De Uitgeester

30 januari 2019

De Uitgeester 30 januari 2019


Sloop voormalige bibliotheek Uitgeest begonnen

Maandagochtend werd direct begonnen met het terrein 'sloopklaar' te maken. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Deze week is begonnen met de sloopwerkzaamheden van de voormalige bibliotheek aan de dr. Brugmanstraat in Uitgeest. Dit gebouw staat al enige jaren leeg en heeft geen nieuwe bestemming.

De huidige leeszaal (Lees Lokaal) blijft behouden. Een sloopbedrijf is deze week gestart met het inrichten van het werkterrein, uitvoeren van de asbestsanering en loshalen van het pand. Daarna komt de bouwkraan op locatie en start de sloop. De planning is dat de werkzaamheden eind februari klaar zijn. Het terrein wordt dan ingezaaid met graszaad. Het is nog onbekend wat er in de toekomst op deze locatie komt. Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in het Centrumgebied.

Thuisbij geeft al drie jaar het thuisgevoel

Het team van Thuisbij Uitgeest. Foto: Monique Teeling

UITGEEST - Ilona en Rob de Boer hadden drie jaar geleden precies voor ogen hoe hun dagbesteding voor ouderen met dementie en geheugenproblemen eruit moest zien. Maar dat het zo'n succes zou worden met als resultaat een eigen franchiseonderneming en interesse vanuit verschillende provincies, hadden zij nooit bedacht.

Door: Monique Teeling

Vijfentwintig vrijwilligers en twee betaalde krachten zorgen ervoor dat cliënten iedere werkdag terechtkunnen in de gezellige woonruimte aan het Regthuysplein. De keukentafel wordt steevast bezet door cliënten maar ook regelmatig door hun mantelzorgers, die altijd welkom zijn een kopje koffie mee te drinken. Koken, gymmen, creatief bezig zijn, er kan veel. Misschien is dat wel de toverformule: 'Niks moet, alles mag'. Ilona: "We zijn echt onder de indruk van het succes en vooral van wat het doet met mensen, hier ontstaan vriendschappen. Wij zien de mensen en houden rekening met het ziektebeeld." Verzorgende Hannie: "Wij vieren het leven."

Wat voor verleden zit er onder de grond?

Grondboringen in De Koog Uitgeest. Foto: Cecilia van Weel

UITGEEST – Wat zit er allemaal voor moois in de grond onder Uitgeest? Archeologen hebben afgelopen week grondboringen gedaan.

Dit gebeurde in de wijk De Koog. "Op zoek naar de (schat) burcht. Eerdere luchtfoto's lieten contouren zien van waarschijnlijk een burcht," schrijft wethouder Cecilia van Weel op Facebook. De boringen gaan ongeveer twee meter diep.

Onderzoek
"Wat weten wij al? Dat is het eerste dat uitgezocht wordt. Daarna gaan wij boren op verschillende plekken in de wijk. Boringen brengen in kaart of de bodem verstoord is door werkzaamheden. Geen verstoringen betekent dat oude bodemlagen nog intact zijn. De kans dat er archeologische resten zijn is dan groter. Afhankelijk van de vondsten gaan wij dieper graven in het verleden," aldus de gemeente in een nieuwsbrief aan de bewoners.

Het is nu nog niet bekend of de grondboringen iets hebben opgeleverd.

'100 jaar voetbal in Uitgeest'

UITGEEST - 'Voetballen doe je bij FC Uitgeest'. Het is de slogan van een voetbalclub die trots mag zijn op haar bestaan en die met ruim 1100 leden een belangrijke plaats inneemt in het sociale leven van Uitgeest. De huidige club is het gevolg van een fusie tussen USVU en VVU in 1996. Van die clubs was de Voetbal Vereniging Uitgeest de oudste.

Als officiële oprichtingsdatum geldt 31 maart 1919 en volgens de eerste statuten diende de vereniging een nobel doel namelijk 'het beoefenen van sport'. 31 maart 2019 betekent dat er dus honderd jaar voetbal in Uitgeest is. Reden genoeg voor een aantal leden van de huidige club FC Uitgeest om daar een feestelijk tintje aan te geven. In overleg met het bestuur van de club is er een feestelijk, maar ook sportief programma opgesteld, bedoeld voor spelende en niet spelende leden maar ook voor iedereen die een binding heeft met '100 jaar voetbal in Uitgeest'. Lees het vervolg op pagina...

Verkopers voor het goede doel? Wees voorzichtig!

UITGEEST - Gemeente Uitgeest waarschuwt inwoners via Facebook en de website voor verkopers aan de deur. Sommige verkopers beloven dat de opbrengst naar het goede doel gaat. Het is de vraag of dat zo is. Vraag daarom altijd naar een vergunning, zo melden zij.

Als toezichthouder van de goededoelensector waarschuwt het CBF al jaren voor verkopers van kaarten, kalenders etc. die de opbrengst geheel of grotendeels in eigen zak steken. Toch krijgt het CBF nog regelmatig klachten en meldingen. Wees daarom alert. Het belangrijkste wat u kunt doen, is de verkoper vragen naar de vergunning van de gemeente. Sommige verkopers zeggen dat dit niet nodig is 'omdat het geen collecte voor een goed doel is maar verkoop van goederen'. Fout. Aan de deur verkopen ('colportage') zonder vergunning is inderdaad toegestaan, maar niet als de opbrengst (gedeeltelijk) naar een goed doel gaat. Dan hebben de verkopers in vrijwel alle Nederlandse gemeenten een vergunning nodig. Dit valt namelijk expliciet onder de collectevergunning.

Sommige verkopers doen een beroep op artikel 7 van de Grondwet. Daarin wordt de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd. Dus wanneer je een pakkend citaat op een ansichtkaart zet, zou je gebruikmaken van een grondrecht en hoef je geen vergunning te hebben. Dat is onzin. Vraag dus altijd naar de lokale vergunning. Volgt er een ingewikkeld verhaal en géén vergunning, dan doet u er beter aan de deur te sluiten. U kunt ook vragen (of online controleren) of het goede doel een erkenning van het CBF heeft. De erkenning is niet verplicht. Maar ook het niet hebben van de erkenning kan een signaal zijn dat de verkoper zijn eigen belang hoger heeft staan dan het belang van het goede doel. Wees dus voorzichtig. Natuurlijk kan een verkoper de beste bedoelingen hebben, maar dan is het ook geen probleem om bij de gemeente een vergunning aan te vragen en/of door het CBF erkend te worden.

Klachten?
Voor klachten over dubieuze verkopers aan de deur kunt u zich melden bij CBF toezichthouder goede doelen

Ingezonden brief: Gefeliciteerd Uitgeest, 2019 een goed begin

De gemeente is het nieuwe jaar begonnen met goede bedoelingen. Uitgeest is verrijkt met een prachtige bomenrij langs de Geesterweg. Goed voor milieu en ieders humeur. Straten vragen om eensoortige bomenrijen met hun pracht, schaduw en hun zuurstoflevering. Een bomenrij staat, als saaie rijtjeshuizen van een nieuwbouwwijk uit de vorige eeuw, in een lange rechte lijn langs de Geesterweg. Jammer is dat het weidse zicht op het Geesterparkje met zijn meanderende schelpenpaadje ook tot een stratenrij is verworden. Dat wandelparkje, eens aangelegd met door een speelse hand aangeplante diversiteit aan bomen. De nieuwe bomen langs dat deel van de Geesterweg ontnemen de weidse blik op dat leuke parkje. In de toekomst verdwijnt het parkje met zijn kronkelpaadje achter deze bomenrij. Zoals ook de goedkope knotwilgen in een rij langs de vaart geplant zijn. Knotwilgen die in weilanden horen en omdat ze regelmatig geknot moeten worden maar hun halve levensduur zuurstof geven. Een variatie in bomen zou hier op zijn plaats zijn geweest. Dit geeft tevens minder kans op bomenziektes dan een grote hoeveelheid van dezelfde soort. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van de vroegere bedenker van die prachtig aangelegde groene zoom in ons dorp. Ook bij de Meldijkverbetering zijn bomen gesneuveld en enkele duntjes herplant. Binnenkort wordt het parkeerterrein aan de Broekpolderweg opgeknapt. Weer moet een grote zuurstofleverancier verdwijnen. Hopelijk worden de nieuwe boompjes speels over het terrein geplant, zodat er ooit meerdere schaduwplekken zijn. Het hoeft niet altijd een rechttoe rechtaan, liniaalrecht ingevuld bureauontwerp te worden. Nóg zo'n goede bedoeling is een deelbetaling van de door de rechter opgelegde boete. Uitgeest is met een bijna schone lei begonnen dit nieuwe jaar. Wordt vervolgd. Anita Smulders, Uitgeest.

Alzheimer Trefpunt in Uitgeest

UITGEEST - Op donderdag 7 februari is het volgende Alzheimer Trefpunt in Uitgeest, het onderwerp is: "Dementie, wat doet dit met je relatie?". Het doet veel verdriet om je geliefde te zien veranderen van een zorgzame wederhelft in een zorgafhankelijke partner.

De gelijkwaardigheid en wederkerigheid die jullie hadden, verdwijnt langzaam maar zeker naar de achtergrond. Dit proces is een opeenstapeling van allerlei soorten verlies. Iedereen is anders en zal anders met dit verlies omgaan. De verbondenheid blijft bestaan en soms ervaar je momenten waarin je je partner of je ouder weer even herkent. Maar er zijn veel dingen waarvan je beetje bij beetje afscheid moet nemen. Wat kun je doen om je relatie liefdevol te houden? En hoe zorg je ervoor dat je niet in een isolement terechtkomt? Gespreksleider Elsbeth Holtz gaat over dit thema in gesprek met twee mantelzorgers die al enige jaren voor iemand met dementie zorgen. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

Wilt u op een ontspannen manier meer te weten komen over dementie? Kom dan naar het Alzheimer Trefpunt in Dorpshuis De Zwaan. Adres: Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest. De ontvangst is vanaf 10:00 uur, het programma start om 10:15 uur en eindigt rond 12:00 uur. Iedereen is welkom: mensen met geheugenproblemen, partners, kinderen, vrienden, buren en professionals. Het belooft een bijzondere ochtend te worden. De toegang en koffie/thee zijn gratis. Aanmelding vooraf is niet nodig, onze gastvrouwen heten u graag van harte welkom.

Wat kunt u verwachten?
De bezoekers krijgen informatie van hulpverleners en van mensen die uit eigen ervaring spreken. Bij elk Trefpunt worden deze geïnterviewd door onze vaste gespreksleider. Na dit gesprek is er gelegenheid om vragen, ook over andere zaken, te stellen. Er is een tafel met brochures en andere literatuur om thuis eens rustig na te lezen.

Eigenaren Havenrijk openen restaurant in Alkmaar

Til38 aan het Waagplein in Alkmaar. Foto: Aangeleverd

REGIO - Op donderdag 17 januari opende Til38 haar deuren in Alkmaar. Nadat 12 jaar geleden ondernemers Sacha en Ricardo Lubbes restaurant Havenrijk overnamen gaan zij nu de uitdaging aan om een restaurant in Alkmaar te openen!

Dit kleine maar sfeervolle restaurant is gevestigd in een prachtig monumentaal pand op het Waagplein. Het concept van Til38 is gebaseerd op shared dining, dit betekent dat er per persoon een aantal gerechtjes besteld kunnen worden die u vervolgens met uw tafelgenoot kunt delen. Drie gerechtjes p.p. staan gelijk aan een volledig diner (excl. dessert). Voor mensen die hun gerechten liever niet willen delen staan er ook volwaardige gerechten op de kaart. Til38 is tot 1 april op maandag gesloten, alle andere dagen staat het gezellige en informele team vanaf 11:00 uur 's ochtends klaar voor een lekker kopje koffie, een gezellige lunch of een heerlijk diner. Til38, Houttil 38 Alkmaar, 072-512 33 06 eten@til38.nl.

Meedoen met Oranje Fonds Collecte

Oranje Fonds nodigt stichtingen en verenigingen in Uitgeest uit mee te doen met de Oranje Fonds Collecte. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het Oranje Fonds nodigt alle stichtingen en verenigingen in Uitgeest uit om mee te doen met de Oranje Fonds Collecte 2019. Hiermee kunnen zij niet alleen de eigen kas spekken, maar ook een groot verschil maken voor Nederlanders die in een sociaal isolement zitten of dreigen te komen.

In Uitgeest zijn 2 collectegebieden beschikbaar voor de Oranje Fonds collecteweek, die van 11 t/m 15 juni gehouden wordt. Een collectegebied claimen kan via www.oranjefonds.nl/collecte. Dit kan zolang er gebieden beschikbaar zijn of uiterlijk tot 1 april. Deelnemende stichtingen en verenigingen mogen de helft van de opbrengst houden om aan hun eigen maatschappelijke doelstellingen te besteden. Voorwaarde is dat het geld in Nederland besteed wordt. De andere helft gaat naar sociale projecten in de provincie waar gecollecteerd is. Zo wordt alle opbrengst lokaal besteed. Projecten die ervoor zorgen dat niemand in Nederland er alleen voor hoeft te staan. Denk bijvoorbeeld aan voedselbanken, projecten die eenzaamheid onder ouderen tegengaan of die ervoor zorgen dat kinderen met een beperking mee kunnen doen in de maatschappij.

Iedere euro goed besteed
Het is de vijfde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseert. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het geldtransport op zich. Hierdoor wordt iedere euro uit de collectebussen besteed aan projecten die onze samenleving socialer maken.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wonen voor jong Uitgeest

Door Marjolein Geldermans

Nu mijn zoon, net 25 jaar en afgestudeerd, helemaal op eigen benen staat, blik ik onwillekeurig terug op mijn eigen jonge leven toen ik zo oud was als hij nu. Ik herinner mij goed hoe blij ik was toen het na jaren gelukt was een eigen betaalbare woonruimte in Amsterdam te bemachtigen. Eindelijk een plek waar ik mijn leven verder kon gaan opbouwen; idealen nastreven, werken, studeren, en de liefde ontdekken. Het Vondelpark werd mijn achtertuin.

Mijn zoon woont nu in Haarlem, waar hij een woning deelt met vrienden, en wil verhuizen naar Rotterdam voor zijn werk als scheepstechneut. Maar een betaalbare woning vinden blijkt onbegonnen werk. Datzelfde geldt voor de jongeren in Uitgeest. Zij vertrekken naar omliggende dorpen of steden omdat er hier geen betaalbaar huis te vinden is voor hen. En dat terwijl jongeren zo'n frisse energie kunnen geven aan het dorp. Met hun dromen, hun creativiteit, hun inspanningen om vriendschappen op te bouwen en te onderhouden, hun romantische idealen en hun gave om buiten de lijntjes te denken als het gaat om de leefbaarheid in Uitgeest. Dat wil je toch als dorpsbewoners niet verliezen? Dat moeten we koesteren, het is onze toekomst. Deze mijmeringen gingen door mij heen toen ik door het dorp fietste. Ik zag lege panden, loze veldjes, treurige woonblokken. En bedacht hoe leuk het zou zijn om samen zo'n oud leeg pand op te knappen en met weinig geld om te toveren tot een gemeenschappelijke woonplek voor jongeren, en misschien ook voor ouderen, zodat er wat zorg voor elkaar kan zijn. Of op zo'n leeg veldje tiny houses neer te zetten. Van die piepkleine verplaatsbare huisjes waar alles in zit. Van de Jeugd- en Jongerenraad weet ik dat veel Uitgeester jongeren voor duurzaamheid zijn, dus het zou meteen een ecoproject kunnen worden. Of gewoon een leuk nieuw pand bouwen, als een soort studentenhuisvesting. De gemeente heeft echter het plan opgevat te zorgen voor meer groen in het dorp. Natuurlijk, hoe meer groen hoe beter, maar het strookt niet met het creëren van woonruimte voor de jeugd. Tenzij we een beetje meer de hoogte ingaan. Er is al wat bescheiden hoogbouw in het dorp. Een verdieping erbij en je hebt leuke appartementen voor jong en oud. Want van doorstroming moeten we het niet hebben, die is er niet. Voorlopig lijkt er dan ook geen verbetering te komen. Dus jongeren, kom op! Onderneem actie, want gaan zitten wachten tot de gemeente jullie huisvestingsprobleem oplost is net zoiets als wachten op het treinstation tot er een schip voorbijkomt. Laat weten wat je wensen, je dromen, je idealen zijn, en wat je ziet als mogelijkheden voor jongerenhuisvesting in Uitgeest. En doe het snel want heel binnenkort is er een bijeenkomst van de 'klankbordgroep' (gemeente, Jeugd- en Jongerenraad en Dorpsraad Uitgeest). Stuur via de website een mail naar de Jeugd- en Jongerenraad en/of naar de Dorpsraad Uitgeest. Toegegeven, mailen is alweer een beetje ouderwets, maar wat moeten we zonder jullie frisse ideeën en mooie toekomstdromen?

Cursus Windows 10 bij de S.U.S.

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) organiseert een cursus Windows 10 theorie & praktijk op woensdagmiddag. In deze cursus krijgt u veel praktische tips over de omgang met uw computer.

Daarnaast ook theoretische uitleg over de werking van computers: wat gebeurt er als u de computer aanzet? Wat als er wat mis gaat? Hoe werkt e-mail? Wat is webmail? Wat is 'opslaan in de cloud'? Verder het omgaan met Windows 10: gebruik van linker- versus rechtermuisknop, instellen van het beeldscherm, manipuleren van vensters, gebruik van diverse accessoires, gebruik van usb-stick en/of externe harde schijf, gebruik van sneltoetsen, kopiëren en plakken van tekst en afbeelding via het klembord. Tot slot de introductie van populaire toepassingen als tekstverwerken (Word), rekenblad (Excel) en presentatie (PowerPoint).

Wekelijks op woensdag van 15.00 – 16.30 uur, startdatum 13 feburari. Kosten € 30,-- voor 10 lessen inclusief koffie/thee. Informatie en opgeven: op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, 1e etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251–31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl.

Het 1-op-1-dieet van Nederland van Cambridge Weight Plan nu ook in Uitgeest

Cambridge Weight Plan nu ook in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wil je graag afvallen, maar zie je door de bomen het bos niet meer met al de verschillende afslankopties? Of heb je zelf al meerdere afslankpogingen gedaan, maar verval je toch steeds in je oude gewoontes… Laat Afslankstudio Uitgeest je helpen!

Afvallen is namelijk helemaal niet moeilijk, je moet alleen weten hoe. Met het Cambridge Weight Plan dieetconcept en de wekelijkse begeleiding van Afslankstudio Uitgeest lukt het je gegarandeerd. Afslanken doe je namelijk niet alleen, je doet het samen. Stap voor stap van verantwoord afvallen naar bewust genieten. Met de hulp, adviezen en coaching van Afslankstudio Uitgeest wordt het voor iedereen mogelijk om een gezond gewicht en een gezonde leefstijl te vinden en te behouden, ongeacht hoeveel je wilt afvallen.

Wil jij ook weer lekker in je vel zitten? Neem dan contact op met de afslankstudio. Geniet nu van de speciale februari-actie. Meld je aan voor een intakegesprek in februari en betaal geen intakekosten (normaal 20 euro). Meer informatie: www.afslankstudiouitgeest.nl.

Peuter die spenen naar politie bracht: "Spenen zijn voor baby's"

De spenen in enveloppe voor de politie. Foto: Facebookpagina politie IJmond

IJMOND - De politie in de IJmond kreeg afgelopen week een bijzonder bezoekje op het bureau. Een kind leverde zijn speen in om naar eigen zeggen een 'grote jongen' te worden.

Door Mediapartner NH NIeuws


"Ik ben een grote jongen en spenen zijn voor baby's," zei de 3-jarige Bryan tegen een agent terwijl hij zijn laatste speentjes afgaf. Afgelopen week nam het jongetje uit Heemskerk afscheid van zijn maatjes. Ze mochten van Bryan niet naar 'de spenenfee', ze moesten naar de politie. De moeder van Bryan, Petra, had een boekje gekocht dat Bryan moest helpen afscheid te nemen van zijn spenen. De bedoeling was dat hij na vijftien dagen zijn spenen in een enveloppe zou doen en ze zou opsturen naar 'de spenenfee', door volwassenen ook wel Difrax genoemd.

Maar al snel vroeg Bryan naar een enveloppe om zijn spenen in te doen. "Hij heeft zijn spenen gepakt en we hebben ze erin gedaan." Toen Petra 'Spenenfee' op de enveloppe wilde zetten, besloot Bryan dat zijn spenen naar de politie moesten. En ze zouden niet met de post gaan; hij zou ze hoogstpersoonlijk op het bureau afleveren.

Flabbergasted
"Ik dacht wel: ja, wat nu? Maar ik ben toch maar met hem naar het bureau gefietst." De agent die de spenen kreeg was 'flabbergasted', vertelt Petra. "Ja, het is niet echt iets wat dagelijks gebeurt. Maar hij vond het ook superleuk." Bryan kreeg een groot knutselboek mee naar huis. De agent die de spenen kreeg, schreef er een bericht over op Facebook.

Na twee dagen zonder spenen, gaat het goed met Bryan, vertelt zijn moeder. "Soms vraagt hij ernaar. Dan vertellen we dat we de speentjes hebben ingeleverd omdat hij een grote jongen is. "Oh ja, dat is ook zo," zegt hij dan."

Thuisbij in drie jaar groter geworden in ervaring; het verbinden is gelukt!

Anne Cappendijk met Ilona de Boer. Foto: Monique Teeling 

UITGEEST - Het is een drukte van belang aan de keukentafel. Slingers, ballonnen en gebak verraden feest, wat ook van de gezichten valt af te lezen. Nellie komt hier sinds drie maanden en vindt het geweldig, er is geen narigheid. Lachend: "Nou ja, we zitten hier wel door narigheid maar zo voelt het niet."

Door: Monique Teeling


Dat begint al als Rob mij ophaalt, we gaan zingend in de auto naar Thuisbij. Ze letten goed op je, ben je moe dan mag je in een lekkere stoel onder een plaidje uitrusten." Riet zag het eerst niet zo zitten om naar Thuisbij te gaan: "Ik dacht: al die bekenden, 'k weet niet of ik dat wel zo prettig vind maar het is hartstikke leuk en voelt alsof je gezellig op visite komt. Het is heel huiselijk en voor je het weet is het 12.00 uur." Er wordt van alles georganiseerd, van pilates en klaverjassen tot creatief bezig zijn en zingen." Jan Baaij memoreert zijn eerste bezoek: "Ik kwam met mijn vrouw bij Ilona aan de deur en had de pest in, ik voelde mij uitbesteed maar na twee minuten was ik helemaal verkocht. De sfeer is uitstekend en ik heb het naar mijn zin. Hoe dat komt? Je moet niet vragen maar ervaren. Ik doe bijna niks en voel mij daar prima bij maar anderen puzzelen, biljarten of kaarten."

Als Rob Sluijter een lied aanheft, doet iedereen spontaan mee en Jan roept: "Jaha, Rob zingt echt mooi." Waarop Rob grapt: "Maar jij dirigeert mooi, Jan." Terwijl zij de groenten voor de middagmaaltijd schoonmaakt vertelt Erica over haar werk als vrijwilliger: "Het mooie hier is dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten. Men kan zichzelf zijn. Er is een reglement hoe je mensen bejegent maar het moet ook een beetje in je zitten, je moet van mensen houden. Ilona geeft aan, zodra je wordt aangenomen, wat zij van je verwacht en weet je enthousiast te maken. Ook krijgen wij verschillende cursussen om bij te leren."

Momenteel hangt in de biljartkamer een expositie van tekeningen gemaakt door de zestienjarige Anne Cappendijk. Portretten, dorpjes en ballerina's, het is een diverse collectie in verschillende stijlen. Deze vwo-studente krijgt geen tekenles meer op school, maar door goed te kijken komt zij bijzonder ver. Haar oma, vrijwilliger en kunstenares Marianne Cappendijk, gaf haar een aquarelset en hoopt dat zij haar eigen stijl behoudt. Als Ilona de bescheiden Anne bedankt voor de expositie en onverwacht verzoekt of zij het Regthuysplein zou willen schilderen om aan de muur te hangen bij Thuisbij, begint iedereen te applaudisseren. De eerste betaalde opdracht voor Anne Cappendijk is binnen en cliënten van Thuisbij leven met haar mee.

Rob Sluijter aan het zingen met de bewoners. Foto: Monique Teeling 

School gaat in gesprek met geschorste nekvel-docent

Gerrit Keeman links in de gewraakte video en rechts bij NH Nieuws. Foto: Dumpert / NH Nieuws

HEEMSKERK - De schoolleiding van het Kennemer College gaat deze week in gesprek met 'nekvel-docent' Gerrit Keeman. Dat laat de Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland, waar de school onder valt, weten in een reactie.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Onderwijsassistent Keeman uit Assendelft kreeg vorige week te horen dat hij niet meer welkom was op de school, nadat een filmpje waarin te zien is dat hij een leerling in zijn nek vastgrijpt viral ging. Keeman zit sinds het incident thuis. Omdat hij in februari met vervroegd pensioen zou gaan, hoefde hij van de school niet meer terug te komen. De jongen in het filmpje mocht volgens de school "na een goed gesprek wel weer terugkomen".

Duizenden steunbetuigingen
Bewoners van Heemskerk startten daarop een petitie. Duizenden steunbetuigingen stroomden binnen. Maar al die tijd hoorde Keeman niets van de school. In een eerdere reactie liet het Kennemer College weten dat de twee partijen 'gezamenlijk' tot het besluit waren gekomen. Volgens Keeman was dat niet waar. Hij was er niet over te spreken dat de school hem niets liet horen en hij wilde graag nog een waardig afscheid.

In gesprek
In een reactie schrijft de school nu dat er contact is geweest met Keeman. "Naar aanleiding hiervan hebben zij deze week een gesprek. Na dit gesprek zullen wij met een reactie komen." Tot die tijd wil de schoolleiding niet meer op het incident reageren. "We willen het gesprek niet via de media voeren, maar met elkaar. Onze focus ligt bij het onderwijs en we willen om die reden nu de rust herstellen."

Herdenking B17 Uitgeest

Burgemeester Wendy Verkleij bij de herdenking in 2018. Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Op zondag 10 februari 2019 vindt een herdenking plaats van het neerstorten van een Amerikaanse B17 in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk.

De bommenwerper verongelukte op 10 februari 1944, na in de lucht te zijn bestookt door Duitse jachtvliegtuigen. De herdenking wordt gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand wordt genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group '40-'45 (ARG). Plaats van handeling is het gedenkteken dat achttien jaar geleden door de ARG is opgericht op 300 meter ten noorden van Fort Veldhuis.

De openbare herdenking begint om 13.00 uur met een stille tocht vanaf Fort Veldhuis naar het monument aan de Communicatieweg. Op die plek worden de belangstellenden welkom geheten door het Comité 4 mei. De Aircraft Recovery Group zal de gebeurtenissen van 1944 toelichten. Na de Last Post wordt om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden. Die worden gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus en een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij. Met het leggen van kransen en bloemen en de voordracht van een gedicht wordt de plechtigheid afgesloten. Na afloop is er een ontvangst op Fort Veldhuis.

De Stichting
De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort
Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Actie zonnepanelen eindigt eind februari 2019

UITGEEST - Op 28 februari eindigt de Uitgeester Zonnepanelen Actie. Bewoners van Uitgeest kunnen tot die datum met deze actie nog profiteren van een uiterst kwalitatief en voordelig aanbod. Dat aanbod is tot stand gekomen door de nauwe samenwerking van de energiecoöperaties in Castricum, Uitgeest en Heiloo.

Deze energiecoöperaties zijn burgerinitiatieven zonder winstoogmerk met als doel inwoners te helpen bij het verduurzamen. De actie is door DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie) gestart in november vorig jaar en heeft nu al offerteaanvragen voor ruim 800 zonnepanelen opgeleverd. In Uitgeest zijn echter nog veel daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook minder gunstig gesitueerde daken zijn vaak rendabel door de hoge lichtgevoeligheid van de panelen. En ook voor schaduw zijn oplossingen. U kunt dus snel besparen en bijdragen aan onze klimaatdoelstellingen. Een gemiddeld stroomverbruik per jaar is ca. 3200 kilowattuur en daarop kunt u toch al gauw € 700,- per jaar besparen.

Kwaliteit en 100% lokaal geregeld
Kwaliteit en zorg uit handen nemen zijn belangrijke pijlers van deze actie die gezamenlijk wordt gehouden met de energiecoöperaties in Castricum en Heiloo. De gezamenlijke inkoop bij onze partner Libra-Energy in Uitgeest en de samenwerking met lokale installateurs zijn een garantie voor de scherpe prijs en uitstekende service en garantie. Zo profiteren alle lokale partijen. De panelen, omvormers en alle andere materialen zijn van gegarandeerde A-kwaliteit en bovendien wordt de btw-teruggave in deze actie ook nog voor u geregeld. De installateur maakt, mits er voldoende signaal is, ook uw WiFi in orde zodat u direct op uw smartphone of tablet de opbrengst van de nieuwe zonnepanelen kan aflezen.

Meer informatie
Indien u belangstelling heeft kunt u zich nog tot 28 februari aanmelden en vrijblijvend een offerte aanvragen. U heeft dan tot eind maart 2019 de tijd om de offerte te accepteren. Meer informatie over de actie en een geheel vrijblijvende offerteaanvraag kunt u vinden op www.DUEC.nl.

Collectief zonne-installatie Uitgeest
Als u niet over een geschikt dak beschikt kunt u nog altijd meedoen met Zon op Uitgeest, een collectieve zonne-installatie waarvoor inmiddels ruim 350 panelen vrijblijvend zijn gereserveerd. Ook voor deze actie vindt u meer informatie op www.DUEC.nl. Beide acties worden ondersteund door de Gemeente Uitgeest en de Provincie Noord-Holland.

Expositie teken- en schilderwerken S.U.S.

UITGEEST - De teken- en schilderclub van de Stichting Uitgeester Senioren exposeert in de foyer en op de tweede etage van Dorpshuis de Zwaan. De expositie is te zien van dinsdag 5 februari tot en met maandag 18 maart.

Op woensdag 13 februari vindt er een feestelijke opening van de expositie plaats. Deze is om 16.00 uur, na de les.

Introductie Rookvrije Generatie bij FC Uitgeest verplaatst

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De introductie van de Rookvrije Generatie bij FC Uitgeest is afgelopen zaterdag niet doorgegaan. De introductie is verplaatst naar zaterdag 2 februari.

Het doel hiervan is het beschermen van de jeugd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken. Op die manier biedt FC Uitgeest iedereen een gezonde en veilige sportomgeving. "De meeste ouders willen dat hun kinderen worden beschermd tegen roken. Daarom wordt FC Uitgeest rookvrij op de zaterdag en doordeweeks op trainingstijden van de kinderen. Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! We vragen rokers om buiten het zicht te roken, FC Uitgeest zal daartoe een plek inrichten naast de kantine," zegt Patrick Putter, de jeugdvoorzitter van FC Uitgeest.

Dorpshuis de Zwaan zoekt hulpbeheerders

Beheerders gezocht voor het dorpshuis. Foto: Dorpshuis De Zwaan

UITGEEST - Dorpshuis de Zwaan is op zoek naar hulpbeheerders. Bent u handig, behulpzaam, heeft u overzicht, houdt u van afwissling, pakt u makkelijk werkzaamheden op? Dan nodig ik u uit te reageren op deze vacature van het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP).

Een hulpbeheerder opent en sluit het dorpshuis, zet alarm aan of uit, regelt verlichting en eventueel inrichting van zalen voor verhuur. Het is fijn als u technisch handig bent zodat beamers en microfoons voor u geen probleem zijn. Bij voorkeur heeft u twee rechter handen zodat kleine klusjes gedaan kunnen worden. En uiteraard heeft u veel contact met huurders en bezoekers. Heeft u interesse of wilt u meer weten over deze vacature? Dan neemt u contact op met de contactpersoon van Dorpshuis de Zwaan. De werkzaamheden zijn vooral in de middag, avond en weekend. Meer informatie is te vinden op: vacaturebank.vrijwilligerswerkuitgeest.nl.

FC Uitgeest: sterk en stoer

UITGEEST - Met een verpulverende knal maakte Lester Half in de 79e minuut een einde aan mogelijk nog bestaande illusies bij koploper JOS Watergraafsmeer om nog op gelijke hoogte te komen. Beeengg! Uit een onmogelijke hoek toonde Lester Half nog maar eens aan dat hij van toegevoegde waarde is aan een team dat het dit seizoen onder leiding van trainer Ton Pronk meer dan goed doet. De keeper geen schijn van kans en (in een tumultueuze wedstrijd) de uiteindelijke 4-2 voor de thuisploeg op het scorebord.

FC Uitgeest moest het zondag doen zonder de geschorste Mike Olgers. Zijn vervanger was Jordy Duijn. Op het middenveld was er weer eens een plaats ingeruimd voor Kick Smit die het vertrouwen van de trainer niet beschaamde en een puike partij op de grasmat legde. De omstandigheden waren zondag zwaar en moeilijk. Een stevige bries woei dwars over het veld en hagelbuien geselden regelmatig zowel spelers als toeschouwers. Vanaf de aftrap liet JOS zien dat het niet voor niets de koploper van de Eerste Klasse A is. Met handig en behendig spel werd het doel van Sem Bleeker gezocht. Het leidde al snel tot de voorsprong, al was daar bij de mooie inzet van Esajas, een voetje van Mats Idema bij nodig. 0-1

Het bracht het beste in FCU omhoog. Met goed voetbal, veel inzet en vooral lef werd JOS onder druk gezet. Met veel moeite en ten koste van gele kaarten werd de thuisploeg van scoren afgehouden. Tot de 43e minuut. De doorgebroken Max Dekker liep verdediger Hollewand er finaal uit waarna deze geen andere mogelijkheid meer zag dan de spits te voeren. Helaas voor hem binnen het strafschopgebied. Penalty en rood beoordeelde de goed leidende (zullen zij van JOS niet helemaal met me eens zijn) scheidsrechter Mourabit. Jorn Brouwer scoorde zij het in de rebound. 1-1. Het leidde tot veel onnodige irritatie bij spelers en trainer van de Amsterdammers. De tweede helft gaf een uitstekend FC Uitgeest te zien. De man meer situatie werd slim uitgespeeld met de beloning in de 55e minuut. Een mooie steekpass van Kick Smit belandde voor de voeten van de meegekomen Tinus Putter. Die aarzelde niet en scoorde beheerst. 2-1. In de 63e minuut was Kik Smit weer belangrijk. Een voorzet werd door hem direct op de pantoffel genomen. De keeper bracht in eerste instantie nog redding maar de afgeslagen bal belandde precies voor de voeten van Lester Half die prachtig uithaalde. 3-1 De Amsterdammers konden het ondertussen maar moeilijk verkroppen en zochten hun heil in stevige overtredingen die enkele Uitgeestspelers tot het uiterste tergde.

Spannend werd het nog toen in de 76e minuut Schaap wat terugdeed. 3-2. Een minuut later was het wederom Lester Half die de wedstrijd met een fraai doelpunt definitief op slot gooide. 4-2. Zo werd de speler, die aanvankelijk vanwege een mooie reis het plan had niet meer te spelen, zich echter bedacht en eerder terugkwam na een evengoed geweldige en louterende reiservaring, vandaag in ieder geval heel belangrijk. Zo blijft FCU op de vierde plaats en doet het goede zaken in de tweede periode. In deze wedstrijd dankzij een "sterke" geest en "stoer" spel. Volhouden maar zou ik zeggen. (De Afvallende Bal)

Feestweekend bij FC Uitgeest '100 jaar voetbal in Uitgeest'

UITGEEST - Dit jaar is er 100 jaar voetbal in Uitgeest. Reden voor een feestje bij FC Uitgeest. De festiviteiten zijn gepland in het weekend van vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart 2019. In overleg met de KNVB zijn er dat weekend voor geen enkel elftal van FC Uitgeest wedstrijden gepland.

De start is op vrijdagavond 29 maart met een officiële receptie in de kantine van FC Uitgeest. Een avond met uiteraard een beetje formele kant maar vooral ook bedoeld om de maatschappelijke rol die het voetbal en de vereniging speelt in de gemeente, maar ook in de regio, te benadrukken. Deze avond is uitsluitend te bezoeken op uitnodiging. Zaterdag 30 maart staat geheel in het teken van "het beoefenen van de sport" en het gezellige samenzijn dat voetbal in Uitgeest met zich meebrengt. De ochtend is voor de jeugd van FC Uitgeest. Wat we gaan doen blijft nog even een verrassing maar dat het leuk wordt is zeker. De middag is gereserveerd voor een voetbaltoernooi voor alle seniorenteams (in de vorm van 7 tegen 7 met kleine doeltjes) voor het G-team en het Walking Football. Uiteraard zullen daar prijzen te verdienen zijn maar dan in categorieën die je niet zomaar verwacht.

Het einde van het voetbaltoernooi gaat naadloos over in een heuse feestavond in de kantine van FC Uitgeest, voor iedereen die FC Uitgeest en het Uitgeester voetbal een warm hart toedraagt. Natuurlijk zullen we zorgen voor een spetterend feestprogramma dat doorgaat tot in de kleine uurtjes, met dj's en een artiest. Wie? Dat houden we nog even geheim. Hou sowieso de website van FC Uitgeest en andere media in de gaten voor verdere informatie over alle festiviteiten. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de organisatie van alle onderdelen. Later volgt er via de website van FC Uitgeest en in De Uitgeester meer informatie over de precieze invulling van alle festiviteiten.

Nieuwe regels bij incidentele afgelasting

UITGEEST- Standaard mannenteams die uitkomen in de 1e klasse en lager met een goedgekeurd kunstgrasveld zijn vanaf 25 januari 2019 verplicht uit te wijken naar kunstgras bij een incidentele afgelasting van het hoofdveld (natuurgras), zo meldt FC Uitgeest op de website.

Martin van Klinken van de accomodatiecommissie vertelt: "De veiligheid van onze spelers is echter het belangrijkst, mocht het kunstgras glad of besneeuwd zijn dan worden alle wedstrijden afgelast. De trainingen zijn al afgelast." Ook vult hij aan: "Als er sneeuw ligt op het kunstgras dan mag dit overigens niet verwijderd worden, dan zou namelijk het veld stukgaan." Als er niet gespeeld kan worden zal er een briefje bij de kassa worden opgehangen en dan gaat het sportpark dicht.

De KNVB probeert met de nieuwe regel de verschillen tussen het aantal gespeelde wedstrijden in de competitie zo klein mogelijk te houden zonder dat er nog meer midweekse wedstrijden moeten worden ingepland.Verenigingen die niet willen uitwijken, hebben op dit moment vaak al een achterstand opgelopen en het is niet eenvoudig om dit gelijk te trekken. Het aantal beschikbare inhaalmomenten is immers beperkt. In de periode van het weekend van 3 en 4 februari tot en met 4 en 5 mei staan er elke week competitieprogramma's gepland. Om de competitie eerlijk te laten verlopen, is bovendien het streven om de laatste twee programma's gelijktijdig te laten spelen.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Kick Smit

Kick Smit samen met de pupil van de week: Mattijn de Lange Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het is niet altijd hosanna met Kick Smit maar vandaag had hij een uitstekende dag en dat op een lekker moment, namelijk tegen de koploper.

Geïnspireerd als hij was speelde hij een rol bij twee doelpunten maar schuwde daarnaast het "vuile" werk ook niet. Kortom vandaag was hij de man voor de jury. Kick van harte gefeliciteerd. Hier op de foto met de pupil van de week namelijk Mattijn de Lange van JO-9-3 en de gesponsorde bal van het ICGT. (De Afvallende Bal)

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Op een vroege morgen stond het paard te wachten op z'n eten en keek even nieuwsgierig wie die fotograaf was."

Twee zaalkampioenen bij MHCU!

Team MC1 zaalkampioen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Twee kampioenschappen in de zaal voor Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) afgelopen weekend. De twee meidenteams C1 en B1 behaalden zaterdag voldoende punten om zich tot kampioen te mogen kronen.

MC1 won tot nu toe alle wedstrijden. Afgelopen zaterdag werd de negende wedstrijd van de competitie tegen Qui Vive met 6-3 gewonnen. Daarna volgde de wedstrijd tegen nummer 2 in de poule, Myra. Een gelijkspel zou voldoen zijn voor het kampioenschap. Na een snelle 2-0 achterstand werd het even snel weer 2-2, maar vlak voor rust scoorde Myra de 3-2. In een spannende tweede helft bleef het heel lang 3-2, toch wisten de Uitgeester meiden vier minuten voor tijd de bevrijdende 3-3 te scoren. Dit gelijkspel werd vastgehouden tot het eindsignaal, en het verdiende kampioenschap kon gevierd worden!

Ook MB1 speelde een voortvarende zaalcompetitie. De meeste teams boden flinke tegenstand, maar met doorzettingsvermogen en een goede tactiek wisten de meiden tot dit weekend alle wedstrijden te winnen. Eén wedstrijd winnen dit weekend zou voldoende zijn om kampioen te worden. De eerste wedstrijd moest vroeg gespeeld worden (9.15 uur), daardoor ontbrak wellicht de scherpte en werd er met 5-4 verloren van Rood-Wit. Tegen Myra veranderde de mindset en speelden de meiden een kei van een wedstrijd. MB1 won met 6-3 en kan zich zaalkampioen in de eerste klasse noemen. Met taart, champagne, bloemen en medailles werd het kampioenschap gevierd!

Team MB1 zaalkampioen. Foto: Aangeleverd

Auto te water langs Startingerweg

Auto te water langs Startingerweg. Foto: Politie Alkmaar

AKERSLOOT – De hulpdiensten werden in de nacht van zaterdag 26 januari op zondag 27 januari rond 04.05 uur gealarmeerd voor een voertuig te water langs de Startingerweg in Akersloot.

De melder kon doorgeven dat de bestuurder en passagier ongedeerd waren. Voordat de hulpdiensten ter plaatse kwamen waren de bestuurder en passagier al vertrokken. De politie heeft de eigenaar van het voertuig in kennis gesteld. Die verklaarde niets van het ongeval af te weten en niet naar de plek van het ongeval te komen.

Voor de hulpdiensten was er ter plaatse weinig te doen. De auto is afgevoerd door een bergingsbedrijf. De politie heeft de zaak in onderzoek. (Bron: 112-Akersloot.nl)

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 Love Songs.
02.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place.
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
15.00 – 18.00 Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 24.00 Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decenia Hits.
16.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 Dancing door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106.
00.00 – 03.00 DJ Keanu – Sounds of Ibiza.

Zondag
03.00 – 08.00 Relaxed door de nacht.
08.00 – 09.00 Songs of Praise.
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de Katholieke kerk.
10.15 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – Klassiek
20.00 – 22.00 Jazzylicius- Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Het Zoldertheater speelt 'Poes Pip verdwaalt!'

Het Zoldertheater. Foto: Aangeleverd

REGIO - Voor drie- tot zesjarigen en hun (groot)ouders speelt het Zoldertheater zaterdag 2 februari om 16.15 uur in de bibliotheek in Heemskerk de voorstelling 'Poes Pip verdwaalt!'

De voorstelling is geïnspireerd op het thema uit het Prentenboek van het Jaar 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers, dat gaat over een kater die verdwaald is. Kaartverkoop via de website bibliotheekijmondnoord.nl (zie daar de agenda) of bij de klantenservice in een van de bibliotheekvestigingen.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Zondag 3 februari 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en de Blasiuszegen.
Woensdag 6 februari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.

Mededelingen
Vanaf heden zijn er twee vieringen per maand in Geesterheem. Op de tweede vrijdag van de maand een Woord en Communieviering en op de vierde vrijdag van de maand een H. Eucharistieviering met koffiedrinken. De vieringen beginnen om kwart over zeven i.p.v. zeven uur.

Mankes viert mijlpaal van 5 jaar bij De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 10 februari speelt Mankes een sfeervolle, dynamische mix van donkere folk met lichte fado-invloeden en een rafelig randje. Poëtisch en filmisch.

In november 2013 besluiten singer-songwriters Selma Peelen en The Weak And The Strong hun krachten te bundelen in Mankes. Aanvankelijk bedoeld als project, maar inmiddels vormt de band de hoofdmoot van hun muzikale leven. Mankes heeft op uiteenlopende podia gespeeld: van de Melkweg in Amsterdam tot festivals, huiskamers en dakterrassen in binnen- en buitenland, waaronder Engeland, Duitsland, Zweden en Noorwegen. En in oktober 2017 op het Open Podium bij De Zwaan Cultureel!

Om extra inhoud aan deze bijzondere voorstelling te geven kiest Mankes dit keer voor een theatersetting door bij een aantal nummers wat te vertellen over de achtergrond en het ontstaan ervan. Ook zullen zij tussen de nummers door wat over henzelf vertellen. Aan het begin van elke set wordt een video van een van hun nummers vertoond.De voorstelling start om 14.30 uur. De toegangsprijs is € 12,50, Vrienden van De Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt, aan de zaal (indien nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel (www.dezwaancultureel.nl).

Foto: Aangeleverd

Met spoed gezocht: voorleesvrijwilligers voor De VoorleesBV!

REGIO - Bibliotheek IJmond Noord start in februari 2019 met het nieuwe voorleestraject van De VoorleesBV: een voorleesproject voor de jongste inwoners in Beverwijk en Wijk aan Zee. Het project laat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met voorlezen en boekjes.

Kinderen met een taalachterstand van 1 tot 4 jaar worden 18 weken lang eenmaal per week thuis voorgelezen door een vrijwilliger. De voorlezer geeft samen met de ouders het voorleesritueel een blijvend plekje in het gezin.

Word voorleesvrijwilliger!
Als voorleesvrijwilliger ga je achttien weken langs bij een gezin. Je doet dit één keer per week op een vaste ochtend of middag. De ouders doen vrijwillig mee en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. Als voorlezer word je speciaal voor dit project getraind en je krijgt een lidmaatschap van de bibliotheek.

Kijk voor de vacature op http://bibliotheekijmondnoord.nl/speciaal-voor/devoorleesbv of neem contact op met medewerker Floor Braber – Tel.: 06 19404663- E-mail: VoorleesBV@obijmond.nl

Romantische muziek in Limmen

Studio Cantilena zet een punt achter een 25-jarige traditie. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Zondagmiddag 10 februari zet Studio Cantilena een punt achter een 25-jarige traditie en speelt voor het laatst het midwinterconcert.

Het protestantse kerkje aan de Zuidkerkenlaan in Limmen heeft die middag de driekoppige formatie in huis met Frank Bakker op dwarsfluit en piccolo, bariton Adriaan Kok en pianist Ton van Steen, die ook de presentatie verzorgt. Zij brengen romantische muziek van klassiek tot pop, waarbij Verdi evenzeer vertegenwoordigd is als Miss Saigon en pianomuziek van Liszt en Rachmaninoff wordt afgewisseld met filmmuziek van onder meer Ennio Morricone. Zuiver instrumentaal valt er verder te genieten van een klein fluitconcert en voor de operaliefhebber staat er ook nog een fantasie over een geliefde opera op het programma. Kortom, voor elk wat wils.

Het concert begint om 14.30 uur; de kerk is voor het publiek geopend vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis; na afloop kan er gedoneerd worden. Studio Cantilena neemt afscheid van haar vaste achterban, maar ook van alle andere bezoekers met een afscheidsdrankje.

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S)

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S) heeft de komende tijd weer een hoop activiteiten op het programma staan. We zetten het programma op een rijtje.

Expositie beeldhouw- & boetseerwerken

De beeldhouw- en boetseerclub houdt een expositie in de glazen kast in de foyer van het Dorpshuis. Aangezien er twee groepen zijn, zullen zij afzonderlijk exposeren. De ene groep exposeert tot 21 februari en de andere groep van 21 februari t/m 21 maart. Het beeldhouwen en boetseren vindt wekelijks plaats op donderdagmorgen van 09.30–11.30 uur en wordt begeleid door twee enthousiaste en professionele docentes die bruikbare adviezen geven, wat resulteert in prachtige werkstukken.

Expositie teken- & schilderwerken
De teken- en schilderclub van de Stichting Uitgeester Senioren exposeert in de foyer en op de tweede etage van het Dorpshuis van dinsdag 5 februari t/m maandag 18 maart. Een feestelijk getinte opening vindt plaats op woensdag 13 februari om 16.00 uur, na afloop van de les. Iedereen is welkom. De teken- en schilderclub heeft nog plaats voor nieuwe deelnemers. De lessen zijn eens in de twee weken op woensdagmiddag van 14.00–16.30 uur en worden gegeven door een deskundige en ervaren vrijwilliger. Voor beide exposities geldt: wanneer het Dorpshuis geopend is zijn de werkstukken te bewonderen.

Film voor grootouders met kleinkinderen
Deze familie- en animatiefilm is Nederlands gesproken en geschikt voor 6 jaar en ouder. Wilt u weten welke film? Er hangen posters in Dorpshuis De Zwaan, u kunt langskomen op het kantoor van de S.U.S., waar u een filmboekje in kunt kijken, bellen of mailen. Woensdag 20 februari van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten senioren/grootouders € 3,-- inclusief koffie/thee en cake, kinderen € 1,-- inclusief limonade en wat lekkers in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal een kaartje kopen.

Presentatie werkstukken
De Stichting Uitgeester Senioren biedt vele creatieve activiteiten aan zoals beeldhouwen en boetseren, handwerken, quilten, tekenen en schilderen, theezakjes vouwen, driedimensionaal, borduurkaarten maken en fotograferen. Enkele deelneemsters en docenten zijn deze middag aanwezig om u meer te vertellen over hun bezigheden en over hun prachtige werkstukken. U bent van harte welkom om de werkstukken van de deelneemsters te komen bewonderen en kennis te maken met de creatieve activiteiten die de S.U.S. aanbiedt. Indien er plaats is kunt u ook deelnemer worden. Woensdag 20 februari van 13.30 – 15.30 uur. Gratis toegang en koffie/thee.

Repair Café
De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) organiseert maandelijks het Repair Café. Uitgeesters kunnen hier hun kapotte spullen ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde maken. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u gaan helpen met reparaties aan kleding/textiel, elektrische apparaten, fietsen, rollators, computers en kleine huishoudelijke apparaten. Reparaties zijn kosteloos, maar u dient zelf zorg te dragen voor materialen die nodig zijn om een reparatie te verrichten.

Computerspreekuur
Heeft u problemen met of vragen over het gebruik van uw laptop, iPad of tablet, dan kunt u op dit spreekuur terecht. Er is een deskundige vrijwilliger aanwezig die u hulp biedt. Dit is geen cursus of workshop en niet bedoeld voor reparaties. Het computerspreekuur wordt gelijktijdig met het Repair Café gehouden. Donderdag 21 februari van 09.30 – 11.30 uur. Gratis toegang. Aanmelden is niet nodig. Koffie/thee is tegen een geringe vergoeding te verkrijgen aan de bar.

Informatie en opgave
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251–31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: uitgeestersenioren.nl.

Prachtige plaatjes van Uitgeester winterwonderland

Uitgeester winterwonderland. Foto: Ronald Raaphorst

UITGEEST- Het winterse weer heeft vorige week geleid tot prachtige plaatjes. De bijgaande foto's werden aangeleverd door plaatsgenoot Ronald Raaphorst.

De eerste foto is gemaakt nabij Ham en Commenije en toont een ondergelopen weiland langs de Lagendijk, waar Ronald op 21 januari de schaatsen onder heeft gebonden en daadwerkelijk heeft kunnen schaatsen. De tweede foto toont de opstapplaats van de kanoverhuur langs dezelfde Lagendijk.

Foto nabij Ham en Commenije. Foto: Ronald Raaphorst

Emeritus-hoogleraar Herman Pleij komt naar Limmen

Emeritus-hoogleraar Herman Pleij. Foto: Aangeleverd

LIMMEN - Limmen Cultuur heeft emeritus hoogleraar Herman Pleij uitgenodigd om te komen vertellen over de Nederlandse identiteit en mentaliteit en vooral over de noodzaak van de regionale identiteiten. Pleij houdt de lezing op vrijdag 15 februari om 20.00 uur in Cultureel Centrum Vredeburg.

Sinds 2010 is Herman Pleij bezig met het denken en schrijven daarover. In 2014 heeft hij zijn boek 'Moet kunnen - Op zoek naar een Nederlandse identiteit' uitgegeven. In dit boek vertelt hij op smakelijke, voortvarende en humoristische wijze over zijn verkenningstocht naar wat de Nederlanders kenmerkt en dat vanuit cultuurhistorisch perspectief. Speciaal voor ons in Limmen vertelt hij wat vooral de Noord-Hollanders het meest typeert: het gevoel van gewoon willen zijn, zonder kapsones, de tolerantie en het gevecht tegen het water. Maar ook de directheid van ons gedrag, de bereidheid tot het sluiten van compromissen, het gemeenschapsgevoel en onze neiging tot zeuren. Allemaal onderwerpen die wij als 'typisch Noord-Hollands' beschouwen.

Emeritus hoogleraar Herman Pleij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van ons land en is ook vaak te gast bij DWDD. Hij kan een breed publiek enthousiast maken voor cultuurhistorische onderwerpen en inzicht geven in de historische achtergrond van de huidige maatschappij. Kom dit alles beluisteren op vrijdag 15 februari in Cultureel Centrum Vredeburg, Dusseldorperweg 64 te Limmen. Voor verdere informatie, kaartreserveringen, prijzen en overige voorstellingen kunt u kijken op de website www.limmencultuur.nl.

'Dubbele date' met Lees Lokaal

Tineke is er helemaal klaar voor. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De komende twee zaterdagen is het weer feest voor de schoolkinderen van Uitgeest. Lees Lokaal organiseert twee superleuke activiteiten waarvan eentje in Dorpshuis De Zwaan.

Allereerst is daar op zaterdag 2 februari weer het voorleestheater door Tineke van Theater Poppekus. De aanvangstijd is een kwartiertje eerder dan voorheen, namelijk om 10.15 uur. De voorstelling heet 'De kale boom'. Het verhaal gaat over het begin van de lente, en Beuk die kaal wordt terwijl andere bomen juist nieuwe blaadjes krijgen. Meisje Eekhoorn en Klein Konijn schieten hem te hulp. Benieuwd hoe het afloopt? Kom op zaterdag 2 februari naar Lees Lokaal. Tineke is er helemaal klaar voor.

Middag van de kinderpoëzie
Van 31 januari tot en met 6 februari is de week van de poëzie. Vanaf deze week gaan de kinderen op de basisschool hier ook mee aan de slag. Omdat ook de Cito-toetsen in deze periode plaatsvinden verzorgt Lees Lokaal de middag van de kinderpoëzie gewoon lekker in het weekeinde. Zaterdagmiddag 9 februari zijn alle kinderen van 5 tot 10 jaar van harte welkom in Dorpshuis De Zwaan (dus niet in Lees Lokaal zelf!) Het programma begint om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur.

Naast twee voorstellingen van Theater Poppekus kun je ook zelf een gedicht voordragen in de pauze tussen de twee voorstellingen. Wat er verder nog meer te doen is op deze middag lees je volgende week in De Uitgeester!