De Uitgeester

3 oktober 2018

De Uitgeester 3 oktober 2018


1.000 euro voor Stichting Hertenpark Uitgeest

Op de foto v.l.n.r. Kees Kaandorp (teammanager Afval), Thea Kater en Jeanet Bleker (bestuursleden Stichting Hertenpark Uitgeest en Richard Dekker (beheerder Afvalbrengstation). Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Stichting Hertenpark Uitgeest ontving uit handen van Kees Kaandorp (teammanager Afval) namens Wecycle een sponsorcheque van 1.000 euro. Thea Kater en Jeanet Bleker, beiden bestuurslid van de Stichting, namen de cheque in ontvangst.

Inwoners van Uitgeest hebben hun best gedaan. Van alle ruim 250 deelnemende gemeenten is Uitgeest op de 16e plaats geëindigd. Teammanager Afval, Kees Kaandorp: "Dit is een prachtige prestatie. Met deze actie willen wij het inzamelen van e-waste stimuleren. Van de ingeleverde kleine apparaten wordt ruim 80% gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Het is belangrijk bewust om te gaan met grondstoffen zodat we hiermee een bijdrage leveren aan een beter milieu. De hoop is dan ook dat na de inzamelactie de apparaten met een stekker en spaarlampen belanden bij het afvalbrengstation."

Met het geld gaat de Stichting de wei van het park aanpakken zodat de dieren weer van een droge weide kunnen genieten. Het Hertenpark, dat vlakbij station Uitgeest ligt, is opgericht in 1964 en wordt vanaf de eerste dag volledig gerund door vrijwilligers. Naast de herten lopen er ook andere dieren rond. Dagelijks kan iedereen genieten van ezels, geiten, schapen, eenden, nandoes, ganzen, kalkoenen, varkens, kippen en nog veel meer dieren.

Het is weer voorbij die mooie zomer…

Na een zomer hard werken is het nu tijd voor de 'winterslaap'. Foto: De Florijn

UITGEEST - IJswinkel De Florijn heeft de deuren gesloten. Daarmee weet Uitgeest één ding zeker: de zomer is definitief voorbij.

De weergoden waren uitbater Dolf donderdag goed gezind. Op de laatste verkoopdag scheen de zon volop en leek het wel even op en top zomer. De laatste bakken ijs lagen in de vitrine en dat lieten veel Uitgeesters niet onopgemerkt voorbijgaan. Veel dorpsgenoten gingen nog één keer langs voor een ijsje en om de uitbater een 'fijne winterslaap' te wensen, zoals hij dat zelf noemt. In februari gaat De Florijn weer open. En dan weet Uitgeest één ding zeker: de winter is voorbij. Maar zover is het nog lang niet…

Nieuw raadslid Progressief Uitgeest

Nieuw raadslid Arthur de Swart samen met de burgemeester. Foto: Lucia Rodenburg

UITGEEST - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 27 september werd Arthur de Swart geïnstalleerd als nieuw raadslid voor de Progressief Uitgeest. Hij neemt de plaats in van mevrouw Breeuwer, die na 8 jaar afscheid neemt van de raad.

Burgemeester Verkleij sprak haar dank uit voor de inzet van Breeuwer in de afgelopen jaren. "U bent vooral actief geweest in de commissie Samenlevingszaken. We kennen u als een sociaal en betrokken persoon. Dat zijn goede eigenschappen, blijf die inzetten voor de maatschappij op welke manier ook. Bedankt namens de raad en de inwoners van Uitgeest." Daarna legde de heer De Swart de eed af en mocht hij plaatsnemen in de raad. Lees het verslag van de raadsvergadering op pagina...

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 3 oktober 18.45 uur: Rozenkransgebed i.v.m. de Mariamaand en daarna om 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 5 oktober 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 7 oktober 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"En dan heb je van die lolbroeken die je doodleuk zeggen dat we hun oefening twintig keer achter elkaar moeten doen."

Vrijdag 28 september 2018

Hannie haalde mij op om me vervolgens af te zetten bij Thuisbij. We haalden onderweg Nel op. Altijd een gezellige klant voor in de Thuisbij-taxi. Nel zit nooit om een gympje en om een praatje verlegen. Het eerste uur van Thuisbij werd gevuld met koffie- en theedrinken plus wachten op Marrigje. Dat gaat altijd kalmpjes aan. Ik doe altijd mijn best maar niet te gek. Dat moet ik altijd later bezuren. Mijn sterkste punt is opstaan, armpjes naar voren strekken en weer zitten gaan. We doen onze oefeningen altijd trouw. Ik doe mijn oefeningen goed mee, het is niet vrij van eigenbelang. Het is altijd ergens goed voor. En we mogen op eigen initiatief van de juf even pauzeren.

We mogen om het leuk te maken van tijd tot tijd een oefening voordoen en de groep vragen die oefening mee te doen. Daarbij is altijd de vraag hoe vaak wij die oefening steeds achter elkaar doen. En dan heb je van die lolbroeken die je doodleuk zeggen dat we hun oefening twintig keer achter elkaar moeten doen. We deden onze gymoefening deze ochtend zo trouw dat juf Marrigje op haar beurt zo tevreden was dat we eerder vrij kregen. We kregen dus onze vaste beloning – glaasje limonade – eerder dan gewoonlijk.

Hannie reed ons naar huis. Ik stootte met de rolstoel tegen de stoeprand. Toen we thuiskwamen, kletterde een van de voetsteunen op de vloer van het appartement. Ik peuterde net zo lang tot ik die ene voetsteun los in mijn hand had. En die kreeg ik natuurlijk nooit meer vast. Ten einde raad telefoneerde ik mijn duwer At. Die had de voetsteun tenslotte ook tijdens de dokterswandeling weer – tijdelijk blijkt nu – vast gekregen, en moest het nu ook maar weer maken. Dat lukte wonder boven wonder. Tevens een gesprek met Ilona gehad over het einde/gebruik van de auto naar Thuisbij. Dat wordt voor de dames chauffeuses te zwaar. Ik blijf wel gebruikmaken van Thuisbij, maar niet van het vervoer ernaartoe. Ik wil nog wel gehaald en gebracht worden, maar dan in de rolstoel. Mocht het weder te gek worden, dan wacht ik gewoon tot het minder gek wordt. Ik heb sinds vandaag een nieuw jack, water- en winddicht, dus wat kan me gebeuren.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Gemeente bedankt vrijwilligers

UITGEEST - Inwoners van de gemeente Uitgeest die actief zijn als vrijwilliger krijgen van 3 t/m 11 november een bedankje voor hun werk. Het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest en Stichting Welzijn Castricum organiseren samen met de gemeente Uitgeest tal van gratis workshops, rondleidingen en voorstellingen onder het motto 'Vrijwilligers Bedankt!'

Het aanbod varieert van wandelingen, sport en spel tot kookworkshops en filmvoorstellingen. De actie is een 'dankjewel' voor al het werk dat vrijwilligers verzetten en waarvan inwoners in de gemeenten profiteren. Op de website www.vrijwilligers-bedankt.nl staat het complete overzicht van de activiteiten. Vrijwilligers kunnen zich daar tot en met 29 oktober inschrijven.

Collectanten in Uitgeest halen 3.250 euro op voor Nierstichting

UITGEEST - Van 16 tot en met 22 oktober collecteerden ruim 60.000 vrijwilligers voor de Nierstichting. Dit leverde in Uitgeest ruim € 3.250 op.

De Nierstichting zet zich in om nierziekten te kunnen genezen. De stichting wil voorkomen dat nierpatiënten afhankelijk worden van dialyse of transplantatie om in leven te blijven. Donaties zijn de enige bron van inkomsten van de Nierstichting. Het ontvangt namelijk geen structurele subsidie van de overheid. "De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting," benadrukt Eric Hegeman, collectecoördinator van de Nierstichting in Uitgeest. "Wij bedanken alle collectanten dan ook hartelijk voor hun vrijwillige inzet en donateurs voor hun steun. Wij zijn ontzettend blij met deze opbrengst. Want elke bijdrage helpt om nierpatiënten hun leven terug te geven."

Uitgeest heeft eigen Wandelgroep

UITGEEST - Sinds kort heeft Uitgeest een eigen Wandelgroep. Iedereen is welkom om te wandelen met Wandelgroep Uitgeest: "Jong en oud, dik en dun, met of zonder hond: iedereen is welkom."

In de Facebookgroep (Wandelgroep Uitgeest) kan iedereen een eigen wandeling organiseren door een bericht te plaatsen. Hierin vermeldt de organisator datum, tijdstip, verzamelplaats en lengte van de wandeling. Mensen die mee willen wandelen reageren op dit bericht en op die manier komen wandelaars bij elkaar. De eerste wandeling vond op donderdag 27 september plaats. Deze begon om 19.00 uur bij de pomp voor het Regthuys. Nieuwe wandelingen verschijnen op de Facebookpagina.

Advocatenkantoor Lewin krijgt versterking

We zijn verheugd te kunnen melden dat mr. Tamara Koenders zich per 1 oktober 2018 als advocaat bij ons kantoor heeft aangesloten. Met de komst van Tamara hebben we ons team uitgebreid en zijn we nu met z'n vijven.

Tamara Koenders
Tamara heeft in 2012 de master Arbeidsrecht aan de UvA afgerond. Daarna werkte zij vijfenhalf jaar op een advocatenkantoor in Landsmeer, waar zij zich overwegend heeft toegelegd op het arbeidsrecht. Tamara beoefent in haar vrije tijd met veel plezier waterpolo. Haar energieke sportmentaliteit gebruikt zij ook in de rechtszaal en tijdens onderhandelingen voor werkgevers of werknemers.

Arbeidsrechtspecialisten en arbeidsmediation
Met de komst van Tamara ligt de nadruk nog meer op het arbeidsrecht, het rechtsgebied waarin wij gespecialiseerd zijn. U kunt bij ons terecht voor collectieve of individuele ontslagzaken, loonvorderingen en allerlei vragen die spelen tussen werkgevers en werknemers. Wij hebben ook model-arbeidsovereenkomsten en model-protocollen (ziekteverzuim, e-mail en internet, en meer) voor werkgevers ontwikkeld.

Daarnaast hebben wij in de afgelopen jaren ruime ervaring gekregen met arbeidsmediation. Bij mediation vinden een werkgever en een werknemer samen een oplossing voor de problemen die zij in de arbeidsverhouding ervaren, zonder dat zij zich laten vertegenwoordigen door advocaten of dat de rechtbank een beslissing moet nemen.

Seminar over de grenzen van de privacy in het arbeidsrecht
U kunt Tamara per e-mail bereiken via het adres: koenders@advocaatlewin.nl. Wilt u Tamara in actie zien? Dat kan op donderdag 22 november 2018. Die dag organiseren wij een seminar over privacy in het arbeidsrecht. Samen met u gaan wij op zoek naar de balans. Tijdens de bijeenkomst komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: het bijhouden en bewaren van personeelsdossiers, het opnemen van telefoongesprekken, cameratoezicht op de werkvloer, het googelen van sollicitanten.

Actuele informatie over het seminar vindt u op onze website: www.advocaatlewin.nl.

CARENT regelt echtscheiding van A tot Z

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Een beslissing om te scheiden is moeilijk. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. Als een beslissing eenmaal genomen is, is het van belang dat de zaken goed geregeld worden. CARENT kan daarbij van dienst zijn.

Judith van den Nieuwenhuijsen stopte bijna 5 jaar geleden haar werkzaamheden als belastingadviseur en richtte CARENT op. Inmiddels heeft zij al vele stellen geholpen bij hun scheiding. Judith: "Ik help mensen in een moeilijke periode van hun leven. Er spelen vaak veel emoties en daarbij dienen zij de zaken rondom de scheiding te regelen. Dit valt niet altijd mee. Naast het feit dat ik fiscaal jurist en MfN-Registermediator ben, ben ik ook Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Deze combinatie maakt dat ik partijen prima kan begeleiden bij de scheiding, zodat zij niet achteraf voor onvoorziene (fiscale) problemen komen te staan."

Naast particulieren begeleidt Judith ook ondernemers en hun echtgenoten. Waar nodig werkt zij samen met specialisten, zoals voor de waardering van ondernemingen of pensioenvraagstukken. Judith: "Wanneer een ondernemer of een directeur-grootaandeelhouder partij is bij een echtscheiding, spelen er nog meer zaken dan bij een 'normale' scheiding. Zeker een directeur-grootaandeelhouder kan verschillende petten hebben. Wanneer partijen dan in gezamenlijk overleg de scheiding afwikkelen, kan met maatwerk - ook fiscaal gezien - een optimaal resultaat worden bereikt."

CARENT begeleidt echtscheidingen van A tot Z: de zorgregeling voor de kinderen, de verdeling van het vermogen, de alimentatie en de afwikkeling van het pensioen. Ook voor deelvraagstukken of voor een second opinion kan men bij CARENT terecht via telefoonnummer: 0251-362065 of www.carent.nl.

Politie waarschuwt fietsers zonder licht: "Zorg dat uw donorregistratie in orde is"

Oproep van de politie via Facebook. Foto: Politie Noord-Holland

UITGEEST - De dagen worden korter en daarmee neemt het gevaar op de weg toe. Daarvoor waarschuwt de politie, die fietsers op het hart drukt om niet in het donker rond te rijden. "Neem de moeite om verlichting aan te schaffen."

Door: Mediapartner NH Nieuws

Net als voorgaande jaren voert de politie campagne om ernstige ongelukken te voorkomen. Hiervoor is een harde campagne opgezet. In het bericht dat op social media wordt gedeeld, worden fietsers die in het donker zonder licht rijden opgeroepen om hun donorregistratie op orde te hebben. "U redt er levens mee."

De bestaande campagne die nu wordt 'gerecycled' krijgt wederom veel bijval. Politiekorpsen in het hele land ondersteunen de actie en delen 'm online, zo ook de politie in onze regio.

Mijlpaal bereikt in Lees Lokaal 1000ste Vriend is een feit

De familie Verbast is de 1000ste Vriend van het Lees Lokaal. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Slechts 2,5 jaar na de opening mocht Lees Lokaal haar 1000ste Vriend verwelkomen. Maandag 24 september wandelde de familie Verbast nietsvermoedend Lees Lokaal binnen.

Lise, Toby en hun moeder wilden alle drie Vriend van Lees Lokaal worden, en daarmee werd deze historische mijlpaal bereikt. Lise was de 1000ste Vriend, maar vanzelfsprekend moest het hele gezin in het zonnetje gezet worden. Zaterdag 29 september werden zij daarom uitgenodigd om even langs te komen om dit heuglijke feit te vieren. Terwijl hun moeder een grote bos bloemen kreeg, ging Lise met het spel Roodkapje naar huis, en werd Toby blij gemaakt met het prachtige voorleesboek 'De koe die in het water viel', over de koe Hendrika die graag naar de stad wil.

Heksje Zoeza maakt vrienden

Heksje Zoeza staat centraal in de voorstelling in het Lees Lokaal. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Aanstaande zaterdag, 6 oktober om 15:00 uur is het weer Voorleestheater in Lees Lokaal. Ditmaal is het heel speciaal, namelijk de try-out van 'Heksje Zoeza maakt vrienden'.

Deze voorstelling zal op 18 oktober, als afsluiting van de Kinderboekenweek, voor alle groepen 3 van de basisscholen in Uitgeest worden opgevoerd, maar kent dus haar première tijdens de try-out op 6 oktober. Toegang is gratis! Iedereen is welkom, maar kom op tijd als je zeker wilt zijn van een plekje op de eerste rij. Het korte filmpje om alvast in de stemming te komen, te vinden op de Facebookpagina van Lees Lokaal, is reeds meer dan 300 keer bekeken.

Informatieavond: Zonnepanelen samen delen

Grote opkomst tijdens eerdere bijeenkomst DUEC. Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Op dinsdag 9 oktober organiseert Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC) een informatieavond over zonnepanelen. De avond in De Zwaan begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staat koffie en thee klaar.

U krijgt informatie over de start van twee nieuwe projecten voor inwoners van Uitgeest: eigen stroom via zonnepanelen op het bedrijventerrein (Zon op Uitgeest) en collectieve inkoop van zonnepanelen. Daarnaast wordt een voorbeeld gepresenteerd van een volledig duurzaam gerenoveerd huis. En een Uitgeester vertelt over een warmteproject in de Langebuurt. Wethouder Jelle Brouwer geeft een presentatie met de titel 'Klimaatverandering; samen aan de slag'. In de pauze is er gelegenheid tot het uitwisselen van kennis en ervaringen.

DUEC
Hebt u er weleens aan gedacht zelf zonnepanelen aan te schaffen? U kunt dat individueel doen, maar ook samen met anderen. Een gezamenlijke inkoop is veel voordeliger. Of ligt uw dak te veel in de schaduw? In dat geval kunt u ook gebruikmaken van zonnepanelen op een ander dak, bijvoorbeeld dat van bedrijven. Het bespaart u geld en u draagt bij aan een duurzaam Uitgeest.

Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC) maakt zich daar belangeloos sterk voor. In de toekomst moet immers iedereen losgekoppeld worden van het aardgas. Het streven is Uitgeest schoon en groen te houden. Om die reden wordt er opnieuw een bewonersavond georganiseerd voor en door bewoners. Hier wordt u geïnformeerd over wat DUEC voor u als Uitgeester kan betekenen.

Bijzondere griezeltocht op Camping Geversduin

Ontsnap jij uit het bos? Foto: Aangeleverd

REGIO - Het is nu het zevende jaar dat de Stichting Samen Spelen uit Akersloot een griezeltocht organiseert. Net als voorgaande jaren zal de griezeltocht gehouden worden op Camping Geversduin in Castricum, dit jaar op vrijdag 9 en zaterdag 10 november.

Het thema is: Escape from Geversduin. "Maar, zoals de titel al doet vermoeden... het wordt niet zomaar een griezeltocht. Natuurlijk zijn alle ingrediënten die onze tochten zo bijzonder maken weer aanwezig. Enge figuren in het bos, een prachtige route over de camping, er valt ook weer veel te lachen, maar we hebben dit jaar een uniek concept: het wordt een avondje griezelen in combinatie met een escape room-ervaring," aldus de organisatie.

Vind je het leuk om te griezelen, maar houd je ook van het spannende element van een escape room, dan ben je dit jaar bij ons zeer zeker aan het goede adres. "Wij organiseren een griezeltocht, waarbij je, tijdens de tocht, niet alleen hele enge dingen meemaakt, maar ook alles tegenkomt wat een escape room zo leuk maakt: puzzels, wetenswaardigheidjes en opdrachten. Dat alles moet binnen een bepaalde tijd opgelost zijn. Zo niet, wie weet kom je dan het bos niet meer uit. Je bent dus gewaarschuwd!" aldus de organisatie. "Wij zijn bijzonder trots dat wij je deze vorm van vermaak kunnen presenteren, we zijn hiermee uniek in Nederland."

Wil je het wel eens meemaken? Bezoek dan de website www.stichtingsamenspelen.nl. Daar kan je alles vinden wat belangrijk is om te weten voor deze tocht. De kosten zijn 12 euro. Deelname kan vanaf 12 jaar (tot 16 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene). Deze week gaat de verkoop van de kaarten van start, alleen te boeken via de website, www.stichtingsamenspelen.nl. "Wij ontmoeten je graag op Camping Geversduin op 9 of 10 november 2018. En voor diegenen die het nog niet weten, de opbrengst van de kaartverkoop van deze tocht besteden wij aan het organiseren van interactieve spellen voor zieke kinderen en kinderen en volwassenen met een beperking."

Televisie stijlvol uit beeld

Foto: Aangeleverd

HEILOO - De televisie is voor veel mensen een onmisbaar apparaat en met de komst van flatscreens is het scherm alleen maar groter geworden. Samen op de bank een avond genieten van live topsport of een goede serie is gezellig. Tot het moment dat de televisie wordt uitgezet en een groot zwart scherm overblijft.

"Voor veel mensen een doorn in het oog," weet Frank van Burgsteden. Steeds vaker ontvangt hij aanvragen voor meubels met een ingebouwde tv-lift. "Mensen zijn zich meer bewust van de waarde van schermloze momenten. Even niet die voortdurende afleiding van telefoon, tablet of tv, maar ruimte voor vrije gedachten en aandacht voor elkaar. Maar mensen storen zich vooral aan dat levenloze ding als hij uitstaat." De oplossing is even eenvoudig als karaktervol: een kast of ander meubel waarin de televisie vakkundig is weggewerkt. Van warm hout tot hoogglans wit: Frank maakt ze in elke vorm, van strak modern tot klassiek of industrieel. "Mensen willen maatwerk. Wij werken met elk soort materiaal en creëren elke gewenste look. Dat komt doordat wij oorspronkelijk antieke meubels restaureren. Die worden alleen verkocht als ze mooi aansluiten op de rest van een interieur, een nauw samenspel tussen houtsoort, kleur en afwerking." Een meubel van MDF kost uiteraard minder dan eentje van doorleefd Europees eiken. Zo is er voor iedereen een passende oplossing. Hierbij gaat Frank geen uitdaging uit de weg.

Frank is al bijna dertig jaar eigenaar van Van Burgsteden Antiek in Heiloo. "Antiek blijft een bron van huiselijk gevoel, óók in combinatie met modern. Dan kies je niet voor randen en krullen, maar voor strak antiek. Zo'n karaktervol meubelstuk versterkt het complete interieur."

Naast maatwerkoplossingen voor (televisie-)meubels, kun je bij Van Burgsteden Antiek ook terecht voor restauratie van antieke meubelen. Daarnaast volgt Frank ook de ontwikkelingen in de woningbouw. Zo hebben veel nieuwbouwwoningen tegenwoordig een warmtepomp onder de trap. Frank: "Met een maatwerk draaikast ervoor creëer je evengoed een zee aan opbergruimte. Afwerken met stijlvolle deurtjes; schitterend!"

Meer inspiratie voor tv-kasten en ander vernuftig maatwerk? www.vanburgstedenantiek.nl

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Een mooie zonsopgang aan het Uitgeestermeer. Ik kreeg ongeveer 10 minuten om deze foto te maken met de prachtige lichtval."

Mountainbiker Alwin Hes wint

AKERSLOOT - Alwin Hes uit Bakkum heeft donderdagavond de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup overtuigend op zijn naam geschreven.

Alwin Hes liet er meteen na de start geen twijfel over bestaan wat zijn aspiraties waren op Sportcomplex de Cloppenburgh. Volle bak weg sloeg Hes een gat tussen hem en de rest van het deelnemersveld. Na deze lont in het kruitvat te hebben gestoken was de groep op de hoogte van zijn bedoelingen en konden ze niet blijven doezelen. Vincent Beentjes uit Castricum had als eerste de ernst van deze situatie door en zette de achtervolging in, waarbij de overigen op eerbiedwaardige afstand moesten blijven. Na een achtervolging van enkele ronden wist Vincent Beentjes Alwin Hes in de kraag te vatten, maar verder dan dat kwam hij niet. Aanklampen was het devies van Beentjes, die de laatste tempoversnelling van Alwin Hes niet wist te overleven en het hoofd moest buigen voor zijn suprematie. Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef, die strijd had te leveren met Wout Bakker uit Heiloo en de Akersloters Femke Mossinkoff, later uitgevallen met pech, en Hidde Buur, denderde in de resterende omlopen naar een zekere derde plaats. Uitslag: 1. Alwin Hes (Bakkum) 2. Vincent Beentjes (Castricum) 3. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 4. Wout Bakker (Heiloo) 5. Hidde Buur (Akersloot).

FC Uitgeest Vrouwen 1 wint ook eerste thuisduel

Woman of the Match: Elisa Wolf. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De eerste thuiswedstrijd van het competitieseizoen mochten de vrouwen van Uitgeest het opnemen tegen het nog onbekende Spaarnwoude VR1. Wegens blessures, vakanties en werkverplichtingen moest trainer/coach Frits Walsmit weer een beroep doen op een aantal jonge talenten.

Ditmaal maakten keeper Demi Welboren, Elisa Wolf en Dana Half het team compleet, waarmee de basis was gelegd voor het jongste middenveld ooit van VR1. Maar zoals wedstrijdbalsponsor Welboren Financieel Advies ook bepleit, is niet alleen ervaring maar ook kunde belangrijk en o, wat kunnen deze meiden veel. Een snelle goal is waar de trainer om vroeg, een snelle goal is wat de trainer kreeg. Al in de tweede minuut bracht Sophie Walsmit de bal na een hoekschop laag en strak voor het doel, waar Daniëlle Kortekaas zeer alert op reageerde en zo de snelle openingstreffer op haar naam zette, 1-0. Wat volgde is een periode waarin Uitgeest net iets beter was, maar Spaarnwoude zeker ook kansen kreeg. Vlak voor rust wist aanvoerder Kelly Selvius, onder serieuze aanmoediging van neefje Teun, de score dan toch te verdubbelen door de hoekschop van Anouk de Goede binnen te koppen, 2-0. Zo ging Uitgeest met iets meer lucht de kleedkamer in.

Spaarnwoude had de kunst van het maken van een snelle goal echter goed afgekeken van haar tegenstander en bracht de stand binnen vijf minuten na rust op 1-2. Vaarwel lucht en welkom chaos. Die chaos en onrust zorgde ervoor dat Spaarnwoude een levensgrote kans kreeg op de gelijkmaker. Gelukkig maakte invalkeeper Demi Welboren het de tegenstander net moeilijk genoeg en behield Uitgeest haar voorsprong. Pas in de slotminuten kwam de verlossende treffer voor Uitgeest. Nadat ze al een paar keer alleen voor de keeper was gekomen zonder succes, besloot Lotte Smit het over een andere boeg te gooien. Vanuit een onmogelijke positie bij de achterlijn bracht ze de bal voor het doel, welke pardoes in de verre hoek van het doel belandde, 3-1. Ondanks de mindere fasen in het spel van Uitgeest, behield het haar energie en probeerde te blijven voetballen met een verdiende overwinning tot gevolg.

Woman of the Match: Elisa Wolf
Kwam als jonge debutant moeiteloos mee en blonk zelfs uit. Met haar creatieve spel en goede baltechniek was zij een zeer belangrijke schakel op het middenveld.

Fanatieke kids tijdens de Amakloop. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Onder een frisse maar aangename herfstzon was het afgelopen zondag prettig hardlopen in Akersloot. Met totaal 185 deelnemers was de jaarlijkse Amakloop een groot succes.

Om 10.00 uur werd begonnen met de jeugd, die onder aanmoediging van familie, buren en vrienden enthousiast van start gingen. Aan de finish kreeg iedereen een mooie medaille en waren er voor de winnaars mooie bekers te verdelen.

Uitslagen jeugd:
Halve mijl jongens: 1e plaats Styn de Boer, 2e Luke van Luit, 3e Joes Vosse
Halve mijl meisjes: 1e plaats Eline Oppewal, 2e Sofie Bosman, 3e Katelyn Hoogewerf
Hele mijl jongens: 1e plaats Thijs Oppewal, 2e Mika Jager, 3e Jesper Bot
Hele mijl meisjes: 1e plaats Lenneke Pettinga, gedeeld 2e Lisa & Manon van der Lee

Om 11.00 uur was het vervolgens de beurt aan de volwassen om te starten op de 5, 10 of 15 kilometer. Ook hier waren er op de verschillende afstanden prijzen te verdelen voor de heren en dames, waar dan ook hard voor werd gestreden.

Uitslagen volwassenen:
Heren 5km: 1e plaats Michel Drijfhout (22:09), 2e Frank van Geest (23:46) 3e Gerrit Mulder (24:39)
Dames 5km: 1e plaats Judith Krom van Hesselingen (22:58), gedeelde 2e Sonja Arens & Pascale Schuiling (28:10)
Heren 10km: 1e plaats Maurik de Groot (36:39), 2e Oscar Wokke (37:14), 3e Maikel Koenis (38:37))
Dames 10km: 1e plaats Judith Tanis (45:30), 2e Anneloes van Brummelen (47:57), 3e Miranda de Graaf (52:26)
Heren 15km: 1e plaats Roy Frinking (56:59), 2e Sjors Groot (58:56), Paul Olij (1:03:45)
Dames 15km: 1e plaats Lindsay van der Meer (1:11:17), 2e Ria Stam (1:18:09), 3e Maaike Boekelaar (1:21:06)

FC Uitgeest herpakt zich na matige seizoenstart

UITGEEST - In gelukkig heel wat betere omstandigheden, namelijk een vriendelijk najaarszonnetje, dan bij de eerste competitiewedstrijd, heeft FC Uitgeest zich enigszins hersteld van de onnodige nederlaag vorige week tegen NVC. Na een matige eerste, maar sterke tweede helft werd Velsen op 1-1 gehouden. Dat alles in een wedstrijd die eigenlijk best leuk was omdat beide ploegen elkaar aardig in evenwicht hielden. Spelers en staf plus de grote schare toeschouwers konden uiteindelijk prima leven met het gelijkspel.

FC Uitgeest startte met Mike Beentjes op het middenveld omdat Kick Smit met een lichte blessure aan de kant bleef. Mats Idema verving de ongelukkige Daan Hamaker die naar later bleek vorige week zijn hand heeft gebroken. Jordy Duijn had verrassend genoeg zijn plaats moeten inruimen voor Mark Dijkkamp. De eerste kleine kansjes waren voor FC Uitgeest maar het was toch Velsen dat verrassend genoeg op voorsprong kwam. Een voorzet van de zijkant werd door de verdediging van FCU niet helemaal goed verwerkt waarna Rijs kon aanleggen voor een schot. Zijn inzet werd in eerste instantie knap gepareerd door de vandaag uitstekend keepende Sem Bleeker, maar helaas viel de bal precies voor de voeten van Dors, die beheerst scoorde. 0-1. FC Uitgeest was het even kwijt en ontsnapte in de 22e minuut aan een grotere achterstand toen Plug een daverende knal zag eindigen op de lat. FCU drong wel aan maar er ging in deze fase teveel fout om echt gevaarlijk te worden.

In de rust besloot trainer Ton Pronk in te grijpen door de weer op de terugweg zijnde Lester Half in te brengen voor Mike Beentjes. Dat en de hernieuwde energie zorgden ervoor dat er na de rust een heel ander FCU stond. Het doel van het sterk verdedigende Velsen werd steeds nadrukkelijker gezocht. De beloning volgde in de 67e minuut toen een mooie aanval van FCU werd onderbroken door onreglementair hands. De vooral in de tweede helft sterk spelende Mike Olgers verzilverde het buitenkansje,1-1. Met het inbrengen van Jordy Duijn voor Mark Dijkkamp werd FCU nog sterker, maar de lange mannen van Velsen vonden het wel genoeg zo en gaven weinig meer weg. Zo werd de thuisploeg op basis van een sterke tweede helft toch nog beloond met een punt. Volgende week maar doortrekken die opgaande lijn. (De Afvallende Bal).

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Mike Olgers

Mike Olgers samen met de pupil van de week: Jari Zuurbier. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Ploeterend, bikkelend en strooiend met mooie steekballen was Mike Olgers vandaag weer de onverwoestbare sterkhouder van FCU zoals we hem kennen. Met vooral een hele sterke tweede helft was er vandaag voor de jury geen ontkomen aan.

Mike Olgers was hun man. Net als overigens de pupil van de week, namelijk Jari Zuurbier (J-O 9 jr. 1), hier op de foto met grote held Mike Olgers en de door de Rabobank IJmond gesponsorde wedstrijdbal. Mike en Jari, gefeliciteerd. (De Afvallende Bal)

Uitvaartwensen vaak nog onbekend voor nabestaanden

REGIO - Nabestaanden weten vaak weinig over de wensen van hun dierbare met betrekking tot de uitvaart. Zelfs de voorkeur voor begraven of cremeren is niet altijd bekend.

Daarnaast verwacht slechts 21 procent van de ondervraagde 50-plussers dat de nabestaanden zich precies zullen houden aan de wensen voor hun eigen uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg.

Wensen onbesproken
In 11 procent van alle gevallen tasten de nabestaanden volledig in het duister over de wensen ten aanzien van de invulling van de uitvaart. Dit blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door DirectResearch onder ruim 1100 50-plussers. In dit geval komt het aan op de kundigheid van de uitvaartverzorger om hierop in te spelen. De wensen voor een uitvaart kunnen overigens worden vastgelegd in een wilsbeschikking bij een uitvaartonderneming.

Hoge waardering
De waardering voor de uitvaartzorg is hoog. Mensen die de afgelopen vijf jaar een uitvaart moesten regelen, zijn uitermate tevreden over het verloop daarvan. Maar liefst 94 procent van de ondervraagden geeft een rapportcijfer 7 of hoger. En 38 procent zelfs een 9 of 10. Men waardeerde met name de persoonlijke begeleiding van de uitvaartverzorger.

Uitvaartverzorging Formanoij Maatwerk voor een goed verzorgde en betaalbare uitvaart

Foto: Uitvaartverzorging Formanoij

REGIO - Als iemand komt te overlijden gaat dat vaak gepaard met veel verdriet. Kort na het overlijden moeten er veel verschillende beslissingen worden genomen.

Zaken waar u op dat moment eigenlijk niet over wilt nadenken. In die periode is het fijn om samen met een uitvaartverzorger in alle rust hierover in gesprek te gaan. Samen wordt ervoor gezorgd dat het een uitvaart wordt die aansluit bij uw wensen en die van uw dierbare. Voor meer informatie: www.uvdf.nl.

Foto: Uitvaartverzorging Formanoij

Het adres van ons Afscheidscentrum 'de Swaen' is:
Schipperslaan 4 K, 1906 BG Limmen
Tel.nr.: 06-11536587
E-mail: info@uvdf.nl

Thema Afscheid - Intro

Foto: Pixabay

Voor u ligt het themanummer van De Uitgeester, waarin we aandacht besteden aan het thema afscheid in de breedste zin van het woord. Zo hebben we het over 'digitale nalatenschap' en 'digitale ontwikkelingen in de uitvaartbranche'. Dat en nog veel meer in deze herfsteditie over afscheid.

Praktijk Zilveren Maan bestaat 10 jaar!

Praktijk Zilveren Maan in Castricum. Foto: Aangeleverd

REGIO - Praktijk Zilveren Maan is gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van kinderen & jongeren en volwassenen in rouw bij o.a. overlijden, scheiding en ziekte. Sinds 2008 heeft Marielle van der Laan haar praktijk gevestigd in Castricum en heeft zij al vele ouders en kinderen ondersteund.

Marielle van der Laan (eigenaar Praktijk Zilveren Maan) heeft in mei van dit jaar samen met Esther Hollenberg (de Kracht van Samen) Stichting Zilveren Maan opgericht. Stichting Zilveren Maan biedt lotgenotenprogramma's aan voor kinderen en jongeren die te maken hebben met echtscheiding, overlijden en ziekte. Doordat de stichting subsidie krijgt van de BUCH-gemeente kunnen lotgenotenprogramma's voor kinderen/jongeren kosteloos aangeboden worden. De kracht van de programma's die de stichting aanbiedt is het lotgenotencontact tussen de kinderen onderling en de ondersteuning door twee professionele en ervaren coaches. Dit najaar zullen er nog twee groepen starten in de gemeente Uitgeest.

Aanmelden of meer info kan via: info@praktijkzilverenmaan.nl of 06-52452969.

Historisch en eigentijds Westerveld

Westerveld is een bijzondere laatste rustplaats en een prachtige plek om te gedenken. Foto: Aangeleverd

REGIO - Veelzijdige natuur, weelderig groen en rust in een glooiend duinlandschap. Westerveld is een bijzondere laatste rustplaats en een prachtige plek om te gedenken.

Westerveld hoort bij de mooiste gedenkparken van Nederland. De historie is terug te vinden in het hele park, met achter elk monument een eigen verhaal. Monumenten die doen denken aan vervlogen tijden of juist uitnodigen tot eigentijdse invalshoeken. Want ook dat is mogelijk; moderne monumenten passen net zo goed bij Westerveld als de historische gedenktekens.

Inspiratielaan
Om iedereen een goed beeld te geven van alle mogelijkheden heeft Westerveld sinds kort de 'Inspiratielaan'. Een deel van het gedenkpark is ingericht met talloze voorbeelden van gedenktekens en beplanting, want ook de verzorging en aankleding van een gedenkplek kan Westerveld verzorgen. Medewerkers begeleiden geïnteresseerden langs de laan en adviseren over alle opties.

Uniek decor
Westerveld biedt een prachtig decor voor ongekende mogelijkheden. Persoonlijke wensen, op welke manier dan ook, staan altijd voorop. Kijk voor meer informatie op www.bc-westerveld.nl of bezoek de Facebookpagina van Westerveld.

Uitvaart op afstand met virtual reality

REGIO - Als het vanwege omstandigheden niet mogelijk is om een uitvaart bij te wonen, zou tweederde van de Nederlanders gebruik willen maken van technologie om het afscheid op afstand te kunnen volgen.

Ondanks de gevoeligheid van een begrafenis of crematie zou ruim de helft ook de laatste ontwikkeling virtual reality (360 graden-video) als kijkmogelijkheid toejuichen bij een afscheid. Het komt regelmatig voor dat mensen een uitvaart niet bij kunnen wonen. Zo geeft 6 procent van de ondervraagden aan in het verleden de mogelijkheid te hebben gemist om een uitvaart op afstand te volgen. Als men zou kunnen kiezen is de veelgebruikte videostream voor ruim 40 procent de beste mogelijkheid om mee te kijken. Hoewel virtual reality nog niet wordt aangeboden in de uitvaart, ziet 14 procent die techniek als beste alternatief. Een derde van de Nederlanders ziet geen enkele manier van het bijwonen van een uitvaart op afstand zitten.

Virtuele gasten welkom
Als het gaat om onze eigen uitvaart, dan mag ook die op afstand gevolgd worden. De videostream is ook dan bij veel mensen populair (40%) en een op de vijf Nederlanders vindt virtual reality of de mogelijkheid om alleen mee te luisteren (ook) een goed alternatief voor belangstellenden. Opvallend is dat een live-verslag op Facebook nauwelijks op prijs wordt gesteld, mogelijk vanwege de privacygevoeligheid.

Samen rondom haar

Joan van de Ven van Lumen uitvaart. Foto: Anita Webbe

Op een late vrijdagmiddag zat ik om de tafel met een meneer waarvan de vrouw net was overleden en met haar kinderen. Meneer en mevrouw hadden elkaar - beiden na een scheiding - op latere leeftijd leren kennen toen haar kinderen al zelfstandig waren.

We bespraken waar mevrouw zou moeten blijven tot aan de dag van de uitvaart. Ik vroeg hoe men erover dacht om haar thuis te houden. "Dat zou fijn zijn, maar daar is toch helemaal geen ruimte voor hier?" zei de echtgenoot. Ik keek rond in de zeer ruime woonkamer van het appartement. "Als er ruimte is voor een bed is er ruimte genoeg, maar misschien wilt u liever dat ze niet in de woonkamer ligt? We kunnen eventueel ook een afscheiding creëren met een kamerscherm."

Maar meneer bleef volhouden dat hij het wel zou willen, dat het hem fijn leek veel bij haar te zijn maar dat hij het niet voor zich zag hoe dat praktisch moest. Ook de kinderen hadden hun bezwaren. Ik begreep al snel dat ze niet zozeer opzagen tegen een opbaring thuis maar tegen teveel contact met elkaar deze dagen. Ze hadden wel een goed en respectvol contact met elkaar maar de woning waar mevrouw woonde met haar man, oorspronkelijk zijn woning, voelde voor de kinderen niet als thuis. We bespraken de mogelijkheid van opbaren in de Afscheids-huiskamer en zij besloten daartoe. Enkele uren later was mevrouw daar opgebaard en ontving ik de familie. Ik gaf ze de code van het sleutelkluisje en legde uit dat ze 24 uur per dag naar binnen konden, samen of onafhankelijk van elkaar.

In de dagen die volgden werd de Afscheids-huiskamer de plek waar alles geregeld en besproken werd. De enveloppen werden er geschreven, de muziek werd beluisterd en uitgekozen en er werd zelfs samen gegeten; ze haalden een Chinese maaltijd en namen de volgende avond een pan soep van huis mee. Het contact tussen echtgenoot en kinderen was ontspannen en een van de schoonkinderen vertrouwde mij toe dat ze de echtgenoot van zijn schoonmoeder nu eigenlijk pas goed leerden kennen en waarderen. Neutraal terrein had daarbij geholpen. En iedereen was blij dat hij/zij het eigen moment kon uitkiezen om onafhankelijk van de rest van de familie bij mevrouw te zijn.

Vaak is thuis opbaren prettig, maar soms is een opbaring elders een passender oplossing. Lumen uitvaart heeft daarvoor een prettige Afscheids-huiskamer aan de Castricummerweg 4, waar u in huiselijke sfeer, 24 uur per dag, bij degene die overleden is kunt zijn. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om iemand niet op te baren, ook hiervoor heeft Lumen uitvaartfaciliteiten. Lumen uitvaart heeft oog en oor voor uw wensen en stemt af op wat de omstandigheden vragen.

Lumen uitvaart is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op: 06-20822260, zie ook www.lumenuitvaart.nl of lumen uitvaart

Op woensdag 17 oktober staat Lumen uitvaart van 14.00-16.00 uur op de Seniorenmarkt van de S.U.S. in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest. Kom kennismaken en uw vragen stellen!

Nabestaanden ongewenst opgezadeld met digitale nalatenschap

REGIO - Ruim 59 procent van de Nederlanders heeft nog nooit nagedacht over wat er na overlijden met zijn of haar online profielen moet gebeuren. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema.

Opvallend is, dat bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) wil dat zijn of haar nabestaanden die beslissing nemen. En dat terwijl maar liefst 59 procent helemaal geen social media-accounts van overleden familie en vrienden wil beheren. Een groeiend aantal Nederlanders zit er niet op te wachten om na iemands overlijden beslissingen te moeten nemen over zijn of haar Facebook, Instagram, LinkedIn of Snapchat, of misschien wel dating account.

Nog maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat zij tijdens hun leven een enorme hoeveelheid data aanmaken, die voor altijd online blijft staan en waarmee nabestaanden geconfronteerd worden. Zo heeft 81 procent van de Nederlanders helemaal niets geregeld met betrekking tot zijn of haar digitale nalatenschap. Inmiddels is dan ook bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders weleens geconfronteerd met een 'spookaccount': een online profiel van iemand die al overleden is.

42 procent wil dat profielen verwijderd worden
Slechts acht procent heeft weleens met iemand gepraat over zijn of haar eigen digitale nalatenschap en nog eens acht procent heeft voor nabestaanden wachtwoorden en gebruikersnamen opgeslagen. Een aantal mensen (twee procent) schakelt een organisatie in om na overlijden zorg te dragen voor zijn of haar online profielen. Ondanks het feit dat nog maar zo weinig mensen iets geregeld hebben, willen veel Nederlanders (maar liefst 42 procent) wel dat hun online profielen verwijderd worden. Slechts acht procent wil dat alles online blijft staan. Vijf procent heeft als wens dat zijn of haar digitale profiel een online gedenkplaats wordt.

Verkeersdeelnemers tolerant als het gaat om de rouwstoet

REGIO - Gelet op de verkeersregels zijn Nederlanders erg tolerant als het gaat om de rouwstoet. Bijna 80 procent van de weggebruikers zegt waar mogelijk voorrang te verlenen aan de hele stoet ongeacht de verkeersregels die gelden.

Dat blijkt uit onderzoek van Nuvema uitvaartverzekeraar. Een vijfde van de automobilisten houdt zich vast aan speciale verkeersregels die gelden voor een begrafenisstoet. Slechts 1 procent geeft aan rouwverkeer hetzelfde te behandelen als ieder ander verkeer. Al het overige verkeer (78 procent) laat de rouwstoet dus voor ook al zouden ze zelf voorrang hebben.

Verkeersregels grotendeels bekend
Hoewel men niet massaal de voorkeur geeft aan de specifieke verkeersregels, heeft 63 procent die kennis wel paraat. Zo weet ruim de helft dat volgauto's in een rouwstoet speciale vlaggen bevestigd moeten hebben. Daarentegen denkt twee derde ten onrechte dat een rouwstoet binnen de bebouwde kom altijd voorrang heeft. Een kwart denkt zelfs dat de rouwstoet een rood stoplicht mag negeren.

Rouwstoet zeldzaam fenomeen
Dat we de regels redelijk goed kennen is bijzonder omdat we ze zelden toe hoeven te passen. Zo kwam een kwart van de Nederlanders nog nooit een rouwstoet tegen in het verkeer. Voor ruim de helft is het een jaarlijks fenomeen en een op de vijf mensen zegt maandelijks een lijkwagen met volgauto's voorbij te zien trekken. De rouwstoet is dus geen onderdeel van het dagelijks verkeer.

Seniorenmarkt op woensdag 17 oktober

UITGEEST - Op deze markt, georganiseerd door de S.U.S., wordt een overzicht gegeven van diensten en activiteiten van organisaties die actief zijn op het gebied van recreatie & ontspanning, informatie & advies, zorg & dienstverlening, wonen, werk en welzijn voor senioren.

U kunt zich oriënteren op en informatie inwinnen over de deelnemende organisaties. Indien gewenst kunt u een afspraak maken, lid worden of zich opgeven als vrijwillig(st)er of deelne(e)m(st)er. Deelnemers en deelnemende organisaties (op alfabetische volgorde): Adviesraad Sociaal Domein (ASD), Alzheimer Nederland, afdeling Midden Kennemerland Buurtsportcoach Uitgeest, Dorpsraad Uitgeest, De Bemiddelingskamer, De Zwaan Cultureel EHBO, gebiedsregisseur Uitgeest, gespreksgroep nabestaanden, gymnastiekvereniging Unitas, Historische Vereniging Oud Uitgeest, Hulpdienst Uitgeest, Humanitas, Koren: Die Geestersangers, Puur Sangh en De Zingende Zwanen, Leeslokaal Uitgeest, Lumen Uitvaart, MaatjeZ, Centrum voor Mantelzorg, Mee & De Wering, Meet & Eat Uitgeest, Omroep Stichting Uitgeest (OSU Radio), Parochiële Carita Instelling Uitgeest, Rode Kruis, RTV IJmond, Sociaal Team Uitgeest, Socius, maatschappelijke dienstverlening, Soos Uitgeest, Sport Medisch Centrum Uitgeest, Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) Thuisbij, Uitbureau ViVa! La Vie, Uitgeester Notariaat, uitvaartvereniging Barbara, Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest, Vrouwen van Nu, Zonnebloem, zorgaanbieders: Buurtzorg, Evean en ViVa! Zorggroep en Zwembad De Zien. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom op deze Seniorenmarkt.

Wilt u als organisatie ook graag aanwezig zijn op deze markt, neemt u dan contact op met de S.U.S. Om 14.00 uur zal wethouder Cees Beentjes een openingswoord houden. De toegang is gratis. U betaalt een kleine bijdrage voor een kop koffie/thee. Woensdag 17 oktober van 14.00 – 16.00 uur in Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5 te Uitgeest. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de S.U.S., tel.nr. 319020 of mail naar s.u.s@inter.nl.net.

Vrijwilliger in beeld

Links op foto: Tom Verveer, rechts Hans Welbers. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met Tom Verveer en Hans Welbers.

Achter de Binnenmeerschool in Uitgeest bevindt zich een prachtige moestuin waar Tom Verveer (56) en Hans Welbers (65) voor het vijfde seizoen als vrijwilligers kinderen uit groep 6 vooral visuele biologieles geven. Dit leertraject dat niet school- maar natuurgebonden is, duurt tien maanden, startend in januari met uitloop tot in groep 7. Zelfs in de schoolvakantie gaan de lessen door, van 10.00 tot 12.00 uur, weer of geen weer. Elke vrijdag wordt met betrekking tot de kringloop der natuur alles haarfijn uitgelegd. Met behulp van PowerPoint, en ook in de schooltuin, waar de kinderen een 'eigen tuintje' verzorgen, zien zij hoe plant en dier in de natuur integreert.

Tom: "Het is prachtig om te zien hoe de kinderen zich verwonderen over hoe snel groenten en planten groeien en hoe insecten en andere beestjes daartussen leven." De insecten, egels en kikker(visjes) worden bestudeerd (onder de microscoop) en weer teruggezet. Het seizoen wordt traditioneel afgesloten met zelfgemaakte pompoensoep en jam uit eigen tuin. "Door onze ervaring en liefde voor het tuinieren, samen met de geduldige omgang met kinderen, ontstaat er een wisselwerking," vertelt Tom. "De kinderen worden fanatiek! Het enthousiasme, plezier en verwondering dat we zien is geweldig, van zaaien tot oogsten, van niets durven tot eigen initiatieven. Zo leren een mate van zelfstandigheid, worden ze bewust en ontwikkelen zij respect voor de natuur. De ervaring leert dat op deze manier kinderen meer bijblijft dan uit een boekje."

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Kinderboekenweek in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op woensdag 3 oktober is het zover: dan begint de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is 'Kom erbij!' en is compleet gewijd aan vriendschap.

In Uitgeest wordt de Kinderboekenweek op meerdere plekken gevierd. In het Lees Lokaal vertelt Theater Poppekus het verhaal van het vriendelijke heksje Zoeza. Op basisschool de Molenhoek betekent de Kinderboekenweek een bomvol programma: bezoek van een echte kinderboekenschrijver, een penselenwedstrijd voor de onderbouw, een gouden griffelwedstrijd voor de bovenbouw, voorrondes voor de Nationale Voorleeswedstrijd en een taartenbakwedstrijd die geheel in het teken staat van de Kinderboekenweek. Ook vindt traditiegetrouw het Boekenbal plaats.

Op basisschool de Kornak wordt op 3 oktober de Kinderboekenweek geopend met alle leerlingen. De kinderen krijgen een schrijf- of tekenopdracht waarmee een zilveren griffel of penseel te winnen is. Uiteindelijk kunnen zij kans maken op een gouden griffel of penseel. Op 17 oktober vindt daar het Boekenbal plaats met allerlei activiteiten. Zo wordt er voorgelezen, kun je vriendschapsarmbandjes knutselen, is er een samenwerkspel, staat er een kraam van Lees Lokaal en verkoopt Boekhandel Schuyt boeken.

De leerlingen van basisschool de Binnenmeer besteden ook uitgebreid aandacht aan de Kinderboekenweek. Op 2 oktober vindt daar de gezamenlijke opening plaats. Er wordt door leerlingen getekend en geschreven over het onderwerp 'je beste maatjes', waarmee zij een griffel of penseel kunnen winnen. Tevens worden alle groepen bezocht door een schrijver.

De burgemeester vond het maar 'een wazig verhaal'

De raad van de gemeente bijeen voor de maandelijkse raadsvergadering. Foto: Lucia Rodenburg

UITGEEST - Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag diende Uitgeest Lokaal een amendement in, waarin de partij voorstelde om in het 'integraal meerjarenbeleidsplan veiligheid' een speciale paragraaf op te nemen. Daarin moet aandacht worden gegeven aan 'ondermijning op lokaal niveau zonder dat sprake hoeft te zijn van criminaliteit.'

Door: Lucia Rodenburg

Dat riep direct vragen op, want de heer Van Herpen (D66) vroeg zich af: "Wanneer is ondermijning niet crimineel dan?" De heer Weijers (Uitgeest Lokaal) antwoordde dat het op allerlei manieren kan plaatsvinden. "Ondernemers of burgers mengen zich in discussies en dat kan in sommige gevallen leiden tot ondermijning."

De burgemeester vond het maar 'een wazig verhaal'. "Het mengen in discussies is juist wat wij verlangen van onze burgers. We stimuleren burgerparticipatie en u kunt daar zelf bij ingrijpen of grenzen aan stellen." Het amendement werd daarom niet in stemming gebracht, maar, zoals mevrouw Terra (PvdA) het stelde: "Ik ga wel graag in discussie over integriteit."

'Facebookpromotie kan niet'
Verder was de heer Zuurbier (VVD) was niet te spreken over een post op de Facebookpagina van de gemeente. Samen met het CDA en Uitgeest Lokaal diende zijn partij een motie vreemd aan de orde van de dag in. Zuurbier wijst op een foto op de Facebook gemeentepagina waarop de heer Schouten (PU), mevrouw Krom (UVP) en mevrouw Terra (PvdA) staan, die gezamenlijk het bestuurlijk programma ondertekenen.Volgens de heer Zuurbier is het niet functioneel. "Dit is een gepromoot bericht, waarvoor betaald moet worden aan Facebook. Het opmaken, plaatsen en promoten kost tijd van ambtenaren en geld van de gemeenschap. Het college zou zich hiervoor niet moeten laten misbruiken", zo vindt hij.

Het werd helaas niet duidelijk wie nu precies de foto geplaatst had en de motie werd niet in stemming gebracht. "Dit gaan we uitzoeken en u krijgt schriftelijk antwoord", sloot de burgemeester af. Een tweede motie van de VVD haalde het wel. Zuurbier: "Pas om 19.15 ontving ik vandaag de begroting in mijn mailbox, terwijl deze al eerder die dag naar de pers werd gestuurd. De procedure is eerste de raad, dan de pers en inwoners, en ook in die volgorde." Het college nam de motie over.

Fortwachter bij Fort K'ijk: de droombaan van Annemijn en Marnix

Annemijn en Marnix, het fortwachtersstel van Fort K'ijk. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Fortwachtersstel Marnix en Annemijn zijn de beheerders van Fort K'ijk. In dit stukje niemandsland aan de Lagendijk is alleen internet mogelijk via een straalverbinding en krijg je geen krant, het valt buiten het bezorgingsgebied. Het is er prachtig: vanuit de fortwachterswoning zien de jonge fortwachters dagelijks de meest bijzondere vogels, zoals buizerds en fazanten. Het huis is ontworpen door Piet Hein Eek en het ontwerp is gebaseerd op het eerste fortwachtershuis en de genieloods, hier werden kanonnen en munitie opgeslagen.

Door: Margreeth Anema

De 22 appartementen in het fort zelf worden bewoond door cliënten van de Heeren van Zorg. Zij hebben een vorm van autisme en worden begeleid naar een grotere zelfredzaamheid. Verder is er een theeschenkerij, een belevingscentrum en een uitkijktoren. Er is van alles te doen. Het fort is te bezoeken van woensdag tot en met zondag.

Dat Marnix en Annemijn de fortwachters mochten worden is niet heel gek, forten lopen als een rode draad door hun leven. Marnix was altijd al besmet met het 'fortenvirus' en hij stak Annemijn ermee aan. Ze zijn zelfs getrouwd in een fort. Marnix heeft een technische achtergrond en houdt zich bezig met het facilitaire gedeelte. Annemijn heeft een communicatieve achtergrond en zoekt naar lokale samenwerkingen, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk voor de bewoners, maar het fort deed bijvoorbeeld ook mee aan de Feestweek Krommeniedijk.

Marnix kan boeiend vertellen over de historie van Fort K'ijk en de natuur rondom het fort. Fort K'ijk maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, dit was de verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920. Veel forten zijn weer in gebruik in diverse vormen: Fort Beemster is bijvoorbeeld een saunacomplex geworden en in Fort Benoorden in Purmerend is een wijnimporteur gevestigd. Dit fort is niet publiekelijk toegankelijk.

De boswachter zet elk jaar rond februari tientallen weilanden rondom Fort K'ijk onder water. Inunderen heet dat. Dit trekt grote aantallen vogels aan. Hun voedsel is door het vernatten beter bereikbaar. De vogels vinden het ondiepe water prettig om de nacht door te brengen. De trekvogels die onderweg zijn van zuid naar noord strijken dan neer om op krachten te komen. Dit duurt slechts twee weken, er zijn dan zeker vijftig soorten vogels te zien in het landschap. "Dit is een hele bijzondere periode, er wordt dan zelfs een inundatieweekend voor belangstellenden georganiseerd," vertellen Marnix en Annemijn, die hier als fortwachters helemaal op hun plek zitten.

Gezicht gesneuvelde Russische soldaat uit 1799 gereconstrueerd

Russische soldaat zonder gezicht. Foto: Archeologisch depot Noord-Holland

REGIO - Op 4 oktober onthult Huis van Hilde het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en zijn gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd. De Rus maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling 'Vijand in het Zand' over de Brits-Russische invasie in 1799. Bij bloedige veldslagen, onder andere bij Castricum, lieten tienduizenden soldaten het leven. Nog altijd komen er menselijke resten en bezittingen uit het Noord-Hollandse duinzand tevoorschijn. Zo ook een skelet dat in 2017 bij Bergen is opgegraven en nu voor het eerst te zien is, naast andere archeologische vondsten.

In 1799 trok een invasiemacht van 40.000 Russische en Engelse soldaten in Noord-Holland ten strijde tegen een Bataafs-Frans leger, om de Hollandse vloot uit te schakelen en een einde te maken aan de Bataafse Republiek. Tijdens diverse veldslagen sneuvelden vooral veel Russische soldaten. Een beslissende slag vond plaats bij Castricum op 6 oktober. Veel lichamen verdwenen onder het zand. De tentoonstelling belicht het verloop van de strijd en het effect van de oorlog op het leven in de regio. Archeologische vondsten en prenten uit de Provinciale Atlas illustreren wat in de duinen plaatsvond. Te zien zijn persoonlijke bezittingen van soldaten, onderdelen van uniformen zoals knopen en emblemen, een mijterplaat van Russische herkomst, wapens waaronder een musket en een sabel, koperen beslag van uitrustingen, medailles en geld uit 1799. Alledaagse gebruiksvoorwerpen geven een beeld van het burgerleven van toen.

Het nieuwe gezicht van de Russische soldaat
Hoogtepunt van de expositie is de gezichtsreconstructie van een gesneuvelde soldaat die in opdracht van de provincie Noord-Holland is vervaardigd. Het gaat om het gelaat van een Russische man die in Castricum het leven liet. Zijn skelet is vlak bij Huis van Hilde gevonden. Met forensische technieken kon het gezicht worden gereconstrueerd. De Rus oogt vermoeid, en dat is met opzet. Bekend is dat de Russen een slechte bevoorrading hadden en daardoor sterk verzwakt waren. Om de herkomst van de soldaat te bepalen werd ook DNA-onderzoek ingezet. Het verrassende resultaat daarvan wordt in de tentoonstelling gepresenteerd.

Hildes Verjaardag en activiteiten herfstvakantie
Op 21 oktober wordt in Huis van Hilde Hildes Verjaardag gevierd met een groot spektakel in Napoleontische sfeer op het Westerplein. Bezoekers kunnen ervaren hoe het er in zo'n legerkamp aan toe ging; ondanks de strijd ging het leven in 1799 gewoon door. In de herfstvakantie is er een programma vol leuke en leerzame kinderactiviteiten. In de lezingenserie 'Hilde kan me nog meer vertellen 2.0' wordt aandacht besteed aan historische en archeologische aspecten van de strijd. Museumcafé Hildes Heerlykhyd biedt 18e-eeuwse gerechten uit Frankrijk, Engeland en Rusland.

Film over Hawker Hurricane

Hawker Hurricane was een Engels jachtvliegtuig. Foto: Aangeleverd

REGIO - Fort Veldhuis is op zondag 7 oktober geopend voor het publiek. Van 11.00 tot 17.00 uur is een film over Hawker Hurricane te zien in de filmzaal en zoals altijd is het luchtoorlogsmuseum te bezoeken.

Hawker Hurricane was een Engels jachtvliegtuig dat veelvuldig boven de Noordzee werd ingezet tijdens de 'Battle of Britain'. Dit type vliegtuig heeft gedurende de oorlog een belangrijke bijdrage geleverd in de verdediging tegen Duitse bommenwerpers.

Het Fort Veldhuis is een van de oudste en grootste forten dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. Het adres van het fort is Genieweg 1. Toegang is € 3,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen onder de 8 jaar hebben gratis toegang, net als houders van de veteranenpas.

Expositie mandalatekeningen in het Lees Lokaal van Beata Vonk

Een mandalatekening van Beata Vonk. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Meer dan 20 jaar geleden kwam Beata Vonk in aanraking met het mandalatekenen. Sindsdien heeft zij, door het volgen van lessen, al veel verschillende mandala's gemaakt. In het Lees Lokaal hangt tot en met 20 oktober een selectie van verschillende mandalatekeningen.

Te zien zijn o.a. de zes nieuwste kosmische chakra's, numerologische mandala's, een Indonesische levensboom en een Keltische mandala geïnspireerd op de godin Nehalennia. Wat is een mandala? Een mandala is een voorstelling binnen een cirkel. Het woord komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of centrum. De cirkel is het meest voorkomende en belangrijkste symbool en komt voor in elke cultuur en religie. Inmiddels hebben veel mensen de mandala ontdekt als middel om geconcentreerd en meditatief bezig te zijn, of om gewoon lekker ontspannen te kunnen tekenen en kleuren.

Op zaterdag 6 oktober geeft Beata van 11.30 tot 12.30 uur in het Lees Lokaal een workshop 'kennismaken met de mandala'. Zij neemt dan ook mappen mee met eerder gemaakte mandala's. Aan deze workshop zijn geen kosten verbonden. Opgeven kan via beatavonk@kpnmail.nl. Het adres van Leeslokaal Uitgeest is Dokter Brugmanstraat 11 in Uitgeest. Op leeslokaal-uitgeest.nl zijn de openingstijden te vinden.

Verloren portemonnee na 23 jaar gevonden: eigenaar op zoek naar eerlijke vinder

Geen pasje ontbreekt na 23 jaar, maar wie is de vinder? Foto: NH Nieuws

HEEMSKERK - 23 jaar geleden verloor Marco Liefting zijn portemonnee in een park in Heemskerk. Hij deed aangifte, maar nooit werd zijn portemonnee, vol met pasjes van onder andere de bank en de zorgverzekeraar, gevonden.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Tot afgelopen week zijn beurs op de stoep voor zijn ouderlijk huis lag. "Ik ben flabbergasted!" Enigszins beschadigd, maar geen pasje ontbreekt in de portefeuille. Hij lag ineens op de stoep voor het huis van zijn ouders. Zijn dochter vond hem daar tijdens een logeerpartijtje bij opa en oma. Hij was door een mysterieuze vinder voor de deur gelegd.

"Pap, mag ik wat vragen? Ben jij ooit een portemonnee verloren?" vroeg de dochter van Liefting aan de telefoon. Liefting herinnerde zich de verloren beurs, maar dat was 23 jaar geleden. "Stuur eens een foto," was zijn verbaasde reactie.

Wie vond de portemonnee?
Toen bleek dat de portemonnee inderdaad van hem was, kwam direct de vraag in Liefting naar boven: 'Wie heeft hem gevonden?' "Ik hoop dat diegene zich meldt! Ik ben zo benieuwd waar hij is gevonden. Ik ben flabbergasted!"

De rechtmatige eigenaar hoopt in contact te komen met de vinder. Heb jij een idee wie de portemonnee heeft gevonden? Of ben jij de persoon die de beurs uit de bosjes heeft gevist? Liefting komt graag met jou in contact!

17 / 24

22 / 24