De Uitgeester

24 augustus 2016

De Uitgeester 24 augustus 2016


Slopen of cultureel erfgoed? Deel 2

Oude VVU kantine aan de Tolweg

Tekst en foto's: Anita Webbe

Uitgeest - Bij het langsrijden van enkele panden in het dorp wordt vaak gedacht: Wat gebeurt hier nu eigenlijk mee: slopen, opknappen? Dan weer wordt er een tijd lang geen aandacht aan besteed en langzaam ziet men elk jaar de gebouwen verder in verval raken. We hebben ze even goed bekeken en geprobeerd te achterhalen of er al meer bekend is over een bestemmingsplan. Deze week deel 2 over de oude VVU-kantine en de winkel van Gerrit Muijs en Zn.

De oude VVU-kantine

Winkel van Muijs/Harmonie aan de Meldijk

Wanneer je van de andere kant Uitgeest inrijdt, ziet aan de rechterkant van de Tolweg ook een vervallen pandje staan. Dat dit ooit de oude kantine van Voetbal Vereniging Uitgeest (VVU) is geweest, gelooft bijna niemand. In de jaren 60 heeft VVU een bouwkeet cadeau gekregen van een bouwbedrijf. De bouwkeet werd omgebouwd tot kantine, compleet met toilet en bar en werd "Het Groene Slot" genoemd, naar de voorzitter Cor Groenewegen en Jeugdvoorzitter Gerrit Slot. Ruud Collette: "In 1972 is er een fikse storm geweest waarbij het dak 50 centimeter los kwam van het gebouwtje en direct erna precies weer op zijn plaats terug viel! Door touw over het dak en onder de kantinebalken door te trekken hielden we de boel op zijn plaats. Het hele sportcomplexje met tribune, het veld en de kantine werd 20 jaar later verkocht voor 70.000 gulden aan een paarden-houdster. Die heeft er ook nog even in gewoond. De betreffende kantine deed naderhand dienst als opslagplaats voor stro voor de paarden. Langzamerhand heeft het hele dak het begeven. Doordat het dak op de strobalen bleef liggen, bleef de kantine nog lang in vorm, al rotte het langzaam verder. De gordijntjes die nog lang wapperden, zijn inmiddels ook weggerukt. Vandaag de dag staat het krotje inclusief de grond eromheen weer te koop. Deze grond inclusief "kantine" lijkt zich goed te lenen om woningen op te bouwen. Niet alleen omdat de locatie dichtbij het station is gelegen, zoals de provincie wenst, ook met het oog op de Kleis, Waldijk, HMS en het oude Assum lijkt deze plek ideaal. Makelaar Klaver: "Het object staat sinds maart dit jaar te koop, inclusief de oude gebouwtjes. De totale oppervlakte bedraagt 14.545 m2. Er is redelijk belangstelling, maar velen vinden de vraagprijs (op aanvraag) nog te hoog."

De winkel van Gerrit Muijs en Zn

Nog een pand dat wel een opknapbeurt kan gebruiken is het ruim honderd jaar oude pand aan Meldijk 30, gebouwd in 1872 als toenmalig rederijkerskamer De Bloempot. Sinds 1895 werd het historische pand omgedoopt tot Vondel. Daarna werd het t café van Kees Koopman met de grote en welbekende toneel- en danszaal achterin. Er zijn heel wat mooie feesten gegeven! De naam van het café staat nog op de gevel: De Harmonie. In 1921 was het de rijwielwinkel van Van de Berg en zoals de meeste Uitgeesters wel weten, kocht twaalf jaar later aannemersbedrijf Gerrit Muijs het pand. De winkel was zeer bekend aangezien je daar van alles kon kopen. Zoon Maarten Muijs zetten in 1978 de zaak voort. Inmiddels is het pand eigendom van Uitgeester Theo Kaandorp. Behalve dat de bovenverdieping met opvallende erker uit de veertiger jaren wisselende huurders heeft, gebeurt er niets meer met het historische pand. Bij de gemeente is nog steeds niet bekend wat huidige eigenaar Kaandorp wil met De Harmonie.

Laatste week Zomerfoto wedstrijd!

Stuur uw mooiste, leukste of gekste vakantiefoto snel in en maak kans op een leuke prijs!

Zoals u misschien al weet organiseert De Uitgeester deze zomerperiode een fotowedstrijd. Aankomende week (tot 1 september) kunt u nog uw favoriete vakantiefoto insturen om kans te maken op een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg én om eeuwige roem te krijgen door publicatie van de foto in de krant! Stuur uw foto (min. 1 MB) dus snel naar redactie@uitgeester.nl

De mooiste inzendingen plaatsen wij gedurende het zomerseizoen in de krant en/of online.* Elke week selecteren wij een weekwinnaar. Alle inzendingen, dus ook de foto's die net geen weekwinnaar zijn geworden, dingen mee naar de hoofdprijs en maken kans op de titel "Mooiste zomerfoto 2016." Na afloop van de actie plaatsen wij alle inzendingen nog een keer online en kunt u uw stem uitbrengen. De foto met de meeste stemmen wordt de uiteindelijke winnaar.

*Met deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media.

Laatste gelegenheid tot het bezoeken van de expositie van aquarellen van Joop de Beer

UITGEEST - Joop de Beer (1948) beoefent het kunstschilderen zo'n 25 tal jaren. Oorspronkelijk in alle mogelijke technieken, echter de laatste jaren beperkt hij zich tot het af en toe schilderen met acryl en olieverf, maar vooral tot het aquarelleren.Vele jaren heeft hij als cursist deelgenomen aan cursussen bij de Uitgeester stichting "De Kuil" en later bij stichting "Perspectief" in Bakkum in de gemeente Castricum. Tijdens deze cursusbijeenkomsten heeft hij, in de loop der jaren, verschillende materialen toegepast en heeft hij kennis gemaakt met het weergeven van uiteenlopende onderwerpen.

Zijn voorkeur gaat echter uit naar het schilderen van de realistische weergave, waarbij details niet worden vermeden.
Ruim 15 jaar geleden is Joop als docent gaan optreden bij cursussen "Tekenen en Schilderen" bij stichting de Nieuwe Kuil.
De aquarellen die u momenteel kunt aanschouwen in de kerk van de Stompe Toren bestaan o.a. uit afbeeldingen van Haarlemse stadsgezichten, landschappelijke aanzichten alsmede taferelen en een enkel specifiek onderwerp.
Een groter aantal werkstukken kunt u bekijken op de website van Joop op www.joopdebeer.exto.nl

Zondag 28 augustus is de laatste gelegenheid om de expositie van aquarellen te bezoeken. Joop zelf bij de expositie aanwezig alwaar hij tevens zijn schildertechniek aan u zal demonstreren. De kerk van de Stompe Toren in Spaarnwoude is te bereiken via Spaardam, over de brug aan het einde van de IJdijk, direct rechts af, en deze Spaarndammerdijk volgen tot voor de A9 waarna rechts af de Kerkweg op. Openingstijden van de kerk 12.00 uur tot 16.30 uur.
Zie ook: www.stompe-toren.nl

U bent van harte welkom.

De Zorgcirkel anticipeert actief op tendens steeds langer thuis wonen Mobiele personenalarmering voor binnen en buiten

De mobiele personenalarmering is simpel in gebruik: U draagt het met koordje simpelweg om de nek. Foto: Sander de Vries

Met de introductie van mobiele personenalarmering zette De Zorgcirkel onlangs een nieuw en innovatief product op de markt. Ideaal voor ouderen die met ondersteuning van mantelzorg zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Een groot voordeel is dat men met dit systeem ook in huis niet aan een ruimte gebonden is om een spreekluisterverbinding tot stand te brengen. Daarmee is het apparaat breder inzetbaar dan de traditionele alarmering.

De mobiele personenalarmering van De Zorgcirkel wordt met uiterst betrouwbare technologie ondersteund en heeft uitbreidingsmogelijkheden, zoals permanente GPS activatie om veilige zones in te stellen, zodat altijd duidelijk is waar iemand zich bevindt. Ook kan bij gebruik van een sleutelkluisje bij alarmering de code worden meegezonden. Gerard Mesman is servicecoördinator van De Zorgcirkel en praat enthousiast over de onder eigen naam uitgegeven alarmering. "Wij zij in ons verzorgingsgebied voorkeursaanbieder en dus de enige partij die het aanbiedt. Maar ook buiten het gebied kunnen cliënten bij ons terecht," aldus Mesman.

Voor meer informatie over de mobiele personenalarmering van De Zorgcirkel kan men bellen met de Klantenservice van de zorgorganisatie. Het telefoonnummer is 088 55 99 600.

Surprising Uitgeest start een nieuw swingend seizoen

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Na de zomerstop staat Popkoor Surprising weer te trappelen om met een nieuw zang seizoen te beginnen. Op woensdag 31 augustus om 20.00 uur zal hun wekelijkse repetitie weer van start gaan.

Popkoor Surprising is een gezellig en informeel koor waarbij plezier voorop staat. Om hun lage stemmen nog meer te laten schijnen, zijn zij op zoek naar bas stemmen. Hebt u een lage stem en wilt u zingen en dansen in een groot popkoor? Meld u dan aan via onze website: http://www.surprising.nl/contact/11-secretaris.html om vrijblijvend te komen luisteren.

Edwin Ott Motoren heeft alle ingrediënten in huis voor veilig motorrijden Middelweg 17, 1911 EA Uitgeest, www.ott-motoren.nl Tel: 0251-315030 Door Anita Webbe

vlnr. Edwin, Alex en Karin Ott Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Wie bij Edwin Ott Motoren, gevestigd op Middelweg 17 naar binnen stapt ziet dat het een familiebedrijf is met hart voor de zaak. Al ruim 32 jaar zijn Edwin en Karin Ott actief in de verkoop en reparatie van motorfietsen en/of onderdelen daarvan. Ook hun zonen Alex en Eric hebben deze voorliefde voor de snelle tweewielers in hun genen.

Edwin Ott (57) houdt zich voornamelijk bezig met het afstellen, onderhoud, benzine uitmeten, banden wisselen en data uitlezen van de motoren. Zowel op de zaak als op de circuits waar de familie regelmatig te vinden is om te racen, coureurs te begeleiden en te adviseren en onderhoud aan de motoren te verrichten. Karin Ott (54): "Wanneer iemand bij ons een racemotor koopt, bieden wij bij de eerstvolgende training onze service aan om de motorfiets goed af te stellen en de klant goed te begeleiden. Onze technische kennis is heel groot en wij hebben veel ervaring op dat gebied." Bij hun zonen Alex en Eric is de liefde voor alles wat met motoren te maken heeft met de paplepel ingegoten. Sinds hun twaalfde hebben zij hun licentie en reden in de junior-cup 125 cc. Alex (26) werkt fulltime in de shop, Eric (24) is engineer werktuigbouwkunde en is elders werkzaam. Maar het racen en sleutelen doen de beide broers graag, zoals tijdens de NK Supercup 600. Zij racen op een Yamaha YZF-R6 600cc en zijn qua snelheid elkaars gelijke.

Jaarlijks reist het familieteam Ott in november af naar Spanje met een trailer vol gereedschap en onderdelen voor de Speedweek van Wilco Zeelenberg. Karin: "Ik verricht meestal hand- en spandiensten en sta tijdens de wedstrijd langs de baan met het pit-bord, waarop vermeld staat met welke ronde ze bezig zijn en hoeveel voorsprong ze hebben." Van maart tot eind september is de familie Ott tijdens de CRT Dagen met hun trailer in Assen voor de OW Cup. "Wanneer je zelf aan races deelneemt weet je ook waar je over praat en weet je waar andere coureurs behoefte aan hebben. Door het racen hebben we een grote landelijke klantenkring opgebouwd" vertelt Karin trots. Edwin Ott Motoren is race-dealer voor Yamaha Nederland en importeert YEC racingparts, die ze wereldwijd verkopen. Onderhoud wordt gedaan aan alle straatmotoren, Yamaha racemotoren en Yamaha-scooters. Verder is er een ruim assortiment aan kleding, helmen, accessoires en onderhoudsproducten in de shop. Karin repareert niet alleen lederen motorpakken, zij kan bijvoorbeeld een oud motor-pak ook omtoveren tot een gepersonaliseerde tas! De klanten weten Edwin Ott Motoren feilloos te vinden. Bijna traditiegetrouw is de winkel op zaterdag zelfs een ontmoetingsplek voor motorrijders om gezellig met elkaar ervaringen uit te wisselen over hun motorfietsen of een race. De goede betrouwbare adviezen, service en toegankelijkheid die zij zowel op de circuits en in de winkel bieden, maakt Edwin Ott Motoren geliefd door heel Nederland.

5e Rondje Stelling pakt uit met jubileumcadeaus voor vroegboekers Volledig uitgepijld, uitgebreid met nieuwe fietsroutes, forten geopend voor fietspubliek, ondersteuning van een goed doel.

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - De jaarlijks terugkerende fietstocht Het Rondje Stelling viert op 3 september haar eerste lustrum met tal van prijzen voor deelnemers. Tijdens de voorinschrijvingsperiode die 1 mei is opengegaan, krijgt elke twintigste boeking op de populaire toertocht een gratis cadeau thuisgestuurd. De organisatie van de fietstocht, tegenwoordig in handen van drie gerenommeerde fietsclubs, viert hiermee de 5e verjaardag van Het Rondje Stelling dat samenvalt met de viering dat de Stelling van Amsterdam 20 jaar geleden een plek kreeg op de Unesco Werelderfgoed lijst.

Nieuwe campagne

Vanaf 1 mei 2016 is de nieuwe campagne 'fietsen voor cadeau bij 20 jaar Unesco' gestart, waarin de organisatie belangstellenden voor de fietstocht oproept zich vooraf in te schrijven. Elke 20ste inschrijving ontvangt een jubileumvoucher met een fraaie prijs die tijdens de fietstocht op 3 september of in de periode daarna kan worden besteed op een van de forten. De voorinschrijving is geopend tussen 1 mei en 29 augustus op www.rondjestelling.nl. Boekingen buiten deze periode vallen buiten de actie. Alle winnaars ontvangen bericht van de organisatie en krijgen de prijs, variërend van gratis pannenkoek tot gratis saunabezoek, thuisgestuurd.

Sinds de eerste editie in 2012 is de fietstocht over de Stelling van Amsterdam een enorm succes en wordt het evenement elkaar jaar groter. Dit jaar is Spaarndam als extra startplaats toegevoegd en rekent de organisatie op duizend enthousiaste deelnemers, verdeeld over de inmiddels zes uitgezette fietsroutes rond de stad Amsterdam. De kortste afstand is 30 kilometer en de langste - over de hele originele Stelling langs alle oude forten en sluizen - is 170 kilometer lang. Er kan worden gestart vanuit Uithoorn, Uitgeest en Spaarndam. Op elke route is verzorging aanwezig op speciaal geopende forten en uitgebreide route-informatie over de culturele highlights van de Stelling. Bij de finish ontvangt elke fietser de exclusieve jubileum herinnering.

Startplaatsen

De start is, afhankelijk van de afstand, tussen 07:00 - 11:00 uur, in Uithoorn (bij Fort aan de Drecht, Grevelingen 30), in Uitgeest (bij Fort aan den Ham. Busch en Dam 13) en bij de dit jaar extra toegevoegde wielerlocatie in Spaarndam (op het WheelerPlanet, Zijkanaal C weg 6).

In onze regio Kennemerland is de Kennemer TC één van de participanten. U kunt ook via hun website de weg naar de voorinschrijving vinden. INSCHRIJVEN EN GOED DOEL

Inschrijven en goed doel

Online inschrijven kan tussen 1 mei en 29 augustus via www.rondjestelling.nl. Het inschrijfgeld ligt tussen € 6,00 - € 10,00 per persoon, afhankelijk van de afstand. Jeugd tot 16 jaar gratis. Van het inschrijfgeld gaat € 2,00 per persoon naar het aan het evenement verbonden Goede Doel, de Raisin Hope Foundation, die hiermee een landelijk netwerk van aangepaste fietsen realiseert voor mensen met opgelopen hersenletsel.

Inschrijven en informatie is te vinden op www.rondjestelling.nl.

Open dag Muziekschool

Foto: aangeleverde foto

UITGEEST - Aanstaande zaterdag 27 augustus is er een open dag op De Nieuwe Muziekschool Uitgeest. Van 12:00 uur tot 14:00 uur is iedereen, jong en oud, van harte welkom om instrumenten uit te proberen, (proef)lessen af te spreken en kennis te maken met de docenten.

De Nieuwe Muziekschool Uitgeest biedt de volgende lessen aan: Algemene Muzikale Vorming, dwarsfluit, cello, piano, slagwerk, hobo, gitaar (akoestisch en elektrisch), (alt)viool en viool voor kleuters (Suzuki-methode), keyboard, zang en harp. De Nieuwe Muziekschool Uitgeest heeft ook een samenwerkingsverband met de Vereniging "Zanggroepen Out Loud". De Nieuwe Muziekschool Uitgeest organiseert regelmatig concerten, zoals in dorpshuis de Zwaan, tijdens de Kunstroute en in Cultureel Centrum De Kuil, dus wie weet sta jij binnenkort wel op het podium!

Kijk voor meer informatie op: www.muziekschooluitgeest.nl, bel: 06-19911026 of mail naar: muziekuitgeest@gmail.com. Cultureel Centrum De Kuil, Hogeweg 8.

Door: Daniel Mathot

5 / 12

De mooiste zomerfoto van deze week komt van...Evelien Schouten!

Tijdens het uitlaten van haar hond 's avonds schoot Janet Zindel dit mooie plaatje!

De Uitgeester organiseert deze zomerperiode een fotowedstrijd. Heeft u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemende foto gemaakt? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester. U maakt daarmee kans op een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg én krijgt eeuwige roem door publicatie van de foto in De Uitgeester. Stuur uw foto (min. 1 mb) naar redactie@uitgeester.nl De mooiste inzendingen plaatsen wij gedurende het zomerseizoen in de krant en/of online.* De actie loopt tot 1 september 2016 dus aankomende week kunt u nog insturen. Daarna is de wedstrijd gesloten! Elke week selecteren wij een weekwinnaar. Alle inzendingen, dus ook de foto s die net geen winnaar zijn geworden, dingen mee naar de hoofdprijs en maken kans op de titel "Mooiste zomerfoto 2016." Na afloop van de actie plaatsen wij alle inzendingen nog een keer online en kunt u uw stem uitbrengen. De foto met de meeste stemmen wordt de uiteindelijke winnaar.

*Met deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media.

Deze prachtige foto van Donna en Eefje is toch net een schilderij? Gemaakt door Jeanette Goedhart
Zelf fietsen door het landschap van Twente: Juul, de 4-jarige dochter van Githa Reulen had er veel plezier in!
Even een ijsje halen bij de Jumbo? 5-jarige klimgeit Bodhi had andere plannen... Foto: Dieuwke Kok
Bij de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos was dochter Keet dé attractie! Foto: Jennifer Snijder
Byron T. Griffith haalde wel een nat pak bij het maken van deze foto... Doolin Beach, Ierland
Anna Renate-Stam maakte onder andere deze pic op haar reis door Afrika en Swazi-land!
Het vissen op rivier de Po heeft Shane Webbe een mooi resultaat opgeleverd: Een meerval van maar liefst 2.10m! Vanzelfsprekend wel weer laten zwemmen.... Foto: Evelien Schouten

De keuze is reuze bij Wijnhandel Vreeburg 2.0 Adres: Prinses Beatrixlaan 25, 1911 HP Uitgeest, info@vreeburgs.nl Tel. 0251-769145 Door Anita Webbe

vlnr: Aad Lode, Lyda van Egmond en Teun van der Kuil Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Wijnhandel Vreeburg 2.0 te vinden aan de Prinses Beatrixlaan 25 heeft sinds februari 2016 een nieuwe eigenaar. De toevoeging 2.0 is een computerterm en betekent "nieuw." Het opbouwen van het brede assortiment was zorgvuldige klus met veel liefde voor het vak. Het resultaat mag er zeker zijn!

Eigenaar Teun van der Kuil (61) is woonachtig in Schagen waar hij 38 jaar geleden een slijterij begon. Later breidde hij uit met een groothandel. Inmiddels zit Teun al 42 jaar in de drankhandel en heeft een ruime kennis en ervaring opgebouwd. Ook is hij geen onbekende voor een aantal Uitgeesters. Teun: "Toen ik hoorde dat ik deze zaak in Uitgeest kon overnemen heb ik aangeboden om te helpen en de zaak overgenomen. Er komt met deze winkel in Uitgeest wel jeugdsentiment bij kijken. Vroeger kwam ik al drank brengen bij de slijterij van mevrouw Vreeburg bij aan de Langebuurt. Daarom vind ik het zo leuk om in Uitgeest een winkel te hebben en om weer oude bekenden te ontmoeten. Ik hou van het gemoedelijke dorpse Uitgeest en lijkt wel wat op Schagen. Voordeel is dat deze twee winkels goed kunnen spiegelen. Bovendien zou jammer zijn als Uitgeest geen slijterij meer zou hebben, want Uitgeesters zijn toch wel drinkers in het hogere segment."

Wijnhandel Vreeburg 2.0 is een speciaalzaak te noemen waar het gaat om diversiteit in dranksoorten. Naast de wereldberoemde koploper het Uitgeester Kruidenbitter staat er een enorm assortiment aan wijnen, biersoorten, jenevers, rum en whisky's keurig gesorteerd op de planken te pronken. De mooie Whisky's en Rums zijn als collectors item al mooi maar ook heerlijk om van te genieten!" Teun is tevens importeur en levert ook aan slijterijen in de regio. "Ik ben voor samenwerking met andere slijterijen, want concurrentie brengt je nooit ver. De onderlinge gunfactor is hoog wat voor alle partijen voordelen heeft. Door jarenlange ervaring en connecties kunnen wij bijna overal aan komen. Nee verkopen is uit den boze. De winkel staat vol en we zijn nog steeds bezig het assortiment uit te breiden. We zijn redelijk goedkoop en hanteren een constante prijs dus men weet waar men aan toe is. De whisky is natuurlijk wel aan vraag en aanbod onderhevig, wat de prijs kan doen schommelen," aldus Teun. Goede service leveren, tijd maken voor de klant, de producten mooi verpakt als cadeau meegeven heeft prioriteit voor de medewerkers van de prachtige slijterij. Lyda van Egmond is al langer het gezicht van Wijnhandel Vreeburg 2.0 en heeft ruime ervaring in de verkoop. en Aad Lode is een welkome aanvulling als het gaat om het gedistilleerde deel zoals Whisky. Hij is lid van de Whiskyclub en een echte fanaat. Hij weet er alles over te vertellen en kan de klant goed adviseren in alle gedistilleerde heerlijkheden. Voorheen verhuurde Vreeburg partyspullen zoals tap, staantafels en dergelijke, maar dit is nu uitbesteed aan een extern bedrijf die daarin gespecialiseerd is. Voor informatie kunt u altijd bellen of natuurlijk gewoon binnenlopen!

Fort aan Den Ham aanstaande zondag open

Fort aan Den Ham Foto: F. Braaksma

UITGEEST - Zondag 28 augustus aanstaande is Fort aan Den Ham weer voor publiek geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.Gebouwd in 1903 voor de verdediging van Amsterdam en het bewaken van de spoorlijn Zaandam-Alkmaar.Nu is het een rustig plekje in het Noord-Hollandse landschap maar in de mobilisatietijden van 1914-1918 en 1940 een heel ander scenario met vele soldaten en kanonnen.

Het fort ligt net naast het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203.
De vrijwilligers hebben van het fort een militair museum gemaakt met behoud van de oude sfeer en historisch ingerichte ruimtes.
Zoveel mogelijk wordt het fort in de oude staat gehouden of teruggebracht met ziekenzaal, keuken, officierskantine en de manschappen privaten.

Er zijn exposities over de Stelling, WO-2, militaire communicatie, de linie van Beverwijk en de Politionele acties gedurende 1945-1950 in Nederlands-Indië.
Het Nederlands Grammofoon Genootschap toont haar collectie oude grammofoonspelers.
Het fort is opgenomen in de Holland Route die langs tal van Industrieel Erfgoed in Noord-Holland loopt,
Het eiland en het fortterrein rondom is geheel toegankelijk en is UNESCO Wereld Erfgoed sinds 1996.

Kunt u op zondag niet dan is het fort ook het hele jaar door iedere woensdag te bezoeken, óf op afspraak.
Informatie op www.fortaandenham.nl adres: Fort aan Den Ham, Busch en Dam 13, 1911, MS Uitgeest.

door: Fred Braaksma

Taalspreekuur in Bibliotheek IJmond Noord weer van start

HEEMSKERK - Na de zomervakantie, vanaf dinsdag 30 augustus gaat het Taalspreekuur in Bibliotheek IJmond Noord weer van start. Het Taalspreekuur is bedoeld voor volwassenen die willen weten waar ze Nederlands kunnen leren of waar ze hun kennis van de taal kunnen verbeteren.

Tijdens dit spreekuur is er iemand aanwezig die kan helpen om te kijken welke cursus goed bij iemand past of die kan zoeken naar iemand die kan helpen met de Nederlandse taal. Er is informatie over scholen en cursussen voor elk niveau. Let op: wij geven zelf geen les! Taal en rekenvaardigheden zijn basisvoorwaarden voor een goede participatie in de maatschappij, denk bijvoorbeeld aan werk, gezondheid en omgaan met geld. Toch blijkt dat één op de negen mensen deze vaardigheden onvoldoende beheerst. Daarom stimuleren ministerie en gemeenten diverse programma's gericht op een betere taalvaardigheid.

Het Taalspreekuur vindt plaats: iedere dinsdag, van 9.00-11.00 uur Bibliotheek IJmond Noord, vestiging Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 3 iedere woensdag, 15.00-17.00 uur Bibliotheek IJmond Noord, vestiging Beverwijk, Kerkplein 5. Er is geen spreekuur tijdens schoolvakanties! Voor vragen over het Taalspreekuur kunt u mailen naar taalspreekuur@obijmond.nl

Recreatiemiddag

HEEMSKERK - Gezellig een middag Keezen of Klaverjassen. Omdat er weinig animo meer was voor een spelletje Rummikub tijdens de Recreatiemiddag, kan er in het nieuwe seizoen naast het Klaverjassen nu een spelletje Keezen gespeeld worden.

Keezen is een gezellig bordspel dat wordt gespeeld met een vast maatje. Het spel is een soort mens erger je niet maar in plaats van met een dobbelsteen wordt het gespeeld in combinatie met kaarten. Vanaf donderdag 8 september kunt u hiervoor wekelijks terecht (behoudens de schoolvakanties) tussen 13.30 en 16.30 uur in buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1, Heemskerk.

De kosten bedragen € 64,- voor 32 bijeenkomsten. U kunt zicht nu al inschrijven via de website: www.welschapwelzijn.nl

Maalboek van een poldermolen – 74

Zwaluwnest tegen de weeg aangeplakt Foto: Aangeleverd

In de rubriek Maalboek van een poldermolen doet molenaar Edwin Blok elke maand verslag van het reilen en zeilen rond molen De Dog. Deze week aflevering 74.

Het molenlijf is achtkantig, op het achtkant ligt een ronde kruivloer. Onvermijdelijk is dat een deel van het achtkant onbedekt is. Dat probleem wordt opgelost door op de onbedekte delen een plankje aan te brengen. Vogels vinden het een heerlijk plekje om op plaats te nemen. Het plankje heet daarom heel toepasselijk een spreeuwenplankje. Laatst betrapte ik twee duiven die er een nest gemaakt hadden en er zelfs al twee eieren in gelegd hadden. Daar maakte ik korte metten mee, het nestmateriaal was al op de kruivloer terecht gekomen en zou tijdens het kruien problemen kunnen veroorzaken. Met een zwaluwnest wat tegen de weeg aangeplakt zat heb ik niets gedaan. De weeg is het onderste gedeelte van het molenlijf en bestaat uit planken die dakpansgewijs zijn aangebracht. Tijdens het draaien en kruien heeft de molen van het zwaluwnest geen last. Die dag was er weinig wind, een ideale situatie om zeilen te wisselen. Eerst het oude zeil naar beneden, dan maak ik de rechterbovenhoek van het nieuwe zeil vast om het goed op hoogte te stellen. Dan sla ik het zeil om me heen en maak de linkerbovenhoek vast. Het zeil wat om me heen is geslagen is een zekere valbescherming. Het voorkomt dat ik te veel naar achter leun. Om de situatie nog veiliger te maken kan ik ook een been door de hekkens steken. Of ik kan gebruik maken van een valgordel, de monumentenwacht en de molenmaker doen dat vooral. Zij doen hun werk voor langere tijd op hoogte, dan zijn dat soort voorzieningen noodzakelijk. Voor de paar minuten dat ik boven ben doe ik het niet.

Zeil wisselen is een klus die we zelf kunnen doen. Klussen die we niet zelf kunnen doen besteden we uit aan het Hoogheemraadschap. Zoals daar is een gebroken vlaggenlijn aan de vlaggenmast achterop de kap. Een mast van 6 meter, en bovenin zit een draaipunt waar de vlaggenlijn doorgehaald moet worden, negentien meter hoog. Peter en ik hebben wel geprobeerd om de mast los te krijgen om het draaipunt naar beneden te halen, maar er zat geen beweging in. Daarnaast vonden wij het risico te groot dat de mast of wijzelf naar beneden zouden vallen. Schade en eventueel letsel was het niet waard. En verder was daar losgeraakte bedekking van de lange spruit, een vijf meter lange strook zwart plastic. Het was bij een harde wind losgewaaid, wij hebben het provisorisch opgelost door een roosterluik open te maken en het plastic met een stok naar binnen te halen. Maar dat is natuurlijk niet de beste oplossing. Even voor de plaatsbepaling: de lange spruit komt aan beide kanten uit de kap, en ondersteunt de staartbalk via de lange schoren. De enige manier om er bij te komen is het rietdek boven de lange spruit verwijderen, om vervolgens op de lange spruit te klimmen. De enige steun is dan de spruit zelf, met aan beide kanten een afgrond van 13 meter diep. Mij niet gezien. Daarom gaan we heen en weer werken, zoals wij dat thuis noemen. Door de klussen te combineren hoeft de hoogwerker maar 1x te komen.

Het verzoek is naar Willem gegaan, hij is de onderhoudsman. Het staat op de planning, vertelde hij toen hij even bij de molen kwam om de situatie te bekijken. Hij had alvast een nieuwe vlaggenlijn meegenomen. Terloops liet hij zich ontvallen dat hij op zoek was naar touw om te gebruiken bij een huttenbouwproject. Kunnen jullie me daar aan helpen, was zijn vraag. Hij vertrok weer met in zijn auto een oranje touw van 15 meter, een touw met een mooie oogsplits en groene takelingen, en een touw wat enige tijd als houvast naast de trap gehangen had. Touw wat al lange tijd niet meer gebruikt werd kreeg nu toch een nieuwe bestemming. Een nieuwe bestemming kreeg ook een stalen staaf die voorheen in het krooshek bij de vijzel in het water gezeten had. Alle staven die daarin gezeten hadden zouden weggegooid worden, mijn voorkeur gaat echter uit naar hergebruik. Een groot aantal daarvan zijn al geplaatst in een afzetting langs de waterkant, plannetje van Peter. Een andere staaf heb ik gemaakt tot beitel om de vijzel in en uit zijn werk te zetten, en de laatste staaf is gemaakt tot kruiradstaaf. Dit woord verzin ik ter plaatse, het heeft eigenlijk geen echte naam. Als de molen voldoende op de wind gekruid is en de bezet-, en kruiketting staan strak, wordt deze kruiradstaaf gebruikt om het kruirad vast te zetten. Het wordt gestoken door een gat in de staartbalk. Het kostte met de oude steeds meer moeite om het er in en uit te halen, het was verbogen. De nieuwe paste wonderwel, moest alleen even op lengte gemaakt worden. Met een slijptol was dat zo gepiept. Vlak boven deze kruiradstaaf zat voorheen een groot rond metalen oog waar de bezetketting aan vast gemaakt kon worden. Nadeel echter was dat de verf van het kruirad het moest ontgelden als dit oog geraakt werd. Willem bracht de oplossing en heeft met een grote bahco de moeren losgedraaid en het oog aan de andere kant van de staartbalk aangebracht. Daarom werk ik zo graag met de Dog, er is altijd wat te doen.

Edwin Blok

Cursus Vrij Tekenen en Schilderen in de Nieuwe Kuil

UITGEEST - Vanaf woensdag 7 september aanstaande start een 6-wekelijkse cursus Vrij Tekenen en Schilderen in de Nieuwe Kuil.

Docente Mary Boele: "De afgelopen drie jaar heb ik een opleiding tekenen en schilderen gevolgd bij Crejat in Alkmaar en wil ik graag mijn vaardigheden op creatieve wijze overbrengen." Bij deze kennismaking komen de meeste aspecten van het tekenen en schilderen aan bod en ieder kan daar op eigen niveau op vrije en creatieve manier invulling aan geven. Locatie: De Nieuwe Kuil in Uitgeest. Tijd 13.30-16.00 uur. Ook voor de 10-wekelijkse cursus op de woensdagmiddag om en om, die op 9 november start, is er nog plaats.

Voor opgave en verdere informatie: maryboele@ziggo.nl of 0251-241734/06-25131802. Zie ook de website van de Nieuwe Kuil en www.kunstvanmary.nl.

Duivensport " de Vliegende Vleugels " Uitgeest e.o. Combinatie Kerssens-Krom wint 1e Natour-vlucht vanuit Minderhout.

De combinatie Kerssens-Krom wint 1e Natour-vlucht vanuit Minderhout

UITGEEST - Vanaf de zelfde losplaats vertrokken die zaterdagochtend zowel Oude als Jonge duiven in één concours vanuit het Belgische Minderhout. Voor deze vlucht waren door 8 liefhebbers 215 duiven ingekorfd welke om 9.00 uur werden gelost. Met een wisselende bewolking en een aantrekkende zuid-westenwind, finishte de snelste (oude) duif bij de Combinatie Kerssens-Krom in Akersloot om 10.16.46 uur met een gemiddelde snelheid van 1665,897 m.p.m. (goed voor ruim bijna 100 km p/uur). De uitslag van de eerste vijf liefhebbers 1e wedvlucht Oude en Jonge duiven op zaterdag 20 augustus luidt als volgt: 1-3-5-15-16e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot), 2-11-19-20-21e Frank Rodenburg (Uitgeest), 5-6-7-13-14e Dirk de Bruin (Uitgeest), 8-9-10-12-22e Wim Rodenburg (Uitgeest) en 33e Wim van Tol (Uitgeest).

De attractieprijs geschonken door Dirk de Bruin gaat deze week naar Wim Rodenburg met een duif van hem op de 9e plaats in de uitslag. De taartprijs van deze week gaat naar de Combinatie Kerssens-Krom (Akersloot) met een duif van hun op de 50e plaats in de uitslag. De eerste duif van de Combinatie Kerssens-Krom (Akersloot) was tevens goed voor een 2e plaats in het Rayon B. tegen 102 deelnemers met 2626 duiven. Van de 8 deelnemers aan de vlucht kon er 1 deelnemer zich niet in de uitslag plaatsen. Volgende week de tweede Natour vlucht van het programma vanuit het Belgische Duffel op (160 km).

Unitas Uitgeest laat u bewegen vanaf 2 september!

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Turnster Sanne Wevers heeft voor Nederland een geweldige gouden medaille behaald in RIO en ook het dames turnteam heeft geweldig gepresteerd. Bij Gymnastiek vereniging Unitas kun jij ook de basis leggen voor jouw droom om ooit aan de Olympische Spelen te mogen meedoen!


Vanaf vrijdag 2 september starten de lesgroepen jong talent en recreatie meisjesturnen, op maandag 5 september start ook meisjes recreatie gymnastiek in de Meet. Op dinsdagmorgen 6 september starten de Keep fitgroepen in de Zien. Op woensdagmorgen 7 september start de Meer Bewegen voor Ouderen in de Klop en
de ouder -en kindgym in de Zien. Op woensdagmiddag starten de kleuters en de Wissel en op woensdagavond de Bodyshape.Op dinsdag en zaterdag trainen de selectieturnsters in sportzaal de Meet.


U bent altijd welkom voor een proefles en kijk voor het actuele en complete sportaanbod op www.unitasuitgeest.nl/lesaanbod

FC Uitgeest loopt warm

Foto: Anita Webbe

HAARLEM: In de aanloop naar de competitiestart in de tweede klasse op zondag 4 september uit tegen Kolping Boys doet FC Uitgeest net zoals ieder jaar mee aan het bekertoernooi. Altijd een mooi moment voor de trainers om te kijken waar hun ploeg staat.

De plaatselijke had dit jaar geloot tegen EDO, DCG en OSV. Op papier leek op voorhand eersteklasser EDO de zwaarste tegenstander maar die klus werd afgelopen zondag onder leiding van de nieuwe trainer van FC Uitgeest Florian Wolf eenvoudig geklaard. Met een 0-2 nederlaag kwamen de Haarlemmers nog goed weg want als er na 90 minuten 4- of 5-0 op het scorebord had gestaan had niemand vreemd opgekeken.

Door vakanties en blessures kon trainer Florian Wolf nog niet beschikken over een flink aantal spelers. Deze week hoopt hij weer te kunnen trainen met een bijna voltallige selectie.Nu al kan geconstateerd worden dat gezien het resultaat en het goede spel tegen EDO in vooral de tweede helft, de concurrentie voor een basisplaats in de hoofdmacht van groen en geel groot zal zijn.

Natuurlijk vallen er zo vroeg in het seizoen nog geen conclusies te trekken maar afgaande op de wedstrijd tegen EDO is de hand van de trainer wel wat zichtbaarder geworden. Vroeg druk zetten, voetballen vanuit een goede organisatie en snelle uitbraken over de vleugels lijken de ingrediënten te worden van een ploeg die dit seizoen echt wil meedoen om de prijzen.

In de eerste helft tegen EDO viel daar nog niet zoveel van te zien. De ploegen hielden elkaar in evenwicht maar het was toch FC Uitgeest dat op voorsprong kwam. Een lichte beroering van de bal met de arm in het strafschopgebied was voor scheidsrechter Jensch in de 22e minuut voldoende om de bal op de stip te leggen. Kick Smit schoot vervolgens onberispelijk raak. EDO probeerde nog voor rust de schade te herstellen maar de verdediging van FCU onder leiding van de teruggekeerde Paul Groen en de degelijk spelende Tinus Putter gaf geen krimp.

In de tweede helft waren de gasten uit Uitgeest de bovenliggende partij. Vooral nieuweling Romario Aroma onderscheidde zich in die fase met een aantal sterke passeeracties. Kansen waren er genoeg voor o.a. Augustine Yeboa (nieuw) en Ruud Koedijk maar pas in de 88e minuut werd er echt afstand genomen toen laatstgenoemde na een fraaie loopactie de bal beheerst binnenschoot. 0-2.

Waarschijnlijk zal trainer Florian Wolf gemengde gevoelens hebben overgehouden aan de wedstrijd want fouten werden er genoeg gemaakt. Toch zal ook hij geconstateerd hebben dat met de terugkeer straks van onder andere topscorer (vorig seizoen) Lester Half maar ook andere spelers er weleens een mooi seizoen zou kunnen aankomen. Uw Afvallende Bal is die mening zeker toegedaan. U kunt het allemaal volgen via de verslagen.

Zie elders in deze editie van De Uitgeester het programma voor het 1e elftal van FC Uitgeest voor het aankomende seizoen.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Thomas Sinnige, Groen, de Jong, Tonin, Aroma, Smit (45e Koedijk), Yeboah (79e Hoekstra), Olgers, Duijn

De Eerste Zien Obstakel Run van Uitgeest!

Afzien in De Zien Foto: Anita Webbe

UITGEEST - op zondag 11 september organiseert De Zien in samenwerking met LieftingFit 'de Eerste Zien Obstakel Run van Uitgeest'. Normaal kun je rustig zwemmen in het Uitgeester zwembad maar nu leg je een parcours af met leuke, spannende en zware obstakels zoals banden en balken waarbij je moet klimmen, kruipen, springen, glijden en natuurlijk zwemmen!

Het is geen wedstrijd en het gaat om de fun! Er worden teams samengesteld van jong en oud. Een team bestaat uit maximaal 6 personen waarvan minimaal 1 volwassene (18 jaar of ouder) en 1 kind. Uiteraard is iedereen in het bezit zijn van zwemdiploma. De kosten bedragen €7,50 p.p. inclusief een consumptie.

De obstakels liggen in en rondom het zwembad en één ding is zeker: je wordt nat en vies! Na afloop heb je enorme voldoening en ben je een mooie ervaring rijker. Reserveer dus 11 september in je agenda. Of geef je alvast op voor dit spektakel via evenementen@zwembad-dezien.nl Op de site en Facebook van De zien komen binnenkort meer details.

Clubkampioenschappen Senioren 2016 TV de Dog

Foto en tekst: Elsbet Klingeler

UITGEEST - Deze week is op het tennispark van TV de Dog de jaarlijkse strijd in de diverse onderdelen en sterktes weer begonnen. Natuurlijk met het doel om in de eigen sterkte clubkampioen te worden maar bovenal is het vooruitzicht om een jaar lang met je foto te prijken op de Wall of Fame de grootst haalbare eer.

Elke avond en in de weekenden wordt er gestreden waar u als publiek ook zeker plezier aan beleeft. Op www.toernooi.nl (zoeken op TV de Dog) kunt u zien wat, wanneer en wie er speelt om aan te moedigen. De gezellige feestavond is zaterdag 3 september met DJ Iwan de Wit waarbij lekker geswingd kan worden. De finaledag is zaterdag 10 september waarbij we kunnen garanderen dat er spannende wedstrijden gespeeld worden. U bent dus van harte welkom op het tennispark.

NIEUW: Ontdek het Oer-IJ!

REGIO - Huis van Hilde en Stichting Oer-IJ bieden samen in de nazomer een fiets- en wandelarrangement aan onder de naam "Ontdek het Oer-IJ", het Huis en Land van Hilde'. Dit arrangement combineert een bezoek aan een museum, een heerlijke lunch en een fietstocht of wandeling.

Onder begeleiding van een gids worden deelnemers eerst rondgeleid in het archeologisch museum in Castricum. Hier wordt meer verteld over de ontstaansgeschiedenis van Noord-Holland met speciale aandacht voor de bepalende rol van het Oer-IJ, een zijtak van de Rijn die ruim 2000 jaar geleden bij Castricum in zee uitmondde. Daarna wordt wandelend of fietsend een excursie gemaakt in en door het voormalige stroomgebied van het Oer-IJ. En ook hier leidt een gids de deelnemers langs punten waar nog veel is terug te zien van dat Oer-IJ landschap. Elke woensdag wordt er gefietst, op zondag gewandeld. Tussen het binnen- en buitengedeelte van het arrangement wordt een Oer-lunch geserveerd in "Hildes Heerlijkheyd," het restaurant van Huis van Hilde. Normaal kost dit complete uitje 35 euro. Maar: tot 1 oktober is er een Nazomerkorting en betalen de deelnemer 27,50 euro.

Meer informatie op de website: huisvanhilde.nl, of bel met 023-514 32 47. Reserveren kan met een mail naar info@huisvanhilde.nl. Op verzoek kan ook een excursie op maat worden georganiseerd.

PolitieberichtenInbraak
Tussen 16 juli en 17 augustus werd er ingebroken in een op de Goesinnestraat geparkeerde bedrijfsauto. Een ruitje werd ingeslagen. Het aanwezige gereedschap werd weggenomen.Vier gereedschapskoffers afkomstig van deze inbraak werden op 17 augustus teruggevonden op de Vrijburglaan.

Diefstal

Op 16 augustus heeft er diefstal van een ATB fiets plaatsgevonden vanaf het Stationsplein, merk Trek 3500, kleur blauw.Op 17 augustus een diefstal van beide kentekenplaten van een op de Lagendijk geparkeerde personenauto.In de nacht van 19 op 20 augustus is een loungeset, bestaande uit een bankje en twee stoelen, uit een voortuin aan de Geesterweg ontvreemd.

Baldadigheid

Op 25 augustus om 05.10 uur werden door baldadige jeugd alle 30 winkelwagentjes van een supermarkt aan het Anna van Renesseplein losgekoppeld en vervolgens in paartjes aan elkaar vastgemaakt op de rijbaan.
De weg is weer vrij gemaakt en de karretjes werden tijdelijk op een parkeerplaats gestald.

In de nacht van 19 op 20 augustus werd op het Anna van Renesseplein een fiets in de (fiets)tunnelbak gegooid. De velg van het achterwiel brak hierdoor. De eigenaar deed aangifte.?

Overig

Bij de controle van een personenauto op de Provincialeweg op 19 augustus, om 21.45 uur, bleek de bestuurster onder invloed te verkeren. Uitslag ademanalyse; 330 ugl. Proces-verbaal is opgemaakt.

De 77 jarige bestuurder van een personenauto wilde op 19 augustus om 23.30 uur met zijn voertuig keren op Busch en Dam. Deze manoeuvre verliep niet helemaal volgens plan.
De auto kwam in de berm tot stilstand en wel zodanig, dat de achterzijde boven de sloot hing.
Het gelukte de bestuurder nog wel om droog de auto te verlaten.
Zijn rijbewijs werd ingevorderd i.v.m. zijn rijstijl.

Aerobics & Dansstudio The Workout start: Sporten, ook voor jou!!

Leuke lessen voor kinderen met een beperking Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - The Workout is bezig een aantal leuke sporturen op te starten voor kinderen met een beperking. Ook deze kids willen graag leuke en coole sporten beoefenen zoals Zumbakids Kick & Fun of Breakdance.

We zijn dan ook erg blij dat de NSGK ons hierin ondersteunt en hopen dat we veel kinderen kunnen laten genieten van een gezonde, gezellige en leuke vrije tijdsbesteding in de sport. Vaak vallen deze kinderen net buiten de boot bij reguliere sporturen of hebben ze sociaal gezien niet het vermogen mee te komen in een grote groep. Dit wil natuurlijk absoluut niet zeggen dat de kinderen geen plezier beleven aan de sport of geen aanleg hebben voor de dans.

Uit workshops die wij afgelopen periode hebben gegeven blijkt het tegendeel! Daarom maken we ons als team hard om binnen de muren van onze huidige locatie( De Velst 3 in Heemskerk) juist ook voor deze doelgroep leuke lessen aan te bieden. Zo spoedig mogelijk in het nieuwe seizoen willen we starten met wekelijkse lessen. Vaak worden de kinderen gewezen op de dingen die zij niet kunnen, maar wij kijken juist naar de mogelijkheden van ieder kind. Vanuit dat oogpunt kunnen we dan gezamenlijk aan de slag om er zoveel mogelijk uit te halen. Dat verdient toch iedereen?!"

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Aerobics & Dansstudio The Workout www.theworkout.nu Esther Stegink (eigenaresse) 06-51115416 theworkout@ziggo.nl

Door: Esther Stegink

Kerkdiensten

Woensdag 24 aug.: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 26 aug. : 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem en na afloop koffiedrinken.
Zaterdag 27 aug. : GEEN VIERING.
Zondag 28 aug. : 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.