De Uitgeester

17 mei 2017

De Uitgeester 17 mei 2017


Dagtocht Stichting Uitgeester Senioren groot succes

Veel animo voor dagtrip naar Hoorn Foto: Carla van Megen

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren organiseert al 26 jaar bustochten. Het comité, bestaande uit Henk Zwaan, Jeannette v.d. Berg en Wim Weber (zie foto), weet elk jaar weer een leuke tocht uit te uit te kiezen. Dit jaar vertrok een volle bus met goed gehumeurde en enthousiaste senioren richting Hoorn.

Deelneemster Ria Tervoort-Bohnenn schreef een verslag over deze veelzijdige dag:

Dagtocht met de S.U.S. op 10 mei 2017

De organisatoren: Henk Zwaan, Jeannette v.d. Berg en Wim Weber Foto: Carla van Megen

Woensdag vertrokken we met zestig personen in de bus van de firma Bak richting Hoorn. We waren vroeg en daarom volgde de chauffeur een fantastisch toeristische route door de polder met hier en daar nog bollenvelden in bloei. Om 10.50 uur stond de stoomtram al klaar. Er was voor ons een wagon in de tweede klasse gereserveerd. Er zat een tafeltje tussen de bankjes waarop koffie met een Hoornsche Broeder (iets speciaals…) werd geserveerd. Dit was heerlijk.

In Medemblik aangekomen hebben we eerst het stationsgebouw met in de wachtkamer een grote kachel bekeken. We kregen ruim een uur om het stadje te bekijken. Met nog twee bekenden ben ik het stadje ingegaan. Het monumentale stadhuis naast het station staat leeg. Het stadhuis zit nu in de vroegere DSB-bank in Wognum. Het was koud, maar bij de binnenhaven waar foto's werden gemaakt, begon de zon door te komen. Om 13.10 uur moesten we verzamelen bij de boot die naar het Buitenmuseum in Enkhuizen voer.

Op de boot was de koffie/lunchtafel voor ons gereserveerd met natuurlijk een kroket. Het was heerlijk en goed verzorgd. Inmiddels scheen de zon volop en konden we ook nog naar buiten op het dek. Er stond geen wind. We zagen twee tweemasters (oude boten). In het Enkhuizer Buitenmuseum kwamen we aan bij de kalkovens. We konden op eigen gelegenheid tot 16.00 uur rondlopen. In 1968 was de kapel van Den Oever het eerste gebouw dat naar het buitenmuseum is overgebracht. Op ieder gebouw is een plaatje met informatie aangebracht. Zo is er een touwslagerij, borstelmakerij, kuiperij, mandenmakerij, stoomwasserij, smederij, snoepwinkeltje, apotheek en nog vele andere gebouwen. Alles is afkomstig uit stadjes en dorpen rond de voormalige Zuiderzee, nu IJsselmeer.

Het was een schitterende dag en ik hoop dat de S.U.S. voor het volgend jaar opnieuw een leuke en mooie tocht kan bedenken. Alsnog heel hartelijk bedankt.

Anja Eeltink winnares met leukste Moederdagfoto

Blije winnares en moeder Anja Eeltink, te midden van kinderen Erica en Marc Foto: Shane Webbe

UITGEEST - Naar aanleiding van de moederdagoproep van De Uitgeester om een foto online te plaatsen met de 'allerliefste moeder', is Anja Eeltink gekozen als winnares. Zij ontving afgelopen zondag, op moederdag, het goed gevulde tijdschriftenpakket. Veel leesplezier Anja!

Hoe neemt de gemeente Uitgeest belangrijke beslissingen?

Door: S. Groet

Keer op keer worden belangrijke beslissingen vlak voor de verkiezingen genomen. In 2002 werd kort voor de verkiezingen besloten dat Uitgeest moest fuseren met Castricum. In 2006 moest er, net voor de verkiezingen, een nieuw dorpsplan komen, waarbij gesproken werd over het bouwen van waterwoningen bij de eendenkooi, en het ope ngraven van de Kooglaan, om er water doorheen te laten lopen. Dit nieuwe dorpsplan is uiteindelijk niet doorgegaan, maar speelde dus wel weer nèt voor de verkiezingen. In 2010 – wederom slechts 5 maanden voor de verkiezingen – moest er gekozen worden voor 'het Noorden' (Alkmaar) of 'het Zuiden' (IJmond). We zaten al decennia bij 'het Zuiden', maar net voor de verkiezingen koos de gemeente nog even snel voor 'het Noorden'. Dit besluit heeft de gemeente Uitgeest tot nog toe al bijna 5 miljoen euro gekost (doordat Uitgeest zich bij Alkmaar moet 'inkopen' en bij de IJmond moet 'uitkopen'). En het einde is nog lang niet in zicht!

En dan nu: een kleine 8 maanden voor de verkiezingen van 2018 moet er een megaschool komen op de IJsbaan, zal er een stuk van onze oude dorpskern verdwijnen en gaat de VIVA Zorggroep weliswaar nieuw bouwen, maar voor demente bejaarden is daarna geen plek meer, die moeten maar naar een andere gemeente verhuizen – daar hebben ze zelf toch niet zo'n erg in en het levert VIVA nu eenmaal meer op. Alles moet snel besloten worden, het liefst zo rond de zomer, als de meeste mensen met vakantie zijn, maar toch in ieder geval nog voor de aankomende verkiezingen 2018. Maar waarom moet die megaschool op het ijsbaanterrein worden gebouwd? Waarom niet gebruik maken van de thans leegstaande Paltrokschool? En waarom moet dat allemaal op zo'n korte termijn besloten worden? Beter is het te besluiten ná de verkiezingen van 2018, zodat de kiezers zich duidelijk op de hoogte kunnen stellen van de verschillende partijstandpunten in deze en goed gefundeerd hun keuze kunnen maken. De UVP is tégen het bebouwen van het ijsbaanterrein, en vóór het uitstellen van deze besluiten tot na de verkiezingen van 2018!

Pancratiuskoor Castricum zingt in parochiekerk Uitgeest

Het R.K. Gemengd Koor Pancratius uit Castricum Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het Rooms-Katholieke Gemengd Koor Pancratius begint zondag 21 mei zijn jaarlijkse uitgaansdag met een bezoek aan de parochiekerk in Uitgeest. Het koor verleent zijn medewerking aan de Hoogmis, die op deze speciale dag om 10.00 uur begint in plaats van 9.00 uur.

Voor deze viering staan de volgende werken op het programma; de 'Missa Brevis in B' van de componist Christopher Tambling. Voorts het 'Tantum Ergo' van Widor en het bekende' Ave Maria' van Caccini. Sinds 1965 bestaat dit koor, dat twee keer in de maand in de Pancratiuskerk zingt. Vanaf 1990 onder leiding van dirigent Joost Doodeman. Organist is Ronald Schollaart. Het koor telt 46 leden, waaronder 14 alten, 7 bassen, 17 sopranen en 8 tenoren. Na deze mooie viering volgt een boeiend programma voor alle koorleden. Kerkkoor Laus Deo – heren – Uitgeest, zingt op deze dag in Castricum om 10.30 uur.

Herenkoor Laus Deo uit Uitgeest Foto: aangeleverd

Voorspeelmiddag cello en vioolleerlingen en lezing kleuterviool

Kleuters leren de beginselen van vioolspelen Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 20 mei is er om 15.30 uur in de Nieuwe Muziekschool Uitgeest een voorspeelmiddag, waar u kunt luisteren naar leerlingen van Martine Belder en Jürgen Rodemeier. Om 14.45 uur is er een interactieve lezing, waarin Jürgen vertelt over de nieuw te starten cursus kleuterviool. Deze is bedoeld voor een groepje drie- tot vijfjarigen, die samen met één van hun ouders, vanaf september, op les mogen komen. Op een speelse manier worden daarbij de beginselen van het vioolspel aangeleerd.

Beide gelegenheden zijn een mooie manier om kennis te maken met de muziekschool en de instrumenten viool of cello. Meer informatie kunt u verkrijgen via de site van de muziekschool, https://www.muziekschooluitgeest.nl of 06-4795 1370.

Rectificatie O'Dreams in Uitgeest

De mannen van O'Dreams Foto: aangeleverd

In het eerder gepubliceerde bericht over O'Dreams, die 27 mei zal optreden in De Zwaan Cultureel, is een foutje geslopen. Het voorverkoopadres moet zijn: www.dezwaancultureel.nl

Maalboek van een poldermolen – 83

De arme duif heeft de aanval van de roofvogel niet overleefd Foto: aangeleverd

Door: Edwin Blok

UITGEEST - In het kader van de veiligheid is gevraagd om met de molens met deelbare roeden niet meer te draaien. De Dog is er één van. Het waarom is duidelijk geworden tijdens een bijeenkomst in Amersfoort.

De bijeenkomst vond plaats bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Peter en ik gingen er heen, samen met de beheerder van de molens van het Hoogheemraadschap. Omdat de gekregen informatie vrij summier was, had ik me geen voorstelling gemaakt van de omvang van het probleem. Tijdens de bijeenkomst bleek het een landelijk probleem. Er waren ongeveer vijftig molens bij betrokken. Het probleem werd door een aantal sprekers toegelicht. De roeden bestaan uit twee delen die in het midden met bouten en moeren aan elkaar gezet zijn. Als alles vastgedraaid is, kan de roede in de askop gestoken worden en de verdere afwerking plaatsvinden.

Bij twee molens met deelbare roeden was tijdens het draaien plotseling een vreemd geluid uit de roeden gekomen. Het bleek dat een bout en moer waren losgegaan. De roede kan je zien als een metalen koker, dus dat maakte een flink rammelend geluid. Dat het losgegaan is, kwam volgens een geleerde van de Technische Universiteit Delft doordat de roededelen op de hoeken zijn gaan bewegen. De bout en moer konden daar niet tegen en braken af. Deze manier van monteren bestaat al ruim tien jaar, dit probleem had zich nog niet eerder voorgedaan. Als oplossing worden een aantal mogelijkheden onderzocht.

Ondanks dat we niet mogen draaien, vervelen we ons niet. Het pad naar de molen vond ik de laatste meter nog niet mooi genoeg. Twee afzetbandjes die ik uit een afvalcontainer gevist had, maakten het plaatje kompleet. Toen dat klaar was, maakte ik nog even een rondje om de molen. Dicht tegen de waterkant vond ik een duif, althans wat er van over was. Een roofvogel had huisgehouden en zich te goed gedaan aan het arme dier. Een aantal dingen vielen me op: vooral de buik was aangedaan, en om de pootjes van het dier zaten een aantal ringetjes. Vier in getal; drie van rubber zonder kenmerk, de vierde van metaal, blauw, met een nummer. Dat heb ik al vaker aan de hand gehad, de ringetjes heb ik toen opgestuurd naar een landelijk bureau. Nu hoeft dat niet meer, op internet is een site waar je het nummer van het ringetje kan invoeren. Er verschijnt dan een telefoonnummer van de eigenaar van de duif. Dat nummer heb ik gebeld en verteld waar de duif gevonden is. Hoopvol vroeg hij of de duif nog in leven was. Toen ik vertelde in wat voor toestand ik de duif aangetroffen had, vond hij het heel jammer.

Van de duif heb ik foto's gemaakt en deze aan een collega van mij laten zien. Hij heeft ook duiven en vertelde dat de kleuren van de rubber ringetjes aangeven of het gaat om een mannetje of vrouwtje. Of uit welk hok de duif komt. Verder kan een duif een wedstrijdring hebben. Die zijn groen en hebben wat elektronica, wat dient voor de registratie van binnenkomst. De dode duif had dat niet. Volgens hem is de duif gepakt door een slechtvalk, dat kon hij zien aan de verwondingen aan de buik. Gruwelijk. Voor de foto heb ik de duif daarom even omgedraaid. Naar mijn idee was het een torenvalk, die heb ik op de molen al vaker gezien. Volgens hem is een duif te groot voor een torenvalk, die heeft liever muizen en ander klein grut. Aan de hand van het nummer op de ring kon hij nagaan dat de duif uit Hoogkarspel kwam. De rubberen ringetjes heb ik aan hem gegeven, die heeft hij al weer hergebruikt.

Als onze eigen molen niet draaien mag, is het heel aanlokkelijk om naar een andere molen toe te gaan. Op het moment dat ik aan het pad bezig was, waren Peter, Sanne en Stan al onderweg naar de Kat. Die draaide op dat moment en ik ben er later ook heen gegaan. Op de Kat heb ik al heel wat uurtjes doorgebracht. Het enige wat ik nog niet wist, was de toestand onder de molen. Bij de Dog zijn er onder de molen vier ruimtes gemaakt, die zijn van elkaar gescheiden door een muur. De ruimtes zijn van buiten af bereikbaar door een deurtje of horen dat te zijn. Bij de Kat waren maar twee deurtjes zichtbaar, en ook nog op een heel andere plaats dan bij de Dog. Er bleken zich daarachter twee ruimtes te bevinden, van een scheidingsmuur geen spoor. In de eerste heeft voorheen een motor gestaan voor de aandrijving van de vijzel. De tweede ruimte was een opbergplaats voor rommel. Toen ik het deurtje open deed, keek ik recht in ogen van een dikke pad die traag een goed heenkomen zocht.

De rest van de middag hebben Stan en ik ons beziggehouden met het afsteken van gras rond de kruipalen en met het maken van een plannetje voor een werkbank. In de molen bleek namelijk een hele verzameling balken en planken te staan die al bestemd waren voor een werkbank. We hebben een proefopstelling gemaakt en daar gaan we de volgende keer mee verder. Terwijl we zo bezig waren, draaide de molen lekker door met de vijzel in zijn werk. Het plaatje was weer kompleet.

Beloning voor 'zuinig licht' bij De Kat

Wethouder Tromp, Molenaar Gerbrand de Vries en directeur Ledsko Marco de Vries Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Als beloning voor de vervanging van de buitenlampen, door energiebesparend voetlicht, bij molen De Kat heeft de gemeente Uitgeest de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens een subsidie van € 2500,- gegeven.

D66-wethouder Antoine Tromp kwam vorige week donderdag naar het molen erf om daar aan molenaar Gerbrand de Vries een 'groencertificaat' uit te reiken. Ook de directeur van de leverancier van de verlichting Marco de Vries van Ledsko uit Uitgeest was daarbij aanwezig. De vrijwilligers van de Suam hebben de nieuwe bekabeling zelf aangelegd. De oude lichtinstallatie had een energieverbruik van 6000 watt, de nieuwe lampen zijn tien keer zo zuinig.

Teer Makelaars krijgt mooie beoordelingen

Het team van Teer Makelaars Uitgeest Foto: aangeleverd

Dat het er soms overspannen aan toe gaat op de regionale, maar ook lokale huizenmarkt zal u niet ontgaan. Het is nu de tijd om uw woning te koop te zetten als u verhuisplannen heeft. Veel vraag en weinig aanbod. Het aanbod dat er is, wordt zeer snel verkocht en bij een goede begeleiding van de makelaar wordt er zelfs al weer boven vraagprijzen geboden.

De makelaars van Teer zijn uitstekend geïnformeerd en begeleiden en adviseren hun klanten altijd met veel aandacht en passie voor het makelaarsvak. "Tevreden opdrachtgevers, daar doen we het voor," zegt Sandra Vessies van het Teer kantoor aan de Middelweg. "Mooie klantbeoordelingen zijn een kroon op ons werk." Makelaars Marit Nieboer en Vanessa Vendel komen graag bij u langs voor een servicegesprek of gratis waardebepaling. "Houd onze website of Facebookpagina in de gaten of loop gewoon binnen voor informatie. De koffie staat klaar."

5 / 20

Akerbouw stelt gerestaureerd Fort Krommeniedijk open voor publiek

Afbeelding: aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 20 mei stelt Akerbouw tussen 10.00 en 13.00 uur Fort Krommeniedijk aan de Lagendijk 22 te Uitgeest open voor publiek.

De afgelopen winter heeft Akerbouw middels een leerling bouwplaats, in opdracht van Stadsherstel Amsterdam, gewerkt aan het Fort bij Krommeniedijk dat nu de naam Fort K'ijk gaat dragen. Fort K'ijk wordt, naar ontwerp van Hooyschuur Architecten, omgebouwd tot een belevingscentrum over Natuur & Landschap in de Stelling van Amsterdam met een woon-werktrainingscentrum voor autistische jongeren.

Naast het Fort wordt ook de, door Piet Hein Eek ontworpen, Fortwachterswoning door Akerbouw gerealiseerd. Tijdens de openstelling zal Stadsherstel Amsterdam een doorlopende presentatie geven en medewerkers van Akerbouw toelichting geven op de bouwwerkzaamheden. Vertegenwoordigers van opleidingscentrum Bouwmensen zullen toelichting geven over opleidingsmogelijkheden. Tevens is er de gelegenheid om je in te schrijven als geïnteresseerde om bij Akerbouw te werken of een opleiding bij Bouwmensen te volgen. Zie http://www.akerbouw.nl/nl-NL/392/dag-van-de-bouw.html

Parkeren
Bij het Fort is parkeergelegenheid gecreëerd, volg de instructies van de verkeersregelaars. Kom bij voorkeur lopend of op de fiets. Parkeren kunt u bijvoorbeeld ook op het parkeerterrein van Lagendijk 33.

Fort Krommeniedijk wordt Fort K'IJK Diverse sneak-preview dagen voor belangstellenden

Fort K'IJK, klaar voor de sneak-previews Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Het bezoekerscentrum Fort K'IJK is een belangrijk cultuurhistorisch monument in het mooie landschappelijke gebied van Uitgeest. Dit jaar organiseert het bezoekerscentrum voor het eerst sneak-preview dagen.

Een jaar geleden startte gedeputeerde Joke Geldhof symbolisch de restauratie van Fort bij Krommeniedijk (een van de 42 forten van Amsterdam). Het fort wordt in opdracht van Stadsherstel verbouwd. Dit alles met financiering van de Provincie Noord-Holland. Stadsherstel stimuleert dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het cultureel erfgoed door dit waar mogelijk open te stellen voor publiek. Provincie Noord-Holland is als UNESCO 'siteholder' verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed.

Opening najaar 2017
In het najaar van 2017 gaan in het fort jongvolwassenen met het Autisme Spectrum Stoornis (ASS) wonen, trainen en werken in de Theeschenkerij en in het bezoekerscentrum. De Heeren van Zorg begeleidt deze weg naar zelfstandigheid. Voor hen is het fort zeer geschikt om te verblijven. Bezoekers kunnen het hele jaar door het fort bezoeken en via de expositie kennis maken met natuur en landschap in de Stelling. Enkele delen van het fort zullen dan helaas niet meer toegankelijk zijn bij excursies.

De lange gang van Fort K'IJK Foto: Anita Webbe

Sneak-preview
Tijdens de openstelling op de zogenaamde 'sneak preview dagen' zal Stadsherstel Amsterdam een doorlopende presentatie geven. Vertegenwoordigers van opleidingscentrum Bouwmensen zullen toelichting geven over de opleidingsmogelijkheden. U kunt meegenieten in een van de zogenaamde sneak-previews op 18 juni, 7 juli, 9 juli en 14 juli.

Aanmelden verplicht
Omdat het terrein nog een bouwplaats is, is aanmelding vooraf verplicht via www.fortkijk.nl. Honden worden niet toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Er is op en rond het fort geen parkeerruimte beschikbaar daarom vragen wij u op de fiets of lopend te komen. Parkeren kunt u bijvoorbeeld bij de parkeerhaven bij Lagendijk 33.

Kijk op www.stellingvanamsterdam.nl en/of www.forten.nl wat er in welk fort te doen is.

Braderie Uitgeest helemaal terug van weggeweest

Afbeelding: aangeleverd

UITGEEST - Het is eindelijk zover: zaterdag 27 mei is de braderie in Uitgeest weer helemaal terug van weggeweest. Er hebben zich velen aangemeld voor de braderie, er staan maar liefst 35 kramen. Hierdoor kan er een verscheidenheid aan producten worden gebracht. Er is zelfs een draaimolen voor de kleintjes en ook speeltuin Kindervreugd is open.

De kramen zijn gevuld met onder andere aardbeien en kersen, sieraden, tassen, make-up, woonaccessoires en kleding. Ook een reisbureau is aanwezig, hapjes van een lokaal restaurant, de peuterspeelzaal en een hobbyclub voor kids. Het belooft een gezellige dag te worden. De braderie is van 10.00 tot 16.00 uur, op het parkeerterrein van de Siro/Marskramer. Geadviseerd wordt om zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Jaarboek 2017 van de Historische Vereniging Oud-Akersloot

Familie Hennes Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Het nieuwe jaarboek van de Historische Vereniging Oud-Akersloot is uit. Vol mooie en afwisselende verhalen over de historie van Akersloot. Rijkelijk voorzien van foto's en bovendien een nummer waar muziek in zit. 'Akersloot en de popmuziek 1980-1995', met muziekbandjes uit Akersloot. Maar liefst twintig bandjes of artiesten uit deze periode zijn beschreven. Verrassend dat er in Akersloot zoveel muzikaal talent op het podium stond. Daarnaast zijn onder andere oude en nieuwe foto's te zien, genomen rond de protestantse kerk. Een groot contrast maar nog wel herkenbaar. Het jaarboek eindigt met de kroniek, met hierin op een rij wat er in 2016 is gepasseerd in Akersloot.

Het jaarboek is ook los verkrijgbaar bij Veldt's Toko of op de woensdagochtend in de werkruimte van de Historische Vereniging Oud-Akersloot aan de Rembrandtsingel naast sporthal De Lelie.

Akersloter muziek De Woodpackers Foto: aangeleverd

Paul Goeman Autoservice

Paul, Vince en Nick voor het bedrijfspand Foto: Arjan Hoogvorst

Molenwerf 34F, 1911 DB Uitgeest. Tel. 0251 - 29 38 29. Website: www.paulgoeman.nl.

UITGEEST - Paul Goeman Autoservice is een modern uitgerust, universeel autobedrijf gespecialiseerd in onder meer apk, aircoservice, onderhoud en reparatie. Met tevens service op het gebied van banden, accu's, uitlaten en tuning. Het bedrijf beschikt over diverse diagnose-apparatuur voor alle denkbare automerken. De bewering dat met deze regels zo'n beetje alles is gezegd, is wat kort door de bocht. Daarom vertelt de eigenaar zelf wat zijn bedrijf zoal kenmerkt.

Terwijl Paul Goeman in de knusse kantine koffie inschenkt, valt meteen de wand sierende foto van een rij rode vrachtauto's op. Het betreft het transportbedrijf van opa Goeman, vroege jaren zeventig. Paul heeft de liefde voor alles met een motor en wielen blijkbaar niet van een vreemde. "Zelf heb ik ook een tijdlang als vrachtwagenchauffeur gewerkt, voordat ik een eigen zaak begon. Inmiddels zit ik al bijna tien jaar met mijn autoservice hier in Uitgeest", vertelt Paul enthousiast. "Een nieuwe mijlpaal is het feit, dat we onlangs erkend Bovag-bedrijf zijn geworden. Toch weer een mooie kroon op het werk."

Alle merken
Al halen Paul Goeman en zijn twee medewerkers ongetwijfeld de meeste voldoening uit de dagelijkse werkzaamheden in hun modern onderkomen aan de Molenwerf. "Naast de reeds genoemde service stellen wij ook alles in het werk om de klant een door hem of haar gewenste auto te kunnen leveren, of het nou om een fonkelnieuw of tweedehands exemplaar gaat. We kunnen desgewenst werkelijk alle merken leveren en importeren zelfs, als dat van toepassing is. Zo kan het zijn dat iemand op een buitenlandse site of mogelijk zelfs ter plekke een prachtige auto heeft gezien, die hij of zij heel graag zou willen kopen. Dan weten wij de juiste wegen te bewandelen om het betreffende voertuig te importeren en na alle formaliteiten én uitvoerige check in fraai glimmende staat aan de klant te leveren. En al mocht iemand er zelf niet aan toekomen, dan gaan wij zelf aan de hand van een zoekopdracht, conform iemands wensen, proberen iets geschikts te vinden. Desnoods bezoek ik iemand thuis, om alle vragen en opties te bespreken."

Bandenmodule
Sinds kort is de website van het bedrijf vernieuwd, met onder andere een uitgebreide bandenmodule. Daarmee kunnen klanten zelf vanuit de stoel online struinen tussen alle merken en typen banden, om het gewenste rubberen schoeisel via enkele eenvoudige digitale stappen ook eigenhandig te bestellen. Dat scheelt een ieder de nodige tijd en moeite.

Naast verkoop vormen met name onderhoud, reparatie (ook van aanhangers) en apk-service de hoofdmoot van Paul Goeman Autoservice. Verder is het bedrijf thuis in vakkundige diagnoses én tuning van allerlei soorten auto's. "Het is voor ons dagelijks een genoegen om voor de klant paraat te staan. Wie weet vestigen we ons ooit nog eens aan een doorgaande weg ergens in Uitgeest, maar dat is toekomstmuziek. Tja, we zijn en blijven vooruitstrevend hè!", aldus Paul Goeman.

Wie jarig is trakteert! Expert Castricum viert feest

De mannen van Expert Castricum met de cadeaukaarten Foto: aangeleverd

Expert heeft dit jaar zijn 50-jarig jubileum. En dat moet gevierd worden volgens Danny de Graaf. Wie vanaf koopzondag 21 mei bij Expert de Graaf zijn aankoop doet, wordt getrakteerd met een Expert Cadeaukaart.

"Op ons verjaardag feestje pakken we echt goed uit. Iedere klant die aan aankoop doet met een bonbedrag boven de €100 euro ontvangt een cadeaukaart waarbij het aankoopbedrag de waarde bepaald. Voor elke €100 die wordt besteed zetten wij €10 euro op de cadeaukaart. Maar let op! Koopt u voor €1000 euro of meer dan verdubbelen wij de waarde van uw cadeaukaart! Dus meer kopen is meer krijgen!"
Danny de Graaf is enthousiast bij het vertellen over de actie. "Bijvoorbeeld, u koopt een led tv van €899. U ontvangt dan een cadeaukaart t.w.v €80 euro. Koopt u hier nu ook een soundbar bij van €149 euro dan wordt het totale bonbedrag €1048 euro en verdubbelen wij de waarde van de cadeaukaart van €100 naar €200 euro!"

Deze actie is geldig op ons hele assortiment* en is ook op EXPERT.NL! Ook online koopt u gewoon vertrouwd dichtbij bij Expert de Graaf in Castricum. De voorwaarden van de actie kunt u ook vinden opwww.expert.nl/expertactie/cadeaukaart-actie.

Maar natuurlijk is iedereen ook welkom vanaf zondag tijdens de oldtimershow bij ons in de straat om te profiteren van deze actie om met het beste advies de juiste voordeel te behalen.

OWCup goed verlopen voor Racingteam Edwin Ott motoren Stijgende lijn tijdens het tweede OWCup evenement

Jeroen Rensel, Rob Juwett en Rintje Ritsma Foto: Erik de Ruijter

UITGEEST/ASSEN - De tweede races voor Racingteam Edwin Ott motoren zijn verreden op 6 mei op het TT circuit van Assen. Het OWCup evenement is goed verlopen met een zevende plaats voor Nick Vlaar in de SuperCup 600 en een vijftiende plaats voor Rob Juwett in de SuperCup 1000.

Na het zoeken naar balans, in de eerste race, was Rob er op gebrand verbetering te vinden in de motor. Rob wist alsnog slechts een 23ste startpositie te bemachtigen, maar had goede hoop om in de race veel goed te maken. Ondertussen ging het voor Nick heel goed in de kwalificaties voor de SuperCup 600, hij liet zien dat hij een stuk sneller was in de eerste sector. Met een tijd van 1:46,4 kwalificeerde hij zich naar een tiende startplek. Tijdens de SuperCup 100 race had Rob een matige start vanaf de 23ste positie. De eerste ronde verliep chaotisch, waardoor meerdere coureurs buiten de baan kwamen en een coureur crashte. Rob werd ingehaald door Jeroen Rensel en later ook Rintje Ritsma, maar Rintje kon hij gelijk weer terug pakken. Rob kreeg meer vertrouwen in de motor om sneller te rijden en hij reed het gat naar Jeroen Rensel dicht. Helaas lag er olie op de baan, waar Rob overheen reed, waardoor hij de motor bijna kwijt was, maar het lukte Rob toch om de YZF-R1 knap in bedwang te houden. Helaas was hij daarna wel de aansluiting kwijt, maar kwam alsnog op een zeer mooie vijftiende positie over de finish.

Nick Vlaar Foto: Erik de Ruijter

De race van de SuperCup 600 volgde gelijk waarin Nick goed uit de startblokken kwam. Na een sterk optreden in de eerste bochtencombinaties had Nick in de eerste ronde ook nog eens twee plekken gewonnen. In de zevende ronde werd de race vroegtijdig afgevlagd door een zware crash, waardoor Nick op de zevende plek eindigde. Nick en het team zien een duidelijke stijgende lijn en willen dit graag voortzetten tijdens de derde race op 3 juni, wederom in Assen.

Met de Boules in de hand komt men door het ganse ...

Door: Mil van Beurden

UITGEEST - Ik zou nu land moeten invullen, zo luid het spreekwoord, maar deze keer wil ik graag de ganse wereld schrijven. Petanque wordt beoefend door zowel recreanten als professionals.

Pétanque is ook bekend over de hele wereld als 'Jeux de Boules' (spel van de ballen). Boule [Bul] is het Franse woord voor een 'kleine bal, kom'. Het kan gespeeld worden door iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, grootte of atletische vaardigheden. Het enige dat nodig is, is de mogelijkheid om te richten, een boule gooien, een open grondruimte, een pétanque uitrusting, die bestaat uit een klein houten doel bal, een set van drie grotere holle metalen ballen per speler; de 'boules', en ... dit is het! De uitdaging is het proberen om het plaatsen- en schietvaardigheden onder de knie te krijgen. Of u nu een beginner of een gevorderde bent, u zult nooit moe worden van het perfectioneren van het spel. Er zijn clubs en toernooien over de hele wereld voor zowel amateurs als gevorderden, die u de kans geven om uw spel te verbeteren en op die manier plezier te krijgen in het spelen. Het is een spannend spel/sport ontstaan in de Provence (Frankrijk) rond 1907, dat al snel enorm populair werd in vele landen in Europa en over de hele wereld. Zelfs in Jakarta, Indonesië (zie foto). Een zeer bekende club is het LA Javanaise.

Maar wat heeft LA Javanaise in Jakarta met Boule Plaisir in Uitgeest met elkaar te maken? Nou, om de eenvoudige reden dat het allebei fanatieke clubs zijn. Alle spelers hebben maar een doel: De wedstrijd winnen! Op de tweede daglichttoernooi kwamen er 24 teams naar Uitgeest om te spelen voor de mooie prijzen. Hiervoor heeft de wedstrijdcommissie weer haar uiterste best gedaan. Met dank. Ook de velden lagen er weer mooi bij (dankzij de accommodatiecommissie) en het was een lust om erop te spelen.

Hier volgen de uitslagen van het tweede daglichttoernooi: 1. Rolf Tijssen en Elzo Bakker 4 + 29, 2. Ellis en Theo Donkersgod 4 + 27, 3. Peter de Wijn en Gerard Schoonen 4 + 24, 4. Gerda Grapedaal en Marco Evelleens 4 + 23

21 mei Ott Motoren teampresentatie

UITGEEST - Voordat de derde race van het seizoen begint, zal eerst de teampresentatie van racingteam Edwin Ott motoren plaatsvinden. Hierbij worden de nieuwe 2017 Yamaha YZF-R6 en YZF-R1 racemotoren gepresenteerd. Tevens zijn de coureurs, monteurs en overige teamleden aanwezig voor al uw vragen.

Zondag 21 mei vanaf 11.00 tot 15.00 uur bent u welkom op Lagendijk 45, 1911 MT Uitgeest. Ook aanwezig op dit evenement: gratis Pit Stop service. Laat de vering van uw motor afstellen door de vakman! Kom gezellig langs met uw motor voor een kopje koffie en krijg passend advies. Elk merk en type motor is welkom!

Routebeschrijving: Helaas stuurt uw navigatie u de verkeerde kant uit. Als u vanaf de Broekpolderweg de T-splitsing tegenkomt, sla dan rechtsaf, en rijd rechtdoor tot u onze blauwe trailer aan uw linkerhand ziet!

Stormvogels E1 veldkampioen

De trotse winnaars beginnen hun feestje Foto: Sander Baars

UITGEEST - Afgelopen zaterdag is de E1 van Stormvogels veldkampioen geworden. De jonge Uitgeesters zouden aan een gelijkspel tegen Groen Geel genoeg hebben om de titel te pakken.

Van zenuwen waren in de beginfase geen sprake, de jeugdige 'vogels' liepen vlot uit naar een 6-0 voorsprong. Meteen scherp en met een hoog baltempo werd er overtuigend gestart. Ondanks de riante voorsprong werd het toch nog ongemeen spannend. Groen Geel wist terug te komen tot 8-7, maar Stormvogels liet zich de titel niet ontnemen. Door nog twee treffers werd er uiteindelijk met 10-7 gewonnen en kon het feestje worden gevierd.

Klaverjassen in Buurtcentrum De Schuilhoek

HEEMSKERK - Op dinsdagavond 23 mei organiseert Welschap Welzijn een gezellige klaverjasavond in Buurtcentrum de Schuilhoek in de Van Bronckhorststraat 1, 1962 TV Heemskerk. Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom. Voor meer informatie: 0251 -253054

Henk Verdonk junior niet te temmen

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef heeft andermaal de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) cup gewonnen.

Het heerlijke weer had een behoorlijk aantal renners en rensters aan de start op Sportcomplex de Cloppenbrugh weten te krijgen. Hiervan was Henk Verdonk junior weer een klasse apart en had dan ook geen bedreiging te duchten van zijn eerste belagers de Bakkummers Alwin Hes en Jan Langeveld, waarvan de eerste door een technisch euvel moest uitstappen. Goed om te zien was het meerijden van de dames Eva Langeveld (dochter van voornoemde Jan) en Femke Mossinkhoff uit Akersloot. Van alleen meerijden was echter geen sprake, Femke legde bij Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan de Hoef het vuur aan de schenen. Zelfs na een valpartijtje kon Mossinkhoff de strijd vervolgen en Verdonk senior in de eindsprint voorblijven.

Uitslag mannen: 1. Henk Verdonk junior Egmond a/d Hoef, 2. Jan Langeveld Bakkum, 3. Henk Jan Verdonk senior Egmond a/d Hoef, 4. Henk Louwe Alkmaar, 5. Boris Eltink Egmond aan Zee. Uitslag vrouwen: 1. Femke Mossinkhoff Akersloot, 2. Eva Langeveld Bakkum.

Annemarie den Boer derde op NK Turnen Almelo

Links Dena Hourik en rechts Marit Mulder Foto: aangeleverd

UITGEEST/ALMELO - Er zat precies een week tussen de halve finale en de Nederlandse Kampioenschappen voor Annemarie den Boer. Op 13 en 14 mei mocht Annemarie den Boer nog één keer zo goed en stabiel mogelijk haar oefening aan de jury te laten zien.

Van de 500 junior turnsters hebben er maar 38 turnsters de finale gehaald en daar was Annemarie er één van. Wat was het spannend. Annemarie begon met sprong en maakte twee mooie sprongen waar ze een 12.250 voor kreeg. Daarna brug en hier turnde ze op safe, voor haar brugoefening kreeg Annemarie een 11.800. Op balk turnde Annemarie een zeer stabiele oefening en kreeg hier het hoogste cijfer van de dag voor, een 12.800. Na drie toestellen stond zij op de eerste plaats.

Als laatste was de vloeroefening en in je achterhoofd denk je: zal het dan toch echt gaan gebeuren? Annemarie stond klaar om te beginnen, maar haar nieuw gebrande cd gaf alleen een piep en verder niets. Nog een keer proberen en weer niets, vlug haar oude cd gepakt en dan na drie keer kon Annemarie eindelijk beginnen, maar de jury was streng en Annemarie kreeg dit keer een lager cijfer dan normaal. Annemarie is gewoon derde van Nederland in haar niveau geworden en Unitas is ontzettend trots en blij met dit geweldige resultaat.

Een trotse Annemarie den Boer op de derde plaats Foto: aangeleverd

De volgende dag had Annemarie nog twee toestelfinales en Annemarie is op beide toestellen als vierde geëindigd. Brug heeft ze geturnd voor wat ze waard was en kwam 0.05 tekort voor een medaille en op balk had ze één wiebel en kwam 0.20 tekort. Er is genoten van een druk en intensief weekend.

Regiofinale
Op 13 mei moesten Marit Mulder en Dena Hourik naar de Goorn voor hun Regiofinale. Adaja Plinck ging mee als trainster. Dena en Marit hebben een goede wedstrijd geturnd en geen grote fouten gemaakt. Alle meisjes zitten qua niveau dicht bij elkaar. Dena kreeg voor haar matoefening een 14.350 en Marit een 13.950. Dena is elfde geworden en Marit veertiende . Het was voor beide turnsters en Adaja een leuke en gezellige wedstrijd.

Wim Rodenburg pakt de laatste Vitessevlucht

Winnaar Wim Rodenburg met een van zijn duiven Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 13 mei moest de beslissing vallen wie de Vitesse-kampioen van 2017 zou worden in de vereniging 'de Vliegende Vleugels'. Met onderling een klein puntenverschil was er nog van alles mogelijk wie dit kampioenschap zou gaan behalen. Maar door relatief veel duiven in concours was de opdracht vroeg te pakken en liefst veel duiven, want de punten lopen met veel duiven niet snel omlaag.

De zesde en tevens laatste Vitesse vlucht werd vervlogen vanuit Quievrain met tien deelnemers tegen 364 duiven en over een afstand van 245 kilometer. Met een verrassende vroege lossing om 08.15 uur vertrokken de duiven met redelijk tot goed weer op de vlieglijn richting de hokken. Reeds om 10.45.05 uur werd de eerste en snelste duif gemeld door Wim Rodenburg in Uitgeest. De snelheid van zijn duif bedroeg 1638,780 meter per minuut, goed voor ruim 98 kilometer per uur.

De uitslag van de eerste vijf deelnemers van zaterdag 13 mei luidt als volgt: 1-6-7-8-9e Wim Rodenburg uit Uitgeest, 2-5-12-23-29e Peter Schellevis uit Uitgeest, 3-1-17-19-34e Piet Groentjes uit Uitgeest, 4-14-20-26-27e Frank Rodenburg uit Uitgeest en 11-13-18-24-31e Dirk de Bruin uit Uitgeest. De taart van deze vlucht gaat dit keer naar de Combinatie J. Hommes & Zonen te Akersloot. De eerste plaats van Wim Rodenburg in de vereniging was tevens goed voor een 6e plaats in het CC 3/A tegen 64 deelnemers met 1574 duiven en een 18e plaats in de gehele Kring 3, tegen 120 deelnemers met 2633 duiven. Volgende week de eerste Midfond Vitesse vlucht vanuit het Franse Pont St. Maxence op circa 388 kilometer.

Eindstand Vitesse; Onaangewezen kampioen: 1e Peter Schellevis 1176.9 punten, 2e Dirk de Bruin 1169.6 punten, en 3e Wim Rodenburg met 1148.2 punten. Aangewezen kampioen: 1e Peter Schellevis 1114.7 punten, 2e Frank Rodenburg 1035.6 punten en 3e Dirk de Bruin met 711.2 punten.

'Het Glorieuze Zesde' behaald eerste titel

Het zesde elftal van FC Uitgeest maakte dit seizoen maar liefst honderd doelpunten Foto: aangeleverd

UITGEEST - FC Uitgeest 6 is kampioen! Afgelopen zondag heeft HGZ (Het Glorieuze Zesde) zijn eerste titel behaald. Met nog drie wedstrijden te gaan, zijn zij niet meer de achterhalen door de concurrentie. Het elftal was, met meer dan honderd gescoorde doelpunten, erg productief dit seizoen.

De solide achterhoede onder leiding van aanvoerder Chiel van Yperen werd tevens de minst gepasseerde verdediging van alle ploegen. Het wel en wee van dit elftal is te volgen op de Facebookpagina van Remko Feitjes.

FC Uitgeest freewheelt naar einde van het seizoen

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Tinus Putter Foto: Marianne Jonker

Door: De Afvallende Bal

UITGEEST - In één van de mindere wedstrijden van het seizoen verloor FC Uitgeest van De Foresters met 1-2. Natuurlijk stond er niets meer op het spel, ontbrak het heilige vuur en was duidelijk te merken dat spelers vergeten waren om na het geweldige kampioensfeest van de vorige week de voetbalschoenen op tijd uit de tas te halen en een opknapbeurt te geven. De wil was er wel, maar echt lukken deed het allemaal niet. Voor De Foresters uit Heiloo gold precies hetzelfde. Ook zij kwamen in de wetenschap dat het een wedstrijd was om des keizers baard.

FC Uitgeest startte met Emiel Sinnige terug in de basis en met Tinus Putter ditmaal op de plaats van de afwezige Nayshel Marchena. Daarnaast hadden Ruud Koedijk en Jordy Duijn een basisplaats gekregen van de goedgemutste trainer Florian Wolf. FC Uitgeest kwam na een bloedeloos eerste kwartier op voorsprong. Wie anders dan Lester Half strafte gepruts in de verdediging van De Foresters genadeloos af met een daverende knal in de hoek. Het spel golfde daarna gezapig heen en weer zonder dat beide partijen tot grote daden kwamen. De tweede helft gaf hetzelfde beeld te zien met aan de kant van FCU twee oplevingen; namelijk prachtige schoten van afstand van eerst Mike Olgers en later Jorn Brouwer. Twee mooie goals, hoewel de laatste na een ongelukkige actie van Jordy Duijn, brachten de ploeg uit Heiloo in de 75e en 76e minuut ineens op een niet verwachte voorsprong. Daarna leken beide partijen het wel te geloven. In de 85e minuut was er het verdiende eerbetoon aan de afscheid nemende Ruud Koedijk in de vorm van een publiekswissel. Daarbij werd de eveneens afscheid nemende Michael Kristel ook betrokken. Twee stilisten, die de afgelopen jaren ieder op hun manier belangrijk zijn geweest voor zowel het eerste als het tweede elftal van FC Uitgeest. Na het laatste fluitsignaal werd er ook nog afscheid genomen van de vertrekkende Lester Half (Odin'59). Lester, het ga je goed aldaar. Verrassend was dat zeer onlangs Joost de Jong besloot te stoppen. Ook hem zien we volgend seizoen niet terug. Erg jammer, want Joost is de afgelopen seizoenen een vaste waarde geweest in het eerste elftal van FC Uitgeest. Respect en waardering daarvoor.

Blije Bakkum en Krookspeler van het seizoen 2016-2017: Mike Olgers Foto: Anita Webbe
Hang en trek Foto: Anita Webbe

Zo kwam er na het laatste fluitsignaal een einde aan een prachtig seizoen, waarin FC Uitgeest kampioen werd en de club terugkeerde waar het thuis hoort, namelijk de Eerste klasse. Dat is een compliment waard aan spelers, de trainersstaf onder leiding van Florian Wolf, de medische begeleiding en de Technische Commissie. De Afvallende Bal heeft het allemaal met plezier beschreven maar de pen is leeg. Wordt vervolgd volgend seizoen.

FC Uitgeest: Koning, Putter, Groen, Vrouwe (75e Yeboah), de Jong, Olgers, E.Sinnige, Smit (45e Brouwer), Koedijk (85e Hoekstra0 , Half, Duijn.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Tinus Putter
Soms is niet op de voorgrond staan, je dienstbaar opstellen in en buiten het veld, accepteren dat je op allerlei posities in het veld verschijnt, degelijk je werk doen en braaf de bal afgeven op het juiste moment, een opsomming van gestapelde kwaliteiten. Voor Tinus is dat alles van toepassing. In deze wedstrijd en in vele andere. De jury heeft hem daarvoor vandaag beloond. Tinus gefeliciteerd.

Bakkum en Krookspeler van het seizoen 2016-2017: Mike Olgers.
Een seizoen is lang en er zijn veel wedstrijden. Bij alle thuiswedstrijden krijgen spelers een beoordeling. Aan het einde van het seizoen rolt daar een gemiddelde uit en een speler met de hoogste score. Dit seizoen valt de eer te beurt aan Mike Olgers. Twintig jaar pas, maar het hele seizoen al spelend als een routinier. Mike is, wat ze in voetbaltaal noemen, een echte 'spelversneller', maar schuwt ook het storende en verdedigende werk niet. Kortom een echte teamplayer met veel individuele kwaliteiten. Mike Olgers Bakkum en Krookspeler van het seizoen 2016-2017. Mike van harte gefeliciteerd.

Stormvogels doet goede zaken

Een solide verdedigend Stormvogels Foto: Jelmer van Dam

UITGEEST - Afgelopen zondag trad Stormvogels aan tegen het Castricumse Helios. Voor de Uitgeesters een belangrijke partij. Bij winst zou een grote stap richting handhaving in de derde klasse kunnen worden gezet, voor Helios stond er niets meer op het spel. Trainer/coach Ton van Duijn kon in deze wedstrijd ook weer een beroep doen op de eerder geschorste Lisa Haije. Zij beloonde haar terugkeer in de basis direct met maar liefst drie goals.

Stormvogels startte voortvarend en wist door een vroege treffer van Ward Betjes in de eerste minuut al op voorsprong te komen. Helios zou op papier sterker moeten zijn, maar daar heeft het gedurende de wedstrijd niets van waargemaakt. De Uitgeesters domineerden van meet af aan en liepen al snel uit naar een 5-2 voorsprong. Van Duijn is een aantal jaren aan Helios verbonden geweest en kent de opponent door en door. In zijn voorbereiding analyseerde hij niet alleen het spel van de Castricummers, maar ook de individuele spelers. Hij stuurde zijn ploeg met specifieke opdrachten het veld op en deze werden prima uitgevoerd. Hoewel Helios scorend nog wel mee kwam, werd hun spel al snel vleugellam gelegd. Bij een stand van 8-6 in het voordeel van onze dorpsgenoten miste Helios een strafworp, waar volop van werd geprofiteerd. Stormvogels liep uit naar een overtuigende 12-7 en ging comfortabel de rust in.

De beginfase van de tweede helft ging naar de tegenstander, deze kroop met twee treffers dichterbij, waarna de zeer sterk spelende Ward Betjes zijn ploeg weer in het zadel hielp. Hoewel Stormvogels duidelijk de bovenliggende partij was, gaf Helios niet op. Na 12 minuten spelen was de stand 14-12 en was het van belang om de marge verder uit te bouwen. Mochten de Castricummers op gelijke hoogte komen, zou de wedstrijd zomaar kunnen kantelen. Zover kwam het echter niet; door scores van Gerard Valkering, Demi Erkelens en Maartje Vermij werd definitief afstand genomen. In een fase waarin discutabele arbitraire beslissingen werden genomen, bleef de ploeg van Van Duijn het hoofd koel houden. Dit leidde uiteindelijk tot een dikverdiende ruime 18-13 overwinning. Door deze zege moet het gek lopen wil de ploeg zich niet in de derde klasse handhaven, hetgeen ook de doelstelling van dit seizoen was.

Doelpunten: Gerard Valkering(5), Ward Betjes(4), Lisa Haije(3), Eveline Nootebos(3), Demi Erkelens(2) en Maartje Vermij(1)

Kantinedames in het zonnetje gezet

De kantinedames hebben wel een bloemetje verdiend Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Voor, tijdens en na afloop van de thuiswedstrijden van FC Uitgeest 1 is het altijd gezellig in het sponsorhome annex bestuurskamer. Voor een belangrijk deel wordt die gezelligheid gebracht door de gastvrouwen (vlnr) Tiny Half, Rina Vredenburg en Lyda van Egmond.

Op de foto hebben ze zojuist een fraai boeket in ontvangst genomen, als dank voor weer een seizoen belangeloze en tomeloze inzet. Dit boeket kregen zij uit handen van Jacob Groen, voorzitter BusinessClus FC Uitgeest. Hij mocht dit doen mede namens de hoofdsponsors De Groot Verzekeringen en WEA Accountants. Nu FC Uitgeest promoveert kijken de tegenstanders uit de 1e klasse al reikhalzend uit naar hun uitwedstrijd aan de Zienlaan. Niet in het minst vanwege de reeds ervaren sfeervolle ambiance in het verleden. Of zouden ze toch in eerste instantie voor de punten komen…

Thema: Zorg en Welzijn

Foto: Marianne Jonker

Beste lezer,

Lente, het seizoen van de bloemetjes, vrolijk tjilpende vogeltjes en schattige lammetjes. Maar ook het seizoen van boom- en graspollen en zonnebrandcrème smeren. Daarover meer in deze Zorg en Welzijn special. In de zorg- en de welzijnssector staat de mens centraal. Kwaliteit van leven. Het 'lekker in je vel zitten' is afhankelijk van zoveel factoren. De een heeft baat bij een brede vorm van zorg, terwijl de ander genoeg heeft aan minimale ondersteuning. In deze special kunt u veel interessante artikelen lezen, allen gericht op Zorg en Welzijn.

Foto: Marianne Jonker

Praktijk Hanneke Visser helpt hooikoortsklachten verminderen

Hanneke Visser kan helpen bij hooikoortsklachten Foto: aangeleverd

We zitten midden in het hooikoortsseizoen. Bomen en grassen geven de bekende verschijnselen: niezen, een loopneus, jeukende ogen en kriebel in de keel. Medicijnen helpen soms om deze symptomen te verlichten, maar kunnen ook weer bijwerkingen geven. Het is niet nodig om met deze klachten te blijven lopen!

In mijn praktijk werk ik met Bioresonantietherapie en acupunctuur. Bij hooikoortsklachten voeg ik daar meestal een of meerdere behandelingen met NAET aan toe. De resultaten zijn goed. Niet alleen ervaren mijn patiënten dat ze minder klachten hebben, ze voelen zich ook een stuk fitter. Van hooikoorts wordt je namelijk enorm moe. Als u denkt dat dit iets voor u zou zijn, neem dan contact op. Ook middenin het hooikoortsseizoen is behandeling mogelijk en zinvol.

Uiteraard kunt u ook met andere gezondheidsproblemen bij mij terecht. U kunt een vrijblijvende afspraak maken om te overleggen wat ik voor u zou kunnen betekenen. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn website: www.acupunctuuruitgeest.nl, of u kunt mij telefonisch benaderen: 06-18224671.

Kinderdagverblijf De Regenboog biedt voorbereiding op basisschool

Lekker kliederen bij Kinderdagverblijf De Regenboog Foto: aangeleverd

Stichting Kinderdagverblijf De Regenboog bestaat alweer meer dan 25 jaar. In een veranderende branche als de kinderopvang is het een fantastische uitdaging in te spelen op de wensen van ouders en passende opvang te bieden binnen de veranderende wet- en regelgeving.

In het verleden bood de Regenboog peuteropvang, maar omdat de vraag terugliep, zijn wij van de horizontale peuteropvang afgestapt. In 2015 merkten wij dat de vraag weer aantrok en zijn wij gestart met de inmiddels zeer succesvolle Bliksem waar wij kinderen vanaf 3 jaar voorbereiden op de basisschool. Sinds begin 2017 bieden wij tevens halve dagopvang op woensdag en vrijdag aan peuters vanaf 2,5 jaar. Voor deze leeftijdcategorie is er intensief contact met scholen in Uitgeest. Zij zijn ook erg enthousiast over de opvang.

Ambulant jongerenwerker Uitgeest: Kim Stolk

Jongerenwerker Kim Stolk Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het mooie weer komt er weer aan, waardoor er meer jongeren op straat zullen zijn. Jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar ontmoeten elkaar op afgesproken plekken of gewoon waar ze elkaar toevallig tegen komen. Ze praten, hangen, vervelen en hebben lol met elkaar, jongeren in die leeftijd horen elkaar op straat te kunnen ontmoeten. Toch veroorzaken zij af en toe overlast voor de omwonenden.

De jongerenwerker op straat houdt contact met deze jongeren en gaat met ze in gesprek. De jongerenwerker bouwt een band op, kent de verschillende culturen en speelt daar op in. Voor overlastmeldingen door jeugd kunt u bellen naar Kim Stolk.

Na een melding neemt de jongerenwerker binnen 48 uur contact op met de groep, die de overlast veroorzaakt, legt de groep uit waar de klacht over gaat (zonder te vertellen waar de melding vandaan komt) en zoekt samen met hen naar een oplossing. Deze koppelt ze terug aan de melder, soms zijn er meerdere gesprekken nodig, maar meestal wordt er toch snel een oplossing gevonden, waarin iedereen zich kan vinden.

Het jongerenwerk werkt nauw samen met netwerkpartners zoals gemeente, wijkagent, sociaal team en scholen. Mocht u overlast met jongeren ervaren, neem dan contact op met Kim Stolk: 06-53487286.

Het Plezier Gedicht

Door: Anouk de Wit

Ik heb mijn werk op het Dijk en Duin terrein, daar kan je altijd jezelf zijn en dat is fijn.
Ik ga er altijd met plezier heen, maar ik niet alleen.
Ook al het personeel die daar werken, dat kan je ook aan ze merken.
Alle gasten genieten ook volop mee en daarom breng ik graag een kopje koffie en thee.
Het is altijd fijn al hebben mensen plezier en dan maakt niets uit op wat voor soort manier.
Plezier is een goed teken en dan maakt het niets uit hoe u het heeft bekeken.
Dus vergeet uw zorgen en verdriet en geniet.
Geniet met alle plezier, dat is wat wij willen hier.

Foto: aangeleverd

De zomer komt er weer aan! En natuurlijk beschermt iedereen zijn/ haar huid tegen de straling van de zon. Maar iets wat helaas vaak vergeten wordt, is het HAAR te beschermen tegen schadelijke UV stralen van de zon. Het is belangrijk goede verzorgende producten te gebruiken voor zomerdagen aan de zee, zwembad, of alleen al het wandelen in de zon. Deze producten gebruik je ter voorkoming van droge haarpunten. Ook willen we graag de kleuring in het haar mooi fris houden, en van het gekleurde haar zoveel mogelijk plezier hebben deze zomer! Dus houd je haar gezond en glanzend!
Kom in de maanden mei en juni naar onze salon in Uitgeest voor een mooi, fris zomers kapsel en korting op Wella producten. Iedere klant krijgt deze maanden 25% korting op onze Wella Professionals Sun Care producten!

Team In 4 Hair Uitgeest

Foto: aangeleverd

Training In Balans helpt vallen voorkomen

Rekken en strekken Foto: aangeleverd

Jaarlijks komen duizenden ouderen in het ziekenhuis terecht ten gevolge van een val. Vooral ernstige botbreuken leiden tot vermindering van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

De groepstraining van veertien weken is erop gericht de kans op vallen te verkleinen, omdat spierkracht en balans worden getraind. Uw zekerheid neemt toe, waardoor u minder snel valt. U krijgt adviezen hoe u het vallen kunt voorkomen, over risicofactoren om te vallen en wat te doen als u toch gevallen bent.

Voor wie?
De cursus is bedoeld voor zelfstandig wonende senioren, die onzeker ter been worden of al eens zijn gevallen en daar wat aan willen doen! Meer weten? Kom naar de informatiebijeenkomst op donderdag 6 juli van 10.30 tot 12.30 uur. Meld u aan via 0251-254161 / 750655. SMC Uitgeest: Zienlaan 3 (De Opmaat), Uitgeest.

Binnen het SMC Uitgeest zijn verschillende disciplines werkzaam, fysiotherapie SMC, Mieke Beerta van Massagecentrum Uitgeest, Anne Harms van De Voedingstuin en pedicure Astrid Jonker.

Rechts Jan Verhallen van Hallux voetexperts Foto: aangeleverd

UITGEEST - Bewegen en wandelen is goed voor iedereen, maar wat als je beperkt wordt door pijn in je voeten, knieën, heupen of laag in de rug? Bij Hallux Podotherapie willen ze de wereld gezonder en gelukkiger maken. "Daarom bieden we voetzorg van A tot de Z van zolen. We hebben een breed scala aan behandelmethodes, zodat je als cliënt altijd met een oplossing naar huis gaat."

Aan het woord is Jan Verhallen van Podotherapie Hallux Noord Holland. Door de uitgebreide voetzorg heeft Hallux zich steeds meer ontwikkeld als voetexpert. Driedimensionaal op maat gemaakte zolen, elegante orthopedische en sinds kort ook speciale FITSslippers waarin de steunzool al in het zoolbed zit verwerkt. Ideaal voor in de zomer of voor in huis.

Sporters
Maar Hallux Podotherapie doet inmiddels wel meer dan dat. Zo kunnen ook sporters terecht voor complete voetzorg. Jan: "Veel sporters krijgen te maken met blessures en met sportpodotherapie kan dat deels of helemaal voorkomen worden. Wij kijken bijvoorbeeld naar het afrollen van de voet en de houding."

Diabetes
Voor mensen met diabetes is voetzorg enorm belangrijk. Ook zij kunnen bij Hallux terecht voor specialistische zorg. "Zo kunnen we de voetrisico's laten dalen. We staan ook in nauw contact met medische pedicures, waardoor we mensen altijd kunnen doorverwijzen voor de beste voetzorg," aldus Jan.

Veilig
"Zelfs voor veiligheids- en werkschoenen hebben wij een oplossing. Wanneer je de zolen van je werkschoenen vervangt voor je steunzolen, dan is de veiligheid niet meer gegarandeerd. Daarom werken we met andere materialen, waardoor de schoenen wel gecertificeerd en dus veilig blijven."

De zomer ligt in het vooruitzicht. Hopelijk kunnen we genieten van een warme en zonnige zomer. Het blijft natuurlijk belangrijk om uw huid goed te beschermen.
In mijn salon verkoop ik twee merken zonbescherming, namelijk Frais Monde en Lumineus. Lumineus heeft een zonproduct zonder chemisch filter en bestaat uit natuurlijke ingrediënten zoals wortelzaadolie en frambooszaadolie.
In mijn salon werk ik met Dr. Spiller en Lumineus, de producten van Lumineus zijn 100% natuurlijk en plantaardig.
U kunt terecht voor gezichtsbehandelingen, hotstone massage, acne behandelingen en kinderfeestjes.
Er zijn regelmatig leuke acties, die per maand veranderen. Nieuw zijn de sieraden van Jozemiek, hippe sieraden in BoHo en Ibiza stijl.
Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op mijn website: www.mooierdan.nl

Mooier DAN, Kooglaan 70 Uitgeest 0612900228

Over gevoeligheden

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Het voorjaar komt eraan! Alles wat leeft gaat bloeien! Bloemen laten zich van hun prachtigste kant zien, vlinders kruipen uit hun cocon, mensen vergeten door de zon even hun zorgen en depressies verdwijnen. Maar mensen met hooikoorts zijn minder gelukkig. Bij hen komt het voorjaar de neus uit!

Hooikoorts
Nog altijd wordt de merkwaardige term hooikoorts gebruikt voor de allergie voor zaadjes van bomen of grassen. Met hooi heeft het niets te maken en koorts krijg je er niet van. Het zijn de zaadjes ('pollen'), die bij zon en een beetje wind ('mooi zeilweer') volop door de lucht zweven en bij mensen met een allergie voor deze pollen een enorme irritatie van de slijmvliezen van hun ogen (jeuk en tranen), neus (niezen, loopneus en verstopping) en luchtwegen (hoesten en piepen) krijgen.

Allergie
Bij een allergie reageert je lijf heftig op een specifiek stofje, waar de meeste mensen totaal ongevoelig voor zijn. Een klein beetje is al voldoende voor een heftige reactie. Wanneer het gaat om een stofje dat de luchtwegen irriteert, is dat vaak seizoensgebonden. Zo zal een boompollenallergie last geven in de maanden februari tot april (dan bloeien bomen) terwijl een graspollenallergie zich openbaart van april tot augustus. Een huisstofmijtallergie geeft de meeste klachten in natte maanden. Dan is het 'lente' voor dit stofbeestje. Maar een allergie voor katten(-huidschilfers) kan natuurlijk het hele jaar voor problemen zorgen. Ook je darmslijmvlies kan allergisch reageren (buikpijn!) op bepaalde voedingsmiddelen. De bekende, maar zeldzame 'glutenallergie' is een voorbeeld. En kappers kunnen 'kapperseczeem' krijgen door bestanddelen van kleurspoeling. Een allergie voor noten of wespengif kan zelfs een shock veroorzaken!

Intolerantie
Het kan echter ook zijn dat de mate, waarin je lijf reageert op iets waar je niet tegen kan, afhangt van de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Dat noemen we dan 'intolerantie'. Gluten (granen), lactose (melkproducten), suikers (zoete producten) en E-nummers (fabrieksvoeding) kunnen zo'n intolerantie veroorzaken. Hoe meer je eet, hoe meer klachten.

Hyperreactiviteit
Tenslotte kun je bovengenoemde irritaties ook krijgen als een versterkte reactie van het lichaam op stoffen, die voor iederéén in meer of mindere mate irritant zijn. Van sigarettenrook bijvoorbeeld, gaat iedereen hoesten, maar de één eerder dan de ander. In dat geval spreken we van hyperreactiviteit (overgevoeligheid). Elke dag weer kunnen allerlei irriterende stoffen dan zorgen voor neusverstopping, astma, eczeem of buikpijn.

Vermijden
Het is in de eerste plaats belangrijk om te vermijden waar je niet tegen kunt. En als dat onvoldoende lukt, kunnen medicijnen verlichting geven. Maar bedenk ook:
Bij intolerantie en hyperreactiviteit is vaak sprake van meerdere oorzakelijke factoren, die de stabiliteit van huid en slijmvliezen ondermijnen. Dat kunnen voedingsstoffen, stoffen in de lucht, maar ook psychische factoren zijn. Het kan heel goed zijn dat je je ergens inwendig vreselijk aan irriteert, maar dat voor jezelf onvoldoende erkent. Als je 'goed in je vel' zit, krijg je minder gauw eczeem. Als je 'ergens benauwd voor' bent, slaat het eerder op je keel of luchtwegen en als je 'ergens mee in je maag zit', ……

Tips:
Een droge huid irriteert eerder dan een vette. Vermijd daarom zeep zoveel mogelijk, maar vet je liever in. Vermijd krabben, draag koele en gladde kleding en focus op iets anders. Jeuk verdwijnt dan meestal snel.
Adem door je neus, dat vinden je longen fijn. De lucht is dan voorverwarmd en vochtig gemaakt. En zit je neus verstopt, dan helpen fysiologische zoutdruppels vaak prima.
Voor hoestprikkels geldt hetzelfde als voor jeuk: Vermijd het, want van hoest komt steeds meer hoest!
Probeer bij regelmatig terugkerende buikpijn uit te vinden, waardoor je buik toch steeds 'zo boos' is. Heb je last van obstipatie of veel lucht? Hebben je darmen wellicht een hekel aan bepaalde voedingsmiddelen?
En erken je inwendige irritaties! Je lijf zal je dankbaar zijn.

Kappersabonnementen bij De Kapsters M/V

Dames van De Kapsters M/V druk aan het werk Foto: aangeleverd

Uniek in onze kapsalon, De Kapsters M/V en regio: Kappersabonnementen!
Zoals de naam doet vermoeden neemt u simpelweg een abonnement op de kapper.
Afhankelijk van welk abonnement u kiest, betekent dit dat uw haar onbeperkt geknipt of gekleurd kan worden.
U weet op deze manier precies waar u aan toe bent en u heeft geen ongewenste pieken meer in uw bestedingspatroon na een bezoek aan de kapper.
Ons kappersabonnement betekent onbeperkt genieten! 365 dagen per jaar verzekerd van een perfecte uitstraling.
Het abonnement voor slimme consumenten, die er altijd verzorgd uit willen zien!

De Kapsters M/V
Middelweg 95
1911EC Uitgeest
Tel 0251-312287
www.dekapstersmv.nl

Kruiwagens

Je kan een prachtig cv hebben, maar niets is beter dan een goede 'kruiwagen'. Familieleden en vrienden, die je helpen bij het verkrijgen van een goede loopbaan. Zo kreeg ik op 16-jarige leeftijd mijn eerste zaterdagbaantje in een schoenenzaak dankzij mijn zus, die daar al werkte.

Hier in Costa Rica is het hebben van 'kruiwagens' nog belangrijker dan in Nederland. Zo kreeg ik hier geen poot aan de grond als onderwijzeres bij het Ministerie van Onderwijs. De cv's die ik inleverde, werden nooit beantwoord en ik merkte, dat ik niet eens in het archief zat van de werkzoekende leerkrachten.

Toen mijn jongste dochter vier jaar werd, kon zij naar een dagverblijf, en ik begon echt actief werk te zoeken. Een maand was ik bezig met zoeken naar advertenties en solliciteerde ik naar allerlei baantjes, maar zonder resultaat.

De klasse docent van mijn zoon Benny had destijds een neef met een privé-taalinstituut, dat een secretaresse nodig had. En daar mocht ik aan de slag dankzij de hulp van deze lerares. Ik werd slecht betaald, maar ik werkte op nog geen 100 meter van het dagverblijf van mijn dochter en ik leerde alle facetten van het vak; van klanten winnen, cursusgeld heffen tot lesgeven. Dus toen uiteindelijk het taalinstituut om financiële redenen gesloten werd, wist ik genoeg. Ik wilde ook zo'n bedrijfje. Maar dan thuis en in het klein, want het huren van het pand en de verschuldigde belastingen hadden het oude bedrijf genekt.

Ik ging op zoek naar een lesmethode. Ik wilde origineel zijn en boeken hebben, die aansluiten bij het bijzonder lage taalniveau van de mensen uit deze omgeving. Ook hier doemde onverwacht een zeer goede vriend op: Carlos, eigenaar van kopieerbedrijf 'Calinga'. Hij kopieerde altijd alles voor mijn oude baas, daar had ik hem leren kennen. Hij had een hele leergang boeken liggen, die de lesstof heel duidelijk aanbood. Ik mocht het allemaal zó meenemen!

En in mijn huidige bedrijfje maak ik ook weer graag gebruik van connecties; bijna de helft van mijn klanten zijn bij mij terecht gekomen dankzij andere tevreden klanten en vrienden.

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Nonstop.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2-weken Schoolradio).
13.00 – 16.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the 70ties & 80ties.
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU – Info Carrousel.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester-gezelligheid en lokale informatie voorop staan.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Gestolen fiets terug
12 mei, 22.45 uur: Stationsplein
Er kwam een melding binnen, dat een vrouw haar gestolen fiets zag staan bij het NS-station. Deze was in december 2016 gestolen. De fiets is overgebracht naar het politiebureau. Toen de vrouw ook daadwerkelijk aan kon tonen dat het haar gestolen fiets betrof, is deze aan haar meegegeven.

Auto van de weg
11 mei, 13.15 uur: Uitgeesterweg
De bestuurster van een personenauto kwam bij het achteruit wegrijden, vanaf een erf, met een voorwiel naast een bruggetje terecht. De auto bleef vervolgens hangen en kon geen kant meer op. Door een takelwagen is de auto weer op de brug getild, waarna deze op eigen kracht weer verder kon. Er was geen schade ontstaan.

Botsing met lichtmast
11 mei, 08.50 uur: Oprit A9
De bestuurster van een personenauto raakte op de oprit naar de A9, door onbekende oorzaak, de macht over het stuur kwijt. Zij raakte vervolgens een lichtmast en kwam na ongeveer 100 meter op de vluchtstrook tot stilstand. De auto raakte dusdanig beschadigd, dat deze moest worden weggesleept.

Ierse avond in café de Bonte Vivant

The Fisherman's Bend and Friends zorgen voor Ierse gezelligheid Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 20 mei zal café de Bonte Vivant wederom omgebouwd worden tot een Ierse Pub.

Op de prachtige Ierse songs van The Fisherman's Bend and Friends kunt u Ierland op zijn best ervaren. Namelijk in de kroeg met Ierse gezelligheid. Tevens wordt er weer de Ierse quiz gehouden. Kom het ervaren bij café de Bonte Vivant aan de middelweg 180 te Uitgeest. Aanvang: 21.00 uur, open vanaf 20.00 uur.

Politie waarschuwt voor bellende internetoplichters

NOORD-HOLLAND – De politie ziet de afgelopen maanden een toename van zogenaamde Microsoftscams. Computergebruikers worden thuis gebeld door mensen die zeggen te bellen namens bijvoorbeeld Microsoft. En dat er een virus op de computer is gevonden. Dit kan dan alleen verwijderd worden door het downloaden van een bestandje, zodat de oplichter op afstand kan meekijken. Trap hier nooit in is de mededeling van Fred Ootes, teamleider Cybercrime van de politie Noord-Holland: "Die bellers laten je een klein bedrag overmaken en zeggen dat ze daarna je computer virus vrij maken. Ze kunnen dan echter al je bankgegevens zien en daar maken deze oplichters dankbaar gebruik van."

Gebrekkig Nederlands
Opvallend is ook dat de bellers vaak vrij gebrekkig Engels spreken. Meestal is dit een indicatie dat het foute boel is, aldus Ootes. De politie in Noord-Holland telt alleen dit jaar al 55 aangiften van dit soort feiten. Dat is een flinke toename ten opzichte van vorig jaar. Mensen die wel gebeld zijn, maar op tijd hebben opgehangen, zijn hierbij niet meegeteld. In een zaak is bijvoorbeeld iemand voor maar liefst 26.000 euro gedupeerd.

Slachtoffers zijn hun geld altijd kwijt, omdat je als gedupeerde zelf de software hebt geïnstalleerd. Fred Ootes: "Ik wil nogmaals benadrukken dat bedrijven als Microsoft nooit met dit soorten vragen met klanten bellen. Word je gebeld met een dergelijk verhaal, hang dan meteen weer op!" De recherche ziet de laatste tijd nog een andere ontwikkeling en dat is dat er niet meer om geld wordt gevraagd, maar om betaling met online waardebonnen van bedrijven als iTunes. Ook in dat geval heb je te maken met oplichters.

Meer informatie
Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op www.politie.nl of door deze link in uw browser te plakken https://www.politie.nl/themas/microsoft-techscam.html

Kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Uitgeest - Akersloot

Zondag 21 mei: 10.00 uur Akersloot, Dielofslaantje. Voorganger Hr. B. van der Bent.