De Uitgeester

23 maart 2016

De Uitgeester 23 maart 2016


'Ik heb een bierkrat gevangen!'

Leerlingen uit groep acht van basisschool Kornak visten naar plastic in de Amsterdamse grachten.

Door Myrke van der Does

UITGEEST/AMSTERDAM - Een lege snoepzak, talloze flesjes, omhulsels van chocoladerepen en nog veel meer troep dat niet thuishoort in het water. De leerlingen van groep acht van basisschool Kornak togen maandag naar Amsterdam om deze plastic rommel uit het water te vissen. Gewapend met een schepnet en in een bootje gemaakt van gerecycled plastic probeerden zij de Amsterdamse grachten plasticvrij te maken. En dat bleek nog best lastig, want wat lag er véél.

De leerlingen van Kornak waren uitverkoren om als eerste mee te draaien met de pilot van het scholenprogramma Plastic Whale. Doel van dit programma is dat kinderen bekend raken met en zich betrokken gaan voelen bij het probleem van plastic soep, en dat zij bewust zijn van de invloed die zij kunnen uitoefenen op dit probleem. Vorige week kregen de leerlingen een introles, waarna zij afgelopen maandag een dag gingen 'plastic vissen' in de grachten van Amsterdam.

Prullenbakken
Voorafgaand aan het plastic vissen bezocht de groep van juf Mieke museum Het Grachtenhuis, waar ze alles leerden over het ontstaan van Amsterdam en zijn grachten. Tijdens de introductieles hadden de kinderen al kennisgemaakt met begrippen als plastic soep en hadden ze met elkaar door filmpjes, opdrachten en vragen ervaren hoe groot het probleem rondom plastic afval is. In de filmpjes werd duidelijk dat plastic afval zorgt dat veel vogels en vissen sterven en dat het plastic ook in onze voedselketen terechtkomt. De les eindigde met keuzeopdrachten rondom het thema, waarmee de kinderen nu nog steeds bezig zijn. Zo maken ze bijvoorbeeld prullenbakken van gerecycled plastic.

Eyeopener
Het plastic vissen was een grote eyeopener voor de kinderen. Ze ervoeren letterlijk hoeveel zwerfafval er in de grachten ligt en voelden ook wat het effect was van hun hulp om de grachten plasticvrij te maken. De kinderen voeren in een sloep gemaakt van het plastic afval uit de grachten. Een van de groepen acht van Kornak mag als pilot meedraaien omdat de vader van Birgit uit deze groep werknemer is bij Plastic Whale. Birgit (11) vertelt hierover: "Ik had al eens plastic gevist met mijn vader, maar met mijn klas was het nog leuker om te doen. Ik was verbaasd over hoeveel plastic er in de grachten lag." Ook Adriënne (11) vond het een bijzondere ervaring: "Het was heel grappig. Iedereen op de kant en de rondvaartboten keek en zwaaide naar ons. Ik vond het leuk voor een of twee keer, maar zal het niet zo snel nog eens doen. Ik heb er wel van geleerd. Ik wist dat er plastic eilanden in zee zijn, maar niet dat er in elke dode vogel wel twee of drie plastic doppen gevonden worden. Ik ga geen campagne voeren, maar ik zal er voortaan wel zelf meer aan denken om plastic in de prullenbak te gooien."

Skateboards
Mara (11) vertelt dat ze wel vier zakken met plastic flesjes uit het water hebben gehaald. "Hiervan worden nieuwe boten voor Plastic Whale gemaakt. En van de doppen die we hebben gevonden maken ze skateboards." Ook Mara was verbaasd over de grote hoeveelheid plastic in de grachten. "Er ligt veel meer in dan je denkt, zelfs bierkratten. Veel mensen staken hun duim op toen we langs kwamen varen. Dat was heel leuk. En er gooide iemand een appel in het water als grapje. Maar dat is natuurlijk minder erg." Niet alleen het plastic vissen ook het bezoek aan museum Het Grachtenhuis was voor Mara een belevenis. "Het was leuk om te zien hoe de grachten zijn ontstaan." De directie van Kornak vindt Plastic Whale een geweldige kans voor leerlingen. "We hopen dan ook van harte dat dit project wordt vervolgd voor wellicht andere groepen op school", aldus adjunct-directeur Irma Jacet. Juf Mieke Muntjewerff was ook enthousiast: "Vooraf dacht ik nog: als we maar wat vinden. De grachten zagen er op het oog heel 'schoon' uit. Maar dat viel dus tegen! De kinderen waren ontzettend fanatiek. Een leuke en leerzame ervaring."

Impact
De mensen van Plastic Whale weten uit ervaring hoeveel impact plastic vissen heeft op kinderen. "Het is een ervaring waarvan ze enorm enthousiast worden, die ze niet snel vergeten en waardoor ze op positieve wijze worden gewezen op het feit dat plastic afval niet in de natuur hoort", aldus de organisatie. Daarom hebben zij samen met museum Het Grachtenhuis een speciaal scholenprogramma ontwikkeld voor Amsterdamse scholen. In een dagdeel leren ze kinderen over het ontstaan van de Amsterdamse grachten en laten zij zien dat het probleem van de plastic soep ook dicht bij huis is. Daarna gaan de kids een uur plastic vissen op de grachten, in sloepen gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. Voor de spanning is er een competitie-element toegevoegd met prijzen voor het team met het meest geviste plastic afval en het meest originele object uit de grachten.

Reacties op de stelling: Wat vindt u van de speelvoorzieningen in Uitgeest?

Speeltuinen op het HMS-terrein (1)
Hoe leuk is het dat je mag meedenken over de nieuwe speeltoestellen. Met heel veel plezier hebben mijn twee kinderen dat dan ook gedaan. Wij wonen op de Burgemeester van Roosmalenstraat (HMS-terrein), maar toch mochten mijn kinderen ook meedenken. Helaas zullen ze er weinig of niet gaan spelen. Ondanks dat het bestemmingsverkeer is, is het voor de kinderen niet mogelijk om de Burgemeester Van Roosmalenstraat alleen over te steken (vier en zes jaar). Eigenlijk ben ik dan ook erg teleurgesteld dat er op het HMS-terrein (binnenplaats) geen speeltuin staat, hier zouden mij kinderen naar hartenlust 'veilig' kunnen spelen. Dit is een jonge wijk met enorm veel kleine kinderen. Deze kinderen hebben toch ook recht om lekker veilig te kunnen spelen? Dus buiten dat de speeltoestellen niet meer van deze tijd zijn staan ze ook niet meer op de juiste plekken. Waar wonen de meeste 'kleine' kinderen? Daar is speelbehoefte!
Cher Aubrun

Speeltuinen op het HMS-terrein (2)
Ik sla De Uitgeester open en ik zie een kopje staan: Wat vindt u van de speelvoorzieningen in Uitgeest? Prima dat ze overal speelvoorzieningen hebben, alleen bij de Melksuiker dus niet. Bij de huizen achter is een heel mooi grasveld, waar een heel mooi speelvoorziening kan komen te staan. Het is een kinderbuurt en er staat niks. Ja, bij de appartementen waar het te druk is met auto's. Dit verhaal is al een paar keer bij de gemeente voorgedragen, maar ze doen er niks mee. Zou leuk zijn als hier door de gemeente ook naar gekeken wordt.
Petra Fatels

Speeltuinen op HMS-terrein (3)
Wij (onze buurt) van de Melksuiker en Burgermeester van Roosmalenstraat (nieuwbouw HMS-terrein) zijn al een aantal jaren bezig om op ons grasveldje achter onze woningen een speeltoestel te krijgen, maar alles wordt afgewezen onder het mom dat er geen budget is. Ook het voorstel om zelf als bewoners zijnde geld in te zamelen. We worden elke keer naar andere speelplekken verwezen, onder andere die bij het Wittebroodslaatje. Wij wonen in een nieuw plan met veel kleine kindjes van wie de meeste de leeftijd hebben van nul tot en met vier, dan heb je niks aan die speelplekken. En het is voor sommige ouders ook lastig omdat ze meerdere kinderen hebben in die leeftijdscategorie. Dan kun je niet altijd verder weg om naar een speelplek toe te gaan.
Daniëlle de Ruiter

Mayor for Peace plant vredesboom

Burgemeester Verkleij plant samen met kinderen van basisschool Kornak een vredesboom. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - In haar rol als Mayor for Peace plantte burgemeester Verkleij 18 maart onder grote belangstelling een vredesboom aan de Gorskamplaan/hoek Kromme Sloot. De vredesboom, een walnotenboom, staat symbool voor het doel van Mayors for Peace: het bereiken van een nucleair vrije wereld in 2020. De boom werd samen met kinderen van basisschool Kornak geplant. Daarna kreeg de burgemeester een tweede 'ambtsketting', een keten van kraanvogels omgehangen. De kraanvogels werden het symbool van de strijd tegen kernwapens.

Mayors for Peace werd in 1982 opgericht tijdens een speciale VN-zitting over ontwapening door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki met als doel een nucleair vrije wereld te bereiken in 2020. Inmiddels zijn er wereldwijd 6500 Mayors for Peace. Bij de bijeenkomst was er muziek van De Trawanten van Banjaert en het geheel werd afgesloten door het loslaten van acht witte vredesduiven. De burgemeester sprak over de kraanvogels: het meisje Sadako Sasadi uit Hiroshima wilde 1000 duizend kraanvogels maken, maar haalde dit niet. Zij woonde ten tijde van de atoombom op Hiroshima anderhalf kilometer van het epicentrum. In eerste instantie overleefde ze de vuurzee. Ze was toen pas twee jaar oud.

Toen Sasaki opgroeide was ze een sterk meisje en lang vergeleken met haar klasgenootjes. Ze was atletisch en had een enorme belangstelling voor hardlopen. Toen ze op 11-jarige leeftijd aan het oefenen was voor een belangrijke wedstrijd werd ze onwel. Artsen diagnosticeerden leukemie bij haar; deze ziekte liep zij op als gevolg van blootstelling aan de straling van de atoombom. Een goede vriendin van Sasaki vertelde haar een Japanse legende dat iedereen die duizend papieren kraanvogels vouwt een wens mag doen. Sasaki hoopte dat de goden haar een wens toe zouden staan en dat ze weer in staat zou zijn aan hardloopwedstrijden mee te doen. De mythevorming rond Sasaki is gegroeid doordat zij vele malen uitte en hoopte dat niet alleen zij, maar ook alle andere kindslachtoffers van de atoombom, een wens zouden mogen doen; ze bad vanuit haar ziekbed voor wereldvrede en het einde van al het lijden.

Sasaki bleef veertien maanden in het ziekenhuis en vouwde meer dan dertienhonderd papieren kraanvogels tot ze op twaalfjarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie overleed. De legendevorming rond Sasaki kreeg een dramatische wending doordat het verhaal de wereld in geholpen werd dat ze 'slechts' 644 kraanvogels vouwen kon voor ze overleed en dat nadien vriendjes en vriendinnetjes de overige 356 vouwden. Men zou de duizend kraanvogels met haar hebben mee begraven. Dit laatste is echter niet waar. Na Sasaki's dood publiceerden haar schoolvriendjes een verzameling van haar brieven om geld op te halen voor alle kinderen die aan het afwerpen van de atoombom op Hiroshima leden.

In 1958 is in het Vredespark in Hiroshima een beeldje van Sasaki onthuld waarbij zij een gouden kraanvogel vasthoudt. Aan de voet van het beeldje is een plaquette waarop (vertaald) staat: 'Dit is onze Schreeuw. Dit is ons Gebed. Vrede op Aarde'. Het park en vooral het beeld is een bedevaartsoord voor grote groepen schoolkinderen die hier massaal op geschiedenisles komen. Het is traditie geworden dat elke schoolklas die het Vredespark bezoekt 1000 kraanvogels vouwt en deze aan de hekken van het park bevestigt. Zo ontstaan grote kluwens papier in allerlei bonte kleuren. Een ander beeldje van Sasaki staat in het Vredespark van Seattle en is een symbool geworden van de verschrikkingen van de atoomoorlog.

(Met dank aan Gerrit Bus voor de tekst en foto's.)

Oude mobieltjes voor Rode Kruis

UITGEEST - In de hal van dorpshuis De Zwaan staat sinds twee weken De Mobile Green Box. Hierin kunt u uw oude mobiele telefoon en tablet deponeren. Green Mobile zorgt voor de recycling en voor eventueel hergebruik van onderdelen. De opbrengst is bestemd voor de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis. De organisatie hoopt dat veel mensen hun oude, overtollige toestellen inleveren zodat het plaatselijke Rode Kruis in staat is meer leuke uitjes en evenementen voor ouderen en mindervaliden te organiseren.

Distributiepunt De Uitgeester in Busch en Dam

Meneer Apeldoorn bij de bewaarbak van De Uitgeester in Busch en Dam. Foto: Kees Deken

UITGEEST - Jammer genoeg kan De Uitgeester door onze verspreider niet bezorgd worden in het buitengebied Busch en Dam. Met dank aan Kees Deken hebben we nu toch een oplossing gevonden om ook de Uitgeesters hier de krant niet te onthouden. Elke woensdagmiddag wordt een stapel exemplaren van De Uitgeester bezorgd op Busch en Dam 15, bij meneer Apeldoorn. Uit de bewaarbak aan de weg kan men een krant pakken en meenemen.

Rectificatie

In het voorpagina-artikel van vorige week is steeds geschreven over Jonas Kappel. Zijn naam is Jonas van Kappel. De rol die Marije speelt is die van Joan Clarke, niet Bletchy Park. Dat is de plaats waar het verhaal zich afspeelt.

Bakker Putter 'net als vroeger'

Het meel wordt opgehaald bij De Oude Knegt in Akersloot. De wagen voor het transport, is een replica van een schelpenkar. Voor de gelegenheid beschikbaar gesteld door Menno Twisk van het Strandvondstenmuseum in Castricum. Foto: Aangeleverd

Oude Knegt levert meel af met paard en wagen

Net als vroeger, is op dinsdagochtend 15 maart in alle vroegte het meel voor Bakker Putter aan de Middelweg in Uitgeest met paard en wagen afgeleverd. Op dezelfde dag nam de warme bakker naast de bestaande winkel een extra ruimte in gebruik, waar een ouderwetse met hout gestookte broodoven staat om ambachtelijk robuust desembrood te bakken. Klanten kunnen er zitten om een kop koffie van ter plaatse gebrande bonen te drinken en een vers broodje te eten.

De aflevering met paard en wagen was een ludieke actie van Molen De Oude Knegt uit Akersloot, een van de vaste leveranciers van Bakker Putter. In de korenmolen in Akersloot wordt door vrijwilligers nog elke week graan gemalen. In een winkeltje op het molenerf worden op woensdag en zaterdag meelproducten aan particulieren verkocht. De afzet aan echte bakkerijen is belangrijk om de molen te kunnen laten voortbestaan; zonder die professionele klanten kan de Oude Knegt niet draaien.

Bakker Putter, met winkels in Uitgeest, Krommenie en Limmen, profileert zich als ambachtelijk bedrijf met veel aandacht voor ouderwets lekkere en gezonde producten. In die aanpak past ook de investering in een de nieuwe ruimte waar met gebruik van de houtoven desembrood gebakken wordt. Aan dat bakken gaat een dagenlang proces van kneden en rijzen vooraf. Het resultaat, zo vertelt Bakker Putter, is een robuust zeer smaakvol product. Zonder toevoegingen of gist. ,,En het ruikt in de winkel weer naar vers gebakken brood. Net als vroeger. Dat wordt door de klanten zeer op prijs gesteld.''

55ste Avondvierdaagse Uitgeest start op 19 april

De Avondvierdaagse is elk jaar weer een gezellige happening.

UITGEEST - Speeltuinvereniging Kindervreugd organiseert dit jaar de 55ste Avondvierdaagse van Uitgeest van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 april. Dit jaarlijkse wandelevenement, waarbij men kan kiezen tussen routes van 5 en 10 kilometer, leidt langs de mooiste plekken van Uitgeest en omgeving. De inschrijving vindt plaats van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 april. 's Middags tussen 15.30 en 17.00 uur en 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur kan men terecht bij de vrijwilligers in het clubgebouw van Kindervreugd aan de Middelweg 108-110.

Inschrijfformulieren worden eind maart uitgedeeld op de scholen in Uitgeest en zijn tevens te downloaden via www.avondvierdaagse.speeltuinuitgeest.nl. Net als voorgaande jaren zijn er twee verschillende afstanden. Voor de jongsten (kinderen uit groep één tot en met vijf) zijn er tochten van vijf kilometer uitgestippeld. Zij lopen verplicht onder begeleiding. Voor de oudere kinderen (vanaf groep zes) en de fanatieke volwassenen is er de 10 kilometer. Beide afstanden beginnen en eindigen bij de speeltuin. De 5 kilometer start om 18.00 uur en de 10 kilometer om 18.15 uur.

Medailles
Iedereen loopt op eigen risico en is verplicht om de aanwijzingen van de verkeersregelaars op te volgen. Tijdens de avondvierdaagse is een deel van het parkeerterrein voor de speeltuin afgezet. Hier kunnen de wandelaars zich verzamelen en hun fietsen stallen tegen de dranghekken. De kosten voor het deelnemen aan de Avondvierdaagse zijn bij voorinschrijving € 4,00 per persoon (ook verplicht voor de begeleiding). Bij start is het alleen mogelijk in te schrijven voor de 10 kilometer. De kosten bedragen dan € 4,50 per persoon. Het binnenhalen van de deelnemers en uitreiken van de medailles gaat anders dan andere jaren. De wandelaars komen vrijdag 22 april vanaf ongeveer 18.30 uur aan bij de Kerkbuurt (Reghthuysplein). Hier kunnen de kinderen worden opgevangen en kan men gezamenlijk de route vervolgen tot aan de speeltuin, waar de medailles direct worden uitgereikt.

Lootjes
De stempelboekjes van de Avondvierdaagse zijn tevens lootjes. Dinsdag, woensdag en donderdag verloot men twee prijsjes onder de nummers van de stempelboekjes. Iedere avond maakt men de prijswinnaars bekend via de Facebook-pagina van Speeltuinvereniging Kindervreugd. Hier worden tijdens de vierdaagse ook actuele informatie, foto's en gevonden voorwerpen gedeeld. Algemene informatie en inschrijfformulieren staan op de website, www.avondvierdaagse.speeltuinuitgeest.nl. Tot slot doet de organisatie een beroep op alle weggebruikers om deze vier dagen rekening te houden met dit evenement, waar vele jonge en oudere Uitgeesters aan meedoen.

Politienieuws

Fietsendiefstal
UITGEEST - Een zwarte Voque Elite damesfiets werd 16 maart weggenomen vanaf het Stationsplein.

Inbraak
UITGEEST - Een brutale man bracht de nacht van 14 op 15 maart door in een caravan aan de Koppesvenstraat. De caravan stond voor de woning geparkeerd en de dader had ingebroken. Er wordt niets vermist. Door de eigenaar is aangifte gedaan.

Baldadigheid
UITGEEST - Bij de politie kwam 18 maart rond 4.55 uur een melding binnen dat er door een aantal jongens fietsen in de Zientunnel werden gegooid. In de omgeving werden vier jongens aangetroffen. Deze waren kort daarvoor door een taxi bij het station afgezet. De jongens moesten de fietsen opruimen en kregen een bekeuring.

Snelheidscontrole
UITGEEST - De politie hield 14 maart een snelheidscontrole op de Geesterweg. Van de 536 passanten reden er twintig te hard. De hoogste snelheid was 65 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Aanrijding
UITGEEST - Een aanrijding maandag 14 maart om 10.00 uur op de Provincialeweg. De bestuurder van een personenauto remde af, teneinde linksaf een oprit op te rijden. Een achteropkomende bestuurder zag dit te laat. Ondanks hard remmen reed deze tegen de achterzijde van zijn voorganger. Ook een derde personenauto kon het niet meer beremmen en kwam eveneens in aanrijding met de achterzijde van zijn voorganger. De drie bestuurders werden onderzocht door ambulancepersoneel. Er werd geen letsel geconstateerd. Eén auto werd weggetakeld door een bergingsbedrijf.

1000 leden voor Whatsapp Groepen Uitgeest

Vandaag is het 1000ste lid toegevoegd aan de BurgerAlert Whatsapp Groepen Uitgeest en is daarmee één van de grootste, dan wel grootste van Nederland.

De BurgerAlert Whatsapp groepen in Uitgeest zijn sinds maart 2014 actief in Uitgeest. Het doel van de Whatsapp groepen is met elkaar waakzaam te zijn in eigen omgeving en verdachte situaties met elkaar te delen zodat het dieven gilde minder kans krijgt om hun slag te slaan.

De Whatsapp groepen is een particulier initiatief maar heeft veel contact met de wijkagent van Uitgeest. Alle informatie die binnenkomt via de Whatsapp groepen wordt gedeeld met de wijkagent. Begin januari hadden de BurgerAlert Whatsapp Groepen een groot aandeel in de aanhouding van twee fietsendieven in Uitgeest. De twee werden op heterdaad betrapt en konden na informatie in de BurgerAlert Whatsapp Groepen aangehouden worden.

Er bestaat nu ook een zogenoemde HAUL groep. Hierin zijn de beheerders van de Whatsapp Groepen Heiloo, Akersloot, Uitgeest en Limmen vertegenwoordigd. Hierdoor kan informatie snel worden uitgewisseld als een verdacht persoon de gemeentegrens over gaat. Het gezamenlijk ledenaantal is meer dan 3000.

Aanmelden kan nog steeds via www.112-uitgeest.nl/burgeralert

5 / 16

Voor boeken naar het Leeslokaal

De naam van de 'Nieuwe Bieb' werd afgelopen zaterdag onthuld. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Uitgeesters kunnen voortaan voor het lenen van boeken in Uitgeest terecht bij het Leeslokaal. Dat is de naam van de wat in de volksmond steeds Nieuwe Bieb werd genoemd. Na het verdwijnen van de openbare bibliotheek uit het dorp stelde Stichting Bibliotheek Uitgeest alles in het werk om toch een leesvoorziening te behouden voor het dorp. En dat is gelukt. Afgelopen zaterdag werd in het oude politiebureau aan de Dokter Brugmanstraat het Leeslokaal onder grote belangstelling geopend. De nieuwe naam is bedacht door Ineke Los.

Wethouder Judy Kloosterman verrichtte samen met Wies de Wit, voorzitter van Stichting Bibliotheek Uitgeest, de openingshandelingen. Deze betroffen het onthullen van het logo aan de buitenmuur en het verwijderen van een lint. Na het openingswoord door Wies de Wit was het woord aan wethouder Kloosterman. Zij gaf aan dat Uitgeest trots kan en mag zijn op de oprichting van de nieuwe bibliotheek en kijkt terug op een tevreden inzet van de Uitgeester inwoners die bereid waren gehoor te geven aan de oproep tot het inzamelen van leesboeken. Na deze woorden van Kloosterman ontving Wies de Wit uit handen van de wethouder het boek De halfbroer van schrijfster Nicolien Mizee. Paulien van Tol overhandigde het kinderboek Pleuni en Pip met de titel Stoer.

Ruilsysteem
Na de officiële opening konden mensen zich inschrijven als Vriend van het Leeslokaal en dat werd dan ook meteen volop gedaan. Hiermee hoopt de bibliotheek geld binnen te halen om de boekencollectie aan te vullen. De collectie bestaat inmiddels uit ruim 12.000 (geschonken) boeken; romans, thrillers, kunstboeken, kinderboeken en nog veel meer. Ook is er een leuke kinderhoek en een leestafel. Onder het genot van een kopje koffie of thee kon men kennismaken met de organisatie, de wethouder en kinderboekenschrijfster Paulien van Tol. De vrijwilligers kregen na afloop een attentie voor hun verdiensten. Het lenen van een boek bij de bibliotheek is eenvoudig: je brengt een boek en neemt een boek mee. Het is dus een ruilsysteem. De bibliotheek is voor iedereen toegankelijk.

Jonas maakt beste profielwerkstuk voor Rijksmuseum

Foto: Cyriel van Kappel

UITGEEST/AMSTERDAM - Jonas van Kappel (17), die afgelopen week nog schitterde op de voorpagina van onze krant, staat nu weer in de spotlights. Zijn profielwerkstuk 'Van kunstgalerij tot kunstkathedraal: nationale kunstcollectie Rijksmuseum' won het Rijksmuseum Junior Fellowship. Dit is de prijs voor het beste profielwerkstuk met een link naar het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum organiseert deze wedstrijd jaarlijks samen met omroep NTR. Jonas maakte het werkstuk samen met zijn klasgenoot Anouk van Amsterdam, afkomstig uit Castricum. Beiden zitten in 6 VWO van het Bonhoeffer College in Castricum. Uit handen van staatssecretaris Sander Dekker kregen Anouk en Jonas allebei een studiebeurs van 1500 euro.

Anouk en Jonas deden onderzoek naar de wordingsgeschiedenis van het Rijksmuseum. Zij raadpleegden specialisten, schreven een onderzoeksverslag en maakten er een documentaire van. De jury van experts uit verschillende vakgebieden verkoos hun werkstuk unaniem tot het beste. Juryvoorzitter Ad van Liempt: "Met de keuze van het Rijksmuseum als onderwerp waren Anouk en Jonas verzekerd van een kritische blik van de jury, maar zij blonken uit met een glashelder betoog en een videoproductie van een verrassend hoog niveau." Van Liempt roemde namens de jury de hoge kwaliteit van de tien genomineerde profielwerkstukken en de grote creativiteit die de makers aan de dag hadden gelegd.

Belonen
Onderwijs is een belangrijke publieksgroep voor het Rijksmuseum. Jaarlijks brengen ruim 128.000 leerlingen een bezoek aan het Rijksmuseum. Met partner NTR, de omroep van Schooltv, wil het Rijksmuseum talentvolle VWO-leerlingen met belangstelling voor kunst, cultuur en wetenschap belonen. Hiertoe organiseren zij jaarlijks een profielwerkstukprijs onder de noemer Rijksmuseum Junior Fellowship. De inzenders van een profielwerkstuk met een link met het Rijksmuseum en zijn collectie dingen mee naar het Rijkmuseum Junior Fellowship. Het maakt niet uit welk profiel de scholieren volgen of over welk vak het gaat. Naast kunst of geschiedenis kan het werkstuk ook te maken hebben met met techniek, scheikunde of natuurkunde.

Onderzoeksprogramma
De schrijvers van de tien beste werkstukken winnen een vijfdaags onderzoeksprogramma in het Rijksmuseum. Van de NTR krijgen deze fellows een masterclass over het visualiseren van geschiedenisonderwerpen tot een lesvideo over de bloei van de Gouden eeuw. Aan de hand van hun profielwerkstuk stellen de deelnemers een eigen rondleiding door het museum samen. Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door het Bestuursfonds Hollandse Meesters / Rijksmuseum Fonds.

(Bronnen: Rijksmuseum.nl en NTR.nl)

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 23 maart: GEEN VIERING
Witte Donderdag 24 maart: 14.30 uur H. Eucharistieviering mmv Laus Deo; 19.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Sound of Life.
Goede Vrijdag 25 maart: 15.00 uur Kruisweg; 19.00 uur Kruisverering m.m.v. Laus Deo.
Stille Zaterdag 26 maart: 21.30 uur Paaswake m.m.v. De Cantorij.
Eerste paasdag 27 maart: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.
Tweede paasdag 28 maart: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. De Cantorij.

Protestantse gemeente Uitgeest - Akersloot

Witte Donderdag 24 maart, aanvangstijd nog niet bekend, kerk Krommeniedijk, voorganger: ds. N. Reijnders
Goede Vrijdag 25 maart aanvangstijd nog niet bekend, kerk Krommeniedijk, voorganger: ds. N. Reijnders
Paasnacht 26 maart aanvangstijd nog niet bekend, locatie kerk Krommeniedijk, voorganger: ds. N. Reijnders
Zondag 27 maart aanvang 10.00 uur, Dielofslaantje Akersloot, voorganger hr. B. van der Bent

Toptheater bij Kindervreugd

Alle acteurs speelden hun rol met verve.

UITGEEST - De leerlingen van Gerda Pie en Judith Noom verzorgden zaterdagmiddag en zaterdagavond een prachtig optreden in de zaal van speeltuinvereniging Kindervreugd. Vanaf oktober waren de jonge spelers onder leiding van Gerda en Judith aan het repeteren om het spannende stuk met als thema de moord op Winfred Gathy in te studeren. Een toerist die zich per ongeluk in een museum met wassen beelden had ingesloten, kreeg de schrik van haar leven toen de beelden tot leven kwamen. Langzaam maar zeker werd het mysterie ontrafeld. De beginnende acteurs waren best zenuwachtig maar gelukkig verliepen de voorstellingen succesvol en wist iedereen zijn tekst te onthouden en op het goede moment uit te spreken.

Paaseditie superzaterdag afsluiting winterseizoen Kindervreugd

Verkleed komen naar de Superzaterdag bij Kindervreugd mag. En het leukste is dan natuurlijk als paashaas, want het is bijna Pasen!

UITGEEST - Het winteractiviteitenseizoen van speeltuinvereniging Kindervreugd wordt 26 maart groots afgesloten met een speciale Superzaterdag. Liefst drie leuke activiteiten staan tijdens deze paaseditie van dit evenement op het programma. Om 10.00 uur begint men in het clubgebouw aan de Middelweg 108-110 met het beschilderen van eieren. Daarna volgen nog een paasbingo en een paashazendisco. Tussendoor wordt er een lekkere paaslunch geserveerd.

Al jaren is het eieren schilderen een traditie bij de vereniging. De mooiste creaties worden gemaakt. Belangrijk is dat de kinderen hiervoor drie hardgekookte eieren meenemen naar de speeltuin. Rond een uur of elf worden de briefjes en balletjes tevoorschijn gehaald en zijn er leuke prijzen te winnen tijdens de paasbingo. Ondertussen bereiden de vrijwilligers achter de schermen een lekkere lunch voor. Na het eten starten de dj's rond 13.00 uur met een te gekke paashazendisco. Samen met de lichteffecten, bellenblaas, rookmachines en lasers maken zij er weer een geweldig feest van. Tijdens de disco wordt er ook een speciale ei-dols talentenjacht georganiseerd. Alle kinderen die het leuk vinden om te playbacken, te zingen of om een dansje te doen, zijn hierbij van harte welkom. Alleen of in een groepje, alles mag! Gedurende de dag kunnen zij hun act invullen op de deelnemerslijst. Uiteraard ligt er voor de winnaar(s) een mooie prijs klaar!

Inschrijven
Kinderen die het leuk vinden om bij deze speciale Superzaterdag aanwezig te zijn moeten vooraf worden opgegeven. Dit kan via www.inschrijven.speeltuinuitgeest.nl. Aanmelden is mogelijk tot donderdag 24 maart 17.00 uur. Kun je niet bij alle activiteiten zijn? Dat is niet erg. Het is uiteraard ook mogelijk om later aan te schuiven. Geeft dit dan even aan bij het inschrijven. Voor wie niet kan wachten tot zaterdag is er vandaag, woensdag 23 maart, alvast een workshop palmpaasstokken maken. Deze begint om 14.00 uur en om ongeveer 16.00 uur is het weer afgelopen. Voor versiering wordt gezorgd, maar mocht je zelf iets leuks hebben, dan mag je dat natuurlijk meenemen. Ook moet iedereen zelf zorgen voor een houten kruis. Leden van de vereniging kunnen gratis deelnemen, aan niet-leden wordt een kleine bijdrage gevraagd. Begeleiding door een volwassene is verplicht voor kinderen van vier tot en met zes jaar. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin: www.speeltuinuitgeest.nl.

Slijterij Vreeburg 2.0

Teun van der Kuil is het gezicht van Vreeburg 2.0. Foto: Myrke van der Does

Slijterij Vreeburg 2.0, Prinses Beatrixlaan 25, Uitgeest. T: 0251-­-320000. www.vreeburgs.nl

UITGEEST - De slijterij voor het dorp behouden, dat is wat Teun van der Kuil wil. De wijnhandelaar hoorde dat het niet goed ging met de drankenwinkel en spande zich in om de slijterij nieuw leven in te blazen. Vreeburg 2.0 werd geboren.

Met een drankengroothandel en een wijnhandel is Van der Kuil een levende drankenencyclopedie. Van bier tot buitenlands gedestilleerd, van wijn tot Uitgeester kruidenbitter; hij kan er alles over vertellen. En dat doet hij dan ook met veel plezier. Want het contact met de klant vindt hij het allerleukste dat er is. "Klanten die op een feestje een bepaald drankje hebben gedronken en daarvan de naam niet meer weten bijvoorbeeld. Die komen dan bij mij en dat weet ik precies wat ze bedoelen. Geweldig vind ik dat. Of het vinden van een passend geschenk. Drank is emotie, achter elke fles die iemand koopt zit een mooi verhaal." Van der Kuil kent Vreeburg al jaren. Toen hij vernam dat de zaak in zwaar weer verkeerde, besloot hij de winkel over te nemen. "Uitgeest is een prachtig dorp", aldus Van der Kuil, die ook nog een zaak heeft in Schagen. "Het heeft dezelfde populatie als Schagen: nuchter, gezellig en iedereen kent elkaar. Een slijterij mag hier niet ontbreken."

Restyle
En zo toog hij aan de slag om van Vreeburg weer een goedlopende zaak te maken. De winkel werd gerestyled en oogt nu ruimer en overzichtelijker. Ook het assortiment is uitgebreid. Zo is er een enorme collectie bieren, wijnen, maar ook whisky's en likeuren. En cadeaupakketten. "We hebben het niet, kennen we niet", zegt Van der Kuil stellig. "Als iets niet in de winkel staat, kunnen we het altijd bestellen." Qua prijs doet Vreeburg 2.0 niet onder voor een webwinkel. De slijterij werkt met een vast lageprijzensysteem, met al groot verschil dat je bij Vreeburg 2.0 wel kunt rekenen op die persoonlijke aandacht en kundig advies.
Naast de verkoop van drank organiseert Vreeburg 2.0 ook regelmatig proeverijen, zoals onlangs nog een whiskyproeverij. En de verhuur is gebleven, al is het niet meer zo uitgebreid. Van der Kuil: "Voor een bierpomp, statafels of stoelen kan men nog steeds bij ons terecht."

Passie
Passie voor het product, daar draait het om. En dat zit bij Van der Kuil wel goed. De kersverse eigenaar brengt zijn passie graag over op zijn nieuwe klantenschare én zijn medewerkers. "Het merendeel van de mensen is gebleven, dat is fijn. Tenslotte kennen zij de Uitgeester klanten als geen ander." Een oud team in een nieuw jasje, het jasje van Vreeburg 2.0. Met Teun van der Kuil als gezicht van de zaak, want hoewel hij het met al zijn bezigheden behoorlijk druk heeft, probeert hij zoveel mogelijk zelf in beide zaken aanwezig te zijn. Dan doet hij wat hij het liefste doet: mensen helpen in een winkel waar service, kwaliteit en aandacht nog écht voorop staan.

Start zwemseizoen 2016 Paaseieren zoeken bij De Zien!

De paashaas verstopt ook dit jaar weer eieren op het terrein van zwembad De Zien.

UITGEEST - Zwembad De Zien gaat eind april weer open. Vanaf het paasweekend is het mogelijk om je abonnement aan te schaffen en je aan te melden voor de zwemlessen. De feestelijke aftrap hiervoor is op zaterdag 26 maart. Dan kan de basisschooljeugd ook dit jaar weer paaseieren komen zoeken bij De Zien. Er liggen honderden kleine en grote chocolade-eieren op het terrein. Wie een groot ei vindt maakt kans op de hoofdprijs: een abonnement voor het nieuwe zwemseizoen. De jongste kinderen kunnen hun eigen eieren zoeken op een afgezet deel van het grasveld. Om 15.30 uur is er een korte uitleg van de spelregels, daarna mag er gezocht worden. Tot dan!

Twee nieuwe leden

Maandag 14 maart was de eerste officiële vergadering van de twee nieuwe leden Eline Vonk en Gijs de Koning. Daarbij waren deze vergadering aanwezig wethouder Tromp, wethouder Kloosterman en de griffier van de gemeente Uitgeest mevrouw Slijkerman. Tijdens de vergadering hebben wij het met de wethouders gehad over onderwijs in de toekomst. Wij hebben het gehad over een integraal kindcentrum en over de invulling van een schoolgebouw. Een aantal leden uit de Jeugd- en Jongerenraad hebben een connectie met onderwijs of werken met kinderen. Hierdoor kon er goed antwoord gegeven worden op de vragen van de wethouders en werden er ook vragen aan de wethouders gesteld over de precieze bedoeling die zij op dit moment voor ogen hebben.
Twee nieuwe leden en jammer genoeg is Killian Popken afgetreden, dus tijd voor een uitje! We zijn met elkaar vorige week naar Save Amsterdam geweest. We wilden graag iets doen waarbij we veel moeten samenwerken. De 'escape room' leek ons het ideale spel. Hierbij heb je een uur de tijd om met elkaar uit de 'escape room' te komen. Het was dus vooral heel veel samenwerken en we hebben veel gelachen om de dingen die er om je heen gebeurde. Het is ons gelukt in 56 minuten!

Anne Jansen
Lid Jeugd- en Jongerenraad

64ste editie Bloemendagen van 30 april tot 5 mei

De Bloemendagen in Limmen zijn het ultieme voorjaarsuitje.

LIMMEN - Met het verstrijken van de donkere en gure februarimaand en de voorjaarsvakantie alweer achter ons, staan er deze tijd van het jaar bij veel mensen heerlijk geurende hyacinten op tafel. Lekker hè, de geur van deze prachtige voorjaarsbloem? Velen mijmeren tijdens deze dagen over het feit dat over twee maanden de bollenvelden alweer in volle bloei staan. Daarom kondigt Stichting Bloemendagen Limmen met trots aan dat iedereen kan zich nu alweer kan verheugen op de 64ste kleurrijke editie van de Bloemendagen!

Zaterdag 30 april is de eerste dag van de Bloemendagen in 2016, dit jaar met een ver van tevoren vastgestelde datum. Een vaststaande datum is noodzakelijk om dit jaar nóg grootser en feestelijker te kunnen uitpakken tijdens de Bloemendagen. Hiervoor worden al afspraken gemaakt met verschillende exploitanten, deelnemers en de Limmer ondernemers. De Bloemendagen van vorig jaar waren dankzij het enthousiasme van de vele deelnemers, de prachtige werkstukken en de reacties van de bezoekers een doorslaand succes. Stichting Bloemendagen Limmen verwacht - in navolging op onder andere de prachtig versierde brug bij het Stet – dit jaar nog meer kunstzinnig versierde objecten, werkstukken, bloemsierkunst en mozaïeken in ons mooie Limmen te kunnen tonen. De plannen voor de mozaïeken liggen alweer klaar!

Doe jij dit jaar ook (weer) mee? Je bent meer dan welkom! Liever iets rustiger beginnen of eerst de sfeer proeven? Meld je dan aan bij een van de prikploegen of als vrijwilliger bij de organisatie voor de zeer welkome hand- en spandiensten. Inschrijven is nu al mogelijk via: info@bloemendagenlimmen.nl.

Stichting Bloemendagen Limmen wenst alle prikploegen, (bloem)kunstenaars, overige deelnemers, sponsors, kwekers, ondernemers, vrijwilligers en natuurlijk de bezoekers kleurrijke, inspirerende, geurige en natuurlijk hele gezellige Bloemendagen toe!

Beleef de lente bij Lekker aan de Haven

Op het terras van Lekker aan de Haven heeft u een prachtig uitzicht en geniet u van de zon én heerlijke gerechten.

Aan het Uitgeestermeer ligt petit café Lekker aan de Haven. Hét rustpunt voor wandelaars, fietsers en andere recreanten. Honden zijn ook van harte welkom! Op het grote, zonnige terras geniet u van een kop koffie, versgebakken appeltaart en andere seizoensgebonden lekkernijen. Denk aan de wisselende daghap, die ook afgehaald kan worden. Het VVV-agentschap geeft informatie over de omgeving en leuke activiteiten. Bij het openbaar toiletgebouw kunt u zich onderweg opfrissen. Zo bent u van alle gemakken voorzien!

Het aantrekkelijke petit café en bijbehorende terras kunnen worden gehuurd voor feesten en partijen. Eigenaar Mike Hopman verzorgt catering op maat: bij Lekker aan de Haven of bij u thuisbezorgd. De lente laat voorzichtig haar eerste zonnestralen zien, dus kom gerust langs bij Lekker aan de Haven!

Kijk voor meer informatie op www.lekkeraandehaven.nl of bel Mike direct via tel. 06-21291015.

Winkelier aan het Woord

Het is voorjaar bij Volle Vazen! Foto: Aangeleverd

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Lenie Verver van Bloembinderij Volle Vazen.

"Het is voorjaar bij Volle Vazen! We kunnen weer lekker los met de kippen, eitjes en de veertjes, want het is bijna Pasen. Alles maken wij zelf. Bolletjes en bloemen verwerken we in een leuk stukje of mooie krans. Een vrolijke paastafel creëer je al snel met een paar bloemen. Kleine vaasjes met voorjaarsbloemen, zoals een ranonkel, anemoon, tulp en hyacint, doen het leuk bij de paasbrunch. Het mag dit jaar zo kleurrijk mogelijk, dus leef u uit! Iedere bloem heeft zijn eigen schoonheid. Door deze tot zijn recht te laten komen schik je een paar bloemen los en nonchalant in de vaas. Bij ons koopt u alle bloemen per stuk! Ideaal dus voor uw vaasjes die een enkel bloemetje nodig hebben. Geen groene vingers? Kom gerust langs met uw vaas(jes) dan vullen wij deze graag voor u. Het is immers voor ons een mooie uitdaging om iets te maken wat bij u past! Sinds een aantal maanden verkopen wij het glaswerk van Fidrio. Deze hebben wij in verschillende modellen en kleuren. Iedere vaas is uniek omdat het echt handwerk is! Wij kijken ook erg uit naar de zomerbloemen met veel aanbod in soorten en kleuren. Dan kunnen we weer los gaan met de bontgekleurde veldboeketten, wat nu echt dé trend is. Seizoensgebonden organiseren wij ook workshops. U kunt zichzelf met een groepje van maximaal 10 pers inschrijven of wij stellen datums voor waar u zich individueel kunt inschrijven. Kijk daarvoor op onze site en tevens webshop www.bloembinderijvollevazen.nl of kom gezellig in onze winkel aan de Middelweg 86 in Uitgeest."

Kennismaken met de kanosport

Kanovaren is gemakkelijk te leren, niet duur en heerlijk ontspannend.

(advertorial)

Kanovaren is pure, recreatieve watersport. Gemakkelijk te leren, niet duur en heerlijk ontspannend. De ideale sport voor ons waterrijke land en met een kano kom je op de mooiste plekjes, ook die waar andere watersporters niet kunnen komen. Kanovereniging Uitgeest heeft ongeveer honderd leden en is gehuisvest in een historisch gebouw aan de Meldijk. Vanuit ons clubhuis zit je binnen enkele minuten op het mooie Uitgeestermeer, een droomlocatie! Wil je meer spanning? Er is een groep zeekanoërs en we gaan regelmatig lekker stoeien in de branding bij Bakkum. Bovendien worden er jaarlijks vele tochten en tochtjes georganiseerd. En je hoeft niet eens zelf een kano te bezitten want je kunt gebruikmaken van onze uitstekende clubboten.

Vrijblijvend meevaren? Dat kan altijd, neem gewoon eens contact op, of meld je aan voor een van onze instapavonden (18 en 25 mei). Of kom langs op een woensdagavond in onze gezellige kantine. Voor meer informatie, kijk op www.kanovereniging-uitgeest.nl, op Facebook of bel Theo Koning: 06-46192640.

Weidevogels zijn begonnen met nestelen, wandelroutes aangepast

De grutto is een van de weidevogels die hier nestelt.

In verband met het broedseizoen van de weidevogels zijn tot en met 1 juli enkele wandelroutes van het Noord-Hollandpad aangepast. Om vogels de gelegenheid te geven ongestoord hun eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen zijn er alternatieve routes gemaakt. De routes zijn in het veld aangegeven en ook te vinden op de website van het Noord-Hollandpad.

Weidevogels zijn beschermde vogels die steeds zeldzamer worden in Nederland. Weidevogels verblijven bij voorkeur in open weidegebieden, daardoor zijn de legsels extra kwetsbaar. Landschap Noord-Holland is nauw betrokken bij het beschermen van weidevogels. In opdracht van de provincie wordt het onderhoud en beheer van het Noord-Hollandpad uitgevoerd door Recreatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland. Op de website www.noordhollandpad.nl vindt u alle informatie over wandelen op het Noord-Hollandpad. Of kijk voor meer informatie op www.recreatienoordholland.nl.

De leukste paas- en voorjaarsuitjes!

Ook voor kinderen is er van alles te beleven in het informatiecentrum Kust.

Nog geen plannen voor dit paasweekend? Er zijn genoeg leuke dingen te doen. Soms moet je er iets verder voor rijden, maar een bezoekje is zeker de moeite waard.

Zandschilderen
Op Tweede Paasdag is er van alles te beleven in en rond het informatiecentrum Kust in Petten. Iedereen is op maandag 28 maart welkom voor een gratis bezoek aan de vernieuwde tentoonstelling over de kustversterking. Speciaal voor de kinderen zijn er deze dag tussen 10.00 en 16.00 uur leuke extra activiteiten.

Heeft u het nieuwe strand tussen Camperduin en Petten al bezocht? U weet niet wat u ziet! Want de afgelopen jaren is de kust daar versterkt met 35 miljoen kuub zand. Noord-Holland is er 400 voetbalvelden groter door geworden. Ook zijn er fiets- en wandelpaden aangelegd en kunt u van het uitzicht genieten op een nieuw panoramaduin. De kust is veilig en mooi geworden! Een bezoek aan dit nieuwste stukje Nederland is de moeite waard. En in het informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee, vertelt men u er graag meer over. Op deze dag is het extra leuk want dan zijn er voor kinderen extra activiteiten: maak een tekening met gekleurd zand of ga op onderzoek uit op de nieuwe duinen en het strand. Het informatiecentrum Kust ligt aan de Strandweg 4, 1755 LA Petten. Behalve op deze Tweede Paasdag bent u vanaf 1 april van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom. De toegang is gratis. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak. Meer informatie: www.hhnk.nl/zandtegenzee.

Op tweede paasdag kan iedereen van acht jaar en ouder mee op paddenexcursie bij De Hoep.

Paas- en haaskennis
In en om bezoekerscentrum De Hoep in Castricum kunt u uw paas- en haaskennis toetsen aan de hand van een speurtocht door de Hoeptuin. Bij de balie van het bezoekerscentrum kunt u op eerste en tweede paasdag voor € 1,- een speurtocht ophalen. Na het speuren krijgt u een kleine paasverrassing. Iedereen ouder dan acht jaar kan op tweede paasdag om 9.00 uur mee op paddenexcursie. Paddendeskundige Thea Spruijt geeft antwoord op alle vragen over de paddentrek. Na afloop van de excursie is er in de filmzaal een film te zien over deze jaarlijkse trek van padden en kikkers naar het water. Natuurlijk neemt u gelijk even een kijkje bij de wisseltentoonstelling over Nederland waterland. De vaste tentoonstelling over het drinkwaterzuiveringsproces slaat u natuurlijk ook niet over. Tot slot nog even een frisse neus halen in het prachtige duingebied of een mooie hut bouwen in het speelbos en daarna heerlijk rozig naar huis. Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten op www.pwn.nl/eropuit.

Kaasmarkt
Op 25 maart start het kaasmarktseizoen in Alkmaar. Elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur wordt op het Waagplein ruim 30.000 kilo kaas op traditionele wijze verhandeld. Nieuw dit jaar is de verlenging van het seizoen tot eind september. Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt wordt al sinds 1593 op dezelfde traditionele wijze georganiseerd. Jaarlijks komen ruim honderdduizend mensen van over de hele wereld naar Alkmaar om dit unieke evenement van dichtbij te bekijken en Alkmaar werkt er hard aan het bezoekersaantal verder te verhogen. De winnares van The Voice of Holland Maan, opent op vrijdag 25 maart het kaasmarktseizoen 2016 en daarmee tevens de eerste Alkmaarse kaasmarkt van dit jaar. Ze doet dit op traditionele wijze door om klokslag 10.00 uur de bel te luiden, hét teken dat het kaasmarktseizoen kan beginnen. De in Bergen woonachtige Maan de Steenwinkel is erg creatief. Muziek is haar grote passie, ze zingt, danst speelt piano en toneel. Na het gymnasium heeft ze een tussenjaar genomen om zich volledig op de muziek te storten. En niet zonder succes. Eind januari won ze de zesde editie van The Voice of Holland. "Voldoende aanleiding om Maan de eer te gunnen het kaasmarktseizoen 2016 officieel te laten openen. Op haar zijn we ook in Alkmaar oprecht trots! De enthousiaste reactie van Maan op de uitnodiging laat zien dat de kaasmarkt ook voor jongeren aantrekkelijk is om te bezoeken", aldus de wethouder 'kaas', Victor Kloos (OPA).

Mini make-over met kleuren

Ben jij helemaal klaar met de uitstraling van je woonkamer, of gewoon toe aan iets nieuws? Dan is het tijd voor een mini make-over. Spannend... want loopt het wel goed af? Budgetverf geeft graag passend advies. Hier alvast enkele tips:

- Kies warme tinten om rust en warmte te creëren;
- Ben je op zoek naar meer vrolijkheid in je interieur, ga dan voor de fellere kleuren;
- Nieuw huis? Dan kun je helemaal losgaan! Om je bestaande woning nieuw leven in te blazen is het wellicht handig een kleur te kiezen die ook al in je accessoires voorkomt, of die in ieder geval goed matcht met al bestaande kleuren in je woning;
- Vergeet niet dat kleuren op een muur vaak donkerder uitvallen dan op een kleurenstaal, kies dus liever een tintje lichter;
- Met de aanschaf van verse bloemen, een paar nieuwe kussens en waxines is jouw mini make-over compleet, et voilà: welcome to your new home!

Tip: kies je kleur en verf via de kleur- en verfkiezer op www.budgetverf.nl. Veel succes en plezier!

Henk Verdonk juinior blijft op stoom

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior is donderdagavond na de wekelijkse wedstrijd op sportcomplex De Cloppenburgh om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup andermaal tot winnaar uitgeroepen. Het was geen verrassing dat Henk Verdonk junior er als een raket vandoor ging en de rest het nakijken had. Geen moment is Verdonk junior in gevaar geweest en hoefde hij bang te zijn dat iemand hem van zijn troon stootte. In hoog tempo stoomde Verdonk junior zodoende naar zijn zoveelste overwinning. Achter de uiteindelijke winnaar ging het er fel aan toe tussen Wilfred Knegt, Henk Louwe en de jongste van de Verdonken, Wim. Wilfred Knegt kon zich definitief losmaken van deze strijd en een zekere tweede plaats pakken. Spannend bleef het tot het eind om plek drie en vier tussen Wim Verdonk en Henk Louwe, waarvan Verdonk verdienstelijk het podium compleet maakte.

Uitslag:

1. Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee)
2. Wilfred Knegt (Uitgeest)
3. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef)
4. Henk Louwe (Alkmaar)
5. Henk-Jan Verdonk junior (Egmond aan de Hoef)

Jack van Gelder vanavond bij Meervogels

Jack van Gelder.

AKERSLOOT - Presentator en entertainer Jack van Gelder komt woensdag 23 maart naar voetbalvereniging Meervogels`31 om de jaarlijkse sponsoravond op te luisteren. Nadat Jack eerder om medische redenen moest afzeggen is het ook nu weer gelukt om Van Gelder naar Akersloot te halen. Hij zal oud-Meervogels jeugdspelers Ben en Daan Rienstra interviewen.

Deze bijzondere avond is mede te danken is aan een bod op een spreekbeurt van Jack van Gelder door de M-Side-supportersvereniging tijdens 3FM Serious Request 2014 in Haarlem. Jack van Gelder is vooral bekend als sportverslaggever, voor het eerst bij de Olympische Spelen van Montreal, en geroemd om zijn enthousiaste commentaar. Een bekend voorbeeld is de wedstrijd Argentinië - Nederland tijdens het WK in 1998, waar hij het uitschreeuwde van vreugde toen Dennis Bergkamp het halvefinaledoelpunt scoorde.

Ben Rienstra is na een aantal mooie jaren bij Heracles en PEC Zwolle sinds deze zomer een vaste kracht binnen de hoofdmacht van AZ. Jack van Gelder zal hem vragen over hoe zo`n transfer nu in zijn werk gaat en wat zijn gezin ervan vindt dat hij weer zo dicht bij zijn geboortegrond kan spelen. En ook op de carrière van Daan Rienstra zal nader ingegaan worden. Hoe is het nu hij, na zijn opleiding bij onder andere de jeugd van Ajax en Feyenoord, zijn professionele plek heeft gevonden bij eerst Heracles en nu RKC. En natuurlijk wil men weten hoe dat voelt als rechtgeaarde Akersloter tussen de Brabantse Geel-Blauwen.

Meervogels organiseert deze avond om haar sponsoren en trouwe M-Side-supporters te bedanken voor hun gewaardeerde financiële, organisatorische en sportieve ondersteuning. Na de presentatie van Jack is er ruimschoots gelegenheid om tijdens een informele borrel te netwerken. Vanaf 20.00 uur is de kantine open en het officiële programma start om 20.30 uur.

Superieure uitslagen voor Tafeltennisvereniging Uitgeest

Invaller Thom van Son leverde een knappe prestatie voor TTV Uitgeest.

UITGEEST - Tafeltennisvereniging Uitgeest speelde maandag 14 maart drie thuiswedstrijden. Team 2 moest tegen Het Noothweer 14 uit Purmerend. Team 2, momenteel op plek 1 gevolgd met twee punten verschil door Purmerend, speelde weliswaar met een invaller (Thom van Son, zie foto), maar dat mocht de strijdlust niet drukken. Vooral een prestatie voor Thom die eerst nog dacht dat de plastic bal minder voordeel voor zijn spel zou betekenen. Hij troefde met de hoogste concentratie al zijn tegenstanders af. Patrick Rasch en Billy Fatels overtuigden in hun enkels en vooral in de dubbel waar ze in de eerste game 2-8 achter kwamen te staan en deze toch met 12-10 wisten te winnen. Uitgeest boekte de best haalbare uitslag bij deze thuiswedstrijd: 10-0 voor Team 2.
Team 1 was bijna net zo goed. Tegenstander was US 10 uit Amsterdam. Alleen Viktor Tchernov, het Russische sidespin-kanon, was de tegenstander vriendelijk gezind en offerde een punt op. Voor de rest gingen alle punten met dank aan Viktor, Henk Spoelstra en Martin van Veen naar Uitgeest 1. De einduitslag: 9-1.
Team 3 speelde tegen Castricum 1. Dennis Janssen was weer eens de topspeler in het team en wist twee enkels te winnen. Nico Baltus is een van de beste dubbelspelers en zelden gaat een dubbel verloren. Ook deze keer wist hij samen met Dennis met gemak dat puntje binnen te halen. Jelle van Werkhoven verloor zijn eerste partij op het nippertje en won alleen zijn laatste enkel. Uitgeest 3 verloor met 4-6.
Team 4 had een thuiswedstrijd op donderdag 17 maart tegen Rijsenhout 3. Rijsenhout kwam maar met twee tegenstanders opdagen wat gelijk in drie punten voor Uitgeest resulteerde. Erik van Breukelen wist zijn twee enkels beide malen in vier games te winnen. Samen met Eugenie wist hij de dubbel glorieus te winnen. Marijn van Kampen heeft dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en ook deze avond bracht hier geen verandering in. Uitgeest 4 had ook een monsterzege van 8-2 te pakken.

Aanvallen, verdedigen, aanvallen....

De F-jes van korfbalvereniging Stormvogels speelden dit weekend voor het eerst een echte wedstrijd.

UITGEEST - Korfbalvereniging Stormvogels organiseerde afgelopen zaterdag een minidriekamp voor de F-jeugd in samenwerking met buurtverenigingen Koog Zaandijk (KZ) en Helios uit Castricum. Vol enthousiasme konden deze jonge leden hun energie kwijt in wedstrijdverband. Het spelplezier spatte er aan alle kanten vanaf. De Uitgeester F-ploeg was nog niet ingeschreven voor de competitie en speelde dit weekend voor het eerst echte wedstrijden. En hoe! Aanvallen, verdedigen, het steeds maar omschakelen ging hen allen goed af. Het toegestroomde publiek kon regelmatig juichen, hetgeen de kinderen ook weer opzweepte. Al met al een succesvolle ochtend die zeker voor herhaling vatbaar is. Mocht u ook belangstelling hebben voor de korfbalsport, danwel uw kind dan kunt u gerust contact opnemen via e-mail en informeren naar de mogelijkheden: stormvogels.uitgeest@knkv.nl. Ook voor de allerkleinsten biedt Stormvogels gelegenheid om spelenderwijs kennis te maken met de sport, de zogenaamde Kangoeroeclub. Vrijblijvend een aantal keer meetrainen is zeker mogelijk.

Nieuws van de Bridgeclub

UITGEEST - De A-lijn van de bridgeclub had nog enigszins last van de naweeën van ruitenboer. De verdelingen waren wild, de renonces óf juist 7- of 8-kaarten vlogen je om de oren en dat resulteerde natuurlijk in een parcours met voetangels en klemmen. En net als vorige week was dat een kolfje naar de hand van Carien en Jaap Willemse. Stiekem verdenk ik ze ervan dat ze afgelopen week hebben geoefend met hun fietsen met vierkante wielen, sterker nog, het zou ook nog wel eens een tandem met vierkante wielen kunnen zijn geweest. Want, met grote overmacht - 66% waar nr. 2 Cas van Andel-Tineke Ligthart 56% scoorden - werd de eerste plaats bereikt. En hun voorsprong in de laatste set is voor het kampioenschap meer dan relevant. Laten we even duidelijk maken hoe de stand van zaken is wat betreft het kampioenschap. HaPa staat er op papier het beste voor (HaPa = Hans en Paul Wijte). Als zij in deze set 1, 2, 3, of 4 worden, zijn zij kampioen op basis van de plaatspunten die zijn vergaard in deze en voorgaande sets. Maar als zij 5e of lager eindigen in deze set (zij staan nu 10e!) dan hebben Klaas de Groot-Peter Kossen en/of Carien en Jaap de beste papieren, vermits ze de set wél winnen. Carien en Jaap zijn wat dat betreft goed op weg, zij staan na twee zittingen gemiddeld op 66% en die voorsprong is schier onoverbrugbaar. Maar laten we de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. Klaas en Peter hebben al eens eerder met het bijltje gehakt (of ze beren hebben geschoten weet ik niet) en ook HaPa zitten niet bij de pakken neer. Afijn, we steken hoe dan ook een kaarsje op. Voor wie? Dat mag duidelijk zijn. Hieronder ziet u de beste drie van iedere lijn.

A-lijn: 1 Carien Willemse-Jaap Willemse 66,32% 2 Cas van Andel-Tineke Ligthart 56,25% 3 Nellie Modderman-Ans Stephan 54,51%;
B-lijn: 1 Ineke Los-Marjan de Gilde 60,76% 2 Corrie Nijsen-Jac Sintenie 59,03% 3 Gré Appelman-Tineke van Sambeek 56,25%;
C-lijn: 1 Milja van den Booren-Jeanne Admiraal 62,60% 2 Riet Balster-Evert Rozemeijer 56,67% 3 Nelleke van de Kraats-Joke Mooy 55,31%;
D-lijn: 1 Jan van den Booren-Eddy Jansen 61,98% 2 Marianne de Groot-Hans Kollerie 59,90% 3 Margriet de Beurs-Tineke Eijking 59,38%;
E-lijn: 1 Alyne Dumas-Han Dumas 62,50% 2 Anneke Pel-Karel Romkes 55,21% 3/4 Gré Krom-Ank Kager 51,56% 3/4 Wil van der Pol-Ank van der Eng 51,56%.

Akersloot en omgeving mountainbikeparcours rijker

Met het luiden van de bel werd het nieuwe mountainbikeparcours in Akersloot officieel geopend.

AKERSLOOT - Onder grote belangstelling heeft wethouder Leo van Schoonhoven van de gemeente Castricum zaterdagmorgen het mountainbikeparcours in Akersloot van de stichting Kids and Parents Bikeschool (KPB) officieel geopend door het luiden van de bel. Voorafgaand aan dit luiden mocht Leo van Schoonhoven samen met de talrijk opgekomen mountainbikejeugd op een voor hem zowel aangepast parcours als fiets met zijwieltjes een rondje fietsen. In zijn daaropvolgende speech ging hij in op de totstandkoming van dit prachtige en veilige parcours op sportcomplex De Cloppenburgh. Op dit complex hebben nu naast de KPB ook als vanouds de voetbalvereniging Meervogels '31, actief vertegenwoordigd door voorzitter Rob Kooijman, en de Akersloter Marathonclub (AMAK), voorzitter Piet van der Molen (verhinderd in verband met de 30 kilometer van Zandvoort) hun thuishonk. Verder benoemde Leo van Schoonhoven de op de meeste vlakken goede samenwerking met de gemeente bij de realisatie. Ook in het door de gemeente Castricum zo geprezen particulier initiatief kregen de mensen van de KPB een pluim. Bovendien kreeg het naar de toekomst gerichte sportbeleid tot het komen van een omnisportgebeuren de aandacht. Nadat Leo van Schoonhoven persoonlijk de vertegenwoordigers van de Kids en de Parents uit de aanwezigen had gekozen om hem bij de staan bij de officiële handeling, werd overgegaan tot het hoogtepunt: het gezamenlijk luiden van de bel als teken van een nieuw sportief gebeuren en een verrijking voor Akersloot en de verre omgeving. Met een gezellige gesponsorde nazit werd de ceremonie afgesloten.

Geslaagde onderlinge wedstrijden Unitas

UITGEEST - De jaarlijkse onderlinge wedstrijden bij turnvereniging Unitas die afgelopen zaterdag gehouden werden, waren een groot succes, mede dankzij de medewerking van veel vrijwilligers en sponsoren. Dit jaar was er wederom een loterij en van veel winkeliers ontving de vereniging prachtige prijzen. Via deze weg bedankt Unitas alle winkeliers en ondernemers die hebben bijgedragen aan het succes van de onderlinge wedstrijden. Om 9.30 uur begonnen de selectieturnsters met hun wedstrijd en alle turnsters hebben mooie oefeningen laten zien. Voor de prijsuitreiking werd er door de selectie nog een demonstratie gegeven, wat er erg leuk uitzag. Na de prijsuitreiking was het de beurt aan jong talent en recreatiemeisjes om te laten zien waar ze het hele jaar zo hard voor hebben getraind. Er was heel veel publiek aanwezig, want de tribune zat helemaal vol met papa's, mama's, opa's, oma's, familie en vrienden. Iedereen ging tevreden naar huis. Het was een geslaagde dag met allemaal leuke wedstrijden.

Uitslagen:

Junioren/Senioren
1. Adaja Plinck
2. Annemarie den Boer
3. Evelien Schouten

Jeugd
1. Sarah Dumpelmann
2. Kim Schelvis
3. Jamie Beentjes

Instap/Pupillen
1. Iris de Ruijter
2. Puck Hessels
3. Marit Mulder/Dena Hourik

Pupillen 2
1. Silvia Berkhout
2. Linda den Boer
3. Zoë Guit

Pupillen 1
1. Sophie
2. Gwen de Swart
3. Julia de Wildt

Vrijdagmiddag
1. Roos Frantsen; Anouk Valkering; Marieke Nolten; Britt van Coezand; Liv Beentjes
2. Isa Groen en Pien Scholten; Quinty Verhagen; Isabel Carvalheira; Celine Leyen
3. Norah Renken; Lois Oudejans

Jong Talent
1. Pip Loose; Tamar Nijsen
2. Zaliwe Dekker-Mhango; Danique van de Vlugt
3. Pip Kraaij; Madelief Dijkstra

Maandagmiddag
1. Joy Ranzijn; Elena Bruschweile; Roos Funcke; Tessa Buscop
2. Lotte Dijkstra; Amy Kalfsvel; Robin van Baaren; Fien v.d. Vlugt
3. Tess Szabo; Nikki Severijnse; Maud v. Olphen; Emma v. Geenen; Duna Cleer

Acht seconden om raak te schieten

Wie wint er, de aanvalster of de keeper? Dat is de vraag bij een shoot-out.

UITGEEST - Met een prachtig voorjaarszonnetje was het donderdagmiddag heerlijk weer om op het hockeyveld te staan. Dat kwam goed uit want veel jeugdige hockeyers hadden zich deze middag verzameld voor de clubkampioenschappen shoot-out bij MCHU. Bij een shoot-out start de hockeyspeler met bal recht tegenover het doel op de 23-meterlijn. Hij krijgt dan acht seconden de tijd om met de bal de cirkel in te gaan, de keeper te passeren en te scoren. Zowel keepers als spelers tot zeventien jaar konden zich voor de competitie inschrijven en daar was goed gehoor aangegeven. Het werd voor de toeschouwers een aantrekkelijk schouwspel; er bleken behoorlijk wat uitstekende doelverdedigers en aanvallers aanwezig te zijn. Na een spannende strijd hebbende volgende talenten zich gekwalificeerd voor de districtkampioenschappen:? Lars de Boer (keeper)?, Isa Goedkoop (keepster)?, Rosanne Beentjes?, Meike van Dijck?, Jord Roest? en Daan Loose.

Weekbericht De Sjoelschijf

UITGEEST - De bekercompetitie is elf ronden oud. Dennis Swart 91 punten, Gerrit Spies en Gea Meijer 83, Gré de Graaf 79, Margriet Duin 76, Nel Spruit 74, Ingeborg Bruijns 73, Rita Hoogeland 72, Ruud van Kalmthout 67, Evert Hup 64, Martin Wilson 62, Tini Meijer en Jannie Meems 60. Tweede ronde (vijftien onderbeurten): A. Dennis Swart 49, Ruud van Kalmthout 43, Evert Hup 36; B. Jolanda Breed 47, Gerrit Spies en Frans Ponder 31. De dagscores: Evert Hup 1359, Dennis Swart 1354, Monique Brandsma 1328, Nel Henneman 1303, Martin Wilson 1285, Ab Brandsma 1281, Anneke de Groot 1280, Chris van Kalmthout 1243, Anneke van den Heuvel 1242, Margriet Duin 1236, Nel Spruit 1228, Jan de Groot 1216, De eerstvolgende kienavond van De Sjoelschijf is op vrijdag 8 april, aanvang 20.00 uur. Op woensdag 30 maart 2016 wordt de jaarlijkse ledenvergadering gehouden. Sjoelvereniging De Sjoelschijf houdt de clubavond elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

FC Uitgeest strijdt en 'verrijst'

Nee, langs de kant gaven wij supporters er niet veel meer voor. 0-2 achter bij rust en machteloos geploeter van hen in het groen en geel. Maar zie daar, een donderspeech van coach René van Marsbergen en een helft verder en er stond zowaar een 3-2 voorsprong op het scorebord. Een wonderbaarlijke verrijzenis van een ploeg die eindelijk deed wat het moest doen namelijk strijden voor iedere meter grond en bereid pijn te lijden. De beloning volgde in de zogenaamde 'dying seconds' of the game. Ok, met behulp van de keeper, maar toch! Team en begeleiding verdienen dit keer een groot compliment voor passie en geleverde inzet.

FC Uitgeest moet het nog steeds doen zonder aanvoerder Sander van den Helder en ook Sven de Wit was niet van de partij. Het eerste kwartier was duidelijk voor FC Uitgeest. Een paar keer werd dreigend het doel van keeper Kok gezocht maar het leidde vooralsnog niet tot doelpunten. Dat gebeurde wel aan de andere kant. Een diepe bal werd volkomen verkeerd geraakt door de overigens vandaag goed spelende Mike Olgers en belandde pardoes voor de voeten van Pronk die niet aarzelde en keeper Sven Koning kansloos liet. FC Uitgeest raakte terstond helemaal van slag. Gepruts en onzekerheid leverde een paar fraaie mogelijkheden op voor spits Abcouwer waarbij FCU van geluk mocht spreken dat het voorlopig bij die ene treffer bleef. Toch gebeurde het onvermijdelijke. Een afgeketste bal belandde in de 33e minuut voor de voeten van Putten die beheerst scoorde: 0-2. Met pijn en moeite werd de lijdenstocht zonder verdere schade voor FCU tot de rust vol gemaakt. Hoe nu een einde te maken aan het machteloos geploeter? Coach René van Marsbergen keek eens rond in de kleedkamer en zag bleke terneergeslagen koppies en sprak de woorden: "Het zit alleen maar in jullie hoofd dat zij beter zijn. De wedstrijd is nog lang niet afgelopen en jullie gaan vanaf de eerste minuut alleen maar strijd leveren en pijn lijden". En zie daar, FC Uitgeest kwam als herboren uit de kleedkamer en vertoonde allerlei tekenen van nieuw leven. Met hartstocht werd het doel van keeper Kok gezocht en gevonden. De gasten werden teruggedrongen tot ver in het eigen strafschopgebied en tegenhouden was het devies. Het hielp niet. FC Uitgeest was opgestaan. De beloning volgde in de 63e minuut. De bal komt voor de voeten Lester Half die tot dan toe wat slordig was geweest in de afwerking maar nu niet faalde: 1-2. Vijf minuten later draaide Ruud Koedijk in het strafschopgebied schitterend weg van een tegenstander en werd daarbij onreglementair gestuit. De toegekende strafschop werd door hemzelf benut: 2-2.

Dan de hectische slotfase. Twee teams die nog volop spelen voor de overwinning en kansen krijgen. Toch lijkt het uit te draaien op een gelijkspel. Maar dan is er in de 94e minuut ineens het wonder voor FC Uitgeest. Een eenvoudige bal wordt door keeper Kok knullig losgelaten, Lester Half ziet de bal zomaar uit de hemel voor zijn voeten belanden: 3-2. Iedereen blij en een FC Uitgeest dat op z'n 'paasbest' het komend voetballoze weekeinde kan gaan doorbrengen en mag nagenieten van een mooie overwinning.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Out, Vrouwe, Emiel Sinnige, Tim uit den Boogaard, Olgers (84e W.Uit den Boogaard) , Duijn, Post (61e Smit), de Jong, Koedijk, Half.

Podiumplaats voor Wesley Hollenberg op laatste NK junioren

Wesley met bronzen medaille op het podium van het laatste NK junioren in Utrecht.

UITGEEST/UTRECHT - Uitgeester Wesley Hollenberg reed afgelopen zondag op de Vechtse Banen in Uitrecht het laatste NK junioren van dit schaatsseizoen. Wesley had zich samen met negentien andere B-junioren geplaatst voor de 3 kilometer.

Aan de start dus twintig jongens, B2-junioren, van zeventien jaar, en B1-junioren, wat Wesley nu nog is, van zestien jaar. Het werd een spannende strijd. De omstandigheden waren best zwaar: een half overdekte baan en ijs dat aan het einde van het seizoen wat stroever is. Daarbij kwam dat Wesley de week ervoor nauwelijks had kunnen trainen omdat de ijsbanen in Haarlem en Alkmaar al gesloten zijn. Door drukke schooldagen lukte het niet om 's middags nog 'even' naar Utrecht te rijden voor een ijstraining. Door een studiedag van school kon hij vrijdagochtend nog wel even naar Haarlem, daar was de baan nog even open voor publiek van 9.00 tot 12.00. Echt optimaal trainen lukte niet vanwege de drukte. Zaterdag wel kunnen trainen op de baan in Utrecht. Gelukkig voelde het ijs wel weer vertrouwd voor hem, en merkte hij 'goede benen' te hebben. Dat bood een mooie uitgangspositie.

Dan de wedstrijd, zoals gemeld twintig rijders in dezelfde categorie, tien ritten. Wesley mocht starten in rit zeven en zette een tijd op de klok van 410.66. De tot dan toe snelste tijd. Met nog drie ritten, zes rijders te gaan spannend dus. In de een na laatste rit waren er twee rijders die sneller over de eindstreep kwamen, wat voor Wesley resulteerde in een prachtige derde plaats. Nu is het seizoen echt bijna ten einde. 23 en 24 maart rijdt Wesley nog mee met de grote vierkamp in Thialf, woensdag een 500 meter en 5 kilometer, en donderdag een 1500 meter en 10 kilometer. Dan sluit hij dit seizoen met een zeer goed gevoel af, en, na wat rustiger aan doen, op naar de zomertraining. Om dit alles mede mogelijk te maken wordt Wesley door vele bedrijven uit Uitgeest en omliggende gemeenten gesponsord, waarvoor de schaatser zeer dankbaar is. Ook de steun van familie, vrienden, kennissen en buren wordt zeer gewaardeerd. Ook voor het volgend seizoen is Wesley weer op zoek naar steun.