De Uitgeester

8 februari 2017

De Uitgeester 8 februari 2017


In iedere Uitgeester schuilt een Social Broker Nieuwe vorm van jeugdhulp in Uitgeest

Antoine Tromp (links) en Dennis Vereijken introduceren nieuwe vorm van jeugdhulp in Uitgeest Foto: Vincent Bloothoofd

Door: Anita Webbe

UITGEEST - Maandag 6 februari jongsleden was de officiële aftrap van Social Brokers Uitgeest: Een innovatief kennisnetwerk voor bestaande vertrouwde personen rondom jeugd voor écht preventieve jeugdhulp. Gemeente Uitgeest heeft dit jongeren hulpverleningsprogramma aangetrokken voor een periode van voorlopig zes maanden. Het Eindhovense innovatiebureau Big Thinking/Social Brokers heeft als doel om als bemiddelaar een schakel te vormen tussen jongeren, de bestaande vertrouwenspersoon en de professionele hulpverlener.

Waarom Social Brokers?

Wethouder Antoine Tromp: "Uitgeest heeft van zichzelf sterke, actieve netwerkverbindingen. Als wethouder wil ik de rol van gezin, scholen en opvang nog meer versterken. Social Brokers is een initiatief, dat de relatie tussen jeugd en volwassenen kan bevorderen en daarmee een positieve stimulans kan geven aan de zelfredzaamheid. Bovendien kunnen zowel negatieve als positieve situaties preventief worden gesignaleerd. Degenen die op een informele manier al te maken hebben met jongeren, zoals een leider van een vereniging, de coach van de sportclub, een leraar, maar ook de kapper dragen hierin onbewust al een steentje bij. De praktijk wijst vaak uit dat jongeren eerder iets in vertrouwen vertellen aan hun kapper dan aan hun ouders."

Samen zorgen voor de jeugd

Social Brokers fungeren als intermediair in een netwerk dat een natuurlijk vangnet vormt tussen ouders en hulpverleners. De jeugdhulp kan en moet beter georganiseerd worden. Jongeren stappen met een kleine vraag of een beginnend probleem eerder naar iemand uit zijn of haar omgeving dan naar een onbekende professional. Vaak weten ze de weg niet te vinden of vinden ze het gewoon niet 'cool'. Social Brokers (familieleden, buren, vrienden, sportcoaches, rijinstructeurs, leraren) zijn oprecht, denken niet vanuit labels of indicaties en vervullen vaak onbewust samen hun onmisbare maatschappelijke rol. Eigenlijk ís hij of zij op zo'n moment al een Social Broker. Nu is het de bedoeling dat men hier wél bewust van wordt en het verschil gaat maken door te signaleren en te werken aan een oplossing. Door het bewustzijn van die belangrijke rol te vergroten, elkaar daarvoor te bedanken en te versterken via een lokaal kennisnetwerk, maakt Social Brokers het mogelijk dat we samen vaker in staat zijn onze jongeren goed op weg te kunnen helpen als het nog overwegend goed gaat. Ook jongeren onderling kunnen worden gestimuleerd in hun solidariteit, door met leeftijdsgenoten over problemen te praten en te laten zien hoe belangrijk de ander is.

Community Manager Dennis Vereijken: "Door heel Nederland zijn we dit preventieve jeugdhulp-project gestart. Inmiddels 146 gemeenten, waaronder Beverwijk hebben inmiddels zo'n vrijwilligersvangnet rond jongeren. De jeugd is zeer belangrijk en bepaalt de economische en maatschappelijke toekomst. Met de meeste jongeren gaat het gelukkig goed. Maar wanneer je problemen in de kiem kunt smoren, lukt het ook beter om erger te voorkomen. We beoordelen, maar we zijn geen zorgprofessionals. Tussen gezin en professionele hulpverleners vormen wij als intermediair de schakel en zorgen voor de herkenning van situaties waar jongeren mee kunnen worstelen, we signaleren en creëren oplossingen. Dit doen we niet alleen: In overleg met Jeugd en Jongerenraad Uitgeest en Wethouder Antoine Tromp hebben we besloten dat het wel een goed moment is om dit mooie initiatief ook door te voeren in Uitgeest. Via het kennisnetwerk op Facebook wordt verschillende problematiek besproken, men houdt elkaar op de hoogte, men kan sparren en indien wenselijk wordt er efficiënt doorverwezen naar de juiste instanties. Ook kunnen jongeren zelf hun eigen hulpvraag op Facebook van Social Brokers zetten. Op deze wijze wordt het netwerk alleen maar versterkt. In feite schuilt er in elke Uitgeester wel een Social Broker en kunnen we met zijn allen waken over de Uitgeester jeugd."

Geïnteresseerd? Meld je aan als lid via de website www.socialbrokers.nl/uitgeest. Via Facebook is te lezen wat er zoal wordt gedaan en wordt men op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen met betrekking tot wat jongeren zoal bezig houdt. Jongeren kunnen zelf daar ook hun eigen hulpvraag op zetten.

Live marathonuitzending Radio Kornak

Radio Kornak gaat live! Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Basisschool Kornak heeft al geruime tijd een eigen radiostation, waar door enthousiaste kinderen van groep 8 radio wordt gemaakt.

De kinderen bemannen dit radiostation helemaal zelf. Allemaal hebben zij een verschillende rol, bijvoorbeeld planner of techneut, en iedereen maakt uiteraard ook radio. Diverse vaardigheden, die ze tijdens de lessen hebben opgedaan, moeten ze nu combineren en in de praktijk brengen. Voordat de kinderen aan de slag gaan bij de radio, krijgen ze altijd eerst een introductie cursus van Omroep Stichting Uitgeest.

Op donderdag 9 februari aanstaande zullen zij een marathonuitzending houden van 08.30 uur tot 16.30 uur. Het thema van deze uitzending is Valentijnsdag. Er zal veel muziekworden gedraaid, maar er zijn ook vliegende reporters die interviews afnemen. Verder wordt er (alvast) Valentijnspost voorgelezen en zal er live muziek worden gemaakt. Bent u nieuwsgierig naar de uitzending van Radio Kornak? De gehele marathonuitzending is live te beluisteren via www.osuradio.nl Via deze link worden de reguliere radio uitzendingen om de week op donderdagmiddag van 13.00 uur tot 15.00 uur live uitgezonden. Stem dus af op radio Kornak om niets te missen!

Nieuwe wethouder Anke de Vink-Hartog: 'Weten wat er speelt'

Anke de Vink-Hartog: "Uitgeest kan toeristisch gezien beter op de kaart" Foto: Peter Dicker

Door: Lucia Rodenburg

Anke de Vink-Hartog werd afgelopen december geïnstalleerd als nieuwe wethouder voor de gemeente Uitgeest. Wie is de persoon achter deze functie en wat is haar visie op Uitgeest? We vragen het haar in een persoonlijk gesprek.

De van oorsprong Zaanse De Vink-Hartog woont al jaren in Uitgeest en samen met haar man en vijf kinderen doet ze dat met veel plezier. "De eerste kennismaking met Uitgeest was via het water. Ik heb in het verleden zeilles gegeven en was vaak op het Uitgeestermeer te vinden. Dat is ook meteen één van mijn favoriete plekken van het dorp. We zijn echte buitenmensen en zijn vaak rondom het meer of bij de zee te vinden. Wat dat betreft heeft Uitgeest een mooie ligging. Als Zaankanter kan ik ook de molens in dit dorp erg waarderen."

"Uitgeest zou daarom vanuit toeristisch oogpunt, denk ik, meer uit dit gebied kunnen halen. We hebben een mooie zeilschool, maar er zijn wellicht veel meer wateractiviteiten te ontplooien om zo ook meer jeugd aan te trekken. Op toeristisch gebied kunnen we Uitgeest beter op de kaart zetten."

Communicatie
In haar nieuwe baan als wethouder vindt De Vink dat er nog meer dingen beter kunnen. "Een voorbeeld daarvan is de communicatie naar burgers. "Dat is heel belangrijk. Burgers moeten goed uitgelegd krijgen wat er gebeurt en gaat gebeuren in hun dorp. Die communicatie kan wat mij betreft in sommige gevallen beter. "Neem als concreet voorbeeld het kappen van bomen op de Beatrixlaan. Bewoners zijn daar bezorgd over. Daarom is ervoor gezorgd, dat zij vooraf een brief in de bus krijgen, waarin wordt uitgelegd waarom dat wordt gedaan, maar ook dat er weer nieuw groen voor aangeplant wordt . Maar ook voorbijgangers willen weten wat er aan de hand is. Daarom mogen er van mij meer aankondigingen in de lokale kranten en op de site staan. Zodra mensen dan langs rijden of lopen, zijn ze er bekend mee en zullen ze minder snel een klacht indienen, die misschien ontstaat door onwetendheid."

Tussen de regels door luisteren
Maar communicatie is tweerichtingsverkeer. "Daarom hoor ik op mijn beurt graag wat er leeft onder Uitgeesters. Ik ben nog niet zo lang aan de slag, maar ik probeer zo vaak mogelijk mijn gezicht te laten zien. Op locatie pik je toch andere dingen op. Door goed te luisteren, soms ook tussen de regels door, krijg je op die manier extra informatie mee". Burgers zouden zich gehoord moeten voelen, of ze nu voor- of tegenstander van een project zijn, vindt de wethouder. "Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden houden, maar je kunt wel streven naar een uitkomst, die voor de meeste mensen acceptabel is. Het meenemen van mensen in het proces is daarbij cruciaal".

Nieuwe ijsbaan
De nieuwe invulling van het Centrumgebied is natuurlijk een hot topic. "Sommige tegenstanders willen niet dat de ijsbaan verdwijnt, andere tegenstanders zijn vooral tegen het teloorgaan van de groene long. Maar ook ik wil graag dat er een ijsbaan in Uitgeest blijft. Ik kom er graag en ook mijn kinderen hebben deze maand veel plezier beleefd aan de momenten dat de baan open was. Kunnen we daarom niet wat meer out-of-the-box denken? Is er wellicht een manier om met behulp van nieuwe technieken op een mooie nieuwe locatie een ijsbaan te realiseren, waar sneller op geschaatst kan worden, bijvoorbeeld na enkele dagen en nachten vorst al? Op zo'n nieuwe locatie zou er veel vaker gebruik van kunnen worden gemaakt. Mijns inziens de moeite waard om deze nieuwe technieken qua soorten ijsbanen te onderzoeken".

'Dertig jaar onderzoek bij Steenuilen'

Foto: Pascal Stroeken

CASTRICUM - Op dinsdagavond 14 februari houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: 'Dertig jaar onderzoek bij Steenuilen'.

De lezing wordt verzorgd door onderzoeker Pascal Stroeken en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang: 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet leden betalen € 3,=. Er kunnen 114 mensen in de zaal.

Foto: Pascal Stroeken

"Steenuulen,bu'j dee kwiet dan?"- zo maar een onvergetelijke reactie van een boer tijdens hun zoektocht naar steenuilen in de oostelijke Achterhoek. Dat was in 1986. De steenuil is een cultuurvolger en leeft dichtbij de mensen op boerenerven. Inmiddels zijn de 'oelekearls' Ronald van Harxen en Pascal Stroeken 30 jaar op pad en vele ervaringen met boeren en buitenlui rijker. En natuurlijk hebben ze in die jaren veel kennis opgedaan over steenuilenonderzoek en bescherming. Zij werken samen met de landelijke werkgroep STONE Steenuilenoverleg Nederland, SOVON vogelonderzoek, Vogelbescherming en Landschapsbeheer. De Steenuil, deze bundel veren met ogen, snavel en klauwen, is de leukste uil van Nederland!

Rommelmarkt Time Square

Foto: Foto: aangeleverd

UITGEEST - De jaarlijkse rommelmarkt van Uitgeester musicalvereniging Time Square zal in 2017 worden gehouden op zondag 5 maart a.s. De markt zal ook dit jaar plaatsvinden in dorpshuis "de Zwaan", Middelweg 5 in Uitgeest, van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis en ook aan de inwendige mens wordt gedacht.

Time Square houdt zich van harte aanbevolen voor spullen, die te verkopen zijn. Dus iedereen, die binnenkort van plan is eens flink op te ruimen, wordt vriendelijk verzocht aan de musicalvereniging te denken voor overtollige zaken. Ook (kinder)kleding is welkom. Aangezien de ruimte beperkt is, kunnen grote meubelen niet worden geaccepteerd; dat geldt helaas ook voor 'klassieke' TV's en beeldschermen. Op zaterdag 4 maart a.s. zal Time Square met een vrachtauto door Uitgeest en omstreken rijden om de aangeboden spullen bij de mensen thuis op te halen. Time Square verzoekt de aanbieders de spullen te verpakken in stevige dozen. Voor aanbieden van spulletjes kunt u bellen met Gré Teeling (0251-310220).

Word in 2017 ook Vriend van De Uitgeester!

Heeft u zich al aangemeld als Vriend van De Uitgeester in 2017? Voor € 12,50 per jaar (méér mag ook) steunt u De Uitgeester. U ontvangt de krant wekelijks gratis in uw mailbox en profiteert van voordeelacties bij plaatselijke winkeliers, concert- en theaterbezoek. Dit jaar zullen wij weer een plaatselijk goed doel steunen. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl/vriend. Hier kunt u ook een machtiging afgeven. Heeft u geen internet? Dan kunt u onder vermelding van uw naam het bedrag overmaken op IBAN NL77 RABO 0307580237 t.n.v. Vrienden van De Uitgeester.

Winactie: win een bos bloemen ter waarde van € 25,-!

Als Vriend van de Uitgeester maakt u kans op een prachtige bos bloemen van Bloemenshop 't Hoekje. Iedereen die zich voor 1 maart heeft aangemeld als Vriend van De Uitgeester in 2017 maakt kans op deze prijs. De winnaar ontvangt na 1 maart 2017 bericht.

5 / 12

Politieberichten

Inbraak
In de nacht van 30 op 31 januari jl. werd er ingebroken in een woning aan de Geesterweg. Een raam werd geforceerd.
De dader is mogelijk gestoord, er wordt niets vermist.

In dezelfde nacht was er een poging tot inbraak in een woning aan de Populierenlaan.Er werd tevergeefs getracht
de achterdeur en een bovenlicht te forceren.

Op 4 februari jl. werd er in de avonduren ingebroken in een woning aan de Dadelboom. Via een uitbouw werd een raam op de 1e etage geforceerd.De gehele woning werd doorzocht. Het is nog onbekend wat er wordt vermist.

In de nacht van 4 op 5 februari jl. werd er ingebroken in een kapsalon aan de Langebuurt.
Een toegangsdeur werd geforceerd en een tussendeur ingetrapt.Vervolgens werd het pand doorzocht.
Ontvreemd; een geldbedrag en diverse föhns.

Tevens werd er ingebroken in een in de nabijheid geparkeerde personenauto. Een ruit werd ingeslagen en de auto doorzocht. Er wordt echter niets vermist.

Eenzijdig ongeval
Op 1 februari jl. om 18.00 uur reed de bestuurder van een personenauto vanaf de Populierenlaan linksaf de Geesterweg op.Toen hij optrok bleef het gaspedaal hangen, waardoor het voertuig een hoge snelheid kreeg en hij de macht over het stuur verloor. Via een trottoirband, belandde de auto op zijn kop in een greppel. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De auto is weggesleept door een bergingsbedrijf.

Mishandeling
Op 3 februari jl. om 16.30 uur ontstond, tijdens het uitlaten van honden in recreatiepark Dorregeest, een conflict tussen beide eigenaren.Hierbij werd door één van hen een klap uitgedeeld. Deze persoon is hiervoor kort daarop in zijn woning aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Naar aanleiding van een incident op 5 februari jl. in een horecagelegenheid aan de Langebuurt, eerder die nacht, werd een jongen om 03.35 op straat door een andere bezoeker aangevallen. Hij kreeg een klap in zijn gezicht, wat hem een blauw oog bezorgde. De dader werd door de beveiliging aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Snelheidscontrole Provincialeweg (80 km p/u) op 4 februari
Gecontroleerd         3262
Overtredingen         359
Hoogste snelheid 131 km p/u

Aan de Langebuurt werd op 5 februari jl. om 03.00 uur een bezoeker van een horeca-gelegenheid betrapt op drugsgebruik door een oplettende beveiliger. Hij bleek tevens in het bezit te zijn van een groot aantal tabletten.
Een deel van deze tabletten bleek xtc te betreffen. Hij is aangehouden en ingesloten op het bureau van politie.Tunnelvisie

Geïnspireerd door de Velsertunnel

Wie had ooit bedacht
dat hij ergens in zijn leven
diep van uit het hart
met smart zou hebben gewacht
op het weerzien met
een tunnel onder een zee van staal?
Jullie ook niet helemaal?
Er is gemopperd, bezichtigd,
omgereden en hard gelopen
maar ze staat weer wagenwijd open
voor uw vervlogen, vluchtige voornemens,
splijtende gescheur en uw ochtendhumeur.
In het gloren van een waterige zon
komen klachten van boven en onder de grond,
want gezeur over fileleed laat immers nooit
op zich wachten in de woon-werk verkerende IJmond.
Wees welkom en reis opnieuw
naar grote hoogtes, maar kijk uit
voor de ondiepe plafondwand
van de alsnog laagste tunnel van het land,
en toon direct respect, want
dankzij hard werken onder water,
is alles in de tunnel weer waterpas
en aan het einde van het licht ligt
weer de andere kant van waar je was.

Joris Brussel

Is uw kind prikkelgevoelig?

Foto: aangeleverd

BEVERWIJK - Bibliotheek IJmond Noord organiseert donderdag 16 februari in samenwerking met Ergotherapie Kennemerland een lezing over prikkelgevoeligheid bij kinderen.

Elk kind krijgt informatie binnen via de zintuigen. Sommige kinderen zijn extra of juist minder gevoelig voor prikkels bij het zien, horen, ruiken, aanraken, proeven en bewegen. Zij reageren hier sterker of minder sterk op dan andere kinderen. Dit kan stress, vermoeidheid en concentratieproblemen geven. Prikkelgevoeligheid is geen ziekte en kan in de loop der tijd weer over gaan. Tijdens deze lezing legt een ergotherapeut van Ergotherapie Kennemerland uit hoe uw kind kan leren deze zintuiglijke prikkels beter te verwerken, zodat hij/zij thuis en op school weer mee kan doen.

De lezing vindt plaats in de vestiging in Beverwijk en begint om 20.00 uur. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website (www.bibliotheekijmondnoord.nl) of bij de klantenservice in een van onze vestigingen.

Rijen, rijen, rijen….

Nancy Brantjes Foto: Aangeleverd

Oud-Uitgeestse Nancy Brantjes woont al 23 jaar in Costa Rica. Ze is verliefd geraakt op Johnny Alpizar én op het land. Ze trekt zich het lot aan van de armsten van centraal Costa Rica. Om haar doelen te bereiken is de Alpizar Stichting opgericht. Deze stichting ondersteunt vanuit de thuisbasis Uitgeest het werk van Nancy Brantjes.

In Nederland is het fileprobleem al heel oud. Ik kan me nog herinneren hoe we, in mijn kindertijd, in lange files stonden als we op vakantie gingen naar het zuiden. Daar is een oplossing voor gevonden: Vakantiespreiding. Maar op andere plekken staan er nog altijd vele auto's iedere dag in de rij op de Nederlandse wegen. Zo ook in Costa Rica. Voor Costa Rica is dit een redelijk nieuw probleem. De laatste decennia is de hoeveelheid auto's hier enorm uitgebreid. Hier zoekt men oplossingen voor het fileprobleem, zoals het uitsluiten van bepaalde auto's, het promoten van de trein, verbeteren van de wegen...allemaal zonder veel resultaat. Op dit moment is men bezig met het bouwen van een nieuwe, verbrede brug over één van de belangrijkste wegen van Costa Rica. Dit zal gedurende een maand een enorme verkeerschaos opleveren. Hopelijk zal het na de werkzaamheden op deze weg beter gaan. Maar andere wegen blijven urenlang verstopt, ieder spitsuur weer.

In Costa Rica bestaan ook andere rijen. Zoals bij de dokter. Het is in Costa Rica niet de gewoonte telefonisch of per mail een afspraak te maken. Je moet daarvoor soms vanaf 02.00 uur 's ochtends in de rij staan. Om 07.00 uur gaat de praktijk namelijk open en als je niet vroeg genoeg komt, bestaat de kans dat de dokter geen tijd meer voor je heeft. Gelukkig heb ik meestal meer geluk en hoef ik niet in de rij te staan. De langste rij, die ik ooit heb genomen, was die bij migratie voor een Costaricaanse verblijfspas. De rij begon buiten en daarna via een hele rij stoelen om bij een loket te komen. Zonder overdrijven, sta je zomaar vier uur te wachten. Bij de bank is de wachttijd meestal tien minuten, maar als je op een betaaldag bij de bank komt, kan dat oplopen tot ruim één uur. Het is dus belangrijk op de kalender te kijken vóór het inleveren van een cheque.

De meest nutteloze en ergerlijke rijen, die ik ken, zijn de rijen bij bouwmarkten, apotheken en sommige winkels. Verzonnen rijen, door de middenstand. Het gaat hier dan meestal om geen self-service winkels. Dus moet je eerst in een rijtje wachten bij de balie tot je aan een verkoop(st)er kan uitleggen wat je nodig hebt. Daarna ga je naar een andere rij om te betalen. Daarna mag je met je bewijs van betaling naar de laatste rij, waar iemand je koopwaar inpakt (en hopelijk de juiste artikelen, want anders moet je weer opnieuw beginnen met wachten in de rij). Om gek van te worden, als je haast hebt. Al deze verschillende rijen hebben slechts één voordeel: omdat ik (bijna) altijd pen en papier bij me heb, heb ik al heel veel artikeltjes kunnen schrijven. Uiteindelijk went het wel: wachten!

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

Spelletjes van vroeger spelen met de kleinkinderen

Vrijwillig(st)er(s) gezocht voor lezingen, workshops en cursussen
De Stichting Uitgeester Senioren organiseert vele activiteiten, cursussen, lezingen en workshops voor senioren. Deze worden gegeven door enthousiaste en deskundige vrijwillig(st)ers. Heeft u nog tijd over en wilt u deze op een leuke manier besteden? Bent u ergens goed in? Bent u creatief? Heeft u een interessant verhaal te vertellen? Kom dan bij ons een workshop of lezing geven over een leuk en/of leerzaam onderwerp. Of een cursus. Heeft u interesse? maakt u dan een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Om u als vrijwillig(st)er te bedanken voor uw inzet wordt u jaarlijks uitgenodigd voor een feestelijke vrijwilligersavond en een gezellig etentje.

Workshop Tablet (3 bijeenkomsten)
Tijdens deze workshops leert u o.a. het bedienen van het aanraakscherm (tikken, swipe, vasthouden, dubbel tikken), verbinding maken met een Wifi netwerkwerk, instellingen op uw tablet (achtergrond instellen, apparaat opties, software-update). Gebruik van Google en het toetsenbord. Wat apps zijn, apps binnenhalen met Play Store. Wat te doen als een programma vastloopt, mailen op de tablet en E-books downloaden.

Donderdag 23 en 30 maart en 6 april van 09.30 – 11.30 uur. Kosten € 12,00 voor 3 workshops, inclusief koffie/thee en lesmateriaal.

activiteiten voor opa's en oma's met kleinkinderen
Het is voorjaarsvakantie. De kleinkinderen zijn vrij, maar hoeven zich niet te vervelen, want zij kunnen met hun opa en/of oma leuke activiteiten doen bij de Stichting Uitgeester Senioren:

  • Filmmiddag, ook voor grootouders met kleinkinderen, op woensdag 22 februari a.s. Deze keer een modern sprookje voor alle leeftijden. Wilt u weten welke film? Er hangen posters in Dorpshuis de Zwaan, u kunt langskomen op het kantoor van de S.U.S., waar u een filmboekje in kunt kijken of u kunt bellen. In verband met de restrictie van de licentie mogen de filmtitels hier niet genoemd worden. Woensdag 22 februari van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten senioren/grootouders € 3,-- inclusief koffie/thee en cake, kleinkinderen € 1,-- inclusief limonade en wat lekkers in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal (indien voorradig) een kaartje kopen.
  • Oudhollandse spelletjes van vroeger. Hoe was dat ook alweer? Weet u het nog? Spellen zoals vlotbruggen, dubbel sjoelen, metalen ringen gooien, knikker schieten, sjoelbak en pingpong spel met hindernissen en kegelspel. Leuk om samen met uw kleinkind te spelen. Donderdag 23 februari van 10.00 – 11.30 uur. Kosten grootouders € 2,-- inclusief koffie/thee, kleinkinderen € 1,-- inclusief limonade. Vooraf opgeven.

Opgeven
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251-319020 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl

Acupunctuur en Bioresonantie in de praktijk van Hanneke Visser

Hanneke Visser

Wethouder Twaalfhovenstraat 67, 1911 HC Uitgeest, Telefoon: 0251-319455 of 06-18224671 Website: www.acupunctuuruitgeest.nl E-mail: hannvisser@gmail.com Afspraken mogelijk op: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag.

In de mooie, lichte praktijk in Uitgeest behandelt Hanneke Visser zowel volwassenen als kinderen met diverse gezondheidsklachten. Dit doet zij met behulp van klassieke acupunctuur en/of bioresonantietherapie. De praktijk bestaat dit jaar tien jaar en Hanneke heeft met haar persoonlijke benadering en expertise al heel wat klanten kunnen helpen. Hanneke heeft altijd al grote belangstelling gehad voor gezondheid. Ze vertelt: "Tijdens mijn opleiding tot fysiotherapeut merkte ik al dat ik meer en meer het verhaal achter de klachten wilde weten. Ik ben een aantal jaar heel ander werk gaan doen, maar uiteindelijk bleef ik dromen van een eigen praktijk in de gezondheidszorg". In de Chinese geneeswijze vond Hanneke uiteindelijk wat zij zocht, de methodiek om oorzaken van klachten te achterhalen. Na de benodigde opleidingen startte zij haar praktijk.

Bij diverse gezondheidsklachten
Hanneke helpt onder andere mensen met allergieën, migraine, menstruatieklachten, spijsverteringsklachten en chronische vermoeidheid of chronische verkoudheid. Hanneke: "Soms geeft iemand aan gewoon niet lekker in zijn of haar vel te zitten. In het eerste telefonische contact en tijdens de eerste afspraak in de praktijk vraag ik door om de klacht en eventuele oorzaak in kaart te brengen". Met een pols- en tongdiagnose, een gebruikelijk middel in de Chinese Geneeskunde, en op basis van ervaring en intuïtie, kijkt Hanneke verder. Daarbij wordt acupunctuur of bioresonantietherapie ingezet als behandelwijze of een combinatie daarvan. Hanneke geeft duidelijk aan wat haar diagnose is en waar vervolgens aan gewerkt kan worden. Geïntegreerd in de behandeling is een voedingsadvies volgens de Chinese voedingsleer. Eerst wordt het effect van de behandeling afgewacht, waarna als tijdelijke ondersteuning soms een kuur van vitamines, mineralen of Chinese kruiden kan worden gebruikt.

Hanneke Visser

Acupunctuur
Acupunctuur is onderdeel van de Chinese geneeskunde en gaat uit van het herstellen van de energiebalans in het lichaam. Die balans is bij lichamelijke klachten en ziekte verstoord. Door het aanprikken van specifieke punten op de energiebanen (meridianen) kan de energiebalans veranderen waardoor je je fitter en gezonder kunt voelen.

Bioresonantie
Bioresonantie is een alternatieve geneeswijze, die stelt dat elk orgaan een specifieke trillingsfrequentie van elektromagnetische aard heeft. Die trilling kan verstoord zijn door ziekte of onbalans in het lichaam. Met een speciaal apparaat kan deze verstoring worden opgespoord en behandeld. Met bioresonantietherapie kan het lichaam gereinigd worden van virussen en afvalstoffen. Hanneke gebruikt deze therapie ondersteunend bij het stellen van de diagnose, maar ook als volwaardige behandeling.

NAET
Hanneke werkt ook met NAET, een behandelmethode waarbij door middel van massagetechnieken allergieën worden behandeld. Deze methode is ook geschikt voor bijvoorbeeld astma en eczeem. Hanneke kan het ook toepassen bij vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten of pijn zonder aanwijsbare oorzaak als blijkt dat een overgevoeligheid voor een bepaalde stof of voedingsmiddel de oorzaak van de klachten is.

Bel voor meer informatie over behandelmogelijkheden en het maken van een afspraak, of kijk op www.acupunctuuruitgeest.nl

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Inzameling oud papier

UITGEEST - Zaterdag 11 februari a.s. is er weer een oud-papier inzameling is bij de Molenhoek. De inzameling is van 09.30 uur tot 11.30 uur.

Leerzame, leuke en lekkere ledenlunch voor Businessclub FC Uitgeest

Margret Smit (In4Hair) en André Post (Installatieburo A. Post) tekenen onder toeziend oog van Jacob Groen (r.) het contract en zijn hierbij lid van Business Club Uitgeest Foto: Johan de Meij

UITGEEST - De leden van de Business Club FC Uitgeest proberen elkaar zo veel mogelijk te zien en te spreken tijdens de thuiswedstrijden van FCU 1. Enige keren per seizoen komt men elders samen voor een, over het algemeen, zeer genoeglijke bijeenkomst. Zondag 29 januari jl. was er een businesslunch georganiseerd bij Bobs Party & Events. Wat komt er dan zoal ter sprake?

Twee nieuwe leden konden zich voorstellen en direct het contract ondertekenen: In4Hair en Installatieburo Post. Hanneke Lewin, advocate arbeidsrecht en mediator, praatte de leden bij over recente ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Frits Walsmit, bestuurslid technische zaken bij FCU, vertelde over resultaten, staf, trainers en toekomst voor de selectieteams van FC Uitgeest. Johan de Meij, secretaris Business Club, had nieuws over de nieuwe website, de sponsorprofielen en vroeg aandacht voor de binnenkort aan te besteden grote verbouwing op het complex van FCU. Tussendoor werden we door Bobs verwend met een heerlijke businesslunch!

De Business Club, opgericht in het jaar 2000, heeft als belangrijkste doelstelling om de twee seniorenselectie-teams en junioren A1 van FC Uitgeest zo hoog mogelijk te laten voetballen. Momenteel zijn er bijna dertig leden/sponsors. Voornamelijk bedrijven, maar ook FC Uitgeest doet mee en Top Support (verzameling van allerlei kleine sponsors). Enkele malen per seizoen vergaderen de leden om de stand van zaken door te nemen. Daarnaast spreekt men elkaar langs de lijn bij de wedstrijden of tijdens één van de andere georganiseerde activiteiten, die meer een gezelligheidskarakter dragen. Niet alleen de seniorenselectie en junioren A1 wordt gesponsord. Ook bijv. de G-teams of overige jeugdselectieteams, die aan internationale toernooien mee willen doen, kunnen een bijdrage aanvragen. En laten we het ICGT niet vergeten! Kortom, de Business Club van FC Uitgeest is een actief platform van en voor ondernemers. Is uw interesse gewekt? Benader dan eens één van de bestuursleden voor een nader kennismakingsgesprek; voorzitter@bcfcu.nl of secretaris@bcfcu.nlUITGEEST - De leden van de Business Club FC Uitgeest proberen elkaar zo veel mogelijk te zien en te spreken tijdens de thuiswedstrijden van FCU 1. Enige keren per seizoen komt men elders samen voor een, over het algemeen, zeer genoeglijke bijeenkomst.

Winter "stop"(t) FC Uitgeest niet

..en zeker niet het Konings duo Lester Half en Jorn Brouwer, want die gingen gewoon verder waar ze voor de winterstop waren gebleven, namelijk scoren. Met het gelijke spel van concurrent West Frisia en de 1-3 winst van vandaag, betekent het dat de plaatselijke trots in de tweede klasse A nu drie punten voorsprong heeft met een wedstrijd minder gespeeld. Overigens viel er niets af te dingen op de winst al bleek LSVV wederom de taaie tegenstander, die het meestal is voor FC Uitgeest. Het had namelijk zomaar anders kunnen lopen, ware het niet dat de thuisploeg in de eerste helft verzuimde een voorsprong te nemen na een makkelijk gegeven penalty van de overigens goed leidende en vooral ook jonge scheidsrechter Tiesinga.

FC Uitgeest startte zonder de geblesseerde Kick Smit. Zijn plaats op het middenveld werd overgenomen door de vandaag weer degelijk spelende Tinus Putter. Het eerste kwartier gebeurde er niet veel met wel een angstig moment voor de gasten toen na een stevige botsing met de eigen verdediger Nino Marchena, keeper Sven Koning roerloos bleef liggen. Zorgen niet alleen om hem, maar ook om het feit dat coach Florian Wolf vandaag, hoe merkwaardig ook, niet de beschikking had over een reservekeeper, of hij moet zichzelf die rol hebben toebedacht. In ieder geval viel de schade bij 'King' Koning mee en kon hij verder voetballen. Het volgende, ongelukkige moment was een paar minuten later. Een sliding op de bal in het strafschopgebied van Nino Marchena werd door de scheidsrechter beoordeeld als zou hij eerst de man hebben gespeeld. Strafschop. Gelukkig voor FC Uitgeest had Merks zijn vizier niet scherp staan en schoot de bal hoog over. In de fase daarna was het uitsluitend FC Uitgeest dat de klok sloeg, maar de lat en gelukkige ingrepen van de verdediging van LSVV, stonden een verdiende voorsprong in de weg. Sterker nog, het was toch weer de thuisploeg die in de 44e minuut bijna op voorsprong kwam. Gelukkig voorkwam keeper Sven Koning met een nuttige ingreep dat scenario.

FC Uitgeest pakte de zaken in de tweede helft voortvarend aan. Na wat kleine kansen was het in de 61e minuut de goed mee opgekomen rechtsback Nino Marchena, die met een afgemeten voorzet Lester Half bediende. Die draaide handig weg van zijn verdediger en haalde vervolgens vernietigend uit. 0-1. Vier minuten later liet keeper Sven Koning zien ook te beschikken over een 'kingsize' uittrap. Zijn bal over 60 meter belandde precies in de voeten van Lester Half, die snel en adequaat de slim mee opgekomen Jorn Brouwer bediende. Tegen zijn 'stiffie' was keeper Set kansloos. 0-2. Toch was het FC Uitgeest zelf dat in de 78e minuut zich weer in de problemen bracht. Wederom speelde keeper Sven Koning een hoofdrol maar ditmaal in de vorm van het sprookje van de 'koning' (keizer) zonder kleren, want met een ongelukkige actie in het strafschopgebied, zette hij zichzelf in zijn hemd, waarna scheidsrechter Tiesinga voor de tweede maal naar de stip moest wijzen. Ditmaal was het wel raak en wel door Ter Burg. 1-2. Het betekende het begin van een offensief van de thuisploeg dat FC Uitgeest ver naar achteren drong. Trainer Florian Wolf besloot in te grijpen en bracht de razendsnelle Romario Aroma. Een gelukkige hand van wisselen, want nog geen minuut later was het in de 86e minuut dezelfde Aroma, die na goed aangeven van Paul Groen de bal op de pantoffel nam en tekende voor de 1-3. Daarmee was de wedstrijd gespeeld, blijft FC Uitgeest ook in 2017 ongeslagen en dacht ik even in de verte een platte kar voorbij te zien rijden. Maar goed, mijn ogen zijn ook niet meer wat het geweest is.

De Afvallende Bal FC Uitgeest: Koning, de Jong, Vrouwe, Groen, Marchena, E.Sinnige, Brouwer, Putter, Olgers, Duijn, Half.

Zeven rayonkampioenen voor Unitas

van links naar rechts voorste rij Puck Hessels, Quinty Bloedjes en Iris de Ruijter, achterste rij links Jamie Beentjes en Cleo Schoute. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het afgelopen weekend, 4 en 5 februari, was druk voor Unitas. Op zaterdag deden 15 turnsters mee tijdens de 2e Rayonwedstrijd en op zondag waren het er 14. De beste wedstrijd telt mee voor doorstroming naar de Finale Zuid en Regio Kampioenschappen. Om Rayon Kampioen te worden moest je aan beide wedstrijden deel genomen hebben. Op zaterdag had Unitas 4 Rayon Kampioenen nl.: Pip Loose, Zoë Guit, Billie Boyle en Eva Schimmel en op zondag nog eens 3 nl.: Norah Renken, Dena Hourik en Iris de Ruijter.

De pre-instap turnsters Pip Loose en Felicia Afriyieh hebben het heel goed gedaan. Pip werd 2e en Felicia 8e en mogen tevreden zijn met dit mooie resultaat. Pupil 2 turnsters Bente Putter en Sophie Ploeger hebben het ook prima gedaan en Bente kreeg een medaille voor haar 5e plaats. Sofie Ploeger heeft één foutje gemaakt en mag heel trots zijn op haar 8e plaats. De jeugd 1 turnsters Silvia Berkhout, Linda den Boer en Isa Timmermans kunnen ook terug kijken op een goede wedstrijd. Silvia werd 3e, Linda 4e en Isa 9e. Zoë Guit en Chiara Garita hebben beide een stabiele wedstrijd geturnd, Zoë werd 1e en Chiara 3e. Billie Boyle en Elina Muijskens kunnen ook met een goed gevoel terug kijken op hun wedstrijd alhoewel Billie een klein foutje maakte op brug mocht ze toch op het 2e schavot plaats nemen. Elina was heel erg blij met haar 4e plaats en mooie medaille. De senioren zitten allemaal heel dicht bij elkaar en een klein foutje kan al fataal zijn. Eva Schimmel en Demi Hanssen zijn 1e en 4e geworden. Voor Laura was het haar eerste wedstrijd en deed het lang niet slecht, maar de verschillen waren heel klein voor doorstroming. Lea voelde zich niet echt lekker, maar heeft de wedstrijd wel afgemaakt.                                                                                                                                

Zondag waren de 5e divisie turnsters aan de beurt voor hun wedstrijd en in de eerste wedstrijd turnde Phileine van der Landen en Julia de Wildt. Beide hebben het goed gedaan en zijn door naar de volgende wedstrijd. Het was jammer dat beide turnsters hun matoefening vergeten waren waardoor ze 1 of 2 volle punten hebben laten liggen. In de 2e wedstrijd was het de beurt aan de instappers Eef Reulen, Pip Kraaij, Roos Korkis en pup.2 Norah Renken. De instappers hebben het goed gedaan, maar het niveau ligt heel dicht bij elkaar en zijn uiteindelijk Eef 6e, Pip 9e , Roos 15e geworden. Norah doet het voor het eerste jaar bij de wedstrijd groep heel goed. Norah turnt heel stabiel en werd weer 2e en Rayon Kampioen. In de derde wedstrijd mochten Marit Mulder, Dena Hourik en Sterre Bakker laten zien hoe hard ze getraind hadden de afgelopen tijd. Het was heel spannend en super leuk om te zien dat Dena Hourik 1e en Rayon Kampioen werd. Sterre werd 3e en Marit 4e.

In de laatste ronde van 2 hele lange wedstrijddagen waren pup.2 turnsters Quinty Bloedjes, Puck Hessels, Iris de Ruijter en de junior turnsters Jamie Beentjes en Cleo Schoute die de wedstrijddag mochten afsluiten. Iris, Puck en Quinty hebben geen fouten gemaakt. Quinty had als doelstelling om onder de 20 te eindigen en dat heeft ze dik gedaan. Ze eindigde op een mooie 11e plaats. Puck werd heel netjes 5e en Iris dit keer 2e en Rayon Kampioen. Jamie en Cleo hebben het beste uit zichzelf gehaald. Jamie had 1 val op balk, dat was jammer. Jamie had het hoogste cijfer op brug en Cleo het tweede cijfer op balk. Beide turnsters kregen een mooie medaille, Jamie voor haar 3e plaats en Cleo voor haar 5e plaats. De D1 en D2 turnsters gaan door naar de Finale Zuid op 12 maart in Beverwijk en de 4e en 5e div. turnster zijn door naar de Regiokampioenschappen op 9 april in Amsterdam.        

Vierde Langebaanwedstrijd IJsclub Uitgeest

Nadat vrijdag iedereen nog prachtig kon schaatsen op de landijsbaan met 'muziek, koek en zopie', diende de trainingsgroep op zaterdag 28 januari jl. de vierde Langebaan Clubwedstrijd te rijden. De temperatuur was inmiddels al weer flink boven 'nul' gestegen, waardoor het ijs redelijk snel aan sloeg. Dit was voor diverse rijders geen probleem om toch een PR te rijden. (Kees Molenaar)

Uitslag 100 meter
1 Bram Ursem HB1 13.16 PR
2 Nicky Thelosen DSA 13.47
3 Leon Schot HPB 13.74 Uitslag
4 Thomas Jongejans HC2 14.78
5 Stan de Ruijter HPE 15.10 HT PR
6 Thijs Zonneveld HPD 16.66 HT PR

Uitslag 500 meter
1 Sanne Veenboer DN4 46.51
2 Nancy Molenaar DSA 46.86
3 Thijs van Tol HC2 47.48 PR
4 Kees Molenaar H55 48.35
5 Benno van Tol H50 48.38
6 Brian Bloedjes HC2 50.10
7 Joni Krom DN1 50.73
8 Femke Jongenotter DA1 50.78 PR
9 Roos de Boer DC2 51.01
10 Nicky Thelosen DSA 52.58
11 Bram Ursem HB1 54.45
12 Patrick Roelands HC1 54.75
13 Leon Scho HPB 55.05
14 Mike Roelands HC1 56.22
15 Thomas Jongejans HC2 58.99 PR
16 Anne Schoon DN1 1:04.57
17 Kris Aardenburg HB1 1:05.98 FL
18 Allard Schipper HPA 1:12.36
19 Stan de Ruijter HPE 1:17.28
20 Thijs Zonneveld HPD 1:22.98 PR
21 Merel Schouten DC2 DQ

Uitslag 1000 meter
1 Thijs van Tol HC2 1:34.82 PR
2 Nancy Molenaar DSA 1:36.22
3 Sanne Veenboer DN4 1:36.40 PR
4 Benno van Tol H50 1:38.09
5 Kees Molenaar H55 1:38.57
6 Brian Bloedjes HC2 1:43.33 PR
7 Femke Jongenotter DA1 1:43.72
8 Kris Aardenburg HB1 1:44.88 PR
9 Joni Krom DN1 1:48.33
10 Roos de Boer DC2 1:50.07 PR
11 Patrick Roelands HC1 1:53.14 PR
12 Merel Schouten DC2 1:55.71 PR
13 Mike Roelands HC1 1:58.90
14 Anne Schoon DN1 2:09.91 PR
15 Allard Schipper HPA 2:24.89

Wedstrijd KPBiking: Verdonken maken samen de slag

Door Ton Kramer

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef is andermaal, maar niet eenvoudig, winnaar geworden van de donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Ditmaal was het niet Henk junior, maar zijn jongere broer Wim, die op Sportcomplex de Cloppenburgh het voortouw nam door de leiding te pakken en de groep op sleeptouw te nemen. Behalve Henk Verdonk junior moest de rest Wim Verdonk laten gaan en toezien hoe het gat steeds groter werd. Na een paar ronden nam de oudste van de twee Verdonken de leiding op zich en gebroederlijk reden ze steeds verder weg. Achter het duo Verdonken was het Peter Dekker (Egmond aan de Hoef), die een eenzame rit reed voor de derde plek. Spannender was het gevecht om de troostprijzen. Jaap Kaan (Egmond aan Zee) en de beide Allkmaarders Ferry Karssen en Henk Louwe streden hun strijd op enkele seconden van elkaar. Eerstgenoemde Jaap Kaan stapte uit, vanwege een onwillige knie, juist op het moment dat Ferry Karssen hem zou pakken. Henk Louwe moest even later ook zijn poging staken in zijn jacht op Ferry Karssen, die in eerste instantie leek te gaan lukken. In de finale probeerde Wim Verdonk broer Henk junior, middels een demarrage, te verrassen, maar werd direct in de kiem gesmoord. De eindsprint moest tenslotte uitmaken wie de sterkste was. Met dit fenomeen was Henk Verdonk junior in Akersloot nog nooit geconfronteerd, omdat hij altijd met grote voorsprong over de finish kwam. De uitspraak na afloop, dat de winnaar niet helemaal zijn dag had, doet niets af aan de goede prestatie van broer Wim en nog wel in het wiel van Henk junior.

Uitslag: 1. Henk Verdonk junior Egmond aan de Hoef 2. Wim Verdonk Egmond aan de Hoef 3. Peter Dekker Egmond aan de Hoef 4. Ferry Karssen Alkmaar 5. Henk Louwe Alkmaar

Nieuws van de Bridgeclub

Door: Paul Wijte

En zo zijn we zomaar aanbeland in februari. Kerst en al dat gedoe is achter de rug. Het lijkt erop dat de winter nog even een nadrupje gaat doen, maar een elfstedentocht zal er ook dit jaar niet komen. Met bridgen zijn we gestart met de vierde van vijf periodes, en als ook dat weer klaar is, staat de wielerronde van Uitgeest weer op de agenda. Wat heeft dat nu weer met bridgen te maken? Nou, als ik het me goed herinner, hebben ze bij de wielerronde een 'dikke banden'-race. Vele Uitgeesters (nou ja, een stuk of zes, zeven), die niet in het bezit zijn van een racefiets met van die superdunne bandjes, gaan op hun eigen dagelijkse fiets, met dikke banden dus, met elkaar de strijd aan en dat is nog een hele toer. En zo hebben wij bij bridgen het 'dikke-kaarten-bridge'.

Gaandeweg het seizoen worden de spellen namelijk zo veel gebruikt en gaan zo vaak door de handen, dat de dikte van de kaarten merkbaar toeneemt. En juist bij ons viertallentoernooi, drie vrijdagavonden in de winter, merken wij dat, want dan worden er niet 24 maar 28 spellen gespeeld, en het is een verademing om de spellen 25 t/m 28 te spelen: Ongerepte kaarten die zich soepel laten sorteren, zonder dat kaarten aan elkaar blijven kleven en je je nagels moet gebruiken om ze van elkaar te halen. Zo scoorden wij een vette nul tegen een stel waarvan de een 1SA opende en de partner, met 6 punten, paste. Na de uitkomst gaan de kaarten van de dummy op tafel, en warempel, het waren geen 6 maar 10 punten, een aas zat even achter een 7 geplakt. Dat contract werd, wij speelden het spel goed tegen, ternauwernood gemaakt, maar dat was verspilde moeite, want alle andere koppels zaten vanzelfsprekend in 3SA, dat min 1 of min 2 ging. Nul dus. Nou ja, er gebeuren ergere dingen. Hieronder ziet u de koppels, die zich niks aantrekken van dikke kaarten. In alle lijnen mooie scores boven de 60%. Ik licht er uit de dikke 61% van Jac Sintenie-Piet de Wildt, ga zo door, mannen! En de dikke 63% van Carla Rijnders-Marjan vd Peet, gelegenheidskoppel, en dan zo'n score. En de hoogste score van de avond van Klaas de Groot-Peter Kossen, met een dikke 64%.

A-lijn 1 Klaas de Groot-Peter Kossen 64,24% 2 Marian de Vries-Truus Jansen 53,82% 3 Fred van Andel-Ruud Berkhout 53,47%
B-lijn 1 Jan Sinemus-Wim Weber 62,60% 2 Riet Schafgans-Leo Tromp 59,01% 3 Lea van Dommelen-Nel Weber 53,65%
C-lijn 1 Jac Sintenie-Piet de Wildt 61,46% 2 Margriet de Beurs-Tineke Eijking 57,81% 3 Henk Jonker-Joke Mooy 56,25%
D-lijn 1 Riny van Wijk-Anton van Wijk 61,98% 2 Joop de Beer-Fieneke de Beer 58,33% 3 Jan van den Booren-Eddy Jansen 54,69%
E-lijn 1 Carla Rijnders-Marjan van der Peet 63,33% 2 Agnes van der Hoorn-Jacqueline Hoeben 56,67% 3 Gré Krom-Ank Kager 55,00%

Stormvogels doet goede zaken

Maartje Vermeij: goed voor vier treffers! Foto: Foto: aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zondag trad Stormvogels aan tegen Zaandam Zuid, traditioneel een lastige tegenstander. Beide ploegen hadden bij aanvang van de competitie kampioensaspiraties en kennen elkaar goed. De Uitgeesters zouden bij winst nog volop in de race zijn, voor de opponent is de titel inmiddels uit zicht. Trainer/coach Ton van Duijn van de Uitgeesters hamerde er echter op vooral geen steken te laten vallen, voornamelijk de verleiding te weerstaan om mee te willen gaan in het snelle spel, dat de tegenstander speelt. Er lag dan ook een duidelijk strijdplan.

Stormvogels opende de score al in de eerste minuut door een treffer van Sebastiaan van den Bosch, gevolgd door een afstandstreffer van Demi Erkelens. Ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht in de beginfase, ware het niet dat Van Duijn geconfronteerd werd met het geblesseerd uitvallen van Danny Haije. Binnen een paar minuten zag hij zich genoodzaakt om nieuwkomer Sjoerd Noorda in te zetten. In afwezigheid van Jord Betjes en de nog geblesseerde Ward Betjes betekende dat, dat er geen wisselmogelijkheden meer waren voor het verloop van de partij. Een partij die zeker geen gelopen race was. Zaandam Zuid wist de aanval van de Uitgeesters goed te ontregelen en kwam zelf ook tot scoren, waardoor bij rust een stand van 6-7 op het scoreboard stond in het voordeel van onze dorpsgenoten. Direct na rust werd de stand gelijk getrokken, waarna Maartje Vermeij haar ploeg weer op voorsprong bracht. Stormvogels hield gedurende de tweede helft steeds de leiding, maar de marge bleef klein. Met nog een kwartier te spelen, leidden 'de Vogels' met 13-15 waarna Van den Bosch zich weer deed gelden. Dit leek het startsein voor een slotoffensief. Stormvogels incasseerde nog een tegentreffer, om aansluitend door te stomen naar een 14-19 voorsprong. Vermeij speelde hierbij een hoofdrol met in totaal vier treffers en ook invaller Noorda werd beloond met zijn eerste treffer in de Uitgeester hoofdmacht. Dat Zaandam Zuid in de slotminuut nog een strafworp verzilverde, bracht de overwinning geenszins in gevaar. Een tevreden Van Duijn kijkt vol vertrouwen uit naar de kraker van volgende week zondag tegen concurrent Aurora. Aanvang 15.20 in sporthal de Zien.

Doelpunten: Sebastiaan van den Bosch(5),Gerard Valkering(4), Maartje Vermeij(4), Demi Erkelens(3),Lisa Haije(1), Jose Heijne(1) en Sjoerd Noorda(1)

Volg een cursus en help de weidevogels in Kennemerland

Foto: Aangeleverd


REGIO - Zoals ieder jaar bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto's binnen enkele weken de akkers en weilanden van onze provincie. Om deze fraaie vogels van ons landelijk gebied te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Noord-Holland is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen en organiseert een basiscursus 'weidevogelbescherming'. Tijdens deze cursus maak je kennis met de meest voorkomende weidevogels en word je opgeleid tot echte weidevogelbeschermer.

Weidevogels in kaart brengen
Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het echt nodig is, worden stokjes bij nesten gezet en kuikens beschermd. Alle gegevens over het gedrag worden digitaal ingevoerd, zodat duidelijk is waar de weidevogels zich bevinden. Boeren kunnen daar hun werkzaamheden op aanpassen, zodat nesten en jonge weidevogels worden gespaard. Na de basiscursus ben je in staat zelfstandig of in groepsverband de verschillende soorten vogels van het boerenland te inventariseren ten behoeve van het (agrarische) natuurbeheer in onze provincie. Wil je je verder verdiepen na deze basiscursus, dan hebben we een vervolgcursus (monitoring weidevogels) in ons aanbod.

Voor wie?
De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist. Boeren die deze basiscursus willen volgen en/of aan weidevogelbescherming willen doen, kunnen zich uiteraard ook aanmelden. De basiscursus bestaat uit twee theorie-avonden en wordt gegeven op de maandagen 27 februari en 6 maart in het kantoor van Landschap Noord-Holland in Heiloo. Alle avonden starten om 20:00 uur. Aanmelden verplicht. Na de theorie volgt begeleiding in het veld. De cursisten dienen na de basiscursus van half maart t/m half juni wekelijks beschikbaar zijn.

Kijk op www.boerenlandvogels.nu voor meer informatie of het aanmelden. U kunt ook bellen met Wim Tijsen of Peter Mol van Landschap Noord-Holland, tel. 088-0064455.

'De naam was Bond' door JPTheaterklas groot succes

De cast: 6vwo leerlingen Theaterklas JPT Foto: Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Leerlingen uit de 6vwo theaterklas van het Jac. P. Thijsse College hebben maandag 30 en dinsdag 31 januari twee uitverkochte voorstellingen gegeven van hun zelfgeschreven stuk 'De naam was Bond'. Bovenop het succes van deze voorstellingen konden zij ook nog een mooi bedrag overmaken aan de Make A Wish Foundation.

Vanaf 4vwo hebben de leerlingen van de JPTheaterklas kennis gemaakt met alle facetten van het theater vak. In 6vwo komt dit allemaal samen in de meesterproef: het maken en opvoeren van een eigen productie. De leerlingen hebben een zaal tot hun beschikking gekregen en verder moeten zij alles zelf zien te regelen: script, decor, kostuums, techniek, financiën, promotie enzovoorts. Ruim een jaar hebben de leerlingen, onder begeleiding van Leontien van Leeuwen, docent Theater, gewerkt aan de productie "De naam was Bond". Weekenden, avonden en vakanties werden besteed aan het maken van promotiefilmpjes, decors en het repeteren voor het stuk. Omdat de JPTheaterklas graag hun voorstelling wilde koppelen aan een goed doel, de stichting Make A Wish, moesten zij creatief zijn in het vinden van goedkope oplossingen en het vinden van sponsoren. Met succes, want dinsdagavond bleek dat de opbrengst € 2478,35 was.

Het verhaal
Wanneer de meest bekende geheim agent James Bond met pensioen gaat, is het inhuren van zijn zoon James Junior de enige optie voor M, het hoofd van MI6. De missies blijven binnen stromen en het vinden van een ander geheim agent is onmogelijk. Hopend dat het toch in de genen zit, neemt M de ietwat ongezonde James Junior aan. James Junior kan niet wachten om zijn volle gewicht in de strijd te gooien. Bijgestaan door Agent 008 probeert James Junior de onopgeloste missie van zijn vader te volbrengen: het ontmaskeren van generaal Ratsjikova.

Alle complimenten waren er voor de cast en crew van 'De naam was Bond'. Bijgestaan door leerlingen uit andere klassen, heeft de JPTheaterklas een prachtig stuk in elkaar gezet. De reacties van bezoekers maandag en dinsdag waren dan ook lovend. "Wat een onwijs te gekke, gave, toffe en hilarische avond was dit!", "Dit was een gaaf, mooi gemaakt theaterstuk van Jac. P. Thijsse leerlingen. Q in een onverwachte ster rol. 008, twee James-en, M en de anderen ook erg goed."

Opening Repair Café Uitgeest

UITGEEST - De gouden formule van het Repair Café is inmiddels al op zo'n duizend locaties in het land geïntroduceerd. Duurzaamheid, repareren als alternatief voor weg gooien en sociale interactie zijn de speerpunten van het Repair Café. De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) gaat van start met het Repair Café. Wethouder Antoine Tromp heeft toegezegd bij de opening aanwezig te zullen zijn.

Uitgeesters kunnen hier hun kapotte spullen ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde maken. Er zijn vrijwilligers aanwezig, die u zullen helpen met reparatie aan: kleding/textiel, elektrische apparaten, fietsen, meubels, houten voorwerpen, computers en kleine huishoudelijke apparaten. Reparaties zijn kosteloos, maar u dient zelf zorg te dragen voor materialen, die nodig zijn om een reparatie te verrichten. Ter gelegenheid van de opening ontvangt elke bezoeker met een reparatie verzoek een leuke verrassing. Komt u ook? Tot ziens in het Repair Café!

Donderdag 16 februari is het Repair Café geopend van 09.30-11.30 uur. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5.

Meerstemmige songs van The Visitors bij De Zwaan Cultureel

The Visitors Foto: Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het optreden van The Visitors op het Open Podium in december werd een feestje en het publiek was dolenthousiast. The Visitors houden ervan de sfeer van een song te vertolken, de muziek het woord te laten doen en mensen mee te nemen naar waar zij graag naar terug gaan.

In 2012 zijn Ton van Dam, Ellen van Dam en Sander Terpstra elkaar tegen gekomen op een tuinfeest. Er was meteen een klik en zij bleken dezelfde passie voor akoestische muziek te hebben. Ook de keuze voor repertoire bleek zeer veel raakvlakken te hebben. Deze eerste avond werd een band geboren met liedjes van o.a. Simon & Garfunkel, Neil Young, The Beatles, The Eagles, John Denver en nog vele anderen in de stijl van Americana, Country en Folk.

Op 19 februari zullen zij een middagvullend programma verzorgen met mooie meerstemmig luisterliedjes. Aanvang 14.30 uur. Toegangsprijs: € 10,00. Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar) of via de online kaartverkoop (www.dezwaancultureel.nl).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 12 februari Uitgeest: Voorganger ds. E. Hagen, Ambtsdrager gastheer/-vrouw Jan Bos en Mw. Bos
Lector: Mw. Bos
Zondag werelddiaconaat m.m.v Cantorij

Vieringen RK Parochie Uitgeest

Woensdag 8 februari: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 10 februari: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 11 februari: GEEN VIERING.
Zondag 12 februari: 10.00 uur Voorstelviering Eerste Communicantjes m.m.v. de Heemsklokjes uit Heemskerk.