De Uitgeester

6 december 2017

De Uitgeester 6 december 2017


Glij- en valpartijen door 'modderpad' Akersloot

Door werkzaamheden is het wandelpad veranderd in een grote modderpoel. Foto: Dorien Veldt

AKERSLOOT - Het wandelpad om de voetbalvelden en achter de tennisvelden in Akersloot is de laatste weken veranderd in een grote modderpoel. Dit is Dorien Veldt, raadslid van CDA Castricum, een doorn in het oog.

Onder andere door werkzaamheden aan de sloten is door het gebruik van zware tractoren en wagens het pad ernstig beschadigd. "Er zijn grote plassen en kuilen ontstaan en het pad is glad geworden door de modder die er op ligt. Hierdoor zijn er al verschillende glij- en valpartijen geweest," laat Veldt aan De Uitgeester weten. Het raadslid heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van de gemeente Castricum.

"Wat het CDA betreft moet het opknappen van het pad snel gebeuren voor er ernstigere ongevallen gaan plaatsvinden."

Lerarentekort ernstig voelbaar in Uitgeest De Wissel moet klas naar huis sturen

UITGEEST - Basisschool De Wissel stuurde dinsdag 5 december vanwege het gebrek aan invalleerkrachten voor het eerst een groep naar huis. "Dit druist in tegen alle principes waar het team van De Wissel voor staat, maar er is geen andere oplossing," laat Robert Smid, directeur-bestuurder van de ISOB, aan De Uitgeester weten.

Het lerarentekort en ook het gebrek aan invalkrachten is ook in Uitgeest ernstig voelbaar. Dat blijkt uit een rondgang van De Uitgeester langs basisscholen in Uitgeest. "Het team van De Wissel, onderdeel van de overkoepelende organisatie ISOB, heeft te maken met invalproblematiek. Er zijn niet of nauwelijks invalleerkrachten te vinden in geval van ziekte onder de leraren. Gelukkig weet de directeur van De Wissel, Carola van der Eng, dit nog intern op te vangen door een beroep te doen op de flexibiliteit van haar team," vertelt Smid.

Toch was deze week de flexibiliteit uitgerekt: er was geen invalkracht te vinden. De Wissel zag geen andere oplossing dan groep acht naar huis te sturen. Lees het vervolg op pagina...

Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet

'Geland per helikopter in Uitgeest' en door een aardige boer per tractor naar De Binnnenmeer gebracht. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - 'Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet', klonk het dinsdag op het schoolplein van basisschool de Binnenmeer. Sinterklaas had een druk programma in Uitgeest. De diverse basisscholen werden bezocht door Sinterklaas met zijn Pieten. Met pakjesavond achter de rug, vaart de boot alweer richting Spanje. Uitgeest heeft de afgelopen dagen genoten van een heerlijk sinterklaasfeest.

Water staat basisscholen Uitgeest aan de lippen De maat is vol: staking op 12 december

Docenten van de Binnenmeer voeren actie in Den Haag tijdens de lerarenstaking in november. Foto: Archieffoto

UITGEEST - In het dorp Uitgeest zijn vijf verschillende basisscholen actief. De scholen Binnenmeer, Kornak, Molenhoek en Vrijburg vallen onder stichting 'Tabijn'. De Wissel valt onder de Intergemeentelijke Stichting voor Openbaar Basisonderwijs (ISOB).

Een rondgang van De Uitgeester leert dat het water de Uitgeester basisscholen aan de lippen staat. "Tabijn heeft de afgelopen jaren voor een deel voorgesorteerd op deze situatie door een eigen flexpool van (inval)leerkrachten te creëren. Deze flexpool leerkrachten kunnen worden ingezet bij afwezigheid van leerkrachten. Wat de Tabijnscholen wel merken is dat steeds vaker creatieve oplossingen uit de kast moeten worden getrokken en dat intern begeleiders, schoolleiders en/of onderwijsondersteunend personeel moeten bijspringen of groepen moeten worden samengevoegd. Dat is natuurlijk geen wenselijke situatie. Gelukkig is het ziekteverzuim bij Tabijn nog laag, maar op het moment van een grote 'griepgolf' zal vervanging een groter probleem worden," laat Carla Smits, voorzitter college van bestuur van Tabijn, weten.

Steun overheid hard nodig
Smits: "Het beroep moet weer aantrekkelijk 'in de etalage' worden gezet en daar heeft de overheid een belangrijke rol te vervullen. De toezegging van het kabinet om middelen beschikbaar te stellen om de werkdruk te verlagen schiet tekort, omdat deze pas in 2021 volledig beschikbaar zijn. De handreiking om de salarissen gelijk te trekken aan die in het voortgezet onderwijs, leveren slechts een loonsverhoging op van drie procent. Dit is niet genoeg. Het primair onderwijs is een creatieve sector, maar heeft hier de steun van de overheid hard nodig om het lerarentekort als probleem aan te pakken."

Staking 12 december
"De maat is vol. Er moet wat gebeuren in het basisonderwijs. Op 12 december 2017 zijn daarom de scholen in Uitgeest en omgeving gesloten om dit kracht bij te zetten," aldus Robert Smid, directeur-bestuurder van de ISOB. Ook de vier Tabijn-scholen in Uitgeest hebben, net als De Wissel, aangekondigd mee te doen aan de landelijke staking op 12 december.

Regina Albrink bij boekhandel Schuyt

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Regina Albrink geeft komende zaterdag een preview van haar kerstrecital bij boekhandel Schuyt. Zij is geboren in Uitgeest en behaalde haar solistendiploma piano aan wat nu het Conservatorium van Amsterdam heet.

Daarna studeerde ze nog drie jaar aan de beroemde Franz Liszt Academy in Budapest. Inmiddels heeft ze vele recitals gegeven, maar ook concerten met orkest en trad ze op in talrijke theaterproducties in Europa, Amerika en Azië. Bij Schuyt geeft zij vanaf 16.00 uur een preview van haar kerstrecital dat op dinsdag 26 december plaatsvindt in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze zal in de boekhandel o.a. de Sicilienne en Jesu joy of man's desiring van Bach laten horen en verder een deel uit de Sturmsonate van Beethoven en natuurlijk ook werken van Chopin.

Haar optredens hebben haar op vele plaatsen gebracht, ook ver buiten ons land. Sinds 1991 speelt ze elk jaar met Kerstmis in het Concertgebouw in Amsterdam. En inmiddels ook al even traditioneel een voorproefje in de plaatselijke boekhandel. De toegang is vrij, de winkel is ook gewoon open. U bent van harte welkom.

Omstanders verrichten heldendaad

Dankzij heldhaftige omstanders is erger leed voorkomen. Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Getuigen en buurtbewoners hebben een heldendaad verricht in Uitgeest. Deze helden twijfelden geen moment toen een auto met daarin twee vrouwen (65 en 82 jaar) te water raakte.

Door onbekende oorzaak raakte het voertuig vorige week woensdagavond van de weg en kwam op zijn kop tot stilstand in een sloot langs de Anna van Renesselaan. Direct gingen de omstanders over tot actie. Een getuige sprong in het water en kon de twee vrouwen uit de auto halen. De inzittenden werden verderop door buurtbewoners opgevangen om op te warmen. Dankzij deze acties is erger leed voorkomen.

Na controle door het ambulancepersoneel hoefden de vrouwen niet mee naar het ziekenhuis. De heldhaftige helpers hebben na het incident een bloemetje gekregen van de politie als waardering voor hun inzet.

Oproep nieuwe dienstregeling NS

UITGEEST - Namens De Uitgeester zoeken wij mensen op wie de nieuwe dienstregeling van de NS invloed heeft. Gaat u dagelijks met de trein naar uw werk of studie en zou u met uw verhaal in De Uitgeester willen komen? Neem dan contact op met ons! De nieuwe dienstregeling gaat 10 december in en dat heeft flink wat gevolgen voor Uitgeesters. Vertel ons uw verhaal, mail: redactie@uitgeester.nl.

Stekker uit DAB+ zender OSU Radio

De programma's van OSU Radio en andere lokale omroepen zijn vanaf 1 januari niet meer te horen via DAB+ Foto: Archief

UITGEEST - Slecht nieuws voor de DAB+ luisteraar in de regio Uitgeest. 1 januari gaat de DAB+ zender van OSU Radio uit de lucht. Daarmee komt er voorlopig een eind aan de digitale uitzendingen van de lokale omroep in Uitgeest.

De toezichthouder, Agentschap Telecom (AT), trekt namelijk alle uitzendvergunningen voor experimentele lokale DAB+ uitzendingen in. "De afgegeven vergunning voor digitale radio-uitzendingen via DAB+ zijn op dit moment voor lokale omroepen op experimentele basis. Het Agentschap Telecom heeft de vergunningen afgegeven tot 1 januari 2018. De vergunning loopt dan dus af," aldus Maarten Glorie namens de lokale omroepen. Daarmee verdwijnt OSU Radio van DAB+. Naast OSU Radio zijn ook de lokale omroepen BE@TFM (Heiloo), Castricum105 (Castricum), Heerhugowaard-A- Life (Heerhugowaard) en RTV80 (Bergen) te horen via DAB+.

Half oktober maakten de omroepen gezamenlijk bekend dat de radiozenders te horen waren via DAB+. Een project van korte duur blijkt nog geen paar weken later. "Zonder tegenbericht vanuit het Agentschap Telecom zal de test inderdaad begin 2018 stoppen en worden de zenders tegen die tijd uitgeschakeld. Wel hebben wij dan testresultaten verzameld die wij kunnen terugkoppelen aan de vergunningverlener, in de hoop dat er spoedig een definitieve indeling voor lokale omroepen op DAB+ kan komen", zegt Glorie.

Toekomst onzeker
Inmiddels luistert 13 procent van de mensen radio via DAB+. Twee jaar geleden was dat nog maar 5 procent. Op de lange termijn wordt de FM uitgeschakeld, een precieze datum is daarvoor nog niet vastgesteld. Het is nog niet bekend of en wanneer de omroepen na 1 januari weer terugkeren in de digitale ether.

En de winnaars zijn...

In De Uitgeester van 22 november waren maar liefst 15 pakjes verstopt. Uit de juiste inzenders hebben we 9 winnaars geloot. Van harte gefeliciteerd met jullie prijs! De winnaars van de sinterklaasprijsvraag zijn geworden:

2 entreekaartjes voor Monkey Town
Kyan en Aeden Maan, Bianca Vrouwe, Tiny Winter, Jasmijn Pietersen en Welmoed Dekker
Cadeaubon 15,- Marskramer Siro
Dennis Janssen
Chocoladeletter Banketbakkerij Versteeg
Kitty Hulsebosch, Ruud Vrouwe en Trees Stengs

In dezelfde krant stond een winactie voor entreekaarten voor de Castle Christmas Fair bij slot Assumburg die dit keer voor de derde keer wordt gehouden. De gelukkige winnaars zijn: Leontien Kleef, Miriam Smits, Jacqueline van Grootheest, Martine Stins en Frido van der Eng.

Alle winnaars zijn op de hoogte gesteld. Wij willen Monkey Town, Marskramer Siro, Banketbakkerij Versteeg en de Castle Christmas Fair bedanken voor het beschikbaar stellen van de prijzen!

'Kerststukjes van de Kerstman'

Kerstman verkoopt kerststukjes bij KV Stormvogels Foto: KV Stormvogels

UITGEEST - Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden: de kerststukjes bij KV Stormvogels. Ieder jaar worden er door leden kerststukjes gemaakt, onder professionele begeleiding.

Deze kerststukjes worden dan de volgende dag door de jeugdleden verkocht aan de deuren in Uitgeest (deel van De Koog en het Oude Dorp). Ook de Kerstman helpt een handje mee met zijn grote bakfiets. Wilt u ook een kerststukje kopen en daarmee de jeugd van KV Stormvogels steunen, dan kan dat. De kerststukjes kosten 8 euro per stuk. Voor twee stukjes betaalt u 15 euro. U kunt het kerststukje zelf uitzoeken op vrijdagavond 8 december, vanaf 19.30 uur in de kantine van KV Stormvogels. De kantine is gevestigd aan de Niesvenstraat 14 op Sportpark de Koog.

Als u in Uitgeest woont, kunt u een kerststukje bestellen via de mail of per telefoon. Dan wordt het kerststukje op zaterdag 9 december (eventueel op een afgesproken tijd) bij u thuis bezorgd. Mail: stormvogels.uitgeest@knkv.nl - telefoon: 0251-320035.

Nieuwe speeltjes voor de ezels in het hertenpark

Verzorgers Brenda Boon (links) en Hennie Lenselink delen de skippyballen uit Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Naar aanleiding van een oproep op Facebook door enkele vrijwilligers van het hertenpark in Uitgeest, werden er een vijftal skippyballen gedoneerd. Vrijdag mochten de dieren kennismaken met hun nieuwe speeltjes.

De vrijwilligers Brenda Boon, Hennie Lenselink en Chantal de Prouw hadden het vermoeden dat vooral de twee ezels zich verveelden. Bij de eerste kennismaking met de skippyballen sprongen de ezels in eerste instantie verschrikt opzij maar hun nieuwsgierigheid won het uiteindelijk toch. De geiten en de kippen vonden de kleurrijke speeltjes ook zeer interessant! "We zijn de gulle gevers Ian Hartman, Anneke Conijn, Yvonne van der Lest, Hetty Hartman, Brigitte Andrea-Heyveldt en Ilona Lest erg dankbaar, ook namens de stichting," aldus het drietal vrijwilligers.

Sint en de pakjes uit zee

Ademloos genieten van de voorstelling in het Lees Lokaal. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Een spetterende voorstelling in Lees Lokaal trok tot tweemaal toe een volle zaal. De kinderen zaten allemaal 'eerste rij', en werden van het verhaal helemaal blij. Aan het Sintverhaal dat zich afspeelde op de bodem van de zee deden een krab, een schildpad, een inktvis en een heuse politiehaai mee. De laatste verstoorde nog bijna het grote feest voor alle zeedieren, maar gelukkig konden ook zij uiteindelijk Pakjesavond vieren.

Auto van de zaak: lust of last?

Op zoek naar (betaalbare) alternatieven voor loonsverhoging of om het aantrekkelijk te maken voor werknemers voor het bedrijf te kiezen, besluiten werkgevers regelmatig een mooie auto aan werknemers ter beschikking te stellen. Zeker als de werknemer veel zakelijke kilometers maakt. De heilige koe, de auto en dan met name de leaseauto, is een interessant onderwerp voor arbeidsrechtspecialisten. Het vastleggen van de afspraken als iemand in dienst komt of een nieuwe functie krijgt waar een auto bij hoort, verloopt meestal soepel.

Problemen ontstaan vooral als de werknemer:
- ziek wordt,
- er sprake is van een arbeidsconflict waardoor de werknemer niet werkt,
- geschorst wordt of wordt vrijgesteld in de aanloop naar ontslag,
- een nieuwe functie krijgt, waardoor deze de auto niet langer nodig heeft voor zijn werkzaamheden,
- zelf zijn arbeidsovereenkomst opzegt,
- door de werkgever wordt ontslagen,
- of wanneer het heel erg slecht gaat met het bedrijf.

Mag je de werknemer vragen de auto in te leveren? Moet je dan als werkgever een compensatie betalen en hoe bereken je deze compensatie? Wie betaalt de kosten van het voortijdig beëindigen van het leasecontract als de werknemer zelf opzegt of wordt ontslagen? Is het redelijk dat de werknemer deze kosten draagt?

Voor het antwoord op deze vragen is als eerste van belang of de auto alleen zakelijk wordt gebruikt of ook privé. Vervolgens wordt veel waarde gehecht aan de afspraken in de arbeidsovereenkomst, de gebruikersovereenkomst en/of het personeelshandboek. Duidelijke communicatie aan de voorkant is van groot belang. Maar zelfs als alles goed is beschreven, speelt goed werkgeverschap een rol. Wat is redelijk en wat mocht de werknemer verwachten? Dit werd recent nog bevestigd door een uitspraak van de kantonrechter Almere. Ook voor vragen over dit onderwerp kunt u bij ons terecht via: lewin@advocaatlewin.nl of 0251- 362022.

Wim Groen (79): kind en vader van FC Uitgeest "Het is gewoon liefhebberij"

Wim Groen met zijn titel 'Lid van Verdienste van de KNVB'. Foto: Frank Meijer

UITGEEST – Wim Groen (79) werd op 24 november met de titels 'Lid van Verdienste van de KNVB' en 'Erelid van FC Uitgeest' beloond voor zijn vele jaren vrijwilligerswerk voor FC Uitgeest. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering van de club. Hoog tijd dus voor De Uitgeester om bij Wim Groen langs te gaan.

Door: Frank Meijer

Aan de muur in het huis van Wim Groen aan de Langebuurt prijken sinds kort twee nieuwe onderscheidingen. Naast een gemeentepenning, een koninklijke onderscheiding en een pauselijke onderscheiding mocht Wim afgelopen week ook zijn nieuwe onderscheidingen tentoonstellen. Vol trots laat hij de krantenknipsels zien van artikelen die de afgelopen week zijn geschreven in het teken van zijn liefdadigheid.

In 1938 werd Wim als laatste van 16 kinderen geboren op een boerderij in Uitgeest. Van zijn vader mocht hij nooit voetballen; als hij geblesseerd raakte kon hij niet meer helpen op de boerderij. Zijn vader overleed in 1958 en toen Wim terugkwam van zijn diensttijd zei hij tegen z'n moeder: "Nu wil ik wel echt gaan voetballen." Zo geschiedde het dat Wim Groen zijn eerste minuten mocht gaan maken voor het 4e elftal van USVU. Daar schoot hij al snel de ene na de andere bal in het net en zo belandde Wim al snel in het eerste elftal.

Bestuurslid
Ondanks dat Wim na vier jaar voetballen al weer naast het veld stond, begon zijn indrukwekkende verbintenis met de voetbalclub eigenlijk pas net. In navolging van twee van zijn broers trad Wim in 1968 in het bestuur en kreeg de verantwoordelijkheid over 'voetbalzaken'. Ook was hij vertegenwoordiger van de club voor strafzaken. Hierdoor moest hij regelmatig met een bestrafte speler naar het kantoor van de KNVB in Alkmaar om hem te verdedigen. Hiermee wist Wim naar eigen zeggen regelmatig spelers voor straffen te behoeden.

Daarnaast is Wim 16 jaar grensrechter, 47 jaar scheidsrechter en al 50 jaar wedstrijdsecretaris geweest voor de voetbalclub. Ook heeft hij vier jaar in de sportraad van de gemeente Uitgeest gezeten, totdat deze werd opgeheven. Na de fusie heeft Wim zijn taken als wedstrijdsecretaris voortgezet nadat de club weigerde dat hij zou vertrekken. In zijn tijd als grens- en scheidsrechter had Wim slechts één ding op zijn kerfstok. Na onenigheid met de scheidsrechter werd hij bij een wedstrijd in Castricum weggestuurd door de arbiter.

In de afgelopen 50 jaar heeft Wim wel het een en ander zien veranderen in de voetballerij. "Vroeger werd er nog wel wat gegrapt met elkaar op het veld. Tegenwoordig staan ouders hard te brullen langs de kant en kun je bijna geen fouten meer maken," zegt Wim. Ook reizen de teams veel verder: "Wanneer we een wedstrijd op Texel hadden, was dat echt een uitje, verder was alles om de hoek. Nu moeten teams veel verder."

Tegenwoordig helpt zijn dochter Gerda bij het wedstrijdsecretariaat. Wim: "Nu worden er computers gebruikt, dat is niet voor mij weggelegd." De rol van scheidsrechter heeft Wim uiteindelijk ook aan zich voorbij moeten laten gaan, vanwege z'n gezondheid. Wel kon hij nog fluiten voor de G-teams, maar ook dat is hij uiteindelijk meer uit handen gaan geven. "Je bent niet onmisbaar hoor, er komt ook wel weer iemand anders." Desalniettemin blijft Wim Groen onlosmakelijk verbonden met FC Uitgeest. Wim: "Het is gewoon liefhebberij, ik heb er plezier in om wat te doen voor een ander."

'Vrijwilliger in beeld'

Cor Feenstra doet de was bij FC Uitgeest.

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. De spits wordt afgebeten door Cor Feenstra, 73 jaar en vrijwilliger bij FC Uitgeest.

Cor is sinds 1996 leider van het 1e elftal bij de voetbalvereniging. Dat betekent dat hij op de speeldagen van het eerste elftal zorgt dat de papieren en dat kleding in orde is. Hij is de schakel tussen trainer en het elftal. Daarnaast zorgt hij wekelijks voor het wassen en drogen van de kleding van het 1e en 2e elftal en de A-junioren. Cor haalt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk; "het geeft mij een goed gevoel bezig te zijn. De contacten met jonge mensen doet me goed en we beleven veel plezier samen en vooral blijdschap als het 1e elftal goed presteert."

Cor vertelt dat de club zonder vrijwilligers niet zou kunnen bestaan. "Het is een gezellige club en je maakt er mooie dingen mee." Cor zijn meest bijzondere ervaring was het trainingskamp in Turkije en het samen vieren van het kampioenschap.

Vrijwilligersvacatures
Op de vrijwilligersvacaturebank van het Vrijwilligers Informatie Punt staan leuke en inspirerende vacatures van organisaties uit Uitgeest.

Een kleine greep uit de vacatures:

  • Hertenpark Uitgeest zoekt een beheerder met kennis van dieren zoals schapen, geiten, pluimvee, konijnen en ezels.
  • Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Kennemerland zoekt een Gastvrouw of gastheer bij Alzheimer Trefpunt Uitgeest. Het Alzheimer Trefpunt vindt twee keer per jaar plaats.
  • Stichting Uitgeester Senioren (SUS) zoekt voor een keer per maand een posterverspreider
  • Stichting Fort aan Den Ham zoekt vrijwilligers voor het gidsenteam, inrichten van de exposities en voor het onderhoud.

Sinterklaas in Costa Rica

Foto: Nancy Brantjes

Sinterklaas bezoekt ook Costa Rica ieder jaar, want hier is een actieve Nederlandse gemeenschap. Het is moeilijk om uit te leggen aan een Costaricaan wie de Goedheiligman is. Costa Rica ligt niet ver van de Verenigde Staten, het land waar men de kerstman uitvond. De kerstman is afgeleid van Sinterklaas door de commercie om de kerstverkoop te stimuleren. Hij wordt Santa Claus genoemd, een naam die veel op Sinterklaas lijkt, en deze naam wordt hier ook veel gebruikt. Dus als je met een Costaricaan over Sinterklaas praat, dan denkt deze gelijk aan kerstmis.

Voor onze kinderen was er gelukkig geen probleem; Sinterklaas geeft immers alleen cadeautjes aan Nederlandse kinderen, dus geen Costaricaan die ze wat wijs maakte. En we gingen ieder jaar naar het Sinterklaasfeest in de tuin van de Nederlandse ambassadeur. Gelukkig een grote tuin, want er komen wel 40 kinderen met hun ouders op dit feest. Sinterklaas komt altijd met 3 of 4 pieten en is altijd erg moe. Geen wonder, zo vlak voor 5 december en na een lange reis uit Nederland. Gelukkig wordt hij altijd goed geholpen door een team van mensen die de kinderen en ouders bezig houdt, en iedereen van een natje en droogje voorziet. Sinterklaas roept de lieve kinderen bij hem en allemaal krijgen ze een speculaaspop, chocoladeletter en een cadeau. Er is meestal volop Nederlands strooigoed en men zingt mee met de sinterklaasliedjes die uit de luidsprekers klinken. De kinderen komen uit allerlei landen en er wordt Spaans, Nederlands, Engels en soms ook Frans of Duits gesproken.

Ik vind Sinterklaas het leukste Nederlandse feest van het jaar en het feest met de Nederlandse gemeenschap is altijd erg geslaagd. Maar nu zijn mijn kinderen groot, dus dit jaar hebben we het maar eens een keer overgeslagen.

'Mad Science' op basisschool De Wissel

Foto: Josine van Tol

UITGEEST - Professor Doctor Ingenieur Stefan Stefunski van Mad Science kwam donderdag langs op De Wissel. Mad Science is een organisatie die technieklessen op scholen geeft.

Deze organisatie wil zoveel mogelijk de nieuwsgierigheid van kinderen proberen op te wekken met behulp van leuke, educatieve activiteiten. Die activiteiten brengen een beter begrip van wetenschap en techniek en de invloed daarvan op het dagelijks leven met zich mee. Het thema van deze lessen was: 'Krachten van lucht'. Allereerst werd voor groep 3 t/m 5 een geweldige voorstelling opgevoerd. Vervolgens ook nog voor de groepen 6 t/m 8.

Een leerling vertelt: "Met een bladblaasmachine hield hij een bal steeds in de lucht. Maar ook blies hij wc-papier het publiek in en maakte een enorme steekvlam door zeepbellen aan te steken. Met een föhn blies hij een pingpongballetje omhoog. Twee leerlingen deden een wedstrijdje zak opblazen... de winnaar mocht tegen Stefan. En hij deed nog veel meer proefjes en trucjes!"

Bij de proefjes werd steeds de hulp ingeroepen van leerlingen. De leerlingen van De Wissel waren ontzettend enthousiast en kunnen zich opgeven voor een reeks techniek-/wetenschapslessen die in januari na schooltijd plaats gaan vinden.

'Voor moeders (of vaders) met kind'

Speciale parkeerplaats in Uitgeest voor moeders (of vaders) met kind. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Een bijzonder parkeerbord op de parkeerplaats bij de Bollenhof in Uitgeest: 'Gereserveerd voor moeders (of vaders) met kind.' Naast het standaard bordje voor gehandicapten is deze er sinds kort bij gekomen. Ideaal natuurlijk voor de papa's en mama's met kind en zware boodschappen.

FC Uitgeest en de wedstrijd van "De Wolf"

Trainer Florian Wolf van FC Uitgeest. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Natuurlijk zijn het spelers die overwinningen boeken zoals ook deze zondag bij FC Uitgeest tegen het sterke AFC'34 uit Alkmaar. Toch is de hand van trainer Florian Wolf bij FC Uitgeest met de week meer zichtbaar. Net als vorig seizoen slaagt hij erin om gedurende het seizoen progressie te boeken met zijn spelers.

Een gevolg van een duidelijke visie, keihard trainen en het gedisciplineerd nakomen van afspraken in het veld. Daarnaast staat hij iedere wedstrijd als een soort Diego Simeone van Atletico Madrid langs de kant van het veld fanatiek te coachen met als doel zijn spelers iedere minuut van de wedstrijd scherp te houden. Het werkt blijkbaar want ook het vooraf aan het seizoen hoog ingeschatte AFC'34 werd met 1-2 verslagen.

FC Uitgeest startte in de bekende opstelling van de afgelopen weken maar met ook nu weer met spelers op de bank die zomaar een basisplaats hadden kunnen krijgen. Bijna was er een droomstart want al na 28 seconden kon Mike Adrichem alleen op keeper Wiese aflopen. Helaas raakte hij de bal volledig verkeerd met een afzwaaier als gevolg. In de fase erna ontstond een fascinerend gevecht tussen twee ploegen die elkaar weinig ontliepen en de absolute wil hadden om te winnen. Vooral op het middenveld werd menig sportief robbertje uitgevochten met gelukkig het vandaag ijzersterke middenveld van FCU (Mike Olgers, Kick Smit en Emiel Sinnige) vaak als winnaar. Veel kansen leverde het aan beide kanten niet op maar boeiend was het wel.

Het was AFC'34 dat vroeg in de tweede helft (56 e ) op voorsprong kwam. Een mooie voorzet van links werd prachtig gecontroleerd door Bas Kansen waarna hij even fraai keeper Sven Koning kansloos liet.1-0. Het FC Uitgeest van dit seizoen is echter uiterst veerkrachtig want nog geen vijf minuten later stond de wedstrijd weer op zijn kop. Eerst was er in de 60 e minuut een geweldige loopactie van Mike Adrichem die nu alleen voor keeper Wiese niet faalde (1-1). Nog geen twee minuten later gevolgd door een gedurfd initiatief van de slim mee opgekomen rechtsback Dennis de Wit die besloot om de bal met de buitenkant rechtervoet op het doel te schieten. Prachtig draaide de bal naar de hoek. 1-2. In de fase daarna moest FC Uitgeest alle zeilen bijzetten om de voorsprong te behouden. Soms met kunst en vliegwerk maar het doel werd ondanks het belachelijk veel tijd bijtrekken door scheidsrechter Toonen schoongehouden. Zo konden de gasten tot grote vreugde van supporters, staf en spelers met drie punten vertrekken.

FC Uitgeest vindt zichzelf daarmee terug op de vijfde plaats van de ranglijst met vreemd genoeg maar vier punten achterstand op koploper JOS Watergraafsmeer. In de oude Germaanse cultuur staat de wolf symbool voor de "overwinning" en in de Romeinse oudheid als de degene die de stichters van de grote stad Rome, namelijk Romus en Remulus, in leven hield. De komende twee weken komt EDO op bezoek en gaan we voor de derby naar DEM. De "Wolf" zal met zijn spelers zorgen voor winnen en overleven. (De Afvallende Bal)

Nieuw betaalsysteem in de bus

UITGEEST - In de bussen van Connexxion in de regio Uitgeest is een nieuw kassasysteem geïntroduceerd: de ticketbox. Daarom is het vanaf 10 december niet meer mogelijk om in de bus met contant geld te betalen.

In winkels en online is het al jaren de normaalste zaak van de wereld, betalen met een bankpas. Ook Connexxion maakt de overstap naar 'cashloos' betalen. Met ingang van 10 december is het alleen nog mogelijk om het reisticket met de pinpas of met creditcard af te rekenen. Contant geld wordt vanaf dat moment niet meer geaccepteerd. Het weren van contant geld op de bus maakt onderdeel uit van de landelijke afspraak binnen de OV-sector om contant geld in de bus af te schaffen vanwege incidenten in de bus. De veiligheid van reizigers en chauffeurs wordt hierdoor verbeterd. Tegelijkertijd verhoogt het ook het reisgemak: nooit meer de bus instappen en beseffen dat u net te weinig contant geld bij u heeft voor een kaartje.

Henk Louwe oppermachtig en zelfverzekerd naar zege

AKERSLOOT - Alkmaarder Henk Louwe is donderdagavond de terechte en karaktervolle winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Waar bijna nergens op een fatsoenlijke manier door de nattigheid en het ontbreken van verlichting gereden wordt, biedt het mountainbikeparcours op Sportcomplex de Cloppenburgh de mogelijkheid het wekelijkse training- en wedstrijdprogramma op een normale manier af te werken. Henk Louwe, gewoonlijk gaand voor een goede klassering, was nu door het ontbreken van enkele zogenaamde toppers, wellicht door het weer en/of werkzaamheden, was vanaf het begin tot eind de te kloppen man.

De man uit Akersloot Vincent Tiebie, gehard door zijn beroep en de eveneens thuisrijder Piet Veldt, bekend van zijn jaarlijkse veelvuldig gereden 200 kilometers op de Weissensee, verweerden zich uitstekend, maar konden verder geen potten breken.

'Brabantse gezelligheid in Uitgeest'

Brabantse werklieden werken in het weekend door om alles op tijd af te krijgen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - "Ook een bakkie, fotograaf?" klinkt het zaterdagochtend in de vrieskou. Twee Brabantse mannen werken in het weekend keihard door om de nieuwe brug bij de Zienlaan op tijd af te krijgen. De werklieden zijn druk in de weer met zand, kruiwagens en scheppen.

"Na ons werk alleen de bestrating nog en klaas is Kees." Vanaf deze week hoeven fietsers niet meer 'illegaal' over het voetpad en het voetgangersbruggetje te fietsen. De brug van hout heeft plaatsgemaakt voor een nieuw, vlak en breder exemplaar van staal. Voetgangers en fietsers hoeven elkaar dus niet meer in de weg te zitten. Het weggedeelte is breder gemaakt en fietsers en voetgangers hebben vanaf nu ieder een eigen deel van de weg.

Ondanks dat de fotograaf een bakkie koffie overslaat: "Uitgeesters zijn bijna net zo gezellig als Brabanders. Veel mensen komen even kijken en een praatje maken. Hartstikke gezellig!" aldus een van de werkmannen.

'Fee per tree'-model bij kerstbomenverkoop Uitgeest

Maarten Groot sjouwt af en aan met kerstbomen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De hekken zijn nog maar net geopend of het loopt al storm bij de kerstbomenverkoop van Maarten Groot (26) en Menno Frankfort (27). Zaterdag zijn in het eerste uur al bijna dertig kerstbomen verkocht, auto's rijden af en aan.

Sinds 2012 heeft Maarten de kerstbomenverkoop overgenomen van zijn oom Jan Burger. Die had het op zijn beurt weer overgenomen van opa Piet Burger. Piet en Annie Burger hadden sinds jaar en dag een groentewinkel op de Meldijk: P.J. Burger. "Tijdens de winterperiode verkochten ze kerstbomen vanuit de steeg. Nog steeds is de kerstbomenverkoop een begrip in het dorp. Ieder jaar weer. Oma Annie zorgt trouwens nog steeds voor de catering!" vertelt Groot.

Kerstbomen voor UNICEF
"Van elke verkochte kerstboom doneren wij vijf euro aan UNICEF. Op de verkooplocatie is ook UNICEF kerstmerchandise uitgestald. De opbrengst daarvan gaat natuurlijk geheel naar UNICEF. Daarnaast proberen wij de gemeente Uitgeest ons initiatief te laten steunen door een donatie te doen. Het doel dat wij willen behalen is uitdagend, maar met de hulp van Uitgeest realistisch: 2000 euro."

Verkooplocatie
Ook dit jaar is de kerstbomenverkoop weer te vinden op de hoek Prinses Irenelaan/Castricummerweg, tegenover sporthal de Meet en vlakbij de IJsbaan in Uitgeest. De verkoop is afgelopen zaterdag van start gegaan. Openingstijden: zaterdag & zondag van 10:00 tot 18:00, op maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 18:00. Zolang de voorraad strekt!

Programma FC Uitgeest

Zondag 10 december 14.00 uur:
FC Uitgeest 1 – HFC EDO 1

Akersloter in programma 'Radar Extra'

Antoinette Hertsenberg en Vincent Bloothoofd in programma over gevolgen van roken Foto: Anita Webbe

AKERSLOOT - Waarom staat op een pak koekjes wel de complete ingrediëntenlijst, maar hoeven tabaksfabrikanten dit niet vrij te geven voor hun pakjes sigaretten? En hoe kan het dat we al meer dan twintig jaar weten dat fabrikanten de metingen voor het teer-en nicotinegehalte van sigaretten manipuleren, maar daar niets aan doen?

Antoinette Hertsenberg onderzoekt in het nieuwe programma Radar Extra de tabaksindustrie. Vincent Bloothoofd (47) uit Akersloot heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om verder te leven met de gevolgen van het jarenlang roken. Eind 2015 onderging hij een zware operatie om longkanker te kunnen overleven, als een van de weinigen is hem dit gelukt... In het programma vertelt hij over zijn ervaringen. Vincent: "Ik vind het fijn dat ik de kans krijg om in het programma Radar mijn verhaal te doen. Hopelijk komen de (toekomstige) rokers tot inkeer. Roken is een spelletje Russische roulette op lange termijn als je pech hebt. Voor mij uiteindelijk toch te vroeg...zo is gebleken."

20.000 sterfgevallen
Jaarlijks sterven bijna 20.000 Nederlanders aan ziektes die te maken hebben met roken. Antoinette Hertsenberg licht in een nieuw Radar Extra-tweeluik een stukje op van het rookgordijn dat om deze miljardenindustrie heen hangt. De uitzending van Radar Extra is te zien op maandag 11 en 18 december om 20.30 uur op NPO1.

Prachtige kerstbomen bij Frits Janssen!

Foto: Frits Janssen

AKERSLOOT - Sinterklaas is nog maar net vertrokken naar Spanje of de kerst is in aantocht. Met een kerstboom van Tuincentrum Frits Janssen, versierd met lampjes, ballen en wat al niet meer, haalt u heel wat gezelligheid is huis.

Er is een ruime keuze uit vele prachtige kerstbomen. Van de gewone kerstspar, de Blauwspar, de Servische spar tot de Nordmann; van klein tot groot, gezaagd, met kluit of in pot. Naast de vertrouwde kerstbomen, die Dennis ook dit jaar uit het Sauerland heeft gehaald, verkopen ze ook prachtige kerstbomen uit Denemarken. Begin september is Dennis met een collega naar Denemarken afgereisd. Bij de kerstbomenkwekerij hadden zij de eerste keus om de mooiste bomen op het land uit te zoeken en te voorzien met een label van Frits Janssen.

Tuincentrum Frits Janssen is dé verkoopdealer van stalen kerstboomstandaards, de EasyFix, een uniek systeem. De fraaie kerstboomstandaard met waterreservoir, waarbij uw boom in 5 seconden recht en stevig staat! Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Dennis boort de kerstboom voor, waarna hij eenvoudig thuis op de standaard geplaatst kan worden. Bovendien worden de bomen extra en gratis verpakt voor handig vervoer. Ook brengen wij de kerstboom GRATIS bij u thuis in Uitgeest, Akersloot, Castricum en Heemskerk.

Om de kerstsfeer compleet te maken heeft Tuincentrum Frits Janssen ook een sfeervolle kerstafdeling. Hier kan men allerlei originele kerstspullen uitzoeken. Dit jaar zien we wat de trend betreft veel hout en wit, maar ook de gezellige kerstkleur rood blijft. Voor kersttijd zullen hier natuurlijk ook de bekende kerststerren, azalea's, cyclamen, hyacinten en kerststukjes te verkrijgen zijn. En voor wie zelf creatief is, is er een ruime keuze uit decoratie en insteekmateriaal. Zondag 10 en zondag 17 december zijn wij geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Zaterdag 9 en zondag 10 december is er gratis koffie, warme chocolademelk en erwtensoep met wat lekkers erbij.

Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen is te vinden op Klein Dorregeest in Akersloot. Meer informatie is te vinden op: tuincentrumfritsjanssen.nl, Facebook en Instagram.

Expositie Historische Vereniging Oud-Akersloot

Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - In Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Akersloot, is tot eind december een expositie van oude foto's te zien van de brand in 1978 bij Verduin. Een tankwagen ontplofte aan de Kerklaan, waardoor twee woningen compleet verwoest werden.

De Historische Vereniging Oud-Akersloot heeft weer een mooie selectie gemaakt uit hun rijke beeldbank, Tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Akersloot is deze expositie te zien in het Historisch Informatiepunt. Kijk ook eens op de website www.oudakersloot.nl. Onder het kopje 'beeldbank' zijn nog veel meer foto's over Akersloot en de inwoners te bewonderen.

Welkom Akersloot!

AKERSLOOT - Vanaf deze week komt De Uitgeester, net als vroeger, weer uit in Akersloot. De krant met nieuws over Uitgeest en Akersloot valt elke woensdag op de deurmat. Nieuws voor de redactie? Mail ons: Redactie@Uitgeester.nl.

Doordat De Uitgeester nu ook in Akersloot verschijnt is de oplage aanzienlijk vergroot. In totaal worden er 8000 kranten huis-aan-huis verspreid in Akersloot en Uitgeest. Voor informatie over de advertentiemogelijkheden en tarieven kunt u terecht bij onze media-adviseur Esther Seur, bij voorkeur per e-mail: verkoop@uitgeester.nl of bel: 072 - 53 51 077.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Nieuw programma per 1 januari 2018.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Optreden Carols Singers

UITGEEST - De Carols Singers komen 15 december optreden bij de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) in Uitgeest. "Dat wordt zeker een gezellige kerstmiddag," laat de organisatie weten.

In de pauze wordt u verwend met heerlijke glühwein of warme chocolademelk met slagroom en kerstbrood met roomboter. Het optreden is op vrijdag 15 december van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open 13.45 uur. Kosten 3 euro. Opgeven kan tot 13 december. Let op! Geen zaalverkoop.

Kleinschalige kerstmarkt in De Hoep

CASTRICUM - Op zondag 10 december luidt PWN Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum de kersttijd in met een kleinschalige kerstmarkt van 11.00 tot 15.00 uur. Op de markt die in de tuin van het bezoekerscentrum wordt opgesteld zijn diverse duurzame kerstcadeautjes te koop en kunt u een kop warme chocolademelk of een glaasje glühwein drinken.

Voor de kinderen valt er natuurlijk ook van alles te beleven. De schaapherder is er met een klein deel van haar kudde en natuurlijk mogen de kinderen een schaapje aaien. De boswachter vertelt over het winterseizoen in het duingebied en kinderen kunnen hun eigen kerstversiering knutselen, uilenballen pluizen, een dromenvanger of een kerstkaars maken en nog veel meer. De kerstmarkt is gratis toegankelijk, voor sommige activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.pwn.nl/eropuit.

Superkerst-zaterdag bij Kindervreugd

De kerstbingo is ook dit jaar weer onderdeel van het programma. Foto: Speeltuin Kindervreugd

UITGEEST - In speeltuin Kindervreugd in Uitgeest is het zaterdag 16 december 'Superkerst-zaterdag'. Een dag vol leuke winteractiviteiten zoals knutselen, bingo en discodansen. Natuurlijk is er ook een lekkere lunch. Het programma is als volgt: om 09.45 uur is de zaal open. Van 10.00 - 11.30 uur: Workshop 3D kerstschilderijtjes maken. 11.30 - 12.30 uur: Kerstbingo. 12.30 - 13.30 uur: Kerstlunch. 13.30 - 14.30 uur: Kerstdisco. Wel even van tevoren inschrijven, dan weet de organisatie hoeveel kinderen er komen. Dit kan van 7 tot en met 14 december op www.inschrijven.speeltuinuitgeest.nl.

Cabaret, gedichten en muziek tijdens Open Podium

Lee Razo, stand-upcomedy en muzikant komt 16 december optreden in De Zwaan. Foto: De Zwaan Cultureel

UITGEEST - Zaterdag 16 december is weer het altijd succesvolle en gezellige Open Podium bij De Zwaan Cultureel. Het programma is heel afwisselend, met cabaret en gedichten, maar natuurlijk ook weer met veel heerlijke muziek.

Op het podium staan dit keer Martin Peperkamp (covers, gitaar en zang) en Lee Razo (stand-upcomedy en muzikant). In welke hoedanigheid Razo meedoet is elke keer weer een verrassing. Joost Bakker heeft voorheen als Giovanni d'Antonio/Las Vegas-zanger bij ons opgetreden; na een studie van een jaar aan een theaterschool in Frankrijk komt hij bij De Zwaan nieuwe dingen uitproberen. Ook Sweet & Fierce treedt op, bestaande uit singer-songwriters Lida de Haan en Ellis Freijser. Tevens verzorgt dichter Andreas Schrijvers een optreden. Toon van Mill is ook van de partij. Hij heeft na twee jaar spelen met een eigen band gekozen om toch weer als singer-songwriter op pad te gaan om zijn liedjes en gitaarmuziek uit te dragen. Hij speelt eigen werk en Nederlandstalige teksten, meestal gespeeld op de akoestische gitaar, maar hij gaat ook het experiment met een gitaarsynthesizer niet uit de weg. Het programma begint om 20.30 uur en natuurlijk is de toegang gratis.

Politieberichten

Inbraak woning Koekoeksbloem in Uitgeest
Tussen maandag 20 november en donderdag 30 november is er ingebroken in een hoekwoning aan de Koekoeksbloem in Uitgeest. Inbrekers hebben zich de toegang verschaft via de voordeur van de woning. Dit is gedaan door de cilinder uit het slot te trekken. Dit is een veelgebruikte methode de laatste tijd. Vervolgens hebben de daders werkelijk de gehele woning doorzocht en een aantal goederen uit de woning weggenomen. Getuigen of mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844.

Jeugdoverlast
Zowel door een aantal buurtbewoners van de Prinses Beatrixlaan als door een aantal buurtbewoners van de Wiekenlaan is de afgelopen tijd overlast ervaren van hangjeugd. Op de Prinses Beatrixlaan vertoeft de jeugd onder de overkapping bij de winkels, maakt lawaai en maakt rotzooi wat men achterlaat. Een aantal jeugdigen zijn inmiddels aangesproken en gewaarschuwd door de politie dat het verboden is om aldaar te hangen en dat ze het risico lopen op een bekeuring (geldboete 90 euro en 9 euro administratiekosten). Datzelfde geldt voor de jongeren die zich ophouden bij de overkapping van de voormalige Paltrokschool aan de Wiekenlaan. Ook deze jeugd maakt zich schuldig aan overlast. Deze overlast bestaat uit alcoholgebruik, blowen en lawaai produceren. Door de politie is er afgelopen week extra gesurveilleerd en dat zal de komende week weer gebeuren.

Einde oefening voor Stichting WOSU

UITGEEST - Het bestuur van de Stichting Werkgroep OntwikkelingsSamenwerking Uitgeest (WOSU) heeft in haar laatste vergadering besloten de activiteiten per 1 december te beëindigen.

"De huidige tijd vraagt een andere benadering van de ontwikkelingsproblematiek en helaas heeft de Werkgroep geen opvolgers gevonden die hier invulling aan kunnen geven," laat de stichting aan De Uitgeester weten. Gedurende 35 jaar heeft de werkgroep haar doel: 'het bevorderen van het bewustzijn van de noodzaak van ontwikkelingssamenwerking bij de inwoners van de Gemeente Uitgeest en het geven van financiële steun aan in Uitgeest gevestigde – en/of met inwoners van Uitgeest verbonden organisaties voor ontwikkelingssamenwerking', inhoud gegeven.

Enige voorbeelden: talloze solidariteitsmaaltijden voor projecten in Costa Rica, Ghana, Rwanda, Papoea-Nieuw Guinea en Nicaragua, een wijnproefavond, acties voor de allerjongsten bij de Wielerronde voor een ziekenhuis in Zimbabwe, een filmavond, geen zee ging de WOSU te hoog. De opbrengsten van deze acties waren altijd volledig voor de projecten. "Langs deze weg wil de WOSU haar grote dank uitspreken aan alle trouwe, enthousiaste bezoekers van de maaltijdavonden en andere activiteiten, haar lokale sponsoren, alle vrijwilligers die de WOSU een helpende hand toestaken en de Gemeente Uitgeest voor jarenlange ondersteuning," besluit het bestuur.

Dienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op zondag 10 december om 10.00 uur Kindernevendienst. Locatie: Castricummerweg Uitgeest. Voorganger is ds. E. Plaisier.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 6 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 8 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 10 december 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.