De Uitgeester

13 maart 2019

De Uitgeester 13 maart 2019


"Uitgeest nog meer op de kaart zetten"

Samen ideeën bedenken om Uitgeest beter op de kaart te zetten. Foto: STiP Fotografie

UITGEEST - Zo'n 25 ondernemers en andere betrokkenen bij recreatie, toerisme en detailhandel, waren in Havenrijk op uitnodiging van de gemeente. Doel van de avond was om samen te onderzoeken hoe Uitgeest meer op de kaart kan worden gezet.

Het bleek een waardevolle avond. De aanwezigen gaven uitgebreid aan wat zij van verschillende onderwerpen vonden en maakten ook afspraken met elkaar voor een beter aanbod voor toeristen. Burgemeester Wendy Verkleij heette de aanwezigen welkom. "Doelstelling van deze avond is om Uitgeest nog meer op de kaart te zetten. Dit kan door arrangementen te gaan organiseren, bijvoorbeeld een fietstocht met een kop koffie bij een restaurant. Op het station zou ProRail toeristische foto's van Uitgeest kunnen plaatsen. Hierdoor worden mensen op doorreis misschien aangetrokken om een keer uit te stappen in Uitgeest. Als zij dan doorlopen naar de winkelstraat, is dat een win-winsituatie."
Lees het vervolg op pagina...

Verbouwing JUMBO van start gegaan

Veel vracht moet nu noodgedwongen buiten staan omdat er niet genoeg ruimte is in het magazijn. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Richard Visser en Perry Wijker, eigenaren van de JUMBO aan de Melis Stokelaan, zijn opgetogen: het gaat nu echt gebeuren, de verbouwing is van start gegaan. Het pand wordt uitgebreid aan de zijde van de Geesterweg en daarbij wordt ook de parkeerplaats veiliger gemaakt en uitgebreid met ongeveer twintig extra plekken. Een groter pand betekent meer parkeerplaatsen, dit is wettelijk zo bepaald.

Door: Margreeth Anema

Het is al een aantal jaar geleden dat het plan voor het eerst gestalte kreeg, toen er sprake was van een enorme toename van klanten door het succes van de JUMBO-formule. De ondernemers hebben hun vestiging toen eens goed onder de loep genomen: "We besloten dat er meer ruimte moest komen in de winkel én in het magazijn, dat is nu ook echt nodig. Momenteel zijn we genoodzaakt veel voorraad en vracht buiten te zetten, zoals bijvoorbeeld fusten bier. Als het regent moeten we er zeilen overheen gooien, dit kan gewoon niet langer," zo meldt Richard. "Het wordt steeds drukker en het is topsport om er iedere dag maar weer voor te zorgen dat het onze klanten aan niets ontbreekt in de winkel," vult Perry aan. Lees verder op pagina...

Leerlingen van De Wissel planten bomen

Leerlingen van De Wissel planten bomen met de wethouder voor Nationale Boomfeestdag. Foto: Ger Bus

UITGEEST - De Nationale Boomfeestdag vindt vandaag, woensdag 13 maart, plaats. Leerlingen van basisschool De Wissel gingen op donderdag 6 maart alvast aan de slag. Het thema van de Boomfeestdag is: "Ieder kind een boom".

De leerlingen plantten bomen (prunus) op de Herderin in De Kleis. Wethouder Cecilia van Weel was hierbij aanwezig en het was al snel duidelijk dat onze wethouder ook groene vingers heeft, ze werkte hard mee. Toen de boompjes geplant waren kregen de harde werkers, allen gehuld in een blauw Boomfeestdag-shirt, limonade. Het blauwe shirt kregen ze 's morgens al op school tijdens een uitleg over het nut van bomen. Ook kregen ze een insectenhotel mee voor thuis. Het insectenhotel biedt nuttige insecten in de zomer een nest- en rustplaats, in de winter dient het als een geschikt winterkwartier. De nuttige insecten nestelen zich naar hun eigen behoefte in een van de verschillende 'kamers'.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"We zeiden niets bij de overhandiging, maar Toons glimlach zei meer dan duizend woorden."

Woensdag 27 februari 2019

José kwam mij ophalen. Ik zat al klaar in de houding, dus dat schoot lekker op. Toen we bij Thuisbij aankwamen reden we niet meteen naar de oude ingang van het pand, maar naar wat later de nieuwe ingang moest worden. Daar stond onze metselaar-schilder-timmerman Rob bij zijn nieuwe poort aan de "..." te praten. Op de puntjes moet de naam van de straat komen. Daar kan ik nu even niet opkomen. Misschien schiet het me later nog te binnen. Dat is zo lekker als je op een computer werkt, daar kun je de fouten altijd zo prettig en moeiteloos verbeteren.

Wij – José en ik – maakten met Rob de Alleskunner een bewonderend praatje. Inderdaad bewonderend, want wat begon de nieuwe ingang er prachtig uit te zien, compleet met de prachtige passende lamp. Ik herinner me de slonzige oude ingang, waardoor je niet eens binnen kon komen. De ingang kon je nauwelijks nog herkennen. Het gesprek van de dag was de overval op de Action. Wat moeten de caissières zich een hoedje geschrokken zijn toen daar een overvaller, gehuld in bivakmuts en dreigend met een pistool, voor dag en dauw naar binnen stapte. De politie meldde zich ter plekke met honden en gehuld in kogelwerende vesten. Maar de overvaller was toen allang gevlogen, zonder dat onze Rob ook maar iets gezien had. En onze Ilona ook niet. Die konden de vervaarlijk uitziende agenten dan ook niets verhelderends melden. De kranten wisten ook niets meer te melden dan wij gezien hadden, namelijk niets.

Aan de ontbijttafel was de overval ook het gesprek van de ochtend. Het aardige was dat de inhoud van het gesprek steeds 'aanvullender' werd. Het enige dat duidelijker werd, was dat er slechts sprake was van één overvaller, die ook slechts een beetje geld had buitgemaakt. Vanmorgen was Toon weer te gast in Thuisbij. Een gesprek met hem was zoals steeds lastig. Maar toen ik geduwd door Anca mij afmeldde, meldde Toon zich met zijn vriendelijkste glimlach bij mijn rolstoel. Hij had zich ontfermd over het doosje met stamppot rauwe andijvie à la Frans, dat ik mee moest nemen voor Margreet. Toon overhandigde mij dat doosje met zijn beste glimlach, alsof hij wilde zeggen wat hij niet gezegd kon krijgen. Zoiets van 'dat moet je niet vergeten mee te nemen. Dat liet je een beetje dom op tafel staan.' Het mooiste was zijn dikste glimlach die hij erbij toverde. We zeiden niets bij de overhandiging, maar Toons glimlach zei meer dan duizend woorden.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

De taxus is een zeer sterke en winterharde haagplant, het enige waar hij een hekel aan heeft is natte voeten. Een goede drainage van de grond is belangrijk. Mei en september zijn goede snoeimaanden. Snoei je te ver, dan zal de taxus altijd weer uitlopen, dit in tegenstelling tot haagconiferen. Het roodborstje is een zangvogel. Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral 's winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel in grote tuinen, parken en bossen. Een roodborstje is een beschermde vogel en kan maximaal 13 jaar worden. De taxus en het roodborstje kunnen het samen goed vinden. Ger Bus.

Pinnen op de pont bij Akersloot

Veerponten bij De Woude en Akersloot. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wie gebruik wil maken van de veerponten bij De Woude en Akersloot moet een pinpas meenemen. Contant afrekenen met de schipper is binnenkort niet meer mogelijk.

De gemeente stapt over op de pinbetalingen omdat dit veiliger en sneller werkt. Het is veiliger omdat er nu geen cash geld meer op de pont aanwezig is en daarmee het risico op diefstal of overvallen vervalt. Het scheelt ook tijd omdat de schipper sneller kan afrekenen. Zo kan de pont sneller en dus vaker heen en weer.

Overgangsperiode tot 1 mei
De pinautomaten zijn inmiddels in gebruik. Tot 1 mei geldt een overgangsperiode en kan er nog cash betaald worden. Daarna kan er alleen nog gepind worden voor een overtocht. Ook contactloos pinnen is mogelijk. Voor abonnementhouders verandert er niets.

'Zuivere Koffie' op station Uitgeest geopend

De wachtruimte en winkel zijn flink opgeknapt. Foto: Zuivere Koffie Uitgeest

UITGEEST - Goed nieuws voor treinreizigers in Uitgeest. Afgelopen week is de vernieuwde kiosk 'Zuivere Koffie' geopend.

De opening volgt na maanden van verbouwing. Al die tijd was ook de wachtruimte gesloten. Dit tot grote verontwaardiging van de treinreizigers, die de hele winter noodgedwongen in de kou stonden. De wachtruimte en nieuwe winkel zijn nu dagelijks geopend op het middenperron van station Uitgeest. Eerder zat daar de Wiosk. Deze uitbater moest noodgedwongen sluiten wegens een tekort aan klanten. "Zuivere koffie biedt gemotiveerde (ex-) gedetineerden kansen door het leren van een echt ambacht. In onze branderij in de gevangenis en in onze winkels krijgen zij een eerlijke kans op een succesvolle terugkeer in de samenleving. Dat is wat wij noemen levensveranderende koffie!", zo staat te lezen op de website.

Over gewicht

Dit is deel 3 van de serie over veelvoorkomende klachten en mogelijke alternatieven voor pillen

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In deze serie over vermindering van pillen, wil ik het vandaag hebben over overgewicht. 'Zijn daar dan pillen voor?' zul je je wellicht afvragen. Nee, die zijn er eigenlijk niet, maar door je gewicht gezond te houden of af te vallen, zal je minder pillen hoeven te slikken. Ik zal het je uitleggen.

Overgewicht leidt namelijk tot een ongelooflijke hoeveelheid ziektes en aandoeningen. Om er een paar te noemen: depressie, angst, hart- en vaatziekten (hartinfarct, beroerte, etalagebenen), suikerziekte, menstruatiestoornissen, verminderde vruchtbaarheid, incontinentie, slijtage van alle dragende gewrichten, heel veel vormen van kanker, verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, leveraandoeningen, galstenen, zuurbranden, COPD, snurken en slaapapneu. Eigenlijk ken ik maar 1 aandoening die minder voorkomt bij te dikke mensen en dat is botontkalking.

Te dik
De kans dat jij te dik bent is ongeveer 50%. In Uitgeest is 40% van de bevolking te dik en nog eens 8% héél veel te dik. Dat is wél beter dan landelijk (resp. 46 en 13%)! Overigens weet een derde van de te dikke mensen dat niet van zichzelf. En (waarschijnlijk de andere) twee derde is van plan af te vallen. Dus twee derde van de te dikke mensen begrijpt dat het voor hun gezondheid enorm belangrijk is om hun gewicht te verminderen. In onze huidige maatschappij is dat echter een enorme opgave. Hoe lukt het je om weinig calorieën te eten als er zo'n overvloed aan ongezond lekkers lonkt? Hoe kom je aan voldoende beweging als je leven is gevormd rond auto, bureau, computer en televisie?

Bewegen
Alle 1000 diëten die er bestaan helpen meestal maar tijdelijk en zijn vaak te eenzijdig en dus niet gezond. Het enige gezonde afvaldieet is gevarieerd eten met weinig calorieën. En dat dieet bestaat dus hoofdzakelijk uit (heel veel) groente. Helaas lukt afvallen met alleen een dieet nooit. Altijd zal je ook meer calorieën moeten verbranden, dus meer moeten bewegen. Dat kan intensieve beweging zijn, maar juist dat lukt te dikke mensen niet zo goed. Veel beter is het daarom om het zitten zoveel mogelijk te beperken. Ons lijf is immers ontworpen voor beweging! Niet bewegen is alleen nuttig tijdens slaap of meditatie (dus als we ook niet denken).

Afvallen
Om af te vallen en je gezondheid te verbeteren zul je dus minder zitten en meer bewegen in je leefstijl moeten introduceren. Ga met de trein in plaats van met de auto (liefst staand in een volle!) of neem liever nog de fiets. Vermijd liften en neem de trap. Doe elke dag lopend boodschappen ná het eten en ga liever naar de groenteboer dan naar de supermarkt. Doe zoveel mogelijk activiteiten staand en lopend op kantoor. Maak 's avonds een flinke wandeling. En als je dan toch zit, doe dat dan op een stoel zonder rugleuning. Als je bedenkt hoeveel kwalen een direct gevolg zijn van overgewicht, kun je begrijpen dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen zitten en roken ('zitten is het nieuwe roken'). Je gezondheid is je belangrijkste bezit. Richt je leven daar dan ook naar in! En voorkom het nemen van pillen. Die maken niet gezonder, maar beperken hooguit de ernst van de ziekte.

De getallen uit deze column komen uit de 'Gezondheidsmonitor 2016' van de GGD Kennemerland (www.gezondheidsatlaskennemerland.nl)

Philippine Brouwer-Stam Kandidaat voor het bestuur van het hoogheemraadschap

Philippine Brouwer-Stam. Foto: Aangeleverd

REGIO - Op 20 maart zijn de verkiezingen voor het waterschap. Philippine Brouwer-Stam maakt een goede kans om weer in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te worden gekozen. Ze staat op de vierde plaats op lijst 1, Groen, Water & Land, de grootste fractie in het algemeen en dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

"Water," zegt Philippine, "is de rode draad in mijn leven. Ik ben opgegroeid in Egmond aan Zee als dochter van een visser. Als je vlak achter de duinenrij hebt gewoond en je hebt regelmatig een zware westerstorm meegemaakt, dan besef je het belang van een sterke zeewaterkering."

Een aantal jaren heeft ze met haar man, waterbouwkundige, op irrigatie- en andere waterbouwkundige projecten in het buitenland gewerkt. Dan blijkt dat voldoende water en een goede waterbeheersing niet vanzelfsprekend zijn. Een situatie die door de klimaatverandering ook in Nederland steeds vaker voor zal komen. In de afgelopen bestuursperiode heeft Philippine zich sterk gemaakt voor participatie: het betrekken van burgers, bedrijven en andere overheden bij het werk van het hoogheemraadschap; het medegebruik van water, dijken en sluizen voor recreanten en anderen; een goede kwijtscheldingsregeling voor minder draagkrachtigen.

Philippine is beleidsmedewerker ruimtelijke ordening en specialist op het gebied van de Wet natuurbescherming. "In mijn functie werk ik aan projecten waarbij het water en de dijken ingepast moeten worden in de gemeentelijke ruimtelijke plannen. Een goede samenwerking om alle verschillende belangen zorgvuldig af te wegen is daarbij noodzakelijk." De natuurwaarden krijgen daarbij haar volle aandacht. Een aspect dat ook zeker haar aandacht zal krijgen in het bestuur zijn de kosten. Als voormalig lid van de raad van toezicht van de Rabobank vindt ze het van groot belang dat het geld goed wordt besteed en de belastingen zo laag mogelijk zijn.

Tot slot stelt Philippine: "Ik hoop dat de kiezers mij opnieuw hun vertrouwen willen schenken door op mij te stemmen. Dat vertrouwen zal ik zeker niet beschamen." Voor meer informatie: zie de flyer die de komende week huis-aan-huis in Uitgeest wordt bezorgd.

CDA in molen 'De Dog'

Molen 'De Dog'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen nodigt het CDA Uitgeest belangstellenden uit voor een bezichtiging van windmolen 'De Dog' op zaterdag 16 maart, vanaf 10.30 uur tot 12.30 uur.

De vrijwillig molenaar Peter Heeremans is samen met zijn vrouw Silvia aanwezig om uitleg te geven over de geschiedenis en werking van de molen. Molen 'De Dog' is gebouwd om de Castricummerpolder droog te malen en is naast het elektrische gemaal nog inzetbaar.

Op 20 maart worden ook bestuursleden gekozen voor de waterschappen, de oudste bestuurslaag van het land. Het staat voor het CDA als een paal boven water dat het waterschap actief moet inspelen op de klimaatverandering. Onze Uitgeester bestuurskandidaten zijn Harm Terra op plaats 6 en Elly Cornelisse op plaats 21. U kunt ze ontmoeten en spreken op zaterdag in de molen. Kom met de fiets, of parkeer op de Uitgeesterwerf.

Peuters van De Windmolen bakken koekjes voor "kindjes in het ziekenhuis"

Phileine en Noortje zijn druk bezig met de verkoop. Foto: Peuteropvang De Windmolen

UITGEEST - De kinderen van peuteropvang De Windmolen waren er druk mee: deeg uitsteken, koekjes versieren en inpakken, en de koekjes moesten natuurlijk even geproefd worden voordat ze de verkoop in gingen. In het kader van de landelijke actie 'Bakken voor KiKa' was het streven van de juffen en kinderen om 600 koekjes te verkopen in één week.

Door: Margreeth Anema

Een week lang werd de peuteropvang omgetoverd tot koekjesfabriek voor KiKa, de heerlijke bakgeur was al van ver te ruiken. De kinderen van de 3+ groep snapten overigens heel goed waarom ze koekjes aan het bakken waren: "We bakken koekjes voor kindjes die naar het ziekenhuis moeten. Mijn mama was ook een keer ziek maar die moest niet naar het ziekenhuis," vertelt Phileine. Juf Paula, juf Monique en juf Wendy hebben de kinderen het boekje 'Nijntje naar het ziekenhuis' voorgelezen. "De kinderen pakten het heel goed op. We oefenden met pleisters plakken en legden uit dat je niet naar het ziekenhuis hoeft als je bijvoorbeeld alleen keelpijn hebt." De koekenbakkers pakken het professioneel aan: gebroken koekjes mogen niet opgegeten worden, die worden bewaard voor later. "Nee," zegt Noortje streng tegen de verslaggeefster als zij stiekem een stukje van het gebroken koekje wil pikken. De meeste kinderen hebben thuis ook weleens koekjes gebakken. Lisa bijvoorbeeld, met haar opa en oma: "Maar daar zat geen versiering op," vertelt ze tijdens het voorproeven als de kinderen rustig aan tafel zitten. De meesten zijn er stil van.

Noortje (l) en Phileine (r) voor de thematafel in de hal van de peuteropvang. Foto: Margreeth Anema
De koekjes zijn vrolijk verpakt. Foto: Margreeth Anema

Op dag twee zijn er al zeven platen uit van twintig koekjes per plaat. De opbrengst van de verkoop gaat in de collectebus die te vinden is op de thematafel in de hal van de peuteropvang. Deze collectebus wordt aan het einde van de week opgestuurd naar KiKa waar de opbrengst geteld zal worden. De actie duurde tot vrijdag 7 maart. "Ons streven is om ieder jaar iets moois te doen voor een goed doel. Nu hebben we ons aangesloten bij een landelijke actie, maar volgend jaar lijkt het ons leuk om een lokaal doel te steunen," aldus juf Paula die heel blij is met de betrokkenheid van de ouders en de inzet van de kinderen. Alle koekenbakkers krijgen aan het einde van de ochtend een high five van de juffen.

De zilveren gesp; misdaden in Uitgeest van 1795-1850

Het boekje 'De zilveren gesp'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 'De zilveren gesp' heet het boekje dat wordt uitgegeven door de Vereniging Oud Uitgeest. In het vroegere Uitgeest verliep niet altijd alles gladjes en in pais en vree. Dat bewijst onder andere een zestal procesverbalen in dit bundeltje. Het gaat om de behandeling van strafbare feiten van uiteenlopende aard in de periode van 1795 tot 1850.

De stukken komen uit het archief in Haarlem en geven een bepaald beeld van die tijd. De juridische gang van zaken speelt zich af op burgemeestersniveau. De taal in deze periode is soms moeilijk te lezen vanwege ongewone zinnen en voor velen onbekende termen. Daarom zijn de procesverbalen omgezet in hedendaags Nederlands. Sommige zaken zijn met teksten en tekeningen verduidelijkt.

Een van de stukken gaat over de diefstal van een gesp, de arrestatie van de dief en zijn uitbraak uit het cachot. Een ander stuk vertelt over de mishandeling van een Franse soldaat. Verder komen een vechtpartij bij De Ooievaar, het slaan van een kind op Assum, een diefstal aan de Kerkbuurt en het betrappen van een fuikenlichter aan de orde. Het aardige van dit boekje is dat de plaatsen waar zo lang geleden (mis)daden zijn gepleegd voor ons zo duidelijk herkenbaar zijn.

Het boekje 'De zilveren gesp' is te koop bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg.

Acupunctuur en onverklaarde klachten

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Binnen de westerse geneeskunst zijn er veel onderzoeksmogelijkheden om de oorzaak van een bepaalde klacht te achterhalen. Helaas zijn er ook klachten die niet terug te brengen zijn tot een oorzaak of die niet binnen een bepaald ziektepatroon passen.

In de praktijk Tao Dao komen regelmatig mensen met klachten waar de westerse geneeskunst inderdaad geen diagnose voor kan stellen. Mensen zijn uitgebreid door de molen gehaald, hebben allerlei bloedonderzoeken gehad en zijn door scans gehaald, maar er worden geen afwijkingen gevonden. Maar wat is er dan aan de hand? Gelukkig kan de Chinese geneeskunst in veel gevallen uitkomst bieden.

Binnen de Chinese geneeskunst wordt er op een andere manier naar de mens en zijn klachten gekeken. Na een uitgebreid vraaggesprek over onder andere het voedingspatroon, de nachtrust, de menstruatiecyclus en of er traumatische gebeurtenissen zijn geweest, volgt een pols- en tongdiagnose. Vaak komt er dan meer duidelijkheid over het ontstaan van de klachten. Chinese geneeskunst is een mooie aanvulling op de westerse geneeskunst; daar waar de ene ophoudt neemt de andere het stokje over.

Voor meer informatie: Tao Dao Acupunctuur, Westerplein 2a/b in Castricum, taodao@hotmail.com, tel: 06-42851717.

Margriet Brandsma in Uitgeest

UITGEEST - Op 21 maart komt Margriet Brandsma, voormalig Duitsland-correspondente, een lezing houden bij de Vrouwen van Nu in De Zwaan. Margriet is tevens auteur van vele boeken.

De lezing zal gaan over het nieuwe Duitsland, de rol die WO II nog altijd speelt en over Angela Merkel. Wie is zij? Kortom, het menselijke aspect. Een boeiende lezing waar we u graag voor uitnodigen. Ons adres is Middelweg 5 in Uitgeest. Inloop zaal 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Kosten voor deze avond € 5 inclusief koffie of thee.

Werkzaamheden aan beschadigde brug Waldijk

De brug is al tijden kapot en afgezet met hekken. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Deze week wordt gewerkt aan de beschadigde brug aan de Waldijk. De brug is vorig jaar beschadigd door een groot voertuig en daardoor uit het lood geslagen.

Dit deel van de brug wordt opnieuw opgebouwd. Er wordt geen verkeershinder verwacht door de werkzaamheden. Na de werkzaamheden is de brug weer zo goed als nieuw.

De langste polonaise van Uitgeest

Leerlingen lopen de langste polonaise van Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wat ze in Limburg en Brabant kunnen, kunnen ze op basisschool De Molenhoek ook. Daar werd afgelopen week de langste polonaise van Uitgeest gelopen.

Vorige week werd carnaval gevierd op De Molenhoek. Er werden spelletjes gespeeld en er werd gedanst en gezongen. Een polonaise mocht natuurlijk niet ontbreken. Zoals ze in Limburg, Brabant en op De Molenhoek zeggen: Alaaf!

Uitreiking eerste exemplaar 'De zilveren gesp'

Uitreiking eerste exemplaar aan de burgemeester van Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vrijdagavond reikte de voorzitter van de vereniging Oud Uitgeest het eerste exemplaar van het boekje 'De zilveren gesp' uit aan burgemeester Wendy Verkleij. Ria van der Eng is al jarenlang vrijwilliger bij de vereniging en spit graag in het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Daarbij kwam ze verhalen tegen over misdaden die gepleegd werden in Uitgeest gedurende de periode 1795-1860. Jan Deckwitz verzorgde de illustraties en met medewerking van Yvonne Böekling, Herman Tervoort en Peter Savenije kwam dit prachtige boekje tot stand.

Verbouwing Jumbo Uitgeest Voor iedere boom een nieuwe boom

De verbouwing is van start gegaan. Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - De verbouwing van de Jumbo aan de Melis Stokelaan is van start gegaan. Het pand wordt uitgebreid aan de zijde van de Geesterweg en daarbij wordt ook de parkeerplaats veiliger gemaakt en uitgebreid met ongeveer twintig extra plekken.

Door: Margreeth Anema

Voor de uitbreiding van het pand en de parkeerplaats was het noodzakelijk dat er enkele bomen gekapt werden. "Dit is de eerste stap en dat valt de omwonenden, die allen per brief geïnformeerd zijn, natuurlijk op. Het hoort er helaas bij, maar er komt veel moois voor terug: voor iedere boom die gekapt is, wordt een nieuwe boom aangeplant. Wat voor bomen dit worden, waar ze precies komen te staan en of het jonge of al volgroeide bomen worden is nog niet bekend, we zijn daarover in overleg met de gemeente. Wij verzekeren onze klanten en de omwonenden dat er straks veel groen komt rondom onze verbouwde JUMBO," vertelt Perry.

Zeven jaar geleden startten de ondernemers, beiden niet onbekend in de levensmiddelenbranche, de bekende JUMBO-formule in het pand aan de Melis Stokelaan. "Every day low pricing" is het motto van JUMBO en daarin gaan zij heel ver. Als een klant een product in de winkel koopt dat duurder is dan in een andere supermarkt, mogen ze ermee terugkomen. De heren van JUMBO stellen dan de prijs bij en de klant krijgt het product gratis mee als bedankje voor het melden. Deze formule, samen met de nieuwe winkeluitstraling, verwonderde destijds menig inwoner van Uitgeest: "Oh, wat is hier gebeurd? Geweldig!" was een van de kreten die zij zeven jaar geleden vaak hoorden van de eerste bezoekers.

Een verrassing
"Wij hopen medio juli ons vernieuwde pand te openen en tot die tijd willen wij niet teveel kwijt over de nieuwe winkelinrichting. Wij hopen de inwoners van Uitgeest opnieuw te verrassen, net als zeven jaar geleden," vertelt Perry. De heren willen ook geen tipje van de sluier oplichten, hoe hard de verslaggeefster ook haar best doet. "In ieder geval schijnt binnen bij JUMBO altijd de zon, bij iedere JUMBO," lacht Perry als de verslaggeefster nogmaals een verwoede poging daartoe doet.

"Wij ontkomen er niet aan dat ons filiaal één of twee weken dicht moet tijdens de verbouwing. Wij zullen u hiervan ruim van tevoren op de hoogte stellen zodat u tijdig uw producten kunt inslaan," waarschuwt Perry alvast. Er kan natuurlijk wel gewoon besteld worden via Home Delivery of Pick Up Point, dat gaat gewoon door. Richard, Perry en het team van JUMBO zijn ontzettend blij met de betrokken omwonenden die de ondernemers voelbaar terzijde staan. "Maar mochten er vragen zijn, aarzel dan niet om een van ons even aan zijn jasje te trekken in de winkel, wij beantwoorden uw vragen graag," zo meldt Perry graag als afsluiting.

Intro - Thema Lekker genieten

Foto: Pixabay.com

Genieten doen we van alles wat groeit en bloeit. Natuurlijk is het deze weken ook volop genieten van het voorjaar. De mooie regio Uitgeest heeft enorm veel te bieden. De jachthaven, het Uitgeestermeer en heel veel prachtig groen om ons heen. En, niet te vergeten, lekker eten, drinken en ijsjes! De Uitgeester pakt daarom uit met deze bijlage van 'Lekker Genieten'. Ga er maar lekker voor zitten en geniet!

Kinderhulp lanceert kookboek gemaakt door én voor kinderen

Kookboek gemaakt door én voor kinderen. Foto: Aangeleverd

REGIO - Voor financieel beperkte gezinnen is een voedzame maaltijd op tafel zetten best een lastige opgave. Nationaal Fonds Kinderhulp speelt daar op in door een speciaal kookboek te lanceren, genaamd 'Gezond & lekker koken', gemaakt door én voor kinderen.

Een boek met speciale weekmenu's, budgettips en boodschappenlijsten, zodat koken niet alleen weer leuk wordt maar tegelijkertijd ook betaalbaar en gezond is. De opbrengst hiervan gaat naar Kinderhulp. Eten koken is niet altijd even leuk voor gezinnen die in armoede leven. Gevarieerd en gezond eten kost namelijk geld. En als je al moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen iedere maand, is een voedzame maaltijd op tafel zetten toch een grote uitdaging. Kinderhulp ziet het belang van efficiënt koken, maar vooral ook het plezier, en komt daarom met een kinderkookboek. 'Gezond & lekker koken' staat boordevol lekkere, gezonde en betaalbare recepten en is verkrijgbaar in diverse boekhandels en webwinkels.

Recepten voor én door kinderen
Proeven, voelen, ruiken en smaken combineren... koken is een leerzame ontdekkingsreis. Door met kinderen te koken gaat er een wereld voor ze open. Samen leer je van alles over hoe je een product bereidt, waar het vandaan komt en wat je wel en niet lekker vindt smaken. Zelf eten maken is bovendien gezonder, goedkoper en lekkerder. Daarom riepen wij iedereen op om ons zijn favoriete recept op te sturen. Dat waren er veel! We hebben een mooie selectie gemaakt en kunnen met trots zeggen dat het kookboek van Kinderhulp gemaakt is door én voor kinderen en hun ouders. Recepten die dus regelmatig op tafel staan en waar iedereen van smult.

Efficiënt koken en voedselverspilling tegengaan
Het boek draagt tegelijkertijd bij aan bewustwording over voeding onder een breed publiek. Met vier weekmenu's en bijbehorende boodschappenlijsten geven we een voorzet om effectief in te kopen en toch iedere dag weer wat anders te eten samen. Ook vind je budgettips, recepten om gezond te snacken of om gewoon wat feestelijks op tafel te zetten. In Nederland gooien we ieder jaar wel 800 miljoen kilo eten weg. Omgerekend naar geld is dat 2.500.000.000 euro. Zomaar in de prullenbak! Behalve dat het veel geld kost, is voedselverspilling ook slecht voor het milieu. "Eten maken kost namelijk veel energie en daarbij komen veel broeikasgassen vrij. Daarom helpt Kinderhulp mensen graag om te koken volgens weekmenu's en bijbehorende boodschappenlijsten," zegt directeur Jan Wezendonk. Kijk voor meer informatie op www.kinderhulp.nl/kinderkookboek.

Zondag 17 maart livemuziek in 't Portiertje

Coverrockband Square in 't Portiertje. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - "Zondagmiddag hebben we weer een heerlijk livebandje in huis, de coverrockband Square," aldus 't Portiertje. Square is een coverband uit het Westland die lekkere rock en stevige pop speelt.

Geen 'middle of the road' muziek, maar een goede mix van hits en herkenbare alternatieve nummers. Square treedt graag live op en komt op die manier het beste tot z'n recht. Een optreden van Square betekent vermaak voor iedereen; voor de springers, meezingers, dansers of achteraf-relaxed-aan-de-bar-hangers. Lol maken, rocken en entertainen is het motto van Square en dit zie je terug in de optredens en setlist. Geen moeilijk gedoe en gepingel, maar gewoon recht-voor-je-raap-no-nonsense live optreden. De band bestaat uit 2 vrouwen en 3 mannen.

De playlist van Square is erg lastig in een hokje te plaatsen. Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Green Day, Creedence Clearwater Revival, Franz Ferdinand, Kings of Leon, een flinke dosis rock&pop met hier en daar een verrockte hit. Welk nummer er ook gespeeld wordt, het is altijd met passie en plezier! Ze beginnen rond 16.30 uur, dus wees op tijd om geen noot te missen.

Forza4Torre bij De Kapsters

De 7-jarige Torre. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De hele maand april gaan de kapsters Marjon's Vakvrouwen kappen voor Forza4Torre. Voor iedere klant doneren we € 0,50 aan Forza4Torre.

Torre is een Uitgeester jongeman van 7 jaar oud, die een zeldzame en progressieve vorm van een energiestofwisselingsziekte heeft. Er moet héél veel geld worden ingezameld om de ontwikkeling van een medicijn mogelijk te maken. De familie van Torre (10 man/vrouw sterk) gaat meedoen aan Forzaenergy4all, waarbij drie loodzware bergen in Italië op de fiets of lopend moeten worden bedwongen. Iedere deelnemer moet als inschrijfgeld minimaal € 1.000,00 inleggen. Dit bedrag gaat in zijn geheel naar het team dat bezig is met onderzoek naar en ontwikkeling van een medicijn. Laat in de maand april in onze Salon uw haar verwennen, zodat wij de teller kunnen laten oplopen en u mag natuurlijk ook zelf doneren in de Forza4Torrebus, die bij ons op de toonbank staat.

Extra actie
Buiten deze aprilactie gaan we op Koningsdag 27 april geheel voor Torre knippen. U bepaalt zelf wat de knipbeurt u waard is en dat bedrag gaat dan in zijn geheel naar Forza4Torre!

Tim de Goede voor derde keer op rij winnaar ADE

De deelnemers van het ADE 2019. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tim de Goede heeft zaterdagavond de negende editie van het Arends Darts Event (beter bekend als het ADE) op zijn naam geschreven. In de finale was hij te sterk voor Olaf Sombroek.

Met 31 deelnemers was het zaterdag weer een drukte van belang in de 'dartshoek' van Sporthal De Zien. Na de eerste twee groepsrondes kwamen Olaf Sombroek, Tim de Goede, Michiel Spoelstra en Martin Hollenberg als de vier beste spelers uit de bus. Zij plaatsten zich voor de halve finales, waarin eerst Olaf te sterk was voor Martin en vervolgens Michiel het moest afleggen tegen Tim. De finale werd in een 'best of three legs' een prooi voor Tim, die met 2-0 won. Het was de derde achtereenvolgende overwinning voor Tim, die er opnieuw met de hoofdprijs vandoor ging. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Michiel, die Martin versloeg en zo het podium completeerde.

Maar ook in de 'kleinere finales' ging het er spannend aan toe. William de Lang, Tom Brugman, Bouke van den Berg en Martin van den Berghe toonden zich laat op de avond nog in staat om te pieken en kregen een 'kleinere prijs' overhandigd. Na negen geslaagde toernooien kijken vele deelnemers en de organisatie al reikhalzend uit naar het volgende toernooi. De tiende editie van het ADE, een heus jubileum, belooft nu al een spektakel te worden!

Veel kleur bij Loliyo

De nieuwe collectie is weer binnen bij Loliyo. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De paspoppen voor de winkel zeggen het al: de nieuwe collectie is weer binnen bij Loliyo.

Eigenaresse Helma vertelt: "De voorjaarscollectie is lekker kleurig. Er zijn veel zachte en harde kleuren, dus voor ieder wat wils! De leuke, betaalbare damesmode is zoals altijd van maat 36 tot en met 50. Als de kleding iets te groot, te klein of te lang is, dan is dat geen probleem want dat vermaak ik ter plekke." Ook heeft Loliyo altijd veel sieraden, sjaals en tassen en een kleine collectie schoenen. Bij Loliyo kun je met een complete outfit de deur uit gaan. Loliyo is te vinden aan de Wilhelminastraat 1 (hoek Middelweg) in Uitgeest.

Feestweekend 100 jaar voetbal Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart staan bij voetbalvereniging FC Uitgeest geheel in het teken van '100 jaar voetbal in Uitgeest'. Inmiddels is het programma helemaal rond en wordt er hard gewerkt aan de uitvoering van het geheel.

Het programma ziet er (wijzigingen voorbehouden) als volgt uit:

Vrijdag 29 maart
In het clubhuis van FC Uitgeest zal uitgebreid maar vooral ook feestelijk worden stilgestaan bij '100 jaar voetbal in Uitgeest'. Op het programma staan onder andere toespraken, maar er is ook een optreden van het zangkoor Time Square met een medley van memorabele voetballiedjes. Daarnaast is er de presentatie door hetzelfde koor in samenwerking met Jaap Neele, met een door de laatste geschreven clublied voor de voetbalvereniging FC Uitgeest.

Voor deze receptie zullen uitnodigingen worden verstuurd aan lokale instanties en individuele personen die een rol hebben gespeeld of nog steeds spelen in het clubvoetbal van Uitgeest. De organisatie heeft heel erg haar best gedaan om van de laatste groep namen en adressen te achterhalen, maar dat zal wellicht niet compleet zijn.

Zaterdag 30 maart
Een echte feestdag voor jong en oud. In de ochtend starten we met een 'Jeugdvoetbaldag'. Voor alle categorieën onder 17 jaar wordt in samenwerking met de jeugdcommissie en de jeugdleiders een sport- en speldag georganiseerd waarbij vooral het plezier in voetbal centraal staat, maar wel met een dun laagje competitie. In het voorlopige tijdschema starten we rond 09.00 uur met de jongste jeugd en eindigen we rond 14.30 uur met de oudste jeugd. Natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen.

Gevoetbald wordt er ook en wel door de oudste junioren en senioren. Vanaf 16.30 uur is er een onderling voetbaltoernooi met als spelvorm 7 tegen 7. De aanvoerders van alle teams zullen benaderd worden ten aanzien van hun deelname. De wedstrijdjes zullen kort zijn en ook hier staat plezier weer voorop. Prijzen zullen worden gegeven op basis van andere criteria dan alleen de uitslag.

Rond 19.00 uur zal het voetbaltoernooi zijn afgelopen. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op het pleintje bij de kleedkamers. Daarna kan iedereen zich opmaken voor het grote slotfeest. Bij wijze van service staat op hetzelfde pleintje de bekende patatwagen van de Goudgele Patat waar je tegen kostprijs een heerlijke snack kunt kopen.

Slotfeest
Vanaf 20.00 uur ben je van harte welkom in het clubhuis van FC Uitgeest voor het spetterende slotfeest. De muziek zal worden verzorgd door DJ Cor en zanger Bernard Karsten. Het feest is bedoeld voor alle leden, vrijwilligers en ondersteunende leden van FC Uitgeest en iedereen die voetbal in Uitgeest een warm hart toedraagt. De entree is gratis maar we zien wel toe op een te grote drukte in het clubhuis. De bewaking zal daarop letten en je misschien vragen even te wachten tot er mensen uitgaan. Het feest duurt tot uiterlijk 02.00 uur.

We denken met het bovenstaande een leuk en evenwichtig programma te hebben dat recht doet aan de mooie mijlpaal van '100 jaar voetbal in Uitgeest'. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: het bestuur van FC Uitgeest, de Businessclub FC Uitgeest, het ICGT en de supportersclub FC Uitgeest.

FC Uitgeest schiet zich in de eigen voet

UITGEEST - Merkwaardige uitdrukking en naar het schijnt (ooit hier al eerder door mij uitgelegd) afkomstig te zijn uit de Middeleeuwen. Boogschutters moesten met pijl en boog met de voeten aanspannen. Ging dat mis dan kreeg je de pijl in je eigen voet. Tegenwoordig staat het voor "jezelf benadelen".

Dat is nu precies wat FC Uitgeest in de thuiswedstrijd tegen LSVV deed, zichzelf benadelen. Knullig werd er verloren terwijl er vooral in de eerste helft mogelijkheden genoeg waren om de wedstrijd van een zonnig karakter te voorzien. Wat FCU op verschillende momenten naliet deed LSVV wel namelijk, zij het wat gelukkig, scoren. Zo stond er uiteindelijk 1-2 op het scorebord en daar was iedereen bij FCU knap chagrijnig over.FC Uitgeest startte vandaag zonder de afwezige Dennis de Wit. Mike Beentjes was vandaag een verdienstelijk vervanger. De ploeg van trainer Ton Pronk kwam sterk uit de startblokken. Al in de 5e minuut was spits Max Dekker dicht bij de openingstreffer maar zijn kopbal vloog net over het doel van doelman Stet. Na nog wat kleine kansjes van de vandaag weer goed spelende Mike Olgers en Jorn Brouwer was het toch echt Lester Half die in de 14e minuut had moeten scoren. Alleen voor keeper Stet deed hij bijna alles goed maar toch, zijn inzet ging net langs de paal in plaats van ervoor. Ook daarna nog kansen maar langzamerhand was het LSVV dat steeds meer vat op het spel van de gastheren kreeg.

Zo had Reinhard in de 31e minuut de openingstreffer op de schoen maar een ongelukkige stuit zorgde ervoor dat hij over de bal heen maaide. Koud en nat waren de ploegen de kleedkamer uit of het was LSVV dat op voorsprong kwam. Ongelukkig verdedigen bracht de bal bij Cretier die vanaf 20 meter de misschien iets te ver voor zijn doel staande keeper Sem Bleeker verraste met een lepe boogbal. 0-1. De thuisploeg liet het er niet bij zitten en ging fel op jacht naar de gelijkmaker. In de 61e minuut tekende Jorn Brouwer voor de mooiste actie van de wedstrijd. Fraai draaide hij in het strafschopgebied om enkele tegenstanders heen om vervolgens Mike Olgers in staat te stellen te scoren. 1-1.

De ommekeer leek er aan te komen. Helaas had FCU vandaag het geluk niet aan zijn zijde. Twee minuten na de gelijkmaker promoveerde de bibs van een van onze verdedigers een matige vrije trap van Botman tot een gelukkige carambole en een kansloze missie voor keeper Sem Bleeker. 1-2. FCU deed nog aandoenlijk zijn best maar het zat er niet meer in vandaag. Er was al in de eigen voet geschoten.

Henk Verdonk junior helemaal terug

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef stond, na weken van afwezigheid door een rugblessure, weer aan de start. Hij wist meteen de winst in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup naar zich toe te trekken.

De verwachting was dat gezien het slechte weer, storm met rukwinden en regen, de deelnemerslijst op Sportcomplex de Cloppenburgh niet goed gevuld zou worden. Maar het tegenovergestelde was waar, wellicht omdat na afloop de voldoening onder deze extreme omstandigheden zeer groot is. Hidde Buur uit Akersloot mocht de ouverture van de eerste omloop op zijn naam schrijven, maar daarna was het de beurt aan de matadoren en had Buur af te rekenen met veelvoudig winnaar Henk Verdonk junior en broer Wim, beiden uit Egmond aan den Hoef, en Limmenaar Kay Pronk, de winnaar van vorige week die vond dat het naar meer smaakte. Toch moest Kay Pronk, na een snel opgelost pechgevalletje in de tweede ronde, zijn meerdere erkennen in de Egmonders, waarvan Henk Verdonk junior een klasse apart is. Hidde Buur wist, nadat hij het drietal Henk Verdonk junior, broer Wim en Kay Pronk had moeten laten gaan, zijn vierde positie stevig in handen te houden tot aan de streep. Vader Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef kwam na een opvallende inhaalrace dwars door het deelnemersveld uit op een mooie vijfde plaats.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Jorn Brouwer

Jorn Brouwer met Job Tiebie uit JO-10-1. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Hij keek niet vrolijk na afloop. Wat wil je? Verliezen en toch speler van de wedstrijd. Het is niet de meest gewilde combinatie. Doorslaggevend was zijn fraaie rol bij het enige doelpunt van FC Uitgeest vandaag. Toch maar even samen op de foto met Job Tiebie uit JO-10-1 en de door De Groot verzekeringen gesponsorde wedstrijdbal. Job is overigens volgend seizoen speler van AZ. Succes Job. (De Afvallende Bal)

LCP Dames 1 kampioen

Grote blijdschap bij het damesteam van LCP. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De basketbalsters van Lake City Players Dames 1 zijn zaterdagmiddag op overtuigende wijze kampioen van de Tweede Klasse geworden! Voor het oog van een goed gevulde tribune en vele supporters rondom het veld won het team van trainer Peter de Goede met indrukwekkende cijfers van The Challengers.

Na 40 minuten spelen stond er een eindstand van liefst 72-19 op het scorebord. Kampioenswaardige cijfers voor de Uitgeester vrouwen, die met nog vijf wedstrijden te spelen niet meer in te halen zijn door de concurrentie. Het in groten getale opgekomen publiek kwam zaterdagmiddag in Sporthal De Zien niet voor niets. De dames van LCP lieten vanaf de eerste minuut zien messcherp te zijn en gretig om het kampioenschap binnen te halen. Mooie dribbels werden afgewisseld met snelle combinaties rond de basket, waardoor de oeh's en aah's met regelmaat van de tribune rolden. En ook verdedigend stonden de speelsters hun mannetje, want menig aanval van de bezoekers werd onderbroken en met een snelle tegenaanval afgestraft.

Na het eindsignaal barstte het feest los, kregen alle speelsters een medaille en werd de bijbehorende kampioensbeker uitgereikt. Sponsor Sim Woud van ROBOT was natuurlijk apetrots op 'zijn' meiden, die van hem allemaal een verdiende bos bloemen én een welverdiend overwinningsdrankje kregen. Met een fenomenaal doelsaldo van +554 spelen de Dames van LCP nog vijf competitiewedstrijden in het huidige seizoen, voordat de ploeg volgend jaar in de Eerste Klasse gaat spelen. Een puike prestatie!

De Wissel vanaf 1 september een Daltonkindcentrum

Open dag op De Wissel. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Bent u ook zo benieuwd naar openbare basisschool De Wissel? Komt u dan kijken tijdens de open dag op woensdag 20 maart!

De Wissel biedt alles onder één dak en staat dan ook op het punt om een Daltonkindcentrum te worden. De Wissel is een school voor daltononderwijs waar zelfstandigheid, samenwerken en omgaan met eigen verantwoordelijkheid centraal staan, maar biedt dus meer dan onderwijs alleen. Per 1 september 2019 horen basisschool De Wissel en Kinderopvangorganisatie Kidsbest echt bij elkaar. Samen wordt dit een Daltonkindcentrum. Dit betekent dat De Wissel dan opvang en onderwijs biedt aan kinderen van 0 t/m 12 jaar. Naast een basisschool is er ook een peuterspeelzaal, een voorschoolse- én een naschoolse opvang.

De peuterspeelzaal Ukkepuk (met twee groepen op De Wissel) en De Wissel zijn de afgelopen twee jaar langzamerhand naar elkaar toegegroeid. Zo zijn er al wat daltonkenmerken terug te vinden bij de peuters, hebben de peuterleidsters en de kleuterleidsters samen een cursus gevolgd en spelen de peuters regelmatig in een kleutergroep. Deze samenwerking wordt steeds meer versterkt zodat krachten echt gebundeld kunnen worden. De leerkrachten en de pedagogisch medewerkers werken vanuit dezelfde waarden. Eindresultaat hierbij is het handelen vanuit dezelfde kijk op kinderen, gebaseerd op de daltonwaarden. Eindresultaat hierbij is de vloeiende overgang van peuter tot puber. Voor kinderen en ouders voelt het als een logische stap binnen één organisatie. Het Daltonkindcentrum is straks uniek in Uitgeest. Komt u kennismaken op 20 maart?

Kleinkunst, cabaret en stand-upcomedy bij Open Podium De Zwaan Cultureel

Ropes&Rigging: een viertal leden van Shantykoor de Lakesingers uit Akersloot. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 16 maart is de line-up voor het maandelijkse Open Podium veelbelovend. Naast muziek van muzikanten uit de omgeving, zijn er veel nieuwe aanmeldingen van kleinkunst/cabaret en standup-comedy.

De artiesten van deze avond: Henk Jan van Harten (Nederlandstalig, kleinkunst), Ropes&Rigging (een viertal leden van Shantykoor de Lakesingers uit Akersloot met seasongs en ballades),Thijs Vennenker (cabaret en stand-upcomedy). Thijs heeft dit jaar meegedaan met het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival, wat hem zo goed beviel dat hij een deel van zijn programma op ons podium wil brengen. Ook treden op: Ellis Freijser (singer/songwriter uit de Zaanstreek) en Ditiswatutis, een band met een verhaal die het betere Nederlandse luisterlied speelt. Met een mix van eigen werk en 'geleende' nummers nemen zij het publiek mee in de verhalen rondom de muziek. Zo speelt Ditiswatutis graag de 'boekenlijst', een serie nummers geschreven naar aanleiding van bekende boeken. Ook The Bent treedt op, een groep van Frank Krom en familieleden, met vier zangers, piano, gitaar en dwarsfluit. Zij spelen Nederlands- en Engelstalig populair repertoire.

De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is natuurlijk ook dit keer gratis! Meer informatie www.dezwaancultureel.nl.

"Uitgeest moet herkenbaarder worden"

UITGEEST - De gemeente Uitgeest organiseerde een avond met zo'n 25 ondernemers om te praten over hoe Uitgeest meer op de kaart gezet kan worden. Het was een avond vol inspiratie.

Wethouder Cecilia van Weel vindt dat Uitgeest herkenbaarder moet worden. "We moeten ons richten op mensen die regelmatig hier komen, en zo een ambassadeur voor Uitgeest kunnen zijn."

Ideeën per thema
Er werd in themagroepen over verschillende onderwerpen gesproken. Het historische decor en het weidse landschap maken Uitgeest uniek, werd door een groepje aangegeven. Daarnaast is het dorp aantrekkelijk om te wonen gezien de centrale ligging en het dorpse karakter. Maar er zijn zeker dingen die beter kunnen, bijvoorbeeld de bewegwijzering naar campings en het fort. Ook qua toegankelijkheid komt de centrale ligging als positief punt naar voren maar de tunnel bij het station is zeker geen aantrekkelijke entree. De toerist die Uitgeest komt bezoeken, komt de trein uit en dan? Bewegwijzering of meer informatie zou zeker welkom zijn. Ook de kant bij Bobs is niet aantrekkelijk en de net vernieuwde Meldijk is niet toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens etc. Dit zou moeten worden aangepast. Een samenwerking tussen detailhandel, horeca, fort, Oer-IJ en de mogelijkheid tot overnachten zouden tot goede oplossingen kunnen leiden.

Verder was het voorstel dat er samen met de ondernemers een evenementenplanning wordt gemaakt. De burgemeester en wethouder bespreken de uitkomsten van de avond in het college en laten op korte termijn weten hoe het verder gaat. Wordt vervolgd.

Succesvolle Vasaloppet-marathon voor Tanja Langendijk

Tanja Lagendijk heeft het gehaald. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tanja Langendijk (24) uit Uitgeest deed vorige week mee met een Vasaloppet-marathon in Zweden. Eind februari stond Tanja vlak voor haar vertrek in De Uitgeester.

Inmiddels is zij weer terug in Uitgeest en vertelt zij ons graag over haar ultieme ervaring.

Het verslag van Tanja Langendijk:
Om half drie ging de wekker, na negen maanden trainen en tips van de Nederlandse top in het langlaufen was het eindelijk zover! Na een week in de zon, met wind mee en op ijzige loipes het parcours in Zweden te hebben verkend, ging het gebeuren. Maar helaas, de zon was verstopt achter een dikke laag wolken, de wind was gedraaid en loipes waren, na een sneeuwbui die de hele dag aanhield en 15.000 man die met mij het parcours bestormden, nergens meer te bekennen. Achteraf zou een veteraan (veteraan ben je pas na dertig deelnames) ons vertellen dat dit sinds de editie van 1971 de zwaarste tocht was geweest. De tocht startte om acht uur en pas tegen tien uur zou ik bij de eerste tussenstop aankomen met een gemiddelde snelheid van 5.6 kilometer per uur. De oplettende lezer kan uitrekenen dat dit zou resulteren in een tocht van ruim zestien uur.

Gelukkig werd deze lage snelheid vooral veroorzaakt door de eerste drie kilometer die plaatsvinden op een helling waar je in de rij kunt aansluiten en zeker een uur aan kwijt bent. Hoewel loipes ontbraken, de stroeve sneeuw ervoor zorgde dat je zelfs bergafwaarts soms moest 'bijprikken', en een afgebroken 'strap' inhield dat ik mijn stok moest wisselen, is het mij gelukt om in een tijd van 10 uur, 21 minuten en 53 seconden de finishlijn in Mora te passeren. Van de 92 Nederlanders die mee hebben gedaan, zijn er 22 helaas vroegtijdig uitgevallen door het niet halen van de tijdslimieten. De Vasaloppet-stok heb ik overigens toch maar ingewisseld voor mijn eigen stok, aangezien het vervangen van een 'strap' iets minder kostbaar is dan het aanschaffen van een compleet nieuwe set.

Na afloop heb ik genoten van mijn welverdiende biertje en al snel doofde het vlammetje bij iedereen uit. Snel naar bed en de volgende dag napraten en op weg naar Nederland! Kortom, een ultieme ervaring maar voorlopig ben ik weer even genezen.

Tanja Lagendijk tussen de tientallen andere Nederlanders. Foto: Aangeleverd

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 13 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 15 maart: 15.00 uur Kruisweg.
Zaterdag 16 maart: 15.00 uur Wegzendzegen voor de lopers van de Stille Omgang.
Zaterdag 16 maart: 20.30 uur Wegzendzegen voor de mensen die met de bus naar de Stille Omgang gaan.
Zondag 17 maart: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Rommelmarkt in Sporthal De Zien

UITGEEST - Op zondag 17 maart wordt er een grote overdekte rommelmarkt gehouden in Sporthal De Zien te Uitgeest. Het is een grote markt met 75 kramen.

U krijgt de gelegenheid om uw overtollige spulletjes te verkopen en natuurlijk bij anderen te struinen. Dus volop gezelligheid. Misschien zit er wat leuks bij. De rommelmarkt is van 10.30 tot 14.30 uur. Entree € 2. Kinderen gratis. Meer informatie: 06-40289163 of 06-49147747.