De Uitgeester

8 november 2017

De Uitgeester 8 november 2017


Langverwachte speeltuin geplaatst

De speeltoestellen worden direct volop gebruikt door de kinderen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST – De kinderen van de wijk-HMS Uitgeest moesten er lang op wachten. Maar afgelopen week werd het lange wachten beloond. Op het binnenterrein aan de achterzijde van de woningen van de De Melksuiker en de Burgemeester van Roosmalenstraat zijn speeltoestellen geplaatst.

Het was een 'gevalletje' lange adem. Bewoners hebben er veel aan gedaan om het voor elkaar te krijgen bij de gemeente Uitgeest. Er werd zelfs in het verleden een handtekeningenactie op touw gezet. Na de toezegging in het voorjaar dat het geplaatst zou worden bleef het lang stil. Tot vorige week. Dit tot grote verrassing van de buurtbewoners. De ruim zestig kinderen rond de HMS-woningen kunnen nu heerlijk spelen op de nieuwe speeltoestellen. Binnenkort zal de speeltuin officieel geopend worden.

Opmerkelijke missie ontstaan in Uitgeest Journalist maakt fotoboek van Chinese restaurants

De plek waar het allemaal begon voor journalist Mark van Wonderen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - 1080. Dat is het aantal Chinees-Indische restaurants dat journalist Mark van Wonderen in een jaar tijd wil fotograferen. Dat zijn dan ook meteen álle Chinees-Indische restaurants van heel Nederland. Deze opmerkelijke missie is min of meer begonnen in Uitgeest.

"
Rijdend over de Provincialeweg passeerde ik met enige regelmaat Danny's Palace. Ik raakte gecharmeerd van het opmerkelijk ogende restaurant in dat onooglijke pand. Die fraaie pagode zo pal aan de weg, de merkwaardige combinatie met het naastgelegen café De Bonte Vivant," vertelt Van Wonderen. De journalist maakte er een foto van en plaatste dit op social media. Aangemoedigd door de positieve reacties maakte hij ook foto's van andere Chinees-Indische restaurants en op een gegeven moment was er geen weg meer terug: er moest een fotoboek van komen.

Dit komt er ook als alle restaurants zijn vastgelegd. "En daar is enige haast bij, want dit Hollandse cultuurerfgoed dreigt te verdwijnen. Steeds meer Chinese restaurants worden omgebouwd tot sushi-restaurants of verdwijnen helemaal," zegt Van Wonderen. Inmiddels heeft Van Wonderen ook dat andere pareltje in Uitgeest bezocht: Hing Fa aan de Verzetstraat. En stiekem vindt hij dit, met die fraai gekleurde uitbouw, een nog veel mooier exemplaar.

Als alles mee zit ligt het boek begin volgend jaar in de boekhandel.

'Uitgeest wordt Fruitgeest'

'Fruitgeesters' halen hun Uitgeester Fruitboom bij Nico Brandjes. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het was een drukte van jewelste afgelopen zaterdag in de achtertuin van Nico Brandjes aan de Bonkelaar in Uitgeest. 'Fruitgeesters' konden een rasechte, door Brandjes opgekweekte, Uitgeester Fruitboom ophalen.

Ruim honderd liefhebbers kwamen hun bestelling ophalen. De 125 boompjes waren voorzien van een speciaal gedrukt echtheidscertificaat, met daarop het 'eigen' wapen van Uitgeest. De soorten 'Assumer Peer' en 'Uitgeester Zoet' kweekt Brandjes al jaren zelf. Hij acht het kweken van de fruitbomen van historisch belang. Brandjes: "Jullie begrijpen dat onze fruitbomen straks een collectors item worden. Zo zal iedereen de komende jaren een eigen verhaal kunnen vertellen over hun historisch fruitboompje. In de toekomst zie ik ons mooie dorp in het voorjaar in roze en witte tinten van bloeiend vruchthout. Zo kan eenieder zien wie dat bijzondere fruit in zijn tuin heeft staan. Daar ben ik als mede 'Fruitgeester' trots op."

Oppositie trekt aan het langste eind

UITGEEST – De afvalstoffenheffing in de gemeente Uitgeest gaat in 2018 met acht procent omhoog. Dit werd afgelopen donderdag besloten tijdens de jaarlijkse begrotingsvergadering van de gemeente Uitgeest.

Andere punten die besproken werden waren onder andere het bouwplan Limmerkoog en de fietsoverlast op het NS-station Uitgeest. Het was een vergadering die vaak door schorsingen werd onderbroken. De oppositie trok bij veel onderwerpen aan het langste eind. De oppositie telt sinds de overstap van Natasja Voordewind eind september van D66 naar PU een stem meer, waardoor de stemverhouding telkens acht (oppositie) tegen zeven (coalitie) is. Lees het vervolg op pagina...

Nieuwe dienstregeling NS Voor- en nadelen voor Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST De nieuwe NS-dienstregeling gaat op 10 december in. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor Uitgeest? We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

Rechtstreekse Sprinter naar Rhenen vervalt

De Sprinter van Amsterdam Centraal naar Rhenen vertrekt in de daluren 5 keer per dag 11 minuten eerder vanuit Amsterdam Centraal (vertrek om 6.28 uur, 10.28 uur, 12.28 uur, 14.28 uur en 18.28 uur). Deze staat vervolgens 12 minuten stil op Amsterdam Bijlmer Arena. Door het eerdere vertrek vervalt daarmee de rechtstreekse verbinding van Uitgeest naar Rhenen. Er rijdt dan een Sprinter Uitgeest - Amsterdam Centraal en een Sprinter Amsterdam Centraal – Rhenen.

Twee extra sprinters Utrecht – Uitgeest in weekendspits
In de avondspits op zaterdag en zondag rijden 2 extra Sprinters rechtstreeks van Utrecht Centraal via Breukelen naar Amsterdam Centraal en Uitgeest om 18.03 uur en 18.33 uur.

Wijziging laatste verbinding
Zondag-, maandag- en dinsdagnacht gaat in aansluiting op de laatste Sprinter van Haarlem naar Uitgeest (vertrek 0:31 uur) een NS-bus rijden richting Alkmaar (aankomst 1:39 uur). De NS-bus van Haarlem naar Heerhugowaard (vertrek 1:10 uur) rijdt niet meer.

Extra vroege verbindingen in weekend
De eerste Sprinter Uitgeest - Amsterdam Centraal vertrekt op zondag een uur eerder (om 5.18 uur) en rijdt vanaf Alkmaar (vertrek 5.02 uur). Hierdoor is er 7 dagen per week een vroege verbinding Alkmaar - Schiphol Airport via Zaandam.

Langere reistijd Sprinters
De Sprinter Rhenen-Breukelen-Uitgeest staat 4 minuten stil in Wormerveer. Reist u van Uitgeest en Krommenie-Assendelft verder dan Wormerveer dan heeft u hierdoor een langere reistijd. Deze Sprinter sluit op Amsterdam Centraal niet meer aan op de Intercity naar Almere Centrum.

Start nieuwe dienstregeling
De nieuwe dienstregeling van de NS gaat in op zondag 10 december 2017. Voor het meest actuele reisadvies checkt u vanaf 10 dagen voor vertrek de Reisplanner op NS.nl of de Reisplanner Xtra app op uw telefoon.

Dertig procent sociale woningen in Limmerkoog Verslag begrotingsvergadering Uitgeest

UITGEEST - In het bouwplan Limmerkoog, ook wel bekend als het terrein met de kassen van Baars, wordt dertig procent van de huizen een sociale huur- of koopwoning. De oppositie (PU, PvdA en UVP) diende daarover een motie in tijdens de jaarlijkse begrotingsvergadering, die ditmaal vaak door schorsingen werd onderbroken.

Door Lucia Rodenburg


De drie partijen stelden dat er de komende tijd onder jongeren en ouderen behoefte is kleinere, betaalbare huur- en koopappartementen. Het tekort daaraan kan worden verminderd door een vast percentage aan sociale huur- en koopwoningen in toekomstige bouwplannen op te nemen. Sociaal wil zeggen in de huurklasse tot de huurtoeslaggrens voor één- en meerpersoonshuishoudens en bij koop tot een prijs van 200.000 euro.

Doorstroomwoningen
Het college raadde de motie af. Wethouder Tromp: "Wij hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er voldoende sociale huurwoningen zijn. Er is wel behoefte aan doorstroomwoningen. De Limmerkoog kan daarin een mooie rol spelen." De heer Brouwer (PvdA) bracht daar tegenin dat het doorstroomeffect helemaal niet is aangetoond.

De heer Weijers (Uitgeest Lokaal) wilde de motie niet steunen. "Realiseert u zich ook dat deze locatie zich buiten het dorp bevindt? Ouderen blijven liever in het centrum met alle voorzieningen dichtbij. Laten we de kassen van Baars nu gebruiken voor de duurdere woningen, zodat kleinere woningen in het dorp vrijkomen voor starters." De heer Mens (VVD) sloot zich daarbij aan. "We zijn echt niet tegen sociale woningbouw, maar we moeten per locatie kijken wat de beste optie is. Houd sociale woningen in het centrum. We hoeven niet bang te zijn dat dat Vogelaarwijken worden."

Het mocht niet baten. De oppositie telt sinds de overstap van mevrouw Voordewind eind september van D66 naar PU een stem meer, waardoor de stemverhouding telkens 8 (oppositie) tegen 7 (coalitie) is. De motie werd dus met 8 tegen 7 aangenomen.

Verhoging afvalstoffenheffing
Dat gold ook voor een amendement over een verhoging van de afvalstoffenheffing. Omdat de tarieven al jaren niet kostendekkend zijn, stelden PU, PvdA en UVP voor om de heffing in 2018 met 8% te verhogen. "Bij ongewijzigd beleid ontstaat in 2019 al een tekort van 133.000 euro oplopend naar 645.000 euro in 2021. Om het de komende jaren niet te sterk te laten stijgen, stellen we voor in 2018 alvast het tarief te laten stijgen met 8%", zo staat in de motie te lezen. Het amendement werd ook met 8 tegen 7 aangenomen.

Fietsoverlast station
Ander belangrijk punt in de vergadering betrof de overlast die fout geparkeerde fietsen geven in de omgeving van het station. De gemeente heeft onlangs ingegrepen en 80 tot 100 fout geparkeerde fietsen verwijderd. Tegen betaling van 45 euro kunnen de eigenaren de fietsen weer ophalen bij de gemeentewerf. "Dat is nog maar twee keer gebeurd", zei burgemeester Verkleij.

Mevrouw Van de Vliet (CDA) was van mening dat de gemeente eerst moet zorgen voor voldoende fietsenstallingen en dan pas moet handhaven. Ze wees op ProRail, dat volgens haar budget heeft voor etagestallingen en waar de gemeente gebruik van zou moeten maken. De heer Dubelaar (PU) zei dat er nog genoeg plaatsen zijn in de fietsenstalling aan de kant van de Kleis. "Blijkbaar zijn mensen te lui om aan de andere kant hun fiets te plaatsen."

Het onveilige gevoel wat veel mensen hebben in de stationstunnel is de burgemeester een doorn in het oog. "Als er boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar) moeten komen die kunnen handhaven, moet ik daar wel de handvatten voor hebben. Als u als een raad een klap geeft op de begroting, kan ik dat ook toezeggen. Mijn handen jeuken om in actie te komen." Dat deed de raad; het voorstel om de begroting voor 2018 vast te stellen werd unaniem gesteund.

Ingezonden brief: Mag ik me even voorstellen…

Ik ben geen "politieke partij" of een "Amerikaanse vorm van politiek" maar gewoon een burger uit Uitgeest die een mening heeft over waar ons belastinggeld niet voor misbruikt zou moeten worden. Nadat ik in een ingezonden brief mijn bezorgdheid had uitgesproken over waar de PU ons belastinggeld (fractievergoeding) aan uitgeeft, vond de heer van Son (raadslid voor de PU) het nodig om namens de PU in een slachtofferrol te kruipen en mijn zorg, mijn mening, mijn brief af te doen als het "aan de schandpaal nagelen" van de PU door de andere politieke partijen. Ik ben geen politieke partij maar slechts een burger van Uitgeest met een mening en zorgen over waar ons belastinggeld naar toe gaat! Sinds jaar en dag is de PU tegen veranderingen, vernieuwingen en vooruitgang in ons dorp... wellicht kunnen ze beter hun naam veranderen in Conservatief Uitgeest. Maar als er dan iemand tegen de PU is of tegen waar de PU ons belastinggeld voor misbruikt. Dan ineens is de hele boze buitenwereld via een Amerikaanse vorm van politiek bezig u in een kwaad daglicht te stellen. Beste heer van Son. Het is soms lastig dingen uit elkaar te houden. Het verschil tussen de "andere politiek partijen" en "een burger die zich zorgen maakt over ons belastinggeld" is misschien wel net zo iets als het verschil tussen een motie en een amendement, soms zeg je het één en bedoel je het ander. Dus als u in het vervolg mij als bezorgde burger weer eens een politieke partij of vorm van politiek noemt dan weet ik nu dat u "bezorgde burger" bedoelt. Ik heb geen problemen met partijen die kosten maken voor informatievoorziening, maar heb er wel problemen mee dat ons belastinggeld gebruikt wordt voor het uitgeven van een huis-aan-huis partij-propagandablad! En dat is mijn mening. Benjamin Mulder.

Column Huisarts DJ van Wijk: over winteren

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

De donkere, koude en gure dagen komen eraan! Voor veel mensen zijn herfst en winter een moeilijke periode van somberheid, eenzaamheid en luchtweginfecties. Daarom lijkt het mij een goed idee om een aantal tips, die speciaal van toepassing zijn op deze tijd van het jaar, nog eens te herhalen.

Hoesten
Talloze virussen zullen dit najaar en winter onze luchtwegen weer gaan irriteren, in de hoop dat wij gaan hoesten en zo die virussen weer verspreiden. Als trouwe lezer van mijn stukjes weet je echter al dat hoesten alleen nuttig is bij verslikking en dus onderdruk je steeds je hoestprikkel. Zo voorkom je verdere irritatie van de luchtwegen en daardoor dat je steeds meer gaat hoesten. En lukt het een keertje niet om een hoest te onderdrukken, dan hoest je natuurlijk in je elleboog, zodat het virus zich niet via je handen kan verspreiden!

Vitamine D
Vermindering van weerstand in de winter komt omdat we minder goed in ons vel zitten. En dat komt voor een deel omdat ons vel te weinig zonlicht krijgt. Het is daarom goed om ook in de winter veel buiten te zijn. Ook als de zon niet schijnt. En daarnaast is het belangrijk om het hele jaar (en zeker in de winter) elke dag een tabletje vitamine D van 800 IE te slikken. Denk hierom en je zult zien dat je deze winter veel gezonder doorkomt!

Huid
Omdat je minder goed in je vel zit, kun je deze beter niet treiteren met zeep en cosmetica. Vooral als het koud en droog weer is krijg je gemakkelijk eczeem. Sla eens een wasbeurt over en smeer je huid in met vet dat je ook zou kunnen eten. Kokosolie kan bijvoorbeeld, maar probeer op je handen gerust ook eens een beetje honing of roomboter!

Bewegen
Als je in de donkere maanden last krijgt van een sombere stemming, bedenk dan dat de allerbeste manier om je hersenen fit en je stemming goed te houden, is: Dagelijks een flink stuk te bewegen. Liefst buiten, weer of geen weer! Vooral mensen die slecht ter been zijn, doen er goed aan om elke dag iets te doen te hebben. Want bewezen is dat mensen die elke dag een doel of activiteit hebben veel langer vitaal blijven. Op donderdag kan een doel zijn om mee te wandelen (ook in de rolstoel) met de groep 'uitgeweest', die om 11 uur vertrekt vanuit Geesterheem.

Contact
Een tweede belangrijke factor voor vitaliteit is sociaal contact. Zoek elkaar op en heb het gezellig! Voor senioren is de winter een prima periode om de kleinkinderen om de beurt op visite te vragen en voor de kleinkinderen een prima periode om opa of oma een keer op te zoeken!

Conditie
Hoe beter je in je lijf zit, hoe beter in je hoofd. En hoe beter in je hoofd, hoe beter in je lijf! Zorg dus goed voor jezelf! Eet gezond (De Raat op de Beatrixlaan is de hele winter open)! En beweeg! Dan krijgen de virussen en depressies je niet te pakken!

Vrijwilligers Lees Lokaal gezocht

UITGEEST - Lijkt het u leuk om het visitekaartje van het Lees Lokaal te zijn en bezoekers op weg te helpen? En heeft u een paar uur per week over? "We zijn momenteel op zoek naar vrijwilligers die als baliemedewerker willen werken," roept het Lees Lokaal op. Aanmelden kan via: info@leeslokaal-uitgeest.nl

Ongelukken in Uitgeest door kettingbotsing op A9

Auto's staan kriskras over de weg na kettingbotsing op A9. Foto: 112-Uitgeest.nl / Ruben Noom

UITGEEST - Bij een kettingbotsing op de A9 bij Uitgeest waren vorige week woensdag veertien auto's betrokken. Door het ongeluk ontstond er een lange file op de A9 richting Alkmaar. Door het sluipverkeer was het ook in Uitgeest een flinke chaos.

Twee personen moesten per ambulance naar het ziekenhuis. Acht personen zijn ter plaatse door de ambulancedienst gecontroleerd op eventuele verwondingen. De nagekeken personen hadden last van nek- en rugklachten, meldt 112-Uitgeest.nl.

Door het vele sluipverkeer door Uitgeest ontstonden nog twee ongevallen. Op de Geesterweg kwam een fietser in botsing met een auto en een aantal minuten later, 500 meter verderop, kwam een scooter in botsing met een auto. (Bron: 112-Uitgeest.nl).

Expositie Wouter de Kievit bij Boekhandel Schuyt

Een van de werken van Wouter de Kievit. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In Boekhandel Schuyt is de komende weken een expositie te zien van Wouter de Kievit. Kievit is gespecialiseerd in de aquareltechniek waarmee hij landschappen, portretten en stadsgezichten sfeervol uitbeeldt. De vloeiende en schilderachtige eigenschappen van de aquareltechniek geven de mogelijkheid om van het gekozen onderwerp een poëtische of juist realistische kant te benadrukken.

De mate waarin kleur uitdrukking geeft aan de werkelijkheid is een van de belangrijkste aspecten die voortdurend onderzocht wordt in zijn werk. De natuur is een bijzondere bron van licht, kleur en vorm, die kan uitdagen om een moment vast te leggen, maar ook ontroering teweeg kan brengen en deze reactie speelt een grote rol bij creatief werk. Het schilderen begint met inleving, herkenning en verbazing. Impressies, momenten zijn vluchtig en ongrijpbaar. De werkelijkheid staat niet stil, vandaar dat geprobeerd is om vaak met een snelle tekenachtige schildertechniek een sfeer te treffen. Voortdurend keuzes maken, combineren tot een samenhangend geheel, het orkest van kleur en licht dirigeren, schilderen is voor Wouter een uitdagende activiteit. Wouter volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag. Maar eigenlijk zijn het de jarenlange oefening en enorm veel praktische ervaring die de belangrijkste bijdrage leverden aan zijn ontwikkeling. Hij was van 1978 tot 2015 docent kunstgeschiedenis en tekenen op het Lyceum Sancta Maria in Haarlem.

De laatste twee maanden van dit jaar zijn de kleurrijke werken van Wouter de Kievit te bewonderen bij Boekhandel Schuyt.

Vrouw beroofd op vluchtstrook

UITGEEST - De politie is op zoek naar getuigen van een beroving afgelopen zaterdag op de vluchtstrook van de A9 tussen Uitgeest en Akersloot. Rond 17.30 uur reed een 32-jarige vrouw in haar personenauto over de A9, in de richting van Alkmaar.

De vrouw had de opbrengst bij zich van haar winkel en was op weg naar huis. Tussen de oprit Uitgeest en de afslag Akersloot werd zij plotseling gesneden door de bestuurder van een personenauto. De vrouw trapte op de rem en stuurde de vluchtstrook op. De andere auto stopte voor haar op de vluchtstrook. Twee of drie mannen kwamen de auto uit en het portier van de auto van het slachtoffer werd opengerukt. Nadat de vrouw klappen had gekregen, gingen de daders er met de opbrengst van de winkel vandoor. De vrouw moest zich met haar verwondingen onder doktersbehandeling laten stellen. De politie is bereikbaar op 0900-8844. Belt u liever anoniem? Bel dan met 0800-7000.

Ingezonden brief: oppositie partijen kiezen voor opheffen ijsbaan!

Het is algemeen bekend dat de huidige ijsbaan lek is. Om ook in de toekomst nog een ijsbaan in Uitgeest te houden op dezelfde of een andere locatie zal er in de komende jaren een nieuwe ijsbaan gerealiseerd moeten worden. Los van het feit of deze komt waar deze nu is of verplaatst zal worden naar een nieuwe locatie, zonder geld gaat dit dus niet lukken! In de begroting voor de komende jaren had het college een post van 4 ton opgenomen voor het realiseren van een nieuwe ijsbaan. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag 2 november heeft de Uitgeester oppositie onder leiding van Progressief Uitgeest een amendement ingediend om deze reservering van de begroting te halen. De oppositie heeft mede door de door mevrouw Voordewind van de D66 gestolen stemmen, met een meerderheid van 8 tegen 7 voor dit amendement gestemd en daarmee de reservering voor de ijsbaan uit de begroting voor de komende jaren geschrapt. Nu de huidige ijsbaan lek is en er er de komende jaren dus geen geld meer beschikbaar is voor een nieuwe, zullen we het in de toekomst in Uitgeest misschien wel zonder ijsbaan moeten doen. PU, PVDA, UVP en vooral mevrouw Voordewind bedankt voor het opheffen van onze IJsbaan! Sander Molenaar.

Ingezonden brief: huiseigenaren en ondernemers opgelet

De nieuwe machthebbers: Progressief Uitgeest, PvdA en de UVP hebben gezamenlijk een amendement ingediend bij de behandeling van de begroting om de afvalstoffenheffing met 8% te verhogen. Na deze voor u nadelige verhoging zullen, zolang deze partijen een machtsblok vormen, de andere gemeentelijke belastingen ook worden verhoogd. Ook de onroerende zaak belasting (OZB) zal door deze partijen weer worden verhoogd. Waarom? Zult u zich waarschijnlijk afvragen. Er was nóg een amendement ingediend voor de aanplant van 100 bomen, daarvoor moet dan 100.000 euro uit de algemene reserve worden gehaald. Omdat er door de drie partijen onderling geen overeenstemming bestond heeft men dit amendement weer ingetrokken. In een volgende raadsvergadering zal het waarschijnlijk opnieuw worden ingediend, misschien in een gewijzigde vorm maar het kost het de belastingbetaler wél 100.000 euro. Uitgeest Lokaal, de groenste partij van Uitgeest, doet dat anders: door het initiatief van ons voormalig raadslid Serena Doeve en de bewoners van De Melksuiker hebben zij zelf voor weinig geld 6700 bomen en struiken geplant. Goed voor het klimaat. Dus huiseigenaren en ondernemers van Uitgeest Let op uw zaak. Bert Weijers, fractievoorzitter Uitgeest Lokaal.

Slechts drie van de ruim tachtig fietsen opgehaald

De gemeente heeft speciale stickers op het wegdek aangebracht. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De afgelopen twee weken heeft de gemeente Uitgeest ruim tachtig fietsen verwijderd vanaf het NS-station in Uitgeest. Het gaat onder meer om foutief gestalde fietsen bij de stationstrap aan de voet van de Zientunnel.

Eigenaren van de fietsen kunnen hun stalen ros tegen betaling van 45 euro ophalen bij de gemeentewerf. Slechts drie eigenaren hebben dit gedaan. Een snelle rekensom leert dat er nog ongeveer tachtig tweewielers op een eigenaar staan te wachtenDe gemeente Uitgeest blijft streng controleren op fout geparkeerde fietsen. Om het parkeerverbod duidelijk te maken zijn er borden geplaatst en zijn er speciale stickers geplaatst op het wegdek aan de voet van de trap.

Demonstratie douche-wc bij Ton Scholten

UITGEEST - Op het toilet zijn we gewend wc-papier te gebruiken. Maar steeds meer Nederlanders kiezen voor het reinigen met water na het toiletgebruik. Ton Scholten Tegels & Sanitair staat op zaterdag 11 november geheel in het teken van deze nieuwe trend.

De Geberit AquaClean douche-wc biedt een bijzondere ervaring, die onze westerse gewoonte weleens voorgoed zou kunnen veranderen. Het reinigen van de billen met water wordt net zo gebruikelijk als het nemen van een dagelijkse douche. Water is immers verfrissend, hygiënisch, reinigend en heeft een voelbaar effect op ons welzijn gedurende de hele dag. De Geberit AquaClean is een hypermoderne douche-wc met een ingebouwd wellnessprogramma, waarmee het onderlichaam met warm water gereinigd wordt. Afhankelijk van het model zijn er ook extra comfortfuncties aanwezig.

Ton Scholten in Uitgeest op de Westerwerf 2 organiseert op zaterdag 11 november een speciale Geberit AquaClean demonstratiedag. Diverse adviseurs vertellen je alles over de douche-wc en de diverse mogelijkheden. Je kunt op het gastentoilet ook jouw 'eerste keer' op een douche-wc ervaren. Je zult merken dat je eerste bedenkingen direct zullen verdwijnen en je snel niet meer zonder wilt.

Ton Scholten Tegels & Sanitair (Westerwerf 2 in Uitgeest) is tijdens de demonstratiedag geopend van 09.00 – 17.00 uur; de demonstraties vinden plaats van 11.00-16.00 uur.

Automobilist rijdt door na aanrijding met hardloper

Veel hulpdiensten aanwezig na aanrijding in Akersloot Foto: 112-Akersloot.nl / Ruben Noom

AKERSLOOT - Een hardloper is afgelopen maandag rond 20.20 uur gewond geraakt na een aanrijding op de Startingerweg in Akersloot. Ter hoogte van het viaduct over de A9 werd de hardloper door een auto geraakt.

De bestuurder van de auto reed na het ongeval door en liet de gewonde hardloper achter. Een Burgernetbericht werd uitgestuurd en de 'Whatsapp Groepen Akersloot' werden ingeschakeld, meldt 112-Akersloot.nl. Uiteindelijk traceerden agenten het verdachte voertuig op de Johann Strauszlaan. De inzittende, een 52-jarige man, is aangehouden wegens het doorrijden na een aanrijding. Het slachtoffer is, met onbekend letsel, per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

INKX, trendsetting in haarstukken en haarwerken Adres: Gildenplein 1, 1967 KL HEEMSKERK, Tel. 0251-208448, website: www.inkx.eu, facebook, instagram, twitter en youtube.

Het voltallige INKX-team met rechts eigenaresse Ingeborg Hilgersom Foto: Aangeleverd

Bent u toe aan een nieuwe coupe, oppepper of haarkleur? Bij INKX bent u aan het juist adres. Uniek is dat u niet alleen terecht kunt voor het traditionele knippen, maar ook voor eventuele haarproblemen. "Wanneer men blij de deur uit gaat heeft dit altijd invloed op de uitstraling en daar doe ik het voor!" aldus eigenaresse Ingeborg Hilgersom. Zij heeft een speciale opleiding in haarwerken gevolgd.

T-parting, nu al een hit

Last van dun of dunner wordend haar? Dan is T-Parting de oplossing. T-Parting is een uniek haarstuk, speciaal ontwikkeld voor vrouwen en mannen met dun of dunner wordend haar. "Het haarstuk blijft vijf à zes weken zitten, zonder klemmen, zelfs tijdens het slapen, sporten en/of saunabezoek. Je kunt het haar behandelen als je eigen haar dus föhnen en stylen is geen probleem" verzekert Ingeborg. T-Parting kan ook toegepast worden om lengte aan het haar toe te voegen. Alle haartypen, zowel krullend als steil kan ook direct in de gewenste kleur geverfd worden. Bovendien kan dit haarstuk duurzaam worden gebruikt, zonder schadelijke chemicaliën.

Djarling Hair

Met Djarling Hairweaving wordt het haar verlengd of voller gemaakt. Djarling Hair is 100% natuurlijk haar van topkwaliteit uit Scandinavië, Het eigen haar wordt verlengd met een gevlochten rand. Dit geeft een heel natuurlijk, onzichtbaar resultaat en brengt geen schade toe aan het eigen haar. Ideaal voor het dunner wordende haar, al dan niet door medische oorzaak.

Color Express

Duurt haarkleuring voor u vaak te lang? Met Color Express bent u inclusief knippen en drogen binnen een uur weer de deur uit! Deze haarkleuring is op natuurlijke basis, dus veilig voor het haar. Bovendien krijgt het kapsel een prachtig mooie glans door de toevoeging van Arganolie.

Bij INKX kunt u ook terecht voor intensieve behandelingen voor uw haar. Deze helpen bij hoofdhuidproblemen en om het haar te herstellen. Deze intensieve en effectieve haarbehandelingen (treatments) blijven zes tot acht wassingen werkzaam. De keuze bestaat uit een Keratine treatment, een Filler treatment of Detox Treatment.

Bij deze moderne salon vindt u Ornatiq producten die op uw kapsel van toepassing zijn. Deze bestaan uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en zijn niet op dieren getest. Voor een optimaal resultaat bij haar- en hoofdhuidproblemen geeft Ingeborg graag persoonlijk advies. INKX heeft een samenwerking met alle verzekeraars van Nederland. Gedetailleerde informatie vindt u op de website of informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. U kunt telefonisch of online een afspraak maken.

Tekst: Anita Webbe

Ingezonden brief: belangrijk zijn voor het dorp

Er spelen een aantal zaken die belangrijk zijn voor het dorp. Zo ook een nieuwe school op de ijsbaan. Hoe functioneel is het ijsbaan terrein? Spelen daar dagelijks kinderen? Nee. Sporten de scholen daar in de zomermaanden elke week? Nee. Trainen daar de hele zomer clubs? Misschien een enkele. Worden er braderieën, huttenweek of een kermis neergezet? Nee. Schaatsen wij er in de winter? Nee. Waarom hechten wij aan zo'n leeg omheind weiland? Als plek voor een school was het daar prima in het dorp en zo in te richten. De leerkrachten waren er blij mee! Vertrouwen we er niet op dat die weten wat goed is voor onze kinderen? De plek bij de Paltrok school is niet geschikt. Ik heb van omwonenden al gemor gehoord. Als het op de stemming aankomt stapt mevr.Voordewind over van partij! Ik heb op haar gestemd omdat zij in D66 het meest mijn stem vertegenwoordigde. Maar nu hoor ik zomaar bij de PU, die niet mijn stem kreeg! Als privépersoon mag je van mening veranderen, maar als vertegenwoordiger van een partij kan dat niet. Mevr. Voordewind u maakt er een potje van! Geef die zetel terug aan D66. Hoeveel vertrouwen heeft u nog? Geen dus! Wies de Wit

Strooiploegen klaar voor de winter Ook in Uitgeest alles startklaar

Het materiaal voor strooiploegen is klaar voor de winter. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het winterseizoen voor de provincie Noord-Holland is deze week officieel van start gegaan. Alle strooiers van de provincie staan klaar om uit te rukken. Zo ook bij het steunpunt langs de Provincialeweg in Uitgeest.

Zes gladheidscoördinatoren waken over de provinciale wegen in de zeven strooigebieden. Als er gladheid dreigt, of als het al glad is, rukken de strooiers uit om te strooien of om sneeuw te ploegen. 80% van de strooibeurten is preventief: om gladheid te voorkomen. De resterende 20% gebeurt als het al glad is, bijvoorbeeld als het sneeuwt of ijzelt. In de zomer doet de provincie periodiek onderhoud aan het strooimaterieel en wordt alles geschilderd. In oktober was er een grondige inspectie. Alle strooiers zijn nagelopen en afgesteld, alle koppelingen tussen strooiers en vrachtwagens gecontroleerd en een aantal kleine gebreken is verholpen. Ook is getest of alles naar behoren werkt. Dat is nuttig, want er zijn toch altijd een paar kleine gebreken, zoals onderdelen die door achtergebleven zout zijn gaan vastzitten. De euvels worden dan snel verholpen.

Strooien
Voor de provincie is veiligheid op de weg in de wintermaanden van groot belang. Zodra er gladheid wordt verwacht of is geconstateerd, staan de gladheidsbestrijders paraat om de weg op te gaan. Zelfs midden in de nacht. Vanuit diverse steunpunten, zoals langs de N203 in Uitgeest, rukken ze uit om te strooien of sneeuw te ploegen. In totaal heeft Noord-Holland een voorraad van bijna 5200 ton zout verdeeld over acht zoutloodsen. Deze voorraad wordt de hele winter door op peil gehouden. Na elke twee strooibeurten wordt de voorraad aangevuld. Zo is er altijd voldoende zout voorradig.

Tips voor weggebruikers
Bij winterse omstandigheden is het belangrijk goed geïnformeerd de weg op gaan en het rijgedrag aan te passen: verlaag de snelheid en houd voldoende afstand van elkaar, maar ook van de strooiers en sneeuwschuivers. En weet dat het zout niet meteen na een strooiactie werkt; het moet eerst worden ingereden door het verkeer.

Uitgeester start posteractie tegen IKC op Paltroklocatie

Poster achter het raam tegen IKC op Paltroklocatie. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST – Iedereen kent nog wel de gele posters: 'IJsbaan Bebouwen? Nee!!!'. Vorig jaar hingen de posters achter vele ramen door heel Uitgeest. Inmiddels is er een variant: "IKC op Paltroklocatie geen alternatief". Een posteractie die is gestart door Uitgeester Henk Pel.

Rondom de Wiekenlaan hangen de posters inmiddels achter een aantal ramen. Uiteraard geel van kleur. Eind september kwam door politieke verschuivingen de locatie van de Paltrok weer in beeld voor een integraal kindcentrum (IKC). Dit tot grote ontsteltenis van veel Uitgeesters. Henk Pel besloot daarom tot actie over te gaan. De Uitgeester heeft posters gemaakt op A4- en A3-formaat. De posters zijn op aanvraag beschikbaar via henkpel@ziggo.nl.

Henk Verdonk junior blijft grossieren

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef heeft met veel vertoon van macht de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. Sportcomplex de Cloppenburgh was andermaal het decor van een solistisch optredende veelvraat Henk Verdonk junior, die dan ook ruimschoots naar de eerste plaats reed.

Achter de latere winnaar waren het Alkmaarder Ferry Karssen en de man uit Castricum Vincent Beentjes die om de resterende ereplaatsen moesten strijden. Vincent Beentjes had een super dag, waardoor Ferry Karssen, normaliter voor Beentjes eindigend, genoegen moest nemen met de laagste trede van het podium. In tegenstelling tot Jan Langeveld uit Bakkum, die helemaal alleen zijn strijd moest voltooien, was het duel tussen good-old Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef) en de onlangs veertien jaar geworden Wout Bakker uit Heiloo, het hoogtepunt van de avond. Van meet af aan nestelde Wout Bakker zich in het wiel van ervaren rijders, waarvan eerst Alkmaarder Henk Louwe hem op sleeptouw nam, om vervolgens in het wiel te duiken van Henk Jan Verdonk senior toen bij Louwe langzaam het kaarsje uitging. Waakzaam verankerde Wout Bakker zich in de slipstream van Verdonk senior in de hoop nog een keer toe te kunnen slaan. Ook nadat Henk Jan Verdonk senior het tempo nog eens opschroefde, wist Wout Bakker van geen wijken en gaf geen krimp. Toch lukte het Bakker niet zijn medestrijder, wel probeerde hij het een keer, te kloppen.

FC Uitgeest boekt vorstelijke overwinning

UITGEEST - Zie haar lopen, de zwart-witte koe die als een koningin over de denkbeeldig aangebrachte vakken op het hoofdveld van FC Uitgeest schrijdt, een schare nieuwsgierige volgelingen achter zich, wachtend tot dat ene verlossende moment namelijk het deponeren van de vlaai en daarmee iemand gelukkig makend. Het hoort bij de loterij "Waar schijt de koe?" die op deze zondag werd gehouden. Even daarvoor had op het zelfde veld FC Uitgeest nog als een vorst geregeerd. Er werd een dik verdiende overwinning 4-2 behaald op FC Hillegom met maar één klein smetje namelijk twee onnodige tegendoelpunten.

FC Uitgeest startte met Mark Dijkkamp in de aanval als vervanger van de afwezige Jorn Brouwer terwijl Dennis de Wit op de backplaats de voorkeur kreeg boven Thomas Duijn. Vanaf de eerste minuut pakte FC Uitgeest de zaken voortvarend aan. De bewegelijke aanvallers van FC Uitgeest met de snelle Margel Muzo en spits Mike Adrichem waren een voortdurende plaag voor de verdediging van FC Hillegom. De dadendrang van de thuisclub leidde al in de 6e minuut tot een schot op de paal van Margel Murzo. Vier minuten later was het wel raak. In het strafschopgebied belandde de bal plots voor de voeten van Mark Dijkkamp die niet aarzelde en raak schoot.1-0. FC Uitgeest bleef daarna de betere partij. De beloning volgde in de 31e minuut toen een prachtige aanval via verschillende schijven de bal bij Mike Olgers bracht. Zijn afgemeten voorzet werd op "Marco van Basten achtige" wijze gecontroleerd door Mike Adrichem die met een schuiver in de verre hoek tekende voor 2-0. De tweede helft gaf hetzelfde beeld te zien. Een aandringend FC Uitgeest en FC Hillegom dat alleen maar kon tegenhouden. Maar ook dat lukte niet lang. Een geweldig mooie pass in de 65e minuut van de vandaag uitstekend spelende Kick Smit bracht de bal bij de in de diepte sprintende Murzo die niet faalde. 3-0. In de 74e minuut was het wederom raak. Nu als gevolg van een terecht gegeven strafschop door de jonge, maar goed leidende, arbiter Tiesinga nadat Paul Groen was neergehaald. Kick Smit schoot feilloos raak.4-0. Dat er vervolgens nog twee treffers voor FC Hillegom op het scorebord kwamen was eerder te wijten aan slordigheden aan de kant van de thuisploeg dan de verdienste van het zwakke FC Hillegom. Tot twee keer aan toe ( 85e en 95e ) profiteerde Tebbens. 4-2

Al met al boekte FC Uitgeest een majestueuze overwinning die de ploeg van Florian Wolf het vertrouwen moet geven om misschien wat hoger te kijken naar boven dan bij aanvang van het seizoen bedacht was. In de kantine van FC Uitgeest, waar de twee damesvoetbalteams als meer dan fantastische gastvrouwen fungeerden, was het in ieder geval nog lang gezellig, want ja, die koe? (De Afvallende Bal)

Verborgen tafeltennistalent in Uitgeest

Deelnemers van de Uitgeester Scholencup 2017. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Uitgeester Scholencup, georganiseerd door Tafeltennisvereniging Uitgeest, werd afgelopen zondag voor de zevende keer gehouden in de sporthal van OBS de Wissel. Er waren 22 deelnemers, waarvan een groot deel een verborgen tafeltennistalent bezit.

Opvallend was, dat er maar zes van deze topsporters gebruik gemaakt hebben van de Tafeltennismaand oktober om zich op dit toernooi voor te bereiden. De jongens en meisjes vanuit groep vijf t/m acht werden in vier poules ingedeeld om te bepalen of ze doorstromen naar de A of naar de B poule. Hierdoor was iedereen aan elkaar gewaagd en werden de partijen steeds spannender. In de B poule wist Britte Wokke met aanvallend spel de derde plaats te bemachtigen. De B poule finale werd gehouden tussen Jens Zuyderduin en Isabel de Boer. Isabel stond vooral in het begin goed in positie en wist de ballen met vastigheid te plaatsen en kwam voor te staan en het leek erop dat ze zou winnen. Jens speelde wat wisselvalliger maar kwam uit eindelijk net aan als winnaar naar voren. Sportief, blij en met plezier gaven ze elkaar naar afloop de hand. In de A Poule wist Liz Buur met mooie topspin ballen op plaats drie te eindigen.

De finale werd bereikt door Mathijs de Ruig en Roy de Haan. Roy is geen onbekende, want hij won vorig jaar al de US Cup. Roy had het in de finale niet zo makkelijk als hij had gehoopt. Dankzij zijn vastigheid trok hij wel aan het langere eind. Het publiek werd met beide finales op TV waardig tafeltennis getrakteerd, waardoor de zaal ook vaak met applaus gevuld werd. Naar de finales werden de prijzen met bewondering en felicitaties voor de prestatie door wethouder Anke de Vink overhandigd.

De betere deelnemers van dit toernooi zitten op De Binnenmeer en namen deze editie de Uitgeester Scholencup mee.

Gemeente Uitgeest zoekt sporthelden

UITGEEST - Kent u een sporter of een sportteam die afgelopen jaar een opmerkelijke prestatie heeft geleverd? "Dan verzoeken wij u deze gegevens, met een korte toelichting over de prestatie, te mailen naar de beleidsmedewerker sport via sebastiaanhuys@debuch.nl", roept de gemeente Uitgeest op.

Huldiging
"Wie weet worden zij gehuldigd op 8 januari 2018 tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Uitgeest."

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Mike Adrichem

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Ergens in het vorige voetbalseizoen besloot Mike Adrichem De Kennemers, waar hij een verdienstelijke reputatie als spits had opgebouwd, te verruilen voor FC Uitgeest. Daar mag FC Uitgeest blij mee zijn want hij ontpopt zich steeds meer als betrouwbaar aanspeelpunt en als scorende spits. Vandaag wederom een mooie goal en ik voorspel dat er nog veel meer gaan volgen. Mike gefeliciteerd. (De Afvallende Bal).

Column Nancy Brantjes: Nate II

Foto: Nancy Brantjes

Nate was geen tropische cycloon. Het was een depressie met een paar dagen slecht weer. Maar toch heeft Nate een groter impact gekregen dan de cycloon van afgelopen jaar: 14 doden, 8000 mensen sliepen in opvangcentra omdat hun huizen zijn ondergelopen of verwoest en 400 plekken waar de wegen onbegaanbaar zijn door aardverschuivingen. Na tien dagen waren er nog 50 wegen afgesloten omdat ze geheel verwoest waren door zoveel regen. Het zal jaren duren voordat de schade geheel hersteld zal zijn. Onze president heeft een paar dagen de noodtoestand afgekondigd, hard nodig mensen te redden, 8000 mensen van voedsel, dekens en matrassen te voorzien, en wegen enigszins begaanbaar te maken. Er zijn mensen die 7 dagen in bussen en auto's hebben doorgebracht omdat ze in de beboste bergen tussen enorme aardverschuivingen zaten. Het Rode Kruis bracht ze dekens, water en voedsel.

In Jaris hadden wij ook onze eigen aardverschuivingen. Wat omgevallen bomen, blubber en stenen over de weg. Gelukkig niets ernstigs.

Als het veel regent moet ik altijd denken aan de familie van Oscar en Annia. Zo ook in deze dagen. Ooit hadden ze de beek van Jaris op 20 meter achter hun huis lopen, door hun tuin over redelijk vlak terrein. Deze beek heeft in de afgelopen 25 jaar een diep dal uitgeslepen. Misschien loopt deze beek door een aardscheur, want sinds de aardbevingen in 1990 is deze ontwikkeling gaande.

Nu dreigt hun huis in de diepte te vallen. Daarom hebben ze zich in de schulden gestoken en daarmee een nieuw stukje grond gekocht. Maar ze hebben geen geld om hun huis af te breken en weer op te bouwen op de nieuwe lokatie. Oscar is een simpele politieagent en de afbetaling van de schuld slokt al hun geld op. In de dagen van Nate woonden ze tijdelijk in een lokaal van de Kerk, terwijl hun huis vol dozen stond, want men dacht op ieder moment te moeten verhuizen. Maar waarheen? Hier zijn weinig huurhuizen en niemand heeft een caravan. Dus nu wonen ze weer in hun huis, en als het 's nachts veel regent doen ze geen oog dicht.

Foto: Nancy Brantjes

Informatieborden park Assumburg vernieuwd en uitgebreid

Een van de vijf informatieborden in park Assumburg. Foto: Gemeente Heemskerk

HEEMSKERK - In het park Assumburg / Oud Haerlem in Heemskerk zijn vijf vernieuwde informatieborden geplaatst. De informatieborden in het park zijn voorzien van nieuwe actuele plattegronden en kleurige fotoreportages op de achterzijden.

Ook zijn de borden voorzien van foto's en teksten over verschillende thema's zoals Biodiversiteit, Sport & Recreatie, het OerIJ, kasteel Assumburg/kasteel Oud Haerlem/kasteeltuin Assumburg en een bord met beknopte toelichting betreffende de overige borden.

Restaurant 't Kombuis wordt Dok 10

Restaurant 't Kombuis sluit per 1 november 2017 Foto: Anita Webbe

AKERSLOOT - Restaurant 't Kombuis heeft na veertig jaar zijn deuren gesloten. Eigenaar Gerard Laamens en zijn vrouw Davina gaan van een welverdiend pensioen genieten.

Een nieuwe koers voor het restaurant is al uitgezet: 't Kombuis gaat 'Dok 10' heten, met ervaren uitbater Johan Slim aan het roer. "Het restaurantgedeelte aan de havenzijde is het eerste aan de beurt voor een grondige verbouwing. Het streven is om rond 10 december open te gaan. Vervolgens wordt ook het andere deel verbouwd. Het interieur wordt lichter en moderner met een 'shared-dining'-concept, compleet met houtskoolgrill," vertelt Johan Slim enthousiast.

De officiële opening zal ergens in januari zijn.

Voorstelling: 'Wie is hier de dokter?'

De cast van Toneelvereniging Rossenbacker. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT Toneelvereniging Rossenbacker speelt deze komedie op vrijdag 10 en zaterdag 11 november om 20.00 in de theaterzaal van sportcafé De Lelie te Akersloot. Vorig jaar nog met zes spelers op de planken, maar dit jaar zullen dat er maar liefst twaalf zijn.

Onder andere twee oud-Genesius spelers versterken de cast. In een drukke huisartsenpraktijk werken naast de huisarts een doktersassistente en een klusjesman. De praktijk wordt bezocht door allerlei patiënten met verschillende problemen en kwalen die zich op zielige, zotte en eigenzinnige manieren gedragen. Niet alleen de huisarts houdt zich met hen bezig maar ook de assistente en de klusjesman bemoeien zich soms met de behandeling. Daarnaast vinden er ook enkele ongebruikelijke handelingen plaats die te maken blijken te hebben met een geheimzinnige patiënt die de praktijk komt bezoeken.

Kaarten zijn 8 euro per persoon en zijn telefonisch te bestellen via: 0251-317509 of info@rossenbacker.nl. Tevens te koop bij Veldt's Toko en aan de zaal.

Workshop werken in de Cloud

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) organiseert 9 en 23 november een workshop werken in de Cloud. 'De Cloud' (Nederlands: wolk) staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort 'wolk van computers' vormt.

De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is dus ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Het lijkt wel of tegenwoordig zich steeds meer 'in de Cloud' afspeelt. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Wat is de Cloud of Cloudcomputing? De Cloud bevindt zich aan de andere kant van je internetverbinding, een plaats waar u apps en diensten kunt openen en waar uw gegevens veilig kunnen worden opgeslagen. U hebt in de Cloud uw "eigen" opslag-kastje. Waarom is/wordt de Cloud zo belangrijk? Tijdens deze workshop krijgt u uitleg en antwoord op uw vragen. Donderdag 9 en 23 november van 09.30 – 11.30 uur, kosten 8 euro voor twee bijeenkomsten.

Inzameling oud papier

UITGEEST - Zaterdag 11 november is er weer een inzameling van oud papier bij de Molenhoek in Uitgeest. De inzameling is van 09.30 tot 11.30 uur.

Down on the Corner in Akersloot

Down on the Corner speelt op 11 november in Akersloot. FotoL Aangeleverd

AKERSLOOT - Vlak om de hoek, ofwel 'down on the corner' in Akersloot treedt de gelijknamige band op in 't Voorom. Eind jaren zestig was Creedence Clearwater Revival (CCR) één van de populairste rockgroepen wereldwijd. Na een regen van hits en gouden platen viel de groep in 1972 uit elkaar, maar de heimwee naar hun magische muziekstijl blijft.

Creedence Clearwater Revival stond zowel in het dorpscafé als in de studentenkroeg op de jukebox. De top 2000 vermeldt de laatste jaren steeds minstens 8 nummers van CCR, waaronder Bad moon rising, Proud Mary, Have you ever seen the rain en Down on the corner. Laat dit nu de naam zijn van 'n écht goede CCR tribute band. Op zaterdag 11 november laten zij oude tijden herleven en worden fans van vroeger en nu meegenomen op een muzikale trip down memory lane. Ze nemen je tijdens hun optreden mee op een muzikale trip, met een mix een van rock & roll, country & western en rhytm & blues. Van de broeierige swamps in Louisiana, langs de stoffige wegen van de Midwest naar plaatsen als Lodi, San Bernadino en Memphis.

Een avond vol met alle hits van CCR en John Fogerty. John Fogerty, frontman van CCR verklaarde eens: "Ik wil muziek maken voor iedereen, het ligt niet in mijn bedoeling om jongeren en ouderen uit elkaar te drijven of om een onderscheid te maken tussen tieners en twintigers. Ik vind dat muziek moet verbroederen." En laat dat nu nét gaan gebeuren op 11 november! De deur gaat open om 20.00 uur en dan begint direct het voorprogramma met DJ Wessel Pepping. Down on the Corner om 21.30 uur. Ook een afterparty ontbreekt niet met DJ Baba. Tickets zijn verkrijgbaar via Facebook van Bar 't Voorom of bij 't Voorom, Kerklaan 20 Akersloot. 0251-312120.

'Hunt for the wilderpeople' in De Zwaan

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De film Hunt for the Wilderpeople is vrijdag 10 november te zien in filmhuis de Zwaan. Hunt for the Wilderpeople is een tragiekomedie over een weesjongetje die samen met zijn "oom" de Nieuwzeelandse wildernis in trekt.

Het buitenbeentje Ricky is onlangs in een nieuw pleeggezin opgenomen. Alles lijkt goed te gaan, maar door een tragische gebeurtenis blijft Ricky alleen achter met zijn pleegoom Hec, een chagrijnige brompot. Als de jongen laat blijken dat hij niet terug wil naar de kinderbescherming en Hec per abuis voor een kidnapper wordt aangezien, besluit het tweetal om samen op de vlucht te slaan. Een nationale klopjacht volgt. Om te overleven, zullen Ricky en Hec moeten samenwerken. Levensles uit deze film: 'Find water, get to higher ground, don't get naked!'

Naast de fantastische grappen zit veel humor in talloze kleine dingen, zoals Psycho Sam, 'selfie dad', Ricky's verjaardagsliedje, en de inadequate politieagente. Om het geheel af te maken wordt de kijker getrakteerd op een passend maffe soundtrack en Nieuw-Zeelands natuurschoon. In Nieuwzeeland was Hunt for the wilderpeople de best bezochte film van eigen bodem ooit.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt, Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal indien nog voorradig. De zaal is open vanaf 19:45, de film begint om 20.15. Toegang zes euro ('Vrienden van de Zwaan Cultureel' vijf euro) inclusief een kopje koffie/thee voorafgaand aan de film.

Meesterverteller Piet Paree vult middag in De Zwaan

Verhalenverteller Piet Paree komt De Zwaan Cultureel Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Verhalen vertellen betekent: publiek verleiden om mee te gaan in een wereld waarin de verbeelding alle ruimte krijgt. "Piet Paree doet dat als geen ander," aldus de organisatie van De Zwaan Cultureel.

De verteller komt naar Uitgeest voor een tweetal verhalen. De Val: een schrijver vertelt over een heel bijzondere ontmoeting met een oud-studiegenoot. Een levensverhaal dat een bizarre wending krijgt tijdens zijn reis door de binnenlanden van India, als hij letterlijk een ander leven in dondert. Met medewerking van Yolanthe Cornelisse (harp). De Bekentenis: een humoristisch en bijzonder verhaal over een toevallige ontmoeting in de trein, een ontmoeting met zichzelf. Of toch een ander, zijn evenbeeld dan?

Piet Paree vertelt zijn verhalen op zondag 12 november, aanvang 14.30 uur. De toegangsprijs is tien euro. Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen 2,50 euro korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt, aan de zaal (mits nog beschikbaar) of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie dezwaancultureel.nl.

Filmmiddag in Dorpshuis de Zwaan

UITGEEST - Er is op woensdag 15 november weer een filmmiddag in Dorpshuis de Zwaan. De organisatie is in handen van de Stichting Uitgeester Senioren. Dit keer draait er tijdens de filmmiddag een komedie.

Wilt u weten welke film? Er hangen posters in Dorpshuis de Zwaan of u kunt langskomen op het kantoor van de S.U.S., waar u een filmboekje in kunt kijken. In verband met de restrictie van de licentie mogen de filmtitels hier niet genoemd worden.
De filmmiddag is op woensdag 15 november van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten 3 euro inclusief koffie/thee en cake.

Lezing Katholieke Vrouwenbeweging

UITGEEST - Maria van der Reep komt dinsdagavond 14 november een lezing geven bij de Katholieke Vrouwenbeweging over het door haar geschreven boek Thobi, kind uit het township. De netto opbrengst van dit boek gaat in zijn geheel naar de stichting Kicoba. Maria zal ook over deze stichting vertellen welke kleinschalige projecten voor hulp aan kinderen, waar ook ter wereld, op het gebied van gezondheidszorg en scholing ondersteunt. De avond begint om 20.00 uur in wordt gehouden in de Zwaan.

Toneelactiviteiten speeltuin "Kindervreugd"

UITGEEST - De winteractiviteiten bij de speeltuin "Kindervreugd" zijn weer begonnen. Ook het kindertoneel van jong talent. Kinderen vanaf zeven jaar die toneel willen spelen zijn op de woensdagavond vanaf 18.30 uur welkom.

Samen met de kinderen word er geïmproviseerd en gerepeteerd voor een mooi toneelstuk. In maart wordt het uitgevoerd voor wie wil komen kijken. Wie ook het avontuur en het plezier van het toneelspelen mee wil maken kan zich aanmelden bij Gerda Pie: 06-46191683. Eventueel word er ook een groep op de donderdag gestart.

Lancering website Vrijwilligersacademie

REGIO - De Castricumse wethouder Kees Rood heeft de officiële lancering verricht van de Vrijwilligersacademie. Via de website vrijwilligersacademiebuch.nl kunnen vrijwilligers daar bekijken welke cursussen en workshops voor hen worden gegeven en zich daarvoor inschrijven.

"Ik kan deze website alleen maar van harte aanbevelen. Deze website biedt een digitaal overzicht van workshops, trainingen en cursussen voor vrijwilligers en mantelzorgers die zich verder willen verdiepen en bekwamen. Ook mensen die graag vrijwilligerswerk willen gaan doen maar niet precies weten voor welke organisatie of in welke richting, kunnen bij de academie terecht," legde wethouder Rood bij de lancering uit. De website is opgezet en wordt onderhouden door de vier vrijwilligerssteunpunten in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 (Binnenkort nieuw programma).
12.00 – 14.00 Ricky Koole –
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Inwoners Uitgeest ontvangen nepmail CJIB

UITGEEST Een aantal Uitgeesters heeft de afgelopen dagen nepmails ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Oplichters hebben een nepmail verstuurd waarin de naam en het logo van het (CJIB) worden misbruikt.

In het bericht staat de datum vermeld en de opbouw van de boete uitgelegd. Door deze specificaties kunnen mensen sneller geneigd zijn om te denken dat de aanmaning echt is, meldt 112-Uitgeest.nl. Een email van het CJIB over een verkeersboete? Dan kun je er van uit gaan dat het gaat om een valse boete! Het CJIB mailt nooit boetes.

Signalen dat dit bericht nep is
De afzenders van dit bericht proberen geld te verdienen door nietsvermoedende mensen op te lichten. Wees ze te slim af en herken een valse e-mail. Signalen dat dit bericht nep is, zijn bijvoorbeeld: Het afzendadres (aanmaning@cjib-centraal.nl) is geen officieel adres dat door het CJIB wordt gebruikt. Het geld moet worden overgemaakt door middel van Bitcoins. Het CJIB maakt geen gebruik van Bitcoins. Let op taalfouten of taalgebruik. Vreemde zinsconstructies en taalfouten zijn ook aanwijzingen dat je te maken hebt met phishing. Zo'n valse mail is namelijk vaak door een vertaalcomputer gehaald. Dat zorgt voor bijzonder taalgebruik. En inconsequent hoofdlettergebruik en rare interpunctie zijn ook kenmerken van nepmails. (bron: 112-uitgeest.nl).

Wat kunt u doen?
Heeft iemand geprobeerd u op te lichten? Meld dit dan bij de Fraudehelpdesk.nl. Hebt u iets betaald en denkt u dat u opgelicht bent? Doe hiervan dan aangifte bij de politie. Bent u gebeld door een medewerker van het CJIB? En denkt u dat dat niet zo is? Dan kunt u het CJIB bellen om te vragen of het klopt. Het telefoonnummer van het CJIB is 058- 215 95 55.

Aanmelden 'Eerste Communie' Uitgeest mogelijk

Kapelaan Mario en de communicantjes tijdens de Eerste Communie viering van afgelopen jaar Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zondag 3 juni 2018 doet een groep kinderen hun 'Eerste Communie' in de katholieke kerk aan de Langebuurt te Uitgeest. Dat lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen beginnen binnenkort al. Aanmelding is weer mogelijk.

In december komen de communicanten bij elkaar om kennis te maken, waarna in januari de echte voorbereiding start. Tijdens de voorbereidingen werken de kinderen vanuit een projectboekje. Daarin helpt Juul de Giraf de communicantjes stap voor stap op weg richting de Eerste Communie. Door middel van dit boekje leren de kinderen bijvoorbeeld dat het niet erg is om fouten te maken en dat je het weer goed kunt maken. We hebben het over delen en hoe makkelijk en mooi het is om een ander blij te maken.

Daarnaast bespreken we diverse bijbel verhalen, die we altijd terug relateren naar de belevingswereld van de kinderen. We kijken wat ze daar nu, in deze tijd, uit kunnen leren. Daarnaast wordt er ook veel geknutseld en gelachen. Kortom, de voorbereidingsmiddagen zijn altijd erg leuk en gezellig. Als u een (klein)zoon of (klein)dochter heeft in groep 4, dan kunnen zij zich nu aanmelden voor de Eerste Communie. Ook kinderen die buiten Uitgeest op school zitten zijn van harte welkom, net als kinderen die al in een hogere groep zitten, maar graag (alsnog) hun communie willen doen.

Voor aanmeldingen of extra informatie kunt u contact opnemen met de pastorie (telefoonnummer 312331) of stuur een e- mail naar: eerstecommunieuitgeest@hotmail.com.

Caritasweekend in Onze Lieve Vrouwe Geboorte

UITGEEST - Het weekend van 11 en 12 november is in het bisdom Haarlem het weekend van de Caritas. Caritas betekent: liefdevolle zorg. De Griekse variant van dit woord is Diakonie.

Al in de tijd van de apostel Paulus was er sprake van dat Christenen financiële ondersteuning boden aan geloofsbroeders en zusters die dat nodig hadden. De armenzorg kent dus een lange traditie. Ook in de parochie van Onze Lieve Vrouwe Geboorte is er oog voor de noden van mensen. Dit wordt ingevuld door de Parochiële Caritas Instelling (PCI). Begin 2017 hebben enkele PCI-leden die jarenlang de kar getrokken hebben, Siem Klous, Piet Vessies en Ben Verheijde, het stokje overgedragen aan enkele nieuwe bestuursleden: Carla de Waal (secretaris), Bas Admiraal (penningmeester) en Joan van de Ven (voorzitter). Samen met de nog zittende bestuursleden: Lenie Klaver, Adrie Rodenburg, Tineke van Sambeek, Dora Geuke en Wil Tromp vormen zij een enthousiast team dat de caritas in Uitgeest en nu ook in de regionale samenwerking invulling geeft. De PCI van Uitgeest bekostigt de giften die zij schenken uit hun jaarlijkse rente- en pacht-inkomsten en uit bijdragen van mensen bij leven of na hun overlijden. Het geld wordt met beleid besteed en ging de afgelopen jaren naar o.a.: de Voedselbank, Vluchtelingenwerk, Schuldhulpmaatje, Soms geeft de PCI aan projecten over de grenzen (bijvoorbeeld Indonesië, Bosnië, Ethiopië en Costa Rica), maar deze projecten hadden dan altijd wel een 'lijntje' naar Uitgeest. Naast projecten geeft de PCI zeker ook hulp aan individuele Uitgeesters die het financieel moeilijk hebben.

Collecte
Aanstaande zondag is er na de mis in de Onze Lieve Vrouwe Geboorte in Uitgeest een collecte bij de buitendeur voor de Caritas: de gelden die daar gedoneerd worden komen rechtstreeks ten goede aan projecten in de regio zoals hierboven genoemd. Het thema dit jaar is "Vandaag moet ik in jouw huis verblijven" (Lucas 19:5) waarbij de aandacht dus uitgaat naar de vele vluchtelingen. Mocht u een donatie willen doen aan de Caritas in uw regio: doneer zondag of neem contact op met de pastorie of met één van de bestuursleden.

Politieberichten

Inbraak woning
Bij een woning aan de Koppesvenstraat in Uitgeest is ingebroken. Dit gebeurden tussen maandag 30 oktober en donderdag 2 november 09.00 uur. Men heeft aan de achterzijde van de woning een deur opengebroken, waarna men zich de toegang tot de woning heeft verschaft. Men doorzocht de gehele woning en men nam diverse goederen weg. Het is opvallend dat de laatste tijd veel woninginbraken plaats vinden waarbij men uit de voor- of achterdeur een schroef in de cilinder boort en vervolgens het cilinderslot eruit trekt. Men doet er dan ook goed aan om een cilinderslot te kopen waarin zich een harde kern bevindt en waarin men geen schroef kan boren.

Puinhoop Stationsplein
Op het Stationsplein ontstond er zaterdagmiddag 4 november rond 14.30 uur weer een verkeersdrukte doordat de treinen niet reden en de autobussen aan de zijde van het Stationsplein werden geparkeerd in plaats van de zijde aan de Anna van Renesselaan. Gevolg was dat er vele autobestuurders hun auto parkeerden waar dat gewoonweg niet is toegestaan. Een auto werd weggesleept omdat deze op de keerlus voor de lijnbussen stond en enkele andere personenauto's werden bekeurd. Ook ontstond er een verkeersconflict tussen bestuurders omdat een van de bestuurders de ander er niet tussen liet. De komende tijd zal er weer de nodige aandacht worden besteed aan het foutief parkeren op- of rond het station Uitgeest.

Dienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op zondag 12 november om 10.00 uur, Dielofslaantje te Akersloot, met voorganger ds. H. Mak.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 8 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 10 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 12 november 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.