De Uitgeester

22 juni 2016

De Uitgeester 22 juni 2016


Kuilart in De Kuil

Dit schilderij vn Ger Zaagsma is een van de werken die te bewonderen is tijdens de Kuilart-tentoonstelling.

UITGEEST - Stichting De Nieuwe Kuil, organisator van cursussen op het gebied van cultuur, kunst/creativiteit en bewegingleer, houdt van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni 2016 in het cultureel centrum aan de Hogeweg 8 haar traditionele tentoonstelling van werkstukken, die door deelnemers aan de creatieve cursussen zijn gemaakt. De werken zijn te bezichtigen op vrijdag van 19.00 uur tot 21.30 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen zich laten informeren over de nieuwe cursussen, waarvan de meeste in september van start zullen gaan. Dit weekend ligt ook het nieuwe programmaboekje met betrekking tot het seizoen 2016– 2017 klaar. Tevens is er gelegenheid om zich voor de cursussen in te schrijven. Voor meer informatie: www.denieuwekuil.nl of bij of Anneke Heijne, Meerpad 2, Uitgeest. Tel: 0251-311776 of e-mail: anhvrijn@casema.nl.
De Kuilart-tentoonstelling maakt deel uit van de Kunstroute van Uitgeest. De route voert langs een veertiental ateliers en tentoonstellingsruimten in het centrum van Uitgeest. Een informatiefolder over de Kunstroute is vanaf gratis af te halen aan de balie van het gemeentehuis en de bibliotheken in en om Uitgeest. Tevens zal de folder gedurende de Kunstroute bij de deelnemende exposanten, dus ook in het cultureel centrum, beschikbaar zijn.

BUCH-gemeenten scoren boven landelijk gemiddelde

UITGEEST - De gemeente Uitgeest scoort, samen met Bergen, Castricum en Heiloo (BUCH), positief ten opzichte van het landelijk gemiddelde als het gaat om dienstverlening. Dat blijkt uit een onderzoek van 'Waar staat je gemeente'. De colleges hebben de uitkomsten van deze peiling ter kennisname aan de vier gemeenteraden aangeboden. De onderzoeken stelden de beleving van de inwoners en de ondernemers op het gebied van dienstverlening centraal. De resultaten worden besproken in de afzonderlijke raden, waarna zij er in september gezamenlijk over praten.

De vier gemeenten staan aan de vooravond van een ambtelijke samenwerking. Ter voorbereiding op het samengaan op 1 januari 2017 stelden de gemeenteraden voor een zogeheten nulmeting te doen naar de dienstverlening van de gemeenten. Niet alleen onder inwoners, maar ook bij de ondernemers. De resultaten zijn daarmee een ijkpunt voor de ontwikkeling van de kwaliteit van de dienstverlening van de nieuwe organisatie. De landelijke benchmark 'Waarstaatjegemeente.nl' (WSJG) is ingezet als instrument voor het onderzoek. In de peiling vroeg men burgers naar het woon- en leefklimaat (incl. veiligheid), de gemeentelijke dienstverlening, de relatie tussen burgers en de gemeente en welzijn en zorg (incl. gezondheid). Ook was er een ondernemerspeiling waarbij bedrijfsomgeving, gemeentelijke dienstverlening en de relatie tussen ondernemers en de gemeente centraal stonden.

Schoon
De gemeenten doen het in de ogen van hun inwoners over het algemeen goed. Op de meeste onderdelen scoren zij samen hoger dan het landelijk gemiddelde. Vooral op het gebied van de woon- en leefomgeving zijn de cijfers hoger dan elders in het land. Zo vinden de respondenten hun buurt schoon (BUCH: 79%, landelijk: 66%), zijn ze tevreden over de sportvoorzieningen (BUCH: 81%, landelijk: 72%) en voelen zij zich thuis (BUCH: 94%, landelijk: 86%). De gemeenten kunnen winst behalen door buurtinitiatieven meer te ondersteunen (BUCH: 30%, landelijk:34%). De gemeenten krijgen een 6,5 voor de inspanningen om burgers volledig te laten deelnemen aan de samenleving ten opzichte van een 6,3 landelijk. De cijfers voor de algemene dienstverlening zijn vergelijkbaar met het landelijke cijfers. De BUCH-gemeenten scoren net hoger: een 6,8 versus een 6,7.

Het is de bedoeling in 2019 opnieuw een peiling te organiseren in de vier gemeenten. De colleges van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zien in de uitkomsten van de nu gehouden peiling een aantal punten in de dienstverlening waar verbetering mogelijk is. In alle gemeenten was er zowel onder inwoners als ondernemers meer dan voldoende respons. De volledige resultaten worden gepresenteerd op www.waarstaatjegemeente.nl.

SurpriSing verrast met Bloemen

Het 90-koppige koor SurpriSing vierde zijn jubileum met een optreden van Karin Bloemen.

BEVERWIJK. Het 12,5-jarig jubileum van popkoor SurpriSing werd zaterdag 18 juni gevierd met een geweldig optreden samen met Karin Bloemen in een overvol Kennemertheater. Na afloop waren er alleen maar enthousiaste reacties te horen, van de koorleden zelf én van het publiek. Het optreden bestond uit een mix van diverse muziekstijlen, deels samen gezongen met Karin Bloemen: rustige ballads, opzwepende uptempo liedjes en hits van nu, onder leiding van dirigent Michael van Breemen. Zo was er een medley van oude nummers, het prachtig gezongen Hijo de la luna, werd er meegedanst met Get on your feet en To my father's house. Tussen de liedjes door zagen we Karin Bloemen op haar best: met doldwaze sketches, prachtige liedjes en zoals altijd in de mooiste gewaden. 12,5 jaar was voor oprichtster Yvonne de Bree en de rest van het bestuur tevens een mooi moment om plaats te maken voor een geheel nieuw bestuur met frisse ideeën, klaar voor de volgende 12,5 jaar. Want dat het uit negentig leden bestaande koor nog lang niet klaar is met zingen, dat moge duidelijk zijn! (Tekst + foto: Aukje Verlinden)

Zij zijn geslaagd!

Daan: "Met elf vrienden een week naar Lloret de Mar."

UITGEEST - Veel straten in Uitgeest kleurden afgelopen donderdagmiddag rood-wit-blauw. Na het verlossende telefoontje kon bij een groot deel van de examenkandidaten de vlag uit: geslaagd! De Uitgeester sprak met een aantal van deze blije scholieren. We vroegen naar hun plannen voor de vakantie en wat ze na de middelbare school gaan doen.

Goos Duin, 16 jaar, geslaagd voor mavo, Bonhoeffercollege te Castricum. "Ik ga na de vakantie de opleiding game artist doen op het Mediacollege in Amsterdam. In de vakantie ga ik veel werken bij de Deka, en als strandwacht bij de reddingsbrigade in Castricum. Ik ben al op vakantie geweest naar Rhodos."

Dennis Admiraal, 19 jaar, geslaagd voor het vwo, Bonhoeffercollege. "Ik ben heel blij dat ik na zeven jaar geslaagd ben en nu van het Bonhoeffer af kan! Volgend jaar ga ik als ik ingeloot word biomedische wetenschappen studeren aan de UvA in Amsterdam. En in de vakantie ga ik lekker werken bij Bourgondisch Lifestyle in Haarlem. Een erg leuke winkel!"

Merel: "Met mijn vriendinnen naar Lloret."
Dennis: "Blij dat ik na zeven jaar van het Bonhoeffer af kan."
Florine: "Eerst genieten van een extra lange vakantie."
Menno: "Ik hou van entertainen."
Goos: "Nu werken als strandwacht bij de reddingsbrigade in Castricum."

Menno Schellevis 16 jaar, geslaagd voor vmbo-kader, Clusius College in Castricum. "Volgend jaar ga ik een slagersvakopleiding volgen. Ik heb al een baan bij Slagerij De Roode in Heemskerk. De hele vakantie ga ik daar ook werken, ik ga van de zomer niet op vakantie. Ik ben ook DJ maar ik ben niet van plan om er mijn beroep van te maken. Ik hou het er als hobby bij, omdat ik van entertainen houd!"

Florine Ursem, 19 jaar, geslaagd voor het vwo, Bertrand Russel College in Krommenie. "Na zeven leuke jaren op het Bertrand Russel College gezeten te hebben, heb ik donderdag te horen gekregen dat ik mijn vwo-diploma gehaald heb. Met mijn diploma eindelijk op zak ga ik volgend jaar beginnen aan de opleiding pedagogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Eerst genieten van een extra lange vakantie. Na mijn laatste examen heb ik een vriendinnetje opgezocht in New York, dus ik ben al op vakantie geweest. Voor de overige vakantieweken heb ik nog geen plannen, wel ga ik veel werken".

Merel Beentjes, 17 jaar, geslaagd voor de havo, Bonhoeffercollege. "Ik ben geslaagd voor mijn havodiploma, met het profiel Economie & Maatschappij, ik had als keuzevakken Frans en biologie. Ik ga na de zomervakantie naar de pabo op Hogeschool Inholland te Haarlem. Maar eerst ga ik met mijn ouders op vakantie naar Spanje en met mijn vriendinnen naar Lloret, verder werk ik bij de Deen".

Daan Kouijzer, 17 jaar, geslaagd voor de havo, Bonhoeffercollege. "Ik ga volgend jaar media & entertainment management studeren bij Inholland in Haarlem. Ik wil graag iets met films gaan doen. Maar eerst ga ik lekker op vakantie. Met mijn ouders naar Frankrijk en dan nog met elf vrienden een week naar Lloret de Mar. Ik werk nu een paar dagen in de week bij Abonnementenland en Recycling.nl om mijn vakantie bij elkaar te verdienen. Als het mooi weer is vind je mij bij het meer of op het strand, lekker chillen met mijn vrienden en vriendin".

Aan alle geslaagden: van harte gefeliciteerd en veel succes met jullie vervolgopleiding!

Bonhoeffercollege

Gymnasium

Cum Laude geslaagd: Jan Aartsen, Marianne Bakker, Lente Blok, Jonna Brantjes, Jonas van Kappel, Marije de Vos.

Akersloot: Jody Deijlen.
Castricum: Marianna Akhbulatova, Anouk van Amsterdam, Marianne Bakker, Ward Pennink, Marc Visser, Lisa de Vries, Senné Walraven.
Heiloo: Lente Blok, Bart van Schooten.
Limmen: Jonna Brantjes, David Dijkhuis, Manon van Vegten.
Uitgeest: Jan Aartsen, Maricke Flierman, Jonas van Kappel, Yorick Konijn, Rico Reijers, Myrthe Rood, Pepijn Rood, Marije de Vos.

Atheneum

Cum Laude geslaagd: Joos Akkerman, Kirsten Peters, Caya van der Sluis

Akersloot: Thalé Baars, Anne Krom.
Castricum: Youri van den Brink, Remy Broers, Ernst Buijnsters, Iris van Croonenborg, Ilja Deurloo, Mirthe Dijkstra, Loes Glorie, Puck Heerkens, Sammie van der Heijden, Hannah Kleijne, Tim Kok, Karen Koper, Andries Min, Daan Notenboom, Thamar van Overveld, Maaike Raat, Bart Schijen, Daphne Schouten, Jan Tervoort, Bas van der Veer, Salka de Visser, Nadine van Westerop, Adam Zeeman.
Egmond-Binnen: Marlou Bommer, Féline Duindam
Heemskerk: Joos Akkerman, Thom Hollenberg, Jaap van der Kolk, Niek van Noort, Marieke Raspoort.
Heiloo: Maaike Kooiman, Kirsten Peters, Merel Reiche, Caya van der Sluis.
Limmen: Hilde Glorie, Sanne Houweling, Amy de Leeuw, Puck Twisk, Anouk van Vegten.
Uitgeest: Dennis Admiraal, Ilmo van Baarle, Max de Boer, Bram Dekker, Rosa Hersbach, Willem de Jong, Gijs de Koning, Anna Kooiman, Stan Kransberg, Nathalie Luttik, Sara Mannaert, Ljubiša Metikoš, Lottie Morgan, Jelle Mouissie, Jeroen Sassen, Savannah Schouws, Timo Stooker, Luuk Stoops, Stijn van Velzen, Jeffrey Vermeij.

Havo

Cum Laude geslaagd: Jet Groot

Akersloot: Julia Buur.
Alkmaar: Fleur Kuijper.
Beverwijk: Sharon Meijer.
Castricum: Luuk Beentjes, Melanie Beentjes, Tamar Ben-Jacov, Mick Böger, Matthijs Brinkman, Mannus Dekker, Benjamin van Dijk, Lennard Dunselman, Maren de Graaf, Cheyenne Hes, Denise Hoek, Sten Kortekaas, Sander Meijering, Rutger de Nijs, Sonia Rahimi, Sarah Schipper, Joep Smits, Isabel Steenmans, Meriam Ubachs, Jan-Paul de Valk, Rutger Vlaar, Melle Zijp.
Egmond aan den Hoef: Jet Groot.
Egmond-Binnen: Eva Middelburg, Caya Swaag, Anka Swart, Milly Tromp.
Heemskerk: Sophie Drubers, Rick Hollenberg, Jessie Schuijt, Joost Schuyt, Femke Smit, Niek Stoilov.
Heiloo: Salomé Busurashvili, Willemijn de Greef, Femke van der Hout, Wouter Koops, Emmaline Kuin, Allyn van Nooijen, Erick Pepping, Alessandro Smit, Bram van Sorge, Storm Stavenuiter, Brant Teunis, Jonne op de Weegh.
Limmen: Vivian Jak, Isis de Lange, Dirk Ploegaert.
Uitgeest: Sander Admiraal, Fleur Bakkum, Merel Beentjes, Tara van den Berg, Max Berkhout, Esther Betjes, Rick Boergonje, Bryan Bruijns, Kim Buur, Martijn Buur, Jochem van Eerden, Jesse Flierman, Bram Groen, Nick Groen, Jelle de Haan, Martijn Hazendonk, Daphne Heijmans, Youri Heijnis, Floor Hoogeboom, Dante de Jong, Gilles Kingma, Daan Kouijzer, Nicky Legêne, Demi Lievers, Boris Mark, Quinten Nijssen, Nienke van der Pas, Adája Plinck, Esther Rem, Koen Roozendaal, Sara Rozemeijer, Imme Scheffer, Maaike Schenk, Sonny Schuitemaker, Mohamed Siad, Bente Snäll, Jasper Spaans, Eline Šromofský, Michelle Thijn, Kaj Veldhuis, Kevin Welp, Demi de Wit, Anouk Zoon, Eva Zwitser, Jorien Zwitser.

Mavo

Cum Laude geslaagd: Kaia Lubbers

Akersloot: Maud de Groot, Roy Klinkhamer, Carl-Erik Swart, Jarissa Swart, Anne Zonneveld, Marieke Zonneveld.
Assendelft: Anne Dirkson, Ana Kesselaar.
Beverwijk: Bouwe Snijders.
Castricum: Marc Algra, Thirza de Bruin, Sjoerd Dijkman, Emiel Glorie, Max de Graaf, Max de Heus, Hessel van der Horst Jansen, Tjalle Huisinga, Asja Iliasova, Sam Jacobs, Kelvin Jhanjhan, Lucia Jongkind, Rosa-Li Joosten, Donna van der Lem, Chris Lips, Tony Molenaar, Davey Mulder, Björn Naron, Matindi Ngambi, Luuk Sparrius, Joren Weda Egmond-Binnen: Pien Admiraal, Melvin Duine, Jordy Hoogland, Max van Nimwegen, Dewi Zentveld.
Heemskerk: Fleur Bloemhof, Loïs Bregonje, Quinesha van Burgh, Mika van Doorn, Pip Duin, Thomas van der Heide, Luuk Kamphuis, Raweno Klaassens, Noa Koster, Charissa Kuijpers, Mirte van der Leij, Kaia Lubbers, Joyce van der Poel, Lorena Rosic, Ilse Schreuder, Dani Vreeker.
Heiloo: Kim de Boer, Lex van Diepen, Roel Fraase Storm, Senna Jongkind, Roel Komen, Lennart Kops, Ivar de Moor, Rob Poland, Jelle Postma, Yannick Ruiter, Jens Wingelaar.
Limmen: Deva Beerling, Thijs Hageman, Pete Hunnekink, Sidney Schouten.
Uitgeest: Mohammed Abdullatif, Daniëlle Adrichem, Stephan Bakker, Bas Boersen, Gyllion Böhm, Anouk van den Booren, Wencke Bosma, Jennifer Bruin, Gijs Burger, Goos Duin, Annique van den Ende, Jasper Hoppenbrouwers, Fenna van Kooten, Yong Lai, Manon Ligthart, Manon Luijt, Danilo Manese, Bas Mostert, Aron Muijs, Wessel Nijman, Quirine Otte, Max Soek, Timon Wevers, Ashley Zeeuw.

Bewonersparticipatie

In haar boek 'Schone schijn' beschrijft Eveline Lubbers de laakbare streken in de belangenstrijd tussen burgers en grote bedrijven. Naast zaken als intimidatie, infiltratie en sponsoring noemt zij ook de dialoog. "Als het bedrijf met iedereen in gesprek gaat, wekt dat vertrouwen. Volgens analisten is de dialoog momenteel de belangrijkste coöptatietactiek van bedrijven om het verzet tegen hun activiteiten te overwinnen. Deze aanpak werkt volgens het verdeel-en-heersprincipe."
Het lijkt erop dat iets dergelijks nu ook in het openbaar bestuur wordt toegepast. Wat te denken van Commissarissen van de Koning in Noord-Holland en Flevoland die niet schromen om te dreigen met het inzetten van "paardenmiddelen" tegen gemeenten. Of voorzitter te worden van de - door de luchtvaartsector geïnitieerde - vereniging EU Deltametropool? Dat is een lobbyclub die vreemd genoeg optreedt als provinciaal regisseur bij het stapsgewijs doorvoeren van maximale verstedelijking via ov-knooppunten. Frappant is de wijze waarop men via de Omgevingsraad Schiphol (ORS) bewoners en politiek hiervoor listig probeert te paaien.
De door Prorail georganiseerde burgerparticipatie rond de invoering van het mogelijk hoogfrequentspoorproject PHS en een industrieel opstelterrein daarbij ruikt ook naar schone schijn. Voor zowel PHS als het benodigde veiligheidssysteem ERTMS geldt dat de verbetering van de bereikbaarheid en alle baten onvoldoende zijn om de extra kosten te dekken. De projecten kampen met enorme vertraging en problemen. Rijksadviseurs CPB en PBL adviseren daarom om beide projecten uit te stellen tot dat er meer duidelijk is over de ontwikkeling van het reizigersvervoer (bron: Spoorpro.nl). Kortom, focus tijdig op de NS-lijnvoering op dit traject – zoals vermeld in het Verkeersplan - om het open polderlandschap rond Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, het weidevogelgebied, het watersysteem en de boerenbedrijven aldaar (met hun aandeel in onze regionale economie) te behouden. Het zou een goede zaak zijn wanneer de gemeenteraad van Uitgeest de burgerparticipatie die is verbonden aan de Omgevingsvisie Uitgeest 2030 serieus blijft nemen en niet wordt meegesleept in de hierboven vermelde streken, megalomane waanzin en politieke spelletjes.

Bestuur Werkgroep Acties Uitgeest & Omgeving

Ladder of kennis delen via UitgeestDeelt.nl

UITGEEST - Een barbecue, partytent, boot of aanhanger; u hoeft ze niet langer aan te schaffen maar kan ze voortaan lenen via de website UitgeestDeelt.nl. Dit initiatief van Stichting HeelNederlandDeelt heeft als doel de deeleconomie in Nederland verder te bevorderen.

Van inwoners en bedrijven tot sportclubs, scholen en maatschappelijke initiatieven, iedereen kan vanaf nu op deze UitgeestDeelt.nl eenvoudig spullen, gereedschappen, kleding, klusjes, zorgtaken, kennis en nog veel meer tijdelijk lenen of huren van buurtbewoners. Laury Zwart van HeelNederlandDeelt: "We zien dat het onderling lenen, ruilen, helpen of huren met name op lokaal niveau plaatsvindt. Inwoners krijgen daarom via een eigen gemeentelijk deelplatform toegang tot de deeleconomie."

Helpen
Iedereen kan op UitgeestDeelt.nl een gratis account aanmaken en direct starten met het uitlenen, verhuren, weggeven of ruilen van spullen. Zo kan men een zakcentje bijverdienen of juist geld besparen én er worden minder nieuwe producten gekocht. Daarnaast kunnen inwoners elkaar via de lokale deelwebsite beter leren kennen en helpen met een tuinklus, het doen van boodschappen, schilderwerk of andere klussen en zorgtaken. Het onderling delen van allerlei zaken is dus goed voor de portemonnee, de buurt en het milieu.
Om het delen, lenen en ruilen ook veilig te laten verlopen faciliteert de website allerlei services, zoals gebruikersreviews, een huurovereenkomst en veilige online betaling. Daarnaast kan eventueel aanspraak gemaakt worden op het Garantiefonds Deeleconomie in geval van schades die niet door contract of verzekering gedekt zijn.

Lokale helden
Om UitgeestDeelt.nl tot een succes te maken zoekt HeelNederlandDeelt een community-manager die lokaal als een spin in het web het delen gaat activeren. Volgens Laury Zwart valt of staat de website met de aanwezigheid van een lokale held die in zijn of haar gemeente alle inwoners, maatschappelijke initiatieven, wijken, scholen, sportclubs en andere organisaties gaat informeren, verbinden en activeren. Wie dit leuk vindt kan zich aanmelden als community-manager door een e-mail te sturen naar info@heelnederlanddeelt.nl.

Vrijloopzone

Het Uitgeester bestuur heeft besloten dat De Terp tot aan de brug over de Westergeestervaart toegankelijk is voor alleen aangelijnde honden. Dat was altijd vrijloopgebied. Na de brug blijft het vrijloopzone zoals het altijd al is geweest. Dat is nodig, zoals de informatie vanuit het gemeentehuis luidt, "om de kans op overlast door loslopende honden voor de omwonenden tot een minimum te beperken". Jaar en dag hebben de bewoners alhier last van geblaf, geschijt en gepies. En niet te vergeten al die honden die rennen waarbij de toegestane maximale snelheid wordt overschreden. Al met al een wijs besluit na aanpassingen van bebordingen met proefperiode, een informatieve belanghebbende bijeenkomst op het gemeentehuis en een zorgvuldige inventarisatie met resulterend een evaluatie leidend tot dit belangwekkende voorstel, waarop Uitgeests bestuur haar besluit heeft kunnen nemen. De Terp, waar duidelijk blijkt welk overlast de bewoners hebben moeten lijden van de loslopend honden. Dat is nu gelukkig voorbij.
Wij komen uit Drenthe, daar is alles even anders. Daar kun je gewoon vrijlopen. Het is eigenlijk precies anders om. Je mag overal vrijlopen alleen daar waar het niet mag. Hier moet je overal aan de lijn op een paar stukjes na die je hard bevechten moet. We overwegen maar weer naar het oosten te emigreren. Daar hebben ze toch wat meer begrip wat een hond is.

Namens viervoeters Bram en Wally Drent,
Wim Groot

Kienen in De Schuilhoek

HEEMSKERK - Er kan gekiend worden op zondag 26 juni van 14.00 tot 17.00 uur in buurtcentrum De Schuilhoek, Van Bronckhorststraat 1. De kosten zijn € 7,50 voor drie kienrondes en een loterij. De zaal is open om 13.30 en iedereen is welkom. Voor meer info: Ria Zieltjens, tel: 0251-255024.

Zingende vogels en opwaaiende zomerjurken

Vogelbeeld van Joop Koopman.

UITGEEST - Birds are singing in de beeldentuin van Joop Koopman aan De Kuil 3. Speciaal voor de kunstroute 2016 - zie advertentie elders in deze krant - heeft deze keramist een viertal vogels ontworpen die in de tuin kunnen dienen als steun voor de planten. Wilt u ze zien? In de etalage van de dierenkliniek aan de Beatrixlaan staan ze tentoongesteld. Samen met een aantal (kleine) opwaaiende zomerjurken geven ze een indruk van de expositie in het kunstweekend. Tevens zal Thomas Nondh Jansen zijn kinderboek lanceren op zondag om 13.30 uur. Al met al voor u de moeite waard om komend weekend een bezoek te brengen aan De Kuil 3. Geopend van 11.00 tot 17.00 uur op zaterdag en zondag 25 en 26 juni.

Hetty Franzani vertelt over Rwanda

UITGEEST - Hetty Franzani is zaterdag 25 juni te gast in een woord- en gebedviering in de rooms-katholieke kerk. Na haar werkzame leven in het onderwijs liet Franzani haar droom uitkomen. Ze wilde haar kennis en ervaring als leerkracht delen met mensen voor wie welvaart en rijkdom minder vanzelfsprekend zijn. Twee jaar heeft ze geleefd en gewerkt in Rwanda. In de viering van een uur vertelt ze over haar ontmoetingen en ervaringen. Een deel van haar verhaal staat in het teken van het gruwelijke conflict in Rwanda waarbij in 1994 één miljoen mensen werden omgebracht. Het thema van de viering is verzoening. De viering, van Kerk in Beweging, start om 19.00 uur in de parochiekerk aan de Langebuurt. Na afloop is er koffie en thee in De Klop.

Parochie ingepakt

UITGEEST - Het zal veel Uitgeesters in het voorbijgaan allang opgevallen zijn: de Parochie aan de Langebuurt zit momenteel verstopt achter een groot wit doek. Na restauratie van het monumentale Adema-orgel zijn nu herstelwerkzaamheden aan de gevel van de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk (1884) aan de orde. Restauratie kun je het niet noemen; sommige delen worden uit de gevel gehakt en opnieuw gevoegd. (Foto + tekst: Anita Webbe)

5 / 12

25 jaar geleden

Geld voor Blokker-Meijer
Zoals na de commissievergadering verwacht mocht worden, heeft de Gemeenteraad afgelopen donderdag ingestemd met de aankoop van het terrein van Blokker-Meijer voor een bedrag van ƒ 1.725.000,-. Voor nog eens ƒ 355.000,- werden ook de twee aan het terrein aan de Middelweg grenzende woningen gekocht. De huizen worden betrokken bij de toekomstige plannen voor het bedrijventerrein. Ook de andere voorstellen van B&W, respectievelijk kredieten voor de aanschaf van nieuwe geluidsapparatuur voor de vergaderzaal van het nieuwe raadhuis en een nieuw automatiseringsprogramma voor de Sociale Diensten werden aangenomen.

Informatie en nog eens informatie
In maart waren zo'n veertig pas gekozen Hongaarse burgemeesters in Nederland op bezoek. Ze deden ook Uitgeest aan. Bij die gelegenheid werd door de burgemeester van Pincehely het verzoek gedaan aan Uitgeest de jonge democratie in zijn dorp te informeren over bestuurszaken. Van 25 t/m 29 mei brachten burgemeester H.J. Verdier en gemeentesecretaris C.M. Hansen een bezoek aan Hongarije.
Pincehely is een klein boerendorp. Het ligt zo'n 60 km ten zuiden van het bij veel Nederlandse toeristen bekende Balatonmeer. Klein slaat dat meer op de bevolking (3000 zielen) dan op de grondoppervlakte. Gemeentesecretaris Hansen: 'We hebben b.v. een staatslandbouwbedrijf (kolchoze) bezocht, dat alleen al de dubbele oppervlakte van Uitgeest had.'

Kajuit organiseert eigen benefietconcert
Zondag 16 juni moet het allemaal gebeuren. Dan moet jongerencentrum De Kajuit in een klap uit de rode cijfers gehaald worden. Vanaf half vier is de zaal open, en vanaf vier uur treden achtereenvolgens vier bands op. Uitgeester groepen, die belangeloos aan dit hulp-festival meedoen. En dat allemaal om de rampzalige financiële gevolgen van de schade van de inbraak van 8 april jl. weg te werken.
In de nacht van 7 op 8 april verschaften dieven zich met behulp van een auto toegang tot het jongerencentrum aan de Langebuurt naast de rk kerk. Nooit wordt de kas in het gebouw achtergelaten, maar uitgerekend deze keer wel. Maar volgens Erwin Molenaar was dat niet het ergste. 'De hele voorgevel van het gebouw was ontzet en dat moet je meteen repareren.'

Geslaagd voor verkeersdiploma
Maar liefst 109 kinderen van Uitgeester basisscholen hebben als praktisch onderdeel van hun verkeersexamen langs de door de politie uitgezette route gefietst. Daarbij moesten ze o.a. tot tweemaal toe de Geesterweg oversteken en heel goed opletten bij de hoek Verzetstraat/Hogeweg. Niet alle kandidaten deden alles vlekkeloos, maar er vielen geen grote blunders te noteren. De politie is dan ook heel blij te kunnen meedelen, dat alle kinderen geslaagd zijn. Bij dit examen verleende een aantal vrijwilligsters assistentie. Zonder hen was het nooit allemaal gelukt. De politie dankt de dames G. Postma, O.E. Ossendorp, T. van Hoolwerff, W. de Swart, A. Verduin en M. Heeremans heel hartelijk voor het bezetten van hun post langs de route.

Politienieuws

Doorrijden na ongeval
UITGEEST - Een vrouw reed maandag 13 juni om 21.00 uur in Busch en Dam op de fiets achter haar joggende dochter aan. Daar werd zij aangereden door een achteropkomende personenauto. Ze viel hierdoor van haar fiets en kwam terecht in de naastgelegen sloot. Haar dochter tilde haar weer op het droge. De vrouw bleek beide polsen te hebben gebroken. De veroorzaker reed na het ongeval weg zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Diefstal
UITGEEST - Een mobiele telefoon werd 14 juni tussen 15.00 en 18.00 uur ontvreemd in een sportcomplex aan de Zienlaan. De tas waaruit de telefoon werd gehaald lag op de bar.

Aangevallen door honden
UITGEEST - De politie kreeg 14 juni om 9.15 uur een melding dat een man tijdens een man tijdens het uitlaten van zijn hond was aangevallen door twee loslopende honden in de Meidoornstraat. Het slachtoffer van het bijtincident bleek drie flinke bijtwonden te hebben op zijn kuit en bovenbeen. Tevens was hij in zijn hand gebeten. Een van de honden hapte naar het been van de gearriveerde politieagent, waarna zijn broek scheurde. Even later werd een tweede agent aangevallen. Deze trachte tevergeefs door een paar trappen de hond van zich af te houden en was uiteindelijk genoodzaakt een schot te lossen. De hond werd in zijn borst geraakt, waarna beide honden het weiland in liepen. De gewaarschuwde eigenaar heeft de honden aangelijnd en uit het weiland gehaald. Beide honden zijn inbeslaggenomen. Het slachtoffer is voor de behandeling van zijn verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Brandstichting
UITGEEST - Een speeltoestel op het schoolplein van een basisschool aan de Niesvenstraat werd tussen 15 en 16 juni in brand gestoken. Een van de palen raakte beschadigd.

Snelheidscontrole
UITGEEST - Bij een snelheidscontrole 17 juni op de Provincialeweg reden 163 van de 1863 passanten te hard. De hoogste snelheid bedroeg 113 kilometer per uur. Op de Provincialeweg is 80 kilometer per uur toegestaan.

Fietsendiefstal
UITGEEST - Een zilverkleurige herenfiets van het merk Sparta Marathon werd 18 juni ontvreemd vanaf het Stationsplein.

Inbraak
Een man gooide bij de voormalige dierenwinkel aan de Middelweg 16 juni om 13.25 uur een ruit in. Even later werd vermoedelijk door dezelfde persoon bij een snackbar frisdrank en ijs uit een koelkast weggenomen. Bij onderzoek in de omgeving werd de dader niet meer aangetroffen. Twee dagen later werd de man 's avonds om 20.50 uur betrapt bij een bouwkeet op Busch en Dam, waar was ingebroken. De man verklaarde onderdak en eten te zoeken. Hij werd aangehouden en ingesloten.

Overal klinkt muziek

UITGEEST - Leerlingen van De Nieuwe Muziekschool Uitgeest geven komend weekend diverse concerten. Vrijdag 24 juni treden de leerlingen Algemene Muzikale Vorming en de gitaarleerlingen op in dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg 5. Dit concert is van 19.00 uur tot 20.30 uur. De entree is gratis. Een (kleine) vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De andere leerlingen van De Nieuwe Muziekschool Uitgeest geven aanstaande zaterdag 25 juni meerdere concerten tijdens de Kunstroute Uitgeest. Om 12.30 uur treden de leerlingen keyboard en zang op in de protestantse kerk aan de Castricummerweg 2. Om 13.30 uur geven de leerlingen viool, harp en de zanggroep Out Loud een optreden in het gemeentehuis aan de Middelweg 28. Om 14.30 uur verzorgen de leerlingen fluit, piano en cello een concert bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 39. Ook deze concerten zijn gratis toegankelijk. Voor meer informatie over De Nieuwe Muziekschool Uitgeest: www.muziekschooluitgeest.nl, muziekuitgeest@gmail.com of 06-19911026.

Terug in de geschiedenis bij Fort aan Den Ham

Fort aan Den Ham is zondag geopend voor publiek.

UITGEEST - Fort aan Den Ham is zondag 26 juni van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Het fort ligt verborgen achter de spoorlijn en Provincialeweg N203 bij Krommenie, ter hoogte van de 'Krokodil'. Fort aan Den Ham, gebouwd in 1903, behoort tot het Unesco Werelderfgoed en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het is ingericht zoals rond het mobilisatiejaren 1914-1918, met soldatenziekenzaal, officiersverblijven en keuken. Buiten op het forteiland kunt u beide geschutskoepels ontdekken en de beschermende meidoornhaag. Zoek het digitale stempel met de 'Stampions op de Stelling'-app. De Stelling heeft nu al achttien stempels. Als militair museum laat het fort verschillende perioden zien van het soldatenleven in de forten. Het heeft exposities over de Tweede Wereldoorlog, de scouting, de Linie van Beverwijk uit 1800, militaire communicatie et cetera. Ook is er een tentoonstelling over de politionele acties in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1950. Het Nederlands Grammofoon Genootschap zal haar nostalgische afspeelapparatuur tonen en laten horen. De kantine is geopend en er zijn rondleidingen. Alle informatie over het fort en zijn geschiedenis is te vinden op www.fortaandenham.nl.

Bloemenpracht langs de Geesterweg

UITGEEST - Kleine moeite, groot plezier, moeten Margret en Johan de Reus gedacht hebben toen ze vorig jaar wildebloemenzaad strooiden in het losse zand langs de Geesterweg. "Deze bloemen zijn ontsnapt aan de maaimachine van de gemeente", aldus het echtpaar. Een prachtig gezicht. Wat een handje zaadjes al niet kan opleveren.

Ton Scholten Tegels & Sanitair legt de lat hoog

Bob en zijn broer Kick Scholten (niet op de foto) werkten van jongs af aan mee in de zaak.

Ton Scholten Tegels & Sanitair, Westerwerf 2, Uitgeest, (0251) 31 91 01, info@tonscholten.nl, www.tonscholten.nl

Door Anita Webbe

UITGEEST - Alweer 42 jaar is Ton Scholten Tegels & Sanitair een begrip in Uitgeest en wijde omtrek. Bob en zijn broer Kick zijn inmiddels eigenaar van dit dynamische bedrijf. Uitstekende kwaliteit leveren met hoogwaardige producten in elke prijsklasse staat hoog in het vaandel. Dit in 1974 opgerichte familiebedrijf heeft niet altijd aan de Westerwerf 2 gestaan.

Bob Scholten (45): "Mijn ouders Ton en Ineke Scholten zijn begonnen aan de Vrijburglaan 2 in hun garage naast het woonhuis. Moeder runde de winkel en vader deed het tegelwerk. Het bedrijf groeide flink, daarom staken we over naar Vrijburglaan 73 waar we een showroom aan de woning hadden. Later kwam er een magazijn bij en elders in Uitgeest nog wat garageboxen voor opslag. Van jongs af aan gingen Kick en ik mee met de tegelzetters, verzorgden we de pakbonnen en reden op ons twaalfde al met de heftruck op het terrein. Samen sturen we nu een team aan van 34 werknemers; van tegelzetters, loodgieters, servicemonteurs en werkvoorbereiders tot verkoopadministrateurs."

VT Wonen
Fabrikanten weten Ton Scholten Tegels & Sanitair inmiddels heel goed te vinden. Leveranciers willen hun producten graag in deze prachtige showroom zien. "Door vooraanstaande woonmagazines zoals VT Wonen worden we regelmatig benaderd of we iets passends hebben voor hun nieuwe thema qua sanitair en tegels. VT Wonen is trendsetter en sterk in de markt. De VT Wonen-stylisten waarmee wij contact hebben begrijpen het publiek. Wij sloten met hen een dealerovereenkomst en hebben wastafels, baden en tegels onder hun label in onze showroom. Kortom: onze mooie collectie ziet men terug in de bladen. Mensen doen op hun beurt ideeën op in woonmagazines of via Pinterest en komen daarmee in onze showroom. Men raakt enthousiast, zelfs overrompeld door wat wij te bieden hebben. Hier zijn we trots op, ook op de projecten die we doen!"

Meerpad
Momenteel worden mooie projecten gerealiseerd, voornamelijk voor particulieren. Eén daarvan is het Meerpad in Uitgeest. Het nieuw gebouwde plan is bijna klaar. Maar ook voor niet-particulieren zoals Koningsduin in Bakkum, Oranjehof Alkmaar (oude AZ-stadion), een bruidssuite van het Doelen Hotel in Amsterdam en mooi gestylde koffiecorner-units in grote bedrijven en winkels worden gerealiseerd. Bob: "Wij leggen de lat hoog. Het geeft ons veel voldoening om te zien hoe een heel kleine ruimte in een praktische, of een bruine jaren '70 badkamer in een strakke witte ruimte wordt omgetoverd. Met behulp van ons 3D-geanimeerde computerprogramma kunnen we de klant vooraf een goed beeld tonen, hoe de ruimte eruit komt te zien, zelfs met de uitgekozen tegels erin verwerkt, wat ook bijdraagt tot het vertrouwen in de keuze."

Scholten biedt een zeer ruim assortiment van retro tot strak. Op beurzen in Italië wordt nu veel retro gespot. Deze trend komt langzaam overwaaien naar Nederland. Ook bijvoorbeeld de houttegels, niet van echt te onderscheiden, zijn zeer praktisch in onderhoud en momenteel zeer trendy. Voor de regio is Scholten dealer van het Deense merk VIPP en heeft dan ook een ruime collectie van hoogwaardige armaturen, zoals zeepbakjes, pedaalemmers, wastafels en zelfs verlichting! (Tekst + foto: Anita Webbe)

Basiscursus fotografie

Beeld van René Wolters. Foto: René Wolters

HEEMSKERK - Iedereen die wil leren fotograferen kan zich aanmelden voor de basiscursus fotografie in buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1. Deze cursus wordt gegeven door fotograaf René Wolters en start op dinsdag 20 september. Veel mensen zijn gefascineerd door fotografie. Er worden talloze foto's gemaakt en veel prachtige beelden komen voorbij, ook in de media. Maak in deze cursus kennis met je camera en hoe je de instellingen creatief kunt gebruiken. De camera heeft straks geen geheimen meer voor jou en zo til je jouw fotografie naar een hoger plan. Deze basiscursus fotografie is inmiddels een vertrouwd aanbod in het buurtcentrum. De cursus kost € 65,- voor vier dinsdagavonden, 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden en meer informatie via info@fotografie-renewolters.nl.

Winkelier(s) aan het Woord: Het team van Drogisterij Parfumerie Visser

Lyda (links) en Wendy zijn twee van de vaste gezichten van Drogisterij Parfumiere Visser.

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier(s) aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: het team van Drogisterij Parfumerie Visser aan de Middelweg 78.

"Drogisterij Visser is in 1932 gestart in Heemskerk en is sindsdien uitgegroeid tot een begrip in de regio met zeven filialen. Doordat Drogisterij Visser lokaal altijd erg betrokken is kunnen wij onder andere inspelen op de specifieke wensen van de Uitgeester. Ook zijn wij als bedrijf erg gericht op service en advies. Daarom zijn er voor de medewerkers bijvoorbeeld maandelijks cursussen van bekende merken als Solgar, Orthica, New Care, Louis Widmer, Biotherm, Collistar en Clinique om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Ook hebben wij wekelijks leuke aanbiedingen in onze folders, maar daarnaast sturen wij onze vaste klanten ook nog regelmatig persoonsgebonden bonnenboekjes met daarin de allerscherpste aanbiedingen die een maand geldig zijn. Verder lopen er nog wat leuke samenwerking tussen winkeliers onderling. Op dit moment sparen klanten bij de apotheek bijvoorbeeld voor een cadeaubon die bij ons in te leveren is en is de winkeliersvereniging druk bezig om het winkelen en boodschappen doen in Uitgeest leuk te houden. Mede door deze samenwerking en de vele bekende gezichten die wij wekelijks mogen begroeten in de winkel hebben wij het erg naar ons zin in Uitgeest!"

Parlan zoekt nieuwe pleeggezinnen

Pleegouders kunnen door heel gewoon te doen iets bijzonders voor een kind betekenen. In het weekend, vakantie, een paar dagen per week of fulltime. Korte tijd of langer. Sinds eind vorig jaar neemt het aantal aanmeldingen van kinderen voor pleegzorg toe. Meggelien de Weijer, leidinggevende pleegzorg bij Parlan Jeugdhulp: "Waar voorheen vooral jonge kinderen voor pleegzorg werden aangemeld, zien we vanaf eind 2015 een toename van aanmeldingen van kinderen ouder dan tien jaar en broertjes en zusjes die graag bij elkaar blijven. Wij vinden dat kinderen het beste in een veilige en gezonde gezinssituatie kunnen opgroeien. Dat gunnen we deze kinderen ook." Geïnteresseerd? Kom ook naar de infoavond op 4 juli. Meld je aan op www.pleegzorgparlan.nl.

Schoonheidssalon Mooier DAN gaat 100% natuurlijk

Danny van Lieshout-Aarts van schoonheidssalon Mooier DAN laat u graag kennismaken met de natuurlijke producten van Lumineus. Foto: Myrke van der Does

UITGEEST - Natuurlijke huidverzorging is waar steeds meer consumenten om vragen. De toenemende zorg om onze wereld en gezondheid zorgen ervoor dat deze markt zo hard groeit. Om aan deze wens te voldoen heeft schoonheidssalon Mooier DAN sinds kort een nieuwe verzorgingslijn: Lumineus, een duurzaam Nederlands cosmeticamerk met 100% natuurlijke en plantaardige producten op basis van rijstkiemolie. Rijstkiemolie bevat veel goede eigenschappen en wordt, net als de andere hoogwaardige ingrediënten in de Lumineus-producten, gemakkelijk en diep in de huid opgenomen. De producten van Lumineus bevatten geen petrochemische grondstoffen, parabenen, siliconen, allergenen, dierlijke grondstoffen en zijn niet op dieren getest. Er zijn vier productlijnen voor alle huidtypen, inclusief de meest gevoelige huid (parfumvrij!), met verschillende reinigingsproducten, crèmes, maskers, ampullen en een oogserum. Heel bijzonder is de zonnelijn met natuurlijke UV-bescherming, dus zonder chemisch filter. Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak voor een gezichtsbehandeling met Lumineus. Wanneer u na afloop producten voor thuis aanschaft t.w.v.€ 50 ontvangt u een gratis hamamdoek (zolang de voorraad strekt). Voor meer informatie: www.mooierdan.nl, info@mooierdan.nl of 06-12900228.

Uitslagen De Sjoelschijf

UITGEEST/HEEMSKERK - Het lopende seizoen zit erop. De prijswinnaars: A. Robert Pick 30 punten, Jan de Groot 24, Martin Wilson 23; B. Dennis Swart 30, Ank Versnel 26, Ruud van Kalmthout 25; C. Gré de Graaf 29, Frans Ponder 23, Rita Hoogeland 22; D. Gea Meijer 30, Aranka Hooiveld 23, Fokje Hoekman 23. Switch 1,2,3,4: A. Dennis Swart 29, Ruud van Kalmthout 24, Evert Hup 22; B. Frans Ponder 27, Jolanda Breed 22, Sonja Pick 22. De seizoensbeker is voor Dennis Swart (227). Gré de Graaf werd tweede (221), gevolgd door Margriet Duin (215). Op de afsluitavond werd er duo-gesjoeld ofwel koppelen over 16 bakken: Anneke de Groot/Fokje Hoekman 1543, Dennis Swart/Irma Wijntjes 1537, Gea Meijer/Ruud van Kalmthout 1532, Margriet Duin/Frans Ponder 1481, Robert Pick/Trees Knebel 1458. Op 7 september is de eerste sjoelavond van het nieuwe seizoen, met daarna op 10 september het trio-sjoeltoernooi in Den Helder. Op 17 september is er het koppeltoernooi van De Sjoelschijf, er is nog voldoende plaats. Info bij Anneke van den Heuvel (0251-241181). Sjoelvereniging De Sjoelschijf houdt de clubavond elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Elfde estafette- en trimloop Akersloot

Lopers tijdens een eerdere editie van de estafette- en trimloop.

AKERSLOOT - De Akersloter Marathon Klub (AMAK) organiseert zondag 3 juli de elfde estafette- en trimloop. De estafetteloop staat open voor iedereen. Teams van atletiekverenigingen, bedrijfsteams, gelegenheidsteams, familieteams, alsook gemengde teams mogen meedoen. Individuele lopers kunnen meedoen aan de trimloop. De voorinschrijving (alleen voor de estafetteloop) is inmiddels geopend. Voor de snelste estafetteteams per categorie zijn er prijzen beschikbaar. Er kunnen teams van vier lopers meedoen. Zij leggen na elkaar een parcours af van 5,4 kilometer. Na aankomst van de vierde loper, loopt het hele team nog een extra ronde van 3,5 kilometer. De finishtijd van de derde loper geldt vervolgens als de totaaltijd van het team. Het is ook mogelijk om als individuele loper mee te doen aan het evenement. Individuele lopers kunnen maximaal zes keer een ronde van 3,5 kilometer lopen. De start voor de teams is om 10.30 uur, voor de individuele lopers is dit 10.35 uur. De start- en finishlocatie is handbalvereniging Meervogels (tegenover Boschweg 26) in Akersloot. Kleed- en douchegelegenheid zijn aanwezig. Inschrijven (alleen voor de estafette) kan vooraf via www.amak.nu. De kosten zijn € 16,00 per team en kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer NL02INGB0004106770 t.n.v. AMAK Akersloot o.v.v. estafette. Op de dag van het evenement is inschrijven aan de start ook mogelijk. De kosten blijven dan voor de estafette € 16,00 en voor de trimloop is dat € 4,00 (inschrijven alleen op de dag zelf). Informatie via www.amak.nu of 075- 6871474 ('s avonds).

Fietsen met Kennemer Toer Club

CASTRICUM - De Kennemer Toer Club organiseert zondag 3 juli de Landschapstoer. Er is een vrije toertocht over 105 kilometer en een familietocht over 40 kilometer. Deze twee tochten zijn geheel uitgepijld. Inschrijven kan bij Camping Geversduin in Castricum aan de Beverwijkerstraatweg 205 (voor Tom-Tom Hoofdweg, Heemskerk). De start van de 105 kilometer is van 09.00 tot 10.00 uur en de 40 kilometer is van 09.30 tot 10.30 uur. Deelnamekosten 105 km: € 4.00, 40 km: € 3.00. Meer informatie is te vinden op de website www.kennemertc.nl of bij Hein Noom, tel: 0251-315124 tussen 18.00 en 20.00 uur of Jaap Wijntjes tel 0251-212339. Wat route-informatie; de 40 kilometer gaat van Castricum gelijk op met de 105 kilometer tot IJmuiden, hierna gaat deze naar Driehuis en de pont Velsen weer terug naar huis. De 105 km gaat vanuit Castricum via het sluizencomplex naar Noordwijkerhout. Via De Zilk gaat het na de rust weer huiswaarts.

Inschrijven Lands Open Dog Dubbeltoernooi geopend

Het Lands Open Dog Dubbeltoernooi van TV De Dog is al 30 jaar populair bij tennissers uit de regio.

UITGEEST - Tennisvereniging De Dog organiseert voor de dertigste keer het Lands Open Dog Dubbeltoernooi, dat dit jaar wordt gehouden van 13 tot en met 21 augustus. Een lustrumeditie dus van dit regionaal populaire toernooi. Elk jaar zijn er meer inschrijvingen dan de capaciteit bij TV de Dog toelaat en moeten tennissers helaas teleurgesteld worden. Vanwege het lustrumjaar pakt de organisatie dit jaar extra uit om er een ware happening van te maken. Naast het sportieve element staat het toernooi vooral bekend om zijn gezelligheid en gemoedelijke sfeer. De gebruikelijke thema-avonden maken dit jaar plaats voor een 'white lounge', compleet met palmen, zand en loungemuziek van DJ Weizen om het relaxte zomerse strandgevoel op te roepen. Op vrijdagavond 19 augustus is de feestavond met opzwepende Zuid-Amerikaanse ritmes van de zevenmans topformatie Santana Hot Collective, die het publiek trakteert op de grootste successen van Santana. De inschrijving voor het dertigste Lands Open Dog Dubbeltoernooi is inmiddels geopend op www.toernooi.nl en sluit op 10 juli.

Mandemakers flikt het weer

AKERSLOOT - Wim Mandemakers uit Heiloo heeft donderdagavond weer zijn slag geslagen door de wekelijkse rit op Sportcomplex De Cloppenburgh in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam te schrijven. Doordat Wim Mandemakers al heel wat races in de reeksen gewonnen had en door de studieafwezigheid van veelvraat Henk Verdonk junior, was de kans groot dat hij dit keer weer zou gaan scoren. Alkmaarder Ferry Karssen was in staat om het na zijn goede optreden van vorige week Mandemakers moeilijk te gaan maken. Maar zover kwam het niet; Karssen moest uitstappen, omdat hij nog teveel last had van een vorige week opgelopen kwetsuur. Toch moet Wim Mandemakers zich zorgen gaan maken voor de toekomst. Ditmaal was het ook de aanwezigheid van Egmonder Tibor Zwaan die grote indruk maakte. Zwaan mocht zich van de jury, nadat hij te laat aan de start kwam, in het wiel zetten van de direct al leidende Wim Mandemakers, op voorwaarde dat hij zich niet mocht bemoeien met het wedstrijdverloop. Dit leek Zwaan zo makkelijk af te gaan, dat het wat belooft voor de komende weken. De kans bestaat echter ook dat Mandemakers niet het achterste van zijn tong wilde laten zien en daardoor niet tot het gaatje ging met Zwaan in zijn wiel. De komende weken zullen meer licht in de duisternis geven. Driekwart van de Egmondse familie Verdonk maakte het podium compleet.

Uitslag:
1. Wim Mandemakers (Heiloo), 2. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef), 3. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef), 4. Dirk Dekker (Egmond aan Zee), 5. Emiel Prins (Egmond aan Zee), 6. Fred Hink (Heiloo), 7. Bram Houtkoper (Alkmaar), 8. Martin Weijers (Heemskerk), 9. Ton Kramer (Sint-Pancras), 10. Tibor Zwaan (Egmond aan Zee).

Combinatie Kersens-Krom winnen vlucht vanaf Pont St. Maxence

De heren van Comb. Kerssens-Krom wonnen met hun duif de vierde Midfondvlucht van dit seizoen.

UITGEEST - Voor de leden van duivenvereniging De Vliegende Vleugels stond afgelopen zaterdag een Midfondvlucht vanuit Pont St. Maxence op het programma. Echter door slechte weersomstandigheden besloot de lossingcommissie om de lossing uit te stellen naar zondag. Op zaterdag dus géén wedvlucht maar wel de eerste officiële opleer vanuit Bergambacht op ruim 60 km. Maar ook hier problemen met het weer; een front met motregen bleef hangen boven Bergambacht en zo moesten de duiven teruggebracht worden naar een kortere afstand: Alphen a/d Rijn. Vanaf hier duurde het ook nog geruime tijd voordat de jonge duiven 's middags om 15.00 uur konden worden gelost. Prima lossing en een redelijk tot goed verloop zodat 's avonds op een enkeling na de meeste jonge duiven hun eerste vluchtje goed hadden volbracht. Zondagmorgen waren op de losplaats in Frankrijk de omstandigheden prima zodat de oude duiven al redelijk vroeg - om 9.30 uur - konden worden gelost. Het ging om de vierde Mifondvlucht met een afstand van 388 km. Het aantal deelnemers was acht en het aantal ingekorfde duiven honderd stuks. Met ruim 4,5 uur vliegen meldde de snelste duif zich om 14.14.46 uur bij de Combinatie Kerssens-Krom in Akersloot. Hun duif maakte een gemiddelde snelheid van 1380,026 meter per minuut wat goed is voor ruim 82 km per uur. De uitslag van de eerste vijf liefhebbers in de vereniging de Vliegende Vleugels luidt als volgt: 1-10e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot), 2-4-8-9-15e Peter Schellevis (Uitgeest), 3-6-7-11-18e Frank Rodenburg (Uitgeest), 5-12-13-17-20e Hein Berkhout (Uitgeest) en 14-16-22-23e Piet Groentjes (Uitgeest). De taart voor een duif op de laatste plaats in de uitslag gaat deze week naar Hein Berkhout. De attractieprijs van deze week geschonken door Piet Groentjes gaat eveneens naar Hein Berkhout met een van zijn duiven op de vijfde plaats. De eerste plaats van de Comb. Kerssens-Krom was tevens goed voor een 27e plaats in het Rayon B tegen 92 deelnemers met 1267 duiven. Het komende weekend weer een druk vliegprogramma: de tweede Dagfondvlucht vanuit het Franse Bourges (626km) en eerder op de dag de eerste officiële Jongeduivenvlucht vanuit het Belgische Minderhout (123 km).

Plezier

Plezier heeft iedereen op zijn eigen manier.
De een heeft plezier met z'n huisdier,
de ander heeft plezier om in de stad te lopen en kleding te kopen.
De een heeft weer dat 'ie plezierig van sport wordt.
Zo kun je nog meer dingen kwijt, maar plezier is zogezegd gezelligheid.
Plezier komt ook wel uit een klein hoekje, zoals je brengt je opa en oma een bezoekje.
Of je hebt een fijne werkdag achter de rug, en gaat weer fijn naar huis terug,
en fluit er een liedje uit, of je zingt een liedje volop in de zon, omdat je dag zo goed begon,
en dat je werkdag ook eindigt met een glimlach.
Iedereen verdient plezier en dan op zijn eigen manier.
Maakt niet uit wat, al heb je maar plezier gehad.

Anouk

Uitgeester kunsthistorica Aagje Gosliga Uitgeest werkte mee aan restauratie Huis Barnaart Terug in de tijd met vergulde lijsten en goudkleurig behang

Kunsthistorica Aagje Gosliga.

Door Anita Webbe

UITGEEST - Aan een van de meest spectaculaire restauraties van de afgelopen jaren: Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht 7 in Haarlem mocht de Uitgeestse Aagje Gosliga meewerken. Zij was als kunsthistorica en archiefonderzoeker nauw bij de anderhalfjaar durende restauratie betrokken. Het imposante huis, gebouwd tussen 1803 en 1807, heeft een van de best bewaarde Empire-interieurs (Napoleon-stijl) van ons land.

Willem Philip Barnaart erfde op jonge leeftijd een enorm familiefortuin en liet dit prachtige herenhuis bouwen. Naast burgemeester van Haarlem was hij ook kamerheer van Koning Lodewijk Napoleon. Hij pronkte graag met zijn rijkdom en volgde de laatste Franse mode. Dit is allemaal nog terug te zien aan de vergulde lijsten, goudkleurig behang en bijpassend meubilair. Vanaf 1857 Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het pand de ambtswoning van de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland. 95 jaar geleden werd dit prachtige herenhuis eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. Deze vereniging koopt monumentale panden voor een symbolisch bedrag, restaureert en verhuurt kamers voor bijvoorbeeld een concert of diner. De vereniging is dan ook de opdrachtgever geweest voor deze restauratie.

Etrurische kamer. Foto: Anke van Goor
Huis Barnaart. Foto: Arjan Bronkhorst

Stoffeerder
Aagje (35) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte aan een scriptie museumstudies over Joseph Cuel die als stoffeerder gewerkt heeft voor Napoleon Bonaparte. Aagje: ,,Ik heb mijn werk gemaakt van archiefonderzoek voor reparaties. Er zijn niet veel mensen die dit doen. Ik was benaderd om onderzoek te doen naar het Empire-interieur. Ik werkte mee aan vooronderzoek, beantwoordde vragen, beargumenteerde beslissingen en verzamelde bewijzen op basis van mijn archiefonderzoek. Maandelijks hadden we overleg met de specialisten, een team van archiefmedewerkers restauratieschilders, timmerlieden, interieur- en stoffenspecialisten. Ik werkte samen met stoffenspecialist Anke van Goor aan het rapport. Zij heeft een uitgebreid stoffenarchief met de materialen uit die tijd. Je komt tot nieuwe inzichten naar gelang het hele proces. Het feit dat de materialen al tweehonderd jaar in het huis aanwezig waren, was al bijzonder. Zijde is een natuurlijk materiaal dat verkleurt en vergaat. In het archief bleek de stof beter geconserveerd te zijn, dus op basis van haar vergelijkbaar archiefmateriaal werden de zijden stoffen nagemaakt. Het onderzoek, de staat op basis van studie en kennis in kaart brengen, ontdekken van verborgen details en de begroting maakte deze opdracht best spannend!"

Gouden wandbespanning
Er zijn wel meer huizen met belijsting en wandbespanning maar dit monumentale pand was zeldzaam compleet en origineel. Zelfs de bouwtekeningen zijn bewaard gebleven. Het monument bestaat uit één appartement en vier kantoorruimten. De schouw, de historische keuken, deuren en plafonds van deze zijn nog in originele staat. De bestbewaarde originele ruimten zijn de salon met gouden wandbespanning en schitterende gedrapeerde gordijnen, de antichambre ofwel voorkamer waar alleen de omlijsting van de wand aanwezig was en de eetzaal met een wandafwerking van marmerimitatie. Op basis van het ontdekken, grondig onderzoeken van onder andere afgekrabde verf en stukjes achtergebleven behang is in de antichambre nu een roze met blauwe zijden wandbespanning aangebracht. Alles bij elkaar maakte dit de restauratie erg duur. Aagje: "Het budget laat het niet toe om alles volledig te reconstrueren, maar een goede impressie op basis van hoe het er ooit uitgezien moet hebben is zeker zichtbaar. Het pand heeft zijn originaliteit grotendeels weten te behouden." De Uitgeestse is van plan in de nabije toekomst te promoveren op stoffeerders uit de laat 17e tot en met begin 19e eeuw. "Ooit zou ik nog wel eens zo'n project als Huize Barnaart willen doen. In Uitgeest staan ook genoeg historische panden waar vast genoeg over te onderzoeken en te vertellen is!"

Huis Barnaart is te bezichtigen op open monumentendagen en op afspraak tegen vergoeding. De zalen die gerestaureerd zijn kunnen worden afgehuurd geboekt voor bijvoorbeeld een concert of diner. Voor meer info: www.HendrickdeKeyser.nl.

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

REGIO - Van 11 tot en met 17 september 2016 is de jaarlijkse collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds. In deze week zetten vrijwilligers door heel Nederland zich in voor de strijd tegen spierziekten. Het Prinses Beatrix Spierfonds krijgt geen overheidssteun en is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Het fonds zoekt in de regio nog tientallen extra collectanten.

"Met de opbrengst van de collecte kunnen we een behandeling voor spierziekten dichterbij brengen. Voor één spierziekte hebben we een levensreddend medicijn gevonden en voor een aantal andere staan we aan de vooravond van een doorbraak. Met maar twee uur per jaar kunnen we samen het verschil maken voor mensen met een spierziekten", aldus Marja Beukers, regiomanager collecte bij het fonds.

Leven
Spieren zitten overal in je lichaam. Je gebruikt ze voor alles: lopen, lachen, zoenen, ademen. Eén op de tachtig mensen in Nederland heeft een spierziekte. De meeste spierziekten zijn progressief en een groot deel van de mensen met een spierziekte komt op jonge leeftijd in een rolstoel terecht. Sommige spierziekten zijn dodelijk, sommige erfelijk, en allemaal hebben ze een verlammend effect op de spieren en dus op het hele lichaam. Een ziekte die de spieren aantast, tast het hele leven aan en daarmee het hele leven van een persoon en het leven van de mensen om die persoon heen. Beukers: "Een levensreddend medicijn, technologie die de kwaliteit van leven verhoogt, hoop voor ouders en een beetje meer begrip in het dagelijkse leven, daar doen we het voor. En met uw hulp kunnen we dat blijven doen. Zo komen we samen een stapje dichterbij ons doel, alle spierziekten de wereld uit!"

Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich aanmelden via 070-3607607, collecte@spierfonds.nl of www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collecte.