De Uitgeester

24 oktober 2018

De Uitgeester 24 oktober 2018


De 18-jarige Gavin de Gelder leeft voor golf

Gavin de Gelder. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Veel inwoners weten het niet, maar Uitgeest is de bakermat van verschillende topsporters in diverse disciplines. Sommige disciplines liggen niet zo voor de hand, u heeft al kunnen lezen over Anissa Haddaoui, drievoudig wereldkampioene kickboksen en over darter Wessel Nijman.

Door: Margreeth Anema

Ook interviewden wij Millen Baars, hij voetbalt bij Manchester United. Als laatste in de reeks spraken wij met Gavin de Gelder, een 18-jarig golftalent met handicap 2.0, maar voor het einde van het jaar wil hij handicap 0 hebben, oftewel scratchspeler zijn zoals dat genoemd wordt in de golfsport. In de meeste toernooien die hij speelt doet een handicap er niet meer toe: hier wordt al strokeplay gehanteerd, wat inhoudt dat iedere slag telt. Gavin leeft voor zijn sport en is vastbesloten de beste te worden. "Over twee jaar wil ik in de Tour van Azië golfen," zo meldt de fanatieke golfer. Daarom reist hij heel wat af onder begeleiding van zijn vader. Lees verder op pagina...

Een kerstdorp zo groot als een overdekt terras

UITGEEST - Het treintje tuft, de lichtjes branden, de molentjes draaien en de kerstmuziek maakt het helemaal af. Op Kleis 89 is het kerstfeest vroeg begonnen: het kerstdorp van Ron de Boer staat alweer in vol ornaat. Dit jaar heeft hij zelfs de buitenverlichting alvast opgehangen.

Door: Margeeth Anema


Hij begon op 10 september met bouwen, hij moet namelijk binnenkort geopereerd worden aan zijn hand, dus alles moest iets eerder klaar zijn dan normaal. Hij heeft vorige week nog zeven huisjes bijgekocht, die staan er ook al tussen. Vanaf 20 november tot en met 6 januari is iedereen welkom tussen 14.00 uur en 17.00 uur om het kerstdorp te bezichtigen, behalve op eerste en tweede kerstdag. Let ook op de KiKa vlag, als die niet wappert dan is het de dag dat Ron geopereerd wordt, dan moet hij een dagje in het ziekenhuis doorbrengen en kunnen er geen bezichtigingen plaatsvinden. Waarom er een KiKa vlag wappert en meer over Ron en zijn passie voor kerst leest u op pagina....

Ludieke actie Brandweer Uitgeest

Welke sterke man weet deze brandweerwagen voort te trekken? Foto: Brandweer Uitgeest

UITGEEST - Om de aandacht van Uitgeesters te trekken en zo nieuwe vrijwilligers te benaderen organiseert Brandweer Uitgeest op zondag 28 oktober een touwtrekactie. Dit is echter niet zomaar touwtrekken, er wordt namelijk een brandweerauto voorgetrokken.

De Brandweer organiseert de actie in samenwerking met LieftingFit en zal gehouden worden op de Molenwerf ten hoogte van nummer 58. De actie duurt van 10:00 tot 12:00 uur. Uitgeesters zijn van harte welkom om het evenement te bezoeken.

Gavin de Gelder, de nieuwe Tiger Woods van de Lage Landen

Gavin in actie op de golfbaan. Foto: aangeleverd

UITGEEST - De 18-jarige Gavin uit Uitgeest speelt al vanaf zijn achtste golf, sinds twee jaar zelfs fulltime. Hij zet alles op alles om de nieuwe Tiger Woods van de Lage Landen te worden.

Door: Margreeth Anema

Hij speelt niet alleen in Nederland, dit jaar speelde hij bijvoorbeeld ook in Hongarije en Portugal. "Ik speel graag in Oost- en West-Europa, de absolute top doet mee aan deze wedstrijden en daar leer ik heel veel van," vertelt Gavin. De lat ligt hoog, hij is niet snel tevreden.

Gavin staat 's morgens rond tien uur op, dan pakt hij zijn scooter en rijdt naar de golfbaan in Heiloo. Hij doet zijn warming-up op de driving range en daarna werkt hij zijn wekelijkse programma af. Op maandag gaat hij meestal putten, daarna nog even chippen en als relaxmomentje na zijn training werkt hij nog even de negen holes af. Hij heeft ook een mental coach, Mitchel Kevenaar. "De perfecte bal is namelijk niet het belangrijkst, het gaat om degene die zijn hoofd er het beste bij heeft." Elke wedstrijd wordt dan ook afgesloten met een evaluatie. Op donderdag krijgt hij les van Craig Deane, zelf oud-golfprofessional.

Golfclub Heiloo: ook voor de betere speler ideaal
Dag in, dag uit is Gavin te vinden op de golfbaan, hij traint zes uur per dag. "Je moet het zien als een fulltime job," vertelt Henk Schuijt van Golfclub Heiloo. Gavin traint, net als veel andere Uitgeesters, graag in Heiloo, "Het is een compacte en smalle baan met een hoge rough, ideaal voor de betere speler." Ook is hij enthousiast over hole 19, het clubhuis. "Ik golf mee met de heren en na de herenmiddag blijven we altijd nog even napraten op het mooie terras, dit gebeurt niet bij iedere golfclub."

Een prachtig en emotioneel moment in zijn carrière vond plaats tijdens de ING Cup. Door een gelijke stand moesten er play-offs gespeeld worden. Met een uitzinnig publiek van 200 man, keiharde muziek en een bank met vips zoals Ruud Gullit en Frank de Boer in zijn kielzog moest Gavin de perfecte bal slaan. "Perfect was hij niet maar ik raakte de green en we waren door, alle spanning kwam er in één keer uit," aldus Gavin, die niet snel tevreden is.

De Tour van Azië
Zijn ultieme doel is om over twee jaar in de Tour van Azië te spelen. Niet die van Europa: "Ik ben geen slechtweerspeler en ik heb het gevoel dat de banen in Azië mij beter liggen," vertelt Gavin. Hij zal hiervoor veel wedstrijden moeten spelen. Tot nu toe doet Gavin alles low budget, hij houdt niet van poespas. "Waar andere jongens in dikke hotels zitten logeer ik in een motel langs de snelweg," grapt Gavin. Hij speelt momenteel maar de helft van het aantal wedstrijden dat hij zou willen spelen wegens een gebrek aan sponsoren. Indien u interesse heeft om Gavin op de een of andere manier te sponsoren dan kunt u contact opnemen via aenakantoordegelder@gmail.com. "Met een golfbalsponsor zou ik al heel blij zijn," besluit de bescheiden Gavin zijn verhaal. Hij gaat de baan weer op, zijn dag zit er nog lang niet op.

Veel Noord-Hollanders verhuizen naar Uitgeest

UITGEEST – Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde recentelijk een onderzoek naar tussen gemeenten verhuisde personen. Hieruit blijkt dat 497 mensen vanuit de provincie Noord-Holland naar Uitgeest verhuisden in 2017.

24 personen verhuisden vanuit Zuid-Holland naar Uitgeest, 12 vanuit Flevoland en 11 vanuit Utrecht. Uit Zeeland waren het er 6, vanuit Noord-Brabant 5 en vanuit Gelderland ook 5. Uit andere provincies was het aantal verhuizingen naar Uitgeest verwaarloosbaar.

Auto in brand aan Boterbloem in Uitgeest

De brandweer van Uitgeest in actie bij de autobrand. Foto: 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - De vrijwillige brandweer werd zaterdagavond rond 23.20 uur gealarmeerd voor een autobrand aan de Boterbloem in Uitgeest. Ter plaatse stonden er goederen in brand op de achterbank van een geparkeerde auto. De brandweer heeft met een aantal hogedrukstralen het vuur geblust. Vermoedelijk is er op de achterbank iets gaan smeulen, daardoor is de brand ontstaan. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk niet om brandstichting. (Bron: 112-uitgeest.nl)

Perscussieworkshop voor vrijwilligers

UITGEEST - Vrijwilligers kunnen, in het kader van Vrijwilligers Bedankt Uitgeest, deelnemen aan een meeslepende muzikale djembéworkshop, een broertje van percussie, waarvoor geen ervaring nodig is.

Docent Patrick Zuurbier, van World Music Department, voert deelnemers mee op de ritmische geluiden van djembe's en leert de vrijwilligers in korte tijd de benodigde technieken. Deze workshop staat garant voor dynamiek en plezier! De workshop is een bedankje van de gemeente Uitgeest en het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest.

Aanmelden kan via www.vrijwilligers-bedankt.nl, gemeente Uitgeest. Telefonisch of persoonlijk aanmelden is mogelijk bij het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest, Middelweg 28 in Uitgeest, telefoonnummer 06 24178778. Het Vrijwilligers Informatie Punt is geopend op maandag en woensdag van 9.30 tot 12.00 uur.

Over hoesten en proesten door huisarts Dirk Jan van Wijk

De R is weer in de maand en dat betekent dat alle virussen weer uit hun zomerslaap zijn ontwaakt en onze luchtwegen gaan treiteren. Er wordt alweer heel wat afgeproest en gehoest in Uitgeest! Niet fijn voor jou, maar wel voor de handelaren in slijmoplossers, neusontstoppers en hoestverzachters! Over hoesten, verkoudheid en griep bestaan nog altijd de nodige misverstanden, merk ik dagelijks in de spreekkamer. Enkele wil ik hier met u bespreken.

Luchtwegvirussen
De virussen die ons via de luchtwegen besmetten, kun je grofweg indelen in verkoudheidsvirussen en griepvirussen. Van die verkoudheidsvirussen zijn er honderden verschillende. De besmetting gaat meest via de handen en we overwinnen dergelijke virussen in één tot enkele dagen. Wanneer we zo'n virusinfectie doorstaan hebben, houden we levenslang actieve antistoffen. Het lukt hetzelfde virus niet om ons nog een tweede keer ziek te maken.

Anders is dit bij het griepvirus. De twee soorten (influenza A en B) veranderen hun uiterlijk regelmatig een beetje, waardoor ons immuunsysteem voor het lapje wordt gehouden, omdat het virus niet wordt herkend. Griep kun je dus wél vaker krijgen. Jaarlijks wordt het griepvaccin aangepast aan de nieuwste 'vermommingen' van het virus.

Besmetting van het griepvirus gebeurt wél door direct aanhoesten of -niezen. 'Hand voor de mond houden' heeft bij griep daarom wel zin.

Griep verloopt doorgaans langer en ernstiger dan een verkoudheid. Maar bij een normale weerstand is ook het griepvirus geen partij voor ons immuunsysteem. Ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen echter wel in de problemen komen. Hen wordt daarom aangeraden om in oktober een griepvaccin bij de huisarts te halen.

Hoesten
Luchtwegvirussen irriteren in eerste instantie de luchtwegen: men krijgt een snotneus, keelpijn of gaat hoesten. Niet veel later zijn zowel neus, keel als luchtpijp geïrriteerd en kan ook temperatuursverhoging optreden. Bij griep staat de temperatuursverhoging en het algemeen ziek zijn vaak meer op de voorgrond dan de luchtwegirritatie.

Dat snotteren en hoesten maakt overigens geen deel uit van onze afweerreactie tegen het virus. Het is een truc van het virus om zichzelf verder te verspreiden: Het virus irriteert, wij gaan niezen en hoesten (in de hand die we voor de mond houden!) en zo besmetten we anderen. En zo houden we de viruspopulatie in stand!

We zouden er met z'n allen dus verstandig aan doen om af te spreken niet meer te niezen en hoesten! Wanneer we niet hoesten, beschadigen we bovendien onze luchtwegen niet. Want deze beschadiging zorgt voor steeds weer nieuwe hoestprikkels. De meeste mensen hoesten daardoor veel langer dan die ene dag dat het virus actief is in ons lichaam.

Ik heb zelf ervaren dat er bij een gewone verkoudheid maar drie of vier keer een flinke hoestprikkel ontstaat. Wanneer ik niet toegeef aan die prikkel (dus niet hoest en wacht tot de prikkel voorbij is - meestal na een halve minuut), voorkom ik dus beschadiging van mijn luchtwegen en langdurig hoesten! Ik ben voorstander van een landelijk hoestverbod (met alleen een uitzondering in geval van verslikken)!

Tips
Vermijd dus hoesten en niezen vanaf het begin van een verkoudheid. En doe je het tóch, hou dan liever de onderarm of elleboog voor de mond of neus. Gebruik eenvoudige zuigsnoepjes ter verzachting van keel en hoestprikkel (en geen menthol of andere 'hete' snoepjes). Voorkom extra irritatie van de slijmvliezen! Ook 'slijmoplossers' zijn volksverlakkerij. Deze middelen werken niet en slijm beschermt de luchtwegen, dus hoeft niet te worden opgelost. Niet kopen, dus!

Een verstandiger keus is een hoestprikkeldempend middel. Dat kan je helpen om de hoest te onderdrukken.

Mocht je je behoorlijk ziek voelen door zo'n virus of koorts hebben, dan kan paracetamol ervoor zorgen dat de temperatuur daalt en je je beter voelt, zonder dat dit een negatief effect heeft op het herstel. Ook dagelijkse activiteiten hebben geen negatief effect, al zal niet iedereen zich fit genoeg voelen om die te blijven doen. Rust houden is echter niet heilzaam.

Griepvaccinatie
Bovenstaande tips gelden ook als er sprake is van griep. Doorgaans is februari de griepmaand. Vaccinatie geeft een bescherming van ongeveer 60% op het krijgen en de ernst van het verloop van griep. Dat is dus vooral nuttig voor ouderen en mensen met een geringe weerstand.

Wanneer naar de dokter?
Bijna altijd zal je luchtwegvirussen gemakkelijk de baas worden. En als het lukt om hoesten en niezen te vermijden, zullen de klachten heel snel over zijn. Maar als de koorts langer (dan 3 dagen) aanhoudt of er ná een hoestperiode ineens koorts ontstaat of wanneer je je zó ziek en benauwd voelt dat dagelijkse activiteiten niet meer tot de mogelijkheden behoren, dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden.

Wij zijn er graag voor je, maar liever niet! Ik wens je een gezonde herfst en winter!

Column Jeugd- en Jongerenraad

Annemiek de Jong van de Jeugd- en Jongerenraad. Foto: Aangeleverd

Afgelopen zomer heeft de Jeugd- en Jongerenraad (JJR) een advies geschreven aan de raad waarin wij voorstellen een calisthenics-park te plaatsen in Uitgeest. De JJR heeft namelijk van meerdere kanten begrepen dat hier behoefte aan is. Een calisthenics-park is een buitengym waarbij je je lichaamsgewicht gebruikt om te trainen. Sporten in dit park kan op elk niveau, van beginner tot professional. Om hier te trainen hoef je niet te betalen, waardoor het voor iedereen toegankelijk is.

Wij zijn betrokken bij het proces en worden daarin serieus genomen. Ben je benieuwd naar het plan, of wil je meedenken in het proces? Neem dan even contact op via social media. De JJR vindt het belangrijk dat alle jongeren gehoord worden en dat hun mening serieus genomen wordt.

Op dit moment is er nog plek voor een nieuw lid binnen onze raad. Lijkt het je leuk om een keer mee te kijken tijdens een vergadering? Heb je andere vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via social media of stuur een mailtje naar infojjruitgeest@gmail.com.

Annemiek de Jong
Vicevoorzitter Jeugd- en Jongerenraad Uitgeest

Ben jij het toneeltalent van Kindervreugd?

Laatste buitenspeeldag op zaterdag 27 oktober. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De winteractiviteiten bij de speeltuin gaan weer van start. Ook het kindertoneel van 'Jong talent'.

Kinderen die toneel willen leren spelen zijn vanaf dat ze kunnen lezen (dyslexie geen probleem) hartelijk welkom op woensdagavond 31 oktober om 19.00 uur in het speeltuingebouw. Samen met de kinderen wordt er geïmproviseerd en gerepeteerd voor een mooi toneelstuk. In maart wordt het uitgevoerd voor wie wil komen kijken. Wie het avontuur en het plezier van het toneelspelen mee wil maken kan zich aanmelden bij Gerda Pie via 06-46191683.

Laatste buitenspeeldag
Zaterdag 27 oktober is het helaas weer de laatste buitenspeeldag van dit seizoen. Volgend jaar gaat de speeltuin weer open in de eerste week van april. We hebben dan een hele grote verrassing voor de echte waaghalzen! Komt het zien dan! Tot ziens bij de binnenactiviteiten dit najaar en deze winter!

Man aangehouden voor meerdere diefstallen in de IJmond

REGIO - De politie heeft een 41-jarige man uit Heemskerk aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van meerdere diefstallen in de omgeving van Heemskerk.

De 41-jarige man zou op 3 oktober de tas van een 82-jarige vrouw hebben gestolen op het Maltezerplein. Hij wordt verder verdacht van het plegen van een diefstal diezelfde dag bij een supermarkt aan de Kerkweg. Verder wordt hij nog verdacht van het stelen van een fiets bij een fietsenmaker aan de Maerelaan.

De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit nog vast. De politie onderzoekt of de 41-jarige Heemskerker betrokken is geweest bij meerdere diefstallen in de omgeving van Heemskerk en Beverwijk. Er werden daar de laatste tijd met name vaak damestassen gestolen.

Inwoners Uitgeest stappen vaak over

UITGEEST - Inwoners van de gemeente Uitgeest stappen massaal over van energieleverancier. In 2017 koos 12% van de Nederlandse huishoudens voor een andere energieleverancier. In Uitgeest lag dit percentage op 15%. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS).

Opvallend is dat er in noorden en oosten van Nederland veel vaker wordt geswitcht van energieleverancier dan in het zuidwesten van het land. In Staphorst, Tubbergen, Dinkelland en Wierden, gemeenten in Overijssel, stapte zo'n 20% van de huishoudens over van energieleverancier. In grote steden als Amsterdam (10%), Utrecht (10,5%), Rotterdam (8%) en Den Haag (8%) is het aantal overstappers relatief beperkt. In Zeeland is men het meest trouw: slechts 5,5% van de Zeeuwen koos in 2017 voor een andere energieleverancier.

Handen uit de mouwen tijdens Natuurwerkdag

Lekker werken in de natuur, nuttig en leuk. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tijdens dé grootste groene vrijwilligersactie van Nederland kun je je op 3 november inzetten voor natuur, planten en dieren. En dat is hard nodig! Zoals in Noord-Holland voor de bijen en insecten.

Iedereen is welkom op de Landelijke Natuurwerkdag, neem je vrienden en familie mee. Gezond buiten bezig zijn! Kijk op www.natuurwerkdag.nl en reserveer een plekje. Dé kans om je steentje bij te dragen aan het mooier maken van jouw groene omgeving. Projectleider Natuurwerkdag Peter Mol: "Landschap Noord-Holland vindt het belangrijk dat de bijen meer hulp krijgen, ze hebben het de laatste jaren zwaar. Tijdens de Natuurwerkdag kun je wilde bijen en andere insecten steunen in hun voortbestaan. Op veel van de 70 natuurrijke werklocaties kun je de beestjes concreet helpen! We merken dat natuurliefhebbers, maar ook bedrijven en politiek steeds meer belangstelling hebben voor een mooie rijke natuur."

Kies een locatie bij jou in de buurt en reserveer snel een deelnameplek via www.natuurwerkdag.nl.

Uitgeest blijft vergunninghouders tijdig huisvesten

UITGEEST - Gemeente Uitgeest houdt vast aan huisvesting van vergunninghouders als kwetsbare groep. Dat bevestigt het college naar aanleiding van de media-aandacht over de huisvesting van vergunninghouders.

Per 1 juli 2017 is een wetswijziging ingegaan waarbij de automatische urgentie voor huisvesting van vergunninghouders is komen te vervallen. In deze wet is ook opgenomen dat gemeenten verplicht blijven om vergunninghouders tijdig te huisvesten.

De gemeente Uitgeest heeft er in 2017 voor gekozen om de specifieke urgentie voor vergunninghouders af te schaffen en deze groep te huisvesten als kwetsbare groep. Ook inwoners die vanwege een combinatie van sociale of maatschappelijke omstandigheden een dringende vraag naar woonruimte hebben, maken deel uit van deze groep. De groep kwetsbaren heeft recht op directe bemiddeling wat inhoudt dat aan hen eenmalig passende woonruimte wordt aangeboden. Bij weigering vervalt het recht op bemiddelen. De Provincie Noord-Holland houdt toezicht op de taakstelling die gemeenten krijgen van het rijk om vergunninghouders te huisvesten en kan op kosten van de gemeente ingrijpen als de gemeente te veel achter loopt op de taakstelling. Tijdige opvang van vergunninghouders is van belang om een snelle start te kunnen maken in het inburgeringsproces. Zo kan het integratie-en participatietraject zoals taallessen, onderwijs en scholing, begeleiding naar werk zo snel mogelijk beginnen. Het integratie- en participatietraject is gericht op het meedoen in de samenleving en op het verkrijgen van economische zelfstandigheid.

Twee BuurtAED-acties in Uitgeest

Er is geld nodig om twee AED's op te hangen in Uitgeest. Foto: Hartstichting

UITGEEST - Bij een hartstilstand is een bereikbare AED (Automatische Externe Defibrillator) van levensbelang. In woonwijken komen de meeste hartstilstanden voor, zo meldt de Hartstichting. In woonwijken hangen echter vaak geen AED's.

De Hartstichting is daarom in samenwerking met Philips begonnen met 'BuurtAED'. BuurtAED geeft alle buurten in Nederland de kans om eenvoudig een AED aan te schaffen. In 30 dagen zamel je met je buren het bedrag in voor een AED. In Uitgeest vinden twee van deze acties plaats: zowel op de Floraronde als op het Anna van Renesseplein. Voor beide acties is € 2.681,- nodig, waaraan Philips een bijdrage van €1.052,- levert. Buurtbewoners moeten daarom gezamenlijk € 1.629,- inzamelen om een AED in hun buurt te realiseren. Het BuurtAED-pakket bestaat uit de AED, een buitenkast met of zonder pincode slot en een service- en onderhoudspakket voor 5 jaar. De AED wordt opgehangen aan een muur in de straat.

Boeiende fietsexcursie buitengebied Uitgeest

Fietsexcursie voor vrijwilligers door buitengebied Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In het kader van Vrijwilligers Bedankt Uitgeest kunnen vrijwilligers deelnemen aan een fietstocht rondom Uitgeest. Gids Sandra Wouters van IVN Midden Kennemerland, neemt vrijwilligers mee door het prachtige buitengebied van Uitgeest.

In dit gebied komen de industrialisatie van de Zaanstreek en natuur bij elkaar. De tocht voert over de pittoreske Krommeniedijk langs molen De Woudaap. Sandra vertelt onderweg over het landschappelijk schoon: de planten, de watervogels en de waterhuishouding in het gebied van het Uitgeestermeer en de Krommenieër Woudpolder. De excursie van circa twee uur start bij Restaurant Havenrijk en wordt daar ook afgesloten met koffie/thee en taart. De activiteit is een bedankje van de gemeente Uitgeest en het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest. Aanmelden kan via www.vrijwilligers-bedankt.nl, gemeente Uitgeest. Telefonisch of persoonlijk aanmelden is mogelijk bij het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest, Middelweg 28 in Uitgeest, telefoonnummer 06-24178778. Het Vrijwilligers Informatie Punt is geopend op maandag en woensdag van 9.30 tot 12.00 uur.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Een oer-Hollands gegeven. Koeien langs het spoor met een prachtige lock uit het verleden op het spoor. Ger Bus

Uitgeester René Vermeer in Nepal: onderwijs in Nepal

UITGEEST - Over en weer werd wat gezucht. Zowel Lies, Gerda als Niek weten wat de stichting de komende jaren te wachten staat: hogere kosten voor opleiding en levensonderhoud voor de ruim negentig straatkinderen die de stichting onderhoudt. Al die kinderen volgen een opleiding en moeten net als Nederlandse kinderen op een zeker moment een keuze maken voor een vervolgopleiding.

Door: René Vermeer


Ga er maar aan staan. Uit eigen ervaring weet ik hoe vaak er in ons onderwijssysteem getwijfeld wordt aan de capaciteiten van kinderen. Is het een kind voor het beroepsonderwijs, mavo, havo, vwo of misschien wel gymnasium? Tijdens de schoolcarrière zijn er dan weer de keuzes voor vakkenpakketten, stromen, keuzemodules enz. Tot slot is er dan het moeilijke kiezen voor een vervolgopleiding. Het bezorgt ouders vaak grijze haren en leerlingen veel chagrijn. Maar altijd is de vraag die leerlingen moeten beantwoorden: "Wat kan ik?" of "Wat wil ik?" Dat is in Nepal niet heel anders en voor de 'vaders' en 'moeders' in het tehuis een hele klus om dat voor elk van de negentig kinderen in beeld te brengen.

De hogere opleidingskosten hebben onder andere te maken met veranderingen in het onderwijssysteem in Nepal. Medio 2016 zijn er nieuwe wetten van kracht geworden die gevolgen hebben voor de opleidingsduur van Nepalese kinderen. Die is namelijk langer geworden. Voor de kinderen van het tehuis geldt dan nog dat zij over het algemeen op een 'private school' zitten, simpelweg omdat de kwaliteit van het onderwijs daar ten opzichte van de 'public schools' veel beter is.

Hoe ziet het onderwijs in Nepal er nu uit?

Vroegschoolse kinderopvang
Voor kinderen van drie en vier jaar zijn er mogelijkheden om in een soort Kindergarten geplaatst te worden. Dat gebeurt niet heel veel in Nepal. De participatiegraad is vrij laag.

Primair onderwijs
Het lager onderwijs in Nepal loopt van groep 1 tot en met 8 (ongeveer 12 jaar), is verplicht en op staatsscholen gratis. Ook hier zijn er weer de zogenaamde private schools (kinderen van de stichting) die uiteraard wel geld kosten. De vakken die gegeven worden zijn: Nepalees, Engels, science, social science, lichamelijke oefening en keuzevakken die per school kunnen verschillen. Zowel aan het einde van het schooljaar als aan het einde van een periode zijn er voortdurend toetsen die weer bepalen of je over mag naar het volgende jaar. Aan het einde van groep 8 is er een soort eindexamen (Cito-toets) op districtsniveau die weer bepaalt of je door mag naar de volgende fase van onderwijs. Meestal gebeurt dat echter wel.

Voortgezet onderwijs
Secondary education loopt vanaf groep 9 tot en met groep 12. De kinderen kunnen kiezen uit twee stromen: die van algemeen onderwijs of al heel specifiek beroepsvoorbereidend onderwijs.

De meeste Nepalese kinderen kiezen voor algemeen onderwijs waar ze les krijgen in Nepalees, Engels, science, wiskunde, social sciences en een keuzevak (beroeps, nog een andere moderne vreemde taal of een lokale taal).

Ze kunnen echter (en dat wil de Nepalese overheid graag) ook kiezen voor een beroepsvariant van het voortgezet onderwijs, een beetje te vergelijken met onze vmbo beroepsopleidingen, waar de kinderen worden voorbereid op beroepen in de landbouw, verpleging, bosbouw of techniek. Deze richting is nieuw en nog niet zo heel goed ontwikkeld. Tegelijkertijd is het de overheid heel wat waard om dit van de grond te krijgen om zo vroegtijdig schooluitval te voorkomen. Over het algemeen volgen deze kinderen na groep 12 nog een jaar extra opleiding in de beroepsvariant die ze gekozen hebben.

In het oude systeem was er aan het einde van groep 10 een staatsexamen waar veel kinderen (ongeveer 50 %) voor zakten. Zij verdwenen vervolgens uit het onderwijs. Dat examen is sinds 2016 een stuk gemakkelijker en regionaal geworden, waardoor meer kinderen doorstromen naar de groepen 11 en 12. Aan het einde van groep 12 is er dan een soort Centraal Eindexamen dat bepaalt wat je verder kunt doen. De meeste kinderen zullen daarna een beroepsopleiding (kortdurend of langdurend) gaan doen, een beetje vergelijkbaar met onze mbo- en sommige hbo-instellingen. Talentvolle leerlingen bereiden zich in groep 11 en 12 al voor op een bacheloropleiding op universiteit of hogeschool.

Secondary education vindt over het algemeen plaats op staatsscholen maar ook hier kiest de stichting weer voor private schools. Een bewuste keuze aldus Lies Vink, voorzitter van de Stichting Straatkinderen van Kathmandu. "Wij willen betrouwbare scholen waar kinderen de kans krijgen hun eigen talenten te ontwikkelen en waar de kwaliteit van de leraren goed is. Helaas zijn er voorbeelden van scholen waar nog ontzettend traditioneel onderwijs wordt gegeven en kinderen soms zelfs geslagen worden. Dat laatste willen we al helemaal niet. Een ander probleem is dat sommige van onze kinderen soms uit een uitzichtloze, onderwijsarme situatie op latere leeftijd instromen in het onderwijs, zodat het kan voorkomen dat ze op hun 16e toch nog in groep 9 of 10 zitten. Tot slot willen we ook voor onze kinderen financieel bijdragen aan het volgen van vervolgopleidingen. Ook dat brengt natuurlijk kosten met zich mee. Daarom zijn we zo blij met al onze sponsoren maar hebben we ook nieuwe bijdragen nodig, het liefst in de vorm van sponsoring van een kind." Wilt u meer weten over het werk van de stichting of mogelijkheden om financieel bij te dragen, ga dan naar www.straatkinderenvankathmandu.nl. In een volgend artikel zal ik aandacht besteden aan mijn bezoek aan het Thiom Laura Marinka Home, het tehuis voor de kinderen van de stichting.

Een nieuwe heksenvriendin in het Lees Lokaal

Zoeza krijgt er een heleboel vriendjes bij... Foto: Ger Bus

UITGEEST - In het kader van de Kinderboekenweek 2018 hebben alle leerlingen van groep 3 van de Uitgeester basisscholen er een nieuw vriendinnetje bij gekregen: het lieve heksje Zoeza uit Ziezoland...

Zoeza is een lieve heks die rebelleert tegen de opdracht van de gemene heksen uit Ziezoland; zij weigert soep te koken van spinnenpootjes en egelstekels. Gelukkig helpen de kinderen haar met het koken van groentesoep, veel lekkerder dan dierensoep. En... Zoeza krijgt er meteen een heleboel vriendjes bij en dát is waar de Kinderboekenweek dit jaar over ging: Kom erbij, hoe meer vriendjes, hoe beter! De 3e-groepers kwamen, soms gewapend met een boek, om mee te doen met de voorstelling van Theater Poppekus, het theater dat ook iedere eerste zaterdag van de maand het voorlezen in het Lees Lokaal verzorgt.

Zaterdag 3 november is het weer zover, alleen begint Poppekus dan om 10.30 uur zodat ook de allerkleinsten er hun middagslaapje niet voor hoeven op te offeren. Het was een sfeervolle dag in het Lees Lokaal. De kinderen grasduinden lekker rond tussen de boeken, dronken een glaasje limonade en namen een 'vers' boek mee naar huis. Ook tijdens de diverse boekenballen op de basisscholen werden door Lees Lokaal vele vriendschappen gesloten met zowel kinderen als volwassenen. Kortom: ook het Lees Lokaal heeft er weer een heleboel nieuwe vriendjes bij!

Ed van Zijtveld nieuwe voorzitter MHCU

MHCU heeft een nieuwe voorzitter: Ed van Zijtveld. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) heeft in de persoon van Ed van Zijtveld een nieuwe voorzitter. Tijdens de algemene ledenvergadering van MHCU werd de voordracht van Van Zijtveld als voorzitter goedgekeurd door de leden.

Van Zijtveld is sinds 2012 algemeen bestuurslid van MHCU. In die rol was hij afgelopen jaren onder meer verantwoordelijk voor een veiliger sportklimaat binnen de Uitgeester hockeyclub. Zo heeft hij een vertrouwenscontactpersoon geïntroduceerd en het initiatief genomen voor de introductie van een Verklaring Omtrent Gedrag voor trainers en vrijwilligers. Ook voor de terugkerende EHBO-cursussen voor trainers, coaches, spelers en ouders heeft hij zich ingespannen. Hiervoor werd Van Zijtveld begin dit jaar nog beloond en geprezen tijdens het Nationaal Hockeycongres. Verder is Van Zijtveld coach/begeleider van het jongensteam D1, waarin een van zijn twee hockeyende zoons speelt.

In zijn rol als voorzitter zal hij verder sturing geven aan de groeiambitie van MHCU. Zo zal in 2019 de accommodatie uitgebreid worden met extra kleed- en opslagruimtes in het voormalige IJmond groen-gebouw. Ook wordt dan het huidige clubhuis opgeknapt en aangepast. Een ander speerpunt is de dit jaar succesvol ingezette ledenwerving, waarbij het werven van meer jongens een van de doelstellingen is. Volgens Van Zijtveld zijn er de komende periode nog voldoende mooie uitdagingen binnen MHCU en gaat hij zich hier samen met de leden en vrijwilligers graag voor inspannen.

Verdonk junior wint; Hidde Buur oogst bewondering

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior (Egmond aan den Hoef) heeft, zoals gebruikelijk als hij aan de start komt, de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. Als een pijl uit een boog schoot Henk Verdonk junior op Sportcomplex de Cloppenburgh weg, maar bleef lang in het zicht van zijn achtervolgers Wout Bakker (Heiloo), Jan Langeveld uit Bakkum en de thuisrijders Pleun Lodewijks en de vijftienjarige Hidde Buur. Laatstgenoemde Hidde Buur laat ondanks een aangeboren beperking een snelle progressie zien en heeft inmiddels een aardige reputatie hoog te houden. Het kopwerk bij voornoemd viertal kwam op de schouders van Wout Bakker. In plaats van samen te werken om het Henk Verdonk junior moeilijk te gaan maken, lieten de anderen Bakker de kastanjes uit het vuur halen. Halfkoers nam Pleun Lodewijks voor een aantal ronden de leiding over, maar het kwaad was al geschied: de vogel was voorgoed gevlogen. Vervolgens nestelde Wout Bakker zich weer op de kop, niet meer met de intentie voluit te gaan, maar om nog een ereplaats te pakken. Op dat moment zag Hidde Buur zijn kans schoon en met een vlijmscherpe actie gooide hij zich vlak voor een kombocht vol in de strijd. Door een korte aarzeling bij de overige drie kon Hidde Buur een redelijk gat slaan, die ook door Jan Langeveld niet meer te overbruggen bleek. Op die manier pakte Hidde Buur de voor insiders bekende 'op één been' fantastische tweede plaats achter de onoverwinnelijke Henk Verdonk junior.

Wéér niet voor Stormvogels

UITGEEST - "Om moedeloos van te worden", verzuchtte trainer/coach Ton van Duijn na afloop van de verloren wedstrijd tegen OKV afgelopen zondag. Zijn ploeg heeft enorm veel potentie, maar slaagde er de afgelopen weken niet in om te winnen. Ook tegen de ploeg uit Oostzaan ging het afgelopen weekend mis.

In een competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen, zijn de uitslagen vaak onvoorspelbaar. Op papier lagen er kansen voor de Uitgeesters om twee punten mee naar huis te nemen en met die opdracht stuurde van Duijn zijn ploeg dan ook het veld in, maar al snel bleek dat het er niet in zou zitten. De Uitgeester formatie heeft de afgelopen weken moeite om tot scoren te komen en ook zondag schortte het daaraan. OKV bleef gedurende de eerste helft steeds een marge van twee houden. Bij een stand van 8-6 in het nadeel van onze dorpsgenoten werd er nog gejaagd op een aanlsuittingstreffer pal voor rust, maar het doelpunt viel aan de andere kant.

Na rust was het Eveline Nootebos die haar ploeg weer op het juiste spoor trachtte te zetten door een goal van afstand, maar OKV was niet onder de indruk. Integendeel! In de periode die daarop volgde liep de opponent verder uit naar een comfortabele voorsprong van 12-7 om die marge vervolgens niet meer uit handen te geven. De Uitgeesters porbeerden weliswaar het tij te keren, maar het zat er simpelweg niet in. De wedstrijd werd uiteindelijk met 16-11 verloren en was er een om snel te vergeten. Volgende week de lastige uitwedstrijd tegen koploper DKV-Victoria, waarna de ploeg een loodzware zaalcompetitie tegemoet gaat. In die zaalcompetie hoopt Van Duijn weer te kunnen beschikken over de momenteel geblesseerde Lisa Haije, die op de weg terug is.

Sporten, springen en gek doen op Sportspektakel

Bouwen, klimmen en lekker actief bezig zijn tijdens het Sportspektakel in Sporthal De Zien. Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Ben je tussen de 6 en 12 jaar oud? Dan ben je woensdag 24 oktober van harte welkom bij het Sportspektakel in Sporthal De Zien.

Tussen 13.00 en 17.00 uur kun je kennismaken met allerlei sporten. Er zijn clinics, er is een groot luchtkussen en zelfs een spannende stormbaan om je helemaal uit te leven. De toegang is € 3,50 per persoon. Voor buitenschoolse opvang en groepen geldt een aangepaste toegangsprijs. Zij kunnen zich aanmelden op c.thomas@alkmaarsport.nl.

FC Uitgeest zoekt hulp voor vervangen ballenvangers

UITGEEST - Donderdag 25 oktober spelen de heren van FC Uitgeest thuis tegen Fortuna Wormerveer, om 20.00 uur is de aftrap. De dag erna, op vrijdag 26 oktober, wil de club de ballenvangers repareren en voorzien van nieuwe netten.

Hiervoor is een een hoogwerker gehuurd en de club zoekt nog vrijwilligers die willen helpen. Er wordt op 8.30 uur gestart, voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd. U kunt zich aanmelden bij mvanklinken@casema.nl.

Start schaatsseizoen: eerste langebaanwedstrijd IJsclub Uitgeest

Stan de Ruiter aan de start van de 300m. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 20 oktober was de eerste langebaanwedstrijd van het schaatsseizoen. Vanwege de herfstvakantie verschenen er helaas niet al te veel leden aan de start.

Door de goede voorbereidingen tijdens de zomertrainingen en de geheel vernieuwde ijsvloer en dweilmachine waren de verwachtingen hoog. Helaas liet de techniek van de tijdwaarneming het afweten en werden de tijden door de altijd vrijwillige sg. Klokkers genoteerd. Brain Bloedjes maakte een beloftevolle start van het seizoen met 2 PR's. Kijk voor programma, uitslagen en nieuws op de website www.ijsclubuitgeest.nl.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 Love Songs.
02.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place.
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
15.00 – 18.00 Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 24.00 Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decenia Hits.
16.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 Dancing door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106.
00.00 – 03.00 DJ Keanu – Sounds of Ibiza.

Zondag
03.00 – 08.00 Relaxed door de nacht.
08.00 – 09.00 Songs of Praise.
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de Katholieke kerk.
10.15 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – Klassiek
20.00 – 22.00 Jazzylicius- Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

'De zangeres met naam' van Rien Bakker

Toneelvereniging Rossenbacker is te zien in sportcafé De Lelie. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Toneelvereniging Rossenbacker speelt het luchtige blijspel 'De zangeres met naam' op vrijdag 2 en zaterdag 3 november om 20.00 uur in de theaterzaal van sportcafé De Lelie te Akersloot.

Het verhaal speelt zich af in buurthuis De Ontmoeting. Margôt Pols is plaatsvervangend hoofd van het buurthuis. Een zenuwachtig type, die tegen overspannenheid en een burn-out aan zit. Er komt ook veel op haar af. Het wordt steeds moeilijker om financieel rond te komen, de gemeente wil de subsidiekraan dicht doen. Verder heeft ze allerlei vrijwilligers rondlopen, die haar overspannenheid ook niet ten goede komen.

Er is een lerares dansvorming die nog overweegt om mee te doen met So You Think You Can Dance en een excentrieke deftige dame, Boukje, die de hele tijd loopt te zingen. Ze wil wel met The Voice of Holland meedoen. Arjan, een journalist, loopt regelmatig binnen. Uiteindelijk schrijft hij een negatief artikel over het buurthuis. Ook daar krijgt Margôt hartkloppingen van.

Ton Zevenhuizen, een nieuwe vrijwilliger, lijkt ook niet echt geschikt voor het werk, maar schijn bedriegt, toch? Kaarten à € 8 zijn telefonisch te bestellen via 0251-317509 of info@rossenbacker.nl. Tevens te koop bij Veldt's Toko en aan de zaal.

Tinnen soldaatjes gieten en beschilderen

Tinnen soldaatjes gieten en beschilderen in Fort aan Den Ham. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zondag 28 oktober is Fort aan Den Ham weer geopend tussen 11.00 en 16.00 uur. De laatste open zondag van 2018. Er is een doorlopende workshop in het fort, 'Tinnen soldaatjes gieten en beschilderen'. Het resultaat kan meegenomen worden naar huis.

Buiten zien de forten van de Stelling van Amsterdam er allen hetzelfde uit. Binnen zijn de forten allemaal anders. Den Ham is geheel ingericht zoals het vroeger was. Met originele keuken, ziekenzaal, privaten voor de manschappen en officiersverblijven voelt u zich een soldaat ten tijde van de mobilisatie van 1914-1918. Er zijn meerdere exposities over onze militaire geschiedenis: 1799, Nederland in de Tweede Wereldoorlog, de politionele acties van 1946-49 en een scoutingexpositie.

Het fort, aan Busch en Dam 13 in Uitgeest, ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest langs de Provincialeweg N203. Het fortterrein is rondom geheel toegankelijk. Het is UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid en er zijn rondleidingen. Meer informatie op www.fortaandenham.nl.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte te Uitgeest

Woensdag 24 oktober 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 26 oktober 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zondag 28 oktober 09.00 uur: Woord en Communieviering m.m.v. Laus Deo.
Zondag 28 oktober 19.00 uur: Rozenkrans bidden met Processie.

"Vroeger was er geen tijd voor kerst, nu denk ik het hele jaar in kerst"

De Old Mill Foto: Ger Bus

UITGEEST - "Als het kerstdorp niet staat kijk ik hier televisie." Ron de Boer leidt me rond op zijn overdekte terras waar nu een heus kerstdorp verrezen is. Het ziet er prachtig uit, het is een mini-dorp omgeven door sneeuw.

Door: Margreeth Anema


Je hebt het gevoel alsof je in een dal staat door de achterwand waar besneeuwde bergen op te zien zijn. Er is een echte skipiste, een kabelbaan, er hangen zelfs vliegtuigjes en helikopters in de lucht. Het lijkt alsof de mini-mensjes geanimeerde gesprekken voeren tussen de schoolborden waarop ook nog staat geschreven hoeveel de kerstbomen kosten. Een kerstdorp van 19 vierkante meter: "Het begon met een paar kleine huisjes, ik noem ze nu achenebbisj huisjes, het licht schijnt door de muren, ik doe ze nu ook weg," vertelt Ron de Boer. Eerst stond alles bij de open haard, daarna bouwde hij er een stellage bij boven de televisie en toen het daar ook niet meer paste ging alles naar het overdekte terras.

Andere mensen gaan de kroeg in of op vakantie
Zijn dochter vulde zijn verzameling aan met Dickensville huisjes: "Dit is het duurdere werk, die huisjes kosten wel 40 euro per stuk." Ron kreeg de smaak te pakken. Vroeger had hij een bakkerszaak, er was geen tijd voor kerst, laat staan voor kerstsfeer. Tweede Kerstdag werd zelfs gespendeerd aan de boekhouding. Bij zijn ouders thuis was het wel een kerstwalhalla, zijn moeder had zo'n mooie kribbe dat alle kinderen uit de buurt kwamen kijken. Nu denkt Ron in kerst, het hele jaar door. "Waar anderen de kroeg ingaan of op vakantie gaan verzamel ik kersthuisjes. Ik koop ook kerstpoppetjes bij de Action, ik bouw ze dan om zodat ze ook elektrisch werken."

Vorig jaar kwam de 84-jarige Rienk Wolderling een kijkje nemen in het kerstdorp. Hij had ook een groot dorp en vertelde dat het opbouwen, afbreken en het spul van zolder halen hem zwaar viel. Ron stelde voor hem hiermee te helpen. Uiteindelijk kwamen de kerstliefhebbers tot een andere deal: Ron kocht het dorp van de heer Wolderling en als de goede man nog leefde zou hij dit jaar helpen met de opbouw. Zo gezegd, zo gedaan. De beide mannen zijn erg trots op hun bouwwerk.

Met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond Foto: Ger Bus
Het kerstdorp by night Foto: Ger Bus
Er zijn ook oliebollen te koop in het skidorp Foto: Ger Bus
de skipiste Foto: Ger Bus
Ron de Boer (l) en Rienk Wolderling (r). Foto: Ger Bus

De burgemeester van kerstdorp Uitgeest
's Morgens als Ron opstaat houdt hij de gordijnen nog even dicht, hij zet de lichtjes aan in het kerstdorp, de muziek gaat aan en middenin zijn geliefde dorp drinkt hij zijn koffie. "Ze hebben me weleens de burgemeester van het kerstdorp in Uitgeest genoemd," grapt Ron. Het dorp is zo belangrijk voor hem dat als er een vrouw in zijn leven zou komen die hem voor de ondenkbare keuze zou stellen: het kerstdorp eruit of ik eruit, dan zou ze per direct haar biezen mogen pakken. "Ik hoop tot aan mijn dood door te gaan met mijn hobby, al zou ik het op krukken moeten bouwen," zegt Ron kordaat.

Tussen 20 november en 6 januari mag iedereen komen kijken. Iedere middag tussen 14.00 uur en 17.00 uur is het kerstdorp op Kleis 89 geopend voor belangstellenden, behalve tijdens Eerste en Tweede Kerstdag. De entree is gratis. Vroeger kwam het weleens voor dat bezoekers geld wilden geven: "Hier een bijdrage, daar kunt u mooie kersthuisjes van kopen," werd er dan gezegd. Als Ron het aanbod afsloeg lieten ze de bijdrage toch vaak achter op de trap. Ron, die het hart op de goede plek heeft, doneert de vrijwillige bijdrage nu aan een goed doel. Dit jaar heeft Ron voor KiKa gekozen, er zal een collectebus geplaatst worden bij de uitgang.

Kookpotten en kanonnen, beleef het soldatenleven in Fort K'ijk

Ontdek het soldatenleven in Fort K'ijk. Foto: Monique van den Haak

UITGEEST - Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Kom dan op donderdag 1 november om 13.30 uur naar Fort K'ijk bij Uitgeest. Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd.

In de keuken staan nog drie kookpotten en originele pannen, je zou er zo aan de slag kunnen. De gidsen hebben een persoonlijke binding met deze plek en kunnen je er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen. Fort K'ijk is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en sinds een jaar opengesteld voor publiek. Je kan bij een bezoek ook genieten van een versnapering in de Theeschenkerij en een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur.

Zin om mee te gaan? Reserveer dan een plek op www.gaatumee.nl. Wanneer: donderdag 1 november van 13.30 tot 14.30 uur. Fort K'ijk is gelegen aan de Lagendijk 22 in Uitgeest. Groepen die op zoek zijn naar een uniek groepsuitje, kunnen de rondleiding reserveren via fortkijk@deheerenvanzorg.nl.

Berichten van de Stichting Uitgeester Senioren

Snertparty
Donderdag 22 november. Eerst een glaasje drinken, dan stokbrood met kruidenboter, roggebrood met spek en dan de overheerlijke erwtensoep. Een lekker toetje en een kopje koffie/thee met bonbons na. Trouwe deelnemers weten dat de snertparty de moeite waard is: een echte traditie. Neemt u gerust een vriend(in) mee. Van 15.30–18.15 uur. Zaal open om 15.00 uur. Kaartverkoop van 22 oktober tot en met 18 november. Kosten € 8,--

Robert Ripleys
Dinsdag 30 oktober. Kunst- en rariteitenkabinet dat in het teken staat van Robert Ripley en zijn tijdens vele reizen verzamelde objecten. 2000 m2, 5 verdiepingen en 500 voorwerpen. Ontdek bizarre verhalen en vreemde feiten. Speel met optische illusies en interactieve mindgames. Zie grensverleggende en verbluffende records en duizelingwekkende prestaties. Maak kennis met de meest illustere recordhouders. Verzamelen om 9.05 uur op station Uitgeest. Kosten € 20,- inclusief entree en koffie/thee en exclusief reiskosten. Duur museumbezoek ongeveer 2 uur. Vooraf opgeven op het kantoor van de S.U.S.

Stedentrip naar Amsterdam (binnenstad)
Woensdag 7 november. Vertrek vanaf station Uitgeest om 9.30 uur. Kosten € 13,- (te voldoen bij aanvang, dit is inclusief kosten voor de gids à € 10,-). Bijkomende kosten: reiskosten, koffie/thee. Lunchpakket meenemen. Onder begeleiding van Arie Sengers. Opgave bij: Coby Roozendaal, telefoonnummer 31 29 15 of 06-49764044.

Excursie zee- en havenmuseum
Woensdag 21 november. Het museum geeft een beeld van de historie van IJmuiden die begint bij het graven van het Noordzeekanaal rond 1870, de bouw van de pieren en de sluizen. Er zijn speciale expositiezalen over visserij, sleepvaart en offshore-activiteiten. Een leuk en informatief museum dat zeker een bezoek waard is. Verzamelen om 12.50 uur voor het museum (adres staat op uw deelnamebewijs). Aanvang 13.00 uur. Duur rondleiding ongeveer 1,5 uur. Kosten € 6,- met MJK en € 10,-- zonder MJK, dit is inclusief entree, rondleiding met gids en een kop koffie/thee. Opgeven op het kantoor van de S.U.S.

Sus-quiz
Woensdag 14 november. Dit is een quiz waarbij de deelnemers meerkeuzevragen beantwoorden in teams (ter plaatse samen te stellen of vooraf bij opgave) die door de quizmaster gesteld worden. De quiz bestaat uit verschillende ronden. De vragen zijn ingedeeld in 5 rubrieken: algemeen, Uitgeest toen en nu, muziek, geschiedenis en topografie en cultuur en wetenschap. Er zijn leuke prijsjes te winnen. Woensdag 14 november, aanvang 14.00 uur. Duur ongeveer 2 uur. Kosten € 2,-- inclusief koffie/thee in de pauze. Vooraf opgeven op het kantoor van de S.U.S. of ter plaatse. Quizmaster: Thom van Son.

Workshop: mobiele telefoon
Donderdag 1 en 8 november. Heeft u ook moeite met sms'en, appen, contacten op de juiste plek zetten, e-mail lezen, een app downloaden en installeren? Dan is deze workshop iets voor u. We kijken naar de instellingen van uw telefoon. U leert ook berichten verwijderen, foto's maken en opslaan. Uw telefoon heeft Android 6 of hoger. Dit is te vinden bij de Instellingen en daarna bij Toestelinfo. Van 9.30–11.30 uur, kosten € 8,-- voor 2 bijeenkomsten.

Workshop: leer kijken en werken in Mijn Overheid
Donderdag 15 en 22 november. Met de DigiD-app kunt u altijd en overal veilig inloggen bij allerlei instanties van de overheid, zoals politie, donorregister, CBR, Kadaster, UWV, SVB, Centraal Justitieel Incasso Bureau, maar ook bij gemeenten, provincies, zorg, zorgverzekeraars, pensioenfondsen en waterschappen. Tijdens deze workshop leert u hoe u een DigiD aanvraagt, activeert en gebruikt, informatie kunt vinden op websites van gemeenten, zorginstellingen en andere overheidsorganisaties. U leert inloggen in persoonlijke websites zoals Mijn toeslagen en werk, SVB enzovoort. De overheid wil dat iedere Nederlander haar of zijn weg kan vinden op Mijn Overheid. Van 09.30 – 11.30 uur, kosten € 8,-- voor 2 bijeenkomsten.

Informatie en opgeven:
informatie en opgave op het kantoor van de S.U.S., eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, te Uitgeest, tel. 31 90 20, mail s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl