De Uitgeester

11 juli 2018

De Uitgeester 11 juli 2018


Drie nieuwe wethouders voor Uitgeest

Jelle Brouwer (PvdA), Cecilia van Weel-Niesten (UVP) en Cees Beentjes (PU). Foto: Ger Bus

UITGEEST - Jelle Brouwer (PvdA), Cecilia van Weel-Niesten (UVP) en Cees Beentjes (PU) zijn de nieuwe wethouders van Uitgeest. Samen met burgemeester Wendy Verkleij vormen zij het college van B&W.

Door: Lucia Rodenburg

Ze zijn donderdagavond benoemd en met een bloemetje welkom geheten. Van Weel was hiervoor wethouder voor het CDA in Beverwijk, maar zegde door onenigheid binnen de partij haar lidmaatschap op. De heer Beentjes is voormalig wethouder voor de PvdA in Heemskerk en de heer Brouwer was raadslid voor de PvdA in ons dorp.

Duidelijkheid
De heer Schouten, formateur en fractievoorzitter van PU, met zes van de vijftien zetels de grootste partij, was in zijn nopjes. "Met groot genoegen kan ik u mededelen dat we een nieuwe coalitie hebben bestaande uit PU, UVP en PvdA. Er is weer duidelijkheid voor burgers en bedrijven in Uitgeest. We willen samen bouwen aan een toekomstbestendig Uitgeest, en het woord 'samen' is een handreiking naar de partijen die niet meedoen." Lees het vervolg op pagina...

Omwonenden geschokt door dodelijk ongeval: "N203 is levensgevaarlijk"

Veel hulpdiensten aanwezig bij dodelijke aanrijding op N203. Foto: Twitter.com/Wis_RenePNH

UITGEEST - Omwonenden van de Provincialeweg N203 vinden de weg levensgevaarlijk. Er zijn al meerdere dodelijke ongelukken gebeurd en vorige week woensdag was het weer raak. Drie jonge mensen kwamen om het leven bij een frontale botsing tussen een personenauto en een vrachtwagen.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Cor Vergouw woont al twintig jaar langs de N203. De aanrijding van vorige week gebeurde voor zijn deur. "Ik hoorde een enorme klap toen ik de koeien aan het melken was. Ik rende naar buiten en zag de auto in de sloot met omstanders erbij. Het is heel triest wat er gebeurd is. Vooral voor de familie. Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Alle hulptroepen waren er massaal bij. Ik zag op een gegeven moment drie teams bezig met heftig reanimeren. Op m'n land, in de berm en op een soort hospitaal gemaakt door de brandweer." In de auto zaten vijf twintigers. Drie van hen zijn om het leven gekomen.

Cor Vergouw en zijn buurman Harm Terra vinden de Provincialeweg gevaarlijk. "Levensgevaarlijk," zegt Harm. "De weg nodigt uit om hard te rijden en dat doen ze ook. Ik heb nu al meerdere dodelijke ongelukken meegemaakt." Volgens Cor is het onmogelijk om een weg helemaal veilig te maken. "Het ligt aan de gebruikers. Ze rijden te hard, gaan inhalen of letten niet op. Die telefoontjes helpen ook niet."

Racebaan
De afgelopen jaren is er een aantal maatregelen genomen. Zo is aan de kant van Uitgeest een vangrail geplaatst en bij de camping aan de kant van Castricum een vluchtheuvel. "Maar daar is het bij gebleven," zegt Harm. "Het tussengelegen stuk is een racebaan. Ze zouden over de gehele lengte een vangrail tussen de weg en het fietspad moeten plaatsen. En vooral die snelheid moet omlaag." Lees het vervolg op pagina...

Kerkklok Protestantse Kerk tijdelijk zonder klepel

Een zware klus voor de mannen van de firma Wolthuis: de klepel weegt ongeveer 35 kilo. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Een bijzonder werkje op grote hoogte afgelopen donderdag in Uitgeest. Bij de Protestantse Kerk in het dorp werd bij één van de twee kerkklokken de klepel gedemonteerd.

Siem Cornelissen van de Protestantse Kerk Uitgeest legt uit: "De firma Wolthuis gaat de klepel van de zogenoemde 'Hemony-klok' voorzien van een nieuw leer, dit in verband met slijtage." De 'Hemony-klok', een 1600 kilo zware klok die in 1650 werd gegoten door Hemony, wordt onder andere geluid bij een begrafenis. Het gewicht van de klepel is ongeveer 35 kilo. Voorlopig is de klok nu buiten gebruik in verband met de restauratie.

Ingezonden Brief: 50 jaar De Koog, 1968-2018

Foto: Theo Blanken

Dit jaar bestaat de wijk De Koog 50 jaar, een mijlpaal in de geschiedenis van het dorp Uitgeest. Na eeuwen een dorp te zijn geweest aan de oostzijde van de Ziendervaart en Geesterweg, ontstond er door door de nieuwbouw aan de westzijde De Koog , met veel instroom van mensen buiten Uitgeest. Er heerste woningnood, vooral in de grote steden, dus dat er op een gegeven moment gebouwd ging worden voor de toekomst is niet zo gek. Ook wij hebben met onze dochter van 2 jaar onze zolderwoning in Amsterdam verlaten en hebben ons 50 jaar geleden gevestigd in de Vrijburglaan, waar we nu nog steeds met veel plezier wonen. Hoewel het geen nieuwe stad betreft zoals Lelystad in de Flevopolder, die vorig jaar het 50-jarig bestaan vierde, voelden wij ons destijds ook wel pioniers in het dorp Uitgeest. De Uitgeester bevolking moest wel even wennen aan al die 'vreemdelingen' aan de andere kant van de weg. Omgekeerd was het voor 'stadse' mensen ook wennen aan de kalme en dorpse mentaliteit. De aversie tegen de uitbreiding speelde ook een rol; het aangezicht van het dorp zou immers drastisch veranderen. Boerderij de Vrijburg zou worden gesloopt en het uitzicht op de weilanden zou geheel verdwijnen. Nu, 50 jaar later, gaat de gemeente Uitgeest de wijk De Koog door de 'hoge leeftijd' voorzien van nieuwe riolering en bestrating. Ik citeer: "Het moet een klimaatbestendige wijk worden, waar je met plezier woont en het fijn is om buiten te zijn". Wel gemeente, daar genieten we al 50 jaar van! Uiteraard is het fijn dat er groot onderhoud plaatsvindt, vooral met het oog van De Koog op de toekomst. Jammer is echter, dat de gemeente geheel voorbijgaat aan deze toch wel bijzondere mijlpaal van 50 jaar De Koog en er in het geheel geen sprake is van enige feestelijkheid. De allereerste bewoners van de Vrijburglaan hebben zich in juni 1968 ingeschreven in Uitgeest, wij kwamen in augustus van dat jaar en hebben dit jaar ons 50ste Nieuwjaar in Uitgeest gevierd met buurvrienden van de Vrijburglaan oneven nummers. Ons inziens had de gemeente Uitgeest aan deze halve eeuw De Koog wel enige aandacht kunnen schenken. Theo & Karin Blanken-Gortmaker

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Niet storen leken ze woordeloos te zeggen. Ze hadden belangijker zaken te doen!"

Vrijdag 29 juni 2018

Toen mijn ophaaldame van vandaag en uw chroniqueur van vanmorgen bij Thuisbij aan kwamen lopen stonden bouwheer Rob en zijn rechterhand al achter het oranje-doek op de steiger in de Achterloet. Ze keken er een beetje moeilijk bij, maar ze stonden ook voor een ingewikkelde klus. De gemiddelde klus in de bouw gaat nog maar als je bij een gevel aan het begin van een boerenvlechting metselwerk staat, sta je voor het stelwerk van een complete gevel. Daar valt niet mee te spotten, dat is vakwerk, van beneden tot boven.

Uw dagboek-schrijver is slechts een eenvoudig mens die verhaaltjes schrijft. Bij hem vergeleken zijn Rob en zijn assistent vaklui, vandaar die moeilijke blik. Maar toen wij Thuisbij-ers aan ons 'verrukkuluke' middagmaal zaten waren de mannen nog steeds doende aan hun meesterwerk. En heus, dat is andere koek.

Ondertussen is Marrigje gearriveerd voor haar Vrijdagse Pilatus-les. Ze heeft vorige week even overgeslagen, maar haalde dat heden dubbel en dwars in. En dat bij een binnentemperatuur van 24,5 graden. Maar wij van Thuisbij zijn niet voor een kleintje vervaard. Gezeten aan de grote tafel in de bekende kamerkeuken deden we gewoon ons best. Dat maakte indruk. De visite – twee vrouw sterk - uit Apeldoorn stond ademloos toe te kijken hoe wij bijvoorbeeld 30 keer onze handen zover wij konden reiken boven onze hoofden hieven. Eerlijk waar 30 keer! Dat is andere koek dan het stelwerk regelen van het gemiddelde metselwerk. Maar, het zij probleemloos toegegeven, ieder zijn vak!

Uit Apeldoorn was vandaag kijkvisite bij Thuisbij te gast. De aanwezige Thuisbij-ers legden graag uit hoe het allemaal begonnen was en hoever het zover gekomen was. Wij vertellen dat verhaal graag elke keer opnieuw. Heel graag! Omdat het ons eigen verhaal is, dat niks bijzonders is, vinden wij. Maar de gasten vinden het steeds weer heel bijzonder en willen het steeds weer opnieuw horen. Nog een gast vandaag, Natasja. Zij was net terug van vakantie, 3 weken Italië. Zij had haar verhaal al uitgebreid via haar telefoon-tekst verteld en wilde het graag nog een beetje toelichten aan de aanwezige nieuwsgierigen. Het werd een prachtig verhaal over onder andere het overgebrachte Huisje van Loreto, een bedevaartsoord in Italië. De geïnteresseerden luisterden geboeid.

En wij hoopten dat Natasja binnenkort weer een keer bij ons komt koken. Dat is ook ademloos lekker. Natasja is van menige markt thuis. Het idee, dat Thuisbij binnenkort weer eens aan een kook-beurt toe is, doet ons het water bij voorbaat door de mond lopen. Toen ging de deur bij ons open. Rob en zijn helpende hand liepen dwars door onze eetkamer de trap op naar boven, de een droeg een balk hout, de ander een decoupeer-zaag. Niet storen leken ze woordeloos te zeggen. Ze hadden belangrijker zaken te doen!

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Zomer(s)concert Harmonie

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Komende donderdag 12 juli geeft de Uitgeester Harmonie buiten haar Zomer(s)concert. Vanaf 19.00 uur zullen de muzikanten zomerse klanken laten horen aan de Burg. van Roosmalenstraat, hoek De Terp.

De afgelopen maanden zijn zomerse nummers ingestudeerd als Despacito, Samba de Janeiro en Grease. Er wordt ook door het opleidingsorkest een aantal leuke nummers gespeeld. Dit alles onder leiding van de enthousiaste Thomas Eveleens die van dit muzikale optreden weer een feestje zal maken.

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over gave

Over gave

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Vorige week vroeg ik mij in deze column af waarom veel mensen het grootste deel van hun leven laten bepalen door anderen of omstandigheden. Hoe mooi zou het zijn als je juist elke dag bezig kunt zijn met wat je leuk en belangrijk vindt om te doen. En dat je dat met passie en met overgave kunt doen!

Els
Een voorbeeld van zo iemand is mijn vrouw Els. Zij begon 42 jaar geleden als juf op de Jozefschool en vond het elke dag weer fantastisch om kinderen bij te staan in hun ontwikkeling. Later werd zij directeur van de Binnenmeerschool, waardoor zij met haar visie op onderwijs en het coachen van de leerkrachten in het team meer kinderen kon bereiken. En toen het bestaande onderwijssysteem begon te knellen met haar visie over hoe onderwijs eruit zou moeten zien, werd zij directeur van Het Kleurenorkest in Limmen. Op die school ontwikkelde zij een onderwijsconcept waarin vrijwel alle kinderen goed kunnen gedijen en gestimuleerd worden hun talenten verder te ontwikkelen. En nu deze school na 10 jaar volwassen is geworden, verwacht ze dat deze school op eigen kracht verder kan groeien en vindt ze het haar nieuwe taak om nascholingen aan leerkrachten te geven, om op die manier haar visie op onderwijs zoveel mogelijk te verspreiden. Prachtig vind ik dat!

Overgave
Maar ik ben niet alleen trots op mijn vrouw. Ik gun het iedereen dat hij of zij zijn of haar gave (talent) elke dag weer met enthousiasme inzet. En niet alleen in beroep of gezin. Ik vind het ook fantastisch als ik zie met hoeveel overgave vrijwilligers op donderdag de rolstoelafhankelijke ouderen een leuke wandeling bezorgen of alle dagen het zwembad, De Zwaan en het leeslokaal runnen of de sportvereniging laten functioneren. Het gaat erom dat je elke dag weer betekenis geeft aan je leven op een manier die past bij wie je bent. Dat je energie krijgt van wat je doet.

Dat lijkt een open deur. Maar hoe komt het dan dat ik elke dag mensen op mijn spreekuur krijg die een burn-out hebben? Dat zoveel mensen blijven hangen in werk dat ze niet leuk vinden, met collega's die niet leuk zijn, bij een bedrijf dat niet past bij wat ze werkelijk belangrijk vinden? En behalve burn-outklachten verraden ook veel lichamelijke klachten onze onvrede met onze omstandigheden in werk of andere relaties.

Leef je passie
Begrijpelijke redenen zoals financiële verplichtingen, aardig gevonden willen worden, angst voor verandering in de toekomst etc. verhinderen mensen om actief hun passie te volgen. Voor velen is het een hele grote F, het verschil tussen passie en passief! Past datgene wat je doet bij wat je belangrijk vindt? Bij wat je energie geeft? Prima, zorg dat dit zo blijft! Of geeft dit stukje tekst je reden tot nadenken? Doe dat dan! En bespreek het met je omgeving. Ook je baas heeft het liefst een werknemer die met veel plezier doet waar hij/zij goed in is. Ook jouw partner ziet graag dat jij goed in je vel zit. En al die mensen die jij het naar de zin probeert te maken zonder dat je dit zelf leuk vindt, verwachten dat écht niet van jou!

Wellicht is dit je laatste leven. Dus leef het vol overgave en met passie! Uitgeesters die het leuk vinden om herinneringen aan hun schooltijd bij juf Els (Noom) op te halen, kunnen dat doen op haar afscheidsreceptie op woensdag 18 juli van 14.00 tot 15.00 uur op basisschool Het Kleurenorkest in Limmen.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Ook voor de mensen die na hun werkzame leven van hun welverdiende rust genieten was er vorige week kermis. Dinsdagmiddag 3 juli vierden de ouderen van de Slimp-1 en Slimp-2 de kermismiddag in het Atrium.

Het was voor de tweede maal dat dit werd georganiseerd. Er waren ruim 70 aanwezigen. De voorzitster van het comité, Bep Dekker, gaf het startsein in haar openingswoord. Hierna begon de middag met een bakje koffie en een oliebol. Er was live muziek van de 'Trekzakersloot' uit Akersloot. En ja, ook de voetjes gingen van de vloer. Tevens was er het beroemde rad van avontuur met mooie prijzen. Er werd getrakteerd op heerlijke poffertjes, totaal 700, gebakken door dorpsgenoot Jaap de Boer.

Tijdens dit gezellig samenzijn konden de aanwezigen ook nog genieten van een drankje, een hapje en een overheerlijk ijsje van de Florijn. Een lekkernij die gretig aftrek vond. Al met al zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar. Ger Bus.

Overzicht N203: een weg met een dodelijke geschiedenis

De N203 is volgens ANWB-leden de gevaarlijkste weg van Noord-Holland. Foto: NH Nieuws

UITGEEST - Het dodelijke ongeluk op de N203 van vorige week woensdag staat niet op zichzelf. Op de weg tussen Zaandam en Heiloo zijn de afgelopen jaren meerdere zware ongelukken gebeurd.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Verslaggever Anne Klijnstra van NH Nieuws zette een aantal dodelijke ongelukken op de N203 op een rijtje. Zo viel er in 2000 een dode op de weg. Een man raakte van de weg en klapte vervolgens op een boom. In 2011 ging het mis toen twee twintigers van de weg raakten en tegen een boom knalden. Vier jaar eerder overleed een vriend van hen op de N203, toen hij met z'n fiets de weg overstak.

Vorige week woensdag was het weer raak. Een auto met vijf inzittenden botste frontaal met een vrachtwagen. Drie jonge twintigers kwamen om het leven. Twee anderen liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

Gevaarlijke weg
Uit een peiling (2014) onder leden van de ANWB kwam de N203 als de gevaarlijkste weg van Noord-Holland naar voren. De weggebruikers noemden toen vooral de wegdelen ter hoogte van Wormerveer en Castricum onveilig. "Veel automobilisten vinden het hier gevaarlijk," vertelt Klijnstra. "Sinds het onderzoek zijn er wel maatregelen genomen, maar in de afgelopen jaren zijn er nog veel ongelukken gebeurd."

Humanitas IJmond zoekt vrijwilligers

REGIO - Humanitas IJmond helpt mensen zelfstandig en zelfredzaam te blijven door de inzet (o.a. bezoekgroepen) van vrijwilligers. "Ook zetten onze vrijwilligers zich in voor kinderen bij een scheiding en bij de integratie van immigranten," aldus Astrid van der Sluis.

"Uiteraard is de samenwerking met verwijzers en instellingen die zich op de doelgroepen richten en de gemeentes zeer belangrijk. Wij zoeken nieuwe vrijwilligers," vertelt Van der Sluis. "Als vrijwilliger krijgt u een volledige opleiding, onkostenvergoeding en kunt u meedoen met leuke activiteiten. Uiteraard kunt u zich aanmelden wanneer u zich weleens eenzaam voelt of een steuntje in de rug kunt gebruiken. Ons werkgebied is Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen." Voor vragen kunt u contact opnemen met Astrid van der Sluis, tel 0635113435 of via www.humanitas.nl/afdeling/ijmond.

Oppositiepartijen niet blij met nieuwe wethouders "Vol ongeloof hebben wij hiervan kennis genomen"

UITGEEST - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 5 juli zijn de drie nieuwe wethouders voor Uitgeest geïnstalleerd. Het zijn Cecilia van Weel (financiën) , Cees Beentjes (sociaal domein) en Jelle Brouwer (ruimtelijke ordening).

Door: Lucia Rodenburg


De heer Schouten, formateur en fractievoorzitter van PU, met zes van de vijftien zetels de grootste partij, was in zijn nopjes. Net als UVP en PvdA. Andere partijen waren echter heel wat minder enthousiast. Dat had deels te maken met het feit dat twee van de drie wethouders, mevrouw Van Weel en de heer Beentjes, niet uit Uitgeest komen. Ook waren de partijen verrast dat twee van de drie wethouders PvdA-bloed hebben, de partij die juist verloor bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Voorsorteren op fusie met IJmond?
De heer Weijers (Uitgeest Lokaal): "Vol ongeloof hebben wij hiervan kennis genomen. PU heeft een grote achterban, en toch kunt u geen wethouder uit Uitgeest vinden? Het college bestaat nu uit twee PvdA-wethouders, terwijl ze de kleinste partij zijn met één zetel. En twee wethouders komen uit de IJmond, is dit voorsorteren op een fusie?" Ook de heer Zuurbier (VVD) deed een duit in het zakje. "Ik wil u feliciteren met het college Brouwer l. Hij heeft nu alle macht in handen." Hij richtte zich tot mevrouw Krom (UVP). "Van u mag iemand van buiten de gemeente besturen?" Mevrouw Krom: "Ja, dat mag van mij. Ik heb daar geen problemen mee, want het gaat erom of iemand daadkrachtig is en inzet toont. Wij discrimineren niet op afkomst."

'Terug in de tijd'
De heer Zwarthoed (CDA): "Uitgeest kiest voor vernieuwing. Oh nee, toch niet! We richten ons weer op de IJmond, en we ruilen het college in voor het oudste college ooit. We gaan terug in de tijd. Het is duidelijk dat de partijen hun achterban niet serieus nemen. Inwoners van Uitgeest hebben massaal gestemd op een partij met 20 leden die geen wethouder kan leveren." De heer Van Son (PU) bracht ertegenin dat CDA en VVD ook wethouders uit andere gemeenten halen. "In Castricum zit een CDA-wethouder uit Alkmaar en de VVD haalt er een uit Amsterdam. Nou en?" Zwarthoed: "Dat klopt, maar ú bent een lokale partij. Wij zijn landelijk."

'Sporen ruimschoots verdiend'
Bij de installatie van de nieuwe wethouders gaf de heer Schouten aan dat er intensief gezocht is naar de beste kandidaten. "De PU en UVP hebben ervoor gekozen om een externe wethouder te selecteren, PvdA kiest voor iemand intern. Wij hebben heel goed gekeken naar wat er hier speelt, en hebben gekozen voor kandidaten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Dat is voor ons veel belangrijker dan dat ze uit Uitgeest komen. Dat ze Uitgeest een warm hart toedragen, is ons wel duidelijk geworden. Ze gaan zich voor 100% inzetten."

Column - Monique Teeling: Evangelie

Ik moest laatst echt flink bijkomen, had helemaal pijn in mijn buik, werkelijk in tijden niet zo hard gelachen! De tranen stroomden over m'n wangen. Het was echt héérlijk om zo je dag te beginnen. De aanleiding van mijn lachsalvo was een bericht van enige tijd geleden op NOS.nl met bijbehorend filmpje. Ik kan u van harte aanbevelen dit even te bekijken. Een Amerikaanse televisieprediker uit Louisiana, Jesse Duplantis, verkondigt hier Gods woord waarbij hij overvloed en rijkdom niet schuwt. Op YouTube vertelt hij zeker te weten dat Jezus zich vandaag de dag niet per ezel zou verplaatsen maar per vliegtuig. Dat is wat Jesse eigenlijk al een tijdje doet, zich van hot naar haar laten vliegen om Gods woord te verspreiden. Om dat uit te kunnen voeren laat deze bijna 70-jarige grapjurk zich door drie privékisten verplaatsen. Dat kan niet met een lijnvlucht want die zit vol met akelige duivels. De beste man heeft doorgekregen van de Heer voor een luxer exemplaar te gaan, de Falcon 7X, zodat hij geen tussenstops meer hoeft te maken om kerosine te tanken. Eén petieterig probleempje, het kost een paar pegels. 54 miljoen dollar om precies te zijn. Nou, daar moest Jesse even over denken en hij ging bij God te rade, zoals hij op het filmpje zegt, met zijn witte haar en zijn evenzo witte gebit. God vond het absoluut geen probleem zei hij tegen Jesse en dat was voor zijn discipel een grote eyeopener en een nog grotere opluchting. Ik geloof zelfs dat God een beetje moest lachen om de onbenullige denkwijze van Jesse dat hij het zelf zou moeten bekostigen. Een beetje meer vertrouwen in de Heer zou hem niet misstaan want had de Heer tegen Jesse gezegd dat hij zelf in de buidel moest tasten? NEE, nou dan! God wilde hem tussen alle beslommeringen rond de wereldproblematiek best even duidelijk maken dat het ook anders kon. Jemig zeg, dat die Jesse daar niet zelf op gekomen was, tsssss. En zo hoorde de predikant van zijn leider dat hij het astronomische bedrag gewoon aan zijn volgelingen kon vragen. Poeh, daar keek Jesse even van op, zomaar aan zijn volgelingen vragen … maar oké als God het zei wie was hij om daar tegenin te gaan. Waar een rechtstreeks lijntje al niet goed voor kon zijn, het scheelde een hoop gedoe met spaarrekeningen en belastingtoestanden voor hem en zijn vrouw.

Bovendien vroeg hij het niet voor zichzelf. Alles voor het evangelie, dus hij hoefde echt geen schuldgevoel te hebben. Zo zag hij er ook uit op het filmpje, als een man zonder schuldgevoel. Gedurende de hele opname blijft Jesse vrolijk lachend in de camera praten op een zo overtuigend mogelijke manier. Hij dwingt niemand tot giften maar ik durf te wedden dat hij binnen afzienbare tijd vanuit zijn Falcon 7X een vette knipoog naar God zendt.

Kermis Uitgeest 2018: 'The day after...'

De 'Klaas Vreetschuur' deed goede zaken tijdens de kermis. Foto: Kiek Valkering

UITGEEST - Het feest is gevierd, iedereen is weer in het gareel: kermis 2018 zit erop. Het waren vijf fantastische dagen. De kermislopers deden de aftrap, een groot succes. Driehonderd startbewijzen waren binnen vijf dagen uitverkocht maar of het deelnemersveld volgend jaar kan worden uitgebreid is nog niet duidelijk. Daarna was het vier dagen feest op het Klaasplein en in de tent voor 't Portiertje.

Door: Margreeth Anema

"Geen valse start op maandag"
Het weekend na de kermis zijn Niek en Jos van restaurant Klaas er nog een beetje beduusd van. Ze zijn vooral trots: ze hebben het gevoel dat ze de organisatie nu, na drie jaar, eigenlijk goed op de rit hebben. Kermis organiseren was een leerproces voor de mannen van Klaas die voorheen ook al in (sterren)restaurants werkten. Chef-kok Jos verruilt nu één keer per jaar zijn kreeft voor frikadellen en Niek verruilt het decanteren van mooie wijnen voor het tappen van duizend liters bier. "Het leerproces heeft nu zijn vruchten afgeworpen", aldus Niek. Het hoogtepunt vinden beide toch het deunen. "We konden ons geen valse start permitteren maandag want binnen een kwartier staat het plein vol, qua organisatie was dit heftig maar het is helemaal goed gekomen", vertelt Niek.

Bij 't Portiertje was het iedere dag gezellig en druk maar het optreden van de Woudrukkers was wel een echt hoogtepunt. Aan het hooivorkdarten deden meer teams mee dan vorig jaar, het aansluitende optreden van de Rock 'n Lollband was een daverend succes. "Iedereen bleef tot het gaatje ook al moesten zij de volgende dag deunen op het plein", vertelt Dennis enthousiast. "Volgend jaar gaan wij nog meer bands neerzetten", vult Jeroen aan. "Alle medewerkers van 't Portiertje bedanken de inwoners van Uitgeest voor de leuke en gezellige kermis. Heel Uitgeest heeft hieraan meegewerkt, we deden het met z'n allen", willen de heren Uitgeest nog meegeven.

Uitgeest ging de laatste avond massaal los op het Kaasplein. Foto: Kiek Valkering

"Uitgeest kan trots op zichzelf zijn"
Ook voor Frans Pals, onze wijkagent, was het deunen op maandag het hoogtepunt. "Alles was top geregeld door de horeca en mijn nieuwe collega Dennie Bronneberg werd op ludieke wijze welkom geheten door een groep Uitgeesters die maskers droegen met zijn beeltenis". Ook geeft hij de bewoners van de Burgemeester van Nienesstraat nog even een welgemeend compliment: "Het was ook weer een genot om te zien hoe de bewoners van de Burgemeester van Nienesstraat met de kermis omgaan. Ze spelen heel goed in op de overlast die zij ondervinden". Tijdens de kermis hebben zich op het kermisterrein en bij de horeca geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. "Uitgeest kan trots op zichzelf zijn", aldus de vrolijke wijkagent.

"Diep respect Gastuh"!
De band Paperplane was enthousiast over zijn publiek, zij posten wat prachtige foto's op hun facebookpagina en vermelden maandagmiddag gelijk het volgende: "Om klokslag 8 uur trapte wij Kermis Uitgeest aan, en dat deden we niet alleen. Ruim duizend dorstige Uitgeesters hadden zich door het ontbijt heen geworsteld en stonden klaar in Feesttent Klaas voor de deun der Deuners. Ok, met kleine oogjes, een droge bek, de spieren nog wat stijf en niet helemaal wakker maar er wel gewoon staan met je pik om 8 uur. Diep respect Gastuh!". De band werd goed ontvangen. Hoewel trio Tjoe en Jeroen uiteraard gemist werden konden de Uitgeesters zich geen betere vervanging wensen, zo bleek uit de reacties van de feestgangers.

En wat nu?
Restaurant Klaas gaat dit jaar de hele zomer open, nu nog gesloten op dinsdag maar vanaf september is Klaas zeven dagen per week open. Frans Pals en zijn nieuwe collega Dennie Bronneberg denken dat de "Dennie-hype" nu wel iets is afgezwakt, maar zullen nooit vergeten hoe ludiek de bewoners van Uitgeest Dennie welkom geheten hebben en 't Portiertje verlengde de kermis met één dag, zij gooiden namelijk vrijdag 6 juli nog één keer de tap open om de vaten te legen. Daarna is het ook weer business as usual op de Langebuurt.

Jorn Buning is oude liefde niet verleerd

AKERSLOOT - Alkmaarder Jorn Buning is donderdagavond verrassend winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Na nog nooit op de deelnemerslijst voorgekomen te zijn, drukte de als zevenjarig mountainbikertje begonnen Jorn Buning, momenteel wegrenner, zijn stempel op de strijd op Sportcomplex de Cloppenburgh. Wout Bakker uit Heiloo, niet bekend met de status van Jorn Buning, nam direct de regie in handen door de grote groep op sleeptouw te nemen. Door het straffe tempo van de jonge Bakker vielen er al snel gaten in de groep, waardoor de machtsverhoudingen duidelijk werden. Nadat de stofwolken de contouren van de individuen lieten doorschemeren, werd pas zichtbaar dat Wout Bakker in de derde ronde de leiding had moeten afstaan aan Jorn Buning, maar tevens enkele ronden later ook in Jan Langeveld en Bart Levering uit Limmen zijn meerdere moest erkennen. Wel bleek Bakker in staat te zijn op een stoere manier zijn vierde positie te handhaven, ondanks de dreiging in zijn rug van het trio Henk Louwe (Alkmaar), Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) en Hidde Buur (Akersloot).

Meest opvallend was de prestatie van de laatstgenoemde van het trio: Hidde Buur. Hidde Buur was erin geslaagd om zich, met de haven in zicht, te ontdoen van zijn metgezellen Louwe en Kemp, zodat zij genoegen moesten nemen met de plekken zes en zeven en Buur de vijfde positie kaapte.

Akerslootse rent solo over de Pyreneeën "Hoe meer moeite het kost, hoe meer het je raakt"

Foto: NH Nieuws

AKERSLOOT - In je eentje rennend de Pyreneeën over. Dat is de nieuwste uitdaging voor ultraloopster Jolanda Linschooten uit Akersloot. De afgelopen maanden trainde ze bijna dagelijks in het duingebied tussen Schoorl en Castricum.

Door: Mediapartner NH Nieuws


Volgende week vertrekt ze voor haar monstertocht over de toppen van het gebergte. Linschooten (52) heeft al meer extreme tochten gemaakt. Eerder doorkruiste ze rennend heel Engeland, won ze een woestijnmarathon en maakte ze een skitocht boven de poolcirkel. De Akerslootse avonturierster zoekt met regelmaat een flinke uitdaging om haar horizon te verbreden en zich te verwonderen.

Nu gaat ze dus solo en zelfvoorzienend de Haute Route Pyrenees rennen. "Binnen ongeveer twee weken wil ik van de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee." Rennend, omdat ze geen maanden de tijd heeft, maar ook omdat het een uitdaging is. "De snelheid is niet het belangrijkste, maar het draagt bij aan de reis. En hoe meer moeite het je kost, hoe meer het je raakt."

Weinig bagage
"Het is minstens 800 kilometer, maar waarschijnlijk meer omdat ik voor m'n eten toch ook de berg af moet en weer terug." Ze neemt daarom zo min mogelijk bagage mee. "M'n rugzak weegt acht kilo. Daar zitten de belangrijkste zaken in, zoals m'n tentje, een setje kleding en eten voor één dag. Ik heb flink bezuinigd. Niet op mijn veiligheid, wel op m'n comfort."

In haar tas zit ook haar foto- en filmuitrusting. Naast loopster en avonturier is Jolanda fotograaf. Het doel is om haar tocht vast te leggen. "Ik wil het licht vangen. Overdag, maar vooral ook 's nachts. De Melkweg bijvoorbeeld, die is daar zo prachtig te zien."

Facebook-update
Komende zaterdag vertrekt Jolanda naar de Pyreneeën. Via haar Facebookpagina (Facebook.com/jolanda.linschooten) probeert ze updates te geven van haar reis.

De Scheidingsmakelaar adviseert: 'Gescheiden' vakantie? Neem benodigde documenten mee

Hans van Son is MfN- registermediator en heeft inmiddels circa 450 scheidingsmediations begeleid, waardoor 900 mensen weer een nieuw perspectief hebben gekregen. Foto: Aangeleverd

REGIO - Vakantie valt binnen de uitoefening van het gezags- en omgangsrecht. Er geldt een informatieplicht over de verblijfsgegevens en de tijdsduur. Wanneer de achterblijvende ouder niet akkoord is met de vakantie en geen toestemming wil geven of wanneer nog geen afspraken over de omgang zijn gemaakt, kan elk van de ouders het geschil over de uitoefening van het gezag en/of de omgang op grond van art. 1:253a van het Burgerlijk Wetboek aan de rechter voorleggen.

Wanneer geen toestemming wordt gegeven om naar het buitenland te gaan, dan moet de ouder die toestemming nodig heeft naar de rechter stappen op grond van art. 1:253a BW. De reden dat geen toestemming gegeven wordt, ligt mogelijk in het vermoeden dat het niet om een vakantie gaat maar om een permanente wijziging van de verblijfplaats.

Op grond van de Schengengrenscode controleert de Koninklijke Marechaussee kinderen die met één ouder of alleen reizen extra om internationale kinderontvoering te voorkomen. Een van de factoren waar de Marechaussee op let, is de achternaam van het kind. Het komt voor, zeker nu kinderen een eigen paspoort hebben en moeders hun meisjesnaam in hun paspoort hebben staan, dat het kind een andere achternaam heeft dan de ouder waar hij mee reist.

Degene die met het kind reist, kan gevraagd worden om aan te tonen dat er toestemming van de gezaghebbende ouder(-s) is. Om problemen en vertraging op het vliegveld te voorkomen, wordt ouders en familieleden ten zeerste aangeraden om de volgende documenten mee te nemen:

* Verklaring toestemming voor vakantie door invulling formulier 'Reizen met een minderjarige naar het buitenland'
* Recent uittreksel gezagsregister
* Recent uittreksel BRP (Basisregistratie Personen)
* Internationale geboorteakte
* Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder
* Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
* Eventueel het ouderschapsplan
* Eventueel een kopie van het retourticket van het kind

De internationale geboorteakte kan men opvragen in de gemeente waar het kind geboren is. Het uittreksel van de BRP is verkrijgbaar bij de gemeente waar het kind is ingeschreven. Het uittreksel gezagsregister kan men opvragen bij de rechtbank. Reageren? 06-21236301 of son@scheidingsmakelaar.nl.

Wees gewaarschuwd!

UITGEEST - De meeste werknemers schrikken als ze een aangetekende brief ontvangen van hun werkgever. Dat geldt nog meer als de brief een officiële waarschuwing is. De schrik slaat vervolgens om in boosheid als de werknemer de waarschuwing onterecht vindt of in grote onzekerheid als de werknemer voor zijn baan vreest.

In de mediation is regelmatig een als onterecht ervaren waarschuwingsbrief de bron van een oplaaiend conflict. Dat is soms ook precies de bedoeling van de werkgever. Maar soms ook niet. Voor de rechter is de waarschuwingsbrief in ontslagzaken wel van belang. Hoe moet een werknemer die niet gewaarschuwd is, weten dat zijn baan op het spel staat.

Wat is wijsheid?
1. Open communicatie is belangrijk. Het zou voor een werknemer geen verrassing mogen zijn dat er een officiële waarschuwing volgt.

2. Niet alle ervaren problemen lenen zich voor een officiële waarschuwing.
– Als de feiten helder zijn (regelmatig te laat komen, regelmatig te laat kilometerregistraties of urenregistraties inleveren) is een waarschuwing zelden onverwacht.
– Als het vooral gaat om bejegening of het niet voldoen aan (niet-uitgesproken) verwachtingen ligt dit anders. Een waarschuwingsbrief is dan vaak oordelend en geeft weinig ruimte voor wederzijds begrip.

3. De ene werknemer reageert heftiger op een waarschuwing dan de ander. Zeker voor mensen die zeer plichtsgetrouw zijn, kan een waarschuwing hard binnen komen.

4. Geef de waarschuwing opvolging. Controleer hoe deze door de werknemer is ontvangen.

5. Bedenk van te voren of een aangetekende brief nodig is. Een waarschuwing kan ook mondeling worden gegeven en per e-mail worden bevestigd, nadat de betrokken werknemer zijn visie op de situatie heeft kunnen geven.

6. Soms mag de werknemer juist heel blij zijn met een officiële waarschuwing als de werkgever ook had kunnen kiezen voor ontslag, maar de werknemer vanwege zijn eerdere bewezen diensten nog een kans wil geven om zijn baan te behouden.

Ons kantoor is gespecialiseerd in arbeidsmediation en treedt op als advocaat in arbeidszaken. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.advocaatlewin.nl of kunt u bellen met: 0251 – 362022.

Rolstoelwandeling door het dorp

Ouderen door het dorp tijdens de wekelijkse wandeling. Foto: Lou Winter

UITGEEST - Afgelopen donderdag hebben ouderen een bezoek gebracht aan speeltuin 'Kindervreugd'. Het bezoek was onderdeel van de wekelijkse rolstoelwandeling door het dorp.

De komende twee maanden zijn veel vaste rolstoelduwers op vakantie. Daarom is de organisatie hard op zoek naar helpende handjes tijdens de zomermaanden. Ben jij iemand die het wel leuk vindt om in de maanden juli en augustus een half uurtje te wandelen met een oudere in een rolstoel en te helpen koffie schenken? Kom dan op donderdag om 10.45 uur naar Geesterheem. We wandelen van 11.00 tot 11.30 uur en drinken daarna koffie.

Gemeente Uitgeest vernieuwt website Uitgeest.nl

Op symbolische wijze werd de nieuwe website maandag 'gelanceerd' door de burgemeester. Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Begin deze week heeft de gemeente Uitgeest haar nieuwe website gelanceerd op Uitgeest.nl De nieuwe website is beter leesbaar, eenvoudiger doorzoekbaar en meer afgestemd op wat de inwoner zoekt.

De opzet en navigatie zijn compleet anders dan tot nu toe: informatie die vaak wordt gezocht, staat vooraan op de website ('toptaken'); de informatie daarachter is uiterst logisch geordend, en de teksten en knoppen zijn zó ingesteld dat het overzichtelijk oogt. Daarmee voldoet de nieuwe website aan alle hedendaagse eisen van (gemeentelijke) websites die de landelijke overheid stelt. Die eisen zijn afgeleid van wat gebruikers prettig vinden, waar ze precies naar op zoek zijn en wat mensen met een beperking nodig hebben om de website goed te kunnen gebruiken.

Met de verbeterslag is een langgekoesterde wens van de gemeenteraad uitgekomen.

Vijf redenen om nu al je uitvaartwensen vast te leggen

Foto: Pixabay

REGIO - Mensen staan niet dagelijks stil bij hun uitvaart. Toch denk je er misschien wel eens over na. Om niet je nabestaanden met vragen achter te laten is het verstandig alvast na te denken over je wensen.

Uitvaartonderneming Monuta heeft vijf redenen op een rij gezet om nu alvast je uitvaartwensen vast te leggen.

1: Het geeft je rust
Alleen jij weet hoe je uitvaart eruit zou moeten zien. Het vastleggen van je wensen geeft rust, want zo weet je dat je afscheid wordt vormgegeven zoals jij dit wenst.

2: Het helpt je dierbaren bij het afscheid nemen
Afscheid nemen kan maar één keer. Voor nabestaanden is het daarom belangrijk dat zij zeker weten dat zij het afscheid vormgeven zoals jij dat mooi zou hebben gevonden. Door niet te hoeven twijfelen over het nemen van beslissingen, kunnen ze zich echt richten op het afscheid nemen.

3: Jouw wensen zijn altijd passend bij wie jij op dat moment bent
De wensen die je tien jaar geleden had, zijn nu misschien alweer veranderd. En de wensen die je nu hebt, kunnen over tien jaar ook weer anders zijn. Als je je wensen vastlegt en regelmatig doorneemt, zijn ze altijd passend. Je kunt je wensen dan ook wijzigen wanneer je dat wilt.

4: Een uitvaartverzorger kent de lokale mogelijkheden
Het bespreken van jouw wensen met een lokale uitvaartverzorger, maakt dat je meer te weten krijgt over de mogelijkheden in jouw regio. Denk aan een aparte locatie voor opbaring, condoleance en het afscheid. Maar ook aan een natuurbegraafplaats of andere invulling van de afscheidsdienst.

5: De kosten zijn inzichtelijk
Na het bespreken van je uitvaartwensen of het invullen ervan, zie je meteen een duidelijk overzicht van de kosten. Op deze manier weet je of je voldoende geld beschikbaar hebt of voldoende verzekerd bent. Zo weet je zeker dat je je nabestaanden niet met onverwachte kosten achterlaat. (Bron: Monuta).

Thema Afscheid

Foto: Pixabay

Voor u ligt het themanummer van De Uitgeester, waarin we aandacht besteden aan het thema afscheid in de breedste zin van het woord. Zo hebben we het over 'de uitvaart top 10' en 'vijf redenen om nu al je uitvaartwensen vast te leggen'. Dat en nog veel meer in deze zomereditie over afscheid.

Uitvaart Top 10 in 2018: de keuze blijft traditioneel

Beeld: Top40

REGIO - Muziek is onlosmakelijk verbonden met emoties en herinneringen. Muziek is ook heel persoonlijk. Bij de eerste tonen van Ave Maria kan er bij mensen een glimlach op het gezicht verschijnen en wordt er naar hartenlust meegeneuried. Anderen worden daar totaal niet door geraakt en luisteren veel liever naar Een trein naar niemandsland van Frans Bauer. En Mieke Telkamp? Die verdwijnt met Waarheen, waarvoor langzaam uit zicht.

Uit het jaarlijks onderzoek van Monuta naar de Uitvaartmuziek Top 10 blijkt dat Nederlanders, net als voorgaande jaren, nog steeds traditioneel zijn in hun keuze voor afscheidsmuziek. Toch dooft het licht langzaam voor het nummer Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp. In het overzicht van vorig jaar stond de uitvaartklassieker nog op de zevende plek, nu is deze verder gedaald naar plek negen. Zien we dan toch een kleine verschuiving in de keuze voor afscheidsnummers? In de top 3 is dit niet het geval: Ave Maria, Andrea Bocelli & Sarah Brightman en Claudia de Breij prijken nog steeds bovenaan de top 10.

Top 3
1: Ave Maria - André Rieu, Beyoncé, Céline Dion, Elvis Presley, Jan Smit, Luciano Pavarotti, Whitney Houston en zelfs Helene Fischer hebben zich aan dit meeslepende lied gewaagd. Deze uiteenlopende uitvoeringen van Ave Maria hebben eraan bijgedragen dat dit nummer al jaren op de eerste plek staat. Het lied wordt ook tijdens veel kerkelijke uitvaarten gespeeld.

2: Andrea Bocelli & Sarah Brightman – de titel van het nummer Time to say goodbye (Con te partirò) zegt al genoeg. Een gevoelig nummer over afscheid nemen en loslaten. De Italiaanse zanger Andrea Bocelli zingt het nummer, gedeeltelijk in het Engels, samen met Sarah Brightman.

3: Claudia de Breij – het populaire lied Mag ik dan bij jou raakt een gevoelige snaar bij een breed publiek. Door de troostende woorden in onze eigen taal is het een nummer dat geliefd is bij jong en oud. Niet vreemd dat het ook in 2017 bij veel afscheidsdiensten is gedraaid.

Gouwe ouwen
Maar waarom kiezen nabestaanden vaak voor een bekende 'gouwe ouwe'? Van Marco Borsato, Claudia de Breij, Frans Bauer, Frank Sinatra tot Andrea Bocelli? Het zijn vaak nummers die over verlies en afscheid nemen gaan en passen dus goed bij de sfeer van afscheidsdiensten. Instrumentale muziekstukken, zoals van André Rieu en James Last, zijn vaak geliefd bij de oudere doelgroep Ook als de muziekkeuze niet bekend is op het moment van overlijden, kiezen nabestaanden vaak voor dit soort evergreens.

Zonder woorden
Nabestaanden kunnen wel met twijfels achterblijven of ze wel de juiste keuze hebben gemaakt. Ze willen graag een afscheid dat past bij hun overleden dierbare en het leven dat hij of zij heeft geleefd en muziek is erg bepalend voor de afscheidsdienst. Zonder woorden kunnen bepaalde emoties worden verwerkt en gedeeld. Zeker als u later de opname van de uitvaart terugluistert of -kijkt, zorgt de muziek voor waardevolle momenten. Ook voor familie of vrienden die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn.

Maak het uw dierbaren makkelijker
Bij het vastleggen van je wensen denk je vaak aan begraven of cremeren en wie er een rouwkaart moet ontvangen. Voor nabestaanden kan muziek een moeilijk onderdeel van het regelen van de uitvaart zijn. Wat was het favoriete muziekstuk van de overledene? Kiezen we wel de juiste muziek? Wat vinden de aanwezigen van de muziek? Daarnaast kan het ook lastig zijn om het eens te worden over de muziek. Leg daarom ook uw muziekwensen vast en maak het uw dierbaren makkelijker. (Bron: Monuta).

Nieuwe buitenaula in Gedenkpark Westerveld

Nieuwe buitenaula in Gedenkpark Westerveld. Foto: Gedenkpark Westerveld

REGIO - Veelzijdige natuur, weelderig groen en rust in een glooiend duinlandschap. Westerveld is een bijzondere laatste rustplaats en een prachtige plek om te gedenken.

Verbonden met de natuur
Verscholen tussen bomen en middenin het groen, omringd door niets dan rust en slechts het geluid van vogels: Westerveld biedt vanaf nu de mogelijkheid voor een plechtigheid in de open lucht, in de buitenaula. Familie en nabestaanden nemen plaats in een intieme cirkel rondom de kist en luisteren naar sprekers en (live)muziek.

Natuurrijk decor
"We ervaren steeds vaker dat mensen graag buiten zijn en meer de rust van de natuur opzoeken," vertelt Carla Bosua, directeur van Westerveld. "Ons park leent zich natuurlijk perfect voor een openluchtplechtigheid. We zijn op zoek gegaan naar de mooiste plek voor de aula en zijn erg blij met het uiteindelijke resultaat: een intieme plek in een decor van groen. We hopen zo nog meer in de behoefte van mensen te voorzien."

Aangezien het weer in Nederland nooit zeker is, zorgt Westerveld dat bij een plechtigheid in de buitenaula ook altijd een aula binnen beschikbaar is. Kijk voor meer informatie op www.bc-westerveld.nl

In besloten kring

Foto: Lumen Uitvaart

REGIO - Het was zondag, begin van de middag en ik zat in een zonnige kamer om de tafel met een dame waarvan die ochtend de echtgenoot was overleden. De dochters en zoon zaten ook aan tafel en hoewel iedereen verdrietig was gaven ze ook aan opgelucht te zijn dat aan het leed van de afgelopen weken een eind was gekomen.

We hadden al een en ander besproken over de verzorging en opbaring en nu vroeg ik hoe ze de uitvaart verder voor zich zagen. Mevrouw antwoordde onmiddellijk beslist: "een afscheid in het crematorium in besloten kring, alleen met de kinderen en kleinkinderen. En we sturen achteraf kaarten en zetten dan een advertentie."

Ik zag de kinderen verrast reageren, ze keken elkaar aan, schoven wat ongemakkelijk heen en weer maar zeiden niets. Ik merkte dat zij deze wens nog niet eerder hadden gehoord en begreep hun verbazing wel: hun vader was een man die tot op hoge leeftijd maatschappelijk zeer actief was geweest. Ik wachtte even af of de kinderen zelf het woord namen maar toen dat niet gebeurde zei ik: "U heeft daar vast goed over nagedacht, maar hebben jullie dit eerder met elkaar besproken?"

De oudste dochter, bijgevallen door haar broer barstte los: dat haar vader voor zoveel mensen zo belangrijk was geweest! Wat hun beste vrienden wel niet moesten denken en erger nog: wat papa hier wel van gedacht zou hebben? Haar moeder schrok maar er volgde een open en liefdevol gesprek waarin mevrouw uitlegde dat zij haar man altijd met liefde had ondersteund bij al zijn maatschappelijke functies maar dat ze vaak had opgezien tegen weer een receptie en dat het haar vreselijk leek om zo'n intiem en vreselijk verdrietig moment van afscheid nemen met relatief vreemden te moeten delen.

Er was ruimte voor iedereen om zijn of haar mening naar voren te brengen en er werd liefdevol en met respect geluisterd. Uiteindelijk werd besloten om de crematieplechtigheid inderdaad in besloten kring te laten plaats vinden maar dan wel met -naast de kinderen en kleinkinderen- ook een stel heel goede vrienden, zijn enige nog overgebleven zus en de 2 broers van mevrouw met hun echtgenotes. Daarnaast zou er twee dagen voor het afscheid een openbare condoleance zijn waarbij mensen afscheid van meneer konden nemen en de familie konden condoleren. We maakten twee versies van de kaart: één met uitnodiging voor de crematieplechtigheid en één waarop stond dat de crematieplechtigheid in besloten kring zou plaatsvinden. We kozen een crematorium dat een prettige, niet al te grote, warme ingerichte ruimte had voor een intiem afscheid.

Een uitvaart met honderden genodigden of een afscheid in kleine besloten kring: beide kan troostend zijn als het maar past bij degene die afscheid neemt en bij degene waarvan afscheid wordt genomen. Lumen uitvaart neemt de tijd om naar uw wensen te luisteren, schetst voor u de consequenties van uw keuzes en regelt alles op een manier die bij u past.

Lumen Uitvaart is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op: 06-20822260, zie ook www.lumenuitvaart.nl.

Groot deel weet niet of partner gecremeerd of begraven wil worden

REGIO - Het is iets waar je niet graag aan wil denken, maar vroeg of laat moet het toch de revue passeren "Wat zijn jouw uitvaart wensen?". Uit onderzoek blijkt dat de partner in maar liefst 71% van de gevallen niet weet of hun partner begraven of gecremeerd wil worden.

Hoewel de meesten er liever nog niet over willen praten, is het toch belangrijk om te weten hoe de uitvaart eruit gaat zien. Crematie of begrafenis? Het zijn vragen die zogezegd niet al te snel aan bod komen tijdens het avondeten, maar toch niet minder belangrijk zijn. Vaak weet iemand zelf wel of hij of zij gecremeerd of begraven wil worden, maar uit het onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net onder 1.500 respondenten blijkt dat de partner in maar liefst 71% van de gevallen niet weet of hun partner begraven of gecremeerd wil worden.

De website deed onderzoek onder Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar oud en zag in dat in iedere leeftijdscategorie meer dan de helft van de Nederlanders onwetend is over de gewenste uitvaart van hun partner. Dertigers zijn het meest onwetend op dit gebied. Maar liefst 80% van de respondenten in de leeftijdsgroep 30-40 jaar gaf aan niet te weten of zijn/haar partner begraven of gecremeerd wil worden. Een gevolg van dit hoge percentage is dat veel partners niet weten welke uitvaart hun overleden partner wil hebben en daarmee de kans groot is dat er bij plotseling overlijden niet de gewenste uitvaart wordt geregeld. Ook in de leeftijdscategorie 60-70 jaar zegt meer dan de helft van de Nederlanders niet te weten of zijn/haar partner gecremeerd of begraven wil worden.

Praten over uitvaart taboe
Hoe het komt dat deze cijfers zo hoog uitvallen, is niet helemaal te verklaren. Het gegeven dat de wensen met betrekking tot de uitvaart niet of nauwelijks bekend zijn bij de partner of bij vrienden, ligt volgens Leon Schouten aan het feit dat dit onderwerp simpelweg te weinig aan bod komt. "Het is bijzonder dat mensen zo weinig weten over de wensen van hun partner met betrekking tot hun uitvaart. Het lijkt wel een soort taboe om hierover te praten", aldus Schouten. "Deze vraag hebben we daarom ook gesteld aan alle ondervraagden en hieruit blijkt dat 65% hier liever niet over wilt praten, omdat ze dit een vervelend onderwerp vinden."

Uitvaartverzorging Formanoij Maatwerk voor een goed verzorgde en betaalbare uitvaart

Foto: Uitvaartverzorging Formanoij

REGIO - Als iemand komt te overlijden gaat dat vaak gepaard met veel verdriet. Kort na het overlijden moeten er veel verschillende beslissingen worden genomen.

Zaken waar u op dat moment eigenlijk niet over wilt nadenken. In die periode is het fijn om samen met een uitvaartverzorger in alle rust hierover in gesprek te gaan. Samen wordt ervoor gezorgd dat het een uitvaart wordt die aansluit bij uw wensen en die van uw dierbare. Voor meer informatie: www.uvdf.nl.

Foto: Uitvaartverzorging Formanoij

Het adres van ons Afscheidscentrum 'de Swaen' is:
Schipperslaan 4 K, 1906 BG Limmen
Tel.nr.: 06-11536587
E-mail: info@uvdf.nl

Jonge tuinders enthousiast

De volkstuintjes van de kinderen liggen er mooi bij. Foto: Monique Teeling

UITGEEST - Begin dit jaar deed Uitgeester Volkstuindersvereniging 'De Kuil' (tegenover zwembad De Zien) een oproep aan kinderen die zin hadden in het beheren van een eigen volkstuintje.

Door: Monique Teeling

Hier kwamen vier enthousiaste kinderen op af die samen met hun broertjes en zusjes de kneepjes van het tuinieren leren van een groepje bevlogen vrijwilligers. Liane van Goethem is een van de vrijwilligers die begeleidt en hoewel ze misschien iets meer aanmeldingen had verwacht, is zij heel blij met de kinderen die iedere keer met enorm veel enthousiasme bij de tuin verschijnen. De jongste is Mike van 5 jaar die de eerste dag al met een gigantische doos plantjes aan kwam zetten. De jonge tuinders hadden eerst thuis geoefend met een minikasje voor onder andere pompoen en zonnebloemen die na de IJsheiligen werden geplant.

Liane: "Het is heerlijk voor de jeugd om lekker buiten bezig te zijn en het is mooi dat ze bewust worden dat er een plantje uit een zaadje voortkomt. Hier zien ze ook nog eens snel resultaat. De kinderen doen zoveel mogelijk zelf, samen met hun ouders, maar voor vragen kunnen zij altijd bij de andere tuinders terecht die hun kennis met liefde overdragen. We helpen elkaar waar nodig. Het is leuk als ouders meekomen maar het hoeft niet. Via WhatsApp laten de kinderen regelmatig met foto's en filmpjes zien wat ze hebben gedaan. Over een tijdje gaan we aardappels rooien en dan wil ik die hier samen met hen gaan bakken." Dan trots: "Alles is onbespoten, slakken halen wij handmatig weg en ja, de smaak is perfect!"

Terwijl Liane vertelt, houden Mike en zijn moeder zich bezig met de peultjes, sla, peterselie, bieten en radijsjes. Er wordt alweer vooruit gedacht want Liane overhandigt hen boerenkool- en preiplantjes. Door het succes van de kindermoestuintjes is de vereniging van plan hier volgend seizoen mee door te gaan. Liane: "Mochten kinderen interesse hebben in een eigen tuintje met begeleiding voor volgend jaar, dan zijn zij van harte welkom om op zaterdag vanaf 10.00 uur eens een kijkje te komen nemen."

Lekker tuinieren in de eigen volkstuin. Foto: Monique Teeling
De 5-jarige Mike in zijn eigen volkstuintje. Foto: Monique Teeling

Lezing over de luchtoorlog boven Noord-Holland

REGIO - Op zondag 15 juli is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. Om 14.00 uur wordt er door Hans Nauta een lezing gehouden over de luchtoorlog boven Noord-Holland gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Omdat Noord-Holland het eerste gebied was waar de Duitse jagers de vijand tegenkwam hebben hier vele luchtgevechten plaatsgevonden. Hans Nauta is al jaren bezig met het onderzoek naar de luchtoorlog boven Noord-Holland. Hans is in zijn vrije tijd vaak te vinden in de archieven van onder andere de RAF in Londen. Ook heeft Hans Nauta al meerdere keren een belangrijke bijdrage geleverd aan het samenstellen van boeken over de luchtvaart gedurende de Tweede Wereldoorlog.
De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Toegang
Volwassenen € 3,50,-, kinderen van 8 tot 12 jaar € 2,50,-, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 - 17.00 uur.

Geen kamer meer vrij in het insectenhotel

Veel belangstelling van jong en oud voor een verhaal over het insectenhotel. Foto: Lees Lokaal

UITGEEST - Voor een plekje bij het insectenhotel van Theater Poppekus in de Milieutuin van Uitgeest hoefde je niet te reserveren, maar het kleed, de banken en de stoelen waren allemaal bezet.

Geboeid werd er geluisterd naar het verhaal over de bijen, lieveheersbeestjes en andere bewoners van het insectenhotel. Zowel de kinderen als de volwassenen kregen heel veel weetjes te horen over de belangrijke rol die al deze diertjes spelen om de wereld leefbaar te houden voor de mens. Ook nam Tineke de kinderen mee naar een echte bijenkorf in de Milieutuin en kregen alle kinderen na afloop een zakje bloemzaad mee. De Milieutuin is werkelijk een verborgen pareltje in Uitgeest, waar je op zaterdag tussen 11.30 en 13.00 uur ook nog eens voordelig heerlijke groente kunt kopen.

Na deze voorstelling hoeven we er niet vreemd van op te kijken als er binnenkort veel meer insectenhotels in Uitgeest BIJkomen. Op zaterdag 1 september komt Tineke van Theater Poppekus weer gewoon in Lees Lokaal. Zet de datum alvast in de agenda, want ook dan wordt het vast weer superleuk.

Zomersluiting Lees Lokaal

UITGEEST - De zomervakantie komt eraan, en ook Lees Lokaal gaat een paar weken dicht. Check allemaal nog even je boekenkast om te zien of je nog een Lees Lokaal (jeugd)boek of eigen boek hebt en komt dit ruilen bij Lees Lokaal.

Van maandag 22 juli tot en met zondag 12 augustus is Lees Lokaal namelijk gesloten. "Wij gebruiken deze weken gelijk om minder populaire titels om te ruilen met boeken uit onze magazijnvoorraad, zodat iedereen na de vakantie ook weer volop nieuwe keus op de planken aan zal treffen," aldus de organisatie.

Een goed boek voor op vakantie of voor lekker in het zonnetje in de achtertuin, bij Zwembad De Zien of op het recreatieterrein van Uitgeest mag natuurlijk niet ontbreken. Voor slechts 1 euro koop je aan de balie een mooie Lees Lokaal tas. Zet jezelf met deze tas of met een Lees Lokaal boek op de foto en stuur deze foto in naar info@leeslokaal-uitgeest.nl. Dan komt jouw foto wellicht ook in het Lees Lokaal Salontafelboek.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 11 juli 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 13 juli 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 15 juli 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.