De Uitgeester

3 augustus 2016

De Uitgeester 3 augustus 2016


200 jaar oude Schilderswerkplaats keert terug aan de Meldijk

Een tekening van de stokkenfabriek van Zonjee rond 1900 met in het midden de loods die nu wordt herbouwd.

Door Anita Webbe

UITGEEST - Aan de Meldijk 23 stond tot voor kort een ruim tweehonderd jaar oude loods, eigendom van Stokkenfabriek Zonjee. Deze loods is door de jaren heen in verval geraakt waardoor het noodzakelijk werd om actie te ondernemen. Het pand is niet gesloopt zoals velen denken, maar gedemonteerd, om weer in de staat terug te brengen zoals de loods ooit was rond 1900.

De loods is gebouwd in 1802 bedoeld als bierstekerij ten behoeve van de opslag en vooral verdeling van bier. Destijds werd het bier in vaten aangeleverd per schip via het water vanuit bierbrouwer 'T Scheepje uit Haarlem. In de loods werden kranen in de vaten geslagen en werd de inhoud in kannen en kruiken verdeeld over het hele dorp.

Arie Zonjee in zijn stokkenfabriek. Foto: Anita Webbe

Kogel
Waar de auto's nu rijden over de Meldijk liep vroeger buitendijks de dorpssloot om de goederen per schip aan te voeren. Achter de Zonjee-panden liep ook een sloot en vandaar had men zelfs uitzicht op het Uitgeestermeer. De Meldijk is zo ongeveer het oudste straatje van Uitgeest en stamt uit 1280. Arie Zonjee: "De oudste huisjes herken je aan de speciale metseltechniek die toentertijd werd toegepast. Deze huisjes werden gebouwd na de vernielingen door de Spanjaarden. Ik heb zelfs een kogel uit die tijd gevonden en deze heb ik in het metselwerk ingevoegd als aandenken. Zwerfkeien vinden we ook nog vaak. Vroeger dienden deze als ballast voor de schepen."
Aan de natuurlijke haven die hier al bestond was alle industrie gevestigd. Smeden, blok-, zeil- en mastenmakers waren zo goed bereikbaar voor de schepen. Vervoer over de weg was er nauwelijks. De Meldijk was een belangrijke ader van Alkmaar naar Amsterdam destijds. De huizen die er staan zijn veelal overblijfselen van oude pakhuizen. Rond 1500-1600 had men veel last van het verschil in eb en vloed. Het waterpeil verschilde ruim een meter. Vandaar dat er een sluisje kwam, die nog steeds een belangrijke functie heeft.

Schilderwerkplaats
Vanaf 1825 tot 1911 werden in de nu gedemonteerde loods uitsluitend stokken vervaardigd. De loods herbergde waarschijnlijk drie renbanen. Vanaf 1911 werd de loods weer gebruikt als opslag voor stokken die in de fabriek ernaast werden gemaakt. Ook werd de loods vanaf 1970 gebruikt om daar de vlaggenmasten te schilderen. Daarom heet de loods in de volksmond nog steeds 'De Schilderswerkplaats'. Vroeger werd het hout uit Moermansk gehaald wat maar drie maanden per jaar kon. Tegenwoordig wordt het hout uit andere landen gehaald en is er minder voorraad nodig. De opslagplaats buiten is daarom een winterstalling voor boten geworden.

Selfsupporting
De stokkenfabriek is nu nog steeds volledig selfsupporting qua energie: de stroom wordt nog steeds door een zogenaamde Crossley, met een originele oude generator uit 1932 opgewekt en verwarming van de fabriek geschiedt nog steeds door het verbranden van schoon, versnipperd stokkenafval in de eigen oude stoomketel. De 25 meter hoge schoorsteen doet na 100 jaar nog steeds trouwe dienst. De in de wijde omtrek bekende stokkenfabriek is nog steeds zeer productief en in handen van alweer de negende generatie Zonjee. Arie Zonjee: "De loods zal met korbelen en getrapte weeg worden opgebouwd, zoals vroeger een omgekeerd schip. Het nieuwe uiteinde wordt met rabatdelen gemaakt. Men noemde dit vroeger een Goedjaars-end: wanneer er goed verdiend was dat jaar, bouwde men een deel aan zijn pand. Elke balk, elk onderdeel is zorgvuldig uit elkaar gehaald, met of zonder houtworm of brandschade (in de jaren '70 is er brand geweest), zodat de originaliteit van onze 'Schilderswerkplaats' behouden blijft. Wij doen alles in eigen beheer en in eigen tempo. De herbouw begint begin september 2016 en kan zomaar een jaar duren daar de productie van stokken altijd voor gaat." De Meldijk krijgt er weer een icoon uit zijn rijke verleden bij en de Schilderswerkplaats kan er weer tweehonderd jaar tegenaan.

'Respect voor de natuur graag'

UITGEEST - In de Facebookgroep 'Je bent Uitgeester als...' verscheen onlangs een oproep van een bezorgde Uitgeester. "Jeugdige recreanten varen vaak met veel te hoge snelheid, soms wel met 20 tot 25 kilometer per uur door de Uitgeester sloten, waar 6 kilometer per uur is toegestaan. Dit is een oproep aan ouders van deze specifieke groep, om aan hun varende kinderen duidelijk te maken dat ze met deze snelheid hoge golven veroorzaken. Het gaat hier niet om de veiligheid alleen: de golven spoelen de nesten leeg van de watervogels die hooguit 10 centimeter boven het wateroppervlakte zitten te broeden. Ook slaan de golven de wallenkanten stuk, zodat er steeds minder authentiek land is en steeds meer ondiep water. Een hogere snelheid dan 6 kilometer per uur maakt het voor de vissen ook moeilijker om weg te komen waardoor ze in de schroef kunnen komen en sterven." De schrijver vindt dat de waterpolitie zou in de buurt van het sluisje wat vaker mogen controleren. De Uitgeester besluit zijn oproep met: "Een bron van ergernis voor iedere recreant is ook, wanneer men wél gezellig aan het Zwaansmeer of op Dorregeest kan barbecueën, maar niet zo sportief is om alles weer netjes op te ruimen", en stuurde een foto mee van de achtergelaten puinhoop.

Wie heeft Vreeburgs gekocht?

Pim van der Eng en Sandra Bonne zijn de trotse eigenaren van Vreeburgs. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Het grote pand van de familie Vreeburg aan de Langebuurt 5-7 is verkocht. Maar liefst 1335 m3 groot en midden in het oude dorpshart. Dit oude pand uit de achttiende eeuw stond al geruime tijd leeg. Jurjen Vreeburg sloot er vorig jaar zijn Bierencafé Thijs wegens gebrek aan omzet. Gebleken is dat er veel interesse is in het voortbestaan van de locatie Vreeburgs. Wat gaat er gebeuren en blijft het bestaan? Inmiddels is het pand gekocht door Uitgeester Pim van der Eng en zijn vrouw Sandra Bonne.

Het oude pand stamt uit de achttiende eeuw. Dit kun je nog aan de gevel zien. Het authentieke café met daarachter de vroegere slijterij beslaat slechts een deel van het Langebuurtcomplex. Alle genoemde panden zijn zonder meer karakteristiek en ademen de sfeer van het oude Uitgeest. Vroeger was café De Landbouw hier gevestigd dat in de volksmond Vlammetje genoemd werd: Wie wilde roken kreeg steevast door de barman een vuurtje aangeboden met de vraag: "Vlammetje?" Pim van der Eng: "Mijn overgrootvader bezat in de vorige eeuw veel grond en panden in Uitgeest waar het geld werd verdiend met de verkoop van bloembollen. Helaas is het bedrijf, wat toentertijd heel gezond was, failliet gegaan door de generatie die het overnam. Het huisje aan de Hogeweg 96 was het laatste stukje onroerend goed wat eigendom was van mijn opa en oma, Klaas van der Eng en Corrie Duinmaijer. Na het overlijden van mijn oma is het huisje aan de Hogeweg verkocht."

Bamboe
Samen met zijn vrouw Sandra heeft Pim drie kinderen en een bamboebedrijf, in Uitgeest bekend onder de naam Bamboe Bouw Nederland. Pim: "Een aantal jaren geleden was ons bedrijf gevestigd op De Loet in Uitgeest, maar door onze groei zijn we met ons bedrijf verhuisd naar Beverwijk om wereldwijd verder te gaan onder de naam Bamboo Import Europe. Als wens hebben wij altijd een mooi huis in het dorpshart van Uitgeest gewild. De locatie en de geschiedenis van Vreeburgs spreekt ons enorm aan: Mijn ouders Nico van der Eng en Herma Panman zaten hier vroeger aan de bar en wij kwamen er zelf met de kermis wanneer we genoeg gedronken hadden om paling te duiken! In oktober dit jaar verwachten wij de sleutel waarna we het voorste deel willen restaureren en moderniseren, zodat het een mooie woonlocatie wordt. De voorgevel uit de achttiende eeuw is prachtig en willen we graag behouden. Niet alleen wij hechten hier veel waarde aan, maar ook vele mede-Uitgeesters.

Orgeltocht van Castricum naar Uitgeest

Een organist speelt tijdens de Orgeltocht Noord-Holland.

UITGEEST - De Dorpskerk in Castricum, de Protestantse Kerk in Akersloot en de Protestante Kerk in Uitgeest zijn het decor van de derde orgeltocht van deze zomer op zaterdag 6 augustus. De tocht is onderdeel van een serie van vier orgeltochten door Noord-Holland, onder andere in Hoorn, Ouderkerk en Edam. Elke tocht heeft een markante eigenheid van muziek, kerken en landschap.

Organist Willem Poot verzorgt tijdens deze tocht de demonstraties met een toelichting op het orgel en het kerkgebouw. De 305e tocht, zaterdag 6 augustus a.s. in Castricum, Akersloot, Uitgeest zal voeren langs drie kerken: om 10.30 uur in de Dorspkerk in Castricum aan het Kerkpad 1 op het Müller-kabinetorgel; om 12.00 uur in de Protestantse Kerk in Akersloot aan het Dielofslaantje 4 op het Meere-orgel en om 14.30 uur in de Protestantse Kerk in Uitgeest aan de Castricummerweg 2 op het Flaes-orgel. Iedereen kan deelnemen aan deze muzikale verrassingstocht. Opgave vooraf is niet nodig. Toegang is € 15,- p.p. inclusief programma, exclusief lunchkosten. Het volledige programma en alle praktische informatie zijn te vinden op www.orgeltochtennoord-holland.nl.

Riyal of Hamble in Schotland - deel 4 Schotland en de Hebriden: een gebied van uitersten en tegenstellingen

Woeste kusten bij Canna.

De Riyal of Hamble vertrok maandag 6 juni vanuit Akersloot richting de Hebriden, een uitgestrekte eilandengroep voor de westkust van Schotland. Aan boord de Uitgeesters Bert Albrink en Peter Sanders, Ton van den Brink uit Limmen en Akersloter Willem Burgering. Een televisie-uitzending van het programma 'Floortje naar het einde van de wereld', waarin Floortje Dessing een bezoek brengt aan het kleine eilandje Canna tussen de binnen- en buiten Hebriden, is de aanleiding van deze reis. Bert Albrink vertelt in De Uitgeester over de avonturen op zee.

"Bewust schreef ik over de stroeve belevenissen in mijn vorige stukje om het contrast te onderstrepen met de magnifieke beleving van West-Schotland. Met de nadruk op beleving. De Highlands en West-Schotse eilanden vertegenwoordigen een ruig en voor onze begrippen onbedorven natuurlijke rijkdom. Alles lijkt er intenser. Het groen is groener en de korstmossen groter en massaler. De bergen lijken hoger en de wateren dieper en blauwer. De geuren sterker en de wolken voller en zwaarder. De zon als hij zich laat zien lijkt feller. De lucht schoner en de dierenrijkdom groter. Maar dit alles moet wel een keerzijde hebben. Het is zo groen omdat het er dagelijks kan regenen. De bergen lijken hoger omdat je ze vanaf zeeniveau bijna recht omhoog ziet oprijzen. Diezelfde sterke niveauwisselingen tussen water en land zijn weer debet aan zeer onvoorspelbaar weer. Zo zie je wolken ontstaan rondom bergtoppen en zo zie je de andere zijde van de helling fel beschenen door de zon. De overheersende westelijke Noord-Atlantische oceaanwinden voeren nog zuivere en onbedorven lucht aan maar zijn ook koud en vochtig. En na drie dagen grauw weer wordt een zonnestraaltje als een godsgeschenk ervaren. De Schotten, soms slecht verstaanbaar, wat stug en weinig commercieel ingesteld, ervaren we als relaxte en behulpzame mensen. Ergens verdwaald zoekend naar een winkel die er niet was bood een Schotse dame spontaan aan om mij met haar auto even naar de dichtstbijzijnde supermarkt te rijden, 5 kilometer verderop. Ze bleef even in haar auto wachten en bracht me weer terug bij de boot.

En Canna, hoe was dat?
Eilandeigenaar John Lorne Campbell gaf zijn Canna in 1981 aan de National Trust for Scotland. Sindsdien leeft de kleine gemeenschap van 19 mensen er in rust en bescherming. Aan land stappend overvalt je direct een gevoel van serene rust. Er is een piepklein winkeltje en het kleine Café Canna. Betalingen, voor de mooring (ankerboei) en het winkeltje, dien je in een geldkistje te stoppen, de honestybox. In een schriftje noteren wat je aangeschaft hebt en wat je ervoor in de box gestopt hebt. Kennelijk is er een groot vertrouwen want er is geen havenmeester of winkeljuffrouw. Het kistje bevat aardig wat geld en wordt kennelijk weinig geleegd. Naast de kleine gemeenschap leeft er een enorme diversiteit aan vogels, vissen en planten op en rond het vruchtbare eiland. We liggen er twee dagen aan een mooring naast een zeehondenfamilie op slechts 30 meter van de boot. 's Nachts hoor je ze communiceren met groepen zeehonden net buiten de baai. Zelfs als ik onder de boot de schroef vrijmaak van lijnenrommel komen ze nieuwsgierig kijken wat ik uitspook. Wegvarend van Canna zien we op een rotspunt van het eiland een white tailed eagle (zeearend) op zijn nest zitten. Even later worden we verrast door een minky whale (Noorse dwergvinvis) vlak voor de boeg en komen we de eerste puffins (papegaaiduikers) tegen. Wat een natuur! Na een natte da varen we onder begeleiding van een groep dolfijnen de baai van Tobermory binnen. Tussen de geankerde boten zijn ze nog zeker een kwartier aan het spelen. Meteen onze hele dag weer goed. We bezoeken er de Highland Games, ze staan bol van serieuze folklore en er wordt dapper gestreden in diverse disciplines, zoals het paalwerpen, keien- en hamergooien. Maar ook voor de dames het traditionele dansen en niet te vergeten atletiek. Wat dacht u van een sprong van bijna 7.50 meter bij het onderdeel verspringen? Wij hebben het gezien! In Mallaig genieten we van Timmy de havenzeehond. De plaatselijke vissertjes maken er een sport van om even buiten de haven op zee een maaltje makrelen voor Tim op te halen om deze in de haven aan hem te verstrekken. Hij is vanaf jonge pup 8 jaar geleden in de haven gebleven en eet bijna letterlijk uit je hand. En dan het plaatsje Plockton vlak bij Skye. Het licht er verscholen als een nog niet ontdekt pareltje. Een prachtig dorpje, maar wij liggen er 3 hele dagen verwaaid met felle regenbuien. Wat overheerst is het overweldigende bijna oerachtig aandoende landschap. 'En God schiep de wereld'. Rondvarend tussen de zeehonden, dolfijnen, een enkele walvis, de zwarte zeekoeten en jan-van-genten in een zee vol vis met groene eilanden als decoratie onder bijna verpletterend mooie wolkenluchten. Zo moet de schepping ooit bedoeld geweest zijn.

Bovenop de top met eiland Rum op de achtergrond.
Walvisruggenwervels zwerven op Canna.
Grote en kleine pipers bij de Highland Games.

Hoe zit het nu met Het Monster?
Al schrijvend aan dit stukje voor De Uitgeester kijk ik uit op het Benedictijnenklooster Fort Augustus. Hier begon de geschiedenis van Het Monster. Morgen steken we het meer over richting Inverness en wil ik zelf wel eens weten hoe het nu zit. In 595 is de Ierse missionaris Columba getuige van een duivels gebeuren: uit het donkere, onheilspellende water verrees plotseling met donderend geraas een Aquatilis Bestia, een watermonster. Dit gedrocht doodde een man met een vreselijke klap en viel nog een tweede man aan. Maar de kerkvader stortte zich er koelbloedig tussen, sloeg een kruisteken en beval het beest resoluut zich onmiddellijk terug te trekken. Deze daad kreeg bekendheid in het hele land en Columba ondervond geen problemen meer bij zijn bekeringsactiviteiten, zo lees ik. Ja, Ja! Sinds de aanleg in 1933 van de huidige A82 langs het meer menen duizenden iets van Het Monster te hebben opgemerkt. Pater Gregory Brusey beweerde in 1971: 'Ik zag eerst een zwarte nek van 2 á 3 meter uit het water verschijnen, daarachter een grote bult. Het gevaarte verhief zich en dook weer onder. Het was geen boot, geen blok hout en ook geen vis, het was een ander dier. Wat pater Brusey zag, had een zekere Hugh Gray al in 1933 op de film in zijn camera vastgelegd. Van Gray's foto is bewezen dat deze niet gemanipuleerd werden. Net zo authentiek zijn de filmopnamen die de vliegtuigingenieur Tim Dinsdale in 1960 maakte van de rug en 10 jaar later van de nek van het 'beest'. Deskundigen van de Britse luchtverkenningsdienst bestempelden zijn opnamen tot echt. Tot zover de twijfelachtige 'bewijzen' van Het Monster.

Toch zijn er feiten bekend... Allereerst is het meer zelf nogal ongewoon: het is 36 kilometer lang, maar niet meer dan 1,5 kilometer breed, met een diepte die niet exact bekend is; tot nu toe is een diepte van maximaal 230 meter gemeten, maar er kan heel goed sprake zijn van grotere diepte. 245 meter gaf onze dieptemeter aan. Zelfs in de warmste zomers warmt het water niet verder op dan 7 graden (zelf maten wij met geijkte thermometer 14 graden) terwijl het 's winters niet dichtvriest, zoals wel gebeurt bij veel andere meren in Schotland. Nog nooit is het lijk van iemand die in het meer verdronk weer aan de oppervlakte gekomen. Het slib op de bodem houdt alles vast. En het griezelige donkere water, dat vertroebeld door turfdeeltjes en ondoordringbaar is voor de sterkste lampen, doet de rest om iets onheilspellends te doen vermoeden, zo lees ik. Maar concreter zijn de resultaten uit 1976 van een Amerikaans team dat bestond uit meer dan 30 wetenschappers die met gebruikmaking van alle denkbare technische apparatuur sonarbeelden vastlegden van een aantal grote bewegende objecten. De Canadese paleontoloog Christopher MacGowan stelde: 'Na deze sonarbeelden kunnen we niet meer doen alsof het alleen maar om een mythe gaat. In het meer is iets levends aanwezig'. Gewapend met deze kennis en dat we mogelijk een half miljoen pond kunnen opstrijken die de Ierse bierbrouwer Guinness heeft uitgeloofd voor diegene die het gedrocht weet te vangen, steken we morgen het meer over. Wie weet...

Hoe liep het af met Willem?
Rond 9 of 10 augustus hopen we weer met de Riyal of Hamble bij de ARZV in Akersloot te liggen. En Willem op de Flyer, hoe liep het daarmee af? Zij liepen 6 dagen na vertrek uit West-Schotland bij IJmuiden binnen. Willem stapte van boord om aanwezig te zijn bij de dinsdagavondzeilwedstrijden bij de ARZV in Akersloot. Hij stapte woensdag weer aan boord van de Flyer en voer deze naar Rotterdam. De schipper bracht hem persoonlijk thuis in Akersloot. Een week later stapte hij aan boord bij een ander ARZV-lid om naar Engeland te varen. Twee dagen later brak op weg van Scheveningen naar Nieuwpoort de mast en zat Willem weer thuis. Zijn verhalen heb ik nog tegoed want met het overboord vallen van mijn smartphone in Plockton heb ik weinig contact meer met het thuisfront.

(Foto's: Bert Albrink)

Goed idee voor cultureel erfgoed?

UITGEEST - Hebt u hét idee dat het culturele erfgoed van de provincie Noord-Holland laat herleven? Doe dan mee en schrijf het idee in via www.hollandcall.nl. HollandCall is het innovatieprogramma van de provincie Noord-Holland waarmee een succesvol product of dienst voor de cultureel-toeristische sector wordt gecreëerd. Dit jaar wordt het voor de derde keer georganiseerd. Sinds 12 juli is het programma officieel gestart met de opening voor de inschrijvingen en sluit op 18 september. HollandCall is voor iedereen: start-ups, (lokale) ondernemers, studenten of juist grotere organisaties die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Dit is een mogelijkheid om op een creatieve manier een eigen onderneming op te starten of een bestaande onderneming juist een zet in de goede richting te geven. 1 december 2016 worden de beste ideeën gepresenteerd tijdens het Meet & Match finale evenement. De winnaars krijgen onder meer ander startkapitaal en begeleiding zodat het product verder ontwikkeld kan worden. Voor informatie, vragen en inschrijving kijkt u op www.hollandcall.nl.

Geesterheem in countrystijl

UITGEEST - Verzorgingshuis Geesterheem was afgelopen week gehuld in countrystijl. De bewoners kregen aan het begin van de week een rode cowboyzakdoek aangeboden. De week startte met een barbecue voor bewoners en personeel. De dagen daarna werd er van alles georganiseerd, zoals een optreden van linedancegroep De Schuilhoek uit Heemskerk. De bewoners konden een minipaardje aaien. Er volgden nog een snackmiddag, een toneelstukje en een playbackshow verzorgd door personeel en vrijwilligers. Dat was een prachtafsluiting, de bewoners hebben ervan genoten. Een week om niet gauw te vergeten. Op de Facebooksite van Geesterheem staan meer foto's van de countryweek.

5 / 12

Heb ik nu een concurrentiebeding of een relatiebeding getekend?

Deze vraag krijgen wij regelmatig van werknemers die afscheid willen nemen van hun werkgever omdat zij een nieuwe baan hebben gevonden of een eigen bedrijf willen beginnen.

Vertrek van goed presterende werknemers is de vrees van elke ondernemer. Er is geïnvesteerd in kennis van de producten of diensten. Bovendien heeft de werknemer een persoonlijke band opgebouwd met de klanten. Vind als werkgever maar eens een goede vervanger. Dat valt niet mee.

Werkgevers beschermen hun bedrijfsbelang door in de arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding of een relatiebeding of een combinatie voor een bepaalde periode (verschillend van 6 maanden tot 2 jaar) op te nemen.

  • Een concurrentiebeding is een verbod om aansluitend bij een bedrijf te gaan werken dat op dezelfde markt actief is en vergelijkbare producten of diensten aanbiedt als de oude werkgever.
  • Een relatiebeding bevat een verbod om na het einde van het arbeidscontract zaken te doen met de klanten van de oude werkgever of dezelfde werkzaamheden te gaan doen in loondienst van een relatie.

Als de werknemer toch een overstap maakt naar de concurrent en dit stiekem doet, loopt hij een groot risico dat hij een boete moet betalen, die soms wel kan oplopen tot € 25.000 of € 50.000. Dat is in onze ervaring onnodig:

  • het arbeidsrecht biedt een aantal waarborgen waar de werknemer zich op kan beroepen;
  • het standpunt van de werkgever moet redelijk zijn;
  • eerlijkheid duurt het langst;
  • door in overleg te gaan voordat de arbeidsovereenkomst is opgezegd, is vaak een maatwerkoplossing mogelijk die tegemoet komt aan de belangen van de oude werkgever, maar tegelijkertijd de werknemer de kans geeft om zijn eigen pad te kiezen.

Wij denken graag mee. Neem gerust contact op per e-mail: lewin@advocaatlewin.nl of telefonisch: 0251-362022.

Weilanden verboden voor honden

UITGEEST - Enige tijd terug heeft de gemeente bericht over een wijziging in het hondenbeleid, naar aanleiding van een bewonersavond in het gemeentehuis. De gemeente heeft enkele wijzigingen aangebracht in het beleid dat op dat moment gold. Onder andere werd in de gehele gemeente de opruimplicht van kracht, doordat alle aanwezige inwoners hier unaniem vóór stemden. Het gebied rond De Terp na de brug over de Westgeestervaart is losloopgebied, maar dit betreft alleen de gemeentegrond. Hierbij nogmaals het dringende verzoek om de honden niet de omliggende weilanden in te laten gaan rond De Terp.

Fietswrakkenactie bij station

De komende weken wordt een schoonmaakactie gehouden rond de fietsenrekken van het treinstation. Alle fietswrakken worden gestockeerd en na veertien dagen verwijderd. Indien uw fiets is gestickerd en u verwijdert de fiets niet zelf binnen deze periode, wordt de fiets overgebracht naar de gemeentewerf. Hier is de fiets tijdens openingstijden af te halen tegen betaling van 45 euro met passende sleutel.

Pokéstop veroorzaakt problemen

Foto: Vincent Bloothoofd

UITGEEST - Het populaire Pokémon-Go (het interactieve spel waarbij men met behulp van mobiel Pokémon kan vangen op openbare plaatsen) lijkt soms een beetje uit de hand te lopen. Een van de openbare plaatsen waar zelfs Pokéstops te vinden zijn, is de begraafplaats achter de rooms-katholieke kerk aan de Langebuurt. Kinderen, maar ook volwassenen lopen 's avonds nadat het hek dicht is nog op Pokémon te jagen. Men vindt dit niet acceptabel en het is sowieso verboden om na sluitingstijd op het kerkhof te zijn. daarom is er bij de ontwikkelaars van het spel een verzoek ingediend om deze Pokéstop uit het spel te verwijderen.

LeesLokaal weer open

UITGEEST - Het LeesLokaal is maandag 8 augustus weer open. Tussen 13.30 en 17.00 uur kan men boeken komen terugbrengen, ruilen en ophalen. Ook dinsdagavond, woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag is het LeesLokaal geopend. Vanaf nu tot eind van het jaar. De plannen voor het najaar worden gemaakt en komen eraan.

Verkoeling bij volle maan

UITGEEST - Ruim tweehonderd mensen namen vrijdagavond 22 juli een verkoelende duik tijdens het Moonlightswimming in zwembad De Zien. Het zwembad had hiervoor speciaal van 21.00 uur tot 23.00 uur de deuren geopend. Onder een bijna volle maan en met tientallen waxinelichtjes werd de eerste warme vakantieweek met een plons afgesloten. Bij een goede weersverwachting houdt zwembad De Zien vrijdag 19 augustus wederom een avond Moonlightswimming.

Frank Rodenburg pakt tweede zege bij jongeduivenvlucht

Winnaar Dirk de Bruin met kleindochter Liv.

UITGEEST - De vierde jongeduivenvlucht van duivenvereniging De Vliegende Vleugels vond afgelopen zaterdag 16 juli plaats vanuit het Belgische Asse-Zellik op een afstand van 185 kilometer. Die morgen op de losplaats een bijna geheel bewolkte lucht, dus geen mogelijkheid voor een vroege lossing op die dag. Rond half twaalf kwamen de eerste opklaringen en om 11.50 uur konden de jonge duiven met een matige westelijke wind op de vlieglijn hun terugreis beginnen. Met veel laaghangende bewolking op de route stonden de jonge duiven voor een lastige en traag verlopende vlucht. Het aantal deelnemers was acht en het aantal ingekorfde duiven was 219 stuks. Ondanks de mindere omstandigheden meldde om 14.05.25 uur de eerste duif zich bij Frank Rodenburg in Uitgeest, met een gemiddelde snelheid van 1371,657 m.p/m. (ruim 82 km p/uur). Het werd zijn tweede verenigingsoverwinning van dit seizoen met de jonge duiven. Uitslag van de eerste vijf liefhebbers luidt als volgt: 14-5-10-14e Frank Rodenburg (Uitgeest), 2-18-20-23-40e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot), 3-8-12-15-29e Dirk de Bruin (Uitgeest), 6-7-9-13-44e Hein Berkhout (Uitgeest) en 11-19-21-34-35e Wim Rodenburg (Uitgeest). De taart voor een duif op de laatste plaats in de uitslag gaat deze week naar de Comb. Kerssens-Krom (Akersloot). De attractieprijs van deze week, geschonken door Wim Rodenburg, gaat naar Frank Rodenburg met een van zijn duiven op de vijfde plaats. De eerste plaats van Frank Rodenburg was tevens goed voor een vijfde plaats in het Rayon B tegen 101 deelnemers met 2450 duiven. Alle acht deelnemers wisten hun duiven in de punten te vliegen. Dat het geen gemakkelijke vlucht was voor de jonge duiven bewijst het lange openstaan van de koers, namelijk ruim twintig minuten. Het komende weekend gaan de duiven in afstand terug naar Minderhout op 125 kilometer.

Midfondvlucht
Zaterdag 16 juli stond eveneens de laatste Midfondvlucht vanuit Molincourt op het programma. Ook daar op de losplaats een geheel bewolkte lucht die maar niet wilde oplossen. Een matige westen- tot noordwestenwind op de vlieglijn, dat waren de gegevens uiteindelijk bij de lossing om 10.45 uur in Frankrijk. Het ging om de zesde Midfondvlucht met een afstand van 350 kilometer. Het aantal deelnemers was zes en het aantal ingekorfde duiven was 55. Na toch wel lang te moeten wachten meldde om 15.36.46 uur de eerste en snelste duif zich bij Dirk de Bruin in Uitgeest met een gemiddelde snelheid van 1198.162 m.p/m. (ruim 71 km p/uur) Het werd zijn tweede overwinning in de vereniging van dit seizoen. De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van de Vliegende Vleugels luidt als volgt: 1-5e Dirk de Bruin (Uitgeest), 2-8e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot), 3-14e Piet Groentjes (Uitgeest), 4-7-10-12e Frank Rodenburg (Uitgeest) en 6-9-11-13e Hein Berkhout (Uitgeest). De taart voor een duif op de laatste plaats in de uitslag gaat deze week naar Peter Schellevis. De eerste plaats van Dirk de Bruin was tevens goed voor een 21e plaats in het Rayon B tegen 70 deelnemers met 803 duiven. Alle zes deelnemers wisten hun duiven in de punten te vliegen. Het komende weekend wederom een druk programma: de vierde Dagfondvlucht vanuit het Franse Vierzon (620 kilometer).

Eindstand Midfondkampioenschap oude duiven
Onaangewezen: 1. Frank Rodenburg, 2. Comb. Kerssens-Krom en 3. Peter Schellevis.
Aangewezen: 1. Peter Schellevis, 2. Frank Rodenburg en 3. Comb. Kerssens-Krom.

Duifkampioen van de Midfond werd Peter Schellevis met zijn duif de 2015-1600080 M.

T.V. De Dog klaar voor dertigste Lands Open Dog

Het Lands Open Dog tennistoernooi wordt al jaren druk bezocht.

Door: Frank Meijer

UITGEEST – Het dertigste Lands Open Dog toernooi van T.V. De Dog in Uitgeest gaat zaterdag 13 augustus van start. Om het jubileum van parelmoer tussen de club en haar regionale toernooi te vieren, wordt dit jaar alles uit de kast getrokken om er een mooi toernooi van te maken. De Uitgeester sprak met voorzitter Hans Schoone over de voorbereidingen en over het geheim achter de populariteit van het toernooi.

Hans Schoone (56) is sinds 2008 voorzitter van de vereniging en boog zich voor het toernooi vooral over de sponsoring en de prijzen. Ook dit jaar is het toernooi weer helemaal vol, iets wat volgens Hans redelijk uniek is tegenwoordig. "We hebben dit jaar zo'n veertig tot vijftig mensen moeten uitloten. Ongeveer 440 mensen hebben zich dit jaar aangemeld maar er is slechts plek voor 390 deelnemers, dus we hebben helaas mensen moeten teleurstellen."

White Lounge
Bij de voorgaande edities van het Lands Open Dog toernooi werd er elke dag een ander land gekozen als thema. Was het thema Zweden, dan kwam er Abba uit de speakers en werden er gehaktballetjes geserveerd. Als het thema Amerika was dan stond er een rodeostier op de club. Dit jaar gaat de club het echter anders aanpakken. Door een beetje zand op het terras te strooien, witte kleden over de bierbanken te leggen en meubels met led-verlichting te plaatsen, wordt de tennisvereniging omgebouwd tot een 'White Lounge'. Uitgeests eigen DJ Weizen (Iwan de Wit) komt de muziek op alle avonden verzorgen en er zal zelfs een hot tub op het terrein worden geplaatst. Op vrijdag is de feestavond en komt tributeband Santana Hot Collective met zijn Latin ritmes het zomerse gevoel versterken.

Gastvrijheid
Naast de thema's die de vereniging aanhoudt tijdens het toernooi is de populariteit volgens Hans te danken aan de gastvrijheid en de gezelligheid die heerst bij De Dog. "Er komen mensen van alle leeftijden op het toernooi af en dat gaat allemaal gewoon goed samen. Ook de thema's en het feit dat alles piekfijn geregeld is, dragen hier aan bij." Daarnaast speelt de opzet van het toernooi volgens Hans een grote rol. "Dit toernooi is vooral populair geworden omdat zij het eerste toernooi in de regio was met een verliezersronde. Als mensen zich inschreven, wisten ze in ieder geval zeker dat ze twee wedstrijden speelden. Zo voorkom je dat mensen bijvoorbeeld op zaterdagmiddag al klaar zijn en de rest van het toernooi moeten toekijken. Door deze opzet kan de club wel minder mensen mee laten doen aan het toernooi."

Brainstormen
Aan het begin van het jaar zijn de mensen achter het toernooi al begonnen met de voorbereidingen om er voor te zorgen dat alles goed zal verlopen. "We zijn ergens in februari of maart al begonnen met vergaderen om te brainstormen over mogelijke thema's", aldus Hans. Naast het brainstormen en het regelen van alle attributen moet het natuurlijk ook tijdens het toernooi allemaal goed lopen. Hans: "Alles wordt door vrijwilligers gedaan. Voor deze week hebben we speciaal vrijwilligers geselecteerd die ook wat handiger zijn achter de bar want als het druk is dan is het nog echt werken ook, zeker op de feestavond." Verder is het voor de club erg belangrijk dat alles in goede banen loopt want het toernooi is het visitekaartje van de vereniging en in de negen dagen dat het toernooi duurt, wordt een belangrijk deel van de jaaromzet binnengehaald. "Gelukkig zijn de meeste voorbereidingen al gedaan en ziet het park er pico bello uit."

Gebroeders Ott aan elkaar gewaagd

Alex en Eric Ott zijn aan elkaar gewaagd. Foto: Kees Siroo

UITGEEST / ASSEN - In de wedstrijd voor het OW Supercup 600 kampioenschap zijn de broers Ott 16 juli de strijd met elkaar aangegaan. Eric Ott is zevende geworden met een snelste tijd van 1:45.1 en Alex Ott werd daarachter negende met zijn snelste tijd van 1:45.0.

Na een dagje trainen mochten de mannen in de 600-klasse op zaterdag hun wedstrijden rijden. Zaterdag was een bewolkte dag, maar het was gelukkig wel droog. De mannen in de 1000-klasse mochten op zondag hun wedstrijden rijden. Dit was een zonnige dag. Alex mocht van een elfde positie vertrekken en Eric stond achter hem op de veertiende plek voor de start van een wedstrijd over twaalf ronden op het circuit van Assen.
Alex was goed weg en kwam als zevende door in de eerste ronde, Eric zat toen nog op de veertiende positie, vanwaar hij zich snel omhoogwerkte met constant snelle tijden in de 1:45. Alex was in gevecht met Soeren Jaeger en Ivar Doornbos die hij moest laten gaan. Eric rukte gestaag op richting Alex, waar hij vanaf ronde drie achter zat. In de zesde ronde gingen de broers voorbij aan Soeren Jaeger. Joey Louwes moest eerst Alex in ronde zeven voorbij laten gaan waarna ook Eric hem in de achtste ronde passeerde. In de negende ronde ging Eric voorbij aan Alex waarna Alex het plan vatte om in de laatste ronde bij zijn broer terug te slaan. In de Ramshoek wilde hij Eric voorbij gaan, maar dit lukte niet omdat Eric net toesloeg bij Renzo van Emmerik die daarna dusdanig bij Alex in de weg zat dat zijn plan faalde. Alex baalde wel, zijn mooie plan was mislukt terwijl hij op dat moment zijn snelste tijd reed. Dit was langs de kant voor de toeschouwers een mooie broederstrijd.
Op de zondag ging Rob Juwett vanaf de veertiende positie van start. Hij reed tot de negende ronde op die positie waarna hij het gevecht aanging met Michiel Burger. Helaas kon Rob dit gevecht niet winnen. In de laatste ronde had Rob een spannend moment, hij kwam even buiten de baan, waardoor hij uiteindelijk ook Alexander Klaassen, Leroy Janssen, Jurgen Faro en Willem Kerkvliet aan zich voorbij moest laten gaan. Rob kwam als achttiende over de finish en zijn snelste rondetijd was 1:48.1. Al met al een mooi weekend met spannende wedstrijden. Op de site van de OW cup staan deze week de video verslagen van de wedstrijden van Alex, Eric en Rob. Volgende wedstrijd voor de mannen is in Hockenheim op 6 en 7 augustus.

Henk Verdonk junior op herhaling

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan deN Hoef heeft tijdens de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot toch weer de hoofdprijs gepakt in de serie om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. De verwachting was de laatste weken dat op sportcomplex De Cloppenburgh iemand anders dan veelvraat Henk Verdonk junior met de eer zou gaan strijken. Maar van dit alles is nog lang geen sprake zolang Henk Verdonk junior aan het vertrek staat. Ditmaal waren kleppers als Wim Mandemakers uit Heiloo en Vincent Beentjes uit Castricum niet in staat om ook maar op enigerlei wijze het Verdonk moeilijk te maken. Aan de start stonden zij naast hem om hem na de finish weer terug te zien. Het duo Wim Mandemakers en winnaar Verdonk zijn jongere broer Wim vochten een verbeten strijd uit om plek twee, die in de finale toch door de geslepen Mandemakers werd binnengehaald.

Uitslag:
1. Henk Verdonk junior (Egmond ad Hoef)
2. Wim Mandemakers (Heiloo)
3. Wim Verdonk (Egmond ad Hoef)
4. Vincent Beentjes (Castricum)
5. Ryan Barneveld (Heerhugowaard)

Over vitaliteit

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

De meeste mensen willen graag gezond oud worden. Wél oud wórden, maar níét oud zíjn. Liefst geen kwalen en ziektes, maar een leven lang gezond. Bestaat daar een recept voor?

Het antwoord is: Ja en nee. Nee, want er is geen panacee (een duur woord voor een recept dat bij iedereen werkt). En ja, je kunt wel degelijk je vitaliteit beïnvloeden. Ik zal het je uitleggen.

Langer en gezond leven
Onze gemiddelde levensverwachting is de laatste eeuw flink gestegen. Dat hebben we voor het grootste deel te danken aan de aanleg van waterleiding en riolering (verbeterde hygiënische omstandigheden). En voor een kleiner deel komt dat door de medische wetenschap, die vorderingen heeft gemaakt bij het behandelen van hart- en vaatziekten en kanker. Momenteel is de oudste wereldbewoner 112 jaar, maar waarschijnlijk is de eerste mens die 130 wordt al geboren! We blijven gemiddeld ook langer gezond. De periode waarin we gevrijwaard zijn van ziekte stijgt even snel als de levensverwachting. Om die reden is de pensioenleeftijd van 65 jaar achterhaald. Toen halverwege de vorige eeuw de AOW werd ingesteld, was de gemiddelde 65-jarige even (on-)gezond als de gemiddelde 75-jarige nu. (Maar dat terzijde.)

We worden dus ouder en blijven langer gezond. Tot zover het goede nieuws. Maar er is ook een periode waarin we last hebben van ziekte en gebrek. Gemiddeld genomen is deze tijd dat we ons óngezond voelen gelijk gebleven in de afgelopen eeuw. Dat is toch wat teleurstellend, vind je niet?

Het geheim van de gezonde oude dag
Nu heeft men onderzocht of er een geheim is om langer gezond te blijven. Dat is gedaan bij hoogbejaarden die nog vitaal waren en zich gezond voelden en men heeft die vergeleken met zieke bejaarden. Het is begrijpelijk dat erfelijke aanleg en een gezonde levensstijl (gezond eten en bewegen) een belangrijke rol spelen bij behoud van vitaliteit. Maar dat waren niet de belangrijkste factoren. Wat bleek de meest positieve invloed te hebben op iemands welbevinden? Dagelijkse doelen en sociale contacten. Vitale ouderen bleken helemaal niet minder kwalen te hebben, maar hadden er minder last van, omdat ze dagelijks nog dingen te doen hebben en anderen spreken. Eenzaamheid en gebrek aan zingeving zijn derhalve de grootste bedreigingen voor je vitaliteit. Misschien is dat ook wel de reden dat Uitgeesters zich veel gezonder voelen dan andere IJmonders. In Uitgeest bloeit het sociale leven immers en ook voor ouderen wordt veel georganiseerd. In dit verband zijn televisie en computer grote bedreigingen voor ons welbevinden: ze beperken ons in beweging én contact.

Zingeving en contact
Het is interessant wat het effect is van contact via de sociale media op de vitaliteit. De eerste onderzoeken wijzen erop dat dit negatieve gevolgen heeft voor het welbevinden. Wat moet je dus vooral doen om vitaal oud te worden (naast gezond eten en bewegen)? Maak elke dag de moeite waard (zorg voor doel en zingeving) en maak persoonlijk contact met anderen. En ben je nog in het gelukkige bezit van een ((over-)groot-)vader of –moeder? Wanneer had je daar voor het laatst een mooi gesprek mee? Misschien kun je iets vaker aan jouw én hun vitaliteit werken. Doe er je voordeel mee.

Bindend contact
En bedenk eens hoe de wereld er uit zou zien als we steeds onderling contact zouden hebben over wat ons bindt (in plaats van ruzie te maken over wat ons scheidt)? Een heel stuk vrediger, dat weet ik zeker!

Chemo van taxussnoeisel

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Elk jaar vindt de actie 'Vergroot de Hoop' plaats. Deze actie vraagt inwoners van o.a. Uitgeest om snoeiafval van de taxus niet in de groene rolemmer te gooien, maar in te leveren bij de gemeentewerf aan de Molenwerf 27. Er staat een speciale inzamelbak van 15 juni tot 31 augustus. Na de actie wordt deze bak overgebracht naar de HVC. Het betreft een landelijke actie. Uit taxus wordt namelijk een belangrijke grondstof voor chemokuren gewonnen. Uit 1 kuub snoeiafval wordt 1 chemokuur gehaald. Het gaat wel alleen om de jonge scheuten. Om precies te weten hoe u uw taxushaag snoeit en de scheuten opvangt en inlevert, kijkt u op www.vergrootdehoop.nl. Hier is ook te lezen hoe succesvol de actie de afgelopen jaren is geweest.

Werkzaamheden Dr. Brugmanstraat en Langebuurt

UITGEEST - Sinds geruime tijd zijn er werkzaamheden rond de Langebuurt en Dokter Brugmanstraat, die uitgevoerd worden door aannemer Gebr. Beentjes. Vanaf 30 juli heeft de aannemer drie weken bouwvakantie. Gedurende deze periode worden er geen werkzaamheden uitgevoerd. De straten zijn wel toegankelijk. Vanaf maandag 22 augustus worden de werkzaamheden hervat en wordt de riolering vervangen op de kruising Dr. Brugmanstraat met Middelweg. Deze is dan afgesloten voor alle verkeer. Ook wordt gestart met het aanbrengen van de definitieve bestrating in de Langebuurt.

10 / 12

Augustus 1991

Nieuwe bedrijven openen in Uitgeest hun deuren
Het Uitgeester bedrijventerrein heeft over belangstelling niet te klagen. Het ene na het andere bedrijf opent er zijn deuren. Molenwerf is volgebouwd en het aangrenzende Westerwerf wacht op de komst van het Agrocentrum van de gebroeders Van der Lem. Deze maand betrok De Boer Staal - dochteronderneming van de projektontwikkelaar van het bedrijventerrein, Roto B.V., haar nieuwe kantoorpand aan het eind van de Molenweg op de Molenwerf.
Waar ooit voorbij de onbestraten Achterweg het Hollandse polderlandschap begon, waar langs de molen van Deijle over vette weiden in de verte de boerenstulpen van Dorregeest zichtbaar waren, daar ligt nu het Uitgeester bedrijventerrein.

Huttenweek 1991
De traditionele huttenweek zal dit jaar gehouden worden van 5 t/m 9 augustus 1991 voor de leerlingen van het basisonderwijs te weten de groepen 5, 6, 7 en 8. Helaas hebben wij ons aan prijsstijgingen niet kunnen onttrekken en hebben wij de deelnamekosten moeten verhogen naar ƒ 20,- voor de hele week. Daar staat tegenover dat degenen die meedoen een plezierige week zullen beleven. Het programma zal worden uitgebreid met onder andere een excursie. Dat er zo vroeg begonnen wordt met de voorbereidingen heeft ten doel dat de ouders zich ook kunnen voorbereiden op de bonte avond. Dus als je iets wilt voordragen heb je ruimschoots de tijd om iets te leren of in te studeren. Maak er het beste van.

Uitgeester Marinier terug uit Irak
Op 25 april vertrok Sander Blomme (Westergeest 96) met zijn collega's van de 13de Infanterie Compagnie te Doorn naar Irak. Voor een 'humanitaire' actie ten behoeve van de Koerden. A.s. zaterdag komen hij en zijn mede-mariniers als laatste groep Nederlandse militairen thuis. Terug van een missie, die zwaarder bleek dan gedacht. Het merendeel van de werkzaamheden van de Mariniers bestond niet uit 'tenten bouwen', maar uit gewapend opereren. De beveiliging van het woongebied van de Koerden, de bescherming van de levensbelangrijke weg naar het Turkse achterland naar het 'front' in Irak. Maar er moest ook voortdurende gepatrouilleerd worden in steden en dorpen. Wegblokkades moesten worden gecontroleerd. Ziekenhuizen moesten worden beschermd -vreemd genoeg meestal tegen de massa's te opdringerige patienten. Daartussendoor kwamen dan nog de volkomen onverwachte 'klussen', zoals het schoonmaken van een volkomen vervuild ziekenhuis.

Kosten bodemsanering Spoorlaan hoger dan verwacht
Uitgeest bouwt aan zijn toekomst. overal heerst bedrijvigheid. Op het bedrijventerrein, in De Koog, op de middelweg, Ja zelfs in Marken-Binnen. De raad moest zich voor het zomerreces door een waslijst van Agendapunten werken. Zij deed dat eensgezind, behalve ten aanzien van een gemeentelijke bijdrage van ƒ 1750,- aan de stichting samen delen Uitgeest. De stichting die in de Poolse stad Wejherowo een verpleeghuis voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten gaat verbouwen, kreeg niet de steun van de VVD. De partij vond de aktie een prachtig particulier initiatief, maar had geen goed woord over voor de gemeentelijke bijdrage. De liberalen meenden dat deze bijdrage een precedent zou scheppen. Wethouder De Ridder (PvdA) vond de schenking slechts een symbolische bijdrage en vertrouwde erop dat het bedrijfsleven zou volgen.

Nieuwe onderkomen voor de vrijwillige brandweer Uitgeest
UITGEEST - Bij het gebouw van de Buitendienst van de afdeling Grondgebiedzaken aan de Geesterweg 26 is de bouw gestart van een nieuwe Brandweergarage. Tegelijk met de bouw van de nieuwe garage voor drie brandweerauto's wordt ook het terrein van de Buitendienst opnieuw ingericht en en nieuwe kantine gebouwd voor het personeel van de Buitendienst. Een belangrijke wijziging is ook, dat de huidige toegang van het terrein verplaatst wordt van de Geesterweg naar de ontsluitingsweg van het bedrijventerrein Molenwerf II.

Insectenhotel is geen restaurant

Het insectenhotel is een schuilplaats voor onder meer vlinders en lieveheersbeestjes. Foto: Anita Webbe

Door: Anita Webbe

UITGEEST - Uitgeest heeft er een hotel bij. Een insectenhotel welteverstaan. Aan het Mollenveld, vlakbij het jeu-de-boulesveld en de ijsbaan staat een kastje waar bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en andere zespotigen zich (tijdelijk) kunnen huisvesten. Het insectenhotel is een initiatief van Ton Rumphorst en Hans Molenaar in samenwerking met de buurt en basisschool De Molenhoek. Het hotel is niet alleen een educatief leerproject, maar ook zeer nuttig.

Insecten hebben het steeds lastiger in onze tuinen. Mensen zijn te netjes: spinraggen worden weggeveegd en er wordt volop met luizenspray gespoten om van ongedierte af te komen. Dit is niet goed voor de natuur. Insecten zijn nuttig voor het bestuiven van bloemen, maar ook voor het onder controle houden van bladluis en ander ongedierte. Ook zijn insecten nuttig als voer voor de vogels. Kinderen van De Molenhoek maakten er een project van en hielpen mee om het insectenhotel te vullen met meegebrachte materialen.

Metselbijtje
Het insectenhotel is vooral bedoeld als schuilplaats, nest en overwinterplek voor vlinders, lieveheersbeestjes en solitaire bijen, zoals het metselbijtje. Deze metselbijtjes leggen hun eitjes in holtes en gaatjes en 'metselen' deze vervolgens dicht, elk eitje in een eigen kamertje. In het voorjaar knaagt het jonge bijtje zich naar buiten om bloemen te bestuiven. Lieveheersbeestjes zijn de grootste vrienden in een tuin. Ze zijn niet alleen leuk maar eten heel veel bladluizen. Voor deze beestjes is dus ook een kamer vrijgehouden in dit hotel. Voor de dagelijkse overnachting en voor de overwintering. Buurtbewoner Jan Dubelaar, al meer dan vijftig jaar imker: "Lieveheersbeestjes overwinteren in holle stengels van bijvoorbeeld rietmatten, dus die hebben we erin gelegd. Het enige wat gedaan moet worden is er wat voer bij leggen. Voor de honingbij is dit hotel niet geschikt. Honingbijen leven in kasten en korven en worden veelal verzorgd door een imker. Andere insecten zijn wél afhankelijk van wat de natuur hen biedt. Bij wespen en hommels overleeft alleen de koningin in de winter. Deze koninginnen zijn van november tot maart niet actief en hebben aan een goede schuilplaats voldoende. Zij zullen ongetwijfeld van het insectenhotel gebruik gaan maken. In het voorjaar stichten ze een nieuwe kolonie. Voor vlinders fungeert dit hotel als schuilplaats bij slecht weer en voor een aantal soorten als winterverblijf. Dit hotel biedt de insecten de kans om de winter te overleven en zich in het voorjaar te vermenigvuldigen. Het hotel staat op een plaats in de zon zodat insecten zoveel mogelijk van de warmte kunnen profiteren. Er is alleen nog behoefte aan een beschermend rooster zodat katten en honden er niet bij kunnen en de insecten het hele jaar door veilig in en uit kunnen vliegen."

De insectenwereld is een wonderlijke wereld: alles heeft met alles te maken in de natuur. Een goed voorbeeld daarvan is de massale bijensterfte die al enkele jaren voortduurt. Zorgelijk want zonder bestuiving door bijen zullen veel planten uitsterven, is er geen groente en fruit, dus ook geen leven! Om die reden moeten we meer van dit soort hotelletjes neerzetten en kunnen we de populatie van de insecten wat opkrikken. Door minder tegels en meer bloeiende planten in de tuin zullen insecten behalve huisvesting ook voldoende te eten hebben, want het insectenhotel is geen restaurant.