De Uitgeester

18 januari 2017

De Uitgeester 18 januari 2017


Uitgeester Teun Warnaar binnenkort tot priester gewijd

Teun Warnaar: "Een spannende, maar mooie tijd!" Foto: Kees Deken

UITGEEST - Sinds kort wordt de bovenverdieping van de parochie in Uitgeest bewoond door diaken Teun Warnaar. Diaken Teun heeft na zijn afgeronde studie chemische technologie besloten om priester te worden. Een bijzondere keuze, als je nagaat dat voor het bisdom Haarlem Amsterdam op dit moment slechts zes à zeven studenten op het seminarie zitten.

In zijn woonkamer vertelt Teun: "Ik ben 36 jaar en ik heb een broer en zus. Mijn ouders hadden een akkerbouwbedrijf in Emmeloord en later zijn we verhuisd naar Almere. Hier heb ik mijn VWO diploma behaald. Ik ben katholiek opgevoed maar was in mijn jeugd niet echt bezig met het geloof. Tijdens mijn studie begon het te borrelen. In het laatste jaar van mijn opleiding begon ik, mede door contacten met protestantse mede studenten, belangstelling te krijgen voor het geloof en het priesterambt".

Werken onder de armen
Tijdens zijn studie aan het seminarie in Vogelenzang is diaken Teun enkele jaren voor de paters van zuster Teresa werkzaam geweest in Rome en Mexico, waar hij werkte onder de arme bevolking. Hij vindt het belangrijk om als priester midden in de samenleving te staan en te weten wat er onder de mensen leeft. Hij was vooral onder de indruk van de geloofsbeleving in Mexico. "De mensen gaan daar heus niet allemaal naar de kerk. Er zijn veel problemen zoals armoede en corruptie, maar je ziet dat het geloof in het dagelijkse leven daar toch een belangrijke plaats inneemt". Na zijn terugkomst heeft hij zijn opleiding aan het seminarie afgerond en is in november jl. tot diaken gewijd. Als diaken is hij betrokken bij de catechese voor de eerste communie en het vormsel. Op dit moment ondersteunt hij de parochie Heemskerk tijdens de eucharistie met preken en voorlezen van het Evangelie. Hij zal daar de komende weken ook zijn eerste uitvaart en doop verzorgen. In Uitgeest helpt hij mee bij de catechese voor de vormelingen.

Wijding tot priester
Zijn wijding tot priester zal op 24 juni plaatsvinden, in de kathedraal Sint Bavo (de nieuwe Bavo) te Haarlem. Dan zal ook een benoeming door de Bisschop volgen. Vanaf dat moment mag hij zelfstandig de heilige mis opdragen. Hij zal dan als kapelaan de pastoor gaan ondersteunen. Diaken Teun: "Het is nog afwachten waar ik na de wijding heen zal gaan, maar deze regio bevalt mij prima. Het is een spannende maar mooie tijd". Over het celibaat is hij duidelijk: "Daar kies je voor en ik voel dat als een vanzelfsprekendheid omdat ik mijn leven toch in het teken van de kerk, de mensen en God zie staan", aldus aankomend priester Teun Warnaar.

Kim de Vries Fotografie genomineerd voor Bruidsfoto & Film Award 2017

De genomineerde bruidsfoto, gemaakt door Uitgeestse Kim de Vries

UITGEEST - Op 16 januari 2017 zijn de nominaties bekendgemaakt van de prestigieuze verkiezing Bruidsfoto & Film Award 2017. Kim de Vries Fotografie uit Uitgeest is genomineerd in de categorie Bruidskinderen.

Uit een aantal van bijna tweeduizend inzendingen koos de internationale jury tachtig foto's en vijf films die meedingen naar een felbegeerde Bruidsfoto & Film Award 2017. De BFFA wordt dit jaar voor de dertiende keer op rij georganiseerd. In de acht fotocategorieën zijn telkens tien foto's genomineerd. In de filmcategorie zijn vijf films genomineerd. Alle genomineerde bruidsfoto's en -films zijn te vinden op www.bffa.nl.

Tranentrekkende trouwfoto's
"Bij de nominaties dit jaar in de categorie Emotie valt een ding duidelijk op: de traan wint het van de lach. Blije en lachende bruiloftsgasten spelen nog steeds een belangrijke rol, maar dieperliggende emotie en de kracht van de traan, raken de kijker meer", aldus Susan Lippe-Bernard, internationaal hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine en tevens voorzitter van de vakjury. "Ook voor de categorie Film geldt dat de jury verrast is door het meeslepende filmverhaal. De combinatie van mooie muziek, de trouwlocatie en het oplezen van de trouwgeloften door het bruidspaar zorgt ervoor dat de kijker vanaf de eerste seconde in het persoonlijke verhaal van het koppel wordt gezogen. Net als bij de foto's levert ook deze categorie een sterke ontroering op bij de kijker".

Publieksprijs en Vakprijs
Met het bepalen van de genomineerden van de Bruidsfoto & Film Award 2017 is de race nu echt van start gegaan. Tot 13 mei 2017 kunnen aanstaande bruidsparen en collega-beeldmakers hun stem uitbrengen op hun favoriete bruidsfoto's en -films via www.bffa.nl. Op maandag 22 mei 2017 worden de winnaars van de publieksprijs en vakprijs bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking. De foto met de meeste publieksstemmen wint ook nog eens de titel Overall Winnaar 2017.

Doel Bruidsfoto & Film Award
De Bruidsfoto & Film Award wordt voor de dertiende keer op rij georganiseerd door Bruid & Bruidegom Magazine en heeft als doel om de nieuwste bruidsfoto- en filmtrends te laten zien en bruidsparen kennis te laten maken met professionele bruidsfotografen en -filmmakers.

Plan 'Waterman' Uitgeest ondertekend

Jack Zwarthoed en Guido Scholtens toasten op project 'Waterman' Foto: Aangeleverd

UITGEEST – De contractstukken voor het plan 'Waterman', met 49 appartementen op locatie Smallekamplaan, zijn getekend. Jack Zwarthoed, wethouder gemeente Uitgeest en Guido Scholtens, directeur Scholtens Projecten, toasten op een spoedige en mooie ontwikkeling van het plan.

Jack Zwarthoed: "Wij zijn blij dat er weer wat gebeurt in de gemeente en dat we woningen voor onze burgers kunnen bouwen! Het is aan de gemeente te danken dat ook dit laatste onderdeel van de Waldijk na vele jaren wordt ontwikkeld. De keuze voor appartementen is een goede vanwege de ligging nabij het station. Hiermee wordt het laatste puzzelstukje voor dit gebied gelegd. Het was een lastig deel om ingericht te krijgen. We dienden rekening te houden met zowel het landelijke karakter als het bijna binnenstedelijke karakter van dit gebied". GeO Architecten uit Schagen heeft een geheel nieuw plan getekend, waarvan Constructiebureau Tentij de constructie heeft berekend.

Guido Scholtens: "Ik zie goede mogelijkheden voor dit kleinschalige, kwalitatief hoogwaardige project met drie appartementengebouwen. 'Waterman' is omgeven door water en ligt landelijk, terwijl alle voorzieningen binnen handbereik zijn. Het levendige centrum en het station zijn op fietsafstand aanwezig, sportvoorzieningen zelfs op loopafstand. Uitgeest ligt centraal aan de A9, waardoor je met twintig autominuten in Alkmaar, Amsterdam of Haarlem bent. De trein vertrekt vier tot zes keer per uur richting de Randstad. Het uitzicht vanuit de appartementen op deze locatie is weids, groen en waterrijk. De architectuur van 'Waterman', op dit schiereiland, sluit volledig aan bij dit landschappelijke karakter. Er komt een kleine sloepenhaven en een aantal appartementen krijgt zelfs een eigen aanlegsteiger. Vanuit hun appartement kunnen bewoners dan direct een boottochtje maken, met een wijntje en stokbroodje naar het natuurgebied, het Uitgeestermeer of Alkmaardermeer. Ik weet zeker dat veel mensen hier heel veel plezier aan gaan beleven. Ons doel is om iets heel moois te maken, waarin veel mensen goed en veilig kunnen leven en wonen. Met ons team zullen wij onze uiterste best doen om dit te realiseren".

De drie luxe appartementengebouwen zijn verschillend van grootte. Elk bestaan ze uit drie woonlagen. Twee gebouwen, met negen appartementen en zestien appartementen, staan direct aan het water en zijn bestemd voor de koopsector. Deze levensloopbestendige driekamer appartementen variëren van ruim 77 m2 tot zeer ruim 126 m2 en zijn ideaal voor één- of twee-persoonshuishoudens. Het derde gebouw, met vierentwintig appartementen, is voor het huursegment. Wij zoeken hiervoor een geïnteresseerde belegger. Onder één gebouw komt een parkeerkelder en verder zijn er parkeerplaatsen in het plangebied opgenomen. Dit voorjaar zal dan ook worden gestart met de verkoop van de appartementen. Op de website www.wonen-uitgeest.nl kunnen belangstellenden aangeven wat hun woonwensen zijn, zodat dit mogelijk nog meegenomen kan worden in het ontwerp. Op korte termijn zullen de verdere plannen kenbaar worden gemaakt aan de geïnteresseerden en op de website.

Buurtactie tegen te hoge snelheid

Kliko als aandachtstrekker tegen te hoge snelheid Daphne van der Eng

Wij wonen sinds een jaar op de Westergeest. Hier wordt regelmatig met hoge snelheid door te straat gereden. Het is een drukke straat met veel (geparkeerde) auto's, fietsers, voetgangers en kinderen. De maximale snelheid is 30 km p/uur, maar regelmatig hebben mensen haast en rijden met veel te hoge snelheid door de straat. Hierdoor ontstaan zeer gevaarlijke situaties!

Wij hebben het initiatief genomen om met hulp van Veilig Verkeer Nederland een buurtactie op te starten. Als buurt hebben wij op onze kliko's een 30 km p/uur sticker geplakt, die wekelijks, op de ophaaldag van het afval, extra aandacht voor de snelheid zal vragen. Nu maar hopen dat de automobilisten rekening houden met de maximum snelheid, zodat onze straat veiliger wordt voor iedereen.

Arjan en Daphne van der Eng

Groeten uit Thailand

Ervan uitgaan dat alle insecten giftig zijn is het verstandigst! Foto: Aangeleverd

Beestjes...

Beestjes zie je hier in Thailand in allerlei vormen: van gemene, piepkleine bijt miertjes tot geweldige, grote olifanten. Natuurlijk zijn ze niet allemaal gevaarlijk of na een beet gelijk dodelijk. Er leven in Thailand nog zo'n 250 tijgers in het wild, dus de kans dat je die tegenkomt is zeer klein.Trouwens, het meest dodelijke dier, dat hier leeft, is niet groter dan een paar vierkante centimeter. Dat is de kubus kwal, ook wel de 'Box Yellyfish' genoemd.

Maar de beestjes, waar echt iedereen die hier komt mee te maken krijgt, zijn de insecten. Daar zijn er heel veel van! De mug kennen we allemaal. Bekend is, dat de mug wereldwijd de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Denk aan onder andere Malaria. Ik ga er regelmatig op uit, het liefst lopend of op de fiets. Zo kun je in Nederland tijdens een fietstocht even lekker bijkomen in de berm, of gewoon ergens op een grasveldje neerploffen...nou dat kan hier helaas niet! Hier kruipt van alles over de grond, zoals je op de foto kunt zien. En dit is nog maar een kleine collectie van wat je zoal zou kunnen tegenkomen.

Ik ben niet bang voor spinnen of slangen, want die zullen je nooit aanvallen. Gewoon met rust laten dus. Je moet natuurlijk niet op de beestjes trappen of op ze gaan zitten...Natuurlijk ben ik hier na eigen ervaring achter gekomen: Ook ik dacht een rustig plekje gevonden te hebben om even lekker bij te komen van uren lopen in de jungle, maar al snel voelde ik het echt overal kriebelen. De eerste aanval was van de rode mieren en van een minuscuul klein soort vlooien.
Tegelijk kwam er een geweldig, eng beest aangelopen, uiteraard ben ik snel opgestaan en 'Fito' gemaakt! Het bleek een soort duizendpoot te zijn (zie onderste foto). Later hoorde ik dat dit dus één van de gevaarlijkste beestjes is die hier in Thailand leeft: De pijn na een beet is vele malen pijnlijker dan van een slang. Bovendien bestaat er een grote kans op infecties. Maar, en dat is meteen een tip die ik iedereen die ooit een tropisch land gaat bezoeken wil mee geven, ga er gewoon van uit dat elke slang, spin, insect zelfs een onschuldig, uitziende sprinkhaan of kikker giftig is. Beter té voorzichtig als de stoere bink uithangen!
Zo, de helft zit er alweer op; nog drie maandjes dan ga ik weer richting Holland. Ik zal zeker nog wel wat ondernemen; mijn plan is om eens een poosje op een klein eilandje te bivakkeren. Ik heb Kho Mak op het oog, niet groter dan 16 km, geen verkeer alleen maar natuur, hutje op het strand...maar daarover de volgende keer meer.

Groetjes Gerbrand Castricum

Over het Tibetaanse dodenboek lezing door dhr. P. Zee

AKERSLOOT - Lezing op zondag 22 januari, aanvang 14.30 uur in de kerk aan het Dielofslaantje in Akersloot.

Het Tibetaans dodenboek is een tekst, dat deel uitmaakt van een verzameling van honderden stervensteksten. De teksten maken deel uit van de culturele en literaire erfenis van de nyingma-traditie van het Tibetaans Boeddhisme. In de 2500 jaar oude Tibetaanse traditie worden teksten van het dodenboek voorgelezen bij het sterfbed en daarna. In het westen is de identificatie met het lichaam en de materie diep geworteld en dit weerspiegelt zich in een blindelings bestrijden van lijden en dood. De samenleving als geheel getuigt eerder van een exclusief, dan van een inclusief beschouwen van dit lijden, kortom we hebben te maken met veel meer onwetendheid dan we denken omtrent 'de ware aard van de werkelijkheid van geen komen en gaan, van geen geboorte en geen dood', met veel lijden tot gevolg!

Wat hebben de teksten van het Tibetaanse dodenboek ons vandaag te zeggen als we nadenken over leven en dood en hoe we daar mee omgaan? De heer Zee zal ons daar deze middag meer over vertellen. De heer P. Zee werkte 35 jaar als huisarts, tot 2012, in Purmerend, en is lid van de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit in Amsterdam (tegenwoordig Badhoevedorp), voorzitter en oprichter van een studie- en werkgroep palliatieve ondersteuning, organisator van een groot symposium in 2015 in Middenbeemster met als thema: 'omgaan met lijden, als levenskunst'. Toegang € 7,50, incl. consumptie. Reserveren mogelijk: tel. O251-319171 of koosje.wiegman@hetnet.nl

Eitje, Bloedstollend saaie actievoorstelling voor 3+

Huis-, tuin- en keukenmagie Foto: Pepijn Lutgerink

ZAANDAM - Op zondag 5 februari 2017 (14:00 uur en 15:30 uur) speelt Maas theater en Dans de peutervoorstelling Eitje in het Zaantheater in Zaandam. Regisseur Willemijn Zevenhuijzen werd in 2016, onder andere voor Eitje, genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.

In Eitje bewaken twee droogkomische mimers de actieheld Eitje. Met minimale middelen en veel huis-, tuin- en keukenmagie toveren ze zichzelf, elkaar en het eitje weg. De peuter-/kleutervoorstelling is wegens succes opnieuw te zien en reist van 28 december 2016 tot en met april 2017 door Nederland en België. Eitje is als volgt te omschrijven. Stel je voor: een actiefilm, maar dan in het echt, met één van de saaiste actiefiguren ooit. Een eitje waar niemand aan mag komen, we herhalen, niemand. Een saai eitje bewaakt door twee oersaaie suppoosten in een museum. (Suppoosten zijn saaie bewakers van kunstobjecten, en kunst is….ehm nou ja, dat vertellen we nog wel een keer.) En net als het zo saai begint te worden dat je in slaap valt, zitten we middenin een achtervolging. Het museum der alledaagsheid Iets is niet wat het lijkt. In een korte workshop na afloop van de voorstelling, onderzoeken de acteurs samen met het publiek alledaagse voorwerpen. Via het dragen van speciale kunstbrillen wordt er onderzocht hoe mooi deze voorwerpen zijn en welke functies ze nog meer kunnen dragen.

Willemijn Zevenhuijzen over Eitje: "Toen ik als kind naar een museum ging, vond ik dat best saai. Tegelijkertijd vond ik het heel spannend omdat daar dingen stonden, waar ik niet aan mocht komen. Ik fantaseerde dan wat er zou gebeuren, wanneer ik met mijn vinger in een schilderij zou prikken, of wanneer ik dat schilderij zou verplaatsen."

Bloembinderij Volle Vazen stopt

Lenie Verver

UITGEEST - Na bijna 20 jaar is besloten dat Bloembinderij Volle Vazen op 28 januari haar deuren sluit. Volle Vazen, onderdeel van het winkelcentrum sinds het begin, was 17 jaar lang gevestigd aan de Prinses Beatrixlaan en de laatste drie jaar aan Middelweg 86. Buiten de prachtige boeketten, bruidswerk en rouwwerk kon men er ook terecht voor potten, vazen en cadeau artikelen.

Eigenaresse Lenie Verver gaat met welverdiend pensioen. De medewerksters Anja de Vries, Corrina van Velzen en Lisette Wesselman hebben inmiddels al een nieuwe baan gevonden. Lenie: "De winkel kan niet voortbestaan, aangezien er helaas geen opvolging is. Vorig jaar heb ik de huur opgezegd. Er meldde zich wel een koper, maar toen was de huur al toegezegd aan de Dekamarkt. We hebben allemaal met erg veel plezier in de winkel gewerkt. Ik zal de contacten, de gezelligheid én het werken met mooie producten zeker missen. Bovendien gaf het me voldoening om mensen met blije gezichten de deur uit te zien gaan. Zelfs met mooi rouwwerk kon men 'blij' de deur uitgaan. "Met mij zijn er velen die het jammer vinden dat er weer een winkel in Uitgeest verdwijnt, maar het is mooi geweest Langs deze weg wil ik Uitgeest bedanken voor jarenlang trouwe klandizie".

Sinds vorige week is er uitverkoop met 40% korting op alle artikelen, behalve op bloemen. De winkel is geopend van donderdag tot en met zaterdag tot en met 28 januari. Wees snel, want het zijn welgeteld nog slechts 6 dagen. Vergeet ook niet uw cadeaubonnen te verzilveren!

Tekst en foto: Anita Webbe

5 / 12

De Zien gooit vrijwilligers niet in het diepe!

UITGEEST - De voorbereidingen voor het zwemseizoen 2017 zijn al weer in volle gang. Om alle vrijwilligers een frisse start te laten maken, worden er weer een aantal trainingen georganiseerd.

Eind januari begint de Reddingsbrigade de training Zwemmend Redden voor aankomend toezichthouders van De Zien. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Voor de deelnemers zijn er geen kosten aan de training verbonden. Vrijwilligers, die nu instromen, zijn klaar voor de start van het nieuwe zwemseizoen op 27 april. Mensen die, ouder dan 18 jaar zijn, kunnen zwemmen en het leuk vinden om met mensen om te gaan, kunnen als toezichthouder bij Zwembad de Zien aan de slag. Daarnaast zijn de diploma's Zwemmend Redden en BHV (EHBO en brandbestrijding en ontruiming) noodzakelijk. Stichting Zwembad De Zien biedt deze cursussen ook gratis aan. De theorie kan thuis worden bestudeerd en de praktijk wordt samen met andere toezichthouders geoefend. De training Zwemmend Redden is een leuke en leerzame cursus. De meeste vrijwilligers zijn afgelopen jaren met hoge cijfers geslaagd. Met deze diploma's op zak ben je gediplomeerd om in ieder zwembad in Nederland toezicht te houden.

Voor aanmelden of nadere informatie bel 06 36481452 of mail info@zwembad-dezien.nl

Hetty Spaanderman exposeert bij Boekhandel Schuyt

Eén van Hetty Spaanderman's prachtige kunstwerken Aangeleverd

UITGEEST - Een selectie uit het oeuvre van Hetty Spaanderman hangt in de maanden januari en februari aan de wanden bij Boekhandel Schuyt in Uitgeest. Er zijn schilderijen te zien in olie- en/of acrylverf.

Direct opvallend in de etalage hangt bijvoorbeeld een portret van haar eigen hond Myra. Hetty Spaanderman is een bekend kunstenaar in Uitgeest, onder andere van de grote wandschildering (6x12 meter) in het Dorpshuis De Zwaan. Kortgeleden presenteerde zij samen met Joke Limmen het boekje over donorschap 'Een sterretje voor Luna', waar zij naast de vele illustraties ook de vormgeving voor heeft verzorgd. Van dit boek zijn maar liefst 8000 exemplaren gedrukt. Deze uitgave wordt als lesmateriaal de komende maanden verspreid over alle scholen en ziekenhuizen in Nederland en is nu bij de boekhandel verkrijgbaar.

Hetty vertelt over haar schilderwerk: "De variatiemogelijkheden in vorm en kleur op het platte vlak blijft mij eindeloos boeien. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder tekenen en/of schilderen. Gewapend met een potloodje en een schetsboek ga ik altijd op stap. Je leert beter kijken en observeren en daar geniet ik van en ontdek steeds weer wat nieuws. Het is mijn passie. Deze passie geef ik ook graag door aan anderen door middel van workshops en/of cursus. Ik heb een slalombeweging gemaakt in de wereld van de schildertechniek en stapte voor het illustreren van boeken over van olie- en acrylverf naar digitaal tekenen en/of schilderen. Dat wil niet zeggen dat ik niet meer met olieverf schilder. Overdag werk ik in mijn atelier en in de avonduren kan ik mij uiten op de IPad". Andere activiteiten op het gebied van illustreren; Hetty werkt in opdracht aan het ontwerpen van 'zielenkaarten' én ze werkt aan een ander kinderboek met de titel 'Ik kan het', waar Janet Kleiberg, wonende in Uitgeest, de schrijfster van is. Het kinderboek is geschreven in dichtvorm en het gaat over 'muziekmaken'. Dit boek is nog op zoek naar een uitgever. Ook ontwerpt zij kaarten, geboortekaartjes, affiches, uitnodigingen etc.

Zaterdag 21 januari van 14.00 tot 16.00 uur is Hetty zelf aanwezig bij Boekhandel Schuyt. Deze middag speelt pianist Jan van der Schaaf op de piano en zingt Hetty zelf af en toe een lied. U bent de komende weken hartelijk welkom om haar werk te komen bekijken en speciaal natuurlijk op deze zaterdagmiddag. Voor meer informatie: www.hettys.vpweb.nl

Inluiden actie Kerkbalans

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De protestantse gemeente in Uitgeest / Akersloot start de actie Kerkbalans dit jaar op een bijzondere manier. Op de eerste dag van de actie, 21 januari, vindt er namelijk een inluid moment plaats.

Dit inluiden gebeurt niet alleen in Uitgeest, maar ook op meer dan 100 andere plaatsen in Nederland. Hiervoor zijn bekende mensen gevraagd om iets te vertellen over de waarde van de kerk en het belang van de actie Kerkbalans. Daarmee worden alle betrokkenen enthousiast gemaakt over wat de kerk kan betekenen. Niet alleen voor de kerkleden maar ook voor de buurt, wijk of stad. Een mooie motivatie voor Kerkbalans. In Uitgeest gebeurt dat door de gedeputeerde van de Provinciale Staten van Noord Holland, Jack van der Hoek. Na zijn toespraak, om precies 13.00 uur, start de actie Kerkbalans met het (in)luiden van de kerkklokken.

(Leren) Klaverjassen in Het Spectrum

Op maandag 23 januari om 19.30 uur is iedereen van harte welkom om samen gezellig te komen klaverjassen in buurtcentrum Het Spectrum. Deelname € 3,50. Er zijn weer mooie prijzen te winnen.

Leren klaverjassen
Op maandag 23 januari van 13.30 tot 16.30 uur kunnen diegenen, die helemaal niet of enigszins kunnen klaverjassen, alle kneepjes leren tijdens het 'Leren Klaverjassen' in Buurtcentrum Het Spectrum. De kosten bedragen € 2,50 per keer.

Buurtcentrum Het Spectrum vindt u aan Het Lauraplein 1 te Heemskerk, tel. 207777.

Egmond Wandel Marathon tegen reuma

Wandel Marathon tegen reuma Foto: Aangeleverd

Ontmoet op zaterdag 21 januari Anita Witzier!

EGMOND AAN ZEE - In het weekend van 21 en 22 januari komen 13.314 wandelaars naar Egmond aan Zee voor de 14e editie van de Egmond Wandel Marathon tegen reuma, georganiseerd door Le Champion. Naast grote belangstelling uit Nederland verschijnen ook Belgische, Duitse en Franse wandelaars aan de start van dit winterse wandelevenement. De prachtige routes voeren de deelnemers langs de Noordzeekust en door het Noordhollands Duinreservaat. Het goede doel van de Egmond Wandel Marathon tegen reuma is het Reumafonds. Alle wandelaars steunen met hun deelname de strijd tegen reuma. Inschrijven voor dit evenement is niet meer mogelijk.

Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds, is op zaterdag 21 januari tussen 13.00 en 14.00 uur aanwezig in de stand van het Reumafonds. De stand is te vinden op de Wandel Expo in sporthal de Watertoren in Egmond aan Zee, Watertorenweg 36. Naast de persoonlijke aanwezigheid van Anita Witzier bij de stand van het Reumafonds op de Wandel Expo (het begin- en eindpunt van de wandelmarathon in Egmond aan Zee), maakt ze ook virtueel haar opwachting in de fotohoek bij de Reumafonds stempelpost in Castricum aan Zee. Deelnemers kunnen daar met haar op de foto, tijdens een korte pauze, en genieten van muziek.

De Wandel Expo begint 21 en 22 januari om 07.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Deskundige standhouders vertellen over de nieuwste ontwikkelingen en bieden aantrekkelijke kortingen op wandelkleding en schoenen. Verder is op de Wandel Expo meer informatie te vinden over andere wandelevenementen. De toegang tot de Wandel Expo is gratis voor deelnemers en bezoekers.

Live muziek
In Sporthal De Watertoren kunnen alle bezoekers het hele weekend genieten van live muziek. Op zaterdagmorgen is het podium voor shantykoor de Zâalnêelden uit Egmond aan Zee. Met hun repertoire van shanty's, zeemansliederen, Ierse ballades en soms liedjes met een stukje Derper weemoed, zijn zij een graag geziene gast tot ver over onze provinciegrenzen. Om 12.00 uur worden zij afgewisseld door DJ Dolphin, een allround DJ uit Noord-Holland, die als motto "Feest met een Glimlach" heeft. Gerard Borst, een zanger met een schat aan live-ervaring, treedt op zondagmorgen op in de sporthal. Naast eigen werk zingt Gerard volop bekende liedjes uit de jaren '60 tot vandaag. Het wandelweekend wordt zondagmiddag muzikaal afgesloten door René Eshuijs.

Kijk voor meer informatie op www.egmondwandelmarathon.nl

Zondagmiddagpodium 55+ (Beverwijk-Heemskerk)

HEEMSKERK - Het Zondag Middag Podium voor 55 plussers ( Zo-Mi-PO) presenteert van september 2016 tot mei 2017 elke maand een optreden. De eerste voorstelling in het nieuwe jaar vindt plaats op zondagmiddag 22 januari aanstaande. Smartlappenkoor 'De Dolorosa' treedt op in buurthuis De Schuilhoek, van Bronckhorststraat 1, te Heemskerk. De zaal gaat open om 13:30 uur. De voorstelling begint om 14:00 uur en is om ongeveer 16:00 uur afgelopen.

Het koor maakt met hun Nederlandstalig repertoire van ieder optreden een feestje. Ze zingen levensliedjes en medley's, die gaan over de liefde en verdriet, maar ze brengen ook eigentijds repertoire. Inmiddels zijn ze al zo'n twaalf jaar bij elkaar. Alles wordt met veel enthousiasme gebracht. De rest van het programma van het Zondag Middag Podium 55+ tot en met mei 2017 ziet er als volgt uit: Op 26 februari komt het zeemanskoor 'De Krom Sailors' naar de Stut in Heemskerk en op 26 maart is het gezelligheidskoor de 'Delta Singers' in de Prinsenhof te Beverwijk aan de beurt. Het seizoen wordt op 23 april afgesloten in Wijk aan Duin te Beverwijk met het gezelligheidskoor 'FF anders'.

Kaartverkoop De toegangsprijs is € 5,00 inclusief een kopje koffie of thee in de pauze. De zaalverkoop vindt op de dag van de voorstelling vanaf 13:30 uur plaats. Om teleurstellingen te voorkomen, raden wij u echter aan uw kaarten in de voorverkoop te kopen. De voorverkoop van kaarten voor bovenstaande voorstellingen kan op de volgende plaatsen:
• Buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1, Heemskerk, tel. (0251) 20 77 77
• Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2, Beverwijk, tel. (0251) 30 03 00 (tussen 09:00-13:00 uur) Let op: vervoer moet u zelf regelen.

Politieberichten

9-1
Werd de achterklep van een op de Anna van Renesselaan geparkeerde personenauto besmeurd met grijze verf.

11-1 07.35 uur
Vond een kop/staart aanrijding plaats op de Provincialeweg.Twee personenauto's stonden te wachten voor een rood verkeerslicht.
De 90-jarige bestuurder van een derde personenauto kon zijn voertuig kennelijk niet tijdig tot stilstand brengen en kwam in aanrijding met het achterste voertuig. Deze schoof door tegen de voor hem stilstaande personenauto. Het rijbewijs van de veroorzaker van de aanrijding werd ingevorderd.

Diefstal fiets Stationsplein
10-1 damesfiets, merk Batavus, Old Dutch, kleur zwart
13-1 herenfiets, merk Koga Myata, Prominance 2006, meerkleurig

Tussen 12 en 13 januari werd een regenpijp van een bijgebouw van een basisschool aan de Benningskamplaan vernield.

15-1 02.55 uur
Op de Broekpolderweg raakte een personenauto in de slip door het gladde wegdek. De bestuurder kon het voertuig niet meer onder controle houden en kwam tot stilstand op de walkant van de sloot. Door een bergingsbedrijf is de auto weer netjes op de kant gezet.

15-1 02.15 uur
In een horecagelegenheid aan de Langebuurt vond een vechtpartij plaats.Een bezoeker werd mishandeld.
Hij kreeg een knietje en werd hard in zijn gezicht geslagen, waardoor hij vermoedelijk een gebroken neus opliep.
Drie betrokken personen, waaronder de dader, waren bij de komst van de politie reeds vertrokken. Een nader onderzoek wordt ingesteld.

14-1 23.00 uur
Op Busch en Dam werd een personenauto half in de sloot aangetroffen. De bestuurder was niet meer aanwezig. Deze was kennelijk door
de gladheid van de weg geraakt. De auto lag niet verkeersgevaarlijk en is door de eigenaar weg laten halen.


Expositie Historische Vereniging Oud-Akersloot

Foto: Beeldbank Oud-Akersloot


AKERSLOOT -In de bibliotheek in Akersloot is tot eind maart een expositie van oude foto's te zien van de kerken in Akersloot. De Historische Vereniging Oud-Akersloot heeft weer een mooie selectie gemaakt uit hun rijke beeldbank. Tijdens openingstijden van bibliotheek Akersloot is deze expositie te zien in het Historisch Informatiepunt.

Kijk ook eens op de website www.oudakersloot.nl, onder het kopje beeldbank zijn nog veel meer foto's over Akersloot en zijn inwoners te bewonderen.

'Grote broer' AZ ook dit jaar weer actief op het ICGT

AZ wederom deelnemer ICGT Foto: Marianne Jonker

UITGEEST – AZ doet ook dit jaar weer mee aan het ICGT in Uitgeest. De toernooi-organisatie is er opnieuw in geslaagd deze 'grote broer' uit Alkmaar vast te leggen. AZ is dit jaar één van de twee groepshoofden voor het toernooi van 2017.


Met het vastleggen van AZ betekent dit, dat het ICGT ook in 2017 weer een ijzersterke bezetting zal hebben. De club uit Alkmaar heeft één van de beste jeugdopleidingen van Nederland. Het voetbal is aanvallend en verzorgd: precies waar het publiek op het ICGT graag op zit te wachten. En bovendien zou het natuurlijk extra mooi zijn als Uitgeester Ferdy Druijf ook dit jaar met AZ meedoet aan het ICGT. AZ is zeker geen onbekende op het ICGT. De 'grote broer' van het toernooi heeft al meer dan tien keer aan het toernooi mee gedaan en wist in 1994 zelfs te winnen. Vorig jaar verloor AZ na strafschoppen van de latere winnaar, Atletico Paranaense. In 2013 haalde AZ nog de finale en voor minder zal de club in 2017 waarschijnlijk niet naar Uitgeest komen. Uiteraard is de toernooi-organisatie blij dat het kwalitatief ijzersterke AZ ook in 2017 weer van de partij is. "AZ verrast elk jaar weer met aanvallend en verzorgd voetbal dat ijzersterk is", vertelt toernooivoorzitter Gerrit Idema. "De ploeg barst van de talenten, die doorstromen naar het eerste zoals bijvoorbeeld Levi Opdam. Mede hierdoor is AZ elk jaar weer één van de interessantste ploegen van het ICGT."

Het ICGT is een tweedaags professioneel jeugdvoetbaltoernooi voor O19-teams. Dit toernooi wordt elk jaar met Pinksteren georganiseerd op het terrein van FC Uitgeest. Dit jaar is dat op 3 en 5 juni. In tegenstelling tot andere toernooien is de entree bij het ICGT altijd gratis.

Nieuws van de Bridgeclub

Door Paul Wijte

Al die beste wensen van vorige week hebben niet kunnen voorkomen dat de influenza toesloeg! Wij moesten verstek laten gaan bij onze wekelijkse clubavond en onderstaand verslag is dan ook geen 'embedded journalism' maar meer koele analyse van 'big data' via internet. By the way, iedereen kan die data raadplegen. Ga naar www.nbbclubsites.nl en met een beetje handigheid vindt u daar een schat aan informatie over de gespeelde spellen, inclusief speldiagrammen en resultaten.

Komt uw man een keer terneergeslagen thuis na een bridgeavond op de club? U vraagt natuurlijk waar de schoen wringt, het was spel 13 op tafel 4, u verifieert dat op het internet en ziet gelijk dat de uitkomst niet deugde: 'Maar schat, waarom kom je dan ook met harten 7 uit? Recht in de vork van de leider!' 'Ja', wrijft u nog even in, 'dat is vragen om een nul!' Dat kwam die nacht niet meer goed. Hieronder ziet u de koppels wiens nachtrust niet leed onder de bridgeresultaten. Overigens, uit die koele analyse blijkt dat het bieden nog wel wat training kan gebruiken, zie A-lijn, spel 8. Een dooie 6 klaveren maar vrijwel alle koppels blijven hangen in 3SA, die nooit gemaakt zou moeten kunnen worden (gaat ook twee keer down) maar soms met geluk gemaakt wordt.

Dan nog een uitnodiging. Op drie vrijdagavonden in de komende 8 weken organiseert BCU een klein viertallentoernooi: twee lijnen van ieder 4 viertallen. We zoeken nog 3 paren om het toernooi 'vol te maken'. Beste leden, ook van de C-, D- en E-lijn, grijp jullie kans om kennis te maken met viertallen-bridge. De regels etc? Dat werkt precies hetzelfde als bij paren-bridge. Alleen de tactiek is iets anders, maar dat is al uitgelegd via een mail die iedereen ontvangen heeft. En nu wij het er toch over hebben: we nodigen bij deze meteen maar alle bridgende Uitgeesters uit (ook de niet-clubleden) om in te schrijven (per paar!) voor ons viertallentoernooi. Dan maken wij er bij voldoende animo gewoon een C-lijn bij. En ter geruststelling: juist bij ons viertallentoernooi worden de messen thuisgelaten: De sfeer is zeer gemoedelijk (er zijn lekkere hapjes) en er wordt gestreden voor de eeuwige (niet zo lang durende) roem en een fles wijn. Nb: Ook sterke kaarters zijn welkom, voor in de A- of B-lijn. Dus, lijkt het je wat om kennis te maken met viertallenbridge, stuur dan een mailtje naar bcu-contract@ziggo.nl en dan sturen wij meer informatie over wat, wanneer, waar, hoe etc. Vol is vol, en BCU-ers geven wij voorrang.

Henk Jan Verdonk snelste, maar ook winterhard

Door: Ton Kramer

AKERSLOOT - Henk Jan Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef is voor de zoveelste, achtereenvolgende keer winnaar geworden van de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Sportcomplex de Cloppenburgh was het toneel, waarin onder winterse omstandigheden de deelnemers van start gingen. Alkmaarder Henk Louwe had er zo te zien veel zin in om onder deze natte en koude omstandigheden er direct in een snel tempo vandoor te gaan. Een groepje onder leiding van Jaap Kaan uit Egmond aan de Hoef, met in zijn wiel latere winnaar Henk Jan Verdonk junior en Akersloter Ton Wiering, hield de actie van Louwe goed in de gaten. Na ruim twintig minuten vond Verdonk junior het tijd worden tot een aanval over te gaan. Na een vlijmscherpe demarrage liet hij zijn companen achter zich en ging op jacht naar Henk Louwe. Na een achtervolging van enkele ronden was hij bij Louwe, ging erop en erover, om verder solo naar de streep te rijde. Hierdoor kreeg hij van enkele toeschouwers de handen op elkaar. Henk Louwe kon vervolgens een tweede plek veilig stellen. Uitslag; 1 Henk Verdonk junior Egmond a/d Hoef 2 Henk Louwe Alkmaar 3. Ton Wiering Akersloot.

Bijeenkomsten deskundigheidsbevordering Aangepast Sporten

REGIO - Op 24 en 26 januari vinden twee bijeenkomsten 'deskundigheidsbevordering Aangepast Sporten Regio Alkmaar' plaats. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Castricum, Uitgeest, Bergen, Heiloo en Langedijk. De bijeenkomsten zijn gratis en bestaan uit verschillende presentaties en een interactieve sessie, die ingaat op het belang van sport voor mensen met een beperking in de regio Alkmaar.

Wanneer en waar?
Voor 24 januari staat een bijeenkomst gepland van 19.00-22.00 uur in Sportcomplex De Meent, Alkmaar; op 26 januari van 13.30-16.00 uur in het gemeentehuis Castricum. Daarin staan het belang van sport voor mensen met een beperking en de koppeling met het lokale werkveld centraal. Tijdens de bijeenkomst komen interessante sprekers aan het woord.

Voor wie?
Medewerkers van Sociale Teams, zorginstellingen, buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen en verenigingsondersteuners van sportverenigingen (met of zonder aanbod voor mensen met een beperking), ambtenaren Sport, Wmo-consulenten en andere belangstellenden zijn welkom. Voor verenigingen en sportaanbieders worden er in het voorjaar aparte bijeenkomsten georganiseerd. U kunt zich tot 20 januari aanmelden of meer informatie opvragen door een e-mail te sturen aan aangepastsporten@alkmaarsport.nl, t.a.v. Pascale de Hoogh, coördinator aangepast sporten Regio Alkmaar. Vermeld in uw e-mail bij welke bijeenkomst u aanwezig wilt zijn.

Gaat FC Uitgeest in 2017 doorpakken?

Foto: Anita Webbe

Deel 2

2016 was een mooi jaar voor FC Uitgeest. Het seizoen 2015-2016 werd beëindigd met een mooie, tweede plaats en een nieuwe trainer werd aangesteld: Florian Wolf. Hij en de spelers kunnen terugkijken op een prima eerste helft van het seizoen 16-17 bekroond met het zogenaamde herbstmeisterschaft. Wat echter tot nu toe vooral opvalt, is het vertoonde spel, de spelvreugde, discipline en natuurlijk als gevolg daarvan de resultaten. Vier punten voorsprong op naaste concurrent West Frisia en geen enkele aanwijzing dat het in de tweede helft van het seizoen ineens allemaal minder zal gaan. Kortom, goed bezig. Hoe is dit allemaal tot stand is gekomen. Laten we eens terugblikken aan de hand van de koppen van de verslagen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden en fragmenten uit dezelfde verslagen. Het geeft een mooi beeld van wat er tot nu toe te beleven viel met FC Uitgeest.

Op zondag 25 september werd een belangrijke stap gezet. Uit bij Zaanlandia zagen we 'de hand van de trainer, die inmiddels de tijd heeft gehad om tijdens de trainingen zaken in te slijpen' en kon ik schrijven : "In ieder geval liet FC Uitgeest vooral in de tweede helft tegen het echt niet zwakke Zaanlandia , zien dat het tot veel in staat is dit seizoen. De tegenstander werd in de sterkste fase van die tweede helft door groengeel regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd, uiteengerafeld als het werd met ragfijne combinaties. Na afloop stond er 1-3 op het scorebord en weten we nu dat dit het begin zou zijn van een mooie serie. FC Uitgeest: zonnestraal in grauwsluier.

Zondag 2 oktober. De regen kwam met bakken naar beneden, het veld raakte doorweekt en de zorgvuldig aangebrachte gel werd uit de haren van de spelers gespoeld. Herfst. Maar op de zompige grasmat dartelden elf jongens rond (minus de keeper dan) in het groen en geel als ware het een partijtje strandvoetbal op het strand van Wijk aan Zee op een mooie zomerse dag. Zie het plezier, zie de overgave en vooral ook de discipline om te doen wat de trainer zegt". Het was op deze grauwe zondag de basis van een meer dan verdiende 3-1 overwinning op De Blokkers. FC Uitgeest 'zelfvertrouwt' zich steeds meer. Toegegeven, de samenstellers van de Dikke van Dale krabden zich achter de oren bij het lezen van de bovenstaande kop. Toch drukt het precies uit wat er op dit ogenblik met het vlaggenschip van FC Uitgeest gebeurt. Het team heeft inmiddels na zes wedstrijden zoveel zelfvertrouwen getankt dat het ook op momenten, dat opgelegde kansen gemist worden en de tegenstander gevaarlijk is, volledig de regie in handen houdt. Zelfvertrouwen, een raar, bijna ongrijpbaar fenomeen in de sport, maar oh zo'n belangrijk verschil tussen winnen en verliezen. FC Uitgeest heeft 't' en pakt daardoor punten. KFC weet dat sinds afgelopen zondag. Met 0-3 kwam de thuisploeg uiteindelijk nog genadig weg.

FC Uitgeest zingt 'Bloed Zweet en Tranen'. Ondanks de goede serie van de weken ervoor bleek in de thuiswedstrijd tegen ZAP dat het allemaal niet vanzelf gaat. Op het tandvlees werd een 2-1 overwinning over de streep getrokken maar het had niet veel gescheeld of ZAP was in de eindfase nog naast de thuisploeg gekomen. 'De koek was op' aan de kant van FC Uitgeest. In de fase daarvoor hadden ze met tien man heldhaftig de verdiende voorsprong verdedigd nadat scheidsrechter van Kampen de gasten een penalty had toegekend en Nayshel Marchena met twee keer geel van het veld was gestuurd.

FC Uitgeest ongeslagen naar periodetitel!
Zondag 30 oktober werd de eerste prijs van het seizoen gepakt. Met een 2-4 overwinning op concurrent Zilvermeeuwen kon het periodekampioenschap van de eerste periode worden gevierd. Beide ploegen lieten niet hun beste voetbal zien, maar spannend was het zeker. Zilvermeeuwen had meer verdiend maar FC Uitgeest trok aan het langste eind.

FC Uitgeest viert vroege Sinterklaas. In roerige Pietentijden en een weekend van aankomst van de Goedheiligman in het land, had de goede Sint besloten om alvast maar een pakje toe te werpen aan het eerste elftal van FC Uitgeest. Met meer geluk dan wijsheid bleef de koploper in de tweede helft tegen het ontketenende Zouaven op de been en mocht het in de 94e minuut een geschenk van de als scheidsrechter vermomde Sinterklaas in ontvangst nemen in de vorm van een vrije trap. De fraai aangesneden bal van Mike Olgers werd door invaller Yeboah Augustine steenhard ingekopt. Een 1-2 overwinning en handhaving aan de kop van de ranglijst waren de gevolgen. De kinderhand was gevuld met pepernoten maar marsepein zat er vandaag niet in.

FC Uitgeest toont zich een waardig koploper
Vreemde titel misschien na een wedstrijd waarin door de koploper met 1-1 gelijk werd gespeeld tegen naaste achtervolger West Frisia. Daar waar er kansen genoeg waren geweest op een overwinning voor de thuisploeg was het toch West Frisia dat in de 84e minuut de gelijkmaker binnen schoot. Teleurstelling ligt dan op de loer, maar is niet nodig. Tegen zo'n tegenstander moet geduld worden bewaard en niet teveel worden weggegeven, zoals dat in voetbaltermen heet. En dat was precies wat FC Uitgeest deed. Daarmee verdiende FCU een kop als deze in dit verslag. FC Uitgeest heerst en beheerst. De kunst van koploper zijn, is het te blijven. Het lijkt wel een uitspraak van een ons ontvallen voetbalgrootheid maar is net zo waar als 'voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen'. Winnen is daarom een vereiste want anders heb je kans dat je koppositie verloren gaat. FC Uitgeest snapt dat en gaat daar aan de hand van coach Florian Wolf slim en met respect voor iedere tegenstander mee om. Het arme Stormvogels was daar 4 december het slachtoffer van. Met een 5-0 nederlaag mocht de ploeg uit IJmuiden nog blij zijn, want dat had zomaar nog meer kunnen zijn.

FC Uitgeest wint en is 'Herbstmeister'
Klinkt leuk en is ook leuk. In de tweede klasse A West 1 is FC Uitgeest 'herbstmeister' geworden. Na de wat moeizaam tot stand gekomen 1-2 overwinning bij De Foresters is het team van Florian Wolf voor de winterstop niet meer te achterhalen door de concurrentie. Een mooi resultaat. Een compliment voor spelers en de spelersstaf is daarvoor op zijn plaats. Ik besloot het nog een keer of wat hardop voor te lezen aan mijn kleinzoon. "Herbstmeister"! FC Uitgeest wint en blijft ongeslagen Belangrijk? Niet echt natuurlijk. In Aleppo schrijft de geschiedenis wederom een verhaal van burgers, die gemangeld worden in een conflict tussen grootmachten. DJ's sluiten zich op in een Glazen Huis om zo geld in te zamelen, omdat er delen van de wereld zijn, waar longontsteking bij kinderen onder de vijf jaar duizenden slachtoffers per jaar maken en in de persoonlijke kring is er altijd wel iemand ernstig ziek of erger nog zijn er mensen ons ontvallen. Toch denk je daar even niet aan als op zondagmiddag 'jouw cluppie' met 2-0 van De Kennemers wint. Dan ben je blij en trots op het geel en groen, deel je high fives uit en is de sfeer in bestuurskamer en kantine uitbundig. Even is er niets anders en dat is ook goed.

De Afvallende Bal

Selectiedag bij Westfriesland/SEW voor ambitieuze talenten uit de regio

NIBBIXWOUD - Speciaal voor handbaltalenten uit de regio organiseert Westfriesland/SEW op dinsdag 14 februari 2017 een selectiedag. Dit is voor meisjes uit de D-, C- en B-jeugd (leeftijd 10 t/m 16 jaar), die de ambitie hebben om op een hoger niveau te trainen en te spelen, om zo de absolute top te bereiken. De training van deze selectiedag is van 18.30 tot 20.30 uur in Sporthal S.G. Newton in Hoorn. Opgeven kan via talent@westfrieslandsew.nl.

Westfriesland/SEW staat bekend als een handbalvereniging met een uitstekende jeugdopleiding. Meerdere NK's zijn afgelopen seizoenen gewonnen door de C1, B1 en A1. Daarnaast laat de doorstroming van speelsters naar het eerste damesteam, voor Nederland vertegenwoordigde teams en speelsters die naar het buitenland vertrekken, dit aantoonbaar zien. Westfriesland/SEW wil echter een vaste basis vormen met speelsters uit de regio, waarmee de strijd kan worden aangegaan met de top van het Nederlandse Dameshandbal. Samen met de omliggende verenigingen gaat Westfriesland/SEW de uitdaging aan om het handbal in de regio naar een hoger niveau te tillen. Westfriesland/SEW is als vereniging bereid contacten te leggen tussen haar businesspartners en sponsoren met die van de omliggende verenigingen. Ook is het mogelijk om trainingen of clinics te organiseren, die door trainers van Westfriesland/SEW worden begeleid. Of een oefenwedstrijd spelen tegen een selectieteam.Training op dinsdag 14 februari van 18.30 tot 20.30 uur in Nibbixwoud.

Weekbericht De Sjoelschijf

De 2e ronde van de bekercompetitie van de Sjoelschijf: Chris van Kalmthout 18, Sandra Schaar 17, Kees Konijn en Trees Knebel 16, Frans Ponder 15, Gré de Graaf 14, Gea Meijer 13, Robert Pick, Ruud van Kalmthout, Ank Versnel 12. Libre 3: Robert Pick 148,90, Ruud van Kalmthout 138,90, Jan de Groot 137,30, Dennis Swart 137,00, Evert Hup 134,50. De hoogste weekscores: Robert Pick 1316, Anneke de Groot 1287, Dennis Swart 1283, Evert Hup 1263, Chris van Kalmthout 1244, Jan de Groot 1233, Ruud van Kalmthout 1219.

Op 14 januari (overdag) vond de eerste van 3 selectiewedstrijden plaats ten behoeve van de afvaardiging naar het NK in Barneveld op zaterdag 15 april 2017. Van de Sjoelschijf wisten 2 leden een ereplaats te behalen: Heren B: Robert Pick (2e in de heren B/gem. 135,50) en Frans Ponder (1e H-klasse, 109,15) Bij de toppers: Dames: Leonne Heijnis, gem. 139,95 en Heren Dick Eijlers (145,95); beiden Zaanstad. In de Jansheeren worden elke woensdagavond de competitewedstrijden gehouden vanaf 20.00 uur.

Enthousiasme en fanatiek sportplezier tijdens LCP Scholenbasketbaltoernooi

Red Danger (De Wissel) ongeslagen winnaars het toernooi Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op de valreep van 2016 kregen de kids van groep zeven en acht van alle Uitgeester basisscholen, geheel volgens traditie, de kans om de strijd met elkaar aan te gaan op de basketbalvelden tijdens het LCP Scholenbasketbaltoernooi. Voorafgaand aan het toernooi werd al duidelijk dat er ook dit jaar genoeg animo voor het toernooi zou zijn: negen teams meldden zich, in aanloop naar de kerstvakantie, aan. Het was dan ook voor niemand een verrassing dat het op de bewuste vrijdagochtend 30 december al om 10 uur gonsde van de spanning in de kantine en kleedkamers van sporthal De Zien. Naast meer dan tachtig kinderen, waren ook een behoorlijk aantal ouders en leerkrachten naar De Zien afgereisd, om hun team naar de overwinning te juichen.

De dag begon al gelijk spannend, toen de kids te horen kregen welk LCP-lid hun team de hele dag zou gaan begeleiden. Muisstil werd er geluisterd naar de teamindeling, en meer dan eens werd een coach, onder luid gejuich, bij zijn team verwelkomd. In twee poules werd vervolgens gedurende de ochtend een wedstrijdschema afgewerkt, waarbij elk team minimaal 3 wedstrijden speelde tegen verschillende tegenstanders. Op alle velden was goed te zien dat er met veel plezier en enthousiasme gespeeld werd, niet alleen de kinderen maar ook de coaches gingen helemaal op in hun rol. Na een korte lunchpauze kon 's middags met hernieuwde energie verder worden gespeeld in het knock-outschema van het toernooi. Elk team had één kans om een ronde verder te komen, dit was dan ook duidelijk te merken aan het fanatisme, dat er vanaf spatte in deze allesbepalende wedstrijden. Alle teams vochten voor wat ze waard waren, hierbij was het erg leuk om te zien dat meerdere teams, qua niveau, grote sprongen vooruit maakten. Langs de kant deden de aanmoedigende kreten van ouders, opa's en oma's en bevlogen leerkrachten er nog een schepje bovenop.

Uiteindelijk werd de strijd om de eerste plaats uitgevochten in een zinderende finale die kon worden bestempeld als een heuse Kleis derby. Deze grote finale werd gespeeld door 'Red Danger' van de Wissel en 'The Dunkers' van de Kornak. Beide teams lieten zien, dat ze over een goed staaltje samenwerking en doorzettingsvermogen beschikten, maar uiteindelijk lieten de jongens en meiden van Red Danger de tegenstanders achter zich en sleepten de beker in de wacht. Gezien hun ongeslagen status gedurende de dag mochten ze zich met recht tot kampioenen van het toernooi laten kronen. De tweede plaats werd sportief in ontvangst genomen door de Kornak, en ook de Molenhoek is in de prijzen gevallen met het team 'de Teletubbies'. Naast de officiële prijzen is er een creativiteitsprijs weggegeven aan het team met de origineelste naam, dit jaar is de creativiteitsprijs gewonnen door de 'B.B. elfjes'. De prijsuitreiking betekende helaas ook alweer het einde van deze gezellige dag. Alle kinderen vertrokken met rode koppies richting huis, terwijl de velden werden opgeruimd en de hal werd schoongemaakt. Namens de organisatie rest mij enkel nog het uitspreken van dank naar alle partijen, die ervoor gezorgd hebben, dat ook deze editie van het toernooi weer is geslaagd. Alle kinderen, ouders en leerkrachten bedankt voor jullie enthousiasme en sportiviteit gedurende de dag. Alle LCP leden hartelijk dank voor jullie inzet en vrijgemaakte tijd. Hopelijk tot volgend jaar!

Namens de Jeugdcommissie, Claudia Visser

Alle kinderen zijn welkom om een keer mee te komen trainen of kijken bij LCP. Onze trainingsavonden zijn dinsdag en vrijdag, informatie en tijden zijn te vinden op www.lakecityplayers.nl

foto: De ongeslagen winnaars van het toernooi: Red Dangers van De Wissel

Meespeeltoneel van Muriels Workshop

MeeSpeelToneel en Nationale Voorleesdagen


REGIO - Muriël Burgering van Muriels Workshop verzorgt in de bibliotheken in Bergen en Castricum een superleuke meespeelvoorstelling voor peuters en kleuters. Het MeeSpeelToneel is onderdeel van de activiteiten van De Nationale Voorleesdagen en gebaseerd op het prentenboek van 2017: De kleine walvis van Benji Davies. Kom ook en doe lekker mee!

Na het succes van 'Kriebelbeestjes' en het 'Roald Dahl verhaal' speelt Muriëls Workshop een nieuw meespeel-avontuur. Dit keer gaan we naar het strand. Boy heeft een bijzondere ontdekking gedaan en daarmee een nieuwe vriend gevonden, maar wat vindt zijn vader er eigenlijk van? Kunnen de nieuwe vrienden wel bij elkaar blijven?

Nationale Voorleesdagen
Kom tijdens de Nationale Voorleesdagen (van 25 januari t/m 4 februari) naar de bibliotheken van Kennemerwaard. Alles staat tijdens deze feestelijke dagen in het teken van voorlezen en prentenboeken voor peuters en kleuters. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hen veel plezier. Kom je ook gezellig meedoen? De meespeelvoorstelling is op zaterdag 28 januari om 11.00 uur in de bibliotheek in Bergen, Dreef 1. En op woensdag 1 februari om 10.00 uur in de bibliotheek in Castricum. De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. Dat kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de jeugd agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek.

SeniorWeb geeft Cursus 'Werken met E-Overheid' en lezing WhatsApp

Werken met E-Overheid
BEVERWIJK/HEEMSKERK - Dinsdag 24 januari start in de bibliotheek in Beverwijk (Kerkplein 5) een cursus waarin u leert omgaan met de digitale overheid. In vier lessen, van twee uur, leert u hoe u een DigiD aanvraagt, hoe u deze kunt gebruiken en hoe u op websites van de overheid de informatie vindt die u zoekt. Hoe vraagt u bijvoorbeeld een toeslag aan of hoe maakt u (digitaal) een afspraak? Kortom, alles over het gebruik van persoonlijke, digitale omgevingen van overheidsorganisaties (zoals Mijn toeslagen, werk.nl en Mijn Overheid) en over het gebruik van Regelhulp. Cursusdata: 24 en 31 januari, 7 en 14 februari. Aanvang: 9.30 uur. Maximaal acht deelnemers. De cursus wordt gegeven door SeniorWeb in samenwerking met Bibliotheek IJmond Noord. Meer info en aanmelden via www.bibliotheekijmondnoord.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Lezing WhatsApp
Dinsdag 31 januari geeft SeniorWeb in Heemskerk om 14.00 uur een lezing over WhatsApp, een van de meest gebruikte manieren om met elkaar te communiceren! U leert in twee uur hoe u een account aanmaakt, hoe u foto's en films toe kunt voegen, hoe u een groep aanmaakt, hoe u gesproken tekst kunt gebruiken en hoe u kunt bellen. Locatie: Baptistenkerk, Maerten van Heemskerckstraat 43. De lezing is gratis toegankelijk en vooraf aanmelden is niet nodig.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 17.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Country Train.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22:00 Dennis Lute – Ja Heerlijk, het is Woensdag.
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2e & 4e donderdag Schoolradio).
13.00 – 17.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 24.00 OSU – Dance Night

Zaterdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 16.00 Richard Schmitt -Infomagazine.
16.00 – 18.00 OSU Nonstop
18.00 – 20.00 Mirte Kaan & Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester-gezelligheid en lokale informatie voorop staan.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Houd de kerk in uw midden

UITGEEST - Rond 21 januari krijgen alle ingeschreven parochianen van de Onze Lieve Vrouwe Geboorte kerk te Uitgeest een enveloppe bezorgd in het kader van de Aktie Kerkbalans 2017. Ditmaal met een uitgebreid enquête formulier. De kerk doet jaarlijks een beroep op haar leden om de kerkgemeenschap financieel te ondersteunen, waardoor het mogelijk blijft om elkaar solidariteit te betuigen en de gemeenschap levend te houden. Dat laatste is immers de primaire doelstelling van de parochie.

Maar het gebouw zelf en ook de toren dienen steeds opnieuw goed bijgehouden te worden. Vorig jaar zijn daar zeer aanzienlijke bedragen aan besteed. Het gebouw is een rijksmonument en met de toren erbij is de kerk beeldbepalend voor de gemeente Uitgeest en haar inwoners. Het behoud gaat ons derhalve allemaal aan. Maar helaas ziet niet iedereen dat zo. De praktijk van de laatste jaren is dat van de 2700 geadresseerden, die jaarlijks 6 maal het parochieblad PUC en overige mailingen ontvangen, er maximaal 400 parochianen reageren op het verzoek om een bijdrage. Velen zijn wellicht wel betrokken maar laten hun bijdrage toch achterwege. Zij realiseren zich niet dat het maken van mailingen en de PUC veel geld kost en het bezorgen ervan veel tijd vraagt.

Het locatieteam van de parochie wil op korte termijn stoppen met het bezorgen van mailingen en de PUC aan hen, die zich in het geheel niet meer betrokken voelen bij de parochie, en dus de PUC niet meer willen ontvangen, en ook geen bijdrage willen leveren aan de instandhouding van het beeldbepalende gebouw. Daartoe is een enquête formulier in de enveloppe bijgevoegd met het verzoek dit formulier naar de parochie te retourneren. Let u dus binnenkort goed op deze grote enveloppe. Een positieve reactie zal niet alleen voor de kerk maar voor heel Uitgeest een opsteker zijn.

Twee voorstellingen bij De Zwaan Cultureel

Het nut van tantes Foto: Aangeleverd

BALD! speelt 'Legends of the LA Canyons' bij De Zwaan Cultureel
Na twee keer eerder succesvol bij De Zwaan Cultureel te hebben opgetreden, op zondagmiddag, waagt Bald nu de sprong naar de zaterdagavond in de grote zaal. Ze zijn van harte welkom! De mannen van Bald vinden veel inspiratie in de meerstemmige muziek van bands als de Eagles, the Byrds, CSNY en the Beach Boys. Maar ook songs van Jackson Browne, James Taylor en enkele eigen composities, worden prachtig vertolkt door Johannes Dopmeijer, Johan Kruizinga en Menno Bruin. Voor een avond lekker meezingen, stil luisteren en af en toe een kippenvelmoment!

Bald treedt op zaterdag 28 januari op, aanvang 20.15 uur. Toegangsprijs: € 12,50, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting.

Familievoorstelling 'Het Nut van Tantes' van Pieter Tiddens en Servaes Nelissen
Tante Neel en tante Pietje wonen samen, zonder man en zonder kinderen. Dat komt heel goed uit. Voor kinderen en mannen hebben ze het veel te druk. Met kibbelen over het nut van alles. Want wat nuttig is, daar kan je heel heerlijk ruzie over maken. Toch houden ze ook van elkaar. Ze geven een groot tuinfeest als ze samen 110 jaar worden. Juist die dag komt een van de twee met een schokkende boodschap!

Bald! Foto: Aangeleverd

Servaes Nelissen en Pieter Tiddens wonnen de Gouden Krekel, de hoogste onderscheiding in het jeugdtheater en wilden heel graag eens samenwerken. Uit liefde voor hun wonderlijke eigen tantes maken ze met muziek, poppenspel en sketches een feest voor de hele familie van 6 tot 110 jaar.

Zondag 29 januari aanstaande. Aanvang: 14.30 uur Toegangsprijs: € 10,00 Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Speciale actie: Neem je tante mee en krijg het 4e kaartje gratis!

Kaartverkoop voor beide voorstellingen: via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar) of via de online kaartverkoop (www.dezwaancultureel.nl)

Vieringen Onze Lieve vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 18 jan. 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 20 jan. 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 21 jan. geen viering.
Zondag 22 jan. 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo. Na afloop van de viering is er voortaan elke week koffiedrinken in de Klop aan de Langebuurt 39.

Vieringen Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

22-1 Akersloot pastor H. Hudepohl n.v.t. Hr. v. Egmond Oec. Viering
RK kerk

Kerkdienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

12-3 Akersloot Avonduur Aanvang 19.30 uur.