De Uitgeester

10 oktober 2018

De Uitgeester 10 oktober 2018


Uitgeest en andere BUCH-gemeenten ondertekenen intentieverklaring 'Iedereen doet mee'

UITGEEST - De wethouders 'SamenLeven' van de gemeenten Uitgeest, Bergen, Castricum en Heiloo ondertekenden op maandag 8 oktober gezamenlijk de intentieverklaring Inclusieve Samenleving: 'Iedereen doet mee'. De gemeenten streven ernaar dat er onder de inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen bewustwording en aandacht komt voor de inclusieve samenleving.

Wat is een inclusieve samenleving?
Een inclusieve samenleving is een samenleving waar iedereen tot zijn recht kan komen. Ongeacht bijvoorbeeld culturele achtergrond, geslacht, leeftijd, talenten of beperkingen die iemand heeft. Iedereen neemt op een gelijkwaardige manier deel aan de maatschappij; 'iedereen doet mee'. Mensen worden aangesproken op hun mogelijkheden en niet op hun beperkingen. Voor niet iedereen is dit een haalbaar streven.

In actie komen met de 'iedereen-doet-mee-tafels'
Stichting MEE & de Wering heeft afgelopen zomer de opdracht gekregen om in de vier gemeenten zogenaamde 'iedereen-doet-mee-tafels' te organiseren en samen met de tafeldeelnemers per gemeente een actieplan op te stellen. Naast de informatie die de gemeenten al hebben, willen zij graag in gesprek met inwoners om in beeld te brengen 'wat er al is' aan bijvoorbeeld samenwerking, voorzieningen, begeleiding, projecten en initiatieven. En om in beeld te brengen waar lokaal de 'hiaten' oftewel de 'witte vlekken' zijn. Daar kan de gemeente samen met haar inwoners, verenigingen en stichtingen vervolgens op inspelen. Naast inwoners zullen partijen als 'Alzheimer Nederland', 'Vanuit Autisme Bekeken' en de 'Adviesraden Sociaal Domein' deelnemen aan de iedereen-doet-mee-tafels.

Doet u ook mee? Kom aan tafel !
Met de 'iedereen-doet-mee-tafels' worden organisaties en inwoners uitgedaagd om zich aan te sluiten. Dat wil zeggen dat zij zich ook inspannen om de inclusieve samenleving daadwerkelijk inhoud te gaan geven. Aan organisaties wordt dan gevraagd om de intentieverklaring mede te ondertekenen. De eerste 'iedereen-doet-mee-tafels' vinden begin november plaats. Aanmelden kan vanaf 10 oktober via iedereen-doet-mee-tafels@meewering.nl. Via de gemeentepagina's in de lokale kranten, sociale media en lokale en regionale media informeren de gemeenten binnenkort verder over de start van de 'tafels'.

Marisa Smink is brandweervrouw in Uitgeest

Brandweervrouw Marisa is het gezicht van de brandweercampagne 'partime helden gezocht' Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In 2014 had Marisa nog een 9-tot-5 baantje op kantoor, maar toen het bedrijf werd opgeheven zag zij haar kans schoon: ze kon nu eindelijk gaan voor een spannend beroep, het kriebelde namelijk altijd al. Als opstapje naar haar uiteindelijke doel, ze wilde graag ambulancechauffeur worden, meldde ze zich aan voor de vrijwillige brandweer Kennemerland.

Door: Margreeth Anema

Begin 2016 startte ze met haar opleiding tot ambulancechauffeur en nu combineert ze beide beroepen. Ze heeft geen moment spijt gehad van haar carrièreswitch: "Ik hou van de afwisseling en het onregelmatige, dit werkt perfect. De zorg in, dat wilde ik altijd al."

Marisa Smink woont sinds tien jaar in Uitgeest samen met haar man. Haar dochter Liv is negen jaar en zit op de Molenhoek. Liv wil later ook de zorg in: Sinds ze zieke kindjes zag op tv wil ze de kindjes graag beter maken. Als oncoloog welteverstaan, ook Liv weet wat ze wil. Lees het vervolg op onze 'week van de veiligheid pagina' op pagina...

Uitgeester buurmannen brouwen 'Bier door Mannen' in Uitgeest

Stefan van Bier door Mannen links met op de achtergrond Kees Schouten van de DNHBB. Foto: Bier door Mannen

UITGEEST - Drie (buur)mannen uit Uitgeest zijn in 2017 gestart met 'Bier door Mannen'. Zoals ze het zelf zeggen: 'Bier zoals bier bedoeld is: gebrouwen voor en door mannen'.

Afgelopen donderdag ging hun bier, een tripel met de naam 'Staal', de flesjes in bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (DNHBB) in Uitgeest. Eind augustus was de brouwdag en daarna ging het de tank in om te gisten. Afgelopen week was het bier 'rijp' om de flesjes in te gaan. De buurmannen moeten nog heel even geduld hebben. "Bij het bier in de flesjes is nu bottelsuiker gedaan. Het suiker moet de komende twee weken omgezet worden in koolzuur. Pas dan is het bier echt klaar om te drinken," vertelt brouwmeester Ricardo Barrientos de Reus. Stiekem hebben de Uitgeester buurmannen al even kunnen proeven. "Een gevaarlijke doordrinker," stelt Stefan Hollenberg met een grote glimlach. Lees het vervolg op pagina...

Bert Weijers stapt op uit fractie Uitgeest Lokaal

UITGEEST - Bert Weijers is vrijdag uit de fractie van Uitgeest Lokaal gestapt. "Om mij moverende redenen," is de verklaring van Weijers.

In een verklaring laat het raadslid weten: "Ik zal mijn raadszetel niet teruggeven aan Uitgeest Lokaal. Ik zal dus mijn raadszetel behouden. Ik zal door blijven gaan met mijn commissie- en raadswerkzaamheden als onafhankelijke fractie Bert Weijers". Door het opstappen van Weijers uit de fractie van Uitgeest Lokaal telt de fractie nu nog maar één raadszetel in plaats van twee.

De Partij Uitgeest Lokaal werd in 2013 door Weijers opgericht. Weijers vertrekt niet helemaal bij Uitgeest Lokaal. Hij blijft als lid verbonden aan zijn oude partij.

Column Monique Teeling - Italië


Dat het een klere-eind rijden is naar Toscane, weten we, dus roepen we vrolijk dat de vakantie begint zodra we in de auto stappen. Twee dagen doen we over meer dan 1675 km. Mijn echtgenoot rijdt het meest en voor de afwisseling kruip ik soms ook achter het roer. Mijn rijgedrag is een stuk kinderachtiger, wat blijkt uit het feit dat ik graag achter een bepaalde auto blijf hangen. Ik hecht me aan mijn voorganger, vooral als ie hetzelfde tempo aanhoudt. Ik vind het dan oprecht jammer als zo'n auto een afslag neemt en ik mij realiseer dat ik 'm nooit meer zal zien. In Noord-Italië kwamen wij onlangs in een kneiter van een file die ervoor zorgde dat we een vol uur muurvast kwamen te staan. Er ontstond een soort gezelligheid waarbij iedereen uit de auto kroop om wat rond te lopen, te eten of te kletsen. Een achterliggende auto parkeerde brutaal op de vluchtstrook alwaar het jonge stel direct in een diepe slaap viel. In een visioen zag ik ons allemaal allang weer verder rijden terwijl zij nog een halve dag op de vluchtstrook bivakkeerden. Na zo'n eeuwigdurende file zijn er genoeg automobilisten die menen de verloren tijd in te moeten halen door als Max Verstappen verder te racen, wat situaties oplevert die ook weer filegevoelig zijn. Dus toen wij nogmaals moesten remmen, zag mijn man in zijn spiegel een Duitser zó hard op ons afkomen dat hij genoodzaakt was onze auto naar de vluchtstrook te sturen. De man moest flink in de ankers en veroorzaakte nog net geen botsing. Zijn vrouw schold hem met overgave de huid vol. Vervolgens zagen wij deze bestuurder met lodderige ogen voorbijkomen. Het kostte hem duidelijk moeite om binnen de lijntjes te blijven rijden. "Hij is dronken!" constateerden wij geschrokken en dat uitgesproken hebbende, reed hij een tunnel in die hij aan de rechterkant flink raakte waardoor zijn zijkant eraf spatte en door de tunnel zeilde. Een schade van pak 'm beet 8000 euro, maar Herr Pilsner zwalkte gewoon verder. Het duurde even voor onze hartslag weer een normaal ritme te pakken had. Dan denk je zo'n beetje alles gehad te hebben, maar eenmaal op de Toscaanse wegen kom je ook niet echt tot rust. Sinds de Romeinen hebben ze daar vrij weinig extra's aan het wegdek gedaan. Gaten als kraters die steeds met lapjes asfalt geplakt worden waar ze met vijf man kalmpjes aan staan te harken. Het verkeer wordt geregeld met een rood-groen pingpongbatje. Maar echt het allerergste is zo'n Italiaans omaatje die in een verroeste, gammele Panda achter je zit te drukken waar je van de overheid gerust met een snelheid van 70 kilometer door een dorpje mag daveren. Met een verbeten gezicht wordt er getoeterd en geseind. In het voorbijgaan kijkt ze zeer geïrriteerd en heft haar hand. "Idiota!" Benvenuto in Italia.

Uitgeest zoekt buurtcontactpersonen

UITGEEST - De gemeente Uitgeest werkt al jaren met buurtcontactpersonen. Deze buurt- of wijkbewoner voelt zich betrokken bij zijn of haar directe woonomgeving. Hij of zij werkt mee aan het behouden of verbeteren van die woon- en leefomgeving.

Dit alles geheel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Niemand kent de buurt beter dan de eigen inwoners. Voor de gemeente zijn het dan ook de extra oren en ogen in een buurt.

Wat doet de buurtcontactpersoon?
De buurtcontactpersonen vormen op persoonlijke titel een schakel tussen de buurt en gemeente. Zij doen dit samen met de gebiedsregisseur, die in dienst is van de gemeente. De buurtcontactpersonen ontmoeten elkaar tweemaal per jaar. Zij houden elkaar op de hoogte van ontwikkelingen. Ook worden er suggesties gedaan ter verbetering van processen en communicatie. Daarnaast neemt de buurtcontactpersoon contact op met de gebiedsregisseur als er iets speelt in de buurt waarvoor aandacht nodig is. Verder kunnen de gebiedsregisseur of collega's bij de contactpersonen terecht voor informatie en advies over een buurt. Deze gesprekken leiden tot acties ter verbetering van de gemeentelijke dienstverlening. Er worden nooit besluiten genomen zonder betrokkenheid van andere inwoners.

Op dit moment zijn voor een aantal buurten nog geen buurtcontactpersonen. Wij stellen het op prijs als u zich aanmeldt als buurtcontactpersoon voor: Waldijk, Kleis, Koog-Zuid (ten zuiden van de Wittevenstraat), Koog-Noord (ten noorden van de Plevierstraat), omgeving van de Terp en het gebied tussen Dr. Brugmanstraat en Pr. Beatrixlaan. U kunt voor meer informatie contact opnemen met yvonnegroen@debuch.nl.

Ingezonden brief: Kiezersbedrog

Weer een raadslid die opstapt en op eigen voet verdergaat. Is dit niet kiezersbedrog als je de zetel van de partij meeneemt? Dit is nu al de tweede keer dat men een partij verlaat en de zetel meeneemt. Waarom houden we in godsnaam dan een verkiezing? Trouwens, laat je plek dan over aan een jonger iemand met deze respectabele leeftijd. Ik hoop dat dhr. Weijers beseft dat er op een partij is gestemd of gaan we tegenwoordig op een persoon stemmen? Dus als je een zetel wil hebben en in de raad wil blijven, wacht dan netjes tot de nieuwe verkiezingen, dan speel je het wel zo eerlijk. Ik vind de actie kiezersbedrog. Loek Breetveld

Zwembad De Zien bedankt vrijwilligers

Teambuildingsactiviteit voor de vrijwilligers van De Zien. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag werden de vrijwilligers van Stichting Zwembad De Zien bedankt voor het vele, vele werk dat zij verzet hebben dit zwemseizoen.

De dag bestond uit een hapje, een drankje en een leuke teambuildingsactiviteit door Op & Top Events. Daarna werden zij getrakteerd op een gezellig etentje in de partytent en aansluitend konden de voeten van de vloer. Zondag 16 september werd het seizoen voor de bezoekers al officieel afgesloten. Traditiegetrouw mochten de hondjes komen zwemmen en dit stond garant voor veel waterpret voor de trouwe viervoeters.

Biodanza nu ook in Uitgeest

Biodanza is een combinatie van muziek, bewegen, contact en ervaren. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vanaf 12 september is er ook in Uitgeest wekelijks Biodanza. Het is een combinatie van muziek, bewegen, contact en ervaren.

"We dansen op allerlei soorten muziek, zonder ingewikkelde pasjes, alleen of samen. Je beweegt op je eigen manier en daardoor kan je nieuwe kanten van jezelf, de ander en het leven ontdekken. Het gaat om plezier en contact," vertelt Doreen Das. Biodanza is een effectieve manier om weer in balans te komen. Docenten Doreen Das en Vera Reijns dansen zelf al ruim 10 jaar. Biodanza in Uitgeest, wekelijks vanaf woensdag 12 september, 20.15–21.45 uur in de OBS de Wissel. Voor meer informatie: Doreen: 06-30032281, danzenz.nl of Vera: 06-40010097, biodanzavooriedereen.nl.

Column Dirk Jan van Wijk - Over gevoeligheden 2

Onze huid is ons grootste orgaan. Ik schreef al eerder dat hij ons tegen allerlei invloeden van buitenaf beschermt. Maar onze tastzin stelt ons ook in staat te genieten van aanraking. Als je 'goed in je vel' zit, lukt het je om de mooie dingen binnen te laten en de boze wereld buiten. Ik neem je voor de tweede keer mee naar de huid als voel-orgaan.

Een maand geleden is David geboren, ons derde kleinkind. David is gezond en doet wat alle baby's doen: Drinken, poepen en slapen. En hij huilt regelmatig, ten teken dat hij ergens behoefte aan heeft. Want baby's kunnen dat nog niet zeggen. Soms helpt een speen (zuigbehoefte), soms helpt wiegen en iets warms op de buik (darmkrampen), maar vaak ook wordt hij rustig en tevreden van een hand tegen zijn wang of op zijn hoofdje. Kennelijk wil hij aangeraakt worden, wil hij contact voelen.

Behoefte
Ieder mens (misschien zelfs wel ieder levend wezen) heeft behoefte aan veiligheid. Het veiligst is het in de baarmoeder. En na de geboorte voelt het 't prettigst dicht tegen de moeder (of vader) aan. In de loop van ons leven groeit niet alleen ons lichaam, maar ook ons vertrouwen. En leren we (als het goed is) om ons ook veilig te voelen als we op eigen benen staan. Als kind zal je echter toch af en toe even willen 'schuilen' bij pappa of mamma. En als puber zet je je weliswaar af tegen de mening van je ouders, maar hunker je stiekem toch naar hun begrip. En als volwassene voel je jezelf nog altijd het meest 'geborgen' bij je partner of vrienden.

Maar blijven we deze behoefte ook zo duidelijk aangeven als kleine David nu nog doet? Daar lijkt in de loop van het leven steeds meer een taboe op te komen. We mogen niet zeuren en worden 'zielig' gevonden als we geborgenheid of troost willen. We leren af om aan te geven dat we het fijn vinden om aangeraakt of gestreeld te worden.

Misbruik
Bij mij komt nu de gedachte op dat het onderdrukken van deze behoefte aan veiligheid en lichamelijk contact in onze maatschappij misschien wel mede de oorzaak is van excessen die er op het gebied van aanraken van de ander plaatsvinden. Excessen, omdat de één zijn behoefte op dit gebied oplegt aan de ander, die dit misschien wel helemaal niet wil en er geen afstemming is van dit gevoel. Wellicht dat de maatschappelijke ongewenstheid om je gevoel aan geborgenheid te uiten wel mede zorgt voor té grote frustratie met ongewenste intimiteiten tot gevolg.

Baby's als voorbeeld
Vreemd eigenlijk, dat kwetsbare baby's zo goed in staat zijn hun wensen op het gebied van intimiteit en aanraking aan te geven, terwijl ze niet eens kunnen praten! Daar zouden wij als volwassenen wel eens een voorbeeld aan kunnen nemen! Maar wij lijken het vaak te zijn verleerd.

Angst
Eerder heb ik in een ander stukje over de huid al uiting gegeven aan mijn frustratie dat de angst voor huidkanker alle weldaad van zonlicht 'in de schaduw' lijkt te zetten. Zo begint het er ook op te lijken dat de angst voor 'grensoverschrijdend gedrag' ('me-too') alle lichamelijk contact uit onze maatschappij verdrijft. Alleen een handdruk lijkt nog toegestaan!

Aanraken
Ik denk dat de behoefte aan lichamelijk contact niet verdwijnt na de babyjaren. Hoe fijn is het om een 'aai over de bol' of een 'steun in de rug' te krijgen? Hoe bemoedigend is een schouderklopje? En hoe troostend kan een arm om de schouder zijn? En hoeveel intenser is een relatie wanneer mensen elkaar, letterlijk en figuurlijk, weten 'aan te raken'? Uiteraard met wederzijds goedvinden!.

Ik hoop dat David zijn hele leven blijft aangeven wat hij wil. En van mij kan hij altijd een knuffel krijgen!

Gemeente Uitgeest: afgevallen blad opruimen

Deze week plaatst de gemeente Uitgeest bladkorven. Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Na een lange en mooie zomer gaat de natuur weer over naar de herfst. De bomen krijgen een mooie, gekleurde herfsttooi en laten hun bladeren vallen.

Deze week plaatst de gemeente Uitgeest op diverse plekken bladkorven. Daarin kunt u uw bladafval kwijt. De korven worden geleegd als ze vol zijn.

  • Als de korf vol is, kunt u de bladeren er naast deponeren.
  • De korven zijn alleen voor bladeren van bomen en struiken.
  • Er mag geen snoeiafval, grond of ander materiaal in de korven.
  • De gemeente zet een veegwagen in om zo veel mogelijk blad van de straat te vegen.

Compost
U kunt bladafval ook verzamelen in eigen tuin, en het gebruiken als compost. Compost houdt vocht vast en verbetert uw grond.

25.000 pootaaltjes uitgezet door Dilvis

Dilvis zet 25.000 pootaaltjes uit in het Alkmaardermeer. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Begin deze maand heeft Dilvis zo'n 25.000 jonge palingen in het Alkmaardermeer, het Uitgeestermeer en de omliggende polders van Akersloot uitgezet. De uitzet van pootaal is onderdeel van het duurzaamheidsplan van Dilvis en is uitgevoerd in samenwerking met Aquacultuur Groesbeek.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de wilde palingstand in Nederland de afgelopen decennia een dalende trend heeft laten zien. Hoofdoorzaak: jonge paling kan door blokkades in hun migratieroute, zoals dijken en gemalen, het voedselrijke zoete water in Nederland moeilijk bereiken.

Wanneer de jonge palingen tot volwassen palingen (de zogenaamde schieraal) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit de binnenwateren naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen. Door de uitzet van pootaal in de natuur wordt bijgedragen aan het versneld herstel van de palingstand in Nederland. Dilvis zet zich al jaren in voor een duurzame palingstand. Er wordt door het familiebedrijf niet alleen al bijna 135 jaar op het Alkmaardermeer gevist, ook zetten ze zich in voor een goed beheer van de visstand.

Collecte van Terre des Hommes in Uitgeest

UITGEEST - In de week van 15 tot 20 oktober zullen de collectanten van Terre des Hommes in Castricum, Akersloot, Limmen en Uitgeest langs de deuren gaan. Zij halen geld op voor projecten ter bestrijding van de seksuele uitbuiting van kinderen, zowel in Azië als in Nederland.

Terre des Hommes heeft namelijk kennis opgedaan met het virtuele meisje Sweetie, dat in Azië werd ingezet om pedofielen te ontmaskeren. Die kennis is ook heel nuttig gebleken bij de bestrijding van kinderprostitutie in Nederland. De werkgroep Terre des Hommes Kennemerland hoopt dan ook op een grote opbrengst. "Nog niet alle wijken zijn bemand, dus als u nog tijd en zin hebt om mee te lopen, graag even bellen naar 06-83609691," laat de organisatie weten.

Bouwkavels te koop in Zuiderloo

Een kaveloverzicht van de bouwvlakken.

HEILOO - In Zuiderloo neemt het aantal nieuwbouwwoningen gestaag toe. Contouren van een mooie groene woonwijk worden langzaam zichtbaar. De wijk sluit prachtig aan op de reeds bestaande bebouwing aan de zuidzijde van Heiloo. Precies op deze plek, direct ten zuiden van de Zevenhuizerlaan, zijn nu twee riante bouwkavels te koop. Het bestemmingsplan geeft hierbij aan kopers volop vrijheid om het door hen gewenste woonhuis te realiseren. De twee kavels zijn circa 1162 m2 ( richtprijs € 485.000,=) respectievelijk 1954 m2 (richtprijs 595.000,=) groot en zullen per inschrijving worden verkocht. De inschrijving sluit op maandag 29 oktober aanstaande om 9.30 uur.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Makelaarskantoor Ouwejan Vastgoed Advies aan de Kerkelaan 8 in Heiloo, tel. 072 5338717 of email info@ouwejanvastgoedadvies.nl

Van kantoorbaan naar brandweervrouw De bijzondere carrièreswitch van Marisa

Marisa in de campagne van de brandweer. Foto: Facebook brandweer Kennemerland

UITGEEST - De post van brandweer Kennemerland wordt bemand door 26 mannen, Marisa Smink is de enige vrouw. De brandweer is een campagne gestart om meer vrijwilligers te werven. Marisa heeft als brandweervrouw in het filmpje een belangrijke rol. "Een beetje vrouwenpower erbij zou hartstikke leuk zijn," zegt ze lachend. De collega's gaan normaal met elkaar om. "De stoere mannenverhalen gaan bij mij het ene oor in en het andere uit," vertelt ze. Marisa straalt als ze het over haar werk bij de brandweer heeft, ze heeft het erg naar haar zin.

Door: Margreeth Anema

"Leuke dingen vergeet je, nare dingen onthoud je, maar je kunt hier altijd over praten met je collega's en als het echt ernstig is dan komt er een bot (bedrijfsopvangteam) om mee te praten en die geven goede tips om het te verwerken. Ze vertelt ook: "Ik ben nooit bang geweest, de knop gaat om en je bent een team. Achteraf is er tijd voor emotie, op het moment van handelen niet." Het is ook een dankbaar beroep: vorige zomer vatte een buitenkachel vlam in de Kleis. De bewoners slaagden erin het vuur te blussen maar omdat het nog broeide onder het afdak van het huis kwam de brandweer poolshoogte nemen. "Als de brandweer er is is het goed, mensen zijn vaak zo dankbaar dat je er bent," vertelt Marisa.

De opleiding voor de vrijwillige brandweer duurt twee jaar. De module brand duurt sowieso al een jaar. Er wordt geoefend op dinsdagavond. Marisa is momenteel alleen beschikbaar voor de medische dienst, dit houdt vooral in dat ze veel reanimaties doet. Haar opleiding tot ambulancechauffeur was tijdens de module brand, dus die heeft ze even voor zich uit geschoven. "Maar die ga ik alsnog halen," zegt Marisa vastberaden.

Dit weekend heeft ze drie dagen dienst, de brandweermannen en -vrouwen mogen op de kazerne van brandweer Kennemerland zelf aangeven wanneer ze beschikbaar zijn, iedere kazerne heeft hiervoor zijn eigen regels. Vrijdag staat ze om 7 uur op, als de wekker gaat doet ze haar normale ding: ontbijten, hond uitlaten en dan gaat ze naar de post. Pas daar kleden ze zich om, dit mag tegenwoordig niet meer thuis in verband met hygiëne. Daarna meldt ze zich en wacht ze met haar collega's tot de pieper gaat.

Andere powervrouwen en -mannen kunnen zich melden via www.brandweerkennemerland.nl/parttimehelden.

Tasjesdieven teisteren IJmond Twaalf vrouwen beroofd in twee maanden

Op twaalf plekken in Heemskerk en Beverwijk zijn de afgelopen twee maanden vrouwen beroofd. Foto: NH Nieuws

REGIO - De politie waarschuwt inwoners van Beverwijk en Heemskerk voor een of meerdere straatrovers die het op smartphones en tassen van argeloze vrouwen hebben voorzien. In de afgelopen twee maanden zijn er twaalf vrouwen beroofd, meldt mediapartner NH Nieuws.

De twaalf slachtoffers zijn tussen de 31 jaar en 82 jaar oud en werden tussen 12 augustus en 3 oktober beroofd. De dader of daders hanteren steeds dezelfde werkwijze: de vrouw wordt van achteren benaderd door een man, die in het voorbijgaan een smartphone uit de handen of een tas van de schouder van het slachtoffer meegrist. Vervolgens gaat de dader er rennend of fietsend vandoor.

Omdat de signalementen van de daders sterk uiteenlopen, durft de politie nog niet te zeggen of het om een en dezelfde dader gaat of dat het om 'meerdere individuele criminelen' gaat. Mogelijk is er zelfs sprake van een bende waarvan de leden hun werkwijze op elkaar afstemmen. Tot dusver is bij de straatroven niemand gewond geraakt.

Moeilijk te voorkomen
De politie erkent dat deze vorm van straatroof moeilijk te voorkomen is, maar adviseert mensen wel goed om zich heen te kijken als ze op straat hun telefoon gebruiken of bijvoorbeeld een handtas in een fietstas doen. Wie zelf slachtoffer is geworden, wordt nadrukkelijk gevraagd aangifte te doen. Ook wie getuige is geweest van een van de twaalf straatroven, wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844. Wie getuige is van een straatroof moet direct 112 bellen, adviseert de politie.

Whatsappgroepen in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – De Burgeralert Whatsappgroepen in Uitgeest zijn sinds februari 2014 actief in Uitgeest. Het doel van de Whatsappgroepen is met elkaar waakzaam te zijn in de eigen omgeving en verdachte situaties met elkaar te delen zodat het dievengilde minder kans krijgt om hun slag te slaan.

"We zijn in 2014 de Whatsappgroepen begonnen om ook zelf een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid in Uitgeest," aldus initiatiefnemer Ruben Noom. Het opzetten van deze Whatsappgroepen is een particulier initiatief maar men heeft veel contact met de wijkagent van Uitgeest. Alle informatie die binnenkomt via de Whatsappgroepen wordt gedeeld met de wijkagent. Alle meldingen die binnenkomen op de Whatsappgroepen worden zorgvuldig bekeken en afgewogen. "We willen geen heksenjacht creëren op personen. De informatie moet wel dusdanig concreet en urgent zijn willen wij actie ondernemen," legt Noom uit.

Echte successen zijn er vooral in het begin geweest toen een golf van inbraken de dorpskern teisterde. Inmiddels is het hebben van deze Whatsappgroepen al genoeg om af te schrikken. "Inbrekers laten Uitgeest liever links liggen als ze weten dat ze op elke hoek van de straat in de gaten worden gehouden. Voor de wat kleinere meldingen waarvoor we niet direct de Whatsappgroepen willen inschakelen gebruiken we vooral het Facebookaccount 112-Uitgeest en de website www.112-uitgeest.nl," legt Ruben Noom uit.

Aanmelden voor de Whatsapp groepen Uitgeest kan via het online formulier op www.112-uitgeest.nl/burgeralert . U krijgt daarna een bevestigingsmail met het protocol. In deze e-mail staat een Whatsapp link. Als je hier op je mobiele telefoon op klikt word je automatisch in een van de Burgeralert Whatsapp Groepen Uitgeest geplaatst. Daarbij het is natuurlijk wel belangrijk dat u Whatsapp gebruikt op uw telefoon. In Uitgeest zijn ruim duizend Uitgeesters aangesloten bij de Whatsapp-groepen. Ook is er samenwerking met de Whatsappgroepen die actief zijn in Akersloot, Limmen, Heiloo en Castricum.

Burgernet

UITGEEST – Om de gemeente Uitgeest nog veiliger te maken, kunnen inwoners zich aanmelden bij Burgernet. Dit is een samenwerking tussen politie, gemeente en inwoners om de veiligheid in de buurt te vergroten. Burgernet werkt heel simpel via het telefoonnetwerk. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement van een dader beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan inbraken, overvallen, vermissingen of doorrijden na een ongeval. Help ook mee, ga naar burgernet.nl en meld je aan. Deelname is gratis.

Week van de Veiligheid in Uitgeest

UITGEEST – Tot en met 14 oktober is het de Week van de Veiligheid. Want met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit (overvallen, inbraken) toe. Daarom wordt landelijk en dus ook in Uitgeest de Week van de Veiligheid georganiseerd. Wat kunt u zelf doen om de veiligheid in Uitgeest te verbeteren? De Uitgeester zet de veiligheidstips en mogelijkheden op een rijtje.

Camera in Beeld

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Veel ondernemers gebruiken camera's voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera's. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.

Om te weten waar camera's geïnstalleerd zijn en wat zij 'zien', maakt de politie gebruik van een databank, genaamd 'Camera in Beeld'. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera's bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera's aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten oplossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Aanmelden kan via www.politie.nl/cib. Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.

Tips van de slotenmaker

Foto: Aangeleverd

REGIO – Tijdens de wintermaanden stijgt het aantal woninginbraken. In de winter van 2017 was het aantal inbraken tussen oktober en maart met flink wat procenten gestegen. Naar verluidt zullen inbrekers ook in 2018 proberen hun slag te slaan tijdens de donkere dagen. "De voornaamste reden dat het aantal woninginbraken zo enorm stijgt is dat inbrekers vrij spel hebben in het donker en dat zij niet zo snel kunnen worden betrapt," verklaart een medewerker van een slotenbedrijf. "Om inbrekers af te schrikken is het verstandig om altijd een lichtje te laten branden in huis. Zeker als er niemand thuis is. Zodoende worden inbrekers om de tuin geleid en zullen ze niet zo snel een poging wagen om een woning binnen te dringen."

Gezamenlijke aanpak tegen illegale drugspanden

UITGEEST - De burgemeesters van Uitgeest, Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben op maandag 8 oktober 2018 besloten om gezamenlijk op te treden tegen illegale drugspanden.

Drugshandel wordt alleen gedoogd vanuit een coffeeshop. Omdat deze ook vaak illegaal plaatsvindt vanuit verkooppunten in woningen of bedrijfsruimten zoals winkels, horeca of magazijnen, is dit besluit genomen.


Damoclesbeleid
Met het vaststellen van een gezamenlijk standpunt onder de naam 'Damoclesbeleid' slaan de zij de handen ineen om illegale verkooppunten te sluiten. Daarmee beogen de vier burgemeesters niet alleen de illegale drugsverkoop en drugshandel te verminderen, maar ook de overlast voor de buurt. Door binnen de IJmond dezelfde regels te hanteren, wordt afstemming met politie en justitie eenvoudiger. Ook worden de regels op onderdelen strenger. Zo wordt bij een tweede overtreding een particuliere woning, net als een bedrijfspand, voor drie maanden gesloten. Dit was voorheen een maand. Daarnaast wordt er, bij het ontdekken van hennepplantages, ook bij kleinere hoeveelheden planten sneller ingegrepen.

Vriendenpoppetjes, samen zingen, voorstellingen en prachtige boeken tijdens Kinderboekenweek 2018

Het Kinderboekenweekgeschenk en het prentenboek. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Op woensdag 3 oktober werd de Kinderboekenweek 2018 feestelijk geopend, zo ook in Uitgeest. Bij Lees Lokaal vinden veel activiteiten plaats gedurende de Kinderboekenweek, binnen werd het gezellig versierd door Ada Molenaar, vrijwilliger vanaf de oprichting, en Ineke Los van het bestuur.

Tussen de vrolijke versiering hangt een slinger gekleurde papieren poppetjes, ieder poppetje vertegenwoordigt een vriendje. Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is dan ook 'vriendschap'. Loes en Mees zijn aan de knutseltafel druk bezig om een vriendenpoppetje te maken: eerst uitknippen en dan mogen ze het poppetje versieren. Broer en zus doen hun uiterste best. Als het af is hangen ze hun prachtig versierde vriendje op een mooi plekje, geassisteerd door Ada en Ineke.

Loes vertelt ondertussen honderduit over haar schooldag op de Binnenmeer. In de gymzaal openden alle leerlingen de Kinderboekenweek met een lied, daarna kreeg iedereen een vriendenpoppetje om te versieren. Mees zit in groep 7 en mocht met zijn klas een voorstelling geven voor de hele school. Daarna traden Juf Rina en juf Carla op als schoonmaaksters. "Alle boeken werden schoongemaakt: een moppenboek moest bijvoorbeeld gekieteld worden met een plumeau zodat het boek wel grappig bleef," vertelt Loes enthousiast. Het leukste was de opkomst in het toneelstukje van meester Tom: alle kinderen scandeerden klappend zijn naam: "Meester Tom, meester Tom!"

Jogchem met zijn nieuwe (zware en grote) boek. Foto: Margreeth Anema
V.l.n.r.: Tineke, Loes, Mees en Ada bij Lees Lokaal. Foto: Margreeth Anema

Maar niet alleen bij Lees Lokaal wordt de boekenweek uitbundig gevierd, ook Han Haagsman van kantoor- en boekhandel Schuyt verwacht zeker tegen het weekend veel bezoekertjes. "In veel gezinnen is het traditie dat de kinderen vergezeld van hun ouders of opa en oma een boek mogen uitzoeken, speciaal voor de Kinderboekenweek." Populaire boeken zijn o.a. de boeken over 'Het leven van een loser', en 'Het dagboek van een Muts', dit zijn zogenaamde graphic novels: stripverhalen met het karakter van een roman.

De 5-jarige Jogchem komt met zijn moeder een boek kopen omdat het Kinderboekenweek is. Hij zit op de Kornak en daar zongen zij vanmorgen op het schoolplein met alle leerlingen het Kinderboekenweeklied. Daarna kregen zij het vriendenpoppetje om te versieren. "Ik mocht in de bovenbouw werken," vertelt Jogchem trots. Moeder legt uit dat alle klassen gemixt werden om elkaar beter te leren kennen. Jogchem houdt van boeken over dino's maar is ook gek op het prentenboek 'Kom uit de kraan!', die kent hij zelfs uit zijn hoofd. Vandaag krijgt hij van zijn moeder een prachtig prentenboek over 'Fabeldieren'.

Het Kinderboekenweekgeschenk 'De eilandenruzie' is geschreven door Jozua Douglas. "Deze schrijver staat garant voor humoristische, vrolijke en fantasierijke boeken zoals 'Operatie Pisang' en 'De ongelooflijke Ravi Ravioli', vertelt Haagsman. Verder is het prentenboek 'Kom erbij' van Milja Praagman tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar voor 6,95 euro.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

De grootste vlieg van Nederland, de stadsreus, is ook in Uitgeest te bewonderen. Ger Bus wist hem op de gevoelige plaat vast te leggen. De stadsreus is met een lichaamslengte van zo'n twee centimeter de grootste zweefvlieg van Nederland. Door zijn roodachtig geel met zwarte kleurenpatroon lijkt hij behoorlijk op een wesp. Aan de korte voelsprieten op de kop is echter al snel te zien dat het geen wesp is, maar een vlieg. Bovendien hebben wespen vier vleugels en vliegen maar twee. Een schaap in wolfskleren dus. Als volwassen vlieg is de stadsreus vaak te vinden op de bloemen van berenklauw, koninginnekruid en vlinderstruik, waar hij nectar en stuifmeel eet. Ger Bus.

Family Uitgeest, Family van het jaar 2017/2018!

Uitgeest heeft de 'Beste Family van Nederland'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Maandag 1 oktober vond de jaarlijkse ondernemersdag van Family plaats. Tijdens een dag die in het thema stond van 'ondernemen is topsport' won onderneemster Jacqueline van Hoolwerff van Family Uitgeest de titel Family van het jaar!

Family Uitgeest is een van de drieënveertig Family-vestigingen die Nederland telt. Onder deze vestigingen wordt jaarlijks één vestiging uitgeroepen tot Family van het jaar. Hieraan gaat een uitgebreide jurering vooraf. Zo worden alle vestigingen gecontroleerd op hygiëne, komt er een mystery guest langs om de gastvrijheid en kwaliteit van het product te testen en wordt er gemeten hoe succesvol een vestiging is op het gebied van marketing en social media.

De prijs werd uitgereikt in Kamerik waar de jaarlijkse ondernemersdag plaatsvond. Na een gezellige dag werd onder het genot van een hapje en een drankje de prijs uitgereikt door directeur Ralph Markwat.

"Onderneemster Jacqueline van Hoolwerff heeft haar zaken goed voor elkaar. Met een bovengemiddelde score voor hygiëne en van de mystery guest eindig je al snel hoog. Tel daar de succesvolle marketingacties en levendige Facebookpagina bij op en je onderscheid je echt als onderneemster. Maar wat Uitgeest uiteindelijk tot winnaar heeft gemaakt is dat Jacqueline dit alles weet te combineren met een flinke dosis plezier, wat ook afstraalt op haar medewerkers. Als team zetten zij zich in om gasten te laten genieten van een heerlijk broodje, snack of maaltijden. Of je het nu komt afhalen, laat bezorgen of gezellig blijft eten. Een terechte winnaar!" aldus Markwat.

Het duurde even voordat Jacqueline doorhad dat zij de prijs had gewonnen. Overrompeld nam ze de bloemen en beker in ontvangst. "Ik ben echt enorm verrast," was haar reactie.

Heksje Zoeza maakt vrienden in Lees Lokaal

Drukke voorstelling van Heksje Zoeza in het Lees Lokaal. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is 'Vriendschap', en dat zowel het Lees Lokaal als Theater Poppekus veel vrienden hebben in Uitgeest was zaterdagmiddag wel duidelijk. Bij aanvang van de voorstelling om 15.00 uur was er geen zitzak, kussen, stoel of krukje meer vrij.

Fotograaf Gerrit Bus, toch echt wel wat gewend, moest zijn best doen om onopvallend foto's te maken van de voorstelling zelf en het aanwezige publiek. Gedurende de hele voorstelling zaten de kinderen te genieten van Heksje Zoeza die heen en weer geslingerd werd tussen het voldoen aan de eisen van de Raad van Wijze Heksen, en haar verlangen om vriendjes te worden met de dieren in het bos. Natuurlijk mochten de kinderen zelf ook een beetje meedoen en na afloop kon iedereen die dat wilde nog even op de foto met Heksje Zoeza. Tot slot werden er nog wat vriendjes geknipt, gekleurd en beplakt voor aan de vriendenslingers die Lees Lokaal versieren gedurende de Kinderboekenweek.

De kinderen van de groepen 3 van de basisscholen in Uitgeest zullen zich op donderdag 18 oktober zeker ook vermaken als Theater Poppekus de voorstelling 'Heksje Zoeza maakt vrienden' speciaal voor hen nog een aantal maal zal opvoeren in Lees Lokaal.

FC Uitgeest wint maar mist ook afslag

UITGEEST - Je ziet het weleens in een wielerkoers. Een renner ligt op kop, rijdt regelrecht de overwinning tegemoet en dan is daar ineens een fout signaal waardoor de renner in kwestie de verkeerde afslag neemt, daar vrij snel achterkomt en dan haastig terugrijdt om een paar minuten later toch de overwinning te vieren.

Zo ongeveer verging het FCU op bezoek bij en in Hoofddorp. Een bijna zeker lijkende overwinning kwam, bij een stand van 0-1, in een hectische slotfase plotseling in gevaar omdat er spelers waren die de verkeerde afslag hadden genomen. Twee dotten van kansen voor de thuisploeg waren het gevolg maar het was uiteindelijk toch FCU dat weer op het juiste deel van het parcours kwam en zelfs nog wist te scoren. Zo boekten de gasten een volkomen terechte 0-2 overwinning maar niet zonder de trouwe supporters van FCU flink de stuipen op het lijf te hebben gejaagd.

FC Uitgeest startte weer eens met Jordy Duijn in de basis en dit keer Bram Dekker op links. In het centrum van de verdediging stond wederom Mats Idema geposteerd in plaats van de geblesseerde Daan Hamaker en dat deed Mats vandaag uitstekend. FCU begon sterk aan de wedstrijd en al na 11 minuten was het raak. Een mooie steekbal van Max Dekker belandde precies voor de voeten van Jorn Brouwer die op 'Messiaanse' wijze keeper Ziere met een majestueuze stift verraste. 0-1. Pas in de 25e minuut deed de thuisploeg wat terug via een fraai schot van de gevaarlijke spits Wierda. In de 41e minuut leek FC Uitgeest het overwicht te verzilveren. Een lichte duw in de rug van Max Dekker was voor de jonge arbiter Helgering reden om de bal op de stip te leggen. 'Kat in het bakkie' zeggen ze dan, maar daar dacht keeper Ziere anders over. De zwak ingeschoten bal van Mike Olgers werd door hem keurig gestopt.

In de tweede helft had FCU dit smetje in de 53e minuut kunnen wegwerken maar alleen voor keeper Ziere kon Bram Dekker niet de juiste weg vinden. Bram speelde overigens geen onverdienstelijke wedstrijd. Er gaat dreiging van hem uit maar de voorzettingen waren soms wat ongelukkig. Bram is nog jong en met iets meer zelfvertrouwen zal het allemaal beter worden. In de 62e minuut was het FC Uitgeest dat ontsnapte na het alsnog toekennen van buitenspel in vervolg op een rake kopbal van Wierda. In de 80e minuut was er weer de kans om de wedstrijd op slot te gooien. Maar nu was het de paal die in de weg stond na een schot van Lester Half. In de slotfase waren er dus grote kansen voor de thuisploeg via Wierda en Van Rijn. Dat leed werd FCU gelukkig bespaard want het was inmiddels op de juiste weg terug. Zelfs werd het diep in blessuretijd nog 0-2 via een prachtige goal van Lester Half.

Zo was er dan toch nog die dik verdiende overwinning. Volgende week thuis tegen Zeeburgia maar op het parcours blijven. (De Afvallende Bal)

Officiële opening eerste padelbanen van de IJmond

Trainers TC Uitgeest klaar voor padel, de nieuwe sport. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 27 oktober vindt de opening plaats van de padelbanen bij Tennis Club Uitgeest. Iedereen is welkom voor de officiële opening: leden van de Tennis Club, maar ook niet-leden.

Wethouder Sport van Uitgeest, Cees Beentjes, opent de padelbanen om 13.00 uur, samen met de twee jongste leden van de tennisclub. Vanaf 13.30 uur kunnen bezoekers meedoen aan padelclinics. Om 15.10 uur geven topspelers een demonstratiewedstrijd en rond 15.40 uur worden de padelclinics hervat. Na 17.00 uur is er gelegenheid om na te praten en voor een hapje en een drankje. Voor kinderen staat er een springkussen.

Padel is een sport vergelijkbaar met tennis en squash. Padel is echter niet hetzelfde als tennis. Zo zijn de wanden bij padel een belangrijk onderdeel van het spel. Ook verschilt een padelbal van een tennisbal, een padelbal heeft namelijk een lagere atmosferische druk per vierkante centimeter dan een tennisbal. Dit houdt in dat een padelbal minder snel is dan een tennisbal.

Vincent Beentjes leidt van start tot finish

AKERSLOOT - Castricummer Vincent Beentjes heeft donderdagavond in Akersloot de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup in winst omgezet.

Met het 's avonds steeds vroeger invallen van de duisternis weten steeds meer muontainbikers de weg te vinden naar Sportcomplex de Cloppenburgh. Vincent Beentjes nam direct het heft in handen en gaf iedereen het nakijken. Eventjes had Stijn Hink uit Heiloo nog de illusie het Vincent Beentjes moeilijk te kunnen maken, maar de jonge Hink kon niet meer in de buurt komen en stortte zelfs op driekwart van de koers volledig in. Jammer was het dat Hink niet in staat was op karakter de koers, met nog een omloop te gaan, uit te rijden, doch aangeslagen naar de kant ging.
Ook Egmonder Jacco Kemp onderging hetzelfde lot door zich op te blazen, maar reed wel dapper de wedstrijd uit. De meeste bewondering oogstten Femke Mossinkoff, Hidde Buur (beiden Akersloot) en Wout Bakker uit Heiloo. Stoer strijdend tegen de gevestigde orde hielden zij stand, waarbij Femke Mossinkoff een plek voor good-old Henk Jan Verdonk senior opeiste en Hidde Buur een plaats achter de nestor eindigde. Wout Bakker wist ondanks een valpartij in de laatste ronde als vierde te eindigen.

TCU toppertjes shinen in 'Japan'

Op de foto: Gijs, Annemieke, Thies, Timo en Jimmy. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tijdens de najaarscompetitie deden er heel veel kinderen van Tennisclub Uitgeest mee in de kleurencategorieën geel, groen, oranje en rood.

"Er werd goed gestreden, maar nog belangrijker: ze hadden veel plezier en er werd een enorme progressie geboekt! Ook de jongste toppertjes in rood speelden hun laatste wedstrijd in 'Japan'. Met een heerlijk najaarszonnetje was het genieten voor de ouders en het publiek van prachtige rally's en mooie punten," aldus trainer Perry Meijer.

Schietvereniging De Vrijheid Akersloot Start seizoen 2018-2019

Foto: Vincent Bloothoofd

AKERSLOOT - Altijd al eens geweer willen schieten? Op woensdag 17 oktober organiseert schietvereniging De Vrijheid een introductieavond.

Ben jij minimaal 18 jaar, bezoek ons dan op deze speciale avond in de zaal van Café De Vriendschap te Akersloot om eens kennis te komen maken met de schietsport. Onder leiding van ervaren schutters krijgt u uitleg en wordt u begeleid om een topscore neer te zetten. Iedere woensdagavond schieten wij vanaf 20.30 uur op een 12-meterbaan met vuurwapens met kaliber .22. De vereniging heeft voldoende wapens van uitmuntende kwaliteit, dus deze hoeven niet te worden aangeschaft. Naast schieten heeft de vereniging een leuke agenda met tal van activiteiten. Schietvereniging De Vrijheid is aangesloten bij de KNSA. Tot ziens op woensdag 17 oktober vanaf 20.30 uur in Café De Vriendschap, Kerklaan 18 te Akersloot.

'Jusqu'a la garde' in Filmhuis De Zwaan Cultureel

'Jusqu'a la garde' draait vrijdag 19 oktober 2018 in Filmhuis De Zwaan. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 'Jusqu'a la garde', de Franse film uit 2017 van regisseur Xavier Legrand, draait vrijdag 19 oktober 2018 in Filmhuis De Zwaan Cultureel.

Het echtpaar Miriam en Antoine Besson gaat scheiden. Om haar zoon te beschermen tegen zijn vader, beschuldigt Miriam haar echtgenoot van misbruik. Ze vraagt de exclusieve voogdij. Tot haar ontgoocheling verleent de rechter echter een gedeelde voogdij aan de vader. Zoon Julien zal alles doen om het ergste te voorkomen. Die spanning ontstaat doordat Antoine's aard constant in the picture staat.

De film draait om hoe de vader gezien wordt. In de eerste scène kijkt het publiek vanuit het perspectief van de rechter naar de situatie; zij kiest ervoor te geloven dat dit een vader is die oprecht probeert een band met zijn kinderen op te bouwen. Vervolgens kijk je door de ogen van de zoon en zie je de manipulaties van zijn vader. Uiteindelijk komt de vrouw centraal te staan en zie je wat er gebeurt als hij zijn zin niet krijgt. Legrands goede acteurswerk heeft hem in Venetië de Zilveren Leeuw voor beste regie opgeleverd.

De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

FC Uitgeest Vrouwen 1 wint lastig uitduel

Woman of the Match: Roos Vrouwe. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De vrouwen van Uitgeest vertrokken zondag met een mooi zonnetje aan de hemel richting Velsen voor hun uitwedstrijd tegen Velsen Rkvv VR3. Helaas moest Uitgeest het nog altijd doen zonder de geblesseerde keeper Danique van Weelden.

Ook het behendige jonkie van het team, Sophie Walsmit, stond met verplichte rust langs de zijlijn. Daarom werd het team verder aangevuld met de andere behendige jonkies Daphne Mostert en Dana Half. Trainer/coach Frits Walsmit had zijn team vlak voor aanvang van de wedstrijd met een strenge toespraak op scherp gezet na een ondermaatse warming-up van zijn spelers. De woorden waren geland. Uitgeest begon flitsend aan de wedstrijd met als resultaat een doelpunt binnen tien minuten. Daphne Mostert gaf een uitstekende crosspass, die Lotte Smit goed meenam aan de rechterkant, fantastisch voorgaf vanaf de achterlijn en die Bo Smit zonder aarzelen langs de keeper schoot. Een aanval uit het boekje, zoals ze dan zeggen en de 0-1. Uitgeest bleef in alle linies goed voetballen. De verdediging met o.a. kleinere spelers Floor Glorie en Ivana Zeeuw stonden hun mannetje tegen de grotere en gevaarlijke voorhoede. Het middenveld speelde zowel in balbezit als bij balverlies zeer dynamisch onder leiding van spelverdelers Sandy en Daphne, en ook de voorhoede wist elkaar goed te vinden met een belangrijke rol voor spits Bo. Uitgeest had dan ook met een grotere voorsprong de rust in moeten gaan, maar de keeper van Velsen wist dit steeds te voorkomen.

De tweede helft drong Velsen wat meer aan zonder echte kansen te creëren. Omdat Uitgeest zichzelf echter niet wist te belonen, bleef het een spannende wedstrijd. Zeker toen Velsen in het laatste kwartier de alles-of-niets-tactiek uit de kast haalde en 1-op-1 ging spelen. Ondanks iets meer chaos bleef de boodschap dezelfde. Bij de verdediging van Uitgeest valt deze zondag niets te halen! Nog altijd geen puntverlies voor de vrouwen van Uitgeest en bovendien een mooie pot voetbal van de kant van Uitgeest. Nu alleen nog wat trainen op de afronding.

Woman of the Match: Roos Vrouwe
Oppermachtig in de verdedigende duels en daarnaast een goede voortzetting aan de bal door haar sublieme en harde traptechniek. Klasse gespeeld!

Kwartje valt goed voor Stormvogels

UITGEEST - Afgelopen zaterdag speelde Stormvogels een belangrijk duel tegen het uit Castricum afkomstige Helios. Beide ploegen bungelen onderaan de ranglijst in de derde klasse en na twee recentelijke onfortuinlijke nederlagen van de Uitgeesters was het van belang om punten te pakken.

Beide ploegen kennen elkaar door en door aangezien zij met enige regelmaat oefenduels tegen elkaar spelen. Tevens heeft trainer/coach Ton van Duijn een verleden bij de opponent. Beide ploegen wisten in de eerste minuut een treffer te noteren, waarna het scoren een periode stagneerde. Qua niveau ontliepen zij elkaar nauwelijks, maar aan trefzekerheid des te meer. Het was Helios dat halverwege de eerste helft de mand nog tweemaal wist te vinden, waarna de Uitgeesters de achtervolging moesten inzetten. Helios bleef gedurende het merendeel van de tijd een minimale marge vasthouden, maar de ploeg van Van Duijn deelde in de slotfase een morele dreun uit door middel van een benutte strafworp van Ward Betjes, en uiteindelijk toch met een 7-6 voorsprong te gaan rusten.

De partij was weliswaar niet hoogstand, maar spannend des te meer. Na de hervatting hadden beide ploegen defensief de zaak goed op orde, waardoor de toeschouwers pas na 10 minuten speeltijd de eerste treffer te zien kregen. Deze kwam op naam van Helios waardoor het evenwicht weer hersteld was. Halverwege de tweede helft wist Stormvogels dan eindelijk een kleine voorsprong van twee doelpunten te krijgen, mede door een 'gruwelijke' treffer van Ward Betjes. De formatie kon echter niet verder afstand nemen waardoor de Castricummers konden blijven hopen op een resultaat. Met nog drie minuten speeltijd leidde de ploeg van Van Duijn met 12-10 en mocht de voorsprong niet meer worden weggegeven. Helios kwam terug tot 12-11, maar de Uitgeesters speelden de partij geroutineerd uit. Niet vol voor de winst, maar houden wat we hebben, aldus Van Duijn. Een tactische keuze die nu wel goed uitviel voor de Uitgeesters, die de zege na afloop uitbundig vierden.

Stel van Boer zoekt Vrouw komt naar Uitgeest

UITGEEST - Dinsdag 16 oktober komen boer Jan en Pauline uit Friesland op bezoek bij de Katholieke Vrouwen Beweging. Jan en Pauline zijn bekend geworden door hun deelname aan het programma Boer zoekt Vrouw in 2007.

Tijdens een cabaretachtige voordracht vertellen zij hoe het was om aan Boer Zoekt Vrouw deel te nemen en wat er gebeurde voor, tijdens en na de opnames. Begeleid met foto's zullen zij ook vertellen over eerdere, latere en de meest actuele uitzendingen van dit programma. Aanvang 20.00 uur in De Zwaan.

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

Schram, Schroder en Van Amsterdam. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 20 oktober belooft weer en heerlijk gevarieerd en gezellig Open Podium te worden. De variatie is weer groot, met popsongs, americana, blues en verrassende instrumenten als de mondharmonica, dobro, cajon en Indiase fluit.

Dit alles bespeeld door Guus en Jan Willem Schröder (popcovers met zang, gitaar en basgitaar), Ronald Schram, Jan Willem Schröder en Lex van Amsterdam (eigen werk en americana met gitaar, dobro en contrabas), Jos Leijen en Stefan Lerz (bluesnummers met mondharmonica, zang en fingerstyle gitaar), Michael O. Gerrits (singer-songwriter, met zowel Nederlandstalige als Engelstalige teksten), Len en Mar (eigen liedjes en covers met gitaar en zang), en De Bottels uit Koog aan de Zaan, die zich wagen aan het ongeëvenaarde repertoire van The Beatles met zang, gitaar, contrabas, cajon en Indiase fluit. Zaal open 20.15 uur. Toegang is gratis.

In oktober volop gezelligheid in 't Portiertje

UITGEEST - In oktober is er veel te doen en voor elke leeftijd. Zo beginnen we vrijdag met een Bierfest buiten op het terras onder de tent. Bier drinken uit grote pullen en braadworst eten, wie wil dat nou niet? Inschrijven kan nog tot morgen en de kosten zijn 35 euro p.p.

De maandelijkse supergezellige pubquizz is op woensdag 17 oktober. Ook hiervoor is het gewenst dat je je team even inschrijft, maar dan heb je wel een leuke woensdagavond.

Zondagmiddag 21 oktober komt het bandje de Bleusix spelen. Deze mannen staan garant voor een optreden vol met swingende rocknummers, rockende swingnummers en dampende bluessongs, dus dat belooft een drukke middag.

En dan nog voor de jongeren WENDELL'S FRIGHTNIGHT op vrijdag 26 oktober. Deze avond staat in het teken van HALLOWEEN, dus be careful.

Voor in de agenda: 18 november komen de Rock & Ronnies. Uiteraard rock-'n-rollmuziek, dus petticoat mag.

Tot ziens in 't Portiertje!

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 10 oktober 18.45 uur: Rozenkransgebed in de kapel met daarna de Eucharistieviering.
Vrijdag 12 oktober: 19.00 uur Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 14 oktober: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.

Uitgeester mannen brouwen ultiem mannenbier: 'Bier door Mannen' "Gebrouwen voor en door mannen"

De flessen van 75cl staan klaar om verpakt te worden. Foto: Bier door Mannen

UITGEEST - Drie mannen uit Uitgeest begonnen in 2017 hun opmerkelijke zoektocht naar het ultieme mannenbier. "De beste ideeën ontstaan tijdens een avond bier drinken. Zo ook dit idee: Bier door Mannen," vertelt Ricardo Barrientos de Reus.

Drie Uitgeester mannen besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. "Er zijn ontzettend veel bieren. Maar we misten een echt mannenbier."

Pannen en potten
Het drietal besloot daarom zelf aan de slag te gaan. "Dat betekent potten en pannen op het vuur en brouwen maar," vertelt Stefan Hollenberg. Samen gingen de mannen op zoek naar het ultieme recept. "Het moest een stevig bier worden met een fijne, frisse afdronk. Een bier dat je drinkt bij een goed en groot stuk gebraden vlees van de barbecue," vertelt man nummer 3: Roderick. Met dit idee in het achterhoofd zijn de Uitgeester mannen aan de slag gegaan.

"We hebben geëxperimenteerd met soorten hop, (rook) mout en ingrediënten zoals kruidnagel en koriander," legt Ricardo, gebombardeerd tot brouwmeester, uit. Regelmatig stonden de mannen tot diep in de nacht in de keuken. Geduld is een schone zaak, zo ontdekte het drietal. "Na onze brouwdag moesten we ruim twee weken wachten om het te laten gisten. Daarna moesten we weer twee weken wachten tot het de fles in ging. Dit heet bottelen, dan krijgt het bier zijn koolzuur."

Veel geduld
Ruim een maand na het brouwen is het bier klaar. "Het is een spannend moment. Je pakt de opener en dan? Psssjjjttt. Yes, koolzuur! Dan schenk je het biertje in. De grote vraag is dan: is het helder of troebel. Vervolgens hoop je op een mooie schuimkraag en een helder bier in het glas," legt Stefan uit. De eerste keren was het resultaat teleurstellend. Ricardo: "Het was niet niet het bier wat we wilden. We waren dan ook enorm kritisch op onszelf. Maar het werd per brouwsel beter en beter."

Het afgelopen jaar is er ook flink geïnvesteerd in materiaal. "We kochten diverse keren een betere en grotere brouwketel. Ook moest er een kroonkurkapparaat komen. Grotere pannen etc. Er komt echt een hoop bij kijken," zegt Stefan lachend. Nadat het recept was vastgesteld besloten de mannen de stoute schoenen aan te trekken. "We zijn naar De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest gegaan. Daar hebben we ons idee uitgelegd en daar konden we in een groot volume brouwen," vertelt Roderick. Eind augustus 2018 heeft het drietal ruim 500 liter bier gebrouwen.

Veel werk
"We hebben diverse proefsessies gehad met vrienden en bekenden. Daarbij hebben we serieus geluisterd naar de feedback en tips. Op basis daarvan zijn we het bier verder gaan ontwikkelen," legt Roderick uit. Ricardo: "Het is een tripel geworden. Het bier draagt de naam 'Bier door mannen – Staal'. 'Staal' is onze tripel die we het best kunnen omschrijven als sterk en krachtig. Net als de metaalsoort. Staal is een stevig mannenbier met een frisse afdronk." Naast het brouwen van bier komt er veel meer bij kijken. "We moesten een logo ontwerpen, een etiket maken, website bouwen en contact leggen met cafés, restaurants en slijters. Ook hebben we eigenhandig een webshop gebouwd," vertelt Stefan.

De tripel 'Staal' is vanaf 1 november te koop via de website www.bierdoormannen.nl. "Dit is bier zoals bier bedoeld is: gebrouwen voor en door mannen!" zegt brouwmeester Ricardo vol trots. Het drietal zit overigens niet stil. "De voorbereidingen voor een fris zomers mannenbier worden al getroffen. Onze bieren krijgen metaalsoorten mee. Dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor de zomer hebben we zilver bedacht en voor de herfst koper. We gaan nu experimenteren met ingrediënten," aldus Stefan.

De Uitgeester buurmannen Ricardo, Stefan en Roderick. Foto: Bier door Mannen
De flesjes komen in een razend tempo van de lopende band. Foto: Bier door Mannen