De Uitgeester

20 december 2017

De Uitgeester 20 december 2017


Laatste krant 2017

UITGEEST - Voor u ligt de laatste Uitgeester van 2017. Volgende week (27 december) verschijnt de krant niet. De redactie van De Uitgeester kijkt terug op een fantastisch jaar. We kregen meer likes op Facebook, meer bezoekers op onze website en de krant valt nu ook in Akersloot op de deurmat. De eerstvolgende krant verschijnt op 3 januari. Heeft u iets voor de redactie? Zorg dat het ruim op tijd bij ons binnen is! De redactie mailen kan via: redactie@uitgeester.nl. Namens het hele team van De Uitgeester: fijne feestdagen en een mooi 2018!

De Zien decor van sfeervolle kerstmarkt

Er was veel moois te vinden op de kerstmarkt bij zwembad De Zien. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Zwembad De Zien was afgelopen vrijdag het decor van een sfeervolle kerstmarkt. Natuurlijk mocht een kerstman niet ontbreken op dit evenement. Met een bel in de hand stond de kerstman de bezoekers op te wachten en kinderen konden met hem op de foto.

De avond begon rustig, maar al snel was het aansluiten en rustig schuifelen 'in de file' langs de kramen. Rond 19.30 uur waren er al ruim 500 mensen de toegangspoort van het zwembad gepasseerd. Bezoekers werden getrakteerd op een tiental kramen vol met moois. Live muziek, glühwein, hapjes en warme chocolademelk maakten de avond compleet.

Nieuw restaurant 'Dok-10' geopend in Akersloot

Johan Slim verwelkomt u graag bij Dok-10 bar & kitchen: "Laat u verrassen!" Foto: Anita Webbe

AKERSLOOT - De nieuwe koers van het voormalige restaurant 't Kombuis is een feit. Het restaurant heet voortaan 'Dok-10 bar & kitchen', met ervaren uitbater Johan Slim aan het roer. Het eerste deel is na een grondige verbouwing klaar en vanaf donderdag 21 december geopend voor à la carte. Dok-10 is door de ligging, het sfeervolle interieur, gastvrije service en hoogwaardige kookkunsten de perfecte locatie voor uw diner, receptie, feest of borrel. Nieuwsgierig? Lees verder op pagina...

De Uitgeester blikt terug

UITGEEST – Ronald Vlieland, Dennis Bakkum, Kees Beentjes en Rob Klaver vestigden afgelopen zomer het wereldrecord dubbelspel tennis. Met z'n vieren stonden zij 62 uur achter elkaar te tennissen op TV De Dog.

Naast het vestigen van een wereldrecord haalden zij ook nog eens 50.000 euro op voor Stichting Terre, dat onderzoek ondersteunt naar het syndroom van Rett, een zeldzaam syndroom dat leidt tot geestelijke en lichamelijke invaliditeit bij voornamelijk jonge meisjes. Twee jaar geleden kwam Vlieland met het idee om de recordpoging te doen, waarna een periode van zwaar trainen en diëten volgde.

Terugblik op wereldrecord
Samen met De Uitgeester blikken Ronald Vlieland (29) en Kees Beentjes (36) terug op het jaar 2017, waarin zij een wereldrecord wisten te vestigen.

Over matig Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Alle (genees-)middelen die we innemen zouden idealiter alleen maar goed voor ons moeten zijn en geen bijwerkingen hebben. Helaas is dat niet altijd zo. Hoe gaan we daar dan mee om?

Drankje
Stel: De dokter schrijft je een lekker drankje voor, dat ervoor zorgt dat je je tijdelijk iets beter voelt, zou je dat dan innemen? En stel dat hij je waarschuwt voor de volgende veelvoorkomende bijwerkingen: Vetzucht en diabetes mellitus en toegenomen kans op hart- en vaatziekten, hoofdpijn, buikpijn, doorslaapproblemen, agressie en stemmingsstoornissen, fors verhoogde kans op bijna alle vormen van kanker, moeheid, plasproblemen, valgevaar, jicht, spierzwakte, nachtelijke kuitkrampen, dementie en ongeschiktheid om auto te rijden of machines te besturen, zou je het dan nog nemen, denk je?

Veiligheid
Het antwoord is vermoedelijk "nee". En terecht! Geneesmiddelen behoren veilig te zijn, te doen waarvoor ze bedoeld zijn en (liefst) geen bijwerkingen te hebben. Allerlei instanties controleren daarop voordat zo'n middel op de markt mag komen. En de richtlijnen daarvoor worden steeds strenger. Het oude aspirine, dat nog altijd gewoon te koop is bij de drogist, zou in deze tijd bijvoorbeeld nooit meer door de keuring komen!

Bijwerking
Het is daarbij ook goed te beseffen dat veel 'geneesmiddelen' eigenlijk niet genezen, maar alleen de klachten wegnemen of verminderen. Het is dus altijd goed om kritisch te zijn op het al dan niet nemen ervan. En wanneer blijkt dat een middel bijwerkingen geeft, dan is dat een teken dat je lijf dat middel niet verdraagt en niet wil hebben! Tegenwoordig is het mogelijk om voor 600-1300 euro je farmacogenetisch profiel te laten bepalen. Dat profiel vertelt je welke geneesmiddelen je wel en niet verdraagt. Waarschijnlijk wordt het bepalen van zo'n profiel in de naaste toekomst gemeengoed en kan daardoor een bewustere medicijnkeus gedaan worden en de kans op bijwerkingen worden geminimaliseerd. Maar ook in díe toekomst blijft het beter om geen geneesmiddelen te hoeven gebruiken!
Gif
Terug naar het 'doktersdrankje' van de eerste alinea. Het gaat hier over een bestaand drankje, dat overal te koop is en door vrijwel iedereen vrijwel iedere dag gedronken wordt! Is dat vreemd, of is dat vreemd? Het gaat over álle drank waar alcohol in zit. Hartstikke giftig! En toch drinken we het vrijwillig (niet eens op doktersvoorschrift!) met z'n allen in grote hoeveelheden! Omdat we onszelf korte tijd iets beter voelen en pretenderen dat het daardoor gezelliger is, vergiftigen we ons lijf en schaden we onze gezondheid! Nee, dan zijn de pillen van de dokter, zelfs een aspirientje, tóch een stuk veiliger!

Tip
Nu kan het zijn dat je na het lezen van dit stukje geschrokken bent van de negatieve effecten die alcohol op je lijf heeft. Dat is dan precies de bedoeling! Maar heb je er tóch wat moeite mee om verder alcohol-loos door het leven te gaan, dan heb ik nog wel een tip voor je om de schadelijkheid te beperken: Bedenk dat je vooral de eerste slok het beste proeft. De rest gaat er zonder veel speciale aandacht achteraan. Neem daarom na elk glas alcoholische drank een glas water. Beter is zelfs om na elke slok alcohol een slok water te nemen! Niet alleen krijg je daardoor nog maar de helft van de alcohol binnen, maar bovendien vul je het extra vocht dat je door de alcohol verliest, direct weer aan!
Dus als je jezelf toch een drankje toestaat: geniet, maar drink met mate en met water!

Mannen achter wereldrecord tennissen blikken terug "We trainden zo hard dat ik m'n armen niet meer kon optillen" Door Frank Meijer

Twee van de vier mannen achter het wereldrecord tennissen. Foto: Frank Meijer

UITGEEST – Afgelopen zomer vestigden Ronald Vlieland, Dennis Bakkum, Kees Beentjes en Rob Klaver het wereldrecord dubbelspel tennis, door 62 uur achter elkaar te tennissen op TV De Dog. Nu 2017 bijna is afgelopen blikken Ronald Vlieland (29) en Kees Beentjes (36) terug op de recordpoging en de voorbereiding daarop.

In de kantine van tennisvereniging TV De Dog zitten Vlieland en Beentjes tevreden aan een biertje. Zelf geven ze eerlijk toe dat ze het strenge trainingsregime van de voorbereiding los hebben gelaten. Een half jaar geleden stonden de twee mannen nog 62 uur lang te tennissen op de baan die vanuit de kantine te zien is, die er toen heel anders bij lag. "Er was helemaal een soort arena gebouwd om de baan heen", zegt Beentjes.

Recordpoging
Zo'n twee jaar geleden kwam Vlieland met het idee om de recordpoging te doen. "Voor m'n dertigste wou ik nog iets groots doen en dit leek mij een mooi idee." Vlieland stelde een team samen met onder andere Kees Beentjes, die wel even tijd nodig had om na te denken voordat hij besloot om mee te doen: "Toen Ronald mij belde met zijn verzoek heb ik wel even twee nachten niet zo goed kunnen slapen", aldus Beentjes. Die twijfels waren er niet bij Dennis Bakkum. Zijn dochter Pleun lijdt aan het syndroom van Rett, waarvoor geld werd ingezameld bij de recordpoging.

Vlieland vond het belangrijk dat het syndroom van Rett onder de aandacht kwam, minstens zo belangrijk als de recordpoging. "Bij zoiets groots, hoort ook iets maatschappelijks", zegt Vlieland. Met het gevestigde record wisten de mannen 50.000 euro op te halen voor Stichting Terre, een stichting die onderzoek naar het syndroom ondersteunt. Wat Vlieland vooral belangrijk vond, was dat het syndroom onder de aandacht werd gebracht. Daarom ging hij in de aanloop naar de recordpoging het hele land door met een paarse tennisbal, om de recordpoging en daarmee het syndroom van Rett onder de aandacht te brengen.

Flinke voorbereiding
Aan het record ging een flinke voorbereiding vooraf. De mannen moesten fysiek op niveau komen en daar was veel training voor nodig. Beentjes: "Op een gegeven moment trainden we zo hard dat ik m'n armen niet eens meer kon optillen om m'n haren te wassen onder de douche." Een jaar van tevoren gingen ze trainen en deden ze ook nog een oefensessie, waarbij ze 24 uur lang tennisten. "Toen merkte we pas hoe erg het leefde onder de mensen. Ook was het voor onszelf een belangrijk moment omdat we vertrouwen begonnen te krijgen in onze recordpoging", zegt Beentjes. Na de sessie werden de mannen snel fit: ze gingen naar de sportschool, hardlopen, tennissen en diëten. Ze kregen een koolhydraatarm dieet mee van de diëtiste waardoor ze snel veel vet verloren.

Naast fysiek moesten de heren ook mentaal worden voorbereid op de grote opgave. Middels een sportpsycholoog werden ze klaargestoomd om hun doel te bereiken. Vlieland: "Hierdoor waren we alleen nog maar bezig met zondag tien uur, het moment dat we de 62 uur zouden halen. Zo werd voorkomen dat we na het evenaren van het vorige record ermee zouden stoppen." Ondanks dat Vlieland zichzelf begin dit jaar fysiek sterk genoeg waande, merkte hij wel dat er nog veel dingen aan z'n hoofd waren in de aanloop. "Er moesten nog veel dingen geregeld worden, veel randzaken ook."

IJmonder van het Jaar
Vlieland is onlangs genomineerd voor de prijs IJmonder van het Jaar 2017 maar hij blijft bescheiden. "Het is jammer dat zo'n prijs maar naar één persoon kan gaan. Want hier zaten zoveel mensen achter met wie we samen iets heel moois hebben gedaan." Beentjes: "Iedereen heeft z'n rol gehad in dit evenement, dat is erg mooi."

"We gaan je missen nu je gaat...!" Binnenmeer neemt afscheid van juf Helma

Juf Helma met haar klas 1/2c van De Binnenmeer Foto De Binnenmeer

UITGEEST - Kinderen van 1/2c van basisschool de Binnenmeer zongen dinsdag een afscheidslied voor juf Helma. "We gaan je missen nu je gaat...!" klonk het op de melodie van Anna Kendrick's hit 'Cups (When I'm gone)'.

De kinderen zongen het lied omdat juf Helma Lamers met pensioen gaat. Lamers gaat met ingang van 1 januari 2018 samen met haar man Harry genieten van haar welverdiende pensioen. De klas werd dinsdagmiddag door de juf getrakteerd op zelfgebakken pannenkoeken als 'twaalfuurtje'. Dat was smullen!

Altijd al juf willen worden
"Op jonge leeftijd wist ik al dat ik juf wilde worden en zo gebeurde het dat ik in de jaren zeventig in Haarlem in de Hout mijn opleiding begon aan de Kleuterleidsters Opleiding School (KLOS). Na de opleiding had ik gelijk een baan op de Engelbewaarder Kleuterschool in Velsen-Noord. Daarna heb ik ervoor gekozen om thuis te blijven toen onze drie dochters werden geboren. Wat een heerlijke tijd was dat," vertelt Helma Lamers.

Aan de slag in Uitgeest en Heemskerk
"In 1989 heb ik de draad weer opgepakt en ben gaan werken op basisschool De Molenhoek. Door omstandigheden ben ik van school veranderd en kwam ik op basisschool de Burghtweijt in Heemskerk te werken. Helaas kwam er een eind aan mijn baan op de Burghtweijt en mocht ik gaan werken op de Binnenmeer. Een karakteristiek gebouw met geweldige speelmogelijkheden met o.a. als topper 't landje en modern onderwijs. Ik heb in verschillende groepen gewerkt met tien keer een andere collega. Werken met kinderen, ze volgen, helpen en uitdagen is zo mooi, dat is mijn drijfveer in het onderwijs, daar geniet ik van en zal ik enorm gaan missen. Zeker omdat ik dit heb kunnen doen in een fijne, collegiale, warme omgeving," aldus Lamers.

Mooie herinneringen
"Wat de Binnenmeer voor mij nog extra bijzonder maakt is dat opa's, oma's, hun kinderen en kleinkinderen op onze school gezeten hebben of zitten. Mooie herinneringen aan deze periode zullen zeker zijn de muziek, dans en circus schoolfeesten met de kinderen. Collega's, ouders en vooral kinderen, dank jullie wel voor mijn mooie tijd op de Binnenmeer," besluit Lamers.

Een superjuf
"Wij gaan in Helma een ongelofelijk warme en betrokken collega missen en een superjuf! De leerlingen die de afgelopen jaren bij haar in de klas hebben gezeten, weten wat voor een lieve juf zij was en dat het goed toeven was in haar klas. De leerlingen voelden zich bij haar echt gehoord en gezien," laat directeur Hans Groot weten.

'Starters op zoek naar betaalbare huurwoning de dupe' Motie van treurnis ingediend door PvdA

UITGEEST - De PvdA heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 14 december een motie van treurnis ingediend over de gang van zaken rondom de bouw van nieuwe woningen aan de Smallekamplaan. De partij wijst erop dat het oorspronkelijke plan was om 50% koop- en 50% huurwoningen te realiseren.

Door Lucia Rodenburg

In het huurgedeelte zouden woningen komen met een huurprijs van maximaal 700 euro. "Daar is namelijk veel vraag naar, want het ontbreekt aan betaalbare huurwoningen voor ouderen en starters," zegt de heer Brouwer (PvdA). "De koopappartementen staan nu te koop voor prijzen van 240.000 tot 520.000 euro. Dat is voor jongeren en starters niet op te brengen."

Overeenkomst
"Tot onze stomme verbazing kregen we vorige week een overeenkomst onder ogen tussen het college en de projectontwikkelaar waaruit blijkt dat de ontwikkelaar op eenvoudige wijze na een jaar onder de verplichte huurwoningen uit kan. Starters en ouderen met een kleinere portemonnee hebben dus het nakijken. Het college heeft de bouw van huurwoningen verkwanseld. Ze hebben de mond vol van bouwen voor starters en senioren, maar als het erop aankomt, komt het net niet uit." De heer Weijers (Uitgeest Lokaal) stelde ook dat het definitieve ontwerp niet binnen de regels was, maar wel voldeed aan de behoefte, hoewel niet aan de behoefte van doorstroming. "Waarom is er van afgeweken? Wij willen de ontwikkelaar oproepen om de huurwoningen in blok C huurwoningen te laten, ook al is het lucratiever om er koopwoningen van te maken."

'Niet dwingen'
De heer Mens (VVD) zag dit probleem naar eigen zeggen al aankomen. "Als je kijkt naar de prestatieafspraken met de woningcorporaties weet je al dat er maar een beperkt aantal huurwoningen gebouwd gaat worden. Ik vreesde hier al voor. We kunnen wel boos naar de wethouder kijken, maar er spelen hier meer partijen een rol en die kunnen we niet dwingen." De PU stelde bij monde van de heer Dubelaar zelfs voor om het ontwerpbestemmingsplan terug te halen. "Ga weer om tafel met de ontwikkelaar. Dat kost weliswaar tijd en geld, maar onder deze nieuwe voorwaarden hadden misschien wel meer projectontwikkelaars willen bouwen."

'Terugnemen geen optie'
Volgens wethouder Zwarthoed is terugnemen geen optie. "De exploitatieovereenkomst is keihard. Dit plan moet doorgang vinden om ervoor te zorgen dat doorstroming plaats kan vinden. Anders lopen we ernstige vertraging op. We zijn steeds intensief in gesprek geweest met de ontwikkelaar en dat blijven we doen." Het ontwerpbestemmingsplan werd unaniem aangenomen. De PvdA diende echter een motie van treurnis in die door de PU en UVP werd gesteund; de motie werd dan ook met 8 stemmen voor en 7 tegen aangenomen. De heer Oud (D66) vond de motie getuigen van opportunisme. "Ik had liever gezien dat u zegt: we vertrouwen erop dat er goede afspraken met ontwikkelaar Scholtens komen."

Motie intramurale zorg
De VVD diende een motie in over vorm van zorg die in het nieuwe Geesterheem nodig is. Met de invoering van de Wet Langdurige Zorg worden nu twee woonvormen onderscheiden: zelfstandig wonen met ruimte voor zorg, en wonen met 24 uur per dag verpleging. Geesterheem verleent nu al zorg die lijkt op intramurale zorg. Maar langdurige zorg mag alleen verricht worden door instellingen die hiervoor geld ontvangen van zorgverzekeraars en toegelaten zijn door de minister. Of een zorgcentrum geld krijgt, hangt af van vraag en aanbod in de regio. Inzicht over de haalbaarheid van intramurale zorg in Uitgeest ontbreekt nu. Daarom wil de partij dat er samen met ViVa! Zorggroep met spoed onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden. Op 29 november jl. vond er op initiatief van de heer Rodenburg (CDA) al overleg plaats met ViVa! Zorggroep. Toen werd duidelijk dat intramurale zorg geleverd kan worden in het plan met ten minste 73 zorgappartementen. ViVa! Zorggroep heeft toen ook aangegeven bereid te zijn om een ontwerp te maken voor een bouwplan voor zorgwoningen. De motie werd unaniem gesteund.

Leefbaarheid in en om Uitgeest

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

UITGEEST - De Dorpsraad Uitgeest is een onafhankelijke en ongebonden vereniging die opkomt voor de leefbaarheid in Uitgeest. Het is de opvolger van de AVBU. Inmiddels zijn ruim 700 huishoudens lid van onze vereniging.

We behartigen de belangen van álle bewoners van Uitgeest op vijf gebieden: Schiphol, Verkeer, Milieu & Recreatie, Jeugd & Ouderen en Huisvesting.

Werkgroep Schiphol
Het doel van de werkgroep is de vermijdbare hinder van Schiphol op te heffen. Dit geldt vooral voor geluid, (ultra) fijnstof en de beleving van onveiligheid. Ons bestuurslid Jaap Kroon zit als bewonersvertegenwoordiger in de Omgevingsraad Schiphol van de Polderbaan. Hierin worden bijvoorbeeld de geldende afspraken over de geluidshinder van de Polderbaan besproken, nu deze baan 'vol' is en Schiphol wel mag groeien na 2020. De afgesproken maximale vliegbewegingen, ook voor de nacht, mogen niet overschreden worden. En met name 's nachts zal nog meer in glijvlucht geland moeten worden.

Werkgroep Huisvesting
In de afgelopen periode heeft de Dorpsraad steeds meegedaan aan de inspraak rondom het Centrumplan. De ontwikkelingen hieromtrent volgen elkaar in rap tempo op. De Dorpsraad zal zich actief inzetten om een zo'n breed mogelijk gedragen instemming voor een plan te krijgen van én de bewoners, én van twee derde van de gemeenteraad.

Dorpsraad Uitgeest, ook voor ú!
Wilt ú ook een sterk en onafhankelijk geluid in Uitgeest dat uw belangen goed behartigt? Word lid van Dorpsraad Uitgeest voor maar € 8,– per jaar. Want samen zijn we sterk.

Samenloop omstandigheden oorzaak stroomstoring

UITGEEST - Twee weken geleden is tijdens het slaan van een paal voor nieuwe beschoeiing bij de Zienlaan een middenspanningskabel van de Nuon geraakt. Dat leidde enkele dagen later tot storing in de stroomvoorziening in De Koog.

Nuon heeft die storing binnen 20 minuten kunnen verhelpen en Liander heeft de afgelopen dagen de beschadigde kabel ter hoogte van de nieuwe brug vervangen. Het probleem ontstond doordat de ligging van de kabel in kwestie om onbekende redenen niet juist was aangegeven. De gemeente en de aannemer betreuren de gang van zaken.

Hertenpark Uitgeest is geen gft-afvalbak

Foto: Vrijwilliger Hertenpark

UITGEEST - Stichting Hertenpark Uitgeest is niet blij: kort geleden kwam een verzorgster tot haar schrik tot de ontdekking dat er een hoeveelheid scherpe visgraten en karbonadebotjes over het hek gegooid waren.

Het varken was al aan de botjes begonnen en gelukkig nog niet één dier aan de visgraten. "Wat zou er gebeurd zijn als een visgraat of een botje in hun keel was blijven steken? Daar willen we maar liever niet over nadenken. Ook voor onze nandoe die ook op deze weide loopt is het reuze gevaarlijk. Hij eet echt alles op wat voor zijn bek komt," aldus verzorgster Chantal de Prouw.

Wat mag dan wel over het hek? "De dieren (en wij) zijn blij met vooral groen voer en brood. De herten vinden eikels ook een delicatesse!"

Afvalwijzer: nieuwe app en website

Foto: Afvalwijzer

UITGEEST - In Uitgeest kunnen inwoners voortaan nog makkelijker hun afval scheiden met de Afvalwijzer. De Afvalwijzer is een app en website waarop alle informatie over afval in Uitgeest te vinden is.

Zo is er voor ieder adres in Uitgeest een persoonlijke afvalkalender en is makkelijk en snel te vinden hoe afval het beste gescheiden kan worden. Een herinneringsbericht op de smartphone maakt gelijk duidelijk welke rolemmer of zak er naar buiten moet. De Afvalwijzer is een gratis app en website (mijnafvalwijzer.nl) waar alle informatie over afval in Uitgeest te vinden is.

Ook kunnen inwoners via mijnafvalwijzer.nl een persoonlijke afvalkalender uitprinten op postcode en huisnummer. Mocht dit niet lukken, dan kan men bij de informatiebalie in het gemeentehuis om een geprint exemplaar vragen.

FC Uitgeest en het verhaal van de onverdiende nederlaag

UITGEEST - Vanuit het Oosten kwamen zij naar het Westen om het wonderlijke te zien. In groen en geel gehuld traden zij aan om hen van oorsprong diep gelovigen van DEM hun eigen hulde aan de bal te brengen.

Dat lukte goed maar leidde op wonderbaarlijke wijze niet tot een positief resultaat. Sterker nog het wonder vond plaats aan de kant van de thuisploeg die, misschien nog het meest tot de eigen verbazing, na tweemaal drie kwartier voetbal 2-0 op het scorebord zag staan. Voor FC Uitgeest stonden de sterren vandaag verkeerd en wezen niet naar de overwinning. De bal wilde ondanks riante mogelijkheden maar niet tussen de palen belanden en de scheidsrechter van dienst, de heer Rampersad, hielp ook al niet mee door in de 59 e minuut volkomen onterecht Emiel Sinnige met een tweede gele kaart van het veld te sturen. Zo werd het een vervelende middag voor de ploeg van Florian Wolf en de grote schare uit Uitgeest meegereisde supporters.

FC Uitgeest startte vandaag zonder de om nobele redenen afwezige Jordy Duijn. Hij werd vervangen door Jorn Brouwer. Dat het vandaag niet zomaar een wedstrijd was bleek uit de publieke belangstelling want enige honderden aanhangers van beide clubs hadden deze zaterdagavond de weg naar het terrein van DEM in Beverwijk weten te vinden. Vanaf het eerste fluitsignaal was er direct strijd met al in de 8e minuut een levensgrote kans voor Mike Olgers die na een mooi opgezette aanval de bal in kansrijke positie snoeihard net naast de paal schoot. Maar ook DEM liet zich niet onbetuigd. In de 10e minuut schoot Kuijs de bal uit een vrije trap fraai in. Nog mooier was echter de redding van keeper Sven Koning. Even daarvoor was Emiel Sinnige op flauwe wijze tegen het eerste geel opgelopen. Des te vreemder was het dat scheidsrechter Rampersad een grove overtreding van achteren op Mike Adrichem onbestraft liet. In de 19e minuut was Pitstra dichtbij de openingstreffer en in de 26e minuut Mike Adrichem. Zo bleef het een uitermate onderhoudende partij voetbal met kansen over en weer.

Aan het begin van de tweede helft leek het een kwestie van tijd voordat FCU zou gaan scoren. Goede mogelijkheden voor Jorn Brouwer en Mike Adrichem bleven echter onbenut. In de 59e minuut stond de wedstrijd dus ineens op zijn kop door een arbitrale dwaling. In een direct duel kopte Emiel Sinnige de bal weg maar raakte zijn tegenstander daarbij. Niemand zag er een overtreding in (laat staan gele kaart) behalve de scheidsrechter. Zo kon Emiel Sinnige inrukken en stond FCU met een man minder. In de paar minuten die FCU nodig had om de boel weer op de rit te krijgen profiteerde DEM genadeloos. Een prachtig uitgespeelde aanval eindigde bij Stals die feilloos raak schoot.1-0. Twee minuten later had het aantal spelers weer gelijk moeten zijn maar ook nu liet de arbiter een ernstige overtreding (op Mike Olgers) onbestraft.

Het rare en leuke van voetbal is dat vervolgens DEM de ploeg was die teruggedrongen werd en FCU verreweg het beste van het spel had. Maar wat de gasten ook probeerden, de volkomen verdiende gelijkmaker wilde maar niet vallen. Het was zelfs Groot die in de 94 e minuut nog de 2-0 binnenschoot. Jammer, maar tegelijkertijd is duidelijk dat FC Uitgeest dit seizoen onder een prachtige sterrenhemel voetbalt en er iets wonderlijks geboren is. Wie weet wat de tweede helft van het seizoen gaat brengen. Eerst maar even aan iets anders denken dan voetbal. Ik wens u mooie dagen. De Afvallende Bal

Jeugdige Wout Bakker imponeert weer

AKERSLOOT - Wout Bakker uit Heiloo is voor de tweede achtereenvolgende keer winnaar geworden van de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. In eerste aanvang zag het er nog niet naar uit dat de jonge Bakker op Sportcomplex de Cloppenburgh met de winst naar huis zou gaan.

Castricummer Alwin Hes trok al meteen na de start flink van leer, waarin Henk Louwe (Alkmaar) en Wout Bakker het gevaar in zagen en reageerden en de rest bleef afwachten of niet konden. Alwin Hes had er goed de sokken in en het gaatje op het duo Louwe/Bakker groeide langzaam. Wout Bakker vond het tijd worden voor een tempoversnelling om Hes niet uit het oog te verliezen. Hierop had Henk Louwe geen antwoord en moest Wout Bakker laten gaan. Tegen halfkoers had Alwin Hes de pech door een bandprobleem het strijdtoneel te moeten verlaten. Wout Bakker, op dat moment al op korte afstand volgend van Hes, kon toen de koppositie overnemen. Henk Louwe was ook nog niet kansloos, maar een krampaanval noopte hem zelfs even tot afstappen, zodat vervolgens weer Henk Jan Verdonk senior weer in beeld kwam om een bedreiging te kunnen gaan worden voor Wout Bakker. Maar zover kwam het niet en kon Wout Bakker met een onoverbrugbare voorsprong voor de overwinning gaan.

DUOCompetitie tafeltennis afgelopen

UITGEEST - Ook de DUOCompetitie tafeltennis is tot een eind gekomen. Met twee teams in de 5e klasse en ook nog eens dezelfde poule, deed tafeltennisvereniging Uitgeest het best aardig.

Team 1 bestaande uit Rob de Boer en Marcel Couwenberg hebben ieder 10 van hun 16 enkels gewonnen en behaalden hierdoor de beste tweede plek met 26 punten. Sporting SDO 1 werd 1e met 32 punten. Het verschil is niet erg groot. Team 2 bestaande uit Peter Middel en Michel Switser deed het eigenlijk net zo goed als team 1 en behaalde ook 26 punten. Peter won 12 van zijn 16 enkels. Hun komen op de derde 2e plek en moeten HTC3 op de tweede 2e plek dulden met ook 26 punten. Het onderling resultaat telt in dit geval. Beide hebben in hun laatste wedstrijd maar 1 punt gepakt en hadden duidelijk kunnen maken wie er nou beter is, desalniettemin een prachtig resultaat en de verwachtingen voor 2019 zijn hoog.

FC Uitgeest JO17-2 winterkampioen

Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - Nadat FC Uitgeest JO17-2 vorig seizoen de (voorjaars)competitie als kampioen was geëindigd, heeft dat team die lijn in nagenoeg dezelfde samenstelling overtuigend doorgetrokken. Dit seizoen werd namelijk in de najaarscompetitie (2 e klasse 4) met sprankelend voetbal al snel de koppositie gepakt, die vervolgens niet meer uit handen werd gegeven.

Zonder ook maar één punt te verliezen werd één wedstrijd voor het eind van de competitie al het kampioenschap gepakt, waarna in de laatste wedstrijd ook nog eens de langst overgebleven concurrent met ruime cijfers werd verslagen. Terwijl FC Uitgeest JO17-2 ook in het bekertoernooi nog zonder puntverlies is. Trainer Wouter uit den Boogaard: "Dit is een goed stel hoor! En de terechte kampioen! Want ik geloofde er uiteraard wel in, maar dan moet het team het nog wel met resultaten laten zien. En dat is gebeurd!".

Basketbaltoernooi in sporthal De Zien

UITGEEST - Zoals elk jaar organiseert basketbalvereniging Lake City Players in de kerstvakantie traditiegetrouw een basketbaltoernooi voor alle zevende - en achtstegroepers van de basisscholen van Uitgeest.

Dit jaar is vrijdag 29 december de dag waarop alle scholen de kans krijgen om de sportieve strijd met elkaar aan te gaan op de basketbalvelden van Sporthal De Zien. Van 10.30 tot ongeveer 15.00 uur nemen de teams het tegen elkaar op onder bezielende leiding van leden en vrijwilligers van de basketbalclub. Ook dit jaar zijn alle ouders, opa's en oma's, leerkrachten en vriend(inn)en weer van harte welkom om hun team naar de overwinning te juichen.

FC Uitgeest MO15-2 winterkampioen

Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - Afgelopen zaterdag zijn de meiden van FC Uitgeest MO15-2 winterkampioen geworden. Een enorm knappe prestatie van dit jonge team. Met een team wat voor de helft nog uit MO13 meiden bestaat, werd vaak de strijd aangegaan tegen grotere, fysiek sterke tegenstanders. Maar met goed voetbal en een enorme inzet is dit team ongeslagen kampioen geworden.

Munt voor Stelling van Amsterdam

Burgemeester van Gooise Meren Han ter Heegde, Kunstenaar Kianoosh Motallebi, Ronald Plasterk, Muntmeester Stephan Satijn, Andrea Vos van het ministerie van Financiën en gedeputeerde Joke Geldhof Foto: Koninklijke Nederlandse Munt)

UITGEEST - De Stelling van Amsterdam heeft vanaf nu haar eigen munt. Voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk verrichtte de ceremoniële eerste slag van de munt. Onder meer het Fort aan den Ham en Fort bij Krommeniedijk bij Uitgeest maken deel uit van de Stelling van Amsterdam.

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914. Ze bestaat uit 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. 21 jaar geleden werd de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed. "De verdedigingslinie is een herdenkingsmunt waard!" zei een trotse gedeputeerde Joke Geldhof, verantwoordelijk voor de Stelling van Amsterdam. "Op een bijzondere dag ook, want de Stelling heeft sinds 7 december 1996 de status van UNESCO Werelderfgoed."

Sinds 2012 slaat de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in opdracht van het ministerie van Financiën elk jaar een bijzondere herdenkingsmunt die in het teken staat van het Nederlands Werelderfgoed. Dit jaar is gekozen voor de Stelling van Amsterdam: een bijzondere verdedigingsring, bedoeld om tijdens oorlogen het land rondom de linie onder water te zetten en een invasie in de hoofdstad te voorkomen.

De herdenkingsmunt van de Stelling van Amsterdam is de 6de in een serie van 10. De munt in de Werelderfgoed-herdenkingsmuntenreeks is ontworpen door kunstenaar Kianoosh Motallebi die ook bij de ceremoniële eerste slag aanwezig was. Op de munt staat het Fort aan de Ossenmarkt in Weesp. De kunstenaar koos dit fort omdat het net als de munt rond is.

Stormvogels sluit 2017 af met winst

UITGEEST - Afgelopen zondag reisde Stormvogels af naar Dordrecht voor de laatste wedstrijd van 2017. Ook nu weer een tegenstander die de Uitgeesters niet eerder hebben getroffen.

Hoewel onbekend en het feit dat de Dordtse opponent stijf onderaan stond met 0 punten, mocht van onderschatting geen sprake zijn. Er was maar een opdracht en dat was winnen! Hoewel Dordrecht de score wist te openen, waren zij geen partij voor de ploeg van Van Duijn. Stormvogels liep eenvoudig uit naar een 1-6 voorsprong. Aanvallend zijn de Uitgeesters goed op dreef de laatste weken, maar zondag was het ook de solide verdediging waar op geleund kon worden. De opponent kende slechts een type aanvalsspel wat onze dorpsgenoten zeer goed konden ontregelen.

Waar Dordrecht geen kans zag om de hoofdrol op te eisen wat betreft het korfbal, werd dit gecompenseerd door ruw, fysiek spel. "Onacceptabel", aldus van Duijn die niet kon begrijpen dat de leidsman hier niet tegen optrad. Desalniettemin bleef Stormvogels scoren, waarbij een ruststand van 5-9 werd bereikt. Het maken van doelpunten stagneerde bij beide partijen bij aanvang van de tweede helft.Pas na een kwartier spelen kwam hier verandering in door een treffer van Eveline Nootebos. Met een voorsprong van 5 punten en een uitstekende defensie, kwam Stormvogels geen moment in gevaar. De ploeg van Van Duijn wist in het laatste kwartier nog 6 x trefzeker te zijn en stelde daarmee een gedegen 8-16 overwinning vast.

"Een knotsgekke wedstrijd , maar het belangrijkste is dat de twee punten mee naar Uitgeest gaan", becommentarieerde aanvoerder Sebastiaan van den Bosch na afloop van de wedstrijd. Stormvogels hervat de zaalcompetitie op zondag 7 januari 2018 tegen ongeslagen koploper Furore, aanvang 14.35 in sporthal de Zien.

Ingezonden brief: De Wissel

Zomaar De Wissel op de voorpagina van de Uitgeester, dat gebeurt ons niet iedere dag. Helaas was het voor ons niet zo'n positief stukje. Door een verkeerde communicatie binnen ons bestuur werd De Wissel genoemd als school waar een groep naar huis is gestuurd. Het ging echter om een andere school van ons bestuur.

Als directeur ben ik ontzettend blij met de manier waarop bij De Wissel de vervanging van zieke of afwezige leerkrachten wordt geregeld. Vrijwel altijd neemt de duocollega de groep over. Dit is heel fijn voor de kinderen, omdat de eigen juf of meester voor de klas staat. Dit is ook heel fijn voor de ouders, want een bekend gezicht voor de klas geeft rust. En dit is heel fijn voor mij als directeur, niet alleen omdat op school alles doorloopt, maar ook omdat ik niet op zoek hoef naar een invaller.

De problematiek op de basisscholen is duidelijk: er is een groot tekort aan invallers. Dit is een zorgelijke ontwikkeling voor het hele onderwijs. Kinderen zijn gebaat bij regelmaat en rust en met wisselende invallers, het verdelen van de kinderen over andere groepen, of het zelfs naar huis sturen van een groep, kun je de rust niet garanderen.

Gelukkig is hier op De Wissel (nog) geen sprake van. Ik wil dan ook op deze plek mijn collega's heel hartelijk danken voor hun grote inzet voor de kinderen en hun collega's op onze school. Carola van der Eng - Directeur De Wissel

Drie PR's voor Stan de Ruiter

Een glunderende Stan de Ruijter na 3 PR's. Foto: Kees Molenaar

UITGEEST - IJsclub Uitgeest heeft zaterdag de vierde langebaan clubwedstrijd gereden van dit seizoen. Ditmaal een harde en snelle ijsvloer, maar een zeer ongunstige windrichting.

Door deze windrichting kan het bij de Meent in Alkmaar voorkomen dat schaatsers overal tegen wind hebben. Kennelijk was dit voor de jongste en kleinste pupil van IJsclub Uitgeest Stan de Ruiter geen probleem. De pupil heeft maar liefst 3 PR's had gereden. Een topprestatie. Bekijk de uitslagen van de langebaan clubwedstrijd op ijsclubuitgeest.nl.

Inbraak bij Danny's Palace

UITGEEST - In de nacht van 14 op 15 december is er ingebroken bij het Chinese restaurant Danny's Palace aan de Middelweg in Uitgeest. De inbrekers wisten een nooddeur aan de achterzijde te forceren.

Uit de keuken werd een snijmachine ontvreemd. Tevens werden twee fusten bier uit een voorraadkast weggenomen. De politie zoekt getuigen. Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844.

Kerstvakantie met de Vikingen

Speurtochten, poppentheater, knutselfeest en nog veel meer in Huis van Hilde Foto: Huis van Hilde

REGIO - In Huis van Hilde wordt kerst gevierd met de Vikingen. Er is een fantastisch kinderprogramma tijdens de vakantie. Rond het thema van de tentoonstelling is er van alles te beleven voor groot en klein, en veel activiteiten zijn gratis.

Natuurlijk kun je zelf meedoen: knutsel een Vikingboot, doe de Runen speurtocht, ontdek de ArcheoHotspot of beleef een voorstelling. Je kunt een van de gratis rondleidingen volgen, of samen met familie of vrienden van een overheerlijke kerstbrunch genieten. Bezoek ook de nieuwe tentoonstelling over Vikingen en de Graven van Holland; bijzonder zijn de onlangs in Bakkum opgegraven Vikingmunten die voor het eerst te zien zijn.

Programma kerstvakantie 2017
Doe de Runen speurtocht: speur en ontcijfer, bij goed antwoord krijg je lekkere limonade. Workshop: Knutsel je eigen Vikingboot (woe 27 dec. en 5 jan., 13.30-16.00 uur, € 2,50 na entree). ArcheoHotspot: ga als archeoloog aan de slag met echte vondsten uit Egmond! (woe en vrij, 13-16 uur, gratis na entree). Poppentheater 'Kleine Hilde' van Belletje Sterk; kom en beleef het mee (di 26 dec. en 2 jan. 15.00 uur,€ 7,50 p.p. incl. entree). Verteltheater; komt dat zien; spel, zang en verhaal in één (3 jan, 15.30 uur, € 7,50 p.p. incl. entree). Kerstbrunch: kom tweede kerstdag langs voor een overheerlijke kerstbrunch met allerlei heerlijke lekkernijen in Hildes Heerlykhyd (26 dec., 11.30-14.30 uur, € 10,50). Kerst in Hildes Heerlykhyd: geniet van een lekker sneetje kerstbrood en een glaasje glühwein (ook in kindervariant) in museumcafé Hildes Heerlykhyd.

Van Viking tot Graaf van Holland, tentoonstelling met de munten uit Bakkum (t/m 11 feb. 2018). LEGO-Sint van twee meter: nog geen genoeg van Sinterklaas? Kom dan naar de gratis tentoonstelling over het Sinterklaasfeest (t/m 6 jan. 2018). Museumwinkel vol leuke kerstcadeautjes: met Vikingspulletjes, bordspellen, boeken en sieraden. Ontdek het zelf: wil je ontdekken wat een archeoloog doet, doe de ArcheoBelevenis of speel de ArcheoGame. Gratis rondleidingen (kijk op de website voor het hele programma).

Kerstweetjes

Jingle Bells was oorspronkelijk geen kerstliedje, maar een liedje voor Thanksgiving. Het heette toen nog One Horse Open Sleigh. Het werd in 1857 geschreven door James Pierpont.

De eerste kerstkaart werd verzonden in 1843. De tekst op de kaart luidde: 'A Merry Christmas and a Happy New Year to You'.

De rendieren van de kerstman heten Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donner, Prancer en Vixen. Een copywriter bedacht in de jaren '30 van de vorige eeuw Rudolph The Red-Nosed Reindeer voor het Amerikaanse warenhuis Montgomery Ward. Rudolph werd zo populair dat hij aan het span rendieren van de kerstman werd toegevoegd.

In Canada heeft de kerstman een echt postadres: Santa Claus, North Pole, Canada HOH OHO.

In de Verenigde Staten wenst men elkaar liever 'Happy Holidays' dan 'Merry Christmas'. Het laatste wordt te christelijk en weinig multicultureel bevonden, waardoor teveel mensen zich niet aangesproken voelen. Aan 'Happy Holidays' wordt minder aanstoot genomen.

Vrede op aarde? Niet in Peru. Tenminste, dat lijkt zo. Er wordt wel feest gevierd, maar men organiseert ook vechtpartijen voor elke leeftijdsgroep. De bedoeling is dat door te knokken problemen worden opgelost, zodat het nieuwe jaar weer vredig kan beginnen.

Het is niet helemaal duidelijk waar de kerstman precies woont. Amerikanen denken dat hij op de Noordpool woont, maar Denen situeren hem ergens in Groenland. Iets specifieker zijn degenen die geloven dat de kerstman uit het Finse plaatsje Rovaniemi komt.

Kerken hadden vroeger grote bezwaren tegen de kerstboom, vanwege de heidense oorsprong ervan. Mensen wilden de traditie echter niet opgeven, dus namen de kerken de kerstboom en de andere heidense kerstsymbolen maar over.

De eerste kerstbomenverkoop vond plaats in 1851. Zelf het bos ingaan om een boom te kappen vonden veel mensen maar een lastig karwei. Een slimme ondernemer besloot daarom om in de Catshill Mountains bomen te kappen en die te verkopen op de Washington Market in New York. Een gouden idee. Binnen de kortste keren kreeg de ondernemer flinke concurrentie, en werd de kerstbomenverkoop wereldwijd een gewoonte.

Serious Request Kersttrui Run 2017

Foto: Serious Request Kersttrui Run

AKERSLOOT - "Na het succes van vorig jaar…gaan wij door!", laat de organisatie van de 'Foute Kersttrui Run' weten. Vrijdag 22 december om 19.00 uur is het Wilhelminaplein in Akersloot het startpunt van de Serious Request Kersttrui Run.

Loop of ren 3 kilometer in je meest foute kersttrui of outfit door Akersloot! Rock en Roll Dansgroep Akersloot en Café De Vriendschap slaan ook dit jaar weer hun handen ineen om te zorgen voor een parcours voorzien van kerstversiering, kerstmannen, Mariah Carey, Wham, vuurkorven en veel gezelligheid. Na afloop kun je in Café De Vriendschap bijkomen van alle inspanningen en zal er warme chocolademelk en glühwein uitgedeeld worden. Ook is het swingen geblazen met live muziek van Boom Boom Barber Boom Boom Barber.

Deelname kost € 7,50 (inclusief kerstmuts, warme chocolademelk of glühwein), waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat. De Serious Reques Kerstttrui Run Akersloot voor jong en oud met een doel en een gezellige kerstsfeer, als dat geen goede kerstgedachte is! 3FM Serious Request 2017 haalt samen met heel Nederland geld op om ouders en kinderen te herenigen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict. Serious Request Kersttrui Run: vrijdag 22 december. Start: 19.00 uur. Plaats: Wilhelminaplein Akersloot. Inschrijven: info@vriendschapakersloot.nl.

Unieke kerstliederen-mis "Missa Nu Sijt wellecome"

UITGEEST - Het mannenkoor van Laus Deo zingt zondag 24 december om 09.00 uur de unieke kerstliederen-mis van componist Laarveld in de parochiekerk van Uitgeest.

De van oorsprong Enschedese Jan Laarveld gaf muziekles op verschillende middelbare scholen in Haarlem. Als componist heeft hij diverse missen geschreven, maar de Missa Nu Sijt Wellecome is wel heel uniek en wordt door weinig koren meer gezongen. Het verrassende van deze tweestemmige mis is dat in de vaste misgezangen allemaal kerstliederen verscholen zitten. Ook is er een belangrijke rol voor het orgel weggelegd. Deze "Laarveldmis' wordt ook op Nieuwjaarsdag, dan om 10.00 uur herhaald.

Muziekfeest bij FC Uitgeest

UITGEEST - Bij FC Uitgeest wordt zaterdag 23 december om 21.00 uur het muziekfeest gehouden. Alle sporters, supporters, vrijwilligers en alle andere belangstellenden zijn welkom om op grootse en een gezellige wijze afscheid te nemen van het "oude jaar".

DJ Albert-Jan Bergman van Go Round Drive In Show zorgt tijdens het feest voor de muzikale omlijsting. Albert-Jan heeft een zeer ruime ervaring met feesten en partijen en verzorgt al weer voor de derde maal de muziek op dit muziekfeest.

Indoor kerstmarkt gezellig druk

Gezellige stands vol met leuke snuisterijen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De indoor kerstmarkt in de A9Studios in Uitgeest werd afgelopen zondag goed bezocht. Het was er gezellig druk.

Bezoekers konden lekker warm en binnen genieten van tientallen kraampjes met leuke snuisterijen. Natuurlijk mocht ook een hapje en een drankje niet ontbreken. Veel bezoekers deden de laatste inkopen voor de kerstdagen. De hele dag door waren er diverse optredens. Zo werden er kerstliederen gezongen door een koor. Ook waren er modeshows. Samengevat: een heerlijk kerstuitje voor het hele gezin.

Nieuwjaarsduik in Zwaansmeer Uitgeest

UITGEEST - Wie het jaar 2018 in Uitgeest met een frisse duik wil beginnen, heeft geluk. Zwembad de Zien organiseert op 1 januari de derde editie van de Nieuwjaarsduik bij recreatieterrein Zwaansmeer. Vorig jaar trotseerden bijna 40 mensen het koude water.

Hoeveel durven dit jaar de uitdaging aan? De Nieuwjaarsduik start om 14.00 uur met een warming-up van Liefting Fit. Na afloop staat er voor de deelnemers en supporters een warm drankje klaar. Deelname is gratis. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Zien of op www.zwembad-dezien.nl.

Aanzienlijk meer woninginbraken rond de feestdagen

UITGEEST - Het aftellen tot Kerstmis en de jaarwisseling is begonnen. Deze periode zoeken veel mensen de gezelligheid van familie en vrienden op of gaan ze op reis. De laatste weken van het jaar zijn ook een feest voor inbrekers in de provincie Noord-Holland.

Dit blijkt uit recente cijfers van de politie. Vorig jaar werd er in Noord-Holland van 24-26 december veel vaker ingebroken dan normaal. Deze dagen sloegen inbrekers 226 keer toe vergeleken met 85 inbraken gemiddeld op andere dagen in het jaar. Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag werd er veel vaker ingebroken (166 versus gemiddeld 56). Lokale cijfers voor Uitgeest zijn niet bekend gemaakt.

Maak het inbrekers niet te makkelijk
Inbrekers profiteren vooral van een 'goede gelegenheid'. Ze kijken niet naar wát er te halen valt, maar vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. "En daar heeft een inbreker gemiddeld maar 30 seconden voor nodig", licht Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woninginbraak bij de politie toe. "Dat veel mensen de feestdagen bij vrienden of familie doorbrengen en het relatief rustig is in de straten, is een bijkomend voordeel voor inbrekers. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers buiten de deur kunnen houden". Ook tijdens de feestdagen werkt de politie nauw samen met vele partners om de jaarlijkse piek aan woninginbraak tegen te gaan.

Laat de kerstboom aan
"Ook de buurt WhatsApp-groepen, waarbij bewoners onze ogen en oren in de wijk zijn dragen bij aan het voorkomen van inbraken. Want samen houden we onze buurt veilig.'' Met een paar simpele preventiehandelingen verlaagt u de kans op een woninginbraak: Doe altijd de deuren op slot en sluit de ramen, ook als u maar even weggaat. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze herkent u aan het SKG®-logo met sterren. Laat 's avonds een lichtje aan (ook de kerstboom!) als u weg bent, bij voorkeur met tijd- of schemerschakelaars. Laat geen dure spullen in het zicht liggen. Neem actief deel aan een WhatsApp-groep in de buurt. In Uitgeest kan dit via: www.112-uitgeest.nl/burgeralert.

Kerstdiner voor alleengaanden in De Klop bijna heilig verklaard Door: Anita Webbe

De gasten in de Klop wacht een heerlijk kerstdiner Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Kerstmis is altijd een erg gezellig feest. Maar niet als je alleen bent. Dus verzorgen de organisatoren Ryan Buys, Ursula Half, Kiki Kint en Jacques van Zuylen al 23 jaar lang een heerlijk drie- tot viergangen kerstdiner voor alleengaanden in De Klop. Voor wie in december alleen is en overgeleverd aan de gratie van anderen is het idee achter de ware kerstgedachte, dat je niet alleen hoort te zijn met kerst.

"Die glimlach, daar doen we het voor!"
Op vrijdag 15 december werd er door de organisatoren druk gekookt in de keuken van De Klop voor de ruim vijftig gasten. waren druk bezig om de puntjes op het culinaire kerstdiner te zetten. "De hele week voorafgaand aan het diner zijn we al bezig met de voorbereidingen," vertelt initiatiefneemster Ryan Buys. "Ieder heeft zijn eigen taken: de inkopen, het koken, de entourage en ook de bediening. De gasten zijn gemiddeld 75 jaar en wonen allen nog zelfstandig. Naast dit jaarlijkse kerstdiner verzorgen we het hele jaar door (behalve in twee zomermaanden) trouw elke derde vrijdag van de maand een heerlijk diner voor alleengaanden. Dit doen we met veel plezier! De gasten kijken hier elke keer enorm naar uit. Wanneer men dit samenzijn eenmaal een keer heeft meegemaakt, blijven zij terug komen. Dat is zo leuk!" Mede-organisator Jacques van Zuylen: Niet alleen het eten, maar vooral het bij elkaar zijn maakt het zo gezellig voor deze mensen die normaliter toch alleen moeten eten. De aanblik dat ze zo enorm genieten en die glimlach op hun gezicht...daar doen we het voor!"

"Van stoel ruilen doen we niet"
Mevrouw Molenaar en mevrouw Sanders zijn al jaren goede vriendinnen en kiezen er al zestien jaar voor om naast elkaar te zitten tijdens het kerstdiner en de andere maandelijkse diners. "We zouden af en toe van stoel moeten ruilen om ook eens naast een ander te zitten, maar we zitten zo prima naast elkaar" gniffelt Mevrouw Sanders. "Het eten vinden wij altijd voortreffelijk en met kerst is alles zo sfeervol ingericht en we vinden het zo knap dat ze alles helemaal zelf maken en ook elke keer weer iets nieuws! De zuurkoolschotel is altijd om te smullen en op vrijdags komt er vaak een Lekkerbekkie op tafel!"

Vlnr: Annelies Groen, Jacques van Zuylen, Kiki Kint, Ryan Buys, Ans Lubbers, Nel Baltus. Op de voorgrond: Ursula Hendriks en Stephan Schram. Foto: Anita Webbe

De heer Han Schuurman zat zelf altijd bij dit eetproject in de bediening, totdat hij twaalf jaar geleden zijn vrouw Ina verloor. Sindsdien geniet hij zelf van de heerlijke gerechten, steeds op dezelfde plaats: aan het hoofd van de tafel, naast zijn vriend de heer Jan Dekker. Ook zij zitten prima op deze plek en hebben samen de grootste lol. "We zijn allemaal Uitgeesters onder elkaar, dus dat is gruwelijk gezellig," vertelt de heer Schuurman.

"Het Kerstdiner is toch extra speciaal omdat het erg sfeervol is en het de maaltijd culinair. Verder kijken we ook uit naar de maandelijkse diners: Hoeven we lekker niet te koken thuis" grapt hij. We worden soms een beetje verlegen want we zitten maar met vier mannen tussen 46 dames...wie zegt dat vrouwen het zwakke geslacht zijn?" De heer Jan Dekker vult nog aan: "We danken de organisatie van vrijwilligers die deze heerlijke maaltijden voor ons klaarmaken. Natuurlijk zijn we na afloop weer alleen, maar we kijken wel terug op een heerlijke avond en kijken weer uit naar de volgende keer!"

Kindermiddag-kerstviering parochiekerk

UITGEEST - In de parochiekerk aan de Langebuurt in Uitgeest is op zondagmiddag 24 december om 16.30 uur een speciale kinderkerstviering, eigenlijk een familiekerstviering. Pastoor Kaleab gaat voor in deze H. Mis.

Het koor Sound of Life zingt mooie kerstliedjes, om naar te luisteren en/of mee te zingen. Ryan Buys vertelt het kerstverhaal. De kinderen mogen verkleed komen als Maria, Jozef, engel, os, ezel, herder, schaap, koning of helper. Dit jaar zal de familieviering 's middags om 16.30 uur zijn. Iedereen die in de sfeer van Kerstmis wil komen, is van harte welkom. Uiteraard kunnen bezoekers na de H. Mis de kerstgroep bewonderen die dit jaar een speciaal plekje heeft gekregen.

Kinderkerstfeest "Kerststerren" in Protestantse Kerk

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In de Protestantse Kerk in Uitgeest aan de Castricummerweg is op 22 december om 18.30 uur een kinderkerstfeest waarbij iedereen van harte uitgenodigd is. Wil je niet alleen maar kijken naar de levende kerststal en luisteren naar het kerstverhaal? Meedoen mag!

Alle kinderen zijn welkom om verkleed als engel, herder of koning(in) te komen en mee te spelen in het kerstverhaal. Tijdens de adventsperiode hebben de kinderen van de kindernevendienst kerststerren gemaakt. Deze sterren hangen tijdens het kinderkerstfeest in de kerk. Op de sterren zijn briefjes geplakt met daarop hulpvragen én hulpaanbiedingen die mensen zoeken of hebben, zoals een tuinman of een beetje gezelligheid of een rondje wandelen. Iedereen is welkom om een briefje erbij te hangen of juist mee te nemen. Ook zonder (klein)kinderen bent u welkom dit feest met ons mee te vieren. Alle kinderen krijgen een leuke verrassing mee naar huis. De toegang is gratis.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Nieuw programma per 1 januari 2018.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Nieuw restaurant 'Dok-10' geopend in Akersloot Door: Anita Webbe

Dok-10 bar & kitchen aan de Geesterweg in Akersloot Foto: Anita Webbe

AKERSLOOT - Een nieuwe koers voor het voormalige restaurant 't Kombuis is een feit. Het restaurant heet voortaan 'Dok-10 bar & kitchen', met ervaren uitbater Johan Slim aan het roer. Dok-10 is door de ligging, het sfeervolle interieur, gastvrije service en hoogwaardige kookkunsten de perfecte locatie voor uw diner, receptie, feest of borrel.

Voor de nieuwe naam 'Dok-10' is gekozen vanwege de prachtige ligging aan de jachthaven van het Alkmaardermeer en het 'huisnummer' 10. Het restaurant bestaat feitelijk uit twee delen, waarvan het eerste deel aan de havenzijde een complete metamorfose heeft ondergaan. In januari wordt het tweede deel verbouwd en zal in dezelfde stijlvolle en trendy sfeer aangekleed worden. Het prachtige uitzicht op de jachthaven en goede bereikbaarheid nabij doorgaande wegen, aanmeergelegenheid voor boten én parkeergelegenheid voor de deur maakt Dok-10 tot een zeer toegankelijke en aantrekkelijke uitgaansgelegenheid.

Voor ieder wat wils
Met een gezellig bar & kitchen concept is Dok-10 helemaal van deze tijd. Je kunt hier terecht voor een heerlijk diner, maar ook voor een drankje, klein hapje of borrel met vrienden. Momenteel is er plaats voor zeventig dinerende gasten. Er zijn een aantal gezellige ronde sits en zelfs de bar is speciaal ingericht om aan te dineren. Johan: "Wanneer het andere restaurantgedeelte open gaat, is het ook mogelijk om te kiezen voor private dining. Vanzelfsprekend is de ruimte ook te boeken voor feesten en partijen tot 250 personen, al dan niet met dj of band."

Uitbater Johan Slim heeft ruim 20 jaar ervaring in de horeca. "Ik heb een gezellig en goed team samengesteld met uitstekende kennis van zaken. Onlangs heb ik een extra kok aangesteld die afkomstig is uit Herman den Blijkers' restaurant 'Las Palmas'. Er zal op een pure en eerlijke manier gekookt worden. Alles vers of huisgemaakt," zo verzekert Johan.

Smaaksensatie
"Het concept is 'bar & kitchen' met goede mogelijkheid tot shared dining. Onze manier is Fusion koken met maandelijks variërende gerechten dat met de seizoenen meedraait," vertelt Johan enthousiast. "Ook is een houtskoolgrill geplaatst welke zorgt voor een fantastische smaaksensatie. Samen met de bijpassende wijnen van wijnleverancier Vindorado worden de gerechten getild naar een prachtige smaakbeleving!" Ook wordt er niet alleen Heineken bier uit de tap geschonken, maar voor echte bierliefhebbers ook Brand Premium en diverse andere mooie speciaalbieren.

Reserveren
Dok-10 is momenteel van donderdag tot en met maandag geopend. Binnenkort verschijnt het menu op de website www.dok-10.nl want er wordt nog druk aan gewerkt. Intussen kunt u zich beslist laten verrassen! De medewerkers hopen u binnenkort als gast in het restaurant te mogen verwelkomen.

U kunt dagelijks reserveren via telefoonnummer 0251-312295 of via mail: info@dok-10.nl. Het adres is Geesterweg 10, 1921 BX in Akersloot.

vieringen in de Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 20 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 22 december 14.30 uur: Kerstviering in Geesterheem m.m.v. "die Geestersangers".
Zondag 24 december 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo (4e zondag v.d. Advent B). (Geen koffie drinken)
Zondag 24 december 16.30 uur: Gezinskerstviering m.m.v. Sound of Life.
Zondag 24 december 20.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij en gastzangers van Laus Deo.

Maandag 25 december 10.00 uur: 1e Kerstdag - H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en koffiedrinken.
Dinsdag 26 december 10.00 uur: 2e Kerstdag - H. Eucharistieviering met samenzang in de kapel.

Dienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 24 december om 22.00 uur aan de Castricummerweg te Uitgeest: Kerstnachtdienst met voorganger ds. E. Plaisier.

Maandag 25 december om 10.00 uur aan het Dielofslaantje te Akersloot met voorganger ds. E. Plaisier.