De Uitgeester

30 maart 2016

De Uitgeester 30 maart 2016


Nieuw jong, aanstormend talent in de Jeugd- en Jongerenraad van Uitgeest

Eline en Gijs, hier naast burgemeester Verkleij, zijn de nieuwe leden van de Jeugd- en Jongerenraad van Uitgeest. Foto: Eva Mark

Door Eva Mark

18 februari 2016 zijn Eline Vonk en Gijs de Koning officieel benoemd tot leden van de Jeugd- en Jongerenraad Uitgeest. Afgelopen vergadering (14 maart) participeerden zij de eerste keer als officiële leden in de vergadering. Wat vinden Gijs en Eline nou eigenlijk van de Jeugd- en Jongerenraad en van ons dorp Uitgeest? De Uitgeester interviewde de twee nieuwe leden.

Wie zijn Eline en Gijs?
Eline is 18 jaar en Gijs 16 jaar, beiden zitten nu in hun examenjaar van het VWO. Eline gaat na haar examens HBO verpleegkunde studeren en hoopt zich te specialiseren binnen de psychiatrie. Ook is Eline graag bezig met muziek. Gijs wil in de toekomst wellicht psychologie gaan studeren. Verder doet Gijs aan basketbal en gaat hij graag naar de sportschool.

Waarom de Jeugd- en Jongerenraad?
Willem de Jong, inmiddels al iets langer dan een jaar lid, is bevriend met Eline en Gijs. Hij vroeg de twee om eens te komen kijken bij een vergadering. Gijs vertelt dat hij de groep en de ontvangst erg leuk vindt, hij leert veel en is daarom blij dat hij zich heeft aangesloten bij de JJR. Eline: 'Ik voel me snel betrokken bij het welzijn van anderen en luister graag naar de ideeën van anderen. Ik zie het daarom ook zitten om contact te leggen met jongeren en om te vragen/luisteren naar verbeterpunten van en voor Uitgeest." Gijs vindt het vooral belangrijk dat jongeren inspraak krijgen en hun stem kunnen laten horen binnen de Uitgeester politiek.

Wat hopen Eline en Gijs te leren en te bereiken?
Gijs hoopt veel te leren over het werk dat gedaan wordt binnen een gemeente. Hij vindt dat je door het bijwonen en actief meedoen aan vergaderingen ook veel vaardigheden leert hanteren. Gijs: "Ik wil graag iets bereiken voor de jongeren in Uitgeest zelf, of het nou meer inspraak is bij de gemeente of betere faciliteiten kunnen realiseren voor de jeugd." Eline hoopt dat de Jeugd- en Jongerenraad in de toekomst zo veel mogelijk jongeren kan laten inzien dat het belangrijk is om voor je eigen stem uit te komen. En dat je wel degelijk iets kunt veranderen als je je daarvoor inzet.

Wat vinden Eline en Gijs van de Jeugd- en Jongerenraad?
Allebei vinden ze de vergaderingen en alles er om heen heel leerzaam. Ze merken dat de JJR erg serieus genomen wordt door de gemeente, dat is erg fijn. De sfeer tijdens de vergaderingen is serieus maar toch ontspannen. Ook vinden de twee het mooi dat zij echt invloed kunnen hebben op bepaalde zaken binnen de gemeente, samen met de rest van de leden.

Wat maakt Uitgeest mooi? En wat moet er worden veranderd?
De twee zijn het erover eens dat Uitgeest een prachtig dorp is. Zoals Eline zegt: 'Ik vind het heerlijk om met mooi weer de buurt te verkennen op mijn longboard." Gijs vertelt dat Uitgeest een mooi dorp is omdat er zoveel mogelijkheden zijn binnen het dorp. Er zijn bijvoorbeeld heel wat verenigingen en sportclubs. Wel is de veiligheid en de sfeer in Uitgeest een verbeterpunt. Het zou mooi zijn als de veiligheid en sfeer over het algemeen veiliger gaan worden en aanvoelen.

Kortom, Gijs en Eline zijn twee veelbelovende nieuwe commissieleden met een duidelijke mening en visie. Samen met de rest van de leden maken Eline en Gijs de Jeugd- en Jongerenraad compleet en hopen zij samen nog veel te kunnen bereiken.

Angstige momenten

Foto: Saskia Spoelstra

UITGEEST - Angstige momenten afgelopen vrijdag voor een boer op de Ziendijk. De achterbak van de tractor belandde in de sloot. Er moesten een graafmachine en een tweede tractor aan te pas komen om de bak op de kant te trekken. De Ziendijk raakte hierdoor flink beschadigd.

Albert Braam Bonte St. Patrick

Winnaar Albert Braam (midden) met organisatoren OIly Satoer (links) en Bart Schenk.

UITGEEST - Albert Braam is Bonte St. Patrick 2016. De nationale feestdag van Ierland, St. Patricks Day, werd 17 maart uitgebreid gevierd in café De Bonte Vivant gevierd. Uitgeesters, Britten, Ieren en andere nationaliteiten vierden gebroederlijk het feest van de overigens in Engeland geboren heilig verklaarde St. Patrick. Tijdens de avond werd tijdens de pauzes van de vermaarde Ierse Folkgroep The Fisherman Bend and Friends een wedstrijd gehouden onder de gasten. De Ierland kenner bij uitstek mocht zich Bonte St. Patrick 2016 noemen. De gasten kregen een zevental lastige meerkeuzevragen voorgeschoteld. De bekende aimabele Uitgeester blueszanger Albert Braam had als enige alle zeven vragen goed beantwoord. Hij wist ook de ultieme bonusvraag goed te beantwoorden, namelijk welke regeringsleiders elkaar traditiegetrouw opbellen op deze dag. (Die van Ierland en Amerika).

Film Mustang in filmhuis De Zwaan

De vijf zussen uit de film Mustang verzetten zich om maar niet in het islamitische keurslijf geperst te worden.

UITGEEST - Het is het begin van de zomervakantie in Turkije. Vijf zussen zijn onderweg van school naar huis als ze bij een strand een stel mannelijke klasgenoten tegenkomen. De speelse jonge meiden klimmen op de schouders van de jongens en proberen elkaar in het water te duwen. Dit op het oog onschuldige vermaak gaat al snel van oor tot oor in het dorp en wordt bestempeld als onzedelijk gedrag. Zo ook door hun conservatieve oom en grootmoeder. Die treffen onmiddellijk maatregelen. Om soortgelijk gedrag in de toekomst te voorkomen worden de meisjes opgesloten in huis en van hun privileges ontnomen. Na een ontsnappingspoging wordt ook het plan om de meisjes uit te huwelijken langzaamaan ingezet. Door middel van kook- en naailessen leren de pubers hoe ze straks in de schaduw moeten leven van hun man. Hoe opstandiger de meisjes tegenover dit beleid zijn, hoe radicaler het huisarrest. Zo is de naam Mustang een gepaste metafoor voor de meiden die zich als ongetemde paarden verzetten om maar niet in het islamitische keurslijf geperst te worden. Echter zakt met elke uithuwelijking het paard steeds wat meer door de knieën.

Deze film wordt vertoond op vrijdag 1 april. De zaal is open vanaf 19.45 en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 5,- (€ 4,- voor Vrienden van de Zwaan) inclusief een kopje thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn vooraf in de verkoop verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest.

Aantal inbraken in Uitgeest met 50% gestegen

UITGEEST - Volgens de NOS-website is het aantal inbraken in 2015 in Uitgeest fors gestegen. Ten opzichte van 2014 is de stijging maar liefst 50% In Nederland wordt juist steeds minder vaak ingebroken. Vorig jaar daalde het aantal woninginbraken met 9 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Wel zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Ten opzichte van Uitgeest is het aantal inbraken in de omliggende gemeenten minder fors gestegen of zelfs gedaald: Beverwijk 14%; Castricum: -4%; Heemsterk: -11%
Wormerland 20%; Zaanstad: -14%. De inbrekers worden maar zelden gepakt. Bij iets meer dan 7% van alle inbraken pakt de politie nog in hetzelfde jaar een verdachte op.

Per paard naar Putter

Foto: Lou Winter

UITGEEST - Wat doe je als je je verveelt? Dan ga je wat lekkers halen bij Bakkerij Putter. Dat kan natuurlijk lopend, of op de fiets. Maar waarom niet per paard? Of zijn het een pony's? Deze meiden beleefden er in ieder geval veel plezier aan. En het hondje in de bakfiets ook.

Getuigen gezocht van zwaar motorongeval

Een motorrijder raakte zaterdag gewond bij een aanrijding op de kruising Geesterweg/Prinses Beatrixlaan. Foto: www.112-uitgeest.nl

UITGEEST - Een 34-jarige motorrijder uit Alkmaar raakte zaterdagmiddag 26 maart rond 14.00 uur ernstig gewond bij een ongeval op de kruising Geesterweg/Prinses Beatrixlaan. Een 25-jarige automobilist uit Uitgeest wilde vanaf de Geesterweg afslaan de Beatrixlaan op, maar zag daarbij de motorrijder over het hoofd die van tegengestelde richting kwam. De motorrijder botste tegen de auto aan en is met hoofdletsel naar het ziekenhuis overgebracht. De politie doet onderzoek is op zoek naar getuigen van dit ongeval, u kunt bellen met 0900-8844. Anoniem bellen kan ook via 0800-7000. (Bron: www.112-uitgeest.nl)

Meepraten over zorg in Strammerzoom

UITGEEST/AKERSLOOT - De cliëntenraad Uitgeest-Akersloot is op zoek naar nieuwe leden die als woordvoerder willen functioneren namens de bewoners van Strammerzoom. Strammerzoom is een gemoedelijk woonzorgcentrum in Akersloot. De inspraak van de bewoners is geregeld in het zorgplan, hierin worden persoonlijke afspraken opgenomen. Maar ook is er een cliëntenraad actief die samenwerkt met woonzorgcentrum Geesterheem in Uitgeest. De cliëntenraad bestaat veelal uit contactpersonen van de bewoners omdat het voor de bewoners zelf soms moeilijk is om hun verbeterpunten te melden aan de teamcoach. De cliëntenraad overlegt met de teamcoach over de gang van zaken en eventuele verbeterpunten. Voor het algemeen beleid dat voor de hele ViVa!Zorggroep geldt is er de centrale cliëntenraad voor het overleg met de raad van bestuur. De contactpersonen van de bewoners worden persoonlijk benaderd. Heeft u als buurvrouw, familielid, of mantelzorger gelegenheid om mee te praten over verbeterpunten? Of wilt u meer informatie van de cliëntenraad? U kunt contact opnemen met de voorzitter; mevr. G. Postema (h.g. Postema@zonnet.nl) of zich aanmelden via de receptie van Strammerzoom of Geesterheem.

Activiteiten van Stichting Uitgeester Senioren

Excursie naar Heineken Experience, dinsdag 26 april
Heineken Experience is gehuisvest in de originele Heineken-brouwerij in Amsterdam en een van de meest indrukwekkende industriële rijksmonumenten in Nederland. De experience is een eerbetoon aan de geschiedenis van Heineken en aan de kunst van het bierbrouwen.
Tijdens deze excursie worden de minibrouwerij, het proeflokaal en de stallen (waar de beroemde trekpaarden van Heineken te zien zijn) bezocht. Ook kunt u zelf ervaren hoe het is om te worden gebrouwen in de Brew U-simulator. Medewerkers vertellen over het bier en het brouwproces. Na afloop heeft u de mogelijkheid souvenirs te kopen in de shop.
Dinsdag 26 april. Verzamelen om 09.30 uur op station Uitgeest. Kosten € 16, dit is inclusief entree en twee drankjes en exclusief reiskosten. Duur bezoek: ongeveer 1,5 uur. U dient zelf te zorgen voor een vervoersbewijs voor de trein Uitgeest-Amsterdam-Centraal en voor een vervoersbewijs in de tram. Vooraf opgeven is noodzakelijk.

Nog enkele plaatsen vrij bij de dagbustocht woensdag 11 mei
De jaarlijkse dagbustocht is dit jaar op woensdag 11 mei 2016. Voor deze dag betaalt u € 37,50. Dit is inclusief vervoer per touringcar, twee keer koffie met gebak, rondrit over de Utrechtse Heuvelrug met gids, koffietafel met soep en kroket en entree van het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum. U dient voor deelname aan deze dag redelijk goed ter been te zijn; rollators worden niet meegenomen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Informatie en opgeven:
Alle activiteiten van Stichting Uitgeester Senioren vinden plaats in dorpshuis De Zwaan tenzij anders vermeld. Het kantoor is geopend van maandag t/m donderdag van 09.00 – 12.30 uur en van 13.30 – 16.00 uur. Informatie en opgave op het kantoor van Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook: www.uitgeestersenioren.nl.

Waarschuwing voor oplichter

UITGEEST- Marit Nieboer van Teer Makelaars waarschuwde ons voor een oplichter die dinsdag 22 maart en woensdag 23 maart in Beverwijk en Uitgeest actief was. "Er komt een man bij een bedrijf binnen die gebrekkig tot geen Nederlands spreekt en vraagt om pen en papier. Op het papiertje schrijft hij dan een woord waarbij niet helemaal duidelijk is wat het betekend. Dit zorgt ervoor dat men Google gaat gebruiken om de betekenis te zoeken. Dit moment wordt door de man gebruikt om de mobiele telefoon, die onbewaakt op of achter de balie ligt, te ontvreemden." Volgens de schrijfster van de mail is het signalement van de oplichter in Beverwijk en Uitgeest hetzelfde:

– blanke man, oostbloktype;
– pokdalig gezicht;
– tussen de 1.65 – 1.75 meter lang;
– normaal postuur;
– zwart petje;
– donkerkleurig jasje;
– tussen de 20-30 jaar oud;
– kort donkerblond haar, zonder gel;
– leek Frans te spreken, maar erg gebrekkig;
– zwarte jas tot op de heup;
– blauwe spijkerbroek.

"Mogelijk is de man met een auto vertrokken. Er is een grijze sedan gezien bij een van de gevallen. Mogelijk een oud model Alfa Romeo uit Italië, waarvan het kenteken begon met BY." De makelaar hoopt dat met deze waarschuwing verdere diefstallen worden voorkomen.

Op visite bij de lammetjes

Vesper en haar neefje Xavi zouden het lammetje wel mee naar huis willen nemen

UITGEEST - Alle kindertjes van Peuterspeelzaal Kidsbest (gevestigd in de

Vrijburgschool) werden door de familie Van Burgsteden uitgenodigd om de pasgeboren

lammetjes en kalfjes te komen bewonderen op hun boerderij. De peuters keken hun

ogen uit op hun eerste excursie: Niet alleen kalfjes en de vele lammetjes, maar ook

kippen, konijnen, geiten en paarden waren aanwezig in de goedverzorgde stallen. De

koeien stonden ook nog binnen, maar binnenkort - als het weer het toelaat en het gras

beter groeit - kunnen zij lekker de wei weer in!

Bestuurder op de vlucht na negeren stopteken

De vluchtauto die werd aangetroffen aan de Dokter Brugmanstraat. Foto: 112-Uitgeest.nl

UITGEEST – Een bestuurder is zondag 27 maart op de vlucht geslagen na het negeren van een stopteken op de A9. Politieagenten zagen een auto rijden met afwijkend rijgedrag. Toen de agenten een stopteken gaven aan de auto ging deze er vandoor. Na een korte achtervolging over de N203, Geesterweg, Twaalfhovenstraat en Prinses Irenelaan werd de auto op de parkeerplaats tegenover de apotheek aan de Dokter Brugmanstraat achtergelaten. De bestuurder is vervolgens te voet gevlucht. De politie heeft in de omgeving uitgebreid gezocht naar de bestuurder. Voor zover bekend is deze nog niet aangetroffen. Waarom de bestuurder het stopteken negeerde is niet bekend. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Peuterliefde

UITGEEST - Alle kindertjes van Peuterspeelzaal Kidsbest (gevestigd in de Vrijburgschool) werden door de familie Van Burgsteden uitgenodigd om de pasgeboren lammetjes en kalfjes te komen bewonderen op hun boerderij. De peuters keken hun ogen uit op hun eerste excursie: niet alleen kalfjes en de vele lammetjes, maar ook kippen, konijnen, geiten en paarden waren aanwezig in de goedverzorgde stallen. De koeien stonden ook nog binnen, maar binnenkort - als het weer het toelaat en het gras beter groeit - kunnen zij lekker de wei weer in.

Boomplanters gezocht

UITGEEST - Er wordt al een tijd geklaagd over de keiharde windstoten bij het HMS-terrein. Om dit tegen te gaan worden er zondag 3 april 6500 bomen en struiken geplant in de driehoek tussen de weg en het spoor. De bedoeling is dat dit gaat zorgen voor een mooier uitzicht, gezondere leefomgeving, meer vogels, minder wind en wellicht ook minder geluid van het spoor. De organisatie is op zoek naar vrijwilligers om te komen helpen.

Tips?

De Uitgeester kan alle ogen en oren gebruiken. Heeft u tips voor ons? Laat het ons weten via redactie@uitgeester.nl!

5 / 12

Knuffel voor bewoners Geesterheem

Bewoners van zorgcentrum Geesterheem krijgen haakwerkjes van de leden van het Haakcafé.

UITGEEST - Zielsgelukkig waren de deelnemers aan het huiskamerproject van Geesterheem met hun knuffels. Ze kregen ze van de leden van het Haakcafé. Zomaar.

Elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is het Haakcafé in de kantine van zwembad De Zien. Iedereen die het leuk vindt kan er gezellig te komen haken of breien, helemaal vrijblijvend. De 'opbrengst' na weken van ijverig handwerken - een mand vol kleurige, grote en kleine knuffels - ging dit keer naar de bewoners van Geesterheem. Woensdag 16 maart werden de knuffels uitgedeeld.

Lieverd
Een van de bewoners vond het maar gek dat ze zomaar een hondje kreeg. "Krijg ik dit nu zomaar; hoef ik geen geld te geven?". Ook een grote, groen met blauwe kat kreeg een nieuwe eigenaar: "Hij kwam zomaar naar me toe lopen, wat een lieverd. Hij wil zeker bij me wonen!" Ook Jaap, een rood-met-witte aap, kreeg na het geven van een echte knuffel, een nieuw baasje. Sommige bewoners konden geen keuze maken en anderen wilden er wel twee.

Waterpret bij Bootverhuur Het Uitgeestermeer

Op 16 maart lieten de eerste zonnestralen zich zien. Eigenaar Michiel Jonker greep dit moment aan om de Valken te water te laten. Foto: Michiel Jonker

UITGEEST - Met de lente in aantocht heeft Bootverhuur Het Uitgeestermeer de sloepen, zeilboten en motorboten weer te water gelaten. Dit symboliseert het begin van een stralend watersportseizoen op Het Uitgeestermeer.

Het team van Bootverhuur Het Uitgeestermeer bestaat uit ervaren watersportbeoefenaars en geeft deskundig advies over het gebruik van alle boten. Aanvullend worden er arrangementen aangeboden, bijvoorbeeld voor spetterende bedrijfsuitjes of een gezellige familiedag.

De bootverhuur is onderdeel van Zeilschool & Bootverhuur Het Uitgeestermeer aan de Lagendijk 3a. Bezoekers kunnen hier zeil- en surfcursussen voor de jeugd en volwassenen volgen of de Caribbean Bar huren. In deze Caribische feestruimte kunnen particulieren en bedrijven terecht voor een zomers feest aan het water met catering. Kijk voor meer informatie op: www.feestaanhetwater.nl.

Winkelier(s) aan het Woord
Carla en Franck Roozendaal van SIRO

Carla en Franck Roozendaal zijn al tien jaar de trotse eigenaren van Siro.

"Als Siro bestaan we al ruim tachtig jaar en volgen dus ook al tachtig jaar de laatste trends. Wij hebben sinds tien jaar de winkel in zijn geheel overgenomen van Francks vader en oom. Na jaren zelfstandig te hebben gedraaid zijn we als franchisenemer aangesloten bij Marskramer en Enorm. Enorm is een landelijk verspreide gereedschap- en ijzerwarenonderneming zodat we prijstechnisch concurrerend met de grotere bouwmarkten zijn. Tevens kunnen wij een advies geven op allerlei klus- en technisch gebied. Marskramer en Blokker zijn onlangs intensiever met elkaar gaan samenwerken zodat we de leukste nieuwe dingen voor een mooie prijs kunnen aanbieden. Alle artikelen komen nu uit hetzelfde magazijn. Veel aanbiedingen en producten zijn nu gelijk, maar ieder behoudt wel zijn eigen uitstraling en folders.

Flessen 'to go'
Wij hebben het voorjaar in ons hoofd! De winkel wordt gerestyled zodat er nog meer nieuwe artikelen bij kunnen. Wat dacht u van een nieuwe lijn kunststof bakjes en flessen 'to go' in hippe kleuren van het merk Sistema. De Sistema-producten zijn BPA- en ftalant-vrij en vallen op door hun mooie en praktische design. De bakjes hebben verschillende compartimenten zodat je bijvoorbeeld yoghurt en muesli gescheiden in één bakje kunt meenemen, of een bakje met salade, bestek en een dressingbakje ineen. Ook op tuingebied komen er elke week weer leuke en praktische spullen binnen: bloempotten, tuingereedschap, tuinbeelden, barbecues en tuinmeubelen. Tevens zijn er binnen onze nieuwe tassencollectie weer leuke modellen en kleuren voor het voorjaar. Van schoudertas, handtas tot boodschappentas; er zit voor iedereen wel iets tussen.

Ook bij de Enorm-afdeling is het alweer volop voorjaar. De schaatsen en sneeuwschuivers zijn weer verruild voor bestrijdingsmiddelen, droogmolens, laarzen, potgrond, tuingereedschappen en een breed assortiment aan hogedrukreinigers. Tevens bent u voor al uw slijpwerk bij ons aan het goede adres. Kom gezellig bij ons langs voor de juiste adviezen en de dorpse gezelligheid."

Uitgeest klaar voor Lakeside Blues 2016

UITGEEST - Iedereen die van de pure sfeer van livemuziek houdt, kan zondag 3 april weer zijn hart ophalen tijdens het Lakeside Blues Festival. Het festival wordt voor de derde keer gehouden in het centrum van Uitgeest. Van 15.00 tot 23.00 uur klinken meeslepende bluesakkoorden uit de bluesrock, Mississippi blues en Chicago blues en andere bluesgenres uit drie deelnemende cafés ('t Portiertje, Buona Sera, Café Beams). Een must voor liefhebbers van onvervalste blues!

Naar aanleiding van het succes en de vele positieve reacties van de twee vorige edities, hebben de initiatiefnemers Tjoe (Theo Tromp) en Ficus (Ronald Plant) in samenwerking met de horeca besloten hier weer een vervolg aan te geven. Ook dit jaar is het gelukt een zeer gevarieerd programma samen te stellen. Vanwege de vele positieve reacties van het publiek voorgaande jaren zijn Juke Joints en Blue Brew dit jaar weer aanwezig. Verder staan geprogrammeerd: Snakedogs, Matt Jacobs, The Bluetails en Duketown Dogs. Nieuw dit jaar is dat buiten tussen de café's een Dixielandband voor de muzikale sfeer zorgt. Compleet met toeters, banjo en wasbord. De entree voor dit hele spektakel is € 5,00 als tegemoetkoming in de kosten. Voor die paar euro's kan men zich urenlang onderdompelen in live bluesmuziek van een hoog niveau. Voor de inwendige mens is ook gezorgd. Bij café Beams zijn diverse broodjes verkrijgbaar, verzorgd door Snackbar Familie.

't Luifeltje 2.0: unieke snackbezorgservice

Deze jonge bezorgers in spe kunnen niet wachten tot ze oud genoeg zijn om de heerlijke snacks van 't Luifeltje rond te brengen.

Snackbar 'T Luifeltje, Prinses Beatrixlaan 1C, Uitgeest. www.snackbar-luifeltje.nl. Geopend van maandag t/m zaterdag van 11.30 tot 24.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 23.00 uur.

UITGEEST – Een snackbezorgservice, je moet het maar verzinnen. Mike van Gennep van snackbar 't Luifeltje deed het. Zijn bezorgdienst draait nu ruim een maand, en met succes. Niet meer de deur uit hoeven voor een heerlijke snackmaaltijd, dat is pas écht gemak. "Het werd tijd voor 't Luifeltje 2.0", aldus de vriendelijke snackbareigenaar.

Al 28 jaar zorgt eigenaar Mike ervoor dat zijn gasten met een glimlach 't Luifeltje verlaten. Een heerlijk assortiment, een luisterend oor en een leuke grap op zijn tijd zijn de ingrediënten die Mike zich met passie eigen heeft gemaakt. Onmisbaar voor hem is een sterk en vertrouwd team. Dat vormt hij samen met zijn vaste medewerkers Janneke en Danny. Zij waren dan ook meteen enthousiast over zijn bezorgidee.

Knapperig en warm
Na 28 jaar is het nu dan tijd voor 't Luifeltje 2.0. Daarmee doelt Mike op de nieuwe weg die hij is ingeslagen. Eigenlijk wilde hij uitbreiden, maar daarvoor is de ruimte aan de Prinses Beatrixlaan te beperkt. En toen zag hij opeens het licht van een bezorgservice. Pizza wordt bezorgd, Chinees, spareribs en ga zo maar door. Waarom dan geen patat, hamburgers en andere snacks? Hij investeerde in drie brommers en drie enthousiaste medewerkers en zijn bezorgservice was geboren. Eén druk op de knop in de virtuele snackbar www.snackbar-luifeltje.nl en de bestelling wordt binnen twintig minuten afgeleverd. Knapperig en warm.

Big Mike
't Luifeltje bezorgt in heel Uitgeest. De brommerbrigade bezorgt dagelijks tussen 16.00 en 20.00 uur alles wat er in de snackbar te krijgen is. Dus óók de beroemde Big Mike, de overheerlijke huishamburger van 't Luifeltje, met twee 100% rundvleesburgers, salade en een saus naar keuze. Of een kindermenu, bestaande uit patat, snack naar keuze, milkshake en – uiteraard- en verrassing.

Veilig
De enige voorwaarde is dat er voor minimaal tien euro besteld wordt. De bezorgkosten zijn slechts 1,50 euro per bestelling. Betaling geschiedt online via iDeal, dus het is zelfs niet nodig om contant geld in huis te hebben. Mike: "Dat doen we ook voor de veiligheid van onze bezorgers. We willen niet dat zij met veel geld over straat moeten." Wie zijn maaltijd niet wil laten bezorgen, maar wel zuinig is op zijn kostbare tijd, kan er ook voor kiezen om de bestelling zelf af te halen. U geeft een tijd aan en op het afgesproken tijdstip staat de bestelling klaar. Dat kan de hele dag, tijdens de reguliere openingstijden van 't Luifeltje. U hoeft het dan alleen nog maar op te eten.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 3 april: 10.00 uur Uitgeest, Castricummerweg, Hr. B. van der Bent.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 30 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 1 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 2 april: GEEN VIERING.
Zondag 3 april: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en kinderkerk en koffiedrinken in De Klop.

Henk Verdonk junior blijft winnen

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior is donderdagavond, als bijna normaal wanneer hij aan de start verschijnt, winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Voor iedereen die het misschien nog niet wist, het lijkt bijna onmogelijk om voor seriewinnaar Henk Verdonk junior in zijn wedstrijd op sportcomplex De Cloppenburgh, de eerste na de officiële opening, zijn overwinningsdroom te verstoren. Natuurlijk zal er wel iemand zijn, maar die stond nog niet aan het vertrek. Ook ditmaal stond er geen maat op de explosiviteit van de Egmonder. Als een superieure vorst regeerde hij zijn onderdanen. Ook zijn jongere broer Wim verbetert iedere week. Hij pakte Wilfred Knegts bijna zekere tweede plek af, die zodoende genoegen moest nemen met de laagste trede op het podium. Slowstarter vader Henk Jan Verdonk senior, het talent blijkt toch in de genen te zitten, lukte het halfkoers in het wiel te komen van de andere turbo Henk Louwe. Zij moesten onderling de volgorde uitmaken om de troostprijzen.

Uitslag:
1. Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee)
2. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef)
3. Wilfred Knegt (Uitgeest)
4. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef)
5. Henk Louwe (Alkmaar)

Vissende 55-plussers gezocht

UITGEEST - Visliefhebbers van 55 jaar en ouder kunnen vanaf dinsdag 26 april weer meedoen aan de jaarlijkse 55+ viscompetitie van de Algemene Hengelaars Bond (AHB). In totaal staan twintig wedstrijden gepland. Deze zijn wekelijks, vanaf eind april tot begin september, op dinsdagochtend. Verzamelen om 7.00 uur aan het viswater bij De Kuil. De wedstrijden starten, afhankelijk van de locatie, tussen 7.30 uur en 8.00 uur en duren tot 11.00 uur. Er wordt gevist in de regionale viswateren in en rond Uitgeest, Alkmaar en Zaanstad. Er mag uitsluitend met vaste hengel worden gevist. Het wedstrijdresultaat bestaat uit de som van het resultaat van aantal (1 punt per vis) en het gewicht (1 punt per 100 gram) van de gevangen zoetwatervis. Het eindresultaat van de competitie wordt gevormd door van de twintig wedstrijden de veertien beste wedstrijdresultaten op te tellen. Ter afsluiting van de competitie wordt op 13 september een koppelviswedstrijd georganiseerd, waarna in de kantine van VV Uitgeest de prijsuitreiking van de zomercompetitie plaatsvindt. Naast de interne competitie is er onder de deelnemers van de 55+ competitie van AHB Uitgeest en HSV 't Snoekje uit Heemskerk een onderlinge koppelviswedstrijd. Het is niet noodzakelijk om als nieuwe deelnemer aan de competitie ervaring te hebben met het wedstrijdvissen. Competitiegenoten zijn graag bereid om een en ander uit te leggen en aan de waterkant enige instructie te geven. Met relatief eenvoudig standaard hengelsportmateriaal kan, in eerste instantie, worden volstaan. Heeft u interesse om als enthousiast visser aan deze competitie mee te doen, dan kunt u zich aanmelden bij Pico Pilkes (06-12180223), Gerard Vosse (0251-310116) of Joop de Beer (0251-311348). Het is ook geen probleem als u zich na de start van de competitie aanmeldt.


Winst en verlies voor TTV Uitgeest

UITGEEST - Winst en verlies afgelopen week voor de tafeltennisteams van TTV Uitgeest. Team 4 speelde tegen Heemskerk 6. Heemskerk kwam maar met twee dames opdraven waardoor Uitgeest drie punten cadeau kreeg. Marijn van Kampen hield het kort op deze avond en won zijn partijen weer zeer overtuigend in het minimum aantal games. Marijn en Eugenie Rasch waren ook veel te sterk in de dubbel. Eugenie en Antoine van der Spek wisten helaas niet te overtuigen in hun enkels. Uitgeest won wel met 6-4. Team 2 speelde tegen DOKO (V) 3 uit Velsen-Noord. De Uitgeesters hadden er weer zin in, want een week geleden wonnen ze nog met 10-0. Deze keer lukte het bijna weer, de einduitslag was 9-1. Patrick Rasch en Billy Fatels wisten elke tegenstander in de enkel en dubbel te slim af te zijn. René van Buren kwam net van vakantie terug en was bij één partij nog met andere dingen bezig. Gelukkig hervatte hij zich en won twee van de drie enkels. Team 3 verongelukte tegen TSTZ Haarlem in een 8-2 nederlaag. Er viel deze keer niet veel te halen, alleen Dennis Janssen en Jelle van Werkhoven wisten een punt te scoren. Het scheelde niet veel en Dennis had er bijna nog een punt gepakt. De dubbel werd ook nipt verloren. Haarlem staat in de poule bovenaan. Team 1 kwam ook in zwaar weer terecht tegen Nootwheer 2 uit Purmerend. Henk Spoelstra begon de avond weliswaar goed en pakte het eerste punt, maar daar bleef het dan ook bij voor hem. Patrick Schuddeboom wist ook een tegenstander vooral mentaal de baas te zijn en twee games met 10-12 te winnen om in de vierde game met 5-11 het punt binnen te halen. Victor Tchernov had weliswaar één set in vijf games maar kon het punt niet waarmaken. Helaas ook hier een 8-2 nederlaag.

ICGT Bedrijventoernooi 2016 loopt snel vol

UITGEEST - Voor veel bedrijven is het ICGT bedrijventoernooi een prachtige gelegenheid om elkaar als personeel eens in hele andere omstandigheden te leren kennen. Het 'niet helemaal echte' voetbaltoernooi wordt georganiseerd op de velden van FC Uitgeest aan de vooravond van het internationale voetbaltoernooi: vrijdag 13 mei vanaf 16.00 uur.

Het doel van het toernooi is om en samen iets te doen en bedrijven op een gezellige en vriendschappelijke wijze met elkaar in contact te brengen. Het voetbal wordt gespeeld met zeven spelers op een half veld, ieder team speelt vier wedstrijden en kan bestaan uit zowel mannen als vrouwen. Daarnaast doet ieder team mee aan het zogenaamde 'rodedraadspel'. Wat dat precies is houdt de organisatie nog even geheim. Uiteraard staat bij dit toernooi gezelligheid voorop en niet het winnen.

Inschrijven
Het inschrijfgeld bedraagt 175 euro per team (maximaal tien personen). Daarvoor krijg je dertig consumptiebonnen en een gezellige barbecue na afloop. Natuurlijk is het mogelijk om met meerdere teams in te schrijven. Na de barbecue worden de deelnemers van harte uitgenodigd een kijkje te nemen in de feesttent van het ICGT. Is je bedrijf te klein maar wil je wel betrokken zijn bij het toernooi dan kun je ook met minder personen inschrijven en bijvoorbeeld helemaal niet voetballen. De kosten bedragen dan 17,50 euro p.p. Dat is inclusief barbecue en drie consumptiebonnen. Inschrijven is nog mogelijk maar haast u wel want het loopt al aardig vol. Voor meer informatie en inschrijven: www.bedrijventoernooi.nl.

Familie Van Ruiten beste tennisfamilie van Uitgeest

Paul Weidman, Dennis Liefting, Yvonne Meijer en Rick Lubbers wonnen namens de Prinses Irenelaan.

UITGEEST - De familie Van Ruiten mag zich een jaar lang de best tennissende familie van Uitgeest noemen. Zij wonnen de eerste editie van het familie- en stratentennistoernooi van Uitgeest. De Prinses Irenelaan was de grote winnaar in de categorie straten. Het toernooi, dat afgelopen zaterdag gehouden werd bij TC Uitgeest, was een groot succes. Vele wedstrijden, rodedraadspellen en een gezamenlijk buffet stonden op het programma. Het toernooi werd afgesloten met muziek van de Uitgeester dj 'Ropi' van Leeuwen. De deelnemers hadden nog genoeg energie om de dansvloer onveilig te maken. TC Uitgeest kijkt met tevredenheid terug op dit evenement en kijkt alweer uit naar volgend jaar.

Weekbericht De Sjoelschijf

UITGEEST - De bekercompetitie is ten einde: 1. Dennis Swart 91 punten, Gerrit Spies en Gea Meijer 83, Gré de Graaf 79, Rita Hoogeland 78, Margriet Duin 76, Nel Spruit 74, Ingeborg Bruijns 73, Ruud van Kalmthout 67, Evert Hup 64; tweede ronde (15 onderbeurten) A. Dennis Swart 49, Ruud van Kalmthout 43, Evert Hup 41; B. Jolanda Breed 47, Gerrit Spies 34, Trees Knebel 33. De eerstvolgende kienavond van De Sjoelschijf is vrijdag 8 april, aanvang 20.00 uur. Sjoelvereniging De Sjoelschijf houdt de clubavond elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Publiek mag meebeslissen over poule-indeling
ICGT op Braziliaanse toer

Een speler van FC Uitgeest in actie tijdens een eerdere editie van het ICGT.

UITGEEST - Het ICGT, het internationale voetbaltoernooi voor oudere jeugdspelers, gaat dit jaar op de Braziliaanse toer met deelnemers als onder meer Cruzeiro en Atletico Paranaense. Zaterdag 14 mei wordt op de velden van FC Uitgeest afgetrapt voor alweer de 31ste editie. De finale zal gespeeld worden op maandag 16 mei.

Inmiddels is het deelnemersveld voor de aanstaande editie rond. Zo zal het Griekse Panathinaikos voor de derde keer deelnemen aan het ICGT. In 2015 reikte dit team tot de halve finale maar werd daarin verslagen door de latere toernooiwinnaar Benfica. De Grieken werden uiteindelijk derde na winst op ADO Den Haag. Een van de deelnemende spelers, Lazeros Lamprou, heeft inmiddels zijn debuut gemaakt in het eerste elftal van Panathinaikos. Voor het ICGT 2016 is de organisatie er ook in geslaagd om Cruzeiro uit Belo Horizonte vast te leggen. Deze club kent een rijke traditie en heeft in haar bestaan vele prijzen gewonnen. Zo was ze in 2013 en 2014 landskampioen. Bekende spelers die hun voetbalcarrière bij de club zijn begonnen zijn doelman Gomes (ex-PSV, nu Watford), verdediger Alex (ex-PSV, nu AC Milan) en Maxwel (ex-Ajax, nu Paris Saint Germain). Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat de Braziliaanse club zal aantreden met een ijzersterk team.

Hoge verwachtingen
De tweede Braziliaanse club is Atletico Paranaense uit de in het zuiden van Brazilië gelegen stad Coritiba. Deze club werd voor het laatst in 2001 landskampioen. Nu staat het team op een keurige tiende plaats in de Braziliaanse serie A. Ook van hen zijn er hoge verwachtingen. Voor het eerst sinds lange tijd maakt ook weer eens een club uit de Premier League deel uit van het deelnemersveld van het ICGT. Niet de eerste de beste, namelijk het uit Londen afkomstige West Ham United. 'The Hammers' kennen een lange traditie, de club is namelijk al in 1895 opgericht en wonnen driemaal in de geschiedenis de FA-Cup. Een mooie naam op het affiche. De organisatie prijst zich gelukkig dat ook AZ weer van de partij is. De club heeft een sterke band met deze regio en kent veel fans. De jeugdopleiding van de Alkmaarders wordt allerwegen geroemd. Vorig jaar kreeg de club daarom de prestigieuze Rinus Michels Award uitgereikt voor beste jeugdopleiding van Nederland. Terecht want de jeugdteams doen het uitstekend en trainer John van den Brom van AZ doet steeds vaker een beroep op spelers die de eigen jeugdopleiding hebben doorlopen.

Vitesse
Naast AZ is er op de aanstaande editie nog een ander Nederlandse topclub aanwezig: Vitesse Arnhem. Vitesse is een oude bekende van het ICGT want nam al vijf keer eerder deel, haalde tot drie keer aan toe de finale in Uitgeest en won twee keer, namelijk in 1995 en 2005. Dat Vitesse een sterke jeugdopleiding heeft hoeft geen betoog. Zo waren namens de club uit Arnhem spelers als van Wolfswinkel, Pröpper, van Ginkel, Büttner en keeper Room actief op het ICGT. De laatste buitenlandse deelnemer is Fortuna Düsseldorf. Op dit moment speelt de club in de tweede Duitse Bundesliga maar het beschikt wel degelijk over een sterke jeugdopleiding. Daarnaast weten we uit ervaring dat jeugdteams uit Duitsland altijd fysiek en tactisch sterk zijn. Tot slot is ook het eigen jeugdteam van FC Uitgeest van de partij. Voor die spelers is het natuurlijk altijd een belevenis af te mogen trappen tegen clubs met gerenommeerde namen.

Meebeslissen
Nieuw is dat het publiek dit keer via de website www.icgt.nl en de ICGT-facebookpagina kan meebeslissen welk Braziliaans team bij FC Uitgeest in de poule mag gaan spelen. Wordt het Cruziero of Atletico Paranaense? Naast het voetbal zijn er gedurende het Pinksterweekeinde weer de vertrouwde activiteiten, zoals het succesvolle bedrijventoernooi, de clubavond, een veteranentoernooi, het ABT en natuurlijk tal van bands, dj's en artiesten die in de grote tent op het ICGT Plaza zullen optreden. Vrijdag 13 mei begint het allemaal. Op maandag 16 mei wordt het afgesloten met hopelijk een zinderende finale. Zoals altijd is entree het gehele weekend gratis. Voor meer informatie: www.icgt.nl.

Toppen

Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Toppen van bomen is eigenlijk geen snoeien, maar een manier om de boom toch nog te laten staan. Zoals hier langs de Provincialeweg ter hoogte van het onbemande benzinestation. Als men overgaat tot toppen van de bomen is eigenlijk de standplaats verkeerd; de boom wordt te groot en geeft veel overlast. Daarom wordt de top of de helft van de boom weggenomen. Kan het kwaad voor de boom? Sommige bomen kunnen er slecht tegen, andere weer beter. Bij het toppen van de boom wordt eerst gekeken om welk soort boom het gaat en dan in overleg bepaalt hoe ver de top eruit gehaald wordt. Een futuristisch plaatje.

Laatste kiekjes

Foto: Gerbrand Castricum

Tenminste voor even, ik kom weer voor een paar maanden naar Holland. De zes maanden zijn opnieuw omgevlogen, maar ik heb best wel zin in een toch iets milder klimaat. De laatste maanden was het zelfs voor Thailand heet. Op dit moment is het zo heet en droog dat er voor sommige gebieden de noodtoestand is afgekondigd; er is een groot tekort aan water. Ik kom net terug van een verblijf van zeven dagen uit zo'n gebied en het is triest om al die normaal prachtig groengekleurde rijstvelden nu te zien veranderen in een woestijnachtige omgeving. Bij mijn vriendin thuis, waar ik verbleef, hebben de meeste bomen hun bladeren verloren en staan de gewassen op de akkers er uitgedroogd bij. En heet, ja echt, zo heet heb ik het nog niet mee gemaakt. In de middag steeg de temperatuur tot boven de 40 graden Celsius! En dan te bedenken dat de echte hete maanden nog moeten komen. Ik ben benieuwd hoe het er over een paar maanden daar uit ziet. Maar ik heb me wel vermaakt hoor, door de droogte zie je veel meer reptielen dan normaal. De meeste foto's in de collage zijn vanuit m'n hangmat gemaakt. Je moet geduld hebben, maar geloof me, liggend in een hangmat in de schaduw met een koel biertje is dat geen straf. Ik zag prachtig gekleurde hagedissen tussen de takken kruipen, een enorme grote nachtvlinder en zelfs een prachtige groene boomslang liet zich zien, dat was natuurlijk helemaal kicken. Maar goed, het zit er weer voor even op. En nogmaals, ik heb ook best wel weer zin om naar huis te gaan, weer gezellig familie, vrienden en bekenden opzoeken. Dus tot snel.

Groetjes Gerbrand

Klaverjasdrive

UITGEEST - Vrijdag 1 april is er weer een klaverjasdrive bij FC Uitgeest. Het klaverjassen begint om 20.00 uur, u bent vanaf 19.30 uur van harte welkom in het clubhuis van FC Uitgeest. Er zijn prijzen te winnen met het kaarten en de verloting.

Word ook Vriend van De Uitgeester

Ook u kunt De Uitgeester steunen door Vriend van De Uitgeester te worden. De krant ontvangt u gratis – per post en online -, maar voor een bedrag van € 12,50 (méér mag ook!) profiteert u van allerlei extra's, zoals de krant wekelijks gratis in uw mailbox, een gratis Doeltreffertje, voordeel bij plaatselijke winkels en restaurants en bij concert- en theaterbezoek, winacties en deelname aan een redactieadviesraad. Wij hopen dat u De Uitgeester een warm hart toedraagt. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl. Iedere vijftigste aanmelding krijgt een spijsbrood van Bakkerij Putter; wie weet valt u ook in de prijzen!

Gratis wenskaart bij boekhandel Schuyt!

Hoe leuk is het om een dierbare te verrassen met een kaartje? Bij aankoop van twee wenskaarten ontvangt u nu de derde GRATIS! Exclusief voor Vrienden van De Uitgeester.

Deze actie is de hele maand april 2016 geldig bij Boekhandel Schuyt op de Middelweg 139. De goedkoopste kaart is gratis. Vrienden van De Uitgeester ontvangen deze week de kortingsbon per e-mail. Heeft u deze niet ontvangen en wilt u wel gebruik maken van de aanbieding? Neem dan contact met ons op via info@uitgeester.nl. Of geef uw e-mailadres door via het contactformulier op de website www.vriendenvandeuitgeester.nl.

Wilt u meedenken met de redactie?

Weet u wat er speelt in het dorp? Heeft u leuke ideeën, goede adviezen en wilt u de redactie van De Uitgeester bijstaan? Meld u dan aan voor de Redactieadviesraad! Zo kunnen wij De Uitgeester nog beter en interessanter maken voor alle Uitgeesters. Meer informatie en aanmelden kan via redactie@uitgeester.nl. Vermeld hierbij uw naam, leeftijd en (indien van toepassing) uw beroep. De Redactieadviesraad komt een paar keer per jaar bij elkaar. Contact verloopt verder via e-mail of telefoon.

Gratis Doeltreffertje

Bent u Vriend van De Uitgeester? Dan mag u 1 x per jaar een gratis Doeltreffertje plaatsen in De Uitgeester! Geef uw tekst door op www.vriendenvandeuitgeester.nl.

Bent u nog geen Vriend van De Uitgeester en wilt u wel profiteren van een van deze aanbiedingen? Meld u dan snel aan op www.vriendenvandeuitgeester.nl!

Bedrijven en winkeliers kunnen ook Vriend worden!

Wij zijn heel blij met de volgende ondernemers/verenigingen die zich aangemeld hebben als Vriend van De Uitgeester en daarmee De Uitgeester steunen:

Havenrijk
Fa. Van den Kommer
Media Meadows
De Zwaan Cultureel
De Groot Financiële Dienstverlening
Het Rode Kruis afdeling Uitgeest

Dijk moet originele naam en monumentenstatus krijgen
Renovatiewerkzaamheden Westerhogedijk hervat

De dijk tussen de Sluisweg en Westerweg wordt in de volksmond Westerhogedijk genoemd. Foto: Kees Deken

Door Kees Deken

AKERSLOOT - De werkzaamheden aan de Westerhogedijk worden binnenkort hervat. Door protesten van omwonenden werden de werkzaamheden aan de dijk tijdelijk stilgelegd.

Omwonenden van de Westerhogedijk werden een aantal maanden terug onaangenaam verrast door graafwerkzaamheden aan deze dijk. Deze dijk, die eigenlijk geen naam heeft maar in de volksmond bekend staat als Westerhogedijk, ligt tussen de Sluisweg en Westerweg. De weg stamt uit de middeleeuwen en is daardoor historisch heel interessant. Het is van oudsher een dijk waarover veel gewandeld of met paard gereden wordt. De dijk grensde in vroeger tijd aan boerenland dat in de loop der jaren opgesplitst is in meerdere percelen die nu door verschillende eigenaren gebruikt c.q. beheerd worden. En daar ligt nu de kern van het probleem. De weg wordt namelijk ook gebruikt door auto's die goederen en levende have aan- of afvoeren ten behoeve van de verschillende gebruikers.

Excuses
Na protest van de omwonenden werd besloten om de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen. Dorien Veldt van het CDA stelde hier destijds vragen over aan het college. Zij wilde weten hoe het kon dat er niets over de werkzaamheden gecommuniceerd was en wat de bedoeling was van het puin dat gestort was over de afgegraven laag. Ze was ook benieuwd of de volgens archeologische eisen werd uitgevoerd en wat de oorzaak is van de slechte staat van de dijk. Daarbij vroeg ze zich af hoe men de gerenoveerde dijk straks in goede staat gaat houden. Het college heeft inmiddels bij monde van wethouder Schoonhoven excuses aangeboden voor de mis communicatie. Dorien Veldt: "De wethouder heeft in een aantal gesprekken de zaken op een rijtje gezet en antwoorden op onze vragen gegeven. De dijk verkeert in slechte staat en dient gerenoveerd te worden. Het autoverkeer is de belangrijkste boosdoener van deze achteruitgang. De gemeente heeft de voorgenomen renovatie eerst getoetst aan de regels omtrent renovatie van archeologische objecten. Er loopt namelijk al een aanvraag voor vaststelling van gemeentelijk monument voor de dijk. Tijdens dit overleg met omwonden en andere belanghebbenden heeft de wethouder de bewoners de gelegenheid gegeven om zelf met een algemeen gesteund voorstel te komen. Als dat niet zou lukken zou de gemeente een voorstel doen."

Bestemmingsverkeer
Uiteindelijk is nu besloten om de dijk alleen nog voor bestemmingsverkeer toegankelijk te maken. Dit gebeurt door middel van het plaatsen van twee sleutelpalen aan het begin en einde van de dijk zodat auto's geen doorgang meer hebben. De sleutels van deze palen worden uitsluitend verstrekt aan de eigenaren van de belendende percelen en hulpdiensten, met de toezegging van de eigenaren dat er mondjesmaat en alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt gemaakt wordt van het verwijderen van de palen voor noodzakelijk autoverkeer. Parallel aan de aanvraag van de monumentenstatus voor de dijk wordt door de historische vereniging Oud Akersloot gespeurd naar de oorspronkelijke naam van deze dijk. Het zou mooi zijn als in de zomer de dan gerenoveerde dijk met zijn enige echte naam officieel geopend kan worden.

Vondel met 'Tramlijn Begeerte' in De Zwaan

UITGEEST - Toneelvereniging Vondel heeft voor haar voorjaarsproductie gegrepen naar weer een Amerikaanse klassieker. Dit keer 'A Streetcar Named Desire' van Tennessee Williams, die voor dit stuk de Pulitzerprijs voor drama won. Niet veel toneelstukken worden verfilmd, laat staan dat ze bewerkt worden tot opera en ballet. Vivian Leigh ontving voor haar filmrol als Blanche Dubois een Oscar, terwijl de film zelf ook nog drie Oscars kreeg. Reden genoeg voor Vondel om dit stuk in de Nederlandse vertaling van Janine Brogt onder de titel 'Tramlijn Begeerte' op de planken te brengen.

Blanche Dubois raakt de plantage van haar familie kwijt, maar wil dat tegenover de buitenwereld en zichzelf niet weten. Ze glijdt steeds verder af van haar grootse verleden en komt uiteindelijk terecht bij haar zuster Stella, die samen met haar man Stanley Kowalski ergens in de achterbuurten van New Orleans woont. Ook hier probeert Blanche haar stand op te houden, maar Stanley prikt daar doorheen. Vooral als hij geruchten hoort over het verleden van Blanche. Daarmee geconfronteerd stort Blanche in. De sfeer van dit stuk is dan weer beklemmend, dan romantisch en humoristisch en dat alles gelardeerd met de sfeervolle achtergrondmuziek van het naoorlogse New Orleans. Kortom, een stuk waarin de spelers en de regisseur hun tanden moeten zetten om het overtuigend over te brengen. Door de inzet van de spelers en de inspirerende regie van Ingrid Kluft denkt Vondel daarin te slagen.

'Tramlijn Begeerte' wordt gespeeld in De Zwaan, Middelweg 5, op 7, 8, 9 en 10 april. De avondvoorstellingen van 7, 8 en 9 april beginnen om 20.15 uur, de middagvoorstelling van zondag 10 april begint om 14.15 uur. U kunt uw kaarten à € 10,- reserveren via de reserveerlijn: 06 535 13 750 t.n.v. Tecla Jansen. Tevens zijn de kaarten te koop bij boek- en kantoorboekhandel Schuyt, Middelweg 139, Uitgeest.

Blik op Strandwal

10 april is er open huis op de Strandwal in Akersloot.

AKERSLOOT - Brandweer Akersloot, boerderij Het Vertrouwen en Scouting Akersloot houden zondag 10 april gezamenlijk open huis. Er wordt groots uitgepakt op hun Strandwal. Vanaf 11.00 uur bent u welkom voor brandweerdemonstraties en veiligheidsvoorlichting. Bij de boerderij kunt u landbouwvoertuigen, stallen, het vee en jongvee bezichtigen en ziet u hoe een boerderij tegenwoordig functioneert. Bij Scouting Akersloot kunt u het moderne gebouw bewonderen en staan vrijwilligers klaar om u van alles te vertellen over scouting. Daarnaast is het voor de kinderen mogelijk om, met een strippenkaart, deel te nemen aan diverse spelletjes. De open dag begint om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op Facebook of twitter.com/Strandwalakersl of verkrijgbaar via rob.dekker@planet.nl of 06-16294024.

Bende van Beuving en het Uitgeester Zwanenkoor bij De Zwaan Cultureel

Ernest Beuving speelt zaterdag 2 april bij De Zwaan Cultureel.

UITGEEST - Een uniek optreden van De Bende van Beuving met ons eigen Zwanenkoor zaterdag 2 april bij De Zwaan Cultureel. Een cabaretesk muziektheaterprogramma met tussendoor veel humor, imitaties en improvisatie. Klap van de korenmolen is ook wel een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde hoe gek het is om het niet te zijn. Behalve van zijn prachtige liedjes moet Ernest Beuving het hebben van zijn theaterpersoonlijkheid. Gepokt en gemazeld door het leven vertelt hij zijn levensverhaal. Op muziek die zijn gehoor melodieus meevoert in een aangename vloedgolf van tonen. Aanvang van deze theatervoorstelling is 20.15 uur. De toegangsprijs is € 15,-, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via online reservering. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel (www.dezwaancultureel.nl).