De Uitgeester

18 april 2018

De Uitgeester 18 april 2018


Kinderen 'Koekeloeren' op bezoek bij de brandweer

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het was even feest, afgelopen donderdag voor de kindertjes uit Gastouderopvang Koekeloeren. Gastouder Helena ging samen met alle kids en een extra moeder bij de Brandweer Uitgeest op bezoek.

"Ik heb ze gewoon ge-e-maild of we een keertje mochten komen kijken in de kazerne", aldus gastouder Helena. Elke dag spelen de boefjes dat ze brandweermannen zijn. Er wordt gediscussieerd wie er op de brandweerauto mag rijden, ruzie gemaakt over de verkleedkleding en een heleboel 'brandjes' worden er geblust. Het was dus eens tijd om eens de echte brandweer te bezoeken. Met enthousiasme werden ze onthaald door brandweerman Erwin. Hij liet alles zien en alle vragen werden beantwoord. De peutertjes mochten in alle auto's klimmen. Om de beurt achter het stuur.

Ze waren reuze enthousiast. Wat een feest! Er was één meisje (verkleed als prinses) die het toch echt allemaal even te spannend vond. Ze wilde liever in de armen van Helena blijven. Voordat het groepje weer wegging, werden nog even de zwaailichten aangedaan en toen ze weer in hun eigen auto zaten, ook nog even de sirenes! "We zijn Brandweer Uitgeest en brandweerman Erwin heel dankbaar. De kindertjes weten nu zeker dat ze later bij de brandweer willen gaan werken!"

Volop speelplezier bij speeltuin 'Kindervreugd'

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Het buitenspeelseizoen bij speeltuin 'Kindervreugd' is weer van start gegaan. Kinderen kunnen weer naar hartenlust spelen in de speeltuin aan de Middelweg. Met meer dan twintig speeltoestellen is er voor alle leeftijden genoeg te beleven.

Tijdens schoolweken is de speeltuin op doordeweekse dagen geopend van 15.00 tot 17.00 uur. Op woensdag zelfs al vanaf 13.30 uur. Zaterdag is Kindervreugd open van 10.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 uur. Elke donderdag is er een speciale peuter- en dreumesochtend. De aller kleinsten onder ons kunnen dan van 10.00 tot 11.30 uur even lekker spelen in de speeltuin, zonder al die grote kinderen om zich heen. Losse entree kost 1 euro per dagdeel per kind. Komt u vaker naar Kindervreugd dan kunt u het beste lid worden. U betaalt dan 27 euro per jaar. Met dit abonnement kunnen alle kinderen van het gezin gratis spelen in de speeltuin en tevens gratis deelnemen aan de verschillende winteractiviteiten. Meer informatie is te vinden op speeltuinuitgeest.nl.

'Start Fortenseizoen' bij Fort K'IJK

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Afgelopen weekend was het 'Start Fortenseizoen'. Na een lange winter openden talloze forten, bunkers en vestingsteden hun deuren voor publiek. Zo ook Fort K'IJK (Fort bij Krommeniedijk) bij Uitgeest.

De Stelling van Amsterdam komt tot leven in het nieuwe bezoekerscentrum. De Stelling van Amsterdam is sinds 1996 werelderfgoed. Fort K'IJK laat zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto's.

Afval is geen afval op De Wissel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen maand is iedereen op basisschool De Wissel druk bezig geweest met het thema 'afval'. Een belangrijk doel hierbij was de kinderen bewustmaken van de manier waarop we met ons afval omgaan.

Ook stond het laten nadenken over mogelijkheden om minder afval te produceren centraal. De leerkrachten en leerlingen hebben niet stilgezeten! Alle klassen zijn op excursie geweest. Zo zijn de kleuters en groepen 3, 4 en 5 naar het strandvondstenmuseum in Castricum geweest.

Diverse klassen zijn de wijk ingegaan om afval te verwijderen. Leerlingen mochten een hele week afval mee naar school nemen waar dit vervolgens besproken en gesorteerd werd. Ook werd er een dag aandacht besteed aan een 'afvalloze' pauzehap: de leerlingen werden zich op deze manier bewust hoe zij ook eten en drinken mee naar school kunnen nemen zonder afval te produceren.

Tijdens een Wisselmiddag (waarbij kinderen in een andere klas aan de slag mogen met een opdracht die ze het meest aanspreekt) zijn de kinderen aan de slag gegaan met knutselen met afval. Er kwam zelfs een vuilniswagen op school. Als klap op de vuurpijl werd donderdag 5 april het thema afgesloten met een voorstelling voor alle ouders. Elke klas had iets voorbereid rondom het thema afval. Zo was er een prachtige modeshow, waarbij de kinderen kostuums gemaakt hadden van afval. Ook werden er bijvoorbeeld liedjes gezongen met bijpassende dansjes maar ook toneelstukjes opgevoerd. "Het was een zeer geslaagd project!" aldus de school. "De kinderen hebben veel geleerd en zijn zich een stuk bewuster geworden van het omgaan met afval."

Is praten over een traumatische gebeurtenis altijd verstandig?

Foto: Aangeleverd

REGIO - Na een misdrijf, verkeersongeval of andere traumatische gebeurtenis hoor je vaak dat veel praten helpt bij de verwerking. Maar te veel praten kan juist averechts werken.

In de jaren tachtig ontstond de zogeheten 'debriefing', een methode waarbij mensen, vaak hulpverleners bij rampen, direct na een schokkende gebeurtenis een opvanggesprek kregen met een hulpverlener. Inmiddels weten we uit onderzoek dat door zo'n gesprek het psychisch herstel niet sneller gaat. Te snel en te veel praten over een trauma zou de kans op een posttraumatische stressstoornis zelfs kunnen vergroten.

Posttraumatische stressreacties, zoals het vermijden van bepaalde situaties of mensen of heel erg alert zijn, zijn in principe een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. In de eerste weken na een traumatische gebeurtenis is het belangrijk dat iemand wordt opgevangen en zich veilig en gesteund voelt. Maar erover praten hoeft dus niet per se. In de psychologie hebben we hier een naam voor: watchful waiting. Je houdt iemand goed in de gaten, laat hem of haar vertellen en luistert daarnaar, maar je pusht iemand niet om te praten. Bij de meeste mensen gaan de klachten na een paar weken vanzelf over.

Natuurlijk helpen een luisterend oor van de mensen om je heen en praktische ondersteuning om je leven weer op de rit te krijgen. Ook kan psycho-educatie zinvol zijn. Dat betekent dat je je verdiept in het verwerkingsproces en de klachten die je kunt verwachten. Zijn de klachten na een paar maanden nog niet over, dan adviseer ik professionele hulp te zoeken. Er zijn dan verschillende behandelingen mogelijk.

Heb jij post-traumatische stress en wil je daarover praten met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Bel 088 226 76 26 of meld je aan via onze website.

Audrey Buerman, GZ-psycholoog Dokter Bosman Castricum

Ingezonden brief: Ten langen leste

Het heeft B&W van Uitgeest behaagd om de commissie bezwaar en beroep antwoord te laten geven op de uitslag betreffende het bezwaar tegen de bierbrouwer in het recreatiegebied. Ten langen leste. 13 november was de hoorzitting en nu, 10 april, is het antwoord al gereed. Maar het antwoord stond al vast, want het bestemmingsplan was reeds gewijzigd in 2016. Men heeft geen bezwaar tegen bedrijven in ons recreatiegebied. Wie volgt? Ik blijf bezwaren maken. Zo gaan onze bestuurders en ambtenaren om met recreatiegebied vlak bij vogelbroedgebied. Respectloos dus. Maar dit is al jaren zo. Zie het bomen- en groenbeleid. Struikjes op boomplantdag en zagen van grote bomen kan en mag overal. Maar… dit jaar werden er toch maar even zes bomen geplant op boomplantdag bij de gebruikelijke struikjes. Pluim, we gaan vooruit. Maar nu nog afwachten hoe industrieel het erfgoedpark gaat worden. Amsterdam wil van het drukke toerisme af en wil dat die drommen toeristen zich verspreiden over de hele agglomeratie van Amsterdam. In rotten van drie naar Uitgeest dus, naar de bierbrouwer en nóg meer commercie op het erfgoedpark. Dat zag onze gemeente wel zitten. Nieuwe bestuurders ook? Afgelopen zondag heeft er al twee uur lang een file gestaan op de Broekpolderweg tot aan de Provincialeweg. Vijf terrassen en restaurants aan deze dijk. Men kon nergens heen! Amsterdam is nu nog een grote wandelpromenade van file lopende toeristen, die komen in de toekomst naar Uitgeest. Ten langen leste in ónze autofile. Dan halen we toch nog, zoals ik voorspelde, de filemeldingen van de landelijke radio. Anita Smulders.

Over (s)teken Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Het winterweer hebben we achter ons gelaten, tijd voor lekker weer en veel zon. Buitenlucht en de zon zijn heel 'gezond', als je rekening houdt met de (s)teken.

Zonnesteek
Allereerst kun je bij warm, zonnig weer natuurlijk last krijgen van een zonnesteek. Dat is de naam voor de oververhitting van ons lijf door directe inwerking van de zon op ons hoofd of doordat ons lijf zijn warmte niet goed kwijt kan (inspanning als het erg warm is). Een zonnesteek is te voorkomen door een pet of hoed te dragen en voldoende te drinken (ook af en toe bouillon), zodat je voldoende kunt blijven zweten.

Prikbeesten
Allerlei insecten hebben het op ons bloed voorzien, om zichzelf daarmee te voeden. Ze steken ons, spuiten een beetje antistollingsmiddel in om ervoor te zorgen dat het opgezogen bloed vloeibaar blijft en laten ons achter met een jeukende plek, omdat dat antistollingsmiddel irriteert. De meest voorkomende prikbeesten zijn vliegen, muggen (die steken vooral 's nachts in de huid boven de dekens), bedwantsen (die steken onder de dekens) en vlooien (die steken vooral in de benen). Hun jeuk blijft in de regel niet zo lang. Belangrijk is om niet te krabben, want daardoor ontstaat steeds meer jeuk. Er zijn 1000 huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen deze insectenjeuk. En omdat het er zo veel zijn, weet je eigenlijk al dat er niet een écht helpt. Ook bijen en wespen kunnen steken, maar doen dat uit zelfverdediging. Het gif dat ze spuiten is veel agressiever en geeft bij sommige mensen zelfs een allergische reactie.

Teken
En dan is er nog de teek, een kleine zuigspin, die mensen grote (maar grotendeels onterechte) schrik aanjaagt. Teken bevinden zich overal in de natuur en laten zich vallen op een voorbijganger met bloed. Meestal zijn dat konijnen, vossen of herten, maar ook komt er soms een mens langs. De teek kruipt dan naar een plek waar hij zich lekker in een week kan volzuigen. Zijn antistollingsmiddel jeukt niet, want anders zouden we hem direct in de gaten hebben en wegkrabben! De oudere teken zijn groter en zien we meestal snel zitten. De jongste teken zijn echter maar 2 mm groot en lijken op een kleine moedervlek. Maar als je er met je vinger overheen gaat, klapt hij om, omdat hij met zijn snuit in de huid vastzit.

Lyme
We zijn bang gemaakt voor de teek, omdat deze de ziekte van Lyme kan overbrengen. Dat is een ziekte door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Ongeveer 20 procent van de teken is besmet. En wanneer een teek de kans krijgt om langer dan 24 uur te zuigen, kan deze bacterie overgaan naar de mens. Natuurlijk gaan wij in dat geval de bacterie te lijf met onze antistoffen. De strijd die geleverd wordt is meestal te zien aan een ongeveer 10 cm grote rode ring rond de steekopening, het 'erythema chronicum migrans'. Meestal zal ons afweersysteem winnen. Maar heel soms ziet de bacterie kans om andere organen in het lichaam te bereiken en die ziek te maken (ziekte van Lyme). Die kans is echter klein, verreweg de meeste teken zijn niet besmet en zullen tijdig verwijderd worden uit de huid. En bij eventuele besmetting overwint ons afweersysteem de bacterie meestal.

Preventie
Wat je het beste kunt doen als je de natuur ingaat is het dragen van beenbedekkende kleding. 's Avonds je hele huid controleren op teken (dat zijn de 'omklapbare moedervlekjes') en deze met een pincet (pakken bij de kop vlak boven de huid) verwijderen. De weken erna regelmatig de huid rond de steekplek controleren op het ontstaan van de rode ring. De roodheid van de steekopening zelf, die vaak ontstaat als een deel van de kop in de huid achterblijft (dat geeft niets) is niet gevaarlijk en geneest altijd vanzelf. Ga met de rode ring naar de dokter. Die zal je dan voor de zekerheid een antibioticumkuur geven.

Ik wens je veel zon en buitenlucht de komende maanden! Geniet ervan!

Let op: het is weer tekentijd

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tot en met 22 april is het de Week van de Teek. Landschap Noord-Holland is een van de organisaties die meewerkt aan dit landelijke initiatief.

De lente is het traditionele aftrapmoment voor de campagne, want in deze tijd van het jaar worden de teken weer actief. Net nu het mooi weer is en iedereen eropuit trekt om te genieten van de natuur. Extra opletten dus, want deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Dan is het vooral belangrijk om de teek snel te verwijderen. Landschap Noord-Holland stelt daarom een gratis tekenpas beschikbaar voor het veilig verwijderen van teken.

Veilig de natuur in met een eigen tekenpas
Landschap Noord-Holland vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet kunnen genieten. Daarom stelt de natuurorganisatie 10.000 gratis tekenpassen beschikbaar. Zo'n tekenkaart blijkt nog altijd een van de beste en meest veilige manieren te zijn om een teek te verwijderen. Dankzij het handige formaat (creditcard) is de tekenpas makkelijk mee te nemen in de portemonnee en zijn mensen altijd voorbereid. Bovendien heeft de pas een inkeping om zowel volwassen als jonge teken (nimfen) snel en soepel te verwijderen. Inwoners van Noord-Holland kunnen de pas aanvragen op landschapnoordholland.nl/tekenpas. Maar wees er snel bij, want op=op.

De risico's
Als je door een teek gebeten bent, loop je het risico op een infectieziekte, de ziekte van Lyme. Om dat te voorkomen moet een teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans op deze ziekte. De nimf, de onvolwassen teek, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van deze ziekte. Ze zijn niet groter dan een speldenknop en vaak moeilijk te zien.

De beste bescherming
Je kunt jezelf het beste beschermen door gesloten kleding te dragen: lange mouwen, lange broek. En als je buiten bent geweest, altijd je kleding en lichaam controleren op teken. Teken en nimfen (jonge teken) moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De beste en veiligste manier is om dat met een tekenpas te doen. Meer informatie over de risico's en de beste beschermingsmaatregelen is te vinden op: www.lymevereniging.nl.

Dit weekend Open Watersportdag Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Watersportcentrum Uitgeest opent het watersportseizoen op zondag 22 april 2018 met de traditionele Open Watersportdag. Dit is alweer de 34e editie van de Open Watersportdag in Uitgeest.

"
Met deze open dag vieren wij de opening van het watersportseizoen", aldus de organisatie. Op de terreinen van de jachthaven aan de zuidoever van het Uitgeestermeer vindt vanaf 11.00 uur een verscheidenheid aan activiteiten plaats. Zo kunt u onder andere rondvaarten maken met verschillende boten, zijn er aquabubbels, is er een gezellige zeemansmarkt en is er bij de restaurants, maar ook op andere plaatsen over het hele terrein, levende muziek. Ook de jongsten worden hierbij niet vergeten: er is bijvoorbeeld een kinderkermis. Uiteraard wordt ook aan de inwendige mens gedacht en is er een grote keus aan eten en drinken.

Jeugdbrandweer en badeendjesrace
Nieuw dit jaar zijn de demonstraties van de Jeugdbrandweer en de badeendjesrace. Bij de Jeugdbrandweer kunnen kinderen, naast het bekijken van demonstraties, ook zelf aan de slag. Koop een van de lootjes van de 1500 badeendjes en maak kans op een mooie prijs. De opbrengst is deels bestemd voor een scholingsproject in Kenia en deels voor een vakantiedag voor kinderen in de eigen regio. De badeendjesrace is 's middags om 15.00 uur. De organisatie van de Open Watersportdag is in handen van alle ondernemers van Watersportcentrum Uitgeest, gevestigd op de mooie zuidoever van het meer. Voor bezoekers dé gelegenheid om kennis te maken met de vele kanten van de watersport én met de enthousiaste mensen die dat mogelijk maken.

Verzoek: kom op de fiets
"Om de bereikbaarheid zo makkelijk mogelijk te maken willen we bezoekers vragen met de fiets te komen. In de nieuwe loods is een overdekte en gratis fietsenstalling. Komt u met de auto? Dan kunt u aan de overkant parkeren bij Recreatiepark Dorregeest. Vanaf daar vaart de hele dag een pontje op en neer. Ook dat is gratis", aldus de organisatie.

De Open Watersportdag vindt plaats aan de Lagendijk 7 in Uitgeest en wordt om 13.00 uur geopend door de burgemeester van Uitgeest, mevrouw Wendy Verkleij. De festiviteiten duren tot 17.00 uur. Meer informatie voor de Open Watersportdag Uitgeestermeer kunt u vinden op Watersportcentrumuitgeest.nl en Facebook.com/OpenWatersportdagUitgeest.

Vrijmarkt Koningsdag 2018 Uitgeest Regels, tijden en info

Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - De vrijmarkt op de Middelweg verbindt op Koningsdag in Uitgeest de twee feestpleinen: voor het gemeentehuis en naast het gebouw De Florijn. Het feest start om 07.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Om de Vrijmarkt veilig en gezellig te houden, gelden tijdens deze dag de volgende maatregelen.

Verkeersmaatregelen
De Oranje Stichting Uitgeest plaatst, in samenwerking met de gemeente, een aantal hekken om de Middelweg vrij te houden van verkeer. Gelieve deze hekken niet te verplaatsen en er ook NIET tegen te parkeren!!! In geval van nood moeten de nooddiensten ze snel kunnen verplaatsen om vrije doorgang te krijgen.

Kom lopend of op de fiets!
We vragen bezoekers van de Vrijmarkt om zoveel mogelijk te voet of op de fiets te komen. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt en het verhoogt de verkeersveiligheid rondom de festiviteiten.

Spullen verkopen
U mag alleen uw goederen laden en lossen bij de geplaatste hekken. Daarna dient u de auto op een officiële parkeerplek te plaatsen. Het is niet toegestaan om met uw auto op de Middelweg te komen tussen de Dr. Brugmanstraat en het Gladiolenpad (De Florijn). Het gebruiken van gas/vuur is niet toegestaan (voor bijvoorbeeld het bereiden van eten). U mag aan beide zijden van de Middelweg zitten. Houdt de middenbaan vrij i.v.m. calamiteiten. Kleine partytenten of parasols zijn toegestaan Marktkramen mogen niet geplaatst worden.

U mag bijna alles verkopen wat u wilt, op een paar uitzonderingen na. Het is niet toegestaan om grote (huis-)spullen te verkopen (koelkasten, banken, tenten, auto's, etc.). Ook mag u geen drank en etenswaren verkopen, tenzij u hier een vergunning voor heeft. Beroepshandel is tijdens de vrijmarkt niet toegestaan. Dit geldt ook voor de verkoop van (rest)partijen.

Afvalinzameling
Laat uw grondplaats netjes achter. Aan het eind van de dag kunt u uw afval deponeren in de vuilcontainer die geplaatst wordt bij Makelaar Teer. Voor vragen kunt u een mail sturen naar oranjestichtinguitgeest@outlook.com.

Wij wensen u een fijne Koningsdag!
De Oranje Stichting Uitgeest.

Succesvolle startbijeenkomst DUEC

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De startbijeenkomst van DUEC, wat staat voor 'Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie', in dorpshuis De Zwaan was zeer succesvol. De zaal was gevuld met bijna honderd Uitgeesters.

De animo was zo groot, dat er extra stoelen moesten worden aangesleept. Mensen uit de buurt met hart voor duurzaamheid en voor Uitgeest hebben de vereniging DUEC opgericht. Zij willen alle bewoners met elkaar in verbinding brengen om zo te werken aan een duurzaam Uitgeest. Zo wil DUEC bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie om deze zo snel en goed mogelijk door te voeren. Met, door en voor Uitgeesters. "We willen de energie die we in Uitgeest gebruiken binnen de grenzen van Uitgeest of in de regio opwekken. Onze ambitie is om dit al in 2030 bereikt te hebben", aldus Guus Willemsen tijdens zijn introductie.

Mannen en vrouwen die warmliepen voor andere vormen van energie, voerden een levendige discussie over de mogelijkheden van zonnepanelen, windmolens, aardwarmte en woningisolatie. Aan speciaal daarvoor opgestelde thematafels konden de aanwezigen vragen stellen en kregen zij adviezen van de deskundigen van DUEC en bewoners. Hier werden woonwijken, bedrijventerreinen en particuliere woningen tegen het licht gehouden om Uitgeest toekomstbestendig te maken wat betreft energieverbruik en terugdringen van CO2.

Met, door en voor Uitgeesters
Voorzitter Guus Willemsen: "DUEC wil de energie die Uitgeest nodig heeft, binnen de grenzen van Uitgeest of in de regio opwekken. Met, door en voor Uitgeesters. Geld dat aan energie wordt uitgegeven blijft zo lokaal." De coöperatie heeft al concrete ideeën. Zo wordt het zwembad De Zien nu al duurzaam verwarmd met behulp van zonnewarmte. DUEC wil onderzoeken hoe de overtollige warmte kan worden opgeslagen om in de omgeving af te zetten. Daarnaast denkt de coöperatie na over zonnedaken en zonneweiden.

Zo heeft het bedrijventerrein in Uitgeest veel dakoppervlak dat geschikt is voor zonnecellen. Samen met de ondernemers wil DUEC onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de ondernemers zelf en voor collectieve energievoorzieningen voor bewoners. Een plan waar inwoners van Uitgeest nu al van kunnen profiteren is windmolen Boekel. DUEC gaat de certificaten, die beschikbaar zijn via Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA), aanbieden aan Uitgeesters.

Kennis delen
De aanwezigen, bewoners en ondernemers, deelden kennis en ervaringen op dit gebied met elkaar, en deden constructieve voorstellen zoals de gezamenlijke aanschaf van een warmtecamera, collectieve aankoop van zonnepanelen en het samen aanpakken van vloerisolatie. Zo ontstond er een beginnende samenwerking, wat ook precies de bedoeling was van de oprichters van DUEC. "Samen bereik je immers veel meer", aldus de organisatie. Meer informatie is te vinden op www.duec.nl.

HB Coaching Uitgeest: Coaching voor hoogbegaafden en hun omgeving HB Coaching Uitgeest Masja Nijsen-Kuijpers Haverkamplaan 46 1911 LK Uitgeest www.hbcoachinguitgeest.nl info@hbcoachinguitgeest.nl

HB Coaching Uitgeest Foto: HB Coaching Uitgeest

Elon Musk (Tesla) en Mark Zuckerberg (Facebook) zijn succesvol en schatrijk, maar zij hebben nog iets gemeen: ze zijn allebei hoogbegaafd. Hoogbegaafden zijn vaak perfectionisten, hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, zijn hypergevoelig en zeer kritisch. Ook zijn zij veelal hoogsensitief, wat betekent dat ze een hoog inlevingsvermogen hebben en emoties van anderen snel oppikken. Masja Nijsen, coach voor hoogbegaafden en hun omgeving en docente Nederlands, weet hier alles van.

"Deze kinderen vinden vaak moeilijk aansluiting bij hun leeftijdgenoten, doordat ze andere interesses hebben. Ook kunnen ze zich vervelen in de les doordat ze de leerstof sneller begrijpen dan klasgenoten. Dit zie ik bij mijn leerlingen, maar ook bij mijn kinderen. Ik wilde deze kinderen graag helpen en toen heb ik een opleiding tot talentbegeleider gevolgd. Hoogbegaafdheid wordt regelmatig niet herkend door docenten, ouders en werkgevers, want die uit zich op vele manieren," vertelt Masja verder. "Sommige kinderen worden vervelend in de klas, andere verdwalen in hun droomwereld, maar ze hebben gemeen dat ze meestal onderpresteren omdat ze moeten leren op een manier die niet bij hen past. Als tiener gaan ze zich bijvoorbeeld onderscheiden in kleding of gedrag en bij volwassenen zie je dat ze in hun werkomgeving een probleem kunnen hebben met autoriteit of in de communicatie met collega's". Het verschil tussen hoogbegaafd en heel slim zijn is dat hoogbegaafden meer buiten de kaders denken, een probleem op een niet-gebruikelijke manier oplossen. Masja heeft hier haar werkwijze op aangepast. Bij de slimme onderpresteerders die zij coacht, is het veelal sneller duidelijk wat het probleem is.

Bij hoogbegaafden moet ze als het ware in hun hoofd kruipen, begrijpen welke denkstappen er gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is een hoogbegaafd meisje dat op de DMT-test (zoveel mogelijk woorden oplezen in drie minuten) slecht scoorde. Masja ging met haar oefenen en halverwege stokte het oplezen. Het meisje bleek daar af te dwalen in gedachten: ze kende een woord dat halverwege stond niet en ze wilde weten wat het woord betekende. Masja coacht (hoog)begaafde volwassenen en kinderen die tegen problemen aanlopen, individueel of in kleine groepjes. Ze heeft een eigen praktijk, maar coacht ook op school of op de werkvloer. U kunt Masja tevens inhuren voor presentaties over hoogbegaafdheid op scholen of in bedrijven. Op de pakketten 'huiswerkbegeleiding' en 'de overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs' geeft zij tot het einde van het schooljaar 25% korting.

Als u vragen heeft over het onderwerp, kunt u haar mailen of een afspraak maken voor een gratis intakegesprek. Houd ook de Facebookpagina van HB Coaching Uitgeest in de gaten, hierop post Masja herkenbare berichten en interessante artikelen over hoogbegaafdheid.

"Door de lens van Bus"

Foto: Ger Bus

Als je het Uitgeestermeer verlaat na een middagje varen en je wilt aanmeren met je boot/kano aan de Meldijk, dan ga je via de gemeentehaven. Je passeert dan leuke punten om te fotograferen. Ger Bus.

Optreden 'Uitgeest heeft meer'

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Twintig enthousiaste deelnemers zijn al drie seizoenen bezig met zingen en zichzelf begeleiden op gitaar, keyboard, accordeon en ukelele. "Eén deelneemster speelt prachtig dwarsfluit", aldus de organisatie.

Als afsluiting van het seizoen wordt er een feestelijk optreden gegeven en gaat de groep o.a. 'De luizenmoeder', 'Ode aan Dorregeest', 'Busch en Dammer volkslied', 'Een beetje vrede' en 'Uitgeest in rep en roer' zingen en spelen. Alle belangstellenden zijn van harte welkom op woensdag 25 april van 10.30 – 11.30 uur. De toegang is gratis. Vooraf opgeven is niet nodig. Informatie: Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251–31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net.

Op bedevaart naar Lourdes

Foto: Aangeleverd

REGIO - Van dinsdag 11 tot en met zondag 16 september begeleidt hulpbisschop J. Hendriks een bedevaart naar Lourdes. Dit gebeurt vanuit de Lourdes-groep Bisdom Haarlem-Amsterdam, die al al meer dan 20 jaar bedevaartreizen naar Lourdes organiseert, in samenwerking met het Huis van de Pelgrim. U kunt mee met deze reis, per vliegtuig.

Een groep vrijwilligers begeleidt u tijdens de reis naar en in Lourdes. De bedevaartreis is daardoor geschikt voor iedereen, ook voor deelnemers die extra zorg nodig hebben. Zij kunnen in het zorghotel terecht waar Nederlandse vrijwilligers van het Huis van de Pelgrim zich over hen ontfermen.

U reist vanaf Maastricht Airport, maar er worden vanuit Noord-Holland bussen ingezet naar Maastricht. Tijdens de bedevaart naar Lourdes wordt een volledig verzorgd programma aangeboden. Bel voor meer informatie reisleidster Joke Hoekman of diaken Philip Weijers. Bezoek ook de website www.lourdes-groep.nl, hier staat tevens een aanmeldformulier.

Sommige zorgverzekeraars geven korting op de reissom. Meer informatie bij Joke Hoekman, telefoon 06-42347729 en jokehoekman@ziggo.nl of diaken Philip Weijers, telefoon 06-53887641.

Openingswedstrijd ICGT: FC Uitgeest – Manchester United

UITGEEST – Via een live-uitzending op Facebook is vorige week de loting voor het 33e ICGT voltrokken. Het resultaat? Een schitterend deelnemersveld, onderverdeeld in twee poules van vier teams. Met ook nog eens een schitterende openingswedstrijd: FC Uitgeest – Manchester United.

Net als vorig jaar werd de loting uitgevoerd door de toppers van de ICGT-videoploeg. Ze werden daarbij geassisteerd door een paar spelers die namens FC Uitgeest meedoen op het ICGT én door AZ-spits Ferdy Druijf. Deze Uitgeester deed in 2016 en 2017 mee namens de Alkmaarders, werd vorig jaar zelfs topscoorder én maakte onlangs ook nog zijn debuut in de eredivisie. Vorig jaar hielp hij ook met de loting en dit jaar was hij dus opnieuw van de partij. Een eer om hem er weer bij te hebben!

FC Uitgeest-speler Bonno Tonin lootte twee ploegen in de B-poule: FC Volendam en Real Madrid. Daarna lootte Druijf uitgerekend zijn eigen AZ. De Alkmaarders komen in de poule van FC Uitgeest en Manchester United terecht. Vervolgens lootte hij NEC/FC Oss, dat in Poule B terechtkomt bij Volendam en Real Madrid. Rens Brouwer, speler van FC Uitgeest, completeerde de loting door Red Bull Brasil in Poule B en Palmeiras in Poule A te loten.

En daarmee is de pouleverdeling als volgt: Poule A: FC Uitgeest, Manchester United, AZ Alkmaar en Palmeiras. Poule B: FC Volendam, Real Madrid, NEC/FC Oss en Red Bull Brasil.

"Natuurlijk zijn we enorm trots op deze schitterende twee poules", vertelt Mats Idema, toernooidirecteur van het ICGT, na de loting. "Het zijn twee poules met voetbalclubs van over de hele wereld, met allemaal een eigen speelstijl en visie op het spelletje. Dit jaar is ons deelnemersveld naar mijn mening sterker dan ooit. Dat onderstreept nog maar eens de kracht van ons mooie toernooi. Dit wordt alweer de 33e editie en de sleet zit er allesbehalve in. Sterker nog: het wordt elk jaar alleen maar beter! Daarom kijken wij ontzettend uit naar weer een prachtig pinksterweekend met goed weer, voetbal van het hoogste niveau en natuurlijk een boel gezelligheid."

Het ICGT wordt dit jaar gespeeld op zaterdag 19 en maandag 21 mei. Uiteraard is de entree gratis en is het van de vrijdag tot en met de zondag volle bak op het sportterrein van FC Uitgeest. Vrijdag start het weekend met het Bedrijventoernooi en de clubavond. Op zaterdag staat, na het ICGT, het Arie Bonkenburg Toernooi op het programma. Ook dit jaar is er weer een 7 tegen 7-toernooi en de Foute Party vindt – na groot succes – ook dit jaar weer plaats. Dat belooft dus weer een topweekend te worden!

B1-jongens MHCU blinken uit in gezelligheid

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Uniek in Noord-Holland, zo voelen ze het zelf. Niet dat de jongens B1 van Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) elke week de pannen van het dak spelen en kampioenschappen aaneenrijgen.

Integendeel, ze spelen hun wedstrijden op een laag niveau. Maar een leuk en gezellig team dat ze hebben… Daar kan niemand tegenop. Vrijdagavond na de training. De meeste teams hebben het hockeycomplex aan de Niesvenstraat al verlaten. Maar niet de mannen van B1. Ze gaan eerst met z'n allen het clubhuis in voor de nazit. Colaatje in de hand, een schaal bittergarnituur gaat rond. Elke vrijdag, vaste prik.

De spelers kennen de nadelen van het spelen bij een kleine club maar al te goed. In een dorp gaan jongens eerder voetballen dan hockeyen. De aanwas is dus dunnetjes. En wie hogerop wil, wordt er door de grote clubs in de omgeving wel uitgepikt. "Castricum A1 speelt topklasse en bestaat voor de helft uit Uitgeesters", weet Lars Oudegeest (15).

Ook Lars kan zo bij Castricum of Overbos terecht. Maar no way, hij blijft zijn cluppie, maar vooral zijn team trouw. Net als Laurens Dupon (14). Hij fietst met liefde elke keer vanuit Krommenie naar de trainingen en wedstrijden in Uitgeest. "Ik had natuurlijk naar de Kraaien in Zaandam gekund. Of mijn buurman zou me zo meenemen naar zijn team in Alkmaar. Maar dat doe ik echt niet. Bij MHCU in Uitgeest is de sfeer gewoon hartstikke goed."

Gewend
Het is wel een komen en gaan van teamgenoten, daar zijn de beide centrale verdedigers wel aan gewend. Lars: "We hebben steeds net genoeg spelers voor een wedstrijd. Soms zonder wissel." Een van de jongens, Per van der Kolk, traint alleen maar twee keer in de week. "Hij werkt bij een bakker, dus hij kan bijna nooit op zaterdag een wedstrijd spelen", grinnikt Lars.

Zeker, er wordt heel wat gedaan om de ploeg bijeen te houden, beamen Lars en Laurens. "Er is een tweede coach aangesteld. En de training van donderdag is naar vrijdag verzet. Op donderdag zit je de volgende dag met school en moet iedereen meteen weer naar huis. Nu kunnen we samen in de kantine blijven zitten. Ja, het is zo best een vriendenteam geworden."

De mannen hopen na het seizoen ook met z'n allen op hockeykamp te gaan. "We zijn vorig jaar naar Zaandam geweest, met een overnachting. Maar nu misschien naar Limburg, is ook goed voor onze talen", lacht Laurens.

Meedoen
Wat zou het fijn zijn als er nog een paar jongens bij zouden komen. Zeker komend seizoen, als de hele ploeg naar de A's over moet. Daan Loose (14) speelt al regelmatig mee, maar hij is zelf nog maar een C-speler. Laurens: "Je hoeft echt niet goed te kunnen hockeyen om bij ons te spelen. Wij coachen ook en slepen de nieuwe jongens er wel doorheen. Vrees voor een wekelijkse afdroogpartij is dan ook niet nodig. "Bij hockey worden de ploegen op sterkte ingedeeld. We kunnen zo aardig meedoen."

Plannen om het spelen voor het team aantrekkelijk te maken zijn er genoeg. Teambuilding, een keer paintballen of lasergamen, samen jongere teams coachen, misschien nog eens een leuke feestavond. Want één groot voordeel heeft het jongens B1-team wel: bij MHCU spelen talloze leuke meiden. Met een blos op de wangen en ineens wat minder spraakzaam: "Eeeuuuh, we hebben niet veel contact met de andere teams."

Kennismaken met de hockeysport en MHCU in Uitgeest? Kom dan vrijblijvend vier proeftrainingen volgen: www.mhcu.nl/aanmelden.

FC Uitgeest 'wint' gelijkspel tegen JOS Watergraafsmeer

UITGEEST - Natuurlijk waren er na het 2-2 gelijkspel aan beide kanten spelers en begeleiders die sipten omdat een overwinning er misschien had ingezeten. Bij FC Uitgeest omdat JOS W pas in de blessuretijd de gelijkmaker scoorde of omdat de doelpaal niet meewerkte en bij JOS omdat ook bij hen de paal een struikelblok was.

Kortom, zo waren er na afloop van deze heerlijke voetbalwedstrijd momenten genoeg om op terug te blikken maar was er maar één conclusie mogelijk, namelijk dat beide teams zodanig de overwinning verdienden dat een gelijkspel de enig juiste uitslag was.

FC Uitgeest startte met Emiel Sinnige op de plaats van de licht geblesseerde Dennis de Wit en Paul Roos op de plaats van doelman Sven Koning. Al na vijf minuten stond JOS bijna op voorsprong vanwege een slordigheidje van keeper Paul Roos die hij overigens zelf corrigeerde door de daarna ingeschoten bal van spits Limon te keren. Toch was het na acht minuten wel raak. Op de rand zestien kwam de bal voor de voeten van Fafiani die beheerst raak schoot. 1-0. Het antwoord van FCU kwam snel. Een goede voorbereidende actie van Jorn Brouwer bracht de bal bij Lester Half, die maar weer eens liet zien hoe belangrijk hij is voor FC Uitgeest, door de bal met veel gevoel in de hoek te plaatsen. Toen was het 1-1.

Het werd er alleen maar leuker op. Het spel golfde heen en weer omdat beide ploegen vol op de winst durfden te spelen. In de 25e minuut was FCU dicht bij de voorsprong maar de inzet van Jordy Duijn ging op miraculeuze wijze via de binnenkant paal niet in het doel maar eruit. Vlak voor rust had JOS op voorsprong kunnen komen na mistasten van keeper Paul Roos maar spits Limon schoot de bal net naast.

Vlak na rust was het bijna Lester Half die de kans kreeg om te scoren maar tot verbazing van alles en iedereen werd er gefloten voor buitenspel. De kansen voor beide teams om op voorsprong te komen regen zich aaneen. Het was JOS dat in deze fase nog het dichtst bij een treffer was via een vrije trap van absolute uitblinker Fafiani, die bijna de hele wedstrijd aan de basis stond van veel aanvallen van de thuisclub. Echter, ook hij zag zijn inzet door de paal gekeerd. Net toen de gasten leken te bezwijken onder de druk was het in de 82e minuut Lester Half die prachtig met zijn 'verkeerde' rechterbeen keeper Sudibyo verraste, 1-2. Daarna was het eenrichtingsverkeer naar het doel van keeper Paul Roos. De gelijkmaker van spits Limon kwam dan weliswaar erg laat (94e minuut) maar was niet onverdiend. 2-2.

Daarmee mochten beide ploegen tevreden zijn en liet FC Uitgeest andermaal zien (thuis was al gewonnen) dat het qua niveau niet onderdoet voor de 'beste' voetballende ploeg van de Eerste klasse A. Kampioen worden lijkt ver weg maar de nacompetitie kan nog altijd. (De Afvallende Bal)

Uitslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Team 2 speelde in eigen huis tegen Tazano 96 2. Youri Rasch had wel drie games die ook van de tegenstander hadden kunnen zijn, maar de overwinning was nooit echt in gevaar. Aanval is de beste verdediging.

Jelle van Werkhoven timmert sterk aan de weg naar de top van de Club. Met twee overwinningen en de gewonnen dubbel met Youri straalde hij als een zonnetje. Patrick Rasch kwam later op de avond meer in zijn spelletje, maar niet genoeg. Team 2 overwint met 6-4.

Team 4 is een puntenmachine. In Amsterdam walsten ze over US 14 heen. Peter Middel ramde ze zonder genade van tafel. Rob de Boer gaf een game weg en Michel Switser was in een vrijgevige bui en gaf zelfs twee games in één set weg. Alle punten werden lekker meegenomen naar Uitgeest: 0-10.

Team 5 deed het bijna net zo goed. Zij hadden HTC 14 uit Hoofddorp over de vloer, die maar met twee personen kwamen opdagen. Dat kostte de tegenstander al 3 punten. Eugenie Rasch begint nu wel heel veel te winnen in de 6e klasse. Beide gewonnen, waarvan de laatste het indrukwekkendst was. Zij verloor de eerste twee games met twee punten verschil en speelde haar tegenstandster met gemak van tafel (09-11)(11- 13)(11-4)(11- 8)(11-1). Nick de Vries maakte dit seizoen een geweldige herintrede in de zesde klasse; deze avond kwamen er weer twee overwinningen bij. Antoine van der Spek verloor zijn eerste partij en wist in zijn tweede enkel overtuigend te winnen. Een 9-1 monsterzege voor Uitgeest.

Lake City Players U14 Kampioen

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zaterdag is in de sporthal van Uitgeest het U14 team van Lake City Players (LCP) kampioen geworden, na een spannende wedstrijd tegen medekoploper Apollo uit Amsterdam. Het hele seizoen heeft het team met veel inzet en hard werken slechts één wedstrijd verloren en was het tegen Amsterdam erop of eronder.

Na een slecht eerste kwart waarin de Amsterdammers agressief begonnen (2-12) herpakten de mannen van LCP zich in het tweede kwart en stond er in de rust een stand van 23-16 op de borden. Het derde kwart kwamen de Amsterdammers dankzij een strakke press-verdediging van LCP niet meer tot scoren waardoor de voorsprong verder uitliep naar 40-18. Met een eindstand van 59-34 en dankzij de fantastische teaminspanning is het kampioenschap binnengehaald. Vooral de statistieken laten zien dat het een geweldig seizoen voor de jongens is geweest. Met nog één wedstrijd te gaan staat de teller op 640 punten voor en slechts 355 tegen in slechts 9 wedstrijden.

Stormvogels wint verdiend

Meike Betjes debuteerde ijzersterk. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zaterdag trad Stormvogels aan tegen het uit Enkhuizen afkomstige DTS. Beide ploegen konden de punten goed gebruiken.

De ploeg van Ton van Duijn was op een positie aangepast; Meike Betjes maakte haar debuut in de hoofdmacht en deed dit ijzersterk. Voorafgaand aan de wedstrijd werd Stormvogels als favoriet voor de winst gezien. De Uitgeesters startten matig. Ondanks de uitstekende weersomstandigheden slaagde de ploeg er nauwelijks in om tot scoren te komen. Aangezien de bezoekers hier ook niet toe in staat waren, was de partij gedurende de eerste helft weinig enerverend. Stormvogels was weliswaar de betere partij, maar verzuimde om afstand te nemen van de opponent. Bij rust was de stand dan ook slechts 6-3 in het voordeel van onze dorpsgenoten.

De tweede helft vertoonde een ander spelbeeld. Stormvogels wist nu wel met enige regelmaat de mand te vinden en kon de dominantie vertalen naar doelpunten. Defensief hadden de Uitgeesters weinig te vrezen en daarnaast konden er lange aanvallen gedraaid worden. Debutante Meike Betjes speelde hierin een belangrijke rol door sterk spel in de afvangpositie. Toen de doelpunten eenmaal begonnen te vallen met een trefzekere Sjoerd Noorda als aanjager, was het duidelijk dat de ploeg van Van Duijn niet meer in gevaar zou komen.

Overtuigend namen zij afstand van DTS, die al had berust in een nederlaag. De partij stond ook in het teken van de rentree van Eveline Nootebos, die na langdurig blessureleed weer haar eerste verdienstelijke speelminuten maakte. De partij eindigde tenslotte in een 17-10 overwinning voor de ploeg van Van Duijn, die aangaf dik tevreden te zijn.

Voorjaarscontrole booteigenaren op gebruik van antifouling Milieuvriendelijk tegengaan van aangroei op boten

Foto: aangeleverd

REGIO - Aan het begin van het vaarseizoen, eind maart/begin april, controleert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) particuliere booteigenaren op het juiste gebruik van antifouling zodat er minder schadelijke stoffen zoals zink en koper in het oppervlaktewater terechtkomen.

Zware metalen in het water zijn giftig voor planten en dieren. HHNK werkt samen met andere overheden, belangenverenigingen en producenten aan een bewuster gebruik van antifouling. Doel is de consument te informeren over de impact van verven en andere methodes om aangroei op boten tegen te gaan (ook wel antifouling genoemd) op het watermilieu en de gezondheid. Bij het (laten) onderhouden van hun boot, maken booteigenaren het verschil. De oproep is: "Denk goed na over welke verf u gebruikt voor het tegengaan van aangroei op de onderzijde van uw boot!"

Naast controle van bij de wet verboden antifoulingverven voor consumenten in de pleziervaart, geven de controleurs van het waterschap ook tips. Samen zorgen we ervoor dat het water in Noord-Holland schoner wordt.

Wat is antifouling?
Antifouling is verf die ervoor zorgt dat er geen wieren, algen en schelpen aan de onderzijde van een boot kunnen groeien als die in het water ligt. De koperverbinding (biocide) in de verf zorgt hiervoor. De biociden in antifoulingverf werken niet alleen tegen aangroei op het schip, maar belanden ook in het water. Dit is belastend voor het watermilieu. Bij verkeerd gebruik en onvoldoende bescherming kan de verf ook schadelijke effecten hebben op de gezondheid van de persoon die het aanbrengt. Het is daarom beter alleen antifoulingverf te gebruiken als het echt nodig is. Hoe milieuvriendelijker de aangroei kan worden voorkomen, hoe beter.

Zo min mogelijk gebruik van antifouling
Het beste voor het watermilieu is om zo min mogelijk antifouling te gebruiken. Als vaargedrag, ligplaats en vaargebied het toelaten, is de keuze voor verf met minder biociden een logische voor mens en natuur. Er bestaat bijvoorbeeld verf die het schoonmaken van de onderkant van het schip vergemakkelijkt (non–stick coatings) of een harde verf (bijvoorbeeld op basis van epoxy) die zonder schade kan worden geborsteld. Soms is dat wel een flinke klus maar je moet wat voor schoon water over hebben.

Tips voor verstandig gebruik van antifouling
Op de verpakking van antifoulingverf voor pleziervaartuigen moet staan vermeld dat het middel voor 'niet-professioneel' gebruik is toegestaan. In het wettelijk gebruiksvoorschrift op de verpakking staat ook voor welk typen boten de verf gebruikt mag worden. Tips om zo min mogelijk schade aan het watermilieu toe te brengen met antifouling zijn te vinden op de website van Milieu Centraal, www.milieucentraal.nl/antifouling.

Villa met kroeg en 'strippaal' te koop Middelweg 141 heeft reusachtige 'man cave'

Foto: Funda / Kee Garantiemakelaars

UITGEEST – Sinds enkele weken staat een van de pronkstukken van de Middelweg in Uitgeest te koop: Villa Buitenlust. Op foto's op Funda is te zien dat de woning een inpandige kroeg met 'strippaal' heeft. Welke Uitgeester man droomt hier niet van? Dit is toch wel de ultieme 'man cave'!

De eerste steen van het 'paleisje' aan de Middelweg 141 werd gelegd door Gerrit van Duijn op 29 juni 1975, weet de Vereniging Oud Uitgeest. Deze villa ademt historie maar is toch nog maar nauwelijks veertig jaar oud. Midden jaren zeventig is op de Middelweg, op de plek van het 'houten huis van Mooij' met de toepasselijke naam Buitenlust, een nieuwe Villa Buitenlust volledig in steen opgetrokken. De prijs: 1.300.000 euro kosten koper. Wat krijg je daar dan voor? Het pand heeft 11 kamers en een woonoppervlakte van 563 m². 9 leefvertrekken, waarvan 6 slaapkamers; 2 luxe badkamers, 3 toiletten + 2 urinoirs. Niet te vergeten een royale tuin met koetshuis als garage, met plek voor meerdere voertuigen.

reusachtige 'man cave'
Buitenlust beschikt ook over een reusachtige 'man cave'. Het souterrain, waar de 'man cave' in zit, heeft een speelruimte (biljart / tafeltennis / gameroom) en pubgedeelte met dansvloer + 'strippaal'. De bijbehorende badkamer, met inloopdouche, toilet, urinoirs en wastafel zijn in dezelfde nachtclubsfeer ingericht. Absoluut het bekijken waard! Zelf gluren? Dat kan! Bekijk de foto's op Funda.nl (zoeken op Middelweg Uitgeest).

Foto: Funda / Kee Garantiemakelaars

Whiskyproeverij bij Cave du Vin

Foto: aangeleverd

Deze maand zijn er 2 mooie tastings bij Cave du Vin: op dinsdag 24 april in Uitgeest en woensdag 25 april in Schagen. Tijdens deze tastings wordt u meegenomen naar de bakermat van de Whisk(e)y, te weten Ierland. Gedurende de avond kunt u minimaal zes verschillende Ieren proeven. Beide avonden wordt begeleid door Dennis Hendriks van Black Sheep Red Sheep. Zelfs de doorgewinterde whiskykenner zal verrast worden met mooie combinaties en nieuwe whiskeys.
Een kleine greep uit de merken die in de line-up zitten:
-Jameson (maar niet de standaard)
-Teeling
-Hyde
-Redbreast
De nieuwe aanwinsten zullen gepresenteerd worden tijdens de proeverij en direct na afloop te koop zijn. De avonden vinden plaats op dinsdag 24 april in Uitgeest en woensdag 25 april in Schagen. Aanvang: 19.30 uur, vanaf 19.00 uur bent u welkom in de winkel om een plek uit te zoeken. Voor beide proeverijen zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. U kunt uw plek reserveren door vooraf een toegangsbewijs in de winkel te kopen voor € 25,-.

Actie: De whisky van de maand april bij Cave du Vin is de Benromach 10 years. Deze speyside single malt bestaat voor 80% uit e-bourbon gerijpte whisky en 20% uit ex sherry vaten. Na 9 jaar worden de beide whisky's samengevoegd en nog 1 jaar op ex sherry vaten gelegd. Het resultaat is een mooie allround whisky. Deze maand in de actie van € 45,- voor € 37,99.

Cave du Vin, Prinses Beatrixlaan 25, Uitgeest, 0251-769145, www.caveduvin.nl

Foto: aangeleverd
Foto: Cave du Vin

OSU Radio gaat bereik flink uitbreiden

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - OSU Radio, de lokale omroep van Uitgeest, gaat haar radiobereik binnenkort flink uitbreiden. Binnenkort is de omroep niet alleen via Ziggo te ontvangen maar in heel Noord-Holland ook via diverse andere providers zoals KPN, Tele2, Telfort, Vodafone en T-Mobile. Het is nog niet duidelijk wanneer de doorgifte start. Tot die tijd is OSU Radio te horen in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet: osuradio.nl.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg.
15.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie.
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place.
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
15.00 – 17.00 Jools & Hannah – De Koning en Sutherland Show (Jeugd).
17.00 – 18.00 OSU Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder & Joe Davinci – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decennia Hits.
16.00 – 18.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio.
15.00 – 16.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie.
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 09.00 Songs of Praise.
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de katholieke kerk.
10.15 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek.
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaat.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Jong en oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Duin- en ruiterkaarten voortaan online te koop

REGIO - Alle typen duinkaarten en de ruiterkaart zijn nu ook verkrijgbaar via de website van PWN. De dag– en weekkaarten worden toegestuurd via de mail die geldt als (digitaal) bewijs van toegang.

Uitprinten is dus niet nodig. De kaarten voor één of drie jaar worden per post toegestuurd. De dag- en weekkaarten zijn ook nog steeds verkrijgbaar bij de kaartautomaat en de wederverkooppunten. De jaarduinkaart en jaarruiterkaart zijn zowel online te koop als bij wederverkooppunten. De driejarige duinkaart is alleen nog online te koop. Voor het bestellen van de duin- en ruiterkaarten: www.pwn.nl/duinkaart.

Twee keer kermis in Akersloot

Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Deze zomer zal het niet één keer kermis zijn in Akersloot, maar twee keer! Na het evenement begin augustus, zal het eind augustus opnieuw feest zijn, maar dan een kermis zelf gebouwd door de kinderen, op het veldje aan de Roemersdijk.

Het thema van het 22e timmerdorp Akersloot is dit jaar 'Kermis'. Bijna 200 kinderen en tientallen vrijwilligers hebben zich ingeschreven en beloven er weer een prachtig spektakel van te gaan maken. Het timmerdorp vindt dit jaar plaats van woensdag 29 augustus tot en met zaterdag 1 september. De organisatie heeft er ook heel veel zin in en heeft al vele spellen en activiteiten in petto, zodat wie uitgetimmerd is zich niet hoeft te vervelen. Tijdens de bonte avond op vrijdag mag iedereen de prachtige 'kermisattracties' komen bewonderen en genieten van de optredens van alle jonge talenten. Ook houden we deze avond een loterij waarmee leuke prijzen te winnen zijn. We kijken weer uit naar een gezellige en prachtige week, mede mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers, sponsoren en uiteraard de altijd leuke en enthousiaste kinderen van Akersloot. Voor meer informatie: timmerdorpakersloot.nl.

Lezing 10 jaar stadsvogelbescherming

Foto: Jip Louwe Kooijmans

REGIO - Op zaterdagmiddag 21 april houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: '10 jaar stadsvogelbescherming'. De lezing wordt verzorgd door Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming.

De lezing vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang 14:00 uur. Tevens wordt de jubileumtentoonstelling van de vogelwerkgroep officieel gesloten. De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet-leden betalen drie euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal. De wijze waarop de mens het landschap vormgeeft bepaalt in belangrijke mate het voorkomen van planten en dieren. Dat geldt ook voor het stedelijk gebied. Voor sommige diersoorten is de stad zelfs het belangrijkste leefgebied. Bekende voorbeelden uit de vogelwereld zijn de gierzwaluw en de huismus. Maar ook sommige zoogdiersoorten, vooral vleermuizen, zijn sterk aan steden gebonden.

Daarnaast zijn er allerlei (muur-)planten die in steden goed gedijen. Sommige daarvan komen in Nederland zelfs uitsluitend in stedelijk gebied voor. Het stedelijk landschap is dynamisch en verandert soms snel, dan weer geleidelijk. Door renovatie, sloop, nieuwbouw en stadsuitbreiding past de mens de stad steeds weer aan veranderende wensen en mogelijkheden aan. Hierdoor krijgt ook het leefgebied van de stedelijke flora en fauna een ander aanzien. Soms ten gunste van een soort, maar tegenwoordig meestal niet in het voordeel van typische stadsbewoners.

Effectieve bescherming van vogelsoorten richt zich op de belangrijkste populaties en de leefgebieden. Voor dieren die in de stad hun belangrijkste leefgebied vinden, moet de bescherming dus plaatsvinden binnen de grenzen van de stad. In 2006 startte Vogelbescherming Nederland als eerste ter wereld een beschermingsplan voor stadsvogels. Dat is inmiddels 10 jaar geleden, wat is er sinds die tijd bereikt?

Badeendjesrace voor goed doel tijdens Open Watersportdag

Brandweer Uitgeest zal 1.500 badeendjes laten zwemmen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zondag 22 april organiseren de Rotaryclubs van Midden-Kennemerland een Badeendjesrace voor het goede doel in de jachthaven van Uitgeest. De race vindt plaats tijdens de Open Watersportdag.

De opbrengst is deels bestemd voor een scholingsproject in Kenia en deels voor een vakantiedag voor kinderen in de eigen regio. Het thema van de actie is Ver weg | Dichtbij. Bij de Open Watersportdag worden duizenden bezoekers verwacht.

Badeendjesrace
Om exact 15.00 uur start de Badeendjesrace in het water van de jachthaven. De brandweer van Uitgeest zal 1.500 genummerde badeendjes met de brandweerspuit over het uitgezette parcours laten zwemmen. Het eendje dat als eerste over de finish komt, heeft de hoofdprijs verdiend voor de gelukkige bezitter van het lot met hetzelfde nummer. Loten kosten 2,50 euro per stuk en zijn tijdens de Open Watersportdag op het hele terrein verkrijgbaar.

Kerk in Beweging: herders en koningen

UITGEEST - Zaterdag 21 april bent u van harte welkom bij een eigentijdse viering van Kerk in Beweging in de RK-kerk aan de Langebuurt. Om 19.00 uur begint een woord- en gebedsviering met als thema 'Koningen en herders'.

Aan de hand van de lezingen van dat weekend ontrolt zich een mooi verhaal over mensen en hun kwaliteiten. Een koning die als een herder is voor zijn onderdanen. Een herder, aan de rand van de samenleving, die als een koning is voor dier en mens en hartverwarmend is met zijn acties en in zijn gedrag. Het koor Sound of Life zorgt voor zang en pianomuziek. Na afloop is er koffie en thee in parochiehuis De Klop.

Open Podium bij Zwaan Cultureel

UITGEEST - Het maandelijks Open Podium van De Zwaan Cultureel staat in de wijde omtrek bij zowel artiesten als publiek zeer goed bekend. In een ongedwongen sfeer en onder het genot van een drankje en een hapje luistert het publiek naar het altijd zeer gevarieerde programma.

Het Open Podium is bedoeld voor allerlei podiumkunsten, met de nadruk op akoestische instrumenten. Hierbij het programma voor zaterdag 21 april. Len en Mar: gitaar en meerstemmige zang, veel eigen werk en covers uit de Bollenstreek. Arissa Neyda: piano en zang, covers van o.a. Christina Aguilera.
Kick Wamsteeker: gitaar en zang. Joost Bakker (ook bekend als Giovanni d'Antonio): een ontwapenende en vermakelijke act met gitaar en zang.
William Dashwood: singer/songwriter uit Engeland die in de folktraditie zijn liedjes schrijft, teksten met inhoud; William zal de komende twee open podia liedjes van zijn nieuwe cd 'A Boy At Heart' laten horen. De cd zal ook ter plekke te koop zijn. Annelien en Dimitri: meerstemmige zang en gitaar. Liedjes van o.a. Tori Amos, Sia, Radiohead, Saybia en Anneke van Giersbergen. De zaal gaat open om 20.15 uur, aanvang 20.30 uur. Toegang natuurlijk gratis.

Ingezonden brief: Koningsdag 2019

Is op Koningsdag de vrijmarkt voor groot en klein ook weer op en om het Reghthuysplein? Ik zoek inwoners, bedrijven en particulieren die kunnen helpen om het daarvoor benodigde bedrag van 93 euro voor een evenementenvergunning bij elkaar te krijgen. Zodat de inwoners van Uitgeest zelf een keuze kunnen maken waar zij hun spullen willen verkopen tijdens de vrijmarkt! De vergunning moet op tijd worden aangevraagd. Help om weer een gezellige traditie te herstellen! De Oranjestichting wordt wel gesubsidieerd en kan dit makkelijk betalen! N. Kerssens, Esdoornstraat 4 Uitgeest.

Auto inbraken op de Westerwerf

UITGEEST - Drie auto's zijn vrijdag 13 april opengebroken op de Westerwerf in Uitgeest. Dit gebeurde tussen 19.30 en 21.30 uur.

De auto's stonden geparkeerd op het grote parkeerterrein langs de Westerwerf. Men vernielde van alle auto's een ruit. Uit een van de auto's nam men een laptop weg. Getuigen worden verzocht om contact op te nemen met 0900-8844.

Inbraak bij bedrijf aan Molenwerf

UITGEEST – Bij een bedrijf aan de Molenwerf in Uitgeest is in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 april ingebroken. Met behulp van gereedschap werd er door de dader(s) een gat geknipt aan de zijkant van de loodswand.

Vervolgens heeft men uit het bedrijf diverse goederen weggenomen waaronder stroomkabels, meetapparatuur en elektronisch gereedschap. De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien hebben op de Molenwerf of camerabeelden hebben en nog niet met de politie hebben gesproken. Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Achtervolging na inbraak in Akersloot

AKERSLOOT - Een inbraak in een woning in Akersloot eindigde vorige week dinsdag in een achtervolging. De daders werden vroeg in de ochtend op heterdaad betrapt en vluchtten weg met hun auto.

Op de Geesterweg in Uitgeest slaagden zij erin om een wegblokkade van de politie te omzeilen, waarna de achtervolging werd ingezet. De daders reden met hun auto de wijk De Koog in, waarbij ze door een aantal plantsoenen reden en de nodige risico's namen om weg te komen. Op de Kemphaanstraat lieten zij hun voertuig achter, waarna ze te voet allebei in een verschillende richting wegvluchtten. Een van de daders wist te ontkomen. De andere dader probeerde vanuit de garage van een woning aan de Hornevenstraat een fiets te stelen. De bewoners werden echter wakker en zagen de man in hun woning, waarna hij opnieuw probeerde te ontkomen. Hij kon echter door al gearriveerde politieagenten ter plaatse worden aangehouden. De man bleek een 45-jarige inwoner van Heemskerk. Hij is voor nader onderzoek ingesloten in het cellencomplex in Haarlem.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 18 april 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 20 april 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 21 april 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 22 april 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.