De Uitgeester

20 september 2017

De Uitgeester 20 september 2017


Opvoeden is een sport en sport is ook opvoeden "Ieder kind is belangrijk en hoort erbij!"

Marcel van Herpen: “Als we weten in welke wereld we willen leven, weten we ook hoe we onze kinderen op moeten voeden.” Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Gedreven strijdt Marcel van Herpen tegen het uitsluiten van kinderen in het algemeen. Gebaseerd op de psychologische basisbehoeften als het hebben van relaties, een eigen identiteit en het ontwikkelen van talent, meent hij dat iedereen zich gesteund moet voelen en zich op eigen niveau moet kunnen ontwikkelen, zowel thuis, op school als bij de sportclub. Sinds kort ondersteunt hij de jeugdleiders van FC. Uitgeest.

Marcel werkt in het onderwijs en de sport bij prof- en amateurclubs en heeft al veel pedagogische projecten begeleid in binnen- en buitenland. Niet alleen leraren, trainers, coaches en begeleiders worden door hem opgeleid, ook gaat hij met ouders in gesprek over de vraag hoe de sfeer bij een sportclub blijvend kan worden verbeterd en hoe er met plezier 'sportief gepresteerd' kan worden. Zowel een school als een sportclub draagt altijd een pedagogisch karakter. "Ouders, leraren, coaches, trainers en begeleiders dragen verantwoordelijkheid. Deze is van invloed op hoe kinderen (later) in de maatschappij staan. Daarbij is het van cruciaal belang om uitval en buitensluiten van kinderen áltijd tegen te gaan," is Marcel van mening.

Van relatie naar prestatie

"Opvoeden en talent ontwikkelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de ontwikkeling goed te laten verlopen is meer nodig dan iets voordoen en uitleg geven zowel bij een sportclub en op school als in de opvoeding" aldus Marcel. "In deze tijd ligt er veel te veel nadruk op prestaties. Een gezin heeft tegenwoordig gemiddeld 1,7 kinderen en het gevaar voor 'overaandacht' ligt op de loer, waarbij de nadruk meer op prestatie dan op relatie ligt. Dit zou andersom moeten zijn. Prestaties zijn geen garantie op een goed leven. Relaties daarentegen, zoals met een coach, ouder en/of leraar wél en is daarmee van essentieel belang. Een gezonde competitie in het leven hoort erbij, maar men moet eerst zichzelf leren kennen, om vervolgens anderen te kunnen leren kennen. Pas dan kunnen ze gebruik maken van hun talenten. Zowel in een klas als in een elftal draait immers alles om respect en waardering voor elkaar en jezelf."

Leerplicht versus inspanningsplicht

De prestatiedrang ligt erg hoog in elke levensfase van een kind, waardoor er soms nauwelijks tijd voor bewustzijn en verdieping. "Er wordt veel te jong geselecteerd," meent Marcel. "Het begint al op peuterleeftijd wanneer ze vaak veel te jong gestimuleerd worden met activiteiten waar de 2-3 jarigen eigenlijk nog niet aan toe zijn. Dit brengt snel frustraties. Door hen lekker te laten spelen doen zij zelf ervaringen op, zowel plezierige als onplezierige. Instructies geven heeft nog nauwelijks effect. Kinderen worden al veel te veel getoetst en onterecht met elkaar vergeleken. Ook de beruchte Cito-toets bijvoorbeeld, geeft geen enkele garantie voor de toekomst. Zolang kinderen plezier hebben in hetgeen dat - in relatie tot ouder, coach, of leraar - wordt aangeboden en er is een vertrouwensrelatie ontstaan, ontwikkelt een kind zich beter en kan het ook beter uitgedaagd worden. Over het geluk en de ontwikkeling van kinderen kun je niet beschikken, maar je kunt het wél beïnvloeden door je ervoor in te spannen."

Vroeger en nu

Geen enkel kind zou buitengesloten mogen worden, ongeacht afkomst of intelligentie. We komen uit een traditie waarin de gemeenschapszin en de sociale controle groter was. Tegenwoordig - met de open grenzen en social media – zullen we ons meer open moeten stellen voor andere culturen en dus een stukje inschikken. Dit is een proces van bewustwording dat geleidelijk gaat. Erkennen wie je bent en openstellen voor andere culturen moeten we nog leren. Iedereen heeft de behoefte om erkend te worden.

Geef kinderen vertrouwen; laat ze groeien naar volwassenheid en verantwoordelijkheid nemen voor de vrijheid die ze kiezen. Vrij voelen en bewegen, zonder dat het ten koste gaat van anderen. Onverschilligheid en egoïsme zijn de grote ziektes van deze tijd. Daar gaat de wereld aan kapot. Daarom: Laten we ervoor zorgen dat we de volgende generatie leren om vrij in verbondenheid met elkaar te leven met een grote verantwoordelijkheid voor zichzelf, de ander en de wereld.

Marcel is samen met zijn vrouw Simone werkzaam bij het Centrum Pedagogisch Contact en schreef diverse boeken over onderwijs, sport en opvoeding: 'Ik de leraar', 'Wij de leraar', 'Ik de coach', 'Duurzaam opleiden en ontwikkelen' en 'ErvaringsGericht onderwijs'. Zie: www.marcelvanherpen.nl

Door: Anita Webbe

September kletsnatte maand in Uitgeest

Schoolplein van basisschool De Vrijburg is door de regenval blank komen te staan Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het is niemand de afgelopen dagen ontgaan: regen, regen en nog eens regen. Tot nu toe is er in de maand september, lokaal in Uitgeest, bijna 200 mm gevallen. Dat is fors, terwijl de maand nog niet eens voorbij is.

Deze waarden (181,9 mm) zijn gemeten op een lokaal weerstation langs de N203 in Uitgeest (HMS-terrein). Op een weerstation in de omgeving van De Bonkelaar is zelfs een waarde gemeten van 189,6 mm. De flinke lokale regenval in Uitgeest is zelfs, de in Noord-Holland bekende, weerman Jan Visser opgevallen. Visser had het half september over 190 mm. In zijn weerpraatje werd de regenval in Uitgeest benoemd als zeer extreem.

Rico Schröder (Ricoweer.nl), weerman in de regio Kennemerland, legt uit waarom er in Uitgeest aanzienlijk meer regen valt dan in de rest van de regio. "Uitgeest is vaak nat in de herfst. Dat heeft te maken met het nog relatief warme zeewater voor de deur. Een geleidelijk steeds kouder wordende bovenlucht in combinatie met een zeewatertemperatuur van een graad of achttien momenteel, levert flinke buien op. Verder landinwaarts heeft de zeewatertemperatuur geen invloed meer en daarom is het daar dan ook duidelijk droger."

Gelukkig heeft Schröder ook nog goed nieuws in petto voor de Uitgeesters: "In het voorjaar is het juist andersom. Dan is het in het westen en noordwesten droger dan verder landinwaarts, want dan is het zeewater nog koud ten opzichte van het geleidelijk opwarmende land."

Hoeveel is er gevallen?
Ook een regenmeter? Op hoeveel staat de teller voor de maand september? Geef het door via redactie@uitgeester.nl.

Uitgeester als laatste over finish Dam tot Damloop

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Met startnummer 42180 kwam Jeroen Houthuyzen uit Uitgeest als laatste hardloper over de finish van de Dam tot Damloop. De laatste paar honderd meter waren live op televisie te volgen bij de regionale zenders NH en AT5.

Duizenden toeschouwers langs het parcours in Zaandam moedigden Houthuyzen aan. Zijn naam werd zelfs geroepen door het publiek. Op de vraag van de NH-verslaggever: "wat ga je doen als je de finish heb gehaald", zei de Uitgeester: "een lekker biertje drinken." 44.000 hardlopers liepen de 10 Engelse mijl vanuit Amsterdam naar Zaandam. Uitgeput kwam Houthuyzen rond 17.00 uur als allerlaatste hardloper over de finish op de Peperstraat in Zaandam. Direct kreeg de Uitgeester een welverdiend biertje in zijn hand gedrukt. Houthuyzen liep de Damloop in twee uur, achttien minuten en vierentwintig seconden (02:18:24).

Bommetje, plons...

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - In zwembad De Zien werd zondag het zwemseizoen traditioneel afgesloten met het hondenzwemmen. Plezier voor baas en hond. Sommige honden hadden weinig zin in een frisse duik. Toch waren er ook honden en baasjes die meerdere keren van de glijbaan afgingen. Bommetje, plons...! Ruim 80 foto's staan online op de Facebookpagina van De Uitgeester.

De Zwaan Cultureel: klassiek contrabassist James Oesi en pianist Andrea Vasi

Andrea Vasi en James Oesi Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Klassiek contrabassist James Oesi en pianist Andrea Vasi spelen zondag 1 oktober om 11.30 uur in De Zwaan Cultureel in Uitgeest.

Over de artiesten

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma's op de grote festivals en podia, zoals bijvoorbeeld het Amsterdamse Grachtenfestival, werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 1 en 4 en is als solist meerdere keren te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern. Mei 2017 vond de eerste editie van het door Oesi geïnitieerde Dutch Double Bass Festival plaats in De Electriciteitsfabriek te Den Haag.

Andrea Vasi werd geboren te Voorburg, Nederland, in een Roemeens-Nederlands gezin. Andrea maakte tournees door Frankrijk, België, Zwitserland, Liechtenstein, de VS, Canada, India (met violist Bas Treub en sopraan Nora Fischer) en Argentinië (met violist Maxime Gulikers en sopraan Laetitia Gerards). Veel concerten werden uitgezonden door radio en/of tv. Zij was speciale gast op o.a. het Gergiev Festival (Rotterdam) en het Grachtenfestival (Amsterdam), en speelde een aantal malen met het ASKO|Schönberg ensemble. Als soliste vertolkte zij pianoconcerten van Bach, Beethoven, Grieg, Ravel en Stravinsky, o.a. onder dirigent Etienne Siebens. Als lid van het NJO Steve Reich ensemble 2013 (van het NJO), werkte zij samen met Steve Reich en trad op op het Lowlands Festival. In 2014 was zij 'Young Artist in Residence' tijdens de Gelderse Muziekzomer van het NJO, en soleerde toen onder andere in het derde pianoconcert van Beethoven, op fortepiano.

Over lopen Door: Huisarts Dirk Jan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk

Dit wordt een stukje over teleurstellingen en hoe je daar mee om kunt gaan. De aanleiding is iets dat mijzelf overkwam. Het zou een metafoor (een illustrerend verhaal) kunnen zijn voor elke situatie waarin het even tegen zit.

De afgelopen week zou het project 'Uitgeweest' starten, midden in de nationale sportweek, die voor het eerst in Uitgeest plaatsvond. Onze nieuwe Buurtsportcoach Chantal Thomas had in die week diverse activiteiten georganiseerd, waardoor met een heleboel sporten kennisgemaakt kon worden. Helaas waren door het slechte weer veel van die activiteiten letterlijk in het water gevallen of in de wind opgegaan.

Uitgeweest

Voor alle oudere Uitgeesters die niet meer aan sporten toekomen en zelfs bijna niet meer lopen, startten we 'Uitgeweest'. Het project houdt in dat we elke week een half uur gaan lopen met mensen die slecht ter been zijn of rolstoel gebonden. Maar ook anderen zijn van harte uitgenodigd om mee te wandelen of te helpen de rolstoelen te duwen. Na de wandeling krijgt iedereen een kop koffie in Geesterheem. Het project beoogt dus een gezondere leefwijze en sociale contacten te stimuleren en zo bij te dragen aan de vitaliteit van ouderen. Ik vind dit een prachtig doel. Het was goed voorbereid met o.a. persoonlijke uitnodigingen voor de inwoners en omwonenden van Geesterheem. Ik fantaseerde over een opkomst van tientallen ouderen met hun wandelstok, rollator of rolstoel. Over verkeersproblemen door deze traag voortgaande wandelgroep en een uitgelaten gezelligheid daarna.

Teleurstelling?

Maar de regen viel met bakken naar beneden en slechts een handvol krasse oudjes was gekomen! Was ik teleurgesteld? Eerlijk gezegd wel heel even. En dat mag ook best. Maar liefst héél even. Want ook met een paar mensen kan het heel gezellig zijn. En deze situatie gaf ons een goede kans om te ervaren of een alternatief programma geboden zou kunnen worden als het wandelen niet door zou gaan. En zo gebeurde het ook: We deden een half uur gymnastiek met de fysiotherapeuten Annemiek en Nikki en het was heel erg gezellig, ook na afloop bij de koffie.

Nieuwe mogelijkheid

Met dit verhaal wil ik in elk geval twee eerste hulpmaatregelen bij teleurstellingen uitleggen. Ten eerste is het goed om te bedenken dat teleurstellingen een gevolg zijn van een verwachting. Zonder verwachting geen teleurstelling. Nu wil ik niet beweren dat je geen verwachtingen mag hebben. En zéker wil ik niet beweren dat je rekening moet houden met een mislukking, zodat het altijd meevalt. Nee, ik wil zeggen dat het goed is te beseffen dat een teleurstelling door een verwachting komt en dus alleen bestaat in het hoofd van de persoon die de verwachting heeft.

Alle columns van Dirk Jan van Wijk staan online op onze website: https://www.uitgeester.nl/pagina/columns

De herfst is smikkelen

UITGEEST - De herfst is in aantocht en dat is goed nieuws voor de herten, varkens en andere dieren van het hertenpark in Uitgeest.

De dieren zijn dol op eikels en andere boomvruchten. Dus tassen vol eikels en andere boomvruchten gezocht? Gooi er wat over het hek van het hertenpak, laat de stichting Hertenpark Uitgeest weten op hun Facebookpagina. Kortom: laat de herfst maar beginnen!

Komt dat zien, komt dat zien!

UITGEEST - Het circus komt naar Uitgeest. Pony's, geiten, duiven, honden en natuurlijk een clown. Dat en nog veel meer is er te zien van 27 september tot 1 oktober op het grasveld aan de Binnenkruierstraat.

Familiecircus Barani slaat de tenten op, op het terrein wat bij veel Uitgeesters bekender is als de plek van onder meer het timmerdorp. Nationaal Circus Barani is een leuk en authentiek Nationaal familiecircus dat sinds maart 2012 rondreist door Nederland. In vier voorstellingen van ruim anderhalf uur zal het 'hooggeëerd Uitgeester-publiek' kunnen genieten van een adembenemend programma. Onder meer luchtacrobatiek, tempo jongleren en wat natuurlijk niet mag ontbreken is een dolkomische clown die volwassenen en kinderen flink aan het lachen zal maken. Met andere woorden: komt dat zien, komt dat zien!

De voorstellingen zijn op woensdag 27 september om 15.00 uur, vrijdag 29 september om 17.00 uur, zaterdag 30 september om 15.00 uur en zondag 1 oktober om 14.00 uur. Kaartjes voor de voorstelling kosten 13 tot 17 euro en zijn verkrijgbaar aan de kassa. Op de website van het circus (barani.nl) staat een kortingsbon voor 2 euro per persoon.

Gratis naar het circus
De redactie van De Uitgeester geeft 5x2 vrijkaarten weg. Mail je naam en woonplaats naar redactie@uitgeester.nl onder vermelding van 'Winactie Circus'. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Het feestje begint bij Greet Verkleedt!

Vlnr: Greet Borst, Ingrid Baltus, Joke Koomen, Bibianne Jonker, Inge Duijn Foto: Aangeleverd

Adres: Castricummer Werf 99A, 1901 RS Castricum;Tel: 0251 654772 / 06 46043303; email: info@greetverkleedt.nl; Facebook/Instagram@greetverkleedt.nl

De tijd breekt weer aan voor traditionele feesten zoals Sinterklaas en Kerst en trendy party's zoals het vanuit Duitsland overgewaaide Oktoberfest. Ook themafeesten zijn erg trendy. Fungeert u binnenkort als hulpje van Sinterklaas, heeft u binnenkort een knotsgek feestje bij u de buurt of misschien bij u thuis? Bij Greet Verkleedt is een groot assortiment kleding te huur in elk denkbaar thema. Al deze kleding is van hoogwaardige kwaliteit en altijd gereinigd, van de pruiken en kledij tot en met de schoenen.

Wat ooit begon als hobby op een zolderkamer is in twintig jaar uitgegroeid tot een ruime en gezellige verkleedwinkel met ruim 16.000 kostuums! Eigenaresse Greet Borst: "Ik maakte destijds kledij voor een toneelvereniging en kreeg steeds meer vraag van buitenaf. Op een gegeven moment ontstond er een mooie collectie. De vergoeding die ik ervoor vroeg, besteedde ik aan nieuwe stoffen, zo is het allemaal ontstaan." Inmiddels is Greet Verkleedt beroemd in de wijde omtrek. Samen met haar team, bestaande uit Inge Duijn, Joke Koomen, Ingrid Baltus en Bibianne Jonker helpt zij u graag om uit uw comfortzone te komen, en een passende metamorfose te ondergaan.

Maak de outfit compleet

Soms is slechts een vlinderdasje genoeg om uw outfit compleet te maken. Heeft u een specifiek thema en wilt u een kostuum in een bepaald thema huren? Bij Greet Verkleedt vindt u een groot scala aan accessoires die het geheel écht afmaakt. Het geheel kan voor een speciale 'all-inclusive' prijs worden aangeboden. Het team adviseert u graag, zodat u geheel in stijl zult schitteren op elk feest. Zit het gewenste kostuum dat u zoekt er niet bij, past het in ons assortiment en bent u op tijd? Dan kan het ook gemaakt worden.

'Niets om aan te trekken' op een evenement waarbij een dresscode geldt, zoals bijvoorbeeld een gala? Geen nood: hiervoor is een speciale afdeling ingericht met onder andere smokings, rokkostuums, gala- en cocktailjurken.

Speciale wensen

Op afspraak kunt u zich laten schminken. Wilt u uitnodigingen maken of een grappige videoboodschap opnemen? Bij Greet Verkleedt is de ingerichte fotostudio met 'green-screen' af te huren, waar u, al dan niet verkleed, met passende achtergrond een grappige opname met uw eigen apparatuur kunt maken. Zonder twijfel zal u hiermee hoge ogen scoren! Ook kunt u terecht voor rode lopers, paaltjes, rad van fortuin en Sarah en Abraham!

Op locatie

Ook kan Greet Verkleedt bij u op locatie komen. Naar wens wordt er dan een complete 'verkleedwinkel' ingericht op uw (bedrijfs) feest! Om echt álles te bekijken, kom dan langs. Wij helpen graag, want uw feestje begint immers bij Greet Verkleedt!

Een rechtzetting

Foto uit vervlogen jaren (Uitg. Scripta, Amsterdam, z.j.) Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vorige week werden in deze krant door de Vereniging Oud Uitgeest drie afbeeldingen geplaatst van wat de kruidenierswinkel van J.Veenis is geweest. In latere jaren kwam dierenwinkel 'De Tijdgeest' in het pand. In het artikel werd niet vermeld dat Siem Schelvis in 1972 een dierenspeciaalzaak in de winkel begon.

De naam van kruidenierswinkel 'De Tijdgeest' bleef gehandhaafd. Siem Schelvis bleef tot 1978 in de zaak. Daarna werd Ria van Tol de winkelierster van de dierenwinkel. De Vereniging Oud Uitgeest kon niet nalaten met bovenstaande mededeling een interessante foto mee te sturen, kijk maar! Aan de linkerkant is hierop het pand van de vroegere kruidenierswinkel te zien. Het uithangbord maakt ons erop attent dat hier sigaren te koop zijn. Zo te zien van het merk C. Majoor. Aan de overkant van de Middelweg, aan de rechterzijde, staat het huis waar voorheen de familie J. Krom woonde. In het midden van de foto is op de achtergrond drankenhandel 'De Gros' te zien. Let er verder nog op hoe het tafereel gestoffeerd is met gebladerte van bomen en bevolkt wordt door meer dan tien personen in kledij van rond 1900.

Uithangbord Foto: Aangeleverd

Mijlpaal voor De Uitgeester

UITGEEST – De online-redactie van De Uitgeester heeft een knappe prestatie geleverd op Facebook. Afgelopen week werd de grens van 2000 likes gehaald.

Op de Facebookpagina: Facebook.com/DeUitgeester en de website: Uitgeester.nl is dagelijks het laatste nieuws uit Uitgeest en omgeving te vinden. Naast het nieuws zijn er ook video's en extra foto's te bekijken bij de nieuwsartikelen. Blijf dus volledig op de hoogte en like de Facebookpagina van De Uitgeester. De redactie van De Uitgeester verloot onder de 'likers' een lunch ter waarde van 30 euro, beschikbaar gesteld door Petit Café Lekker aan de haven. De winnaar zal bekend gemaakt worden op de Facebook-pagina van De Uitgeester.

Twee jubilarissen bij Peter de Groot Verzekeringen, De Groot Vastgoed Adviseurs BV

De jubilarissen Anneke Schouten en Ronald van den Booren Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Bij Peter de Groot Verzekeringen, De Groot Vastgoed Adviseurs BV aan de Prinses Beatrixlaan vieren ze dit jaar een dubbel jubileum; Ronald van den Booren (vastgoed adviseur) is 25 jaar in dienst en Anneke Schouten (verzekeringsadviseur) is zelfs al 45 jaar werkzaam bij dit bedrijf. Reden voor een feestje dus!

Anneke Schouten begon in 1972 op 16-jarige leeftijd, direct na school, bij De Groot en werkt er nog steeds met erg veel plezier. Destijds zwaaide D.J. de Groot, vader van huidig directeur Peter de Groot, de scepter. Haar functie omvatte verzekeringen, makelaardij en staatsloterij. Anneke: "Mijn taken bestonden uit uitzoekwerk, het verzorgen van koffie en thee het verwerken van maandelijkse betalingen." Toentertijd was Anneke modern als parttime werkende vrouw. "Wanneer je kinderen kreeg stopte je vaak met werken. Ik ben blij dat ik de kans heb gehad om hier te kunnen blijven werken. Tussen het werk door heb ik Assurantie-B behaald en mocht ik klanten adviseren." Momenteel is Anneke drie dagen werkzaam als volleerd schadebehandelaar, samen met collega Simone Groot. "Dit is interessant werk, want je maakt van alles mee. Schade is natuurlijk vervelend, maar het geeft me ook veel voldoening wanneer ik voor de klant een goede uitkering kan regelen. Doordat klanten, veelal Uitgeesters, langskomen op kantoor, is het persoonlijker en fijn om hen te leren kennen. De werksfeer is erg prettig. en is elke dag anders." Anneke gaat binnenkort een ochtend in de week minder werken en op haar kleinkind passen. "Maar...ik ben zeker van plan om de 50 jaar vol te maken!" aldus Anneke lachend.

Ronald van den Booren is 25 jaar in dienst en kent Peter de Groot van de VVU-voetbal en kocht wel eens staatsloten bij collega Anneke. "Tijdens mijn MEAO- opleiding mocht ik als stagiair komen werken. Daarna werd ik aangenomen als administratief medewerker en maakte ik afspraken en sloot verzekeringen af." Na de grote verbouwing in 1993 verrichtte hij - samen met collega Gerie Putter - werkzaamheden voor de VSB verzekerings- en bankzaken. "Ik werd bijgeschoold in de praktijk en zo heb ik mijn papieren voor makelaar behaald," vertelt Ronald. "Met de bankcrisis is het er niet makkelijker op geworden en moeten we regelmatig jaarlijks onze kennis bijspijkeren middels cursussen, zodat we altijd up to date zijn. Dat moet ook wel, want vanuit de overheid zijn er tegenwoordig strengere regels controles. De werkzaamheden zijn heel afwisselend en daardoor vind ik het erg fijn om hier te werken. Het vele contact met klanten, zowel met betrekking tot de bank- als de verzekeringswerkzaamheden, maakt dat geen dag hetzelfde is. Peter en ik zijn beiden nog bij de voetbal betrokken en onze kinderen voetballen ook. Daardoor is het balletje weer rond," lacht Ronald.

Papieren rompslomp

Zowel Anneke als Ronald zijn blij dat in 1988 de computer zijn intrede deed en het papieren tijdperk werd afgesloten. Brieven werden getypt met carbon papier ertussen, er werd nog gefaxt en betalingen werden verwerkt met acceptgirokaarten en ponskaarten. En dan niet te vergeten de papieren rompslomp die hieraan vast dat: Het aantal meters aan ordners moest natuurlijk minstens tien jaar bewaard blijven!

Gewaardeerd

Beide jubilarissen bestempelen Peter de Groot als een fijne werkgever. Buiten het werk om worden leuke uitjes georganiseerd en ook op persoonlijk vlak hebben de collega's een leuk onderling contact en voelen zich zeer gewaardeerd. De mijlpaal van 25 en 45 jaar is uitgebreid gevierd met koffie en gebak in aanwezigheid van familie. Na een motiverende speech ontvingen ontvingen zij uit handen van van Peter een leuk extraatje, een dinercheque en de rest van de dag vrij!

Uitgeest geeft gul aan KWF-kankerbestrijding

Foto: KWF-kankerbestrijding

UITGEEST - De KWF-collecteweek in Uitgeest heeft een mooi geldbedrag opgeleverd voor de KWF kankerbestrijding. De collectanten hebben huis-aan-huis in Uitgeest 6.197,72 euro opgehaald voor het goede doel.

De eerste week van september gingen de collectanten langs de deuren om geld op te halen. Het opgehaalde geld wordt besteed aan de drie missiedoelen van KWF Kankerbestrijding: meer genezing, minder kanker door preventie, en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten. De KWF-collecteweek is een enorme operatie waarbij landelijk 80.000 collectanten huis-aan-huis, op straat en online het belang van meer geld voor onderzoek naar en bij kanker onder de aandacht brengen. Nieuwe doorbraken zijn belangrijk om mensen met kanker meer tijd te geven.

"De strijd tegen kanker is nog niet gestreden. Ondanks de goede resultaten hebben we nog een lange weg te gaan. Helaas overlijden er jaarlijks nog 38.000 mensen aan kanker", laat Trudy Berkhout-Krom van de KWF-afdeling Uitgeest weten. Namens de afdeling wil zij de inwoners van Uitgeest bedanken voor het gulle geven. De collectanten gemist? Doneren kan ook via de website: www.kwf.nl.

Nieuwe collega bij Fysio Uitgeest

Foto: Annegien van Lieshout

Mijn naam is Marc Eeltink en sinds juni jl. ben ik werkzaam als fysiotherapeut bij Fysio Uitgeest. Ik ben geboren en opgegroeid in Uitgeest en heb veel affiniteit met sport. Ik heb voor mijn opleiding fysiotherapie eerst de opleiding CIOS afgerond. Mijn vader is thuis langdurig begeleid door fysiotherapeuten en ik heb door hun een keuze gemaakt om fysiotherapie te gaan studeren. Fysio Uitgeest is gevestigd binnen 2 prachtige gezondheidscentra op de Molenstraat en de Graskamplaan. Binnen de locaties van Fysiotherapie Uitgeest ben ik werkzaam als algemeen fysiotherapeut en medisch fitness trainer. Ik houd mij voornamelijk bezig met sportgerelateerde klachten, orthopedische klachten en preventieve trainingen. Daarnaast vind ik het leuk om bij de plaatselijke sportverenigingen actief te zijn en mijn kennis te delen. Dit doe ik met veel plezier en dit is nog leuker om met leuke, sociale en ondernemende mensen om je heen te doen. In de praktijk zijn veel specialisaties aanwezig, zoals manuele therapie, haptonomische begeleiding, kinderfysiotherapie, COPDfysiotherapie, looptraining bij etalagebenen, oncologie fysiotherapie, oedeemfysiotherapie, bekkentherapie, medical taping, sportfysiotherapie, dry-needling en acupunctuur. Hierdoor is onderling doorverwijzen heel makkelijk. De praktijk werkt ook samen in verschillende netwerken zoals het schouder-, COPD -, claudicatio intermittens -, oncologisch-, parkinson en orthopedie netwerk. In dit laatste netwerk functioneer ik zelf.

Storm in een glas water

Foto: De Uitgeester

UITGEEST – De najaarsstorm, vorige week woensdag met code oranje, is in Uitgeest alles meegevallen. Een snelle ronde door Uitgeest liet gelukkig weinig schade zien. Wel lagen er door de herfststorm veel takken op straat. Goed nieuws voor de kinderen was, dat er door de wind ook veel kastanjes uit de bomen waren gewaaid. Boekenliefhebbers en liefhebbers van fruit en groente hadden minder geluk. Een particulier kraampje op de Westergeest was deels omgewaaid. Inmiddels is de kraam provisorisch hersteld. De vrijwilligers van de brandweer Uitgeest moesten twee keer uitrukken. De eerste melding was voor stormschade op de Ziendervaart. De tweede melding was een omgevallen boom op de A9 bij de oprit ter hoogte van de Bobs. De boom is door de spuitgasten in stukken gezaagd en van de rijbaan gehaald.

Kroonjuweel van Uitgeest

Onlangs las ik op het informatie-paneel bij de ingang van de oude kerk de volgende zin: 'Op deze plek stond in 1320 het eerste kruiskerkje waartegen in 1350 in laat-romaanse stijl de toren werd gebouwd.' Interessant, want het betekent dat wij over drie jaar de 700-ste verjaardag van het kerkje kunnen vieren. Weinig steden en dorpen hebben in hun midden een monument van deze leeftijd. Nog helemaal intact, en zelfs nog in gebruik. En hier dicht bij woonden dus de vroege Uitgeesters, in hun nog piepkleine dorpje. Alle kans dat er vandaag nog afstammelingen rondlopen van deze eerste bewoners. Daar dacht ik aan toen ik die informatie las.

Maar ik dacht nog verder en vroeg mij af: geeft Uitgeest eigenlijk wel om dit bijzondere monument? Want er zouden enige bouwsels komen in de directe omgeving. Ik was daar niet blij mee, want ik had zelf iets heel anders voor ogen: een aardig plein (Uitgeest heeft niet veel plein), waar ook het historische kroonjuweel van het dorp eens echt tot zijn recht zou kunnen komen. Ik schreef daarover een stukje in de Uitgeester. Maar toen wij de maquette mochten gaan bekijken, zag ik dat men drastisch aan het werk was geweest: de hele locatie bij de voormalige bieb bleek aan drie kanten vol-geplempt met bouwwerken. Treurige zaak hoor. Veel zicht op het kroonjuweel gewoon verloren, in plaats van: het naar voren gehaald en de historie iets meer ruimte gegund in plaats van minder. Dank u wel, overheid, voor deze plannen, die u met een minieme meerderheid van stemmen wil realiseren.

Jaap Berkhout

Speurneuzen door zonnig Uitgeest

Kinderen genietend van de leuke speurtocht Foto: Helena Koopman

UITGEEST - Afgelopen zondag liepen er talloze speurneuzen door zonnig Uitgeest! Gastouderopvang Koekeloeren en Workshops byMirjam hadden twee leuke speurtochten georganiseerd.

De grote kids konden de 4 km lange tocht lopen. 'Toch best een pittig stukje speuren' vonden ze. Onderweg kwamen ze allerlei spelletjes tegen, begeleid door 'een vos'. "De kinderen hebben enorm gelachen toen ze op pumps een parcours met een hockeystick moesten afleggen! Ze waren erg competitief en gingen er vol voor." aldus vos Mirek, die verkleed was als malle militair. Halverwege de tocht konden de kinderen even pauzeren bij Workshops byMirjam...even bijkomen en op krachten komen voor onder meer het Spijkerpoepen en Waterballon overgooien. Er was ook een 400 meter tocht voor de kleintjes. Zij speurden hun route door foto's, die hen naar het volgende spelletje leidden. Zo was er dino's zoeken, ballen gooien, parcours fietsen en glijbaan glijden! Ook konden ze op zoek naar de eenhoorn, verstopt in een tuin. Ook bij deze tocht was de begeleiding gek verkleed. De kleintjes hebben er van genoten! Beide tochten eindigden bij Gastouderopvang Koekeloeren, waar de kinderen nog een klein cadeautje mochten uitkiezen.

Eenmaal, andermaal...

UITGEEST – Teer Makelaars is begonnen met een live en online huizenveiling. Uitgeest heeft de primeur: een woning aan de Spin wordt op deze wijze voor het eerst verkocht. Gegadigden kregen op één van de twee kijkdagen een inlogcode mee naar huis. Via de website verkoop-bij-inschrijving.nl kan er dan op het huis worden geboden. "Nog nooit was een huis kopen of verkopen zo transparant", laat Teer Makelaars weten. De gegadigden (en verkoper) kunnen live de biedingen volgen. Als er wordt overboden kan er een keuze gemaakt worden: afhaken of hoger bieden. Uiteindelijk maakt de verkoper een keuze uit de biedingen.

Knutsel & Timmerleden gezocht!

UITGEEST - De Fabo Hobbyvereniging Uitgeest is voor de knutselclub op woensdagavond en voor de timmerclubs op donderdagavond op zoek naar nieuwe leden in de leeftijd van 7 tot 16 jaar. De clubs worden gehouden op de bovenverdieping van het Zienhouse. Wil je een keer komen kijken? Meld je dan aan via het formulier op www.fabouitgeest.nl of bel naar ons info-adres: 06-51867712 (Mandy).

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van De Uitgeester.

Levensreddend burgerinitiatief in Uitgeest

Foto: Ingezonden - Marjolijn Noom-Rodenburg

UITGEEST - Een mooi en levensreddend burgerinitiatief op Busch en Dam in Uitgeest. Bewoners van deze straat hebben met elkaar een AED-apparaat aangeschaft.

Een AED is een draagbaar apparaat waarmee een elektrische schok wordt gegeven aan iemand met een hartstilstand. Dat gebeurt via elektroden die op de borst van de persoon worden geplakt. De schok kan de hartslag weer op gang brengen. De bewoners van Busch en Dam hebben ook een reanimatie / AED-training gevolgd. Daarnaast hebben de Uitgeesters zich aangemeld als burgerhulpverlener.

Burgerhulpverleners zijn aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt krijgen deze burgers via hun mobieltje een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Jaarlijks worden circa 16.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie door omstanders en de inzet van een AED vergroot de kans op overleving aanzienlijk. De eerste 6 minuten zijn daarin cruciaal. Meer informatie over dit burgerhulpverlenersysteem is te vinden op Hartstichting.nl/reanimatie

Wist je dat?

UITGEEST - Uitgeest telt 170 miljonairs. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In Uitgeest gaat het om 1,3 procent van de inwoners. Dat is net iets onder het landelijk gemiddelde: van de Nederlandse bevolking is 1,4 procent miljonair.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben ongeveer 106.000 mensen in Nederland een bankrekening met zes nulletjes (of meer). In verhouding wonen de meeste miljonairshuishoudens in de gemeenten Laren, Bloemendaal en Blaricum (rond de 10 procent). De meeste werkzame miljonairs zijn te vinden in de landbouw, financiële dienstverlening, handel, specialistische zakelijke diensten en in de zorg. De landbouw kent als bedrijfstak relatief veel zelfstandig ondernemers, die een groot deel van hun vermogen in hun onderneming hebben zitten, waaronder grond.

Via de website CBS.nl zijn alle gemeenten van Nederland te vinden en hoeveel miljonairs daar wonen.Heiloo telt 470 miljonairs, Castricum 639, Bergen 1218 en Heemkerk 343 miljonairs.

Uitgeest een bananenrepubliek?

In Uitgeest wordt er in de gemeenteraad heel vreemd omgegaan met de D in de partijprogramma's van de coalitiepartijen. Weten zij wel wat democratie inhoudt? Een coalitie die niet de meerderheid van het aantal kiezers achter zich heeft staan. Waar zelfs een van die partijen slechts een zetel haalde bij de laatste verkiezingen. De tweede zetel kreeg met de reststemmen die dus niet voor die partij gekozen hadden. Een partij die zich ook nog het recht toe eigende een wethouder te leveren.
Het kan niet zo zijn dat de oppositie altijd ongelijk heeft. De oppositie met de meeste stemmers achter zich. Alle belangrijke beslissingen worden nu genomen met 8 stemmen voor, die van de coalitie, en 7 tegen van de oppositie. Jawel die zeven dus die de meeste stemmers vertegenwoordigen. Burgers laten participeren in lopende zaken is heel democratisch. Maar dan de uitkomst van die participatie naast zich neerleggen als de uitkomst daarvan het college niet aanstaat is een ander verhaal.
Waarom door wethouder Tromp zo uitdagend, juist op de ijsbaan een convenant laten tekenen over de daar te bouwen Megaschool waar zoveel Uitgeesters op tegen zijn moet gebeuren? Een kwestie van hoogmoed? Hoogmoed komt voor de val zeiden mijn ouders altijd. Wordt dit college wat zenuwachtig vanwege de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen? Moeten er nu ineens op het scheiden van de markt zoveel zaken doorgedrukt worden? Uitgeesters ga eens vaker naar de raadsvergaderingen en zie dan zelf eens wat daar gebeurt. Trek dan je conclusie. Hopelijk bent U het met me eens dat je zo niet met elkaar om hoort te gaan.

Ria Heijne

Uitgeest in actie voor Run for KIKA

Team Uitgeest Foto: Aangeleverd

UITGEEST – In Uitgeest zijn er twee teams actief voor de 'Run for KIKA'-loop op zondag 1 oktober in Amsterdam. Het gaat om 'Team Stijn' en 'Team Uitgeest'.

Beide teams hebben bij elkaar geteld al bijna 20.000 euro opgehaald. Team Uitgeest (ruim 1400 euro) bestaat uit een grote groep jongens en meiden uit Uitgeest. Team Stijn (ruim 16.000 euro) bestaat uit familie, bekenden en vriendjes van het jongetje Stijn. 27 september organiseert de school (Binnenmeer) van Stijn, waar ook zijn moeder leerkracht is, een sponsorloop op het schoolplein. Kinderen van de school rennen dan rondjes om geld op te halen voor KIKA. Ook een bijdrage leveren? Dat kan online via: Runforkika.nl/Team-Uitgeest of Runforkika/Team-Stijn.

Geslaagd diner Meet & Eat Uitgeest

UITGEEST - Op zondagmiddag 17 september organiseerde Meet & Eat Uitgeest het tweede Samen is niet Alleen Diner in het Zienhouse.

Onder begeleiding van gezellige live muziek zaten ruim twintig gasten aan sfeervol gedekte tafels. De keukenploeg Ursula Henderiks, Ria Weel en coördinator Yvonne Hoogeland zetten een smakelijk driegangen diner op tafel. De ijsverrassing van De Florijn was heerlijk en de bakjes gingen schoon leeg. Na de koffie kregen de gasten een roos uitgereikt met daaraan een bon voor koffie met gebak bij Bakker Putter. Fijn dat zoveel winkeliers en vrijwilligers zich hebben ingezet om dit mogelijk te maken. De organisatie kijkt terug op een leuke middag met goed eten en gezellige praat. Voldaan en tevreden keerden de gasten huiswaarts.

Competitie en actie Sportief Presteren bij FC Uitgeest

Marcel van Herpen over meer plezier en minder gedoe tijdens de sport Foto: Anita Webbe

UITGEEST - FC Uitgeest deelt zaterdag 23 september op de eerste competitiedag appels uit aan de ouders. Onder het motto 'Ouders appel in de mond: beter voor het spel én gezond', willen ze het spel teruggeven aan de kinderen.

Al enige tijd is FC Uitgeest aan het bekijken hoe ze de sfeer op en langs het veld kunnen optimaliseren. Pedagoog Marcel van Herpen – auteur van het boek 'Ik, de coach' begeleidt hen hierbij. Hij vroeg aan voorzitter Frans van Zijl om een maand lang naar de wedstrijden te kijken zonder iets te zeggen. Frans: "Ik schrok toch wel van alle aanwijzingen waar kinderen niets mee konden. Misschien is het allemaal goed bedoeld, maar veel van wat geroepen wordt, heeft een negatief effect op de kinderen. Ik heb zelf ook vaak wat geroepen. Maar ik merk als ik het niet doe, dat ze daar niet slechter van gaan spelen."

Op de eerste competitiedag worden alle ouders – ook van de tegenpartijen – uitgedaagd om niets te zeggen en goed te kijken wat er gebeurt. Waarom? De bal is rond. Het spel is veel complexer dan je kunt zien. Kinderen kunnen last hebben van een opmerking van de trainer, ze kunnen bang zijn van de tegenstander, ze kunnen een beetje griep hebben, last van een blessure, etc. Natuurlijk moeten kinderen uitgedaagd worden en aangemoedigd. Maar tijdens het spel, moet het spel van de kinderen zijn. Een coach mag coachen, maar ouders moeten zich realiseren dat hun invloed vaak beperkt is en – als ze niet opletten op wat ze zeggen – ook nog negatief kan zijn.

Het jaarthema van FC Uitgeest is 'Sportief Presteren'. Dat betekent dat er steeds wordt gekeken of kinderen het naar hun zin hebben en lekker in hun vel zitten bij de club. Maar ook dat kinderen kunnen presteren op hun eigen niveau. Plezier bevordert de prestaties en prestaties bevorderen het plezier. De KNVB is enthousiast over het initiatief. Het sluit naadloos aan bij de aanpak die ze hebben gekozen om meer plezier en minder gedoe te creëren.

Politienieuws

Diefstal

Op 12 september om 13.15 werd aan de Kooglaan een persoon betrapt op diefstal van pepernoten. Zij werd aangehouden en overgedragen aan de politie.
Op 17 september is er vanaf het Stationsplein een zwarte herenfiets van het merk Sparta gestolen.

Inbraak

Op 15 september om 18.20 uur is er een poging tot inbraak geweest bij een bouwkeet aan de Kruiskamplaan. Bij aankomst van de politie vluchtten er twee personen. Na een korte achtervolging konden zij worden aangehouden. Eén van beiden was in het bezit van gereedschap. Aan de bouwkeet werd schade aangetroffen. Een nader onderzoek wordt ingesteld.

Storm perikelen op 13 september

- Een gekantelde aanhangwagen op de A9. Deze was geladen met licht isolatiemateriaal en zodoende een simpele prooi voor de wind;
- Door de harde wind raakten isolatiematerialen van het stationsgebouw los en lagen verspreid over de parkeerplaats;
- Langs de afrit van de A9 waaide een boom om en veroorzaakte verkeershinder.

Snelheidscontroles Geesterweg

Op 12 september werd de snelheid gemeten van 409 passanten waarbij er 12 overtredingen plaatsvonden. De hoogst gemeten snelheid was 66 km per uur. Op 14 september werden 307 passanten gemeten, waarbij er 9 overtredingen waren. Ook hier was de hoogst gemeten snelheid 66 km per uur.

Ongeval

Op 16 september om 11. 00 vond er een aanrijding plaats op de Kooglaan. De bestuurster van een personenauto reed over de Kooglaan in de richting van de kruising met de Boetevenstraat. Gekomen ter hoogte van deze kruising remde zij, ten einde een ander voertuig voorrang te verlenen. Dit werd te laat opgemerkt door de erachter rijdende bestuurder van een personenauto en kwam hierdoor in aanrijding met de achterzijde. Twee inzittenden zijn met nekklachten per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

Zwembad De Zien kijkt terug op een mooi seizoen

Foto: Jolanda van der Laan

Stichting Zwembad de Zien kijkt trots terug op zwemseizoen 2017. Dit is het derde zwemseizoen dat het zwembad volledig door vrijwilligers wordt gerund.

"Het was een mooi seizoen waarin we ondanks het mindere zomerweer veel bezoekers hebben mogen ontvangen," aldus bestuurslid Corry Mijnster. "Het zwembad is uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek van ons dorp. We hebben met elkaar veel plezier beleefd en kijken terug op leuke evenementen." Met de installatie van de heatpipes is een grote stap genomen in de verduurzaming van het zwembad. De stichting is blij met de toezegging voor verlenging van het contract tot 2026. Verder bedankt de stichting de gasten, sponsoren en vrijwilligers voor de steun die zij heeft mogen ontvangen uit het dorp.Ook al is straks het water uit de baden, er blijft genoeg te doen. Corry: "We hopen iedereen weer te ontmoeten bij de activiteiten van de 'WinterZien'. Houd de website en Facebook goed in de gaten."

Feestelijke startbijeenkomst Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds

Vlnr: Heer van der Schaaf (Rabobank IJmond) overhandigt cheques aan Wethouder Tromp en Mevr. Roos (Jeugdcultuur- en Jeugsportfonds) Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Wethouder A. Tromp van Jongeren en ouderenbeleid, gaf vrijdagmiddag 15 september de officiële aftrap van het Jeugdsportfonds/jeugdcultuurfonds in Uitgeest.

De ondertekening van de overeenkomsten vond in de Nieuwe Muziekschool door de Wethouder en mevrouw Roos van het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds. Daarnaast overhandigde de Heer van der Schaaf, directeur bedrijven van Rabobank IJmond namens de Rabobank Foundation twee cheques aan wethouder A.Tromp en mevrouw Roos. De heren Tromp en van der Schaaf kregen namens mevrouw Roos elk een exemplaar overhandigd van het boek met als titel: 'Alle kinderen moeten kunnen sporten'. De Wethouder denkt dat de aanvraag voor een financiële bijdrage uiteindelijk tussen de 60-100 kinderen zal liggen. De overeenkomsten gelden voor de periode 2017-2020.

Per 1 januari 2017 zijn het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds gefuseerd tot de Stichting Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Nederland. De stichting wil dat ook kinderen uit gezinnen waar weinig geld is, lessen op kunst en cultuurgebied kunnen volgen en kunnen sporten. Het Jeugdcultuurfonds maakt het mogelijk dat ouders van kinderen tussen de 4 en 18 jaar waarbij de ouders de financiële middelen ontbreekt om de contributie van bijvoorbeeld een sportclub, toneelvereniging, of muziekschool te betalen, toch kunnen meedoen. Kinderen hebben dan ook een uitlaatklep nodig buiten het gezin om, door met leeftijdsgenoten iets te kunnen doen. Er kan aanvraag worden gedaan voor een bijdrage waarbij de maximale bijdrage € 225 per kind per cursusjaar is. Er wordt hiervoor geen inkomenstoets gedaan. Dit bedrag kan afwijken omdat gemeenten soms eigen spelregels hanteren.

Aanmelden via intermediairs
Kinderen kunnen alleen worden aangemeld door intermediairs: professionals uit de zorg- en welzijnssector, zoals huisartsen, medewerkers in de jeugdzorg of het maatschappelijk werk, en leerkrachten uit het onderwijs. Zij kennen de thuissituatie van het kind en kunnen een aanvraag indienen via een website. Voor meer informatie over deelname en aanmelden kunnen inwoners en intermediairs terecht op www.jeugdsportfonds.nl en www.jeugdcultuurfonds.nl.

.

FC Uitgeest, weer een mooi seizoen?

Trainer FCU 1, Florian Wolf Foto: Aangeleverd

Zondag 7 mei was een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van FC Uitgeest. Daar in IJmuiden werd tegen het vijandig gezinde Stormvogels met een klinkende 4-1 overwinning het kampioenschap van de tweede klasse A binnen gehaald. Voorwaar een prachtige prestatie, bereikt na een goed seizoen waarin weliswaar wisselend gepresteerd werd maar waar vooral inzet, passie en onvoorwaardelijke loyaliteit aan elkaar bepalend waren voor het slagen in de missie om kampioen te worden. De beloning was terugkeer in de eerste klasse en dat is ook de plaats waar het vlaggenschip van een club als FC Uitgeest thuishoort. Nu, in zijn tweede seizoen bij FC Uitgeest, wacht trainer Florian Wolf de uitdagende taak om van het team een 'duurzame' eersteklasser te maken.

Hij zal dat in ieder geval moeten doen zonder zijn topscorer van het vorige seizoen. Spits Lester Half besloot de overstap te maken naar een hoger niveau namelijk naar buurman en derde divisionist Odin'59 in Heemskerk. Mogelijke vervanger is Mike Adrichem die van De Kennemers is overgekomen. Leuk is ook de terugkeer van Jelle Hopman naar de club van zijn jeugd. Eveneens teruggekeerd naar het oude nest is de talentvolle keeper Mike Schröder. Hij is vast van plan de concurrentie aan te gaan met vaste doelman Sven Koning en nieuwkomer Paul Roos (Reiger Boys). Een opvallende nieuwe speler is ook Margel Muzo ( Almere City, FC Dordrecht, Odin '59). Margel is een snelle buitenspeler die in ieder geval tijdens het ICGT liet zien een aanwinst te kunnen zijn.

Al met al kijkt trainer Florian Wolf uit naar het nieuwe seizoen en ziet het wederom als een uitdaging om het uiterste uit zijn selectie te halen. "Natuurlijk ga ik in ieder geval voor handhaving maar mogelijk ook meer. Ik bedoel je wilt toch altijd in het linker rijtje staan en als ik kijk naar de clubs in de eerste klasse zijn er genoeg ploegen tegen wie we een kans hebben. Uiteraard ook teams, ik heb er inmiddels een flink aantal gezien, waar het heel moeilijk tegen gaat worden, simpelweg omdat die clubs verder zijn in hun ontwikkeling en veel individuele kwaliteiten in huis hebben. De voorbereiding verliep niet helemaal vlekkeloos vanwege blessures en afwezigheid van spelers. Vooral achterin. Maar ik zie de afgelopen weken echt verbetering. Ik verwacht ook dat er uiteindelijk een groep spelers is die dicht tegen elkaar zit. Spelers die vorig seizoen al goed waren maar ook met nieuwelingen en spelers die uit de eigen jeugd zijn gekomen zoals bijvoorbeeld Rens Brouwer, Bram Dekker en Mike Beentjes. Ook in het tweede elftal zijn er jongens die kunnen doorgroeien. Duidelijk is wel dat we nog meer moeten brengen dan vorig seizoen. Het gaat allemaal net even sneller dus zowel tactisch als technisch zullen we stappen moeten maken. Dat kan ook, is mijn overtuiging. De beleving is goed en de jongens willen graag vooruit. Ik ben voorzichtig optimistisch en verwacht absoluut dat we ons kunnen handhaven".

Zondag 24 september is de eerste thuiswedstrijd van FC Uitgeest. Op bezoek komt Legmeervogels. Het zal een mooi indicatie geven van hoe FC Uitgeest er dit seizoen voor staat. Wie weet wordt het misschien weer een mooi seizoen.

De Afvallende Bal.

En de winnaar van onze 'Zomerfotowedstrijd 2017' is....

Dochter Lynn ligt lekker op haar privéstrand voor de deur! Foto: Wendy van Velzen

...Wendy van Velzen! Met deze 'Leukste foto van 2017' heeft zij een heerlijk ijsje mét slagroom voor het hele gezin gewonnen! De prijs is beschikbaar gesteld door IJs-en Koffiehuijs de Florijn. De ijssalon is tot 8 oktober aanstaande dagelijks geopend van 14.00 tot 20.00 uur.

Programma Osu Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche. (Start binnenkort)
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
19.00 – 20.00 Max & Jord – ……….. (Start 01-09-2017)
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Musicbeats.
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht – Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 (Binnenkort nieuw programma).
12.00 – 14.00 Ricky Koole –
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Baas boven baas...

3.25 meter. Wie heeft ze hoger in Uitgeest? Foto: Gitta Twaalfhoven

Vorige week stond Dena in De Uitgeester met hele grote zonnebloemen. Deze dames en dan vooral de zonnebloemen kunnen er ook wat van. Gitta Twaalfhoven stuurde ons deze foto. "Mijn moeder had zonnebloemzaadjes gewonnen. De zaadjes zijn geplant en zie daar: de hoogste bloem is 3,25". Wie biedt er meer? Redactie@uitgeester.nl.

US-Army bivak bij fort aan Den Ham

Foto: Fred Braaksma

UITGEEST - Terug in de tijd op fort aan Den Ham (UNESCO Werelderfgoed) in Uitgeest. Zondag 24 september is het terrein weer geopend voor het publiek. Deze dag is een klein US-Army bivak met verschillende voertuigen en manschappen op het fortterrein gelegerd.

Het fort ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203. Nu een rustige plek in het Noord-Hollandse landschap, maar in de mobilisatietijden 1914-1918 en 1940 vol met soldaten en zware kanonnen. Zondag 24 september is het fort van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Ieder uur zijn er rondleidingen met gids. Vrij rondlopen mag ook. Meer informatie op fortaandenham.nl.

Geslaagde jeugdVISdag op recreatieterrein Zwaansmeer

De trotse vissers Jaden Roeleveld (voor) en Finn van der Linden met een snoekbaars van 77 cm! Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Meer dan 90 kinderen uit de omgeving van Uitgeest kwamen zondag naar de jeugdVISdag aan en op het Uitgeestermeer.

Vrijwilligers van hengelsportverenigingen uit Uitgeest, Castricum, Beverwijk, Heemskerk, Krommenie en Limmen leerden de kinderen technieken om te vissen op karper, snoek, snoekbaars, brasem en voorntjes. Maar ook met respect omgaan met de vis en met de natuur waren belangrijke thema's. Marco Kraal van VisTV kwam langs om tips en trucs te geven. Met grote ijver werden karper onderlijntjes geknoopt en geconcentreerd werd geoefend met ingooien. Bij de witvisclinic werd met spanning naar het topje van hengel getuurd. En dan beet… de één na de andere brasem werd gevangen en weer vrij gelaten. In de stoere visboten wisten de deelnemers enkele prachtige baarzen en snoeken te vangen. Na een hele dag buiten en met een hele ervaring en goed gevulde goodiebag rijker vertrokken de deelnemers aan het eind van de middag weer naar huis. Deze dag werd verzorgd door de Algemene Hengelaars Bond (AHB).

Inschrijving workshop Beursvloer 2017 geopend

REGIO - De workshop 'Hoe maak ik de beste deal' is voor non-profitorganisaties ((sport)verenigingen, stichtingen etc.) die niet precies weten hoe ze hun wensen / aanbod voor de Beursvloer het beste kunnen verwoorden of organisaties die nog nooit aan een beursvloer hebben meegedaan. De workshop wordt gegeven door vertegenwoordigers van ABN-AMRO, Rabobank en We(ld)oen IJmond. De aandacht zal onder andere uitgaan naar de tegenprestatie. Voor een ondernemer is de beursvloer daadwerkelijk interessant als er iets 'unieks' te halen valt. En de tegenprestatie moet een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Het is bijvoorbeeld niet realistisch 20 bureaustoelen over te nemen of juridisch advies in te winnen in ruil voor een appeltaart. Een tegenprestatie in de vorm van een clinic / workshop / uitje is echter wel interessant. De ondernemer 'beleeft' dan iets en zal eerder geneigd zijn weer iets te 'geven'. De workshop vindt plaats op dinsdagavond 10 oktober 2017 van 19.00 tot 21.00 uur, bij We(l)doen IJmond, wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2 Beverwijk. Aanmelden voor de workshop kan via We(l)doen IJmond ( 0251) 300 300 of per e-mail : info@weldoenijmond.nl.

De Beursvloer

De Beursvloer is een jaarlijks terugkerend event waar bedrijven en non-profit organisaties elkaar ontmoeten. In een tijdsbestek van ± anderhalf uur worden vragen vanuit stichtingen, (sport) verenigingen en non-profit organisaties ingevuld door aanbiedingen vanuit het bedrijfsleven. Bij deze 'matches' worden mankracht, materialen en kennis met gesloten beurs verhandeld. De vragende partij zet hier een interessante tegenprestatie tegenover. Zo ontstaat er voor beide partijen een win-win situatie. De Beursvloer vindt plaats op 31-10-2017 vanaf 16.00 uur n het Stadhuis van Beverwijk.

Aanmelden voor de Beursvloer
Aanmelden voor de Beursvloer kan ook al via het formulier op www.beursvloerijmondnoord.nl. Vermeld bij uw aanmelding al zoveel als mogelijk over uw vraag en aanbod, zodat wij al gericht op zoek kunnen gaan naar een eventuele partner voor een match. Heeft u vragen of wilt u informatie over de Beursvloer IJmond Noord? Neem contact op met de algemeen coördinator van de Beursvloer Rob Endema: telnummer 06-20 63 44 38 of email rob.endema@nl.abnamro.com.

Dienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

AKERSLOOT - Op zondag 24 september om 10.00 uur begint de dienst aan het Dielofslaantje in Akersloot. Voorgangers Ds. E. Plaisier en Pastor H. Hudepohl verzorgen de Oecumenische Viering Vredesweek.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 20 september 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 22 september 19.00 uur: Woord en Communieviering.
Zaterdag 23 september 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound. of Life.
Zondag 24 september 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.