De Uitgeester

25 april 2018

De Uitgeester 25 april 2018


Coalitie met PU, VVD en PvdA meest kansrijk

UITGEEST - Een coalitie met Progressief Uitgeest, VVD en PvdA is het meest kansrijk. Dat bleek dinsdagavond uit het verslag dat informateur Han ter Heegde uitbracht over de besprekingen die de afgelopen weken met alle politieke partijen hebben plaatsgevonden.

De eerste gesprekken vonden plaats met de partijen apart, waaruit bleek dat een combinatie van bovengenoemde partijen het meest het onderzoeken waard was. Daarop volgde een aftastend gesprek met de drie fracties samen, zo vertelde Ter Heegde. In grote lijnen zijn er vier onderwerpen die in de toekomst het zwaarst gaan tellen: het IKC, de omvang van sociale woningbouw, Geesterheem en het tracé A8-A9. De informateur verwacht dat er op 3 van de 4 onderwerpen overeenstemming bereikt kan worden. Ter Heegde raadt nu aan een 'onafhankelijke formateur met gezag' aan te stellen voor de verdere gesprekken. Lees het vervolg op pagina...

Man gewond na mishandeling in Uitgeest

UITGEEST - Een 18-jarige man uit Heemskerk is zondag rond 04.10 uur gewond geraakt bij een mishandeling aan de Langebuurt in Uitgeest.

Het slachtoffer was uit geweest in een horecagelegenheid in de omgeving. Samen met vrienden vertrok het slachtoffer op de fiets naar huis. Door een aantal onbekend gebleven personen is het slachtoffer mishandeld. Ook een vriend van de jongen werd mishandeld. Agenten waren snel ter plaatse, maar de groep was inmiddels vertrokken. Tijdens het gesprek met de agenten raakte de Heemskerker onwel, aldus de politie Noord-Holland.

Twee ambulances en een traumahelikopter kwamen om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De jongen is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het letsel is onbekend. Later in de nacht heeft de politie een 20-jarige man uit Uitgeest aangehouden. Dit op aanwijzingen van getuigen. De politie onderzoekt welke rol de verdachte heeft gehad bij de mishandeling.

Bent u getuige geweest van de mishandeling of heeft u informatie? Bel dan met 0900-8844.

Open Watersportdag druk bezocht

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Ieder jaar organiseert het Watersportcentrum Uitgeest een Open Watersportdag. Dit jaar vond op zondag 22 april de 34ste editie plaats.

Onder de noemer Watersportcentrum vallen de jachthaven, de bedrijven en de horecagelegenheden op het terrein. Met hulp van de Rotary Midden-Kennemerland, de brandweer en diverse sponsoren zoals Adrichem Transport, Beletter Reclame, Diving Service Beverwijk, Enorm Siro Uitgeest, Heineken, Skûtsje 'De Lange Muier', Stoomboot 'Johannes', de Sligro en Zicht risico- en verzekeringsadviseurs, werd het een drukbezochte editie.

Er was entertainment voor iedereen, van jong tot oud. Mede door het prachtige weer was de belangstelling overweldigend en kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Lees het vervolg op pagina...

Avondvierdaagse gaat weer door Uitgeest

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Maandag 23 april werd om precies 18.00 uur het lint doorgeknipt voor de start van de 57ste editie van de avondvierdaagse door burgemeester Verkleij.

Vanaf speeltuinvereniging "Kindervreugd" vertrokken tientallen kinderen en ouders onder luid gejuich van de aanwezige toeschouwers. Voor jong en oud is dit de mogelijkheid om tijdens de gezellige loop eens lekker te genieten van al het moois wat Uitgeest en omgeving te bieden heeft. Burgemeester Verkleij: "Naast het sportieve is de avondvierdaagse ook een mooie vorm van saamhorigheid en verbinding tussen de inwoners van Uitgeest". De kinderen van groep 1 tot en met 5 lopen de 5 kilometer, de oudere kinderen lopen de 10 kilometer. Lees het vervolg op pagina...

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Bij ons gezelschap gaan steeds meer mensen meedoen. Mooi zo, hoe krommer hoe beter."

Woensdag 18 april 2018

We zaten met de mannen aan de ene kant van de tafel bij Thuisbij. Het gevolg van deze keuze was dat de vrouwen aan de andere kant van de tafel zaten. En niet noodzakelijk gevolg van deze keuze was dat wij mannen aan de stiltekant zaten en de dames aan de herriekant. De dames besteedden de aandacht deze ochtend aan de ziektes waaraan een mens kan lijden, zoals het verschijnsel 'kalknagel'. We genoten van dat verschijnsel in alle soorten en maten. En we kregen ook alle mogelijke raadgevingen op ons figuurlijke bordje, zoals de bezoeken aan alle mogelijke geneesheren en -dames.

Wat ook langs kwam, was het fenomeen telefoon. Dat je dat ding op alle mogelijke manieren kunt benutten. En dat je dat ding steeds 'moet' benutten en er niet op moet wachten. Dat ding is er om altijd te beantwoorden. Ondertussen werd er aan het aanrecht driftig 'gekookt'. Ik wil daar niet de hele receptuur van behandelen, maar er ging aan het eind witte wijn in het mengsel van aardappelen en wortel. Maar dat betekent niet dat je dat er in doet, nee, je moet het geheel met witte wijn afblussen. En ik kan de lezers laten weten dat dit een 'vurrukkuluk' eindresultaat oplevert.

Ondertussen waren Anne en Jan zoals iedere woensdag en vrijdag aan het cryptogrammen geslagen. Deze ochtend met assistentie van Ilona en Winnie. Voor degenen die niet weten wat het hoofdkenmerk van cryptogrammen is, zij hier nog een keer uitgelegd dat de kortste omschrijving is dat je vooral 'krom' moet denken. Bij ons gezelschap gaan steeds meer mensen meedoen. Mooi zo, hoe krommer hoe beter. Dan kom je vanzelf bij de oplossing. Ik zou nu (15.30 uur) niet zo gauw een voorbeeld kunnen noemen. Vanmorgen wist ik moeiteloos wat ik moest bedenken bij 'rommelzolder'. Maar ik heb geen Anne of Ilona als helpers bij de hand.

Tegen de muur van Thuisbij stond vanmorgen in onze woonkeuken een aantal schilderijen. Het ene nog fleuriger dan het andere. Daarvoor was Rob, de Thuisbij-franchiser, aan komen lopen met een grote boor en een doos haken en ogen. Toen ik wegging, hadden Rob en Frans hun werk gedaan en hingen de schilderijen keurig in de tuin tussen de woning van Rob en Ilona en Thuisbij. Zo praten wij niet over de kunstmuur, maar over kunst in het Achterom. Maar het kan ons niet schelen wat men er tegen zegt of niet zegt. Het is gewoon een mooie opfleuring van het geheel. Je loopt er met plezier langs. Niet dan?

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Ingezonden brief: Stilstand is achteruitgang

Vorige week trof u in deze krant een ingezonden brief aan van mevrouw Smulders. Ten aanzien van haar bezwaar tegen het vestigen van een bierbrouwerij heb ik niet veel op te merken, maar ik deel haar bezwaar niet. Wat me opvalt is dat mevrouw Smulders met een grote dosis wantrouwen en negativisme de toekomst tegemoet ziet. Alsof ons dorp nu geheel verkwanseld gaat worden aan grootindustriëlen die het recreëren en voortbestaan van alles wat groeit en bloeit onmogelijk maken. Hoe leuk zou het zijn wanneer op het Erfgoedpark eindelijk eens iets gaat gebeuren. In de ruim 17 jaar dat ik in Uitgeest woon heb ik hier nog nauwelijks iets van de grond zien komen. Een goede recreatiebestemming zou in mijn beleving bestaan uit het vestigen van horeca en recreatiewoningen. Zo stroomt er meer geld in de kas van de gemeente Uitgeest, geld dat niet alleen maar door de OZB van bewoners hoeft te worden opgebracht. Werkgelegenheid is ook een bijkomstig positief effect van de activiteiten die hier ondernomen kunnen worden. Een scenario waarin lange files naar Uitgeest ontstaan is ridicuul. Veel mensen willen rust en groen behouden, activiteit moet maar ergens anders naartoe. Het wordt een saaie boel op die manier. Uitgeest heeft zeker nog ruimte voor activiteiten die het groene karakter niet in de wielen rijden! Mevrouw Smulders, als u vindt dat alles anders moet, neem dan zitting in de gemeenteraad. Dan hebt u het voor het zeggen. Dat kost wel meer tijd dan het sturen van negatieve brieven naar De Uitgeester.

Leo Brombacher

Brandweermannen krijgen onderscheiding

Burgemeester Toon Mans, plv. teamcommandant Hakan Meijer, John Hanskamp, postcommandant Ton Dekker, teamcommandant Petra Abma & Hans Roemer. Foto: Rens Harzing

AKERSLOOT - Tijdens de jaarvergadering op vrijdag 20 april hebben John Hanskamp en Hans Roemer uit handen van burgemeester Toon Mans een koninklijke onderscheiding ontvangen.

Zij hebben zich respectievelijk 24 en 29 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer van Akersloot in de rol van hoofdbrandwacht. Beiden hebben per 1 januari een punt achter hun brandweercarrière gezet.

Abonnementen zwembad De Zien

UITGEEST - Iedereen die vanaf 27 april weer het hele seizoen lekker wil zwemmen in openluchtzwembad De Zien, kan via de website www.zwembad-dezien.nl een abonnement kopen.

Een jeugdabonnement is geldig t/m 14 jaar en kost 65 euro. Volwassenenabonnementen zijn vanaf 15 jaar en kosten 90 euro. Op de website kan met iDeal worden betaald. Liever een papieren inschrijfformulier? Deze kan worden opgehaald bij de balie van het gemeentehuis. Het abonnement kan worden opgehaald tijdens openingstijden. Neem een pasfoto, de bestelbevestiging (e-mail) en voor een jeugdabonnement voor iemand van 11-14 jaar een identiteitsbewijs of zorgpas mee.

In mei starten ook weer de zwemlessen. De kosten voor 2018 zijn 220 euro. Dit is inclusief een abonnement van De Zien. Een kind kan starten als het voor oktober 2018 6 jaar (of ouder) is. Voor opgeven of vragen, neem contact op met zwemjuf Els Veenis via zwemles@zwembad-dezien.nl.

Time Square speelt realistische Jantjes

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Als theatergroep een bekend stuk spelen dat meer vergt dan leuk zingen is gedurfd, maar Time Square deed het met verve. De aanwijzingen van Willeke van Ammelrooy, die zelf ooit in dit stuk speelde, waren goed opgepakt en uitgevoerd.

Door: Monique Teeling


Al bij het opengaan van het doek kreeg het publiek direct het Mokumgevoel door het echte decor van De Jantjes dat regisseur Ingrid Kluft had weten te bemachtigen. Knap is dat de spelers het Amsterdamse accent gedurende het gehele stuk wisten vol te houden waardoor je je in de Jordaan waande. De muzikale leiding van Arno Hillige klonk als de Westertoren en de choreografie van Sanne Ooms verveelde geen moment. Zij wist bij iedere scène met vol toneel een verrassend spektakel neer te zetten. Zonder spelers tekort te doen, zijn er een paar namen die extra aandacht verdienen. De drie Jantjes speelden volkomen natuurlijk. Wie houdt het vol een hele voorstelling scheel te kijken? Daniel Nijland leek er geen enkele moeite mee te hebben. Tante Na door Cora Veldt, Tante Piet door Tina Scholten en Blonde Greet door Daphne Ockeloen speelden de sterren van de hemel en konden dit doen met name door de geweldige back-up van de rest van de cast.

Dit bruisend geheel, op vrijdag 20 en en zaterdag 21 april in het Kennemer Theater, verveelde geen seconde en zorgde ervoor dat het publiek meezong en meeklapte. Na afloop ging iedereen met een enorme glimlach op het gezicht naar huis.

Coalitie met PU, VVD en PvdA meest kansrijk

UITGEEST - Een coalitie met Progressief Uitgeest, VVD en PvdA is het meest kansrijk. Dat bleek uit het verslag dat informateur Han ter Heegde uitbracht over de besprekingen die de afgelopen weken met alle politieke partijen hebben plaatsgevonden.

De eerste gesprekken vonden plaats met de partijen apart, waaruit bleek dat een combinatie van bovengenoemde partijen het meest het onderzoeken waard was. Daarop volgde een aftastend gesprek met de drie fracties samen, zo vertelde Ter Heegde.

Tijdens de eerste gespreksronde vroeg Ter Heegde de partijen met wie ze wel en met wie ze liever niet zouden samenwerken. Daarnaast werd naar de vijf belangrijkste punten uit het programma gevraagd, maar ook naar de breekpunten, dus punten die niet onderhandelbaar zijn. Verder wilde de informateur weten hoe de partijen aankijken tegen de financiële situatie in Uitgeest.

Uit die gesprekken volgden een paar conclusies, bijvoorbeeld dat PU als grootste winnaar zitting dient te nemen in het college. Daarnaast is een bredere coalitie van meer dan 8 zetels wenselijk. Daarop volgde overleg met de drie partijen samen.

Vier zware dossiers
In grote lijnen zijn er vier onderwerpen die in de toekomst het zwaarst gaan tellen: het IKC, de omvang van sociale woningbouw, Geesterheem en het tracé A8-A9. De informateur verwacht dat er op 3 van de 4 onderwerpen overeenstemming bereikt kan worden. Voor het IKC ligt de situatie het lastigst. "De compromisbereidheid is per partij en per onderwerp wisselend," zei Ter Heegde. "Er is een grotere bereidheid nodig dan nu wordt getoond. Als alle genoemde breekpunten gehandhaafd blijven, is er namelijk geen coalitieakkoord mogelijk. En dat terwijl alle partijen aangeven dat er nú spijkers met koppen geslagen moeten worden."

Ervaringen uit het verleden
De informateur wees erop dat "persoonlijke ervaringen uit het verleden bepaalde kansrijke coalities onmogelijk maken". Maar zoals het er nu naar uitziet, is een coalitie van PU, VVD en PvdA het meest kansrijk. "Alle seinen staan op groen, op voorwaarde dat er over en weer water bij de wijn wordt gedaan. Dat gebeurt bij drie van de vier onderwerpen, en het kan, zo is mijn inschatting, ook gebeuren bij de kwestie IKC. In het belang van de kinderen in Uitgeest is het nu de verantwoordelijkheid van de gemeentebestuurders om er na 15 jaar uit te komen. Geen verantwoordelijkheid nemen schaadt het algemeen belang van het dorp."

"Sfeer is goed"
Ter Heegde stelde dat de sfeer goed is Uitgeest. "Er speelt in iedere gemeente wel wat, maar een goede sfeer kan zeker helpen. Ik heb er vertrouwen in dat ze eruit zullen komen." Ter Heegde raadde aan een "onafhankelijke formateur met gezag" aan te stellen voor de verdere gesprekken. Die is inmiddels gevonden. Het gaat om Henry Meijdam, voormalig gedeputeerde en op dit moment directeur van het Interprovinciaal Overleg. Hij gaat op korte termijn starten met de gesprekken.

Ingezonden brief: Uitgeest Lokaal onaangenaam verrast

Dinsdagavond 17 april heeft de informateur Han ter Heegde zijn advies uitgebracht over een te vormen coalitie in Uitgeest. Als Uitgeest Lokaal waren wij erg verbaasd en onaangenaam verrast dat wij in de drie opties die genoemd zijn als te vormen coalitie, niet voorkomen. Uitgeest Lokaal heeft deze verkiezingen een stembuswinst behaald van 15,18% en wij zijn de tweede partij van Uitgeest geworden. 842 stemmers staan achter onze standpunten, staan voor vooruitgang en zien graag dat er nu eens doorgepakt wordt. Voor Uitgeest Lokaal is het van belang dat bij het vormen van een nieuwe coalitie gekeken wordt naar bestuurlijke continuïteit, maar vooral ook kwaliteit. Laat kennis niet verloren gaan, want we staan voor een aantal grote opgaven op het gebied van woningbouw, onze ouderenzorg, goed onderwijs, duurzaamheid, de ontwikkelingen rond en op het station, het Schiphol-dossier waar nog veel staat te gebeuren en niet te vergeten een goed financieel beleid. Wisselende persoonlijke ervaringen en preferenties vanuit het verleden worden in het advies van de informateur aangehaald als zwaartepunt die mee hebben gewogen om partijen uit te sluiten als coalitiepartner. Als Uitgeest Lokaal zijn wij van mening dat dit geen zwaartepunt zou moeten zijn, want als gekozen volksvertegenwoordigers zitten wij niet voor onszelf in de raad, maar voor u, de inwoner van Uitgeest. Alle partijen, en dus ook Progressief Uitgeest, zullen over hun schaduw heen moeten stappen om, in het belang van Uitgeest, en de grote opgaven die er liggen voor nu en in de toekomst, te komen tot een kwalitatief en stabiel college zodat er een gedegen en goed uitgewerkt coalitie- of raadsprogramma komt te liggen. Zodat er de komende vier jaar ook echt stappen gemaakt kunnen worden.

Bert Weijers - Fractie Uitgeest Lokaal

Bijzondere reis naar India

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Fleur Bakkum uit Uitgeest gaat deze zomer naar India om daar vrijwilligerswerk te doen met straatkinderen en jongeren. Dit gaat vanuit de organisatie SAMEN, die samenwerkt met 'Don Bosco over de hele wereld'.

"We gaan onder andere naar Navajeevan in Vijayawada, Anbu Illam in Chennai, Anbu Illam in Kavarapettai en Karunalaya in Chennai. Om een mooi resultaat neer te zetten op de projecten willen wij nog extra geld ophalen. Met dit geld gaan wij bijvoorbeeld leuke activiteiten organiseren zoals een dagje uit of een sportdag. Daarnaast ook nog om extra voorzieningen te kunnen financieren. U kunt mij sponsoren door een bedrag, groot of klein, over te maken via de volgende link zodat het in goede handen komt: www.doneeractie.nl/samen-straatkinderen-jongeren/-27835", aldus Bakkum.

Controle op zwemwater van start

Foto uit Archief: Ger Bus

Op dinsdag 1 mei 2018 is de officiële start van het zwemseizoen in Noord-Holland. Op de ruim 150 officiële zwemplekken in de provincie wordt vanaf dan de veiligheid en waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd.

In onze regio zijn dat de locaties Zwaansmeer Lagendijk in Uitgeest, Dorregeest Parallelweg in Uitgeest en De Hoorne, Alkmaardermeer Klaas Hoornlaan in Akersloot. Actuele informatie staat ook dit zwemseizoen weer op www.zwemwater.nl.

Uitgeest verduurzaamt!

UITGEEST - Misschien heb je het al gemerkt: op je dak zitten zonnepanelen, je scheidt je plastic afval of je pakt misschien toch iets vaker de fiets. De Jeugd- en Jongerenraad ziet het overal in het dorp gebeuren en draagt daar graag een steentje aan bij.

Er zijn de afgelopen tijd tal van innovatieve projecten gestart. Bij onze laatste vergadering zijn wij bij twee daarvan betrokken geraakt. Zo kregen we een presentatie te zien van de Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC), die de transitie van vervuilende naar groene energie wil stimuleren in ons dorp. Daarbij kan je denken aan het plaatsen van zonnepanelen of het inkopen van energiecertificaten waarmee men kan investeren in windmolens.

Ook werden we geïnformeerd over de grootschalige herinrichting van de Koog, waarbij de gehele riolering op de schop zal gaan. Hiermee zal schoon regenwater niet meer vermengd raken met vies rioolwater, waardoor we minder water naar zuiveringsinstallaties hoeven te sturen. Maar dat is niet alles, de gemeente heeft de kans gegrepen om tegelijkertijd ook het straatbeeld aan te pakken. Om zo een mooiere, veiligere en groenere Koog te creëren.

Bij beide projecten wil men de stem van de gewone Uitgeester horen. Helaas is het wel vaak zo dat daarbij de kinderen en jongeren over het hoofd worden gezien. Dit terwijl juist onder de jeugd duurzaamheid ongelooflijk speelt. De Jeugd- en Jongerenraad wil daarom maar al te graag jong Uitgeest betrekken bij het toekomstige groene straatbeeld. We zullen daarom bij beide projecten helpen om in contact te komen met jongeren en de ideeën die zij hebben voor een groen Uitgeest.

Ljubiša Metikoš, JJR Uitgeest

998 kinderen en volwassenen lopen de avondvierdaagse door Uitgeest

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Dit jaar wordt er tijdens de vierdaagse voor het eerst gewerkt met groene en blauwe pijlen om de route aan te geven. Ook worden er voor het eerst naast eindlopers ook koplopers ingezet.

Door: Margreeth Anema

De koplopers mogen niet ingehaald worden. De kinderen worden vergezeld door vier vrolijk uitgedoste Party Prikkers van Recycle Valley die zwerfvuil zullen oppikken met grijpers. Zij gaan onderweg in gesprek met ouders en kinderen om uit te vinden hoe Uitgeesters zwerfvuil ervaren. De gezellige bonte stoet heeft er zin in, ze kunnen niet wachten om te vertrekken.

Het is niet overdreven warm, er staat een lekker briesje, ideale weersomstandigheden om de 5 kilometer of 10 kilometer uit te lopen op deze eerste dag van de vierdaagse. De jongsten uit groep 1 tot en met 5 beginnen vol goede moed om 18.00 uur, een kwartier later volgden de ouderen en volwassenen die de 10 km gaan lopen. Sanne Meijer, Esmee Vasbinder, Iris van der Plaat en Isa van Tongeren zitten bij elkaar in de klas op de Kornak. De 7-jarige meiden hebben een slimme tactiek om een goede tijd te lopen: zij lopen de eerste helft rustig aan en zullen de tweede helft versnellen. De opa van Sanne, die met de meiden meeloopt zal onderweg ter motivatie voor een ijsje zorgen.

De 9-jarige Jelle Renken en de 8-jarige Max Haije hebben een andere techniek, zij nemen vooral veel snoep mee voor onderweg. Max haalt trots zijn, nu nog dichte, zakje Haribo uit zijn jaszak. Ook heeft Max 's middags nog even zijn rust gepakt, zo meldt hij aan de verslaggever. De jongens pakken het serieus aan. De vader van Jelle heeft de jongens afgezet bij de start. Hij loopt al jaren mee omdat Jelle ook nog een oudere zus heeft. Vandaag blijft hij echter thuis, toch is aan hem te zien dat hij staat te trappelen om morgen weer mee te lopen.

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

Shelley van Velzen fungeert als aanspreekpunt van de organisatie. In het 'crisiscentrum' is het een half uur van de start ontzettend druk. "Er hebben zich dit jaar 998 kinderen en volwassenen ingeschreven", zegt ze. Voor Shelley en haar familie is de avondvierdaagse een traditie, haar man zit ook in de organisatie en haar kinderen lopen alle drie mee. "We zijn ontzettend blij met de 86 vrijwilligers en de ondernemingen uit Uitgeest die sponsoren", wil Shelley graag benadrukken, "door hen wordt de avondvierdaagse mogelijk gemaakt". Stempelaars Elly Molenaar en Gerda Mijnen zijn er klaar voor. Zij bemannen een stempelpost en dit doen zij voor de eerste keer. "Het kan natuurlijk niet beter, het is heerlijk weer en we hebben er veel zin in", aldus de vrolijke dames.

De laatste briefing is achter de rug. Shelley spreekt de vrijwilligers toe die allemaal via een oortje met elkaar in verbinding staan. Zij zijn te herkennen aan de gele hesjes. De wijkagent spreekt de verkeersregelaars nog even toe. Alles is strak geregeld, alleen de schaar, waar de burgemeester het lintje mee gaat doorknippen is niet meer te vinden. Gelukkig weet Shelley overal een oplossing voor, binnen vijf minuten regelt zij een andere schaar.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST - De leefomgeving in de weilanden is voor de weide­vogels ideaal, omdat struiken en bomen van waaruit roofvogels hun maaltje spotten ontbreken, zo ook in de weilanden van Uitgeest. Een andere bedreiging voor de vogels had nog wel vrij spel: de vos. Weidevogelgebieden werken als een magneet op dat roofdier, dat zowel vogels als eieren lust en in het broedseizoen ongestoord kan jagen. Men heeft daarom gekozen voor een omheining van schrikdraad. Ger Bus.

Uitbreiding Taalinloop bij Lees Lokaal

UITGEEST - Sinds november 2017 biedt Lees Lokaal de mogelijkheid aan anderstalige mensen in Uitgeest om hun Nederlands te verbeteren. Deze bijeenkomsten worden gehouden op de dinsdag- en vrijdagmiddagen van 14.30 tot 16.00 uur.

Vanaf maandagochtend 7 mei 2018 biedt Lees Lokaal op dezelfde manier deze mogelijkheid aan. Vrijwilligers begeleiden de anderstaligen door middel van gesprekken - meestal met een thema - met het Nederlands. Deze maandagochtenden worden gehouden van 10.00 tot 12.00 uur op de locatie Dr. Brugmanstraat 11 en u kunt zo naar binnen lopen om deel te nemen. "Wij zoeken nog extra Nederlandstalige vrijwilligers die de deelnemers willen begeleiden met de gesprekken", aldus het Lees Lokaal.

U kunt contact opnemen met Hetty Franzani op telefoonnummer 0251-315060 of via e-mail: info@leeslokaal-uitgeest.nl.

Nieuw pand De Noord-Hollandse Bierbrouwerij geopend

Uitgeesters krijgen tekst en uitleg over de bierbrouwerij. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Tijdens de Open Watersportdag werd het nieuwe onderkomen van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij geopend. Speciaal voor deze gelegenheid werd de "HopBOM" gebrouwen in samenwerking met brouwerij Tiecelijn.

Dit gebeurde nog op de oude locatie aan de Molenwerf in Uitgeest. Van ieder verkocht flesje van het openingsbier HopBOM kwam 0,50 euro ten goede aan Stichting Zwembad De Zien. Aan het eind van de dag werd een cheque met het fantastische bedrag van 100 euro overhandigd. Vele Uitgeesters maakten gebruik van de opening om een kijkje achter de schermen te nemen van de nieuwe brouwerij.

Al staan nog niet alle tanks in het gebouw en staat de bottellijn nog op de Molenwerf, er was genoeg te zien. Voor wie ook de rest wil zien: zondag 3 juni tijdens de Open Brouwerij Dagen opent DNHBB haar deuren weer en kan de nieuwe brouwerij in haar geheel en volledig operationeel worden bewonderd.

Uitgeesters geïnterviewd door Bank Beentjes

Interviewer Bank Beentjes. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Enige jaren geleden nam de Vereniging Oud Uitgeest het initiatief om aan de hand van interviews de levensverhalen op te tekenen van oudere inwoners van Uitgeest. Bank Beentjes heeft de interviews afgenomen en samen met Greet Enkt-Mors omgezet in mooie, leesbare verhalen.

Op die manier werden voor toekomstige generaties allerlei wetenswaardigheden vastgelegd over het dorpsleven in de eerste helft van de 20ste eeuw. De levensverhalen waren zo bijzonder dat het bestuur van de vereniging in 2012 besloot om deze verhalen te bundelen in een boek. Vanwege het grote succes werd al snel het idee geopperd om een vervolgboek uit te brengen aangezien er ongetwijfeld meer mensen waren die konden verhalen over hun jeugd en het dorpsgebeuren. Het tweede deel kwam in 2015 tot stand. In dat jaar bestond de vereniging 35 jaar en kregen de leden dit boek als cadeau aangeboden.

Echter, driemaal is scheepsrecht. Daarom werd besloten om dit jaar het derde deel uit te geven. Er zijn vier vrouwen en vier mannen geïnterviewd die in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn geboren. Helaas zijn inmiddels twee van hen overleden. De ouders van deze Uitgeesters waren kleine middenstanders. De kost werd verdiend als bloembollenkweker, schipper, kolenboer, sigarenhandelaar, veeboer, schilder, en café-eigenaar. We praten dan over de jaren dertig van de vorige eeuw. Het was crisistijd. De werkloosheid was groot en iedereen probeerde op zijn manier in het onderhoud te voorzien. De verhalen op zich zijn nogal divers, maar er is wel degelijk ook sprake van overeenkomsten en dwarsverbanden. Zo was er een vader met een bollenbedrijf die weer gebruik maakte van de vervoersdiensten per boot van de schipper en ging de bollenboer samenwerken met de kolenhandelaar die op zijn beurt ook weer de schipper inschakelde voor het vervoer.

Terugkerende thema's in de verhalen zijn de eenvoudige en vaak kleine behuizing en de soms erg grote gezinnen. Het gaat vooral over de jonge jaren van deze Uitgeesters in een kleine, voornamelijk agrarische dorpsgemeenschap en over winkels en bedrijven in het centrum van Uitgeest die nu allemaal zijn verdwenen.

Op 24 april heeft Bank Beentjes na afloop van de ledenvergadering in Dorpshuis de Zwaan een presentatie gegeven, waarbij allerlei fraaie foto's uit het boek werden getoond. Vervolgens zijn de eerste exemplaren uitgereikt aan de geïnterviewde dorpsgenoten en declameerde één van hen, mevrouw Wil Schavemaker-Matton, haar gedicht dat ook is opgenomen in het boek. Het is een lofzang op de woonplek van haar jeugd: hotel-café de Ooievaar. Zaterdag 28 april wordt het boek tussen 15.00 en 16.00 uur gepresenteerd in boekhandel Schuyt. Daar kunt u het boek aanschaffen voor de prijs van 12.50 euro.

Achtervolging met helikopter na diefstal

Gestolen spullen gevonden, mogelijk de buit van de diefstal. Foto: Wijkagent Pim van der Maas

AKERSLOOT - In de nacht van vrijdag 20 april op zaterdag 21 april kwam er rond kwart voor één een melding bij de politie binnen over een diefstal van een auto bij een bedrijf aan de Boekelerdijk.

De dader(s) vluchtte(n) met de gestolen auto een weiland in. Met inzet van een hond en de politiehelikopter werd vergeefs naar de verdachte(n) gezocht. De politie meldt op Twitter dat er ook een buit werd teruggevonden langs de Boekel. Het is niet bekend of dit van dezelfde diefstal is. (Bron 112-Akersloot.nl)

Vrouwen Uitgeest weten kampioenschap ADO'20 niet te voorkomen

Woman of the Match: Danique van Weelden. Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - Op een mooie zonnige voetbalzondag kon ADO'20 kampioen worden van de vierde klasse als het van het thuisspelende Uitgeest kon winnen. Dat thuisvoordeel van Uitgeest werd tenietgedaan door de massale toestroom van Heemskerkse supporters.

Toch was Uitgeest niet van plan ADO dat kampioenschap zomaar cadeau te doen, dus werd een nieuwe tactiek uitgeprobeerd. Het eerste half uur ging de wedstrijd, met een hoog baltempo, gelijk op. Vooral Floor Glorie was een sta-in-de-weg voor de tegenstander. Toch wist ADO op voorsprong te komen. Door onnodig balverlies op het middenveld wist ADO door te breken en daarmee de 0-1 te maken. Toen eenmaal de ban was gebroken door die eerste tegengoal, leek het ineens hard te gaan. Niet veel later kreeg Uitgeest nog twee tegengoals om haar oren, 0-3. Gelukkig deed Uitgeest vlak voor rust nog wel iets terug. Nadat Sanne Kaandorp onreglementair was afgestopt vlak buiten het strafschopgebied, mocht Anouk de Goede de bal klaarleggen voor haar 'minder goede' linker. Ze krulde de bal prachtig langs de muur en buiten het bereik van de keeper, 1-3.

Ook in de tweede helft ging het eerste half uur weer gelijk op. Uitgeest speelde leuk voetbal, maar ook ADO liet zien waarom zij om het kampioenschap strijden. De wedstrijd werd beslist in de 75e minuut toen ADO vanuit een counter de 1-4 binnen wist te tikken. Nog geen twee minuten later lag ook de 1-5 erin na een goede aanval. Dit was tevens de eindstand, wat betekende dat ADO'20 officieel de kampioen in de vierde klasse C was geworden. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, was het een redelijk gelijkwaardige en sportieve wedstrijd met twee voetballende ploegen. ADO'20 was overall wel de betere ploeg en ook de terechte kampioen dit seizoen.

Woman of the Match: Danique van Weelden
Door haar goede positionering konden haar vingertoppen meerdere keren een laatste redding bieden.

FC Uitgeest beleeft matige zondag

UITGEEST - FC Uitgeest, de ploeg van de scheidende trainer Florian Wolf, heeft dit seizoen genoeg mooie dingen laten zien en was vaak strijdvaardig. Tegen AFC'34 was daarvan niet zo heel veel terug te zien, met een logische 1-2 nederlaag als gevolg.

Daarmee lijkt het seizoen zo'n beetje gespeeld en zal het vizier gericht worden op ICGT en het volgende seizoen. ICGT omdat de wat jongere spelers van de selectie nu misschien kunnen en mogen deelnemen aan het dit jaar bijzonder sterk bezette internationale jeugdtoernooi. Zeg nou zelf, wie wil er nu niet in de openingswedstrijd van het toernooi spelen tegen het grote Manchester United? Aan de andere kant moet het niet aflopen zoals in het liedje van André Hazes die de naderende sluitingstijd van de kroeg aankondigt: "Het is tijd, de hoogste tijd. U wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid".

FC Uitgeest moest het op het laatste moment doen zonder spits Lester Half, die in de warming-up afhaakte met een blessure. Een aderlating omdat hij juist de afgelopen weken weer aantoonde een neusje voor de goal te hebben. In zijn plaats speelde Jorn Brouwer. Bij tegenstander AFC'34 was het de afgelopen tijd rumoerig. Wel of geen verhuizing van de zondag naar de zaterdag? Spelers die wel of niet blijven? Overigens lijkt het erop dat de club gewoon op zondag blijft spelen. In ieder geval zijn er sinds het rumoer uitbrak veel punten gepakt. Tegen FCU speelde de ploeg ook weer fris en vooral fanatiek. Het leverde in de 18e minuut een voorsprong op, zij het dat het schot van Yilmaz geholpen werd door een Uitgeester been: 0-1. Het was de thuisclub die daarna aandrong en de inspanningen beloond zag na goed met het hoofd terugleggen van Paul Groen, met een treffer van Jordy Duijn.1-1.

Het was daarna vooral AFC'34 dat gevaar stichtte. Na vermeend onreglementair tegenhouden van Paul Groen besloot scheidsrechter Van den Hoed de bal op de stip te leggen. Smal van AFC'34 dacht wel even te scoren maar zijn schot werd knap tegengehouden door 'penalty-killer' Paul Roos. In de tweede helft was het toch raak. Yilmaz scoorde wederom na een prachtige combinatie waarbij de verdediging van FC Uitgeest geraffineerd uit elkaar werd gespeeld. 1-2. Het leed werd alleen maar groter toen Jelle Hopman in de 87e minuut voor de tweede keer dit seizoen tegen een rode kaart aanliep. Overigens een paar minuten later gevolgd door Dihalu van AFC na een onbezonnen actie op Stan Vrouwe. Zo bleef het 1-2 en zal FC Uitgeest zich moeten realiseren dat "het café nog niet dichtgaat" en de tekst "Dag mevrouw, dag mijnheer, u komt hier toch weer" ook luidkeels moet worden meegezongen. Met nog drie wedstrijden te gaan verdienen club en trouwe supporters dat in ieder geval. (De Afvallende Bal).

Excelsior heeft weer een clubkampioen

Chiel van den Bogaard neemt zijn trofee in ontvangst Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op dinsdagavond heeft biljartvereniging Excelsior haar wekelijkse clubavond, waar libre, bandstoten en driebanden gespeeld wordt. Aan het eind van het seizoen wordt het traditionele clubkampioenschap gespeeld en het was ook dit jaar weer een spannende strijd.

Na de eerste ronde waren er nog drie kanshebbers: Kees Blank, Jan Heddes en Chiel van den Bogaard. De spanning duurde tot en met de allerlaatste wedstrijd. Als Kees Blank die wedstrijd zou hebben gewonnen, dan was hij kampioen geweest, maar helaas liet hij (onder de druk misschien) zijn kans voorbij gaan en werd Chiel van den Bogaard kampioen. Jan Heddes bezette de tweede plek en Kees Blank nam genoegen met de derde plaats.

Tweemaal podium voor Edwin Ott motoren

Nick Vlaar in koppositie de GT-bocht uit. Foto: Kees Siroo

UITGEEST - Nick Vlaar en Luuk de Ruiter verrassen vriend en vijand door tijdens het eerste OWCup evenement op het TT Circuit van Assen de overwinning te pakken. Dit gebeurde in het NK SuperCup 600 en het NK Supersport 300.

Cliff Kloots greep in het NK SuperCup 1000 net naast het podium. De volgende races worden op 27 en 28 april wederom verreden op het TT Circuit van Assen waar het team hopelijk weer meerdere prijzen mee naar huis kan nemen.

Presentatie racingteam
Op 10 mei, Hemelvaartsdag, zal de presentatie worden gehouden van het racingteam. De motoren kunnen dan van dichtbij bekeken worden. Kom gezellig langs en maak een praatje met de coureurs! Van 14:00 tot 16:00 uur bij Camping de Swaenebloem, Lagendijk 45, 1911MT Uitgeest.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Paul Roos

Ruben en Stef van den Berg (pupillen van de week) met Bakkum en Krookspeler Paul Roos. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Hij keek middenvelder Stefan Smal van AFC'34 maar eens recht in de ogen voordat die zijn aanloop nam. Zag de aarzelende blik van een speler die een strafschop moest nemen en nog geen plan had.

Paul wel. Op het moment van schieten wist hij het, dook naar de rechterhoek en ranselde de bal uit het doel. Penalty gestopt! Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd. Paul, gefeliciteerd! (De Afvallende Bal)

Wim Mandemakers even terug van weggeweest

AKERSLOOT - Wim Mandemakers uit Heiloo heeft, na een lange afwezigheid, de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam geschreven.

Nu de voltooiing van het mountainbikeparcours nabij is liet Wim Mandemakers, midden in de voorbereiding op de hele marathon van Tilburg medio mei, zijn gezicht weer eens zien en pakte prompt de winst. Of dit nu kwam door de afwezigheid van enkele prominenten deerde hem niet, want het gaat erom wie er meedoen. De lange voorbereiding op de 42 kilometer verklaarde de afwezigheid van de ex-Brabander, maar na een geslaagde missie gaat Mandemakers weer 'volle bak' mountainbiken en kunnen de zogenaamde toppers alvast hun borst nat maken. Na aanvang van deze rit was het Alkmaarder Ferry Karssen die de aanval zocht met in zijn kielzog Wim Mandemakers, Bakkummer Jan Langeveld en Vincent Beentjes uit Castricum.

De jongelingen Wout Bakker (Heiloo) en Femke Mossinkoff (Akersloot) vormden samen met good old Egmonder Henk Jan Verdonk senior de middenmoot en vochten een onderlinge strijd uit. Na het wegvallen van Ferry Karssen wegens materiaalpech kon Wim Mandemakers alleen op pad gaan om de klus in zijn voordeel af te ronden, zonder dat Vincent Beentjes en Jan Langeveld een bedreiging konden gaan vormen.

Veel belangstelling voor Open Watersportdag

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Veel gezinnen uit de wijde omtrek van Uitgeest hadden er een dagje uit van gemaakt, de 34ste Open Watersportdag aan het Uitgeestermeer, georganiseerd door Watersportcentrum Uitgeest. Het was weer een groot succes.

Door: Margreeth Anema


Het weer werkte natuurlijk ook prima mee, het was een stralende dag. De bezoekers kwamen van heinde en verre, zij konden hun auto alleen nog kwijt in de berm van de Broekpolderweg. Vanaf daar was het een stukje lopen, maar dat vonden de enthousiaste watersportliefhebbers geen probleem.

Er was van alles te doen voor zowel jong als oud. Demonstraties van oude ambachten, een zeemansmarkt, belangstellenden konden meezeilen met de zeilschool en bij Bistro Schippersrijk konden bezoekers lekker eten en een verkoelend drankje halen. De Noord-Hollandse bierbrouwerij, sinds kort gevestigd bij het Watersportcentrum Uitgeest, opende zijn deuren voor het publiek en in de Caribbean Bar gingen de voetjes van de vloer tijdens wervelende optredens van o.a. de Amigos Latinos en Bernard Karsten.

Een van de hoogtepunten was de badeendjesrace, georganiseerd door de Rotaryclub Heemskerk—Uitgeest. Vijftienhonderd genummerde eendjes werden door de burgemeester en de brandweer van Uitgeest naar het einde van het parcours gespoten. Bij de kraam van de Rotary waren loten te koop, als deze correspondeerden met een van de eerste eendjes die over de finish kwamen kon de gelukkige winnaar rekenen op een prachtige prijs, beschikbaar gesteld door een van de sponsoren. Er werd maar liefst € 2018,- opgehaald voor het goede doel.

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

Bij de Caribbean Bar staat UItgeester Jan "mijn achternaam hoeft niet in de krant" een biertje te drinken. "Wij zijn lekker op de fiets en ik sta hier met mijn vrouw. Terwijl wij hier een borrel drinken zijn mijn zoons bij de Aquabubbels. Zolang zij zich vermaken blijven we gezellig even hangen". Hij vervolgt: "Wij komen elk jaar naar de Open Watersportdag, we hebben zelf geen boot hoor, maar het is zo'n unieke plek hier aan het water, gewoon genieten." Bij de badeendjesrace mag de 10-jarige Jasper onder begeleiding van een brandweerman even de spuit uitproberen. Hij heeft eigenlijk geen tijd om te praten. Ik vraag hem of het zwaar is en dat beaamt hij. Verder is hij volledig gefocust. Zijn broertje staat naast hem en vindt het prachtig, maar nog mooier vindt hij de Aquabubbels. Hij is al twee keer geweest, zo vertelt hij enthousiast.

De organisatie, die de dag ervoor al in touw was om alles op te bouwen, kan terugkijken op een zeer geslaagde 34ste editie van de Open Watersportdag.

Weidevogelexcursie in Hempolder Akersloot

Foto: Kees Scharringa

AKERSLOOT - Op 2, 9 en 23 mei organiseert Landschap Noord-Holland vogelexcursies in de Hempolder bij Akersloot. Het is een bijzonder rijk gebied voor vogels. Het ritselt er van de kieviten, grutto's, tureluurs en vele andere soorten.

Het beheer is volledig op ze afgestemd, een hoge waterstand in combinatie met de kruidenrijke weilanden. Gids Rutger Kroon maakt een wandeling van 1,5 uur over de dijk zodat men de vogels prachtig kan bekijken. Ook de vogelhut midden in de polder wordt bezocht. De Hempolder ligt als een schiereiland in het Alkmaardermeer.

De avonden zijn op woensdagavond 2, 9 en 23 mei van 19:00 uur tot ongeveer 20:30 uur. Kosten: 7 euro, beschermers 4 euro. Kinderen respectievelijk 3 en 2 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via www.gaatumee.nl.

Kerkdiensten protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 29 april 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg, Hr. J.W. van der Straten.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 25 april 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 27 april 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zondag 29 april 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.