De Uitgeester

11 april 2018

De Uitgeester 11 april 2018


Foutparkeerders Zienlaan op de bon

UITGEEST - De gemeente Uitgeest heeft extra borden en voorzieningen aangebracht om het foutparkeren tegen te gaan op de Zienlaan en de Kuil. Dit na klachten van omwonenden over foutparkerende bezoekers van de voetbalclub, sporthal en het zwembad.

Er zijn door de gemeente extra palen geplaatst langs de rijbanen en tevens zijn er twee extra 'parkeerverbod zone' borden geplaatst. Hier zal de komende tijd extra op gehandhaafd gaan worden. Zo is er afgelopen weekend door de politie gecontroleerd. Er werden vijf overtredingen geconstateerd. De eigenaren van die auto's hebben een bekeuring gekregen.

Nieuwe lokatie bierbrouwer Uitgeest bijna klaar

Op dit moment is Schouten bezig met de grootste klus: het inrichten van de brouwerij. Foto: Aangeleverd

UITGEEST – De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest is bijna klaar met de verbouwing op de nieuwe locatie aan de Lagendijk in Uitgeest. 22 april is de officiële opening van de brouwerij in het voormalige pand van Watersportwinkel Blue Peter.

"Binnen drie maanden is de verbouwing van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij bijna gereed. Na alle sloopwerkzaamheden kon gestart worden met alles opbouwen, de ruimte is opnieuw ingedeeld. Een tussenwand voorzien van isolatie en dubbele ramen is in het midden van de ruimte geplaatst. Zo is een scheiding tussen de brouwerij en bottelarij/magazijn gecreëerd. Ook is het pand voorzien van LED-verlichting", vertelt eigenaar Kees Schouten.

"Een grote uitdaging zat in de vloer. Na het slopen van de oude vloer zijn er voorbereidingen voor de nieuwe vloer getroffen. De vloer moest voorzien worden van meerdere goten en daarvoor de aansluitingen. Een groot leidingwerk is inmiddels onder het beton verdwenen." Lees het vervolg op pagina...

Het is duidelijk: de lente is begonnen! Druk bezocht 'Kom in de Kas' bij Rodenburghoeve

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Heerlijk lenteweer en een heerlijk lente-evenement: afgelopen zaterdag waren alle ingrediënten aanwezig voor een topdag. Boerderij-camping de Rodenburghoeve aan de Busch en Dam in Uitgeest opende de deuren tijdens de landelijke dag: 'Kom in de Kas'.

Er was van alles te zien en te doen op de biologisch dynamische melkveehouderij met 80 melkkoeien. Naast de koeien heeft Rodenburghoeve jongvee en 55 schapen, waarvan er al 35 gelammerd hebben. Veel Uitgeesters brachten een bezoek aan de boerderij. Tijdens de open dag werd er zelfs voor de ogen van het publiek een lammetje geboren. Daarnaast waren er workshops verse kaas maken, vertelden imkers alles over bijen en gaven jagers uitleg over het wildbeheer. Maar het mooist was natuurlijk voor de jongsten de tractor en de pasgeboren lammetjes en kalfjes. Het is duidelijk: de lente is begonnen!

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

Ingezonden brief: Verdere groei van vluchten op Schiphol?

De luchtvaartsector is, nu de opening van vliegveld Lelystad tot 2020 is uitgesteld, al weer hard bezig de grens van 500.000 vluchten op Schiphol omhoog te krijgen, omdat de luchthaven 'niet op slot kan'. Voor Uitgeest zou het oprekken van deze grens betekenen, dat er nog meer herrie komt boven de al veel te hoge geluidsbelasting. Er verandert blijkbaar niets. De overheid heeft in samenwerking met de belanghebbenden al decennialang een dubieus spel gespeeld met omwonenden, waarbij economische belangen voortdurend prioriteit kregen boven verminderen van negatieve milieueffecten. Dit was ook het geval bij het aanleggen en in gebruik nemen van de zgn. 'Polderbaan' in 2003. Een heel nieuw gebied met geluidsbelasting werd met de Polderbaan gecreëerd in Noord-Holland, met Uitgeest en Assendelft (Zuid) als centrum. Van deze plaatsen werd een nieuw Zwanenburg gemaakt. Recent onderzoek van GGD Kennemerland laat dit ook duidelijk zien. Omwonenden worden letterlijk door de overheid in de steek gelaten en mogen blijkbaar zelfs op den duur gezondheidsschade lijden. In feite zitten we nu elke dag van het moment van opstaan (en vaak ook eerder), tot het naar bed gaan (en vaak ook daarna) in de vliegtuigherrie. Vooral door de lage aanvlieghoogte van 2000 voet (609 m). Vliegen is veel te goedkoop gemaakt door de uitzonderingspositie met het ontbreken van heffingen op brandstof en vervuiling, nog eens versterkt door de prijsvechters. Een krachtig protest vanuit de gemeente Uitgeest is dan ook op zijn plaats. Ir. B. van Marlen, Uitgeest

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Volgens het team van de 'Uitgeester Thuisbijers; zat het er dik in, dat 'bekendheid' kon uitgroeien tot vriendschap."

Vrijdag 30 maart 2018
Helaas hadden we bij Thuisbij een pilatus-vrije aflevering deze week. Een en ander hield verband met de vrije vrijdag voor onze lerares Marrigje. Ze was vrij op het terrein van de gym-oefeningen. De ballen bleven dus opgeborgen in de bekende opberg-zak. Maar we hadden wel een andere lerares over de vloer. Het was een oude bekende, namelijk Natasja. Haar aanwezigheid betekende een verrukkelijke maaltijd tussen de middag. Er hing al de hele ochtend een zalige lucht in onze woonkeuken.

Onder de nijvere handen van Jan's schoondochter Natasja ontstond het ene lekkere gerecht-onderdeel van de Indische Rendang na het andere in het ene na het andere pannetje. De puzzelaars en de rummicubbers hadden de grootste moeite niet voortdurend hun neuzen op te halen. Zo - wisten zij naderhand - ruikt Indische Rendang. Dat vergeet je als Natasja gekookt heeft nooit meer.

Behalve Natasja waren er nog twee gasten bij Thuisbij, namelijk Linda en Jan uit Slagharen. Die waren op een aparte manier aan ons adres gekomen. Jan bladerde in een gids voor Thuisbij-vestigingen op zoek naar een geschikt adres voor hun wens. Want Linda (de casemanager) en Jan (de accountmanager) uit Slagharen waren tot de ontdekking dat het leven uit meer dan werken voor een baas bestond. Ze hadden al gauw een lijstje met Thuisbij-adressen. Maar ja, hoe weet je dat een gevonden adres precies is wat je zoekt?

Je waagt er eens een telefoontje aan. Een beetje stom-toevallig kregen ze onze Rob van Thuisbij aan de lijn. Hij sprak precies de taal die Linda en Jan goed verstonden. Zover ligt Slagharen niet bij Staphorst vandaan en dus verstonden zij hun wederzijdse dialecten meer dan uitstekend. Ze spraken af eens in Uitgeest langs te komen. Dat werd dus vandaag, om eens goed te praten en na het zakelijk oriënteren eens ontspannen mee te eten. Vanaf dat moment aan de middagtafel werden wij – Uitgeester Thuisbijers – en zij Slaghaarders – getuigen van een groeiende wederzijdse bekendheid met elkaar. Volgens het team van de Uitgeester Thuisbijers zat het er dik in, dat 'bekendheid' kon uitgroeien tot vriendschap. Zo kon de Goede Vrijdag uitgroeien tot een Goede Vrijdag.

Zo zou onze Rob tot een bekende franchiser in Slagharen en omgeving uitgroeien. Aan het van genoegen glimmende gezicht van Natasja te oordelen behoorde een workshop Indisch koken voor de Slagharense horeca beslist tot de mogelijkheden.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Minder moeten, meer rust en ruimte

UITGEEST - De lente is begonnen. Het seizoen van ontwaken in de natuur en nieuw leven dat opbloeit. Hoe is dat voor jou? Bloei jij ook op of herken je eerder het gevoel van jezelf voortslepen zonder nog te weten waar naartoe? Het huilen staat je nader dan het lachen? Misschien is dit dan het moment om, net als de natuur, ook te ontwaken en bewust de keuze te maken voor het volgen van een 8-weekse mindfulnesstraining. Uit evaluaties van eerdere deelnemers blijkt dat de training na acht weken leidt tot het ervaren van meer rust en ruimte en tot het anders omgaan met piekeren. Ook slapen en overdag beter focussen lukt weer goed. Wie mindfulness beoefent kan weer op een ontspannen manier omgaan met anderen in plaats van geprikkeld en kortaf. De training start op maandag 16 april en donderdag 19 april in Uitgeest. De kosten worden deels vergoed door zorgverzekeraars. Annelies Blom is mindfulnesstrainer, gecertificeerd categorie 1 en aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN. Dat is relevant voor het vergoeden van de training. Ga voor informatie en aanmelden naar de website Blomcoaching.nl of bel naar 06-24447688.

Inbrekers na melding aangehouden

AKERSLOOT - Door een goede melding van een getuige kon de politie op vrijdagmorgen twee verdachten van inbraak aanhouden. Het gaat om Amsterdammers van 21 en 22 jaar oud.

Omstreeks 03.40 uur kreeg de politie de melding dat er geprobeerd werd om in te breken in een woning aan de Simon Pauwelslaan in Akersloot. Drie mannen waren er echter vandoor gegaan in een personenauto. De getuige had het kenteken genoteerd en doorgegeven aan de politie. Tijdens een zoektocht in de omgeving werd de auto op een parkeerterrein aangetroffen. Twee van de verdachten werden ter plaatse gevonden. Zij probeerden zich tussen andere geparkeerd staande auto's te verbergen. De (mogelijk) derde verdachte werd niet gevonden. Ook de inzet van politiehonden leverde geen resultaat op. De verdachten werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Samen boeven vangen
Inbraken kunnen regelmatig worden opgelost door goede meldingen van getuigen. Mocht u ook verdachte personen zien bij een woning of bedrijf en vermoeden dat er een inbraak gaande is, bel dan direct het alarmnummer 112. De politie is dag en nacht bereikbaar om uw telefoontje aan te nemen. De politie is er erg mee geholpen als u goede informatie kunt geven of het aantal verdachten, hun signalement en hun vluchtroute. Als er een voertuig wordt gebruikt, dan zijn merk en type, kleur en liefst het kenteken van groot belang.

Monique Teeling - Schiphol

Ik heb aardig wat van de wereld gezien. Lang voor het woord backpacken in de Dikke Van Dale stond, had ik uit kokosnoten gedronken in Indonesië (overigens niet te hachelen), schorpioenen van het balkon verwijderd in Oman en in de woestijn aldaar zonder benzine gestaan. Ik ging niet met een flinke rugzak op pad maar met een ouderwetse koffer. Dus denk niet dat ik anti vliegen ben want ik weet maar al te goed dat het bezoeken van verre bestemmingen je geest verruimt. Toch bekruipt mij een raar gevoel met dat hele groeigebeuren van Schiphol ten koste van zo'n beetje alles. Even leek het leed gedeeld te worden met Lelystad maar daar zijn omwonenden niet van gediend. Zij vrezen geluidsoverlast en niet geheel onterecht. Ons eens zo rustige en landelijke Uitgeest heeft de afgelopen jaren immers ook grote veranderingen ondergaan. Ik kan mij herinneren dat je een telefoonnummer kon bellen als een vliegtuig idioot laag over kwam denderen. Dit deed ik wel eens als ik voorvoelde dat een piloot van plan was in mijn tuin te landen. Kreeg je eerst nog een mevrouw aan de lijn die precies om tijdstip en type vliegtuig vroeg, later hoorde je een onpersoonlijk bandje dat waarschijnlijk in de prullenbak verdween zodra de cassette vol was. De overlast nam toe. Buiten eten kan prima zolang je niet de conversatie op gang probeert te houden want dat is onmogelijk met iedere minuut een luchtschip boven je bord. Slapen lukt tot circa 05.00 uur, daarna is het gedaan met de nachtrust. De Uitgeesters die eerst nog opgewekt riepen dat ze het best mooi vonden die laag overkomende vliegtuigen, kunnen het inmiddels al lang niet meer waarderen en vluchten nu snel met hun BBQ-spiesjes naar binnen. Op de Rijksoverheidsite staat dat geluidsoverlast van vliegtuigen kan zorgen voor slapeloosheid of concentratiestoornissen en leerproblemen bij kinderen en daarom zorgt de overheid dat de groei van het vliegverkeer niet voor te veel geluidshinder zorgt. Glijvluchten zouden uitkomst bieden. Oh? Graag zou ik de overheid eens uitnodigen in de zomer vooral bij mij op het logeerbed te komen liggen, met het raam open natuurlijk want in de zomer is het warm. Wij zitten dichtbij het gestelde plafond van 500.000 vliegbewegingen en hebben een van de grootste luchthavens ter wereld. Alleen is de overheid kennelijk een soort van vergeten dat wij een klein kutlandje zijn (excusez le mot) in vergelijking met landen in de rest van de wereld. Toch wil Nederland koste wat het kost blijven concurreren met de allergrootsten. Er wordt geruststellend gezegd dat er rekening gehouden moet worden met omwonenden, daarbij vergetend dat ondertussen zo'n beetje heel Nederland omwonend is. Je kunt van alles verschrikkelijk hard blijven roepen maar daadwerkelijke actie zou hier beter passen. Helaas, echt iets doen aan de klereherrie daar heeft Schiphol helemaal niets mee. Want Schiphol staat al jaren heel ver boven de wet.

Laatste loodjes voor De Noord-Hollandse Bierbrouwerij

Het voormalige pand van Watersportwinkel Blue Peter is nu omgetoverd tot bierbrouwerij. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het zijn spannende en lange dagen voor de De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (DNHBB) in Uitgeest. Over anderhalve week is de opening van de nieuwe brouwerij in het voormalige pand van Watersportwinkel Blue Peter.

De verbouwing is zeer krap gepland en er is nauwelijks ruimte voor tegenslag. Eigenaar Kees Schouten: "Toen er asbest werd aangetroffen, gaf dit wel een aantal weken vertraging. Toch zit de planning zo goed in elkaar dat we dit hebben kunnen opvangen en toch nog op tijd klaar zullen zijn. Dus de asbest is verwijderd en ons pand is nu echt bijna klaar." De nieuwe brouwinstallatie is afgelopen week op twee trailers uit Italië gekomen. Op dit moment is Schouten bezig met de grootste klus: het inrichten. "Alle apparatuur moet op zijn plaats, worden aangesloten en afgesteld. want alles even naar binnen rijden is er niet bij: alles moet wel goed werken en afgesteld worden. De stoomgenerator moet netjes schoon verbranden en de juiste stoom opleveren, niet te heet, niet te koud, onder de juiste druk en ga zo maar door. Alle tanks moeten worden aangesloten op de koeling en afzonderlijk aangestuurd worden. De energie die we uit het bier halen in de vorm van koeling moet weer als warmte de warme kamer in om de nagisting van het bier te bevorderen."

"Omdat wij in kleine batches brouwen, hebben we wel veel tanks staan: in totaal komen er 29 tanks te staan. Alles is straks te zien in de etalage van de brouwerij en tijdens de rondleidingen. De grootte van de batch varieert van 500 liter tot 2000 liter, daarom hebben we op de nieuwe locatie niet alleen onze huidige brouwinstallatie staan, maar ook een nieuwe installatie van 1000 liter," laat eigenaar Kees Schouten weten. De nieuwe brouwerij zal een capaciteit van ongeveer 250.000 liter op jaarbasis hebben.

Gastbrouwers staan te trappelen
In december viel het witbier 'Witte Klaas' van café-restaurant Klaas in de prijzen. Het biertje, gebrouwen bij DNHBB, werd verkozen tot huisbier van het jaar 2017. Nieuwe 'gastbrouwers' staan te trappelen om hun eigen bier te brouwen. Zo gaan drie Uitgeester mannen eind augustus hun bier 'Bier door Mannen' (Bierdoormannen.nl) laten brouwen op de nieuwe locatie.

Opening tijdens Watersportdag
Zondag 22 april is de grote opening door de burgemeester tijdens de Watersportdag. Schouten: "Na de opening door de burgemeester is de brouwerij natuurlijk te bezichtigen."

Wachtwoorden BUCH-ambtenaren buitgemaakt

UITGEEST - Ambtenaren van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo moesten vrijdag 6 april direct hun wachtwoord wijzigen. Aanleiding hiervoor is de wachtwoord-zoekmachine die donderdag 5 april naar buiten is gebracht.

Door: Mediapartner NH Nieuws


In de zoekmachine staan de wachtwoorden van miljoenen mailadressen, onder meer van veel ambtenaren. De wachtwoorden zijn een aantal jaar geleden buitgemaakt tijdens een hack.

Aanpassen
Onder de verzamelde wachtwoorden zijn ook die van ambtenaren van de gemeenten Uitgeest (zeven stuks), Castricum (32 stuks) en Heiloo (34 stuks). De gemeente Bergen is volgens een woordvoerder van de vier gemeenten niet getroffen.

Ben ik gehackt?
Via de zoekmachine: https://gotcha.pw, kunt u nagaan of ook uw wachtwoord en mailadres tijdens een hack zijn buitgemaakt. Staat uw mailadres en wachtwoord ertussen? Verander dan zo snel mogelijk uw wachtwoord!

"Door de lens van Bus"

Foto: Ger Bus

"Als je via de Castricummerweg vanaf Uitgeest richting Castricum fietst, kom je onderweg deze mooie plek tegen. Het is een juweeltje en tevens heeft het iets mystieks op de foto." Ger Bus.

Verkeersschool Ray Erkelens breidt uit naar Limmen en Alkmaar

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Ray Erkelens van de gelijknamige verkeersschool in Uitgeest heeft het gas erop. Hij breidt zijn rijschool uit naar Limmen en Alkmaar. Vanaf mei zal zijn wagenpark naast de vier Volkswagens waar hij nu mee rijdt, ook bestaan uit motoren en scooters.

Door: Margreeth Anema


De motor- en scooterrijlessen zullen gaan plaatsvinden in Alkmaar en omstreken. Als je niet in Alkmaar woont maar wel wilt deelnemen aan de scooterrijlessen biedt Ray zijn leerlingen een unieke haal- en brengservice.

De scooterrijlessen zullen gegeven worden onder de naam RBD verkeersopleidingen, RBD en Verkeersschool Ray Erkelens vallen dus onder één paraplu. Ook zullen alle theorielessen onder deze nieuwe verkeersopleiding van Erkelens gaan vallen. Ray heeft veel passie voor zijn vak en bruist van de ideeën, hij wil ze helaas nog niet prijsgeven. Wat dat betreft is het zinvol om de Facebookpagina van Verkeersschool Ray Erkelens in de gaten te houden waar hij al zijn geslaagde leerlingen in het zonnetje zet. Soms wel twee op een dag, het slagingspercentage is blijkbaar hoog. Bijzonder is dat de startende bestuurders als cadeau een uur mogen bowlen in Bobs Party & Events, waar Ray al jaren een leuke samenwerking mee heeft.

In mei is de uitbreiding een feit en dit wordt gevierd met een open dag op zondag 22 april bij Van Wees opleidingen in Uitgeest aan de Molenwerf 21L. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur is het mogelijk om een stukje auto te rijden of een rondje te maken op een scooter of een motor. Ook kan er kennisgemaakt worden met de lesstof van de theorie, hiermee kan je al op je zestiende beginnen. Je kunt kennismaken met Ray en zijn collega's en zij zullen al je vragen beantwoorden onder het genot van een kop koffie of thee.

Zet de open dag in je agenda want tijdens deze feestelijke dag strooit Ray met kortingen. Als je je motorrijbewijs wilt halen en je schrijft je hiervoor in tijdens de open dag krijg je bijna honderd euro korting op het complete pakket. Ook toekomstige scooterrijders kunnen rekenen op korting.

De doelstelling van Ray en zijn collega's Bas, Sebas en Andries is dat leerlingen op een zo leuk mogelijke manier en binnen een zo kort mogelijke termijn slagen. "Het is belangrijk dat ze het naar hun zin hebben in de auto", vindt Ray. De dynamische rijschoolhouder gaat met zijn tijd mee. Hij blijft zichzelf en zijn medewerkers ontwikkelen en bewaken zijn kwaliteit. Hij is trots op de recensies over zijn rijschool op Facebook en de website van het CBR.

Op zijn 23ste was hij buschauffeur in Den Haag met een hele grote droom. Nu kan Ray, die nog lang niet klaar is, wel zeggen dat hij zijn droom grotendeels verwezenlijkt heeft. "Ik nodig u van harte uit om zondag 22 april een kijkje te komen nemen op onze open dag. Ik wil mijn team aan u voorstellen en maak graag kennis met mijn toekomstige leerlingen", aldus de enthousiaste rijschoolhouder uit Uitgeest.

Verkeersschool Ray Erkelens
Geesterweg 109 1911 HM Uitgeest
0251-320139 / 06-12558799
www.verkeersschoolrayerkelens.nl

Gestolen scooter met valse kentekenplaat Oplettende getuigen in het zonnetje gezet

UITGEEST - In de nacht van vrijdag 6 april op zaterdag 7 april zag de getuige rond 03:00 een persoon bezig bij een scooter bij de gemeentewerf. De getuige dacht aan een scooterdiefstal en belde hierop de politie.

De man was gevolgd door de tipgever. De politie kwam direct met meerdere eenheden uit Beverwijk en Castricum en waren zeer snel ter plaatse en zorgde samen met de getuige dat de verdachte geen kant op kon. Uit de controle bleek dat de man reed op een scooter die als gestolen stond gesignaleerd en tevens voorzien was van een valse kentekenplaat. Tevens had de 26-jarige man uit Beverwijk volle sporttassen bij zich met goederen die hij mogelijk had weggenomen vanaf de gemeentewerf. De goederen vertegenwoordigen geen waarde.

Getuigen in het zonnetje gezet
De getuige is onderdeel van een groep met vrijwilligers die een extra oogje in het zeil houden in Uitgeest en schakelen de politie in bij verdachte situaties. Ook deze verdachte werd gezien met aanhouding tot gevolg. Dit is niet het eerste succes van deze groep. Eerder werden er al inbrekers aangehouden en TV-dieven aangehouden die ook met hun buit van de gemeentewerf kwamen. Het laatste succes was de aanhouding van drie auto-inbrekers. Totaal werden er al ruim 20 verdachten gespot door dit team die door de politie konden worden gecontroleerd of aangehouden.

Naar aanleiding van de aanhouding van de drie auto-inbrekers zijn de getuigen afgelopen week door de burgemeester van gemeente Uitgeest in het zonnetje gezet. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

File door kettingbotsing op N203

Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Bij een kettingbotsing is zaterdagmiddag een lange file ontstaan. Door een nog onbekende oorzaak kwamen vijf auto's met elkaar in botsing op de N203 tussen Krommenie en Uitgeest.

De brandweer van Krommenie werd met spoed gealarmeerd. Zij hielden zich bezig met het veiligstellen van de voertuigen en het strooien van absorptiekorrels wegens weglekkende vloeistoffen. Tijdens de afhandeling van het ongeval was de N203 ter hoogte van de Broekpolderweg afgesloten wat voor een lange file op de N203 zorgde. Verkeer werd teruggestuurd naar Krommenie of via de Broekpolderweg geleid. Omdat de Meldijk nog is afgesloten wegens werkzaamheden moest al het verkeer terug via de Lagendijk, wat ook daar voor opstoppingen zorgde. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Fietstochten in het kader van Dodenherdenking

UITGEEST - De kinderen uit groep acht van de Uitgeester basisscholen zijn begonnen met de fietstochten door Uitgeest met het oog op de komende Dodenherdenking op 4 mei.

Onder leiding van Hetty Franzani of Henk Beentjes van het Comité 4 mei Uitgeest bezoeken zij plaatsen in het dorp waar zich in de Tweede Wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld. Na afloop van de fietstocht worden de leerlingen in het gemeentehuis traditiegetrouw ontvangen met een consumptie en toegesproken door een lid van het college van burgemeester en wethouders.

De fietsroute is uitgezet door het Comité 4 mei Uitgeest in nauwe samenwerking met de Vereniging Oud Uitgeest. De tochten worden gehouden tot en met vrijdag 20 april.

Jantien Houtmaatwerk Ambachtslieden met persoonlijke aandacht voor de klant

De 34-jarige Jantien Ranzijn en haar vader Jan zijn volledig op elkaar ingespeeld. Toch wil Jan binnenkort een stapje terugdoen in het familiebedrijf. Jantien vond het tijd om een frisse wind door het bedrijf te laten waaien. Dit resulteerde in een nieuwe bus, een nieuwe huisstijl en een nieuwe website. Work in progress dus bij Jantien Houtmaatwerk (voorheen Jantien Ranzijn & Van Der) in Akersloot.

Door: Margreeth Anema

Al dertien jaar is de werkplaats gevestigd op de Fielkerweg, een mooie rustieke plek waar het ambacht tot leven komt. Op bestelling maken Jantien en haar vader meubels zoals inbouwkasten en tafels, maar ook hele keukens of een compleet interieur. De klant komt met een idee, of heeft misschien een hoekje over in de huiskamer en Jantien doet de rest. Kleinschalig en maatwerk, dat is waar het om draait in het bedrijf. Collega-meubelmaker Rob werkt in hetzelfde pand, zo kunnen de meubelmakers samen grotere klussen aanpakken.

Jantien begon in de verzorging maar stapte al snel over naar het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Een schot in de roos want ze was er goed in. Ze was nog maar twintig toen ze bij vader Jan ging werken. Het moeilijkste vond de afgestudeerde meubelmaakster dat klanten die binnenkwamen vroegen: "Meisje, waar is de meubelmaker?"

De charme van het familiebedrijf is dat Jantien en haar vader alles zelf in de hand houden. Het idee van de klant, de adviezen bij mensen aan huis, inmeten, tekenen; er zijn korte lijnen. Zo gaat het stukje persoonlijke aandacht niet verloren.

Ze denken mee, het liefst al vanaf de start van de bouw van een huis. Zo kwam er ooit een aanvraag voor een televisiekast op een slaapkamer. De kast mocht alleen niet op het Perzisch tapijt staan. Vader Jan, die overal een oplossing voor weet, besloot de kast aan het plafond te hangen met RVS stangen. Nog net op tijd kon hij doorgeven aan de aannemer dat er een gaatje in het plafond moest komen. Zo kon de bedrading van de elektra vanuit het plafond door de stang naar de televisie en was het netjes weggewerkt.

Vader en dochter vertellen passioneel over hun werk. "Er gaat veel vrije tijd in het werk zitten", zegt Jan gekscherend. "Verschillende dingen die andere bedrijven veel tijd kosten vinden wij juist een uitdaging", vult Jantien haar vader aan. De service gaat ver, een afspraak bij de klant aan huis in de avonduren is geen probleem. In het netwerk van Jantien is altijd een elektricien of loodgieter te vinden die zij kunnen aanbevelen. Zo kunnen zij een totaalpakket leveren, de klant kan dit volledig aan Jantien overlaten.

Jantien Houtmaatwerk
Fielkerweg 2b 1921 AN Uitgeest
0251-320071/ 06-20299230
www.jantienhoutmaatwerk.nl
info@jantienhoutmaatwerk.nl

Myrthe Cooymans tweede bij provinciale voorleeswedstrijd

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Myrthe Cooymans (11) uit groep 8 van de Binnenmeerschool is tweede geworden tijdens de provinciale voorleeswedstrijd. Eerder wist Myrthe alle andere schoolkampioenen uit Uitgeest, Beverwijk en Heemskerk achter zich te laten tijdens de regionale voorleeswedstrijd.

Myrthe: "De provinciale voorleeswedstrijd was in Hoofddorp. Ik moest tegen acht andere kinderen, sommige waren best goed maar andere waren echt slecht. Er gingen twee kinderen door. Ik las voor uit het boek Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens. Toen iedereen geweest was, was er een pauze en voor de kinderen die moesten voorlezen een quiz. Daarna was de prijsuitreiking. Een meisje dat het boek bijna helemaal uit haar hoofd kende won en een meisje dat heel hard praatte, maar ook heel snel, won ook. Ik ben tweede geworden, maar was niet door."

Vrijwilligers Uitgeest blij met bedankweek

UITGEEST - De waarderingsactiviteiten in het kader van de actieweek Vrijwilligers Bedankt Uitgeest 2017 zijn enthousiast ontvangen. De voorbereidingen voor dit jaar gaan in mei van start.

In november 2017 werd voor alle vrijwilligers in de gemeente een week vol activiteiten georganiseerd. De vrijwilligers die aan een van de activiteiten deelnamen, beoordeelden het programma als gevarieerd en interessant. Het programma werd uitgebreid van zes naar acht activiteiten toen de inschrijflijst snel vol was.

Bij het opzetten van het programma is bewust ingezet op de lokaal sterke kanten. Er werd samengewerkt met lokale ondernemers en docenten en er werd gebruikgemaakt van diverse locaties binnen de gemeentegrenzen.

In totaal deden 153 vrijwilligers mee, 29 meer dan in 2016. De deelnemers lieten enthousiaste reacties horen: 'een mooi dank-je-wel' en 'een waardevolle ontmoeting met andere vrijwilligers'.

Vrolijke beestenboel in Lees Lokaal Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ondanks de concurrentie van het mooie weer en van het "Kom in de kas"-weekeinde was het weer gezellig druk in Lees Lokaal met Tineke van Theater Poppekus.

Het boek van deze maand, "We hebben er een geitje bij", paste perfect bij de lente en Tineke liet de kinderen op iedere pagina zoeken naar allerlei dieren, waaronder een wonderbaarlijk snelle slak. Het hele verhaal van het geitje is op rijm, en door de kinderen werd er ook naar alle lust op los gerijmd. De creativiteit in rijmen was hierbij vaak groot. Gelijktijdig leerden de kinderen ook allerlei interessante feitjes over de diverse dieren op en rond de boerderij.

Toen het boek uit was ging Tineke gewoon weer terug naar de eerste pagina, maar nu kregen de kinderen allemaal een handpop van een van de hoofdrolspelers uit het boek en mochten zij zelf het hele verhaal naspelen. Iedereen kon zo zijn of haar favoriet spelen. De kinderen deden het allemaal even goed en na afloop werd het boek gelijk geruild door een van de kinderen zodat oma het thuis nog een keer kon voorlezen.

Zaterdag 5 mei om 14:00 uur is er weer een interactieve voorleesmiddag. Vrienden van Lees Lokaal ontvangen hierover via de nieuwsbrief nog meer informatie. Iedereen die nog geen vriend is van Lees Lokaal moet vooral goed De Uitgeester lezen.

Auto op zijn kant bij ongeval A9

UITGEEST - Donderdagmiddag 5 april rond tien over half zes kwamen er op de A9 bij Uitgeest twee auto's met elkaar in botsing.

Door de klap kwam een van de auto's op zijn kant terecht. Alle inzittenden van beide voertuigen kwamen er zonder verwondingen vanaf. Tijdens de afhandeling van het ongeval waren twee rijstroken en de afrit van de A9 naar de N203 afgesloten. Dit zorgde voor een lange file. Na de afhandeling van het ongeval vonden bestuurders het toch nodig om de rode kruizen boven de weg te negeren. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Henk Verdonk junior echte winnaar

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior (Egmond aan den Hoef) heeft donderdagavond in een rechtstreeks duel met Bram Imming uit Egmond-Binnen van begin tot eind bewezen het mountainbikeparcours in Akersloot als beste te beheersen.

Veertien dagen terug was het nog materiaalpech van Verdonk junior dat in de weg stond om dit duidelijk te maken. Bram Imming werd toen winnaar van de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Vorige week was het Bram Imming, die in de "5 van Schoorl" Henk Verdonk junior op ruim twee minuten zette. Nu dus weer een echte krachtmeting tussen de kemphanen.

Het werd al snel duidelijk dat Henk Verdonk junior weer niet te houden was op "zijn" parcours waar hij bijna blind overheen gaat. Bram Imming zou er geen vuist kunnen maken. Sierlijk vlogen de meters kleischelpen onder hem door, met uitzondering van een paar meter zonder schelpen waar enkele verwende deelnemers over klaagden. Bram Imming moest nog zijn uiterste best doen om Castricummer Vincent Beentjes op afstand te houden. Terwijl Egmonder Peter Dekker een vierde positie innam, probeerde het duo Wout Bakker (Heiloo)/Bram Houtkooper (Alkmaar) naar Dekker toe te rijden. Met Wout Bakker op kop kwamen ze geen streep dichterbij, maar toen Houtkooper de leiding overnam werd het gaatje zienderogen kleiner.

Bijna op het moment van aansluiting kwam Bram Houtkooper hard in aanraking met een boom, waarbij Wout Bakker hem in zijn val ternauwernood kon ontwijken; Houtkooper moest geblesseerd de koers verlaten. Bakker slaagde er evengoed in Peter Dekker dankzij een langzaam leeglopende band in te halen en een gelukkige vierde plaats te pakken.

Teleurstellend optreden FC Uitgeest Vrouwen 1

Woman of the Match: Bo Smit. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De vrouwen van Uitgeest mochten zondagmiddag in een heerlijk zonnetje thuis aantreden tegen de huidige nummer twee in de competitie, Vitesse 22 VR1. Uitgeest begon goed aan de wedstrijd en speelde gedisciplineerd.

Dit leverde al snel de voorsprong op voor de thuisploeg. Na goed opkomen van rechtsback, Roos Vrouwe, kon Sanne Kaandorp de bal panklaar neerleggen voor Bo Smit, die zo de openingstreffer maakte. 1-0. Uitgeest gaf deze voorsprong zelf uit handen toen Kelly Selvius de bal wilde terugkoppen op keepster Danique van Weelden, die daar niet op had gerekend en de aanvoerder zo haar eigen keepster passeerde, 1-1. Niet lang na het eigen doelpunt kreeg Uitgeest een hoekschop. Anouk de Goede gaf een bal precies op maat. Kelly kopte deze bal venijnig hard tegen de touwen, waarmee ze haar fout goedmaakte en haar team weer op voorsprong zette, 2-1.

De ruststand werd bepaald door een dubieus gegeven penalty voor Vitesse vlak voor rust, 2-2. De tweede helft liet een totaal andere wedstrijd zien. Al in de eerste minuut had Vitesse op voorsprong kunnen komen, maar dit werd Uitgeest toen nog bespaard. Helaas zorgde dit niet voor beter spel vanaf de kant van Uitgeest. Aanvallend had Uitgeest weinig meer in te brengen en het werd steeds verder teruggedrongen op eigen helft. De beoogde tactiek kon Uitgeest conditioneel niet opbrengen, waar Vitesse dit wel kon. Door de vermoeidheid begon Uitgeest meer individuele fouten te maken en wist het team zich niet meer te herpakken. Dit leverde Uitgeest maar liefst vier tegentreffers op in de laatste twintig minuten met een eindstand van 2-6 tot gevolg.

Woman of the Match: Bo Smit
In tegenstelling tot het overgrote deel van haar teamgenoten, conditioneel ijzersterk. Ze verstoorde vaak de opbouw van de tegenstander en bracht aanvallend de nodige pit met een doelpunt als resultaat.

Uitslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest (AdB)

UITGEEST - Team 2 van TTVU ging de strijd aan tegen HBC 4 uit Heemstede. Patrick Rasch is dit seizoen niet in vorm. Hij wint wel games en maakt het de tegenstander vaak lastig, maar de moeilijkheid om een derde game voor de overwinning binnen te halen wil maar niet lukken.

Zijn zoon Youri Rasch krijgt het mentale spelletje steeds meer onder de knie, samen met zijn geleerde techniek en het jeugdig fanatisme is het een dodelijke combinatie. De tegenstanders konden geen enkel van Youri winnen. Jelle van Werkhoven zit ook in een stijgende vorm. Nu verliest nog net in vijven een enkel, maar binnenkort zullen deze ook van hem zijn. Voor nu dus maar één winstpunt van Jelle. 4-6 winst voor HBC 4.

Team 4 werd in dit geval versterkt met een invaller en speelde tegen VDO 4 uit Uithoorn. Nick de Vries (inv) deed het best goed, zijn eerste game verloor hij met 16-18 toen ging ook de set verloren met 6-11 en 5-11. Zijn tweede enkel won in 3 games en ook zijn laatste van de avond wist hij in 4 games te winnen. Peter Middel won ook twee van de drie. Rob de Boer liep er weer eens vlekkeloos doorheen en had weinig moeite met de tegenstanders, die het tegen de vastigheid van Rob moesten afweten.

Team 5 speelde in Amsterdam tegen JOVO 8. Nick de Vries presteerde in de 6e klasse iets minder. JOVO 8 wordt wel poule winnaar, dus met één overwinning mag hij gerust blij zijn. Huib van Leeuwen en Dimitry van der Park deden het hem na en wonnen ook allebei van Robert Meyer (JOVO 8). De dubbel wel ook door Uitgeest gewonnen. 6-4 winst voor JOVO.

FC Uitgeest wint en houdt koplopers in vizier

UITGEEST - Het is een rare competitie in die Eerste klasse A. In deze fase van de competitie lijkt iedere club wel van iedere club te kunnen winnen en verliezen. Het gevolg? Zes teams die (weliswaar met een ongelijk aantal wedstrijden) op zes punten van elkaar staan.

FCU sluit, na de 3-2 winst tegen sv Hoofddorp, de rij maar zou zomaar eens de zogenaamde "Dark Horse" kunnen zijn. De term komt uit de Engelse paardenracerij en staat voor een onbekend paard waar niemand rekening mee heeft gehouden en toch wint. Te vaak dit seizoen is er onnodig of ongelukkig puntverlies geleden en zelden is het team van Florian Wolf weggespeeld. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan waarvan drie tegen directe concurrenten namelijk JOS (zondag a.s.), DEM en AFC'34. Bovendien lijkt met de terugkeer van Lester Half de daadkracht en doeltreffendheid toegenomen.

FC Uitgeest startte zonder de afwezige Paul Groen. Op zijn plaats maakte de twintigjarige Rens Brouwer zijn debuut in de basis. Dat deed hij overigens voortreffelijk. "Kopsterk" en kordaat in zijn ingrijpen liet hij een prima indruk achter. De wedstrijd kende een voorzichtig begin. Beide ploegen keken een beetje de kat uit de boom. Toch waren er twee fraaie mogelijkheden voor zowel FCU, via Jordy Duijn in de 11e minuut en sv Hoofddorp (Wierda) in de 25e minuut. Het was FC Uitgeest dat op voorsprong kwam. Een fraaie steekpass van Mike Olgers werd goed op waarde geschat door de slim weggelopen Lester Half die beheerst afrondde. 1-0. Vlak voor rust had de thuisploeg een penalty moeten krijgen van scheidsrechter Voogt. Een ingespeelde bal in het strafschopgebied kwam, weliswaar per ongeluk tegen de arm van Breedijk, maar die had daar overduidelijk voordeel van. Enfin, het blijft voor scheidsrechters een moeilijke regel.

Direct na rust was het wel raak. Goed doorzetten van Jorn Brouwer zorgde voor enige paniek in de verdediging van Hoofddorp. Zodanig dat de bal via een eigen speler pardoes in het doel van keeper Partosoebroto verdween. 2-0. Vreemd genoeg raakte FCU daarna de regie over de wedstrijd kwijt. Het liep achteruit, raakte de grip op het middenveld kwijt en gaf Hoofddorp het initiatief. Spits Wierda profiteerde door in de 60e minuut de bal op de rand zestien op de pantoffel te nemen. Sven Koning was kansloos. 2-1. In de 72e minuut werd het zelfs gelijk toen invaller Schell de gelijkmaker binnen schoot. 2-2. Weer dreigde onnodig puntverlies maar gelukkig was daar in de 88e minuut Jordy Duijn die alert reageerde nadat keeper Partosoebroto de bal had losgelaten op een inzet van Augustine Yeboah. 3-2Zo konden drie punten worden bijgeschreven, heeft het team inmiddels een respectabel aantal van 37 punten en wie weet wordt het zomaar dat "onbekende paard" waar zelfs de meest ervaren bookmakers geen rekening mee hebben gehouden. Wordt vervolgd zondag 15 april a.s. bij JOS W. (De Afvallende Bal).

Tweede editie Kermisloop Uitgeest

UITGEEST - Op zaterdag 30 juni zal om 16.00 het startschot knallen van de tweede editie van de Kermisloop van Uitgeest. Het belooft wederom een sportief, uitdagend en gezellig evenement te worden, waarbij de veiligheid vooropstaat.

Het parcours is dit jaar flink gewijzigd ten aanzien van vorig jaar. Het parcours gaat ook dit jaar weer via straten, sloten, parken en weilanden van ons mooie dorp, waarbij verschillende hindernissen en obstakels overwonnen moeten worden. Elk rondje is ongeveer 3 km lang, en je mag zelf beslissen hoeveel rondes je af wilt leggen, met een maximum van drie. Na afloop is er een prijsuitreiking voor de snelste heer, dame en ploeg.

Hierna barst de kermis los, en kan iedereen even gezellig napraten, drinken en eten bij de feesttent van restaurant Klaas. De inschrijving start op 1 mei. Wees er snel bij, want vol=vol. (Bron: OSU Radio).

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Mike Olgers

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Ondanks stevige concurrentie vandaag van de debuterende Rens Brouwer was de vandaag weer sterk spelende Mike Olgers de speler van de wedstrijd. Slim tussen de linies spelend, hardwerkend en "spelversnellend" was zijn bijdrage aan de 3-2 overwinning weer groot. Mike, gefeliciteerd. (De Afvallende Bal)

Restauratie molen De Kat vordert gestaag

Secretaris Harry Lamers van de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM). Foto: Monique Teeling

UITGEEST - Wie ons dorp binnenrijdt vanaf Akersloot ziet direct de voor Uitgeest bepalende oerhollandse molens De Dog en De Kat, de laatste gebouwd in 1567. Sinds enige tijd wordt De Kat gerestaureerd door molenbouwer J. Poland.

Door: Monique Teeling


De kap is inmiddels voorzien van nieuw riet, kozijnen van deuren en ramen zijn vervangen en de staartbalk, het kruirad, de schoren, de lange spruit en de vangstok zijn met een kraan verwijderd. De schoren, de lange spruit en het kruirad worden gerestaureerd, de staartbalk vervangen. Het hout van de staartbalk was in dermate slechte conditie dat de balk halverwege op de las afbrak. Een andere tegenvaller was een scheur in de halssteen, waar de as van de wieken op draait. Ook de watergang onder de molen heeft een opknapbeurt nodig. De Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM) gaat ervan uit dat het Hoogheemraadschap dit klusje voor haar rekening neemt.

Secretaris Harry Lamers vertelt: "Natuurlijk hebben we onze jaarlijkse reparaties gehad maar voor grote zaken heb je een molenbouwer nodig en daarvoor grotere bedragen. Hiervoor kregen wij in 2016 subsidie. Maar er waren meer subsidieverstrekkers zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, Vereniging De Hollandsche Molen, de Bankgiroloterij, Stichting Zabawas en stichting FBI de Fundatie. De Kat is een Rijksmonument en wij zijn verplicht de molen in stand te houden. De Kat heette vroeger De Zien en bemaalde de polder zodat bewoners droge voeten hielden. Er staat een elektrisch gemaaltje naast met gemiddelde capaciteit en het mooie is dat De Kat ongeveer vier tot vijf keer zoveel water wegmaalt. Hij staat er dus niet alleen voor het mooi maar heeft een functie." Met passie vertelt Harry over de noodzaak van het behoud van dit cultureel erfgoed om vervolgens met een betekenisvol lachje toe te voegen: "En met die klimaatverandering zou dat wegmalen van het water wel eens heel belangrijk kunnen worden."

Uiteraard heeft een molen een molenaar nodig en dit beroep staat sinds 5 december 2017 op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Het molenaarschap is een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland. Wie als vrijwillig molenaar aan de slag wil, volgt eerst een opleiding die zo'n twee jaar in beslag neemt. Er worden verschillende stages gelopen alvorens men examen doet. De Kat krijgt op de zaterdagen bezoek van de 11-jarige Stan uit Limmen die van kleins af aan gek van molens is. Harry, lachend: "Die hoef je niks wijs te maken, hij weet er behoorlijk wat vanaf." Waarom er weinig vrouwelijke molenaars zijn weet Harry niet: "Je hebt er niet veel kracht voor nodig, wel inzicht." Omdat de jeugd de toekomst heeft worden er excursies voor scholen georganiseerd, die tegen een kleine vergoeding uitleg krijgen over de werking van het maalgerei. Ook mag men altijd binnenlopen als de molen draait.

Dan laat Harry het boek 'Molens in de Banne van Uitgeest' zien waarin de geschiedenis van enkele tientallen water- en industriemolens in en rond Uitgeest uitvoerig wordt behandeld. Harry: "Vooral voor Kleisbewoners is het interessant omdat straatnamen zoals De Spin en De Waterdief naar molens uit de buurt te herleiden zijn. Het boek is voor 5,95 euro te koop in De Oude Knegt in Akersloot." Momenteel heeft de SUAM circa 230 donateurs maar het zou fantastisch zijn als nieuwe donateurs zich aanmelden. Iedere schenking is welkom maar voor 15 euro of meer ontvangt men per kwartaal De Molenpost, waarin wetenswaardigheden over de molens in de provincie staan. In mei zal, als alles spoedig verloopt, de restauratie klaar zijn. Dit zal feestelijk gevierd worden, waarvoor men de krant in de gaten dient te houden.

Bent u aangestoken door het molenvirus en wilt u informatie bel dan Harry Lamers 06-55628127. Voor donaties: NL 96 RABO 0363401261.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place.
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
15.00 – 17.00 Jools & Hannah – De Koning en Sutherland Show (Jeugd).
17.00 – 18.00 OSU Infomagazine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder & Joe Davinci – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decennia Hits.
16.00 – 18.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carroussel met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio.
15.00 – 16.00 OSU Carroussel met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 18.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord – De "No Name Show".
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 09.00 Songs of Praise.
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de katholieke kerk.
10.15 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag.
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek.
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaat.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

E-bike fietstochten gaan weer van start

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) gaat weer fietsen op woensdagochtend. "We beginnen elke tocht rustig aan en starten vanaf Dorpshuis de Zwaan. Welke kant wij op fietsen hangt van de wind af", laat de organisatie weten.

"We vertrekken woensdagochtend om 09.30 uur met een E-bike, onderweg wordt ergens koffie gedronken met wat lekkers erbij. We nemen een broodje mee, dit eten we onderweg ergens in de natuur op. Met elkaar maken wij er een gezellige dag van. Op deze manier komen wij op afstanden van ± 60-70 kilometer. Er zijn mogelijkheden genoeg om elke week een andere kant op te fietsen."

U fietst op eigen risico. Er wordt wekelijks op woensdagmorgen (bij goed weer) gestart om 09.30 uur vanuit Dorpshuis de Zwaan en de tocht duurt tot ongeveer 15.00 uur. Deelname is gratis, koffie/thee en wat lekkers zijn voor eigen rekening. Inlichtingen via Arie Sengers op telefoonnummer 06-21430570.

Inschrijving avondvierdaagse Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 april tussen 15.30 -17.00 uur en 19.00- 20.00 uur kunnen kinderen en volwassenen zich weer inschrijven voor de avondvierdaagse Uitgeest.

Dit wandelevenement, georganiseerd door Speeltuinvereniging Kindervreugd, wordt gelopen op maandag 23, dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 april. Start en finish zijn alle dagen bij de speeltuin. Burgemeester Verkleij zal maandag het startsein geven. Op donderdag is de feestelijke binnenkomst op het sfeervolle Reghthuysplein waarna iedereen doorloopt naar Speeltuin Kindervreugd om de verdiende medaille op te halen.

Kinderen t/m groep 5 lopen elke dag een route van 5 km door het dorp, start 18.00 uur. Ouders zorgen ervoor dat hun kind onder begeleiding van een volwassene loopt, dat mag in een groepje, de begeleiding mag wisselen en dient een stempelboekje te hebben. Inschrijfgeld 4 euro, geen inschrijving op de loopdagen mogelijk.

Kinderen van groep 6 t/m 8 en ouder lopen elke dag 10 km, start 18.15 uur, deze routes gaan ook door de buitengebieden. Inschrijfgeld 4 euro (inschrijving op 1e loopdag is mogelijk à 4,50 euro). Inschrijfformulieren zijn via de scholen verspreid en aanwezig bij de inschrijving in het gebouw van Speeltuinverenging Kindervreugd, Middelweg 108-110, 1911EK Uitgeest. De avondvierdaagse is te volgen via de Facebookpagina van Speeltuin Kindervreugd. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: http://www.avondvierdaagse.speeltuinuitgeest.nl.

Akerpop herleeft in de Storeyclub

Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Op zondagmiddag 22 april is het weer zover in de Storeyclub, voor het derde jaar op rij is er een topmiddag met Akersloter bands op het podium. Een gevarieerd programma met vijf bands vanaf de jaren negentig tot heden.

Ook zijn er bands die ooit hun debuutoptreden hebben gehad in de dit jaar 50 jaar jonge Storeyclub. Vanaf 15.30 uur barst het muzikale spektakel los met Indahouse. Tijdens een korte break zal het jaarboek van de Historische Vereniging worden overhandigd aan een prominente Akersloter en aan de bands. Vervolgens de band JUS die met eigen nummers en covers op het podium staat, gevolgd door de viermansformatie Fabric. Na een korte pauze zal Johan Vermaas de drumsticks beroeren met zijn band Left Behind, dat stevige nummers speelt van onder andere de Foo Fighters en Kings of Leon. Als afsluiter speelt de Akersloter formatie Tha Bonertz, die al vele optredens in Noord-Holland hebben verzorgd.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor weer een prachtige en mooie muzikale middag in de Storeyclub. U bent van harte welkom op zondagmiddag 22 april om 15.30 uur! De toegang is gratis.

Hemelse muziek in de Dorpskerk

UITGEEST - Op zondagochtend 15 april om 10 uur gaat ds. Hop voor in de kerkdienst in de Dorpskerk aan de Castricummerweg in Uitgeest. Ds. Hop is voor de protestantse gemeente in Uitgeest-Akersloot geen onbekende.

Hij gaf al eens een lezing onder de titel 'Muziek uit de hemel', waarbij hij prachtige muziek liet horen uit de oosters-orthodoxe liturgie en leidde een keer een dienst in Uitgeest. In protestantse diensten ligt traditioneel de nadruk op het horen van 'het Woord'. Het verstandelijke is belangrijk. In de orthodoxe kerk gaat het om de beleving: wat er gezongen en uitgebeeld wordt, moet de mensen raken.

Met kaarslicht, iconen en muziek maakt ds. Hop ongetwijfeld van de kerkdienst op 15 april een ware belevenis. "We nodigen iedereen uit voor deze bijzondere dienst", aldus de organisatie.

Watersportdag op 22 april

UITGEEST – Op het terrein van Watersportcentrum Uitgeest wordt op zondag 22 april de jaarlijkse Watersportdag gehouden.

Hier kun je varen in een supersnelle boot, duiken in een duiktank, palingroken en diverse demonstraties bezoeken. Ook is er een gezellige zeemansmarkt met o.a. een touwshop, bakkerij, een stand met woondecoraties, sieraden, diverse soorten dames- en herenkleding en luxe lederwaren. De demonstraties van fijntimmerwerk, oude ambachten en de zeillessen worden natuurlijk niet vergeten. En natuurlijk is er live muziek. (Bron: OSU Radio)

Motorrijdster gewond bij motorrijles

UITGEEST - Een motorrijdster is donderdagmiddag 5 april gewond geraakt bij een motorrijles op het parkeerterrein van Bobs in Uitgeest.

De vrouw was bezig met het oefenen van manoeuvres toen het door een nog onbekende oorzaak fout ging. De vrouw belandde met haar motor tussen twee geparkeerde auto's. De vrouw raakte bij het ongeval gewond en is voor verdere zorg met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zowel de motor als een geparkeerde auto raakten aardig beschadigd en moesten worden afgevoerd. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 11 april 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 13 april 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 15 april 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.