De Uitgeester

12 december 2018

De Uitgeester 12 december 2018


Afscheid voormalig bestuur Stichting Dorpshuis De Zwaan

Het voormalig bestuur van De Zwaan samen met de burgemeester en de wethouder. Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Het college van Uitgeest heeft vorige week op informele wijze afscheid genomen van het voormalig bestuur van Stichting Dorpshuis De Zwaan. Als dank voor hun inzet werd het voormalig bestuur een diner aangeboden waarbij burgemeester Wendy Verkleij en wethouder Cees Beentjes (Subsidiebeleid) aanwezig waren.

Het voormalig bestuur van Stichting Dorpshuis De Zwaan, Gerard Hoekstra, Jan van der Putten en Wim de Wit, had op 1 juni 2018 aangegeven de werkzaamheden neer te leggen. In afwachting van het aantreden van een nieuw bestuur nam het voormalige bestuur zijn verantwoordelijkheid door te zorgen voor de continuïteit van de dagelijkse gang van zaken. Het nieuwe interim-bestuur is in de raadsvergadering van 30 augustus 2018 benoemd. Dit bestuur heeft vervolgens het oude bestuur decharge verleend voor de door hun verrichte werkzaamheden. Het college van Uitgeest is de voormalig bestuursleden Hoekstra, Van der Putten en De Wit zeer dankbaar voor hun inzet en de prettige wijze van overleg. Ook namen zij na het voortijdig vertrek van de beheerder de extra werkzaamheden over. Bij de bestuursleden stond het belang van het voortbestaan van Dorpshuis De Zwaan met alle sociale en culturele activiteiten altijd voorop.

Drie inbraken in Uitgeest

UITGEEST - In één week is er drie keer ingebroken in Uitgeest. De politie roept inwoners op alert te zijn op verdachte personen en voertuigen.

Bij twee woningen aan de Geesterweg werd er ingebroken tussen dinsdag 4 december 08.30 uur en zaterdag 8 december 15.15 uur. De daders hebben zich toegang verschaft door een raam te forceren met een breekvoorwerp. Beide woningen zijn geheel doorzocht en er zijn diverse goederen weggenomen. Ook is er een inbraak gepleegd in een woning aan de Burgemeester van Roosmalenstraat. Dit gebeurde vrijdag 7 december tussen 19.10 en 19.50 uur. De politie kreeg een melding na een inbraakalarm. De achterdeur was geforceerd met een breekvoorwerp en de hele woning was doorzocht.

Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844. Bij verdachte situaties kan 112 gebeld worden.

Wat moet er in ons jaaroverzicht?

UITGEEST - De redactie van de Uitgeester is druk bezig met het samenstellen van het jaaroverzicht. De kranten vanaf januari worden uitgeplozen en gebeurtenissen worden tegen elkaar afgewogen.

Wat komt wél en wat komt niet in het jaaroverzicht is de vraag waar wij ons al dagen over buigen. Welke gebeurtenis mag volgens u absoluut niet ontbreken in het jaaroverzicht? Wij als redactie stellen de mening van onze trouwe lezers zeer op prijs! Mail uw suggestie naar redactie@uitgeester.nl.

Het centrum van Uitgeest is nu écht klaar voor kerst

O dennenboom, wat zijn takken wonderschoon. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De sfeerverlichting is al opgehangen in het centrum van Uitgeest, maar de dag na Sinterklaas, donderdag 6 december, volgde de kers op de taart: de kerstboom.

Zoals ieder jaar staat de metershoge kerstboom voor het gemeentehuis van Uitgeest. De boom werd aangevoerd door een vrachtwagen en met behulp van een hoogwerker werden de lichtjes erin gehangen.

Laat de kerst maar komen dus, Uitgeest is er klaar voor!

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"We waren zo serieus bezig dat we vergaten te geiten, waar we normaliter erg goed in zijn."

Vrijdag 7 december 2018

Na het ontwaken en wassen heeft Truus mij in Geesterheem opgehaald. We boften dat het droog was. Daar zag het vlak voor onze heenreis echt niet naar uit. De groep aan de tafel bij Thuisbij was tamelijk groot, onder andere door de aanwezigheid van Winnie. Zij genoot bij onze groep haar laatste maaltijd. Vanaf maandag gaat zij in Strammerzoom in Akersloot wonen. Ze wordt daar weer vereend met Nel.

Jan is een gevaar bij het vervoer naar Thuisbij. Hij loopt zo 'rot' dat hij steeds dreigt te vallen, ook bij het in- en uitstappen in de auto. De vrijwilligers van Thuisbij wandelen Jan naar Thuisbij in een rolstoel. Voor het vervoer bij slechte weersomstandigheden hebben ze samen met Margreet een prettige oplossing gevonden. Marrigje kwam ons al gymmend voorbereiden op het 'keuringsbezoek' van Gemeente Uitgeest. Die komt kijken hoe goed wij onder leiding van onze gymjuf onze stijve spieren trainen zodat de gemeente haar ondersteuning verantwoord blijft vinden. Wij deden bijna een uur lang onze 'stinkende' best. Marrigje trainde ons dat het een aard had. We waren zo serieus bezig dat we vergaten te geiten, waar we normaliter erg goed in zijn. We voelden ons zo afgetraind dat het na afloop van de training verrassend rustig was.

Na de training kregen we nog even bezoek van Natasja. Die komt ergens rond de kerst haar kookkunst tonen. Verleden jaar heeft ze dat ook gedaan en dat smaakte helemaal eindeloos. Wij waren wel in voor een herhaling maar kok Natasja wilde wel even weten waarvan we wilden genieten. Toen we een kwartier van alles door elkaar geroepen hadden, zei Natasja dat ze het wel wist en vertrok ze met een glimlach op haar gezicht. Wij laten ons graag door haar verrassen. Ilona en ik kwamen droog thuis. In Geesterheem hadden ze het begin van de kerstversiering gemaakt. Wij moesten even kijken. Het was geweldig en indrukwekkend. Het zag er al aardig kerstachtig uit. De kerstboom was zo goed als helemaal rood. Geen groen meer te bekennen.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Teer verkoopt 100ste woning per digitale veiling

UITGEEST - Teer Makelaars is eind vorig jaar gestart met de mogelijkheid om online op woningen te bieden via een speciale website: verkoop-bij-inschrijving.nl. Onlangs heeft de makelaar de honderdste woning op deze manier in onze regio aangeboden en verkocht.

Directeur Van Andel is enthousiast over zowel het verkoopproces als over de verkoopopbrengsten en pleit voor het op grote schaal inzetten van deze verkooptool. "Ik denk dat het leidt tot een goed marktevenwicht, dat is voor iedereen positief. Wij brengen rust en transparantie in het verkoopproces en kiezen er bewust voor om er de tijd voor te nemen. Voor kopers is dat prettig, maar voor het proces als geheel ook."

In Uitgeest staan momenteel weinig woningen te koop terwijl de vraag onverminderd groot is. Voor 2019 verwacht de makelaar nog steeds meer vraag dan aanbod.

De mannen van Bald zijn weer terug bij de Zwaan Cultureel

Johannes Dopmeijer, Johan Kruizinga en Menno Bruin van Bald. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vrijdag 21 december zorgen Johannes Dopmeijer, Johan Kruizinga en Menno Bruin voor een avond lekker meezingen, stil luisteren en af en toe een kippenvelmoment!

Zij vinden veel inspiratie in de meerstemmige muziek van bands als de Eagles, The Byrds, CSNY en The Beach Boys. Maar ook songs van Jackson Browne, James Taylor en enkele eigen composities worden prachtig vertolkt door de mannen van Bald. Bald speelt deze avond in plaats van Karlijn Langendijk, die haar concert helaas moest annuleren. De voorstelling start om 20.15 uur. De toegangsprijs is € 15,-, vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van de Zwaan Cultureel.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 12 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 14 december 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 15 december 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 16 december 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Column Monique Teeling - Dennemans

Onze kerstboom werd vroeger pas geïnstalleerd als de verjaardag van onze zoon voorbij was. Midden december is een mooi moment om met versieren te beginnen. Maar nu hij in de stad woont en zijn verjaardag daar viert, hoeven wij niet meer te wachten. Daarom toog ik opgewekt op 5 december naar een tuincentrum waar legio bomen netjes stonden te wachten om opgehaald te worden. Mijn ervaring met deze zaak was goed, de boom van vorig jaar was zelfs na drie weken nog steeds niet uitgevallen en dat vind ik een heel prettige bijkomstigheid. Ook nu stonden er weer prachtige bomen voor de prijs die je kunt verwachten. Hij werd tot een pakketje verpakt en de verkoper was zo galant om het geval in mijn auto te positioneren. Hij had daarvoor nog vakkundig een gat in de stam geboord zodat ik hem, atechnisch als ik ben, met gemak op de handige voet kon spiesen. Zo had ik dat eerder gefixt en zo ging ik dat nu weer doen. De kinderen zouden de volgende dag komen eten en het leek mij gezellig dat de den hun vriendelijk tegemoet zou shinen. Hij was best zwaar zo in je eentje maar met enig kunst- en vliegwerk legde ik 'm op de vloer in de kamer. "Zo mannetje," fluisterde ik liefdevol, "wij gaan jou eens even netjes neerzetten en aankleden." Zoals altijd, wanneer ik de kerstboom toespreek, zei hij niets terug, heel begrijpelijk als je hulpeloos met je takken in een netje op je rug wordt gelegd. Ik tilde hem op en na enig gefriemel had ik hem op de voet staan, maar zag dat hij niet met het juiste frontje de kamer inkeek. Het moest toch een beetje symmetrisch staan allemaal. Sommige mensen kopen daarom een kunstboom om van het gelazer af te zijn maar ik wil dennengeur ruiken en ja ik weet dat je dat uit een spuitbus kunt halen maar dat is mij allemaal te nep! Ik draaide het hele zaakje een kwartslag om vervolgens, als Rembrandt die zijn Nachtwacht inspecteerde, te bekijken of het klopte. De natuur had aan de linkerkant beter zijn best gedaan dan aan de rechterkant waar de takken veel verder uitstaken en dat was geen gezicht. Ik kon ze afknippen maar dat wilde ik pas in uiterste nood. Eerst nog maar even verder draaien. Hij wiebelde en had de neiging naar rechts te kiepen maar ik had 'm in de smiezen. Hoewel ik op mijn hoede was bleek ik teveel geconcentreerd op de symmetrie en vergat de zwaartekracht. Op een onbewaakt ogenblik donderde hij zonder enige waarschuwing richting bankstel en dook ik naar voren in een verwoede poging het ongeluk af te wenden. Met een enorme klap lag ik languit op de vloer met dennemans bovenop mij. Ik hoopte vurig dat niemand naar binnen had gekeken tijdens deze freestyle wrestling met m'n boom.

Liz Buur en Tess Tiebie van FC Uitgeest trainen in het Future Team van de KNVB

Tess (l) en Liz (r). Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Voetbalmeiden Liz (12 jaar) en Tess (12 jaar) voetballen in het jongensteam JO13-1 van FC Uitgeest. Maar de meiden zijn zo goed dat ze allebei gescout zijn voor het talententeam van de KNVB. Ze voetballen om de week in Vleuten, samen met ongeveer 16 andere uitblinkers.

Door: Margreeth Anema

Beiden werden ongeveer anderhalf jaar geleden gescout. "We gingen ergens naartoe met de familie en toen we op het punt stonden om weg te gaan vond mijn moeder een brief van de KNVB in de brievenbus," vertelt Liz. Liz was heel blij, voetballen is haar lust en haar leven. Haar positie is linksachter. Tess, die rechtsback, rechts centraal en laatste vrouw speelt, werd tijdens de selectiedagen ontdekt.Shari Breetveld, coördinator, trainster en coach van de meidenteams bij FC Uitgeest: "Er wordt stiekem gescout, de scouts bezoeken wedstrijden en trainingen in normale kleding, daarom was de uitnodiging van de KNVB een grote verrassing voor Liz." Shari voetbalde van 1998 tot 2001 ook alleen met jongens van FC Uitgeest en werd gescout toen ze 14 jaar was. "Destijds was school belangrijker, daar heb ik nu wel spijt van. Als ik het Nederlands vrouwenelftal zie spelen denk ik weleens: daar had ik ook kunnen staan." Ze bleef natuurlijk wel bij FC Uitgeest voetballen; van 2001 tot 2014 speelde ze in Dames 1, de laatste 10 jaar al eerste keepster. Shari is apetrots op haar pupillen: "Ik geniet nu voor Liz en Tess, ik gun ze dit met heel veel liefde."

Liz blijft wel realistisch over haar toekomst: "School vind ik zelf ook belangrijk, bij voetbal kan je er namelijk zomaar uitliggen en als je dan geen opleiding hebt, dan heb je ook echt niks." Maar mocht ze in de echte selectie komen dan gaat ze er wel honderd procent voor. Deze ambitie heeft Tess ook: "Ik wil in het Nederlands vrouwenelftal en op televisie komen, daarna wil ik gaan voetballen bij Barcelona, net als Lieke Martens." Naast de trainingen en wedstrijden voor FC Uitgeest en de trainingen voor de KNVB zijn de meiden in hun vrije tijd ook veel met voetbal bezig: Tess kijkt YouTube-filmpjes en traint ook zelf om beter en sneller te worden. Samen gaan ze elk jaar naar het ICGT om zoveel mogelijk wedstrijden te kijken. Ook vraagt Liz tips aan haar sportieve vader, bijvoorbeeld wat je het beste kunt eten voor een training.

Hooghouden: Liz haar record is 80 keer, dat van Tess 131 keer. Doe dat maar eens na! Foto: Margreeth Anema

Liz en Tess komen maar een enkele keer andere meiden tegen tijdens hun wedstrijden met JO13-1. De jongens behandelen Tess en Liz ook net als alle anderen. De meiden zijn het met elkaar eens dat ze het nog steeds het allerleukst vinden bij FC Uitgeest. Als ze later beroemde voetbalsters worden dan blijven ze ook op hun cluppie in Uitgeest komen, "al is het maar om handtekeningen uit te delen," zegt Tess. De twee vrolijke meiden moeten hier allebei heel hard om lachen.

CARENT: Naast advies, fiscaliteit en mediation nu ook coaching bij scheidingen

UITGEEST - CARENT staat al bijna vijf jaar bekend om haar dienstverlening bij echtscheidingen. In haar rol van fiscaal jurist, mediator en Register Financieel Echtscheidingsadviseur heeft Judith van den Nieuwenhuijsen al vele stellen begeleid bij de afwikkeling van hun scheiding. Sinds kort is Judith ook gecertificeerd scheidingscoach. Zij hanteert de methodiek van Succesvol Scheiden Nederland.

Judith: "Een vechtscheiding of conflictscheiding is een scheiding waarbij de meeste conflicten gaan over de relatie die de ouders hebben als ex-partners. Conflicten belemmeren ouders om na de scheiding hun ouderrol goed te kunnen vervullen. Hierdoor kunnen ze ook niet meer het belang van hun kind zien. Uiteindelijk laat de ouder (bewust of onbewust) het kind deel uitmaken van de onderlinge strijd. Dit is enorm schadelijk voor kinderen en heeft een negatieve invloed op hun gezonde ontwikkeling." Volgens Judith is het onwetendheid en geen onwil waardoor mensen in een dergelijke situatie belanden.

CARENT biedt ouders een gecertificeerd coachingsprogramma dat hen in vijf stappen leert hoe ze uit een vechtscheiding kunnen blijven. Zo leren ouders hun negatieve emoties aan te pakken, ze leren communiceren op de juiste manier met de andere ouder en ze kunnen een compromis sluiten. Tevens leren ze wat de scheiding betekent voor hun kinderen en hoe ze samen na de scheiding hun opvoeding vorm kunnen geven. Het programma hoeft niet door beide ouders gevolgd te worden, het werkt ook als één van de ouders zich meldt.

Bent u benieuwd wat het coachingsprogramma voor u persoonlijk kan betekenen, neem dan contact op met CARENT via telefoonnummer 0251-362065 of www.carent.nl.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

De echte tonderzwam heeft zijn naam deels te danken aan het feit dat zijn vlees vaak wordt gebruikt voor het vervaardigen van tondel. In de 17e eeuw werd dit licht ontvlambare materiaal, dat werd gebruikt voor het laten smeulen van vuur, 'tonder' genoemd. In 1691 introduceerde de Nederlandse taalkundige William Sewel in zijn boek A Large Dictionary of English-Dutch het Nederlandse woord 'tondel', zoals dat tegenwoordig gewoonlijk wordt gebruikt. Om onderscheid te maken met andere paddenstoelen die worden gebruikt om tondel te maken, zoals de dikrandtonderzwam en de platte tonderzwam, wordt het voorvoegsel 'echte' gebruikt. Ger Bus.

Expositie 'Uit hout geboren'

Russische kunstenaar Vladimir Bakun in gemeentehuis Heemskerk. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Tijdens de kerstperiode wordt de expositie 'Uit hout geboren' van de Russische kunstenaar Vladimir Bakun georganiseerd door St. Kijk Heemskerk. Om expositie en kerstsfeer in harmonie samen te brengen is voor de vrijwilligers van St. Kijk een bijzondere uitdaging.

Tijdens de feestelijke opening zal het Byzantijns koor Perezwon onder leiding van Chris Jobse een deel van hun repertoire ten gehore brengen. Bakun (1965) is geboren in Zuid-Siberië en groeide op in de werkplaats van zijn vader. Zo maakte hij kennis met het verfijnde Russische houtsnijwerk. Na zijn middelbare school en de hoge technische school volgde hij op de volksuniversiteit van Moskou een tweejarige opleiding houtbewerken. Hij bewerkte hout dat hij vond langs de Siberische rivieren. In de jaren negentig, op zoek naar een beter leven, vertrok hij naar Nederland en vestigde zich in IJmuiden.

In IJmuiden zocht hij naar wrakhout, afgebroken boomtakken en verzamelde restanten planken van houtbewerkingsbedrijven. De geringe afmetingen beperkten zijn mogelijkheden maar vergrootte zijn drang de innerlijke schoonheid van het hout te ontdekken. "Hout leeft, het is warm en aaibaar." Hij ontwikkelde een unieke techniek waarbij hij de kern van hout, vol nerven en groeilagen, weet bloot te leggen. Zijn objecten zijn het resultaat van een lange zoektocht naar het hart en de diep liggende geheimen van hout. Wethouder Aad Schoorl van Heemskerk opent zaterdag 15 december om 14.00 uur de expositie in de hal van het gemeentehuis van Heemskerk.

Finding Your Feet in bij Filmhuis De Zwaan

Beeld uit de film Finding Your Feet. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op vrijdag 14 december draait in Filmhuis De Zwaan de Britse romantische komedie Finding Your Feet. De film uit 2012 viert de tweede jeugd van een groep Britse senioren. Dat het leven niet ophoudt na je zestigste zou toch geen geheim meer hoeven zijn.

Finding Your Feet heeft een frisse kijk op ouderdom. Hoofdpersoon Sandra (Imelda Staunton) is net 60 geworden wanneer haar leven op zijn kop komt te staan: haar echtgenoot blijkt al jaren een affaire te hebben en laat Sandra vlak voor zijn pensioen alleen achter. Onthutst arriveert ze met een tas logeerspullen bij haar oudere zus Bif (Celia Imrie), van wie ze in de loop der jaren enigszins vervreemd is geraakt. Bif, type eeuwig jonge actievoerder, is anders dan de starre, snobistische Sandra.Van een kolossaal pand in het tenniswalhalla Surrey komt Sandra terecht in een huurflatje in Oost-Londen. Ze moet in eerste instantie niets hebben van Bifs vriendenkring en gewoonten (Bif rookt wel eens een joint) en gaat dan ook met grote tegenzin mee naar de dansles voor vijftigplussers die haar zus al jaren trouw bezoekt. Laat die dansles nou net het medicijn zijn dat Sandra nodig heeft om zichzelf opnieuw te ontdekken.

De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

Singer/songwriter Dick Pels. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 15 december kun je weer genieten van een variatie aan artiesten bij het Open Podium. Op het podium staan dit keer onder meer Annette en Mario.

Annette en Mario zijn singer/songwriters met gitaar- en basgitaarbegeleiding. Annette Vogel reisde door Europa als straatmuzikant. Daardoor is haar muziek sterk beïnvloed door Engelse en Amerikaanse folk. Annette vertolkt o.a. folksongs van de Britse folkzangeres Sandy Denny (Fairport Convention) en haar eigen werk. Ook zangeres en pianiste Renske de Uil treedt op met eigen composities, samen met haar zusje Anne. Verder kunt u luisteren naar singer/songwriter René de Vries. Joost Bakker, ook singer/songwriter, heeft zijn act als Giovanni Antonio afgezworen en heeft nu een nieuw programma gemaakt na een studie aan een theaterschool in Frankrijk. Accordeonist Henk Spijkerman speelt instrumentale volksmuziek uit Servië, Bosnië en Macedonië. Singer/songwriter Dick Pels speelt en zingt liedjes van zijn cd Crosspath en van zijn binnenkort te verschijnen nieuwe cd. De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is natuurlijk als altijd gratis! Meer informatie www.dezwaancultureel.nl.

Bijzonder Winterconcert van de Uitgeester Harmonie

De Uitgeester Harmonie. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Deze winter wordt muzikaal verwarmd door een prachtig concert van de Uitgeester Harmonie. Dit Winterconcert wordt speciaal door de samenwerking die is aangegaan met Muziekvereniging Concordia uit Oostzaan.

Samen met dit orkest wordt een afwisselend programma aangeboden met een vleugje kerst. Deels voeren de orkesten eigen nummers uit naast stemmige nummers als Hallelujah (van Leonard Cohen), Game of Thrones en A Christmas Canon. Ook worden een aantal nummers samen uitgevoerd. Het concert wordt gehouden op zaterdag 15 december in de Kunstgreep te Oostzaan. Kijk voor meer informatie op de website van de Uitgeester Harmonie, www.uitgeesterharmonie.tk.

De Harmonie van Uitgeest, onder leiding van Thomas Eveleens, is dit jaar zeer actief. Er zijn dit jaar drie eerdere concerten gegeven en er is opgetreden tijdens de dodenherdenking, de avondvierdaagse en de sinterklaasoptocht. Er worden elke donderdagavond veel verschillende muziekstukken geoefend in het Zienhouse. Er is altijd plaats voor nieuwe muzikanten, beginnend en gevorderd. U bent altijd welkom om een keer te komen luisteren.

Ingezonden Brief: Evaluatie bestrijding Japanse duizendknoop

De actie 'Help de Japanse duizendknoop te bestrijden' werd in 2018 geboren. Aan het eind van het jaar is het een moment om te evalueren hoe het met die actie is gegaan. In Uitgeest kunnen we constateren dat de strijd is geslaagd maar nog niet gestreden. Daarvoor zullen we zeker nog een jaartje door moeten gaan. Zoals vooraf al was gesteld heeft de bestrijding een flinke dosis zelfdiscipline gevraagd. Ik ben dankbaar dat inwoners van Uitgeest de inzet hebben getoond die nodig was om deze woekeraar uit te bannen. Op een paar plaatsen na (o.a. terrein van ProRail) hebben we de duizendknoop op de knieën gekregen of is hij de uitputting nabij. Er waren plekken bij die aanvankelijk zowel bij gemeente als particulieren hopeloos leken en niet meer in de hand te houden waren, maar dat tij is nu gekeerd. Het doet mij deugd dat Uitgeest het heeft kunnen redden zonder een bedrijf in te huren met allerlei bestrijdingsmethoden. Je ziet elders allerlei instanties die, chemisch of niet, een oplossing voorspiegelen. De resultaten waren niet altijd hoopgevend terwijl mijn methode, niet vermeld in al die mooie rapporten, wel werkte. Als overheid kun je niet zoveel geld voor mankracht inzetten ter bestrijding van al die invasieve exoten en dat is begrijpelijk. Daarom was dit voor ons de kans om in handwerk te bewijzen dat de methode met zelfwerkzaamheid en doorzettingsvermogen goed kan werken. Dat bewijs is in ons mooie dorp geleverd. Mede dankzij deze geslaagde actie heeft de gemeente Velsen mij om advies gevraagd. De actiebereidheid is daar zeer hoopgevend na uitleg, demonstratie en presentatie. Hopelijk gaat dit initiatief als een inktvlek door het land. Samen iets overhebben voor je eigen woonomgeving is een mooi streven. Volgend jaar gaan we met een goed gevoel daarmee verder. Nogmaals dank voor de vrijwillige medewerking. Nico Brantjes

Modelspoorclub FABO bouwt nieuwe spoorbaan

Modelspoorclub FABO gaat een nieuwe spoorbaan maken. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De modelspoorclub van de FABO gaat een nieuwe spoorbaan bouwen! De oude baan vertoont steeds meer mankementen en onderdelen zijn bijna niet meer te repareren of te vervangen. Daarnaast vergt het op- en afbouwen van deze baan zoveel tijd, dat deze in de praktijk nagenoeg niet wordt gebruikt.

De nieuwe baan gaat kleiner worden met meer details. Het landschap wordt zo gemaakt dat het in meer verschillende landen zou kunnen liggen. De details bestaan vooral uit bewegende onderdelen in de dorpen en landerijen. Er wordt gekeken of er naast treinen ook auto's kunnen rijden in het landschap. De plannen zijn nog niet uitgewerkt maar de ideeën zijn er zeker.

Ben je enthousiast geworden, 14 jaar of ouder en wil je meebouwen aan de nieuwe baan? Meld je dan aan als lid van deze club. Gebruik hiervoor het aanmeldingsformulier dat je kunt vinden op de website van de FABO www.fabouitgeest.nl. Hier is ook informatie over de modelspoorclub te vinden. Van september t/m mei is de modelspoorclub elke dinsdagavond bezig met het bouwen van de spoorbaan.

De leiders en leden van de modelspoorclub hebben veel ervaring. Zij kunnen je veel leren op gebied van terreininrichting, verven en verschillende bouwtechnieken. Leden bouwen aan de grote baan of een bak met een stuk eigen spoor en terreinindeling. Deze bakken worden zo gemaakt dat ze aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Alle onderdelen ontwerp en bouw je zelf. Verder kan er ook worden gebouwd aan bouwdozen van kant-en-klare modellen. De modellen worden in elkaar gezet en geverfd en indien mogelijk wordt er een stukje terrein omheen gebouwd. Een leuke club voor een gezellige avond bouwplezier.

Wil je liever naar een andere club van hobbyvereniging FABO? Kijk dan naar het aanbod van de clubs op de website www.fabouitgeest.nl. Er zijn diverse clubs voor jongens en meisjes waarbij plezier en creativiteit vooropstaat. Je kunt van september t/m mei elke doordeweekse avond bij een club terecht. We zoeken nog leden voor de modelbouw junioren, elektroclub en 12+ timmerclub.

Uitvaartverzorging Formanoij vindt rouwverwerking belangrijk: alles gaat stap voor stap

Jack Formanoij en zijn collega Maya. Foto: aangeleverd

Kenmerkend voor Uitvaartverzorging Formanoij is dat er vanuit de familie wordt gedacht, niet vanuit zakelijk oogpunt. Grote uitvaartondernemingen plannen de uitvaart het liefst in zo'n kort mogelijke tijd, soms zelfs in één dag. Jack Formanoij doet dit liever stap voor stap: u kunt hem 24/7 bellen bij een overlijden. Vervolgens wordt eerst de uitvaartlocatie geregeld, dit is het belangrijkst. Daarna wordt per dag een nieuwe afspraak gemaakt. "Je wordt als het ware onderdeel van de familie, als je de uitvaart stap voor stap regelt is dat beter voor het rouwproces van de nabestaanden," vertelt Jack Formanoij, grondlegger van afscheidscentrum De Swaen in Limmen.

De sfeer in het afscheidscentrum is knus en persoonlijk. "De locatie is toegankelijk, er is voldoende parkeergelegenheid en wij garanderen de nabestaanden privacy," vertelt Jack Formanoij. Ook ligt Limmen centraal, er wordt van het afscheidscentrum gebruikgemaakt door de hele regio: Uitgeest, Akersloot, Castricum, Limmen, Heiloo en de Egmonden.

In afscheidscentrum De Swaen zijn drie afscheidskamers die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor de familie, er worden ook condoleances (een doorloopcondoleance is mogelijk tot 300 personen) en afscheidsbijeenkomsten gehouden. Tijdens een afscheidsbijeenkomst is de ruimte geschikt tot veertig personen. Als u meer personen verwacht is het mogelijk om uit te wijken naar een buitenlocatie zoals Johanna's Hof, Heeren van Limmen, Fase Fier of bijvoorbeeld de kerk, dit wordt ook begeleid door Uitvaartverzorging Formanoij. "Een buitenlocatie is zeker aan te raden, dit is namelijk niet tijdsgebonden, zoals in een crematorium," vertelt Jack Formanoij.

Uitvaartverzorging Formanoij verzorgt ook thuisopbaringen. "Wij bieden alle mogelijkheden hiervoor, of u uw dierbare nu in de woonkamer of in bed wilt opbaren," zo vertelt Jack. "De meeste uitvaartondernemingen willen dit liever niet omdat er nogal wat haken en ogen aan zitten, maar wij weten wat het voor de familie kan betekenen, daarom doen wij dit wel."

Als u graag wilt dat uw dierbare thuis of in De Swaen wordt opgebaard dan verzorgt de uitvaartverzorger de overbrenging. De overledene wordt in principe op de locatie van het overlijden verzorgd, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, alvorens vervoerd te worden. "Ik breng de overledene uit respect het liefst over in een uitvaartkist in plaats van op de brancard. Daarom verzorg ik samen met mijn collega Maya de overledene het liefst op de plek waar degene het leven heeft gelaten, de familie mag hier eventueel bij helpen." En ook dat is bijzonder aan de uitvaartondernemer: Jack Formanoij doet alles zelf, van de verzorging en overbrenging tot de uitvaart. Daarom kan hij al een uitvaart aanbieden voor € 1.675,- inclusief afscheidsbijeenkomst voor 10 personen met koffie en thee in afscheidscentrum De Swaen.

Jack Formanoij gooide tien jaar geleden het roer om. Hij was leidinggevende in een hele andere branche waarbij veel geld verdienen centraal stond, dat was hij helemaal zat. Hij wilde écht iets betekenen voor mensen, hij wilde voldoening halen uit zijn werk. Hij nam ontslag en begon zich te oriënteren in verschillende branches. Hij kwam daardoor ook in contact met de uitvaartbranche. "Dit was wat ik wilde: een luisterend oor bieden, mensen door de vervelende periode in hun leven begeleiden. Ik heb de beste keuze ooit gemaakt, dit is zo'n dankbaar beroep," vertelt Jack. "Het fijnste is de dankbaarheid van de familie na de laatste verzorging van hun dierbare."

Uitvaartondernemer Jack Formanoij heeft ook nog een tip: "Waar u ook verzekerd bent, u kunt de uitvaart altijd door Uitvaartverzorging Formanoij laten verzorgen." Hier zijn de maatschappijen vaak niet duidelijk in, aldus Jack, die houdt van transparantie. Daarom heeft hij de prijzen van de uitvaartpakketten en uitvaartkisten op zijn website gezet. U kunt deze terugvinden op: www.uvdf.nl.

Uitvaartverzorging Formanoij (Afscheidscentrum De Swaen )

Schipperslaan 4 k

1906 BG Limmen

Telefoonnummer: 06- 115 36 587 (24-7 bereikbaar)

www.uvdf.nl

info@uvdf.nl

Uitgeester pornokoning laat zich niet naaien

Twitterpagina Sandy Wenderhold. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Jan Wenderhold (78), de Uitgeester oprichter van pornotijdschrift Chick, wordt afgeperst. Als hij niet snel een astronomisch bedrag overmaakt, dreigt de afzender zijn pornoconsumptie aan de grote klok te hangen.

Door: Mediapartner NH Nieuws


Dat blijkt uit een tweet van zijn dochter, Sandy Wenderhold, die tegenwoordig het mede naar haar vernoemde uitgeefconcern Sansyl runt. "Mijn vader wordt via de mail gechanteerd," schrijft ze. "Als hij geen 7.000 bitcoins betaalt gaan ze aan zijn familie en vrienden laten zien dat hij heel veel porno kijkt. Oh jee!" Dit meldt mediapartner NH Nieuws.

Een belletje naar Sandy leert dat het geen grap is: haar vader - die een groot deel van zijn leven in de porno-industrie werkzaam was - heeft inderdaad een mailtje met die strekking ontvangen. "Maar m'n vader maakt zich er echt niet druk om," vertelt ze over zijn nuchtere reactie op het mailtje. "Hij heeft de porno zelf uitgevonden." Deze vorm van chantage is niet nieuw, benadrukt Plus Magazine - platform voor 50-plussers - in een reply aan Sandy. "Dit horen wij helaas vaker, Sandy! Maar ze sturen die mail lukraak in het rond, in de hoop dat de 'pornokijker' zich aangesproken voelt. Het betekent niet per se dat hij het doet."

Wat vader en dochter wel zorgen baart, is dat de oplichters de hand hebben gelegd op inloggegevens, vertelt Sandy. "Ze hebben ook zijn wachtwoord, van een of andere pornosite. Dat is wel schrikken, als je ineens je wachtwoord ziet."Privé heeft Sandy nog nooit een dergelijk mailtje ontvangen, maar haar bedrijf ligt wel geregeld onder vuur. "We ontvangen wel eens chantagemailtjes met het verzoek om bitcoins over te maken en we worden weleens aangevallen," vertelt ze. "Maar dan melden we dat altijd." Welke sites haar vader op zijn leeftijd bezoekt, weet Sandy niet. "Maar ik hoop dat hij nog steeds porno kijkt."

FC Uitgeest en de gure noordwester tegen

UITGEEST - Donkere wolken pakten zich samen. De wind stak op en de koude regen kwam. Weersomstandigheden bij de start van FC Uitgeest in de thuiswedstrijd tegen middenmoter sv Hillegom. De wedstrijd was vanwege het afgekeurde A-veld verplaatst naar het B-veld. Daar was het voor zowel spelers als toeschouwers niet prettig vertoeven, want waar je je ook bevond, de volle laag was je deel.

Het werd nog erger voor ons Uitgeesters, want meer dan Hillegom leek de Uitgeester formatie het gemoed van de weersomstandigheden in zich te dragen. De handjes zaten nog in de mouwen, de shirtkraag omhoog, de stramheid nog in het lichaam, toen Hillegom al twee keer had gescoord. Het zou niet meer goed komen voor de mannen in het groen-geel. Een logische en verdiende 0-2 nederlaag was het gevolg.

FC Uitgeest startte in de vertrouwde formatie van de laatste weken. En waarom ook niet? De laatste twee wedstrijden zijn immers gewonnen. Al snel na aanvang bleek dat Hillegom beduidend beter uit de warming-up was gekomen want het zocht direct het doel van Sem Bleeker. In de 7e minuut leidde dat tot de verdiende voorsprong, al was daar een uitglijder van keeper Sem op het spekgladde veld voor nodig. Spits Van Veen profiteerde. 0-1. Met de wind in de rug bleef de formatie uit de Bollenstreek de aanval zoeken, waardoor er legio kansen waren. Zo was Dedel in de 18e minuut bijna bij treffer nummer twee, ware het niet dat de paal hem in de weg stond. Twee minuten later was het toch raak. Na een paar handige bewegingen en mistasten van verdediger Mats Idema scoorde Pijpers beheerst 0-2. FC Uitgeest probeerde wel terug in de wedstrijd te komen maar het had letterlijk en figuurlijk wind tegen. Toch was de ingevallen Daan Hamaker in de 43e minuut dicht bij de aansluitingstreffer maar hij miste een scherpe voorzet van Thomas Duijn op een haar na.

In de tweede helft probeerde de thuisformatie nog van alles maar de ploeg uit Hillegom gaf vooralsnog geen krimp. Sterker nog, het was juist FC Uitgeest dat in deze fase ontsnapte aan een nog grotere achterstand toen wederom Dedel voor Hillegom de paal raakte. FC Uitgeest gaf nog steeds niet op. Dat sierde de ploeg. Zo waren Daan Hamaker, Tinus Putter en Mike Olgers dicht bij de 1-2, maar keeper Partoesobroto werd met een aantal knappe reddingen de held van Hillegom. Zo bleef het bij 0-2 en ziet FC Uitgeest een mooi patroon doorbroken, dat leek te ontstaan na twee overwinningen. Het leuke van voetbal is echter dat er altijd weer een volgende wedstrijd is. Deze zondag werd eerst maar eens gekeken waar de koe zijn behoefte deed in verband met de verloting en dan op naar de wedstrijd tegen runner-up FC Boshuizen volgende week. Mooie ploeg voor een revanche. Moeten we dit keer wel de wind mee hebben. (De Afvallende Bal).

Stormvogels stelt eerste punt veilig

Sjoerd Noorda in de aanval. Foto: Jelmer van Dam

UITGEEST - Afgelopen zondag speelde het eerste team van KV Stormvogels tegen het uit Zwijndrecht afkomstige Conventus. Beide ploegen waren nog puntloos en daardoor bijzonder gemotiveerd om van de vervelende nul op de ranglijst af te komen.

De ploeg van Van Duijn startte voortvarend, Romy Erkelens wist in de eerste minuut van afstand tot scoren te komen. De bezoekers kwamen echter al snel weer op gelijke hoogte en dit evenwicht bleef gedurende de eerste helft in stand. Geen van beide ploegen wist een marge groter dan twee tot stand te brengen, hetgeen tot een enerverende wedstrijd leidde. Bij rust was de stand 9-9 waarbij het publiek vol verwachting was van de tweede helft.

Het was Conventus dat het eerste doelpunt kon noteren, maar de Vogels kwamen onmiddellijk weer op gelijke hoogte door een treffer van Sebastiaan van den Bosch. Het spelbeeld vertoonde veel gelijkenissen met de eerste helft; de ploegen kwamen om en om op voorsprong waarbij de andere partij de stand weer gelijk trok. De wedstrijd boeide van begin tot eind, en duidelijk was dat beide ploegen voor de winst wilden spelen. In de 53e minuut was het Stormvogels dat op een 17-15 voorsprong kwam en er met de zege vandoor leek te gaan, maar Conventus wist wederom op gelijke hoogte te komen. Bij het klinken van het eindsignaal stond de teller op 17-17. Een gelijkspel dat op zich een juiste weergave gaf van de verhoudingen. Enerzijds blij met een punt, maar toch ergens een vorm van teleurstelling bij trainer/coach Van Duijn. Op de vraag een punt gewonnen of een punt verloren, antwoordde hij resoluut: "Een punt verloren. Gedurende de wedstrijd waren er de nodige discutabele arbitraire beslissingen, waardoor we eerder een verschil hadden kunnen maken." Desalniettemin overheerste tevredenheid binnen de ploeg.

Wout Bakker spaart zich niet

AKERSLOOT - Onder regenachtige omstandigheden en windvlagen is Wout Bakker uit Heiloo erin geslaagd de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam te schrijven. Vanaf poleposition nam Bakker de kop op Sportcomplex de Cloppenburgh en stond deze niet meer af.

Voordat het zover was, probeerden Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) en de voor het eerst op zijn nieuwe mountainbike rijdende Hidde Buur uit Akersloot nog een vuist te maken tegen de ontsnapte Wout Bakker. De inspanningen van het duo Verdonk senior/Buur leverden geen resultaat op, zodat Bakkertje nog meer vleugels kreeg en zijn voorsprong tot onoverbrugbaar kon uitbouwen. Omdat Hidde Buur eerst nog eventjes moest wennen aan zijn nieuwe fiets, hij had hem net opgehaald uit Krommenie, nestelde hij zich in het wiel van Verdonk senior. Na het goede gevoel hervonden te hebben nam Buur de leiding over en kon zelfs een gaatje slaan op Henk Jan Verdonk senior. Spijtig genoeg moest de 15-jarige dappere strijder Buur na ruim een half uur koers door een loszittend zadel het strijdtoneel verlaten. De Egmonders Emiel Prins en Dirk Dekker vormden de hele wedstrijd een duo, waarvan Prins al het kopwerk voor zijn rekening nam.

OldStars Walking Football

UITGEEST - Op donderdagavond 13 december vindt er een informatiebijeenkomst plaats over OldStars Walking Football in samenwerking met Careworx, SC Telstar en het Nationaal Ouderenfonds. De bijeenkomst is in het clubhuis van FC Uitgeest.

OldStars Walking Football is een variant op het reguliere voetbal, afkomstig uit Engeland. Bij walking football mag er alleen gewandeld worden en niet gerend. Zo worden blessures voorkomen. Bij dit speltype wordt met zes tegen zes spelers gespeeld, zonder keepers. Slidings en lichamelijk contact zijn verboden. Bij de bijeenkomst wordt informatie verstrekt over deze vorm van voetbal. De inloop is om 18.30 uur en de bijeenkomst begint rond 19.00 uur.

Boardingtoernooi jeugd FC Uitgeest 29 en 30 december

UITGEEST - In het weekend van 29 en 30 december vindt het jaarlijkse boardingtoernooi voor de jeugd plaats. Op zaterdagochtend 09.00 uur trapt de JO7 het toernooi af en zondagavond sluiten de JO15 en MO15 het toernooi af.

Het toernooi vindt plaats in Sporthal de Zien. Zoals de naam al aangeeft, is het gebruikelijke zaalvoetbalveld omheind met een boarding. Hiervan kan uiteraard handig gebruik worden gemaakt. "Zo precies tussen kerst en oud & nieuw is dit een leuke voetbalactiviteit. We roepen dan ook alle ouders, grootouders, broers/zussen en andere familieleden en vrienden op te komen kijken," aldus de organisatie.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Jordy Duijn

Jordy Duijn met pupil van de week Robbin Vredenburg. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het was niet best deze zondag wat FC Uitgeest liet zien, maar ook wel een wedstrijd waarin Jordy deed wat hij moest doen en waar hij ook goed in is, namelijk: trekken en sleuren op het middenveld, storen en onderscheppen en vooral lastig zijn. Helaas was het vandaag niet beslissend.

Jordy mocht na afloop gelukkig nog wel op de foto met de pupil van de week, Robbin Vredenburg van JO-10-4, en de door In4Hair gesponsorde wedstrijdbal. Robbin is een nieuwe telg uit het beroemde Uitgeester voetbalgeslacht Vredenburg. Dan kan het bijna niet anders dan dat je een talent bent. Jordy en Robbin gefeliciteerd. (De Afvallende Bal).

December glanst bij Beers & Komen Jewels

Juweliershuis Beers & Komen Jewels pakt uit. Foto: Aangeleverd

REGIO - De mooiste kerstbomen, warm kaarslicht en al die duizenden twinkelende lichtjes: het is toch een gouden tijd, die laatste weken van het jaar. Dé tijd ook om je geliefde of jezelf te trakteren. Op goud natuurlijk, want dat is het helemaal deze kerst. Pak gewoon eens uit deze feestdagen, dan pakt juweliershuis Beers & Komen Jewels in Heemskerk het feestelijk voor je in. En, als klap op de vuurpijl is een tweede sieraad de komende weken maar 1 euro!

Automatisch blijf je deze weken even stilstaan bij de etalage van Beers & Komen Jewels aan de Kerkweg 48. Tegen een decor van mysterieus zwart krijgt het glanzende goud een extra dimensie. "Goud geeft een sprankelend en superfeestelijk gevoel," zegt eigenaar Elly Beers. "Klassiek of modern, geel-, wit- of roségoud of juist een mix van deze kleuren: alles kan in dat ene speciale pakje onder de kerstboom. Voor die ene speciale persoon of gewoon speciaal voor jezelf. Of voor allebei, want tijdens onze eindejaarsactie betaal je voor elk tweede sieraad maar 1 euro."

Kerstmarkt
Het assortiment van Beers & Komen Jewels is toegankelijk voor elke portemonnee. "Loop gewoon eens binnen, we helpen je graag bij het kiezen van het perfecte kerstcadeau," zegt Elly. 23 en 30 december zijn we open van 12.00 tot 16.00 uur. En uiteraard zijn we ook open tijdens de kerstmarkt op zaterdag 15 december, van 10.00 tot 17.00 uur." Alvast een voorproefje van al het moois wat Beers & Komen Jewels te bieden heeft? Kijk dan op www.beersenkomenjewels.nl.

Intro Kerst

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het is de mooiste en gezelligste tijd van het jaar: de december feestmaand! De Uitgeester laat je in de special genieten van deze gezellige en mooie. Leuke uitjes, verhalen en interessante aanbiedingen van onze adverteerders. Geniet van deze kerstspecial en bijt je vast in onze kerstpuzzels. Veel lees plezier!

Winterfair bij De Zien

UITGEEST - Vrijdag 14 december is er weer Winterfair bij Zwembad De Zien. Een gezellige markt met twintig kramen op het sfeervol verlichte terrein van het zwembad.

Sieraden, woondecoratie, zijde-artikelen, kerstkaarten, schilderijen, 'vogeltaarten', goede doelen en nog veel meer. Van 17.00 tot 21.00 uur staat de poort van De Zien wijd open, kom gratis naar binnen en geniet van de gezellige sfeer. Je kunt je eigen kerststukje maken en met de Kerstman op de foto. Daarna haal je nog even wat lekkers in de kantine om (weer) warm te worden. We zien je graag in 'het spetterende hart van Uitgeest'!

Kerstdrive bij Stormvogels Uitgeest

UITGEEST - Vrijdag 14 december is de kerstdrive in de kantine van Stormvogels aan de Niesvenstraat. De aanvang is 20.00 uur.

"Er zijn weer mooie prijzen te winnen met het kaarten en de loterij. U bent van harte welkom," aldus de organisatie.

Lekkere hardrock in 't Portiertje

Waste op 16 december in 't Portiertje. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 16 december even geen Jingle Bells of andere kerstmeuk in 't Portiertje, maar stevige rockmuziek van de jongens van Waste. Lekkere nummers die we allemaal, jong en oud, mee kunnen brullen.

"Ze zijn al eens eerder geweest in het café en we kregen toen gelijk het verzoek om ze nog eens een keer terug te vragen. Dit omdat ze gewoon goed zijn. Mensen willen gewoon de herkenbare muziek uit (vooral) de vorige eeuw horen. Als er ruimte is kan er heel misschien zelfs worden geheadbangd," aldus de organisatie.

"Het belooft weer een oergezellige middag te worden met allemaal oude bekenden, dus wij hebben er al zin in! Ze zullen rond 16.30 uur beginnen, dus wees op tijd."

Gezellige kerstmarkt in Geesterheem

Gezellig druk bij de kerstmarkt in Geesterheem. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - Zondagochtend rond 11.00 uur was het al gezellig druk in Geesterheem. Reden hiervoor was natuurlijk de kerstmarkt in het woonzorgcentrum.

In de gang en de recreatiezaal van Geesterheem staan een handjevol stands. Zo is er een stand van Koffie-Dik, dat luxe chocolade, koffie en mokken verkoopt en een stand met sieraden en horloges. Een andere stand verkoopt houten kerstversiering en weer een ander kerstkaarten. In de recreatiezaal worden door een stand plaids en kussens verkocht. De bezoekers bekijken op hun gemak alle spulletjes of drinken een kopje koffie of thee met iets lekkers. Dit alles onder begeleiding van livemuziek of van de muziek die het draaiorgel laat horen.

Kerstsfeer bij Kerk in Beweging

UITGEEST - Zaterdag 15 december is er een sfeervolle viering in de RK-kerk aan de Langebuurt. Het thema van de viering is 'Wat we delen'. Je zou zeggen dat je minder voor jezelf hebt als je dingen deelt, maar het tegendeel is soms waar.

In de decembermaand delen we veel: kerstpakketten, kerstkaarten, een extra donatie voor het goede doel. Wat je geeft krijg je soms ook weer terug, of je houdt er een goed gevoel aan over! In de viering wordt een modern kerstverhaal voorgelezen en het traditionele verhaal, maar dan vanuit een verrassende invalshoek. Het koor Sound of Life verzorgt de muziek en na afloop is er chocomel of glühwein in parochiehuis De Klop.

Jong en oud is van harte welkom tijdens dit inspirerende uur in een hectische decembermaand. De viering begint om 19.00 uur.

Rolstoelwandeling naar de kerstbomen

De groep rolstoelwandelaars bij de kerstbomen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Donderdag is de vaste dag dat de vrijwillige 'duwers' een uur wandelen met ouderen uit Uitgeest in een rolstoel. Elke week is er een ander thema. Afgelopen donderdag, 6 december, ging de groep langs bij de kerstbomenverkoop op de Castricummerweg/hoek Irenelaan.

Oma Burger (ook bekend van de aardbeien), met 'duwster' Ans, reed voorop. De groep ging kijken bij kleinzoon Maarten die sinds 2012 de kerstbomenhandel heeft overgenomen van haar en haar man, Piet Burger. Alle aanwezigen stonden in een rondje aandachtig te luisteren. Uitleg over de verschillende soorten, de herkomst, de voor- en nadelen van elke soort en hoe oud de gezaagde Nordmannen nu eigenlijk zijn.

Iedereen ontving tot slot iets leuks voor in de kerstboom als aandenken: een kerstbal. Het was een geslaagde ronde!

Kinderkerstviering in de parochiekerk

UITGEEST - Maandagmiddag 24 december om 16.30 uur is er in de parochiekerk aan de Langebuurt in Uitgeest een speciale kinderkerstviering, eigenlijk een familiekerstviering.

De organisatie is in handen van de werkgroep Eerste Communie. Het koor Sound of Life zingt mooie kerstliedjes om naar te luisteren en/of mee te zingen. Ryan Buys vertelt het kerstverhaal. De kinderen mogen verkleed komen als Maria, Jozef, engel, os, ezel, herder, schaap, koning of helper om zo een mooie, levende kerstgroep te vormen op het priesterkoor. Ook dit jaar zal de familieviering 's middags om 16.30 uur zijn. Iedereen die in de sfeer van Kerstmis wil komen, is van harte welkom. Uiteraard kunnen bezoekers na deze viering de beeldenkerstgroep bewonderen, die een speciaal plekje heeft gekregen achterin de kerk.

Kerstwoordzoeker Zoek mee en win een mooie prijs!

In deze kersteditie hebben wij een leuke woordzoeker gemaakt waarmee u mooie prijzen kunt winnen, beschikbaar gesteld door Uitgeester ondernemers.

Siro: waardebon € 20,-
Café Restaurant Klaas: waardebon € 25,-
Cave du Vin: 6 x een fles goede rode wijn
FF Anders bloemen: bos bloemen t.w.v. € 20,-
Bakkerij Putter: een spijsbrood
Jumbo: tas met boodschappen en lekkernijen

In de woordzoeker staat een toepasselijk woord dat niet in de lijst met woorden staat. Stuur dit woord met uw naam en telefoonnummer per e-mail naar marketing@uitgeester.nl of vul onderstaand strookje in en bezorg deze bij De Uitgeester, p/a Populierenlaan 27, 1911 BJ Uitgeest. De uiterste inzenddatum is 27 december. De prijzen worden verloot onder de goede inzenders.

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Oplossing:

Herdertjestocht in Uitgeest

Herdertjestocht in UItgeest op zondag 23 december. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Trek je herderskleren aan, neem je lampionlichtje mee en ga met herder Simon op weg in het kerstverhaal: Er is een kind geboren, maar waar kun je het vinden? Wie kan ons de weg wijzen? Wat willen die soldaten toch? Zijn er altijd zo veel sterren?

Ben je nieuwsgierig naar het antwoord op al die vragen, ga dan mee met de herdertjestocht op zondag 23 december. Deze tocht is voor alle kinderen (onder begeleiding van een volwassene). Vertrekpunt is het Jeugdhuis aan de Castricummerweg. Er zijn drie starttijden: 18.00 uur – 18.15 uur – 18.30 uur. De tocht duurt drie kwartier à een uur. Aanmelden kan via het formulier op de website www.kerkuitgeestakersloot.nl. Vul het in en mail een scan of foto naar herdertjestochtuitgeest@hotmail.com. Inschrijven kan tot en met 15 december. Op 16 december worden de definitieve tijden van de groepen bekendgemaakt.

Let op: er kunnen maximaal 20 kinderen per groep mee. Vol is vol!!! Dus bijtijds aanmelden.

Te mooi om waar te zijn? Malafide webshops actief!

REGIO - Voorkom dat je slachtoffer wordt van malafide webshops tijdens de feestmaanden! Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ziet een tendens dat met name rond de feestdagen malafide websites worden opgericht, met als doel mensen geld afhandig maken die online cadeaus kopen voor hun geliefden en vrienden.

Vaak gaat het om webwinkels die populaire producten verkopen zoals spelcomputers, foto-, film,- en audioapparatuur, maar ook smartphones, laptops en tablets. Dergelijke websites maken in een week tijd meer dan 100 slachtoffers. De politiemensen van het LMIO investeren in extra capaciteit deze komende feestmaand om de malafide websites zo snel mogelijk te detecteren en offline te krijgen. Hierbij wordt samengewerkt met andere partijen die zich eveneens sterk maken voor het uitbannen en terugdringen van deze vorm van fraude. Samen met o.a. banken, keurmerkorganisaties, SIDN, Fraudehelpdesk, maar ook met radio- en televisieprogramma's zoals Bureau NH, Opgelicht, Kassa en Radar gaat het LMIO de strijd aan.

Te mooi om waar te zijn? Dubbelcheck!
Het is best lastig om te zien of je te maken hebt met een malafide webwinkel. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Erg lage en onlogische prijzen duiden vaak al op een malafide webwinkel. Zorg dat je er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat je slachtoffer wordt! Dit kun je op meerdere manieren voorkomen. Belangrijk is om vooraf de webwinkel te googelen en dat je goed weet waar je iets koopt.

  • Maak gebruik van de checkfunctie op politie.nl -> zoek op google: politie + controleer gegevens verkoper.
  • Zoek via zoekmachines -> Via allerlei fora wordt vaak al informatie over een webwinkel gegeven.
  • Let op de betaalwijze die gebruikt wordt -> Als er geld overgemaakt moet worden naar een normaal bankrekeningnummer moet je al alert zijn. Bij een webwinkel is dit ongebruikelijk. Betalen via iDEAL is veilig, maar geeft geen zekerheid dat je het bestelde product ontvangt. Er kan misbruik worden gemaakt van dit betaalmiddel. Betalen via een creditcard kost soms wel iets meer, maar als het achteraf fout gaat krijg je vaak je geld terug. Als je de mogelijkheid hebt achteraf te betalen, dan loop je natuurlijk helemaal geen risico.
  • Check hoe lang een website al actief is -> Als een website zeer recent is geregistreerd, dan is dit vaak een aanwijzing dat er iets niet in de haak is. Je kunt dit controleren bij www.SIDN.nl als een webwinkel (domeinnaam) eindigt op .nl en bij www.who.is als een webwinkel (domeinnaam) eindigt op .com.

Betrouwbaarheid verkoper
Wie twijfels heeft over de betrouwbaarheid van een verkoper of website kan op www.politie.nl aan de hand van onder meer een bankrekeningnummer, de URL van de website, mailadres of telefoonnummer ook controleren of hierover bij de politie meldingen zijn binnengekomen (aangifte of melding doen). Slachtoffers van internetoplichting kunnen op www.politie.nl ook aangifte doen.

Landelijk Meldpunt Internetoplichting
Uit de jaarcijfers van het LMIO blijkt dat gedupeerden van malafide webshops gemiddeld voor € 200,-- opgelicht werden, waarmee hun totale schade uitkomt op bijna € 9,2 miljoen.
Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers van internetoplichting twee keer hoger. Hoewel niet elke aangifte leidt tot een strafrechtelijk onderzoek, is het toch zinvol om elke oplichting bij het LMIO te melden. Ondanks dat er meer aangiftes binnenkomen dan onderzocht kunnen worden, kan het LMIO de oplichters ook op andere manieren dwarszitten. Zo wordt bijvoorbeeld een rekeningnummer van een oplichter doorgegeven aan de bank die bij meerdere meldingen de rekening van de oplichter blokkeren. Ook worden betaalgegevens doorgegeven aan betaaldiensten zoals bijvoorbeeld Payment Service Providers: dit zijn de internetkassa's die zich bevinden tussen de consument en de (frauduleuze) webwinkelier.

Katvangers: lopen groot risico
Om buiten beeld te blijven van de politie en zelf problemen met de bank te voorkomen, maken veel oplichters gebruik van zogenoemde katvangers, mensen die tegen betaling hun bankrekening ter beschikking stellen. Het geld dat slachtoffers naar deze rekeningen overmaken, wordt in opdracht van de feitelijke oplichter gepind door zogenoemde cashers. Hoewel de katvangers en de cashers zich niet schuldig maken aan oplichting, lopen zij wel degelijk een groot risico. Ook zij maken zich schuldig aan een strafbaar feit, namelijk witwassen. De katvangers en cashers komen als eerste bij de politie in beeld en lopen dus grote kans te worden gepakt en vervolgd. Voor de katvangers geldt bovendien dat zij vaak door geen enkele bank meer worden geaccepteerd en dus niet meer kunnen bankieren.

Van melkveebedrijf naar zorgboerderij: Harm en Maaike deden het

v.l.n.r. Harm, Maaike en cliënte Linda. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - "We blijven een melkveebedrijf, maar we hadden nog geen nevenactiviteit zoals bijna alle andere boeren in deze branche, tot ineens het kwartje viel," zo vertelt de 36-jarige Maaike Terra.

Door: Margreeth Anema

Maaike woont samen met Harm en hun drie kinderen in de boerderij naast rijksmonument Het Kooghuis. Ze werkt in een dagbesteding met verstandelijk gehandicapten. Toen de jongste onlangs naar de basisschool ging vond ze het tijd voor iets nieuws naast het melkveebedrijf, dat al vijf generaties in de familie is. Dat werd zorgboerderij Het Kooghuis.

Eten uit eigen tuin
In het voorhuis van de boerderij hebben ze een ruime kantine ingericht voor de deelnemers die als dagbesteding komen meewerken op de boerderij. De deelnemers zullen betrokken worden bij alle voorkomende werkzaamheden, zolang hun zorgindicatie het toelaat. Op de 40 hectare land mogen ze de 70 melkkoeien verzorgen samen met Harm, het groen moet bijgehouden worden en er zal ook weleens wat onderhoud voorkomen. Ook mogen de deelnemers bijvoorbeeld helpen de lunch voor te bereiden. In de toekomst willen Harm en Maaike graag een moestuin realiseren zodat er gegeten kan worden uit eigen tuin. Zij zoeken dan ook een vrijwilliger die ze wil helpen om de moestuin te verwezenlijken, aanmelden hiervoor kan telefonisch of via de onderstaande website.

Het ondernemende stel sloot zich aan bij Stichting Landzijde. Deze organisatie steunt mensen met een beperking en zorgt dat zij een prettige plek krijgen voor dagbesteding bij zorgboeren. Zo helpen boeren mee om mensen een volwaardige plek te geven in de maatschappij. Het is niet zo makkelijk als het lijkt: jaarlijks komt het Kwaliteitsbureau Landbouw en Zorg controleren of het bedrijf nog aan de strenge veiligheidseisen voldoet om het kwaliteitskeurmerk te behalen. Ook moeten de zorgboeren gediplomeerd zijn. Gelukkig is Maaike dat al.

Ook deze schattige kalfjes wonen op het erf. Foto: Gerrit Bus
Soms worden de cliënten getrakteerd op een prachtige ondergaande zon. Foto: Gerrit Bus

"Ik voel me vrolijk en op mijn gemak"
Tijdens het interview komt Hetty Uitentuis van Stichting Landzijde langs met een nieuwe deelnemer die komt kijken of ze bij Harm en Maaike aan de slag wil gaan. "Zorgboerderij Het Kooghuis is een lekker gangbaar boerenbedrijf, zo zijn er niet veel meer van," vertelt Hetty die zelf ook uit het boerenleven komt. "Er is veel variatie in werkzaamheden voor de deelnemers, elke dag is anders en dat is fijn voor de deelnemers," vult ze aan.

De jongedame die komt kijken is ex-verslaafd. Ze vond het heel spannend om te gaan kijken bij de zorgboerderij, want ze is al jaren uit het arbeidsproces. Bij Stichting Landzijde gaf ze aan dat ze graag met dieren werkt. Terwijl Harm de dame rondleidt en honderduit vertelt over de boerderij, zie ik dat ze aan zijn lippen hangt en ondertussen liefdevol een kalfje aait. "Ik vind het hier geweldig, ik kan niet wachten om te beginnen. Ik voel me vrolijk op dit moment en op mijn gemak. Harm en Maaike zijn aardige mensen," meldt de nog enigszins schuchtere jongedame.

Aanmelden als deelnemer
Onlangs hebben Maaike en Harm contact gehad met Heliomare: ze onderzoeken samen de mogelijkheid of jongeren die bij Heliomare op school zitten kunnen gaan stagelopen bij zorgboerderij Het Kooghuis. "Maar we nodigen ook deelnemers uit de buurt uit om hier te komen werken, je kunt jezelf aanmelden of ouders kunnen bijvoorbeeld hun kind aanmelden," vertelt Maaike. "We nemen geen jonge kinderen aan of ouderen die kampen met dementie. Onze boerderij is hiervoor niet geschikt omdat het te groot is en aan een drukke weg ligt, verder kan iedereen zich aanmelden." Aanmelden kan via www.zorgboerderijhetkooghuis.nl. Om op de hoogte te worden gehouden over de ontwikkelingen kunt u zorgboerderij Het Kooghuis volgen via Facebook.