De Uitgeester

7 februari 2018

De Uitgeester 7 februari 2018


Uitgeester benoemd tot "Maestro Cortador Profesional"

Uitgeester Herman van Teylingen aan het werk. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Uitgeester Herman van Teylingen is de eerste Nederlander met de titel "Maestro Cortador Profesional" ofwel: Professioneel meestersnijder van Spaanse jamones.

"Een Spaanse ham kopen is één ding, maar het snijden ervan is iets heel anders. De smaak komt pas echt goed tot zijn recht wanneer deze met de hand gesneden wordt, en dat weten ze in Spanje als geen ander," weet Van Teylingen. Van Teylingen oefende al jaren in Spanje om volgens juist en Spaans protocol, voorschriften en het flinterdun snijden tot zich te nemen.

Met succes, want de Uitgeester is in Madrid als eerste Nederlander tot "Maestro Cortador Profesional" benoemd. Dit is de beschermde titel van professioneel meestersnijder die in Spanje hoog aanzien geniet. Kortom: in Uitgeest hebben we nu ook een 'meestersnijder'.

In Memoriam: Wim Groen (79)

Wim Groen begin december 2017 met zijn onderscheiding: "Lid van Verdienste van de KNVB". Foto: Frank Meijer

UITGEEST – Wim Groen is donderdag 1 februari op 79-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Groen is zijn hele leven als vrijwilliger verbonden geweest aan FC Uitgeest.

In de afgelopen Algemene Leden Vergadering werd Wim Groen benoemd tot erelid van FC Uitgeest. Daarnaast werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB, de hoogste onderscheiding voor vrijwilligers. Eerder kreeg Groen al een gemeentepenning, een koninklijke onderscheiding en een pauselijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk bij FC Uitgeest.

Groen is 16 jaar grensrechter, 47 jaar scheidsrechter en 50 jaar wedstrijdsecretaris geweest voor de voetbalclub. "Als vereniging gaan we Wim missen maar we zijn bijzonder dankbaar wat hij voor FC Uitgeest heeft betekend," laat de club weten.

Carnaval valt vroeg dit jaar in Uitgeest

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - In het zuiden van het land moet het carnaval nog losbarsten, maar speeltuinvereniging Kindervreugd heeft het alweer achter de rug. Afgelopen zaterdag ging het flink los in het speeltuingebouw in Uitgeest.

Een tiental kinderen hadden tijdens 'Super Carnaval' een geweldige ochtend en middag. De kostuums mochten uiteraard niet ontbreken op het feest. Zo waren er aanwezig: Mega Mindy, een swat-agent, een piraat en een flamencodanseres. De kinderen waren mooi verkleed en er werd zelfs een polonaise gelopen. Naast het hossen en dansen werden er ook spelletjes gespeeld en konden er 'victoriaanse maskers' gemaakt worden. Het was dus letterlijk een 'Super Carnaval' in Uitgeest.

Meer foto's en een video zijn te vinden op onze Facebookpagina: Facebook.com/DeUitgeester.

Foto: Marianne Jonker

Meer aandacht nodig voor belang erfgoed

Op de foto staand: Frans Zonneveld (Oud Akersloot), Co Bosschaart (Museumgemaal), Greet Blokker (Museumgemaal), Ron Duindam (Oud Limmen), Lia Veld (Oer-IJ), Evert Vermeer (Oer-IJ), en Jos Teeuwisse (Oer-IJ). Zittend: John Wissenburg (Museumgemaal), Theo Duivenvoorde (Oud Uitgeest), Peter Sibinga (Oud Castricum). Foto: Léon Klein Schiphorst

UITGEEST - Zes organisaties die zich in Castricum en omgeving bezighouden met cultureel erfgoed hebben dinsdag 30 januari in 't Oude Schoolhuys te Limmen een overeenkomst getekend om daar waar nuttig en nodig beter samen te werken.

Door: Léon Klein Schiphorst


Het gaat daarbij om de Stichting Oer-IJ, de Historische Vereniging Oud-Akersloot, de Vereniging Oud Uitgeest, de Stichting Museumgemaal 1871, de Stichting Oud Limmen en de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.

Het initiatief komt van de Stichting Oer-IJ, die vooral aandacht vraagt voor de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het landelijk gebied in de driehoek Alkmaar, Zaanstad, Velsen. De kwaliteit en kwetsbaarheid van die nu nog groene regio wordt onvoldoende onderkend. Eerder werden al samenwerkingsafspraken gemaakt met Museum Kennemerland, Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, de Historische Kring Heemskerk, Huis van Hilde, de Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest en de Stichting Oneindig Noord-Holland.

De belangstelling voor aardkunde, archeologie, monumenten en natuur is groot onder de bevolking en dat lijkt goed nieuws, maar er zijn ook zorgen. Niet goed doordachte verstedelijking kan een bedreiging zijn voor cultuurhistorische waarden, waaraan de regio zijn eigenheid ontleent. Om het belang van dat tastbare verleden goed onder de aandacht van gemeenten en politiek te kunnen brengen, is samenwerking belangrijk. Dan kan je elkaar versterken, sprak voorzitter Evert Vermeer bij de ondertekening van het document. "Wij worden graag gehoord en geraadpleegd. Dan is het belangrijk dat wij als historische organisaties elkaar kennen en elkaar kunnen vinden als het nodig is."

Vrijwilliger in Beeld

Guurtje Brakenhoff (71) en Ineke Bijman (65) zijn vrijwilligers bij Stichting De Zonnebloem. Foto: Aangeleverd

Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn het Guurtje Brakenhoff (71) en Ineke Bijman (65) zijn vrijwilligers bij Stichting De Zonnebloem in Uitgeest. Zij doen dit respectievelijk al 11 en 4 jaar met veel inzet en plezier.

Ineke Bijman (Bestuurslid Activiteiten) is naast haar vrijwilligerswerk bij Geesterheem ook vrijwilligster bij de Zonnebloem. Zij begeleidt voor de gasten van de Zonnebloem de activiteiten. Hiervoor zoekt zij helpende vrijwilligers. Ineke: "Lekker actief blijven en iets betekenen voor de medemens en de maatschappij vind ik belangrijk. De dankbaarheid die je ontvangt is een cadeautje! De sfeer en onderling contact tussen de begeleiders als ook met de gasten is erg gezellig."

Guurtje Brakenhoff (Bestuurslid Bezoekwerk) bezoekt gasten die dreigen te vereenzamen en probeert voor hen aangename afleiding te regelen. Zij zoekt vrijwilligers met gelijke interesses, om bijvoorbeeld een spelletje te doen, of gewoon een wandeling te maken. Guurtje: "Alle beetjes helpen om eenzaamheid op te lossen. Het is fijn dat men ergens naar uit- en op terug kan kijken. Elke vrijwilliger doet taken wat hem/haar het best ligt. We doen het niet alleen voor een ander, zelf krijgen we er ook veel positieve energie van!"

Het stukje zorg en aandacht geven zijn voor veel ouderen belangrijke lichtpuntjes. Wilt u zich ook maatschappelijk nuttig maken? Er is altijd behoefte aan vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld chauffeurs en rolstoelduwers. Ook is begeleiding bij de uitjes en lotenverkoop ook zeer welkom.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunt u kijken op onze website: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag en woensdag 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Nationale Voorleesdagen op basisschool De Wissel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ook dit jaar gingen de Nationale Voorleesdagen niet onopgemerkt voorbij aan basisschool De Wissel in de Kleis! De groepen 1 tot en met 3 werden donderdag 25 januari verrast met een muzikale voorstelling van 'Spelenderwijs Muziek'.

Al zingend en dansend werd het prentenboek van het jaar "Ssst! De tijger slaapt" aan de kinderen getoond. Het verhaal was herkenbaar omdat het in de klas al voorgelezen was. De kinderen konden al snel de vrolijke liedjes meezingen terwijl er voor hen een reusachtige (knuffel) tijger lag te slapen. De groepen 4 tot en met 8 kregen dinsdag 30 januari bezoek van schrijfster Sanne de Bakker. Het bezoek van Sanne de Bakker bestond niet alleen uit voorlezen. Zij maakte er in alle groepen een mooie show van! In groep 4 was een spannende boekenquiz. De winnaar van de quiz won een boek met handtekening van Sanne.

In groep 5 en 6 werd er voorgelezen uit haar nieuwe serie 'De geesten van Krakelia'. Daarbij werd gebruikgemaakt van een rookmachine en er klonken op de achtergrond spokerige geluiden om extra in de sfeer te komen. In groep 7 en 8 las Sanne voor uit deel 3 van haar educatieve landenserie 'Marokko, here we come!' Daarbij vertelde ze allerlei interessante wetenswaardigheden over het land en de cultuur. Aansluitend ontwierpen de kinderen op papier een mooie henna tattoo en vertelde Sanne de Bakker waar dit gebruik vandaan komt.

Ook aan de ouders van De Wissel was gedacht; zij werden getrakteerd op 10 gouden voorleestips!

"Behoefte aan goede bereikbaarheid groeit alleen maar"

"VVD Uitgeest wil zich de komende jaren extra inzetten voor goede verbindingen, zowel via de weg als het spoor." Foto: VVD Uitgeest

UITGEEST - De behoefte aan een goede doorstroming richting Amsterdam zal de komende jaren alleen maar toenemen. Niet alleen vanuit Uitgeest, maar ook langs ons dorp vanuit bovenliggende gemeenten. De VVD wil zich daarom de komende jaren extra inzetten voor goede verbindingen, zowel via de weg als via het spoor.

Dat stelt Gina ter Elst, campagneleider voor de VVD in Uitgeest en nummer 3 op de lijst voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. "Onze regio groeit en die groei zal de komende jaren niet stoppen," legt Ter Elst uit. "De VVD vindt het pure noodzaak dat Uitgeest goed bereikbaar blijft. Daarbij zijn twee punten belangrijk: de aansluiting van de A8 op de A9, en de vernieuwing van het stationsgebied."

Hoog tijd
"Al sinds de jaren zestig wordt gepraat over de verbinding van de A8 met de A9. Het oorspronkelijke plan uit die tijd werd echter, mede door de oliecrisis in de jaren zeventig, in de ijskast gezet. Wij vinden het hoog tijd dat de plannen nu eindelijk doorgang vinden."

VVD Uitgeest ziet de Heemskerkvariant als beste oplossing. "Bij iedere variant zul je concessies moeten doen; er bestaat geen ideale optie. Bij de Golfbaanvariant creëer je bijvoorbeeld overlast bij de buren in de Broekpolder. Voor wat betreft de doorstroming en het behoud van groen en de Stelling van Amsterdam, is de Heemskerkvariant wat ons betreft de beste keuze. Nadeel is wel dat dit op dit moment de duurste variant is. Als je iets doet, doe het dan goed met zoveel mogelijk behoud van de omliggende natuur."

Spoorboekloos rijden
Ook het spoor is voor Uitgeest van oudsher belangrijk. "Er zijn plannen om in de toekomst spoorboekloos te rijden op de drukste trajecten in Nederland. Er rijdt dan minimaal iedere 10 minuten een trein naar Amsterdam. Een spoorboekje is dan niet meer nodig. Tekeningen bij ProRail maken het daarbij technisch mogelijk om een intercity ons dorp te laten aandoen. Dat is een grote wens van de reizigers en de VVD. Daarvoor moeten we in gesprek gaan en blijven met ProRail. Wij gaan ons er in ieder geval hard voor maken!"

Toenemende druk
Hoe staat de VVD tegenover de druk die het toenemende vervoer over de weg en het spoor met zich meebrengt, in de vorm van luchtvervuiling of geluidsoverlast? Ter Elst, oorspronkelijk uit Velsen, woont nu met veel plezier op de Waldijk.

"En praktisch naast het spoor. We zien en horen het heus wel, maar het is ook net wat je gewend bent. We hebben een aantal jaar midden in Amsterdam gewoond, en toen wij in Uitgeest een huis wilden kopen, zijn we eerst komen luisteren of we met het geluid konden leven. Maar het bleek hier al gauw een stuk stiller dan in de stad. Dat neemt niet weg dat er veel inwoners in Uitgeest zijn die wel last hebben van geluidshinder, met name van de vliegtuigen. Dat moeten we dan ook zeer serieus nemen."

Begrijpelijker
Een van de andere dingen waar Ter Elst zich voor wil gaan inzetten, is begrijpelijkere communicatie vanuit de gemeente. "Ook ik moet weleens, wanneer ik ambtelijke stukken lees, een zin drie keer lezen voordat duidelijk is wat er wordt bedoeld. Als mensen niet goed begrijpen wat er staat, schrikt dat af. Het wordt een 'ver-van-mijn-bed-show', en dat is zonde."

"Als ik gekozen word, wil ik ervoor zorgen dat raadsverslagen en andere communicatie vanuit de gemeente meteen in gewonemensentaal wordt geschreven. Zo niet, dan gelijk terug naar de tekentafel. Je kunt het wel steeds 'vertalen', maar dat lost het probleem op de lange termijn niet op. Het moet echt een missie zijn binnen de gemeente. Naast het verbeteren van de bereikbaarheid, wil ik mij inzetten om deze communicatie aan te pakken."

Zoek mee en win een mooie prijs!

Het is bijna Valentijnsdag! Met deze woordzoeker kunt u een valentijnsboeket ter waarde van 20 euro winnen, beschikbaar gesteld door FF Anders Bloemen.


Alle woorden die in de lijst staan, zijn verstopt in de woordzoeker. Als u goed kijkt vindt u nóg een woord in de woordzoeker dat slaat op Valentijnsdag. Stuur de oplossing met uw naam en telefoonnummer per e-mail naar: marketing@uitgeester.nl. De uiterste inzenddatum is 10 februari. Uit de goede inzenders loten wij een winnaar.

Geen gasaansluiting meer in nieuwbouwwoningen Uitgeest

UITGEEST - De gemeente Uitgeest en de andere gemeenten in het werkgebied van Omgevingsdienst IJmond hebben een grote stap gezet op weg naar een aardgasvrije toekomst. Alle nieuwbouwwoningen waarover het besluit om te bouwen na 1 februari 2018 valt, worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting.

Dat staat in een intentieovereenkomst van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) die de gemeenten ondertekenden. De intentieovereenkomst is in totaal ondertekend door 25 gemeenten binnen MRA, een samenwerking waarbij ook Omgevingsdienst IJmond is aangesloten.

De ondertekening vond vorige week plaats tijdens het "Duurzaam Gebouwd Congres" in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Overheden en de bouw- en vastgoedsector gingen tijdens het congres in gesprek over de stappen die nodig zijn voor een duurzame energietransitie. Naast nieuwbouwplannen waar nog over besloten moet worden, staat in de overeenkomst ook dat waar mogelijk eerder vastgestelde plannen alsnog worden beoordeeld op de haalbaarheid van een aardgasvrije oplevering.

Een van de doelen van de MRA-samenwerking is de versnelling van de verduurzaming van de woningbouw. "Maar we gaan verder: de markt wordt uitgedaagd om energieleverende woningen te realiseren," aldus de Omgevingsdienst IJmond.

Duurzame energiecoöperatie voor Uitgeest

UITGEEST - In januari 2018 is de Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC) opgericht. De coöperatie wil Uitgeest helpen bij de energietransitie.

Met, door en voor Uitgeesters. Het doel is de energie die we in Uitgeest gebruiken, binnen de grenzen van Uitgeest of in de regio op te wekken. Geld dat aan energie wordt uitgeven blijft zo lokaal. De ambitie is om dit al in 2030 bereikt te hebben. De coöperatie ziet de energietransitie dan ook als een grote kans. Een kans om minder afhankelijk te worden van import van energie, een kans de lokale economie een stimulans te geven, om banen te creëren, en bovendien bewoners te laten profiteren van het collectief inkopen van energie, producten en diensten. DUEC is een vereniging zonder winstoogmerk waar particulieren en bedrijven lid van kunnen worden.

Aanleiding
Het klimaat op aarde verandert doordat mensen grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer brengen. Klimaatverandering heeft wereldwijd nu al grote gevolgen voor mens en milieu. Ook in Nederland zullen we veel last ondervinden van de gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door meer wateroverlast, droogte en zeespiegelstijging. Bijna alle landen ter wereld zijn overeengekomen om de uitstoot van broeikasgassen voor 2050 tot nagenoeg nul te reduceren, en daarmee de opwarming tot maximaal 2°C te beperken. Ook Nederland heeft die overeenkomst getekend.

Drastische maatregelen
De gemeente Uitgeest heeft inmiddels, zoals te lezen in eerdere publicaties, duurzaamheid en milieu tot speerpunt gemaakt, aldus DUEC. Ook het terugdringen van onze eigen aardgaswinning in Groningen vraagt om drastische maatregelen. "Er is dus werk aan de winkel. We kunnen energie besparen door isolatie en zuinige apparaten. Wind en zon kunnen duurzame elektriciteit opwekken. Huizen zullen op een andere manier verwarmd moeten worden; op duurzame stroom met warmtepompen, met behulp van een warmtenet gevoed met duurzame warmte of met behulp van het bestaande gasnet, maar dan gevuld met groen gas. Alle opties hebben hun eigen voor- en nadelen. En we zullen alles nodig hebben wat mogelijk is," laat DUEC weten.

DUEC heeft volop ideeën om haar doelen te behalen maar wil ook van de Uitgeesters horen wat zij zouden willen. Er komen informatieavonden, houd daarom de website www.duec.nl in de gaten.

Acht jaar cel voor Uitgeester voor doodschieten goudhandelaar

Agenten doen onderzoek na dodelijke schietpartij bij het Van der Valk Hotel in Akersloot. Archieffoto: NH Nieuws / Anne Kleinstra

UITGEEST - Robert E. uit Uitgeest moet acht jaar de cel in voor het doodschieten van de Zandvoortse goudhandelaar Hennie Schipper. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar vorige week bepaald.

Door: Mediapartner NH NIeuws


E. schoot Schipper in juli 2017 op klaarlichte dag dood op het parkeerterrein van een hotel in Akersloot. De rechters achten Robert E. (50) schuldig aan doodslag. Dat hij uit psychische overmacht zou hebben gehandeld, daar ging de rechtbank niet in mee. E. beweerde jarenlang te zijn afgeperst en bedreigd door Hennie Schipper. Dat zou hem er toe hebben gedreven in een opwelling zijn pistool op hem te legen. Goudhandelaar Hennie Schipper (47) werd op 17 juli 2017 doodgeschoten op de parkeerplaats van het Van der Valk Hotel in Akersloot, langs de snelweg A9. Robert E. vluchtte na het incident, maar meldde zich later die dag op het politiebureau in Zaandijk. E. heeft gelijk bekend dat hij zijn voormalig zakenpartner Schipper om het leven had gebracht.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist. Omdat Robert E. verminderd toerekeningsvatbaar is door een aanpassingsstoornis met angstige stemmingen, niet handelde uit agressie of geldbejag, zichzelf gelijk heeft aangegeven en oprecht berouw toont, komt de rechtbank tot een lagere straf. (Bron: Mediapartner NH Nieuws).

Samen met de wethouder het afval achterna

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wat gebeurt er met het pmd-afval nadat de zak aan de straat is gezet? Speciaal voor inwoners organiseert de gemeente Uitgeest een excursie naar afvalverwerkingsbedrijf SUEZ in Rotterdam.

Pmd is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken). "We volgen het pmd van Uitgeest tot de sorteerinstallatie en zien wat er dan mee gebeurt. Wethouder De Vink-Hartog gaat mee en nodigt u van harte uit voor de trip 'van afval naar grondstof' op vrijdag 23 februari", laat de gemeente weten. De sorteerinstallatie van SUEZ in Rotterdam kan plastic, blik en drankpakken van elkaar scheiden. Zo vormen drie afvalstromen weer een belangrijke grondstof voor nieuwe producten. Met deze machines is het afval scheiden voor inwoners een stuk gemakkelijker geworden: het overgrote deel van de verpakkingen kan nu bij elkaar. Zo hoeft er maar weinig restafval over te blijven. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstof op voor hergebruik.

Nieuwe producten
Pmd hergebruiken scheelt in de uitstoot van CO2 omdat het niet verbrand wordt. Het recyclen van één plastic flesje geeft een energiebesparing gelijk aan het verbruik van een 15W lamp in 24 uur. Het scheelt ook fors in schaarse grondstoffen als olie of aluminium. Van plastic kunnen bijvoorbeeld kleding of matrassen worden gemaakt. Van oud blik wordt nieuw blik gemaakt, maar het wordt ook gebruikt in de bouw en de transportsector. Je kunt er zelfs nieuwe fietsen van maken. Drankkartons krijgen een tweede leven als doos of tissues.

Aanmelden
Op deze trip van afval naar grondstof is plaats voor vijftien personen. De bus vertrekt op 23 februari om 9.30 uur vanaf het gemeentehuis en is rond 14.00 uur weer terug. Deelname is gratis, maar vol is vol. Opgeven kan tot en met 14 februari via een mail naar wijkbeheerondersteuning@debuch.nl Vermeld bij het onderwerp 'bedrijfsbezoek SUEZ' en in de mail uw naam, adres en telefoonnummer. Houdt u er rekening mee dat de excursie niet geschikt is voor wie slecht ter been is.

Verras jouw Valentijn met een bericht in De Uitgeester

In De Uitgeester van 14 februari, Valentijnsdag, kan iedereen een hartje plaatsen met een persoonlijke wens voor zijn of haar Valentijn. Voor maar 17,50 euro plaatsen wij jouw valentijnswens van maximaal 15 woorden inclusief de naam en (indien gewenst) de afzender. Stuur vóór 12 februari een e-mail naar verkoop@uitgeester.nl met het gewenste berichtje, je naam en adresgegevens. Zo kun je een heel speciaal iemand op een persoonlijke en unieke manier verrassen!

Maak kennis met kandidaten Uitgeest Lokaal

Nummer 2 op de lijst van Uitgeest Lokaal: Bert Weijers. Foto: Uitgeest Lokaal

UITGEEST - Maak kennis met de kandidaten van Uitgeest Lokaal. Deze week nummer 2: Bert Weijers.

Ik ben kritisch, bevlogen en betrokken. Ondanks het vele werk dat een raadlidmaatschap met zich mee brengt heb ik besloten om mij weer verkiesbaar te stellen en raadslid te worden. Ik heb nu 12,5 jaar ervaring als raadslid en fractievoorzitter. Mijn kritische houding zorgt ervoor dat de benodigde informatie boven tafel komt en dat de raadsbesluiten pas genomen worden na gedegen onderzoek. Door samen te werken en te luisteren naar de inwoners wordt het draagvlak vergroot om tot verandering te komen of iets voor elkaar te krijgen. Stem 21 maart op onze kandidaten. Samen Sterk, frisse kijk, heldere ideeën. Uitgeest Lokaal.nl. Like ons.

Uitgeest Lokaal maakt kandidatenlijst bekend

1 Judie Kloosterman. Juriste en wethouder.
2 Bert Weijers. Specialist ruimtelijke ordening, ondernemer.
3 Stephanie Cox. Samenlevingszaken, Sociaal domein, case manager leger des heils.
4 Jan Ros. Voormalig voorzitter Stichting Zwembad de Zien, ondernemer.
5 Serena Doeve. Specialist Financiën.
6 Ricardo Barrientos de Reus. Ex-militair veteraan, leidinggevende zoetstoffen.
7 Henk Pel. Initiatiefnemer actiegroep IKC op Paltroklocatie geen alternatief.
8 Patrick Choenni. Militair, piloot, vakbondsbestuurder, vrijwilliger nationale politie.
9 Felix Horsman. Jurist, oud voorzitter diverse Uitgeester verenigingen.
10 Bep Valkenier. Diëtiste, cultuurbeleid.
11 Loekie Weijers-Falentijn. Oud secretaris Stichting Centrum De Kuil meer dan 25 jaar.
12 Ton van den Ende. Initiatief nemer ouderen niet twee keer laten verhuizen.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 7 februari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 9 februari 19.00 uur: Woord en Communieviering in
Geesterheem.
Zondag 11 februari 09.00 uurL voorstelviering van de 1e Communicantjes m.m.v. de Cantorij.

7 / 12

Afzien op de Weissensee: het verliep niet helemaal gladjes

In speciaal vervaardigde outfits, gesponsord door Assumburg Koeltechniek vlnr: Tom Heere, Tjeerd Kingma, Cor Hein Verwer, Cees van Yperen, Roel de Kruijf, hurkend: Guus Albrecht. Foto: Aangeleverd

UITGEEST/KARINTHIË - Goed beslagen ten ijs zoals elk jaar, reisde vorige week een vaste kern leden van IJsclub Uitgeest af naar Oostenrijk om deel te nemen aan de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW). Deze tocht is voor hen 'de kroon' op het maandenlang trainen op ijsbaan De Meent in Alkmaar.

Door: Anita Webbe


Dit jaar werd de AEW werd voor de 30e keer georganiseerd. Samen met ongeveer 6000 andere Nederlanders vertrokken ook Tjeerd Kingma, Cees van Yperen, Roel de Kruijf, Tinus Hopman, Tom Heere, Guus Albrecht en Cor Hein Verwer richting Weissensee. Behalve de wedstrijd werden er vier recreatieve toertochten van 100 en 200 kilometer georganiseerd.

Grindbak
De tocht op de Weissensee, dat op 1000 meter boven NAP ligt, werd dit jaar verreden op donderdag 1 februari, een dag eerder dan gepland, vanwege de slechte weersvoorspellingen. "We startten om 6.00 uur mét hoofdlamp want je schaatste nog vijf kwartier in het donker" vertelt Cees.

Waarom
Voor Roel de Kruif verliep de week anders dan hij vooraf bedacht had. "Vanwege de weersvoorspelling besloot ik, als enige van de groep, om dinsdag te gaan rijden. We startten een uur eerder om zolang mogelijk plezier te hebben van goed ijs. "Na zo'n 150 km ga je je afvragen waarom je dit eigenlijk doet. De laatste 50 kilometer was afzien, maar ik heb het volbracht," vertelt Roel trots. "Ondanks de stramme spieren, dikke knieën en gekneusde ribben door een val tijdens de eerste ronde, is het heerlijk om fysiek actief te zijn. De voldoening en de energie die je ervan krijgt is enorm!"

Foto: Aangeleverd

Tjeerd Kingma (70) deed voor de zeventiende keer mee en heeft driemaal 200 km volbracht. "Daar deed ik 11 uur over," vertelt Tjeerd. "toch knap, want mijn techniek is niet om naar huis te schrijven. 100 km rijden vind ik de laatste jaren genoeg." Rond 10.00 uur wakkerde de wind aan en het begon te regenen. Ik kwam niet verder dan 50 km..."

Tinus Hopman reed de AEW met een ander doel: hij zet zich middels Skate4Air 2018 in voor Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. "Ik doe jaarlijks mee omdat mijn nichtje taaislijmziekte heeft. Voor haar doe ik mijn uiterste best om zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar deze ziekte."

Bloedplekken op het ijs
Behalve Roel heeft niemand van de groep de 200 km uitgereden. Cees, Cor Hein en Guus verreden 100 km, wat evengoed een hele prestatie was onder deze omstandigheden. Wegens een opkomende griep is Tom Heere is niet gestart.

Uiteindelijk waren er slechts 88 deelnemers die de 200 km volbrachten. Het regende langdurig en het ijs werd steeds zachter en gevaarlijker. Roel: "In schaatstermen noemen ze dit een grindbak. Zelfs geoefende schaatsers deden wel 50 minuten over 10 km."

Cees: "Er waren er vele valpartijen geweest, gezien de grote bloedplekken op het ijs. Onverantwoord dus om door te gaan. Unaniem besloten we daarom dat het wel goed was zo..."

Behalve sportief bezig zijn op een prachtige locatie en elkaar veel steun bieden, is het vooral een leuk mannenweekje, met op woensdag een ski-dagje in Nasfeld en een avondje naar het 'Blarenbal' in de feesttent. Achteraf bleek de donderdag goed uitgekozen: op vrijdag 2 februari was het hele gebied bedekt met een dik pak sneeuw. Schaatsen zou onmogelijk zijn geweest.

FC Uitgeest lijdt "knullige" nederlaag

UITGEEST - FCU heeft geen vervolg kunnen geven aan de puike overwinning van vorige week tegen JOS W. Voor de tweede keer dit seizoen werd verloren van Legmeervogels (2-1) en dat had de ploeg vooral aan zich zichzelf te danken want de wijze waarop de twee doelpunten tot stand kwamen plus het vervolg van de wedstrijd dekten volledig de synoniemen voor het woord knullig namelijk "onbeholpen, onnozel en onhandig".

Dat terwijl de gasten al na vijf minuten op een verdiende 0-1 voorsprong kwamen en er de eerste twintig minuten geen vuiltje aan de lucht leek. Tot doelman Sven Koning besloot tot een "onbeholpen" actie door te gaan lopen met de bal waarna hij corrigerend moest optreden met een penalty als gevolg. Nog erger werd het in de 31e minuut toen na "onnozel " optreden van de verdediging van FC Uitgeest de scheidsrechter besloot de bal wederom op de stip te leggen. FCU was daarna de kluts kwijt, deed aandoenlijk zijn best om het tij te keren maar bleef voortdurend steken in "onhandig" optreden.

FC Uitgeest startte verassend genoeg zonder Emiel Sinnige en Paul Groen die plaats namen op de bank waar ze onder andere ook Jorn Brouwer tegenkwamen omdat Margel Muzo wederom de voorkeur had gekregen.

Het begon allemaal zo mooi voor FC Uitgeest in de 5e minuut. Een prachtige steekpass van Kick Smit op de weg sprintende Mike Adrichem bracht de bal perfect voor de voeten van de spits die oog in oog met doelman Dijkstra niet faalde. 0-1. FCU leek de wedstrijd volledig onder controle te hebben temeer daar de thuisploeg onmachtig leek om er iets tegenover te stellen. Tot de 21e minuut dus toen doelman Sven Koning, na een onbeholpen actie in het eigen strafschopgebied de bal iets te ver voor zich uit speelde. Correia was alert en Sven Koning moest corrigeren. Penalty. Bakker faalde niet. 1-1. Legmeervogels geloofde er weer in en drong aan. In de 31e minuut leidde dat tot een onoverzichtelijke situatie in het strafschopgebied als gevolg waarvan één van de spelers van de thuisploeg naar de grond ging. Wederom penalty besliste scheidsrechter Straver. Bakker schoot weer raak. 2-1

In de tweede helft was er bij de gasten wel de wil maar vandaag niet het vermogen om de wedstrijd te doen kantelen. Er mislukte veel en naarmate de wedstrijd vorderde werd het steeds moeilijker om in de buurt van keeper Dijkstra te komen. Coach Florian Wolf probeerde met het inbrengen van Mark Dijkkamp op de plaats van de wederom teleurstellende Margel Muzo en Emiel Sinnige voor Kick Smit de wedstrijd nog een nieuwe impuls te geven. Zonder gevolg. Het was en bleef "a bad day at the office" voor de gasten. Erg? Natuurlijk niet. Zulke wedstrijden kom je in een lang seizoen tegen. Jammer wel, want aanhaken bij de top van de ranglijst zou leuk zijn geweest. Voor nu? Gewoon de goede wedstrijd tegen JOS W in gedachten houden en dan volgende week koploper Fortuna Wormerveer een beentje lichten. Kan best.

Tot slot. Met opzet heb ik in het bovenstaande niets geschreven over de rol van de brave fluitende hobbyist vandaag de heer Straver. Het zou namelijk heel flauw zijn om de nederlaag in zijn schoenen te schuiven. Niet doen dus. Ik hoop echter wel dat iemand van de KNVB dit leest want zijn optreden was vandaag op zijn minst "knullig" te noemen. Zie voor de betekenis hierboven. (De Afvallende Bal).

Ton Pronk nieuwe trainer FC Uitgeest

UITGEEST - De 52 jarige Ton Pronk is komend seizoen trainer van FC Uitgeest. De huidige trainer van Velsen heeft veel ervaring als oefenmeester bij verschillende clubs.

FC Uitgeest was na het vertrek van Florian Wolf op zoek naar een ervaren trainer die de jonge spelersgroep verder kan ontwikkelen en die past binnen de cultuur van FC Uitgeest. Bestuurslid Frits Walsmit hierover: "Wij vinden het belangrijk dat een trainer zich kan schikken in de situatie zoals deze bij FC Uitgeest is. Ons streven is om met zoveel mogelijk eigen spelers op een zo hoog mogelijk niveau te spelen en dit te doen met de middelen die beschikbaar zijn. Ton heeft in het verleden aangetoond goed uit de voeten te kunnen met het materiaal wat hij aantreft, dit is ook de reden waarom hij lang bij zijn twee laatste clubs werkzaam is geweest".

Wout Bakker pakt alle mannen in

AKERSLOOT - De jonge Wout Bakker uit Heiloo is er donderdagavond tijdens de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup in geslaagd iedereen zijn hielen te laten zien en afgescheiden de overwinning te pakken.

Onder het motto: het gaat er niet om wie er niet is, maar om diegenen die er wel zijn gingen de deelnemers op Sportcomplex de Cloppenburgh van start om de koers bij afwezigheid van enkele toppers naar hun hand te zetten. Al vrij snel wisten Uitgeester Wilfred Knegt en Wout Bakker zich af te scheiden van de rest. Niet veel later kon de net van een skivakantie teruggekomen Henk Jan Verdonk senior op de valreep aansluiting krijgen. Op Alkmaarder Henk Louwe na, waren de overige deelnemers kansloos voor een podiumplek. Toch wist het trio Knegt/Bakker/Verdonk senior een niet meer te overbruggen voorsprong op Louwe nemen.

Henk Verdonk senior kon enkele ronden na zijn aansluiting de koppositie op zich nemen en het tempo opschroeven waar Wilfred Knegt het slachtoffer van werd en moest lossen. Twee ronden voor tijd pakte de jeugdige Wout Bakker resoluut vlak voor een kombocht de leiding over en reed voor het oog eenvoudig van nestor Verdonk senior weg en ging met zijn sterke lijf volle bak door. Henk Verdonk senior kon voor de rest alles vergeten en zag Wout Bakker naar een verdiende overwinning rijden.

Uitslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest

UITGEEST - Team 1 wat ook Het Stuntteam genoemd wordt, omdat zo goed als elke wedstrijd met een invaller uit Team 2 nodig heeft, moest tegen HTC 3 in Hoofddorp spelen. Billy Fatels begon tegen de speler met de hoogste rating in de poule en begon inderdaad met een stunt en won. Billy staat op drie na laatste in rating in de poule. Zijn tweede partij verloor hij, maar de derde deed hij het weer voortreffelijk. Henk Spoelstra had zijn avond niet, alle drie tegenstanders speelden met Noppen en Henk kwam daardoor niet lekker in zijn spel met zijn Anti. Uiteindelijk in de laatste partijen van de avond, won hij tegen de speler met de hoogste rating. Jelle van Werkhoven was deze avond de invaller en liet wel zien dat hij groeit als speler en heeft deze avond zijn eerste ervaring kunnen verzamelen. Team 1 verliest met 7-3.

Team 2 speelde thuis tegen Doko (V) 2. Doko heeft een heel sterk team, dat uit de tweede klasse komt. Uitgeest speelde in hun jongste opstelling met invaller. Jelle van Werkhoven kon de eer van Uitgeest in de laatste partij van de avond nog net redden om een totale afslachting te voorkomen. Youri Rasch begon de avond sterk, maar verloor toch de eerste partij. Het zat de 17-jarige Uitgeester de rest van de avond niet mee. Marijn van Kampen viel vanuit Team 3 in en kon zelfs 1 game winnen, maar geen partij. Ook hij zit in een stijgende lijn. Doko wint met 1-9 in Uitgeest.

Hemels genieten bij Bakkerij Putter...!

Foto: Bakkerij Putter

UITGEEST - Wat is er heerlijker dan op een koude, gure winterdag te genieten van een verrukkelijke vers gebrande koffie, die u niet alleen optimaal verwarmt maar een zalige nasmaak geeft. Een Special Blend Winterkoffie met een krachtige volle smaak, die u puur kunt drinken of in combinatie met een kaneellikeur, dat is écht een hemels genot, probeer het maar! Ons Desembrood verdient een hoofdletter, omdat het puur gezond is en alle uitgekiende ingrediënten bevat voor een verfijnde smaak en daardoor de uitstekende kwaliteit. Bakker Willem Putter is best een beetje trots op zijn Desembrood, dat een 3-daags bakproces inhoudt en volledig met de hand wordt bereid. Het bevat geen gist en is opgebouwd uit een keur van goede grondstoffen voor een energierijk begin van de dag. Puur Desembrood is verkrijgbaar in wit, bruin of chia.

Foto: Bakkerij Putter

Herdenking vliegramp Tweede Wereldoorlog

De herdenking op 10 februari vindt plaats bij het monument aan de Communicatieweg. Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Op zaterdag 10 februari 2018 vindt voor het tweede opeenvolgende jaar een herdenking plaats van het neerstorten van een Amerikaanse B17 in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk.

De bommenwerper verongelukte op 10 februari 1944, na in de lucht te zijn bestookt door Duitse jachtvliegtuigen. De herdenking wordt gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand wordt genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group '40-'45 (ARG). Plaats van handeling is het gedenkteken dat zeventien jaar geleden door de ARG is opgericht op 300 meter ten noorden van Fort Veldhuis.

Na het verzamelen in Fort Veldhuis vanaf 12.45 uur begint de openbare herdenking om stipt 13.00 uur met een stille tocht vanaf het fort naar het monument aan de Communicatieweg. Op die plek worden de belangstellenden welkom geheten door het Comité 4 mei. De Aircraft Recovery Group zal de gebeurtenissen van 1944 toelichten. Na de Last Post wordt om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden. Die worden gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, het spelen van het Amerikaanse volkslied en een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij. Met het leggen van kransen en bloemen en de voordracht van een gedicht wordt de plechtigheid afgesloten. Na afloop is er een ontvangst op Fort Veldhuis.

'Hells Belles'
De Boeing B17-G die door zijn bemanning 'Hells Belles' was gedoopt, nam op 10 februari 1944 deel aan een missie met meer dan 1000 toestellen. Opgestegen vanuit Norfolk zette de bommenwerper koers naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. De 'Hells Belles' werd op de terugweg boven Nederland door Duitse jagers ontdekt en verschillende keren onder vuur genomen. Als gevolg daarvan brak de rechtervleugel af en werden verschillende bemanningsleden uit het toestel geslingerd. De B17 stortte neer in een weiland langs de Communicatieweg, aan de Uitgeester kant van de gemeentegrens Uitgeest-Heemskerk. Vier leden van de bemanning vonden de dood; de zes overlevenden werden afgevoerd naar Fort Veldhuis. Een van de overlevenden, copiloot Samuel Gundy, bezocht op uitnodiging van de Aircraft Recovery Group en de gemeente eind jaren tachtig de gemeente Uitgeest en de plaats van de crash.

Precies zeventien jaar geleden werd het gedenkteken aan de Communicatieweg opgericht op initiatief van de Aircraft Recovery Group '40-'45, die in Fort Veldhuis een oorlogsmuseum beheert. Bij de onthulling waren familieleden van omgekomen bemanningsleden aanwezig. Vorig jaar – 73 jaar na dato – vond voor het eerst op de dag en het tijdstip van de vliegramp een herdenking plaats van de tragische gebeurtenis op 10 februari 1944.

Modeverschijnsel in het arbeidsrecht - "het verbeterplan"

Sinds de aanpassing van het arbeidsrecht in 2015 (Wwz) is het lastig een werknemer die slecht functioneert te ontslaan.

Om de rechter te overtuigen van het disfunctioneren bieden werkgevers daarom tegenwoordig hun werknemers vaak een verbeterplan aan, maar tijdens het verbetertraject kan veel mis gaan.

Voor een werknemer moet helder en begrijpelijk zijn wat er aan het functioneren mankeert. Voor veel leidinggevenden is het moeilijk om concreet te zijn. De bezwaren hebben vaak te maken met onuitgesproken verwachtingen of persoonlijke opvattingen over snelheid, instelling, accuratesse of prioriteitenstelling. Dit is niet voldoende om te bewijzen dat iemand in diens functie ver onder de maat presteert.

Het is van groot belang dat werknemer en werkgever het eens zijn over de punten waar verbetering nodig is en over de oorzaken van fouten of misverstanden. Het is meestal te eenvoudig om te zeggen dat het allemaal aan de werknemer ligt. Ook de werkomgeving, de houding van de leidinggevende, het inwerkproces en onderlinge taakverdeling kunnen een rol spelen. Er zijn echter ook werknemers die het bont maken of weinig inzicht vertonen.

In de ideale situatie weet de werknemer al lang wat de werkgever van het functioneren vindt voordat het jaarlijkse functioneringsgesprek plaatsvindt. Wij zien vaak dat werkgevers laat aan de bel trekken of het lastig vinden om eerlijk te zijn. Dit mondt dan uit in een arbeidsconflict op het moment van de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.

  • Heeft het nog zin om in een verbetertraject te investeren of kan ik beter een beëindigingsvoorstel doen?
  • Hoe zou een zorgvuldig opgesteld verbeterplan er in ons geval moeten uitzien?
  • Ben ik als werknemer verplicht mee te werken aan een verbeterplan?

Wij beantwoorden graag dit soort vragen. U kunt ons bereiken per e-mail: lewin@advocaatlewin.nl of telefonisch: 0251 – 362022.

Lezing door Jan van den Kommer

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De familie Van den Kommer is al 120 jaar actief in de vis. Jan is de vierde generatie die het vissersbedrijf runt. De viswinkel aan de Sluisbuurt is gesloten, maar Jan en Janneke van den Kommer zijn nog niet helemaal gestopt met de visverkoop.

Jan komt een lezing geven over de vis, het palingroken en het bedrijf. Over hoe het vroeger was en over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Donderdag 15 februari, aanvang 09.30 uur. Kosten 2 euro inclusief koffie/thee in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal (indien voorradig) een kaartje kopen.

Lezing over 'werken in de cloud'

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) organiseert 8 februari een lezing werken in de Cloud. 'De Cloud' (Nederlands: wolk) staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort 'wolk van computers' vormt.

De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is dus ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Het lijkt wel of tegenwoordig zich steeds meer 'in de Cloud' afspeelt. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Wat is de Cloud of Cloudcomputing? De Cloud bevindt zich aan de andere kant van je internetverbinding, een plaats waar u apps en diensten kunt openen en waar uw gegevens veilig kunnen worden opgeslagen. U hebt in de Cloud uw "eigen" opslag-kastje. Waarom is/wordt de Cloud zo belangrijk? In de lezing zal er uitleg gegeven worden over werken in 'De Cloud'.

Na afloop van de lezing kunt u besluiten of u de workshop wilt gaan volgen. Deze bestaat uit twee bijeenkomsten. De lezing is op donderdag 8 februari van 10.00 – 11.30 uur. Gratis toegang. Er wordt een kleine bijdrage voor koffie/thee gevraagd.

Risico's lachgas 'geen lachertje'

Slagroompatronen (lachgas) worden op straat achtergelaten na gebruik. Foto: Politie

UITGEEST - De afgelopen tijd zijn ballonnen en slagroompatronen (lachgas) gevonden op locaties waar vaak jongeren verblijven. Dit meldt de gemeente Uitgeest.

"Wij willen wijzen op de gevaren die het gebruik van ballonnen met lachgas met zich meebrengt," laat de gemeente weten. De inhoud van een slagroompatroon is distikstofmonoxide (lachgas). Het lachgas wordt geïnhaleerd via een ballon. Dit gebruik geeft een roes, een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid en een gevoel van euforie. Lachgas is populair omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is.

Risico's
"De risico's van het gebruik lijken te overzien maar zijn dat beslist niet," waarschuwt de gemeente. Lachgas direct inhaleren vanuit een patroon of gasfles is zelfs levensgevaarlijk. Het gas is zo koud dat longen, mond, lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Gebruik van lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Dit kan de dood tot gevolg hebben.

"Wij vragen ouders of verzorgers dit onderwerp met hun kind te bespreken en hem of haar te wijzen op de gevaren en risico's," aldus de gemeente Uitgeest. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.breiderjeugd.nl en www.drugsinfoteam.nl.

Buurtbemiddeling vanaf april ook in Uitgeest

UITGEEST - Inwoners van Uitgeest kunnen vanaf april gratis gebruikmaken van buurtbemiddeling van Stichting De Bemiddelingskamer. Niemand zit op ruzie te wachten, al helemaal niet met de buren.

Maar hoe spreek je elkaar aan? Hoe kom je tot concrete afspraken? En hoe zorg je ervoor dat iedereen weer kan genieten van zijn of haar leefomgeving? Als buren hier onderling niet uit komen, kan hiervoor gratis buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Voor deze bemiddelingen worden vrijwillige buurtbemiddelaars ingezet. Stichting De Bemiddelingskamer is gespecialiseerd in buurtbemiddeling.

Door buren met elkaar in gesprek te brengen en begrip te creëren voor elkaars standpunt ontstaat er ruimte om samen op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. Hierdoor verbetert de communicatie en relatie tussen buren. De Bemiddelingskamer luistert naar het verhaal van beide buren, zijn neutraal, geven geen oordeel en alle informatie is vertrouwelijk.

Buurtbemiddeling wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten en woningcorporaties.

Lezing over bodemvondsten bij aanleg Noord/Zuidlijn

REGIO - Tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn voor de Amsterdamse metro is bij archeologisch onderzoek in de diepe bouwputten veel nieuwe informatie vrijgekomen over de vroegste geschiedenis van de hoofdstad. Prof. dr. Jerzy Gawronski komt daar op donderdagavond 15 februari een lezing over geven in Huis van Hilde te Castricum.

Jerzy Gawronski, hoofd van de afdeling Archeologie van de gemeente en hoogleraar maritieme en urbane archeologie aan de Universiteit in Amsterdam, is bij het recente onderzoek veel meer te weten gekomen over de vorming van de rivier de Amstel en de wisselwerking met het Oer-IJ, de noordelijke zijtak van de Rijn die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde.

Kaarten kunnen nu al worden gereserveerd. Bij voorkeur via de websites oerij.eu en huisvanhilde.nl, of anders telefonisch; 023-5143247. De kosten voor een avond bedragen 10 euro, inclusief koffie. Meer informatie over het programma en de sprekers op de websites huisvanhilde.nl of oerij.eu. 'Vrienden van het Oer-IJ' krijgen korting.

Komende programma lezingenserie 'Hilde kan me nog meer vertellen' van Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde:

  • De reconstructie van de IJsselkogge, Wouter Waldus, donderdag 15 maart.
  • Hoe God in Kennemerland verscheen, André Numan, donderdag 12 april.