bus"

Foto: Ger Bus

Koopmanshuis, karakteristiek met allure, dat typeert dit monumentale vrijstaande koopmanshuis met mansarde kap en royale tuin. Het vrijstaande huis heeft de status van gemeentelijk monument en is gelegen in het oude dorp van Uitgeest. Dit huis biedt modern en stijlvol wooncomfort met behoud van de monumentale waarden. Diverse originele en authentieke details zijn bewaard gebleven of teruggebracht. De winkelruimte is kadastraal gescheiden en heeft eigen bergruimte en opgang. De achtertuin is gesitueerd op het zuiden en biedt veel privacy. Bouwjaar: 1635. Perceeloppervlakte: 420 m². Ger Bus.

Halfweg in een nieuw jasje

Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Halfweg eten en drinken in Heemskerk bestaat begin april 7 jaar. Voor eigenaar Freek Kamp reden genoeg om het restaurant eens flink onder handen te nemen. Freek: "Het restaurant is toe aan een restyle. Onze gasten willen immers blijvend verrast worden. Of het nu gaat om de kaart of om de uitstraling van het restaurant. Direct na de Paasdagen zijn we een paar dagen dicht, dan geen bedienend personeel maar bouwvakkers in de zaak! Zonder alles te verklappen kan ik vertellen dat alles een stuk groener wordt en een stukje strakker. Ook wordt de bar veranderd en krijgen we prachtig nieuw meubilair.

Natuurlijk vernieuwen we ook onze menukaart. Als we op woensdag 4 april weer opengaan hebben we niet alleen nieuwe gerechten. Het meest verrassende op de kaart zijn de kleine voorgerechten. Onder de noemer "social dining" kies je diverse kleine voorgerechtjes die je met je tafelgenoten kunt delen. Daarnaast hebben we volgende maand ook hele leuke acties. Zo komt er een kennismakingsactie voor de nieuwe kaart, is er in de maand mei een overheerlijk aspergemenu en zijn er weer verrassende thema-avonden! Houd de brievenbus en website maar goed in de gaten!

PU wint gemeenteraadsverkiezingen Uitgeest

De Uitgeester partijen kwamen woensdagavond bijeen in het gemeentehuis voor de uitslag. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Met 2690 van de in totaal 6854 uitgebrachte stemmen is Progressief Uitgeest de duidelijke winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Uitgeest. De partij behaalt daarmee 6 van de 15 zetels in de gemeenteraad.

Door: Lucia Rodenburg

Het opkomstpercentage was met bijna 65% hoger dan 2014, toen 58,5% van de stemgerechtigde Uitgeesters de gang naar de stembus maakte. We vroegen de lijsttrekkers van alle zeven partijen om een reactie op de verkiezingsuitslag.

De heer Schouten (PU)
"Ongekend, mogen we wel stellen," zegt de heer Schouten, lijsttrekker van de PU. "Het verkiezingsitem was natuurlijk het IKC. Gaan we voor één grote school of voor een school in het Oude Dorp en eentje in De Koog? Wij willen voor de laatste optie gaan en dat was voor ons ook met stip het belangrijkste onderwerp. De kiezer heeft gesproken: een groot deel van de inwoners van Uitgeest is het met ons eens."

De PU is nu als eerste aan zet bij de coalitieonderhandelingen. Volgens Schouten is het nog te vroeg om over mogelijke combinaties te spreken. "Wat ik wel kwijt wil, is dat het de afgelopen 2,5 jaar erg lastig was met de verhouding van 8 tegen 7. Het liefst zie ik een coalitie die door ten minste 9 man in de raad wordt gedragen. Natuurlijk zullen ook wij als grootste partij soms water bij de wijn moeten doen, maar het IKC blijft voor ons een breekpunt. Ik hoop dat we eruit komen, want uiteindelijk zullen we het toch samen moeten doen."

Mevrouw Kloosterman (Uitgeest Lokaal)
"Als Uitgeest Lokaal hebben we 111 stemmen meer gekregen dan vier jaar geleden en daar zijn we onze kiezers erg dankbaar voor. We behouden onze twee zetels en daar zijn we heel tevreden mee. Na de PU zijn we de tweede partij in het dorp. De PU is nu als eerste aan zet in de coalitieonderhandelingen. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat lopen, in het bijzonder natuurlijk wat betreft het IKC. Ook PvdA en CDA zijn immers voor één IKC, wat betekent dat vijf van de zeven partijen voor zijn. Dat worden interessante onderhandelingen. Wat ik graag wil benadrukken is dat we, zeker gezien de opgaven die er liggen, het nu echt samen moeten gaan doen. Er liggen veel uitdagingen voor de nieuwe raad en het college. Denk bijvoorbeeld aan woningbouw, het nieuwe stationsgebied, de BUCH en natuurlijk het IKC. In plaats van denken in coalitie en oppositie, moeten we mijns inziens gaan kijken waarin we elkaar wel kunnen vinden, in plaats van te kijken waarin we van elkaar verschillen. Ik heb goede hoop dat dat gaat lukken, want als ik kijk naar de verkiezingsprogramma's van alle partijen, ontdek ik toch ook veel overeenkomsten in wat we willen."

Mevrouw De Vink–Hartog (VVD)
"We willen alle kiezers van Uitgeest bedanken voor de hogere opkomst dan in 2014. De inwoners van Uitgeest hebben een duidelijke voorkeur aangegeven. We willen PU feliciteren met de overwinning. Ook wij zijn trots en dankbaar voor alle steun die we hebben gekregen. VVD Uitgeest heeft 45% meer stemmen gekregen dan vier jaar geleden. Een signaal dat wij niet gaan negeren. Onze ambitie blijft staan. Ons geluid ook. Stilstaan blijft geen optie."

De heer Oud (D66)
"D66 is meer dan tevreden met het behalen van twee zetels. D66 heeft, tegen de landelijke trend in, goed gepresteerd in Uitgeest. Dit bevestigt voor ons het beeld dat wij met name op lokale thema's de goede weg zijn ingeslagen. D66 heeft inhoudelijk campagne gevoerd op een breed pallet aan onderwerpen. We zullen ons de komende vier jaar sterk maken voor met name goed wonen, goede zorg, goed onderwijs en goede verbindingen. Hoewel de verkiezingen gewonnen zijn op sentimenten zal het nieuwe college met echte progressieve oplossingen moeten komen."

De heer Rodenburg (CDA)
"Allereerst willen wij de kiezers bedanken voor hun stem op het CDA. Ondanks dat het niet de verkiezingsuitslag is waar wij op hoopten, feliciteren wij de PU met deze overwinning. Wij zijn benieuwd of het de PU gaat lukken om de punten uit het verkiezingsprogramma de komende tijd waar te maken. Het CDA blijft zich de komende tijd inzetten voor de punten uit haar verkiezingsprogramma, 'vooruitgang door vernieuwing'. De fractieleden van het CDA staan altijd open voor vragen en/of opmerkingen van onze inwoners."

Mevrouw Krom (UVP)
"Voor onszelf valt het resultaat een beetje tegen, maar met het eindresultaat zijn we toch tevreden. Want wat wij willen bereiken, namelijk geen IKC op de ijsbaan, komt nu een stap dichterbij. We zien in ieder geval weer licht aan het einde van de tunnel. De burger van Uitgeest heeft duidelijk gemaakt wat hij/zij wil, en daar draaide het om. Een tweede belangrijk punt voor ons is goede zorg voor onze ouderen en een zorgvuldige huisvesting. Daar zullen we ons voor blijven inzetten. Maar over het algemeen zijn wij tevreden met de uitslag: het kan linksom of rechtsom, als het doel maar bereikt wordt."

Mevrouw Terra (PvdA)
"Zoals al voorspeld zijn de lokale partijen de grote overwinnaars. Landelijk heeft de PvdA het heel moeilijk en hebben we grote verliezen geleden. We hebben in Uitgeest een mooie campagne gevoerd en een prachtig magazine onder de burgers verspreid. We denken dat we hierdoor onze positie hebben kunnen vasthouden. We gaan er alles aan doen om het PvdA-geluid de komende jaren in de raad te laten horen."

Overzicht gekozen leden gemeenteraad

UITGEEST - Op basis van het aantal stemmen zijn nu de volgende personen gekozen om zitting te nemen in de gemeenteraad. Personen die meer dan 25% van de kiesdeler hebben behaald, zijn op basis van voorkeurstemmen gekozen.

PU
Jan Schouten, Natasja Voordewind
Jan Dubelaar, Marijke Meulie (in volgorde van lijst)
Viola Breeuwer–Hofman (in volgorde van lijst)
Thom van Son (in volgorde van lijst)

Uitgeest Lokaal
Judie Kloosterman
Bert Weijers (in volgorde van lijst)

VVD
Anke de Vink–Hartog
Mike Zuurbier (in volgorde van lijst)

D66
René Oud
Thijs van Herpen (in volgorde van lijst)

CDA
Jack Zwarthoed

UVP
Guus Krom

PvdA
Anneke Terra

Afscheid en installatie
Vanavond, woensdag 28 maart om 20:00 uur, is in de raadzaal het afscheid van de oude gemeenteraad. Op donderdag 29 maart om 20:00 uur wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 28 maart: Geen viering.
Witte Donderdag 29 maart: 14.30 uur Paasviering in Geesterheem m.m.v. Laus Deo.
Witte Donderdag 29 maart: 19.00 uur H . Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.
Goede Vrijdag 30 maart: 15.00 uur Kruisweg.
Goede Vrijdag 30 maart: 19.00 uur Kruisverering m.m.v. Sound of Life.
Stille Zaterdag 31 maart: 21.30 uur Paaswake m.m.v. de Cantorij.
Eerste Paasdag 1 april: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en kinderkerk. Na afloop staat in de Klop de koffie klaar.
Tweede Paasdag 2 april: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Sound of Life.
Woensdag 4 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 6 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 8 april: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.

Henk Haanraads The Chief eerste paasdag in Akersloot

Foto: Henk Haanraads

AKERSLOOT - Na een groot aantal maanden zijn muzikale talent in Turkije te hebben laten horen is rasartiest Henk Haanraads weer teruggekeerd naar de roots van de café-optredens in Noord-Holland.

Eerste paasdag speelt hij op het podium van café De Vriendschap. Hij speelt veel songs uit de Top100 aller tijden, van Beatles tot Golden Earing, van Bruce Springsteen tot Toto.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen

PU                         2690 stemmen, 6 zetels
Uitgeest Lokaal        842 stemmen, 2 zetels
VVD                         746 stemmen, 2 zetels
D66                         726 stemmen, 2 zetels
CDA                         701 stemmen, 1 zetel
UVP                         605 stemmen, 1 zetel
PvdA                         516 stemmen, 1 zetel

Uitslag raadgevend referendum Uitgeest

UITGEEST - Op woensdag 21 maart kon er via een raadgevend referendum voor of tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd worden. In totaal hebben in Uitgeest 6261 mensen hun stem laten horen. 3302 personen stemden voor de wet en 2959 personen tegen.