De Uitgeester

31 oktober 2018

De Uitgeester 31 oktober 2018


'Zelfs stoere jongens gilden als kleine meisjes'

De organisatie had weer flink haar best gedaan. Foto: Marloes Blok/Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Het was zaterdagavond griezelen geblazen bij zwembad De Zien in Uitgeest. Daar werd het evenement 'Halloween in De Zien' georganiseerd.

Op het Halloweenfeest kwamen tientallen kinderen af. Ook veel ouders waren aanwezig. Gezellig was niet het juiste woord, griezelig wel. Stoere jongens die gilden als kleine meisjes en zelfs het weer werkte mee: koud en guur. Op het zwembadterrein aan de Zienlaan was van alles te doen. Zo was er een waarzegger om de toekomst te voorspellen. Ook konden er pompoenen worden uitgehold tot 'Halloweenpompoen'. Er waren heksen en de echte waaghalzen gingen het spookhuis in. Hapjes, spinnenlimonade en spannende plakkerige snoepjes, aan werkelijk alles was gedacht.
De avond werd samen met de scouting van Uitgeest georganiseerd.

De deelnemers genoten van de vele activiteiten. Foto: Marloes Blok/Marloesblokfotografie.nl

Sporters in Uitgeest 'gaan als de brandweer'

Met flink wat spierkracht kwamen de brandweerwagens in beweging. Foto: Marloes Blok/Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Of het nieuwe leden heeft opgeleverd voor de brandweervrijwilligers van Uitgeest is nog niet bekend. Wat wel duidelijk is geworden: de actie heeft aardig wat spierpijn opgeleverd.

Afgelopen zondag organiseerde de brandweer Uitgeest een ludieke actie om nieuwe leden te werven. Samen met de sporters van Liefting Fit werd een sportieve actie op touw gezet. De sporters moesten twee brandweerwagens over het terrein aan de Molenwerf heen-en-weer trekken en duwen. Het heeft de nodige zweetdruppels gekost en flink wat spierkracht. Maar met elkaar kregen de sportievelingen de brandweerwagens in beweging en ontstond er zelfs een wedstrijd.

Leden gezocht
Brandweer Kennemerland, waar Uitgeest onder valt, zoekt parttime helden. "Het kost je gemiddeld 5 uur per week, je krijgt er meer dan alleen geld voor terug en je hoeft geen technisch specialist te zijn. Alles wat je gaat doen, leer je tijdens een opleiding en op oefenavonden," aldus de organisatie. Op www.brandweerkennemerland.nl/parttimehelden kun je zien hoe je in contact komt. "Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden om een oefenavond bij te wonen en je kunt je inschrijven voor de regionale informatieavond op 8 november," aldus de brandweer Kennemerland.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Om deze non-kennis te demonstreren, zongen de dames aan de kop van de tafel mij luide toe met tut-hola-moppies."

Vrijdag 26 oktober 2018

Gelukkig was Hanny aan de late kant. Daardoor kon ik lekker laat wakker worden en opstaan. Ik had zelfs alle tijd om op de bekende ontwaakstoel verder wakker te worden. Ik had zelfs nog tijd om een paar keer van de stoel heen-en-weer te lopen en allerlei dingen te doen die ik in eerste instantie vergeten was, zoals mijn oortjes indoen. Het miezerde toen wij met de rolstoel naar buiten rolden. Met mijn 'eigen' rolstoel welteverstaan. Die had Margreet 'geleend' bij de Medipoint-winkel in Heemkerk. Deze stoel op wieltjes is het komende halfjaar voor mij persoonlijk. Dan kunnen we ons in die tijd oriënteren op de aanschaf van een geheel eigen stoel. Ik heb er wel minstens dubbele gedachten bij. Ten eerste kan ik altijd zonder bij iemand te bedelen 'mijn' stoel pakken. Maar het betekent ook dat ik 'toegeef' dat ik voortaan bij de invalide Nederlanders hoor. Wat een geluk dat Margreet een rijbewijs heeft. Ze mag wel uitkijken dat ze dat op tijd vernieuwt.

Bij Thuisbij zijn ze erg muzikaal. Er wordt wat afgezongen. Helaas bestaat het repertoire uitsluitend uit het genre 'Kun je nog zingen, loei dan mee.' De zingende Thuisbij'ers blijken niet op de hoogte te zijn van mijn muzikale voorkeur. Om deze non-kennis te demonstreren, zongen de dames aan de kop van de tafel mij luide toe met tut-hola-moppies. Na elk moppie dacht ik dat we er waren. Maar nee hoor, ze wisten er nog een. En daar gingen ze weer. Ik weet niet welk gezang zij nu zouden galmen. Maar de blijde galmers wel. Zij galmden er lustig op los. 'In't stille dal, in 't groene dal'.

Ondertussen stond Erica een van haar bekende heerlijke gerechten te kokkerellen. Een normaal mens kookt hoogstens één keer per jaar een spruitjesschotel. Maar Erica kent eindeloze spruitjesgerechten, zodat zij er minstens voor elke vrijdag één kan klaarmaken. En anders varieert zij er moeiteloos zo nu en dan een kapucijnerschotel tussendoor. Heerlijk. Jan zijn vrouw mag graag een vorkje van Erica's kookprestaties meeprikken.

Ik heb voor het eten samen met mede-Thuisbij'er Winnie getracht een cryptofilippine op te lossen. We deden vreselijk ons best, maar het bleef behelpen. Wij waren zo te zeggen allebei blij dat de tafel gedekt moest worden. Gelukkig is er volgende week vrijdag een nieuwe krant met een nieuwe puzzel. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Opnieuw spoorwerkzaamheden in het weekend

UITGEEST - Komend weekend zijn er opnieuw werkzaamheden aan het spoor op het traject Alkmaar-Uitgeest-Wormerveer. Er rijden bussen tussen Alkmaar, Uitgeest en Wormerveer.

Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd. Volgens de NS is de extra reistijd een kwartier tot drie kwartier. Als u gebruikmaakt van een NS-bus, dan heeft u een geldig NS-vervoerbewijs nodig. Check voor vertrek de website NS.nl.

Seizoen Speeltuin Uitgeest zit erop

Door het slechte weer was er zaterdag weinig animo voor de speeltuin. Foto: Marloes Blok/Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Speeltuin Kindervreugd in Uitgeest kan terugkijken op een mooi seizoen. Afgelopen zaterdag was de laatste buitenspeeldag in de speeltuin aan de Middelweg.

Helaas was het afgelopen zaterdag niet echt lekker weer, dus kwamen er maar weinig kinderen spelen. Maar met meer dan twintig speeltoestellen was er voor alle leeftijden de afgelopen weken genoeg te beleven bij Kindervreugd. Mede door de prachtige zomer kan het bestuur van de speeltuin terugkijken op een goed seizoen. Met het eind van de herfstvakantie is er ook een eind aan het buitenseizoen gekomen. De speeltuin is nu tot april gesloten. Ook in de winter zijn er volop activiteiten bij Kindervreugd. Op de website speeltuinuitgeest.nl zijn de activiteiten in het speeltuingebouw te vinden.

Hennepafval gedumpt bij Uitgeestermeer

De berg hennepafval bij het Uitgeestermeer. Foto: Ruben Noom/112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Bij Dorregeest ter hoogte van het Uitgeestermeer is zondagochtend een flinke berg hennepafval gevonden. Wijkagent Frans Pals plaatste op Twitter een foto van de berg vuilniszakken.

De wijkagent vraagt mensen die iets gezien hebben of meer weten van de dumping dit willen melden aan de politie. Dit kan via 0900-8844 of het meldingsformulier op politie.nl. Het afval zal worden opgeruimd door de gemeente. De politie stelt een onderzoek in naar de dumping.

Save the date! 10 & 11 november 15% korting op alles bij DekaTuin

Foto: aangeleverd

HEILOO - Een inspirerend weekend bij DekaTuin! Voor het creëren van een warme sfeer in en om het huis tijdens de korte en koude dagen. Het weekend van 10 en 11 november presenteert DekaTuin haar nieuwe winter- en kerstassortiment.

Ontdek de nieuwe trendkleuren, sfeervolle kerstverlichting voor binnen en buiten, kunstbomen, ornamenten voor in de boom, rustieke kaarsen, woondecoratie en meer. Geniet tussendoor van een gratis kop koffie, thee of warme chocolademelk. Iedereen met een geregistreerde spaarkaart ontvangt op 10 en 11 november 15% korting op het hele assortiment. Ook op bloemen en planten, dierbenodigdheden, tuingereedschappen, woonaccessoires en de rest van het DekaTuin-assortiment. Heb je nog geen spaarkaart? Geen probleem. Ontvang er een in de winkel en registreer direct of vooraf online. Met de spaarkaart spaar je direct mee voor waardebonnen.

Lees de voorwaarden op www.deka-tuin.nl/korting. Vennewatersweg 15, Heiloo – www.deka-tuin.nl

Reactivated helpt bij lichamelijke (pijn)klachten Gratis scan of meting

Maak een afspraak voor een gratis scan of meting. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Reactivated helpt mensen die elders niet geholpen zijn of kunnen worden met hun lichamelijke (pijn)klachten. De praktijk maakt gebruik van lichaamstaal, werkt met de nieuwste anamnesetechnieken en observeert het loopgedrag. Met deze informatie kan gericht gezocht worden naar de zwakke schakel in het lichaam.

Bij reguliere behandelmethoden wordt vaak gekeken naar symptomen als pijn, terwijl de onderliggende oorzaak niet wordt gezocht. Tijdens de scan die Reactivated kan uitvoeren, wordt gebruikgemaakt van onder andere spierprovocatie en lengtetesten. Door het behandelen van de oorzaak en niet de symptomen is herstel vaak sneller merkbaar. Gemiddeld wordt een klacht binnen twee tot vijf behandelingen verholpen.

Interesse? Maak een afspraak voor een gratis scan of meting. Binnenlopen zonder afspraak? Dat kan op maandagen om 09.30 uur bij sportschool Get Fit Gym op de Raadhuisstraat in Castricum of bel 06-49104827. Kijk voor meer informatie op www.reactivated.nl.

Uitgeest heeft weinig last van de wintertijd

De klok ging zaterdagnacht een uurtje terug. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Mens en dier in Uitgeest hebben afgelopen weekend weinig last gehad van het ingaan van de wintertijd. De redactie van De Uitgeester deed een check in het dorp.

"De dieren in het Hertenpark zullen hoogstens verbaasd zijn dat ze eerder gevoerd worden dan anders. Maar binnen een week is iedereen weer gewend aan de situatie," aldus Thea Kater van Stichting Hertenpark Uitgeest. In de horeca deden ze er ook niet moeilijk over, 't Portiertje nam een middenweg: "De klok gaat achteruit dus blijven we tot 3.30 uur nieuwe tijd open," liet de eigenaar weten. De jongere jeugd in Uitgeest blijkt sowieso niet zoveel last te hebben van de overgang van zomertijd naar wintertijd. Jongerenwerkster Kim van Zienhouse gooide het even in de groep: "Chill, dan kan ik een uur langer slapen," was het antwoord van de meesten.

In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.

130 kinderen lekker sportief tijdens de herfstvakantie

130 kinderen deden mee aan het Sportspektakel. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 130 kinderen in Uitgeest zijn tijdens de herfstvakantie lekker sportief bezig geweest in sporthal De Zien. Afgelopen woensdag werd daar het Sportspektakel georganiseerd.

Rode koppies van inspanning, lol op de stormbaan en actief bezig zijn tijdens een van de vele sportclinics. Het Sportspektakel in sporthal De Zien werd druk bezocht. De kinderen konden de hele dag spelen op de luchtkussens en verschillende sportlessen volgen: judo, kickboksen, bootcamp, hockey, freerunning, darten en tennis/padel. Kinderen genoten volop van de vele activiteiten. Het volgende Sportspektakel zal in de voorjaarsvakantie worden georganiseerd.

Lol op de stormbaan in sporthal De Zien. Foto: Aangeleverd

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 31 oktober 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.

Donderdag 1 november 19.00 uur: Allerheiligen H.Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.

Vrijdag 2 november 19.00 uur: Allerzielen H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Zondag 4 november 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Milieutuin gaat meer ruimte geven aan bijen en vlinders

Meer ruimte voor de bijen in de Milieutuin UItgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het aantal bijen, vlinders en andere insecten in Nederland daalt de laatste jaren door de verstedelijking van ons land en de monocultuur in de landbouw.

Die trend is alleen te stoppen door meer plaatsen te creëren waar we de natuur weer ruimte geven. De Milieutuin in Uitgeest is natuurlijk een aangewezen plek daarvoor. Tot nu toe is de tuin vooral gericht geweest op het telen van onbespoten groenten en fruit, maar vanaf volgend jaar willen we een extra stuk met bloemen inzaaien om vlinders en bijen aan te trekken. Het afgelopen seizoen hebben we al een bijenkast op de tuin gezet, en het bijenvolk heeft het er prima naar zijn zin.

In verband met de nieuwe activiteiten kunnen we nog een paar nieuwe leden gebruiken. Die zullen daarnaast ook ingedeeld worden bij het werk in de groentetuin. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Ad Corten, 06-25539238, adcorten@gmail.com. Mensen kunnen ook op zaterdagochtend van 10.00–13.00 uur een kijkje komen nemen op de tuin. De tuin ligt aan de rand van Uitgeest langs de Tolweg, tegenover nr. 6.

Via het Jeugdfonds Sport en Cultuur doet ieder kind mee

UITGEEST - Het Jeugdfonds geeft kinderen uit gezinnen, waar thuis geen geld is om mee te doen aan sporten en culturele activiteiten, wél de mogelijkheid om hieraan mee te doen. Dit fonds werkt namelijk samen met de gemeente Uitgeest om kinderen gelijke kansen te bieden en ieder kind mee te laten doen.

Hoe werkt het Jeugdfonds?
Sporten of creatief bezig zijn verbetert sociale contacten en is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen kunnen meedoen aan één sport- of culturele activiteit tegelijk. Deze activiteit kan wel gecombineerd worden met het behalen van het zwemdiploma A voor kinderen vanaf vijf jaar. Het Jeugdfonds is er voor kinderen tussen 4 en 18 jaar en betaalt lidmaatschapsgeld en eventueel benodigdheden, tot een bepaald maximum, rechtstreeks aan een vereniging of winkel.

Hoe werkt het aanmelden?
Kinderen kunnen aangemeld worden via een intermediair (bijvoorbeeld via maatschappelijk werk, schuldhulpverlener, de buurtsportcoach of via een school). Informatie en spelregels zijn te vinden op de website van Jeugdfonds Sport en Cultuur. Ook kan het Sociaal Team of de buurtsportcoach Uitgeest vragen beantwoorden. De buurtsportcoach heet Chantal Thomas en zij is bereikbaar via e-mail op C.Thomas@alkmaarsport.nl of op 06-43041145.

Peek's Trollbeads Dag 2018

Bij Peek Juwelier kun je de nieuwste Trollbeads kralen bewonderen. Foto: P.B.Doornenbal

HEILOO - Ook nieuwsgierig naar de nieuwe Trollbeads kralen, kom dan naar de Trollbeads Dag 2018 op zaterdag 3 november. De dames van Peek Juwelier kunnen u de mooiste combinaties showen en u helpen met het restylen van uw bestaande armband of collier. Laat hem even opfrissen en geef hem weer een nieuwe look!

Op deze dag maakt u kans op mooie prijzen. Bij besteding v.a. € 35 mag u een pakje uit de boom kiezen, waarin misschien een prijs zit zoals een glasset, diverse bedels, een armband met 2 bedels en slot, of de calchedoon bangle.

Maak gebruik van de actie van de dag! Koop een slot en krijg de armband ter waarde van € 45,00 cadeau !* Raadt u het juiste aantal kralen in de vaas? Dan maakt u kans op een Trollbeads startersarmband.

Waar: Stationsplein 96 1851 NB Heiloo
Wanneer: zaterdag 3 november
Van: 11.00 tot 16.00 uur

*Voorwaarden
Bij aankoop van een Trollbeads slot naar keuze (t.w.v. € 48,- of meer) ontvangt u een zilveren Trollbeads armband t.w.v. € 42,- cadeau. Deze actie is alleen geldig tijdens het Trollbeads evenement op 3 november bij uw Trollbeads dealer Peek Juwelier.

Breed assortiment bij damesmodezaak Loliyo De winter in met gezellige kleuren!

Nieuwe najaars- en winterkleding bij Loliyo. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De herfst heeft nu toch echt haar intrede gedaan en dan wordt het dus ook hoog tijd om nieuwe najaars- en winterkleding aan te schaffen. De collectie bij damesmodezaak Loliyo in Uitgeest nodigt zeker uit tot shoppen.

"De nieuwe collectie heeft veel kleur en dat is toch wel om vrolijk van te worden'', aldus Helma Lute, al ruim tien jaar de trotse eigenaresse van de zaak. ,,Veel okergeel, verschillende kleuren groen, rood en veel dierenprints in diverse kleuren. En uiteraard alles weer scherp geprijsd.''

Er hangen veel broeken en tops in de zaak. Ook zijn de verschillende jurkjes en tuniekjes weer aanwezig. Grote maat? Geen probleem, het assortiment gaat tot maat 50 en er is ook in de grote maten volop keuze. Helma: "Merken die we sowieso elk jaar weer hebben zijn Blue Seven, Ivy Beau, Fos, Magna. Broeken van Monday, Karostar, Lexxury, New Star en nog veel andere merken. Verder ga ik bijna elke week op pad om weer de nieuwe items te scoren.''

Kortingsactie voor lezers
Tegen inlevering van dit artikel krijgt iedereen tot en met 10 november 10 procent korting op de gehele collectie. Loliyo is gevestigd op de Koningin Wilhelminastraat 1 in Uitgeest.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Uitgeester fotograaf Ger Bus wist deze kikker in Uitgeest prachtig op de gevoelige plaat vast te leggen.

Marjolein Geldermans - Stilte boven Uitgeest

Toen mijn lief en ik ons twee jaar geleden in Uitgeest wilden vestigen, had mijn lief toch, ondanks de prettige sfeer in het dorp en de mooie omgeving, zo zijn bedenkingen vanwege de vliegtuigen. Hij betwijfelde of hij zou kunnen wennen aan het vliegtuiglawaai. We spraken af hier twee jaar te gaan wonen en dan te besluiten of we zouden blijven, of weer vertrekken vanwege teveel herrie. Die periode is inmiddels ruim voorbij en geen denken aan dat we gaan verhuizen; wij voelen ons hier erg gelukkig, zoals ik ook schreef in mijn vorige column. Alleen al omdat de luchten hier zo mooi zijn en er vaak zulk bijzonder licht boven het dorp hangt. Wat is dat toch met Uitgeest dat de lucht en het licht hier zo anders lijken dan elders? Het is ook geen wonder dat er zoveel prachtige wolkenluchten gefotografeerd worden door Uitgeesters. En die vliegtuigen nemen we dan op de koop toe. Maar nu las ik dat in de nabije toekomst het aantal vluchten ook boven Uitgeest zal toenemen als we niets doen. Schiphol wil immers groeien. Gelukkig heeft ons dorp inspraak in de Omgevingsraad Schiphol (de ORS) doordat de Dorpsraad Uitgeest (voorheen de AVBU) dankzij het aantal leden een zetel heeft in deze raad. Die zetel, in de vorm van de vertegenwoordiger van Uitgeest Jaap Kroon, moeten we echter wel zien te behouden. Anders hebben we geen inspraak meer bij de besluiten over vliegverkeer die ons dorp aangaan. Zo zouden we ervoor kunnen zorgen dat het aantal nachtvluchten beperkt of zelfs gestopt wordt, er zouden meer vliegtuigen in glijvlucht kunnen gaan, en de veiligheid in de lucht kan gewaarborgd blijven. De ORS wil hierover een brede maatschappelijke discussie met de burgers, waarin wij mogen meepraten via de Dorpsraad Uitgeest. In het voorjaar zijn er nieuwe verkiezingen over wie er in de ORS mogen. Hoe meer leden onze Dorpsraad heeft hoe meer stemmen we kunnen laten gelden en hoe meer kans dat we onze zetel behouden. Zodat we die mooie lucht boven Uitgeest zo stil en schoon mogelijk houden en het fijnstof binnen de perken blijft. Door lid te worden van de Dorpsraad Uitgeest kunnen we dus bijdragen aan een schoner, veiliger en stiller Uitgeest. In een dorp waar zoveel vrijwilligers werken, en waar zoveel betrokkenheid en verbondenheid heerst, en waar aandacht is voor de gezondheid van de kinderen, moet het toch lukken om de Dorpsraad een beetje groter te maken? Zodat wij kunnen blijven genieten van de klare luchten in dit bijzondere dorp? En lid worden kost maar 8 euro per jaar! Ga maar eens kijken op de website, www.dorpsraad.nl en meld je dan meteen even aan.

TC Uitgeest opent nieuwe padelbanen onder grote belangstelling

De Padel Kings. Foto: Marloes Blok/Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Op zaterdag 27 oktober werden de twee nieuw aangelegde padelbanen bij TC Uitgeest feestelijk geopend. Baan zeven is gesplitst en omgetoverd in twee padelbanen. Wethouder Beentjes van Sportzaken verrichtte de officiële openingshandeling met twee jonge clubleden door de rode knop in te drukken. Een afgevaardigde van de KNLTB overhandigde een scorebord aan voorzitter van TCU Peter Kransberg. Het scorebord werd gelijk opgehangen. Daarna werden er clinics gegeven door de Padel Kings, waar TCU een samenwerking mee is aangegaan. Volgens Mark Haije, voorzitter van de padelcommissie, werd hier naar hartenlust gebruik van gemaakt door de ongeveer honderd belangstellenden, die ondanks het slechte weer toch op de open dag waren afgekomen. "Velen waren al in trainingspak gekomen, iedereen was superenthousiast," vertelt hij nog nagenietend.

Een nieuwe boost voor de club
Haije is sinds 7 jaar lid van TCU. Zijn roots liggen bij korfbal, hij is namelijk jaren voorzitter geweest bij Stormvogels. Door het bestuur van TCU werd hij gevraagd om zijn ervaringen te delen en het opzetten van padel te begeleiden. Eerst was hij sceptisch: "De zeven banen werden goed bespeeld en we moesten er wel baan zeven voor opgeven," maar tijdens het proces werd hij enthousiast. "Toen ik besefte dat de club een nieuwe boost nodig heeft en daarbij de wetenschap dat er toch al een baan gerenoveerd moest worden, was ik om. Dit is een hele goede zet van het bestuur van TCU." Voor sportclubs is het moeilijk om de jeugd te houden; vooral de jeugd vanaf 16 jaar haakt vaak af omdat zij andere bezigheden krijgen zoals een baantje of het te druk hebben met school. "Tijdens de open dag hebben een aantal mensen die nog geen lid waren van TCU zich gelijk ingeschreven, speciaal voor padel. Dit waren jongeren van rond de 22 jaar, en daar zijn we dan ook echt heel blij mee," vertelt hij.

Padel is een kruising tussen alle racketsporten en het is in Spanje en Argentinië na voetbal de populairste sport. Padel speel je samen, er wordt altijd gedubbeld. Er staat een glazen wand om de baan en de bal mag via deze wand geslagen worden. De bal moet wel altijd eerst stuiteren voordat er teruggeslagen wordt. Het padelracket lijkt op een beachracket met gaten in het blad en is iets zwaarder dan een tennisracket. De opslag is altijd onderhands en de puntentelling is hetzelfde als bij tennis.

Een van de spelers in actie op de baan. Foto: aangeleverd
Grote belangstelling voor de opening van de padelbanen bij TC Uitgeest. Foto: aangeleverd

Veel actiever dan tennis
"Of het een voordeel is als je al goed kan tennissen valt nog te bezien. Technisch gezien, qua slag misschien wel, maar tactisch is het een compleet nieuwe uitdaging. Als je bijvoorbeeld tijdens een tenniswedstrijd smasht is het punt voor jou, maar tijdens padel heeft de tegenpartij eigenlijk alleen maar profijt van een smash: hoe harder je slaat via de muur, hoe makkelijker de tegenstander terug kan slaan," zo vertelde hoofdtrainer Perry in mei al tegen de krant, nadat hij zich met trainer David verdiepte in de sport en een cursus padel deed. "Padel is veel actiever dan tennis," ondervond Mark Haije die zaterdag zelf ook de baan op ging met zijn jongste zoon. De spelregels zijn te vinden op de website van TCU: www.tcuitgeest.nl. Als u vragen heeft of een baan wilt reserveren kan dit via het mailadres: padel@tcuitgeest.nl. Rackets en ballen zijn verkrijgbaar in de kantine.

Ron landelijk in het nieuws met zijn kerstdorp

Uitgeester Ron landelijk in het nieuws bij omroep PowNed. Foto: YouTube/PowNed

UITGEEST - Afgelopen week stond Ron de Boer op de voorpagina van De Uitgeester met zijn kerstdorp. Daarna ging het hard in de media met de 72-jarige Uitgeester.

Onder andere NH Nieuws en PowNed kwamen langs. Daarmee werd het kerstdorp van Ron landelijk nieuws. Fragmenten waren ook te horen op de radio bij de NOS (Radio 1, Radio 2, 3FM etc.). De 72-jarige Ron de Boer is gek op kerst en heeft nu al zijn jaarlijkse kerstdorp afgebouwd. De afgelopen vijf jaar is het een begrip geworden in de regio en daar is hij apetrots op, liet hij weten aan NH Nieuws. Het hele bouwwerk staat nu dus klaar, maar open voor publiek is het nog niet. "De belangrijkste reden waarom het nu al klaar staat, is omdat ik geopereerd word," legt hij uit voor de camera van NH Nieuws. "Daarom ben ik dit jaar nog eerder begonnen."

Tussen 20 november en 6 januari mag iedereen komen kijken. Iedere middag tussen 14.00 en 17.00 uur is het kerstdorp op Kleis 89 geopend voor belangstellenden, behalve op Eerste en Tweede Kerstdag. De entree is gratis.

Stroef FC Uitgeest niet langs Legmeervogels

UITGEEST - FC Uitgeest heeft in het treffen op eigen veld met Legmeervogels niet de volle winst kunnen behalen. Na 90 minuten en een beetje stond de stand 1-1 op het bord. Met gemengde gevoelens werd de kleedkamer opgezocht.

Onder het motto 'Never change a winning team' startte trainer Ton Pronk vandaag weer met dezelfde basis elf als vorige week tegen LSVV. De wedstrijd was nog maar net op gang of de eerste schermutselingen waren een feit. In de tweede minuut trapte keeper Sem Bleeker de bal richting de spits. Jorn Brouwer kon de lastige bal niet goed controleren wat direct de tegenaanval inleidde. De spits van Legmeervogels brak door op rechts. Zijn voorzet belandde bij de tweede paal waar rechtervleugelverdediger Thomas Duijn verrast werd door zijn directe tegenstander Yasin Poyraz, 0-1. Een slecht begin voor de thuisploeg. In de 10e minuut was FC Uitgeest gevaarlijk in het 16-metergebied van Legmeervogels. De bal eindigde overduidelijk op de hand van een verdediger van Legmeervogels, maar werd door scheidsrechter Straver niet gehonoreerd met een penalty. FC Uitgeest kreeg geen grip op de wedstrijd. De linies ver uit elkaar, het spel slordig en rommelig. Het spel golfde over en weer. Beide ploegen kwamen niet verder dan een aantal mogelijkheden. Tot de 41e minuut. Jorn Brouwer kwam aan de linkerkant vrij voor de keeper van Legmeervogels. De keeper van Legmeervogels dwong Jorn Brouwer naar de achterlijn maar wist de bal toch voor te geven. Bij de tweede paal kreeg Max Dekker zijn hoofd tegen de bal maar kon de bal net niet genoeg vaart meegeven, waardoor de verdediger van Legmeervogels de bal nog van de lijn kon halen.

De tweede helft een agressiever FC Uitgeest. In de 53e minuut goed storend werk van Jorn Brouwer, waarna Lester Half de bal in een keer uit de lucht nam maar net naast schoot. FC Uitgeest kreeg het iets betere van het spel. Verschillende vrije trappen leverden echter niet het gewenste resultaat op. De ballen vielen net niet goed. Tot de 67e minuut. Weer goed storend werk van FC Uitgeest, wat leidde tot balbezit. Met een steekpass van Lester Half lag de weg open voor Max Dekker. Hij twijfelde geen moment. Met een beheerste schuiver werd het 1-1. Even leek dit het sein voor erop en erover, maar FC Uitgeest kreeg dat niet voor elkaar. In de 79e minuut was er een scrimmage voor het doel van Legmeervogels. In de hoofdrol Stan Vrouwe en Tinus Putter, maar beiden kwamen niet tot scoren. In de 85e minuut sneed Max Dekker vanaf rechts naar binnen. Legmeervogels-verdediger Mitchell Verschut moest aan de noodrem trekken op randje 16. Een vrije trap en een gele kaart waren het resultaat. Uit de vrije trap van Kick Smit kopte Mats Idema de bal net over. FC Uitgeest voerde de druk nogmaals op. In de 90e minuut trok Mitchell Verschut weer aan de noodrem waarna hij zijn tweede gele kaart gepresenteerd kreeg en dus rood. Na nog wat commentaar kreeg hij nogmaals een rode kaart gepresenteerd van scheidsrechter Straver. Een opmerkelijke beslissing. De toegekende vrije trap eindigde jammerlijk in de muur. In de resterende tijd lukte het FC Uitgeest niet meer om tot scoren te komen: eindstand 1-1. Teleurgesteld door het puntverlies of blij met een punt. Het was een beetje van beide. (De Reservebal).

Gehandicaptenplatform geeft keurmerk aan 5 restaurants in de regio

CASTRICUM - Platform Gehandicaptenbeleid Castricum reikte de afgelopen maanden 5 keurmerken uit aan lokale restaurants die goed toegankelijk zijn gebleken voor mensen met een beperking.

Toegankelijke horeca
Restaurants 't Hoorntje (Akersloot), Hotel Koningsbosch, Het Ruyterhuis, De Oude Keuken en Johanna's Hof (alle in Bakkum) hebben daarom na de praktische toets de sticker met het predicaat 'Toegankelijke horeca' ontvangen. Dit is het resultaat van bezoeken aan de eerste 20 restaurants in de gemeente. De andere 22 restaurants krijgen binnenkort een verzoek.

Actie Platform Gehandicaptenbeleid Castricum
In juni ontving Johanna's Hof als eerste het keurmerk 'Toegankelijke horeca'. Dat was het startsein voor de actie van het Platform Gehandicaptenbeleid Castricum (PGBC) om de toegankelijkheid van de restaurants in de gemeente Castricum te onderzoeken. De aanleiding voor deze actie is het internationale Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap. Het doel daarvan is dat 'mensen met een beperking, welke dan ook, op voet van gelijkheid kunnen deelnemen aan de samenleving'. Uit eten gaan hoort daar ook bij.

Internationaal bezoek bij Mixed Hockey Club Uitgeest

Warminster School op bezoek bij MHCU. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Donderdag 25 oktober kreeg MHCU bezoek van de Engelse Warminster School. Ruim 100 hockeyers en begeleiders werden welkom geheten op het MHCU-complex. Warminster School is een private school, opgericht in 1707. Naast de gebruikelijke lessen ligt de nadruk op actief sporten, onder meer hockeyen.

In deze vakantieperiode was de Engelse school te gast bij vijf Nederlandse hockeyverenigingen. Afgelopen donderdag werden er zeven wedstrijden bij MHCU gespeeld. De jongens D1, B1, A1 en de meisjes C1, B1, B2 en B3 gingen de strijd aan met hun Engelse leeftijdsgenoten. Het ging er af en toe zeer fanatiek aan toe, maar de sportiviteit stond voorop bij deze internationale ontmoetingen.

Naast het sportieve deel verzorgde MHCU ook een uitgebreid dinerbuffet voor deze groep van ruim 100 personen. Het is mooi om te zien hoe een groep vrijwilligers het mogelijk maakt om zo'n geweldig evenement te organiseren voor de eigen jeugd en de Engelse gasten. Vanuit zowel MHCU als Warminster School is dan ook de intentie uitgesproken om te kijken naar een mogelijk vervolg op deze bijzonder geslaagde eerste kennismaking.
Foto's van dit internationale bezoek zijn te vinden op het Instagramaccount van MHCU: mhcuitgeest.

Stormvogels stunt tegen koploper

UITGEEST - Afgelopen zondag speelde Stormvogels de laatste veldwedstrijd van het seizoen tegen koploper DKV Victoria. De ploeg van Van Duijn kon onbevangen spelen, aangezien er geen verwachtingen waren. Het moreel van de ploeg kon echter wel een oppepper gebruiken na een aantal onfortuinlijke nederlagen op rij.

De Uitgeester formatie startte voortvarend. Aanvoerder Sebastiaan van den Bosch wist bij zijn eerste balcontact al tot scoren te komen. Een bevrijdende treffer voor de over het algemeen veelvuldig scorende captain, die de afgelopen weken iets minder productief was. Jord Betjes verzilverde kort daarna een strafworp, waardoor Stormvogels verrassend aan de leiding ging. DKV Victoria wist zich echter te herpakken en kwam al snel langszij. De ploegen hielden elkaar opvallend genoeg in evenwicht, met een licht overwicht voor onze dorpsgenoten. Dat bij rust de balans kon worden opgemaakt met een 6-6 tussenstand was prijzenswaardig.

Na de hervatting leek DKV afstand te nemen door twee treffers op rij, maar Van Duijn zag tevreden toe hoe zijn ploeg over een enorme dosis veerkracht beschikte. Onder leiding van een sterk spelende en makkelijk scorende Sjoerd Noorda werd de achtervolging succesvol ingezet. De Uitgeesters kwamen op gelijke hoogte en waren bij machte om dominanter te spelen. Dit leidde tot een groter speloverwicht in het verloop van de tweede helft, wat zich vertaalde in een brutale 9-12 voorsprong, met nog 10 minuten op de klok. Met de winst in het vooruitzicht speelde de ploeg de partij volwassen uit om uiteindelijk een overtuigende 11-13 einduitslag neer te zetten. "Een zeer verrassende overwinning, maar absoluut verdiend," aldus een tevreden Jord Betjes. "We hebben er keihard voor gewerkt."

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Mats Idema

Speler van de wedstrijd Mats Idema en pupil van de week Yermaine Geel. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Deze week werd Mats Idema gekozen tot Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd. Mats speelt al weken solide in het centrum van de verdediging en leverde vandaag ook weer een prima wedstrijd af.

Op de foto 'Man of the match' Mats Idema en 'Pupil van de week' Yermaine Geel met de door Uitgeester Notariaat gesponsorde wedstrijdbal. (De Reservebal)

FC Uitgeest JO10-1 beleeft een mooie dag op het AZ O.10 Toernooi

Er werd goed gevoetbald door de jeugd van FC Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Elk seizoen wordt het AZ O.10 Toernooi georganiseerd. In de herfstvakantie wordt het driedaagse evenement voor Onder 10-pupillen georganiseerd. De doelstelling van het toernooi is om mensen kennis te laten maken met de AZ Jeugdopleiding en om de samenwerking met de deelnemende amateurverenigingen te onderhouden en verbeteren.

Ook dit jaar mocht FC Uitgeest JO10-1 zijn opwachting maken op dit uitnodiging-only-toernooi en proeven wat het is om bij een betaaldvoetbalclub te mogen spelen, je talent en plezier te laten zien. De weken ervoor thuis online cogniviteitstesten maken (gamen op de iPad), puzzelen hoeveel voetbaluren we hebben gemaakt sinds we lid zijn bij FC Uitgeest en dan nog mogen spelen op een prachtige complex met alle faciliteiten aanwezig. Verschillende ondergronden (kunstgras, gras, asfalt en zand), voetvolleyvelden, kaatsmuren, voetbaltafels en een sprint testparcours. De selectiespelers en Herrie en Berrie bestaan echt en lopen gewoon in het wild rond op het complex.

Verslag van de coaches:
We verzamelden om 11.00 uur bij De Zien en vertrokken richting het AFAS trainingscomplex. Om 12.30 uur speelden we de eerste wedstrijd in de poule tegen IVV uit Landsmeer, de tweede wedstrijd tegen HCSC uit Den Helder en de derde wedstrijd tegen LSVV uit Zuid-Scharwoude. Alle tegenstanders werden met veel gedreven, mooi en goed voetbal van de mat geveegd met respectievelijk 5-0, 9-0 en 5-0. Bij de eerste wedstrijd was er ook een speciale toeschouwer aanwezig. Onze Uitgeester held Ferdy Druijf was speciaal op zijn vrije dag komen kijken om zijn oude club een hart onder de riem te steken en de mannen in de kleedkamer veel succes te wensen. Dat heeft geholpen, gezien het vertoonde spel.

De halve finale is bereikt en we treden aan tegen een ooit roemruchte club uit Amsterdam, DWS. Wederom werd er erg goed gespeeld en kans op kans gecreëerd, de tegenstander werd overlopen. Helaas trok de begeleiding van DWS alles uit de kast om ons af te stoppen en liepen ze het veld op om hesjes te wisselen, wat de helft van de speeltijd verspilde. En dan zul je net zien: de tegenstander verschijnt 2x voor het doel en scoort 2x. We pakten de draad weer op en bleven goed voetballen en kansen creëren tegen een soort rugby voetbalteam: duwen, shirtjes trekken, tackelen en zelfs tijdrekken. Eindelijk vonden we het net, 2-1. Maar de toernooiklok tikte onverbiddelijk verder en hij wilde er gewoon niet meer in. Helaas, de wedstrijd verloren maar qua voetbalspel verdiend gewonnen. Uiteraard was dit wel een enorme teleurstelling, maar de strijd om de derde en vierde plaats stond nog op het programma. De tegenstander was DSS uit Haarlem. Wederom werd er ondanks de teleurstelling van de wedstrijd tegen DWS goed gevoetbald tegen een goede tegenstander en het spel ging op-en-neer. Uiteindelijk werd er nipt verloren met 3-2.

De prijsuitreiking werd verzorgd door de ziekenboeg van AZ 1, Boadu en De Boer. Iedereen kreeg een AZ goodiebag en poster mee naar huis. "Het team heeft enorm genoten en geleerd van deze dag, een ervaring rijker," aldus de coaches.

Uitgeester held Ferdy Druijf was ook aanwezig. Foto: Aangeleverd

'Zet je licht aan' op fietspaden in Uitgeest

Dean en zijn moeder hebben als ANWB-vrijwilliger de 'graffiti' op de fietspaden gespoten. Foto: Anja Baaren

UITGEEST - Op diverse fietspaden in Uitgeest zijn lichtsymbolen geplaatst. 'Zet je licht aan!' staat er te lezen op het fietspad langs de Geesterweg in Uitgeest.

Het gaat om een actie van ANWB en TeamAlert. Anja Baaren en haar zoon Dean hadden zich opgegeven als ANWB-vrijwilliger. Afgelopen weekend hebben zij samen op diverse plekken in Uitgeest de 'graffiti' op fietspaden gespoten. Het plaatsen van een lichtsymbool op een fietspad, zorgt ervoor dat het gebruik van correcte fietsverlichting toeneemt. Het doel is een structurele stijging van goed verlichte fietsers en daarmee het verminderen van onveilige verkeerssituaties door het gebrek aan verlichting.

Van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10
En dat is nodig, aangezien 67% van de Nederlanders afgelopen winter een onveilige verkeerssituatie heeft meegemaakt (onderzoek Ruigrok Netpanel 2016). De markeringen op de fietspaden zorgen ervoor dat het voeren van correcte fietsverlichting toeneemt, van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10 fietsers.

Actie voor gedragsverandering fietsverlichting
Na het uitdelen van miljoenen fietslampjes en het controleren van duizenden fietsen door evenzoveel vrijwilligers, is heel Nederland inmiddels doordrongen van het feit dat fietsverlichting belangrijk is. Echter blijkt na 5 jaar ANWB Lichtbrigade dat men nog steeds zijn fietsverlichting niet altijd op orde heeft. Met name de jongvolwassenen (43%) tussen de 18-30 jaar (TNS NIPO onderzoek uit 2016 over Fietsverlichting). Er is geen sprake van onwil. Vaak gaat het om een kapotte lamp, lege batterij of wordt het simpelweg vergeten. "Dit levert nog te vaak gevaarlijke verkeerssituaties op. Tijd om een stapje verder te gaan," aldus Frits van Bruggen, directeur ANWB: "We willen met de Lichtbrigade bereiken dat meer fietsers goed licht voeren. Uit onderzoek blijkt dat deze gedragsinterventie werkt, daarom willen wij dit verder in het land uitrollen."

De tekst: "zet je licht aan!" die op de fietspaden staat. Foto: Anja Baaren

Afname onveilige verkeerssituaties
Voor het onderzoek is een gedragsinstructie gebruikt om mensen erop te wijzen dat zij hun hun fietsverlichting aan moeten zetten. Twee symbolen, een koplamp en dynamo, en de tekst 'Zet je licht aan!' zijn aangebracht op verschillende fietspaden. De instructie 'Zet je licht aan!' is geplaatst vlakbij een stoplicht, zodat het mogelijk is om het licht aan te zetten. Deze gedragsinterventie zorgt ervoor dat het voeren van correcte fietsverlichting toeneemt, van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10 fietsers. Hiermee verwacht de ANWB dat het aantal onveilige verkeerssituaties door fietsers zonder licht afneemt.

Over ANWB Lichtbrigade
De ANWB vindt verkeersveiligheid belangrijk. Al meer dan 130 jaar zet de ANWB zich in voor het vergroten van de verkeersveiligheid door zich onder andere in te zetten voor goed verlichte fietsers. Met de Lichtbrigade gaat de ANWB dit jaar voor de zesde keer het land in om iedereen te wijzen op het belang van fietsverlichting. Dit maatschappelijke project van de ANWB is tevens Nederlands grootste fietsverlichtingsactie met 11.000 vrijwilligers en meer dan 2600 landelijke acties in de maand oktober.

Over TeamAlert
De levens van alle Nederlandse jongeren beter maken. Dat is de droom van TeamAlert. Dit doet de organisatie door jongeren uit te dagen het meeste uit hun leven te halen en te laten zien hoe ze hun leven gelukkiger, veiliger en gezonder kunnen leiden. Vanuit die visie richt TeamAlert zich op uiteenlopende relevante maatschappelijke thema's die jongeren aangaan, zoals verkeersveiligheid, een gezonde leefstijl en slim omgaan met geld.

Walk-in concerten in Akersloot

AKERSLOOT – Met een aantal enthousiaste muzikanten lekker optreden in de eigen huiskamer, keuken, schuur of garage op een zondagmiddag in november. Dit jaar alweer voor de zevende keer en wel aanstaande zondag 4 november.

Er hebben zich 14 bandjes aangemeld en zij zullen hun muziek ten gehore brengen in vier sets van elk 30 minuten. De aanvangstijden zijn 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Dus tussen iedere twee sets in heeft u gelegenheid genoeg om naar de volgende locatie te gaan. Traditiegetrouw wordt de middag afgesloten in de Storey Club, waar u kunt napraten en nagenieten met nog meer muziek.

Het programma van de Walk-in 2018 is definitief en het ziet er ook dit jaar weer fantastisch uit. Zo zijn er een paar oude bekenden, zoals Tha Bonerz, de oer-Akerslootse rockcoverformatie, die stevig onversterkt aan de Julianaweg 12 speelt en de Bikkels die u mee zullen nemen naar Ierland op de Julianaweg 38. Hans Wagemaker speelt leuke hits van André Hazes tot Madness en van Charlie Rich tot The Scene op de Hoocamp 120. The Magic Strings zullen hun klassieke rocknummers ten gehore brengen aan de Koningsweg 17. The Visitors hebben een akoestisch, meerstemmig programma van de Amerikaanse Westcoast aan de Waterzijde 1a. Indahouse presenteert zijn repertoire van hedendaagse muziek in een akoestische jas aan de Boschweg 7. JUS Live Music speelt akoestische covers aan de Veldbloemenlaan 1. Vapour Trails, duo Aak en Petra, speelt soulvolle pop aan de Meerweg 2. Hunkemänner spelen hun gezellige zomerse toppers aan de Koningsweg 11 en LIZZY & the RØCKSKíNNERS, a flash of Rock & Roll street aan de Kerklaan 3. En dan hebben we nog een aantal nieuwkomers. Zoals Blended, een swingend popkoor van acht meiden die u kunt beluisteren op de Wagnerlaan 19; Miller & Magpie, twee zingende schoolmeesters op akoestische gitaar, te vinden op basisschool de Brug aan de Buurtweg 20; The Bent, een unieke familiegroep die klassiekers en hits van nu in een eigentijds jasje steken op de Startingerweg 30. En heeft u zin in jazzmuziek, dan kunt u luisteren naar Dora's Dream op het Schouw 3. Daar wordt zangeres Dora begeleidt door een jazztrio.

Mocht u trek hebben gekregen van deze muzikale middag, dan kunt u een Walk-in menu nuttigen bij de Vriendschap of 't Hoorntje. Vanaf 17.30 tot 21.00 uur zal rockband Left Behind de muzikale afsluiting verzorgen in de Storey Club aan het Wilhelminaplein. U bent van harte uitgenodigd om een drankje te komen drinken.

C'est la vie bij Filmhuis De Zwaan Cultureel

Beeld uit de film C'est la vie. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 'C'est la vie', de Franse film uit 2017 van de regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano, draait vrijdag 9 november in Filmhuis De Zwaan. C'est la vie is een zeer onderhoudende ensemblekomedie, geproduceerd door hetzelfde schrijvers- en regisseursduo van de films Samba en Intouchable, die een groot publiek hebben behaagd.

Max werkt 30 jaar als cateraar en organiseerde reeds honderden feesten. Vandaag vindt een prachtige bruiloft plaats in een 17e-eeuws kasteel. Zoals altijd heeft Max alles goed geregeld. Maar zijn schema wordt verstoord en zijn planning dreigt uit te monden in een chaos. In het eerste deel van de film zien we de bedienden, koks, afwassers, de fotograaf en zijn hulpje, de zanger van de band en een regelnicht die met de helft van het personeel in de clinch ligt.

In het tweede deel, nadat Pierre en Helena elkaar hun jawoord hebben gegeven, gaan alle registers open. De misverstanden, persoonsverwisselingen, woordspelingen, technische problemen en amoureuze situaties zijn niet van de lucht. En dan is er nog de dreiging van een boete voor de illegale werknemers die Max in dienst heeft. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Voorleestheater Lees Lokaal Uitgeest

De Zeemeermin van Theater Poppekus. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Zeemeermin van Theater Poppekus leest het verhaal over een héle mooie vis. De móóiste van de zee! De andere vissen wilden graag met hem spelen en eigenlijk wilden ze ook wel één mooi schubje van die prachtige vis.

Maar daar wilde de mooie vis niets van weten. Trots zwom hij voorbij, maar geen schub op zijn lijf dacht eraan om een paar schubben te delen. De andere vissen vonden dat niet leuk. Hij was niet aardig en wilde ook niets delen. Zo wilden ze ook geen vriendjes met hem zijn! Toen was die hele mooie vis wel erg alleen. Dan heb je wel hele mooie schubben, maar wat heb je daaraan in je eentje? Inktvis geeft raad. Maar kan de mooie vis zijn trots opzij zetten?

De voorstelling is op 3 november om 10.30 uur in het Lees Lokaal in UItgeest.

Rommelmarkt in sporthal De Zien

Gezellige rommelmarkt in sporthal De Zien. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zondag 11 november wordt er in sporthal De Zien in Uitgeest een grote overdekte rommelmarkt gehouden. Het is een grote markt met 70 kramen.

Een kraam (4m. bij 1.20 m.) kost € 20 en € 5 euro borg. U kunt nu alvast reserveren. U krijgt de gelegenheid om uw overtollige spulletjes te verkopen en natuurlijk bij anderen te struinen. Dus volop gezelligheid. Misschien zit er wat leuks bij. De rommelmarkt is van 10.30 tot 14.30 uur. Entree € 2. Kinderen gratis. Meer informatie: 06-40289163 of 06-49147747.

Lezing schrijver Jan Brokken in Limmen

Jan Brokken geeft een lezing over zijn nieuwe boek. Foto: aangeleverd

REGIO - Limmen Cultuur heeft schrijver Jan Brokken uitgenodigd om op vrijdag 9 november een lezing te geven over zijn in oktober verschenen nieuwste boek 'De rechtvaardigen'.

Jan Brokken schrijft romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Veel van zijn boeken zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven en ook vele literaire prijzen mogen ontvangen. In recensies wordt hij omschreven als 'een goddelijk verteller'.

Het boek 'De rechtvaardigen' gaat over een Nederlandse consul in Litouwen, Jan Zwartendijk. Hij ontdekte een manier om duizenden Joodse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven te redden. Hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao, via de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit zij zich over de hele wereld verspreidden. Het verhaal van Jan Zwartendijk is even verheffend als heldhaftig. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. Er wordt een treffend beeld geschetst van een wanhopige tijd. 'De rechtvaardigen' is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een onthutsend non-fictieboek.

Vrijdag 9 november om 20:00 uur in Cultureel Centrum Vredeburg te Limmen horen we van de schrijver zelf alles over deze roman. Voor informatie, kaartreserveringen, prijzen en voor onze overige voorstellingen, kunt u kijken op onze website www.limmencultuur.nl.