De Uitgeester

16 december 2015

De Uitgeester 16 december 2015


Even voorstellen…

Het team van De Uitgeester werkt er hard aan om ook in 2016 weer een prachtige krant neer te zetten. V.l.n.r.: Aukje Verlinden, Esther Seur, Nico Admiraal, Myrke van der Does, Janneke Mars. Foto: Stip Fotografie

Met een team enthousiaste mensen werken we momenteel hard aan de voorbereidingen voor de overstap naar huis-aan-huis in 2016:

Janneke Mars, uitgever
"Ik werk sinds drie jaar bij De Uitgeester. Mijn broer Rob en ik besturen het familiebedrijf met een fijn team. Mensen kennen mij van de abonneeregistratie en de verkoop van advertenties. We gaan nu een spannende stap zetten met de huis-aan-huisuitgave van De Uitgeester. Samen met de andere 'bouwers' aan De Uitgeester werken we er hard aan om in 2016 weer een prachtige krant neer te zetten. Ik vind het heerlijk om in Uitgeest te vertoeven. Deze zomer zat ik meerdere keren aan een zonovergoten Uitgeestermeer met een drankje. Daar teer ik nu nog op!"

Aukje Verlinden, marketingmanager
"Ik woon al 25 jaar in Uitgeest en werk hier al bijna twintig jaar als zelfstandig ondernemer in de marketingcommunicatie- en uitgeverswereld, met mijn kantoor op het Anna van Renesseplein. Ik ben getrouwd en moeder van twee puberzonen. Ik hou erg van lezen, tennissen en creatief bezig zijn. Daarnaast bezoek ik wekelijks de sportschool. Vanaf 1 december ben ik daarnaast onderdeel geworden van het team van De Uitgeester, in de functie van marketingmanager en als contactpersoon voor de bedrijven en instellingen in Uitgeest. De Uitgeester moet behouden blijven in Uitgeest, daar gaan we enorm ons best voor doen, en ik hoop dat de Uitgeesters ons daar bij helpen!"

Myrke van der Does, hoofdredacteur
"Ik ben geen Uitgeester, maar heb inmiddels wel veel feeling met dit leuke dorp gekregen. Het doet me veel denken aan Langedijk, waar ik woon met mijn drie kinderen. Gemoedelijk, dorps en ook net zoveel water!
Als hoofdredacteur is het mijn taak om de redactionele inhoud van De UItgeester te bewaken. Elke week is het zoeken naar een goede balans tussen aantrekkelijke artikelen en commercie. Want zonder commercie kunnen we simpelweg niet bestaan. Terwijl kranten het steeds moeilijker kregen, zie ik voor De Uitgeester volop mogelijkheden, juist omdat het een krant is met een enorme lokale binding. Daarbij kunnen we niet zonder u, de lezer. Uw bijdragen, in de vorm van nieuwtjes, tips of andere wetenswaardigheden, zijn ook in 2016 welkom!

Esther Seur, media-adviseur
"Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Oosterblokker, waar ik nog steeds woon, inmiddels met mijn lieve man, twee mooie kinderen en twee moppies van hondjes. 's Zomers zijn wij vaak op het water te vinden met ons bootje, ook op het Uitgeestermeer. Lekker ravotten in het water, watersporten; heerlijk! Als media-adviseur ben ik het aanspreekpunt als het gaat om het plaatsen van advertenties. Ik zal regelmatig mijn gezicht laten zien in Uitgeest, waar ik zal moeten inburgeren. Ik hoop dat men mij hierbij wil helpen!"

Nico Admiraal, vormgever
"Ik ben al 25 jaar verbonden aan uitgeverij Uitkijkpost. Toen wij vier jaar geleden De Uitgeester overnamen werd ik verantwoordelijk voor de vormgeving van de krant. Iets wat ik ontzettend leuk vind, want mijn roots liggen voor een deel in Uitgeest. Ik woon in Limmen, maar ging vroeger vaak uit in Uitgeest en ook mijn familie heeft er een tijd gewoond. En als fervent visser ben ik regelmatig op het Uitgeestermeer te vinden."

De Uitgeester vanaf januari wekelijks gratis huis-aan-huis

UITGEEST - De Uitgeester is al meer dan honderd jaar dé krant met nieuws voor en over Uitgeesters. Een stukje geschiedenis dat bij Uitgeest hoort, zoals Het Regthuys en de molen De Dog. We leven in een tijd waarin kranten het steeds moeilijker krijgen. Ook De Uitgeester. We staan dan ook voor een dilemma. Het zou zonde zijn als dit stukje geschiedenis verloren gaat. Echter door de beperkte abonneeoplage is de krant onvoldoende interessant geworden voor de adverteerders in en rond het dorp. Daarom wordt De Uitgeester vanaf 6 januari gratis wekelijks huis-aan-huis verspreid bij alle inwoners van Uitgeest. Daarnaast zal de krant ook online nieuws brengen. Op die manier hopen we De Uitgeester te kunnen behouden voor u en alle andere Uitgeesters. En kunnen we nóg meer mensen bereiken met gemeentenieuws, verenigingsinformatie, aanbiedingen en al die interessante, mooie en leuke dingen die er in het dorp gebeuren.

Steun ons en word Vriend van De Uitgeester

Met ingang van het nieuwe jaar kunnen alle Uitgeesters wekelijks genieten van De Uitgeester. Maar u kunt De Uitgeester daarnaast ook extra steunen; door Vriend van De Uitgeester te worden. De krant ontvangt u gratis – in de brievenbus en online - en voor een bedrag van € 12,50 (méér mag ook!) profiteert u van allerlei extra's, zoals de krant wekelijks gratis in uw mailbox, gratis bericht op een Vriendenpagina in de krant en online, deelname aan een redactieadviesraad en nog veel meer. We werken daarnaast aan Vrienden-voordeelacties bij plaatselijke winkels, concert- en theaterbezoek of steun aan een plaatselijk goed doel. Wij hopen dat u De Uitgeester een warm hart toedraagt. Meld u aan via www.uitgeester.nl als Vriend van De Uitgeester, waar u een eenmalige machtiging kunt geven. Heeft u geen internet, dan kunt u het gewenste bedrag overmaken op IBAN NL77 RABO 0307580237 t.n.v. Vrienden van De Uitgeester. Iedere vijftigste aanmelding ontvangt een spijsbrood van Bakkerij Putter!

Onbetrouwbaar

In de raadsvergadering van 29 oktober jl. werd de raadsfractie van Progressief Uitgeest door wethouder Spaanderman verweten onbetrouwbaar en niet integer te zijn. Dit omdat Progressief Uitgeest tegen het plan Oudgeest stemde. Wethouder Spaanderman vergat voor het gemak dat hij daar zelf de oorzaak van was. In publicaties over dit plan werd steeds vermeld dat gehoopt werd op een positieve grondhouding ten opzichte van het plan. Daarna zou de raad nog mogen meebeslissen hoe dit park eruit zou komen te zien. Op de vraag van PU wat er die avond beslist zou worden en of dit inhield dat als we groen licht zouden geven we verder als raad niet meer dan over de kleur van de dakpannen mochten meedenken kwam geen antwoord van de wethouder. Ook andere partijen stelden die vraag. Er kwam geen antwoord. Toen hebben de raadsleden van PU, na een door hen gevraagde schorsing, besloten tegen dit plan te zijn. Wij hebben een slechte ervaring met deze wethouder door hoe het gegaan is met de verkoop van de bouwpercelen naast het gerenoveerde voetbalcomplex. De renovatie van dat voetbalcomplex werd betaald uit de winst van de ontwikkeling van de Waldijk. Dit zou worden terugverdiend door de verkoop van de percelen bouwgrond naast dit complex. Dit tegen de door de raad vastgestelde grondprijs van vijfhonderd euro per vierkante meter. De verkoop kwam in handen van wethouder Hoek. Deze verkocht voor zijn vertrek naar Haarlem een perceel. Na diens vertrek nam wethouder Boer dit over. Die verkocht drie percelen. Tot dan toe vier percelen voor de door de raad vastgestelde grondprijs. Toen kwam wethouder Spaanderman in beeld, die zou de klus wel even klaren. Van even was geen sprake. Er verschenen plotseling grote reclameborden met daarop grote kortingen bij de aankoop van en bouwperceel. Daar stond de raad ineens buiten spel. Op onze vraag hoe dat nou zat met de afgesproken grondprijs van vijfhonderd euro per vierkante meter kregen we als antwoord dat dit 'des colleges' was. Het was een project en dan kon de prijs door het college worden bepaald. Wat die prijs was en werd in de loop van de tijd heeft geen raadslid ooit vernomen. Rechtszaken kwamen ervan, aangespannen door de eerste kopers die zich benadeeld voelden. Kortom de verkoop van de bouwpercelen bracht nog niet de helft op van wat de renovatie van het voetbalcomplex had gekost. Wie is er nu onbetrouwbaar?

Ria Heijne, oud raadslid PU

Aanvaringen met de natuur

Als agrariër, die in en met de natuur in velerlei vormen werkzaam was, heb ik altijd veel belangstelling voor dit prachtige gebeuren, wat wij natuur noemen, gehad. Ik zat er middenin en het kon niet anders dan dat je door je werkzaamheden als boer soms ten voordele maar helaas ook meerdere malen ten nadele datgene wat leeft en groeit in de natuur moest beïnvloeden; ik denk b.v. aan de jonge vogels of haasjes die vanwege het maaigeweld van mijn machine moesten vluchten, vaak met fatale afloop en bijzonder naar, als je eraan terugdenkt. Nadat ik mijn agrarische bedrijvigheid had beëindigd, ben ik, hoofdzakelijk omdat ik het gewoon leuk werk vond, met een krantenwijk begonnen; inmiddels doe ik dit al tien jaar en vind het nog steeds een prettige bezigheid. Als vroege vogel ontmoet je de natuur in tal van vormen; het is niet alleen omdat ik soms getuige ben van een mooie zonsopgang en ook minder prettige weersomstandigheden, wat in ons grillig klimaat heel normaal is. Waar ik echter naar toe wil is dat ik ook soms met een ander stuk natuur in aanraking kom. Als ik diverse brievenbussen moet benaderen, gewoon noodzakelijk om de gewenste krant in te deponeren, en vaak langs struikgewas e.d. wat in sommige voortuinen rijkelijk aanwezig is, zijn het spinnenwebben die mij parten spelen. Speciaal in de herfst zijn deze edele diertjes zeer actief. Het is een prachtig kunststuk wat de spinnen maken en noodzakelijk om hun voortbestaan te garanderen. De spin is in staat om uit haar eigen lichaampje een draad te produceren, zo sterk, dat ze er zelf aan kan hangen. Het is de prooi, die ze in hun kunstig gemaakte web opvangen en waarvan ze leven. Een vliegje of een torretje, daar gaat het om, maar niet tot kleverig gekriebel in het gezicht van een krantenbezorger. Vaak als ik een dergelijk ongemak kan verwachten, zwaai ik voor me uit met de krant die aan de beurt is, om het vermoedelijke spinrag, in het donker niet te zien, te verwijderen en zodoende ben ik noodgedwongen bezig om de prachtige schepping van het spinnenbeestje te vernietigen.

Gemeenteraad

Eerst ging men van dertien naar vijftien raadsleden, hiervoor moest de hoefijzervormige tafel voor twee plaatsen worden aangelengd. Nu er een vierde wethouder is bijgekomen zou er ook een extra plaats moeten worden gecreëerd. "Dit kan niet", opperde de burgemeester, "want dan kom ik in de verdrukking. Laat de wethouders maar achter mij (tweede rang) gaan zitten, en naar voren komen op verzoek van de raadsleden." Over het kostenplaatje van deze verbouwing wordt met geen woord gerept, wel viel er laatst in Kennemer Dagblad te lezen dat één wethouder meer 30.000 euro zou gaan kosten. Een plaatselijke ondernemer die ik sprak maakte hierop een rekensommetje uit zijn hoofd en zei reken maar op een ton! Exclusief de verbouwingskosten. Een creatieve oplossing zou kunnen zijn één keer in de maand de vergadering in de grote zaal van De Zwaan te houden, net als het Europarlement van Brussel naar Straatsburg, maar dan in Uitgeest de Middelweg oversteken en ieder zijn klapstoel mee naar binnen nemen. Hiermee voorkom je dat bij een massale opkomst, zoals bij het Erfgoedpark-item, je niet achteraan in de hal van het gemeentehuis hoeft plaats te nemen.

Lou Winter

Vijftien vierkante meter kerstdorp

Ron de Boer bij zijn geliefde kerstdorp. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Een uit de hand gelopen hobby, zo mag je het kerstdorp van Ron de Boer wel noemen. Zijn verzameling behelst inmiddels 53 huisjes, drie molens en zestien marktkramen. Het opbouwen van het vijftien vierkante meter grote dorp neemt vier en een halve week in beslag. "Mijn interesse in kerst is er altijd geweest", vertelt De Boer. "Mijn kerstdorp groeide uit tot een dorp van 7,5 meter lang en 2 meter breed." Inmiddels is het dorp in heel Noord-Holland bekend. Er komen regelmatig mensen op bezoek en maken dan foto's. "Ik word weleens verrast met een een kerstkaart van de mensen met mijn dorp erop. Dat streelt me. Mensen kunnen altijd komen kijken, maar wel onder begeleiding van mij." Meteen na kerst gaat De Boer weer op zoek naar nieuwe aanwinsten voor het komende jaar. Mensen die willen komen kijken kunnen via sylrona@ziggo.nl een afspraak maken.

Kerstdrive Akersloot

AKERSLOOT - De jaarlijkse kerstdrive in De Vriendschap Akersloot wordt dit jaar gehouden op zaterdag 19 december. Deelnemers kunnen komen klaverjassen of keezen. Het keezen begint om 19.30 uur. Opgeven hiervoor kan via: www.keezbord.nl of 0251-312866. De keezdrive wordt georganiseerd door keezbord.nl, de officiële keezbordenproducent en -leverancier. Kaartliefhebbers kunnen deze zaterdag een drive klaverjassen. Ook hier niet met het mes op tafel, de gezelligheid staat voorop. Opgeven voor het klaverjassen via: info@vriendschapakersloot.nl of 0251-312866. Er zijn zowel bij het klaverjassen als bij het keezen diverse prijzen te winnen, waaronder Senseo-koffiezetapparatuur, weerstations, pannensets, fruitmanden, paling, besteksets, koffers, levensmiddelen en lantaarns. Tevens is er een loterij.

5 / 12

25 jaar geleden

13 december 1990

Ruilverkaveling Uitgeest helemaal afgerond
Deze week valt het doek voor de ruilverkaveling in en rond Uitgeest. De nieuwe toedeling van de gronden werd reeds vorig jaar vastgesteld. De bezwaren daartegen zijn allemaal afgehandeld en inmiddels zijn ook de totale kosten van de ruilverkaveling bekend. De deelnemers kunnen een dezer dagen de rekening verwachten. Wanneer de Uitgeester ruilverkaveling van ongeveer 1600 hectaren land niet had plaatsgevonden, zouden de polders rond ons dorp een verouderd landbouwgebied zijn geworden. De vroegere vaarpolders zijn nu alle vanaf de weg te bereiken, door een nieuw waterloopplan is de bodemgesteldheid verbeterd, een aantal boerderijen werden verplaatst en verspreid liggende eigendommen zoveel mogelijk bijeen gebracht. Maatregelen die ervoor hebben gezorgd dat de Uitgeester boer efficiënter en goedkoper dan voorheen kan werken.

PU en PvdA: akties tegen slib in Alkmaardermeer
De voorgenomen storting van vervuild slib in het Alkmaardermeer houdt de politieke gemoederen in Uitgeest zeer bezig. Progressief Uitgeest en de Partij van de Arbeid lanceren de komende dagen akties om druk uit te oefenen op de provincie om zo te trachten de vervuiling van het meer tegen te gaan. Samen met de Stichting tot Behoud van Natuurlijke en Cultuurhistorische Waarden in de Alkmaardermeeromgeving vraagt de politieke Uitgeester partij Progressief Uitgeest via een folder bezwaarschriften op te sturen naar het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. In het geding is ons mooie Uitgeestermeer, zo meldt de partij. De provincie is nog steeds van plan om vervuild slib uit kanalen en vaarten in de zandwinningsputten van het Uitgeestermeer te storen. En dat moet met alle macht voorkomen worden. Zo mag niet worden omgegaan met een natuur- en rekreatiegebied. Een aktie van bezwaarschriften bij de Provincie van 16 december dit jaar moet dit verhinderen.

Binnenkort nieuwe struktuur voor kommissies van advies en bijstand aan het gemeentebestuur
UITGEEST – Het gemeentebestuur van Uitgeest wordt bijgestaan in haar werk door algemene beleidsadvieskommissies, die direkt te maken hebben met de portefeuilleverdeling binnen het kollege. De gemeenteraad heeft eerder dit jaar besloten om het aantal algemene advieskommissies terug te brengen van vier naar drie kommissies. In de nieuwe opzet zijn dat de kommissies Algemene Zaken (AZ), Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Milieuhygiëne (VROM) en een kommissie Welzijn waarin dan ook de onderwijszaken worden behandeld. Daarnaast zijn er nog speciale kommissies met een bijzondere afgebakende taak. Dat zijn de kommissie Beroep- en bezwaarschriften, de Vrouwenparticipatiegroep en de Kontactkommissie Markenbinnen. Tenslotte zijn er twee kommissies met bestuursbevoegdheden te weten de kommissie Welzijn Ouderen Uitgeest en de kommissie Muziekschool.

Op z'n Frans eten in bistro 'Het Tolhuis'
Het lijkt in alle opzichten op een Franse eetgelegenheid, bistro 'Het Tolhuis' op het terrein van Jachthaven Zaadnoordijk. Op de eerste plaats moet je er – net als in Frankrijk – naar zoeken of er tegenaan lopen. En dat is nou net waar Rook van de Watering, wiens uiterlijk heel aardig in de buurt komt van een echte Franse 'patron', de Uitgeester liefhebber van de Franse keuken een handje bij wil helpen. Bijna twee jaar hebben hij en zijn vrouw Wil getimmerd, gespijkerd, antiek verzameld om van de toenmalige jachthavenkantine een bistro te maken. Nu durven zij te zeggen: 'Uitgeest, volg de pijlen, kijk en eet!'

Shoefiti bij de skatebaan

Foto: Jolanda Dekker

UITGEEST – Deze heb ik niet meer nodig, moet iemand gedacht hebben nu Sinterklaas met zijn Pieten weer naar Spanje is vertrokken. En ja, dan kun je je oude schoenen natuurlijk net zo goed in een boom hangen, zoals hier bij de skatebaan. Niets is minder waar. Shoefiti, zoals het ophangen van schoenen aan bomen of andere hoge plekken (als in graffiti), is een wereldwijd fenomeen. Het schijnt dat bungelende schoenen een teken zijn dat iemand zojuist zijn maagdelijkheid is verloren of dat er in de buurt drugs te krijgen zijn, leert een artikel van het NRC. Of ze dienen als afbakening van het territorium van maffia. Blijft natuurlijk de vraag wat die gympen hier in Uitgeest in die boom doen…

Werkzaamheden begraafplaats Akersloot later van start

AKERSLOOT - De opknapbeurt van de algemene begraafplaats aan het Dielofslaantje in Akersloot gaat later van start. Eerder was het de bedoeling dat de renovatie in de eerste helft van december zou plaatsvinden. De gemeente heeft echter besloten eerst een advies van de Erfgoedcommissie af te wachten. Ook loopt er nog een bezwaarprocedure. De renovatie is nodig omdat de begraafplaats aan het verzakken is. Grafmonumenten staan scheef, er groeit onkruid tussen de graven, en het geheel oogt rommelig. Ook komen er steeds vaker knekels aan de oppervlakte. De grond wordt opgehoogd en grafmonumenten rechtgezet. De begraafplaats krijgt bovendien een apart deel voor de historische grafmonumenten. Bij de renovatie worden 28 monumenten verplaatst naar het historische deel. De andere 11 monumenten met historische waarde blijven op hun plek staan omdat het om een graf met grafrechten gaat. Als in de toekomst de grafrechten worden opgezegd, kunnen deze monumenten alsnog verplaatst worden naar het historisch deel. Van 42 vervallen graven worden de grafmonumenten weggehaald. Voor alle overige graven geldt dat de grafmonumenten tijdens de renovatie tijdelijk van het graf worden verwijderd. Na de werkzaamheden komen ze weer op precies dezelfde plek terug.

Collecte MS

UITGEEST – Collectanten van het MS Fonds hebben tijdens de collecteweek van 23 tot 28 november in Uitgeest 907 euro opgehaald. Het opgehaalde geld wordt besteed aan onderzoek, begeleiding en voorlichting.

Fotoserie Zelfstandig in Uitgeest verhuist naar De Zwaan

Uitgeester ondernemers zijn het onderwerp van de fototentoonstelling Zelfstandig in Uitgeest van Yvonne Mul. Foto: Yvonne Mul

UITGEEST - De fotoserie Zelfstandig in Uitgeest van fotograaf Yvonne Mul hangt nog tot en met vandaag, woensdag 16 december, in de hal van het gemeentehuis. Daarna verhuizen de veertien canvaspanelen naar dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg 5. Vanaf donderdag 17 december is de complete serie hier te zien op de begane grond en op de eerste en tweede verdieping. Het dorpshuis is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Blijft Uitgeest wel of niet zelfstandig? Deze discussie inspireerde fotograaf Yvonne Mul uit Uitgeest in 2014 tot het maken van haar fotoserie Zelfstandig in Uitgeest. Yvonne portretteerde en interviewde veertien winkeliers uit Uitgeest. Zelfstandig ondernemers die, soms al generaties lang, werken en wonen in het dorp. De serie is een uniek document geworden. Het geeft een mooi beeld van Uitgeest en de zelfstandig ondernemers. De uitspraak 'Houd het geld op het dorp' wordt vooral gebruikt door echte Uitgeesters die de winkeliers 'hun brood' gunnen. Het is toch eigenlijk best bijzonder dat zo'n klein dorp als Uitgeest alles heeft waar de inwoners behoefte aan hebben. Bakker, slager, visboer, kaasboer, schoenmaker, drankenhandel, fietsenwinkel, kapper, dierenwinkel, bloemenwinkel, snackbar, woninginrichting, modewinkel, huishoud- en gereedschapswinkel. Het is er allemaal, en nu dus op beeld vastgelegd. De interviews liggen gedurende de expositie, gebundeld in een map bij de entree. De ondernemers vertellen aan de hand van anekdotes hun verhaal over het verleden, het heden en de toekomst. Aan het eind van het interview geven zij antwoord op de vraag wat zij het mooiste plekje vinden in Uitgeest.

Niets op af te dingen zege Verdonk junior

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior heeft donderdagavond op een verdienstelijke manier de overwinning gepakt in de wekelijkse strijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Na aanvang op sportcomplex De Cloppenburgh leek Uitgeester Wilfred Knegt al direct de touwtjes stevig in handen te hebben, doordat hij meteen een respectabel gaatje wist te slaan op zijn concurrenten. De van achter gestarte Henk Verdonk junior had zich in het wiel genesteld van de tempobeul uit Alkmaar, Henk Louwe, erop vertrouwend dat Louwe de voorsprong van Knegt niet al te groot zou laten worden. Dit koersinzicht van Verdonk junior werd bewaarheid en hij kon vervolgens een bruggetje slaan naar leider Knegt. Nadat de samensmelting tot stand was gebracht, maakte Verdonk junior de volgende sprong alleen de ruimte in. Na dit moment leken alle kaarten geschud voor de bezetting van het podium. Plek een was buiten kijf voor Henk Verdonk junior. Om de plaatsen twee en drie werd fel gevochten tussen Wilfred Knegt, Henk Louwe en de zoals gebruikelijk sterk opstomende Henk Jan Verdonk senior. De onderlinge afstand tussen de drie kemphanen bedroeg in de laatste ronde niet meer dan vijfentwintig meter, maar minder werd deze ook niet.
Uitslag: 1. Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee); 2. Wilfred Knegt (Uitgeest); 3. Henk Louwe Alkmaar.

Turnster Annemarie den Boer tweede bij voorwedstrijd in Amsterdam

Annemarie den Boer. Foto: aangeleverd.

UITGEEST – Evelien Schouten en Annemarie den Boer van turnvereniging Unitas deden zondag 13 december mee aan de eerste voorwedstrijd in de derde divisie in Amsterdam. Unitas heeft besloten om dit jaar niet deel te nemen aan de competitie, maar alleen aan de voorwedstrijden derde divisie. Hierdoor is de kans groter dat zij zich kan plaatsen voor deelname aan de districtswedstrijd en de landelijke wedstrijden. Annemarie deed het prima, ondanks een val bij de eerste sprong. Zij eindigde op een tweede plaats. Op vloer had ze het tweede cijfer en op brug het derde cijfer. Annemarie moest het opnemen tegen 36 turnsters. Met deze tweede plek plaatste zij zich voor de districtswedstrijd en landelijke wedstrijd, wat haar doel was. Evelien eindigde op een 21e plaats van de 43 turnsters die meededen.

Schaatsseizoen Wesley Hollenberg goed van start

UITGEEST - De zestienjarige Wesley Hollenberg uit Uitgeest heeft afgelopen zomer als B1-junior meegetraind met de selectie van Schaatsacademie Haarlem. Hij fietste en skeelerde dagelijks en deed aan krachttraining, allemaal met als doel snellere tijden op het ijs te kunnen realiseren en zich te plaatsen voor het NK junioren allround. Sinds half oktober is de schaatsbaan in Haarlem weer opengegaan en voert Hollenberg weer dagelijks trainingen zijn trainingen op het ijs uit.
Afgelopen weekend waren de gewestelijke kampioenschappen in Alkmaar. Hier stonden de veertig snelste rijders aan de start van de ijsbanen Haarlem, Alkmaar, Hoorn, Amsterdam en Utrecht. Hollenberg reed op de vijfhonderd meter een persoonlijk record met een tijd van 39.71. Op de vijftienhonderd meter eindigde hij als vijfde. Bij de drie kilometer reed hij naar een tweede eindtijd door 414,14 op de klok te zetten. Deze mooie tijden zorgde ervoor dat hij in het eindklassement als derde eindigde. Met deze uitslag plaatste Hollenberg zich voor de regiowedstrijden op 9 en 10 januari in Breda en Den Haag. Van de veertig deelnemers gaan de eerste veertien door naar de landelijke selectie. De laatste stap is dan deelname aan het NK junioren allround in februari.

Kerstdrive

UITGEEST – Klaverjasliefhebbers kunnen vrijdag 18 december aanschuiven bij de kerstklaverjasdrive in het clubhuis van FC Uitgeest. Er zijn extra prijzen en er is een loterij. Het klaverjassen begint om 20.00 uur. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur.

FC Uitgeest 'herpakt' zich

Bob Out. Foto: aangeleverd.

Na de 2-1 nederlaag tegen Assendelft vorige week viel er iets goed te maken. Dat deden ze dan ook, de mannen in het groen en geel. Het 'wat' deed vandaag meer ter zake dan het 'hoe'. Wat er gebeurde was namelijk dat er met 1-0 werd gewonnen van SVW'27. Hoe het gebeurde deed er achteraf niet toe, namelijk in een van beide kanten slechte wedstrijd die vreemd genoeg weer mooi werd van lelijkheid. Het spel vloog heen en weer zonder dat het overigens tot grote kansen leidde. Met een fraaie treffer van Wouter uit den Boogaard werd het duel uiteindelijk in de 84e minuut beslist. Daarmee viel het voor FC Uitgeest 'goed in de plooi' en kreeg SVW'27 'njen toef op de muile'. Zo zeggen ze dat allemaal in Vlaanderen en omdat België natuurlijk onze favoriet wordt op het aankomende EK, alvast maar wat taaloefeningen in het Vlaams. Trainer Ron Bouman moest vooraf puzzelen want de lijst met afwezige spelers was lang. Zo kregen vandaag Bart Zwarthoed en Jur Hoekstra voor het eerst dit seizoen een basisplaats, stond Sven Koning in het doel en waren er verder basisplaatsen voor Thomas Sinnige en Ruud Koedijk. Al in het eerste kwartier was duidelijk te zien wat voor type wedstrijd het vandaag zou worden. Fel storend en zonder ergens schrik voor te hebben vochten beide teams hun duellen voornamelijk uit op het middenveld. Het gevolg was een soort kick and rush- voetbal waarbij de toeschouwer zo ongeveer een stijve nek kreeg van het draaien. De eerste grote kans was pas in de 48e minuut toen Hakopov alleen voor keeper Sven Koning verscheen. Deze redde bekwaam. FCU zette daar in de 64e minuut een kopbal op de lat van Stan Vrouwe tegenover. Net op het moment dat de wedstrijd op een bloedeloze 0-0 leek uit te draaien was het een briljant moment van Wouter uit den Bogaard (ingevallen voor Thomas Sinnige) die FC Uitgeest de overwinning bezorgde. In de 84e minuut werd hij door verdediger Groenveld eigenlijk naar een kansloze positie in het strafschopgebied gedwongen, namelijk bijna tegen de achterlijn aan, toen hij besloot om toch maar uit te halen. Met feilloze precisie vloog de bal aan de verkeerde kant van de verraste keeper Bleeker langs om vervolgens via de binnenkant van de paal in het doel te belanden: 1-0. SVW'27 deed er in de resterende tijd nog alles aan om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen maar vooral keeper Sven Koning onderscheidde zich in die laatste minuten tot tweemaal toe met fantastische reddingen. Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd werd hij er niet meer mee omdat de formulieren al waren ingeleverd maar gewaardeerd door spelers en publiek werd het zeker. Zo werden er drie punten behaald. Een resultaat waar de mannen in het groen en geel uiteindelijk 'fier' op konden zijn.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Out, van den Helder, Vrouwe, Zwarthoed, de Wit, Hoekstra, Olgers, Half, Koedijk,T.Sinnige (45e W.uit den Boogaard)

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Bob Out
Gelukkig is hij weer fit want in goede doen is Bob Out altijd een toegevoegde waarde voor het elftal van FC Uitgeest. Zo bleek ook vandaag. Rots in de branding, stoer, taai en volhardend kweet hij zich vandaag van zijn taak. Dat is de kracht van Bob Out, een speler zonder 'dikke nek' maar met 'goesting' om nuttig te zin. Bob, gefeliciteerd.

Stormvogels onderuit

Stormvogels trad afgelopen zondag aan tegen WWSV, geen onbekende opponent. De ploeg uit Wijdewormer hanteert een voor Stormvogels vervelende speelstijl door stug achterin te verdedigen. Deze strategie is vaak voor de Uitgeesters moeilijk te doorbreken. Toch was trainer en coach Ton van Duijn bij voorbaat vol vertrouwen dat zijn team de overwinning uit het vuur zou slepen, zolang er maar goed gecommuniceerd zou worden. Stormvogels pakte weliswaar de leiding door een treffer van Gerard Valkering, maar kon niet voorkomen dat de stand weer gelijk werd getrokken. Zo golfde het spel heen en weer, waarbij de ploegen elkaar lang in evenwicht hielden. Beide ploegen wisten volop kansen te creëren, maar het verschil werd gemaakt in de efficiëntie. WWSV kon daardoor halverwege de eerste helft leunen op een voorsprong van 3-6. De Uitgeesters zetten nog wel een tandje bij, maar ondanks scores van Ward en Jord Betjes en Lisa Haije, kon niet worden voorkomen dat er bij het klinken van het rustsignaal alsnog tegen een achterstand werd aangekeken van 6-8. "We maken het onszelf onnodig moeilijk", fulmineerde Van Duijn tijdens de rust. De aanvallen waren ongestructureerd en verdedigend ontbrak het aan communicatie. Daar waar juist de nadruk op werd gelegd in de voorbereiding. Stormvogels kwam fel uit de startblokken bij aanvang van de tweede helft en binnen enkele minuten was de stand weer gelijk getrokken door scores van Jord Betjes en Jeroen Kuijk. Ogenschijnlijk had Stormvogels het momentum, ware het niet dat WWSV deze doorbrak. Weer brak er een fase aan waarin beide ploegen elkaar scorend in de pas hielden tot een stand van 12-12. Ward Betjes, bijzonder trefzeker, bracht zijn ploeg echter voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong en het geloof in een overwinning keerde terug. Deze hoop vervloog helaas snel, doordat WWSV de achterstand omboog in een voorsprong van 13-15 en kon profiteren van inconsistent fluiten van de scheidsrechter, veelal in het nadeel van de Uitgeesters. Ward Betjes bracht zijn ploeg nog even terug naar 14-15 maar kon de uiteindelijke nederlaag van 14-17 ook niet voorkomen. "Jammer", baalde Van Duijn na afloop. We moeten dit ons zelf verwijten en hier lessen uit leren voor de volgende wedstrijd op 10 januari.

LCP scholenbasketbaltoernooi

UITGEEST – Basketbalvereniging Lake City Players (LCP) verzorgt in de kerstvakantie traditiegetrouw een basketbaltoernooi voor alle zevende- en achtstegroepers van de basisscholen in Uitgeest. Op woensdag 23 december gaan de leerlingen de sportieve strijd met elkaar aan op de basketbalvelden van sporthal De Zien. Van 10.30 uur tot ongeveer 16.00 uur nemen de teams het onder bezielende leiding van leden en vrijwilligers van de basketbalclub tegen elkaar op. Ouders, opa's en oma's, leerkrachten en vrienden zijn van harte welkom om hun team naar de overwinning te juichen.

Programma FC Uitgeest

Zondag 20 december, 14.00 uur: FC Uitgeest 1 – Spirit'30 1. Het volledige programma is te vinden op de website van de vereniging: www.fcuitgeest.nl.

Vuurwerk hoeft van ouderen niet

UITGEEST - 82% van de ouderen is voorstander van vuurwerkvrije zones, met name rondom verpleeg- en verzorghuizen. 23% van hen ziet het liefst dat vuurwerk helemaal verboden wordt. Deze cijfers komen uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 ouderen in Nederland.?? In Uitgeest houdt de gemeente rekening met de senioren door een afsteekverbod in te stellen voor het gebied rond De Slimp en Geesterheem. Er mag geen vuurwerk worden afgestoken in een straal van vijftig meter rondom deze gebouwen.

Nederlandse senioren zijn geen grote liefhebbers van vuurwerk: 99% steekt het zelf dan ook niet af. In het verleden was dat anders, toen stak 54 procent van de mannen en 17 procent van de vrouwen weleens vuurwerk af. De senioren zijn door schade en schande wijs geworden: 7 procent heeft in het verleden weleens vuurwerkletsel opgelopen en nog eens 14 procent heeft schade opgelopen aan kleding, auto, huis of andere bezittingen. Verder is er naar 28 procent weleens vuurwerk gegooid. Met als gevolg dat 46 procent van de senioren bang is voor vuurwerk.

??Verbod?
Hoewel de helft van de senioren van mening is dat vuurwerk onderdeel is van de Nederlandse cultuur, ziet 23 procent van de senioren het liefst dat vuurwerk helemaal verboden wordt. ?Volgens directeur Unie KBO Manon Vanderkaa is een volledig verbod op vuurwerk op basis van het onderzoek niet aan de orde. "Maar je ziet dus wel dat steeds meer gemeentes vuurwerkvrije zones aangeven. Dat sluit aan bij de wensen van veel ouderen." Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van de ouderen voorstander is van vuurwerkvrije zones, met name rondom verpleeg- en verzorghuizen.?? ?Uit het onderzoek blijkt ook dat ouderen die bang zijn voor vuurwerk allerlei maatregelen nemen. Vanderkaa: "Zij gaan niet of nauwelijks naar buiten, plakken de brievenbus dicht, dekken de auto af en verplaatsen de vuilnisbak naar binnen. Allemaal handelingen waar je niet op zit te wachten maar waar men zich toe gedwongen voelt. Wijs in plaats van vuurwerkvrije zones gebieden aan waar mensen vuurwerk mogen afsteken. Dat geeft nog meer bewegingsvrijheid en zal de angst doen afnemen."

Handhaving
Veel vuurwerk wordt nog afgestoken buiten de toegestane tijden, zo blijkt uit het onderzoek. Vuurwerk afsteken mag dit jaar alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Vanderkaa: 'Die tijden zijn juist ingevoerd om de overlast te beperken. Maatregelen zoals deze en vuurwerkvrije zones hebben alleen effect als ze ook nageleefd worden. Dat betekent dat ook handhaving nodig is. Daar mankeert het nogal eens aan." De politie in Uitgeest zal optreden tegen overtredingen. Wie wordt bekeurd betaalt een boete van minimaal honderd euro. Jongeren worden doorverwezen naar bureau Halt voor een taakstraf.

Klaver 5 aan kop bij de verkiezing van gezelligste winkel

UITGEEST - De Verkiezing van de Gezelligste Winkel van Uitgeest is in volle gang. De eerste tussenstand is bekend gemaakt en daarin staat Klaver 5 bovenaan. Wint Klaver 5 de titel of worden ze nog ingehaald door één van de andere winkels? Er is nog helemaal niets beslist want er kan nog tot en met 20 december 2015 gestemd worden via www.gezelligstewinkel.nl. In Uitgeest zijn straks twee winnaars: de winkel met de meeste stemmen en de winkel met het hoogste gemiddelde cijfer. Dit kan natuurlijk dezelfde winkel zijn. De gemeentewinnaars maken automatisch kans op de provinciale en landelijke titel. "Het is een spannende verkiezing waarbij iedere stem telt. Bij het uitbrengen van een stem worden rapportcijfers gegeven voor sfeer, medewerkers, prijs-/kwaliteitsverhouding en klantvriendelijkheid. Ook die rapportcijfers tellen mee in de uiteindelijke eindstand", aldus Lisanne Feenema van organisator Vote Company. Er kan gestemd worden via de website, via facebook en via SMS. Mensen die stemmen kunnen mooie prijzen winnen zoals een smartwatch, een hotelovernachting voor twee personen en een dagje wellness voor twee personen. KiKa is als goed doel aan de verkiezing verbonden is. De partners van de verkiezing doneren voor iedere stem waarbij toestemming wordt gegeven om nieuwsbrieven van partners te ontvangen en voor iedere stem die per SMS wordt uitgebracht vijf cent aan KiKa. Stichting KiKa zet zich in voor de strijd tegen kinderkanker. De cheque met de totale opbrengst van de verkiezing wordt tijdens de Award Uitreiking aan KiKa overhandigd. Partners van de verkiezing zijn Z24, Ondernemers United, MisterBrightLight en KiKa.

Politienieuws

Ontvreemding
Van een bromfiets op het Stationsplein werden op 11 december het windscherm en vier ledlampjes ontvreemd.

Harddrugs
Een auto met daarin een kleine hoeveelheid harddrugs werd 12 december rond 12.00 uur aangetroffen op De Koog. De auto stond geparkeerd voor de uitrit van een garage en was niet afgesloten. De eigenaar werd getraceerd en is aangehouden.

Oplichting
Een jonge vrouw klopte op 13 december om 15.15 uur op het keukenraam van de woning van een bejaarde dame. Zij beweerde bij de thuiszorg te werken en kwam kijken of alles in orde was. Nadat zij was binnengelaten, ging de bewoonster even naar het toilet. Bij terugkomst zei de jonge vrouw dat alles in orde was en vertrok. Even later bleek zij driehonderd euro uit de portemonnee van de bewoonster te hebben ontvreemd.

Botsing
Een automobiliste reed op 7 december om 16.55 uur over de Prinses Beatrixaan richting de Geesterweg. Ze was bezig haar beslagen ramen schoon te maken en kwam hierdoor met haar voertuig op de verkeerde weghelft, met een frontale botsing tot gevolg. Er was gelukkig geen persoonlijk letsel, wel veel schade. Beide voertuigen moesten worden weggesleept.

Inbraak
Tijdens de afwezigheid van de bewoners werd maandag 7 december tussen 13.00 en 15.30 uur ingebroken in een woning aan de Wiekenlaan. De voordeur werd met grof geweld opengebroken. Er werd niets vermist. Dinsdag 8 december tussen 8.00 en 17.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Dadelboom. De bewoners waren op dat moment afwezig. Er waren geen braaksporen, de dader(s) heeft vermoedelijk toegang gekregen door te hengelen via de brievenbus. Er werden een telefoon, twee laptops en een spelcomputer ontvreemd. Op 10 december tussen 8.10 en 17.45 uur vond een inbraak plaats aan de Voorvenstraat. De bewoners waren niet thuis. De achterdeur was opengebroken en de woning doorzicht. Het is nog niet duidelijk of er iets is meegenomen.

Fietsendiefstal
Op donderdag 10 december werd een blauwe Cortina damestransportfiets meegenomen vanaf het Stationsplein.

Snelheidscontroles
De politie hield op 8 december een snelheidscontrole op de Provincialeweg. Er waren 3392 passanten, waarvan er 108 een overtreding begingen. De hoogstgemeten snelheid bedroeg 127 kilometer per uur. Op 9 december was er eveneens een snelheidscontrole. Van de 983 voorbijgangers reden er 35 te snel. De hoogstgemeten snelheid was 115 kilometer per uur. Op 8 december was er ook een snelheidscontrole op de Geesterweg. Van de 588 passanten reden er 47 te hard, waarvan de snelste 71 kilometer per uur.

Aanrijding
Een personenauto en bestelauto kwamen met elkaar in botsing op de kruising Molenwerf/Populierenlaan. De bestuurster van de personenauto verleende geen voorrang aan de van rechts komende bestelauto. De personenauto raakte dusdanig beschadigd dat deze moest worden weggesleept door een bergingsbedrijf.

Kooriander en Byzantijns koor treden op in Dickens-stijl

Kooriander treedt op in Dickens-stijl. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST – Kooriander en het Byzantijns koor treden zaterdag 19 december op in de Protestantse Kerk aan de Castricummerweg. Het Byzantijns koor is een projectkoor. Kerstkoor Kooriander is tijdens het optreden gekleed in Dickensstijl en heeft deels weer nieuw repertoire met o.a. the Drummer Boy en Carol of the Birds. Beide koren zingen vierstemmig en staan onder leiding van Chris Jobse. Christmas Carols, Engelse traditionals en Byzantijnse liederen zullen elkaar afwisselen. Het concert begint om 20.00 uur, de deur is geopend vanaf 19.30 uur. Voor meer informatie: www.kooriander.vpweb.nl. Entree: 12,50 euro, inclusief consumptie. Kaarten aan de zaal verkrijgbaar of bij boekhandel Schuijt aan de Middelweg. Reserveren kan via anja@kollaard.com.

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

Mino van Nassau speelt zaterdag in De Zwaan. Foto: Aangeleverd

UITGEEST – De Zwaan Cultureel houdt zaterdag 19 december haar maandelijkse Open Podium. Dit is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor muzikanten en andere artiesten. Komende zaterdag zijn er optredens van Otto Cepella en Stefan Lerz, beiden fingerstyle gitaristen. Thijs de Lange draagt zijn gedichten voor, Willem Visser en André Brakenhoff brengen gitaar en zang, Edouard laat Franse chansons horen en Nico Heynis en Ronald Smits zingen covers op eigen wijze. Verder treedt cabaretier Mino van Nassau op, een 'stand up comedian with an Indian flavour', zoals hij het zelf zegt. Zijn Indiaase achtergrond en moeder spelen een prominente rol in zijn show. De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.dezwaancultureel.nl.

Chauffeurs gevraagd voor vervoer cliënten dagbesteding

REGIO - Dagcentrum Wisselwerk, onderdeel van de SIG, organisatie voor ondersteuning van mensen met een beperking, zoekt extra vrijwilligers (m/v) voor het vervoer van cliënten naar en van de diverse dagbestedingslocaties in Zuid-Kennemerland en de IJmond. De SIG gebruikt eigen busjes. De chauffeurs begeleiden de cliënten indien nodig in en uit de busjes. De rijtijden zijn 's ochtends tussen 8.00 en 9.30 en 's middags tussen 15.00 en 16.30 uur. De vrijwillige chauffeurs krijgen van de SIG een vrijwilligersovereenkomst, een vergoeding voor gemaakte kosten en indien nodig een rijvaardigheidsscholing. Reacties naar de SIG, via tel. 0251-257857 of e-mail: vrijwilligers@sig.nu.

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte
Woensdag 16 december, 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 18 december, 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 19 december, 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 20 december, 9.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantste Gemeente Uitgeest-Akersloot
Zondag 20 december, 10.00 uur, Castricummerweg Uitgeest, voorganger ds. B. Appers

Kerststal kijken

UITGEEST – Iedereen die het leuk vindt kan komen naar de kerststal van de Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest. Het tafereel staat uitgestald tot en met 6 januari in de kerk aan de Langebuurt. De kerk is open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie of het maandprogramma van de kerk: www.rkparochie-uitgeest.nl.