De Uitgeester

18 juli 2018

De Uitgeester 18 juli 2018


Vast gezicht Tandartspraktijk Uitgeest met pensioen

Rina Groen, vast gezicht van Tandartspraktijk Uitgeest, gaat binnenkort met pensioen. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Rina Groen is al jarenlang een van de vaste gezichten achter de receptie van Tandartspraktijk Uitgeest. Nog heel even, want Groen gaat volgende maand met pensioen.

Door: Margreeth Anema


"Vorig jaar ging mijn man met pensioen. Op de eerste de beste donderdag dat ik ook vrij was gingen we lekker fietsen naar Egmond. Dit was best raar want op donderdag maakte ik normaal het huis schoon en deed ik boodschappen. Ik had het gevoel dat iedereen naar me keek. Eenmaal op het terras zag ik mensen lunchen met een wijntje en koffiedrinken met appelgebak. Dat dit kon! Dit wilde ik wel vaker doen zei ik tegen mijn man," aldus Rina die dit vanaf 29 augustus onbeperkt kan gaan doen. Ze gaat namelijk met pensioen na 33 jaar te hebben gewerkt bij Tandartspraktijk Uitgeest. Lees het vervolg op pagina...

Windhoos grijpt spullen zwembadbezoekers De Zien

Mensen rennen over de speelweide om hun spullen in veiligheid te brengen. Foto: Zwembad De Zien / Inzet: Facebook Rik Demoitie

UITGEEST - Het was zaterdagmiddag schrikken voor de bezoekers van zwembad De Zien in Uitgeest. Spullen van de zwembadbezoekers werden de lucht in geslingerd door een kleine windhoos.

Jan en Trees Stengs waren met hun kleinzoon Caz (2) op dat moment bij het peuterbadje. "We hoorden een enorm kabaal en mensen begonnen te rennen. Tassen, handdoeken en speelgoed werd zo van het grasveld de lucht in geslingerd. Daarna kwam het buiten het terrein aan de overkant van de weg weer naar beneden," vertelt Trees Stengs. "Het was echt heel gek om te zien," vult Jan Stengs aan.

"Een vrouw vertelde dat ze haar tas met bankpasjes en andere spullen zo de lucht in zag vliegen," vertelt Trees Stengs. In een filmpje op de Facebookpagina van het zwembad is te zien hoe de spullen door de lucht vliegen en mensen over het grasveld rennen. "Ook mijn vrouw, dochter en vriendje werden door deze windhoos overvallen en zijn kleding, tassen en handdoeken kwijtgeraakt. We hebben overal gezocht en o.a. haar pasjes in de richting van het station teruggevonden. Het personeel van het zwembad reageerde zeer professioneel en heeft super geholpen bij het geruststellen van de kinderen," schrijft René Hoogenboom op Facebook.

"Ben je iets kwijt of heb je iets gevonden? Meld het bij de kassa, het zou fijn zijn als alles terugkomt bij de rechtmatige eigenaar!", aldus zwembad De Zien.

Afzien op het spoor vanaf komend weekend

UITGEEST - Vanaf het weekend is het afzien voor treinreizigers op het traject tussen Uitgeest en Zaandam. Negen dagen lang rijden er geen treinen en worden er bussen ingezet.

De werkzaamheden starten in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 juli vanaf 01.30 uur en duren tot zondag 29 juli. 'U kunt gebruikmaken van de bussen er rijden bussen in plaats van treinen tussen Zaandam en Uitgeest. Reis tussen Amsterdam Centraal en Alkmaar/Den Helder met de omgeleide Intercity's via Haarlem; de dienstregeling is aangepast op dit traject', aldus de NS.

De extra reistijd tussen Uitgeest en Zaandam is een kwartier tot een half uur. Voor het meest actuele reisadvies checkt u voor vertrek de Reisplanner of de Reisplanner Xtra app op uw telefoon. Als u gebruikmaakt van een NS-bus, dan heeft u een geldig NS-vervoerbewijs nodig. Meer informatie over het reizen tijdens werkzaamheden vindt u op NS.nl.

Tussen hoop en vrees om Heemskerkse bomen te redden: "Laat iedereen opstaan" (AdB)

Actiegroep BOOM uit Heemskerk. Foto: NH Nieuws

REGIO - Actiegroep BOOM in Heemskerk luidt de noodklok. Landgoedbeheerder PWN heeft voor de oprijlaan van Marquette een kapvergunning aangevraagd voor 48 beeldbepalende bomen. "Dit is een ultieme poging om dorpsgenoten op te roepen ons te steunen."

Door: Mediapartner NH Nieuws

Sinds 1986 wordt door de beheerder gefaseerd gewerkt om de laan richting het Chateau tot één geheel te maken. De actiegroep rammelt al enkele jaren aan de hekken om fase 3 te redden van de bomenkap. "Ik denk dat we een parel van de IJmond kwijtraken, daar moeten we voor vechten," zegt Mary Admiraal tegen NH Nieuws.

Petitie
Een rondgang met een petitie leverde eerder maar liefst 5000 handtekeningen op. Toch is het voor PWN geen reden geweest om de plannen om te gooien, zegt boswachter Dario Duijves. "De helft van deze bomen staat op instorten," zegt hij. "Een ander belangrijk punt is dat we hier een uniforme laan willen. En daar houden we aan vast," aldus de boswachter.

Onbegrijpelijk
Er zijn twee politieke partijen die tegen de kap zijn. PvdA-raadslid Eus Hes zegt: "Het college en de coalitiepartijen hebben hun mond vol van burgerparticipatie. Maar als er dan 5000 handtekeningen uit het dorp komen om dit tegen te houden, dan geven we niet thuis. Het blijkt dus een loze belofte."

John van Dongen van GroenLinks vult hem aan: "Wij vinden dat de inwoners van Heemskerk gehoord moeten worden," zegt de Heemskerkse fractievoorzitter. "In 1986 keken ze daar misschien anders tegenaan, maar er staan 48 bomen van meer dan 150 jaar oud. Die kap je gewoon niet."

Kapvergunning
Of de kapvergunning wordt afgegeven is aan het college. Voordat het zover is moeten eerst de nieuwe zienswijzen beantwoord worden die deze week werden ingestuurd. Joke van Bree van de actiegroep is er allerminst gerust op: "Ik vrees met grote vreze. Laat iedereen opstaan, anders is het hier een kale bedoening."

'Moeder Overste' gaat na 33 jaar met pensioen

De vaste en vertrouwde plek van Rina Groen achter de receptie bij Tandartspraktijk Uitgeest. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Rina Groen gaat na 33 jaar werken bij Tandartspraktijk Uitgeest met pensioen. Veel Uitgeesters weten wie zij is en kennen haar al jarenlang.

Door: Margreeth Anema

Rina woonde ook op de Benesserlaan, aan de overkant van de praktijk. Haar zoon was acht jaar en ze hoorde dat er een plekje vrij kwam bij de receptie. Ze trok de stoute schoenen aan, solliciteerde en werd aangenomen. Haar uren liepen gelijk met de schooltijden van haar zoon en als het vakantie was dan mocht hij in de praktijk zijn broodje komen eten. "Ideaal, maar ook te danken aan mijn geweldige bazen," vertelt Rina.

Ze wist helemaal niets over tandheelkunde en besloot in haar vrije uren bij de behandelingen te gaan zitten. Zo leerde ze binnen korte tijd de kneepjes en termen van het vak, dit kwam goed van pas als receptioniste. Ongeveer dertien jaar geleden maakte Rina kennis met de computer. Ze was doodsbang voor dat apparaat. Initiatiefrijk als ze is toog ze naar het Bonhoeffercollege om alles te leren over het omgaan met computers. "Nu is de computer mijn grootste vriend," vertelt ze lachend.

Rina kent haar patiënten goed. Bij sommigen is een blik van verstandhouding voldoende om te begrijpen of ze gespannen zijn voor de behandeling. Ze heeft dan ook generaties aan zich voorbij zien komen. "Trouwen, rouwen, kindjes krijgen, ik heb alles meegemaakt. Het is eigenlijk een stukje van je leven." De patiënten zien haar als een soort moeder-overste: de meesten willen ook niet dat ze weggaat. Ze heeft ook veel tandartsen en mondhygiënisten aan zich voorbij zien komen. Het was altijd gezellig onderling. De tipgever van dit verhaal is overigens tandarts Messing, hij werkt nu ruim 25 jaar in de praktijk.

Rina heeft er bewust voor gekozen om in januari al kenbaar te maken dat ze woensdag 29 augustus voor het laatst in de praktijk zal zijn. Op deze manier kon ze zelf haar knop omzetten en uitgebreid afscheid nemen van alle patiënten die ze in deze periode nog treft in de wachtkamer. Een afscheidsreceptie wil ze per se niet: "Daar ben ik veel te emotioneel voor," legt ze uit. De patiënten die afscheid willen nemen zijn van harte welkom in de praktijk. Tot 29 augustus werkt Rina van maandag tot en met woensdag.

Ze heeft enorm veel zin in haar welverdiende pensioen en is er ook klaar voor. Ze heeft het ontzettend leuk gehad bij Tandartspraktijk Uitgeest en zag het werk als een soort hobby, anders had ze het ook geen 33 jaar volgehouden, zegt ze lachend. Maar nu wordt het tijd om lekker te genieten. "Niks moet, niksen mag, het lijkt me zo lekker," zegt ze dromerig. "Ik hoop samen met mijn man nog lang gezond te blijven want daar weegt niets tegenop, als je dat volhoudt dan ben je schathemeltjerijk."

Hierbij wil Rina van de gelegenheid gebruikmaken om alle patiënten héél hartelijk te bedanken voor het in haar gestelde vertrouwen in al deze jaren. "Het ga jullie allen goed, liefs Rina."

Over zomeren

Over zomeren - Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Wat hebben we al prachtig weer gehad vanaf dit voorjaar! Wél jammer dat je daarvan vooral genoten hebt vanachter je bureau of vanaf de bank! Maar nu komt de vakantie eraan en ga je natuurlijk wél buiten genieten van hopelijk nóg meer mooi weer. Ik wil je daarvoor graag wat tips meegeven.

Bewegen
Ons lijf is ontworpen om te bewegen. En bewegen doen we het hele jaar al veel te weinig (bed-auto-bureau-bank). Waarom straffen we ons lijf dan ook tijdens de vakantie nog met luieren bij de tent of liggen op het strand? Ik zou het niet weten! Laat deze zomer de ligstoelen, luchtbedden en badhanddoeken eens thuis en gun je lijf de vrijheid van een beweeg-vakantie!

Hitte
Hoe warmer het is, hoe lastiger voor ons lijf om warmte kwijt te raken. Dat kan bij hoge temperaturen alleen nog door zweten. Dus zorg dat je goed kunt zweten: Drink voldoende water en regelmatig ook bouillon om vocht en zout aan te vullen. Zoek de schaduw en (zwem-)water op! Voorkom directe straling op (kaal) hoofd en romp door een hoofddeksel en shirt te dragen! Voel je je slap of sloom, dan doe je te weinig van bovenstaande.

Zon
Van de zon word je blij, dus laten we hopen dat die zich veelvuldig laat zien! En laat hem schijnen op je blote armen en benen! Draag wel een shirt en een pet. Dat is de beste zonnebrand voor de (kale) hoofd en romp, die niet zo goed tegen de zon kunnen. Bedenk dat zonnebrand met een factor 50 er alleen maar voor zorgt dat je 50% minder snel verbrandt in de eerste paar uur dat je het gesmeerd hebt. En bovendien komt alles wat je op je huid smeert, ook je lijf binnen (Test: probeer eens een slokje zonnebrand!). Alleen elke paar uur op je armen en benen dus, om zonnebrand te voorkomen!

Ongedierte
Allerlei prikbeesten hebben het op ons bloed voorzien en zoeken vooral onze blote huid op. Natuurlijk kun je deze huid insmeren met een DEET-bevattende crème of een (vaak niet werkend) huis-tuin-en-keukenmiddeltje gebruiken nadat je bent gestoken, maar ook hier is het beter je blote lijf te bedekken. Bedenk dat in het buitenland de prikbeesten minder onschuldig kunnen zijn! Zo kan een teek in Oostenrijk een virus overbrengen dat hersen(vlies)ontsteking veroorzaakt.

Eten
Dit is het jaargetijde dat groente en fruit, onze gezondste voedingsbronnen, groeien en rijpen. Profiteer daarvan en eet vers en biologisch! (Voor de thuisblijvers: Winkel bij De Raat in de Beatrixlaan!) En voor het geval je dat niet weet: als je fruit eet (in plaats van uitperst en drinkt), kunnen de suikers erin geen kwaad. Dus gooi de barbecue vol met zoete aardappel, courgette en aubergine! Eet smakelijk!

Drinken
Wat is er lekkerder dan een koud biertje of witte wijn als het warm is? En zeg eens eerlijk, van welke slok geniet je dan het meest? Juist, van de eerste. Dus waarom zou je er niet voor zorgen dat je vaker een eerste slok neemt? Mijn tip is om na elk glas alcohol een glas (lekker koud) water te nemen. Dan vul je niet alleen het vocht aan dat je door de alcohol verliest (en voorkom je een kater), maar smaakt het volgende biertje weer als de eerste!

Ik wens je een gezonde vakantie, waarin je lijf kan bijkomen van het alledaagse ongezonde leven!

Bestuurder verliest macht over stuur en eindigt in sloot

UITGEEST - Op de Broekpolderweg in Uitgeest is zaterdagavond een automobilist gewond geraakt, nadat hij met zijn voertuig in een bermsloot belandde. Dat gebeurde even na 23.00 uur.

Door: Mediapartner NH Nieuws

De bestuurder kwam volgens een getuige tijdens een flauwe bocht links in de berm terecht, probeerde dat te corrigeren, waarna de wagen over de kop sloeg. Het ongeluk eindigde rechts in de sloot, met de wagen op z'n kop. Omstanders hebben de man uit zijn auto gehaald, waarna hij door medisch personeel is verzorgd. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Aankondiging Nationale Sportweek 2018

De coördinatie van de sportactiviteiten in Uitgeest is in handen van Buurtsportcoach Chantal Thomas. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Voor de tweede keer op rij doet de gemeente Uitgeest mee aan de Nationale Sportweek, die op 15 september van start gaat. Tijdens deze week openen sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren en verzorgen ze gratis sportclinics, -toernooien en -demonstraties.

De Nationale Sportweek loopt dit jaar van 15 t/m 29 september. Duizenden sportclubs, sportbonden en andere organisaties in heel Nederland doen mee aan dit initiatief van NOC*NSF, dat als doel heeft sporten en bewegen te promoten. De Sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. De Nationale Sportweek valt samen met de start van het nieuwe sportseizoen. Tijdens deze dagen staan het samen sporten en het promoten van diverse takken van sport centraal.

De Nationale Sportweek biedt de ideale gelegenheid om te kijken welke sporten voorhanden zijn in de omgeving. De coördinatie van de sportactiviteiten in Uitgeest is in handen van Buurtsportcoach Chantal Thomas.

Heeft u interesse om mee te doen aan de Nationale Sportweek, houdt u dan voor meer nieuws De Uitgeester en de Facebookpagina van Buurtsportcoach Uitgeest in de gaten. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Chantal Thomas, c.thomas@alkmaarsport.nl.

Column MCM - Ruud Huisman

Deze korte column is gesponsord door het Medisch Centrum Uitgeest en in het bijzonder de huisartsenpraktijk op de begane grond. Ik zal de reclame kort houden: we hebben sinds kort een pilot (gratis) medische yoga voor de jeugd door yogadocente Elisabeth Witvliet. Vraag aan de balie naar de folder en de voorwaarden. Bij succes volgt ouder en kind- of volwassenenyoga.

Daarnet had ik een vergadering met de mensen van de huisartsenpost. Het ging over de toegenomen drukte en vooral hoe we die het hoofd kunnen bieden. Heb ik vroeger wel eens een dienst meegemaakt waarin ik de hele avond niets had te doen, nu gaat dat echt niet meer. Gelukkig is het in Beverwijk heel goed geregeld, het is een vriendenteam waar goed voor elkaar wordt gezorgd en mensen werken er graag en al jaren. Ik zeg gelukkig want er ontstaat steeds meer een tekort aan huisartsen en doktersassistenten in de zorg.

In de 'buitengebieden' zoals Drenthe zijn ze dit al jaren gewend en er gaan zelfs stemmen op om daar de huisartstarieven te verhogen. Het komt intussen wel dichterbij, onlangs stond er een brandbrief in het nationale artsenblaadje: de West-Friese huisartsen kunnen het niet alleen meer aan. Ze hebben zeer vaak dienst en het is loeidruk. Nu wordt iedereen van psychiatrische instelling tot verpleeghuis gevraagd mee te doen in de 24-uurs zorg. Mogen die huisartsen niet gewoon een bordje 'gesloten i.v.m. rusttijd' op hun deur plakken? Ja dat mogen we, maar dat willen we niet.

De Nederlandse huisartsen hebben zich per meerderheid vrijwillig gecommitteerd aan de 24-uurs zorgplicht. Het behoort tot de kern van ons vak. Is dit stukje nu een klaagzang? Geenszins! Het blijft een prachtig vak en een eer om voor u te mogen werken. Bedankt burgers van Uitgeest voor uw vertrouwen en gezelligheid in de spreekkamer. Maar ja, we staan de laatste tijd dus weer wat meer onder druk… MVG, Ruud Huisman

Makkie voor Kay Pronk

AKERSLOOT - Kay Pronk uit Limmen is donderdagavond in Akersloot tijdens de wekelijkse wedstrijd winnaar geworden in de strijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Het parcours op Sportcomplex de Cloppenburgh leent zich uitstekend om technische staaltjes goed uit de verf te laten komen.

Dit was voor specialist Kay Pronk weer eens een uitdaging verschrikkelijk tekeer te kunnen gaan. Door de afwezigheid van enkele toppers bood dit Pronk de kans zijn kunsten te laten zien. De rest mocht alleen maar meerijden en toezien hoe Kay Pronk dit in praktijk bracht zonder ook maar één mispeer. Relaxed, soepel pedalerend, maar met power in zijn poten ontdeed Pronk zich direct van zijn concurrenten, met wellicht nog oog voor de schitterende omgeving waarin het parcours ligt. Hij reed onbedreigd en ontspannen naar zijn eindzege.

De aandacht ging vooral naar de prestatie van de 15-jarige sporter Hidde Buur uit Akersloot. Als mindervalide weet Hidde Buur zich steeds beter te handhaven tussen de andere strijders, mede door het intensiveren van zijn trainingen. Leek het vorige week nog een kwestie van gunnen toen Buur een vijfde plek wist te scoren in de uitslag, nu lagen de kaarten anders. Nu bestond er geen twijfel meer over de opmars van Hidde Buur, nadat hij in het laatste wiel van het trio met Henk Louwe (Alkmaar) en Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) eerstgenoemde zag wegrijden, geen moment twijfelde, even een gaatje liet ontstaan tussen Louwe en Kemp en er toen als de kippen bij was om het verschil met Henk Louwe te overbruggen. Vervolgens liet hij, na aangepikt te hebben, ook Henk Louwe zijn achterste zien en pakte een fantastische, andermaal welverdiende en tot de verbeelding sprekende vierde plek.

Deelnemers gevraagd voor ringsteken Akersloot

AKERSLOOT - In Akersloot zal op dinsdag 7 augustus het zeer nostalgische ringsteken plaatsvinden tijden de kermis die dat weekend wordt gehouden. Akersloot is een van de weinige plaatsen waar het ringsteken met 'aangespannen paard' in ere wordt gehouden.

Er zijn veel paardenrassen te bewonderen zoals, naast een groot aantal Friese paarden, Haflingers, Fjorden, Geldersen, KWPN's en Hackney's. Ook zijn er veel verschillende rijtuigen te bewonderen zoals tilbury's , kapwagens, marathonwagens, Friese sjees, Hongaarse boodschappenwagens, phaetons en dos-à-dos.

De aanspanningen komen meerdere keren langs het parcours, voor het ringsteken zelfs vijfmaal, en daarnaast enkele keren voor het best presterende paard en het mooiste geheel. Eventueel komen daar nog enkele barrages bij. Dit alles staat onder leiding van een vakkundige jury, die vooral kijkt naar de originaliteit van de aanspanning.

Het ringsteken begint om 13.00 uur, het parcours is aan de Kerklaan. De toegang is geheel gratis en na afloop is er een gezellige prijsuitreiking in Café de Vriendschap met muziek van duo De Wico's. Aanmelden voor het ringsteken kan door het sturen van een e-mail naar leveringhenk@gmail.com of telefonisch via 06-51387333. Uiteraard zijn er mooie prijzen te winnen voor het ringsteken, het best presterende paard en het mooiste geheel. Alle deelnemers krijgen paling, suikerbrood en bloemen.

Verdachte (19) aangehouden voor overval op Apple-winkel in Uitgeest

Overvaller bedreigt het personeel van Apple-winkel Amac aan de Westerwerf in Uitgeest. Foto: Politie

UITGEEST - De politie heeft acht maanden na de gewapende overval op Apple-winkel Amac aan de Westerwerf in Uitgeest een verdachte aangehouden. De 19-jarige man uit Almere zit vast. Rechercheurs onderzoeken wat zijn rol bij deze overval is geweest.

Op 14 november 2017 drongen twee daders rond het middaguur uur de winkel binnen, waarop ze het personeel met wapens bedreigden. Een van de overvallers bedreigde het personeel met een vuurwapen en de ander met een hamer. Ze dwongen het winkelpersoneel om geld uit de kassa te halen en maakten meer spullen buit. De daders gingen er in een zwarte Audi 4 Avant vandoor. Deze wagen werd later teruggevonden in Velsen-Noord. De politie besteedde in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Het onderzoek wordt voortgezet.

Bron: Mediapartner NH Nieuws

Pluimfestijn bij Lees Lokaal

Burgemeester Verkleij en de winnaars van de Poëziepluim. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Dinsdag 10 juli was het in Lees Lokaal weer een komen en gaan van klassen bij het tweede jaar van de Lees Lokaal Pluimen. De spits werd afgebeten door groep 6 van De Binnenmeer.

Zij kwamen de Lees Lokaal Pluim 2018 in ontvangst nemen voor het door hen gekozen gedicht van Koos Meinderts 'Leuk is raar'. Daarna was het de beurt aan groep 6/7 van de Vrijburg met hun favoriete gedicht 'Peuter en delen'. Zij troffen de jackpot, want RTV IJmond kwam precies op dat moment een rapportage maken over dit mooie poëzieproject van Lees Lokaal en de vijf basisscholen in Uitgeest.

Door de wisseling van de wacht in de gemeenteraad was er nog geen duidelijkheid over de invulling van de portefeuilles, maar gelukkig was Antoine Tromp, ex-wethouder en Lees Lokaal fan van het eerste uur, bereid om op persoonlijke titel de eerste twee Pluimen uit te reiken. De overige Pluimwinnaars waren, wederom, 'Leuk is raar', gekozen door de Molenhoek, 'Wie is wie' was favoriet op de Kornak en 'De hand van mijn vader' was de nummer 1 bij de kinderen van De Wissel. Van al deze gedichten waren plexiglas Pluimen gemaakt die een mooie plaats zullen krijgen op alle vijf de scholen als een blijvende herinnering aan het poëzieproject. Volgend schooljaar gaat het project gewoon verder want er valt voor de kinderen nog zoveel meer te ontdekken en te ontwikkelen.

Poëziebekers
Op zaterdag 14 juli kwam burgemeester Verkleij de poëziebekers uitreiken aan Dylan, Esma, Simona, Björn, Elles en Colet, Matthijs, Jillany en Dagmar. Elles en Jillany konden er helaas niet bij zijn. Alle kinderen hadden de poster, met daarop het favoriete gedicht van hun school, voorzien van prachtige bijbehorende tekeningen of een zelfbedacht gedicht. De burgemeester was supertrots op alle kinderen en prees hun creativiteit in zowel beeld als woord. De tekeningen bij de gedichten zorgden er volgens de burgemeester voor dat je zelfs zonder het gedicht te kunnen lezen toch wist waar het over ging.

De zelfgemaakte gedichten van Esma ('Familie') en Matthijs ('IJs') lieten je in slechts een paar zinnen direct voelen welke associaties de beide woorden bij hen opriepen. Het gedicht 'Als boeken konden praten' van Elles en Colet was een echt rijm waar de vrolijkheid en creativiteit vanaf spatte, en tegelijk een uitnodiging om Lees Lokaal te komen bezoeken. De burgemeester moedigde de kinderen aan om ook in het volgende schooljaar weer enthousiast met poëzie aan de slag te gaan. Wellicht dat zij elkaar dan volgend jaar weer terug zullen zien bij de uitreiking van de Poëziepluimen 2019.

Nadat Ger Bus een mooie groepsfoto had gemaakt van burgemeester Verkleij en de prijswinnaars, was er voor alle aanwezigen nog tijd om even na te praten en de dorstige kelen te smeren.

De Wissel: 'De hand van mijn vader'. Foto: Ger Bus
Kornak: 'Wie is wie'. Foto: Ger Bus
Vrijburg: 'Peuter en delen'. Foto: Ger Bus
Binnenmeer: 'Leuk is raar'. Foto: Ger Bus

Vrijwilligerswerk: leuk voor jezelf, goed voor een ander

Vacature voor zeilen met mensen met een beperking. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt in Uitgeest heeft weer een aantal leuke vacatures. Een greep uit het aanbod.

  • Landschap Noord-Holland heeft in de omgeving van Krommenie een groot depot met gereedschappen en machines en zoekt een vrijwilliger voor het onderhoud en transport van gereedschappen en machines.
  • Dorpsraad Uitgeest zoekt een secretaris voor het bestuur. De werkzaamheden van de secretaris bestaan voornamelijk uit het notuleren van de vergaderingen en af en toe het versturen van een brief.
  • Sailability gaat om de 14 dagen op een zondag zeilen met mensen met een beperking. Daar kunnen zij nog wel wat hulp bij gebruiken en zij zoeken dan ook mensen die af en toe een dagje of halve dag willen komen helpen als zeilmaatje.
  • De Bemiddelingskamer zoekt buurtbemiddelaars om tussen buren te bemiddelen bij een conflict. Zij zijn neutraal en luisteren naar het verhaal van beide buren. Door buren met elkaar in gesprek te brengen en begrip te creëren voor elkaars standpunt, ontstaat ruimte om samen op zoek te gaan naar duurzame oplossingen.

Aan de slag? Meer informatie over genoemde vacatures en meer vrijwilligerswerk in Uitgeest is te vinden op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. Wij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis.

Grote zorgen om verstopte belangrijke gemalen: "Geen afval in sloot gooien"

Hans Blankendaal van het Hoogheemraadschap bij het gemaal in Uitgeest. Foto: NH Nieuws

UITGEEST - Om de droogte in de polder te bestrijden, laat het Hoogheemraadschap een grote hoeveelheid water vanuit sloten het land inlopen. Maar omdat de sloten voor een groot gedeelte verstopt zitten, loopt het water niet goed door.

Door: Mediapartner NH Nieuws


"Er ligt allemaal slootafval en welvaartsafval, zoals blikjes en zakken voor de roosters." Normaal gesproken worden de gemalen gebruikt om overtollig water in de slootjes naar het IJsselmeer te sluizen. Maar nu is het zo droog dat juist de slootjes water nodig hebben van het meer. Vanuit de sloten wordt het water dan het droge land ingelaten, maar daarvoor moeten de roosters vrij zijn. "We vinden zelfs speelgoed en matrassen in het water. Als dat ervoor ligt, hebben we een probleem," aldus Hans Blankendaal van het Hoogheemraadschap.

Blankendaal wil benadrukken dat het afval in de sloot zorgelijk is en roept de mensen op hier bewuster mee om te gaan. "Het gemaal is een belangrijk watersysteem, dus het zou fijn zijn als mensen hun rommel opruimen."

Vrijwilliger in Uitgeest gezocht voor gereedschappenbeheer

De bus van vrijwilligersondersteuning Paul Vester. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vlakbij Uitgeest heeft Landschap Noord-Holland een groot magazijn met onder meer hooi-, grond-, snoei-, en slootgereedschappen en machines. Ruim 130 vrijwilligersgroepen in heel Noord-Holland worden vanuit dit magazijn voorzien van gereedschap en kleine machines.

Voor het distribueren en onderhouden van gereedschap zoekt Landschap Noord-Holland een vrijwilliger. Medewerker Paul Vester rijdt elke week meerdere dagen langs een reeks van vrijwilligersgroepen die overal in de provincie natuurterreinen beheren. Hij komt er om gereedschappen en kleine machines te brengen of weer op te halen. Want dat is een van de belangrijke taken die worden verricht om de ruim 130 groepen die voor ondersteuning bij Landschap Noord-Holland zijn aangesloten te faciliteren bij hun belangrijke werk.

Behalve dat Paul veel ritten maakt, zorgt hij er ook voor dat het gereedschap en de machines in prima staat verkeren. Samen kosten de transporten en het onderhoud best veel tijd, zeker met het toenemend aantal vrijwilligersgroepen. Paul kan daarom best een extra hulp in de vorm van een vrijwilliger gebruiken, die hem hierin kan bijstaan. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Paul Vester, tel. 088-0064409 of e-mail p.vester@landschapnoordholland.nl.

Aantal meldingen over vlieghinder blijft stijgen

UITGEEST - Het aantal meldingen over vlieghinder vanuit gemeenten in Noord-Kennemerland is wederom gestegen. Deze cijfers komen voort uit de tweede kwartaalrapportage van het gebruiksjaar 2018 van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). De rapportage heeft betrekking op de periode van 1 februari 2018 t/m 30 april 2018.

In vergelijking tot vorig jaar is in een groot aantal postcodegebieden een toename van melders te zien. Heiloo voert wederom de lijst aan, gevolgd door postcodegebieden in Castricum, Assendelft en Uitgeest. Alle gemeenten hebben afgelopen maanden te maken gehad met forse stijgingen van het aantal melders in vergelijking met vorig jaar. Opmerkelijk is verder de stijging van het aantal melders in Velsen (Santpoort-Noord, Spaarndam en Velserbroek). Naar alle waarschijnlijkheid komt dit doordat tussen 25 maart en 15 april onderhoud aan de Polderbaan plaatsvond, waardoor onder andere de Zwanenburgbaan en Buitenveldertbaan intensiever zijn ingezet.

Nachtvluchten
In de gemeenten Bergen, Castricum en Uitgeest verdubbelde het aantal meldingen over nachtelijk vliegverkeer. Voor de gemeente Bergen is het aantal meldingen over nachtvluchten sinds 2016 zelfs gestegen van 64 naar 589 meldingen. Net als in deze kwartaalrapportage, werd ook in de eerste kwartaalrapportage al een stijging van het aantal melders aangetoond. Voor de acht gemeenten in de regio IJmond-Alkmaar (Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Uitgeest en Velsen) een duidelijk signaal om in gesprek te blijven over het terugbrengen van de hinder.

Sla een hole-in-one bij Bistro 't Schippersrijk

UITGEEST - Zondag 22 juli organiseert Bistro 't Schippersrijk voor de tweede keer het unieke evenement waarbij de golfsport en watersport worden gecombineerd. Vanaf het terras van de Bistro kunt u afslaan waarbij uw target op ongeveer 40 meter in het water ligt.

De hole wordt afgeschermd en de ballen waarmee u kunt slaan blijven drijven. Zo beschermen wij niet alleen het vaar verkeer – ook aan het milieu is gedacht. Om mee te kunnen doen aan de hole-in-one actie van 't Schippersrijk kunt u voor 25 euro 10 ballen kopen om uw slag te slaan. Slaat u een hole-in-one? Dan wint u 1000 euro! Alle opbrengsten van de hole-in-one actie komen ten goede aan Make-a-Wish Nederland.

In het kort over: Make-A-Wish Nederland
Elke dag horen gemiddeld 3 families in Nederland dat hun kind een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte heeft. Het gezinsleven verandert in één klap totaal. Die impact is moeilijk voor te stellen. Make-A-Wish Nederland wil al deze jonge patiënten tussen 3 en 18 jaar een positieve boost meegeven. Een ervaring die ze sterker maakt. En vertrouwen en kracht geeft voor de toekomst. Dat doen we door samen hun allerliefste wens te laten uitkomen. Onderzoek toont aan dat het realiseren van een allerliefste wens jonge patiënten en hun omgeving weer hoop en kracht geeft, en blijvend impact heeft. Een wensvervulling ontstaat niet vanzelf. Het is een zorgvuldig geplande Wish Journey.Een bijzonder traject waar een grote groep mensen maanden mee bezig is en dat van A tot Z maatwerk is. En dat impact heeft vanaf het moment van kennismaken tot lang na de wensvervulling. Zo maken wij met elkaar herinneringen die een leven lang mee gaan.

Wij zoeken uw mooiste zomerfoto van 2018!

Foto: Wendy van Velzen

UITGEEST - Dit was 'de zomerfoto van 2017' gemaakt door Wendy van Velzen. Wie maakt dit jaar de mooiste Uitgeester zomerfoto?

Maakt u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemend mooie foto? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester. De winnaar ontvangt een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg, een Tijdschriftenpakket én krijgt eeuwige roem door de titel 'mooiste zomerfoto van 2018'. Stuur uw foto (vanaf 1MB) naar redactie@uitgeester.nl. De mooiste inzendingen publiceren wij deze zomer in de krant en/of online*. Inzenden kan tot 1 september 2018, de winnaar maken wij daarna bekend.

*Door deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media.

De vakantiekaart is nog steeds populair

Foto: Hallmark

REGIO - De zomervakantie staat voor de deur, maar wie stuurt er nog een echte vakantiekaart vanaf de bestemming? Dankzij de Hallmark zomerenquête, gehouden onder bijna 10.000 personen, is bekend geworden dat 2 op de 3 een kaart stuurt vanaf het vakantieadres.

Ouderwetse ansichtkaartjes zijn favoriet bij 83% van de respondenten. Omdat men bang is dat de kaarten te laat aankomen en omdat vakantiefoto's graag gedeeld worden maakt 14% gebruik van een online kaarten bezorgdienst. 89% houdt het thuisfront op de hoogte via WhatsApp en 41% verlangt naar een warm stemgeluid en grijpt naar de telefoon voor een belletje. Ouders zijn nog altijd favoriet als het gaat om contact met het thuisfront!

Omdat Nederlanders toch last van heimwee hebben naar ons kikkerlandje, neemt 1 op de 4 een zak drop mee op vakantie. Offline gaan tijdens de vakantie is een wens van velen (63%), maar het lukt nog niet echt om internet uit te laten op vakantie. Maar liefst 92% kijkt minstens één keer per dag op de telefoon. 55% zegt dat ze toch online gaan om sociale media en WhatsApp te checken, ondanks dat ze het liefst een offline vakantie zouden willen om lekker te genieten van het vakantiegezelschap. 46% vindt dan ook de telefoonoplader het belangrijkste in de vakantiekoffer en die wint het dan ook ruim van de creditcard.

Intro zomerthema

Foto: Pixabay

Na een jaar hard werken, studeren en naar school gaan is het nu eindelijk tijd voor de welverdiende zomervakantie. Veel Uitgeesters trekken er de komende weken op uit. Voor de thuisblijvers is er ook genoeg te doen. Daarom in deze thema-editie de leukste regionale uitjes op een rij. Natuurlijk mag ook een puzzel voor de ontspanning in deze zomereditie niet ontbreken. Een fijne zomer(vakantie)!

Redactie De Uitgeester.

Zomerpuzzel met mooie prijzen

Lekker puzzelen deze zomer? Maak de kruiswoordpuzzel af, stuur de oplossing voor 5 augustus 2018 naar marketing@uitgeester.nl en maak kans op mooie prijzen! Indien u geen e-mail heeft, kunt u uw oplossing voorzien van uw naam en telefoonnummer op de Populierenlaan 27 in de brievenbus doen.

Prijzen
Monkeytown - 2 toegangskaarten
Jumbo Uitgeest - Boodschappentas t.w.v. € 30,-
FF anders bloemen - Boeket t.w.v. € 25,-
Paul Goeman - Tegoedbon gratis APK of airco-onderhoud
Deen Uitgeest - Vakantiepakket t.w.v. 50,-

Breng voor de oplossing letters uit de puzzel over naar de hokjes met hetzelfde nummer.

Horizontaal: 1 warme luchtstreek 5 heimelijk 10 aangeschoten 11 terrein 13 hevig 14 herkauwer 16 plechtige gelofte 18 uitroep van afkeer 19 heden 20 onvoorzien 23 in orde 24 vlak 26 indien 27 bontsoort 29 hoon 31 ijshut 32 opschudding 34 honingdrank 36 vogel 37 deel v.h. oor 39 koordans 40 reisdeken 41 Engels bier 42 plaaggeest 43 dierenmond 44 Europeaan 46 papegaai 48 kleur 51 kleur 53 dood dier 55 heftig 57 werkelijk 59 vogel 60 lengtemaat 63 lidwoord 64 pl. in Gelderland 66 gril 67 lidwoord 68 soort hert 69 speelgoed 71 mestvocht 72 lid v.e. zwerfstam 73 spijl.

Verticaal: 1 retour 2 deel v.h. lichaam 3 deel v.d. bijbel 4 loopvogel 6 pl. in Gelderland 7 en volgende 8 stremsel 9 greppel 10 strekking 12 lid 14 zuil 15 bijbelse figuur 16 priem 17 wilde hond 20 kraan 21 hoge berg 22 haarsmeer 25 groente 28 vleesgerecht 30 zuigspeen 31 elk 33 jaartelling 35 ieder 36 deel v.h. lichaam 38 voordat 42 domoor 43 aanvang 45 schaakstuk 47 sportman 49 bouwland 50 water in Utrecht 52 ijzerhoudende grond 54 gissen 55 soort zeil 56 watering 58 man van adel 61 hardop 62 breekbaar 65 ik 68 gebouw in Amsterdam 70 Openbaar Ministerie 71 reeds.

Nu al veel wespenoverlast door droge maand juni

Foto: De Bestrijdingsbrigade

REGIO - Ongediertebestrijders zullen het de komende periode drukker krijgen met de bestrijding van verschillende soorten. Vooral de overlast door wespen lijkt dit jaar problematische proporties te gaan aannemen.

Nu al worden ongediertebestrijders opvallend vaak gebeld over wespenoverlast, zeker gezien de tijd van het jaar.

Oorzaak
Het is niet vreemd dat er nu al zo veel overlast is. Volgens de cijfers van het KNMI is het een bijzonder warme lente geweest waarin meerdere warmterecords sneuvelden. Vooral mei was zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C waar het gemiddeld in mei slechts 13,1 °C is. Door het zeer warme voorjaar zijn de koninginnen relatief vroeg uit hun winterslaap gekomen. Doordat deze cyclus al vroeg in 2018 op gang is gekomen, groeit het aantal werksters sneller dan in voorgaande jaren. Daarbij hebben zij langer de tijd om zich te ontwikkelen. Hierdoor zijn er niet alleen ongewoon veel wespen, maar zijn ze ook groter dan normaal aan het begin van de zomer.

Wespenplaag op komst
Duidelijk is dat de toenemende overlast van wespen samenhangt met de verandering van het klimaat, waarbij de temperaturen al vroeg in het jaar behoorlijk oplopen. Daarnaast is het in juni ongewoon droog geweest. Er viel in De Bilt tot nu toe slechts 12,1mm neerslag. Normaal valt er in Nederland in juni gemiddeld 65mm. Deze droogte is gunstig voor wespen. Ook in juli wordt er geen bovengemiddelde hoeveelheid regen verwacht. Hierdoor zal de overlast door wespen verder toenemen.

Overlast voorkomen
Ziet u een wespennest? Laat deze dan zo snel mogelijk verwijderen. In een wespennest kunnen tot wel 10.000 wespen leven. Er zijn nu al wespennesten gesignaleerd ter grootte van een tennisbal. Dit kan uiteindelijk uitgroeien tot een nest ter grootte van een voetbal. Het aantal wespen zal steeds verder toenemen. Heeft u erg veel last van overlast? Dan is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om de wespen te bestrijden.

Banden- en autoservice Paul Goeman in Uitgeest

Banden- en autoservice Paul Goeman aan de Molenwerf 19 in Uitgeest. Foto: Paul Goeman


UITGEEST – Banden- en autoservice Paul Goeman is sinds kort verhuisd naar de Molenwerf 19 in Uitgeest. In de grotere werkplaats is er vanaf nu ook ruimte voor onderhoud aan de camper.

Daarnaast beschikt het pand over een prachtige showroom en meer buitenruimte voor de occasions. Paul Goeman doet het onderhoud en reparatie voor bijna elk voertuig. Ook kunt u hier terecht voor reparatie aan aanhangers. Banden- en autoservice Paul Goeman heeft altijd scherpe prijzen voor reparatie aan en/of het vullen van airco's. Daarnaast is het autobedrijf aan de Molenwerf het adres voor montage van banden, accu's, remmen en uitlaten.

Paul Goeman is dealer van Avon banden. Bel voor een scherpe offerte naar 0251-293829 of mail info@paulgoeman.nl. In week 31 is het bedrijf gesloten.

Een zomer voor activiteiten en evenementen

REGIO - Heerlijk zo'n vakantie, maar je hebt soms van die dagen waarop je weinig inspiratie hebt om iets te verzinnen om te doen. Geen nood, wij zetten voor jou een flink aantal activiteiten op een rijtje. Prettige vakantie!

7 juli tot en met 2 september: Hildes vakantiehuis (Castricum)
Hilde verwelkomt je graag in haar huis deze zomer, waar het bruist van de leuke, uitdagende kinderactiviteiten. Van knutselen tot een poppentheater en van koekjes bakken tot speurtochten, in het Huis van Hilde is van alles te doen deze zomer. Voor meer informatie en tijden: www.huisvanhilde.nl.

12 tot en met 15 juli: Bakkum Vertelt
Kom met het hele gezin in festivalsfeer tijdens Bakkum Vertelt. Maar liefst vier dagen vol met de meest ontroerende, lachwekkende, muzikale en te gekke optredens. De voorstellingen vinden plaats in Openluchttheater de Pan of op het intieme Caravanpodium. Er zijn diverse foodtrucks waar u lekker kunt eten en drinken. Ook zijn er speciale kindervoorstellingen. Voor het hele programma zie www.bakkumvertelt.nl.

13 juli: Kaasmarkt orgelconcert (Alkmaar)
Tijdens dit gratis toegankelijke kaasmarktconcert in de Grote Kerk in Alkmaar worden zowel het Van-Covelens orgel als het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel bespeeld door stadsorganist Pieter van Dijk. Hij speelt werken van o.a. Scheidemann, Bach en Braga. De concerten worden gegeven om 12.00 en 13.00 uur en de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie of andere activiteiten in de Grote Kerk op www.grotekerkalkmaar.nl.

14 en 15 juli: Adembenemende acrobatiek bij Zomer op het Plein (Alkmaar)
Dit weekend staat in het teken van internationale acrobatiek! Het jonge Franse circusgezelschap À Sens Unique is op beide dagen op het Canadaplein te vinden met de familievoorstelling 'Léger Démêle'. Kom op zaterdagavond om 19.30 uur of zondagmiddag om 14.30 uur naar deze gratis toegankelijke voorstelling vol koorddansen, acrobatiek en stunts! Meer informatie: www.zomerophetplein.nl.

15 juli: Buitendag in de Schoorlse Duinen; Beleven en overleven
Water is een van de basisbehoeften om te kunnen overleven, maar waar vind je dat in de duinen? Leer hoe je kunt overnachten in de duinen en maak je eigen pijl en boog op de Buitendag. De dag sluit je af met het bakken van je broodje met daarop zelfgemaakte kruidenboter. Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

15 juli: Wereldmuziek in Cultuurpark de Hout (Alkmaar)
Een gratis Wereldmuziekfestival in de Alkmaarder Hout. Muziek, dans en kunst uit diverse windstreken. Het festival start met Joëlle Choercharn, gevolgd door de al jarenlang actieve Lisa Weiss met haar internationaal ervaren begeleiders. Het festival sluit af met No Blues, een internationaal erkende 'Aribicana' band. In Kunstnest is werk te zien van Willy Salie en Fernanda de Vasconcelos. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Het festival begint om 13.00 uur en is om 18.30 uur afgelopen.

15 juli, 5 en 19 augustus: Rondleiding Landgoed Nijenburg (Heiloo)
Rijd jij ook zo vaak langs Landgoed Nijenburg? En zou je er eigenlijk wel iets meer van willen zien en weten? Dit is je kans! Tijdens een 1,5 uur durende rondleiding door vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud Heiloo kom je van alles te weten over dit bijzondere landgoed. Voor meer informatie: www.oudheiloo.nl.

22 juli: Roots Market op Landgoed Willibrordus (Heiloo)
Gezellige zomermarkt met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Zondag 22 juli van 12.00 - 20.00 uur op Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo.

22 tot en met 26 juli: Sprookjestuin bij de Tuin van Kapitein Rommel (Castricum)
De Tuin van Kapitein Rommel wordt weer omgetoverd tot een waar sprookje. Kunstenares Anja Jonker heeft flink haar best gedaan om de sprookjesfiguren nieuw leven in te blazen. Zie www.tuinvankapiteinrommel.nl voor meer informatie.

27, 28 en 29 juli: KinderKunst Zomerworkshop bij Madam Art (Heiloo)
Zomerse KinderKunst workshops voor kinderen van 7 tot 13 jaar. Drie dagen lang kunst maken, leren en lol hebben. Tijdens de workshop leer je tekenen, linosneden, schilderen, beeldhouwen en graffiti spuiten. De workshop wordt afgesloten met een expositie van de kunstwerken voor familie en vrienden. Meer informatie en aanmelden: www.madam-art.nl.

28 juli: Midzomerfair in Langedijk
Bij speelpark De Swaan in Langedijk wordt de Midzomerfair Langedijk georganiseerd. In het speelpark is er volop speel-, klim- en klauterplezier voor de kinderen. Op de gezellige en uitgebreide braderie vind je een scala aan marktkramen waar o.a. brocante, antiek, sieraden, accessoires, speelgoed, kunst en de heerlijkste streekproducten worden verkocht. Voor meer informatie: www.midzomerfairlangedijk.nl.

28 juli en 11 augustus: Roots Market (Bakkum)
Gezellige zomermarkt op Camping Bakkum met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Van 12.00-19.00 uur op Camping Bakkum, Zeeweg 31 Castricum.

28 juli, 4,11 en 18 augustus: Klassiek op het Plein (Heerhugowaard)
Op deze vier zaterdagen geven jonge talentvolle musici gratis openluchtconcerten met klassieke stukken. Vele nationaliteiten, met één gemeenschappelijke passie; muziek brengt mensen samen en verbindt. De concerten vinden plaats van 16.00–17.00 uur op het Coolplein in Heerhugowaard en zijn vrij toegankelijk, reserveren is niet nodig.

29 juli en 26 augustus: Open dag forten in Uitgeest
In Uitgeest zijn twee forten die deel uitmaken van het cultureel werelderfgoed Stelling van Amsterdam: het Fort bij Krommeniedijk (Fort K'IJK) en het Fort aan den Ham. Bijzonder en zo dichtbij. Leuk om eens naartoe te fietsen en een kijkje te nemen.

5 augustus: Roots Market (Egmond aan Zee)
Gezellige zomermarkt met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Van 11.00-17.00 uur op Boulevard Noord in Egmond aan Zee.

5 augustus: Op de Segway door de Schoorlse Duinen
Geen duin te hoog voor de Segway X2! Stap samen met de boswachter op dit bijzondere vervoermiddel en ontdek op een sportieve manier de Schoorlse Duinen. Met lage snelheid rijd je over uitdagende paden, slalommend langs natuurlijke hindernissen. Segways gebruiken weinig energie en maken weinig geluid. En uit ervaring kunnen de boswachters zeggen dat het gewoon erg leuk is! Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

11 augustus: Stiltewandeling Schoorlse Duinen
Echte stilte is zeldzaam geworden, en daarom waardevol. Kom tot rust tijdens een ontspannen wandeling door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur. Door speciale oefeningen train je de zintuigen, om daarna in stilte de Schoorlse Duinen te ervaren. Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

12 augustus: Roots Market (Castricum)
Gezellige zomermarkt met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Van 11.00-17.00 uur op Landgoed Duin en Bosch/DOK Castricum, Oude Parklaan 117 in Castricum.

17 tot en met 19 augustus: Egmond op z'n kop
Gedurende deze drie dagen staat Egmond-Binnen op z'n kop. Er is van alles te doen en te beleven, zoals onder andere de grijze markt (braderie) op vrijdag en een wandeling door de Egmondse duinen met een barbecue. Ook is er alle dagen natuurlijk livemuziek in het dorp en zal het tot in de late uurtjes gezellig zijn. Meer informatie vind je op de Facebookpagina 'Egmond op z'n kop'.

19 augustus: Buitendag in de Schoorlse Duinen; Bijen
Zoek de koningin en doe een bijendans op de Buitendag in augustus. De bijen zijn actief met het verzamelen van nectar en maken daar weer honing van. Ontdek welke belangrijke rol bijen spelen bij de groei van bijvoorbeeld fruit en het maken van snoep. Maak van bijenwas je eigen kaars en versier je kaarsstandaard. Knutsel zelf een bijtje en bak aan het einde van de dag je broodje boven de vuurkorf. Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

24 tot en met 26 augustus: Akersloot Rock-'n-Roll Street Festival
Akersloot staat dit weekend in het teken van de 50'er en 60'er jaren, onvervalste rock-'n-rollmuziek, Amerikaanse automobielen, oldtimers, brommers, motoren, petticoats, vetkuiven, solexen, jukeboxen en zoveel meer. Voor het programma: www.rockenrollstreet.nl.

Maandag 27 tot en met vrijdag 31 augustus: Timmerdorp - Huttenweek Uitgeest
Het grasveld tegenover windmolen de Kat wordt elk jaar helemaal omgetoverd tot een heus huttendorp, geheel door de kinderen zelf gebouwd. Ze wonen en leven hier gedurende de Huttenweek. Er is een groots programma met in ieder geval een bonte avond. De rest van het programma is nog een verrassing...

Filmvertoning History of the Messerschmitt

REGIO - Op zondag 22 juli is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. De gehele dag wordt er in de filmzaal een unieke film vertoond over de geschiedenis van de Messerschmitt.

Er zijn tientallen types Messerschmitt door de Duitsers ontwikkeld, maar vooral de ME 109 en de ME110 zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog zeer regelmatig boven Noord-Holland ingezet. Aan het einde van de oorlog was de ME262 de eerste straaljager die ingezet werd.

De Stichting
De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort
Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang
Volwassenen € 3,50,-, kinderen van 8 tot 12 jaar € 2,50,-, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 - 17.00 uur.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Het moment is aangebroken dat de volkstuinders weer kunnen gaan oogsten. Dan mag ook de kleine jongen mee, want... jong geleerd is oud gedaan. De kleine Mats Knaap is heel intensief met de gieters aan de gang, omdat het erg droog is op de tuin. Ger Bus.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 18 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 20 juli: 19.00 uur Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 22 juli 09.00 uur Woord en Communieviering m.m.v. Laus Deo.