De Uitgeester

26 juni 2019

De Uitgeester 26 juni 2019


Facebookpagina 'de bloggende machinist' ontploft

'De Meester', zoals iedereen hem kent via zijn Facebookpagina. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De 29-jarige Uitgeester Jasper Wijker, oftewel 'De Meester', startte in maart 2019 met zijn blogs over zijn werk als machinist. Hij begon nare ervaringen van zich af te schrijven via zijn persoonlijke Facebookpagina. Jasper had honderd vrienden en kreeg gemiddeld dertig likes per blog.

Jasper, die van jongs af aan al graag schrijft, vond het wel leuk om te doen en besloot er een wekelijks terugkerende blog van te maken. Maar hoe vaker hij een blog publiceerde, hoe minder likes hij kreeg. "Misschien irriteert het, dacht ik. Ik besloot een aparte Facebookpagina aan te maken voor mijn blogs en noemde de pagina 'De Meester'. Na lang nadenken zette ik de pagina op openbaar." Wat er toen gebeurde had hij nooit verwacht: een van zijn allereerste verhalen werd opgepakt door de media en de Facebookpagina van 'De Meester' ontplofte. In drie maanden ging hij van 100 volgers naar bijna 5000 volgers. De bloggende machinist werd een hit op social media.

Zijn vijfde blog ging weer viraal, hij schreef deze op 18 maart. De ov-staking die op deze dag stond gepland, werd overschaduwd door de aanslag in de tram in Utrecht. Het eerlijke verhaal van de bloggende machinist werd wederom opgepikt door de media. Zelfs de redactie van de talkshow van Eva Jinek liet van zich horen, maar door het drama later op de dag werd zijn tv-debuut uitgesteld. Maar wat niet is kan nog komen, 'De Meester' en zijn blogs zijn hot en heel Nederland heeft zijn pijlen op hem gericht. Lees verder op pagina…

'De Meester' op zijn favoriete treinstation. Foto: Aangeleverd

Feestelijke viering 55-jarig bestaan Hertenkamp

Ook de burgemeester was bij de viering aanwezig. Foto: Lucia Rodenburg

UITGEEST - Op de zonnige zaterdagmiddag van 22 juni werd het 55-jarig bestaan van Stichting Hertenkamp Uitgeest gevierd. Burgemeester Verkleij bracht samen twee wethouders, de vrijwilligers, sponsoren en donateurs een toost uit.

Door: Lucia Rodenburg

In een toespraak bedankte de burgemeester de vrijwilligers voor hun inzet, maar ook de sponsoren en donateurs voor hun steun. "Zonder hen zouden we niet zo'n mooi park in ons dorp hebben. Op naar de 75 jaar!"

Geen subsidie
Het park wordt volledig gerund door vrijwilligers en bedruipt zichzelf. Er is geen subsidie nodig van de gemeente. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Een gesprekje met Thea Kater, penningmeester van de stichting. "Dat is vooral te danken aan de mensen die zich belangeloos inzetten voor dit park, maar ook aan giften en donaties. Om het voor onze vrijwilligers behapbaar te houden, zijn we niet altijd open. Dat is ook een verschil met een kinderboerderij. Wel ontvangen we soms op afspraak een peuter- of kleuterklas. Maar we zijn wel in het voorjaar (april, mei) en het najaar (september, oktober) op zondag open. Dat blijkt heel goed te werken." Lees verder op pagina...

Stralende Veteranendag in Uitgeest en Castricum

Een prachtig evenement in de BUCH. Foto: Hans Brouwers

UITGEEST - Voor de 14e keer organiseerden de gemeenten Uitgeest en Castricum een feestelijk programma rondom de regionale Veteranendag, die deze keer plaatsvond op de zonnige zaterdag 22 juni.

Door: Lucia Rodenburg

De regionale Veteranendag is bedoeld om (hernieuwd) kennis te maken en bij te praten met mensen die dezelfde ervaringen delen. Naast de onderlinge kennismaking staat de dag natuurlijk in het teken van waardering voor het bijzondere werk van de veteranen. De regionale Veteranendag wordt jaarlijks georganiseerd, een week voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. De stoet historische legervoertuigen trok op zaterdagochtend door Uitgeest en Castricum. De colonne begon om 09.00 uur in Uitgeest en via de omliggende dorpen eindigde de rit bij het gemeentehuis van Castricum. Lees verder op pagina...

Stralende Veteranendag in Uitgeest. Foto: Hans Brouwers

Zomerbraderie succesvol op het gras

De zomerbraderie was zeer goed verlopen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST- De zomerbraderie vond zaterdag 22 juni plaats. Er was veel over te doen: de locatie was last-minute gewijzigd en het was twee dagen voor aanvang van het evenement nog onduidelijk wat de nieuwe locatie zou worden.

De nieuwe locatie op het gras naast boekhandel Schuyt viel gelukkig in de smaak bij de standhouders, de organisatie en de bezoekers van de zomerbraderie. "Erg sfeervol, zo op het gras", aldus een van de bezoekers. De belangstellenden liepen gezellig in het zonnetje tussen de kramen door en de standhouders deden goede zaken.

Column Marjolein Geldermans - Afvallig

Aan het eind van dit jaar krijgen we er een kliko bij van de gemeente, voor het plastic. Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Dorpsraad Uitgeest (DU) die onlangs plaatsvond in de Zwaan, gaf een beleidsmedewerker van de BUCH een toelichting op het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Dit is een landelijk beleid en is min of meer opgelegd aan alle gemeenten. Eerlijk gezegd heb ik er wat gemengde gevoelens over. Ben net een beetje gewend aan die lelijke oranje plastic zakken aan de lantaarnpalen. Het ziet er niet uit maar het is wel praktisch. En een derde kliko erbij blijkt voor mensen met weinig ruimte bij het huis geen vooruitgang te zijn. Maar hoe dan ook: het is nodig voor het milieu om plastic te scheiden van restafval. En we gaan betalen voor het restafval in een poging de hoeveelheid binnen de perken te houden. Daar doe ik al lang mijn best voor door ongebruikte spullen naar de kringloop te brengen en goed te kijken naar wat ik weggooi. Maar toch loop ik vaak vertwijfeld heen-en-weer tussen oranje plastic afvalzak en vuilnisbak omdat ik niet weet of mijn lege bloempotten nou wel of niet bij plastic horen. Of die lege chipszak die lijkt van een soort aluminiumfolie, maar voelt als plastic. Toch moet het bij het restafval, vanwege het aluminium. Maar lege bierblikjes van aluminium weer niet, die mogen bij het plastic. Het vergt een hele studie om dit alles te doorgronden. Ik ben te goeder trouw als het gaat om het milieu en wil het gemeentebeleid braaf opvolgen. Maar desondanks zou het best kunnen dat, bij grote twijfel over welke zak of bak, ik in de toekomst de boel maar in de plastickliko gooi, om te voorkomen dat ik teveel restafval creëer wanneer er grenzen zijn gesteld aan de hoeveelheid die je straffeloos mag produceren. Maar het kan veel erger; ik hoorde dat, in een ander dorp in de buurt waar dit beleid al is ingevoerd, de mensen hun restafval zomaar ergens dumpen of bij de buren in de bak gooien. Ruzies en rechtszaken zijn hiervan het gevolg. Het moet toch niet gekker worden. Dat zal in Uitgeest toch niet gebeuren? Dat we massaal afvalligen worden van ons geloof in dorpse normen en waarden? Op de website van de Dorpsraad lees je dat de gemeente 'daarop gaat toezien'. Maar hoe? En dan: wat gebeurt er met al die ringen die straks voor niks aan de lantaarnpalen zitten. Waarschijnlijk zijn mensen van de gemeente weken bezig geweest om het hele dorp van ringen met haken te voorzien, en het zal denk ik wel een tijd duren voordat ze weer weg zijn. Misschien kunnen we er zo lang bloeiende planten aan hangen. Dat zie je ook veel in Frankrijk, waar ik de afgelopen weken aan het fietsen was. Als je een dorp of stadje binnenrijdt staat er 'Ville Fleurie' en zie je lantaarnpalen volhangen met uitbundig bloeiende hangplanten. Alleen hangen ze hier dan wat lager, maar dan kunnen we er in elk geval wel bij. Ik denk dat ik daar maar mee begin, hoewel die potten van plastic zijn, dat dan weer wel. Pffff…

Marjolein Geldermans

Zwembad De Zien zoekt vrijwilligers: de klok tikt

De Zien in Uitgeest. Foto: Facebookpagina Zwembad De Zien

UITGEEST - In Noord-Holland worden diverse openluchtbaden door vrijwilligers gerund. Zwembad De Zien in Uitgeest is hier een mooi voorbeeld van.

Door: Mediapartner NH Nieuws


Dankzij een groep betrokken inwoners werd het zwembad in 2014 van de ondergang gered. Sindsdien houden meer dan 100 vrijwilligers alles draaiende. De Zien bestaat sinds 1962. De eerste jaren werd het druk bezocht, maar dat veranderde in de loop der tijd. In 2013 lukte het de uitbater maar niet om het bad rendabel te krijgen en ook de gemeente wilde er geen geld meer insteken. Toch beleefde De Zien in 2014 een doorstart. Het wordt vanaf dat jaar volledig gerund door vrijwilligers.

'Overal nodig'
Dick Adrichem is vrijwilliger van het eerste uur. Naast zijn baan als vrachtwagenchauffeur is hij vaak aan het werk in De Zien. "Eigenlijk ben ik een manusje-van-alles. Ik sta aan het bad, ik ben huismeester, ik loop bij de EHBO en ik sta in de kantine als het moet. Dus overal waar ik nodig ben, ben ik," vertelt hij lachend.
Adrichem vindt het belangrijk dat het zwembad behouden blijft voor de volgende generaties. "Ik kom uit een gezin van negen kinderen. We gingen niet op vakantie, maar kregen wel een zwemabonnement. Mijn hele jeugd heb ik hier doorgebracht. Ik ben er echt trots op dat we met z'n allen dit zwembad voor het dorp kunnen behouden," aldus Adrichem.

Blije gezichten
Het zwembad is met het mooie weer goed gevuld. Er kunnen maximaal 1.300 mensen in. Dat is keihard werken, maar Adrichem doet het graag. "Je ziet allemaal blije gezichten. Vooral met mooi weer geniet iedereen. En ook in het dorp spreken ze je aan op wat je doet, dat is geweldig."

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want de klok tikt. Volgens bestuursvoorzitter Margriet de Beurs is er grote behoefte aan nog meer vrijwilligers. "Honderd lijkt heel veel, maar niet iedereen is altijd beschikbaar of even geschikt voor elke functie. Op drukke dagen moet er bijvoorbeeld wel voldoende toezicht zijn. Dat is best een verantwoordelijkheid," legt De Beurs uit aan NH Nieuws.

Volgend jaar moet het zwembad geheel zonder subsidie van de gemeente zien te overleven. Volgens De Beurs is het laatste woord hierover nog niet gesproken. "We vervullen een hele belangrijke functie voor het dorp, daar zou je als gemeente best wel wat geld in mogen steken," aldus De Beurs.

Royal Flush speelt de haven plat op midzomernacht

Mooi optreden in de haven van Royal Flush. Foto: Facebookpagina Bistro 't Schippersrijk

UITGEEST - Er was afgelopen weekend van alles te doen in het centrum van Uitgeest, maar ook in de haven was het feest. 'Muziek op het water 2019', dat plaatsvond bij Bistro 't Schippersrijk, was weer een groot succes.

Royal Flush speelde de haven plat met herkenbare pop- en rocknummers. Door de grote belangstelling, het heerlijke weer en de gezellige entourage op het terras van Bistro 't Schippersrijk werd 'Muziek op het water 2019' een onvergetelijke avond.

Zwem4daagse top verlopen

40e keer voor Ronald Deijle. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Zien kijkt terug op een geslaagde Zwem4daagse! Een gezellige week met 281 deelnemers die genoten van het water en het mooie weer.

"
Twee zwemmers willen we nog even in het zonnetje zetten: mevrouw Terol en Ronald Deijle zwommen voor de 40e keer hun baantjes! Ze hebben vrijdag met het ophalen van de medaille een mooie bos bloemen meegekregen. Wij zijn trots op ze!" aldus de organisatie.

Zwemvierdaagse groot succes. Foto: Aangeleverd

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over pilproblemen

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In 12 eerdere columns heb ik je laten lezen dat er voor veel pillen hele goede alternatieven voorhanden zijn. Pillen zijn wel gemakkelijk, maar geen vervanging voor een gezond leven en lijf. Sterker nog: ze kunnen gemakkelijk bijwerkingen geven. In deze laatste aflevering vertel ik je over andere pilproblemen.

In Nederland geven we met z'n allen 100 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Meer dan een kwart daarvan gaat naar de medisch-specialistische zorg. Verpleging en verzorging zijn een goede tweede (18,6%). Aan huisartszorg wordt (gelukkig!) minder uitgegeven dan aan kinderopvang (3,9 versus 4,0%). Erg vrolijk werd ik ook van het onderzoek van Zorgwijzer en Vectis. Zij becijferden dat in de gemeente Uitgeest per inwoner de minste zorgkosten van heel Nederland werden gemaakt! Maar liefst 15% minder dan het landelijk gemiddelde. En voor geestelijke gezondheidszorg zelfs 25% minder! Uitgeesters zouden dus eigenlijk minder zorgpremie moeten betalen!

Preferentiebeleid
Medicijnkosten maken een fors deel uit van de zorgkosten. De overheid heeft deze kosten met succes bestreden door het zogenaamde 'preferentiebeleid': de apotheker is verplicht om de goedkoopste variant van een geneesmiddel te verstrekken. Door dit beleid zijn de kosten van medicijnen in Nederland inmiddels de laagste van West-Europa.

Andere pil
Maar wat is de keerzijde van dit succes? Mensen die hun medicijnen chronisch gebruiken krijgen regelmatig pillen van een ander merk verstrekt, omdat dat op dat moment de goedkoopste variant is. Dat geeft niet alleen verwarring, maar kan ook leiden tot een ander effect van het middel op de patiënt. De patiënt krijgt dan 'bijverschijnselen'. En omdat de dokter en apotheker er dan meer werk aan hebben, zijn de ziektekostenverzekeraars uiteindelijk duurder uit.

Niet leverbaar
Een groter en steeds groeiend probleem is dat geneesmiddelenproducenten geen medicijnen meer aan Nederland leveren, omdat ze elders meer geld krijgen voor hun pillen. Inmiddels zijn honderden geneesmiddelen (tijdelijk) niet leverbaar. Zo heeft de macht en de willekeur van de geneesmiddelenindustrie een enorme invloed op onze medische zorg.

Gezond leven
Onze westerse geneeskunde is voor een belangrijk deel gestoeld op het verstrekken van medicijnen. Terwijl een groot deel van de ziektes die ermee bestreden worden een gevolg zijn van onze ongezonde leefwijze. Ook ons eetpatroon wordt sterk beïnvloed door producenten met winstoogmerk. We eten niet wat goed voor ons is, maar wat het goedkoopst, het makkelijkst of het lekkerst is. En ons beweegpatroon is door de komst van televisie en computers tot een bedenkelijk minimum gedaald. We gaan voor gemakkelijk in plaats van gezond.

Beter
Maar na dit stukje denk je voortaan: loop-top! (i.p.v. laptop) en telefietsie. En je loopt de drogist en apotheek voorbij naar de groenteboer. Want je gezondheid is je belangrijkste bezit!

Historische legerjeeps en Hurricane-vliegtuigen

Optocht van Uitgeest naar Castricum. Foto: Hans Brouwers

UITGEEST - De Veteranendag Uitgeest en Castricum begon om 9.00 uur bij het gemeentehuis van Uitgeest. Vanaf hier vertrok een stoet met bijzondere historische voertuigen in de richting van Castricum.

Door: Lucia Rodenburg

Ook burgemeester Wendy Verkleij nam plaats in een van de legervoertuigen en reed met de colonne mee. Ter gelegenheid van de dag kwamen tijdens de rit ook twee oude Hurricane-vliegtuigen overvliegen, die dankzij de strakblauwe lucht die ochtend goed te zien waren.

Belang van de dag
Mede-organisator Ricardo Barrientos de Reus, die zelf ook op uitzending is geweest naar Irak en Afghanistan, vertelt waarom deze dag belangrijk is.

"Het is een bepaald gevoel dat we met alle veteranen delen. Voor de deelnemers is hun werk een gewichtig deel van hun leven, of een gewichtig deel van hun leven geweest. Er rijden veteranen mee van verschillende missies, van vroeger tot nu. In het verleden waren dat ook veteranen die nog in de Tweede Wereldoorlog gediend hebben, die er nu helaas niet meer bij kunnen zijn. Maar net zo belangrijk is de aandacht voor recentere missies en uitzendingen."

De oude voertuigen trokken veel bekijks. Foto: Hans Brouwers
Alle deelnemers van de lokale Veteranendag. Foto: Hans Brouwers
Jong en oud was aanwezig tijdens de lokale Veteranendag. Foto: Hans Brouwers

"Sommige gemeenten organiseren de dag wat minder uitvoerig, maar hier in Uitgeest en Castricum wordt er uitgebreid aandacht aan besteed en wordt er echt uitgepakt, mag ik wel zeggen. Dat waarderen wij zeker."

Lezing
Op het gemeentehuis in Castricum werd de stoet ontvangen door burgemeester Toon Mans, samen met burgemeester Verkleij. Tijdens de bijeenkomst werd een minuut stilte gehouden en het Wilhelmus gespeeld. Ook gaf Ricardo een lezing over zijn ervaringen tijdens zijn uitzendingen. Na een Indische rijsttafel, oftewel de traditionele 'blauwe hap', vertrok de colonne weer in de richting van Uitgeest.

"Het hertenkamp is weer opgebloeid!"

Veel belangstelling voor de viering van het 55-jarig bestaan. Foto: Lucia Rodenburg

UITGEEST - Afgelopen zaterdag werd het 55-jarig bestaan van Stichting Hertenkamp Uitgeest gevierd. Het park wordt volledig gerund door vrijwilligers en bedruipt zichzelf. Er is geen subsidie nodig van de gemeente. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Door: Lucia Rodenburg


Penningmeester van de stichting Thea Kater legt het uit: "Wat goed werkt, is de sponsoring door bedrijven. Dat is nog relatief nieuw, we doen dat sinds anderhalf jaar. Een bedrijf wilde bijvoorbeeld graag een nieuw dak van het dierenonderkomen sponsoren. In ruil daarvoor staat de naam van het bedrijf op het bord aan de weg." Daarnaast is het bestaan vooral te danken aan de mensen die zich belangeloos inzetten voor dit park, maar ook aan giften en donaties. Kater hoopt dat het park nog lang kan blijven bestaan. "Het is een bijzondere plek op een centraal punt zo vlakbij het station. Forensen komen hier dagelijks langs en iedereen uit de buurt kent het. Ook is het leuk om te zien dat opa's en oma's hier met hun kleinkinderen komen om de dieren in het echt te bekijken, in plaats van alleen uit een boekje."

Ook 'pluimgraaf' Aad Nijman is enthousiast. Hij bekommert zich als beheerder om het wel en wee van de dieren in het park. "Ik heb 45 jaar bij de politie gewerkt, maar aangezien ik van oorsprong een boerenzoon ben, heb ik een groot hart voor dieren."

Jonge dieren
Enkele jaren geleden is hij met prepensioen gegaan en zet zich nu met veel plezier in voor het hertenkamp. "Toen ik zo'n 4 jaar geleden begon, lag het park er wat minder fraai bij. Het beleid was daarnaast dat er geen jongen zouden komen, de dieren waren gesteriliseerd. Ik was echter van mening dat juist het jonge spul het leukste is en dat dat ook extra bezoekers trekt. Zo'n 2 jaar geleden zijn we daarom begonnen met de aandacht meer op de jonge dieren te leggen."

Ook vogels verblijven graag op het hertenkamp. Foto: Lucia Rodenburg

Dat beleid heeft zijn vruchten afgeworpen. "Het heeft de vrijwilligers extra enthousiast gemaakt en ook de bezoekers kunnen het waarderen. Het hertenkamp is weer opgebloeid!"

Door de Lens van Bus

Foto's: Ger Bus

Ger Bus: "De kassen van Baars worden waarschijnlijk geschiedenis. De foto is een deel van binnen en van buiten. Voor de foto's die binnen zijn gemaakt heb ik toestemming gekregen. Hiervoor dank aan de familie Baars."

Van 'helemaal niets met treinen' tot 'dit is het en ik blijf dit mijn hele leven doen'

Machinist, blogger, maar bovenal vader van zijn 4-jarige dochter. Foto: aangeleverd

UITGEEST - De drie blogs die Jasper wekelijks publiceert om 07.00 uur 's morgens (want dan zitten mensen in de trein op weg naar hun werk) kunnen door zijn fans niet meer gemist worden.

Door: Margreeth Anema

"Vrijdag heb ik gebombardeerd tot 'extra verhaaltjesdag'. Meestal gaan deze blogs over mijn 4-jarige dochter en ze worden veel gelezen door jonge moeders. Ik merk via de privéberichten die ik ontvang dat ze er elke week naar uitkijken," aldus Jasper. Dat de bloggende machinist ook over zijn dochter schrijft is niet raar, hij voedt zijn dochter alleen op omdat haar moeder geëmigreerd is.

Jasper groeide op in Egmond-Binnen. Het dichtstbijzijnde treinstation is Heiloo en zo rijdt de trein via Castricum en Uitgeest richting Amsterdam, het traject waarop hij nu vaak de trein bestuurt. Nadat hij de havo doorliep in Castricum wist hij niet zo goed wat hij wilde. Hij ging chemie studeren en probeerde later nog een studie Nederlands omdat hij schrijven leuk vond, maar het liep op niets uit.

Zijn broer, destijds machinist in Alkmaar en inmiddels manager bij de NS in Amsterdam, gaf hem de volgende tip: "Als je een hekel hebt aan werken dan moet je gewoon bij de NS komen werken." Jasper had helemaal niets met treinen, in tegenstelling tot zijn broer die van jongs af aan al geobsedeerd was door alles wat met treinen te maken heeft, maar besloot het een kans te geven. De eerste dag mocht hij gelijk zelf Amsterdam Centraal uit rijden onder toeziend oog van zijn mentor. Jasper was om. Vanaf dat moment dacht hij: dit is het en dit blijf ik mijn hele leven doen.

Foto: aangeleverd

Iedere dag is een dagje uit
"Iedere dag is een dagje uit. Ik maak zoveel mee, het is een fantastische baan," vertelt Jasper enthousiast. "Ik zoek geen verhalen voor mijn blogs, het komt gewoon," vult hij aan. Zoals die ene keer dat hij een paniekerige moeder van een ontroostbaar jongetje ziet vanuit zijn cabine. Het favoriete slabbetje van het kind was tussen de trein en het perron gevallen. Jasper aarzelt geen moment en kruipt tussen de trein en het perron om het kind weer te herenigen met zijn slabbetje. "Op het moment zelf sta ik er niet bij stil dat dit een mooi onderwerp is voor een blog, dat kwartje valt soms pas twee dagen later," vertelt hij.

Jasper schrijft eerlijke, oprechte blogs recht uit zijn hart met in de laatste alinea de moraal van het verhaal. De blogs gaan over van alles, van de ramadan tot de klimaatmars en van een slabbetje tot een agressieve passagier. "Het begon natuurlijk als grapje maar tegenwoordig lees ik mijn blogs drie keer overnieuw omdat ik taalfouten wil vermijden. Ook heb ik sinds kort te maken met de afdeling persvoorlichting van de NS, ook dat is even wennen." Hij kan nauwelijks beseffen dat zijn blogs in zo'n korte tijd zo'n groot publiek trekken.

Door de populariteit van zijn blogs kan Jasper niet meer anoniem over straat. Omdat hij heftige onderwerpen aan de kaak stelt zijn de reacties ook niet altijd positief. "Maar iedereen mag zijn mening hebben. Als ik een heftige ervaring deel dan reageren sommige mensen emotioneel, die hebben zelf zoiets meegemaakt. Ik kan niet iedereen antwoorden maar ik doe wel iets met dit soort reacties, zoiets raakt mij ook natuurlijk." Hij krijgt niet alleen reacties op zijn blogs maar ook op zijn werk als machinist. "Volwassenen vragen meestal of ik weleens een aanrijding heb gehad terwijl kinderen vaak vragen hoe het gaat als ik tijdens werktijd naar het toilet moet," glimlacht Jasper.

De bosjes in voor een rood sein
Die laatste vraag moet Jasper nu natuurlijk even beantwoorden: "Als ik naar het toilet moet dan bel ik met de dagplanning. Op het eerstvolgende station staat dan een machinist te wachten die mijn rit overneemt. Maar soms, als je voor een rood sein staat, kan je vlug even de bosjes in als je dit meldt aan de treindienstleider." Als je dus op het traject Amsterdam-Uitgeest-Heiloo een trein stil ziet staan voor een rood sein dan kan het best zijn dat Jasper hoge nood had.

>>>>>KADER <<<<
'De Meester' is de bestuurder van een trein. Hij of zij wordt zo aangesproken door zijn collega's. De benaming stamt nog uit het stoomtijdperk. De treinbestuurder had toentertijd een stoker bij zich die hij opleidde tot machinist.

De machinist is verantwoordelijk voor het veilig rijden van de trein, waarbij hij anticipeert op alles wat onderweg naar de volgende bestemming op het spoor gebeurt. De machinist stuurt de trein niet zelf, dat doen de wielen die over de rails gaan. De treindienstleider zorgt dat de wissels in de juiste stand staan. De veiligheid van de passagiers wordt gewaarborgd door de hoofdconducteur.

Om de veiligheid te waarborgen houdt de machinist gedurende de rit de voet op de zogenaamde 'dodemanspedaal', iedere 60 seconden moet hij/zij het pedaal even loslaten. Als dit niet gebeurt dan kan het zijn dat de machinist onwel is geworden en treedt het automatische remsysteem in werking. Het kan ook zijn dat hij het pedaal te lang heeft losgelaten, ook dan zal de trein remmen.

Hidde Buur opgejaagd naar zege

AKERSLOOT - Hidde Buur heeft in zijn woonplaats Akersloot de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen.

Bij afwezigheid van enkele toppers op Sportcomplex de Cloppenburgh zou Hidde Buur, mits verschoond van pech, theoretisch met twee vingers in zijn neus de winst moeten kunnen pakken. Maar deze redenering pakte in de praktijk heel anders uit. Hidde Buur liet zich, althans zo leek het, verleiden tot het uit handen geven van het initiatief aan de anderen, wat helemaal zijn aard niet is. Chris Kemp uit Egmond leidde de dans met Hidde Buur in zijn wiel en vervolgens Femke Mossinkoff daarachter. Deze situatie bleef in stand tot dat Chris Kemp halfkoers de strijd moest staken door een lekke band.

Toen waren Hidde Buur en Femke Mossinkoff tot elkaar veroordeeld en moesten ze in een rechtstreeks duel uitmaken wie aan het langste eind zou gaan trekken. Hidde Buur voelde zich na het wegvallen van Chris Kemp niet zeker met de altijd taaie Femke Mossinkoff in zijn nabijheid. Uiteindelijk moest Mossinkoff alsnog toestaan dat Buur afgetekend de overwinning naar zich toe trok.

Kunstroute Uitgeest warm en succesvol

Op de foto ontbreekt de winnaar van de publieksprijs in de categorie 'Schilderijen', mevrouw Gre Beemer. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In het weekend van vrijdag 21 t/m zondag 23 juni is bij Stichting de Nieuwe Kuil de traditionele Kuilart-tentoonstelling gehouden. Daar waren werkstukken te zien die tijdens het afgelopen seizoen gemaakt zijn door de deelnemers aan de creatieve cursussen.

Dit jaar werden voor de tentoonstelling, met als thema 'Sprookjes, sagen en stripfiguren', 83 schilderijen en 47 werkstukken van keramiek, klei en beschilderd porselein ingebracht. Deze werkstukken werden op donderdag door het onafhankelijke en professionele jurylid, de bekende Uitgeester kunstschilder Rob de Reus, beoordeeld. Na de opening op vrijdagavond door wethouder Cecilia van Weel zijn de prijswinnaars bekendgemaakt. Hoogst geëindigd in de categorie schilderijen is Gerika van Goethem met haar aquarel 'Gestapelde hutten (It's not much, but it's home)'. In de categorie overige kunstwerken (keramiek, kleivoorwerpen en beschilderd porselein) was de eerste prijs voor Ria Huisman, beschilderd porselein met als titel 'Schaal met kikker met kroon'.

Warm op zondag
Op vrijdag en zaterdag was het nog perfect weer voor de Kunstroute, maar zondag werd het toch wel warm, waardoor mensen ongetwijfeld kozen voor een bezoekje aan het strand of verkoeling in het bos. Het uiteindelijke bezoekersaantal bleef daardoor enigszins achter, maar was met een totaal van 676 personen best acceptabel. Traditioneel werden de bezoekers aan de Kuilart-tentoonstelling in de gelegenheid gesteld om, door middel van een invulstrookje, de drie meest aansprekende werkstukken in de twee categorieën aan te geven. Zo'n keuze maken bleek voor veel bezoekers een hele opgave, want de expositielokalen werden meermaals bezocht. De winnaar van de publieksprijs bij de categorie schilderijen was Gre Beemer met haar aquarel 'Spelend kind'. In de categorie overige kunstwerken (keramiek, kleivoorwerpen en beschilderd porselein) viel het keramiek 'Vaas met bloemetjes' van Martine Hovenier in de prijzen.

Kunstroute
Op zaterdag en zondag maakte de Kuilart-tentoonstelling deel uit van de Kunstroute van Uitgeest. Men werd in de gelegenheid gesteld om 11 expositielocaties te bezoeken. Het publiek was zeer te spreken over de mooie kunst die bij de lokale kunstenaars te bezichtigen viel, terwijl de kwaliteit van het werk van de gastexposanten, waarvan een deel nationaal en internationaal veel waardering krijgt, van een hoog niveau bleek. Ook deze exposanten waren zeer te spreken over de organisatie, de sfeer en de getoonde belangstelling. Dat hier en daar enkele werkstukken werden verkocht onderstreepte dit. Al met al kan worden teruggezien op een wederom zeer geslaagde Kunstroute van Uitgeest en de Kuilart-tentoonstelling.

Jeugdviswedstrijden ten einde

Ook op de hete maandagavond streden de jeugdvissers om de eerste plaats. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op een bijzonder hete maandagavond hebben de jeugdvissers er alles aan gedaan om op de bovenste trede van het podium te mogen staan. Het werd uiteindelijk een dubbelslag voor Kes van Tol. Met een vangst van 27 vissen wist hij niet alleen de dagwinst naar zich toe te trekken, maar ook de nummer 1-positie in het algemeen klassement. Kes wist tijdens de vierkamp maar liefst 57 vissen op het land te brengen. Hierdoor mocht hij de grootste beker in ontvangst nemen. De familie Van Tol zal lekker geslapen hebben, want de tweede plaats in de eindrangschikking ging naar broer Len. De derde trede van het podium werd bezet door Thomas Hees, ook hij mocht een prachtige beker mee naar huis nemen. De Algemene Hengelaarsbond Uitgeest bedankt al zijn vrijwilligers, in het bijzonder Pico Pilkes, Ramon de Leeuw en Gerard Vosse. Zonder hen was het onmogelijk om deze vier prachtige avonden te organiseren. Namens het dagelijks bestuur van de AHB Uitgeest zeer veel dank daarvoor.

Ook op de hete maandagavond streden de jeugdvissers om de eerste plaats. Foto: aangeleverd

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 26 juni 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 28 juni 19.15 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zondag 30 juni 09.00 uur Dankviering Eerste Comminicantjes m.m.v. Sound of Life.