De Uitgeester

2 maart 2016

De Uitgeester 2 maart 2016


Elke week een WK voor de allerkleinsten

De mini's van FC Uitgeest wachten vol verwachting op 'hun' volkslied. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Met een heus Wilhelmus werd zaterdag het 'WK' voor de mini-pupillen van FC Uitgeest geopend. Kolderieke en bijna ontroerende taferelen in sporthal De Zien, de plek die was uitgekozen voor de officiële opening, zodat eventueel slecht weer geen roet in het eten kon gooien. Zelfs de hand op het hart ontbrak niet bij het horen van het volkslied. Zoals het hoort tijdens een openingsceremonie kwamen de spelers aanlopen met de vlag in hun handen van het land waarvoor ze spelen.

De mini-pupillen van FC Uitgeest speelden tot de winterstop een competitie met minipupillenteams van andere verenigingen. Om diverse redenen is nu gekozen voor een andere opzet: de jongste FC Uitgeest-spelers spelen nu iedere week onderling een WK. Spanje, Argentinië, Frankrijk, Duitsland, Italië en natuurlijk Nederland gaan wekelijks de strijd aan met elkaar. Dankzij zes bedrijven met een FC Uitgeest-binding beschikken de kids zelfs over een heus landentenue: SMC Uitgeest sponsort Spanje, Cor Zeeuw Schilderwerken Argentinië, Biltz Frankrijk, Tuincentrum Frits Janssen Duitsland, de ABN AMRO het Nederlandse team en bouwbedrijf Bevergroep heeft Italië aangekleed. Twee anonieme geldschieters hebben ervoor gezorgd dat zelfs allemaal nieuwe materialen aangeschaft konden worden; van wastassen tot markeringshoedjes, van nieuwe ballen tot scheidsrechtersfluitjes. "Zonder deze sponsoren was de nieuwe opzet absoluut niet haalbaar geweest", aldus Jeroen Rozema. Intersport Veldhuis speelde een rol in het meedenken en samenstellen van de tenues.

Bondscoaches
Als echte bondscoaches begeleidde de spelers van FC Uitgeest D1 de mini's bij hun eerste wedstrijden. Ieder 'land' speelde twee wedstrijden, onder toeziend oog van vele vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes, zusjes, vrienden, vriendinnen en nieuwsgierige liefhebbers. Jeugdscheidsrechter Bram de Meij had als leidsman van de middag alles prima onder controle. Na de laatste wedstrijd werden de spelers tijdens het rennen van een ereronde bedankt en toegejuicht door het enthousiaste publiek. De patat en limonade maakten deze geslaagde middag helemaal compleet.
Vanaf zaterdag 5 maart worden de eerste WK-wedstrijden gespeeld op het hoofdveld van Sportpark De Koog. Iedere zaterdagochtend zullen de spelers van 9.00 tot 10.00 uur schitteren in een van de landentenues. De mini's van FC Uitgeest nodigen iedereen uit om een keer te komen kijken naar hun plezier in het spelletje.

Eén tweeling in Uitgeest?

UITGEEST - Double the trouble, twice the fun, zeggen ze vaak over het hebben van een tweeling. RVTNH zocht uit hoeveel tweelingen er in de Noord-Hollandse gemeenten wonen. Uitgeest komt niet verder dan één (in 2014). Naar aanleiding van dit bericht plaatsten wij een oproep op www.deuitgeester.nl met daarin een oproep aan tweelingen uit Uitgeest om zich aan te melden. Er kwamen tientallen reacties binnen, via e-mail, de website en Facebook. Een greep uit de namen die voorbijkwamen: Patrick en Claudia Visser, Remco en Alex Meuldijk, Douwe en Anouk Valkering, Jan en Siem Cornelissen, Liesbeth en Daphne van den Ende, Dave Lèon Berkel en Danielle Berkel, Vera en Lotte van der Veldt, Aimée en Sophie Kniese, Rafaella en Gabriella Dekker, Pim en Paul Brondijk, Stefanie en Denise Verduin, Brett en Mitchell Goedhart, Maaike en Marieke Baars, Bart en Mark Koedijk, Max en Ray Kossen, Joep en Doortje de Boer en Laura en Dorinde den Boer. En dat zijn ze nog lang niet allemaal. Zo tellen wij al zeventien Uitgeester tweelingen.

Nieuwe Bieb krijgt steeds meer vorm

De kinderboekenhoek van De Nieuwe Bieb nodigt uit tot lezen. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - De Nieuwe Bieb krijgt steeds meer vorm. Afgelopen zaterdag vond een tweede inzameldag plaats en opnieuw werden er veel boeken ingebracht. Ook de kinderboekenhoek is inmiddels ingericht. Op 19 maart is de officiële opening van de bibliotheek.

Pas op voor malafide klusjesmannen

UITGEEST - De politie waarschuwt voor Engelstalige klusjesmannen die op zeer opdringerige manier hun diensten aanbieden. De klussers proberen mensen geld afhandig te maken door allerlei onnodige reparaties uit te voeren. De Engelssprekende mannen hebben het afgelopen jaar door heel Nederland honderden of duizenden euro's van mensen afgetroggeld, zonder daadwerkelijk werkzaamheden te hebben uitgevoerd of afgemaakt. Op het moment dat slachtoffers de oplichting ontdekten, waren de klusjesmannen al verdwenen. Ga niet in op spontane voorstellen om klusjes op te knappen van mensen die zich ongevraagd aan de deur presenteren. Wordt u met dergelijke opdringerige personen geconfronteerd, bel dan direct de politie via 0900-8844. Noteer altijd signalementen en/of kentekens. Als u wordt bedreigd of er is sprake van spoed dan belt u 112. Ook wanneer u slachtoffer bent geworden van deze klussers, meldt het dan bij de politie via 0900-8844. Denk niet alleen aan uzelf, let ook op alleenstaanden en/of ouderen in uw wijk of buurt. Deze malafide klusjesmannen gaan geraffineerd te werk en kiezen hun slachtoffers zorgvuldig. Betaal ook zeker geen voorschotten aan dit soort klusjesmannen.

Mijn ideale Uitgeest in 2030: 'Zoveel mogelijk een landelijk karakter'

Gerrit Bus maakt foto's voor onder meer de vereniging Oud Uitgeest en De Uitgeester. Foto: Myrke van der Does

De gemeente is bezig met het opstellen van een nieuwe structuurvisie voor Uitgeest tot 2030. In deze rubriek laten wij Uitgeesters aan het woord over hun visie op Uitgeest in 2030. Hoe ziet hun ideale Uitgeest er dan uit? Hoe zouden ze dit realiseren? Welke ontwikkelingen en eventuele problemen voorziet men? En wat valt hieraan te doen? Vandaag deel 6: het ideale Uitgeest in 2030 van Gerrit Bus (67), fotograaf voor o.a. De Uitgeester.

"Ik ben geen vrijwilliger bij een vereniging ofschoon ik wel een 'vrijwilliger' voor De Uitgeester ben en voor andere verenigingen en locaties binnen de gemeente, zoals het Fort bij Krommeniedijk. Ik doe niet aan politiek, maar breng wel Uitgeest in kaart middels foto's, dit vanaf 2009. Deze foto's gaan ook naar de vereniging Oud Uitgeest voor bijvoorbeeld het jaar 2030 om terug te kunnen kijken; o ja, zo was het.

Respect
Als geboren Uitgeester zie ik wel dat er erg veel is veranderd: minder groen, veel woningen die niet passen in mijn beleving van het dorp Uitgeest, evenementen en faciliteiten die er waren en weer verdwenen. Heden ten dage mis ik het respect van velen naar elkaar toe. Het samengaan met andere gemeenten is mijns inziens een opgelegd verhaal door het Rijk en dit gaat ten koste van het dorp, er zullen dan ook veel hamerklapstukken ontstaan, zeker als het om besluiten gaat.

Tuinstoel
Voor 2030 zou ik willen zeggen: Uitgeest, houd zoveel mogelijk een landelijk karakter en zorg dat de woningen die er echt gaan komen laagbouw zijn en een 'Zaans' karakter krijgen. Een mooi voorbeeld is de nieuwbouw die nu ontstaat op de Binnenmeerhof en het Assummerplein. Mijn favoriete plekjes in Uitgeest, dat zijn er vele. Ik denk hierbij aan het Uitgeestermeer, Binnenmeer, de oude straatjes met zijn prachtige gevels, Fort bij Krommeniedijk en bij ons achter in de tuin, heerlijk zittend op een tuinstoel met Meave.

De stelling van deze week: Het alcoholverbod had er veel eerder moeten komen

Alcohol is voortaan verboden op de 'loop- en slooproute', dat wil zeggen vanaf de Langebuurt tussen de Meldijk en het Kuiperspad tot het Tolpad, de Middelweg, Prinses Beatrixlaan, Geesterweg, de Zientunnel, de Krijgsman, Anna van Renesselaan en de Vrede. Het gebied is op grond van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aangewezen als alcoholverbodsgebied om overlast verder terug te dringen. Op openbare plaatsen in deze gebieden is het voortaan verboden alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, glazen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Ook in andere gebieden in Uitgeest is een alcoholverbod van kracht: bij de jongerenontmoetingsplaatsen: Castricummerweg tegenover nummer 13, Anna van Renesseplein tegenover nummer 8 en een straal van 50 meter daaromheen; alle speelterreinen en schoolpleinen en een straal van 50 meter daaromheen; de uitgaansgebieden Middelweg 13, Langebuurt 16, Middelweg 180 en een straal van 50 meter daaromheen; het stationsgebied en een straal van 50 meter daaromheen; Het Zienhouse: Zienlaan 10 en een straal van 50 meter daaromheen; de supermarkten: Anna van Renesseplein 1, Middelweg 80, Melis Stokelaan 1 en een straal van 50 meter daaromheen. De politie kan boetes uitdelen bij overtreding van dit verbod.

Wat vindt u? Is het alcoholverbod een goede zet, had het er van u veel eerder mogen komen of is het betutteling van de gemeente? Stuur uw reactie naar redactie@uitgeester.nl.

Extra nachtvluchten boven Uitgeest nog zeker twee jaar

UITGEEST - Uitgeest zal nog tot zeker medio 2018 een dubbel aantal nachtvluchten over zich heen krijgen. Dat schrijft het Noord-Hollands Dagblad op zijn website. Volgens de krant hoopte luchtverkeersleiding Nederland op een 'tussenoplossing', maar lukte dat niet op korte termijn. De gemeente Uitgeest is hierover donderdag 25 februari geïnformeerd. Vrijdag 26 februari, volgt een overleg met de Omgevingsraad Schiphol. Naast de gemeente Uitgeest zijn ook Castricum en Bergen bij dit overleg betrokken. Zo'n negen maanden geleden verdubbelde het aantal nachtvluchten over Uitgeest en omliggende plaatsen. Dit omdat de korte aanvliegroute naar de Polderbaan, over het IJsselmeer en tussen Hoorn en Volendam, tijdelijk werd geschrapt. Er zat een onnauwkeurigheid in het planningsysteem. Vliegtuigen van twee aanvliegroutes kwamen te dicht bij elkaar bij het landen op de Polderbaan en dat was onwenselijk. Deze oostelijke route was goed voor zo'n 35 procent van het nachtelijke vliegverkeer. (Bron: nhd.nl)

Verbinding A8 –A9 door de polder? Je reinste kolder!

Foto: Aangeleverd

Nadat in de jaren 70 de beoogde doortrekking van de snelweg A8 naar de A9 wegens economische en olie crisis op de lange baan werd geschoven, is dit plan na jaren van relatieve rust nu toch weer actueel geworden. De verkeersproblemen op de provinciale weg N203 ter hoogte van Krommenie en Assendelft zijn n.l. langzamerhand onhoudbaar geworden door sluipverkeer, geluidsoverlast en luchtverontreiniging.

Er zijn nu door Gedeputeerde Staten 7 alternatieven voorgesteld voor nader onderzoek. Waar de ene variant beter scoort op leefbaarheid, scoort de ander beter op doorstroming. Zonder alle alternatieven hier te bespreken gaan de meeste varianten uit van een nieuw stuk snelweg tussen de A8 en de A9. Deze weg zou dan dwars door de polders Assendelft, Heemskerker- en Uitgeesterbroek lopen. Deze polders zijn onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO werelderfgoed).
Afgelopen weken was er veel te doen rond deze varianten. Er was zelfs een heuse (ludieke) bezetting van het Fort aan den Ham door het "Buurtschap Busch en Dam, Hoogedijk, Groenedjik en Communicatieweg"

Het wordt tijd om e.e.a. te evalueren met een van de actievoerders.

Willem Röling van het "Buurtschap" vertelt: " Medio 2014 druppelen de berichten over een hernieuwde belangstelling voor de verbindingsweg A8-A9 tot ons door. Wij hebben naar aanleiding hiervan in december 2014 als "Buurtschap" een bijeenkomst belegd om te kijken of we tot een gezamenlijk standpunt konden komen. Duidelijk was dat niets doen eigenlijk geen optie is. Daar is de verkeersproblematiek te groot voor.

Er is volgens ons 1 zeer interessante optie: de z.g.n. nulplus optie . Deze optie zou, i.p.v. een nieuw stuk snelweg, kiezen voor een splitsing van de N203 bij Krommenie in twee wegen - één voor lokaal en één voor doorgaand verkeer. Deze tweede weg ligt dan in een verdiept liggende bakconstructie. Door deze constructie zou geluidsoverlast beperkt worden. De nieuw aan te leggen doorgaande weg sluit dan middels een fly-over rechtstreeks aan op de N246 die naar de A8 leidt.

Op doorstroming en leefbaarheid scoort deze variant wel wat minder, maar naar onze overtuiging goed genoeg. Aan de andere kant kun je maar één keer de natuur verpesten door asfalt. Lucht verontreiniging en het fileprobleem zal in de andere varianten ook niet opgelost worden. Door de verkeersaanzuigende werking die een nieuwe snelweg heeft zal de filedruk en de luchtverontreiniging ook toenemen. Je komt dus hooguit tijdens de spitsuren eerder in de file terecht..

Het zou ook zomaar kunnen zijn dat deze nulplus optie een goedkopere variant is, omdat in de meeste andere opties meer kunstwerken gebouwd moeten worden."

Duidelijk is dat veel belang wordt gehecht aan het behoud van de polders en dat de meeste mensen niet zitten te wachten op nog een stuk snelweg door dit natuur en cultuurhistorisch waardevol recreatie en belevingsgebied. Zeker nu dit gebied al aangetast gaat worden door het beoogde opstelterrein van de NS.

De nulplus optie is inmiddels ondersteund voor vele organisaties en politieke partijen. In april wordt door "de stuurgroep verbinding A8 - A9" een keuze gemaakt voor een voorlopig voorkeursalternatief.

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest
Woensdag 2 maart 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 4 maart 15.00 uur: Kruisweg.
Vrijdag 4 maart 19.00 uur: Woord en Communiedienst in Geesterheem.
Zaterdag 5 maart: Geen viering.
Zondag 6 maart: 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. De Cantorij en kinderkerk. Na afloop van de viering is er koffiedrinken in De Klop. 4e zondag van de veertigdagentijd.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot
Zondag 6 maart, 10.00 uur: Dielofslaantje Akersloot, voorganger: B. van der Bent.

OSU Radio gaat samenwerken met regio-omroepen

De bestuursvoorzitters van Combimedia Noord-Kennemerland. V.l.n.r.: Geert Bouman (BE@TFM Heiloo), Sander Verschoor (Omroep Castricum), Ron Bulters (RTV80), Richard Schmitt en Eduard Hoekmeijer (OSU). Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De lokale omroep van Uitgeest, OSU Radio, is nu ook onderdeel van de samenwerking van omroepen in de regio. Afgelopen donderdag tekende bestuursvoorzitter Richard Schmitt de documenten op een vergadering van de andere aangesloten omroepen in Egmond aan Zee.

In januari werd er door de lokale omroepen van Bergen, Castricum en Heiloo een stichting opgericht om de samenwerking te formaliseren, met de naam Combimedia Noord-Kennemerland. De drie omroepen werken al sinds de zomer van 2014 intensief samen. Richard Schmitt is blij met de samenwerking: "Op deze manier kan ook de omroep van Uitgeest meedoen met het uitwisselen van programma's, waardoor de inwoners van Uitgeest een uitgebreider programma-aanbod krijgen." Ook de drie andere omroepen zijn blij met de aansluiting van OSU Radio. "Aangezien de gemeentes ook intensief samenwerken in BUCH-verband, is het logisch dat de omroepen dat ook doen. Voor ons is hiermee de regio gevormd, nu is het de bedoeling de samenwerking uit te bouwen", aldus de vertegenwoordigers van RTV80, Omroep Castricum en BE@TFM.

5 / 12

28 februari 1991

25 Jaar Bond van Plattelandsvrouwen Uitgeest
In maart vieren de Plattelandsvrouwen van Uitgeest hun 25-jarig bestaan. Dat gebeurt met een grote feestavond op 21 maart. Voor leden en niet-leden is er volgende week op 6 maart een Open Avond in het Dienstencentrum. Iedere vrouwelijke Uitgeester is vanaf 19.30 uur van harte welkom. Op deze avond veel informatie over voeding, gezondheid en eigentijds huishouden, en natuurlijk over de Bond van Plattelandsvrouwen. Er zijn vele stands, er worden dia's vertoond en u kunt diverse gerechten proeven. De avond wordt besloten met een quiz. In de jaren twintig werden de eerste afdelingen opgericht van de Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen. Doelstelling was om door vorming en ontwikkeling de vrouw, voornamelijk in plattelandsgebieden, beter voor te bereiden op een aktieve deelname aan de samenleving.

André Hazes in Turbo 2000
De populaire Amsterdamse zanger André Hazes komt op zaterdag 2 maart a.s. naar Dancing Turbo 2000 in Uitgeest! Hazes is bezig met een geweldige comeback. Zijn nieuwste album " Kleine Jongen" was al in de voorverkoop uitverkocht. André zal niet alleen zijn nieuwste successen in Turbo 2000 ten gehore brengen, maar ook oude toppers zoals "een beetje verliefd" en "diep in mijn hart" etcetera. De zaal gaat open om 22.30 uur. Turbo 2000 is zoals gewoonlijk geopend tot 05.00 uur en André Hazes wordt verwacht omstreeks 00.30 uur. Eventueel bestaat er ook nog de mogelijkheid om voor het optreden van André Hazes deel te nemen aan een "muzikaal menu" in het Partycentrum Uitgeest.

Op woensdag 6 maart Verkiezingen voor 79 leden van Provinciale Staten Noord-Holland
UITGEEST - Op woensdag 6 maart zijn er verkiezingen voor de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland. Elke Nederlander van 18 jaar en ouder kan op die dag een stem uitbrengen op een kandidaat voor het provinciebestuur. De verkiezingen krijgen ook veel aandacht omdat ze veelal worden gezien als een graadmeter voor de landelijke politiek. Toch hebben de provinciebesturen veel invloed op wat er in onze omgeving gebeurt. Via de statenverkiezingen komen we trouwens toch weer uit op de landelijke politiek. De op 6 maart gekozen leden van de provinciale staten kiezen namelijk op 27 mei van dit jaar samen de leden van de Eerste Kamer. De wetten die door de Tweede Kamer zijn aangenomen moeten vervolgens ook door de Eerste Kamer worden beoordeeld en goedgekeurd voor ze van kracht worden.

Gaat Uitgeest (ver)bouwen in Wejherowo - Polen?
In het verpleeghuis in Wejherowo - 40 km ten noord-westen van Gdansk - worden door de Zusters van Barmhartigheid 38 meervoudig gehandicapte kinderen verpleegd. In één vleugel van het gebouw wel te verstaan. De rest verkeert in een dusdanige toestand dat het niet kan worden gebruikt. De tekeningen voor de verbouwing zijn wel klaar, maar het werk ligt stil. Al enige jaren. En Directrice Zr. Malgorzata ziet de aangevraagde subsidie de eerste twee jaar niet komen. De wachtlijst is groot: er zijn meer dan honderd wachtenden voor u... Als het aan de Projektgroep ' Samen Delen' Uitgeest ligt wordt die lijst op de kortst mogelijke termijn met minstens 40 namen ingekort.

Grand Cafe Beams wordt Cafe Beams

UITGEEST - Grand café Beams sluit op 1 maart zijn keuken en wordt weer gewoon Café Beams. "Na ruim een jaar ons als grand café te hebben gepresenteerd, hebben wij besloten om na tegenvallende resultaten de keuken te sluiten", aldus , "Dat wil niet zeggen dat alle activiteiten zullen stoppen. We gaan ons weer voor de volle honderd procent richten op het cafégebeuren." Om te beginnen is er zondagmiddag 13 maart van 16.00 tot 21.00 uur een optreden van de bluesband Blues of zo. Ook is er zondag 3 april weer het Lakeside Bluesfestival. Met Koningsdag zal er op het Gemeentehuisplein Fetherlite optreden en natuurlijk zijn er de wielerronde, kermis, kerstmarkt enzovoort. Beams wil zich ook meer gaan richten op feesten en partijen en het verzorgen van koffie en/of broodtafels na begrafenissen. Mensen die nog een dinerbon hebben kunnen deze besteden bij Absurd Eten & Drinken in de Koningsstraat 10, 1941 BD Beverwijk, 0251-769073. Wie geen gebruik wil maken van deze optie kan tegen inlevering van de tegoedbon tot 30 juni zijn geld terugkrijgen bij Café Beams of Café 't Portiertje.

Prachtig gevouwen theezakjes en geborduurde wenskaarten bij presentatie creatieve cursussen SUS

Leden van de creatieve cursussen van Stichting Uitgeester Senioren presenteerden 17 februari vol trots hun werken. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De mooiste creatieve werkstukken van cursisten van Stichting Uitgeester Senioren die deelnemen aan de cursussen tekenen en schilderen, theezakjes vouwen, beeldhouwen en boetseren, quilten, driedimensionaal, wenskaarten borduren en handwerken waren te bewonderen tijdens een presentatie op woensdag 17 februari 2016 in dorpshuis De Zwaan. Cursisten waren met mooie werkstukken naar het dorpshuis gekomen. Bezoekers waren enthousiast over al dat moois, gemaakt tijdens de diverse cursussen. Voor alle aanwezigen was er gratis koffie en thee. Wie zelf mee wil doen aan een creatieve (of andere cursus) van SUS kan contact opnemen met de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5. Telefoonnummer: 0251-319020 of e-mail: s.u.s@inter.nl.net. Meer foto's zijn te bekijken op de website www.uitgeestersenioren.nl.

Bedrijfsgeheim

Foto: Aangeleverd

Hoe vertrouwelijk is een bedrijfsgeheim?
In bijna alle arbeidsovereenkomsten staat een geheimhoudingsbeding, vaak zelfs met een hoge boete bij overtreding. Opmerkelijk genoeg zijn vonnissen over bedrijfsgeheimen schaars. Onze ervaring is dat het niet eenvoudig is iemand te betrappen op een overtreding van het geheimhoudingsbeding. Ook is niet alle informatie vertrouwelijk van aard. Alles wat algemeen bekend is, is niet 'geheim'.

Wat is dan wel een bedrijfsgeheim?
Er is alleen sprake van een bedrijfsgeheim als is voldaan aan de volgende voorwaarden:

A: Het moet gaan om een geheim, bijvoorbeeld een product in ontwikkeling;
B: Het geheim moet commerciële waarde hebben, zoals het recept van Coca Cola;
C: Het bedrijf moet stappen hebben genomen om te zorgen dat deze informatie geheim blijft. Het zal dus moeten gaan om informatie die iemand anders een voorsprong geeft in de concurrentie met de (oude) werkgever.

Bewijs
Alles draait in dit soort zaken om bewijs. Dat bewijs kan worden verkregen door intern onderzoek met gebruikmaking van moderne technieken en de inzet van een bedrijfsrechercheur. Ook kunnen we beslag leggen op bijvoorbeeld de computers van een bedrijf en de sleutelfiguren als getuige laten horen door de rechter. Samenvattend, weet wat uw bedrijfsgeheimen zijn. Wees selectief in het delen van de informatie en benoem de vertrouwelijkheid. Neem een schending serieus en onderneem actie als vertrouwelijke informatie zonder toestemming met anderen wordt gedeeld.

UITNODIGING
Bent u freelancer of ZZP-er? Werkt uw bedrijf regelmatig met zelfstandigen? Bent u voorbereid op het verdwijnen van de VAR per 1 mei? Op dinsdag 12 april 2016 geven wij om 16.00 uur weer een open seminar, dit keer in samenwerking met Rianne Demmers van Admers Advies Administraties & Fiscaal Advies: 'Veilig contracteren met freelancers en zzp'ers in 60 minuten'. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: www.advocaatlewin.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Hanneke Lewin

Meet & Eat Uitgeest

Foto: Aangeleverd

Meet & Eat Uitgeest is een enthousiaste groep van 18 vrijwilligers die koken leuk vinden en ook nog iets willen betekenen voor anderen. Meet & Eat Uitgeest is in eerste instantie opgericht door het Rode Kruis Uitgeest en de gemeente om iets te gaan doen om mantelzorgers in Uitgeest te verwennen. Ze koken bij de mantelzorger en de te verzorgen persoon in huis om even een ander gezicht te zien en een ander gesprek te kunnen krijgen. Hieruit voortgekomen zijn ze ook gaan koken bij mensen aan huis die in een sociaal isolement zijn gekomen. De vrijwilliger krijgt 10 euro van het Rode Kruis Uitgeest mee als extra stimulans. De vrijwilliger en de persoon in kwestie gaan samen bepalen wat er gegeten moet worden en ze gaan meestal samen de boodschappen doen. Tijdens het boodschappen en koken en natuurlijk tijdens het eten worden er fijne gesprekken gevoerd, iets dat enorm wordt gewaardeerd.

Er zijn intussen ook kookworkshops in de Zienhouse uit voortgekomen, zodat de mantelzorger er ook even uit kan om verwend te worden. Het is een ontspanning om even niet te hoeven zorgen en er even uit te zijn met gelijkgestemden. Ze krijgen een oppepper door middel van mooie gedichten, een luisterend oor, en natuurlijk een heerlijke maaltijd. De afgelopen keer kwam er ook een dame die het haar van de mantelzorgers wilde knippen en verzorgen. De kookworkshops worden onder andere gesponsord door slagerij Dick Kok, Rick's groente en fruit op de markt, Jumbo en Copyshop Uitgeest.

Ook bij woongroep De Brug wordt er elke woensdag vanaf 16 uur met een aantal vrijwilligers gekookt en gegeten. Met de bewoners wordt er bepaald wat er gegeten gaat worden en boodschappen gedaan. De bewoners mogen meehelpen boodschappen doen of helpen koken. Om 18 uur gaan ze dan gezellig met z'n allen aan tafel.

Meet & Eat Uitgeest wordt gecoördineerd door twee zeer enthousiaste vrijwilligers Anneke Stokkink en Fons van Noorden. Zij bedenken en coördineren de workshops en de intake gesprekken met de nieuwe personen, om daar de juiste vrijwilliger op te kunnen zetten zodat er een goede klik ontstaat. De nieuwe personen worden vaak aangedragen door kennissen of instanties die de mensen aanmelden bij Meet & Eat. Ook hebben ze nieuwe mensen geworven door te flyeren in het dorp, mensen aan te spreken op straat. Mocht u ook iemand kennen die hiervoor in aanmerking komt, kunt u op de website van Meet & Eat mensen aanmelden, www.meeteneat.com. Op www.facebook.com/meeteneatuitgeest staat actuele informatie en leuke foto's.

Uitslagen De Sjoelschijf

UITGEEST - De bekercompetitie is acht ronden oud: Dennis Swart 74 punten, Gerrit Spies 68, Margriet Duin 66, Ingeborg Bruijns 65, Gré de Graaf 64, Gea Meijer 63, Nel Spruit 60, Rita Hoogeland 56 (uit 7), Martin Wilson 55, Ruud van Kalmthout 52, Sonja Pick 51. Tweede ronde: A. Dennis Swart 39, Ruud van Kalmthout 34, Robert Pick 25; B. Jolanda Breed 39, Gerrit Spies 29, Frans Ponder 28. Dagscores: Evert Hup 1337, Anneke de Groot 1307, Martin Wilson 1292, Ruud van Kalmthout 1290, Nel Henneman 1273, Robert Pick 1262, Margriet Duin en Jan de Groot 1234, Ingeborg Bruijns 1228, Tini Meijer 1226, Dennis Swart 1223. Rita, Gré en Ruud stonden op de Bazaar op 28 februari en scoorden respectievelijk 969, 996, 1079, 1048, 1023 (Rita), 1099, 1151, 1110, 1176, 1193 (Gré), 1232, 1308, 1245, 1273, 1200 (Ruud). De eerstvolgende kienavond is op vrijdag 8 april 2016; drie kienronden € 8,00, vier lootjes € 1,25; aanvang 20.00 uur; zaal open om 19.30 uur. Irma Wijntjes boekte een pr van 981, Jannie Meems 980. Sjoelvereniging De Sjoelschijf houdt de clubavond elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Succes voor AV Lycurgus bij NK indooratletiek

APELDOORN/AKERSLOOT - Met één gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles en verschillende persoonlijke records was het NK indooratletiek, afgelopen weekend in Apeldoorn, zeer succesvol voor atletiekvereniging Lycurgus uit Akersloot. Menno Vloon won bij het polsstokhoogspringen het goud met een hoogte van 5.30 meter. Bij zijn tweede poging op deze hoogte brak zijn stok in drie stukken uiteen. In de vervangende poging die hij hiervoor kreeg overbrugde hij met gemak de 5.30 meter. Zilver was er voor Tony van Diepen op de 400 meter, in een tijd van 47.52. Johan Polman ging vanwege problemen met zijn knie niet van start in deze finale. De Uitgeestse Rianna Galiart won zilver met een evenaring van haar pr van 4.40 meter bij het polsstokhoogspringen. Op zaterdag won Dave Brandhoff met een hoogte van 2.10 meter het brons bij het hoogspringen. Zondag was er brons voor de Akerslootse Maureen Ellsworth op de 400 meter in een tijd van 54.78. Het was een gedeelde derde plaats omdat ze op een duizendste gelijk met Bianca Baak over de finish kwam. In de serie had ze 56,13 gelopen. Een verrassende bronzen medaille was er voor Gaeonn Meyer op de 200 meter. In een spannende wedstrijd kwam hij in 22.06 over de finish. Menno Schouten plaatste zich zaterdag voor de finale 1500 meter. Hierin kwam hij tot een vierde plaats in 3.52,54. Op zondag kwam ook Filip van der Hoven tot een vierde plaats bij het verspringen (6.93 meter). Een nieuw clubrecord was er voor Tasa Jiya. Na in de serie 60 meter 7.67 gelopen te hebben kwam ze in de halve finale als tweede na Dafne Schippers over de meet in een tijd van 7,46, een prachtige verbetering van haar pr en het clubrecord meisjes A. In de finale 60 meter eindigde ze als zevende in een tijd van 7.55.

Overige uitslagen:
Menno Schouten 800 meter 2.00.10;
Jorian Damen 800 meter 1.53,19;
Shimada Bajon 60 meter 7.98, 200 meter 25,35;
Nora Winter 400 meter 1.01.36;
Eva Jaarsma polsstokhoogspringen 3.40 meter;
Filip van der Hoven 60 meter serie 7.11 , halve finale 7.14;
Gaeonn Meyer 60 meter serie 6.97, halve finale 6.97;
Gaard van Vught 60 meter horden serie 8.43, finale 8,34 (7e);
Bas Jansen 60 meter horden 8,93, polsstok 4.30 meter (pr).

Vriendinnendag bij FC Uitgeest

Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - Wereldwijd voetballen er 29 miljoen meisjes en vrouwen. Voetbal is daarmee internationaal veruit de grootste sport voor vrouwen. Ook bij FC Uitgeest is er een stijgende lijn te zien in het aantal voetballende meisjes en dames. Dit seizoen zijn er zo'n 150 meisjes en dames die in competitieverband spelen. Om zoveel mogelijk meiden kennis te laten maken met de voetbalsport, organiseert FC Uitgeest dit jaar voor de derde keer de vriendinnendag. Tijdens de vriendinnendag neemt ieder meisje dat op voetbal zit, haar vriendin of vriendinnen mee. Zij gaan dan samen wedstrijden spelen met en tegen andere meiden met hun vriendinnen. Dit toernooi wordt gehouden op vrijdag 8 april, na schooltijd. De minimumleeftijd om mee te kunnen doen is vijf jaar.
Om ook kennis te maken met een voetbaltraining organiseert FC Uitgeest een proeftraining. Vrijdagmiddag 4 maart van 16.00 tot 17.00 uur is de training toegankelijk voor meiden van De Binnenmeer, Molenhoek en Vrijburg. Vrijdagmiddag 11 maart van 16.00 tot 17.00 voor meiden van basisschool De Wissel en Kornak. Opgeven voor deze training kan door een mail te sturen naar: vriendinnendagfcu@outlook.com onder vermelding van naam, leeftijd en school.

(Bron: FC Uitgeest)

Veelvraat Verdonk junior

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior weet week na week, ook deze keer weer, de sterkste te zijn in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Na aanvankelijk in de beginfase van de koers op Sportcomplex De Cloppenburgh het initiatief overgelaten te hebben aan Henk Louwe en consorten en als een aimabel renner te figureren, sloeg Henk Verdonk junior vervolgens krachtig en genadeloos toe. Niemand, maar dan ook niemand was bij machte in het spoor te blijven van deze al wekenlange geweldenaar. Zelfs in de slotfase was Verdonk junior nog in staat een snelste rondetijd te klokken ooit gereden op dit parcours. Uitslag: 1. Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee) 2. Henk Louwe (Alkmaar) 3. Jordy Brink (Heerhugowaard).

Maakkennismettennis

UITGEEST - Ronald Vlieland en Sharon Krop, trainers van tennisvereniging De Dog, hebben het project Maakkennismettennis voor de kinderen van alle basisscholen in Uitgeest afgerond. Het was voor het derde achtereenvolgende jaar dat dit project werd gehouden. Tijdens de reguliere gymlessen op school of op locatie bij De Dog konden de kinderen ontdekken hoe leuk het tennisspelletje is. Ronald en Sharon willen hier graag een vervolg aan geven met een open middag voor alle Uitgeester kinderen, zaterdag 12 maart om 14.00 uur. De trainers verzorgen dan een clinic. De clinic wordt gegeven op het tennispark aan de Niesvenstraat (achter de hockeyvereniging). De koffie/thee/limonade staat klaar en voor de eerste vijf kinderen die zich aanmelden als nieuw lid van TV De Dog is het lidmaatschap het eerste jaar gratis (mits je tennislessen afneemt). TV De Dog heeft geen wachtlijst (senioren kunnen zich ook aanmelden als nieuw lid) en de kinderen kunnen meteen meedraaien met de lessen, want die beginnen in de week van 14 maart. Voor meer informatie: jeugdcommissie@tvdedog.nl.

Bridgeclub Uitgeest

Door Paul Wijte

Af en toe komt het voor dat mij niets anders rest dan met enige distantie (1100 kilometer lijkt me ruim voldoende) naar de uitslagen te kijken, en, zelf niet deel genomen hebbend aan het strijdgewoel dat vooral het competitieve bieden is, me vervolgens te verbazen. Het eerste spel waar mijn oog op valt, spel 9, daar bieden 5 van de 6 paren 3SA of 4SA. Allen maken 12 slagen, terwijl er als je naar de spelverdeling kijkt nooit meer dan 11 slagen te halen zijn; ruiten aas en heer zijn buitenboord en de klaversnit zit mis. Eric Molenaar-Harry Twaalfhoven bieden opportuun als enig koppel 6SA en maken dat voor een volle top. Het kan natuurlijk zijn dat de spelverdeling verkeerd is ingevoerd, maar het kan ook zijn dat dit exemplarisch is voor de kwaliteit van het tegenspel bij de BCU (het tegenspel is het moeilijkste onderdeel van het bridgen).
Het tweede spel is spel 24. Twee keer wordt 5 ruiten geboden, en gemaakt met twee overslagen. Drie keer wordt 3SA geboden, en gemaakt met twee, drie of vier overslagen. Geen enkel koppel ruikt ook maar aan 6 ruiten, het enig goede contract, dat gemaakt wordt met een overslag omdat schoppenheer goed zit (7 ruiten bieden is dus voor de gokkers). En dit spel? Exemplarisch voor het bieden? Dan is er zowel wat betreft tegenspel, als wat betreft bieden voor veel A-lijners nog werk aan de winkel. Genoeg van die afstandelijke (zure?) notities! Klaas de Groot-Peter Kossen winnen de A-lijn met een mooie 64% en staan een straatlengte voor in deze vierde periode. Harry Twaalfhoven-Eric Molenaar scoren in hun kielzog een dikke 58%, een score die zij nodig hadden om degradatie af te wenden. In de B-lijn een aardige 61-er van Evelien Huising-Ria Weel die daarmee de eerste plaats wegkapen voor Henk Graafsma-Theo Vijn. In de C-, D- en E-lijn zien wij drie keer een eerste plaats met zo'n 56%. Je zou zeggen dat in die lijnen een gelijkopgaande strijd heeft plaatsgevonden. Het zou ook kunnen dat het kleine aantal paren in deze lijnen voor een gelijkmatige verdeling zorgt.

De beste drie van iedere lijn:

A-lijn: 1 Klaas de Groot-Peter Kossen 64,17% 2 Harry Twaalfhoven-Eric Molenaar 58,50% 3 Marléne Heijne-Henk Jonker 57,92%;
B-lijn: 1 Evelien Huising-Ria Weel 61,81% 2 Henk Graafsma-Theo Vijn 58,33% 3 Ed de Ruyter-Siem Wijte 55,56%;
C-lijn: 1 Ans Andringa-Ria de Wildt 56,25% 1 Ria Beerens-Riet Meijer 56,25% 3 Wim Terol-Jac Sintenie 55,56%;
D-lijn: 1 Riet Balster-Evert Rozemeijer 56,77% 2 Will Griffith-Loes Apeldoorn 56,25% 2 Jan Goeman-Henk Zwaan 56,25%;
E-lijn: 1 Joke Jacobs-Jaap Zonneveld 56,25% 2 Anneke Pel-Karel Romkes 54,69% 3 Riek Koek-Annie Nijman 54,17%.

Uitslagen SV De Vrijheid

AKERSLOOT - Er werd afgelopen woensdag weer goed geschoten in bijna alle klassen, alleen de schutters in de ereklasse lieten het afweten en zo kon het gebeuren dat Henk Levering met 94 punten winnaar werd in deze klasse. In de A-klasse behaalde Tim de Groot een uitstekende 99 punten, slechts één puntje verwijderd van de magische grens van 100. Tweede was Dennis Arends met 93 punten. In de B-klasse was Annemarieke Kramer de baas met 94 punten, tweede was hier Jan Deijle met 91 punten. Tenslotte pakte Ewout Popma met 94 punten in de C-klasse de winst voor Marco Schoon die 93 liet noteren.

Tafeltennisvereniging Uitgeest

Patrick Rasch in actie voor TTV Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Bij tafeltennisvereniging Uitgeest kwamen dit weekend twee van de vier teams in actie. Team 2 was op bezoek in de hoofdstad van Noord-Holland en moest het opnemen tegen TSTZ Haarlem 8. De gehele wedstrijd was wisselvallig. Patrick Rasch wist deze avond drie keer te winnen, maar hij maakte het wel spannend. Gelukkig wist hij zijn hoofd koel te houden. Vooral in zijn laatste partij van de avond won hij twee games met 10-12. René van Buren verloor zijn eerste partij en behaalde twee keer winst. Thom van Son mocht invallen en team 2 was erg blij met hem, want hij wist één partij te winnen, waardoor de Uitgeesters een overwinning van 4-6 konden vieren. Team 3 moest in Beverwijk tegen Rapidity 7 vechten. Het was een nagelbijter, vier sets werden in vijven gespeeld en drie keer was Uitgeest het sterkere team. Jelle van Werkhoven was verantwoordelijk voor twee winsten van de vijfsetters, het lijkt zijn specialiteit te worden. In totaal boekte hij drie winsten. Dennis Janssen wist een punt te behalen met zijn gevreesde smashballen en samen met Nico Baltus wisten hij ook de dubbel te winnen. Eindstand: 5-5.

Klaverjasdrive

UITGEEST - Er is vrijdag 4 maart weer een klaverjasdrive in het clubgebouw van FC Uitgeest. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. Met het kaarten en een verloting zijn prijzen te winnen.

Programma FC Uitgeest

Zondag 6 maart

14.00 uur FC Uitgeest 1 – Stormvogels 1

Het volledige programma kunt u lezen op de website van de vereniging www.fcuitgeest.nl.

Politienieuws

Inbraak
UITGEEST - Bij een bedrijf aan de Oosterwerf werd in de nacht van 22 op 23 februari ingebroken. Een toegangshek werd vernield. Vervolgens werd tevergeefs getracht een tweetal nooddeuren open te breken. Bij een derde deur gelukte het binnen te komen. De begane grond en eerste etage werden doorzocht. Hierbij werd een rolluik vernield. Er wordt niets vermist.
Op 23 februari werd tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Wethouder Zonneveldstraat. De dader(s) kwam vermoedelijk via een niet afgesloten achterdeur de woning binnen. Het slot van de voordeur werd geforceerd. De gehele woning werd doorzocht. Er werd een sierradenkistje weggenomen.
Op 27 februari tussen 18.30 en 23.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Hogeweg. De bewoners waren op dat moment niet thuis. Een raam aan de achterzijde werd opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Er werd een laptop ontvreemd.

Vernieling
UITGEEST - Een elektrische buitenspiegel van een op de Plevierstraat geparkeerde personenauto werd vernield tussen 23 en 24 februari.

Winkeldiefstal
UITGEEST - Een klant van een supermarkt aan de Middelweg werd 26 februari om 12.00 uur de dupe van diefstal toen zij in de winkel werd afgeleid door twee vrouwen. Haar boodschappentas hing aan de winkelwagen. Vermoedelijk werden tijdens de afleidingsmanoeuvre door een derde vrouw een portemonnee en een mobiele telefoon uit de boodschappentas ontvreemd.
Op zondag 28 februari om 17.20 uur werd een vrouw betrapt bij een winkeldiefstal in een supermarkt aan de Melis Stokelaan. Zij passeerde de kassa zonder te betalen met een tas met boodschappen ter waarde van 37.50 euro. Zij bekende de diefstal. Een nader onderzoek wordt ingesteld.

Aanrijding
UITGEEST - Een aanrijding vrijdag 26 februari om 19.20 uur op de A9 ter hoogte van Uitgeest. Twee personenauto's haalden op de linkerrijstrook een vrachtauto in. Nadat de voorste personenauto de vrachtauto was gepasseerd gaf deze richting aan naar rechts en stuurde ook daadwerkelijk die kant op. Vervolgens stuurde hij echter weer naar links en remde vervolgens om onduidelijke reden. De achterop komende bestuurder kon zijn voertuig niet meer tijdig tot stilstand brengen en kwam met zijn voorganger in aanrijding. Deze begon te tollen en kwam tot stilstand tegen de vangrail. Zijn voertuig moest worden weggesleept door een takelbedrijf.

Snelheidscontrole
UITGEEST - Bij een snelheidscontrole op de Geesterweg op 26 februari reden 33 van de 779 passanten te hard. De hoogste snelheid bedroeg 69 kilometer per uur. Op de Geesterweg geldt een maximum snelheid van vijftig kilometer per uur.

Openbare dronkenschap
UITGEEST - Een jongen werd zaterdag 27 februari om 3.15 uur aangetroffen op de Prinses Beatrixlaan. Hij lag op de grond en klaagde over pijn aan zijn been. Hij was behoorlijk onder invloed van alcohol. De jongen is naar huis gebracht. Hij krijgt een proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Over huid en haar

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het een heel klein beetje winter in Nederland en zie ik veel meer mensen met huidklachten op het spreekuur dan gebruikelijk. Wat zou daarvan de reden zijn? En wat is er aan te doen?

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Het beschermt ons tegen allerlei invloeden van buiten en heeft ook een belangrijke functie bij de warmteregulatie van het lijf. De huid kan ook allerlei stoffen opnemen en uitscheiden. Op specifieke plaatsen heeft de huid haar voor extra warmte-isolatie of nagels of eelt voor extra bescherming. En verder zit de huid vol met tastlichaampjes en zenuwen en is zo een belangrijk zintuig (tast/gevoel).

Omdat de huid een onderdeel is van het hele menselijk lichaam, kunnen aandoeningen van andere orgaansystemen soms aan de huid zichtbaar zijn. Als je niet lekker bent of 'niet goed in je vel zit', is dat aan de huid te merken. Die ziet er dan dof en bleek of juist warm en zweterig uit. En als het de huid allemaal te veel irriteert, ontstaat jeuk of zelfs eczeem.

De huid produceert zweet (om afvalstoffen en warmte af te voeren) en vet (om zichzelf tegen invloeden van buiten te beschermen). Wanneer het lichaam gezond is en we gezond eten, wordt er weinig afval uitgescheiden en zal het zweet en vet nauwelijks ruiken. Pas wanneer bacteriën gaan groeien op plaatsen waar het zweet aanwezig blijft ontstaat 'transpiratiegeur'. Het is goed om je te realiseren dat je hinderlijke luchtjes kunt vermijden door je lijf gezond te houden en overmatig zweet (oksels/liezen/tenen) regelmatig met water weg te spoelen. Dan heb je dus geen deodorant, parfum etc. nodig!

En nu ik het daar toch over heb: is het niet wonderlijk dat we dagelijks ons natuurlijke vet van het lichaam afdouchen met zeep, om vervolgens onze huid in te smeren met vet uit een potje dat helemaal vol zit met geur- en conserveermiddelen, die giftig zijn voor je huid? Alles wat je op je huid smeert wordt door je lichaam opgenomen. Smeer dus in principe niets op je huid dat je ook niet zou opeten! Een droge huid is veel sneller geïrriteerd dan een vette. Dat is logisch, de vette beschermlaag ontbreekt. Bij iedereen die ouder wordt, zal de huid droger worden. Maar ook als de omgevingslucht droog is, zoals wanneer het vriest en de cv flink brandt. Dat is de reden dat ik nu zo veel mensen met huidirritatie zie.Het is dan van belang dat we ons natuurlijke vet niet wegwassen: vermijd zeep en beperk het douchen. En help de huid door er iets vets op te smeren dat geen irritatie veroorzaakt. Het liefst dus iets zonder parfum. Of nog beter: iets dat ook eetbaar is, zoals kokosolie.

Wanneer de irritatie zo erg wordt dat krabben onvermijdelijk wordt en eczeem ontstaat, is een bezoekje aan de huisarts nuttig. Zoals wij persoonlijk veranderen door alles wat we in het leven meemaken, zo verandert ook onze huid: de elasticiteit gaat verloren en we krijgen rimpels (die je kunt voorkomen door je huid gezond te houden en niet door er een zalfje met Q10 op te smeren), pigmentvlekken, wratten en andere uitstulpsels. Veel mensen vinden dat niet mooi en zien hun huid liever als een polderlandschap dan als ruige natuur. Ik ben gek op ruige natuur, maar wil best meewerken aan een polderlandschap.

Dan nog enige woorden over huidkanker. Wanneer is er reden om daar bezorgd over te zijn? De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je er één of meer hebt. Dat is niet zo erg, want de groei is langzaam en het zaait nooit uit. Ze zijn te herkennen aan een wondje dat na weken nog niet is genezen. Veel minder vaak komt een melanoom voor. Dat kan ook jongeren treffen. Een melanoom ziet er uit als een moedervlek (bruin), maar dan asymmetrisch, met een vage of grillige rand en met verschillende schakeringen bruin. Wanneer je twijfel hebt over de goedaardigheid van een huidplekje, twijfel dan niet om naar de huisarts te gaan. Een bezoekje van vijf minuten kan je op dit punt weer jaren gerustheid geven!

Tot slot: als we de huid geen plezier doen met zeep, crèmes, cosmetica en parfums, hoe kunnen we onze huid dan wel verwennen als dank voor alle diensten die hij ons dagelijks bewijst? Door hem te (laten) aaien, strelen en knuffelen. Daar is hij gek op!

Aangepaste busroute tijdens afsluiting Velsertunnel

Beeld: Rijkswaterstaat Foto: Rijkswaterstaat

REGIO - De buslijnen 73 (Haarlem – Uitgeest) en 74 (IJmuiden – Heemskerk) krijgen een aangepaste route tijdens de renovatie van de Velsertunnel. Dit zijn de provincie Noord-Holland en Connexxion overeengekomen in een alternatief vervoersplan voor de komende periode. Voor de busreiziger wordt de omrijdtijd tijdens de afsluiting van de Velsertunnel daarmee aanzienlijk ingekort. De alternatieve busroutes gaan in vanaf 16 april en gelden gedurende de periode dat de Velsertunnel gerenoveerd wordt.

Tijdens de renovatie van de Velsertunnel wordt al het verkeer omgeleid via de A9/Wijkertunnel. Om de reistijd voor deze omleidingsroute in te korten zijn de provincie Noord-Holland en Connexxion gekomen tot een alternatief vervoersplan. Hierbij wordt het busvervoer zoveel mogelijk aangesloten op de veerpont in Velsen (buslijn 74) of op het NS-station in Santpoort-Noord (buslijn 73). Om een goede overstap mogelijk te maken naar de veerpont of trein, gaan de bussen rijden op de veerpont- en treintijden.

Compensatieregeling
Voor jaarabonnementshouders van Connexxion die veel gebruik maken van lijn 73 wordt een compensatieregeling uitgewerkt vanwege de overstap op de trein voor het traject Santpoort-Noord – Beverwijk. De busreiziger wordt binnenkort via Connexxion op de hoogte gebracht van de nieuwe busroutes. De provincie betaalt mee aan de aangepaste omleidingen van het openbaar vervoer tijdens de sluiting van de Velsertunnel. Met deze bijdrage wil de provincie het openbaar vervoer ook aantrekkelijk houden tijdens de renovatiewerkzaamheden.

(N)ooit te oud to be happy?!

Door Evelien Martens

Gezien: Marjan Berk, Nooit te oud to be happy, vrijdag 26 februari in De Zwaan Cultureel.

De ingrediënten voor deze avond staan ons al op het toneel op te wachten: een inmiddels 83-jarige schrijfster (Marjan Berk), een 61-jarige man (Jan Elbertse) met warme stem en dito uitstraling en een 38-jarige frivole pianiste. Jan en Marjan nemen de microfoon ter hand en starten de avond met een lied. Mijn oog valt even op de vier grote vellen papier die voor hen op de grond liggen. Laten we het voor het gemak maar een grote spiekbrief noemen. Wat doe je eigenlijk als je oud bent? In elk geval wordt de dag gestart met 'Nederland in Beweging'. De mambo wordt driftig door Marjan voorgedaan evenals het trainen van het gefaseerd zitten. Marjan is op dreef. Hier en daar wordt er gegniffeld. Na het eerste verhaal uit Marjans eigen werk is Uitgeest opgewarmd. "Mijn kleinkinderen durven niet meer bij me in de auto. En ik heb net op frauduleuze wijze mijn rijbewijs verlengd", deelt ze met ons. Ik lach en kijk om me heen. Ik besef dat ik met voorsprong de jongste in de zaal ben. En dit een erg herkenbaar verhaal voor mij is met mijn bijna 87-jarige oma. Ook al is ze 'happy as can be' ik zal niet meer zo snel naast haar in de auto kruipen. Naast de korte anekdotes en verhalen is er ook muziek. Jan Elbertse zingt liedjes van Toon Hermans en Guus Vleugel. Een mooie warme stem. De Zwaan omarmd deze bijzondere man direct. Jan is niet alleen Dick Bruna, een van de karakters die hij de afgelopen jaren speelde, maar bovenal gewoon Jan. Een bijzonder fijne zanger. En dan is daar pianiste Jelke die zich zo nu en dan in de anekdotes mengt. Met een lied over haar eisprong, eierstokken en weet ik wat al niet meer slaat ze de plank ietwat mis. Dit doet echter niks af aan haar fijne en lichtvoetige pianospel de rest van de avond. De liedjes hebben echter nauwelijks raakvlakken met hetgeen er verteld wordt. Wederom een gemiste kans. Na vijf kwartier sluiten Jan, Marjan en Jelke deze voorstelling in de Zwaan Cultureel af. De voorstelling laat ons in ieder geval zien dat je als oudere echt niet voorgoed achter de geraniums hoeft te gaan zitten. Maak het leven leuk. Je mag er zijn! Marjan eindigt met het lied 'Ik ben er nog'. En ze is er nog….

Familievoorstelling De sterke verhalen van Thor bij De Zwaan Cultureel

Illustratie: Suus van den Akker

UITGEEST - De familievoorstelling De sterke verhalen van Thor van theatergroep Witte Raaf is zondag 6 maart te zien in De Zwaan Cultureel. Een sprankelende voorstelling waar het spelplezier en de muzikaliteit van af spat!

Thor heeft een enorme fantasie. Hij zegt dat hij ontzettend sterk is en veel avonturen beleeft. Hij wil zanger, drummer én gitarist worden. De bandnaam weet hij al: De Torren! Of toch De Kevers? Maar met wie kan hij muziekmaken? Zijn vader Odin heeft nooit tijd. Die bestuurt de wereld. En zijn buurmeisje Freya vindt Thor maar raar. Thor wil meetellen. Hij gaat de wereld in en wordt door Loki op de proef gesteld. Het wordt een avontuurlijke ontdekkingsreis, over het ontstaan van de wereld en ook over Thor zelf.

De voorstellingen van Witte Raaf combineren mythologie met muziek en zijn een lust voor oog en oor. Op aansprekende, komische en ontroerende wijze verbinden ze mythen en sagen met muziek van betekenisvolle componisten uit de (pop)geschiedenis, zoals in deze voorstelling nummers van de Beatles. Zo worden grote onderwerpen, belangrijke klassiekers en toonaangevende namen een feest voor de hele familie.

Aanvang van de familievoorstelling is 14.30 uur. De toegangsprijs is € 10,-, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via online reservering. Voor meer informatie en andere voorstellingen: www.dezwaancultureel.nl.

Janna van Zuijlen verhaalt over levensboom

De Levensboom staat symbool voor het eeuwige leven en vruchtbaarheid. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - De Uitgeestse papierknipkunstenares Janna van Zuijlen - Van Leeuwen geeft een lezing over de levensboom in de protestantse kerk aan het Dielofslaantje op 6 maart om 14.30 uur.

De levensboom staat in veel religies en culturen symbool voor het eeuwige leven en vruchtbaarheid. De boom wordt vaak in verband gebracht met de geestelijke ontwikkeling van mensen. Zij vertegenwoordigt het leven, zowel voor mens en natuur. De levensboom of boom des levens wordt in het Bijbelboek Genesis genoemd als de boom der kennis van goed en kwaad. Aan de hand van foto's wordt in deze lezing de symboliek uitgelegd van de levensboom die verwerkt is in onder andere de papierknipkunst, tekeningen en verzamelingen.

Janna van Zuijlen knipt en tekent al meer dan 35 jaar en heeft diverse prijzen gewonnen met werkstukken van papierknipkunst. Ze exposeerde op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Janna deed diverse cursussen en opleidingen in handenarbeidtechnieken, papierknipkunst en mandalatekenen, maar is hoofdzakelijk autodidact. Ze geeft cursussen, demonstraties, lezingen en maakt gelegenheidsprenten. Ze is geïnteresseerd in symboliek in de kunst, vooral De Levensboom heeft haar passie. Toegang € 7.50 incl. consumptie. Reserveren mogelijk: tel. 0251-319171 of koosje.wiegman@hetnet.nl.

Vrouw Drechtje

Drechtje en haar reconstructie zijn te zien in het Huis van Hilde. Foto: Gerrit Bus

CASTRICUM - Drechtje is de naam van de vrouw die centraal staat in de nieuwste tentoonstelling in het Huis van Hilde. Tijdens opgravingen bij de N23/Westfrisiaweg ontdekten archeologen het skelet van een jonge vrouw uit de bronstijd. Ze noemden haar Drechtje, omdat ze in de gemeente Drechterland gevonden werd. Ze is 3500 jaar jaar geleden begraven, liggend op haar rug, met de handen voor de borst gevouwen. Drechtje was vermoedelijk tussen de twintig en 24 jaar oud toen ze stierf. We weten dat ze 1,60 meter lang was en schoenmaat 36 had. Op basis van haar schedel is een gezichtsreconstructie gemaakt.De tentoonstelling presenteert het verhaal van de opgraving, de reconstructie van haar gezicht en aspecten van het leven in de bronstijd. Drechtje krijgt als nieuwe mensfiguur een plek in het archeologiecentrum. Fysisch antropoloog Maja d'Hollosy heeft het gezicht gereconstrueerd. De tentoonstelling werd 24 februari officieel geopend en duurt tot 26 juni 2016. Huis van Hilde, Westerplein 6, Castricum. huisvanhilde.nl.