De Uitgeester

13 april 2016

De Uitgeester 13 april 2016


Basisschool Kornak naar het Madurodam Basisschool Debattoernooi in Rotterdam

Renske (links) en Finette zijn er klaar voor! Foto: Anita Webbe

Door Anita Webbe

UITGEEST - Moeten alle leerlingen straf krijgen als er in de klas gepest wordt? Hebben kinderen van asielzoekers in Nederland recht op eigen scholen? Moeten leerlingen computerles geven aan leraren? Over deze actuele onderwerpen gaat Basisschool Kornak met twee afgevaardigde teams uit groep acht verbaal de strijd aan met ruim dertig andere scholen, tijdens het Madurodam Basisschool Debattoernooi in Rotterdam aanstaande zaterdag.

Het Madurodam Basisschool Debattoernooi is een landelijk scholierenevenement voor de groepen zeven en acht. Debatteren binnen het basisonderwijs is niet alleen leuk, maar ook enorm nuttig en leerzaam: hoe jong de debatvoerders ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Door mee te doen aan dit toernooi en vaak te debatteren, leert een kind om met meer zelfvertrouwen te spreken in het openbaar, probleemoplossend te denken en te analyseren. Daarnaast wordt aangeleerd om een goed onderlegde mening te vormen en deze overtuigend te verwoorden. Kritisch kijken ook naar problemen vanuit verschillende standpunten en hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden.

Plusklas
Groep acht-lerares Barbro van Kuik: "Toen ik zelf nog op school zat, heb ik ook diverse keren mee gedaan aan het Nederlands Kampioenschap Debatteren. Mijn ervaring is, dat kinderen later veel profijt van deze vaardigheden kunnen hebben: met betrekking tot studie, carrière of gewoon in het dagelijks leven. Daarom heb ik ons met een aantal kinderen uit de Plusklas opgegeven om mee te doen met dit debattoernooi. Deze Plusklas bestaat uit kinderen die goed kunnen leren en daarnaast wat meer uitdaging nodig hebben naast de gewone lessen.

Spannend
Finette Vermeulen (10): "Ik ben aanvoerder van mijn team en kom met argumenten waarom ik voor- of tegen een stelling ben. We hebben de voor- of tegenargumenten heel goed geoefend! Op school voeren wij deze week in de grote zaal een debat op voor groep zes tot en met acht, zodat we vast kunnen wennen om te spreken voor een grote groep mensen!" Renske van der Pas (11): "Onze twee teams bestaan uit elk vijf personen. Als de argumenten genoemd zijn, komt de spreekfase aan de beurt en mogen wij onze meningen uiten. Daarna volgt de conclusiefase waarin de slotzin wordt genoemd. De jury bepaalt uiteindelijk wie er wint. We zijn niet zenuwachtig hoor, maar spannend is het wel!"

Ministerie
De beide Kornak-teams hebben er veel zin en gaan graag de strijd aan met de andere 250 deelnemers van het debattoernooi. Het Madurodam Basisschool Debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederland Debat Instituut met steun van Stichting Madurodam Steunfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ministerie van Veiligheid & Justitie, Gemeente Rotterdam en gastlocatie Wolfert van Borselen Tweetalig.

Uitgeesters naar NK sjoelen

UITGEEST - Zeven leden van sjoelvereniging De Sjoelschijf doen zaterdag mee aan het NK sjoelen in Barneveld. Dit zijn: Nel Henneman (3/C), Margriet Duin (2/E), Ruud van Kalmthout (1/F), Jolanda Breed (3/G), Rita Hoogeland (1/H), Frans Ponder (3/H) en Gerrit Spies (4/H). Op de foto zes van de zeven deelnemers.

'De Zien bereikt meer met minder budget'

Kasper Oldenburger van BASO overhandigt de jaarrekening aan Nico Zuidervaart, penningmeester van Stichting Zwembad De Zien.

UITGEEST - "Dankzij de vrijwilligers en sponsors heeft Stichting Openluchtzwembad De Zien met minder budget meer weten te bereiken. Dat is knap. Naast het runnen van een zwembad, zijn er allerlei andere initiatieven ontstaan, zoals een aanbod voor sport en bewegen, de winterfair en de nieuwjaarsduik. Zwembad De Zien is een plek geworden voor sport, bewegen en ontmoeten." Met deze woorden overhandigde Kasper Oldenburger van administratiekantoor BASO, die als sponsor de financiële afwikkeling voor het zwembad voor zijn rekening neemt, de eerste jaarrekening. "De jaarrekening van 2015 laat zien dat de stichting op de goede weg is en vol vertrouwen de toekomst tegemoet ziet", aldus Nico Zuidervaart, penningmeester van De Zien. Ook voor komend jaar staan er weer leuke activiteiten op het programma. Te beginnen op Koningsdag. Dan gaat het zwemseizoen weer feestelijk van start. Voor jong en oud is er van alles te doen. Met medewerking van diverse sportverenigingen zijn er allerlei sport- en spelactiviteiten op en rond het water. En voor de dapperen natuurlijk de allereerste plons van 2016. Iedereen is van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 uur, toegang is gratis.

Flying Dragon nog zeker vier maanden dicht

Grote brand bij The Flying Dragon. Foto: 112-Akersloot.nl

AKERSLOOT - Het duurt zeker nog zo'n vier maanden voordat restaurant The Flying Dragon zijn deuren weer kan openen. Na de brand van afgelopen woensdag brandden de keuken, de schuur, het magazijn en een woning uit. Het restaurant en een andere woning hebben flinke rook- en waterschade. Naar de exacte oorzaak wordt onderzoek gedaan. Mogelijk ontstond de brand door werkzaamheden aan het dak. Er raakte niemand gewond. Korpsen uit de regio assisteerden brandweer Akersloot bij de bestrijding van de brand. Om 18.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Eigenaren Karel en Fong Cheung bedanken op hun website de brandweer en politie voor hun inzet en vrienden, bekenden en onbekenden voor de lieve woorden, kaarten en bloemen die zij ontvingen.

Brandweermannen in het zonnetje

UITGEEST - Twee brandweermannen zijn afgelopen vrijdag in het zonnetje gezet door hun collega's. Sven Kortekaas behaalde zijn diploma Bevelvoeder en mag nu het team aansturen. Erwin van Wees is gehuldigd voor 12,5 jaar trouwe dienst bij de vrijwillige brandweer. Op de foto links bevelvoerder Marcel Gal die Sven Kortekaas zijn diploma overhandigt. Inzet Erwin van Wees met zijn vrouw. (Foto's: Margret Kruyshaar-Hollenberg)

Oud papier

UITGEEST- Wie af wil van zijn oud papier kan dit zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur inleveren bij basisschool De Molenhoek aan de Meidoornstraat 21.

Volop voorjaar bij Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen

Bij Tuincentrum Frits Janssen vindt u alles om uw tuin voorjaarsklaar te maken.

AKERSLOOT - Wie bij Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen binnenkomt ziet en ruikt het meteen; het voorjaar staat op springen en bij Frits Janssen zijn ze klaar voor een prachtige lente en zomer. In april is er een hoop werk te doen in de tuin. U kunt zaaien, verplanten, bemesten en nieuwe planten in de tuin zetten. Enkele tips voor beplanting en gazon:
- Het is nu mogelijk om heesters en rozen te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien;
- April is een mooie maand om beplanting goed te bemesten. Planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op;
- Ga nu uw gazon bemesten;
- Slechte plekken in het gazon wegkrabben en opnieuw inzaaien;
- Het gras mag weer gemaaid worden;
- Houten tuinmeubelen, vlonders en schuttingen weer schoonmaken en eventueel in de olie zetten;
Kom gerust langs voor persoonlijk en deskundig advies over de benodigde producten en materialen die u nodig heeft bij uw tuinonderhoud.

Zondag 24 april Open Watersportdag bij Watersportcentrum Uitgeest

Een flyboarder geeft demonstraties tijdens de Open Watersportdag.

UITGEEST - De jaarlijkse Open Watersportdag bij Watersportcentrum Uitgeest wordt dit jaar gehouden op zondag 24 april. U bent van harte welkom om dit mooie, gratis, evenement bij te wonen aan de Lagendijk.

De Open Watersportdag trekt elk jaar duizenden bezoekers naar het terrein van Watersportcentrum Uitgeest aan de Lagendijk. Hier kunnen bezoekers meezeilen bij de zeilschool, varen in een supersnelle boot, duikdemonstraties in een duiktank, proeven van gerookte vis en een demonstratie van de Marine Roadshow bezoeken. Ook staat er een gezellige zeemansmarkt met onder andere een touwshop, jachtmakelaar, maritieme kramen, een stand met kussens gemaakt van oude dekens, sieraden, diverse soorten dames- en herenkleding en luxe lederwaren. De demonstraties van fijntimmerwerk, een flyboarder en van de reddingshonden worden natuurlijk niet vergeten! En dit alles wordt omlijst door verschillende muzikale optredens over het gehele terrein.

Lopen over water
Ook voor kinderen is er genoeg te doen: loop over het water in een doorzichtige bal, laat je schminken, bezoek de kinderkermis en leef je uit op het springkussen; het kan allemaal. De Open Watersportdag wordt om 13.00 uur geopend door niemand minder dan de burgemeester van Uitgeest, mevrouw Wendy Verkleij. Om de doorstroming van het verkeer te bespoedigen, willen we u vragen, indien dit mogelijk is, op de fiets te komen. In de Nieuwe Loods van Jachthaven Uitgeest is een overdekte en bemande fietsenstalling. Ook kunt u uw auto aan de overkant parkeren bij Recreatiepark Dorregeest. De hele dag vaart er een pontje op en neer. Zet de Open Watersportdag dus snel in de agenda, u bent van harte welkom!

Ook voor kinderen is er tijdens de Open Watersportdag van alles te beleven, zoals lopen over water in een Aqua Bubble.

Zondag 24 april 2016, van 11.00 – 17.00 uur, Lagendijk 7 te Uitgeest.

Hartstichting gaat voor € 6000,00

UITGEEST - In de week van 18 t/m 23 april 2016 zal de jaarlijkse collecteweek van de Nederlandse Hartstichting weer plaatsvinden. Een kleine tachtig collectanten bezoekt door weer en wind alle huizen van Uitgeest. Jaarlijks groeit de bijdrage gestaag en men hoopt dit jaar in Uitgeest € 6000,00 in te zamelen, zodat de Hartstichting daar weer goed werk mee kan verrichten. De organisatie is nog op zoek naar collectanten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Wim Brugman: 06-26566543.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 17 april, 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg, Hr. B. van der Bent.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 13 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 15 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 9 april: GEEN VIERING.
Zondag 17 april: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. De Cantorij.

Politienieuws

Snelheidscontrole
UITGEEST - De politie hield 4 april een snelheidscontrole op de Provincialeweg. Van de 1725 passanten reden er 57 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 111 kilometer per uur, waar 80 is toegestaan.

Diefstal
UITGEEST - Vanuit een stal in een weiland aan de Tolweg werd op 5 april het voedingsapparaat van schrikdraad ontvreemd.

Botsing
UITGEEST - De bestuurder van een personenauto verloor 7 april om 8.15 uur door onbekende oorzaak de macht over het stuur in de bocht ter hoogte van de Melksuiker. Hij raakte van de weg en reed via een aantal bermpaaltjes tegen een lichtmast. De onderzijde van het voertuig raakte dusdanig beschadigd dat de auto moest worden weggesleept.

Uitgeest zegt nee

Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Met een opkomst van 41 procent gingen er in Uitgeest beduidend meer mensen naar de stembus gisteravond dan het landelijk gemiddelde. Om het referendum over het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne te laten gelden moest landelijk een opkomstdrempel van 30 procent worden gehaald. Dat lukte nipt: 32 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus. Van de Uitgeesters stemde 36,8 procent voor (1521 stemmen), 62,9 procent tegen (2601 stemmen) en 0,4 procent blanco (16 stemmen). 30 stemmen (0,7 procent) waren ongeldig. (Bron: Volkskrant.nl). Een van de plek waar Uitgeesters konden stemmen was basisschool De Molenhoek. Op de foto de familie Heijne die hier haar stem uitbrengt. Het referendum was aangevraagd door GeenPeil.

5 / 12

Winkelier aan het Woord Dolf Sluis van De Florijn

De Florijn heeft tientallen heerlijke soorten ijs, die Dolf Suis graag voor u bereidt.

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Dolf Sluis van IJssalon en Koffiehuijs De Florijn.

"IJssalon en Koffiehuijs De Florijn is in februari gestart met haar zevende seizoen. Elk jaar kijken we reikhalzend uit naar een nieuw seizoen om onze ideeën weer uit te voeren. Ook dit jaar zijn we er wederom in geslaagd nieuwe ijssmaken te bedenken en de menukaart aan te passen. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld onze eigengemaakte Panini's. We willen graag meegaan met de laatste trends op gebied van gezonde voeding. Wij werken bewust aan het produceren en de samenstelling van ons ijs. Het ijs wordt dagelijks vers gedraaid, waarbij uitsluitend natuurzuivere grondstoffen worden gebruikt. Zo bevat het ijs geen zout en worden suikers zo beperkt mogelijk toegediend. Ook voor ijsliefhebbers met allergieën hebben wij een gevarieerd aanbod, bestaande uit lactosevrij ijs (geen melk), glutenvrij ijs en voor de suikerpatiënten zelfs suikervrij ijs. Naast ons ijs hebben wij ook bewust gekozen voor andere duurzame producten. Zoals de koffie en thee: 'Fair Trade, 100% puur & natuurlijk door Max Havelaar gecertificeerd'. Ook proberen wij als bedrijf op maatschappelijk gebied een steentje bij te dragen. Zo zijn wij sinds vorig jaar een samenwerking aangegaan met de Taartenmakerij De Springvorm, een werkplek voor mensen met een beperking. Zij voorzien ons dagelijks van vers gebak (o.a. appel-, chocolade- en worteltaart) en zullen uw bestelling in het hoogseizoen vol enthousiasme uitserveren. Zeven dagen in de week het gehele seizoen open, voor de openingstijden zie www.ijssalondeflorijn.nl of zie onze Facebookpagina: facebook.com/ijssalondeflorijn. U vindt ons op het Gladiolenpad 1 in Uitgeest (Bij de Hema om de hoek).

Solo Haarmode

Brenda in haar salon Solo Haarmode. Foto: Myrke van der Does

Wethouder Twaalfhovenstraat 69, Uitgeest. T: 06-12362285.

Door Myrke van der Does

UITGEEST – Na 22 jaar voor een baas te hebben gewerkt, vond haarstyliste Brenda Glas het tijd voor een nieuwe stap in haar carrière. Met veel enthousiasme opende zij begin maart de deuren van haar kapsalon aan de Wethouder Twaalfhovenstraat 69.

De naam van de zaak, Solo, past Brenda en haar salon als een jas. "Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om alleen verder te gaan", zegt de 41-jarige kapster. "Ik wil mijn klanten de persoonlijke aandacht kunnen geven die ze verdienen. In een grotere salon met meerdere kapsters is dat lastiger." De wens om voor zichzelf te beginnen was er al een tijdje, maar werd concreter toen Brenda en haar vriend hun woning gingen verbouwen. Opeens was daar ruimte voor een salon aan huis, met eigen entree en toilet. Brenda: "Het was alsof alles samen kwam. Ik dacht: nu ga ik ervoor."

Blij
En zo geschiedde. De reacties op haar salon zijn hartverwarmend. Bij de opening kreeg ze zoveel bossen bloemen dat ze haar vader op pad moest sturen voor extra vazen. Zorgen dat iemand blij de deur uit gaat, dat is waar Brenda het voor doet. Ze neemt uitgebreid de tijd voor haar klanten. "Want", zo zegt ze, "het begint met een goede communicatie. Ik bespreek liever van tevoren tien minuten langer iemands wensen dan dat de schaar erin gaat en het toch niet is wat de klant voor ogen heeft." Daarbij bouwt Brenda op haar vak- en mensenkennis die ze in al die jaren heeft opgedaan.

Betaalbaar
Jong, oud, man, vrouw, iedereen is van harte welkom om zijn of haar haar te laten knippen, stylen of kleuren. Brenda werkt met de verzorgingsproducten van het Engelse merk Osmo en de kleurlijn van het Italiaanse XP100. Brenda: "Osmo is een mooi en betaalbaar merk met geweldige producten. Zoals de matt salt spray, die je haar het gevoel geeft alsof je van het strand komt, heerlijk. XP100 zijn kleuren op basis van natuurlijke ingrediënten. Prachtige, intense tinten en een product dat het haar voedt, de hoofdhuid beschermt en net dat beetje extra geeft." Dat is precies zoals Brenda is. Nét dat beetje extra doen. Inspringen als iemand in het weekend een feestje heeft en haar haar wil laten doen. Oprechte aandacht voor de klant. Iets lekkers bij de overheerlijke Dolce Gusto-koffie. Alleen om die reden is een bezoek aan Solo Haarmode al een feestje.

TTV Team 2 triomfeert

Nico Baltus verraste vriend en vijand door zijn eerste enkel van dit seizoen overtuigend te winnen.

UITGEEST - Team 1 speelde helaas met één man minder tegen AMVJ 1 in Amstelveen. Onze tafeltennisfanaat Henk Spoelstra wist twee van de drie keer te overtuigen en zorgde voor de twee punten in de einduitslag. Bijna won hij zijn derde partij, maar deze ging in de vijfde en laatste game met 11-9 verloren. Victor Tchernov, het Russische sidespinkanon, had ook bijna een punt bijgedragen, ook dit liep hij helaas in de vijfde game met 13-11 mis. 8-2 voor AMVJ 1 uit Amstelveen. Team 2 speelde deze week tegen TSTZ Haarlem 8. Haarlem was een sterke tegenstander. René van Buren maakte het eerste puntje voor Uitgeest, hij speelde sterk deze avond, maar het is tijd om de rubbers te vervangen. Hij won één enkel en samen met Billy Fatels de dubbel. Billy werd weliswaar in zijn eerste partij van de tafel gemept, maar zorgde er wel voor dat hij zijn andere twee wist te winnen. Thom van Son is de gouden invaller van het seizoen voor Team 2. Met stalen zenuwen wist hij van twee verloren games terug te komen en 3-2 te winnen. Team 2 triomfeert met 6-4.
Team 3 moest tegen Rapidity 7 uit Beverwijk. Het is uiterst spannend onderling omdat beide teams vechten tegen degradatie. Nico Baltus verraste vriend en vijand door zijn eerste enkel van dit seizoen overtuigend te winnen. Ieder punt is vanaf nu héél belangrijk. Nadat Jelle van Werkhoven en Dennis Janssen beiden hun eerste enkel van de avond en de dubbel wisten te verliezen, kwamen ze op gang en hebben de rest weten te verslaan. De einduitslag: 5-5. Rapidity staat één punt voor op Uitgeest, maar het team heeft er vertrouwen in dat zij zich zullen handhaven in de poule.
Team 4 speelde tegen Rijsenhout 3, welke de directe concurrent voor plek 1 was. Rjisenhout begon sterk door de eerste drie enkels en de dubbel voor hen te boeken. Antoine van der Spek wist één punt te veroveren, net als Erik van Breukelen en daar bleef het helaas bij. Het team keerde met een 8-2 nederlaag terug in Uitgeest. Team 4 staat nu gedeeld tweede met de aardbeien van Rapidity 13.

Bridgeclub Uitgeest

Door Paul Wijte

Vroeger speelden wij (we hadden geen schermpjes met Mindcraft of Clash of Clans) als kind 'hoogste blad'. Het spel kaarten werd geschud (dat wil zeggen op een grote tafel gegooid, en door elkaar gehusseld) en vervolgens in twee stapeltjes gedeeld. Daarna, eerst even ruziemaken wie er mocht beginnen (dat maakte verder niet uit, maar toch!), legden we steeds een kaart om, en wie de hoogste had, 'won de slag'. En als beide spelers een gelijke kaart omdraaiden dan bleven die kaarten open liggen en legden we de volgende kaart open. Spannend, plotseling kon je víér kaarten winnen, en soms zelfs zes of acht! Bij zo'n spelletje durf ik wel tegen Berry Westra te kaarten. Maar bij bridge is dat een andere kwestie. Als wij woensdagavond de kantine van FC Uitgeest betreden en ons loopbriefje halen, kijken wij eerst tegen wie wij moeten spelen. Is dat tegen de lokale, Uitgeestse 'Berry', dan zit de schrik er al goed in, nog vóór er één kaart is geschud of omgedraaid. Moeten wij echter spelen tegen de pas gepromoveerde B-lijners, dan halen we vooraf opgelucht adem. Dat wordt een makkie! En zo zet je jezelf al klem voordat het spelen begint. En toch komen beide nooit uit! Wonderlijk dat, waar kaarten gewoon kaarten zijn, het voor ons spelen uitmaakt wie die kaarten in de hand heeft. Wie geen last lijken te hebben van dit fenomeen zijn Lea van Dommelen-Nel Weber. Fris van de lever kaarten zij zich naar een fraaie derde plaats in de A-lijn. De hoogste score van de avond is voor Ans Andringa-Ria de Wildt, met een dikke 63% . Komende woensdag spelen wij de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen, eens even zien welk paar het minste last heeft van genoemde projecties en gewoon 'schijt heeft aan dronken naatje'. Overigens, in september wordt weer de Kroegenbridgedrive Uitgeest gespeeld. BCU-ers én thuisbridgers, kijk op http://kroegenbridgeuitgeest.123website.nl/ voor meer informatie en inschrijving.

A-lijn: 1 Ria Vessies-Aad Visbeen 58,68% 2 Carien Willemse-Jaap Willemse 57,99% 3 Lea van Dommelen-Nel Weber 56,60%;
B-lijn: 1 Milja van den Booren-Jeanne Admiraal 58,68% 2 Evelien Huising-Ria Weel 54,86% 3/4 Joop de Beer-Jac Sintenie 53,82% 3/4 Tiny ten Hoeve-Aad Wijte 53,82%;
C-lijn: 1 Ans Andringa-Ria de Wildt 63,19% 2 Ria Beerens-Riet Meijer 54,86% 3/4 Annie Bleeker-Ina Woerden 50,00% 3/4 Auke Hulshof-Gonny Hulshof 50,00%;
D-lijn: 1 Riny van Wijk-Ton van Wijk 57,81% 2 Tineke de Groot-Constance Dirks 54,69% 3 Alyne Dumas-Han Dumas 53,65%;
E-lijn 1 Anneke Pel-Karel Romkes 62,50% 2 Wil van der Pol-Ank van der Eng 58,33% 3 André Hermans-Bert van der Pol 53,47%.

Stormvogels geeft korfbaldemonstratie

Een gedreven Jord Betjes, op jacht naar een monsterscore voor zijn team.

UITGEEST - Stormvogels hervatte afgelopen zaterdag de veldcompetitie tegen Sporting Andijk. Na de zaalcompetitie als runner-up te zijn geëindigd en een midweeks gelijkspel tegen tweedeklasser Helios als onderdeel van de voorbereiding, blaakte het team van zelfvertrouwen. Stormvogels-trainer/coach Van Duijn barst nog steeds van de ambitie en is ervan overtuigd dat als zijn ploeg alle wedstrijden wint en de concurrentie nog wat punten morst, de titel wellicht nog haalbaar is. Een goed doelsaldo is dan mooi meegenomen.
Dat Stormvogels sterker zou zijn dan Andijk was de verwachting, maar de krachtsverhoudingen waren onevenredig groot. Gerard Valkering opende de score voor de Uitgeesters, waarna Demi Erkelens, Jord Betjes en Ward Betjes zijn voorbeeld volgde. Binnen een mum van tijd stond er 6-0 op het scorebord en was het duidelijk dat deze wedstrijd nooit een wedstrijd zou worden. Stormvogels speelde met de tegenstander en kon het zich permitteren om ook volop kansen niet te verzilveren. Desalniettemin liepen onze dorpsgenoten verder uit naar 8-0 voordat Andijk zich voor het eerst deed gelden. Lisa Haije en Demi Erkelens bepaalden vervolgens de ruststand op 10-1. In het verleden werd de ploeg wel eens overmoedig en kroop er nonchalance in het spel waardoor een voorsprong teniet werd gedaan, maar de ploeg van Van Duijn is het afgelopen seizoen gegroeid en gaat hier nu beter mee om. Zijn ploeg was op weg naar een monsterscore door ook in de tweede helft het ene doelpunt aan het andere te rijgen. Bij een stand van 16-1 in het voordeel van de Uitgeesters was het zowaar Andijk dat een tegendoelpunt maakte. Onze dorpsgenoten zetten nog even aan om de 20 te halen en slaagden in die missie. De eindstand werd bepaald op 20-3 waarmee deze korfbalshow ten einde kwam.

Treffers: Demi Erkelens (5), Gerard Valkering (4), Jord Betjes (4), Ward Betjes (3), Sebastiaan van den Bosch (1), Lisa Haije (1), Jeroen Kuijk (1), Eveline Nootebos (1).

Unitas zoekt oud-wedstrijdturnsters

Heeft u tussen 1976 en 2016 turnles gehad van Ans Pieters-Dekker, zat u in de selectie en deed u mee aan wedstrijden? Dan is Unitas op zoek naar u. Ter ere van het 40-jarig jubileum van Ans als trainster bij Unitas Uitgeest organiseert de vereniging een reünie voor alle oud-wedstrijdturnsters. Als het u leuk lijkt om Ans op zaterdagmiddag 11 juni te feliciteren en te verrassen, stuur dan zo snel mogelijk een e-mail naar unitasjubileumans@hotmail.com met uw meisjesnaam van toen om geïnformeerd te worden over het jubileum/de reünie. De jubileumcommissie, bestaande uit Evelien Schouten, Josephine Gilissen, Anneke Guit, Paulien Dibbets en Tiny van der Eng, hoopt op veel aanmeldingen.

Annemarie den Boer naar NK turnen

Annemarie den Boer voor haar oefening tijdens de halve finale in Dalen.

UITGEEST/DALEN - Annemarie den Boer en Evelien Schouten, turnsters van Unitas, mochten zich zaterdag tijdens proberen te plaatsen voor een plekje op het NK Junior en Senior derde divisie op 21 en 22 mei in Dordrecht. Annemarie moest beginnen op balk en viel er helaas één keer vanaf, waardoor plaatsing erg spannend zou worden; een val geeft namelijk een hele punt aftrek. Annemarie turnde de andere toestellen goed en eindigde daarmee op een mooie vijfde plaats, goed voor deelname aan het NK. Op brug kreeg ze zelfs het hoogste cijfer en plaatste ze zich voor de toestelfinale. Daarna was het de beurt aan Evelien en ook zij turnde een prima wedstrijd. Evelien stond tot het laatste toestel nog op een keurige zesde plaats en moest alleen haar vloeroefening nog turnen. Uiteindelijk werd ze negende; de eerste zeven gaan door naar het NK. Desalniettemin mag ze trots zijn op deze prestatie.

Henk Verdonk junior weer sterkste

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior is andermaal niet verrassend winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Op het steeds mooier wordende mountainbikeparcours op sportcomplex De Cloppenburgh waren de zwaargewichten in het nadeel. Op een stukje van ongeveer vijftig meter dat nog niet geheel geprepareerd was, het leek op een rul en zuigend stuk strand, waren de lichtgewichten duidelijk in het voordeel. Onder hen latere winnaar Henk Verdonk junior, ook zeer ervaren op het strand en daardoor in zijn element. Ook broer Wim en de winnares bij de dames Femke Mossinkhoff behoorden tot die categorie. Zelfs veteraan en thuisrijder Piet Veldt verteerde het stuk strand met het grootste gemak. Met meer moeite, zacht uitgedrukt, verging het zwaargewicht Henk Louwe. Ook Wilfred Knegt moest alle zeilen bijzetten om de derde plek te pakken.

Uitslag:
1. Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee) 2. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef) 3. Wilfred Knegt (Uitgeest) 4. Henk Louwe (Alkmaar) 5. Piet Veldt (Akersloot). Eerste dame: Femke Mossinkhoff (Akersloot).

Maalboek van een poldermolen – 70

Molen De Gekroonde Poelenburg. Foto:

In de rubriek Maalboek van een poldermolen doet molenaar Edwin Blok elke maand verslag van het reilen en zeilen rond molen De Dog. Deze week aflevering 70.

Al jaren ben ik bezig met molens die in de Zaanstreek staan en gestaan hebben. Zo had ik een bestand van een behoorlijk aantal molens samengesteld, onderverdeeld in naam, standplaats en type, op alfabet, met bronvermelding. Daar ben ik niet de eerste in geweest. Al in 1726 zijn er drie schaatsenrijders geweest die een lijst hebben samengesteld van 514 molens die ze al schaatsend passeerden. Er zijn meerdere personen geweest die een lijst van Zaanse molens hebben gemaakt. Daarvoor werden archieven geraadpleegd, boeken er op nageslagen, foto's gezocht, personen geïnterviewd, en verder hoe je ook maar aan informatie kan komen. Maar zoals dat gaat, bij mij kwam de klad erin en ik deed er weinig meer aan. Totdat ik een vooraankondiging in de bus kreeg van de uitgave van het boek 1100 Zaanse Molens, geschreven door R. Couwenhoven. Ik kon het bestellen, maar ik moest het wel zelf komen halen in het Molenmuseum. Dit in verband met het gewicht van het boek. Misschien een leuk idee om dat met de maalploeg van De Dog te gaan doen. Dan kunnen we het Molenmuseum gaan bekijken en zien hoe er gewerkt werd op de molens. Het idee werd positief ontvangen en zo gingen wij in de auto van Peter op weg naar Koog aan de Zaan. Na ontvangst van het boek hebben we het Molenmuseum grondig bekeken. Heel interessant, veel dingen gezien en ontdekt. Zoals opengewerkte modellen van industriemolens en werktuigen, schilderijen, originele onderdelen van molens en veel tekst waaruit bleek wat een immens industriegebied de Zaanstreek in de loop van vier eeuwen geweest is. Joris stelde voor om nog even naar de Zaanse Schans te gaan. Het is een klein stukje lopen en het was goed weer. Joris is daar een bekende verschijning en zodoende kregen we toegang tot molen De Gekroonde Poelenburg, een paltrokhoutzaagmolen. In principe niet toegankelijk voor publiek, maar voor Joris en zijn collega's werd een uitzondering gemaakt. Even wat bijzonderheden uit het boek over De Poelenburg: oudst bekende gegevens zijn uit 1731, stond aan het Weerpad in Zaandam Oost, verbrand in 1903. Vervangen door overplaatsing van paltrok De Locomotief uit Koog aan de Zaan, deze dankte zijn naam aan de aanleg van de spoorlijn in 1865. In 1963 werd De Poelenburg overgeplaatst naar de Zaanse Schans. Prachtige molen, en nog volledig werkzaam. Zaagt regelmatig in opdracht van particulieren. Is groen geschilderd, dit omdat deze kleur uit oude verflagen tevoorschijn kwam. Toen we de molen goed bekeken hadden, gingen we weer terug naar onze eigen molen. Ik had mijn boek en ben daar gelijk in gaan spitten. Het ontwerp van De Dog komt uit 1896 en is van de gebroeders Vredenduin, een molenmakersbedrijf uit Zaandijk. Staat meermalen in het boek vermeld. Bij elke molen staat de levensloop vermeld: bouw, windbrief, verplaatst, sloop, eigenaren etc. Vooral het slopen van molens trok mijn aandacht. Want wat gebeurde er met de onderdelen van gesloopte molens? Die werden op de plaats van de sloop te koop aangeboden of in een openbare verkoop in een plaatselijk etablissement verhandeld. Wat wel eens gebeurde is dat een volledige molen verkocht werd die elders in de Zaanstreek of in Nederland weer werd opgebouwd. Mijn examenmolen De Ceres in Bovenkarspel is daar een voorbeeld van. Eerst bekend als de Ouwe Oliemolen in Wormerveer, in 1633 overgeplaatst naar Zaandijk als de Oude Haas, nog steeds als oliemolen, in 1849 vanuit Zaandijk overgeplaatst naar Bovenkarspel, nu als korenmolen De Ceres. In De Ceres zijn wat kenmerken te vinden die verwijzen naar de vorige functies van de molen. In De Dog heb ik dat niet kunnen vinden, daarom ga ik ervan uit dat deze molen nieuw gebouwd is en er geen sprake is van overplaatsing. Wat ik wel denk is dat de bovenas die momenteel draait in De Dog afkomstig is van een gesloopte molen. Mogelijk is dat een Zaanse molen. Met dat gegeven heb ik vijf molens gevonden die in hetzelfde jaar gesloopt zijn als dat De Dog gebouwd is: 1896. Drie maal een zaagmolen en tweemaal een oliemolen. Verder loopt het spoor dood, er zijn gewoon niet meer gegevens. Hoe ik daar dan wel achter kan komen? Gegevens van de ijzergieterij waar de bovenas gemaakt is? Gegevens van het bedrijf die de bovenas heeft ingekocht? Zijn die wel te vinden? Maar waar vind ik die? Vragen waarop het antwoord niet eenvoudig is te achterhalen. Het zijn vragen die de geschiedenis van De Dog completer kunnen maken. Het is jammer dat voorwerpen niet kunnen spreken.

Edwin Blok

Hein Berkhout wint eerste Vitesse-vlucht

UITGEEST - Het winterseizoen zit er weer op voor de duivenmelkers van de Vliegende Vleugels. De duiven zijn tot rust gekomen en voorzien van een nieuw verenpak. Vorig weekend zijn startte de Vliegende Vleugels met een opleer/oefenvlucht vanuit Gorichem. Alle duivenmelkers stonden weer op scherp voor de eerste officiële vlucht van het nieuwe duivenseizoen. Voor Fondmannen (boven 500 km) is dat een relaxte start om je duiven in te spelen, voor de Vitesse-/Midfondmannen weer spannend; hoe zijn de duiven de winter en de voorjaarstrainingen doorgekomen? Dit jaar, wederom uitkomend in het Rayon B (Kennemerland) van de afdeling Noord-Holland, was het toch weer afwachten hoe zo'n eerste wedvlucht zou verlopen. Ook nu een algehele lossing in één groep van de gehele afdeling Noord-Holland. Dit houdt in dat alle duiven in zijn geheel (ongeveer 16.000 duiven) in één keer losgaan.
Voor de eerste Vitesse-vlucht stond het Belgische St. Job in 't Goor gepland, met een afstand van 135 km. Het aantal deelnemers was 9 met 179 duiven. Ondanks de goede weersvooruitzichten werden de duiven toch pas om 11.13 uur met een matige zuid/zuid-oostenwind gelost. Met een prima vertrek vanaf de losplaats meldde om 12.30.11 uur de eerste en snelste duif zich al in Uitgeest bij Hein Berkhout. De eerste overwinnaar van dit seizoen is eigenlijk een outsider, daar zijn duiven meer gericht zijn op de wat langere afstanden. Zijn duif maakte een snelheid van 1759.580 meter per minuut, wat een snelheid gaf van ruim 105 km per uur.

Uitslagen
Uitslag 1e wedvlucht Oude Duiven Vitesse op zaterdag 9 april van de eerste vijf deelnemers luidt als volgt: 1e-6e-9e-12e-13e Hein Berkhout, 2e-19e-34e-42e Peter Schellevis, 3e-4e-5e-18e-25e Frank Rodenburg, 7e-20e-22e Piet Groentjes en 8e-11e-26e-29e-30e Dirk de Bruin. De attractieprijs van deze week geschonken door Wim van Tol, gaat naar de Comb. Kerssens-Krom in Akersloot met een van hun duiven op de 15e plaats. De taartbon van deze week gaat eveneens naar de Comb. Kerssens-Krom met een van hun duiven op de laatste plaats in de uitslag. De overwinning van Hein Berkhout was tevens goed voor een 9e plaats in het Rayon B tegen 127 deelnemers met 3073 duiven. Volgende week de 2e Vitesse-vlucht vanuit Asse-Zellik (ongeveer 160 km).

FC Uitgeest geeft galavoorstelling

Keeper Sven Koning was Bakkum- en Krookspeler van de wedstrijd.

UITGEEST - Het theater was goed gevuld, het podium in de vorm van een groene grasmat lag er netjes bij, de zon scheen uitbundig en verschillende acteurs in het theatergezelschap dat de buitenvoorstelling opvoerde waren in goede vorm. Ingrediënten voor een mooie show en dat werd het. Met een klinkende 6-1 overwinning werd het arme Kolping Boys naar Alkmaar teruggestuurd. Daarmee liet de thuisclub niet voor het eerst dit seizoen zien dat het over veel kwaliteiten beschikt. Wisselvalligheid in het acteerwerk zorgde er echter dit seizoen te vaak voor dat diverse voorstellingen op een mislukking uitliepen. Daardoor staat het team van interim-trainer René van Marsbergen weliswaar op een keurige vierde plaats maar is er ook de vraag: 'Wat als er wat constanter was gepresteerd?'. 'Als' telt echter niet in sport.
FC Uitgeest kon vandaag weer beschikken over topscorer Lester Half en de van een blessure teruggekeerde Jorn Brouwer die zijn rentree vierde met een puike wedstrijd. De thuisclub startte voortvarend en wist al in de 5e minuut op voorsprong te komen. Op de rand zestien probeerde Mike Olgers het maar eens met een afstandsschot. Keeper de Vries werd daardoor eigenlijk verrast: 1-0. De voorsprong kon intact blijven omdat keeper Sven Koning vandaag besloten had een hoofdrol op te eisen. Na klungelig balverlies van Joost de Jong wist hij met een goede reactie spits Cappai van scoren af te houden. Even later lukte het FCU wel om te scoren. Een mooie aanval eindigde bij Lester Half die niet aarzelde en keeper De Vries het nakijken gaf: 2-0. Toch leken de Alkmaarders in de 23e minuut terug te keren in de wedstrijd. Spits Cappai kon vrijwel ongehinderd oprukken naar het doel. Ditmaal was Sven Koning kansloos: 2-1.
Vijf minuten later was het wederom Sven Koning die de gelijkmaker voorkwam. Ook nu weer was hij de alleen op hem afkomende Cappai de baas. Vlak voor rust bracht FCU de marge weer op twee. Een fraaie actie van een andere hoofdrolspeler, namelijk Jorn Brouwer, bracht de bal bij Lester Half die maar weer eens aantoonde een koele spits te zijn: 3-1. Het was daarna Kolping Boys zelf dat zich in de eigen voet schoot. Een domme reactie van aanvoerder Doesburg op een scheidsrechterlijke beslissing van scheidsrechter De Groot, namelijk een duwende beweging tegen de arbiter, kwam hem volkomen terecht op direct rood te staan. Nog voor rust profiteerde FC Uitgeest. Jorn Brouwer kon in de 44e minuut na wat gehannes van Kolping Boys de bal eenvoudig binnen tikken: 4-1.
De tweede helft gaf een oppermachtig FC Uitgeest te zien dat het publiek nog wist te vermaken met twee goals. Eerst was het Jorn Brouwer die in de 48e minuut aan het eindpunt stond van een mooie aanval (5-1) waarna Ruud Koedijk met een fraaie treffer in de 80e minuut de eindstand bepaalde op 6-1. Na afloop van de voorstelling was er een klaterend applaus en keerde het publiek met een tevreden gevoel huiswaarts. Zondag 24 april uit bij SVW'27 wordt de tour vervolgd. Hopelijk weer met een verrukkelijke uitvoering.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, uit den Boogaard (62e Thomas Sinnige), Vrouwe, Emiel Sinnige, de Jong, de Wit, Brouwer (64e Idema), Olgers (54e Duijn), Koedijk, Smit, Half.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Sven Koning
De jury had het er vandaag maar knap lastig mee, vaststellen wie aan de kant van FCU de 'man of the match' moest worden. Kandidaten genoeg. Toch was men unaniem, namelijk keeper Sven.

FC Uitgeest MC2 kampioen

MC2 van FC Uitgeest werd zaterdag kampioen in de tweede klasse meisjes C-junioren.

UITGEEST - De verwachtingen waren hooggespannen afgelopen zaterdag. Bij winst op MC1 van Berdos uit Bergen konden de voetbalsters van MC2 kampioen worden. In Bergen had FC Uitgeest MC2 met 1-0 verloren, dus deze wedstrijd beloofde zeer spannend te worden.

Zaterdag 8 april stond de achtste speelronde op het programma in de tweede klasse van de meisjes C-junioren. MC2 kwam goed uit de startblokken. Roos de Boer opende de score. Dolle vreugde. De wedstrijd was nog geen tien minuten oud. Berdos was een beetje overdonderd door deze goal. Vijf minuten later scoorde de linksbuiten van FC Uitgeest opnieuw: 2-0. Daarna kwam Berdos beter in het spel. Maar doelpunten bleven uit. Er werd geschiedenis geschreven op deze zonnige lentedag in april: MC2 is kampioen! De meiden werden na afloop van de wedstrijd gehuldigd op het veld. Een beker en medailles werden gretig in ontvangst genomen en in de kantine stond iets lekkers voor ze klaar. Een geweldige middag was voor de meiden, trainersstaf, ouders en vrienden. Zaterdag 16 april zal het seizoen worden afgesloten met een uitwedstrijd tegen MC1 van Beemster.

De Sjoelschijf

UITGEEST - De stand na twee wedstrijden: A. Robert Pick 15, Evert Hup 13, Anneke van den Heuvel 10; B. Dennis Swart 29 (uit 3), Ruud van Kalmthout 10, Chris van Kalmthout en Jolanda Breed 8; C. Rita Hoogeland 18, Gré de Graaf 14, Frans Ponder 12; D. Aranka Bakker 17, Trees Knebel 15, Fokje Hoekman 7. De weekscores (top 10): Robert Pick 1360, Dennis Swart 1338, Monique Brandsma 1307, Evert Hup 1303, Martin wilson 1302, Anneke van den Heuvel 1262, Gré de Graaf 1258, Ingeborg Bruijns 1233, Margriet Duin 1209, Ruud van Kalmthout 1205. Tweede ronde: switch 1,2,3,4: Evert Hup 621, Martin Wilson 550, Ruud van Kalmthout 539, Dennis Swart 524, Robert Pick 520. De clubavond van sjoelvereniging De Sjoelschijf is elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Installatietechniek Jonker Vriendinnentoernooi FC Uitgeest zeer geslaagd

De deelneemsters aan het Vriendinnentoernooi van FC Uitgeest gingen naar huis met een medaille en een tegoedbon voor De Florijn.

UITGEEST - Het Installatietechniek Jonker Vriendinnentoernooi was een groot succes. Het toernooi werd afgelopen vrijdag gespeeld op het sportcomplex van FC Uitgeest. Onder bezielende leiding van Lotte Smit, speelster van het eerste damesteam van FC Uitgeest, werd het toernooi geopend met een warming-up op muziek. Vervolgens werden er wedstrijdjes van vijftien minuten gespeeld. De organisatie is zeer te spreken over het aanstormend talent dat zij op het toernooi heeft zien rondlopen. Mede dankzij hulp van de dames van FC Uitgeest Vrouwen 1, ouders en teambegeleiders is de dag een succes geworden. Daarnaast hadden ze vrijdag de weergoden mee, waardoor veel ouders hun meiden kwamen aanmoedigen. Na afloop van het toernooi kregen alle meiden een tegoedbon voor een bolletje ijs bij IJssalon De Florijn.

De stelling van deze week: Ronde van Uitgeest moet doorgaan

Er komt dit jaar geen Ronde van Uitgeest. Dat staat op de website van het Noordhollands Dagblad. Volgens de krant zijn er te weinig personen om het wielercriterium dit jaar te organiseren. Ook is er te weinig geld om het evenement te laten doorgaan. De 33ste Wielerronde van Uitgeest stond gepland voor zondag 19 juni.

Wat vindt u, mag de wielerronde niet ontbreken? Laat het weten op www.uitgeester.nl.

Dichter bij muziek

Hans Bouma.

AKERSLOOT - Het Oecumenisch Beraad Akersloot organiseert een bijzondere avond voor alle liefhebbers van poëzie en muziek op vrijdag 15 april om 20.00 uur in de rooms-katholieke kerk St. Jacobus major. Hans Bouma, theoloog en dichter, vertelt het verhaal van De vrouw in de tuin en laat bezoekers genieten van zijn poëzie. Hans Kelder, organist in de protestantse kerk, zorgt voor muzikale omlijsting op de piano.

De vrouw in de tuin is een vrouw die tot de verbeelding spreekt. Er werden romans aan haar gewijd. Men komt haar tegen in cantates en opera's, musicals en films en tot hoeveel gedichten inspireerde zij ook: Maria Magdalena. Wie is ze, deze vrouw? En wat heeft ze te zeggen? Zich inlevend, zo empathisch mogelijk, laat Hans Bouma Maria Magdalena zelf aan het woord. Wij ontmoeten haar in de tuin van de opstanding. Dáár, in dat veelzeggende milieu, vertelt ze haar verhaal: Vrouw in de tuin. Een even spannend als bevrijdend verhaal waaraan pianist Hans Kelder muzikaal deelneemt.

Maria Magdalena
Het verhaal van Maria Magdalena wordt ingeleid door de poëtisch-muzikale collage Vaste voet aan grond. Na de pauze volgt de collage Zoon der schepping (Jezus bij het Meer van Galilea). Bij deze collages zorgt Hans Kelder voor een muzikale stroom waarop Hans Bouma als papieren bootjes zijn verzen legt. Bootjes op weg naar de diepzee van een mensenziel. Er is een boekentafel met uitgaven van Hans Bouma. Hier kan men in de pauze en na afloop de dichter ook spreken. De auteur is bereid boeken en bundels te signeren. De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Activiteiten Stichting Uitgeester Senioren

UITGEEST - Stichting Uitgeester Senioren organiseert de komende maand weer diverse activiteiten:

Alles over bijen, lezing door Herman Rasch op donderdag 14 april
Van bloemen tot honing. Uitgeester Herman Rasch noemt het zelf geen hobby, maar zegt een passie voor bijen te hebben. Thuis heeft hij een biologische imkerij. Tijdens deze interessante lezing zal zijn enthousiasme en kennis over bijen blijken. Zijn verhalen worden ondersteund door foto's en diverse materialen. Wilt u weten waar bijen wonen, hoe ze werken, hoe dat nu precies zit met de bijenvolken en nog veel meer? Komt u dan naar deze boeiende lezing. Donderdag 14 april om 09.30 uur. Kosten € 2,00 inclusief koffie/thee in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal een kaartje kopen.

Filmmiddag, ook voor grootouders met kleinkinderen op woensdag 20 april
Nederlands gesproken film uit 2015, geschikt voor zes jaar en ouder. Wilt u weten welke film er draait? U kunt kijken op de posters in dorpshuis De Zwaan, langskomen op het kantoor van de S.U.S. waar u een filmboekje in kunt kijken of bellen (319020). In verband met de restrictie van de licentie mag S.U.S. de titels van de films hier niet noemen. Woensdag 20 april om 14.00 uur. Zaal open 13.45 uur. Kosten 3,00 inclusief een kopje koffie/thee met een plakje cake in de pauze voor de senioren en grootouders. Prijs voor de kleinkinderen: € 1,00, inclusief limonade en wat lekkers in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal een kaartje kopen.

Nog plaatsen vrij bij excursie naar Heineken Experience op dinsdag 26 april
Heineken Experience is gehuisvest in de originele Heineken-brouwerij in Amsterdam en één van de meest indrukwekkende industriële rijksmonumenten in Nederland. Dinsdag 26 april. Verzamelen om 09.30 uur op station Uitgeest. Kosten € 16,00, inclusief entree en twee drankjes en exclusief reiskosten. Duur bezoek ongeveer 1,5 uur. U dient zelf te zorgen voor een vervoersbewijs voor de trein Uitgeest-Amsterdam-Centraal en voor een vervoersbewijs voor de tram. Vooraf opgeven is noodzakelijk.

Open Atelier en Spel-inloop starten op donderdag 28 april
Wilt u ook in de zomermaanden creatief bezig zijn? Dat kan tijdens het Open Atelier. Er is geen begeleiding aanwezig, u kunt zelfstandig en samen met andere creatievelingen handwerken, tekenen en schilderen, kaarten maken, quilten enzovoort. Houdt u van spelletjes? In de zomermaanden kunt u bij S.U.S. wekelijks terecht voor spellen zoals Rummikub, Scrabble, Klaverjassen en Keezen. Natuurlijk bent u ook van harte welkom voor een praatje, de krant lezen en een kopje koffie of thee drinken. Het Open Atelier en de Spel-inloop vinden plaats in de maanden mei t/m augustus, wekelijks op donderdag van 09.30 – 11.30 uur. Startdatum 28 april. Deelname is gratis. Vooraf opgeven is niet nodig.

Informatie en opgeven
Alle activiteiten van S.U.S. vinden plaats in dorpshuis De Zwaan, tenzij anders vermeld. Informatie en opgave op het kantoor van Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook: www.uitgeestersenioren.nl.

Uitgeester Harmonie speelt Thunderbirds en andere stukken

De Uitgeester Harmonie treedt zaterdag op in De Zwaan.

UITGEEST - De Uitgeester Harmonie speelt op 16 april 'Thunderbirds en andere stukken' in dorpshuis De Zwaan. Door het Harmonie-orkest worden diverse soorten muziek ten gehore gebracht, waaronder filmmuziek van Ennio Morricone en Thunderbirds, Beatles-nummers, rock-'n-roll van The Blues Brothers en pareltjes van Queen. Het concert begint om 20.00 uur, kaartjes zijn te bestellen via de website www.uitgeesterharmonie.tk.

Dirigente Dorenda Disseldorp: "We spelen populaire klassiekers met een orkest van nu." De jeugd van de Uitgeester Harmonie heeft deze avond een grote rol: het opstaporkest gaat muzikaal winkelen met het stuk Shopping Center. En de slagwerkers van slagwerkgroep Blast hebben een bijzondere verrassing in petto.
De Uitgeester Harmonie bestaat uit vier muziekgroepen: het grote harmonieorkest bestaande uit ongeveer 35 leden; het opstaporkest waarin beginnende muzikanten de eerste stappen oefenen in samenspelen; de slagwerkgroep Blast, slagwerkers die incidenteel optredens verzorgen en de dixieland-band The Upmates. Door het jaar heen worden verschillende optredens gegeven, zoals de aubade tijdens Koningsdag, het juni-zomerconcert in de buitenlucht, de sinterklaasoptocht, muziek tijdens de avondvierdaagse en nog veel meer. Voor oud-leden is er een speciale actie: kom oude herinneringen ophalen en speel drie maanden mee zonder contributie te betalen. Lijkt het je leuk om een keer te komen kijken of direct mee te doen? De Uitgeester Harmonie oefent iedere donderdagavond in het ZienHouse, van 19.30 tot 21.30 uur. Belangstellenden kunnen vrijblijvend komen kijken of contact opnemen via de website.