De Uitgeester

19 september 2018

De Uitgeester 19 september 2018


Kroegenbridgedrive 2018 op nieuwe locatie groot succes

Fanatieke bridgers in Bistro 't Schippersrijk. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De vijfentwintigste editie van de kroegenbridgedrive die zaterdag plaatsvond was een groot succes. Voor het eerst konden de deelnemers bridgen met uitzicht: 't Schippersrijk, De Caribbean Bar, 't Stokpaardje, Loods 47 en de Botenloods waren namelijk dit jaar het prachtige nieuwe decor van het evenement.

Door: Margreeth Anema


Naast de nieuwe locaties werd er ook gebridged in twee vertrouwde locaties: Dorpshuis de Zwaan en De Slimp. Ook de organisatie kijkt terug op een goede keuze om het evenement te verplaatsen naar de haven. "Vorig jaar viel de prijsuitreiking op het plein voor het gemeentehuis volledig in het water door noodweer. Dit jaar is de prijsuitreiking in de Botenloods, bij slecht weer hadden alle 300 deelnemers lekker droog gestaan." Wat ook meespeelde in de beslissing de locatie te wijzigen was dat de Langebuurt afgesloten is: "De Buona Sera en 't Portiertje waren niet bereikbaar voor onze taxibusjes, die degenen die slecht ter been waren vervoerden."

Maar gelukkig was het geen slecht weer. Het weer was juist prachtig en tussen de spellen door genoten de deelnemers heerlijk van het zonnetje op een van de terrassen van de bridgelocaties. Lees het vervolg op pagina...

Uitgeest heeft hoogste aantal miljonairs in regio IJmond

UITGEEST - Uitgeest heeft met 1,4 procent het hoogste aantal miljonairs van de regio IJmond, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In deze regio wonen naar verhouding echter de minste miljonairs van de provincie, aldus Mediapartner NH Nieuws.

Zonder uitzondering staan gemeenten in de IJmond dan ook ver verwijderd van Laren, waar met 11 procent relatief gezien de meeste miljonairs in Nederland wonen. Na Uitgeest volgen Velsen (1 procent) en Heemskerk (0,9 procent). Helemaal onderaan in de regio IJmond staat Beverwijk met 0,6 procent. Daar zijn naar verhouding het minste aantal huishoudens met een miljoen of meer. Het CBS neemt de waarde van het eigen huis en de hypotheekschuld niet mee.

Cijfers Nederland
Nederland kreeg er in 2016 6.000 miljonairshuishoudens bij, waarmee het totaal op 112.000 kwam. Nooit eerder hadden zoveel huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen of meer. Ruim de helft van de miljonairs werkt als ondernemer, een derde van de huishoudens is al met pensioen. Van de werkenden is 20 procent actief in de landbouw, wat daarmee de grootste bedrijfstak is voor miljonairs. Ook advocaten en medisch specialisten hebben een flink aandeel.

Zwemseizoen De Zien afgesloten met bommetje, plons en 'woef'!

Een gezellig familieuitje voor Esther. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Traditiegetrouw sloot Zwembad De Zien het seizoen af met hondenzwemmen. Rond half twee lagen er al 90 trouwe viervoeters in het water, ook veel van hun baasjes namen een duik. Het is een drukte van belang door de enthousiast blaffende honden die zich na het badderen even lekker uitschudden, het liefst als ze naast de verslaggever staan.

Door: Margreeth Anema


Het wordt dan ook één groot waterballet rondom het zwembad, maar dat geeft niet want dat is vandaag ook de bedoeling. Er wordt gespeeld, gelachen en af en toe zijn er twee poestige hondjes die elkaar in de haren vliegen. Dit mag de pret niet drukken. Hondenzwemmen is genieten, zowel voor de hondjes als voor de baasjes. Dirk van de organisatie vertelt: "Vanavond gaat de stop uit het bad en dan duurt het drie of vier dagen voordat het bad helemaal leeg is." In totaal is het bad gevuld met maar liefst 3,5 miljoen liter water, als het bad half leeg is wordt het restje eruit gepompt. Als het seizoen weer aanbreekt doen de medewerkers er acht dagen over om het bad weer te vullen. Lees verder op pagina...

Ruben met Boets van de glijbaan. Foto: Margreeth Anema

Ingezonden Brief: Historie van Rommelmarkt overgaand in Vrijmarkt

Vanaf begin jaren zestig werd er achter in de Hervormde Kerk aan het Regthuysplein kleding, kranten en meubels en snuisterijen ingezameld. Twee keer per jaar werd er op zaterdagochtend het hek geopend om op het plein een rommelmarkt te houden ten bate van de kerk. Begin zeventiger jaren werd de achterkant van de kerk dicht gemetseld en kwam het houden van een vrijmarkt op het Regthuysplein op Koninginnedag in zwang. Dit duurde tot twee jaar geleden toen plotseling de Middelweg werd aangewezen als locatie (onder invloed van de nieuwe burgemeester). Hierop reageerde gelijk twee dorpsbewoners die de verplaatsing niet zagen zitten, maar zij werden met hun reactie afgewimpeld door een ambtenaar van het gemeentehuis Een van hen startte een burgerinitiatief met 45 benodigde ondertekenaars om de gemeenteraad zich te laten uitspreken om het op de oude locatie van het Regthuysplein en omliggende straten terug te krijgen. Dit werd vorige week door 7 verschillende partijleden in een vragenuurtje behandeld, maar het leek wel of niemand zich hier aan wilde branden en het aan de burgemeester wilde overlaten. Dit zou in strijd zijn met het reglement van het burgerinitiatief, dus kijken de burgers van Uitgeest met spanning uit naar het te nemen besluit in de raadsvergadering op donderdag 27 september a.s. Het kan toch niet zo zijn dat een burgerinitiatief niet serieus word genomen en onder tafel word gemoffeld! Waar is anders dan een gemeenteraad voor? Lou Winter.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Je mag er ook bij zingen als je d'r maar bij doorgaat."

Vrijdag 14 september 2018

Hannie kwam me halen, het was omstreeks kwart voor tien. Ik dacht al dat ze laat was, maar dat was ze niet met mij eens. Ze peuterde mijn spijkerjackje aan en hup daar gingen we. Het was net aan droog en dat bleef het ook. Een leuke bijkomstigheid van deze ochtendrit is de telkens herhaalde groet van passanten die ons op de fiets tegemoet kwamen. Tegen de tijd dat we bij Thuisbij aankomen, weten we weer wie te laat bij de baas komt.

Deze keer kwam Jolanda van Tinie en Henk even langs. Ze was zo enthousiast, dat ze spontaan een stoel nam en de hele Pilates-oefening meedraaide. Maar ja, zij was nog jong en ze kon het dus hebben.

De Thuisbij-bevolking zat reeds op ons te wachten. De begroeting was uiterst hartelijk. Ik deed met Anne – dat is de andere helft van de totale mannelijke bevolking – een poging tot puzzelen, maar het bleef bij een poging. De crypto ging nog wel met behulp van de laptop. En tegen de tijd dat we aan de filippine zouden beginnen, ging de deur open en kwam Marrigje binnen met de ballen. Nou, dan weten de trouwe volgers van het edele Thuisbij-puzzelspel het wel. Dat stopt tot kwart voor 12. Tot volgende week woensdag, zelfde begintijd. Dan moet de tafel gedekt worden.

De pittigste oefening van Marrigje blijkt steeds weer te zijn, het in één vloeiende beweging van de stoel opstaan tot stand. Daarna langzaam gaan zitten. En weer vloeiend .gaan staan. En dit tot je d'r bij neervalt op je stoel. Je mag er ook bij zingen als je d'r maar bij doorgaat. Ondertussen is kok Erica in de keuken aan de gang. Voor wie nadere gegevens wil weten: schijfjes aardappel, roosjes broccoli, kip in de ovenschaal met daaroverheen geraspte kaas. Nou, en deze keer deed Eric de geraspte kaas er overvloedig overheen, lekker hartig, of in dit geval pittig. We hebben haar overvloedig bedankt voor deze creatie. Het was om een oud – maar door Tinie spelenderwijs heringevoerd woord - te gebruiken 'verrukuluk'.

Hannie bracht mij weer galant thuis. En we begroeten onze dorpse begroeters weer. Uitgeest is en blijft een gezellig dorp.

Lees alle dagboek verslagen op: http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Molenhoek heeft zin in de Kinderboekenweek

Leerlingen van de Molenhoek, nu zonder achtstegroepers. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST -Traditiegetrouw is het in oktober tien dagen lang Kinderboekenweek. Dit jaar duurt de week van 3 tot en met 14 oktober. Het thema dit jaar is 'Kom erbij!' Natuurlijk wordt ook in Uitgeest de Kinderboekenweek gevierd.

Zo ook bij basisschool de Molenhoek. De school opent de week met alle leerlingen. Elke groep krijgt een voorleesboek cadeau waaruit de juf of meester voor kan lezen. Verder heeft de Molenhoek een bomvol programma in de Kinderboekenweek: bezoek van een echte kinderboekenschrijver, een penselenwedstrijd voor de onderbouw, een gouden griffelwedstrijd voor de bovenbouw, voorrondes voor de nationale voorleeswedstrijd en een taartenbakwedstrijd die geheel in het teken staat van de Kinderboekenweek. Als bijzondere afsluiter organiseert de Molenhoek het Boekenbal. Dit is inmiddels een echte Molenhoektraditie geworden. In elke klas is een activiteit te doen voor ouders en kinderen. Zo wordt er voorgelezen, geknutseld en zijn er lekkere drankjes in het Boekenbalcafé. Op deze avond wordt ook de winnaar van de taartenbakwedstrijd bekendgemaakt.

"Lezen is niet alleen belangrijk maar ook superleuk en dat willen wij de kinderen graag meegeven," meent Aram Louman, adjunct-directeur van de Molenhoek. "Het team van de Molenhoek heeft er zin in," voegt Louman eraan toe.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Uitgeester fotograaf kwam een kleine wijngaard in Uitgeest tegen. Beheerders Siem en Gre Baars over hun Uitgeester wijngaart: "we zijn in 2004 gestart met de kleine wijngaard. De stokken werden op gehaald bij de Beemsterwijngaard. We hebben een "zware" druif de 'Regent', deze staan in het midden van de geplaatste stokken en sinds 2009 hebben we ook 20 stokken van de soort 'Cabernet Cortis'. De stokken zijn genummerd. In het jaar 2005 was de opbrengst 1-kilo en in 2010 al 75 liter. Als er wind is zijn we extra tevreden, daar de wind de druiven goed drogen. Ook zijn er "gevaren". Vandaar dat we netten spanden eind juni tegen onder andere de merels en eksters. Als je dit vergeet kun tegen een hoogst onaangename verrassing komen te staan: geen druiven meer. Plastic zakjes worden om de druiven geplaatst om de 'Suzuki-vlieg' te weren, daar deze de schil stuk bijt en dan gaat de druif rotten. Het jaar 2018 is een uitstekend wijn jaar en we verwachten een record opbrengst. In het begin beheerden en produceerden we zelf het maken en de verkoop van de wijn maar tegenwoordig is het vruchtgebruik uitgeleend aan de heer, Maxim Geerts.

Maxim Geerts: "als je start met een wijngaard duurt het drie jaar voor je de eerste druiven kunt oogsten in September. Als het moment daar is om te oogsten meet je de suikerwaarde en deze moet tussen de 75 en 80 liggen. De druif moet in het najaar worden gesnoeid, omdat de sapstroom op dat moment geheel stilstaat. Belangrijk is dat je niet snoeit als het vriest of als er op korte termijn vorst wordt verwacht." Ger Bus.

Positieve Gezondheid meten in de GGZ

Dokter Bosman Castricum biedt cliënten tools aan om hun Positieve Gezondheid te meten. "In de GGZ is het belangrijk om meer naar kracht van mensen te kijken en minder naar hun zwakke plekken", vindt Michiel Bosman, psychiater en directeur-eigenaar van Dokter Bosman.

Bij het concept Positieve Gezondheid, bedacht door Machteld Huber, wordt gezondheid niet langer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen en veranderingen om te gaan en zoveel mogelijk zelf de regie te voeren. Gezondheid is ook niet langer het domein waar de zorgprofessionals de scepter zwaaien; gezondheid is van ons allemaal. Deze gedachte verovert steeds meer terrein in de medische wereld, bijvoorbeeld bij GGD'en, huisartsen en in ziekenhuizen. Bosman: "Wat mij betreft verovert de Positieve Gezondheid ook snel de geestelijke gezondheidszorg. Want ook, of misschien wel juist, in de GGZ is het belangrijk om naar de kracht van mensen te kijken, niet alleen naar wat er mis is".

Positieve Gezondheid in de GGZ
Dokter Bosman is de eerste GGZ-organisatie in Nederland die cliënten tools aanbiedt om hun positieve gezondheid te meten. Door het bepalen en volgen van de 6 dimensies van Positieve Gezondheid (lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven, zingeving en mentaal welbevinden) en die te bespreken met een hulpverlener kunnen mensen zelf bepalen welk onderdeel van hun gezondheid goed loopt en op welk gebied ze hun gezondheid willen verbeteren en hulp nodig hebben. Voor de één zal dit bijvoorbeeld het oppakken van sociale contacten (dagelijks functioneren) zijn. Een ander wil zich beter kunnen concentreren (mentaal welbevinden) of wil gewoon lekker in zijn vel zitten (kwaliteit van leven). "Op deze manier gaan de gesprekken over wat voor een cliënt persoonlijk echt belangrijk is en zo kunnen we écht maatwerk bieden en het verschil maken", legt Bosman uit. We gebruiken de evidence-based toolbox als instrument om de persoonlijke doelen van de cliënt te helpen verwezenlijken.

SP en natuur- en protestorganisaties wandelen op geplande verbindingsweg A8-A9

UITGEEST - SP Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Oer-IJ, Houd Broekpolder Leefbaar, Landschap Noord-Holland, Stichting Militair Erfgoed Groot-Amsterdam, Werkgroep A8-Coenbrug en meer organisaties organiseren op 13 oktober een wandeltocht.

Het doel van de tocht is om aan te tonen dat de geplande verbindingsweg A8-A9 een 'rotweg' is. De tocht begint om 15.30 uur vanaf Station Krommenie-Assendelft en gaat door het gebied dat de weg zal doorkruisen. De tocht eindigt in Heemskerk, bij Fort Veldhuis. Tevens is er om 17.30 uur een informatiemarkt in Fort aan den Ham te Uitgeest.

Directeuren basisscholen in Uitgeest voeren actie

Leerlingen en personeel De Wissel staken. Foto: De Wissel

UITGEEST - De leerlingen en leerkrachten van basisschool De Wissel uit Uitgeest waren afgelopen week aan het staken. Na juffen en meesters voeren ook schooldirecteuren van basisscholen actie voor betere arbeidsvoorwaarden.

"Als directeur ben ik solidair geweest met mijn team tijdens de leerkrachtstakingen. Mijn team is nu solidair met mij als directeur, ze hebben allemaal een rood T-shirt aan. Hoe mooi is dat!" aldus directeur Carola van der Eng. De werkdruk van schooldirecteuren is volgens hen te hoog en het salaris te laag. Ook op andere scholen in Uitgeest werd er actie gevoerd.

Imker vertelt na rolstoelwandeling door Uitgeest

Succesvolle wandeling en uitleg van imker Herman Rasch. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Door huisarts D.J. van Wijk is alweer een jaar geleden een wekelijkse rolstoelwandelgroep opgericht die elke donderdagochtend om 11.00 uur vertrekt vanaf Geesterheem. Ook wandelen er mensen mee die afhankelijk zijn van hun rollator.

Tijdens of na de wandeling wordt er koffie geschonken bij Geesterheem en soms wordt de groep met de vrijwilligers die de rolstoelen voortduwen zelfs uitgenodigd om ergens langs te komen om iets te komen drinken. Afgelopen donderdag werd de wandelgroep uitgenodigd door de heer en mevrouw Rasch. Imker Herman Rasch vertelde over zijn grote passie. Er werd koffie en thee geschonken met koek erbij en mevrouw Rasch vertelde aan het eind van het verhaal dat de traktatie door hun zoon Paul Rasch, eigenaar van 'De Raat Kaas en Natuurprodukten' was aangeboden.

Uitgeest bouwt 66 nieuwbouwwoningen in drie jaar tijd

Nieuwbouw Binnenmeerhof. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Beverwijk heeft de afgelopen drie jaar de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd in IJmond. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Er werden daar in die periode 469 huizen opgeleverd. Dit meldt Mediapartner NH Nieuws.

Van de andere IJmondgemeenten komt alleen Velsen in de buurt van Beverwijk. Daar zijn 420 nieuwbouwwoningen gebouwd. Verder heeft Heemskerk 167 huizen gebouwd en Uitgeest 66. Relatief gezien staat Heemskerk echter onderaan. Per 1000 woningen zijn er bijna 10 nieuwbouwwoningen gebouwd, tegenover bijna 25 in Beverwijk. In totaal werden in Nederland in die periode ruim 197.000 huizen gebouwd.

Het aantal opgeleverde huizen stijgt inmiddels weer, waar het voor 2015 nog daalde. Vooral in 2016 en 2017 steeg dat aantal hard. In Noord-Holland lijkt die trend voortgezet te worden. Uit de plannen die de provincie in december 2017 presenteerde, blijkt dat er in de periode 2017-2040 244.800 nieuwe woningen moeten komen.

Weinig wildplassers in Uitgeest

UITGEEST - Afgelopen jaar werd in Uitgeest 'slechts' één boete uitgeschreven voor wildplassen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. In buurgemeenten lag het aantal boetes iets hoger: negentien in Castricum, zeven in Beverwijk en vier in Heemskerk. In heel Nederland werden 14.000 boetes uitgeschreven. Hiermee werd 1,8 miljoen euro opgehaald, aangezien een boete 140 euro is.

Gemeenten maken zelf beleid over wildplassen en -poepen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook Uitgeest heeft beleid over wildplassen en -poepen opgenomen in de APV: 'Het is verboden binnen de bebouwde kom op of aan de weg zijn natuurlijke behoefte te doen buiten een daarvoor bestemde inrichting of plaats.'

Zomerfoto 2018: Catch the summer

Nr. 2 Zonsondergang Alkmaarder-/Uitgeestermeer Marlou Buur. Foto: Marlou Buur

UITGEEST - Het was een mooie zomer! En dat hebben we geweten op de redactie van De Uitgeester. Na een oproep voor 'De mooiste zomerfoto van 2018' werden we overspoeld met prachtige zomerse foto's.

Op een regenachtige middag is de redactie bijeengekomen om de Facebook-likes te tellen en te discussiëren over dé zomerfoto van 2018. De keuze was dit jaar opnieuw niet eenvoudig. Maar uiteindelijk is er een prachtige top drie uitgekomen. De winnaar (Anoeska van Leeuwen) ontvangt een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg, een tijdschriftenpakket én natuurlijk eeuwige roem vanwege de 'Mooiste zomerfoto van 2018'. Ook is er een eervolle vermelding voor Joost Knijnenberg. "Zijn foto heeft alles: de prachtige molen van Uitgeest, zonsondergang en een volle maan!" De maker/persoon op de foto krijgt een exclusief interview in De Uitgeester.

Nr. 3 Elin op de Uitgeester kermis Frido van der Eng Foto: Frido van der Eng
Eervolle vermelding: Joost Knijnenberg. Deze foto heeft alles: prachtige molen van Uitgeest, zonsondergang en een volle maan! Foto: Joost Knijnenberg
Nr. 1 Catch the summer Anoeska van Leeuwen. Foto: Anoeska van Leeuwen

Dit zijn ze!

Nr. 1 Catch the summer – Anoeska van Leeuwen

Nr. 2 Zonsondergang Alkmaarder-/Uitgeestermeer – Marlou Buur

Nr. 3 Elin op de Uitgeester kermis – Frido van der Eng

Eervolle vermelding (meeste likes op FB) voor de foto van Joost Knijnenberg.

The Spirit of Wine: een wijnbibliotheek uit Parijs en een dertiger jaren Schotse distillery in hartje Heemskerk

Jennifer en Lowie van Herpen. Foto: aangeleverd

In een wijnbibliotheek in Parijs deden Lowie en Jennifer inspiratie op voor het interieur van hun slijterij 'The Spirit of Wine' aan de Maerelaan 8 in Heemskerk. Een winkel is een understatement: het is eigenlijk een mini-museum. Lowie speelt graag een deuntje op de piano uit 1899 in het hart van de winkel en op de grote whiskyafdeling, waar een Schot in kilt je verwelkomt, kun je jezelf neervlijen bij de open haard. Tegelijkertijd geeft de winkel ook een huiskamergevoel, zeker omdat trouwe viervoeter Brandy lekker in zijn mand ligt onder de stamtafel in de hoek, waar een echte wijnbibliotheek à la Paris is verrezen.

Er staan altijd een aantal wijnen open om te proeven: de 'wijn van de maand' is meestal een allemansvriendje die je blind kan meenemen en de 'wijn in het zonnetje' heeft een iets specifiekere smaak, bij beide krijg je één fles gratis als je zes flessen meeneemt. Lowie is een lopende wijnbibliotheek en kent van iedere wijn het achterliggende verhaal. "Een fles wijn met een verhaal drink je toch anders. Het is vaak een ontzettend mooi cadeau, want wijn kan altijd, van geboorte tot overlijden," vertelt Jennifer, die sinds zeven jaar is aangestoken met het wijnvirus door haar man Lowie. Ook in wijn-spijscombinaties zijn de gastheer en gastvrouw erg goed. "Dan moet je dus wel zelf kunnen koken," lacht Lowie. De wijn die je koopt bij The Spirit of Wine is dan ook zeker geen anonieme supermarktwijn.

"De kunst is dat je doorvraagt als een klant binnenkomt, zo kom je uiteindelijk op de juiste wijn die bij die persoon past," vertelt Jennifer. Ze leert haar klanten graag kennen om zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Jennifer en Lowie leven wijn, ze gaan nooit 'zomaar' op vakantie. Het is altijd in combinatie met een bezoekje aan de verschillende importeurs en wijnboeren. Ze hebben alle wijnen in de zaak dan ook zelf geproefd en ze staan helemaal achter de wijnen die ze verkopen. "Dit werk kan je alleen doen als je het echt meent, er bestaat geen formule voor," zo benadrukt Lowie.

Een bijzonder spektakel is het inpakken van een cadeau: met ouderwetse zegellak, een stempel en een brander wordt de verpakking van het cadeau verzegeld. Een leuke cadeautip is ook 'de reis door de geschiedenis', dit is een pakket wijnen uit een bepaalde streek met verhalen erbij over de achtergronden van de wijn. Bij The Spirit of Wine vind je alcoholische versnaperingen in alle prijsklassen, van een goede wijn uit Roemenië voor 5 euro tot een Port uit 1977 die 600 euro kost, deze laatste is een uniek exemplaar. Een collectie van mousserende wijnen en champagnes lacht je toe vanachter de toonbank en voor specialistische artikelen zoals biologische wijn kan je ook heel goed terecht op de Maerelaan.

Tijdens de proeverijen die Lowie en Jennifer organiseren op Château Marquette, soms in combinatie met een diner, wordt de gast aan de hand genomen door verschillende experts die vertellen wat je eet, wat je drinkt en waarom. Er wordt verteld over de geschiedenis van een bepaalde wijn, er wordt gemusiceerd en vaak zijn er whiskey- of wijnspecialisten uit het betreffende land aanwezig. De proeverijen zijn toegankelijk voor iedereen, inschrijving is mogelijk via de website van The Spirit of Wine, hier is ook de agenda in te zien.

The Spirit of Wine
Maerelaan 8
1861 KA Heemskerk
www.thespiritofwine.nl
info@thespiritofwine.nl
0251-243941

Camper gekanteld op A9 bij Uitgeest

Een berger zet het voertuig weer rechtop voor transport. Foto: OvD_Rogier via Twitter

UITGEEST - De hulpdiensten werden zondagochtend rond 10.45 uur gealarmeerd voor een eenzijdig ongeval op de A9 bij Uitgeest. In de richting van Haarlem kantelde door een nog onbekende oorzaak een camper en kwam op de rechterrijstrook tot stilstand. De vier inzittenden werden door de ambulancedienst gecontroleerd op eventuele verwondingen, maar de inzittenden kwamen er zonder ernstige verwondingen vanaf. Een bergingsbedrijf heeft de camper weer op zijn wielen gezet en afgevoerd. Tijdens de afhandeling van het ongeval ontstond er een lange file. Ook in Uitgeest op de Geesterweg was het druk door omrijdend verkeer. (Bron: 112Uitgeest.nl)

Gemeente Uitgeest vlot met beantwoorden e-mails

UITGEEST - Uit onderzoek naar de reactiesnelheid van gemeenten op e-mails, kwam gemeente Uitgeest goed uit de verf. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Wij Verdienen Beter, die elke gemeente een e-mail met daarin een simpele vraag stuurde.

Van de 380 Nederlandse gemeenten beantwoordden 143 niet binnen twee werkdagen e-mails van burgers. Gemeente Uitgeest was echter niet een van die gemeenten: zij beantwoordde e-mails binnen de termijn van twee werkdagen. Deze termijn is dan ook opgenomen in de e-mailgedragslijn voor overheden. Daarnaast is het e-mailadres van gemeente Uitgeest beschikbaar op de website, wat niet bij elke gemeente het geval is.

Monsterzege voor FC Uitgeest Vrouwen 1

Woman of the Match: Ivana Zeeuw. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het enige gevaar dat Uitgeest vandaag te wachten stond, was het gevaar voor onderschatting. De tegenstander had nog geen goede resultaten neergezet en Uitgeest had alles nog gewonnen.

Met een relativerend praatje van trainer/coach Frits Walsmit en twee junioren als waardevolle aanvulling, Babet Bakkum en Daphne Mostert, moest Uitgeest de wedstrijd tegen RKEDO VR2 in Avenhorn net zo ingaan als de voorgaande wedstrijden. Het praatje van de trainer bleek succesvol, de instelling was goed. Al na vijf minuten liet Bo Smit op voorgeven van Daphne Mostert de keeper de bal uit het net vissen, 0-1. Daarna was het de beurt aan de jonge alleskunner zelf. Door goed doorzetten op de verdediging heroverde Daphne de bal en joeg de bal hard in de kruising, 0-2. Vrijwel meteen daarna kon Daphne haar tweede maken door de keeper ijzig kalm te passeren in een 1-op-1-situatie, 0-3. Na een fraaie steekpass van Ivana Zeeuw, liet ook Anouk de Goede zien dat zij de keeper 1-op-1 kon passeren, 0-4. Vervolgens bediende de andere jongeling, Babet Bakkum, Bo bij de 0-5, die de bal keurig via onderkant lat in het doel werkte. Hoewel de keeper ook nog wat ballen uit het doel hield, vloog ze bij de 0-6 knullig over de bal heen en gunde daarmee Daniëlle Kortekaas ook nog een doelpunt voor rust.

De tweede helft liet hetzelfde beeld zien; een aanvallend en fel ingesteld Uitgeest en een verdedigend en passief RKEDO. Ook nu bleven de doelpunten niet lang uit. Babet werd door een goede pass van Ivana verlost van haar tegenstander en legde de bal netjes af aan de meegelopen Daniëlle, die de bal zo voor het intikken had, 0-7. Ook de volgende goal was een goede samenwerking tussen Babet en Ivana met Daniëlle als eindstation, 0-8. Daniëlle kan echter ook assists geven. Bo kreeg de bal van Daniëlle rond de penaltystip, waarna Bo zonder aarzelen de negende treffer maakte. De tiende treffer was een aanval uit het boekje. Het begon bij linksback, Roos Vrouwe, die weer eens goed mee op kwam aan de linkerkant en eindigde via verschillende tussenstations weer bij Bo, 0-10. Anouk de Goede liet ook nog eens zien hoe hard zij kan schieten met de 0-11 als gevolg. Vervolgens was het weer de beurt aan Bo, die haar vijfde van de wedstrijd wist te maken, 0-12. De laatste goal kwam op naam van Daniëlle, nadat de keeper de bal in eerste instantie nog wist te keren, bracht Anouk de Goede haar weer in stelling om de goals alsnog te maken, 0-13.

Volgende week begint de competitie uit tegen DSOV VR1, wat vorig seizoen een lastige tegenstander bleek. Zaak voor Uitgeest om met beide voeten op de grond te blijven staan en het goede voetbal vast te houden.

Woman of the Match
Ivana Zeeuw. Speelde deze wedstrijd op posities waar zij niet eerder heeft gestaan, maar voelde feilloos aan wat ze moest doen. In aanvallend opzicht was ze betrokken bij meerdere goals en verdedigend gaf ze goede rugdekking. Uitstekend gespeeld!

FC Uitgeest lijkt klaar voor de competitie

UITGEEST - Goed, degelijk, geduldig, zonder fratsen, saamhorig en opofferend, met zelfvertrouwen en vooral ook (weer) met vreugde. Zomaar wat kwalificaties die mij te binnen schoten, daar op die prachtige tribune van HSV in Heiloo waar FC Uitgeest de derde bekerwedstrijd en tevens laatste serieuze partij voor aanvang van de competitie afsloot met een puike 0-3 overwinning.

Daarmee mag het, net als vorig seizoen het geval was, verder bekeren en dat staat vast weer garant voor een paar leuke wedstrijden. Is daarmee de hand van de nieuwe trainer Ton Pronk te herkennen? Moeilijk te zeggen maar er zijn wel al wel nuanceverschillen te herkennen. Er lijken wat meer zekerheden ingebouwd, wat niet vreemd is in deze fase, want er is bijvoorbeeld met het wegvallen van Sven Koning, Jelle Hopman, Emiel Sinnige en vooral ook Paul Groen wel wat ingeleverd. In het centrum is aanvoerder Stan Vrouwe nu gekoppeld aan nieuwkomer Daan Hamaker. Een duo dat met de wedstrijd beter op elkaar ingespeeld raakt. Op doel deed, in ieder geval in deze wedstrijd, Sem Bleeker het vandaag meer dan goed getuige een paar honderd procent reddingen. De backplaatsen worden voorlopig ingevuld met Mike Beentjes op rechts en Dennis de Wit op links.

Daar ligt nog wel wat huiswerk voor de trainer want Dennis de Wit had een sterk seizoen op rechts. Op het middenveld is het nog een beetje zoeken naar de juiste positieverdelingen maar daar zal de trainer gezien de kwaliteiten van Tinus Putter, Kick Smit en Mike Olgers wel uitkomen. Voorin zijn er met de sterke nieuwkomer Max Dekker en de zich goed ontwikkelende Bram Dekker in combinatie met Jordy Duijn, de teruggekeerde Lester Half, Mark Dijkkamp en Jorn Brouwer alleen maar opties bijgekomen. Het eerste kwartier van de wedstrijd leken de spelers van beide teams meer te genieten van het heerlijke najaarszonnetje dan energie te steken in een lekker potje voetbal. In de 24e minuut was het eerste echt gevaarlijke moment. Spits Meijer vond echter alleen voor keeper Sem Bleeker niet de juiste formule. Bleeker wel. FC Uitgeest zette daar in de 41e minuut pas wat tegenover met een mooi schot van Tinus Putter tegen de paal. Drie minuten later was het toch raak voor de gasten al was daar wat hulp bij van de scheidsrechter die makkelijk een strafschop gaf aan FCU. Daar had Jorn Brouwer geen boodschap aan. 0-1 Vlak voor rust was het bijna toch weer gelijk via Kaandorp maar wederom was Bleeker meester over de situatie.

Direct na rust stelde FCU orde op zaken. Een slechte uittrap van de keeper kwam bij Mike Olgers die slim Jordy Duijn bediende, Die wist daar wel raad mee. 0-2. In de 55e minuut gooide Max Dekker met een fraaie actie tegen zijn oud-ploeggenoten de wedstrijd op slot. 0-3. Geduldig speelde FC Uitgeest de wedstrijd daarna uit. Zo kan er zondag met een gerust hart worden afgereisd naar NVC. Vorig jaar voorspelde ik (is ook uitgekomen) top vijf. Dit jaar leg ik de lat hoger. Top drie en een periodetitel moet mogelijk zijn maar dan wel als het blijft zoals het vandaag was: goed, degelijk, geduldig, zonder fratsen, saamhorig en opofferend, met zelfvertrouwen en vooral ook (weer) met vreugde. De Afvallende Bal wenst jullie een goed seizoen. (De Afvallende Bal) FC Uitgeest: Bleeker, Beentjes, Vrouwe, Hamaker, de Wit, Putter, Brouwer (81e B.Dekker), Smit, M.Dekker (77e Dijkkamp), Olgers, Duijn (59e Half).

Nationale Sportweek in volle gang

UITGEEST - Tot en met 29 september doet de gemeente mee aan de Nationale Sportweek. Tijdens deze week openen sportclubs en andere organisaties hun deuren en verzorgen ze sportclinics en trainingen.

Ook organiseert de buurtsportcoach verschillende activiteiten. Om inwoners kennis te laten maken met hoe leuk en gezond sporten en bewegen is. Hou voor alle informatie over de activiteiten de Facebookpagina van de buurtsportcoach (facebook.com/buurtsportcoachuitgeestchantal) én de website van de Nationale Sportweek (nationalesportweek.nl) in de gaten. Op deze website staan alle deelnemende verenigingen. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de buurtsportcoach: c.thomas@alkmaarsport.nl , telefoonnummer 06 43 04 11 45.

Clubkampioenschappen TV de DOG

Claudia de Gans-Groen (DE8). Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zondag 16 september was de finaledag van de clubkampioenschappen bij TV de dog. Het was een prachtige dag met veel publiek langs de lijn.

Eind van de dag werden de winnaars in het zonnetje gezet met een medaille en presentje. Aansluitend hebben de winnaars, supporters en vrijwilligers van TV de DOG er nog een mooie avond van gemaakt met muziek, heerlijk eten en een lekkere borrel. Meer informatie en de uitslag: Facebook.com/tvdedog

Karate jouw sport?

Karate jouw sport? Kom het proberen tijdens de Nationale Sportweek! Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Stichting SportKarate Nederland verzorgt sinds 2017 karate lessen in Uitgeest. De lessen worden gegeven door Patrick Brinkhof, leraar 1e Dan.

Tijdens de Nationale Sportweek van 15 t/m 29 september wordt een spetterende demonstratie gegeven door karateka's van Kenamju Karate uit de Nationale selectie. Na de demonstratie kun je mee doen aan de les. Nieuwsgierig en wil je eens kennis maken met karate, kom dan samen met je ouders op dinsdag 25 september om 15:30-17:30 naar Basisschool de Wissel, de Hoop 3 in Uitgeest. Aanmelden kan via info@karatekenamju.nl Tijdens de Nationale Sportweek bieden wij 2 proeflessen aan en betaal je geen inschrijfgeld mocht je lid worden. Ook doet de Stichting SportKarate Nederland mee aan de AH-sportactie. Voor meer informatie over Stichting Sportkarate Nederland bezoek de website www.karatekenamju.nl

Bridgen met uitzicht tijdens de 25ste editie van de kroegenbridgedrive in Uitgeest

Brenda en Yvon, een fanatiek bridgepaar uit Alkmaar. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST- De 25ste editie van de kroegenbridgedrive vond dit jaar voor het eerst plaats aan de haven in plaats van in het dorp. Voorzitter van de organisatie Han Dumas, die heeft leren bridgen in zijn studententijd en het na zijn pensioen weer oppakte, vertelt met een tevreden blik: "We zitten vol, binnen twee weken hadden 196 paren zich gemeld voor deze spectaculaire editie van de kroegenbridgedrive. De locatie is fantastisch: veel terrasjes en ruime parkeergelegenheid." De meeste deelnemers hebben van tevoren al voor het diner of de lunch gereserveerd bij een van de locaties.

Door: Margreeth Anema

Op de zeven verschillende speellocaties wordt er geconcentreerd geboden, geslagen en geanticipeerd. Dorpshuis de Zwaan en De Slimp zijn de vertrouwde locaties, de nieuwe locaties zijn De Caribbean Bar, Bistro 't Schippersrijk, 't Stokpaardje, Loods 47 en de Botenloods. Ieder plekje heeft zijn charme.

Wim van Bemmel van 't Stokpaardje laat het allemaal over zich heen komen. "Tijdens de lunch hebben we 250 broodjes geserveerd, het was lekker hectisch," zegt hij. De kaart was in overleg met de organisatie wat kleiner dan normaal omdat iedereen in drie kwartier bediend moest worden. "Wat mij betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar," knikt Wim, die zich alweer voorbereidt voor het diner.

'De top van de bridge', zoals de heren gekscherend worden genoemd door Siem (rechtsachter). Foto: Margreeth Anema
Bridgen met uitzicht bij Bistro 't Schippersrijk. Foto: Ton Dumas
Ook in Dorpshuis de Zwaan werd druk gebridged. Foto: Ton Dumas
v.l.n.r. Peter Alberts en Wil Moeijes (2e prijs), burgemeester Wendy Verkleij, Evert en Alice Castelein (1e prijs) en Ed Schouten en Pim Mul (3e prijs). Foto: Ton Dumas
Peter en Marjan, ze zijn lekker op de fiets gekomen. Foto: Margreeth Anema
Mevrouw Oortwijk en mevrouw Sjoerdsma zitten heerlijk in het zonnetje. Foto: Margreeth Anema

Bridge is een kaartspel dat ook onder de noemer denksport geplaatst kan worden. Er wordt bewust gestreefd naar het zoveel mogelijk uitschakelen van de factor geluk als uitkomstbepalend. Het spel vereist concentratie, geheugen, logisch denken en goede samenwerking tussen partners. Tijdens de kroegenbridgedrive spelen de paren 28 spellen in zeven ronden. Eén ronde duurt een half uur en in dat half uur wordt er dus vier keer gespeeld.

De deelnemers meldden zich 's morgens bij Lekker aan de Haven om hun programmaboekje en loopbriefje te halen, een draaiorgel zorgde voor een gezellig stukje muziek. Aan het begin van de eerste ronde werd er aan de bridgetafel een kop koffie met een heerlijke molenkoek geserveerd. Na een intensieve dag bridgen was het feest: de Uitgeester band 'De Upmates' speelde en onder het genot van een drankje en een hapje reikte burgemeester Wendy Verkleij de prijzen uit. De eerste prijs werd in de wacht gesleept door Evert en Alice Castelein, de tweede prijs was voor Peter Alberts en Wil Moeijes en Ed Schouten en Pim Mul gingen ervandoor met de derde prijs.

Peter en Marjan uit Heemskerk zijn lekker op de fiets gekomen. Ze hebben al een keer of tien meegedaan aan de kroegenbridgedrive. Ze begonnen vanmorgen op een locatie in het dorp en eindigen aan de haven. "Dit is zeker leuk, maar de kroegenbridgedrive in het dorp had ook zijn charme," vertelt Marjan.

De 81-jarige Yvon en de 43-jarige Brenda zijn bridgepartners. Brenda is een van de jongere spelers vandaag. De jongste deelnemer vandaag is overigens pas 20 jaar en bridget met zijn vader. "Bridge is een fantastisch spel, er zit zoveel in," vertelt Brenda. Het koppel is fantatiek: "We gaan voor het beste resultaat," vertelt Yvon.

Mevrouw Oortwijn en mevrouw Sjoerdsma komen uit Castricum. Ze zitten gezellig op het terras van 't Stokpaardje aan een kop koffie. "De locaties zijn prachtig, het is lekker weids en je kunt je fiets goed kwijt," vertelt mevrouw Sjoerdsma. "Een kritische noot is dat er weinig voetpaden zijn langs de route het dorp in, maar daar kan de organisatie niets aan doen," zegt mevrouw Oortwijn. Ze zijn vol lof over Dorpshuis de Zwaan: "Daar krijg je koffie en een koek voor een euro, heel gastvrij, zet dat er maar even in," melden de dames.

Al gauw kom ik uit bij de 'top van de bridge', althans, zo noemen de vier heren elkaar gekscherend. Ze zitten gezellig na te praten over hun gespeelde rondes. Hans en Paul, twee broers, geboren en getogen in Uitgeest, doen al mee vanaf het begin. Paul heeft zelfs de eerste acht jaar in de organisatie van het evenement gezeten. "Ik vind het leuk om te zien dat het hier aan de haven zo ontwikkeld is, ik ben hier namelijk al jaren niet meer geweest," vertelt Paul. Bij Siem gaat het bridgen vandaag niet zo best: "Ik zit op 49,5 procent," vertelt hij, maar dat drukt de pret niet, de heren hebben het ontzettend gezellig, net als de overige 192 deelnemers. De kroegenbridgedrive 2018 is een groot succes.

Hondenzwemmen in Zwembad De Zien

Carla met Mika en To. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Traditiegetrouw sloot Zwembad De Zien afgelopen weekend het seizoen af met hondenzwemmen. Bij de ingang treffen we Carla met haar labradors, de 11-jarige Mika en de 4-jarige To. Voor Mika en To was dit de eerste keer hondenzwemmen. Mika was wel wat nerveus en ging niet uit zichzelf het water in. Uiteindelijk heeft Carla haar in het water gezet en vond ze het hartstikke leuk.

Door: Margreeth Anema

Slimme Leo probeert een balletje uit het water te pakken vanaf de kant. Hij durft er zelf niet in te springen. Zijn baasje besluit hem een zetje te geven en als hij eenmaal in het water ligt apporteert hij de bal en brengt hem netjes terug naar het baasje, die hem overigens met bal en al uit het bad moet tillen. "Hij moest gewoon even door," glimlacht het baasje.

Newfoundlander Boots valt op tussen alle hondjes. Hij is groot: een reusachtige zwarte knuffelbeer. Baasje Benk vertelt dat Newfoundlanders zwemhonden zijn en dat het lang duurt voordat hij helemaal nat is, daarentegen duurt het ook lang voordat hij weer helemaal droog is. "Boots is dolenthousiast, hij weet niet waar hij kijken moet," zegt Benk.

Newfoundlander Boots, de grootste hond deze middag. Foto: Margreeth Anema
Leo, de slimmerik. Foto: Margreeth Anema
Wesley, Lisa en de hondjes uit de hondenopvang. Foto: Margreeth Anema

Esther woont bij het zwembad om de hoek. Ze heeft er deze middag een familie-uitje van gemaakt. Haar dochtertje van zes maanden is mee en ook de opa's en oma's van beide kanten. Opa en oma uit Ouderkerk aan de Amstel hebben hun hondje Saar meegenomen. Saar en Binkie, de hond van Esther, maken er een dolle boel van terwijl de familie lekker bijkletst. Voor het hondenzwemmen hebben ze gezellig met zijn allen geluncht.

De 8-jarige Wesley en zijn vriendinnetje Lisa hebben in totaal zes honden meegebracht. De moeder van Wesley heeft namelijk een hondenopvang in Markenbinnen. Het gesprek loopt stroef omdat er om ons heen een klein hondje druk aan het blaffen is. "Dat is Lotte, die blaft naar haar eigen schaduw, ze gaat ook weleens de grond likken," vertelt Lisa lachend. Lotte vindt haar schaduw interessanter dan het zwembad.

Ruben uit Haarlem roetsjt van de glijbaan met zijn hond Boets. Gelukkig draagt Ruben een stroeve zwembroek zodat hij niet zo hard ging. "Ik werd als het ware voortgetrokken door Boets die gewoon naar beneden kon lopen," vertelt Ruben nog nagenietend. Ruben heeft geluk, een medewerkster van het zwembad sluit de glijbaan omdat ze het niet verantwoord vindt. "Honden zijn loeisterk, als ze in paniek raken springen ze misschien de glijbaan uit." Veiligheid staat voorop bij Zwembad De Zien . Boets, een labrador, was vroeger bang voor water. Aangezien labradors zwemhonden zijn heeft Ruben hem gewoon een keer het water ingeplonst. Sindsdien springt Boets overal te water.

Burendag in Uitgeest

UITGEEST - In 97 procent van de Nederlandse gemeenten worden Burendagactiviteiten georganiseerd en inmiddels hebben 650 buurten zich hier voor aangemeld. Buurten die zich aanmelden kunnen via www.burendag.nl een Burendagpakket aanvragen. Hier zijn ook tips en tools te vinden om er een onvergetelijke dag van te maken.

Burendag is in het leven geroepen om buren dichter bij elkaar te brengen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Jaarlijks komen mensen in duizenden buurten bijeen om met elkaar iets voor de buurt te doen. Ze knappen bijvoorbeeld de straat op, leggen een buurtmoestuin aan of komen onder het genot van een kop koffie met elkaar in gesprek.

Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren jaarlijks deze Burendag op de vierde zaterdag van september. Dit jaar valt het dus op 22 september. Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "Het Oranje Fonds wil dat in Nederland niemand er alleen voor staat. Dat begint op heel lokaal niveau: in je eigen buurt. Want als je de mensen in jouw straat kent, kijk je sneller naar elkaar om en ben je sneller bereid om voor elkaar klaar te staan."

De redactie is benieuwd naar de Burendagactiviteiten die er in Uitgeest georganiseerd gaan worden. Wie doet er aan Burendag en op welke manier? Laat het de redactie weten op redactie@uitgeester.nl. Stuur ook vooral foto's mee en kom met de Burendag in de krant!

Try-out theaterprogramma's open podium De Zwaan Cultureel

De Whiskeymo's komen langs bij De Zwaan Cultureel. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het eerste open podium van het nieuwe seizoen gaat op zaterdag 22 september weer van start bij De Zwaan Cultureel. Er is op deze avond een aantrekkelijk en gevarieerd programma met maar liefst twee try-outs van theaterprogramma's.

Maurits Koster studeerde in 2015 af bij de Theateropleiding in Amsterdam en speelt nu in theaters door het land samen met pianist Arend Jan Schimmel. Tijdens het open podium doet hij een try-out van zijn nieuwe programma 'Demonen', een absurdistisch cabaretprogramma over de angst om niet gezien te worden.

De Whiskeymo's, een vintageband, zullen ook een try-out doen van hun nieuwe muziektheaterprogramma 'Het hangt in de lucht'. Zij spelen op theatrale wijze bewerkingen van bigbandmelodieën uit het swingtijdperk van de jaren '40-'50 met eigen Nederlandse hertalingen. Verder is er als vanouds weer veel muziek. Bart en/of Cornelis zingen Nederlandstalige teksten, met humor geschreven en op gitaar begeleid. Ook Zoë Gerritsen betreedt het podium met Nederlandstalige en Engelse teksten. Zij is 18 jaar oud, schrijft en zingt haar eigen muziek en studeert aan een muziekopleiding in Amsterdam. Bram de Waard komt uit Hoorn en begeleidt zichzelf op gitaar bij zelfgeschreven kleinkunstliedjes. En Bart van Beveren speelt Folk en Ierse muziek, zang begeleid door gitaar.

Het maandelijks open podium staat in de wijde omtrek zowel bij artiesten als publiek goed bekend. In een ongedwongen sfeer en onder het genot van een drankje en een hapje luistert het publiek naar het altijd zeer gevarieerde programma. Het open podium is bedoeld voor allerlei podiumkunsten, echter met de nadruk op akoestische instrumenten. De muziek wordt zoveel mogelijk met microfoons versterkt om het akoestische karakter te behouden. De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is natuurlijk als altijd gratis. Meer informatie www.dezwaancultureel.nl.

Snackbar 't Luifeltje was noodgedwongen twee dagen dicht

UITGEEST - Snackbar 't Luifeltje in Uitgeest is afgelopen zaterdag weer opengegaan, nadat het door hele vervelende omstandigheden dicht moest. Op Facebook legt de eigenaresse uit waarom de snackbar twee dagen lang (donderdag en vrijdag) zijn deuren gesloten moest houden.

Mike (al meer dan 30 jaar eigenaar van Snackbar 't Luifeltje) werd vier weken geleden tijdens een vakantie ziek. Door een cyste die al sinds zijn geboorte aan het groeien is ontstonden ernstige leverklachten, die een gele huidskleur en oogwit veroorzaakten. Zijn energie en lichaamsgewicht namen snel af en de eigenaar en zijn vrouw Janneke gingen een periode tegemoet van echo's, scans, operaties, onderzoeken en veel angst en onmacht.

Het gezin heeft de snackbar draaiende weten te houden zonder Mike, maar afgelopen donderdag en vrijdag ging dat niet meer. "Mike kon niet meer alleen naar het ziekenhuis en met een groot tekort aan personeel was er voor ons geen mogelijkheid meer de snackbar open te houden," zo meldt Janneke op Facebook. "Gelukkig hebben we afgelopen vrijdag 14 september op Mike zijn verjaardag goed nieuws gehad. Mike heeft zijn laatste en grootste operatie gehad en het ziet ernaar uit dat hij uiteindelijk compleet zal herstellen."

De eigenaren van 't Luifeltje willen graag iedereen bedanken die er in deze moeilijk tijd voor ze is geweest: "Monique voor al haar goede zorgen. Iedereen die ons geholpen heeft met onze kinderen, natuurlijk ons personeel dat ons gesteund heeft en extra inzet hebben getoond om onze snackbar draaiende te houden. En natuurlijk het AMC te Amsterdam en het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk voor hun goede zorgen," zo melden de dankbare ondernemers.

Zuur puntverlies Stormvogels

UITGEEST - Afgelopen zondag trad Stormvogels aan tegen Zaandam Zuid. Vorig seizoen was deze wedstrijd de kraker in een onderling duel om lijfsbehoud in de derde klasse, waar de Uitgeesters destijds een overtuigende overwinning boekten.

Dat Zaandam Zuid niet degradeerde hadden zij te danken aan fortuinlijke omstandigheden. De verwachtingen voor dit duel waren dan ook hooggespannen, zeker na de stunt van vorige week op DKV Victoria De opponent wist de score al vroeg te openen, waarna Sjoerd Noorda de stand gelijk trok. Dit was tekenend voor het spelbeeld van de eerste helft. De Uitgeesters bleven achter de feiten aanlopen en konden slechts in het spoor blijven. Bij een stand van 7-4 in het voordeel van de ontvangende ploeg, wakkerde het vuurtje in de ploeg van Ton van Duijn aan. Het momentum lag tijdelijk bij onze dorpsgenoten die op slag van rust weer op gelijke hoogte kwamen. "De rust kwam voor het goede eigenlijk te vroeg", aldus routinier Eveline Nootebos. Na de hervatting wisten de Zaandammers onmiddellijk een gaatje van drie doelpunten te slaan. Tot overmaat van ramp viel ook Lisa Haije met een fikse enkelblessure uit. De ploeg moest het uitvallen van een belangrijke speelster verwerken, had moeite om scorend bij te blijven en trapte in de valkuil door zich mentaal mee te laten slepen door het intimiderende gedrag van de tegenstander. Een wedstrijd die ook fysiek met enige regelmaat de grens van het toelaatbare overschreed, aldus een verbouwereerde Van Duijn. Je kunt een leidsman niet volledig verantwoordelijk houden voor het resultaat, maar dit heeft wel degelijk een groot stempel gedrukt. Stormvogels probeerde nog wel aan te haken, maar het was tevergeefs. De Uitgeesters incasseerden uiteindelijk een 17-12 nederlaag.

Zondag 23 september speelt de ploeg een thuiswedstrijd tegen het Haarlemse Aurora, aanvang 14.30 op het sportpark aan de Niesvenstraat.

Rommelmarkt in sporthal De Zien

UITGEEST - Op zondag 23 september wordt er in sporthal De Zien in Uitgeest een grote overdekte rommelmarkt gehouden. Het is een grote markt met 70 kramen.

Een kraam (4m. bij 1.20 m.) kost € 20 en € 5 euro borg. U kunt nu alvast reserveren. U krijgt de gelegenheid om uw overtollige spulletjes te verkopen en natuurlijk bij anderen te struinen. Dus volop gezelligheid. Misschien zit er wat leuks bij. De rommelmarkt is van 10.30 tot 14.30 uur. Entree € 2. Kinderen gratis. Meer informatie: 06-40289163 of 06-49147747.

Gastkoor uit Haarlem zingt in de parochiekerk

UITGEEST - De Cantorij van de Adelbertusparochie uit Haarlem zingt tijdens de hoogmis op zondag 23 september. Dit gemengde koor heeft op deze dag zijn jaarlijkse uitgaansdag en start deze dag dan gewoonlijk met een gastoptreden in een parochie.

Dit jaar is dat in onze parochiekerk in Uitgeest en wel om 09.00 uur. Onder leiding van dirigente Karin Koets en organist Henk van der Weide zingt het koor de misgezangen en meerstemmige liederen, Engels en Nederlands. Leuk detail van dit koor: vijfmaal per jaar verzorgt de Cantorij met het jongerenkoor Trinity op de zaterdagavond een Taizéviering in de Adelbertuskerk. "De Cantorij telt 35 leden en verheugt zich op het gastoptreden in onze parochie," aldus de organisatie.

Expositie Portretten van Narti Notohadinegoro bij Schuyt

Een van de werken van Narti Notohadinegoro. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In de maanden september en oktober exposeert bij Boekhandel Schuyt is Narti Notohadinegoro. Ze is in Amsterdam geboren maar heeft haar jeugd in Indonesië doorgebracht. Ze woont nu in Uitgeest. Haar passie is tekenen.

Haar hele leven heeft ze altijd getekend of geschilderd. Ze is autodidact. Na allerlei cursussen te hebben gevolgd en technieken te hebben uitgeprobeerd is ze uiteindelijk bij pastel uitgekomen. De eerste jaren soft pastel en nu sinds 2017 olie pastel. Ze tekent voornamelijk portretten het liefst naar model. Ze vindt het een uitdaging om in de gezichten en uitdrukkingen van de modellen de 'ziel' zo goed mogelijk weer te geven. Momenteel is ze al meer dan 10 jaar lid van de Zondagsschilders in Amsterdam en volgt daar, met veel plezier, de lessen van Joop Rooijers. Voor haar eigen gevoel bevindt ze zich nog steeds in een leerproces en heeft ze nog lang niet het niveau bereikt waarnaar ze streeft. Maar of dat voor ons als kijker ook zo is moeten we zeer betwijfelen.

De prachtige, karakteristieke portretten die nu in de boekhandel hangen kunnen we alleen maar bewonderen. En dat kan dus tot eind oktober. Komt dat zien, en verwondert u zich over deze getalenteerde Uitgeester.