De Uitgeester

22 november 2017

De Uitgeester 22 november 2017


Uitgeest doet niets met oproep Pieter van Vollenhoven

Archieffoto: Anita Webbe

UITGEEST - De oproep van Pieter van Vollenhoven om het vuurwerk tijdens de jaarwisseling te centraliseren, vindt in ieder geval dit jaar geen gehoor in Uitgeest. De gemeente laat weten dat er geen plannen liggen voor een evenement met professionele vuurwerkshow.

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), waarvan Van Vollenhoven voorzitter is, pleit voor een nieuwjaarsviering op centrale punten in steden en dorpen. Consumenten zouden dan geen vuurwerk in hun eigen straat mogen afsteken. "Het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling moet plaatsvinden binnen door de gemeente gecontroleerde evenementen met professionele vuurwerkshows," aldus SMV. De gemeente Uitgeest heeft zelf geen plannen voor een evenement en/of een vuurwerkshow. Ook liggen er geen aanvragen, zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Lees het vervolg op…

Welk goed doel kiest u? Oproepje voor Vrienden van De Uitgeester

UITGEEST - Ook het afgelopen jaar hebben veel Uitgeesters ons gesteund door Vriend van De Uitgeester te worden. Daarvoor willen wij alle Vrienden hartelijk bedanken! Een deel van de donaties willen we ook dit jaar aan een goed doel schenken. Vorig jaar was dit Zwembad De Zien. Als Vriend van De Uitgeester mag u meedenken over de bestemming hiervan en hopen we op ideeën van uw kant. Dus weet u een goed doel, gerelateerd aan Uitgeest? Stuur dan vóór 1 december een e-mailbericht met het goede doel, uw motivatie en uw gegevens naar marketing@uitgeester.nl. De redactie van De Uitgeester maakt haar keuze in december bekend.

'Overal blije kindergezichtjes' Intocht Sinterklaas Uitgeest

Tot grote opluchting van vele kinderen komt Sinterklaas de Gemeentehaven binnengevaren. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - De aankomst van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten was zondag in Uitgeest een groot succes. Ondanks het waterkoude weer verwelkomden honderden kinderen met hun ouders en grootouders de Goedheiligman en zijn gevolg.

Veel hulppietjes en hulpsinterklaasjes stonden klaar met een zakje, waarin pepernoten en ander snoepgoed gedeponeerd kon worden. Een klein buitje vlak voor aankomst in de Gemeentehaven mocht de pret niet drukken. Dankzij de Uitgeester Harmonie zat de sfeer er al lekker in. Een golf van opluchting ging over de Meldijk toen er een scheepshoorn vanaf het water te horen was. Sinterklaas en zijn Pieten kwamen, na Dokkum op zaterdag, Uitgeest binnengevaren.

Bij het Oude Regthuys werd Sinterklaas door burgemeester Wendy Verkleij welkom geheten. Daarna maakte het gezelschap een rondrit door Uitgeest. Ook de ouderen in Geesterheem werden dit jaar niet overgeslagen. Meer foto's van de intocht zijn te vinden op pagina... en in het online fotoalbum op Facebook.com/DeUitgeester.

Politie pakt foutparkeerders aan

UITGEEST - De politie heeft afgelopen week tijdens meerdere controles op het Stationsplein in totaal 27 bekeuringen uitgeschreven.

De politie controleerde op het parkeren buiten de vakken. De controles werden op 13, 14 en 16 november uitgevoerd. Bijna dertig voertuigen stonden op deze dagen niet goed geparkeerd of op plekken waar dit niet mocht. Eigenaren kunnen de boete binnenkort op de deurmat verwachten. De politie heeft laten weten de controles regelmatig te gaan herhalen.

Geen vuurwerkshow in Uitgeest

In Uitgeest blijft het op 31 december als vanouds. Foto: Archieffoto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Er zijn voor de komende jaarwisseling in Uitgeest geen plannen voor een evenement of professionele vuurwerkshow. Daarmee is de oproep van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven, in Uitgeest aan dovemansoren gericht.

De stichting vindt het onverantwoord dat mensen zelf vuurwerk afsteken Ze willen daarom van de jaarwisseling een gecontroleerd evenement maken, met enkel professionele vuurwerkshows georganiseerd door de gemeente. In Uitgeest blijft het op 31 december als vanouds: geen evenement en geen vuurwerkshow.

Oogartsen
"Met in 2016-2017 landelijk 482 vuurwerkongevallen die behandeld moesten worden op de Spoedeisende Hulp, 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen, 176 personen met oogletsel, kan je toch niet spreken van een gezellige avond," meent de SMV. Gezien de aantallen slachtoffers door vuurwerk zijn de oogartsen in Nederland van mening dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet verantwoord is. Zij vinden het afsteken van vuurwerk door consumenten te risicovol en onveilig. Als alternatief adviseren zij lokale gemeentelijke overheden om openbare vuurwerkshows te organiseren, afgestoken door vuurwerkprofessionals.

Politiek in Uitgeest
De Uitgeester Vrije Partij (UVP) laat bij monde van Guus Krom weten: "Als ik kijk hoe het al jarenlang gaat in Uitgeest, dan vind ik dat een centrale vuurwerkshow niet de voorkeur heeft. Het festijn vindt meestal plaats voor de eigen voordeur. Laat het afsteekverbod zoals het is en beperk het afhalen tot één dag van tevoren." Jos Burger van de lokale afdeling van GroenLinks is wel voorstander van een vuurwerkshow: "Wat ons betreft wordt het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden en verzorgt de gemeente zelf een grote vuurwerkshow op Oudejaarsavond."

Jelle Brouwer, PvdA Uitgeest: "Het afsteken van vuurwerk is een mooie traditie. De overlast dient te worden beperkt door ruime verbodszones voor het afsteken van vuurwerk rondom het hertenkamp, winkelgebieden, scholen, verzorgingshuizen en tunnels. Verder zou de periode waarbinnen vuurwerk mag worden afgestoken kunnen worden verkort. Om het gevaar te verminderen dient streng te worden gecontroleerd op illegaal vuurwerk." CDA Uitgeest ziet een centrale vuurwerkshow wel zitten: "Het CDA staat voor veiligheid en handhaving van afspraken en regelgeving. Dus is centraal afsteken van vuurwerk onder verantwoordelijkheid van de brandweer wenselijk," aldus Annemiek van de Vliet.

Vuurwerkvrije zones
De enige vuurwerkbeperking die Uitgeest kent zijn de vuurwerkvrije zones. Die gelden binnen 100 meter van gebouwen met rieten daken, molens, opslag van brandstof/tankstations, opslag van vuurwerk/vuurwerkverkooppunten, opslag van overige brandbare stoffen en locaties waar paarden gehouden worden. De regels gelden ook binnen 50 meter van in- en uitgangen van alle tunnels, hertenkamp en Dokter Brugmanstraat tussen de nummers 4 t/m 260 (even) en nummer 15 (oneven).

Reactie burgemeester
"Ik zie vooralsnog geen aanleiding om een centrale vuurwerkshow in Uitgeest te laten organiseren ter vervanging van het gebruik van consumentenvuurwerk door onze inwoners. Vorig jaar hebben we nog extra richtlijnen bovenop de bestaande uitgevaardigd om ook de overlast voor met name oudere Uitgeesters, verkeersgebruikers in de tunnels en voor de paardenhouderijen zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo lang het tegendeel niet blijkt denken we daarmee in onze gemeente de goede voorwaarden te hebben geschapen voor een jaarwisseling die voor iedereen, liefhebbers en niet-liefhebbers van vuurwerk, feestelijk verloopt," aldus burgemeester Wendy Verkleij.

Ingezonden brief: Het verkeerde paard

Het pand van Blue Peter in Uitgeest staat leeg. Gelukkig is de Noord-Hollandse Bierbrouwerij nog niet begonnen met voorbereidende werkzaamheden. De hoorzitting moet nog plaats vinden. De eigenaar laat een topkans liggen nu het terrein van het RAUM een impuls heeft gekregen om toeristische trekpleister van Uitgeest te worden. Daar hoort een bierbrouwer thuis, die bezoekers wil aantrekken om zijn brouwerij te bezichtigen. Dáár kan zelfs een proeverij bij bedacht worden. Ook een Jopenbrouwerij en Texelse Brouwerij hebben bezichtiging plús proeverij. Dat versterkt zo'n bedrijf voor bezoekers. Omdat het gebied een toeristische bestemming heeft hoeft er geen bestemmingswijziging plaats te vinden. De gemeente heeft in oktober een voorstel gedaan tot kleinschalige horeca, verblijfsrecreatie én detailhandel. Die bedrijven versterken elkaars positie en maken gezamenlijk een plan van aanpak om het hele gebied aantrekkelijk te maken. Dáár nemen bezoekers tijd om zich te vermaken of informeren over diverse historische, educatieve of culturele evenementen. Recreanten die daar mogen verblijven kunnen zich verpozen bij diverse kleinschalige bedrijven. Dit strookt prima met het open karakter van dit prachtige gebiedje. In een jachthaven zoekt geen enkele recreant naar andere dan water gerelateerde recreatie. Bovendien is daar is al regelmatig het parkeerterrein vol omdat er al veel te veel horeca is gevestigd. Dus op het verkeerde paard gewed. Maar het is nog niet te laat om van gedachten te veranderen, anders wordt het echt een gemiste kans. Bij het RAUM: Parkeren geen probleem. Aan- en afvoer geen probleem. Omwonenden geen probleem. Stank geen probleem. Betere locatie dus voor een bierbrouwer die naar 200.000 liter bier per jaar streeft. A. Smulders

Traumahelikopter in Uitgeest

Traumahelikopter in Uitgeest na ongeluk op recreatiepark De Meerpaal. Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - De hulpdiensten werden zaterdagmiddag rond 14.00 uur gealarmeerd voor een ongeluk aan de Lagendijk in Uitgeest. Op recreatiepark De Meerpaal was een vrouw door nog onbekende oorzaak bekneld komen te zitten tussen de wal en een woonboot.

De brandweer heeft haar uit haar benarde positie bevrijd, aldus 112-Uitgeest.nl. De traumahelikopter uit Amsterdam kwam ter plaatse voor medische assistentie. De vrouw is gewond naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het ongeval is niet bekend.

Gezin uit Uitgeest verzet zich tegen politie

UITGEEST - De politie hield afgelopen donderdag drie gezinsleden uit Uitgeest aan wegens geweld tegen politiemedewerkers. Het gaat om een 45-jarige man en twee vrouwen van 40 en 21 jaar oud.

Rond 11.00 uur was de politie bij de woning van het gezin. Hier moest, na een gerechtelijke uitspraak, een auto buiten gebruik worden gesteld. De gezinsleden weigerden echter de sleutels van de auto, die voor de deur stond, af te geven. Toen de politie een sleepwagen wilde bestellen sloeg de vlam in de pan. De politie werd beledigd en bedreigd. Toen de man in de auto wilde stappen en de politie probeerde om dit tegen te gaan, werd er zelfs geslagen, zodat de politiemensen de vrouwen weg moesten duwen. Hierdoor lukte het de man in zijn auto te stappen. Omdat de auto ingeklemd stond tussen een geparkeerd staande auto en bosschages, besloot de verdachte dwars door de beplanting heen te rijden. Hij ging er met hoge snelheid vandoor.

De man reed zich even later echter klem op de Middelweg toen hij een tegenligger kreeg. Aanvankelijk wilde de verdachte de deur niet open doen, maar toen de wijkagent (die daar kantoor houdt) kwam kijken wat er aan de hand was, gaf de verdachte zich gewonnen. De politie hield de man en de twee vrouwen aan. Zij zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De auto is alsnog buiten gebruik gesteld.

Ingezonden brief: Geen woorden maar daden

Zaterdag 18 november kreeg ik via de post mijn mantelzorgwaardering van de gemeente Uitgeest. Bijgevoegd een folder van Maatje Z en een kaartje namens de burgemeester met groot de tekst, U bent geweldig! U zorgt voor iemand die ernstig of langdurig ziek of beperkt is. Dat heet mantelzorg. U zorgt ervoor dat iemand in onze gemeente (langer) thuis kan blijven wonen. Dat maakt u onmisbaar in de samenleving. Dat waarderen wij enorm. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je als mantelzorger je inzet, zonder een tegenprestatie te verlangen, je doet het of je doet het niet. Je zet je in naar mogelijkheden en kunnen om de mantelzorgontvanger van dienst te zijn waar nodig. De meest gewone zaken zijn vaak van groot belang en de beloning is warmte, vriendschap en vaak plezier, gewoon, je geeft om elkaar. Ik ben al jaren mantelzorger en doe dat met mijn hart en veel plezier. Ik ontvang al enige jaren het mantelzorgcompliment/waardering van de gemeente Uitgeest. De gemeente Uitgeest schrijft: U bent geweldig, dat waarderen wij enorm. Dit doet mij wat, zoveel lovende worden en waardering! Echter, hoe enorm is die waardering? Wederom is de waardering door de gemeente Uitgeest afgewaardeerd met ruim 1/3 en is deze enorme waardering de gemeente Uitgeest nog maar € 8,33 per maand waard. Is dit een compliment? Is dit de enorme waardering? Mantelzorgers zullen elke blijk van waardering door de gemeente Uitgeest omarmen, maar laat dan de grootspraak achterwege. Geen woorden maar daden. De gemeente Uitgeest vraagt ook met klem! Om je te registeren bij Maatje Z om u blijvend te kunnen ondersteunen??? en om u te kunnen waarderen. (Dus geen waardering zonder registratie?) Mantelzorger ben je zonder dwang of verplichting of druk van welke partij dan ook. Ik bedank voor de eer, en laat mij niet dwingen om van eender welke instantie lid te worden om in aanmerking te komen voor waardering van de Gemeente Uitgeest, de grootste waardering krijg ik van mijn mantelzorgontvanger als we samen kunnen lachen om alledaagse kleinigheden. P.J. de Kijsser

Over-tuigen door huisarts Dirk Jan van Wijk

Ben jij voor het ongeluk geboren? Zit het altijd tegen? Zal het wel weer mislukken? Kan die ander het altijd beter dan jij? Had je het eigenlijk beter moeten doen of weten? Ervaar jij ook zoveel onrecht in de wereld? Lijkt iedereen het wel op jou gemunt te hebben? Wie zit er nu op jou te wachten?

Het overkomt me!
Iedereen herkent wel momenten dat dergelijke gedachten opkomen. Hopelijk niet al te lang. Helaas zijn er ook mensen die deze gedachten heel vaak of zelfs altijd hebben. Dan wordt het lastiger om een leuk leven te hebben! En als je last hebt van van dergelijke gedachten, is de kans groot dat je het idee hebt, dat het je overkomt, dat de oorzaak buiten jezelf ligt. Begrijpelijk, maar meestal doe je het toch écht zelf. Ik zal het uitleggen, want zodra je het snapt, kun je het leven ineens veel zonniger gaan zien!

Tuig
In principe wordt ieder mens geboren met dezelfde mogelijkheden. Het lijkt wel of de één een talent heeft om timmerman te worden en de ander pianist, maar onderzoek heeft al lang uitgewezen dat iedereen in beginsel dezelfde mogelijkheden heeft. We worden allemaal geboren met hetzelfde tuig, we hebben hetzelfde gereedschap ter beschikking.

Overtuiging
Onze 'overtuiging' bepaalt vervolgens hoe we dat tuig gaan gebruiken. Die overtuiging is de manier van denken die we in de loop van ons leven ontwikkelen. En dat heeft weer te maken met onze komaf, wat we leren van onze ouders en door de dingen die we meemaken. En door die overtuigingen gaan we de wereld en de dingen die gebeuren op een bepaalde manier zien. Meestal op een manier, die onze overtuiging versterkt. Als ik tegen 3 mensen voorstel om naar Griekenland te gaan, zal de eerste wellicht direct het beeld van een zonovergoten strand krijgen, de tweede verheugt zich vooral op de Griekse keuken en de derde ziet meteen op tegen de vliegreis.

Filters
Hoe je de wereld ziet, heeft te maken met aandacht en filters. De dingen die (op basis van je overtuigingen) je aandacht trekken, ervaar je veel vaker. En je ziet bepaalde dingen ook niet, omdat je die filtert uit je waarneming. Als je bijvoorbeeld overweegt een bepaald type auto te kopen, valt het je ineens op hoeveel er al rondrijden! En hoe vaak heb je iets dat tegen je is gezegd, niet gehoord, omdat je je aandacht elders had? Een bekend voorbeeld hiervan is dat als je testpersonen vraagt om naar een filmpje te kijken van een basketbalwedstrijd en te tellen hoe vaak de bal wordt overgespeeld, niemand ziet dat er halverwege een grote gorilla door het beeld loopt!

Aandacht versterkt
Dus alles wat je aandacht heeft, lijkt ook wel veel voorbij te komen. Heb je de overtuiging dat het wel weer zal mislukken, wat denk je dan dat er gebeurt? Juist! En heb je het volste vertrouwen dat er na je ontslag een veel leukere baan gaat komen, reken dan maar dat die er komt! Zo 'gebeuren' er veel dingen vanwege je overtuigingen. Overtuigingen die beperkend voor je kunnen zijn of versterkend.

Verandering
"Dat kan allemaal wel waar zijn", zeg je misschien, "maar hoe verander ik die beperkende overtuigingen dan?" Tja, dat is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt zo'n overtuiging immers al heel lang en ongetwijfeld heeft hij je ooit ook nut bewezen. Doe het dan nog maar eens anders! Alle verandering begint echter met inzicht. In dit geval het inzicht dat jouw negatieve kijk op de zaken voortkomt uit je beperkende overtuigingen. Heb ik je overtuigd van de overtuiging dat de manier waarop jij waarneemt voor een groot deel te maken heeft met jouw beperkende en versterkende overtuigingen? Mooi! Dan laat ik je in één van mijn volgende columns lezen hoe je deze overtuigingen wellicht tóch kunt veranderen. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat je het kunt!

Ingezonden brief: Waar zal ik op stemmen?

Over een paar maanden zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, en ik vraag me af waar op of op wie ik zal stemmen. De vorige gemeenteraadsverkiezingen heb ik op Progressief Uitgeest gestemd maar om verschillende redenen heb ik daar geen vertrouwen meer in. Om te beginnen heb ik steeds meer het gevoel dat de PU de afgelopen jaren steeds meer een tegenpartij is geworden, meer dan ooit. Ik denk dat ik voor de vooruitgang van ons dorp ben en dit helpt de vooruitgang niet echt denk ik. Verder ben ik van mening dat de PU verantwoordelijk is voor de val van het college in 2015. Door afwijkend stemgedrag lieten ze de coalitiepartners geen keuze waardoor de bestuurbaarheid van onze gemeente in het geding kwam om maar niet te spreken over de onnodige kosten. Ook heeft de PU zich inmiddels versterkt met Natasja Voordewind en wie verzekert mij dat een stem op de PU straks niet bij een andere partij eindigt als zij voor de zoveelste keer over loopt naar een andere partij. Ze is van de UVP naar D66 en nu uiteindelijk naar de PU overgestapt, dus het is niet de eerste keer. Ook denk ik niet dat ik me kan vereenzelvigen met een partij die op deze wijze de stemmen van een andere partij wegkaapt. OK volgens de kieswet mag een raadslid zijn zetel behouden als die uit de partij stapt en deze dus zelfs meenemen naar een andere partij maar of dit moreel te verantwoorden is en eerlijk tegenover de kiezers die op die partij hebben gestemd daar heb ik mijn mening over…. Ik kan mezelf niet identificeren met een partij die dit normaal vindt. Ik ben er dus wel uit waar ik zeker niet op ga stemmen, maar ben er nog niet uit waar ik dan wel op moet stemmen. Anja Hofstra

Kinderboekenschrijvers bij Boekhandel Schuyt

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De auteurs Bert Drost en Caroline Uitendaal-Drost uit Heemskerk zijn zaterdag 25 november te gast bij Boekhandel Schuyt. Ze schreven voor kinderen van 7-10 jaar een avontuurlijk boek over de gevoelige Léon.

Na een rotdag op school komt hij boos thuis. Uitgelachen door zijn vrienden, voor schut gestaan voor de klas, hoeveel slechter kan zijn dag nog worden? Als hij dan ook nog eens aan tafel ruzie krijgt met zijn zusje en naar zijn kamer wordt gestuurd voelt het alsof de hele wereld tegen hem is. Terwijl hij verdrietig op zijn bed ligt hoort hij ineens een vreemde stem in zijn kamer. Het blijkt een boodschapper uit een onbekend land. Het land is in nood en heeft uitgerekend Léon nodig om de verdwenen koning op te sporen. En zo begint een bijzondere reis en een spannend avontuur. Lukt het Léon om de koning te vinden en het koninkrijk te redden? Is hij stoer genoeg om te doen wat nodig is? En komt hij ooit nog thuis?

Dit unieke boek (inclusief luisterboek) is geschreven door vader en dochter. Bert werkte 42 jaar lang in het basisonderwijs en Caroline heeft een praktijk voor ouder en kind. Tijdens de kinderboekenweek vorige maand werd het boek 'Léon en de verdwenen koning' gelanceerd. Als je nieuwsgierig bent geworden, kom dan zaterdag 25 november gezellig langs bij Boekhandel Schuyt, Middelweg 139 te Uitgeest. Tussen 14.00-15.00 uur kun je komen luisteren naar Bert en Caroline, die voorlezen uit hun debuut. Je kunt allerlei vragen stellen over het schrijven van een kinderboek en de originele illustraties bekijken die Caroline zelf heeft gemaakt. Natuurlijk kun je het boek ook laten signeren!

Intocht Sinterklaas in Uitgeest

Na de intocht maakt Sinterklaas in een open auto een rondrit door Uitgeest. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Sinterklaas en zijn gevolg zetten zondag weer vaste voet aan wal in de haven van Uitgeest. Daar werd hij opgewacht door honderden kinderen. De Sint schudde vele kinderhandjes en de Pieten deelden pepernoten uit. De fotografen van de Uitgeester waren overal en maakten prachtige foto's. Meer zien? Ruim 130 foto's zijn te vinden in het online fotoalbum op Facebook.com/DeUitgeester.

Ook de ouderen in Geesterheem kregen bezoek van Sinterklaas. Foto: Anita Webbe
De burgemeester heet Sinterklaas welkom bij het Oude Regthuys. Foto: Anita Webbe
De pieten hadden voor de kinderen lekkere pepernoten meegenomen. Foto: Anita Webbe
Blije kindergezichtjes en 'hulppietjes' bij intocht Sinterklaas. Foto: Anita Webbe
Sinterklaas had een hoop Zwarte Pieten meegenomen naar Uitgeest. Foto: Anita Webbe
Hangen uit het raam om geen glimp te missen van de intocht. Foto: Marianne Jonker
Tot opluchting van vele kinderen komt Sinterklaas de haven binnengevaren. Foto: Marianne Jonker
Per boot vaart Sinterklaas vanuit Dokkum naar Uitgeest. Foto: Marianne Jonker
Groot Sinterklaasfeest op het plein voor het Oude Regthuys. Foto: De Uitgeester

Column Nancy Brantjes: Mevrouw de president

Sinds een paar weken ben ik mevrouw de president. Vind ik wel heftig klinken.

Hier worden voorzitters 'president' genoemd. Ik ben voorzitter van het bestuur van de middelbare school van Jaris. Dit bestuur bestaat uit vijf dames uit het dorp. Wij maken uit waar het geld van het Ministerie van Onderwijs aan uitgegeven wordt. Alleen de salarissen van personeel en leerkrachten betalen we niet.

Ik heb nooit geweten hoe dat in Nederland geregeld wordt; wie bepaalt waar schoolbanken vandaan komen, waar men met schoolreis heen gaat, en waar de boeken vandaan komen bijvoorbeeld. Maar hier in Costa Rica bepaalt het schoolbestuur deze dingen, in samenwerking met een directeur en een boekhouder. Gemakkelijk is het niet want het geld moet wel goed worden uitgegeven. Dus er is veel controle en papierwerk. Eerst moeten we met een plan komen en daarover vergaderen. Als we het met elkaar eens zijn, worden de beslissingen in een boek geschreven door de secretaresse en door mij, de voorzitter, ondertekend. Hiervan wordt een kopie gemaakt en naar de boekhouder gebracht. De boekhouder maakt een dubbel document van alle uitgaven die ik en de directeur moet ondertekenen, met stempels. Daarna wordt er een cheque gemaakt, deze moet ik weer tekenen en dan kan de uitgave gedaan worden. Maar dan moet er wel geld op de rekening staan. En dat is niet altijd het geval.

Zo hebben we nieuwe gebouwen, maar de keuken is nog niet geïnstalleerd. En dat terwijl we wel een kok hebben, er iedere week groente en vlees wordt afgeleverd, en 40 studenten iedere dag te eten krijgen. Het wordt provisorisch klaargemaakt in de lerarenkamer, waar een paar elektrische pannen staan. Het geld voor de nieuwe installatie is er nog niet, en na de noodtoestand vanwege het slechte weer van de afgelopen maand, kan dat misschien nog wel even duren. En toen deed de koelkast een paar weken geleden het niet. Geld voor een reparatie was er niet. Dus uiteindelijk heb ik van het geld van de Alpízar Stichting een reparatie betaald, want anders zou al het vlees en de groenten bederven.

Ik heb in Jaris in al de jaren dat ik hier woon al heel wat functies bekleed. In de boerenvereniging, in het ouderbestuur van de school van mijn kinderen, in de watervereniging. Maar ik moet zeggen dat voorzitter van een schoolbestuur een erg serieuze taak is.

Uitvaartverzorging Formanoij Maatwerk voor een goed verzorgde en betaalbare uitvaart Adres: afscheidscentrum 'de Swaen', Schipperslaan 4K, 1906 BG Limmen, telefoon: 06-11536587, website: www.uvdf.nl, e-mail: info@uvdf.nl

Maya Mulder en Jack Formanoij van Uitvaartverzorging Formanoij. Foto: Uitvaartverzorging Formanoij

LIMMEN – Als iemand komt te overlijden gaat dat vaak gepaard met veel verdriet. Kort na het overlijden moeten er verschillende beslissingen worden genomen. Zaken waar u op dat moment eigenlijk helemaal niet over wilt nadenken, In die periode is het fijn om samen met een uitvaartverzorger in alle rust hierover in gesprek te gaan.

Uitvaartverzorging Formanoij zorgt er voor dat het een uitvaart wordt die aansluit bij uw wensen en die van uw dierbare. Uitvaartverzorging Formanoij werkt vanuit afscheidscentrum 'de Swaen'. Niet alleen zij kunnen vanuit deze locatie werken, de locatie is voor elke uitvaartverzorger toegankelijk.

Het begin
Tien jaar geleden is Jack Formanoij begonnen, vanuit de dienstverlening bij overlijden heeft hij het hele proces doorlopen om zo vijf jaar geleden uitvaartverzorger te worden. Door een eigen afscheidscentrum te hebben kunnen de kosten van een uitvaart lager blijven en wordt de sfeer persoonlijker en huiselijker.

Uitvaart op maat
Omdat Uitvaartverzorging Formanoij beschikt over een eigen afscheidscentrum zorgen wij er voor dat het een uitvaart wordt die aansluit bij uw wensen en die van uw dierbaren. In het afscheidscentrum is er naast een ruime centrale ontvangstkamer een drietal 24uurs-kamers gecreëerd. U kunt in het afscheidscentrum terecht voor een opbaring, condoleance en een afscheidsbijeenkomst. Er is audioapparatuur om muziek ten gehore te brengen. Daarnaast krijgen de nabestaanden de mogelijkheid om over een sleutel te beschikken van het afscheidscentrum, zodat zij op elk gewenst moment/tijdstip toegang tot het centrum hebben. In de opbaarruimtes is koeling aanwezig, ruimte voor kaarsen en/of bloemen. Ook gaat het licht nooit helemaal uit, er blijft indien gewenst, bij het verlaten van de ruimte een sfeerlicht bij uw dierbare branden. Bij een afscheidsbijeenkomst biedt het centrum plaats aan 40-45 personen. Bij meerdere personen zal er uitgeweken worden naar buitenlocaties. Buitenlocaties waar uitvaartverzorging Formanoij mee samen werkt zijn onder andere: De Oude Keuken in Bakkum en De Burgerij in Limmen. Momenteel is hij met nog een aantal andere locaties in gesprek. Uitvaartverzorging Formanoij verzorgt uitvaarten in Limmen, Heiloo, Castricum, de Egmonden, Akersloot en Uitgeest.

Open deur
Op zondag 26 november 2017 opent Uitvaartverzorging Formanoij haar deuren van afscheidscentrum 'de Swaen' van 14.00 tot 17.00 uur, zodat belangstellenden er een kijkje kunnen nemen.

Boeken-, speelgoed- en kerstmarkt voor Prijedor

UITGEEST - "De mensen in Bosnië hebben niets meer nodig. De oorlog is al zo lang voorbij..." Niets is minder waar, stelt Ria Pijlman van de Prijedorgroep in Uitgeest. "Het is zo dat veel mensen er nog slechter aan toe zijn dan vlak na de oorlog."

Om geld in te zamelen voor Bosnië organiseert deze stichting een boeken-, speelgoed- en kerstmarkt. Deze markt zal worden gehouden op zaterdag 25 november van 09.00 - 15.00 uur in De Klop aan de Langebuurt in Uitgeest. Als u goed verkoopbaar materiaal voor deze markt kunt missen, neem dan contact op met een van de volgende werkgroepleden: Co Heine, Kruiskamplaan 110 (311982); Fetze Pijlman, Vrijburglaan 61 (313632); Han Scheerman, Hogeweg 76 (311019); Siem van Zutphen, Westergeest 75 (310193). Ook kunt u op vrijdag 24 november vanaf 10.00 uur terecht in De Klop. Tot 16.00 uur zijn daar mensen aanwezig met het inrichten van de markt.

"Laten we er met elkaar voor zorgen dat er in Prijedor en omgeving wat licht en warmte komt in de koude dagen rond Kerstmis," besluit Ria Pijlman.

Vermist maar heel erg gemist: Harry

Foto: Hillie Kortbeek

UITGEEST - In de nacht van 19 op 20 augustus is Harry niet meer thuisgekomen. Harry was altijd bij huis op het Hoefblad 8 in De Koog in Uitgeest. We vermoeden dat hij bij iemand binnen zit. Of misschien is er wat anders gebeurd. We zoeken nog iedere dag naar hem. Hij is erg belangrijk voor ons en we willen hem graag terug. Kijkt u alstublieft naar hem uit. Heeft u hem gezien of weet u waar hij is, laat het ons weten. Harry is gecastreerd en gechipt, hij is 13 jaar en heeft een zwart plekje aan zijn onderlip. Hillie Kortbeek 06-50129689.

Jaarboek 2017 Vereniging Oud Uitgeest

Zeer oude wezenkist in de trouwzaal van het Regthuys Foto: Vereniging Oud Uitgeest

UITGEEST - De nieuwe 'Hutgheest' van de Vereniging Oud Uitgeest bevat een verzameling van historische artikelen van zeer uiteenlopende aard. Het jaarboek 2017 staat vol met historische verhalen over Uitgeest.

In het openingsartikel 'Nelis Uitgeest' worden gedetailleerd de ontwikkeling van het bedrijf en de werkzaamheden van 1956 tot 1996 geschetst. Vervolgens beschrijft een oud- werkneemster hoe daar werd gewerkt en wat Nelis deed voor zijn personeel. Het artikel 'Wezenzorg in het verleden' beschrijft op welke wijze het gemeentebestuur en de kerken in de loop van de geschiedenis voor hun wezen hebben gezorgd. De verschillende weeshuizen in Uitgeest worden aangeduid. Uit oude aktes blijkt hoe met het geërfde geld van de wezen werd omgegaan. In de trouwzaal van het Regthuys staat nog een zeer oude wezenkist of weeskist met ijzerbeslag en drie sloten.

Jacht op beren in Uitgeest
In het artikel 'De berendoder van Uitgeest' worden twee vondsten beschreven uit 1926. Een steen, ovaal van vorm met een perfect rond gat en een onderkaakfragment, en een kies. Na determinatie blijkt deze kies van een beer te zijn geweest. Men veronderstelt dat er in prehistorische tijden in Uitgeest een jacht op beren is geweest! Het heeft maar weinig gescheeld of het Alkmaardermeer was ooit ingepolderd. Hoe dat historisch plaatsvond staat in het artikel 'Waarom het Alkmaardermeer nat is en niet droog'. Dit uitgebreide artikel geeft antwoord op deze vraag. Het gaat over het waterbeheer, concessies, dijkgraven en hoogheemraden in de voorbije eeuwen van het Alkmaardermeer en het Uitgeestermeer.

Jaarboek 2017 in de boekhandel
Dat en nog veel meer is te lezen in het jaarboek van de 'Vereniging Oud Uitgeest'. Het jaarboek is verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt en de secretaris van de Vereniging Oud Uitgeest (tel. 0251-314290; secretaris@ouduitgeest.nl).

FC Uitgeest onderuit in Velsen

UITGEEST - Soms kun je geheel onverwacht ineens onderuit gaan doordat je struikelt over bijvoorbeeld de spreekwoordelijke bananenschil. Het overkwam FC Uitgeest zondag tegen het sterke Velsen, dat liet zien ten onrechte in de onderste regionen van de Eerste klasse A te bivakkeren.

Na de in dertien prachtige minuten bereikte overwinning tegen Zeeburgia (3-2) eerder deze week was er de verwachting dat tegen RKVV Velsen ook wel even doorgepakt zou worden. Maar daar op het gezellige terrein in Santpoort-Noord werd het een middag van 'net niet'. Nimmer werd de scherpte en accuratesse van de dinsdagavondwedstrijd bereikt. Het gevolg was een even onnodige als daardoor logische 0-2 nederlaag tegen een ploeg waar juist vandaag 'net wel' op zijn plaats was. FC Uitgeest , bij wie de weer teruggekeerde Nayshel Marchena op de bank zat, startte ditmaal met Margel Muzo op de vleugel.

FC Uitgeest begon goed want al in de 4e minuut was het Paul Groen die de bal buiten bereik van keeper Van der Lugt op de lat kopte. In de fase daarna begon het moeizame zoeken naar een gaatje in de defensie van Velsen, die echter voorlopig zo gesloten bleef als de zak met pakjes van Sinterklaas. Sterker nog, de defensie van FC Uitgeest moest zeer alert blijven op de venijnige uitbraken van de ploeg uit Velsen. Vooral als Groenewoud en Zuiverloon aan de bal waren was het alarmfase nummer 1 voor de gasten. Beide ploegen hielden elkaar echter nog in evenwicht. Zo kon er in de rust nog een hap genomen worden uit de chocoladeletter O, die in dit geval stond voor 0-0.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld te zien. Toch leek FC Uitgeest de wedstrijd naar zich toe te trekken, vooral nadat Mike Adrichem dichtbij de openingstreffer was maar zijn inzet met veel geluk van de lijn gehaald zag worden door verdediger Plug. Toen ging het plotsklaps fout. Eerst was daar in de 64e minuut een snelle uitbraak via Groenewoud die Dennis de Wit behendig op het verkeerde been zette, waarna hij beheerst scoorde. 1-0. Nog geen minuut later lag de bal alweer achter doelman Sven Koning die tot zijn grote schrik ineens van der Meer voor zijn ogen zag opdoemen. Deze was zo ongeveer bij de middenlijn Stan Vrouwe de baas en kon daarna, niet gehinderd door welk Uitgeester been dan ook, zomaar oprukken naar het doel en scoren. 2-0.

Twee bananenschillen achter elkaar. Het moet gezegd, FC Uitgeest deed er daarna alles aan om nog terug te keren in de wedstrijd, maar het gedurende de hele wedstrijd al aanwezige patroon van onzuiverheid en het ontbreken van echte scherpte lieten zich niet meer wegpoetsen. Weliswaar scoorde de ingevallen Jorn Brouwer via een voet van een verdediger nog tegen (2-1) maar daar bleef het ook bij. Jammer, maar ook een wijze les. Op een goede dag kun je in deze klasse van iedereen winnen maar op een dag als deze ook van ieder ander team verliezen.

Volgende week in de thuiswedstrijd tegen AGB maar beter en wederom het gevecht aangaan, want zo groot zijn de verschillen in deze klasse niet. De Afvallende Bal

Winstkansen Pronk en Agterberg lekken weg

AKERSLOOT - Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef is donderdagavond in Akersloot de gelukkige winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Dat onderhoud van het mountainbikecircuit op Sportcomplex de Cloppenburgh de nodige fysieke inspanning vergt voor de noodzakelijke veiligheid van de deelnemers, maar daardoor ook nog slachtoffers kan opleveren, bleek deze wedstrijd. Bramen en wilde rozenscheuten waren naast het pad verwijderd, maar dat er daarna ook nog een rondje met de bladblazer gelopen moest worden, was er bij de onderhoudsploeg bij ingeschoten. Van deze nalatigheid werden de toppers Kay Pronk (Limmen) en Michel Agterberg uit Heiloo de dupe en zij zagen zo hun winstkansen weglekken.

Als een bliksemflits was Kay Pronk uit de startblokken gegaan, maar al na één ronde werd hij door Michel Agterberg tot de orde geroepen, waarna direct voor Kay Pronk het lek boven kwam en de koers voorbij was. Op dat moment moest Michel Agterberg alleen verder en hij deed dat fier en vrij. Bijna zou Agterberg de meute een lap geven, toen ook bij hem na bijna drie kwartier de lucht op was. Voor Henk Jan Verdonk senior lag er plotseling een gespreid bedje klaar, nadat ook Wout Bakker door voornoemd euvel werd geplaagd.

Uitslag: 1. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 2. Henk Louwe (Alkmaar) 3. Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) 4. Wout Bakker (Heiloo) 5. Piet Veldt (Akersloot).

Uitslagen tafeltennisvereniging Uitgeest

Team 1 had DOKO (V) 2 op bezoek, met maar twee spelers. Henk Spoelstra bleef ongeslagen en won ook de dubbel met Billy Fatels. Billy won één enkel. Uitgeest won met 7-3.

Team 2 speelde tegen HBC6 in Heemstede. Youri Rasch startte sterk, won zijn eerste twee enkels en verloor zijn laatste partij. Het is ook de eerste partij van dit seizoen die hij verliest, maar desondanks heeft hij nog steeds het hoogste winstpercentage. De dubbel ging helaas verloren. Jelle van Werkhoven was goed voor twee punten en overwon tegen degene die Youri van de 100% haalde. 6-4 voor de Heemstedenaars.

Team 3 speelde tegen Diemen 3. Dennis Janssen kende deze avond geen genade. Hij smashte de tegenstanders keihard van tafel. Marijn van Kampen leek een muur, bracht alle ballen terug en koos de juiste ballen voor zijn aanval. Nog eens 3 punten erbij. Roger Schuddeboom had zijn avond niet en dat wist de tegenstander goed te benutten. Uitgeest wint met 6-4.

Team 4 had Diemen 5 over de vloer. Eugenie Rasch was weer eens de sterkste en won 2 enkels. Antoine en Huib helaas ieder maar één, dat had ook net anders kunnen vallen. 4-6 voor Diemen.

In de DUOCompetitie won Team 1 (Marcel Couwenberg en Rob de Boer) van United Oost 1 in Amsterdam. Marcel was goed voor twee keer winst en Rob voor één keer. De dubbel ging verloren. Team 2 (Peter Middel en Michel Switser) deden het wat minder goed tegen Sporting SDO 1 in Hillegom. Ze werden met 4-1 naar huis gestuurd.

Uitgeester Notariaat sponsort MHCU

De meiden van MD1 in splinternieuwe witte reserveshirts. Foto: MHCU

UITGEEST - Notariskantoor Uitgeester Notariaat is sinds kort sponsor van MHCU. Naast de reguliere sponsoring via een reclamebord langs het nieuwe hockeyveld, heeft Uitgeester Notariaat ook MD1 in splinternieuwe witte reserveshirts gestoken.

Vorige week hebben de meiden vol trots al hun eerste wedstrijd in het nieuwe tenue gespeeld. Saskia Leegstra van Uitgeester Notariaat over de sponsoring: "Als oud-speelster van MHCU lever ik graag een bijdrage aan deze leuke hockeyclub. Door de sponsoring van MHCU in het algemeen en het meisjesteam D1 in het bijzonder willen we tevens onze naamsbekendheid als enig notariskantoor in Uitgeest vergroten."

Dienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op zondag 26 november om 10.00 uur aan Dielofslaantje Akersloot: Herdenking overledenen en Kindernevendienst, met voorganger ds. E. Plaisier.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 22 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 24 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zaterdag 25 november 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 26 november 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.

Mooie winnaars IJmond Onderneemt

NVD Beveiligingsgroep, Tiebies Landbouwmechanisatie en Parlevliet & Van der Plas vallen in de prijzen Foto: Aangeleverd

UITGEEST - NVD Beveiligingsgroep is de grote winnaar van de 'IJmond Onderneemt!' Award 2017. Het bedrijf uit Haarlem kreeg in de A9 studio's in Uitgeest de onderscheiding voor de meest in het oog springende IJmondiale onderneming.

Directeur Patrick van der Leelie was zichtbaar verheugd. 'IJmond Onderneemt!' werd voor de achtste keer georganiseerd. Dit jaar was het thema: 'Wat is jouw drive?' De zaal van A9 Studio's in Uitgeest was qua entourage zeer feestelijk aangekleed, er was een paaldansact te bewonderen, gastspreker en handbiker Tim de Vries gaf een indrukwekkend kijkje in zijn leven als paralympiër én er was van alle genomineerde bedrijven een mooi en informatief filmpje gemaakt.

IJmond Onderneemt Award
Hoewel Montarent en Slijptechniek IJmond ook veel indruk op de jury maakten, ging de IJmond Onderneemt! Award naar NVD Beveiligingsgroep. Zo stelde de jury bij monde van Leen Wisker dat bij de selectie van de kandidaten voor de nominatie van de IJmond Onderneemt Award er, met het thema in het achterhoofd, naar zeer uiteenlopende bedrijven is gekeken. Uiteenlopend qua omvang en qua product en/of dienstverlening, maar met een duidelijke rode draad. Een persoonlijke drive. De winnaar, NVD Beveiligingsgroep, is een familiebedrijf en een top 4 speler. Een bedrijf dat al ruim 100 jaar actief is op het gebied van beveiliging, zowel nationaal als internationaal.

IJmond Werkt! Award
Voor de IJmond Werkt! Award waren Tata Steel en Mastermate Zwager ook genomineerd, maar ging de onderscheiding naar Tiebies Landbouwmechanisatie. Zij zijn een specialist in onderhoud en reparatie van vrijwel alle landbouwmachines. Daarnaast zijn ze dealer van legio topmerken en zijn hun machines te huur. In beide stemrondes kreeg Tiebies de meeste stemmen en werd daarmee overtuigend winnaar. Bij Tiebies werken 3 monteurs via IJmond Werkt! In de films overtuigde eigenaar Berry Tiebie de aanwezigen vol enthousiasme: "Ik kan eigenlijk niets negatiefs over deze jongens verzinnen en ik kan enorm veel van ze leren, ze zijn een meerwaarde voor het bedrijf." De overige genomineerden Tata Steel en Mastermate Zwager kregen ook een award, zij het een kleinere versie, uitgereikt uit handen van bestuursvoorzitter van IJmond Werkt! Arjen Verkaik.

IJmond Duurzaam! Award
Parlevliet & Van der Plas was op haar beurt de winnaar van de IJmond Duurzaam! Award. Het bedrijf troefde daarmee medegenomineerden Strandpaviljoen Timboektoe en Abelia Fleuristen af. "Zelf dingen bedenken, zoals de carrouseldeur, motiveert het bedrijf om verder te gaan. Onderweg in de processen worden steeds meer nieuwe zaken ontdekt en worden steeds meer mensen enthousiast. Maar net zo belangrijk is het voor het bedrijf om een bijdrage te leveren aan het imago van de branche. Door juist zoveel mogelijk aandacht te geven aan het milieu, wil Parlevliet & Van der Plas een tegengeluid bieden aan de het negatieve imago van de visserij," zo stelt de jury.

Walk-in concerten in Akersloot

AKERSLOOT - Een traditie die in ere gehouden moet worden: de walk-in concerten in Akersloot. Zondag 26 november wordt alweer de zesde editie van het muziekspektakel georganiseerd. Vijf jaar geleden hebben Jeckes van Baar en Gerard Struijf de Walk-in concerten naar Akersloot gehaald. Helaas zijn beide mannen van het eerste uur overleden.

Omdat hun initiatief voor deze mooie muziekmiddag niet verloren mag gaan, wordt de organisatie voortgezet en is de zesde editie aan hen opgedragen. De concerten draaien om enthousiaste muzikanten die in huiskamers, schuren, garages en woonkeukens hun muziek ten gehore brengen. Er zullen zo'n tien tot vijftien acts te zien en te horen zijn, verspreid over het hele dorp. De optredens beginnen stipt op elk half uur. De duur van elke set is een half uur, zodat iedereen voldoende tijd heeft om naar de volgende locatie te gaan. De muziekmiddag wordt traditiegetrouw afgesloten in de Storey Club waar de muzikanten en hun aanhang zich na afloop verzamelen voor nog meer muziek en gezellig napraten.

Zwembad De Zien zoekt toezichthouders (AdB)

Foto: Zwembad De Zien

UITGEEST - Zwembad De Zien is op zoek naar toezichthouders. Lijkt het u leuk om een aantal uur in de week langs het bad te staan, maar heeft u nog niet de juiste papieren? "Wij betalen uw plek bij de cursus Zwemmend Redden voor Zwembaden," laat zwembad De Zien weten.

Deze lessen worden gegeven in januari, het aantal lessen is afhankelijk van uw zwemvaardigheid. Als tegenprestatie staat u tijdens het zwemseizoen in ieder geval één dagdeel per week langs het bad. "U kunt uw tijden zelf inroosteren." Meer informatie over de opleiding en over Zwembad De Zien is te vinden op: zwembad-dezien.nl/toezichthouder-worden

WInactie Castle Christmas Fair bij slot Assumburg

Castle Christmas Fair

HEEMSKERK - Na twee succesvolle edities vindt ook dit jaar de Castle Christmas Fair plaats op het terrein bij slot Assumburg in Heemskerk. De sprookjesachtige sfeer, de live optredens en culinaire hapjes maken deze lifestyle- en kerstfair altijd weer tot een ultieme beleving. De Castle Christmas Fair 2017 vindt plaats van 7 t/m 10 december in en rondom het kasteel. Een greep uit het aanbod: 100+ diverse kraampjes, catering met ruime keuze, kerstkoren, live bands, kinderactiviteiten en workshops.

Gratis kaarten!
De Uitgeester mag 5 toegangskaarten voor dit leuke evenement weggeven. Wilt u meedoen? Beantwoord dan de volgende vraag:
Voor de hoeveelste keer wordt de Christmas Fair bij slot Assumburg georganiseerd? Mail uw antwoord vóór 5 december naar marketing@uitgeester.nl en wie weet bent u een van de gelukkigen! Uit de juiste inzendingen kiezen wij 5 winnaars.

Politieberichten

Woningbrand De Darse
Door onvoorzichtigheid van een bewoner ontstond zondag 19 november rond 11.40 uur een brandje op de zolderverdieping van een woning aan De Darse. Dit kon door de bewoners zelf worden geblust. De schade bleef beperkt. Door de brandweer werd een nacontrole ingesteld.

Inbraakpoging
Zaterdag 18 november rond 21.00 uur ging het inbraakalarm van een woning aan de Kastanjestraat af. De bewoners waren afwezig. Het bleek dat tevergeefs was getracht om de achterdeur te forceren.

Snelheidscontrole
Vrijdagochtend 17 november is er op snelheid gecontroleerd op de Geesterweg in Uitgeest. Er werden 37 snelheidsovertredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 74 kilometer per uur.

Ongeluk fietser - auto
Vrijdagochtend 17 november rond 08.15 uur sloeg de bestuurder van een personenauto op de kruising Plevierstraat/Benesserlaan linksaf naar de Plevierstraat. Hij zag hierbij een fietser die uit tegengestelde richting naderde over het hoofd, waardoor een aanrijding volgde. De fietser kwam ten val. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn gezicht/gebit en pols en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Controle fietsverlichting
Donderdagochtend 16 november heeft de politie een verlichtingscontrole gehouden bij de Zientunnel. Tussen 07.15 uur en 08.00 uur kregen negen fietsers een bekeuring.

Ongeluk tijdens gymles
Tijdens een gymles in de sporthal aan de Castricummerweg ging woensdagochtend 15 november rond 09.00 uur een leerling in het net van een doel hangen. Hierdoor kantelde het doel en kreeg de jongen het ijzeren gedeelte op zijn hoofd. Hij raakte even buiten kennis en werd per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Vermoedelijk letsel is een hersenschudding.

Uitgeest opgeschrikt door brutale overval

Onderzoek politie na brutale overval op computerzaak in Uitgeest. Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Twee overvallers hebben vorige week dinsdag rond 12.00 uur 'Amac Apple Premium Reseller' aan de Westerwerf overvallen. Twee mannen dreigden met wapens en gingen er met onbekende buit vandoor.

Een politiehelikopter heeft korte tijd boven het industrieterrein gehangen en politie uit diverse regio`s was snel ter plaatse. Het is niet bekend wat de overvallers buit hebben gemaakt. De daders zijn gevlucht in een donkerkleurige stationwagen. Politie-eenheden uit onder andere Alkmaar, Castricum, Beverwijk, Haarlem en Zaandam werden naar verschillende uitvalswegen gestuurd om de daders aan te houden maar dit is niet gelukt, aldus 112-Uitgeest.nl. Getuigen die mogelijk iets gezien hebben of over camerabeelden beschikken die nog niet bij de politie bekend zijn, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Collecteweek Leger des Heils

UITGEEST - Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 27 november tot en met 2 december in Uitgeest langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Waar komen de veldnamen in Over Die vandaan?

Lezing over veldnamen in Over Die Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Kees Druijven verzorgt op dinsdagavond 28 november in de bibliotheek in Akersloot een lezing over veldnamen in Over Die. De polder 'Over Die' lag voorheen in de banne Limmen, maar ligt sinds 1986 in de gemeente Akersloot.

Alle percelen in deze polder droegen in het verleden een naam. Veel van deze curieuze namen zijn bewaard gebleven maar voor huidige begrippen vaak onverklaarbaar en voor meerdere uitleg vatbaar. De naam van een stuk land was niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het aanzicht bepaalde de naam: hoog of laag, nat of droog en ook de grootte speelde een rol. Namen waren belangrijk voor de eigenaren bij de koop/verkoop van land wegens herkenbaarheid, totdat het kadaster in 1832 de namen overbodig maakte door de percelen van een sectienummer te voorzien.

Kees Druijven heeft onderzoek gedaan naar deze namen en zal hier uitgebreid over vertellen, bijgestaan door Michel Welgraven. Tijdens de lezing wordt ook even stilgestaan bij de ontstaans- en gebruiksgeschiedenis van het gebied en de wateringen rondom het gebied. Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Akersloot.

Frank Bruin tapt het beste biertje in regio Uitgeest

Bartender Frank Bruin tapt het beste biertje in de regio Uitgeest Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tijdens de regiowedstrijd Uitgeest werd het beste biertje getapt door Frank Bruin van De Noot Horeca Groep in Wijk aan Zee. Van alle bartenders die in de A9 studio's Uitgeest deelnamen, was Frank met 171 punten de terechte winnaar.

Dit jaar vindt voor de 62e keer het Nederlands Kampioenschap Biertappen plaats. Meer dan 1400 barmannen en –vrouwen strijden de komende weken om deze prestigieuze titel tijdens vier regionale voorrondes. De regionale winnaars staan in januari 2018 in de landelijke finale op de vakbeurs Horecava in Amsterdam. Een professionele vakjury beoordeelt het vakmanschap van de deelnemers: het voorbereiden, tappen, presenteren en serveren van de getapte biertjes en speciaalbieren.

Er zijn vijf regionale wedstrijden en een groot aantal lokale voorrondes per regio die door horecaondernemers worden georganiseerd. De opdracht aan de deelnemers is om 2 fluitjes en 2 vaasjes bier te tappen en om een speciaalbier aan de vakjury te presenteren door deze uit het flesje uit te schenken. Frank Bruin gaat door naar de landelijke finale. Naast Frank doen ook de nummers 2, 3 en 4 van de regiowedstrijd Uitgeest mee aan de landelijke finale. Dit zijn: Joyce Simis van Grand Café Van Ruysdael, Melvin Baak van DITTIS Sunsae en Hidde Spinder van Hotel Sonnevanck.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Nieuw programma per 1 januari 2018.

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
12.00 – 14.00 Ricky Koole –
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Excursie naar museum Broeker Veiling

Foto: museum Broeker Veiling

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren organiseert op dinsdag 28 november een excursie naar museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk. De Broeker Veiling is de eerste en de laatste groentedoorvaarveiling ter wereld.

Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen van groenten bij afslag ontstaan. Van 1912 tot 1973 was dit veilinggebouw het economische hart van de tuinbouwcultuur in de regio. U kunt zelf plaatsnemen op de authentieke veilingbanken. De prijs wordt bepaald via de veilingklok. Tijdens de rondleiding neemt de gids u mee door het museum en vertelt over het leven van de tuinders en hun familie rond het jaar 1900. U beleeft het agrarische leven van vroeger in een hedendaags jasje met nostalgische beelden, oude voorwerpen en sfeervolle taferelen.

De rondvaart
Honderden jaren graven, ploeteren en baggeren gingen eraan vooraf om groenten te kunnen verbouwen op zeer vruchtbare akkers. Dit land was alleen bereikbaar per schuit. Vandaag de dag zijn er nog sporen uit het verleden zichtbaar en wordt u meegenomen op een aangename vaartocht door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden. De vaste exposities leren u over de tuinderscultuur in de regio.

Veildag
'De veildag' is een film van acht minuten waarin u een indruk krijgt van een werkdag van een tuinder rond het jaar 1900. 'Rijk der Duizend Eilanden' is een levendige presentatie die inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis en het gebruik van dit bijzondere gebied. 'Leven van het Land' draait om de veilingklok en 'tuinder Arie' vertelt u in een audiotour over het veilingcomplex.

Dinsdag 28 november, verzamelen om 09.15 uur bij station Uitgeest of op eigen gelegenheid om 10.30 uur bij het museum, duur bezoek van 10.30 – 15.00 uur. Kosten zonder museumjaarkaart 23 euro en met museumjaarkaart 7 euro. Dit is inclusief rondleiding met gids, rondvaart, museumbezoek, demonstratieveiling en een kop koffie of thee met een broekerbol. Deze prijzen zijn exclusief: reiskosten (trein Uitgeest-Heerhugowaard en bus) en lunchkosten.

Lezing over Sinterklaas en zijn knecht

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM In de serie 'De Ochtenden' kunt u op donderdag 30 november om 10.00 uur in de bibliotheek in Castricum komen luisteren en kijken naar een lezing van Peter van Trigt over Sinterklaas en zijn knecht.

Over het ontstaan en de vorm van ons belangrijkste feest doen veel verhalen de ronde en is de knecht onderwerp van felle discussies geworden. Ten onrechte overigens, als je de historische feiten op een rijtje zet. Aan de hand van beeldmateriaal rond de sinterklaasviering in heel Europa wordt verteld hoe ons feest is geworden wat het nu is en waar de trouwe helper vandaan komt. Velen zullen het niet geloven, maar zijn uiterlijk varieerde toch echt van wit tot roetvegen en zwart. En zijn uitdossing was al even gevarieerd. De standaard Zwarte Piet van nu gaat daarentegen niet veel verder terug dan de jaren '50 van de vorige eeuw.

De Ochtenden
Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum organiseert regelmatig op donderdagochtend een programma voor senioren met als titel: 'De Ochtenden'. Deze ochtenden van 10.00 – 12.00 uur staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten. U bent van harte welkom op donderdag 30 november van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang is 3 euro inclusief een kopje koffie of thee.

Theater Poppekus met sinterklaasvoorstelling in Lees Lokaal

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het Lees Lokaal heeft ook de allernieuwste voorstelling van Theater Poppekus in huis weten te halen. Op woensdag 29 november, slechts een week voor Pakjesavond, komt dit unieke poppentheater met 'Sint en de pakjes uit zee' naar Lees Lokaal.

Omdat de voorstelling van 14.30 uur zo snel was volgeboekt is de inschrijving voor een tweede voorstelling nu geopend, zodat meer kinderen van deze speciale Sinterklaasvoorstelling kunnen genieten. Deze tweede voorstelling begint om 15.30 uur. Aanmelden kan in het Lees Lokaal zelf of via een mailtje naar info@leeslokaal-uitgeest.nl.

Sint zit heerlijk te vissen in zijn bootje op zee. Nog even lekker ontspannen voor de drukke tijden die komen gaan. Als hij beet heeft, haalt hij een oude schoen omhoog... Maar het is een héél bijzondere schoen! Dit is het begin van een vrolijk onderwateravontuur met Sinterklaas en juffrouw Krab. Een héél ander Sinterklaasverhaal! De voorstelling is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar en duurt ongeveer 40 minuten. Papa of mama, oma of opa mag vanzelfsprekend ook meekomen.

Rommelmarkt in Sporthal De Zien

UITGEEST - Op Zondag 26 november wordt er een overdekte rommelmarkt gehouden in Sporthal De Zien in Uitgeest. Het is een grote markt met 70 kramen. Kramen kosten 20 euro en 5 euro. De rommelmarkt is van 11.00 tot 15.00 uur. Entree: 2 euro. Kinderen gratis. Meer informatie: 06-40289163 of 06-49147747.

Dierenshow kleindiersportvereniging 'Jong-Leven Uitgeest'

CASTRICUM - Kleindiersportvereniging Jong-Leven Uitgeest houdt op 25 november haar jaarlijkse dierenshow met konijnen, (dwerg)hoenders, sierduiven en cavia's van de leden.

De clubshow is een uitstekende gelegenheid om de dieren van de fokkers te bewonderen en te praten over de behaalde fok- en tentoonstellingsresultaten. De tentoonstelling wordt gehouden in het Clusius College aan de Oranjelaan 2A te Castricum, op zaterdag 25 november van 09.30 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Deskundige leden van de vereniging zijn aanwezig om vragen over het houden en verzorgen van deze dieren te beantwoorden.

Pastor Jacobs te gast

UITGEEST - Pastor Jacobs is zaterdag 25 november te gast bij de viering van Kerk in Beweging. Hij gaat voor in een woord- en gebedsviering rond het thema 'Goed en kwaad'. Pastor Jacobs is jarenlang geestelijk verzorger geweest bij, toen nog, Duin en Bosch. Hij ondersteunt nog steeds een aantal geloofsgemeenschappen in de omgeving met raad en daad. De viering is om 19.00 uur, na afloop is er koffie en thee in parochiehuis De Klop.