De Uitgeester

30 mei 2018

De Uitgeester 30 mei 2018


TC Uitgeest heeft primeur met padel

Trainers TC Uitgeest klaar voor nieuwe sport 'padel'. Foto: Alfred de Boer

UITGEEST - TC Uitgeest komt met een primeur. Vanaf eind september zullen zij als eerste club in de regio IJmond de sport 'padel' aanbieden. Padel is een kruising tussen alle racketsporten en het is in Spanje en Argentinië na voetbal de populairste sport.

Er moet wel iets voor gebeuren: baan zeven wordt gesplitst en omgetoverd in twee padelbanen. De nieuwe padelbanen zullen op 30 september feestelijk geopend worden. Padel speel je samen, er wordt altijd gedubbeld. Er staat een glazen wand om de baan heen en de bal mag via deze wand geslagen worden. De bal moet wel altijd eerst stuiteren voordat er teruggeslagen wordt. Het padelracket lijkt op een beachracket met gaten in het blad en is iets zwaarder dan een tennisracket. De opslag is altijd onderhands en de puntentelling is hetzelfde als bij tennis. Lees het vervolg op pagina...

Zwembad De Zien in Uitgeest 'schreeuwt' om hulp "Vrijwilligers minstens zo belangrijk als het water"

De Zien heeft snel nieuwe vrijwilligers nodig. Foto: Zwembad De Zien

UITGEEST - Zwembad De Zien in Uitgeest is misschien wel het populairste buitenbad van de regio IJmond. Maar er zijn ook uitdagingen, vertelt Kiek Valkering van De Zien. Veel vrijwilligers zijn gestopt, waardoor de druk toeneemt. "Meer rek zit er niet in."

Door: Mediapartner NH Nieuws

Valkering roept in aanloop naar het hoogseizoen dorpsgenoten op zich te melden bij de stichting. "We zijn nu maar een paar uur per dag open," zegt de Uitgeestse aan de voet van het bad. "En we willen graag de hele dag zwemmen, en zelfs ook in de avonduren een plons nemen. Dat kan nu niet, want daar zijn niet genoeg mensen voor. Dus meld je aan," aldus Valkering, die vooral hulp kan gebruiken voor het toezicht en de kantine.

Alleen
Bas van Houten zorgt als vrijwilliger al anderhalf jaar voor het zwemwater. De hoop op een collega die hem helpt is groot, vertelt hij bezweet. "Ik kan het niet alleen. Zo simpel is het gewoon," verzucht hij. "Als ik een kraan verkeerd doe, dan komt het rioolwater in het bad," aldus de technicus.

Belangrijk
Sinds vier jaar is het zwembad via een stichting in handen van de dorpsbewoners. En daar zijn vrijwilligers minstens zo belangrijk als het water. "Zonder vrijwilligers hebben we geen zwemplezier. En we dragen ze op handen," lacht Valkering. Aanmelden kan via de website van het zwembad.

Jaarvergadering IJsclub Uitgeest tijdens 'zomerse dagen'

Dorpshuis De Zwaan vol met leden van IJsclub Uitgeest. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Niemand zal deze week aan schaatsen en / of natuurijs hebben gedacht. De meeste Uitgeesters genoten juist van ijs met een lekker smaakje ter verkoeling.

Toch werd er over schaatsen gepraat in Uitgeest door de lokale ijsclub; donderdag was de jaarvergadering. In een bomvol dorpshuis De Zwaan werd er vergaderd. Tijdens deze vergadering werden ook de (club)kampioenen van IJsclub Uitgeest gehuldigd. Op de website IJsclubUitgeest.nl staat ook het het nieuwe clubblad. Hier in vele verhalen, foto's en belevenissen van de late winter in Uitgeest. Toch leuk om met deze temperaturen nog even doorheen te bladeren.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Zo gezegd zo gedaan is een simpel gezegde, maar het doen is minder simpel."

Vrijdag 18 mei 2018

Het was al dik half een, toen Hannie me na het middageten thuisbracht. Hannie? zult u als trouwe lezer zeggen, hadden we die naam al niet onder de assistenten-staf van Thuisbij? Inderdaad, de Hannie van vandaag was zogezegd 'nieuw' onder de stafleden van Thuisbij. Maar zij had haar sporen in het 'vak' al ruimschoots verdiend. Laten we haar maar Hannie II noemen.

Dat zij niet nieuw is merk je onder andere aan het besturen van de rolstoel. Dat gaat 'smooth' zoals de Engelsen zeggen. Oké, maar je moet het meer gedaan hebben met zo'n onhandig log ding: stoep op, stoep af, kuil hier, kuil daar. Trouwens, de bestratingen van Uitgeest vragen ook veel ervaring zodat je je rijstoel in het midden van de straat weet te houden. Zo gezegd zo gedaan is een simpel gezegde, maar het doen is minder simpel. Maar laat dat dus maar aan Hannie over. Ilona heeft er gewoon een ervaren kracht aan.

Ook ervaren is onze pilateslerares. Klein maar fijn. Marrigje is haar naam. Zij is al jaren 'bevriendind' met onze Ilona, tot in het uitgaansleven toe. Ze vertellen daar met enige graagte over. Ze zijn zelfs steeds bereid een belevenis uitgebreid te herhalen. Dat 'klein maar fijn' leidde een keer tot ware lachbuien. Een manspersoon trachtte in de feesttent bij 'de voetbal' bij Marrigje in het gevlei te komen. Dat ging goed, totdat Marrigje zich vlotweg omdraaide en de vleiende jongeman met een rood hoofd uitriep "Het is de moeder van …" en hij noemde de naam van een van zijn vrienden.

Marrigje was vandaag weer terug van vakantie in Frankrijk en dus ging de pilatescursus blijmoedig door waar Marrigje vier weken geleden gebleven was, namelijk bij het hanteren van de ballen. En wij even blijmoedig 'hoog die ballen, tussen de knieën die ballen, knijpen in die ballen, rollen die ballen'.

Het recept voor het diner van vanmiddag was schijfjes rode bietjes, een stukje lekker gekruid vlees en bijzonder lekker gebakken aardappels. Simpel, maar lekker. Gewoon een zalige maaltijd. Aan het eind van de maaltijd mag ik wel weer opscheppen. Eten bij Thuisbij was zoals altijd een belevenis, een feest.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Open dag op 3 juni in Gedenkpark Westerveld

Bijzondere bomenwandeling op Westerveld. Foto: Aangeleverd

REGIO - Begraafplaats & Crematorium Westerveld (Duin en Kruidbergerweg 2-6, Driehuis) organiseert op zondag 3 juni - de laatste dag van de Week van de Begraafplaats - van 11.00 tot 15.00 uur een open dag. Behalve een kijkje achter de schermen worden ook bijzondere wandelingen georganiseerd, waaronder een 'Johanna Westerdijk' bomenwandeling.

"Westerveld heeft alles onder één dak, van rouwkamers tot een prachtig gedenkpark met heel veel mogelijkheden", vertelt Carla Bosua, directeur van Westerveld. "Tijdens de open dag willen we dat dan ook graag aan iedereen laten zien. Bezoekers worden rondgereden met 'hop on hop off' golfwagens, die stoppen bij de aula's, het rouwcentrum, de crematieruimte en op verschillende plekken in het gedenkpark. Zo kan iedereen Westerveld op een laagdrempelige manier ontdekken."

In het gedenkpark wordt onder meer de buitenaula gepresenteerd en krijgen bezoekers uitleg bij de 'inspiratielaan' waar monumenten en tuinaanleg te bewonderen zijn. In het horecapaviljoen staat een proeverij van cateringmogelijkheden klaar. Voor kinderen is er een speciale speurtocht.

Bijzondere bomenwandeling
Tijdens de open dag vindt ook een bijzondere bomenwandeling plaats, geïnspireerd op Johanna Westerdijk – de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Onder begeleiding van wetenschapshistorica en Westerdijk-kenner Patricia Faasse lopen belangstellenden langs bijzondere bomen in het gedenkpark en wordt onder meer het graf van Johanna Westerdijk bezocht. Voorafgaand aan de wandeling geeft Patricia Faasse een lezing in de begraafaula. De lezing met wandeling start om 11.00 en om 12.30 uur.

Week van de Begraafplaats
De landelijke Week van de Begraafplaats wordt van 26 mei t/m 3 juni georganiseerd op initiatief van de LOB (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen), Terebinth (Stichting voor funerair erfgoed) en de BVOB (Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer). De Week wordt jaarlijks gepland rond de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni.

Kerkdiensten protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 03-06 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg, Mw. drs. A. Klein.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 30 mei 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 1 juni 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 3 juni 10.00 uur: H. Eerste Communieviering m.m.v. Sound of Life.

Padel is snel en sociaal "Eigenlijk een weerspiegeling van de huidige maatschappij"

De nieuwe padelbanen liggen er strak bij. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Eind september heeft TC Uitgeest een primeur met de nieuwe sport padel. Trainers Perry en David zijn dolenthousiast over de nieuwe sport.

Door: Margreeth Anema

"De sport is heel snel en sociaal, het is eigenlijk een weerspiegeling van de huidige maatschappij," zegt Perry filosofisch en met een glimlach. "Het is een laagdrempelig spel," vult David aan. "De onderhandse service zorgt er bijvoorbeeld voor dat er gelijkspel is, bij tennis moet de service vaak over of is hij snel achter de lijn." Tijdens de ALV in november bleken de leden van TC Uitgeest, die in grote getale kwamen opdagen, erg enthousiast. 95% van de aanwezigen stemde voor de komst van de padelbanen. "Als we het nu niet doen lopen we straks achter de feiten aan," daar was iedereen het over eens.

Perry en David zijn de sport gaan uitproberen en hebben een padelcommissie opgericht. Na 30 september zullen zij clinics organiseren voor leden en niet-leden om kennis te maken met de leuke sport. "Want padel is gewoon fun, je stapt met een goed gevoel de baan af, of je nu wint of verliest," aldus Perry.

Of het een voordeel is als je al goed kan tennissen valt nog te bezien. Technisch gezien, qua slag misschien wel, maar tactisch is het een compleet nieuwe uitdaging. Als je bijvoorbeeld tijdens een tenniswedstrijd smasht is het punt voor jou, maar tijdens padel heeft de tegenpartij eigenlijk alleen maar profijt van een smash: hoe harder je slaat via de muur, hoe makkelijker de tegenstander terug kan slaan. "Met padel kan je overigens wel je tennisspel verbeteren, je krijgt betere reflexen en je volleys worden beter," aldus Perry.

Perry en David mogen ook alvast verklappen dat de padelbanen gehuurd kunnen worden inclusief materiaal. Niet alleen voor leden maar ook voor niet-leden uit Uitgeest of omstreken. Momenteel wordt er een gedeelte gecreëerd op de website van TC Uitgeest waar je de baan kan reserveren. De site zal eind september klaar zijn.

De trainers zijn erg trots dat TC Uitgeest gaat pionieren in de regio en ze verwachten een hoge opkomst bij de opening en tijdens de clinics. "Twee sporten op één club is natuurlijk best uniek en het zal voor de leden ook een leuke afwisseling zijn," zo melden de enthousiaste trainers.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Op 22 mei kon de vlag in top van de 'nieuwbouw' van het oude Café Thijs. Gezien de korte tijd met een prachtig resultaat. Veel organisaties/firma's hebben meegewerkt om het dak te kunnen plaatsen. Nu volgt de afwerking, onder andere het metselen en voegen van 23.000 stenen, het plaatsen van de 'dakkapellen', het betegelen en de aansluiting op water en elektriciteit. Ger Bus.

Theater Poppekus leest voor in het Lees Lokaal

Theater Poppekus neemt de dokter mee... En Rambamboelie! Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op 2 juni om 14.00 uur leest Tineke van Theater Poppekus voor uit het boek 'Rambamboelie' van Mies Bouwman & Philip Hopman. Rambamboelie is een leuk klein hondje waar iedereen dol op is.

Hij ziet er niet alleen leuk uit, hij blaft ook zo grappig. Op een dag gebeurt er iets raars… Rambamboelie miauwt als een kat! De dokter geeft hem een pilletje. Het miauwen houdt op, maar nu kraait hij als een haan! De dokter probeert van alles, maar het gaat steeds mis. Zijn baasje is ten einde raad. Zal haar hondje ooit weer beter worden? Theater Poppekus neemt de dokter mee... En Rambamboelie!

"We hebben wel veel kinderstemmen nodig om Rambamboelie te laten blaffen. We roepen dan met z'n allen: "Blaf, Rambamboelie, blaf!"" aldus de organisatie. Doe je mee? Kom dan 2 juni om 14.00 uur naar het Lees Lokaal.

Vrijwilligerswerk: Leuk voor jezelf, goed voor een ander

Fabo Hobbyvereniging zoekt vrijwilligers. Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) heeft weer een aantal leuke en nieuwe vacatures. Een greep uit de mogelijkheden...

 • Fabo Hobbyvereniging verzorgt elke week hobbyclubs voor kinderen van 7 t/m 15 jaar. Zij zoeken extra begeleiding voor de timmerclubs op donderdag- en/of vrijdagavond.
 • Leeslokaal Uitgeest start een extra inloopcursus Nederlands voor anderstaligen op de maandagochtend en zoekt hiervoor begeleiders.
 • Vereniging Oud Uitgeest zoekt een assistent beheerder voor de website en de beeldbank, die de werkzaamheden in de loop van de tijd van de huidige beheerder kan overnemen.
 • Houdt u van koken en heeft u een paar uurtjes over per maand? Meet & Eat Uitgeest zoekt vrijwilligers om maandelijks bij mensen thuis te koken die niet meer zo makkelijk hun huis uit komen.
 • Club de Petanque 'Boule Plaisier' zoekt een secretaris die deel uitmaakt van het bestuur en aanspreekpunt is voor informatie over de Club, zowel intern als extern.
 • Voor haar sportaccommodatie zoekt Mixed Hockey Club Uitgeest klussers. Heeft u ervaring met diverse klussen en vindt u het leuk om regelmatig de handen uit de mouwen te steken, dan komen zij graag met u in contact.

Ook aan de slag? Meer informatie over genoemde vacatures en meer vrijwilligerswerk in Uitgeest is te vinden op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag van 9.30-12.00 uur in de hal van het gemeentehuis.

Grote visdag voor jeugd en dames in Uitgeest The Voice of Holland zangeres Samantha doet prijsuitreiking

Wedstrijdvissen voor de jeugd in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 3 juni komen zo'n veertig jongeren en zestig dames naar het Zwaansmeer in Uitgeest om te vissen. Er zijn diverse clinics en er worden informele wedstrijden gevist. Zangeres Samantha Steenwijk, tweede bij The Voice of Holland en zelf sportvisser, komt voor de dames de prijsuitreiking doen.

De dag wordt georganiseerd door Sportvisserij MidWest Nederland. In de ochtend is de clinic voor de jeugd. Kinderen en jongeren leren van ervaren vissers hoe ze (nog) beter kunnen wedstrijdvissen. Na diverse clinics gaan ze een wedstrijd vissen. Aan het eind van de ochtend start de visdag voor dames. Het is de eerste keer dat een evenement als dit wordt georganiseerd. In korte tijd hebben zestig vrouwen zich aangemeld en daarmee zat de visdag voor dames al snel vol. Jong, oud, ervaren en onervaren doet aan de visdag mee. Ook hier wordt gestart met diverse clinics.

Na de gezellige boerenlunch wordt er door koppels een wedstrijd gevist waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Rond 16.00 uur komt Samantha Steenwijk de prijsuitreiking doen. Bij de jeugd zijn nog enkele aanmeldingen mogelijk (info@smwn.nl), de damesvisdag zit vol. "U bent van harte welkom om aan het Zwaansmeer te komen kijken," aldus de organisatie.

Kalfje breekt door hekken boerderij in Akersloot en belandt in water

Foto: NH Nieuws

AKERSLOOT - Een kalfje is vrijdagmiddag kort op avontuur gegaan door Akersloot, toen het beestje voor het eerst naar buiten mocht. Het dier brak door de hekken heen van de boerderij waar het vertoeft en belandde uiteindelijk in het water.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Het drie maanden oude kalfje bleek volgens omstanders goed te kunnen zwemmen, maar kon niet meer uit het water komen. Gerard Swart en Edwin Bos sprongen in een bootje en wisten vervolgens het dier ongedeerd aan de kant te krijgen.

Heineken meest gedronken biermerk in Uitgeest

UITGEEST - Heineken is onder de liefhebbers in Uitgeest het meest gedronken biermerk. Dat blijkt uit cijfers van Datlinq in het kader van de week van het Nederlandse bier.

Het groene flesje is ook in de rest van Noord-Holland het meest gedronken biertje, aldus Mediapartner NH Nieuws. In het noordelijke deel van Noord-Holland lijken bierdrinkers liever naar het merk Amstel te grijpen. Datlinq heeft de cijfers gebaseerd op welk hoofdpils horecagelegenheden schenken. Dat is vaak het merk dat op de gevel van het café of restaurant staat. In Uitgeest is dat dus Heineken, proost!

Uitgeest op plek 175 in AD Misdaadmeter

Foto uit Archief: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Uitgeest staat dit jaar op plek 175 in de AD Misdaadmeter. Vorig jaar stond Uitgeest op plek 231. "Voor de AD Misdaadmeter is gebruikgemaakt van gegevens van de politie over 2017," laat het AD weten.

Hoe komt de lijst tot stand?
"De ranglijst van (on)veilige gemeenten komt tot stand door te kijken naar aangiftes en meldingen van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal uit of vanaf een auto/motor, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling," schrijft het AD.

Misdaadcijfers Uitgeest

 • Woninginbraak: 41 (2017) - 28 (2016) - (verschil in procenten: 46,4%)
 • Inbraak schuur: 7 (2017) - 8 (2016) - (verschil in procenten: -12,5%)
 • Autokraak: 16 (2017) - 45 (2016) - (verschil in procenten: -64,4%)
 • Autodiefstal: 4 (2017) - 2 (2016) - (verschil in procenten: 100%)
 • Bedreiging: 8 (2017) - 8 (2016) - (verschil in procenten: 0,0%)
 • Mishandeling: 25 (2017) - 25 (2016) - (verschil in procenten: 0,0%)
 • Vernielingen: 49 (2017) - 94 (2016) - (verschil in procenten: -47,9%)
 • Straatroof: 0 (2017) - 0 (2016) - (verschil in procenten: 0,0%)
 • Overvallen: 1 (2017) - 0 (2016) - (verschil in procenten: 100%)
 • Zakkenrollen: 4 (2017) - 6 (2016) - (verschil in procenten: -33,3%)

Plek 175 in AD Misdaadmeter
Deze delicten worden per gemeente afgezet tegen het inwoneraantal. Daardoor tellen tien inbraken in een kleine gemeente zwaarder mee dan tien inbraken in een grote gemeente. Bovendien worden de delicten gewogen naar de impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. "Mishandeling telt op die manier zwaarder mee dan bedreiging, en woninginbraak zwaarder dan zakkenrollen," aldus de krant.

Woninginbraak
De stijging van de positie van Uitgeest op de ranglijst is het gevolg van het aantal woninginbraken in 2017. Er werd 41 keer ingebroken, tegenover 28 keer in 2016. Dat is een stijging van 46,4%. Eigenlijk zijn alle andere incidenten gezakt of gelijk gebleven, op de overvallen na. In 2017 was er 1 overval (Apple Store). In 2016 waren er geen overvallen in Uitgeest.

Amsterdam koploper
Amsterdam al jaren is de absolute koploper als het gaat om misdaad in een gemeente. Op de teller van het AD staan onder andere 4486 woninginbraken, 8687 autokraken en 6608 gerolde zakken. Gelukkig komen we in Uitgeest bij lange na niet aan zulke extreme cijfers.

Gezamenlijke sportdag Uitgeester scholen

Luchtkussens op de sportdag van de Uitgeester scholen. Foto: OSU Radio

UITGEEST – In samenwerking met buurtsportcoach Chantal Thomas en Holland Sport uit Alkmaar startte op donderdagochtend 24 mei om 09.00 uur de gezamenlijke sportdag van de groepen 5 t/m 8 van drie Uitgeester scholen: De Binnenmeer, De Vrijburg en De Molenhoek.

Deze sportdag werd gehouden op het terrein van de MHCU en in sportcomplex De Zien. Het sporten bestond uit een hockeyclinic, stormbaan, tennis, judo, dans en diverse klim- en klautertoestellen. In de middag waren de kinderen van de groepen 1 t/m 4 aan de beurt om kennis te maken met de luchtkussen en kleine sportclinics te volgen. Het doel van deze dag was dat de kinderen van de scholen op een speelse manier met elkaar in contact komen en een actieve ochtend en middag konden beleven waarbij ze kennis konden maken met diverse lokale sporten en verenigingen. in totaal deden 565 kinderen mee aan deze sportdag. (Door: OSU Radio)

FC Uitgeest 35+1 veteranen de beste

Beker en bier voor kampioenen FC Uitgeest 35+1. Foto: Marco Koning

UITGEEST - Afgelopen vrijdag 25 mei sloten de veteranen van FC Uitgeest de 35+ voorjaarscompetitie af op het complex van RKVV Saenden in Wormerveer. Op een subtropische avond streden de veteranen van Sporting Krommenie 35+1, DEM 35+1 en DEM 35+2 en FCZSW om de punten.

Dat het veteranenvoetbal leeft bleek de afgelopen maanden maar weer. Een vijftal vrijdagavonden vanaf begin april speelden bovenvermelde teams tegen elkaar waarbij ieder team een keer als gastheer diende te fungeren. De opzet van de KNVB blijkt succesvol want er werd naar hartenlust gestreden op halve velden met daarop 35+ voetbalveteranen die nog aardig fanatiek tekeer bleken te kunnen gaan. Niet alleen in het veld maar ook daarbuiten werden in een vriendschappelijke sfeer de wedstrijden nog eens nabesproken in de kantine onder het genot van een natje en droogje.

In deze competitie bleek FC Uitgeest 35+1 uiteindelijk de sterkste. De foto spreekt voor zich. De veteranen van FC Uitgeest zijn duidelijk zichtbaar erg blij met de titel.

F-overnachting van FC Uitgeest

Spelletjes en voetbal tijdens de F-overnachting. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De jaarlijkse F-overnachting van FC Uitgeest vindt dit jaar plaats op vrijdag 1 juni. "Het begrip 'F' is inmiddels vervangen door 'JO8/9' maar we houden gewoon vast aan de term F-overnachting," aldus de organisatie.

Deze is bedoeld als afscheid van de F-sectie en hiervoor worden alle kinderen spelend en trainend bij de JO9 uitgenodigd. Er is weer een mooi programma samengesteld. FBTL Athletics neemt de organisatie van de spelelementen voor zijn rekening. Uiteraard staan deze in teken van voetbal. Zowel voor als na het avondeten gaan zij actief met onze jongens en meisjes aan de slag. Na het voetbal wordt het tijd om spelletjes te spelen en muziek te draaien in de kantine waarna laat op de avond het slapen (nou ja) gaat plaatsvinden in de kleedkamers. 's Morgens worden de kinderen dan verblijd met een ontbijt en om uiterlijk 8.00 uur is de F-overnachting weer geweest.

TC Uitgeest organiseert Dubbeltoernooi

De organisatie van het Dubbeltoernooi heeft er weer zin in. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - TC Uitgeest organiseert vanaf zaterdag 23 juni tot en met zondag 1 juli 2018 alweer het 49ste NUWEA & Wheelers Langemeer Dubbeltoernooi. Een toernooi met een lange historie en altijd goed voor vele leuke partijen op elk niveau en veel gezelligheid.

Net als tijdens de vorige jaargangen wordt er zowel bij de heren-, de dames- als de gemengd dubbel gespeeld in de categorieën 5, 6-17+, 7-17+, 7-35+ en 8-17+. Nieuw dit jaar is de categorie heren-, dames en gemengd dubbel 4. Elke deelnemer kan zich voor maximaal twee onderdelen inschrijven.

"We moedigen met name ook de beginnende tennissers aan om zich in te schrijven. Je speelt tegen tegenstanders van hetzelfde niveau en het is echt leuk als je lekker een potje tennist en na afloop van de baan stapt om met de tegenstanders nog even een drankje te drinken," aldus de organisatie. Het aanvangstijdstip van de eerste wedstrijden is 18.00 uur, in de weekeinden om 09.00 uur.

Inschrijven voor het NUWEA & Wheelers Langemeer Dubbeltoernooi kan via www.toernooi.nl tot uiterlijk 11 juni 12.00 uur.

Tess Szabo regiokampioen

Een knappe prestatie van Tess Szabo. Foto: Aangeleverd

UITGEEST- Zaterdag 27 en zondag 28 mei was het een druk weekend voor Unitas. Op zaterdag kwamen de beste meisjes uit heel het District Noord Holland in Amersfoort bij elkaar om uit te maken wie er District Kampioen zou worden.

Zondag kwamen de beste meisjes uit de D1 en D2 in Beverwijk bij elkaar om uit te maken wie er regiokampioen zou worden. Zaterdag mochten Isa Timmermans, Silvia Berkhout en Linda den Boer in een snikhete hal hun wedstrijd turnen. Dit was hun finale en alle turnsters zijn aan elkaar gewaagd. "Elke val of krom been maakt het verschil. Je kan dus niet een fout maken. De turnsters hebben gedaan wat ze moesten doen en hebben vooral genoten van hun wedstrijd", aldus trainster Ans Pieters. Silvia is 14e geworden, Isa 18e en Linda 22e.

Zondag was het de beurt aan Tess Szabo om te laten zien waarom zij in de finale stond. "Tess heeft vanaf het eerste toestel op de eerste plaats gestaan en deze niet meer afgestaan. Ze mag zich de terechte Regio Kampioen noemen", aldus Pieters. In de derde wedstrijd was het de beurt aan de vriendinnen Dena Hourik en Marit Mulder. "Dena heeft een prima wedstrijd geturnd zonder fouten en is op een 11e plaats geëindigd en Marit heeft 1 klein foutje op balk gemaakt, maar de andere toestellen prima geturnd", zegt trainster Pieters. Marit eindigde op een 12e plaats net achter Dena.

Bijzondere prestatie FC Uitgeest JO9-5

(Boven) Joep Baltus,  Floor Dekker, Pim Veldt, Dilano de Vries (Onder) Pim de Jongh,  Dean Meijer,  Jesse Neele, Nick Schotvanger en mascotte Jimmy. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Geen kampioenschap voor deze boys. Sterker nog: ze konden konden dit seizoen geen enkele wedstrijd in winst omzetten.

"Toch bleven deze kanjers elke wedstrijd strijden tot de laatste minuut. Een doelpunt werd gevierd als het winnende in een WK-finale! Ook na afloop van de wedstrijd was er altijd plezier en lol. Er zijn voetbalvrienden voor het leven gemaakt," aldus de trainers. Voor deze bijzondere prestatie werden de spelers afgelopen weekend beloond met een prachtige beker. Kinderen blij, ouders trots!

Geslaagde 'vriendinnendag' bij FC Uitgeest

Veel animo voor 'Vriendinnendag' bij FC Uitgeest. Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - Vrijdag 25 mei kon iedereen zich inschrijven voor de 'vriendinnendag' bij FC Uitgeest en mocht ook vriendinnen mee nemen. Om 17.00 uur werd begonnen met een toernooi voor de kleintjes op het A-veld.

"We hadden ook nog andere activiteiten via Sven Talsma geregeld zoals bumperballen en gatenvoetbal. Zelf hebben nog trainingsoefeningen gegeven", aldus Shari Breetveld namens de organisatie. Aanmelden voor damesvoetbal? Dat kan via de FC Uitgeest website.

FC Uitgeest: fraai slotakkoord van team en Emiel

Emiel Sinnige: de maker van een waanzinnig mooi doelpunt. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ja, hij keek ernaar uit en toch ook weer niet. Zijn laatste officiële wedstrijd in een vertegenwoordigend elftal dat op hoog niveau speelt. Voor FC Uitgeest, de club waar hij de laatste jaren met zoveel plezier gespeeld had. Vooral het kampioenschap vorig seizoen. Dat was mooi en zou hem altijd bijblijven. Het feest, de saamhorigheid, het gelukzalige gevoel van winnen.

Ooit in zijn jonge jaren had hij eens meegetraind bij Ajax maar dat werd niks. Bij ADO'20 in Heemskerk had hij een verdienstelijke carrière maar toch op enig moment werd besloten om samen met broer Thomas naar FC Uitgeest te gaan. Hij lachte maar weer eens zijn brede 'Emiel lach' toen hij de bal, ergens in het niemandsland, op een meter of dertig van de goal, op zich af zag rollen. Zou hij eens wat geks doen in deze laatste wedstrijd? Gewoon de bal een poeier op het doel geven? Zijn ogen volgde de bal terwijl het rechterbeen ver naar achteren zwaaide, klaar om de ruime afstand naar de bal te overbruggen. Precies op het juiste moment, vol op de wreef, raakte hij de bal in het hart. Hij wist het al. Langzaam klimmend, als ware het een stuk vuurwerk, vond het leder de weg naar de goal om enige seconden later met verbijsterende snelheid via de onderkant lat in het doel te slaan, keeper Albers in opperste verbazing achter zich latend. De 'Emiel lach' was een brede grijns geworden. Afscheid nemen doe je in stijl.

FC Uitgeest moest het vandaag doen zonder Jordy Duijn, Kick Smit en Paul Groen maar dat bleek tegen het armetierige EDO uit Haarlem geen enkel probleem. Met speels gemak werd een 0-2 voorsprong opgebouwd. Eerst was er in de 16e minuut een sterke actie van Rens Brouwer die opstoomde aan de linkerzijkant om vervolgens Mike Adrichem op maat te bedienen. 0-1. Vervolgens was het in de 27e minuut wederom Mike Adrichem die handig wegdraaide van zijn tegenstander om daarna de bal rustig en beheerst in de hoek te plaatsen. 0-2. In de 44e minuut deed EDO toch iets terug met een fraaie goal van Lomis. 1-2. In de tweede helft was het wachten op de volgende treffer van FCU namelijk het doelpunt van Emiel. 1-3. Dat Tuur er in de 89e minuut nog 2-3 van maakte was voor de statistieken. Zo sloot FC Uitgeest op positieve wijze het seizoen af en mag het met een gerust hart naar het volgende seizoen uitkijken. Met 42 punten en een 6e plaats in de eindrangschikking heeft de ploeg van Florian Wolf goed gepresteerd. Maar, ook niet meer dan dat. In het nieuwe seizoen de lat misschien maar ietsje hoger leggen? Vandaag was er de overwinning maar vooral die ene goal. Van die sympathieke Heemskerker die we gaan missen. Wat een slotakkoord! De Afvallende Bal wenst u allen een mooie zomer. (De Afvallende Bal).

Vrouwen Uitgeest sluiten seizoen winnend af

Man of the Match: Frits Walsmit. Foto: Alfred de Boer

UITGEEST - SVIJ VR1 was de tegenstander waartegen de vrouwen van FC Uitgeest het seizoen mochten afsluiten in een uitwedstrijd. Al in de eerste minuut haalde Sanne Kaandorp haar wapen uit de kast. Vanaf randje strafschopgebied
schoot ze de bal achter de keeper en in het doel, 0-1.


Al in de eerste minuut haalde Sanne Kaandorp haar wapen uit de kast. Vanaf randje strafschopgebied schoot ze de bal achter de keeper en in het doel, 0-1. Vlak voor rust wist Uitgeest de score pas te verdubbelen. In de omschakeling gaf Anouk de Goede een uitstekende diagonale pass, waardoor Sanne werd vrijgespeeld voor het doel en voor de tweede maal de keeper mocht passeren, 0-2. In de tweede helft gebeurde er lange tijd niets, hoewel SVIJ strijdbaar bleef en Uitgeest fouten bleef maken. Door onoplettendheid en chaos in de achterhoede, werd SVIJ in de 83 e minuut beloond met een doelpunt die de spanning heel even terugbracht in de wedstrijd, 1-2. Echter, een minuut later gaf de goed opstomende Anouk de Goede, de bal aan Daniëlle Kortekaas die de bal met een ouderwetse punter in het doel schoot, 1-3. Met deze overwinning bracht het team dit seizoen met hoogte- en dieptepunten tot een goed einde met een stevige derde plaats. Aan het eind van de tweede helft werd tot grote spijt van het team, nog wel afscheid genomen van de beheerste en technische Manon Oudejans en de altijd sterk spelende en hardwerkende Laura Koek. Het team ziet jullie niet graag gaan, maar bedankt jullie voor jullie inzet en gezelligheid!

Man of the Match: Frits Walsmit
Ondanks zijn drukke schema, zag hij het toch zitten halverwege het seizoen zijn oude elftal weer te gaan trainen/coachen. Dankzij zijn uitmuntende tactische analyses, scherpe coaching en vooral zijn "feeling" met de groep, is hij de ideale trainer voor dit team. Frits, het team is je ontzettend dankbaar en kijkt uit naar volgend seizoen onder jouw hoede!

Hockeymeiden D1 Uitgeest kampioen

Een knappe prestatie van deze hockeymeiden. Foto: Alfred de Boer

UITGEEST - Afgelopen weekend is MHCU MD1 na een 1-0 zege in Alkmaar kampioen geworden in de 1e klasse. Een knappe prestatie aangezien het team in het najaar naar dit hogere niveau was gepromoveerd.

De eerste wedstrijd in deze competitie werd nog gelijk gespeeld, daarna werden alle wedstrijden gewonnen. Er resten nog twee wedstrijden, maar na de zege tegen Alkmaar zijn de meiden niet meer te achterhalen door de andere teams en kon het kampioenschap gevierd worden.

Nieuwe tentoonstelling 'Onder het Staal: sporen in het landschap' Over de geschiedenis en archeologie van het terrein van Tata Steel

Menselijk skelet, gevonden in 1965. Foto: Aangeleverd

REGIO - De tentoonstelling 'Onder het Staal', die vanaf 2 juni in Huis van Hilde te zien is, belicht de geschiedenis van het land onder Tata Steel, de voormalige Hoogovens. De komst van de staalreus, precies 100 jaar geleden, veranderde het aanzien van het gebied rond de monding van het Noordzeekanaal.

Het maakte ook archeologisch onderzoek mogelijk. Dat leverde bijzondere vondsten op, waaronder een skelet uit de IJzertijd dat op de tentoonstelling te zien is. Gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland, Jack van der Hoek, opent op 1 juni de tentoonstelling. Het gebied rond de monding van het Noordzeekanaal is een van de belangrijkste transportaders van Nederland en de komst van de Hoogovens aldaar was van grote invloed op het landschap; het duingebied werd opgeofferd aan industriële vooruitgang en economische voorspoed.

In de tentoonstelling worden afbeeldingen uit de collectie Provinciale Atlas (82.000 prenten, tekeningen, foto's en kaarten over en van Noord-Holland) gecombineerd met vondsten die afkomstig zijn van het fabrieksterrein. De aanleg en opening van het kanaal en de staalfabrieken komen aan bod, alsook het belang van staal als grondstof voor Nederland en de geschiedenis van de staalproductie in IJmuiden. Ook is er aandacht voor de productie van ijzer en staal door de eeuwen heen, met een ijzeroven uit de Romeinse tijd en restmateriaal van ijzerproductie zoals 'oer', 'wolf' en 'slak'.

Archeologische opgravingen
Voorafgaand aan de uitbreiding van de Hoogovens deed de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek samen met amateurarcheologen van de AWN tussen 1960 en1968 onderzoek op het terrein. Daarbij zijn boerderijen uit de eerste eeuw na Chr. aangetroffen, en vondsten uit de inheems-Romeinse periode (waterputten, potten, spinklosjes), uit de Middeleeuwen (boerderijen, kralen, potten en een drinkbeker) en uit de Nieuwe Tijd (landgoed Rooswijk en Westerwijk). Een aantal vondsten is op de tentoonstelling te bewonderen. Uniek is de vondst van een graf met skelet uit de IJzertijd (300-400 voor Chr.); over dit skelet is speciaal voor de tentoonstelling een film gemaakt. Voor kinderen is er een speciale speurroute, een quiz en een metaaldetectiespel.

Evenement 'Kom kijken hoe je ijzer maakt!'
Op 7 en 8 juli is er een bijzonder evenement; buiten op het plein voor Huis van Hilde gaan teams op ambachtelijke manier ijzerovens bouwen van leem. De ijzersmid laat zien hoe men vroeger ijzer smolt. De tentoonstelling kwam tot stand met steun van Tata Steel Nederland, de Provinciale Atlas en het provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland, en loopt t/m 23 september 2018. Meer informatie: huisvanhilde.nl en 100jaarstaal.nl.

Mooi Linieland op Fort K'IJK

Fort K'IJK komend weekend open tijdens Mooi Linieland. Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018 is er voor de tweede keer het evenement 'Mooi Linieland-weekend'. Ook Fort K'IJK is startpunt en open van 10.00 tot 16.00 uur.

Boswachter Kees Perquin neemt u mee in de wereld van de strategische waterlinies: kom luisteren op zaterdag om 13.00 uur en zondag om 11.00 en 13.00 uur. Bent u erbij? Stap na de heerlijke koffie met taart op de fiets en ga op ontdekking tussen de forten en prachtige natuur.

Forten en het linielandschap rondom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en rijk aan sporen uit het verleden. Veel forten bieden u iets extra's dit weekend! Dompel u onder in expedities, rondleidingen, culinair genieten, wandelen, varen en fietsen. Kijk op www.mooilinieland.nl.

Theaterdiner met Marjolein Meijers bij De Zwaan Cultureel

Theaterdiner met Marjolein Meijers. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Uniek voor De Zwaan Cultureel als afsluiting van het theater seizoen 2017/2018: theater en diner gecombineerd. Een fantastische avond, waarmee wij graag samen met u een mooi en veelzijdig theaterseizoen afsluiten.

'Hongerig Hart' is een muzikaal theaterdiner in vier gangen. Marjolein 'Berini' Meijers en haar muzikanten serveren een programma waarin alles draait om eten. Drie verhalen vormen een aanstekelijke, uitdagende en hongerig makende culinaire reis naar een wereld waar voedsel rechtstreeks toegang verschaft tot het hart. De verhalen worden afgewisseld met onvervalst mediterrane gerechten, veel heerlijke hapjes die naar hartenlust kunnen worden opgeschept. Met de flair van een chef-kok, de gevoelige smaakpapillen van een sommelier en de liefde van een moeder zet de Rotterdamse rasartieste het theater in vuur en vlam met haar kunsten.

Dus schuif aan bij deze smaakvolle muzikale maaltijd vol tragikomische wendingen en hartverwarmende muziek van Marjolein Meijers en Walter en Onno Kuipers. Combineer diner en theater op zaterdag 2 juni, aanvang 18.30 uur. De prijs voor dit theaterdiner is 45 euro, vrienden van De Zwaan Cultureel krijgen 2,50 euro korting. Kaartverkoop tot en met 31 mei via boekhandel Schuyt of via de online kaartverkoop.

Activiteiten Stichting Uitgeester Senioren

Stichting Uitgeester Senioren. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wilt u ook in de zomermaanden creatief bezig zijn? Dat kan tijdens het Open Atelier.

U kunt zelfstandig en samen met andere creatievelingen en hobbyisten handwerken, tekenen en schilderen, kaarten maken, quilten enzovoort. Een aantal weken is er begeleiding aanwezig. Ook voor een praatje en een kopje koffie/thee bent u van harte welkom. Het Open Atelier vindt plaats In de maanden mei t/m augustus, wekelijks op donderdag van 09.30–11.30 uur in Dorpshuis de Zwaan. Deelname is gratis.

Programma seizoen 2018 – 2019
Het programmaboekje ligt klaar op het kantoor van de S.U.S. Hierin staan alle activiteiten en cursussen van de S.U.S. en Soos vermeld. Het programma is gratis verkrijgbaar en ook te bekijken op de website www.uitgeestersenioren.nl. Informatie op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch via 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl.