De Uitgeester

20 februari 2019

De Uitgeester 20 februari 2019


Sporthal de Zien wordt voor één weekend omgebouwd tot enorm kattenhotel

Een sfinkx, oftewel een naaktkat, één van de weinigen in zijn ras op de tentoonstelling Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Die lieve rode kater van de achterburen die dagelijks voor je raam staat kwam je er niet tegen, maar er waren wel maar liefst 32 soorten raskatten uit 22 verschillende landen te zien tijdens de North Sea Winner, een internationale kattenshow die dit weekend plaatsvond in Sporthal de Zien.

Zaterdag en zondag werd de sporthal omgebouwd tot één groot kattenhotel waar liefhebbers hun hart konden ophalen. Van de harige Heilige Birmaan tot de Sphynx, ook wel naaktkat genoemd en alles daar tussenin: het was een bonte verzameling van kattenkindjes, want voor de meeste eigenaren zijn de katten een volwaardig lid van het gezin. Lees verder op pagina...

Uitgeest bereidt zich voor op maximaal afval scheiden

UITGEEST - Als het afvalbeleidsplan door de gemeenteraad wordt vastgesteld, gaat er het nodige veranderen aan afvalinzameling in Uitgeest. Dertig kilo per inwoner per jaar, dat is alles wat er in 2025 nog overblijft aan restafval, ofwel het afval in de grijze bak of zak. Dat is de landelijke doelstelling waar ook Uitgeest aan moet gaan voldoen.

Dertig kilo is te doen, denkt wethouder van afval Jelle Brouwer, maar dan moet de inzamelmethode wel anders. Bijna al het afval bestaat uit grondstoffen voor hergebruik. Als het maar gescheiden wordt als pmd, gft, papier, glas et cetera. "We gaan het scheiden makkelijker maken voor onze inwoners, bijvoorbeeld door de invoering van een aparte bak voor het plastic. Door het hele land zamelen gemeenten al anders in," aldus de wethouder. "Alleen zo kunnen we de waardevolle grondstoffen eruit halen." Lees het vervolg op pagina...

Tennis Club Uitgeest woedend over 'megagraffiti'

Het enorme 'kunstwerk' op de muur van het clubgebouw. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Tennis Club Uitgeest (TCU) is woedend over een 'megagraffiti' die is aangebracht op het clubgebouw aan de Waldijk in Uitgeest. Het enorme 'kunstwerk' is ergens vorige week in de nachtelijke uren aangebracht.

De hele muur is roze en er staan grote blauwe letters (juicelos62) en andere versiersels op. Ook staan er links en rechts twee figuurtjes op die aan het tennissen zijn. "Wij zijn absoluut niet blij met het feit dat de achterkant van ons clubgebouw is besmeurd met graffiti," laat Peter Groen namens het bestuur weten. De muur van het clubgebouw, en daarmee ook de omvang van de graffiti, is dertig meter lang en 2,5 meter hoog. Groen: "Wij hebben hier geen toestemming voor gegeven en gaan dan ook contact opnemen met de wijkagent."

Slechte reclame
"Wij proberen al jaren de achterkant van ons clubhuis te benutten voor reclame. Maar dit is niet mogelijk omdat de beleidsnota voor reclame-uitingen moet worden herzien. Dit heeft voor de gemeente geen prioriteit. Als vereniging moeten we steeds meer onze eigen broek ophouden en dit wordt voor ons steeds moeilijker. Wij hopen dat de gemeente de beleidsnota op korte termijn wil herzien want het is niet echt een reclame voor de gemeente als je de graffiti zo ziet," aldus Groen.

Leerlingen Kornak verklaren elkaar 'de liefde'

Het team van radio Kornak. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Op Valentijnsdag verzorgde radio Kornak een speciale 'valentijnsmarathon' vanuit het schoolgebouw van basisschool Kornak aan de Benningskamplaan. Traditiegetrouw sloten de acht radiomakers uit groep 8 het radioseizoen af met deze heerlijke romantische live-uitzending waarin liefde de hoofdrol speelt.

De 'valentijnsbrievenbus' waar de leerlingen hun valentijnskaarten in mochten deponeren stroomde over van anonieme, maar ook ondertekende brieven, tekeningen en andere knutselwerken. Waar volwassenen nog weleens schromen om elkaar de liefde te verklaren blijkt dit voor de leerlingen van Kornak geen punt, sommige lazen hun ontvangen liefdesbrief zelfs voor ten overstaan van de hele klas. Lees het vervolg op pagina...

Ingezonden brief: twee scholen in Uitgeest Noord, of toch één?

De huidige collegepartijen gaan er prat op dat er nu toch twee volwaardige scholen komen aan de noordkant van het spoor. Maar is dat ook zo? De drie scholen aan de noordzijde van Uitgeest (de Vrijburg, de Molenhoek en de Binnenmeer) zullen samengevoegd worden en dat zal resulteren in de fusie tot één organisatie per 1 augustus 2019. Wat houdt dat in? Per 1 augustus hebben we aan de noordzijde van Uitgeest nog één school, met één bestuur, één directie en één BRIN-nummer (registratienummer). Deze school zal na de nieuwbouw worden verdeeld over twee locaties. De intentie is een onderwijsaanbod voor 4- tot 12-jarigen op beide locaties en een opvangaanbod voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Maar wat gebeurt er als de groep waar uw kind in zit vol zit? Of de schoolleiding besluit dat uw kind beter past op de andere locatie? Er mogen dan misschien wel twee gebouwen komen maar het is en blijft één school, dus wat weerhoudt de schoolleiding ervan om ergens in de toekomst een keuze te maken de onderbouw op de ene locatie en de bovenbouw op de andere locatie onder te brengen omdat dat wellicht efficiënter is? Heeft u meerdere kinderen op het basisonderwijs? Dan moet u in de toekomst misschien wel kinderen op twee verschillende locaties afzetten. De collegepartijen mogen u wel proberen wijs te maken dat zij voor twee scholen kiezen, maar de gemeente gaat alleen over het beschikbaar stellen van gebouwen, niet over de organisatie van de school. Daar gaat alleen de onderwijsorganisatie over, in dit geval Stichting Tabijn! En die kiest nog steeds voor één school, ongeacht hoeveel gebouwen dit college ook wil bouwen. Michel de Jong

Onbekende man belt midden in de nacht bij woningen aan

UITGEEST - Een inwoner van Uitgeest, woonachtig in de omgeving van het station (J. E. de Witstraat / Geesterweg) heeft vorige week in de nacht van woensdag op donderdag ongewenst bezoek gehad van een nog onbekende man. De man belde midden in de nacht aan bij de woning van de vrouw en haar gezin.

"Om half drie 's nachts gaat de bel. Eerst denk je nog: ik hoor het niet goed. Onze zoon is zo slim om door de brievenbus te kijken en ziet iemand met een capuchon op met zijn rug naar de deur staan. Vervolgens belt de man nogmaals aan," meldt de bewoonster op de Facebookpagina "Je bent Uitgeester als". De vrouw riep uit het badkamerraam dat de man weg moest gaan. De man antwoordde dat hij op zoek was naar 'een rustplek', en nam daarna de benen. Een alerte buurtbewoner belde de politie. De agenten stelden ter plaatse een onderzoek in maar de man werd niet meer aangetroffen.

De geschrokken inwoner kreeg daarop berichten binnen van andere Uitgeesters waar die nacht ook aangebeld is, bijvoorbeeld op de Waldijk.

Super 'carnaval' bij speeltuinvereniging Kindervreugd

'Carnaval' bij speeltuinvereniging Kindervreugd. Foto: Aangeleverd

UITGEEST- Het is weer Super 'carnaval' op zaterdag 2 maart. Het wordt weer een groot feest in Kindervreugd met leuke activiteiten.

"Kom verkleed in je gekste uitdossing!" roept de organisatie op. Dit is het programma: 9.30 uur zaal open. 10.00-12.00 uur carnaval. Lekker hossen. 12.00-12.30 uur bingo. 12.30-13.30 uur lunch. 13.30-14.30 uur workshop droomvangers maken. Inschrijven voor deze knotsgekke dag kan van 21 februari tot en met 28 februari. "We hopen jullie allemaal te zien!"

Even pauze werkzaamheden park De Koog

Straks geen natte voeten meer... Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Voor de feestdagen is hard gewerkt om de rioolwerkzaamheden af te ronden en asfaltpaden aan te leggen in park De Koog. Helaas gooide slecht weer roet in het eten. Door alle nattigheid is er nu bewust een pauze ingelast om het terrein te laten rusten, zodat de ondergrond kan drogen.

Vanaf maandag 25 februari worden de werkzaamheden hervat. "Wij starten met het plaatsen van de putten die het oppervlaktewater opvangen en afvoeren. Daarna richten wij het terrein zo in dat het regenwater naar de putten stroomt en niet op de vette kleigrond blijft liggen. Aansluitend maken wij bij goed weer de asfaltpaden af. In het voorjaar woelen wij de grond nog een keer goed om en zaaien wij het gras in. Wij verwachten in mei alle werkzaamheden af te kunnen ronden," aldus toezichthouder Harry Hofman.

14 jongeren moesten in Uitgeest naar Bureau Halt

UITGEEST - In Uitgeest werden vorig jaar 14 Halt-straffen opgelegd. Landelijk werden vorig jaar bijna 15.000 Halt-straffen uitgedeeld aan jongeren.

Het grootste deel van deze groep kreeg zo'n straf opgelegd na diefstal, schoolverzuim of drank- en drugsgerelateerde zaken. Absoluut gezien kwamen de meeste verwijzingen uit Amsterdam. Daar werden 689 jongeren naar Halt doorverwezen.

(Bron: Mediapartner NH Nieuws)

Nieuwe intakeprocedure zorgt voor kortere wachtlijsten bij Dokter Bosman Castricum

Dokter Bosman in Castricum. Foto: Dokter Bosman

Sinds Dokter Bosman een online vragenlijst gebruikt bij de intake, worden de wachtlijsten steeds korter, terwijl het aantal cliënten niet afneemt. Op het moment dat mensen zich online aanmelden bij Dokter Bosman, vullen ze een digitale vragenlijst in. Een van onze behandelaren bekijkt de vragenlijst als die bij ons binnenkomt en neemt vervolgens telefonisch contact op met de nieuwe cliënt.

Concreet betekent dit dat op het moment van inschrijving redelijk goed te voorspellen is hoe lang de behandeling gaat duren en hoeveel behandeluren er voor een cliënt gereserveerd moeten worden. Dat maakt de organisatie een stuk efficiënter.

Behandelduur voorspellen
We houden nu al aan het begin van een behandeling rekening met de behandeltijd. Hiermee voorkom je over- en onderbehandeling en dat maakt het een geweldig stuurinstrument. Je ziet nu ook beter wanneer er ruimte is voor nieuwe cliënten, waardoor de wachtlijsten korter worden.

Positieve gezondheid
Een andere reden dat de gemiddelde behandeltijd bij Dokter Bosman korter wordt, is dat wij als eerste GGZ-organisatie van Nederland werken met het concept Positieve Gezondheid. Daarbij wordt niet gefocust op de klachten die iemand heeft, maar op de aspecten van zijn of haar leven waar de klachten invloed op hebben. Behandelaren kunnen in overleg met de cliënt naar een bepaald doel toewerken en hoeven minder te focussen op het verminderen van klachten. Je kunt het resultaat van de behandeling en het bereiken van de doelen van de individuele cliënt dus veel beter vaststellen. Cliënten krijgen hiermee een beter zorgaanbod.

Avondvierdaagse Uitgeest in gevaar door tekort aan vrijwilligers

De avondvierdaagse 2018. Foto uit Archief: Marloes Blok Fotografie

UITGEEST - De avondvierdaagse Uitgeest gaat dit jaar mogelijk niet door. Er is een ernstig tekort aan vrijwilligers.

"De avondvierdaagse in Uitgeest is een populair evenement. Het is een jaarlijkse traditie die hopelijk dit jaar alweer voor de 58e keer gaat plaatsvinden. Per avond lopen er zo'n 1000 wandelaars mee. Het zijn gezellige avonden, voor zowel kind als volwassene. Het is een geweldig gezicht om de stoet wandelaars door het mooie Uitgeest te zien wandelen," aldus de organisatie.

Maar een avondvierdaagse komt niet vanzelf tot stand. Daar zijn veel mensen voor nodig. Op dit moment is de veiligheid voor de wandelaars niet te garanderen door een groot tekort aan vrijwilligers. En dan met name in de functie van verkeersregelaar. De organisatie is dus dringend op zoek naar nieuwe verkeersregelaars.

"Om als verkeersregelaar ingezet te kunnen worden dien je minimaal 16 jaar te zijn en dient er een instructie gevolgd te worden via internet. Tijdens de avondvierdaagse zorg je ervoor dat de wandelaars veilig kunnen oversteken. Dit doe je minimaal in tweetallen op een aangewezen plek. Het is zeker niet verplicht om alle vier de avonden te komen helpen. Als je twee of drie avonden kan helpen is dat uiteraard ook helemaal goed."

De avondvierdaagse Uitgeest is van dinsdag 16 april tot en met vrijdag 19 april 2019. "Laten we ervoor zorgen dat dit mooie evenement behouden blijft voor Uitgeest, meld je dus aan als vrijwilliger!" roept de organisatie op. Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met Marcel Roozendaal, 06-12290247 of via avondvierdaagse_uitgeest@hotmail.com.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

De voorbereidingen worden getroffen voor een succesvol tuinseizoen met onder andere het verspreiden van de aangeleverde koemest door boer Groen. Koemest is geschikt voor bijvoorbeeld rozen, buxus, gazons, bloembakken, borders, groentetuin en hortensia's. Maar ook voor aardbeien en tomaten (eigenlijk alle zacht fruit en groenten). De koemest wordt onder andere door Gerard (op de foto) per kruiwagen naar zijn tuin gereden. Ger Bus

Uitgeester basisscholen scoren gemiddeld op de eindtoets

UITGEEST - Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Uitgeester basisscholen gemiddeld scoren op de eindtoets. Het gemiddelde in heel Nederland is een 7 voor de verplichte eindtoets in groep 8. In Uitgeest liggen de gemiddelden tussen een 6,3 en een 7,5.

Op Basisschool de Vrijburg-School is het behaalde gemiddelde een 7,5, op de Binnenmeerschool een 6,8 en op OBS de Wissel een 6,3. Op de Kornak is het gemiddelde cijfer een 7,1 en op de Molenhoek een 7,4.

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.)

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) heeft de komende tijd weer een hoop activiteiten op het programma staan. We zetten het programma op een rijtje.

Vergeten fruit en het wonder van het enten
Uitgeester Nico Brantjes geeft een lezing over de historie, het bestaan, het kweken en enten van oude en vergeten fruitrassen en het bijzondere van het enten van fruitbomen. Tijdens het ontwerp en de ontwikkeling van de plannen voor de historische tuin achter Kasteel Assumburg in Heemskerk, bedacht Nico Brantjes dat er ook mogelijk fruitbomen in deze tuin gestaan kunnen hebben. Hij ontwierp naast de prachtige 18e-eeuwse barokke en formele tuin ook een boomgaard met 150 oude tot zeer oude fruitrassen. Ook ontdekte hij dat er op Assum in Uitgeest zo dicht bij het kasteel rond 1880 een fruitteler is geweest die destijds twee fruitrassen had ontwikkeld, namelijk de Assumer Peer en de Uitgeester Zoet. Die twee rassen heeft Nico later gepromoot via de actie 'Uitgeest wordt fruitgeest'. Nu is hij bezig met het (her)introduceren van de Velser Kers. Nadat de aanleg van de historische tuin bij kasteel Assumburg was voltooid heeft Nico Brantjes zich verder verdiept in de veredeling van die oude fruitrassen. Nu ent hij hobbymatig op zijn akkertje in Heemskerk veel laagstam fruitboomrassen. Hij kan boeiend over zijn ervaringen en de resultaten vertellen. Daarna zal hij in de zaal een demonstratie van het enten geven. Onder de bezoekers zal Nico een door hem geënt fruitboompje verloten. Donderdag 28 februari van 09.30–11.30 uur. Kosten € 3,-- inclusief koffie/thee. Kaartverkoop vooraf op maandag- en woensdagmorgen op het kantoor van de S.U.S. of aan de zaal (indien voorradig).

Hachee en rodekool met appeltjes party
De S.U.S. organiseert een feestelijke party. Het menu bestaat uit een drankje, vers stokbrood met kruidenboter, lekkere hachee, rodekool met appeltjes en aardappelpuree, een lekker toetje en een kopje koffie/thee met bonbon.
Donderdag 28 februari van 15.30–18.15 uur. Zaal open om 15.00 uur. Kosten € 8,--. Kaartverkoop vooraf. Opgave op maandag en woensdag op het kantoor van de S.U.S.

Bewegen op muziek
Bewegen op muziek is voor iedereen toegankelijk, mannen en vrouwen, ongeacht niveau, leeftijd of ervaring. De choreografie begint eenvoudig en wordt geleidelijk opgebouwd. Aan bod komen verschillende bewegings- en dansvormen. Het belangrijkste is plezier hebben in het bewegen op diverse muziek- en dansstijlen. De lessen worden gegeven door een enthousiaste en ervaren docente. Er is nog plaats. U mag altijd een gratis proefles komen meedoen. Wekelijks op donderdag van 15.15–16.15 uur: € 75,-- voor 25 lessen.

Repair Café
De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) organiseert maandelijks het Repair Café. Uitgeesters kunnen hier hun kapotte spullen ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde maken. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u gaan helpen met reparaties aan kleding/textiel, elektrische apparaten, fietsen, rollators, computers en kleine huishoudelijke apparaten. Reparaties zijn kosteloos, maar u dient zelf zorg te dragen voor materialen die nodig zijn om een reparatie te verrichten.

Computerspreekuur
Heeft u problemen met of vragen over het gebruik van uw laptop, iPad of tablet, dan kunt u op dit spreekuur terecht. Er is een deskundige vrijwilliger aanwezig die u hulp biedt. Dit is geen cursus of workshop en niet bedoeld voor reparaties. Het computerspreekuur wordt gelijktijdig met het Repair Café gehouden. Donderdag 21 februari van 09.30–11.30 uur. Gratis toegang. Aanmelden is niet nodig. Koffie/thee is tegen een geringe vergoeding te verkrijgen aan de bar.

Informatie en opgave
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg 5 in Uitgeest, telefonisch: 0251–31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: uitgeestersenioren.nl.

Noord-Holland Kiest: zo denkt de politiek over de N203

UITGEEST - Omwonenden van de N203 houden hun hart vast voor de automobilisten die over de provinciale weg tussen Uitgeest en Castricum razen. Zij willen dat de veiligheid van de weg verbeterd wordt. Maar hoe denkt de politiek over deze kwestie?

Door: Mediapartner NH Nieuws

NH Nieuws vroeg de politieke partijen in Noord-Holland om een standpunt inzake de weg én vroeg ze een verkiezingsbelofte te doen over de kwestie. Dit is wat zij antwoordden:

CDA
Partijstandpunt:
De veiligheid van de N203 tussen Uitgeest en Castricum moet verhoogd worden. Hiervoor kunnen verschillende maatregelen worden genomen, zoals rijbaanscheiding, verlichting en verlaging van de maximumsnelheid.

(Verkiezings)belofte:
De N203 is over 4 jaar veiliger.

ChristenUnie
Partijstandpunt:
De N203 is een beruchte, gevaarlijke weg. De ChristenUnie vindt verkeersveiligheid een belangrijk thema. Het aantal verkeersslachtoffers moet omlaag. Waar de veiligheid tekortschiet moet de provincie bekijken hoe de weg veiliger gemaakt kan worden.

(Verkiezings)belofte:
Verbetering van de veiligheid van de N203 tussen Uitgeest en Castricum moet worden opgenomen in het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur.

D66
Partijstandpunt:
Als de verkeersveiligheid in het geding is worden de mogelijkheden om die veiligheid te verbeteren onderzocht. Er zijn diverse oplossingen, waaronder de herinrichting van de weg, verlichting, geleiding en als dat nodig is verlaging van de maximumsnelheid. Dat is maatwerk.

(Verkiezings)belofte:
D66 wil dat de veiligheid op de N203 tussen Uitgeest en Castricum verbetert en dat daartoe passende maatregelen worden genomen. Als de verkeersveiligheid erom vraagt, wordt op de provinciale wegen de maximumsnelheid verlaagd naar 60 kilometer per uur. Daarnaast willen we meer beleidsmatige aandacht ter voorkoming van aanrijdingen.

GroenLinks
Partijstandpunt:
De N203 is al jarenlang een gevaarlijke provinciale weg. Afgelopen jaar kwam de weg nog in het nieuws door een zwaar ongeluk waarbij drie doden vielen. Er moet stevig geïnvesteerd worden in de veiligheid. Een vangrail tussen de autoweg, verlaging van de snelheid en betere verlichting zijn goede opties. Om ervoor te zorgen dat de beste maatregelen worden toegepast, pleit GroenLinks voor een onderzoek naar alle mogelijke maatregelen.

(Verkiezings)belofte:
GroenLinks zet zich in om de N203 veiliger te maken en pleit voor het vrijmaken van middelen om alle ingrepen die daarvoor noodzakelijk zijn te kunnen betalen.

Partij voor de Dieren
Partijstandpunt:
Om ongelukken tegen te gaan neemt de provincie maatregelen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid op wegen. De provincie moet investeren in veilige wandel- en fietspaden en fietssnelwegen. Verkeersongevallen en het aantal slachtoffers onder mensen en dieren moet worden teruggedrongen. Verlichting langs provinciale wegen en fietspaden verstoort de natuur zo min mogelijk.

(Verkiezings)belofte:
De snelheid op de N203 naar beneden en betere fietsverbindingen.

VVD
Partijstandpunt:
De VVD vindt elk ongeluk en iedere verkeersdode er één te veel. Wij zullen blijven aandringen voor een goede inventarisatie van hanteerbare veiligheidsmaatregelen op alle provinciale wegen, waaronder de N203. Implementatie moet plaatsvinden op basis van prioritering.

(Verkiezings)belofte:
Geen belofte.

NH Nieuws heeft alle politieke partijen benaderd, maar nog niet van iedereen antwoord gekregen.

Heet hangijzer: N203, de 'dodenweg' tussen Uitgeest en Castricum

Veel hulpdiensten aanwezig bij dodelijke aanrijding op N203 in juli 2018. Archiefoto: Twitter.com/Wis_RenePNH

UITGEEST - De N203 tussen Uitgeest en Castricum wordt door veel mensen gezien als een levensgevaarlijke weg. Dat blijkt ook uit onderzoek van NH Nieuws: in de afgelopen vier jaar gebeurden er 133 ongelukken, waarbij 23 mensen gewond raakten en er zelfs drie dodelijke slachtoffers vielen. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen pleiten omwonenden voor maatregelen.

Door: Mediapartner NH Nieuws

"Ja, ik heb hier wel het nodige zien gebeuren. Er staan dingen op mijn netvlies die ik liever niet had gezien," zegt buurtbewoner Harm. Hij vindt het aantal ongelukken dat NH Nieuws heeft onderzocht "schrikbarend veel". "Dit is echt veel te veel en moet voorkomen worden." Een andere bewoner vult aan: "Ik denk dat er gewoon meer handhaving moet komen."

Vangrail
Verder zou hij graag zien dat de snelheidslimiet op de weg wordt verlaagd en dat er een vangrail wordt geplaatst tussen het fietspad en de autoweg. "Ik loop weleens hard langs deze weg. Dan loop je een meter van de weg en dan razen de auto's met soms wel 100 kilometer per uur langs je. Dat is wel erg eng."

Een ander heikel punt: tussen Limmen en Uitgeest is er langs de kant van de weg ook nog eens geen verlichting. "Voor mij is de conclusie dat die cijfers wel echt naar beneden moeten."

Die mening is ook Zita Pels van GroenLinks toegedaan. "Het is schokkend dat er zoveel ongelukken gebeuren op een N-weg van de provincie. Dan moeten wij aan de slag." Ze snapt dat omwonenden zich zorgen maken. "De provincie kan zeker helpen. We kunnen een onderzoek doen en het verlagen van de snelheid is bijvoorbeeld de simpelste manier om ongelukken te voorkomen."

Ook Pels pleit voor een vangrail tussen het fietspad en de autoweg. "Ik wil dat de jeugd veilig naar school kan fietsen." Daarom doet zij de volgende verkiezingsbelofte: "In plaats van dat we weer nieuw asfalt gaan aanleggen, moeten we eerst dit asfalt veilig maken. Datzelfde geldt voor de fietsroutes."

Koffieconcert met Trio Tarantella Speciaal bij De Zwaan Cultureel

Trio Tarantella Speciaal. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 3 maart kunt u genieten van juweeltjes uit de klassieke lied- en muziekkunst. Een mooi concert door Trio Tarantella, samen met sopraan Marja Schmitz.

Pianist Wim Rijnsburger, klarinettist Joop Klaassen en fluitiste Annet Westerink vormen het trio. Ze zijn professionele musici, die vooral plezier hebben in met elkaar muziek maken. Zij maken zelf arrangementen van bekende vocale en instrumentale werken. Tussen de stukken door wordt er iets over de muziek verteld. Kortom, de muziek wordt in een context geplaatst. Samen met sopraan Marja Schmitz wordt muziek van Dvorák, Brahms, aria's van Händel en Mozart en een beroemd gedeelte uit Hänsel und Gretel van Humperdinck uitgevoerd.

De aanvang van het concert is 11.30 uur. Kaarten á € 10,- zijn te koop via de website van De Zwaan Cultureel of bij boekhandel Schuyt. Indien nog beschikbaar ook aan de zaal.

Romantiek ten top tijdens de valentijnsmarathon van radio Kornak

Thomas met zijn Fabiënne. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Op Valentijnsdag verzorgde radio Kornak een speciale valentijnsmarathon. De valentijnsbrievenbus waar de leerlingen hun valentijnskaarten in mochten posten stroomde over van de anonieme, maar ook ondertekende brieven, tekeningen en andere knutselwerken.

Door: Margreeth Anema

Een van de gelukkigen is Luuk, hij blijkt een ware casanova te zijn want hij heeft vandaag maar liefst drie cadeaus gekregen van verschillende meisjes. Als de prachtig uitgedoste radiomakers respectievelijk 'valentijnspostbezorgers' Megan en Lente de brief aan hem bezorgen valt de klas stil. "Luuk, je hóeft de brief niet voor te lezen, je mag hem ook verstoppen. Het is immers de dag van de geheime liefde," helpt juf hem uit de brand. Luuk vindt het ontzettend leuk dat hij zo populair is en voordat hij de brief opruimt leest hij hem aandachtig door.

De kinderen van groep 7 zijn ondertussen aan het genieten van de romantische klanken van radio Kornak terwijl zij lunchen in de klas. Fabiënne veert op, deze keer is de valentijnspost voor haar bestemd. "Het is van mijn vriendje Thomas, we hebben al vier jaar verkering," vertelt ze. Ze heeft Thomas, die in de andere groep 7 zit, natuurlijk ook een boodschap gestuurd. "Ik heb twee uur gewerkt aan mijn brief aan Fabiënne," vertelt Thomas, de romanticus in spe, die later nog even regelt dat hij met zijn vriendinnetje op de foto mag voor de krant.

V.l.n.r. Danique, Fabiënne en Lente. Foto: Margreeth Anema

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn op de Kornak. Als ik even een onderonsje met radiomaakster en postbezorgster Danique heb vertelt ze dat ze zelf geen Valentijn op het oog heeft. "Ik heb net 1,5 jaar verkering gehad. Ik ga nu in de relaxmodus want ik ben er even klaar mee." Ze is er niet rouwig om, ze is momenteel gewoon liever even postbode voor gelukkige stelletjes die wel samen zijn.

Ondertussen gaat de liveshow van radio Kornak op het podium in de aula gewoon verder. De muziek is met zorg uitgezocht en er worden diverse stijlen gedraaid. Ook worden er spelletjes gedaan met de aanwezige klassen die per toerbeurt mogen komen kijken. Florian met zijn goede organisatieskills heeft hiervoor de schema's gemaakt. Lindsey en Jaidy vertellen dat ze genoten hebben van hun tijd als radiomaker: "Het was een hele leuke ervaring, we leerden elkaar goed kennen en we hebben het heel gezellig gehad. Dit is dan wel onze laatste uitzending, maar ons WhatsAppgroepje blijft zeker bestaan."

Radio Kornak wordt goed beluisterd via de frequentie van OSU radio, op 106 FM. "Mijn opa en oma luisteren en ik moet voor mijn oma altijd 'Dancing Queen' van Abba draaien," vertelt Danique. Ook de familie van Britt stemt af op radio Kornak als ze uitzenden. Janne en Florian zijn er door hun radio-ervaring helemaal uit dat ze later de muziek in willen: Florian als dj en Janne als producer. Het duurt nog even maar tot die tijd mogen ze oefenen bij OSU radio, waar zij op vrijdagavond een radioprogramma gaan verzorgen.

Zondag 10 maart spectaculaire vogelkijkdag bij Fort bij Krommeniedijk

Grutto's en andere vogels strijken neer. Foto: Joke Huijser-Spekken

UITGEEST - Landschap Noord-Holland heeft op 15 februari de sluizen opengezet. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen de komende tijd langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels.

Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, op 10 maart, is er een vogelkijkdag. Dus kom die zondag kijken tussen 10.00 en 16.00 uur. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar en dat mag u niet missen.

Boswachter Chris Rost: "Binnenkort komen de eerste grutto's aan in Nederland. Na een lange vlucht vanuit Afrika heeft onze nationale vogel een grote behoefte om zijn buikje rond te eten. Zij komen naar Fort K'IJK voor ze doorvliegen naar hun broedgebied, dichtbij of verder weg. Door langzaam water op het land te zetten, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar en voelen zij zich ook meteen veilig met hun pootjes in het water. Niet alleen de grutto profiteert hiervan maar ook de andere steltlopers en eenden. Zij verzamelen zich met vele honderden, soms wel duizenden rond Fort K'IJK en dat is vanaf de Lagendijk te zien. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan bij dit tafeltje-dek-je."

Beleef Fort K'IJK
Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! Het gerestaureerde fort is ook een beschermd en begeleidwonenlocatie van De Heeren van Zorg. Zij heten u hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Bezoek daarna met de audiotour het nieuwe belevingscentrum over 'Natuur & Landschap'. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen u mee op ontdekking langs de lichtlijn. Ook worden er rondleidingen verzorgd door de fortwachter. En er is natuurlijk aan de kinderen gedacht. Een paar keer wordt het spel Soldaat van de Stelling gespeeld. Het is een soort mega ganzenbord met de kinderen als levende pionnen.

Toegang en bereikbaarheid
De toegang tot het fortterrein en het belevingscentrum bedraagt €3; beschermers betalen €2 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege beperkte parkeerruimte vragen wij u op de fiets te komen. Wanneer het parkeerterrein vol is kunt u bij Lagendijk 33 parkeren, ongeveer 20 minuten wandelen door de natuur naar het Fort.

Foto: inundatie van de weilanden rond het Fort K'IJK. Foto: Studio Harm Botman

Boswachter Jeroen Engelhart: "Wees erbij op zondag 10 maart, want vanaf het fort zijn de weilanden uitstekend te overzien. Daarna is het ook over, want na 15 maart willen we de weilanden weer droog hebben. Dan kunnen de grutto's, kieviten en tureluurs er hun nesten bouwen. Vogelaars van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en de boswachters maken samen met u een indrukwekkende lijst met waargenomen vogelsoorten. Denk aan de grutto, goudplevier, slechtvalk, wintertaling of wulp. Meestal wel minstens 50 vogelsoorten."

Let op, 'gele en oranje hesjes' beschermen trekkende padden

De paddentrek komt er weer aan. Foto: Marjolein Baltus

UITGEEST - Binnenkort kan men 's avonds en 's morgens vroeg langs de weg mensen in gele of oranje hesjes tegenkomen. De paddentrek is namelijk weer begonnen. Door het zachte weer trekken padden, salamanders en kikkers van hun overwinteringsplek in duin of bos naar hun voortplantingsgebied. Dit is een plas of sloot in de polder.

Padden rapen als er geen gaas is
Op veel plaatsen zijn tunnels aangelegd om de dieren veilig de weg te laten passeren. Maar daar waar geen tunnels zijn, staat gaas en zijn emmers ingegraven om de padden op te vangen. Vrijwilligers legen de emmers 's morgens aan de andere kant van de weg bij een plas of sloot. Waar geen gaas geplaatst kan worden, speuren vrijwilligers het wegdek af en rapen ze de padden van de weg om ze veilig over te zetten. Al dit werk scheelt duizenden platgereden amfibieën. In 2018 werden zo 21.037 amfibieën handmatig overgezet door 270 vrijwilligers. Desondanks waren er toch 930 verkeersslachtoffers te betreuren.

Wegafzetting soms nodig
Op sommige plekken wordt de weg tijdens de paddentrek afgezet door een slagboom. Dit gebeurt alleen 's avonds en 's nachts. De trek kan elk moment beginnen, de temperatuur en luchtvochtigheid spelen hierbij een cruciale rol. Veel dieren gaan op pad bij een avond- en nachttemperatuur van boven de 6 graden en een beetje regen. Het overzetten is niet het enige dat de paddenbeschermers doen. Ook het controleren van straatkolken op padden kan een taak zijn. Veel padden komen in de straatkolk terecht bij wegen met stoepranden, als een pad uit een tuin naar een tuin met een vijver loopt.

Padden hebben extra hulp nodig. Wie helpt?
Wilt u zich ook ongeveer 6 weken inzetten voor de padden en helpen bij hun trek? Neem dan contact op met de plaatselijke paddenwerkgroep. Er is plaats voor vrijwilligers die 's avonds of 's ochtends helpen bij het overzetten van de padden. Ook mensen die willen helpen met het ingraven van het gaas en emmers of de paddenschermen willen onderhouden en repareren zijn van harte welkom. Meer weten over het fenomeen van de paddentrek? Kijk dan op www.padden.nu. Hier staan ook de contactgegevens van de paddenwerkgroepen in Noord-Holland.

Uitslagen tafeltennisvereniging Uitgeest

UITGEEST - Team 1 speelde afgelopen week tegen Tempo Team 10 (Amsterdam) in de 3e klasse. Henk Spoelstra is weer eens zonder puntenverlies begonnen en kon dit deze avond weer waarmaken. Patrick Rasch komt steeds meer in vorm en dit seizoen zou zeer positief kunnen uitpakken.

Twee winstpunten voor het team en samen met Henk wonnen ze ook de dubbel. Dimitry van der Park was invaller, maar kon deze avond net niet voor een verrassing zorgen. 4-6 winst voor TTAZ.

Team 2 speelde thuis en had Het Nootwheer 10 uit Purmerend over de vloer. Deze avond was het lastigst voor de Uitgeesters. Peter Middel presteerde deze avond uitermate goed en won twee van zijn drie enkels. Rob de Boer kon er nog net een punt aan toevoegen en heeft samen met Michel Switser de dubbel gewonnen. Zo heeft iedereen wat bijgedragen. Helaas 4-6 verloren.

Team 3 was te gast in Purmerend om het op te nemen tegen Het Nootwheer 12. Marijn van Kampen was de speler van de avond en niet te verslaan. Ook in de dubbel met Dimitry van der Park werd er winst geboekt. Dimitry won zelf nog een enkel. Eugenie Rasch maakte deze avond helaas weinig kans. De uitslag werd 5-5.

In de DUOCompetitie zag het er voor Team 1 (Michel Switser en Rob de Boer) niet zo hoopvol uit. Ze verloren vaak met 11-9 of 12-10 tegen DOKO (V) 1 uit Velsen-Noord. Het zat de hele avond niet mee en daardoor gingen ze met 0 punten naar huis. 5-0 winst voor DOKO.

ICGT 2019: Valencia als eerste club bevestigd

UITGEEST - Valencia is de eerste club die bevestigd kan worden voor ICGT 2019! Dankzij Jesus Esteban Voetbal Services & Consultancy komt de prestigieuze Spaanse club naar het ICGT. De Spanjaarden komen op volle sterkte naar Uitgeest en zijn daarmee direct een van de favorieten.

Na het sterke deelnemersveld van vorig jaar, met onder andere Manchester United en Real Madrid, is de toernooidirectie achter de schermen al maanden druk bezig om ook in 2019 met mooie clubs te komen. Een goed begin is het halve werk, dus daarom is het ook zo mooi dat Valencia nu bevestigd kan worden als eerste naam die bekendgemaakt kan worden. FC Uitgeest is de traditionele gastheer van het toernooi.

Dit is mogelijk gemaakt door Jesus Esteban Voetbal Services & Consultancy, die er in het verleden al voor zorgde dat Real Madrid op het ICGT uitkwam. Uiteraard is de toernooidirectie Esteban opnieuw zeer dankbaar voor zijn hulp.

"Met zijn rijke geschiedenis, sterke jeugdopleiding en mooie prestaties is Valencia een prachtige naam om op ons toernooi te hebben", vertelt toernooidirecteur Mats Idema. "Het mooie aan de jeugdopleiding van Valencia is dat het een duidelijke visie heeft. Er ligt een focus op de ontwikkeling van de zelfstandigheid van spelers. Ook proberen ze spelers zo competitief mogelijk af te leveren, met daarbij respect hoog in het vaandel. Als toernooiorganisatie juichen wij dat alleen maar toe. Daarnaast kenmerkt ook de clubliefde de spelers die de VCF Youth Academy doorlopen"

Dit jaar is alweer de 34e editie van het ICGT, dat traditiegetrouw plaatsvindt tijdens het Pinksterweekend op sportpark De Koog in Uitgeest. Ook dit jaar is het toernooi natuurlijk weer vrij toegankelijk en wordt het ICGT omringd door tal van andere toernooien en festiviteiten. De toernooiorganisatie zal de komende weken meer deelnemende ploegen bekendmaken.

FC Uitgeest: afgeschminkt, overtroefd en weggezet

UITGEEST - Ach, de ene wedstrijd is de andere niet bij onze jongens van FC Uitgeest. Na een serie overwinningen was er uit bij en in Velsen een klein bal demasqué. Niet verwacht en toch gekomen. Met 4-1 werd door FCU een pijnlijke maar verdiende nederlaag geleden tegen een fel en gretig Velsen dat in alle opzichten, met name in de eerste helft, beter was. Voortdurend werd geel en groen opgejaagd en nooit (op een kleine fase in de tweede helft na) slaagden de gasten erin zich onder de druk uit te voetballen. Zo kwam er een einde aan een mooie reeks van overwinningen.

FC Uitgeest startte in de bekende opstelling zij het dat Kick Smit niet beschikbaar was vanwege een vorige week opgelopen neusblessure. Het begin was nog wel aardig want al in de 1e minuut kon Jorn Brouwer aanleggen voor een schot. Direct daarna nam Velsen vol bravoure het heft in handen en werd FCU bij vlagen overlopen. Het resultaat bleef niet uit. Ongehinderd kon er worden voorgezet en de slimme Greveling scoorde beheerst.1-0. Velsen bleef aandringen. Snel, in de 14e minuut, was het alweer raak. Een afgeketste bal belandde voor de voeten van Scholten die niet aarzelde en raak schoot. 2-0.

FC Uitgeest was daarna helemaal de weg kwijt. Geen bal viel meer goed en bijkans iedere actie bracht juist Velsen weer in balbezit. Dat kon natuurlijk niet lang goed gaan. In de 21e minuut was het ditmaal Kloosterboer die een scherpe voorzet tot doelpunt promoveerde.3-0.

Natuurlijk probeerde FC Uitgeest in de tweede helft het één en ander recht te zetten. Ze deden aandoenlijk hun best maar zo'n wedstrijd omdraaien is geen sinecure. Even mocht er gehoopt worden toen Lester Half in de 53e minuut uit een vrije trap netjes raak schoot. 3-1. Bijna was er in de 67e minuut de aansluitingstreffer maar zowel Max Dekker als Lester Half hadden het geluk niet aan hun zijde. Daarna was het toch weer Velsen dat de wedstrijd naar zich toetrok. Het was wederom Kloosterboer die de wedstrijd definitief in het slot gooide. Fraai was zijn vrije trap en kansloos onze Sem Bleeker. 4-1.Natuurlijk was de wedstrijd daarna gespeeld en was er voor trainers en spelers huiswerk. Je vraagt je namelijk toch af hoe het kan dat het verschil met de vorige weken zo groot was? Ik heb vertrouwen genoeg dat het wel weer goed komt. Volgende week uit bij Boshuisen zullen wij de tegenstander weer ouderwets "afschminken, overtroeven en wegzetten". (De Afvallende Bal)

Nieuw seizoen voor fietsgroep Uitgeest

UITGEEST - In de zomer biedt IJsclub Uitgeest ook fietstrainingen en is er een heuse fietsgroep. De fietsgroep bestaat inmiddels alweer 26 jaar en in de winter wordt er meestal een activiteit georganiseerd.

"
Vorig jaar hebben we met veel plezier een baanclinic in Alkmaar gevolgd. Dit jaar hebben we een avond georganiseerd met lezingen rondom het thema fietsen, trainen en voeding. De sprekers hebben allen een relatie met Uitgeest," aldus de organisatie. Sjors Groot werkt als Performance Scientist voor Team Sunweb. Als bewegingswetenschapper weet hij veel over hoe spieren tijdens het fietsen werken. Trainingsaspecten en met name periodisering worden besproken door Marcel van Ham. Marcel kan vanuit zijn werk als personal trainer en professioneel marathonschaatser putten uit veel kennis en ervaring. Maaike Enthoven is sportdiëtist en heeft ook de internationale opleiding Sports Nutrition van het IOC gedaan.

"Maaike neemt ons mee in de sportvoeding tijdens het fietsen. De avond vindt plaats op 1 maart en begint om 18.45 uur. Mocht je geïnteresseerd zijn en je willen aanmelden kijk dan even op de website van IJsclub Uitgeest. Er zijn nog een paar plaatsen vrij," aldus de organisatie.

Hidde Buur slaat toch weer toe

AKERSLOOT - Hidde Buur heeft, ondanks de overwinningen van de afgelopen weken, toch verrassend de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen.

Met Alwin Hes op de deelnemerslijst leek het ditmaal voor de hand te liggen dat Buur het niet zou gaan lukken. Niets ten nadele van de kwaliteiten van Buur, maar de naam van Hes is van een andere orde, dacht men. Maar de praktijk wees anders uit: Wout Bakker en Hidde Buur gingen als jonge honden tekeer. Zij gingen er wellicht vanuit dat de eerste klap een daalder waard is. Goed samenwerkend bouwden zij direct een voorsprong op, die dan eventueel in het verdere vervolg van de koers door Alwin Hes gedicht moest worden. Ruim voor tijd was duidelijk dat dit niet ging gebeuren en dat zij onderling moesten gaan uitmaken wie de sterkte en snelste benen zou hebben. Een brutale en gedurfde actie bracht in de laatste meters de winst voor Hidde Buur.

Open dag op De Wissel

UITGEEST - Woensdag 20 maart is er een open dag op De Wissel van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt zich hier nu al voor aanmelden door een mailtje te sturen naar info.dewissel@isobscholen.nl.

U wordt ontvangen door leerlingen van groep 8 en vervolgens wordt u rondgeleid door de directie. Daarnaast zijn er ook ouders aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Ervaringsdeskundigen zijn dus goed vertegenwoordigd op deze ochtend! De Wissel is een openbare basisschool voor daltononderwijs, gelegen in woonwijk De Kleis. Daltononderwijs is niet voor iedereen een bekend begrip. Kort gezegd krijgen de kinderen naast de reguliere lesstof belangrijke vaardigheden aangeleerd waar zij de rest van hun leven van kunnen profiteren. Leren samenwerken, het omgaan met eigen verantwoordelijkheden en zelfstandigheid staan centraal. Zo worden leerlingen gestimuleerd elkaar te helpen als zij tegen problemen aanlopen. Leerlingen krijgen verschillende maatjes toegewezen zodat zij niet alleen met vaste vriendjes leren samenwerken maar ook met andere kinderen.

Ook worden er weleens kinderen uit verschillende klassen 'uitgeWISSELd', op de zogenaamde Wissel-ochtenden. Zo kunnen kinderen uit de bovenbouw kinderen uit de onderbouw helpen. Soms zijn er ook klasoverstijgende activiteiten waarbij de kinderen van klas wisselen. Kinderen leren op deze manier ook op andere plekken te werken bij een andere leerkracht i.p.v. de vaste bekende plek. Wat betreft de eigen verantwoordelijkheden werken de kinderen vanaf de kleuterklas af aan met een taak, aangepast aan leeftijd en mogelijkheden. De kinderen kiezen voor een groot deel zelf de aanpak, waarbij ze door de leerkracht worden begeleid. Bent u ook zo nieuwsgierig geworden? Meld u dan aan!

Gemeente Heiloo: 'U kunt ook buitenom rijden'

Het is raadzaam de drukke Kerkelaan en Stationsweg te mijden en buitenom te rijden. Foto: Gemeente Heiloo

REGIO - In het centrum van Heiloo - en vooral op de wegen die oost en west met elkaar verbinden - is het druk. De kortste weg door het dorp is dan niet altijd de snelste, zeker niet in de spits. "Het is dan raadzaam de drukke Kerkelaan en Stationsweg te mijden en buitenom te rijden," aldus Gemeente Heiloo.

Als de Vennewatersweg (tussen Hoogeweg en Westerweg) binnenkort wordt afgesloten, verwacht de gemeente een flinke verkeerstoename. Daarom voert de gemeente komende maanden de campagne 'U kunt ook buitenom'. Wethouder Rob Opdam legt uit: "Met de campagne willen we gemotoriseerd verkeer wijzen op de mogelijkheid buitenom te rijden. Voor een deel van de inwoners en bezoekers van Heiloo vormt de route door Heiloo een minder snelle verbinding dan de route buitenom. Toch rijdt men vaak automatisch door het dorp." Ook een vertegenwoordigster van de Bewonersvereniging Stationsweg is blij met deze campagne en de aandacht voor dit onderwerp: "In goed overleg met de gemeente hebben we afgelopen jaar mogelijke maatregelen besproken. We roepen andere inwoners van Heiloo op om zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar, omdat de bouw van de spooronderdoorgang voor extra verkeersdruk zorgt."

Campagne Buitenom
"In een flyer leggen we de route buitenom uit," aldus Gemeente Heiloo. Vanaf deze week hangen er ook grote posters in het dorp. De campagne (in regionale media) loopt van half februari tot half mei 2019. Daarna beoordeelt de gemeente op welke wijze er een vervolg aan wordt gegeven. In het verlengde van de campagne komt er ook aangepaste bewegwijzering bij de rotonde Het Malevoort/Zeeweg en bij de kruising Vennewatersweg/Het Malevoort. Hier wordt de automobilist ook gewezen op de route buitenom.

Zo krijg je deze lente veel diertjes in je achtertuin

Martijn Struijf van 'Waar is dat beestje?' Foto: Aangeleverd

REGIO - Met de lente op komst kun je een heleboel dieren naar je tuin trekken. Martijn Struijf van 'Waar is dat beestje?' legt uit hoe je dat moet doen en waar je op kan letten. Er vallen vooral een heleboel vogels naar je tuin te halen.

Door: Mediapartner NH Nieuws

"Die gaan nu op zoek naar plekken waar ze hun jongeren kunnen opbrengen," zegt Martijn Struijf. Een goede insectenplant in je tuin plaatsen, brengt ook meer voedsel. "Een vuilboom bloeit heel lang gedurende het jaar. Dat is een heel goede insectenplant. Vogels eten ook weer die insecten op." Ook belangrijk is ervoor zorgen dat de vogels kunnen drinken. Martijn raadt aan om meerdere bakjes met water in je tuin te plaatsen. "Koolmezen, roodborstjes, pimpelmezen en musjes maken daar allemaal gebruik van."

Dekking
Verder moet je zorgen voor dekking met bijvoorbeeld een haag. "Als de kat van de buren langskomt, kunnen de vogels de haag in vliegen." Ook egels worden blij van struiken waar ze in kunnen schuilen. Met huisjes voor de dieren voorzie je hen ook van een verblijfplaats. Wil je ook vleermuizen in je tuin? Dan raadt Martijn aan een spouwmuur te bouwen. De dieren verblijven ook graag onder dakpannen en achter een houten gevelbedekking. Wie een vijvertje of een poel met water in zijn tuin heeft, kan bezoekjes krijgen van kikkers, salamanders en padden.

Internationaal kattenshows afstruinen: een uit de hand gelopen hobby

John en Hanny van der Aart met Heilige Birmaan Kyona. Foto: Website Cattery van het Aartsparadijs

UITGEEST - De katten worden gekeurd in verschillende categorieën zoals kater, poes, junior (7 tot 10 maanden) en kitten (4 tot 7 maanden). Er worden vervolgens zes katers genomineerd voor een podiumplaats. De acht aanwezige keurmeesters kiezen daaruit vervolgens een winnaar. De keurmeesters komen uit diverse landen en gaan de hele wereld rond, net als de katten en hun baasjes.

Door: Margreeth Anema


Er zijn mensen uit Finland, Portugal en Tsjechië, maar ook uit bijvoorbeeld China en Brazilië aanwezig. De internationale shows hebben een strakke regelgeving: de katten moeten zaterdagochtend voor aankomst langs de dierenarts die ze op inentingen en ook fysiek controleert. Pas als een arts bepaalt dat de kat in topconditie is mag deze de hal binnen. Het merendeel van de katten ligt lekker te slapen, ze zijn allemaal heel rustig. "Ze worden van jongs af aan al getraind om deel te nemen aan de shows, de eigenaren zorgen ervoor dat ze makkelijk ter hand genomen kunnen worden en dat ze sociaal zijn," zo vertelt Frederik Vervaet, penningmeester van Mundikat, de organisator van de kattenshow. De gezondheid en het welbevinden van de kat staan tijdens een show voorop.

'Capone Heritage Royal Convent' is de naam van de naaktkat van Maria. Zij is helemaal vanuit Portugal naar Uitgeest afgereisd. Ze reist veel met haar katten en altijd met het vliegtuig. De katten hoeven gelukkig niet in het ruim, ze blijven lekker bij hun baasje in de cabine. "Ze zijn het helemaal gewend, ze liggen lekker te slapen tijdens de vlucht," vertelt Maria. Penningmeester Frederik fokt Siamezen, hij is gek op dit ras en praat honderduit over zijn kindjes. "Siamezen zijn heel vocaal en heel aanhankelijk. Ze zijn echt blij als je thuiskomt. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een hondje, al moet je dit niet hardop zeggen tussen de kattenliefhebbers," vertelt Frederik.

John en Hanny van der Aart, een echtpaar uit Lisse, is met twee Heilige Birmanen naar de tentoonstelling gekomen. Zij gaan regelmatig naar shows. Het begon eigenlijk te kriebelen toen ze zelf op zoek waren naar een kat. Ze gingen in boekjes zoeken naar het ras dat hen aansprak, daarna gingen ze op een show kijken. Het werd een Heilige Birmaan en ze noemden hem Kyona van het Aartsparadijs. Ze besloten met geleende spullen mee te doen aan een show en Kyona bleek goed te zijn voor een podiumplek. "Toen was het hek van de dam," vertelt de eigenaresse lachend. Het echtpaar heeft veel werk aan de langharige katten vlak voor de show: "We wassen ze, föhnen ze en maken de oogjes schoon, het is immers een schoonheidswedstrijd. De keurmeesters letten erop dat de haren uitstaan en door het wassen voelt de structuur van het haar ook beter aan."

De sfeer op de kattententoonstelling is gemoedelijk, iedereen kent elkaar. Een groepje dames uit België, herkenbaar aan de roze T-shirts, reist gezamenlijk de kattenshows af. "Ik heb zelf tien katten, mijn vriendinnen fokken zelf ook katten. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Als we buiten de wedstrijden om met elkaar afspreken zijn onze katten ook het favoriete gespreksonderwerp. Het zijn eigenlijk gewoon onze kinderen," vertelt ze.

De volgende show vindt plaats in Zutphen en in 2026 vindt de wereldshow plaats in Nederland. Dan bestaat de organisatie, Mundikat, ook 50 jaar. De locatie van de wereldshow is nog niet bekend maar als u op de hoogte wilt blijven, hou dan de website van Mundikat in de gaten: www.mundikat.nl.

Gemeente zet in op forse veranderingen inzameling Wethouder Jelle Brouwer: "We gaan die kostbare grondstoffen een tweede leven geven"

Gemeente zet in op forse veranderingen inzameling. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wethouder van afvalinzameling Jelle Brouwer: "Op dit moment zijn er al goede mogelijkheden om het afval te scheiden. Veel Uitgeesters doen dit ook al, maar we gaan het nog makkelijker maken. We zijn allemaal behoorlijk gewend om ons glas naar de glasbak te brengen of verenigingen blij te maken met oud papier. Je kunt dus zeggen dat die bereidheid er heus wel is. Maar we zijn er nog lang niet. Driekwart van ons restafval had óók gescheiden kunnen worden en dat is precies wat we gaan organiseren."

Uitgeest heeft nog een flinke inhaalslag te maken. Veel gemeenten in Nederland hebben al een nieuw systeem van inzamelen ingevoerd. Allemaal om maximale recycling te bereiken van de grondstoffen uit afval.

Brouwer: "Grondstoffen voor nieuw papier, plastic producten en compost zijn veel te waardevol om te verbranden. Goed scheiden scheelt bij de kap van bomen of de plastic soep in de oceaan. We moeten echt anders gaan denken en doen als het om afval en grondstoffen gaat. Natuurlijk ligt er ook een taak voor de landelijke overheid en de verpakkingsindustrie. Daar gebeurt ook het nodige, bijvoorbeeld afspraken over de invoering van statiegeld. Maar als gemeente richten we ons op onze eigen inzameling en als inwoner kun je heel veel betekenen. Laten we vooral niet denken dat het weinig uitmaakt of dat alles toch op de grote hoop belandt. We kunnen een substantieel verschil maken. En dat moeten we ook, al is het maar omdat er landelijk de opdracht ligt van die 30 kilo." De wethouder doelt op het uitgangspunt dat in 2025 het afval zó gescheiden wordt dat er per inwoner nog maar 30 kilo restafval overblijft. Nu is dit in Uitgeest nog 240 kilo.

Wethouder Jelle Brouwer. Foto: Gemeente Uitgeest

Waarom blijven er – ondanks die bereidheid – nog zoveel grondstoffen achter in het restafval? De wethouder: "Soms is het ook lastig. We denken nog te veel in het gemak van alles in één bak. We gaan dus een handje helpen door het afval scheiden gemakkelijker te maken. Het is ook een kwestie van wennen en voor jezelf praktische oplossingen bedenken. Voor de een werkt een klein gft-bakje op het aanrecht goed, de ander heeft baat bij een slimme afvalbak met meerdere componenten. Uiteindelijk moet afval scheiden net zo'n routine worden als tandenpoetsen."

Wat kunnen de inwoners verwachten als het nieuwe beleid van kracht wordt? Brouwer: "Betere voorzieningen om afval te scheiden. Denk aan een container voor pmd als het even kan, ondergrondse verzamelcontainers in wijken waar de tuin ontbreekt. En op termijn ook een tariefsysteem. Wie weinig restafval overhoudt is goedkoper uit dan wie veel restafval overhoudt. Dat lijkt me wel zo eerlijk. Daarbij blijkt in andere gemeenten dat dit ook het beste werkt. We hebben oog voor mensen in bijzondere omstandigheden, zodat het voor hen niet oneerlijk uitpakt."

Binnenkort is het nieuwe afvalbeleidsplan in concept gereed. "Vorig jaar hebben we met de raad gesproken over een aantal uitgangspunten voor de nieuwe aanpak," zegt Brouwer. "De overheersende mening was dat we deze kant op moeten. Als burgemeester en wethouder en daarna de gemeenteraad dit goedkeuren, gaan we aan de slag met het uitwerken van de maatregelen. En dat doen we in samenspraak met de inwoners, want uiteindelijk zijn dat degenen die het moeten gaan doen. Uitgeest kan zoveel beter afval scheiden, ik roep iedereen op om mee te doen!"

Verkiezingen voor Provinciale Staten en voor waterschappen 20 maart

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor het bestuur van Provinciale Staten én die van het waterschap. Het is niet alleen belangrijk dát u stemt. Maar ook dat u weet waarvoor u stemt.

Er zijn 12 provincies in Nederland. De Provinciale Staten - het bestuur van een provincie - beslissen over veel zaken in onze provincie, bijvoorbeeld waar woningen, wegen en natuurgebieden komen. Waar windmolens komen. Dat er bussen rijden tussen gemeenten en waar de bushaltes zijn. De provincie zorgt ook voor de provinciale wegen. En de provincie betaalt mee aan de regionale omroep en zorgt voor natuurgebieden. Ze maakt dijken hoger om overstromingen te voorkomen. Dit doet ze samen met het waterschap. Samen zorgen ze ook voor gezond zwemwater in meren en plassen.

Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer
Er is nog een belangrijke reden om te gaan stemmen: de gekozen Provinciale Statenleden uit het hele land stemmen op 27 mei voor de 75 leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer moet zijn goedkeuring geven aan wetten die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd. Pas daarna kan de wet worden ingevoerd.

Wat doet het waterschap?
Nederland telt 21 waterschappen. Zij hebben de zorg voor schoon oppervlaktewater (buitenwater) en moeten ervoor zorgen dat Nederland niet overstroomt. Waterschappen beslissen bijvoorbeeld over hoe we overstromingen voorkomen, hoe rioolwater wordt schoongemaakt, hoe we water in meren en sloten schoon houden en hoe dijken stevig te houden.

Op wie gaat u stemmen?
Wat willen politieke partijen? Ga op zoek. Bekijk plannen van politieke partijen op bijvoorbeeld hun website, Facebook of Instagram. Stel vragen aan politieke partijen. Ze delen folders uit op straat. Soms zijn er ook - gratis - verkiezingsbijeenkomsten in de buurt. Kijk of luister bijvoorbeeld naar een verkiezingsdebat waar politieke partijen vertellen welke plannen ze hebben.

Praat met anderen
Vraag aan familie, buren of kennissen voor welke politieke partij zij kiezen. En voor welke partij niet. En waarom.

Gebruik een kies- of stemwijzer
Beantwoord de vragen en stellingen van de stemwijzer van de Provinciale Staten via www.noord-holland.stemwijzer.nl. Voor de stemwijzer van het waterschap ga je naar www.hhnk.mijnstem.nl.

Doe mee met de proefles rock-'n-roll voor beginners

Proefles rock-'n-roll voor beginners. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Mensen die van rock-'n-rollmuziek houden en altijd al eens een keer hebben willen proberen om op deze vrolijke en swingende muziek te dansen, hebben nu geluk. Zij kunnen op donderdag 14 maart, van 19.30 tot 20.30 uur, meedoen aan de proefles rock-'n-roll voor beginners in sporthal De Lelie aan de Rembrandtsingel 3 in Akersloot. Daar kan iedereen die dat wil aan deelnemen. Met en zonder ervaring en ook zonder partner is men welkom.

Rock-'n-roll is niet alleen dansen, maar ook een manier om nieuwe mensen te leren kennen. Jong en oud, beginners en vergevorderden kunnen zich thuisvoelen in de handen van ervaren instructeurs.

Elma Kerklingh, eigenaresse van Dansschool Fabulous Fifties, vertelt: "Als wij aan het dansen zijn, zien we elk jaar mensen aan de kant staan met een blik in hun ogen van: 'Dat wil ik ook'! En vaak komen die mensen naar ons toe om te vragen waar zij dit kunnen leren.''

Dus als je niet aan de kant wilt staan tijdens Rock-'n-Roll Street Akersloot, ga dan naar de proefles en kijk of het iets voor je is. Voor aanmelding en/of informatie, bel Elma: 06-20 23 91 19, mail naar infofab50s@gmail.com of kijk op www.dansschoolfabulousfifties.nl.

Wethouder opent expositie teken- en schilderclub S.U.S.

Een bedankje van de wethouder aan docent N. de Rooij voor bijna 20 jaar vrijwilligerswerk. Foto: Ger Bus

UITGEEST - De teken- en schilderclub van de Stichting Uitgeester Senioren exposeert in de foyer en op de tweede etage van Dorpshuis De Zwaan tot maandag 18 maart. De opening van de expositie vond plaats op woensdag 13 februari door wethouder Cecilia van Weel.

De wethouder deed het openingswoord en gaf de docent, de heer De Rooij, een bos bloemen om hem te bedanken voor bijna 20 jaar vrijwilligerswerk. De cursisten zijn heel blij met hem en vinden dat hij goede tips en adviezen geeft. Ze hopen dat hij nog lang les blijft geven.

De cursisten die de werken met veel geduld en plezier gemaakt hebben vinden het allemaal erg leuk om hun schilderijen in het dorpshuis te zien hangen. Er is veel diversiteit in de werken omdat de cursisten met verschillende soorten materialen en verf hebben gewerkt.

Diepe concentratie tijdens het vervaardigen van de kunstwerken. Foto: Ger Bus

Ingezonden Brief: Bomen erbij

Fantastisch! 34 Bomen hebben we erbij gekregen. Prachtig in het buitengebied langs de Uitgeesterweg, nabij de waterberging in het weidegebied. Kosten niets, want het zijn knotwilgen. Bijkomend voor- of nadeel is dat deze voor extra werkgelegenheid zorgen. Ze moeten immers regelmatig van hun kroon worden ontdaan, maar bij de plantsoenendienst houden ze wel van de kettingzaag! Mooie weg om Uitgeest binnen te rijden. Maar dan, dan kom je bij de kassen van Baars aan het eind en langs de Geesterweg kom je Uitgeest binnenrijden alsof je een onderontwikkeld gebied in komt. Die armoedig ingestorte kassen. Wat een treurnis. De nieuwe bezitter(s) projectontwikkelaar(s) zouden er goodwill mee kweken als ze het terrein alvast opruimen. Gebouwd kan er dan worden als alle plannen rond zijn. De gemeente moet toch ook vóór opruimen zijn! (of verplichten!) Kom je Uitgeest binnenrijden vanaf Castricum zakt je humeur onmiddellijk onder nul, als je de vernietigde bomen achter het benzinestation vermoord ziet. Wie is daar verantwoordelijk voor? NS of de gemeente? Anita Smulders, Uitgeest.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 20 februari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.

Vrijdag 22 februari 19.15 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.

Zondag 24 februari 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 Love Songs.
02.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place.
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
15.00 – 18.00 Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 24.00 Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decenia Hits.
16.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 Dancing door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106.
00.00 – 03.00 DJ Keanu – Sounds of Ibiza.

Zondag
03.00 – 08.00 Relaxed door de nacht.
08.00 – 09.00 Songs of Praise.
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de Katholieke kerk.
10.15 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – Klassiek
20.00 – 22.00 Jazzylicius- Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaan.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

''Maximale prioriteit politie op aanpak jeugdbende''

REGIO - ''Hondsbrutaal," zo typeert burgemeester Smit van Beverwijk het wangedrag van de jeugdbende die actief is op de grens van Beverwijk en Heemskerk. De raadscommissie kwam vorige week in een spoedzitting bijeen, op verzoek van VVD-raadslid Heinink, om te worden bijgepraat over wat er speelt en welke maatregelen worden genomen.

''Het gaat om een groep van ongeveer twintig personen, over het algemeen minderjarig.'' Volgens de burgemeester woont een deel van de groep binnen de gemeente. Hij informeerde de commissie over de voortgang van de aanpak. Dat proces heeft meerdere kanten, waaronder een juridische kant. Het opbouwen van een dossier is essentieel, vervolging is in handen van het Openbaar Ministerie. ''Naast het doen van onderzoek is de politie zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig. Ook onze boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.) worden actief ingezet en wel tot 22.00 uur, daarna neemt de politie het over.'' Om de veiligheid in de geplaagde Pilotenbuurt te vergroten vaardigde Smit per direct een samenscholingsverbod uit. Het melden van incidenten en doen van aangiften ''helpt bovendien om de problematiek verder in de klauwen krijgen.''

''Communicatie richting inwoners''
Er bleek waardering te zijn voor de aanpak van het probleem. Heinink (VVD) en Tabak (CDA) hadden ten aanzien van dit onderwerp al eerder schriftelijke vragen aan het college gesteld. De fractie van SamenBeverwijk wees nog op de rol van ''communicatie richting de inwoners, die kan sterker.'' ''Het kan er echter aan bijdragen dat dit de onvrede over het onderwerp onbedoeld vergroot,'' zei Smit. Dit is volgens hem een lastige opgave ''omdat de incidenten daardoor misschien een nog grotere impact krijgen.'' ''Mogelijk,'' zei Van Popta (GroenLinks), ''zijn er lessen te leren in andere gemeenten als het gaat om de aanpak van soortgelijke problematiek.''

''Geen belemmeringen''
''Vanuit de raad heb ik geen belemmeringen om hiertegen te kunnen optreden,'' zei Smit in reactie op de vragen van Uiterwijk (VRIJ!). ''Er is voldoende capaciteit om aan de slag te kunnen.'' Dat het tijd en inspanning zal kosten was de commissie duidelijk. Ook de aanvrager van de spoedzitting, Heinink, toonde zich tevreden over de gepleegde inzet tot nu toe en de betrokkenheid van alle partijen die zich bezighouden met dit vraagstuk.

Geld beschikbaar voor goede ideeën van innovatieve groene vrijwilligers

Meer jongeren in de natuur. Foto: Aico Lind

REGIO - Er is dit jaar weer € 45.000 beschikbaar voor Noord-Hollandse groene vrijwilligersprojecten. Het geld van het fonds 'Betrekken bij Groen' is afkomstig van de provincie Noord-Holland en de Terreinbeherende Organisaties in Noord-Holland verdelen het.

Tot en met zondag 17 maart 2019 kunnen organisaties en vrijwilligers(groepen) een aanvraag indienen. Vooral projecten rond jongvolwassenen in het groen, verhoging van de biodiversiteit en de verbetering van de samenwerking en organisatie van het vrijwilligerswerk maken kans op een bijdrage.

Meer jongeren in de natuur
Het fonds wil een stimulans zijn voor breed gedragen vrijwilligerswerk. Projecten die de natuur verbeteren en zorgen voor meer planten en dieren, maken vooral kans als dit gecombineerd wordt door nieuwe samenwerkingsvormen. Denk daarbij aan de samenwerking tussen een bedrijventerrein en een beheergroep. Ook projecten die jongvolwassenen (18-35 jaar) betrekken bij het groen maken meer kans op een bijdrage. Projecten rond de instroom van nieuwe vrijwilligers of de flexibilisering van het vrijwilligerswerk maken meer kans.

Jury
De jury bestaat uit medewerkers van de Terreinbeherende Organisaties in Noord-Holland. Deze voeren het programma 'Betrekken bij Groen' uit. Dit zijn: Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, Recreatieschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet.

Hoera voor appels en gezinnen helpen houtwallen
Vorig jaar werden 17 groepen in Noord-Holland blij gemaakt met een bijdrage. Enkele voorbeelden zijn het evenement 'Hoera voor de Hollandse appel' met aandacht voor oude Noord-Hollandse fruitrassen in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. De vrijwilligersgroep van het klooster van de karmalietessen 'Casa Carmeli' kon met een bijdrage uit het fonds een natuurlijk ondergroei aanplanten in het bos in Heemstede. Vrijwilligersgroep Nardinclant en Goois Natuurreservaat organiseerden een projectweek rond natuurtechnisch bosbeheer in het Spanderswoud. Er was veel belangstelling van beroepskrachten en vrijwilligers om samen te leren. In de Zijpe werden meer gezinnen betrokken bij herstel en onderhoud van de bijzondere houtwallen langs de Korte Ruigeweg op de 'Historische Houtwaldag'.