De Uitgeester

11 mei 2016

De Uitgeester 11 mei 2016


Café Restaurant Klaas: Hollands, dorps en stoer

Niek Groen en Jos Keijsper voor het pand waar ze binnenkort hun eigen restaurant openen.

UITGEEST - Jos Keijsper en Niek Groen zijn per 1 mei de nieuwe uitbaters van het horecapand aan de Middelweg 13. Grand Café Beams, dat hier voorheen zat, heeft definitief zijn deuren gesloten. Na een kleine metamorfose zal Café Restaurant Klaas in juni de deuren openen om Uitgeest en wijde omtrek te voorzien van kwalitatief goed eten en drinken.

''Als ras-Uitgeesters zijn wij heel blij dat we op deze unieke locatie een concept kunnen neerzetten waarvan wij denken dat daaraan behoefte is in ons dorp'' aldus de gloednieuwe eigenaar en chef-kok Jos Keijsper. In de bediening wordt Niek Groen het gezicht van de zaak. Net als Jos maakte hij de afgelopen jaren carrière in verschillende sterrenrestaurants. ''We gaan met Klaas iets heel toegankelijks neerzetten'', vertelt Niek. ''We hebben ruime ervaring opgedaan in de eredivisie van Horeca Nederland, maar bij Klaas serveren we straks voorgerechten voor maximaal negen euro, onze hoofdgerechten zijn niet duurder dan twintig euro en een dessert kost zes euro", vervolgt Niek. "We weten waar we de beste kwaliteit kunnen inkopen, met sommige leveranciers hebben we al zó lang een goede samenwerking dat we dat voordeel ook kunnen doorberekenen aan onze gasten. Verder serveren we zorgvuldig geselecteerde wijnen al vanaf € 17.50 per fles, mooie speciaalbieren uit de regio en ook gin-tonics mogen niet ontbreken. De bedoeling is om bij Klaas écht een avondje uit te gaan, en dat hoeft niet duur te zijn!''

Taal
Jos kookte de afgelopen twee jaar vanaf de start als chef-kok bij Café Restaurant Aaltje in Weesp. ''Het was er meteen druk en het is nooit meer rustig geworden. Ik zag hoe goed het concept daar aansloeg en wist zeker: dit past perfect in Uitgeest. Het wordt zeker geen kopie, maar de kookstijl lijkt er natuurlijk sterk op. Ik kan niet opeens minder lekker gaan koken", grapt Jos. ''Ik heb altijd de droom gehad een eigen restaurant te starten. Straks sta ik lekker te koken in het dorp waar ik ben opgegroeid, fantastisch toch?! Ik ben ook heel blij dat ik dit samen met Niek ga doen. Omdat hij net als ik uit Uitgeest komt, weten we wie onze gasten zijn en daarnaast spreken we dezelfde taal. De perfectionistische manier van werken is ook iets waar we beiden mee zijn geschoold, dus vaak hebben we aan een half woord genoeg."

Oer-Hollands
Jos en Niek hebben het Café Restaurant Klaas genoemd omdat deze oer-Hollandse voornaam voor hen symbool staat als dé ultieme Uitgeester: Hollands, dorps en stoer. We hopen dat binnenkort iedereen roept: ''Vanavond eten we bij Klaas!'' Dat het nieuwe restaurant nu al leeft onder de Uitgeesters blijkt wel uit de reacties op de Facebookpagina van Café Restaurant Klaas die vrijdag 29 april om 21.00 uur live ging. Datzelfde weekend hadden Jos en Niek al 1000 likes. En omdat het bericht over de sleuteloverdracht massaal werd gedeeld, kregen meer dan 40.000 mensen het te zien. "Een vliegende start! En het geeft aan hoezeer het leeft", aldus de uitbaters. Klaas opent binnenkort. Hou voor het laatste nieuws de website www.klaasuitgeest.nl en de Facebookpagina Café Restaurant Klaas in de gaten.

Officiële ingebruikname Adema Orgel

Na een grote restauratie wordt het Adema Orgel weer in gebruik genomen.

UITGEEST - Het volledig gerestaureerde Adema Orgel in de parochiekerk Onze Lieve Vrouwe Geboorte wordt zondag 22 mei om 15.00 uur met een feestelijk orgelconcert weer in gebruik genomen. Het orgel is vorig jaar door de firma Adema uit Hillegom geheel gerestaureerd en weer in de oorspronkelijke staat terug gebracht. Door deze restauratie heeft het orgel de heldere klank en de klankeigenheid per register weer geheel terug gekregen. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Noord-Holland, Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel, parochianen en vele andere gulle gevers. Nadat het orgel officieel door de firma Adema is overgedragen aan het bestuur en de parochie, zal een orgelconcert gegeven worden door de titulaire organist van de basiliek St. Bavo in Haarlem en adviseur van de KKOR (Katholieke Klokken- en Orgel Raad), de heer Ton van Eck. Hij zal een aantal werken spelen die goed passen op het orgel en waarmee het in al zijn kleuren te beluisteren is. Tevens zullen de koren Laus Deo en De Cantorij hun medewerking verlenen. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje in het parochiehuis De Klop.

Huttenbouw Uitgeest kan niet zonder nieuwe vrijwilligers

De vrijwilligers van de Huttenweek zijn dringend op zoek naar enthousiaste collega's.

UITGEEST - Het grasveld tegenover windmolen De Kat wordt ook dit jaar weer omgetoverd tot een groot huttendorp. De Huttenweek vindt plaats van 22 tot en met 26 augustus 2016. In de leeftijd van vijf tot twaalf jaar bouwen 350 kinderen in een aantal dagen de mooiste hutten volgens een bepaald thema. Zonder vele vrijwilligers die deze Huttenweek organiseren, begeleiden en altijd weer tot een geweldig feest maken zou dit niet mogelijk zijn. Momenteel is Stichting Huttenbouw daarom dringend op zoek naar nieuwe leiding en hulp!

Gerard Kortekaas (44) is al veertien jaar actief als vrijwilliger bij de Huttenweek en doet dit nog steeds met erg veel plezier. "Mijn dochter is nu 22 jaar en vanaf haar achtste hielp ik al mee in de organisatie. Als vanzelf ben ik steeds meer gaan doen, want er komt heel veel bij kijken. Op een gegeven moment had ik geen spijker meer in mijn handen en was ik alleen nog bezig met organiseren. Al dit werk geeft mij heel veel voldoening is zeker de moeite waard! De jeugd heeft tijdens de Huttenbouw een bijzonder leuke en vooral ook leerzame tijd. Ze spelen buiten, leren plannen en praktisch bezig met techniek. Bovendien oefenen ze allerlei sociale vaardigheden zoals samenwerken, creativiteit en doorzettingsvermogen. Vanaf november komt de organisatie één keer in de twee maanden bij elkaar om van alles te regelen. Dit jaar is het thema Circus. Daar kunnen we vast genoeg leuks omheen verzinnen!"

Taken
Zo simpel als lijkt, zoveel komt er nog kijken bij de organisatie van de Huttenbouw. Vooraf moeten de inschrijvingen gecontroleerd worden en een database aangemaakt; het inschrijfnummer wordt gekoppeld aan persoonlijke gegevens van een kind, alsmede belangrijke omstandigheden voor de leiding om te weten, zoals allergie of medicijngebruik bijvoorbeeld. Afspraken met de gemeente worden gemaakt over bijvoorbeeld de plaatsing van afvalbakken, sponsors worden benaderd, de aan- en afvoer van hout moet in goede banen geleid worden en het plaatsen van hekken en toiletten moet geregeld worden. Tijdens de Huttenweek is er ook veel te doen. Te denken valt aan het uitdelen van de T-shirts en bandjes, het smeren van broodjes, schenken van koffie, thee en limonade, het versieren van het podium en dergelijke hand- en spandiensten. Toezien op de veiligheid mag natuurlijk ook niet ontbreken; EHBO/BHV en stevigheid van de gebouwde hutten zonder scherpe spijkers.

Goed geregeld
Gerard Kortekaas: "Eens in de vijf jaar verbranden we het pallethout op een grote stapel. Dit is een geweldig mooie afsluiting van de week, maar ook daar zijn natuurlijk regels voor nodig. Er is zelfs een ontruimings- en een noodplan beschreven en er is nauwe samenwerking met de brandweer. De Huttenbouw is een stichting, compleet met statuten en een bestuur dus met betrekking tot eventuele aansprakelijkheid en verzekering voor calamiteiten, is alles - samen met het draaiboek dat we gemaakt hebben - heel goed geregeld! Vooral met betrekking tot doorstroming naar organisatorische taken zoeken wij nog mensen die ons gezellige team willen komen versterken, maar eigenlijk door de hele organisatie heen zijn wij op zoek naar mensen die willen helpen. Dus ben je creatief, vind je het leuk om met kinderen om te gaan of wil je gewoon wel weer eens mee timmeren en zo de kinderen helpen, aarzel niet en meld je aan als leiding bij de Huttenweek op bestuur@huttenweek.nl."

Anita Webbe

De voorinschrijving heeft vorige week per internet plaatsgevonden. De definitieve inschrijving bestaat uit een loting van de kinderen die hebben ingeschreven. Op 13 mei aanstaande wordt via de site bekendgemaakt de deelnemers die ingeloot zijn. Op 19 mei is de definitieve inschrijving in het gebouw van speeltuin Kindervreugd. Daar kan het inschrijfformulier en inschrijfgeld van 20,00 euro ingeleverd worden.

Nieuwe wijk Binnenmeerhof vordert gestaag

Nieuwbouw Binnenmeerhof. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - De bouw van de Binnenmeerhof, de nieuwe wijk achter de Langebuurt, vordert gestaag. Tot op heden was er een pad, het Meerpad, om nog bij de enige bewoner aan het Meerpad te komen. De werkzaamheden zijn nu zo ver gevorderd dat de bewoner door de Binnenmeerhof naar zijn woning kan en is er vorige week een begin gemaakt om het oude Meerpad te verwijderen. Hier komen de achtererven met schuurtjes van de nieuwe bewoners. Een stukje oud Uitgeest behoort hiermee tot verleden.

Foto: Margret Kruyshaar - Hollenberg

Margret Kruyshaar maakte deze adembenemende foto van een lieveheersbeestje (Coccinellidae) op een bloem in haar tuin. "Ik word hier heel vrolijk van", schrijft ze. Wij ook Margret!

Uitgeester shanty Willem Sombroek over Bruyne Zeelen 'Dat Zaanse moet je ruim zien'

Shantygroep Bruyne Zeelen oefent wekelijks in Krommenie.

Door Kees Deken

UITGEEST/KROMMENIE - De leden van de Zaanse shantygroep Bruyne Zeelen komen overal vandaan. De Uitgeester ging langs bij Willem Sombroek om te vragen hoe een Uitgeester in Zaandam 'verzeild' is geraakt.

Shantygroep Bruyne Zeelen vindt zijn oorsprong in Zaandam, waar enkele enthousiaste leden van watersportvereniging Bruynzeel - voortkomend uit het gelijknamige bedrijf - het idee kregen om 's winters naast het bootonderhoud één avond in de week bezig te zijn met zingen. Zo ontstond de shantygroep en de link naar Bruynzeel werd gevonden in de naam Bruyne Zeelen. Bruyne Zeelen bestaat inmiddels twintig jaar en heeft een mooi repertoire van Engels- en Nederlandstalige shanty's opgebouwd. Deze shanty's, vrij vertaald werkliederen, werden gezongen tijdens het werk aan boord van de grote zeilschepen.

Ruim zien
Op de vraag hoe een Uitgeester in Zaandam 'verzeild' is geraakt, antwoordt Willem Sombroek het volgende: "Dat Zaanse moet je ruim zien: er zitten inmiddels twee Uitgeesters, één Akersloter, twee Oostzaners en zelfs iemand uit Hoofddorp in het koor. We oefenen wekelijks in Krommenie. Zelf ben ik via mijn broer Herman erbij gekomen. Hij is al jarenlang muziekleider en was verrast toen ik aangaf mee te willen doen. Ik zing inmiddels al enige tijd met veel plezier."
Het koor bestaat op dit moment uit tien mannen en één vrouw als begeleidster op accordeon. Het is een gemêleerd en enthousiast gezelschap uit verschillende beroepsgroepen, in leeftijd variërend van 45 tot 75 jaar, zodat ze na de oefenavonden en optredens nog genoeg spraakwater over hebben om nog even gezellig na te zitten.

Paradiso
Door uitstroom van wat oudere zangers heeft men behoefte aan vier nieuwe zangers. Je hoeft geen zangachtergrond te hebben, maar wel de tijd en de zin om één keer per week te oefenen in Krommenie. Er zijn ongeveer zes á acht optredens per jaar, variërend van korenfestivals tot optredens bij speciale gelegenheden. Zo heeft het koor dit jaar nog in Paradiso opgetreden tijdens het korenfestival.

Rondje
Op de vraag of hij nog een leuke anekdote heeft, antwoord Willem: "Onze groep is na afloop van een optreden eens in een café beland, waar de kroegbaas ons enthousiast vroeg of we wat wilden zingen. Dat is natuurlijk niet aan dovemansoren gericht. En op de vraag of we ook wat wilden drinken werd volmondig ja geroepen. Na een gezellige avond werd het tijd om eens op te stappen. Wie schetst onze verbazing: opeens kwam de eigenaar met de rekening op de proppen! We hadden hier weinig tegenin te brengen want de handige ondernemer had ons geen toezegging gedaan in de trant van 'een rondje voor een shanty'. De rekening was uiteindelijk hoger dan de verdienste van het eerdere optreden! Na wat verbaasde gezichten hebben we toch maar betaald en er uiteindelijk erg om gelachen. Zo zou ik er nog wel een paar kunnen noemen: je beleeft dus wel wat bij ons. Dus schroom niet en meld je aan bij onze shantygroep!"

Shantygroep Bruyne Zeelen heeft inmiddels in eigen beheer een cd uitgegeven en is bezig met de voorbereiding van een nieuwe cd. Voor meer informatie: www.bruynezeelen.nl. Aanmelden kan ook rechtstreeks via Sombroek001@hetnet.nl.

Maalboek van een poldermolen – 71

In de rubriek Maalboek van een poldermolen doet molenaar Edwin Blok elke maand verslag van het reilen en zeilen rond molen De Dog. Deze week aflevering 71.

Om te voorkomen dat er onrechtmatigheden in de vijzel komen zijn er een krooshek en een keerbalk aangebracht. De vijzel kan namelijk zo een zuiging veroorzaken dat er massa's waterplanten en andere rotzooi komen aandrijven. Het varieert per keer, dan weer veel, dan weer weinig. We hebben een krooshaak waarmee de boel uit het water gevist kan worden. Zo was ik daarmee bezig en haalde zo een brok hout van de bodem van de sloot, ruim een meter diep. Voor hout is dat vreemd, hout drijft. Het enige hout wat niet drijft is pokhout. Dat is heel vet en wordt gebruikt in lageringen, en is meestal niet zo lang. Dit was een balkje van 60 cm, ogenschijnlijk zwartgeblakerd, en na wat kijken en peinzen herkende ik er een kort spruitje in. Dat zijn balkjes die de kap zijn ronde vorm geven. De Dog heeft er 24, ze zijn vorig jaar nog in de verf gezet. Dat het balkje zwartgeblakerd was kan er op wijzen dat het afkomstig is van de brand van de Dog in 1895, maar dan zou het 120 jaar ondergedompeld moeten zijn geweest. Op dezelfde plaats in het water is een hardstenen halslager gevonden. Misschien heeft het halslager bovenop dit balkje gelegen. Het zal wel een raadsel blijven, je weet het nooit. Maar ik ben goed in het oplossen van raadsels. Joris had van de Zandhaas, de molen waar hij ook aktief op is, een krantje meegenomen. Er stond een puzzel in met foto's en vragen over de Zandhaas. De oplossing had ik zo gevonden, en via de mail aan de puzzelredactie doen toekomen. Nooit meer aan gedacht, tot er via de post een grote kartonnen doos bezorgd werd. Ik had de eerste prijs in de wacht gesleept en werd blij verrast met een pakket met produkten van de Zandhaas. Zoals daar was een potje honing, een zak pannenkoekenmeel, een zak speculaasmeel, en nog wat andere overheerlijke dingetjes. Met twee loten, uitgaande van de scouting, die ik ook van Joris gekocht had, was ik minder gelukkig. Voor Joris zou ik zeiltjes maken voor zijn molentje thuis. Dat bleek niet meer nodig, zijn opa was al voor hem aan de gang gegaan. Van hem had ik al gehoord dat hij het zeilnaaien ook beheerste. Dat bleek ook wel, ze zagen er keurig netjes uit. Net zo netjes als de manier hoe zijn kleinzoon een lange halve maakt. Daarvoor rolt hij het zeil op tot de eerste zwichtlijn en legt de rol om de onderste klamp, dat is dat witte balkje op de wiek, en maakt het dan vast. Hij had het op de Zandhaas uitgeprobeerd en liet het aan ons op de Dog zien, zie de bijgaande foto. Dat soort variaties zijn altijd mogelijk. Het belangrijkste is dat het zeil goed vastgeknoopt is. Het vastknopen doe je met twee touwen die uit het opgerolde zeil vandaan komen. Wij hebben als regel: maak met allebei de touwen een aparte knoop. Als er dan een knoop losgaat, zit het zeil tenminste nog met een tweede touw vast. Goed om te onthouden voor onze 2 leerlingmolenaars, ze kunnen tijdens hun molenaarsexamen daarover een vraag krijgen. Waarom doe je dat zo, klinkt het dan. En als je dan met een goed antwoord komt heb je een punt extra. Voor dat examen moeten de examenkandidaten hun maalboek inleveren. Bij elk bezoek aan de molen noteren we daarin wat we gedaan hebben en het wordt door mij of Peter afgetekend. Examinatoren kunnen daaruit opmaken welke kennis er bij de kandidaat aanwezig moet zijn. Om de kennis goed onder de knie te krijgen is herhalen heel belangrijk. Een rondje door de molen met Sanne probeer ik dan ook regelmatig te doen. Met Joris niet, hij is als het de molen betreft een wandelend woordenboek. Wat hij niet weet, en wij ook niet, is wat er zich bevindt in de niet toegankelijke ruimte onder de Dog. We zijn nu toch weer een stapje verder in onze zoektocht. Peter heeft een endoscoop meegenomen, een dun, buigzaam, zwart buisje van een meter waar in een lichtje en een camera gebouwd zitten. Hij heeft het door een gaatje in de vloer laten zakken in de grote donkere ruimte. Op het scherm van een laptop werden wat vage beelden zichtbaar. Iets wat leek op een bijl, maar vooral veel spinrag, en een close-up van de bijbehorende spin. Het zwarte buisje kon enigszins gericht worden maar daar was ook alles mee gezegd. Aan die grote donkere ruimte moest ik weer denken toen ik naar huis reed die middag. In de verte aan de horizon ontwaarde ik een grote donkere massa, terwijl zich daar bovenop een grote gele massa bevond. De begrenzing tussen beiden was haarscherp en kaarsrecht. Ik heb er 5 minuten naar staan kijken, maar een verklaring had ik er niet voor. Hoeft ook niet, mooi was het wel.

Edwin Blok

Zandschilderen, sculpturen, powerkiten en meer. Kom en ontdek de Hondsbossche Duinen!

Zandschilderen, sculpturen, powerkiten en meer. Kom en ontdek de Hondsbossche Duinen! Foto: Aangeleverd

Heeft u het nieuwe strand tussen Camperduin en Petten al bezocht? U weet niet wat u ziet! Want de afgelopen jaren is de kust daar versterkt met 35 miljoen kuub zand. Op Tweede Pinksterdag is er van alles te beleven in en rond het Informatiecentrum Kust in Petten.

Gevarieerd programma
Iedereen is tussen 10:00 en 16:00 uur welkom voor een gratis bezoek aan het informatiecentrum. Er is een gevarieerd programma. Binnen kunt u de vernieuwde tentoonstelling bekijken, en kinderen kunnen er zandschilderen en vliegers maken, die ze meteen op het strand kunnen uitproberen. Buiten kunnen kinderen leren zandsculpturen maken en met een speurtocht op onderzoek in de nieuwe duinen. Volwassenen kunnen mee met een gratis excursie over de kustversterking en op het strand powerkiten: met volle gewicht sturing geven aan enorme vliegers.

Excursies
Noteer daarnaast alvast 19 juni: verras uw vader op Vaderdag met een Segway-excursie van Staatsbosbeheer. Succes gegarandeerd! En mocht u liever lopen: dan kunt u op 19 juni terecht voor de excursie van Natuurmonumenten in De Putten. Excursies van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn binnenkort te boeken via onze website www.hhnk.nl/zandtegenzee.

Gratis toegang
Het Informatiecentrum Kust ligt aan de Strandweg 4, 1755 LA Petten. Behalve op deze Tweede Pinksterdag bent u van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom. De toegang is gratis. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak. Meer informatie: www.hhnk.nl/zandtegenzee.

Verjaardagspartijtje
Vanaf 16 mei is het ook mogelijk om kinderverjaardagen te vieren in informatiecentrum Kust. Een verjaardagspartijtje is binnenkort te boeken vanaf onze website www.hhnk.nl/zandtegenzee voor kinderen tussen 9 en 13 jaar.

5 / 12

Nieuwe verkeerscamera's moeten IJmond bereikbaar houden

Nieuwe verkeerscamera's, zoals hier in Beverwijk, moeten de IJmond bereikbaar houden tijdens de afsluiting van de Velsertunnel.

REGIO - De sluiting van de Velsertunnel is inmiddels een feit. Sinds vrijdagavond 15 april is de tunnel negen maanden lang gesloten. Iedereen die zich dan met de auto in en uit de IJmond begeeft, zal gebruik maken van het tijdelijke nieuwe wegennet. Omgevingsdienst IJmond heeft in opdracht van Rijkswaterstaat nieuwe verkeerscamera's laten plaatsen op het omliggende wegennet.

Op maar liefst elf locaties zijn camera's geplaatst door de Verkeers Informatie Dienst (VID), een zeer betrouwbare leverancier van verkeersinformatie in Nederland. De camera's staan op de routes door Heemskerk en Beverwijk. Bovendien zijn aanvullende camera's op de A9 en A22 geplaatst om te zien of er filevorming is voor de Wijkertunnel, op de calamiteitenbogen of de tijdelijke verbindingswegen (keerlussen). Het plaatsen van de nieuwe camera's is een van de vele maatregelen van het Bereikbaarheidsplan renovatie Velsertunnel om de regio bereikbaar te houden. De beelden zijn voor iedereen te zien op www.ijmondbereikbaar.nl/camerabeelden.

Privacy
De camera's geven iedere twee seconden een nieuw beeld af. Afhankelijk van de locatie komen deze beelden van twee, drie of zelfs vier richtingen. Zo is real time te zien hoe de verkeerssituatie op de weg is. De privacy van de automobilist is gewaarborgd, kentekenplaten zijn niet herkenbaar. Reinier van Gent, verkeerskundige bij Omgevingsdienst IJmond: "De camerabeelden in combinatie met de routekaart op ijmondverkeer.nl maken het, voor iedereen die de weg op moet in de IJmond, makkelijk om te beslissen of je meteen vertrekt, of dat het vanwege de drukte beter is om nog even te wachten of een andere route te kiezen. Je kunt dus altijd voorbereid op weg.
De nieuwe verkeerscamera's zijn niet alleen een handig hulpmiddel voor inwoners van de IJmond en transporteurs om de drukte te vermijden. Ook de wegbeheerders kunnen de verkeerssituatie in de regio op deze manier nauwkeurig monitoren en waar nodig ingrijpen.

Groepen voor kinderen van ouders met psychisch of verslavingsprobleem

REGIO - Naar schatting telt Nederland zo'n 500.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Als een ouder een verslavingsprobleem heeft of een psychisch probleem, dan worden kinderen thuis vaak met stresssituaties geconfronteerd. Daarom bieden Indigo en Brijder Jeugd groepen voor kinderen van ouders met een psychisch probleem en kinderen van verslaafde ouders (KOPP/KVO).

Er is een doe- & praatgroep voor kinderen van acht tot twaalf jaar en een jongeren groep voor jongeren van twaalf tot achttien jaar. De groep voor acht- tot twaalfjarigen start vrijdag 13 mei van 15.30 tot 17.00 uur en wordt gegeven aan de Grahamstraat 105 in IJmuiden, bij Fysiotherapiepraktijk Maas. De groep voor twaalf- tot achttienjarigen begint in mei of juni in Beverwijk. De exacte datum en locatie worden nog bekendgemaakt.

Lotgenoten
De sessies bestaan uit zes bijeenkomsten van anderhalf uur op doordeweekse dagen na school voor de kinderen/jongeren en één ouderavond. Tijdens de bijeenkomsten is er aandacht voor wat er met hun ouder aan de hand is, leren kinderen omgaan met hun wisselende gevoelens en hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daarnaast merken ze dat ze niet de enige zijn. In de groep kunnen kinderen hun verhalen kwijt en kennismaken met lotgenoten. Er wordt gepraat en geluisterd en er worden (creatieve) opdrachten uitgevoerd.

Aanmelding
Kent u of heeft u een kind dat baat zou hebben bij de groep, dan hoort Indigo dat graag. Indigo vraagt altijd toestemming aan de ouders en in een kennismakingsgesprek met het kind en de ouder(s) leggen zij graag uit hoe alles in zijn werk gaat. Aanmelden kan via het secretariaat van Indigo: 088 - 357 11 00 of secretariaatindigo@indigonoordholland.nl.

RegioBank klantgerichtste bank van Nederland

En de winnaar is….. RegioBank. Op de CCDNA Awards op 14 april jl. is RegioBank benoemd tot de meest klantgerichte bank van Nederland. Juryprijzen zijn mooi, maar het is nog veel mooier om verkozen te worden door de mensen waar men het écht voor doet: de klanten. Hans van den Bor, directeur RegioBank, direct na de prijsuitreiking: 'Wat een ongelofelijk mooie waardering van onze klanten. Vooral voor onze Adviseurs. Zij zijn degenen die dag in dag uit het contact met de klanten hebben. Zij zijn degenen waar de klant altijd kan binnenlopen, bij iemand die hij kent. En hoe mooi is het dat klanten dat ook zo waarderen.' 'Het is een prijs om trots op te zijn. Wij zijn de nuchtere bank in de buurt. Een bank zonder poespas en gedoe die dicht bij de mensen staat. Dat onze klanten onze service zo waarderen, is voor mij weer een bevestiging dat RegioBank de juiste keuzes maakt.', aldus Peter de Groot van de Uitgeester vestiging van RegioBank.

Ook de prijs voor beste samenwerking met klanten
Tijdens de Customer Centric DNA Awards werd ook een award uitgereikt aan het bedrijf dat het beste met zijn klanten samenwerkt (co-creatie). Ook die prijs ging naar RegioBank. De organisatie van de awardshow stelt dat RegioBank de terechte winnaar van de thema award is omdat de bank hun klanten niet als klanten ziet, maar echt als partner waarmee zij samenwerkt. Wat een fantastische compliment, twee prijzen op één avond.

Opzet onderzoek
De CCDNA Awards zijn een initiatief van BearingPoint en DVJ Insights. Het is de grootste publieksprijs die bedrijven op het gebied van klantgericht ondernemen in Nederland kunnen winnen. Ruim 12.000 Nederlanders deelden daarvoor hun meningen en ervaringen over bedrijven waar zij klant zijn. En beoordeelden hen op klantgerichtheid. Binnen twaalf verschillende sectoren worden er prijzen uitgereikt, waaronder ook de sector banken.

Meer over RegioBank
Met ruim 530 vestigingen in dorpen en kleine steden is RegioBank de bank in de buurt. Een bank waar mensen geholpen worden door een lokale Zelfstandig Adviseur die ze kent en weet wat er speelt in hun omgeving. RegioBank kiest bewust voor de regio. Zij vindt dat lokale gemeenschappen waardevol zijn voor Nederland. En dat lokale basisvoorzieningen zoals een school, supermarkt en een bank moeten blijven bestaan. Daarom zorgt RegioBank ervoor dat iedereen zijn geldzaken in de buurt kan regelen. En maken zij zich sterk voor de leefbaarheid in dorpen en kleine steden.

Hartstichting haalt 5500 euro op in Uitgeest

In de week van 18 t/m 23 april 2016 is er niet tevergeefs een beroep gedaan op de Uitgeester bevolking om te laten zien dat hun HART op de goede plaats zit. Maar liefst 82 getalenteerde collectanten zijn bijna alle huizen langs gegaan en hebben het fantastische bedrag van € 5.508,18 opgehaald.

Dit jaar werd er in het kader van de collecteweek weer een spinmarathon gehouden in ons SportPlan aan de Populierenlaan. Gedurende drie uren trapten vele spinners het zweet uit hun lijf en haalden het prachtige bedrag van € 346,00 uit de door hen gesponsorde fietsen op. Een initiatief dat vervolg verdient. Volgend jaar gaan we er met alle Uitgeesters vanuit dat we voor het eerst in onze lange geschiedenis de magische grens van € 6000,00 zullen doorbreken. Het is te hopen dat de collecteweek volgend jaar niet weer samenvalt met de avond 4-daagse want er zijn nogal wat potentiële collectanten die ook vrijwilliger zijn bij dat wandelspektakel. Wij zijn er trots op in Uitgeest te wonen en danken namens het comité Vrienden van de Nederlandse Hartstichting Uitgeest alle gulle gevers en de collectanten in het bijzonder heel heel HARTelijk.

Politienieuws

Diefstal bromfiets
UITGEEST - Vanaf de oprit van een woning aan de Herderin werd in de nacht van woensdag 4 mei op donderdag 5 mei een snorfiets, merk Piaggio type C25 weggenomen. Kenteken van de snorfiets is F049KB. Eventuele getuigen kunnen zich melden bij de politie.

Aanrijding met letsel
UITGEEST - Op de kruising van de Broekpolderweg met de Provincialeweg N203 vond een aanrijding plaats tussen twee personenauto's. De bestuurder van een personenauto die reed over de Broekpolderweg wilde linksaf de Provincialeweg N203 oprijden, maar zag daarbij de bestuurder van een personenauto die uit de richting van Uitgeest in de richting van Krommenie reed over het hoofd. Een botsing was het gevolg, waarbij de auto die over de Provincialeweg reed over de kop sloeg. Wonder boven wonder kwamen de inzittenden van die auto er met relatief lichte verwondingen vanaf. De auto's waren total loss.

JCI IJmond introduceert JCI IJmond GoedeDoelenFonds

UITGEEST/REGIO - JCI IJmond, een club van jonge ondernemers tussen de 25 en veertig jaar die zich inzet voor de regio IJmond, heeft afgelopen jaren geld ingezameld voor diverse goede doelen. Elk jaar werd een specifiek regionaal doel uitgekozen waarvoor JCI IJmond zich volledig inzette door middel van evenementen als Bites & Beats en de Ronde van JCI. Dit jaar doet JCI IJmond het anders en introduceert zij het JCI IJmond GoedeDoelenFonds.

Elke vereniging, organisatie, vrijwilliger, mantelzorger of instelling met een maatschappelijk belang, een concreet doel en gevestigd in de regio IJmond kan zich via www.jci-ijmond.nl/goededoelenfonds/aanmelden. Zij kunnen zo om een bijdrage vragen in de vorm van ondersteuning bij een specifieke actie, evenement of project, aanvraag voor een paar extra handjes (vrijwilligers), een budget om een actie of project compleet te maken. JCI IJmond verzamelt de doelen in het JCI IJmond GoedeDoelenFonds en zal hieruit een selectie maken. Op deze manier kan zij meerdere goede doelen en ook kleinere initiatieven steunen. Het ingezamelde geld zal net als voorgaande jaren volledig worden ten goede komen aan de geselecteerde goede doelen.

Aanmelden
Aanmelden kan via het formulier op www.jci-ijmond.nl/goededoelenfonds/aanmelden. Alle aanmelders worden geïnformeerd of hun aanvraag in behandeling wordt genomen. Voor meer informatie of vragen kan men mailen naar goededoelen@jci-ijmond.nl. Leuk om te weten: tijdens de Ronde van JCI die dit jaar op 29 mei zal worden gereden (met als start en finish Bob's Party & Events in Uitgeest) worden de eerste geselecteerde goede doelen van het Fonds bekendgemaakt.

Winkelier(s) aan het Woord: Marco de Vries van Ledsko over energie besparen

Marco de Vries van Ledsko: "Je thermostaat lager zetten scheelt gemiddeld 140 euro per jaar."

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Marco de Vries van Ledsko over energie (en geld) besparen.

"Tijdens mijn studie technische bedrijfskunde zijn de laatste trends aan bod gekomen betreft duurzame energie, energie besparen en CO2-uitstoot. Deze onderwerpen worden al belangrijker in ons dagelijks leven. Zelfs u kunt direct door middel van een paar kleine aanpassingen honderden euro's per jaar besparen. In totaal is ongeveer dertig procent van de CO2-uitstoot in Nederland afkomstig van huishoudens. Thuis is dus uw startpunt als het gaat om duurzaamheid en besparen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van uw huis, een slimme thermostaat, zonnepanelen, energiezuinige apparatuur of een efficiënt verwarmingssysteem. De maatregelen hoeven uw wooncomfort niet aan te tasten. Sommige maken uw leven zelfs prettiger en leuker. Ik heb voor u enkele tips opgeschreven die u direct kunt toepassen, zodat u snel en eenvoudig meteen geld kunt besparen."

 • Een uur voordat u gaat slapen alvast de thermostaat op 15-16 graden.
  Besparing: gemiddeld 20 euro per jaar.
 • Vervang uw 35/50W spotjes door warm-witte ledverlichting van 5W.
  Besparing: gemiddeld 200 euro per jaar.
 • Plaats sensoren voor verlichting in gang en wc.
  Besparing: gemiddeld 100 euro per jaar.
 • Zet de thermostaat één graad terug. Bijvoorbeeld van 20 naar 19 graden. Je zult merken dat het ook een kwestie van gewenning is.
  Besparing gemiddeld 120 euro per jaar.
 • Verwarm de slaapkamers niet. Het is gezonder en goedkoper om in een lekker frisse kamer te slapen. Kies voor een extra dik dekbed of deken om toch lekker warm te liggen. En voor de healthy fans onder ons, als men in een koele omgeving slaapt zal het lichaam harder werken om haar lichaamswarmte op peil te houden. Dit harde werken zorgt voor extra verbranding, wie wil dat nou niet?
  Besparing gemiddeld 70 euro per jaar.
 • Ben je overdag niet thuis, zet dan de thermostaat terug naar 15-16 graden.
  Besparing gemiddeld 140 euro per jaar.

De 21ste Kunstfietsroute in Castricum

CASTRICUM – Op zaterdag 4 juni en zondag 5 juni vindt tussen 11.00-17.00 uur de 21e editie van de Kunstfietsroute plaats in de kernen Castricum, Bakkum en Limmen. Bij de 27 stops in deze kernen laten kunstenaars hun werk zien, en dat geeft een zo breed mogelijk scala aan kunstenaars uit de buurt met een enorme diversiteit aan kunstvormen. Beeldhouwen, fotografie, schilderkunst, keramiek, textiele vormgeving, landart: en dit jaar is er ook een primeur want voor de eerste keer is er ook bio-art te aanschouwen. Op zondag 5 juni zijn er zelfs bij alle stops ook live optredens of voordrachten te horen, zodat het nog aantrekkelijker wordt om een kijkje te gaan nemen!

Anneke Bleijendaal, Irma van Aken, Meinard Kloppenbrug, Irma Straver en Annemieke Ederzeel zijn de drijvende krachten achter de Kunstfietsroute. Annemieke Ederzeel geeft aan dat het doel van deze organisatoren is om een zo breed mogelijke uitwisseling tussen bezoekers en kunstenaars tot stand te brengen. Zo trachten zij mensen in contact te brengen met kunstvormen die anders slechts aan een beperkte groep voorbehouden blijven. "En", geeft zij aan, "het is natuurlijk ook leuk om de verborgen pareltjes voor het voetlicht te laten komen". Want niet alle kunstenaars zullen anders hun werk zo snel exposeren, en het blijkt dat een laagdrempelig evenement als de Kunstfietsroute ook de drempel voor kunstenaars soms wegneemt om hun werk toch naar buiten te brengen. Net zoals het de drempel voor bezoekers wegneemt om gewoon bij een kunstenaar naar binnen te stappen om een kijkje te nemen.

De Kunstfietsroute is een low budget organisatie, waarbij de deelnemers een bedrag betalen om opgenomen te kunnen worden in de route. De organisatiekosten worden bekostigd uit deze inkomsten. Voor de belangstellenden is de Kunstfietsroute gratis.

Voor een ieder die niet kan wachten tot 4 en 5 juni om de werken te bewonderen, vindt er sinds 10 mei al een centrale expositie plaats in restaurant De Oude Keuken op het terrein van GGZ Dijk en Duin in Bakkum. Daar is er gelegenheid om werk van deelnemers aan de Kunstfietsroute alvas eens te bekijken.

Voor meer informatie over de Kunstfietsroute en het programma, kunt u een kijkje nemen op de website www.kunstfietsroutecastricum.nl of op hun Facebookpagina "KFR Castricum Bakkum".

Foto en tekst: Esther Hollenberg

AMO-collecte voor Week Nederlandse Missionaris

UITGEEST - Op 1e Pinksterdag (15 mei) zal de AMO- groep in de R.K- kerk aan de Langebuurt na afloop van de H. Mis de jaarlijkse buitendeurcollecte voor de Week Nederlandse Missionaris houden. De Week Nederlandse Missionaris (WNM) ondersteunt Nederlandse Missionarissen en Missionair werkers over de hele wereld bij hun werk en levensonderhoud. Deze mensen die zich met hart en ziel inzetten voor medemensen in armoede verdienen uw steun! Het is uiteraard ook mogelijk om een gift over te maken op de rekening van de AMO: IBAN NL12 RABO0152101950 o.v.v ' WNM'.

Kindergarden nummer drie Best Workplaces in Nederland

UITGEEST/AMSTERDAM - Kinderopvangorganisatie Kindergarden, met een vestiging op de Kleis, is nummer drie op de lijst van Best Workplaces 2016 van Nederland. De lijst is samengesteld op basis van empirisch onderzoek. Jaarlijks worden de hoogst scorende organisaties onderscheiden. De prijs werd onlangs uitgereikt in Amsterdam. "Onze kerntaak is ontwikkelen. Of het nu gaat om kinderen of medewerkers. Het zit in ons DNA en we doen het met passie en plezier", aldus een trotse directeur Nicole Krabbenborg.

Great Place to Work Nederland onderzoekt de mate van vertrouwen, de trots en het plezier dat mensen hebben om bij een bedrijf of organisatie te werken. Op basis van de antwoorden op 58 stellingen en twee open vragen wordt de lijst van Best Workplaces van Nederland bepaald.

Missie
"Baby's zien opgroeien tot onbevangen kinderen met een positief zelfbeeld. Dat is onze missie, elke dag opnieuw. Als professionals op het gebied van ontwikkeling leveren we een deskundige bijdrage aan de groei van kinderen in hun eerste vier – heel belangrijke – levensjaren", zegt directeur Nicole Krabbenborg. "Ontwikkeling en persoonlijke groei van onze medewerkers zijn onmisbaar bij het realiseren van die missie. In een snel veranderende maatschappij is een lerende organisatie met bevlogen, gemotiveerde medewerkers heel belangrijk. Zo behouden we onze onderscheidende positie. Wat wij de kinderen bieden, bieden we ook intern en dat wordt gezien en ervaren."

Frontrunner
"Trainen en coachen van onze medewerkers betekent: ontwikkeling on the job. Kindergarden is met praktisch leren een frontrunner", zegt Krabbenborg. "Nu veel organisaties er langzaam warm voor gaan lopen, zijn wij al vertrouwd met deze vorm van permanente educatie. Dat geeft ons een voorsprong. In de ontwikkeling van medewerkers én uiteindelijk van de kinderen. Vanuit onze eigen Kindergarden Academie bevorderen we 'samen werken, samen leren'. We hebben dit gefaseerd en met geduld en vertrouwen ingezet. Met succes, zo blijkt: dit jaar ontvingen we daarom ook een Special Award."

Voorbeeldfunctie
Caroline Mullers, senior consultant Great Place to Work Nederland: 'De organisaties die op de lijst van Best Workplaces staan, hebben werkomgevingen ontwikkeld waar vertrouwen, trots en plezier centraal staan. Tevens vervul je een voorbeeldfunctie voor andere organisaties. Niet iedere organisatie behaalt de lijst in verband met strikte criteria. Het is een resultaat om trots op te zijn!'

Over Kindergarden
Kindergarden is een professionele organisatie voor kinderopvang. In 1998 opende Kindergarden haar eerste vestiging in Weesp. Inmiddels hebben zij dertig vestigingen in Nederland, waaronder ook één in Uitgeest. Kindergarden is de enige kinderopvangorganisatie die voor de Great Place To Work-lijst werd genomineerd en neemt in 2016 wederom de derde plaats in. Een eigen Academie waarborgt de kwaliteit van de pedagogisch medewerkers. In 2011 is Kindergarden onderdeel geworden van Bright Horizons, een van de grootste kinderopvangorganisaties ter wereld.

Bericht van Bart Groen uit Amerika

Bart Groen (2e van rechts) bij een honkbalwedstrijd met zijn Amerikaanse vrienden.

TEMPERENCE USA/UITGEEST - De 18-jarige Uitgeester Bart Groen verblijft een jaar lang in Amerika bij een gastgezin en volgt daar high school. Hij deelt graag via De Uitgeester zijn belevenissen over dit indrukwekkende land.

"Mijn naam is Bart Groen en ik ben na de havo vertrokken naar Amerika om een jaar high school te volgen. Ik woon in een klein dorpje genaamd Temperance bij een geweldig gastgezin. Het gezin bestaat uit Jeff (vader), Carey (moeder) en hun kinderen Allison (22 jaar) en Luke (18 jaar). Temperence ligt in de staat Michigan, ongeveer een half uur bij Detroit vandaan. Het begint nu eindelijk mooi weer te worden. Ondanks dat de winter niet heel koud was hebben we toch nog een hoop sneeuw gehad. In het begin van het schooljaar heb ik heel veel tennis gespeeld. In de winter speelde ik op vrijdag- en zaterdagavond zaalvoetbal met een vriendenteam. Bijna alle wedstrijden verloren maar het was allemaal vriendschappelijk en voor de gezelligheid.

Een paar weken geleden ben ik met mijn gastgezin naar Florida geweest voor spring break. Heel mooi weer gehad. We zijn o.a. wezen paraseilen, hebben jetski's gehuurd, zijn met een boot naar een onbewoond eiland geweest en hebben daar onze dag doorgebracht. Er waren veel studenten van school die in dezelfde plaats zaten als wij dus dat was erg gezellig. Over twee weken is prom en iedereen is bezig met het vinden van een date en de perfecte kleding. Sommige meiden zijn hier al maanden mee bezig en geven meer dan 500 dollar uit om de perfecte galajurk te vinden. Na prom is school zo'n beetje over en komt mijn jaar tot een eind. Ik kan niet geloven dat over een paar weken mijn exchange jaar erop zit. Ik kan niet goed beschrijven hoe goed ik het hier heb en hoe erg ik het hier naar mijn zin heb. Ik heb hier zoveel mooie dingen meegemaakt met zoveel leuke mensen. Afscheid nemen van thuis was al moeilijk maar dit afscheid gaat helemaal moeilijk worden omdat ik weet dat ik sommige mensen niet zo snel of nooit meer zal zien. Aan de andere kant, om eerlijk te zijn, wil ik ook wel weer naar huis om iedereen eindelijk weer te zien en terug te gaan naar het normale leven en te zien wat mij te wachten staat. Ik kan mijn gastgezin niet genoeg bedanken voor het feit dat ik zo goed geaccepteerd ben. Ze zijn echt familie van me geworden en ik zal dan ook zeker contact houden en teruggaan om ze te bezoeken. Ik ben mijn ouders heel dankbaar, dat ze mij de kans hebben gegeven om dit te doen en deze mooie ervaringen mee te maken. Ik sluit het hierbij af, ik zie jullie over een paar weken!"

Biebjeugd zoekt biebjeugd

BEVERWIJK - De Kamercommissie van de Bibliotheek IJmond Noord is op zoek naar nieuwe leden. De Kamercommissie bestaat uit kinderen die met elkaar activiteiten organiseren voor andere kinderen en meedenken over hoe de jeugdafdeling van de bieb eruit moet zien. De groep komt eens per twee weken op woensdag van 14.30 tot 16.00 uur bij elkaar in de vestiging Beverwijk. Ben jij tussen de acht en twaalf jaar? Kom je graag in bieb? Heb je tijd op woensdagmiddag? Vind je het leuk om activiteiten te bedenken en uit te voeren? Houd je van presenteren? Ben je creatief? Geef je op door een mail te sturen naar 100talentenjeugdwebsite@obijmond.nl of kom langs op de jeugdafdeling.

Laatste kans inschrijving workshop Beursvloer IJmond Noord

BEVERWIJK - Nog zeven weken dan is het zover: op 28 juni vanaf 15.30 uur vindt de zesde editie plaats van de Beursvloer bij ADO '20 in Heemskerk. Het thema van de Beursvloer is dit jaar het belang van de band tussen bedrijfsleven en sportverenigingen en de onmisbare rol van vrijwilligers bij maatschappelijke organisaties. Inmiddels zijn de uitnodigingen verstuurd en hebben veel verenigingen en maatschappelijke non-profitorganisaties zich als deelnemer opgegeven. Voor deze deelnemers organiseert de Vrijwilligerscentrale samen met de Beursvloer een workshop. Doel is om vertegenwoordigers namens deze verenigingen en organisaties goed op weg te helpen om alles uit hun deelname aan de Beursvloer te halen. Wat kun je als prestatie van ondernemers vragen? Wat kun je hen als tegenprestatie bieden? Hoe kun je op creatieve wijze jouw vereniging of stichting onder de aandacht brengen van de andere deelnemers aan de Beursvloer. Kortom, hoe maak je jouw deelname tot een succes. De workshop 'Hoe maak ik de beste deal' wordt gegeven door medewerkers van ABN AMRO, Rabobank en de Vrijwilligerscentrale op dinsdagavond 17 mei van 19.15 uur tot 21.00 uur bij de Vrijwilligerscentrale, Prinsenhof, Beatrixlaan 2 Beverwijk. Aanmelden kan via de Vrijwilligerscentrale: info@vwdoen.nl of 0251-676886. Alle informatie over de Beursvloer is terug te vinden op de website www.beursvloerijmondnoord.nl. Daar kan men zich ook aanmelden en wekelijks de vernieuwde lijst met aanmeldingen checken.

Moeizame overwinning Stormvogels

Een veelbelovende aanval van Jeroen Kuijk, tweemaal trefzeker.

UITGEEST - Voor koploper Stormvogels stond afgelopen zondag het duel tegen 'angstgegner' Zaandam Zuid op het programma. Traditioneel hebben de korfballers uit Uitgeest het moeilijk tegen deze tegenstander, die met traag spel Stormvogels vaak weet te ontregelen. In de voorbereidingen wees trainer/coach Ton van Duijn zijn ploeg op het gevaar zich te veel mee te laten slepen door het slome tempo. Zijn ploeg zou voortvarend van start moeten gaan en de angel er daarmee uithalen bij de tegenstander. Er moest gewonnen worden om zicht te houden op de titel.
Sebastiaan van den Bosch opende de score voor de Uitgeesters, echter Zaandam Zuid sloot onmiddellijk aan. Stormvogels had weliswaar het betere spel en liep halverwege de eerste helft uit naar een 5-2 voorsprong maar kon die niet vasthouden. De ploeg verzuimde de kansen te benutten en zag de opponent terugkomen naar 5-5. Eveline Jongejans bracht haar ploeg nog wel op voorsprong maar kon niet voorkomen dat bij het klinken van het rustsignaal er een stand van 6-7 op het scorebord stond. Bij aanvang van de tweede helft bracht Demi Erkelens haar team op gelijke hoogte maar ook nu kon Stormvogels niet doordrukken. De ploeg stapte in de valkuil waarvoor Van Duijn bij voorbaat had gewaarschuwd. Mede door de hoge temperatuur werd de toeschouwers een gezapige wedstrijd voorgeschoteld waarin beide ploegen om en om tot scoren wisten te komen. Tot een stand van 10-10 waren het de Uitgeesters die steeds een nipte voorsprong teniet zagen gaan. Het spel verruwde, de scheidsrechter trad niet adequaat op en de partij leek te kantelen. Zaandam Zuid kwam in de eindfase vaker aan de goede kant van de score te staan en even leek het erop dat de kampioensdroom in flarden op zou gaan. Erkelens bracht haar ploeg in de slotfase op gelijke hoogte maar met een gelijkspel zou niets worden opgeschoten. Een late treffer van matchwinnaar José Heijne bracht verlossing waarna de ploeg de partij professioneel uitspeelde. Een zucht van opluchting ontsnapte aan Van Duijn na deze zwaar bevochten 14-13 zege, waarna toch de euforie losbarstte.

Doelpunten: Demi Erkelens (5), Eveline Nootebos (3), Jeroen Kuijk (2), Sebastiaan van den Bosch (2), José Heijne (1) en Gerard Valkering (1).

FC Uitgeest bederft feest voor vv Assendelft niet

Lester Half is uitgeroepen tot Bakkum en Krook-speler van het jaar.

UITGEEST - Oh, wat hadden ze dat graag gewild. Zij van FC Uitgeest. Voor het oog van de honderden meegereisde Assendelvers winnen, daarmee het kampioensfeest van de gasten uit te stellen en zelf daardoor de theoretische mogelijkheid op het kampioenschap behouden. Op momenten was het laatste binnen handbereik maar keeper (gestopte penalty) en paal bleken op deze zonovergoten zondag obstakels die groen en geel weerhielden van een misschien wel verdiende overwinning. De ontlading van alles wat Assendelft was bleek na het laatste fluitsignaal groot. Kampioen worden was namelijk iets waar ze aan het begin van het seizoen bij de club helemaal geen rekening mee hadden gehouden. Dat de supporters dat zelf ook vonden bleek wel uit de tekst van een meegenomen spandoek dat luidde: 'Beter dan de rest Kampioen'. Zaanse zelfspot met een wellicht een kern van waarheid.
Voor trainer René van Marsbergen was het vandaag puzzelen. Hij kon namelijk niet beschikken over Sven de Wit, Kick Smit en Mike Olgers. Na een zenuwachtig begin waren het al vrij snel de gastheren die het initiatief naar zich toetrokken. Met succes want een prachtige aanval in de 9e minuut kon alleen maar gestopt worden door een overtreding op Jordy Duijn in het strafschopgebied. Een terechte penalty, gegeven door scheidsrechter Wateler, was het gevolg. Routinier Ruud Koedijk zette zich achter de bal om het vonnis te vellen. Helaas was zijn inzet heel matig waardoor keeper Suzulmus alle kans kreeg zich te onderscheiden door de bal te stoppen. FC Uitgeest bleef aandringen maar echt gevaarlijk werd het niet meer voor rust. Dat was Assendelft ook niet zodat de 0-0 tot de rust op het scorebord bleef staan.
De tweede helft gaf veel van hetzelfde al vergoedde de spanning veel. Opmerkelijk was het incident in de 49e minuut toen bij een duel aan de zijlijn grensrechter Roode omver werd gekegeld en daar een stevige enkelblessure aan overhield. Gelukkig kon hij na een blessurebehandeling door wonderdokter Stefan Half (verzorger FC Uitgeest) alsnog de wedstrijd vervolgen. Na het oponthoud was het FC Uitgeest dat bijna op voorsprong kwam. Een sterke loopactie van Lester Half werd bekroond met een leep schot waarbij helaas de bal via de binnenkant van de paal het veld weer in stuiterde. Het werd daarna voor de supporters uit Assendelft spannender en spannender. De ploeg had namelijk genoeg aan een gelijkspel maar FC Uitgeest maakte steeds duidelijker dat het helemaal geen zin had om mee te werken aan hun feestje. De thuisploeg drong steeds meer aan en steeds vaker kozen de gasten voor een reddende poeier naar voren om maar even uit de problemen te zijn. Maar het feest kwam dan toch. Het laatste fluitsignaal van de arbiter was de start van een groot feest. Als eerbetoon aan de kampioen vormden de moegestreden maar verslagen spelers van FC Uitgeest heel sportief een erehaag voor de spelers van Assendelft. Al met al verdient de ploeg van Assendelft het 'beter dan rest kampioenschap' en mag het zich gaan opmaken voor een verblijf in de eerste klasse. Mocht FC Uitgeest volgende week in de laatste wedstrijd winnen van Spirit dan kunnen zij zich weer opmaken voor de nacompetitie en mogelijk via die weg aansluiten bij kampioen Assendelft.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Idema, Vrouwe, Uit den Boogaard (80e T. Sinnige), Zwarthoed, E. Sinnige, Brouwer, Hoekstra (70e Smit), Koedijk (82e Post), Duijn, Half.

Bakkum en Krook-speler van het jaar: Lester Half
Direct na afloop van de wedstrijd tegen vv Assendelft werd in de bestuurskamer en sponsorhome van FC Uitgeest de prijs uitgereikt aan de meest waardevolle speler van het jaar. Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd de geblesseerde Sander van den Helder een soort oeuvreprijs toebedeeld. Sander heeft besloten te stoppen maar niet nadat hij vanwege zijn grote verdiensten de afgelopen jaren toch nog even in het zonnetje werd gezet. De echte prijs ging naar de man die zich dit jaar heel sterk heeft ontwikkeld en als topscorer van onschatbare waarde is voor FC Uitgeest namelijk Lester Half. Dat hij de prijs echt verdient bewees hij vandaag nog maar weer eens want ook op deze zondag werd hij uitgeroepen tot Bakkum en Krook-speler van de wedstrijd. Hij kreeg dan ook van naamgever Jan Bakkum als 'Bakkum en Krook-speler van het jaar' de bijbehorende prijs overhandigd. Lester van harte gefeliciteerd.

Piet Groentjes pakt overwinning vanuit Quievráin

Winnaar Piet Groentjes. .

UITGEEST - De vijfde Vitesse-vlucht stond zaterdag 7 mei op het programma. Ditmaal vanuit het Belgische Quievráin met een afstand van 245 kilometer. De duiven gingen al redelijk vroeg in de morgen los in verband met het mooie weer die ochtend. Om exact 8.30 uur van start vanuit Quievráin met een zwakke zuidoostelijke wind die later boven Nederland krimpen zou naar oostelijke richting. Die dag waren er acht deelnemers met 163 duiven voor het concours. Om 11.12.07 uur meldde de eerste duif zich in Uitgeest bij Piet Groentjes. Zijn duif maakte een gemiddelde snelheid van 1512.903 meter per minuut (ruim 90 kilometer per uur). De uitslag van zaterdag 7 mei van de eerste vijf liefhebbers luidt als volgt: 1-18-34-39e Piet Groentjes, 2-4-11-14-15e Frank Rodenburg, 3-5-6-8-9e Peter Schellevis, 7-12-13-19-40e Comb. Kerssens-Krom en 10-30-33e Dirk de Bruin. Achteraf gezien was het geen makkelijke vlucht voor de duiven, slechte aankomsten bij iedereen met grote gaten tussen de aankomsttijden. Met het uitslaan van de klokken om 13.00 uur waren er bij een ieder nog vele duiven niet gearriveerd. Gelukkig geen koude nachten meer en hopelijk gaan de achtergebleven duiven de komende dagen ook nog nakomen. De taartenbon van deze week gaat naar Piet Groentjes met ook een van z'n duiven op de vijftigste plaats. De eerste plaats in de vereniging was tevens goed voor een 96e plaats in het rayon B tegen 121 liefhebbers met 2843 duiven. Mede door het trage verloop van de vlucht, konden alle deelnemers zich in de prijzen vliegen. Komende week de start de eerste Midfond-vlucht vanuit het Franse Roye met een afstand van 340 kilometer.

ICGT door de ogen van Jorn Brouwer

Jorn Brouwer.

Jorn Brouwer weet nog hoe hij als kind uitkeek naar het ICGT. Nu doet hij zelf mee, als speler van het eerste elftal. Hij schreef er een leuk verhaal over."

Jeugddroom
"Sinds mijn vijfde ben ik lid van FC Uitgeest. Ik begon in de trainingsgroep, bij de kabouters. Lekker hobbelen achter een bal samen met je vriendjes. Dat jaar was het dat mijn vader mij voor het eerst mee nam naar het ICGT-toernooi. Samen stonden we langs de lijn te kijken naar al die buitenlandse teams en goede spelers. Ik wist toen nog niet precies wat het toernooi inhield, maar aan de grote opkomst en de enthousiaste mensen om mij heen begreep ik dat dit fantastisch moest zijn.
Zaterdagochtend 11.00 uur; de openingswedstrijd van FC Uitgeest. Daar liepen ze! De jongens in groen en geel. Niet wetende wie die grote jongens waren. Maar vanaf dat moment waren zij mijn helden. Ik wilde als zij zijn. Ooit zou ik daar ook lopen.
Als jongetje opgegroeid in Uitgeest heb je maar één wens; samen met je vrienden het ICGT spelen. En dan vooral de openingswedstrijd. In de afgelopen jaren is gebleken dat Uitgeest daar nog weleens kan zorgen voor een stunt. Vechtend voor elke meter, met als doel je mede-Uitgeesters trots te maken. In de D1 mocht ik ballenjongen zijn. Als de bal buiten de lijnen ging, moest ik zo snel mogelijk een nieuwe bal aan die jongens geven. In de rust mocht ik zelfs naar de middenstip. Met een dienblad met water en sinaasappels naar de scheidsrechter. Het was heerlijk. Je was onderdeel van het toernooi. Jaren later was het dan zover en mocht ik voor het eerst meedoen. Ik zat in de B1 en de meeste jongens in ons team waren vier of vijf jaar ouder. Dit waren nog steeds mijn helden! Ik mocht af en toe invallen en het was fantastisch. De sfeer op het terrein, de spanning in de kleedkamer, de beleving van de trainer. Je merkte aan alles, dit is het moment.
Zaterdag 14 mei mag ik de openingswedstrijd gaan spelen tegen West Ham United. West Ham United! Een onbeschrijfelijk gevoel. Het is die droom van dat vijfjarige ventje die eindelijk lijkt uit te komen! Op het moment van schrijven krijg ik kriebels in mijn buik. Spanning? Enthousiasme? Trots? Het is moeilijk te beschrijven! We kijken hier als team het hele jaar naar uit. Met acht jongens van het eerste elftal lijkt het erop dat we dit jaar een sterk team hebben. Aan de inzet zal het in ieder geval niet liggen! Ik stel me voor dat het zaterdag is. Na een onrustige nacht is het eindelijk 8 uur. Ik spring mijn bed uit, probeer wat te eten, maar door de zenuwen gaat dat lastig. Ik pak mijn tas, de voetbalschoenen; hierop moet het gebeuren vandaag! Ik voel de spanning, maar ik voel me goed. Nog een laatste speech van de trainer. We gaan het veld op, we winnen de toss, we nemen de aftrap en ik krijg de bal aangespeeld...
Hopelijk zien we jullie zaterdag 14 mei langs de lijn. Want dat is toch wat het ICGT speciaal maakt, al die honderden mensen langs de lijn tijdens de openingswedstrijd. En hopelijk staat er ook dat kleine ventje, dat dit jaar voor het eerst lid is van FC Uitgeest, samen met zijn vader te kijken naar al die buitenlandse teams en goede spelers. Ik zal hem zien."

Jorn Brouwer

Kennis maken met de kanosport

Een tochtje met de kano in en om Uitgeest Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Kanovaren is pure, recreatieve watersport. Gemakkelijk te leren, niet duur en heerlijk ontspannend. De ideale sport voor ons waterrijke land en met een kano kom je op de mooiste plekjes, ook die waar andere watersporters niet kunnen komen.

Kanovereniging Uitgeest heeft ongeveer honderd leden en is gehuisvest in een historisch gebouw aan de Meldijk. Vanuit ons clubhuis zit je binnen enkele minuten op het mooie Uitgeestermeer, een droomlocatie! Wil je meer spanning? Er is een groep zee-kanoërs en we gaan regelmatig lekker stoeien in de branding bij Bakkum. Bovendien worden er jaarlijks vele tochten en tochtjes georganiseerd. En je hoeft niet eens zelf een kano te bezitten want je kunt gebruik maken van onze uitstekende clubboten. Vrijblijvend meevaren? Dat kan altijd, neem gewoon eens contact op, of meld je aan voor een van onze instapavonden (18 en 25 mei). Of kom langs op een woensdagavond in onze gezellige kantine.

Voor meer informatie, kijk op www.kanovereniging-uitgeest.nl , op facebook, of bel Theo Koning: 06-46192640 .

FC Uitgeest opent ICGT 2016 tegen West Ham United

UITGEEST - Nog even een 'reminder' na de prachtige special in De Uitgeester van vorige week: op de velden van FC Uitgeest wordt zaterdag 14 mei afgetrapt voor alweer de 31e editie van het ICGT. Zoals alle jaren zal de openingswedstrijd gespeeld worden door de gastheren van FC Uitgeest. Traditiegetrouw zullen de spelers dan onder een haag van ballonnen en begeleidt door de pupillen van FC Uitgeest het veld betreden. Wederom is in de openingswedstrijd een club met een aansprekende naam de tegenstander namelijk het Engelse West Ham United.

In de andere wedstrijden van deze poule moet FC Uitgeest het nog opnemen tegen Cruziero uit Brazilië en AZ Alkmaar. In de andere poule zullen het Griekse Panathinaikos, Fortuna Düsseldorf en het Braziliaanse Atlético Paranaense gaan uitmaken wie op maandag 16 mei tegen elkaar in de halve finales staan. Om 15.45 uur zal de finale van het ICGT 2016 gespeeld worden. Naast het voetbal zijn er gedurende het pinksterweekeinde weer de vertrouwde activiteiten zoals het succesvolle bedrijventoernooi, de clubavond, een veteranentoernooi, het ABT, de kindermiddag en natuurlijk tal van bands, dj's en artiesten die in de grote tent op het ICGT Plaza zullen optreden. Vrijdag 13 mei begint het allemaal. Op maandag 16 mei wordt het afgesloten met hopelijk een zinderende finale. Zoals altijd is entree het gehele weekend gratis. Voor meer informatie, ga naar www.icgt.nl of via de website naar de Facebookpagina. Tijdens de pinksterdagen kan men via de website kijken naar ICGT TV. Twee keer per dag zal er een ICGT-journaal gemaakt worden. Ook dat kan men bekijken via de website. Tot slot houdt de organisatie iedereen via de site live op de hoogte van de scores op de velden.

Sjoelschijf

UITGEEST - De competitiestand na vier wedstrijden: A. Robert Pick 30 punten, Anneke van den Heuvel 24, Evert Hup 22; B. Dennis Swart 38, Ruud van Kalmthout 21, Ank Versnel 20; C. Frans Ponder 28, Rita Hoogeland 27, Gré de Graaf 23; D. Trees Knebel 30, Gea Meijer 29, Aranka Bakker 29. Switch 1,2,3,4: Evert Hup 117,47 gemiddeld, Martin Wilson 114,93, Ingeborg Bruijns 107,40, Ruud van Kalmthout 107,33, Robert Pick 107,00. De laatste speelavond van dit seizoen is op 8 juni, gevolgd door de slotavond op 15 juni. Op 21 mei is er nog een koppeltoernooi in Zaanstad. Op 7 september is de eerste sjoelavond van het nieuwe seizoen, met op 10 september het triosjoeltoernooi in Den Helder. Op 17 september is er het koppeltoernooi van De Sjoelschijf zelf. Sjoelvereniging De Sjoelschijf houdt de clubavond elke woensdagavond in de Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Bíjna kampioen...

MCHU MA1 met trainingspakken van sponsor Control Solutions.

UITGEEST - De meiden van MHCU MA1 zijn nog volop in de race voor het kampioenschap in de eerste klasse. Met nog twee wedstrijden voor de boeg en twee punten achterstand op koploper Heerhugowaard hebben zij alles nog in eigen hand. Op 21 mei treffen zij Heerhugowaard en bij winst nemen zij de koppositie over, waarna het ze het een week later op 28 mei om 16.15 uur 'af kunnen maken' thuis tegen Alliance. De opdracht is dus simpel: tweemaal winnen en dan kan de schaal de lucht in.

Time Square speelt Titanic

Times Square speelt Titanic.

BEVERWIJK/UITGEEST - Meer dan honderd jaar na een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis wordt de eerste reis van het befaamde Engelse schip Titanic nieuw leven ingeblazen. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2016 zal musicalvereniging Time Square onder begeleiding van een achttienkoppig orkest deze klus onder handen nemen, dan treedt het koor namelijk op met de musical Titanic in het Kennemer Theater in Beverwijk. Tijdens de repetities voor dit grootse project zijn de 45 koorleden enthousiast bezig met alle voorbereidingen. Er wordt niet alleen aan de zang,dans en het toneelspel gewerkt, ook decor, kleding, PR en financiën worden door de koorleden zelf onder handen genomen. Onder muzikale leiding van Arno Hillige wordt stevig gerepeteerd en de bevlogen regie van Ingrid Kluft helpt de koorleden bij het vinden van de juiste houding en beleving. Een spetterende combinatie van ervaring en enthousiasme, die een nadrukkelijke belofte inhoudt voor een fantastisch optreden. Kaarten voor deze show zijn verkrijgbaar via de website van het Kennemer Theater. Voor meer info: www.time-square.nl.

Avond-natuurwandelingen door de bloeiende Hempolder

Observatiehut, Hempolder Akersloot. Foto: H. v. Bruggen

AKERSLOOT - De Hempolder bij Akersloot is een geweldig natuurgebied. Op donderdag 19 mei en 26 mei van 19.00-20.30 uur kunt u een avondwandeling door de Hempolder maken. Vanaf die plek laten de bijzondere weidevogels in het natuurgebied zich prachtig bekijken. Tijdens de wandeling merkt u dat dit natuurgebied ook als broedgebied belangrijk is. Wandel ook mee!
Ieder jaar nestelen hier weidevogels als grutto, kievit, tureluur, slobeend en gele kwikstaart. In deze tijd van het jaar hebben ze jongen. Ook nemen we een kijkje vanuit de vogelkijkhut. Het is verstandig om laarzen of stevige schoenen aan te trekken. Vertrekpunt: Werkschuur "de Dodde", Hemweg 1, 1921AM in Akersloot. Kosten: € 7,- en € 3,- voor kinderen tot 12 jaar. Beschermers: € 4,- en € 2,-voor hun kinderen tot 12 jaar. Reserveren is noodzakelijk en kan op www.gaatumee.nl

Open Podium

BlueRoots56. .

UITGEEST - Accordeonensemble Quinto, het Uitgeester koor Out Loud en diverse anderen zijn zaterdag 21 mei te zien en te horen bij het Open Podium bij De Zwaan Cultureel. Volgens de organisatie wordt het maandelijkse Open Podium bij De Zwaan door de muzikanten en de bezoekers elke keer weer als sfeervol en van hoge kwaliteit gewaardeerd. Ook dit keer afwisselende muzikaliteit van bekende en onbekende gasten. Quinto brengt muziek die niet direct geassocieerd wordt met de accordeon: klassiek, modern en volksmuziek, waaronder muziek uit de Balkan, Zuid-Amerika en Klezmer. Met gitaar en zang zal Bart van Beveren Ierse liedjes verzorgen en Nico Heijnis covers. Onder begeleiding van gitaar en piano zing koor Out Loud en ook staan Juan Noguera & Fatima weer geprogrammeerd. Zij konden een paar keer niet maar hopelijk lukt het deze keer wel. Dit duo speelt Colombiaanse volksmuziek, zang, gitaar, keyboard en percussie. Open Podium-presentator Ton speelt met zijn band BlueRoots56 blues van de bovenste plank en natuurlijk wordt ook dit Open Podium weer afgesloten met een jamsessie, met alle aanwezige muzikanten op het podium. Aanvang is 20.30 uur, toegang is gratis. Zaterdag 18 juni is het laatste Open Podium voor de zomerstop.

Buiten-gewone kerkdienst

UITGEEST/AKERSLOOT - Het is inmiddels traditie: op Pinksterzondag, dit jaar op zondag 15 mei, een feestelijke, 'buiten-gewone' viering van de protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot en de rooms-katholieke parochie in Akersloot. De viering is, net als voorgaande jaren, op het scoutingterrein aan de Roemersdijk. Voorgangers zijn ds. Aart Mak en pastor Henk Hudepohl. Een oecumenisch projectkoor o.l.v. Cora de Lange, speciaal in het leven geroepen voor deze gelegenheid, zingt het hoogste lied. Muzikale begeleiding van Ria Pijlman. Aanvang 10.00 uur, na afloop staat de koffie klaar. Bezoekers wordt gevraagd een eigen (tuin)stoel mee te nemen. Mocht het weer slecht zijn, dan wordt er uitgeweken naar de rooms-katholieke kerk aan de Kerklaan. Iedereen is welkom.

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest
Woensdag 11 mei:        19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 13 mei:         19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem m.m.v. de Cantorij.
Zaterdag 14 mei:         GEEN VIERING.
1e Pinksterdag 15 mei: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo. 19.00 uur Rozenkransgebed in de kapel.
2e Pinksterdag 16 mei: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Sound of Life.
Let u op de tijd met Pinksteren, dit is 09.00 uur geworden i.p.v. 10.00 uur wat in het Parochieblad de PUC staat.

Protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot
15 mei, 10.00 uur: Akersloot, scoutingterrein aan de Roemersdijk, Pinksteren, buitendienst.