De Uitgeester

5 december 2018

De Uitgeester 5 december 2018


FC Uitgeest na winterstop rookvrij

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Na de winterstop van FC Uitgeest maakt de voetbalclub de stap naar een rookvrij sportterrein. Het doel hiervan is het beschermen van de jeugd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken. Op die manier biedt FC Uitgeest iedereen een gezonde en veilige sportomgeving.

"De meeste ouders willen dat hun kinderen worden beschermd tegen roken. Daarom wordt FC Uitgeest rookvrij op de zaterdag en doordeweeks op trainingstijden van de kinderen. Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! We vragen rokers om buiten het zicht te roken, FC Uitgeest zal daartoe een plek inrichten naast de kantine," zegt Patrick Putter, de jeugdvoorzitter van FC Uitgeest.

IJsmeester Uitgeest uitgelaten: "Eerste hand gelegd aan schaatsveldje"

IJsmeester Nico Brantjes. Foto: Mediapartner NH Nieuws

UITGEEST - IJsmeester Nico Brantjes uit Uitgeest was zaterdagochtend als een kind zo blij. Na maandenlang aftellen kon dan eindelijk de waterkraan open, om zo een begin te maken met de plaatselijke schaatsbaan.

Door: Mediapartner NH Nieuws

"Vanmorgen stapte ik toch wel met een bijzonder gevoel uit bed. Het kan maar beter gebeurd zijn, dat het water al stroomt. Want er zijn altijd mensen die denken dat het tijdens Sinterklaas al vriest."

Koning Winter
Toch is het veld vol laten lopen zeker geen klus die zo geklaard is: het duurt nog dagen voor de kraan weer dicht kan. Maar als het veldje dan volgelopen is, wordt het pas echt spannend. "Dan is het wachten op Koning Winter en hopen dat het niet te hard waait én dat het niet sneeuwt. Dan krijg je mooi ijs." De aankomende week staat er een zeer zachte weerperiode voor de deur, dus schaatsen op het veldje lijkt voorlopig nog niet tot de mogelijkheden te behoren.
Maar Brandjes heeft bemoedigende woorden voor de hoopvolle Uitgeesters. "Het komt goed. Eens zal het vriezen."

Hondenbelasting afschaffen: nog even niet

UITGEEST - Hondenbezitters in Uitgeest moeten nog even geduld hebben voordat de hondenbelasting in Uitgeest afgeschaft kan worden. De VVD diende tijdens de raadsvergadering van donderdag 29 november een motie in om de belasting te schrappen, maar deze motie redde het niet.

Door: Lucia Rodenburg

De VVD stelde voor het tarief nu alvast naar nul te brengen, om daarna, bij de besprekingen van de Kadernota in het voorjaar van 2019, de hondenbelasting helemaal af te schaffen. Dat zou betekenen dat vanaf 2020 hondenbezitters in Uitgeest niet meer voor hun viervoeter hoeven te betalen. Lees het vervolg op pagina...

Burgemeester Verkleij opent vernieuwd pand Facta

Jeffrey Schotvanger en burgemeester Wendy Verkley tijdens de officiële openingshandeling Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Facta bestaat 60 jaar en gaf zijn medewerkers een nieuwe werkomgeving cadeau. In sneltreinvaart werd het hele interieur aangepakt onder leiding van IL Projects. "Soms leek het wel een militaire operatie", aldus DGA Jeffrey Schotvanger.

Na 6 weken herkennen de bijna 100 medewerkers hun werkplek niet meer terug. "Ruimte, daglicht, lichte kleuren, een beter klimaat", zo beschrijven ze de plek waar zij hun werkend leven invullen. Burgemeester Wendy Verkleij knipte maandagochtend om 09:30 uur samen met Jeffrey Schotvanger het rode lint door en in het bijzijn van bijna alle medewerkers, ook de service monteurs gingen later dan normaal de weg op, en werd het prachtig gemoderniseerde pand feestelijk geopend. Tot grote verrassing van Jeffrey en zijn managementteam kwam er ook nog een 'special guest' opdraven, wie dat was leest u op pagina…

Recreatieschap neemt ook volgend jaar maatregelen tegen waterplanten

Waterplanten veroorzaken hinder en overlast. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Woekerende waterplanten zijn een grote ergernis voor watersporters in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. De planten raken verstrikt in de schroeven van boten, waardoor deze onbestuurbaar worden.

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft besloten om in 2019 opnieuw maatregelen te treffen om het water goed bevaarbaar te houden. Net als in 2018 worden de planten in een deel van het meer gemaaid.

Landelijke trend
Hoewel er in 2018 minder waterplanten zijn dan in 2017, houdt het recreatieschap er rekening mee dat de planten in het meer de komende jaren opnieuw overlast kunnen veroorzaken. Dit past binnen een landelijke trend. Op veel plekken in Nederland hebben waterrijke gebieden last van explosief groeiende waterplanten door de verbeterde waterkwaliteit. In het Alkmaarder- en Uitgeestermeer gaat het om waterpest en fonteinkruid. Door de vele factoren die invloed hebben op de waterkwaliteit in het meer, is het tempo en de mate van groei van de waterplanten lastig te voorspellen.

Structurele oplossing
Het maaien van de waterplanten is een tijdelijke oplossing, aangezien de planten snel weer aangroeien. Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer gaat samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op zoek naar een structurele oplossing, waarbij ook aandacht is voor de positieve invloed van waterplanten op de natuur in en om het meer.

Politie zoekt camerabeelden van neergestoken hardloopster

Politie doet onderzoek na incident met hardloopster in Egmond-Binnen. Foto: Mediapartner NH Nieuws

REGIO - De politie vraagt inwoners van Egmond-Binnen die camera's rondom hun woning hebben, zich te melden bij de recherche. Ook dashcambeelden van automobilisten zijn welkom.

Door: Mediapartner NH Nieuws


De afgelopen tijd zijn er in de omgeving meerdere incidenten geweest waarvan de politie hoopt beelden te vinden. Op 26 november werd in Egmond aan den Hoef een hardloopster (18) aangereden en neergestoken. Ook in Castricum werden enkele dagen eerder een hardloopster en fietser aangereden. De gemeenten Bergen, Heiloo en Castricum raden inwoners aan om in groepjes hard te lopen en liever niet alleen. De politie weet niet of de bestuurder in Castricum dezelfde is als de bestuurder in Egmond aan den Hoef, maar er wordt wel gekeken of er een verband is. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen noemt de incidenten zorgelijk. "Dit kan niet. Iedereen heeft het recht om veilig over straat te gaan." De BUCH-gemeenten benadrukken dat het niet alleen nu, maar sowieso altijd verstandiger is om in groepjes hard te lopen en op verlichte paden te blijven, zodat je goed zichtbaar bent.

Wethouder feliciteert Lees Lokaal met 13 gecertificeerde vrijwilligers

Wethouder Uitgeest met de gecertificeerde vrijwilligers. Foto: Maria Sabel

UITGEEST - Zoals de meeste Uitgeesters ondertussen wel weten is Lees Lokaal Uitgeest de plek waar Uitgeesters hun eigen boeken kunnen ruilen voor een boek uit de collectie van Lees Lokaal. Lees Lokaal doet echter nog veel meer.

Een van de belangrijke nevenactiviteiten is het helpen van anderstaligen bij het vergroten van hun kennis van de Nederlandse taal, en ze stimuleren om in het Nederlands met anderen te praten. Gezien de stijgende lijn in het aantal deelnemers op de maandagochtend, dinsdag- en vrijdagmiddag is het een zeer gewaardeerd initiatief.

Sinds de herfstvakantie hebben 13 vrijwilligers van Lees Lokaal de basiscursus 'Taal voor het leven' gevolgd bij Nel Groen, cursusleidster van de Stichting Lezen en Schrijven. Een cursus die hun enorm veel heeft bijgebracht over hoe je anderstaligen het beste kunt helpen om 'over de drempel te stappen' en in het Nederlands een gesprek aan te gaan met onder andere buren, vrienden, docenten en winkeliers.

Afgelopen vrijdag 30 november kregen deze vrijwilligers uit handen van wethouder Cees Beentjes allemaal hun certificaat uitgereikt.

De verbouwing: de laatste schakel in het florerende Facta

Het hechte serviceteam van Facta: superleuk werk in een jonge ploeg. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Donker, rode deuren, hokkerig: een interieur dat inmiddels niet meer bij de gemiddelde leeftijd en de bedrijfscultuur van Facta past. Jeffrey Schotvanger, die het bedrijf in 2008 overnam, vond het 60-jarig bestaan een goede gelegenheid om hier verandering in te brengen. Hij sprak hierover met Iwan de Leeuw van IL Projects.

Door: Margreeth Anema

De medewerkers van Facta hadden ruimte nodig, het bedrijf groeide uit zijn jasje. Iwan's expertise kwam gelijk goed van pas: "Facta hoefde niet gelijk uit te breiden qua oppervlakte: de ruimte was gewoon niet goed ingedeeld." Met dit gegeven ging Iwan aan de slag. Dit resulteerde in een hele andere indeling van het bedrijf: de hokjes gingen eruit, de kleuren werden veranderd en de infrastructuur binnen het pand werd aangepast. "Iedereen is nu zichtbaar voor elkaar, je ziet elkaar letterlijk door de open ruimte, dit zal de samenwerking tussen de afdelingen optimaliseren. Het is nu meer één bedrijf," aldus Iwan die met zijn bedrijf organisaties in panden vertaalt zodat ze zo goed mogelijk kunnen renderen.

Medewerkers denken mee over werkplek

Bijzonder is ook dat de medewerkers werden uitgenodigd om mee te denken over hun eigen werkplek. Bart de Vries werkt nu 12 jaar als servicemonteur voor Facta, het is zijn eerste werkgever: "Ik zat in de werkgroep en aan de hand van de tekeningen van Iwan mochten wij meedenken in het hele proces. Ik vond betere communicatie tussen de serviceafdeling en het bedrijfsbureau een belangrijk speerpunt. Deze nieuwe omgeving is veel toegankelijker, je loopt zo even naar binnen als monteur en we bespreken de opdrachtbon met een kop koffie aan de tafel zodat we andere mensen hierbij niet storen." Als het aan Bart ligt werkt hij nog heel lang voor Facta: "Het is superleuk werk in een jonge ploeg. Het werk is heel divers, je komt overal, van dure hotels tot in crematoria. Ik geef Facta als werkgever een dikke 8,5".

DGA Jeffrey Schotvanger (l) en bedrijfsleider Jeffrey Schoordijk (r) hebben een gezellig onderonsje met Sint-Nicolaas. Foto: Gerrit Bus

Om 09.30 uur was dan eindelijk het moment daar: burgemeester Verkleij nam de schaar ter hand en opende het vernieuwde pand officieel. Het is moeilijk voor te stellen dat deze ruimte vrijdag nog helemaal leeg was. "Werkelijk iedereen heeft geholpen bij de laatste loodjes, we hoefden het niet eens te vragen en het ging zonder morren. Dat is kenmerkend voor het personeel van Facta," aldus de trotse bedrijfsleider. Burgemeester Verkleij feliciteert Jeffrey en zijn medewerkers met het vernieuwde pand. Daarna krijgt DGA Jeffrey Schotvanger het woord. Hij bedankt zijn medewerkers voor het meedenken, hij roemt de samenwerking met de verhuurder van het pand en noemt bedrijfsleider Jeffrey Schoordijk en assistente Annette Hemmer even apart: zij hebben een enorme bijdrage geleverd in het behalen van de deadline van de verbouwing.

Een onverwachte bezoeker

Tot grote hilariteit komt daar ineens een onverwachte bezoeker de hoek omlopen: Sint-Nicolaas wilde de feestelijke opening natuurlijk niet missen. Volgens de volledig verraste Jeffrey lijkt de Sint sprekend op zijn voormalige compagnon Wil Dinnessen. Sint vraagt eerst Jeffrey en de bedrijfsleider naar voren te komen. "Jeffrey heeft hem behoorlijk uit zijn broek laten hangen," meldt de goedheiligman over de vernieuwing van het pand. Hij heeft toch ook één puntje van kritiek: "Ik mis de opengewerkte elektromotor als salontafel." De heren moeten uiteraard een sinterklaasliedje zingen voordat ze weer naar hun plek mogen. Verschillende mensen worden in het zonnetje gezet en niet alleen Sint deelt cadeaus uit, ook Iwan van IL Projects heeft een bijzonder cadeau voor Facta en zijn medewerkers: Een vierkant stuk van de oude rode deuren op een standaard. Dit is om de directie en het personeel eraan te herinneren dat niemand zich meer kan verschuilen achter de rode deur. En zo is de cirkel weer rond.

Hondenbelasting afschaffen veroorzaakt gat in begroting

UITGEEST - De VVD diende tijdens de raadsvergadering van donderdag 29 november een motie in om de hondenbelasting te schrappen, maar deze motie redde het niet. Mike Zuurbier (VVD) vindt de hondenbelasting niet meer van deze tijd.

Door: Lucia Rodenburg

Zuurbier: "Bovendien zijn veel andere gemeenten ons al voorgegaan met het schrappen ervan." Het zou voor een gat in de begroting zorgen van ongeveer 50.000 euro. Anneke Terra (PvdA) was benieuwd hoe de VVD dat gat wil gaan dekken. Zuurbier antwoordde dat dat voorlopig uit de algemene middelen kan. Terra: "Dat is toch niets voor de VVD? Eerst op nul en dan later kijken hoe we het gaan dekken?"

Verdubbelen
Jack Zwarthoed was er ook niet over te spreken. "Wij hebben de begroting afgekeurd, en dit zou voor weer een gat zorgen. Ik heb er geen dekking voor. Van mij mag de hondenbelasting verdubbeld worden. Als we 'm gaan afschaffen, zadelen we het college met een nog groter probleem op dan ze al hebben." De andere partijen waren het er wel over eens dat de hondenbelasting afgeschaft kan worden, maar niet nu. De PU heeft het zelfs in haar verkiezingsprogramma staan, maar stemde toch tegen, tot onbegrip van Zuurbier.

Volgend jaar
Thom van Son (PU) legt uit: "Deze motie kwam op het laatste moment en liever gaan wij er van tevoren over in beraad. Wij zijn voor afschaffing, maar niet op dit moment. Liever doen we dat volgend jaar gezamenlijk bij het vaststellen van de nieuwe kadernota." De motie werd uiteindelijk verworpen met 11 stemmen tegen en 4 voor.

'Easyslim.nu werkt!' Behandelingen verwijderen vet en trainen spieren

Foto: Aangeleverd

REGIO - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende op 1 november 2017 haar deuren in Limmen en sinds 1 november 2018 in Beverwijk.

De meeste mensen denken bij het woord 'afvallen' aan strenge diëten en/of veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die overtollige kilo's kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik.

Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten maar behandelkamers waar zij aangesloten worden op een geavanceerd apparaat, door middel van pads op het lichaam. Hiermee worden vetcellen geleegd via ultrasound, en op hetzelfde moment worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken snel en zonder enige inspanning. "De spieren worden veel intensiever getraind dan in de sportschool, en zonder gevaar op blessures. Ook cellulite wordt minder, en de huid strakker. Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen. Het is geweldig om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. En bovendien krijgen zij meer zelfvertrouwen."

Wilt U op een gemakkelijke manier wil afvallen en uw spieren verstevigen? Bel of mail even voor een proefbehandeling en intake, nu 39 euro (geldig tot 20 december).

Easyslim.nu Limmen                                                 
Schipperslaan 4H, LIMMEN                
tel. 06-36546338

Voordelig golfen in Heiloo voor 'drukke' sporters Oplossing is abonnement in plaats van lidmaatschap

Voordelig golfen in Heiloo voor 'drukke' sporters. Foto: Aangeleverd

REGIO - Veel sportclubs zijn de afgelopen jaren leden kwijtgeraakt. Een vereniging kost veel tijd, waardoor sporters uitwijken naar flexibel hardlopen, wandelen en fitnessen. Golfclub Heiloo is in deze regio een positieve uitzondering. De vereniging, met zijn golfbaan aan de Lagelaan tussen Heiloo en Limmen, kreeg er in 2018 al meer dan 30 nieuwe leden bij en heeft er nu ruim vierhonderd. "Als je kunt aanbieden wat mensen willen, kun je nog groeien," zegt voorzitter Weren de Vries.

Golf is in omvang de vierde sport van Nederland, na voetbal, tennis en sportvissen. De Nederlandse golfclubs hebben samen 377.000 leden. Het voordeel van golf is dat het op alle leeftijden leuk blijft, en op alle niveaus leuk is. Bovendien is de baan in Heiloo het hele jaar door bespeelbaar, wat bij andere golfbanen een probleem kan zijn. Daarnaast heeft de golfclub met Brasserie in 't Groen een goed bezocht restaurant in huis, waardoor het altijd gezellig druk is.

Toch heeft ook Golfclub Heiloo een probleem: de leeftijdsopbouw. De meeste leden zijn 50-plus. Daar is niet zoveel mis mee. Dat zijn immers mensen met meer tijd dan de jongere leeftijdsgroepen. Vooral ouders van 25 tot 45 jaar staan meestal meer langs het veld naar hun sportende kinderen te kijken, dan dat ze zelf de ruimte hebben om actief te bewegen.

Golfclub Heiloo wil met name deze groep sporters, van 25 tot 45 jaar, graag de mogelijkheid geven om lid te worden. Daarom introduceert Golfclub Heiloo het Twilight abonnement dat speciaal is ontwikkeld voor deze 'drukke' sporters.

"Een volledig lidmaatschap halen ze er niet uit," zegt Henk Schuijt, als bestuurslid belast met de pr. "Maar dit zijn wel mannen en vrouwen die het bijvoorbeeld heerlijk vinden om in de lente en zomer iedere dinsdagavond even negen holes te komen lopen met een vriendengroepje. En daarna samen te eten in de Brasserie."

De Vries vreest niet dat de 'gewone' leden gaan klagen over deze speciale prijs van 490 euro voor nieuwe leden. "Er zijn wat restricties, je kunt bijvoorbeeld niet meedoen aan de clubkampioenschappen. En verder is het in ieders belang dat we als club een gezonde leeftijdsopbouw hebben. Deze 'jongeren' zijn ook onze toekomst. Zodra hun kinderen de deur uit zijn, gaan ze meer golfen en worden ze volledig lid," voorspelt De Vries.

[Kader] Twilight abonnement Golfclub Heiloo

 • Hele jaar door golfen in het weekeinde (behalve bij clubkampioenschappen)
 • Hele jaar golfen na 17.00 uur
 • Prachtige en uitdagende 9-holes golfbaan met prima oefenfaciliteiten en een uitstekende horeca
 • Vrijwel altijd bespeelbaar, ook in natte periodes
 • Nu een abonnement voor 2019? Gratis spelen in 2018!
 • Voor meer informatie, stuur een e-mail naar: info@golfclubheiloo.nl of bel met de club op 072-5054540.

Informatieavond 'Zon op Uitgeest' druk bezocht

Een volle zaal bij de informatieavond van DUEC. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wederom trok een informatieavond georganiseerd door Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie, DUEC, een volle zaal. Ging het bij de vorige informatieavond over Lokale Acties Zonnepanelen (zonnepanelen op eigen dak), dit keer betrof het informatie over het project Zon op Uitgeest (de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen op bedrijfsdaken).

De informatieavond vond plaats op 29 november in De Zwaan. De uitgenodigde spreker, Michiel Buur, werkzaam bij Zon op Nederland, opende zijn presentatie met 'Klimaatverandering zet door', en legde het belang uit van het opwekken van duurzame stroom met zonnepanelen. Zon op Nederland is een ervaren coöperatie met veertig projecten in het hele land, die DUEC praktische ondersteuning biedt bij de uitwerking van Zon op Uitgeest. Het doel van het project Zon op Uitgeest is de Uitgeesters die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, toch in de gelegenheid te stellen energie op te wekken met zonnestroom door gebruik te maken van bedrijfsdaken.

Hierbij werd Monkey Town genoemd aan de Molenwerf, waar ruimte is voor duizend zonnepanelen. Uitgeesters hebben al ingeschreven voor meer dan driehonderd panelen. Bijkomend voordeel van deze gezamenlijke inkoop van zonnepanelen op bedrijfsdaken, is het gebruik van de voordelige belastingregeling 'Verlaagd Tarief', waarbij er geen belasting betaald hoeft te worden over zelf opgewekte stroom. Dit wordt ook wel de Postcoderoosregeling genoemd. Duidelijk werd dat zowel de aanschaf van zonnepanelen op eigen dak als de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen op bedrijfsdaken, lucratief is en zich in beide gevallen in acht jaar terugbetaalt. De geïnteresseerde aanwezigen op de informatieavond stelden vooral veel praktische vragen over opbrengst, garanties en energieleveranciers, waar Michiel Buur heldere antwoorden op kon geven.

Voor wie zich verder wil informeren: alle informatie is te vinden op de website van DUEC en op de kersverse website van Zon op Uitgeest, te bereiken via www.duec.nl. Bij Zon op Uitgeest kunt u zich voorinschrijven als u geïnteresseerd bent in zonnepanelen op een bedrijfsdak. Dat geldt ook voor degenen die al hebben ingeschreven voor dit project bij DUEC.

Geslaagde bijeenkomst over Privacy op de Werkvloer

Esmée Kuyt en Tamara Koenders op de bijeenkomst over Privacy op de Werkvloer. Foto: Aangeleverd

UITEEST - Donderdag 22 november jl. organiseerde Advocatenkantoor Lewin een seminar over de privacy van werknemers en maakten ze met ruim 80 bezoekers de balans op.

Op een heldere en inspirerende manier bespraken Esmée Kuyt en Tamara Koenders het weerbarstige terrein van persoonsgegevens en het recht op eerbiediging van de privacy van werknemers.

Zij deden dit aan de hand van de cyclus van de arbeidsverhouding:

 • sollicitatiefase
 • de betekenis van de AVG voor werkgevers
 • de bijzondere positie van de zieke werknemer
 • de inzet van controlemiddelen zoals alcohol- en drugscontroles, cameratoezicht, checken van e-mail, inhuren van een bedrijfsrechercheur
 • ontslag vanwege een gebeurtenis buiten de werksfeer

Dat privacy een actueel onderwerp is dat van grote invloed is op de dagelijkse gang van zaken binnen bedrijven, bleek vervolgens uit de vele goede vragen die de zaal stelde.

Belangrijkste lessen

 • alle werkgevers verwerken persoonsgegevens van werknemers
 • van een professionele werkgever wordt verwacht dat de verwerking zorgvuldig gebeurt:
  • er worden niet meer gegevens verzameld dan noodzakelijk en de gegevens worden alleen gebruikt als daarvoor een noodzaak of belang bestaat
  • de toegang tot de gegevens is voorbehouden aan de personen die deze nodig hebben
 • een werkgever mag werknemers controleren, maar zorgt ervoor dat de werknemers aan de hand van schriftelijk beleid, bijvoorbeeld een personeelshandboek, een gedragscode, een ziekteverzuim- of socialmediaprotocol vooraf weten wanneer er gecontroleerd wordt en met welke middelen
 • privacy van werknemers op de werkvloer speelt een steeds belangrijkere rol, er is sprake van 'privétisering op de werkplek'
 • gedragingen van een werknemer in privétijd kunnen een ontslagreden vormen

Bent u benieuwd naar de hand-out van onze presentatie of worstelt u nog met de implementatie van de AVG in uw onderneming? Mail dan naar: esmee.kuyt@advocaatlewin.nl

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

De Castle Christmas Fair in Heemskerk is een jaarlijkse kerstbazaar op een historische locatie met een breed scala aan kerstproducten en een exclusief programma op het gebied van wintermode, optredens en culinaire verwennerijen. Gedurende het gehele evenement waren er liveoptredens te bewonderen op diverse plaatsen in en rondom het kasteel. Ger Bus.

7 / 16

Facta bestaat 60 jaar en geeft zichzelf en zijn medewerkers een nieuwe werkomgeving cadeau

het groeiproces van 1958 tot 2018 in beeld Foto: aangeleverd

UITGEEST - Facta, een van de grootste werkgevers van Uitgeest, bestaat 60 jaar en dit vieren zij. Sinds 2008 staat Jeffrey Schotvanger aan het roer en is het bedrijf uitgegroeid van zestig man personeel naar 150 medewerkers.

"Wij zijn een serviceonderhoudsbedrijf voor roterende onderdelen, dat wil zeggen: voor alles wat beweegt en aangedreven moet worden. "Wij geven service op locatie of in de eigen werkplaats, klanten van ons zijn bijvoorbeeld Tata Steel, Forbo, maar net zo goed de bakker op de hoek," zo vat Jeffrey de bedrijfsactiviteiten in één zin samen. Bedrijfsleider Jeffrey Schoordijk vult gekscherend aan: "Wij repareren alles wat ronddraait, zowel elektrisch als mechanisch, behalve uw rolgordijnen."

Jeffrey Schotvanger, algemeen directeur

De 44-jarige Jeffrey Schotvanger is DGA, zijn leeftijd zet gelijk de toon: Facta heeft een jong en dynamisch team in combinatie met 'oude rotten in het vak'. Dit is de perfecte combinatie om een bedrijf te laten floreren. Onder leiding van Jeffrey is het bedrijf gegroeid, het serviceconcept is doorontwikkeld, er zijn overnames geweest en de meeste bedrijfsprocessen zijn inmiddels geautomatiseerd. Jeffrey is een geboren en getogen Uitgeester, veel van zijn werknemers komen ook uit Uitgeest. "Dat is een van de redenen dat wij net een enorme verbouwing achter de rug hebben: we willen graag in Uitgeest blijven maar we hadden meer ruimte nodig."

De directie en medewerkers van Facta Foto: Gerrit Bus
Service op lokatie óf in de eigen werkplaats van Facta Foto: Gerrit Bus
Kasper Baltus (L) en Stan Leijen (R) Foto: Margreeth Anema
De fraaie ontvangstruimte Foto: Gerrit Bus
Jeffrey Schotvanger, sinds 2008 aan het roer van Facta Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus

Een van de hoogtepunten in zijn carrière is natuurlijk de overname van het bedrijf. Jeffrey komt oorspronkelijk uit het bankwezen en werd benaderd door de voormalig eigenaar van Facta: of hij ervoor openstond om samen met Wil Dinnessen, die al bij Facta werkzaam was als techneut, het bedrijf over te nemen. Jeffrey, die altijd al als zelfstandige aan de slag wilde, greep zijn kans. Een ander hoogtepunt was het veroveren van de IJmond Onderneemt! Award in 2014, dit gaf een positieve boost aan het hele bedrijf. Uiteraard is de verbouwing ook een kroon op zijn werk: "Hierbij moet ik ook zeker mijn medewerkers even in het zonnetje zetten, ook zij waren nauw betrokken bij de planvorming," vertelt Jeffrey trots. "Onze medewerkers zijn ons belangrijkste goed."

"Het mooie van de medewerkers van Facta is dat oplossingsgericht en flexibel werken in hun DNA zit. Niemand gooit ooit de handdoek in de ring bij een tegenslag, sterker nog: er liggen dan alweer drie andere oplossingen klaar. Dit voelen onze klanten en hier wordt Facta om geroemd."

Jeffrey Schoordijk, bedrijfsleider

De 35-jarige Jeffrey Schoordijk heeft een bliksemcarrière gemaakt bij Facta, hij startte zeven jaar geleden in het bedrijf en kwam binnen als technisch specialist. Hij viel op en de algemeen directeur vroeg hem naar zijn ambities. Jeffrey gaf aan dat hij bedrijfsleider wilde worden, hij wilde 'de eilandjes' binnen het bedrijf met elkaar verbinden, zodat er als één team gewerkt zou worden. En zo verwezenlijkte de bedrijfsleider, bij wie het Facta-bloed door de aderen stroomt, zijn eigen droom.

Nog een voorbeeld van zijn tomeloze ambitie is de verbouwing: hij wilde voor zijn werknemers en voor zijn klanten een gastvrije uitstraling van het gebouw. In een paar weken is zowel de beneden- als de bovenverdieping grondig aangepakt in samenwerking met IL Projects, een onderneming van Iwan de Leeuw, een echte Uitgeester. Nu de verbouwing zijn einde nadert heeft de bedrijfsleider alweer een nieuw 'kindje': de oprichting van de Facta bedrijfsschool.

Jeffrey vertelt: "Ik heb zelf jonge kinderen en ik merk dat het lastig is om jonge jongens aan te trekken die daadwerkelijk dingen kunnen maken. Daarbij zou ik het fijn vinden, bijvoorbeeld voor mijn kinderen, dat ze naar een bedrijfsschool kunnen gaan als ze met hun handen willen werken, dat is namelijk veilig, vertrouwd en ze krijgen goede begeleiding." Momenteel heeft Jeffrey drie BBL-leerlingen op de werkvloer die ze zo goed mogelijk begeleiden. "Ik vind het jammer dat de leraar slechts één keer per kwartaal een werkplekbezoek doet, daarom pleit ik ook voor een bedrijfsschool, dan worden de leerlingen veel intensiever begeleid."

Inmiddels is er een samenwerking gestart met Tetrix Techniekopleidingen. "Wij hebben het practicum dat zij nodig hebben en zij hebben de leraren voor het theoretische deel, zo versterken wij elkaar," aldus Jeffrey.

De 'jonge hond' versus de 'oude rot'

De 59-jarige Stan Leijen werkt al 41 jaar bij Facta, net als een aantal andere 'oude rotten in het vak'. Het begon in Akersloot als vakantiebaantje. "Ik woonde naast het bedrijf en ben eigenlijk gewoon blijven hangen," vertelt hij. Hij heeft alles gedaan in het bedrijf: gewikkeld, de pompen, de buitendienst, "Nu repareer ik hoofdzakelijk elektromotoren, dit vind ik leuk. Ze kunnen me hier alles vragen, ik heb inmiddels alle motoren wel gehad," vertelt Stan. Hij heeft in al die decennia veel meegemaakt: "Ik kreeg een keer een motortje van een boer, die wilde zijn motor niet terug na de revisie, hij zag er namelijk te mooi uit," lacht Stan. "Ik ben gek op Uitgeest, ik surf bijvoorbeeld graag op het Uitgeestermeer. Ondanks dat ik geboren ben in Akersloot voel ik me een echte Uitgeester. Het is een prachtdorp, nog lekker zelfstandig, de ligging is centraal en we hebben hier alle faciliteiten."

Het team van Facta noemt hij een vaste gezellige groep, daar is 'jonge hond' Kasper Baltus het volledig mee eens.

De 38-jarige Kasper werkt vier jaar bij Facta en is in zijn functie als assistent-bedrijfsleider verantwoordelijk voor de servicedienst. Ook is hij een geboren en getogen Uitgeester. "Mijn ouders zijn van de hoefsmid aan het Nieuwland," knipoogt hij.

"Als je zorgt dat je de monteurs faciliteert, dan zorg je dat het bedrijf floreert" is zijn motto. De dagelijkse gang van zaken in het bedrijf is dynamisch: "'s Morgens weet je precies welke klussen er zijn en hoeveel monteurs je erop hebt zitten. Gedurende de dag komen de urgente telefoontjes binnen: een bejaardenhuis waar de enige lift vast zit, een bedrijf waarbij de productielijn vast zit, zodat niemand meer iets kan doen. Dit vraagt om flexibiliteit van onze servicemonteurs." Flexibel zijn ze, maar ook betrokken, niemand gaat naar huis voordat het is opgelost, er is een hoge teamspirit onder de werknemers van Facta. "Dat dit allemaal lukt en ook nog op een goede manier is mijn uitdaging, maar let wel: dit kan alleen als de jongens er allemaal achter staan," zo vertelt Kasper. Hij is trots op zijn bedrijf en zijn jongens, dat is te merken.

Vacatures

Facta is altijd op zoek naar werknemers met een affiniteit voor techniek. Algemeen directeur Jeffrey Schotvanger: "Iedereen die affiniteit heeft met techniek en bereid is om zich hierin te ontwikkelen is bij ons van harte welkom, wij doen de rest. Onze missie is het binden, behouden en boeien van onze medewerkers en als jij onderdeel wilt worden van deze tijdlijn dan moet je zeker bij ons solliciteren."

Als je interesse hebt om te komen werken bij Facta, mail dan naar vacatures@facta.nl Op de website www.facta.nl zijn alle openstaande vacatures te vinden. Voor informatie over openstaande vacatures of je sollicitatie kun je bellen naar Facta: 088- 600 0200.

Tekst: Margreeth Anema

December verlanglijstjes: slijm, verzamelen en verkleden

Slijm dit jaar erg populair. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Speelgoed om uit te pakken (unboxing) of om mee te knutselen is nog steeds het populairst onder Nederlandse kinderen. Dit jaar worden de LOL verrassingsballen, Beyblades en Pocket Morphers echter ook gevraagd om te verzamelen of om ermee te battelen.

Verder staan slijm en eenhoorns hoog op de verlanglijstjes in december. Traditioneel speelgoed in een modern jasje staat ook hoog genoteerd. Zo heeft Max Verstappen de ouderwetse racebaan weer populair gemaakt en worden meisjes bij het knutselen geïnspireerd door videohandleidingen en ervaringen van YouTube-sterren. Dat blijkt uit de verlanglijst top 10 die Intertoys heeft samengesteld op basis van 41.000 verlanglijstjes die kinderen sinds het uitkomen van Het Speelboek hebben ingeleverd.

Verzamelen
Unboxing, waarbij de ervaring van het uitpakken belangrijker is dan het speelgoed zelf, is ook dit jaar een van de populairste trends onder kinderen. Bij de meisjes staan de LOL verrassingsballen weer bovenaan. Bij de jongens scoort speelgoed als Pocket Morphers en Pokémon hoog. Alleen gaat het dit jaar meer om het verzamelen en de collectie compleet krijgen. Of, zoals bij de Beyblades, om er mee te battelen. In die categorie zijn ook de blasters populair onder jongens. Waar jongens zich laten beïnvloeden door de nieuwe Transformers-film, dankt Paw Patrol bij de peuters zijn populariteit aan de gelijknamige Netflix-serie.

Slijm
Slijm om mee te spelen staat dit jaar hoog op de verlanglijstjes. Bij de meisjes scoort Poopsie hoog. Dat is een eenhoornspeeltje dat je kunt voeren en dat echt slijm uitpoept. Ook Putty slime in blik en andere slijmvarianten zijn razend populair. Die doen het bijvoorbeeld goed als schoencadeautjes. In die categorie vallen ook de regenboogtouwtjes om zelf figuren mee te maken, een rage die weer terug is. Uit het eerdergenoemde onderzoek van Intertoys blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse kinderen 1 tot 3 keer per week hun schoen mogen zetten.

Verkleden
Overigens net niet in de top 10, maar wel een grote trend op dit moment is het verkleden. Jongens voornamelijk als draken en meisjes als eenhoorn. Ook knutselen, van armbandjes maken tot eenhoorns tekenen en bouwen met LEGO, is nooit weggeweest. Traditioneel speelgoed staat nog steeds hoog in de top 10, bijvoorbeeld dankzij hernieuwde aandacht van YouTubers. LEGO is altijd populair en ziet Intertoys traditioneel terug op heel veel lijstjes. Hetzelfde geldt voor Playmobil. Met name de 'Spirit'-lijn, waaronder Lucky's huis uit de top 10, doet het goed. Spirit is gebaseerd op de gelijknamige serie over paardenmeisjes, die uitgezonden wordt op Netflix en op televisie.

Verder is spelen met poppen als Barbie, July en Baby Born - met extra zachte huid - populair. Zelfs de racebaan is terug op de verlanglijstjes. Dat komt vooral omdat kinderen en hun vaders nu Max Verstappen in zijn Red Bull-wagen kunnen laten racen. Uit het onderzoek onder ouders bleek al dat het lievelingsspeelgoed dat ouders vroeger hadden behoorlijk overeenkomt met het lievelingsspeelgoed van hun kinderen.

Lekker genieten

Foto: Pixabay

UITGEEST - De komende weken is het weer genieten van een mooie en gezellige tijd samen met familie en vrienden. De kerstdagen en oud en nieuw. Samen met veel lekkers en warm kaarslicht de koude en donkere dagen beleven. We nodigen u uit om even achterover te leunen met een lekker kopje warme chocolademelk... Geniet even lekker en laat u inspireren door onze warme bijlage!

Kerstfair in De Hoep

Foto: Aangeleverd

REGIO - Op zondag 16 december luidt PWN Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum de kersttijd in met een gezellige, kleinschalige kerstfair. Op deze markt, die in het tentoonstellingsgedeelte plaatsvindt, zijn diverse duurzame kerstcadeautjes als sieraden, schoonheidsproducten, accessoires, kerstgroen, keramiek, chocolade en kers(t)verse stollen te koop.

Ook kunt u een kop warme chocolademelk of een glaasje glühwein drinken of genieten van winterse lekkernijen. En hoe leuk is het als u een selfie kunt maken met de Kerstman? Voor de kinderen valt er natuurlijk ook van alles te beleven. De boswachter vertelt hoe dieren in het winterseizoen overleven en kinderen kunnen meedoen aan een winterse speurtocht, kerstversiering knutselen, of een kerstkaars of kerstboom vilten. In de filmzaal wordt een mooie kerstfilm vertoond: Kerstmis, een feest van sterren. De kerstfair duurt van 11.00 uur tot 15.00 uur en is gratis toegankelijk. Wel vragen we voor sommige knutselactiviteiten een kleine vergoeding.

Kerstmarkt in Geesterheem

UITGEEST - Woonzorgcentrum Geesterheem organiseert op zondag 9 december een kerstmarkt. Er zijn allerlei stands, een terras met koffie, glühwein, broodjes en erwtensoep, en als kers op de taart: livemuziek.

In de stands zijn onder meer cosmetica, lifestyleartikelen, kerststukjes, tassen, sieraden, bonbons en thee te vinden. De markt vindt plaats in Geesterheem aan de Dr. Brugmanstraat 15 en zal duren van 11.00 tot 16.00 uur.

'Super kerst zaterdag' bij Kindervreugd Uitgeest

Een gezellige kerst zaterdag bij speeltuin Kindervreugd. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Houd jij van knutselen, bingo, discodansen en een lekkere lunch? Dan ben je van harte welkom bij de winteractiviteiten van de speeltuin.

"15 december hebben we weer een 'super kerst zaterdag'. Het wordt een beregezellige dag!" aldus de organisatie. Het programma: om 09.45 uur is de zaal open. Welkom allemaal! Van 10.00-11.00 uur is er een workshop raamhangers maken. Wil je weten wat dat zijn, kom dan knutselen. Tussen 11.00-12.00 uur is er kerstbingo. Spannend! De kerstlunch is van 12.00-13.00 uur. Lekker! Van 13.00 tot 14.00 uur is er kerstdisco. Uit je dak!

"Je moet je wel inschrijven. Dan weten we op hoeveel kinderen we kunnen rekenen," laat de organisatie weten. Dit kan van 6 tot en met 13 december op www.inschrijven.speeltuinuitgeest.nl. "Ben je tussen de 4 en 6 jaar vraag dan even of een van je ouders je wil helpen bij de workshop raamhangers maken," voegt de organisatie er nog aan toe. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin, www.speeltuinuitgeest.nl.

Kerststukjes van de Kerstman

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden, de kerststukjes bij KV Stormvogels. Ieder jaar worden er door leden kerststukjes gemaakt, onder professionele begeleiding.

Deze kerststukjes worden dan de volgende dag door de jeugdleden verkocht aan de deuren in Uitgeest (een deel van De Koog en het Oude Dorp). Ook de Kerstman helpt een handje mee met zijn grote bakfiets. Het is altijd een gezellige activiteit voor jong en oud! Wilt u ook een kerststukje kopen en daarmee de jeugd van KV Stormvogels steunen, dat kan. De kerststukjes kosten € 8,00 per stuk. Voor twee stukjes betaalt u slechts € 15,00.

U kunt het kerststukje zelf uitzoeken op de vrijdagavond 7 december, vanaf 19.30 uur in de kantine van KV Stormvogels. De kantine is gevestigd aan de Niesvenstraat 14 op Sportpark de Koog. Als u in Uitgeest woont, kunt u een kerststukje bestellen via de mail of per telefoon. Dan wordt het kerststukje op zaterdag 8 december (eventueel op afgesproken tijd) bij u thuisbezorgd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nanette Oldenburger, telefoon 06-28587968 of per mail, info@kv-stormvogels.nl.

Vrijwilliger in beeld

José Vijn, 'Maatje' bij ViVa! Zorggroep in Uitgeest. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek José Vijn (46).

José meldde zich vier jaar geleden aan als 'Maatje' bij ViVa! Zorggroep in Uitgeest. Elke zaterdag tussen 14.00 en 18.00 uur brengt ze Wil Kortbeek een bezoekje in Geesterheem. Als het weer en haar gestel het toelaten neemt José haar mee in haar rolstoel voor een fikse wandeling. José: "De ene keer een kleine wandeling naar de supermarkt voor wat boodschappen en de andere keer wat verder weg, bijvoorbeeld naar Akersloot waar ze vandaan komt of naar een restaurant aan het Uitgeestermeer. In de zomer wandelen we ook wel naar Castricum of Heemskerk. Nu het weer kouder wordt gaan we ook naar buiten en pak ik haar goed in met dekentje, kruikje en mutsje.

De reden om te lopen? Het is heerlijk om even uit de standaard omgeving te zijn en via je zintuigen beleving te ervaren: een beetje meer zuurstof opsnuiven en een frisse wind door je haren te laten waaien is heerlijk! Ik heb iets gevonden wat bij me past en het klikt goed samen. Allebei vinden we het erg gezellig en we krijgen er veel voor terug. Wil geniet enorm: herinneringen komen boven, de verhalen komen los en we lachen wat af want ze heeft veel humor! Belangrijk in dit 'werk' is dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Iedereen kan vrijwilligerswerk doen, er is altijd wel iets dat bij je past. De lol die we samen hebben, de gezelligheid én de waardering die je ervoor terug krijgt.. ja, daar doe ik het voor!"

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Een trap van boeken helpt Pietje Puk over zijn hoogtevrees heen in Lees Lokaal

Sinterklaas en het hoogtevreespietje in Lees Lokaal. Foto: Aangeelverd

UITGEEST - Daags voor het grote Sinterklaasfeest ging het natuurlijk over Sinterklaas en zijn Pieten in Lees Lokaal. Ditmaal geen Pieten Zonder Veer die nog moesten leren lezen, maar een verhaal over een klein pietje, genaamd Pietje Puk, die zoveel last had van hoogtevrees dat hij zelfs onder zijn bed sliep.

Hoe moest dat nu? Kon ons hoogtevreespietje nog op tijd veranderen in een onbevreesd pietje? Sinterklaas, Hoofdpiet en de in Lees Lokaal aanwezige kinderen hielpen Pietje Puk vanzelfsprekend stapje voor stapje van zijn angst af en uiteindelijk keek het pietje vol blijdschap naar beneden vanuit de hoogste boom en volgde hij vol zelfvertrouwen Sinterklaas over de steilste daken. Omdat Sinterklaas zelf het ontzettend druk had op zaterdagochtend kregen de kinderen na afloop van het voorleestheater uit handen 'Sint Lizzy' een zakje heerlijke pepernoten.

In januari 2019 is er even geen voorstelling van Poppekus in Lees Lokaal, maar in februari wordt dat dubbel en dwars goedgemaakt met een tweetal voorstellingen. Zaterdag 2 februari gewoon in Lees Lokaal om 10.30 uur, en op zaterdagmiddag 9 februari met een speciale voorstelling in het kader van de poëzieweken op de basisscholen. Voor deze voorstelling wordt eenmalig uitgeweken naar buurthuis De Zwaan om zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid te bieden aanwezig te zijn.

Meer informatie volgt in 2019 via de Lees Lokaal Nieuwsbrief en De Uitgeester.

Prachtige kerstbomen bij Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen!

Er is een ruime keuze uit vele prachtige kerstbomen. Foto: Frits Janssen kerstbomen

AKERSLOOT - Sinterklaas is nog maar net vertrokken naar Spanje of Kerst is in aantocht. Met een kerstboom van Tuincentrum Frits Janssen, versierd met lampjes, ballen en wat al niet meer, haalt u heel wat gezelligheid is huis. Er is een ruime keuze uit vele prachtige kerstbomen.

Van de gewone kerstspar, de Blauwspar, de Servische spar tot de Nordmann; van klein tot groot, gezaagd, met kluit of in pot. Ook dit jaar verkopen ze weer prachtige kerstbomen uit Denemarken. Eind september is Dennis met een collega naar Denemarken afgereisd. Bij de kerstbomenkwekerij in het plaatsje Rødding hadden zij de eerste keus om de mooiste bomen op het land uit te zoeken en te voorzien met een label van Frits Janssen. Voor Tuincentrum Frits Janssen geen kerstbomen van de groothandel, maar gewoon verse bomen van het land.

Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen is dé verkoopdealer van stalen kerstboomstandaards, de EasyFix, een uniek systeem. De fraaie kerstboomstandaard met waterreservoir, waarbij uw boom in 5 seconden recht en stevig staat! Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Nieuw verkrijgbaar dit jaar is de kleur Wood, een mooie houtlook kerstboomstandaard. Dennis boort de kerstboom voor, waarna hij eenvoudig thuis op de standaard geplaatst kan worden. Voor een demonstratie is iedereen welkom. Heeft u in voorgaande jaren zo'n standaard bij Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen gekocht, vergeet dan niet uw boom dit jaar te laten voorboren. Bovendien worden de bomen extra en gratis verpakt voor handig vervoer. Ook brengen zij de kerstboom gratis thuis in Uitgeest, Akersloot, Castricum en Heemskerk.

Om de kerstsfeer compleet te maken heeft Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen ook een sfeervolle kerstafdeling. Hier kan men allerlei originele kerstspullen uitzoeken waaronder kerstballen, versiering, verlichting, accessoires en kerstboomstandaards. Dit jaar de trend veel hout en wit, maar ook de gezellige kerstkleur rood blijft. Voor kersttijd zullen hier natuurlijk ook de bekende kerststerren, azalea's, cyclamen, hyacinten en kerststukjes te verkrijgen zijn. En voor wie zelf creatief is, is er een ruime keuze uit decoratie en insteekmateriaal.

Zondag 9 en zondag 16 december is het tuincentrum geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Zaterdag 8 en zondag 9 december is er gratis koffie, warme chocolademelk en erwtensoep met wat lekkers erbij. Dus gezellig als u langskomt! Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen is te vinden op Klein Dorregeest in Akersloot. Meer informatie is te vinden op: www.tuincentrumfritsjanssen.nl. Volg ook de Facebookpagina en Instagram.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 5 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 7 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 9 december 09.00 uur: 2e Zondag v.d. Advent; H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.

17 jarige Janouk Scholten absolute uitblinker bij Uitgeest Vrouwen 1

Woman of the match: Janouk Scholten Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Uitgeest Vrouwen 1 begon de wedstrijd uitermate zwak. De eerste 10 minuten van de wedstrijd oogde de ploeg inspiratieloos. Veel onnodig balverlies, niet alert genoeg en het niet goed invullen van de onderlinge posities waren de oorzaken van de slechte start.

Schuren om een strak resultaat te krijgen is het motto van de balsponsor van vandaag Schilder & Onderhoudsbedrijf Zeeuw uit Uitgeest. En zo geschiedde. Uitgeest herpakte zich na 10 minuten en kreeg vat op het spel. Uitgeest, met vijf 17-jarigen in de gelederen, trok het initiatief naar zich toe. In de 14e minuut verstuurde Roxanne Kortekaas een perfect pass naar spits Bo Smit die goed de keeper omspeelde maar haar inzet net aan geblokt zag worden. Ondertussen organiseerde de wederom sterk spelende aanvoerder Kelly Selvius haar verdediging dusdanig dat er van achteruit aanvallende ondersteuning kon plaatsvinden. Uitblinker Janouk Scholten kwam goed voor haar tegenstander, versnelde met de bal aan de voet langs de zijlijn en gaf een diagonale pass richting de goal. De rappe Bo Smit pikte de bal voor de voeten van de keeper op en schoot beheerst de 1-0 binnen. Onder aanvoering van centrale middenvelder Sophie Walsmit hield Uitgeest het sportieve DSOV op afstand. Regelmatig liet zij zien dat een goede balbeheersing bepalend is voor een goede aanvalsopbouw.

In de 47e minuut zette Bo Smit jongeling Babet Bakkum vrij voor de keeper maar Babet was in de afronding te bescheiden. Net als iedere wedstrijd creëert Uitgeest genoeg kansen maar is niet effectief in de afronding. In de 50e minuut ging Bo Smit alleen op de keeper af maar wederom kwam de uitstekend spelende keeper van DSOV als winnaar uit de strijd. Dat verdedigen een vak is liet de 17-jarige Sanne Jonker vandaag zien. Met tomeloze inzet en opperste concentratie schakelde zij de spits van DSOV uit. Dankzij de solide basis kon Uitgeest blijven aanvallen. Roxanne Kortekaas zette zus Danielle met een prachtige pass alleen voor de keeper maar geen goal. Ondertussen bleef Uitgeest aandringen. Janouk Scholten zette een aanval over de rechterzijde op, Lotte Smit schoot de bal langs de keeper in de verre hoek tegen de paal waar Danielle Kortekaas de bevrijdende 2-0 eenvoudig kon binnen schieten.

Concurrent Velsen kijkt met argusogen hoe Uitgeest de koppositie verdedigt, voorlopig blijft het gat van 5 punten voorsprong in tact.

Woman of the match
Janouk Scholten speelde een prima wedstrijd als rechtsback. Perfecte timing in verdedigend en aanvallend opzicht, snel, vaardig en een uitstekende lichaamscoördinatie.

FC Uitgeest vindt de weg omhoog

UITGEEST - Na de 'wake-upcall' nederlaag tegen DSOV heeft FC Uitgeest, na de overwinning van vorige week, definitief de opgaande lijn te pakken. Na de puike winst op AFC'34 uit Alkmaar bezet de Uitgeester formatie nu de vierde plaats op de ranglijst. Met nog twee wedstrijden te gaan voor de winterstop, namelijk tegen Hillegom en FC Boshuizen, kan bij goede resultaten zelfs de top drie mogelijk zijn.

Voorwaarde is wel dat wisselvalligheid minder vat krijgt op het spel en dat de belangrijkste ingrediënten van de twee overwinningen, namelijk passie, strijd en zelfvertrouwen, een vaste plaats op het menu krijgen. Ook afgelopen zondag waren dat de succesfactoren. Veel ging er fout maar altijd was er de wil om het duel aan te gaan en naar voren te spelen. En... daar staat dan gelukkig voor FC Uitgeest spits Max Dekker die ook vandaag weer met twee goals bepalend was voor de 0-2 overwinning.

FC Uitgeest startte in de vertrouwde opstelling van de afgelopen weken. Opvallend daarin is de rol van Jordy Duijn. Jordy is nou niet bepaald de voetballer die voor Sint Nicolaas de "wondersloffen van Sjakie" heeft gekregen maar zijn voortdurende en onophoudelijke wil om het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken in de opbouw is belangrijker dan menigeen denkt, Daarnaast stond hij ook nog eens met een assist aan de basis van de tweede treffer.

De ploeg uit Alkmaar startte voortvarend en was in de 9e minuut via Sluis al dicht bij een treffer. Gelukkig stond doelman Sem Bleeker op de goede plaats. Langzaam nam FC Uitgeest het heft in handen en kwam verdiend in de 19e minuut op voorsprong. Een razendsnelle combinatie tussen Max Dekker en Jorn Brouwer (die twee beginnen elkaar steeds beter te vinden) werd fraai afgerond door Max Dekker.0-1. Eentje uit het "boekkie" zeggen ze dan. AFC'34 kwam in de 30e minuut bijna op gelijke hoogte maar gelukkig voor de gasten belandde een hard en laag schot van uitblinker Yilmaz op de paal.

In de tweede helft ging de ploeg uit Alkmaar fel op jacht naar de gelijkmaker. Toch waren de beste kansen voor FCU. Zo was eerst in de 51e minuut de vandaag weer sterk spelende Mats Idema met een kopbal dicht bij een tweede treffer en vervolgens bedacht Jorn Brouwer een hoogstandje door de bal fraai in de loop aan te nemen en vervolgens een 'stiffie' te geven waar keeper Keijzer nog maar net bij kon.

De beslissing viel in de 72e minuut alsnog. Jordy Duijn kopte in het strafschopgebied de bal door naar Max Dekker die niet aarzelde en de bal, zonder dat deze de grond raakte, het doel in kegelde. 0-2.

AFC'34 begon daarna aan een wanhoopsoffensief en zette FC Uitgeest stevig met de rug tegen de muur. Maar met soms kunst en vliegwerk, zo haalde Stan Vrouwe in de 87e minuut een bal van de lijn, werd de nul achterin gehouden. Al met al een verdiende overwinning tegen een niet zo eenvoudige tegenstander. Volgende week tegen Hillegom maar niet uitglijden over de spreekwoordelijke en na de wedstrijd letterlijke vlaai, die in het kader van de verloting "Waar schijt de koe" op het veld gedeponeerd gaat worden. Althans dat laatste is wel de bedoeling maar je weet maar nooit. (De Afvallende Bal)

Uitslagen tafeltennisvereniging Uitgeest

UITGEEST - Team 1 speelde tegen Patrios 2, die nog kans maakten op het kampioenschap in de 3e klasse, in Amsterdam. Henk Spoelstra begon de avond zoals gewoonlijk met een overwinning.

De avond pakte nog heel verrassend uit voor hem, doordat hij zijn volgende enkel kansloos verloor. Hierdoor eindigde hij niet op 100% winst. Helaas was dit nog niet alles ook verloor hij zijn laatste enkel, wel met wat meer tegengas. De dubbel met Billy Fatels zag er ook eerst kansloos uit, maar naar een 2-0 achterstand wonnen ze toch met 2-3. Billy was deze avond goed voor 3 winstpunten. Jelle van Werkhoven wist met gemak van een totaal gedemotiveerde tegenstander te winnen, doordat het kampioenschap niet meer haalbaar was voor hen. 4-6 winst voor Uitgeest.

Team 2 sluit hun laatste wedstrijd met een 5-5 gelijkspel tegen Het Nootwheer 8. Michel Switser had zijn avond niet en kon geen punt binnen halen. Wim Baltus is bijna weer in vorm en was goed voor twee punten ook de dubbel wist hij met Peter Middel te winnen. Peter wist ook twee van de drie enkels te winnen. Hij is ook de enige die zijn rating verbeterde. Gelukkig mogen ze nog een seizoen in de 4e klasse spelen.

Team 3 die hun kampioenschap in de 5e klasse al zeker gesteld hadden moesten nog tegen JOVO 8 in Amsterdam spelen. Eugenie Rasch en Nico Baltus probeerden het met z'n tweetjes, wat gelijk al tot 3 punten verlies leidt. Eugenie kon geen punten binnen halen deze avond en Nico was goed voor twee. De dubbel viel ook Jovo in de handen. Een 8-2 nederlaag, maar ja, met een man minder en het kampioenschap op zak.

Volleyballers eten voortaan uit "Volleybowl"

De Volleybowl Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Alle leden van de volleybalvereniging Voluit hebben een "Volleybowl" gekregen. Dit is geïnspireerd op een nieuwe rage, genaamd de pokébowl. Dit is een traditioneel Hawaïaans gerecht dat voornamelijk uit rijst, groenten en gemarineerde rauwe vis bestaat.

Een Volleybowl is dus zo'n pokébowl, alleen voor volleyballers. Wanneer twee Volleybowls op elkaar staan zien deze eruit als een volleybal. Voluit vindt het belangrijk dat haar leden niet alleen op het veld gezond zijn door te sporten maar ook daarbuiten. Dit stimuleren zij door gezond te eten aan te moedigen. De leden zijn uitgedaagd om hier een heerlijke en gezonde maaltijd in te serveren. Zij sturen hier foto's van in en wie de origineelste en gezondste maaltijd bereidt, wint. Op de nieuwjaarsreceptie van Voluit wordt de winnaar bekend gemaakt.

Training van Anissa Haddaoui in Zienhouse

Anissa Haddaoui geeft kickboks les in het Zienhouse. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Een aantal kinderen kregen maandagavond kickboksles van Anissa Haddaoui. Dit gebeurde in het Zienhouse in Uitgeest.

Haddaoui is viervoudig wereldkampioene kickboksen in de gewichtsklassen - 65 kg, - 64 kg en - 61,5 kg. "Anissa heeft een leuke maar ook zware kickboks training gegeven. Er kwamen 11 jongeren langs, waarvan er al snel meer zes overbleven tijdens de training. Danny (wijkagent) liet zich niet uit het veld slaan en deed ook mee met de techniek training. Naast techniek en sparren is er gesproken over respect en konden de jongeren vragen stellen aan Anissa", aldus Kim Stolk.