De Uitgeester

8 juni 2016

De Uitgeester 8 juni 2016


Dit najaar onderzoek naar verbetering stationsgebied

UITGEEST - Het artikel 'Station Uitgeest 'hel op aarde', dat wij vorige week plaatsten maakte veel los. Op de redactie, op onze website en op Facebook kwamen veel reacties binnen. De verantwoordelijke wethouder van de gemeente, Karel Mens, erkent dat de huidige beeldkwaliteit van het stationsgebied veel te wensen over laat. "Vandaar dat al eerder is aangedrongen op het opstellen van een beeldkwaliteitsplan", reageert hij op alle reacties. Volgens de wethouder zal de gemeenteraad dit najaar een standpunt innemen in het kader van de omgevingsvisie waarna met de NS en ProRail gekeken zal worden op welke wijze Uitgeest haar station kan verbeteren en het verblijf daar kan veraangenamen.

Naar aanleiding van het artikel vorige week reageerde Nicole van Driel: "Wat een fantastisch idee om het station eens met woorden onder handen te nemen! Ik hoop dat er heel veel reacties op komen, zodat er wel iets aan het station gaat veranderen. Dat de gemeente en Prorail er niet onderuit kunnen om iets te ondernemen. Mijn suggesties zouden zijn: bewakingscamera's ophangen, meer verlichting, gekleurde wanden, kunst, schoon houden."
L. Lasschuijt zegt: "Met grote belangstelling heb ik uw artikel over het bijzonder lelijke station gelezen. Wordt het niet eens tijd dat de inwoners van Uitgeest bijvoorbeeld bij monde van de gemeente zich tot de directie van de Nederlandse Spoorwegen wenden, met het verzoek om dit station een wat vriendelijker aanzien te geven? Er zijn wellicht mogelijkheden om de geluidsoverlast te beperken door het opwerpen van een aarden wal waarop bomen geplant kunnen worden. Het huidige oerlelijke complex past in geen enkel opzicht bij het landelijke karakter van het mooie Uitgeest."

Ongeloof
Ineke Visser
zegt op de website www.deuitgeester.nl over het station: "Het is er koud en kil, zonder een plek waar je kan schuilen voor wind en regen (te klein en nog steeds koud). Dat was vroeger toch veel beter." Iets wat Peter Mol overigens onzin noemt, want er is een wachtkamer, zo schrijft hij. Ook Dieuwke van der Hoeven heeft een minder goede ervaring met het station: "Ik stond eens 's avonds met nog twee reizigers te wachten op het perron, pal onder het bord waarop de trein richting Castricum stond aangegeven. De trein kwam eraan en reed ons voorbij om pas tientallen meters verderop aan het eind van het ellenlange perron te stoppen. Wij rennen en rennen, we zagen de deuren opengaan, niemand stapte uit, ook de conducteur niet. We bleven rennen, zo hard we konden. De deuren gingen weer dicht en de trein reed verder, zonder ons... Hijgend van het rennen keken we elkaar vol ongeloof aan..."

Spijt
Het merendeel van de mensen die reageerden was het eens met de onderzoeksresultaten van Rover en vinden dat het stationsgebied verbetering behoeft. Maar er zijn er ook die het allemaal nogal overtrokken vonden. Sibolt Edzes schreef: "Ik heb er nu al spijt van dat ik aan uw blad een donatie deed (Vrienden van De Uitgeester, red.). Sterke tekst om een uitlating van een randdebiel uit een rapport als kop van het blad mee te geven." En Irene Spuls zegt: "Overdrijven is ook een vak. Waar zeuren we over? Er zijn ook mensen die vinden dat het wel meevalt allemaal."

Ideeën
Er werden vooral veel oplossingen aangedragen. Mevrouw Kok zou beginnen met het opknappen van de tunnel. "Vervolgens zou ik de hangjongeren die overlast veroorzaken strenger aanpakken", vertelt ze. "Daarna zou ik iets doen aan het perrongebruik. "Voor de trein naar Alkmaar-Hoorn zou ik perron 1a niet meer gebruiken. In plaats daarvan zou ik perron 1b gebruiken. De trein naar Zaandam en Rotterdam Centraal die nu vertrekt vanaf perron 1b zou ik laten rijden vanaf perron 3b. En ik zou de extra trein die er vroeger reed weer laten rijden naar Haarlem, vanaf perron 4b, die alleen stopt op Beverwijk en Haarlem met als eindbestemming Amsterdam Centraal. En de trein die nu rijdt naar Amsterdam Centraal vanaf Alkmaar en Uitgeest zou ik tot Haarlem laten rijden en laten stoppen op alle tussen gelegen stations zoals vroeger. Vanaf perron 4a. Zo hou je station Uitgeest mooi en overzichtelijk voor de reizigers."

Jeroen Tijm-station
Een bijzondere reactie kwam er binnen van Margriet Tijm-Carnas. Haar zoon Jeroen Tijm overleed op 6 april van dit jaar op slechts 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Jeroen was machinist bij NS en had volgens Margriet een bijzondere band met Station Uitgeest. "Zijn collega's noemde Uitgeest het Jeroen Tijm Station. Ik las het bericht over 'de hel op aarde' op Facebook met een glimlach en een steek in mijn hart van verdriet. Jeroen heeft ruim vier jaar gestreden tegen kanker. Helaas was deze ongelijke strijd niet te winnen. Tot half januari van dit jaar heeft hij zijn geliefde trein mogen rijden, daarna ging het niet meer en moet hij met pijn in zijn hart stoppen. Jeroen had een bijzondere band met station Uitgeest. Als hij het artikel had kunnen lezen had hij ongetwijfeld een foto van station Uitgeest op Facebook geplaatst en geschreven: Zie je wel dat ik gelijk had! Hij kwam tijdens zijn dienst vaak door Uitgeest als hij naar Nijmegen of Maastricht, zijn lievelingsrit, moest. Maar er waren ook diensten dat hij daar moest stoppen. Het gebeurde geregeld dat hij dan een foto op Facebook plaatste met de verzuchting erbij: 'Wat is het hier toch een ramp, wat een klerestation', of woorden van die strekking. Dat leverde steevast reacties op van zijn collega's, zowel positieve als negatieve, maar altijd met een vleug humor. Ze noemden Uitgeest al het Jeroen Tijm-station. En zo zal het in de herinnering bij velen ook blijven. Ik weet zeker dat er heel wat collega's zijn die, als ze Station Uitgeest passeren of aandoen, aan Jeroen denken."

Beeldkwaliteit
Navraag bij de gemeente hoe zij hier tegenaan kijkt, leverde de volgende reactie op van wethouder Karel Mens. "De huidige beeldkwaliteit van het stationsgebied laat veel te wensen over. Vandaar dat al eerder is aangedrongen op het opstellen van een beeldkwaliteitsplan. Een dergelijk plan geeft in grote lijnen aan hoe je wilt dat het stationsgebied eruit zou moeten zien. Bijvoorbeeld met of zonder winkels en voorzieningen, met of zonder groen enzovoort.
Inmiddels heeft ook de provincie een visie gegeven van hetgeen zij wenselijk acht in de omgeving van het station. Ook zijn er plannen van de NS om te komen tot een opstelplaats voor treinen, een extra perron, vergroting van de rangeerruimte en veel meer treinbewegingen. Dit maakt dat - alvorens te kijken naar verbetering van de uiterlijke vormgeving - Uitgeest vooral eerst helder moet hebben wat zij zelf wil met het station."

Provincie
Er zijn volgens de wethouder diverse mogelijkheden. "Kijkt Uitgeest bijvoorbeeld naar woningbouw rond het station zoals de provincie wil? Wil Uitgeest vooral de recreatieve functie opwaarderen, bijvoorbeeld fietsverhuur en verbetering van routes en voorzieningen voor de fiets? Versterken we de detailhandel door winkels naar dit gebied te verplaatsen zodat deze winkels heel Uitgeest kunnen bedienen in plaats van een deel? Veraangenamen we het verblijf bij het station door een horecavoorziening, een winkeltje of zorgen we dat met name het aangezicht verbetert door het station meer in het groen te passen en zorgen we dat de overlast voor omwonenden afneemt door het aanbrengen van geluidswerende voorzieningen?
Een aantal inwoners heeft in het kader van de voorbereiding van een nieuwe omgevingsvisie hiervoor al ideeën aangedragen. Dit najaar zal de gemeenteraad een standpunt innemen in het kader van de omgevingsvisie waarna met de NS en ProRail gekeken zal worden op welke wijze Uitgeest haar station kan verbeteren en het verblijf daar kan veraangenamen."

Uitgeester zeiljacht naar 'einde van de wereld'

Bert Albrink, Peter Sanders, Willem Burgering en Ton van den Brink zijn klaar om te vertrekken naar 'het einde van de wereld'. Foto: Anita Webbe

Door Anita Webbe

UITGEEST - Afgelopen maandag vertrok het zeiljacht Riyal of Hamble vanuit de thuishaven ARZV te Akersloot richting Inverness. Aan boord de Uitgeesters Bert Albrink en Peter Sanders, Ton van den Brink uit Limmen en Akersloter (oud-havenmeester) Willem Burgering. Onderweg naar de Hebriden, een uitgestrekte eilandengroep voor de westkust van Schotland. Een televisie-uitzending van het populaire programma 'Floortje naar het einde van de wereld' waarin Floortje Dessing een bezoek brengt aan het kleine eilandje Canna tussen de binnen- en buiten-Hebriden is de aanleiding van deze reis.

Dit is niet de eerste verre reis die Bert maakt. Eerder voer hij langs de Franse Westkust en in 2014 ook naar Zweden toe en aan de noordkant bij Karlstad op het Vänermeer. Bert Albrink (61): "Toen ik begin vorig jaar deze uitzending zag van het afgelegen eiland waar slechts negentien mensen wonen dacht ik meteen: 'hier wil ik ook heen met onze zeilboot en het anker uitgooien in de prachtige baai van Canna.' Zelf zo'n prachtige bestemming bezoeken waar Floortje haar voetstappen heeft achter gelaten is toch te gek?"
De naam van de boot is bedacht door de eerste eigenaar, een Canadees, naar een munteenheid uit Saoedi-Arabië en de rivier Hamble, waar het prachtige zeilschip, type Rival 36 Center Board, gebouwd is. Center Board betekent dat de kiel in hoogte verstelbaar is, zodat het schip ook in drooggevallen én ondiep water kan vertoeven. Het schip is gebouwd om er de wereld mee rond te zeilen, wat het ook al twee keer gedaan heeft. "Wij hebben het schip zeven jaar geleden gekocht en hebben er het jaar daarop direct een prijs mee gewonnen. We deden in 2010 mee aan de zesdaagse North Sea Tallship Race. Een succesformule van Sail Training International, een organisatie die jeugd op tallships mee laat varen. Filosofie hierachter is dat jeugd betrokken blijft bij de zeilvaart. Deze organisatie verzorgt zeiltochten van Sail-stad naar Sail-stad met daartussenin een race. Hier konden wij dan aan deelnemen mits de helft van de bemanning uit jeugdige trainees bestond", aldus Albrink.

Canna, de plek waar het viertal naartoe zal varen. Foto: Anita Webbe

Onbestendig
Vanaf Den Helder zeilt de vierkoppige bemanning rechtstreeks naar Inverness aan de Schotse Oostkust. Vandaar bevaren zij het Caledonië-kanaal, Loch Ness, Loch Oich en Loch Lochy. Zo zal de westkust bereikt worden waarna de Hebriden met onder andere het eiland Canna bezocht zullen worden. De Schotse westkust met de vele eilanden is een uitdagende zeilomgeving. Mede door het onbestendige weer. Hier worden immers de lagedruksystemen gevormd, wat kan zorgen voor vier seizoenen binnen een dag! Maar ook het geweld van de Atlantische oceaan die zijn getijdestromen vier maal per dag tussen de eilanden door perst, wat kan zorgen voor grote stroomsnelheden. Dit alles maakt dat het Schotse landschap ruig, dun bevolkt maar ook heel mooi is. Albrink: "De planning is dat mijn vrouw Joke en haar zus Paulien rond 1 juli Peter en Willem komen aflossen in Oban en de Hebriden mee gaan ontdekken. Wij varen dan dezelfde route weer terug tot aan Inverness, waarna de dames weer terugvliegen naar Nederland. Peter trekt per camper met echtgenote Ammy verder door Schotland. Willem gaat dan weer terug naar Nederland. Ton en ik zullen het laatste stuk terug naar Nederland zeilen en verwachten rond 10 augustus weer in onze thuishaven aan te komen."

Sigaar
Albrink: "We hebben inmiddels goede ervaring met zeilen, maar echt voorbereiden op zo'n trip kun je slechts voor een deel. Natuurlijk zorg je dat je spullen in orde zijn en verdiep je je in bijvoorbeeld de getijdestromen en het weer. De communicatiemiddelen moeten ook goed werken, al heb je slechts tot 15 mijl uit de kust nog bereik met je marifoon en gsm-verbinding. Daarna zal het dagen stil zijn en kun je alleen nog vertrouwen op jezelf en je maten. Verbinding met schepen in de buurt kan eventueel nog gemaakt worden áls ze er zijn. Verder kunnen we weersinformatie binnen halen via Navtex. Daarnaast is de barometer onmisbaar. De zee en het weer blijven altijd onvoorspelbaar en oplettendheid is geboden, maar dat maakt het zo spannend en leuk! Ik voel me het veiligst zolang ik alles zelf in de hand heb. Het teruggeworpen zijn op jezelf en je maatjes, er trots op zijn dat het gelukt is... Dát maakt me gelukkig en ook al rook ik niet, eenmaal aangekomen in de haven, geniet ik lekker van een sigaartje!"

Google 'Floortje Dessing naar Canna' om de uitzending van 15 januari 2015 nog een keer te bekijken en zo een beeld te krijgen wat deze stoere zeilgroep te wachten staat. Bert beloofde ons op de hoogte te houden van hun mooie zeilavontuur. Wordt vervolgd dus. De redactie wenst de bemanning een behouden vaart!

De mooiste tuinen van Uitgeest

Pioenrozen in een tuin van een deelnemers aan het Open Tuinen Weekend.

UITGEEST - Groei en Bloei organiseert zaterdag 18 en zondag 19 juni haar jaarlijkse Open Tuinen Weekend. Dit weekend is de feestelijke afsluiting van de Nationale Tuinweek. Tijdens het Open Tuinen Weekend kunnen bezoekers tal van ideeën opdoen in tuinen – groot en klein – van echte tuinliefhebbers. Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor de eigen tuin. Beide dagen zijn de tuinen toegankelijk van 11.00 tot 16.00 uur. De volgende tuinen zijn te bezichtigen in Uitgeest:

Basisschool Binnenmeer, Langebuurt 31 (zaterdag en zondag open)
De schooltuintjes zijn bedoeld om kinderen meer te vertellen over het opkweken van groenten en bloemen. Velen weten niet beter dan dat die uit de supermarkt komen. Door het zelf zaaien, oogsten en verkopen worden de leerlingen enthousiast. Sommigen hebben hierdoor eigen tuintjes bij hen thuis of bij opa en oma aangelegd.

Christel, Westergeest 87a (zaterdag en zondag open)
Grote tuin met twee verschillende vijvers, vaste planten en eenjarigen, jonge fruitbomen en kas in landelijke setting. De vijver is begin mei opnieuw beplant.

M.de Reus, Hogeweg 66 (alleen zondag open)
Een kleurige bloementuin en moestuin. Met kleurrijke versieringen en expositie in De Barg. Ook open tijdens de kunstroute op 26 juni.

T. Rumphorst, Hogeweg 70 (alleen zondag open)
Ineke heeft een moestuin met diverse fruitbomen. Daarnaast is de theetuin open met diverse kruidentheeën en een homemade high-tea. In De Barg is o.a. een expositie te bezichtigen. Ook open tijdens de kunstroute op 26 juni.

De Milieutuin, Tolweg naast nummer 3 (zondag open)                 
Deze tuin is een groepsgebeuren. Met groenten, fruit en bloemen. Er zijn groenten en bloemen te koop en er is koffie met zelfgebakken taart.

De Kuil, Zienlaan
Volkstuin De Kuil en visvereniging met veel activiteiten. Er zijn twee ingangen: voor fietsers en wandelaars langs de Ziendersvaart over het betonnen bruggetje en voor automobilisten via de Kuilweg. Dit is de weg tegenover de tennishal en jongerencentrum ZienHouse. Daar kan men de auto kwijt. De leden van de volkstuinvereniging willen in deze tijd van manipulatie laten zien hoe eetbare planten op een biologische geteeld worden.

Geertje Hofland, Kerverslaan 1B (zaterdag en zondag open)
Mooie groene tuin zowel in de zomer als in de winter .Als je in deze tuin staat heb je geen idee dat je in een woonwijk bent.

Fam. Twaalfhoven, Bonkenburg 33 (zaterdag en zondag open)
Grote tuin met fruit, groente, vaste planten en bollen.

Milieuvriendelijke Tuin houdt open huis

UITGEEST - De Milieuvriendelijke Tuin Uitgeest houdt zondag 19 juni, tijdens het nationale Open Tuinenweekend van Groei & Bloei, ook open huis. Iedereen kan deze dag een kijkje nemen in deze bijzondere groentetuin. Al een kleine veertig jaar is deze tuin een begrip in Uitgeest. De Milieuvriendelijke Tuin Uitgeest een collectieve onderneming waarin de leden gezamenlijk de tuin bewerken en de productie delen. Maar het gaat de leden niet alleen om het kweken van onbespoten groenten; de tuin is ook een sociale ontmoetingsplaats en een plaats waar je heerlijk kunt genieten van de natuur. En dat op een paar minuten fietsen van het dorp. Bezoekers zijn welkom op zondag 19 juni van 10.30 tot 16.00 uur. Er wordt gezorgd voor rondleidingen en er zijn groenten, kruiden, bloemen en jams te koop. De tuin ligt aan de Tolweg, komende vanuit Uitgeest voorbij de kruising Assum/ De Weeg, aan de rechterkant tegenover nummer 6.

Open tuinendag De Kuil

Pim Hols combineert rotsplanten met eetbare planten. Foto: De Kuil

UITGEEST - Volkstuindersvereniging De Kuil opent haar poorten voor de derde keer voor belangstellenden tijdens de Opentuindagen. Deze vinden plaats op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Belangstellenden kunnen de verschillend ingerichte moestuinen komen bewonderen op het complex aan de Zienlaan.

Vorig jaar vierde de volkstuindersvereniging haar veertigjarig jubileum. Tijdens deze dagen was het volkstuinencomplex moeilijk bereikbaar vanwege werkzaamheden aan de damwand van de Ziendervaart. Desondanks kon de vereniging zo'n 150 bezoekers verwelkomen. Nu is het complex goed bereikbaar via de Geesterweg en langs de Ziendervaart, over de betonnen brug en via de grote poort tegenover zwembad De Zien. Vele tuinders zullen u hartelijk ontvangen en uitleg geven over hun tuinen en de wijze waarop ze hun percelen bewerken. En zij vertellen welke eetbare planten zij telen.

Compost
"De tuinen zien er dit jaar weer fantastisch uit" aldus het bestuur die de hobbyisten ondersteunen door te helpen met ploegen en frezen en het leveren van mest. "En ook door de gratis compost van de gemeente. Dit zijn de basisingrediënten om je eigen perceel succesvol te beheren." Dit succes heeft zich vertaald in een ware hausse aan nieuwe leden, het complex is bijna in zijn geheel verhuurd. "Uiteraard zijn mensen die interesse hebben in een tuin van harte welkom, er zijn nog enkele tuinen beschikbaar."
Dat een moestuin ook anders ingericht kan worden laat Pim Hols zien tijdens de opentuindag. "Pim is een tuinder met een passie voor rotsplanten en heeft dit gecombineerd met eetbare planten. Zijn tuin laat zien dat deze bloemen en planten uitstekend bij elkaar passen. Naast de vele andere tuinen is deze tuin zeker de moeite van het bezichtigen waard." Tegelijkertijd met de opening van het volkstuinencomplex zijn ook siertuinen in Uitgeest te bewonderen. "In het bijzonder willen we bezoekers dit jaar wijzen op de tuin van de familie Twaalfhoven aan de Middelweg. Zij vieren als Bloemlust hun honderdjarige jubileum." Voor meer informatie: www.vtvdekuil.nl of info@vtvdekuil.nl.

Over vitamine D en zonlicht (Eerste deel van een drieluik over vitamines)

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In de negentiende eeuw viel het op dat de mijnwerkers in Engeland allerlei botafwijkingen kregen. Deze 'Engelse ziekte' bleek een gevolg van een gebrek aan zonlicht, waardoor een vitamine D-tekort ontstond. Ook in de moderne tijd komen veel mensen te weinig buiten (als gevolg van kantoorbaan, computer, televisie en auto) en is een gebrek aan vitamine D een serieus gevolg.

Zonlicht
In normale, gevarieerde voeding (waarover ik eerder schreef) zitten voldoende vitamines om ons goed te laten functioneren. Met één uitzondering: vitamine D zit er bijna niet in. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Volgens deskundigen volstaat het voor blanke volwassenen om twee keer per week een kwartier met gezicht en onderarmen in de middagzon (tussen 11.00 en 15.00 uur) te zijn om voldoende vitamine D voor die week aan te maken. Dat lijkt niet veel, maar veel mensen zijn op dat tijdstip niet buiten, of er schijnt geen zon of ze hebben zich met zonnebrandcrème ingesmeerd. Veel mensen maken daarom te weinig vitamine D aan. Mensen met een donkere huid, kinderen en ouderen maken in ons klimaat altíjd te weinig vitamine D aan en wordt daarom aangeraden om het in de vorm van een tablet tot zich te nemen.

Klachten
Vitamine D is vooral belangrijk voor de opbouw van de botten. Bij een ernstig tekort ontstaat 'rachitis', het dure woord voor Engelse ziekte, met misvormingen van vooral benen en borstkas. Minder ernstige tekorten kunnen een waslijst aan klachten geven. Bewezen is de rol van deze vitamine bij de behandeling en voorkoming van osteoporose (botontkalking op latere leeftijd). En er zijn aanwijzingen voor een verband tussen vitamine D-tekort en spierzwakte en (daardoor) evenwichtsproblemen, weerstandsvermindering en wintertenen en wellicht is er ook een relatie met depressie, bepaalde kankersoorten, suikerziekte en dementie.

Advies
Een tekort aan vitamine D komt dus veel voor en kan veel klachten veroorzaken. Toch wordt niet aangeraden om het gehalte in het bloed te bepalen. Deze bepaling is namelijk duur en onbetrouwbaar. Beter zou het zijn wanneer niet alleen kinderen, ouderen, mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen dagelijks 800 IE (overeenkomend met 20 mg) vitamine D slikken, maar dat eigenlijk iedereen dit gaan doen. Je kunt namelijk niet snel te veel binnen krijgen en zéker niet als je je aan bovenstaande dagelijkse hoeveelheid houdt. Zo'n tabletje van 20 mg of 800 IE kost bij de drogist slechts iets meer dan één cent!

Dus wat mij betreft, beste Uitgeesters: Liefst elke dag een tabletje vitamine D!

(Alleen volwassenen die veel buiten komen hoeven dit in de zomermaanden niet te doen.)

Snelvaren of waterskiën? Vergeet uw ontheffing niet!

Om te kunnen waterskien en snelvaren op het Uitgeestermeer is een ontheffing nodig. Foto: Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

UITGEEST - Nu er weer kan worden snelgevaren in het snelvaargebied De Deilings wordt er ook weer regelmatig gecontroleerd op het juiste gebruik van het gebied en het bezit van geldige ontheffingen. Dit om de veiligheid te waarborgen.

Op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer geldt een maximale vaarsnelheid van zestien kilometer per uur. Voor het snelvaargebied De Deilings is echter een uitzondering gemaakt op deze beperking van de vaarsnelheid. Hier kan de watersporter, mits voorzien van een ontheffing, tussen 1 mei en 1 november snelvaren en waterskiën. De soorten ontheffingen en de aanvraagformulieren hiervoor staan op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl. Voor de periode 2016-2020 is een nieuw beleid Snelvaren Alkmaardermeer gemaakt. Hierin staan de voorwaarden genoemd waaraan de aanvraag van een snelvaarontheffing moet voldoen. Ook kan hier worden gelezen hoe de handhaving plaatsvindt en waar klachten gemeld kunnen worden.

Veiligheid
Om de veiligheid te bevorderen houden toezichthouders regelmatig en op verschillende momenten toezicht op het meer. Net als voorgaande jaren wordt dit seizoen ook doordeweeks weer regelmatig gecontroleerd. Let dus goed op de maximale vaarsnelheid en zorg ervoor naast de juiste ontheffing ook een geldig vaar-, registratie- en verzekeringsbewijs aan boord te hebben. Het snelvaargebied is met gele boeien als een bijzonder vaarwater gemarkeerd. Dit betekent dat alleen vaartuigen met een ontheffing hier mogen varen. In het Binnenvaartpolitiereglement staat het gebied omschreven als bestemmingswater.

Ontheffing
Om op doordeweekse dagen tussen 8.00 uur en zonsondergang in het gebied te mogen varen kan een beperkte ontheffing aangevraagd worden. Deze ontheffing bestaat uit twee delen. Deel A kan kosteloos aangevraagd worden via een speciaal aanvraagformulier. Deel B kan gekocht worden via de kaartautomaat op recreatieterrein De Woudhaven. Deel A en B vormen gezamenlijk de geldige ontheffing voor de duur die op deel B staat aangegeven. Het tarief is zes euro per twee uur. Een volledige ontheffing is om de hele week tussen 8.00 uur en zonsondergang te varen.

Fort aan Den Ham open tijdens Natuurlijk forten

Mike Albers vertelt tijdens Natuurlijk Forten over het houden van bijen. Foto: F. Braaksma

UITGEEST - Diverse forten van de Stelling van Amsterdam, waaronder Fort aan Den Ham, Busch en Dam 13 in Uitgeest, haken aan bij het nieuwe evenement NATUURlijk Forten op zondag 12 juni. Op deze open dag zijn er verschillende natuurgerichte activiteiten op het fort mee te maken.

Fort aan Den Ham gaat speciaal wat vroeger open: van 9.00 tot 16.00 uur. Om 9.30 uur is er een lezing over de natuurhistorische omgeving van het Crommenije-gebied (Oer-IJ) door landschapsgeograaf Lia Vriend. Na de lezing kunt u deelnemen aan een korte fietstocht met Lia als gids door het linielandschap tussen de forten bij Veldhuis, Den Ham en Krommeniedijk. Om 13.00 uur is een presentatie over het opstarten en houden van bijen op, bijvoorbeeld, een fortterein door Mike Albers. Mike heeft vorig jaar op Fort aan Den Ham een aantal bijenkasten geplaatst en beheerd deze. Hij doet dit in samenwerking Smart Beeing. Stichting Smart Beeíng zet zich voor het behoud én de versterking van de bijenvolken in hun natuurlijk leefomgeving. De lezingruimte heeft plaats voor 35 personen. De kosten voor de lezingen en fietstocht zijn inbegrepen bij de entree van het fort.

Schilderen
Er is een schilderworkshop door Joke van Bree. Start om 11.00 uur. De kosten voor deze workshop bedragen € 25,00 inclusief entree van het fort en twee consumpties. Voor opgave of meer informatie: Joke van Bree, jokevanbree@hotmail.com of www.jokevanbree.nl. Natuurlijk zijn het gehele fort en fortterrein rondom toegankelijk voor bezoekers en er zijn rondleidingen in en om het fort. Entree €3,50. Ingericht als militair museum, biedt het fort een realistisch kijkje in het sobere soldatenleven uit vroeger tijden. Verschillende exposities, zoals Nederlands-Indië 45-50, WO-2, 1799 en Linie van Beverwijk en een scoutingmuseum geven een beeld van het historisch erfgoed De Stelling van Amsterdam. Het fort is gebouwd rond 1900 en de inrichting is grotendeels behouden, gereconstrueerd en ingericht zoals in 1914. Den Ham is een van de 42 forten van de Stelling en ligt aan de Busch en Dam 13 langs het spoor aan de N203 tegenover De Krokodil. Er zijn de hele dag rondleidingen in het fort maar u kunt ook vrij ronddwalen op en rond het forteiland. De kantine is geopend en er is ruime parkeergelegenheid. Station Krommenie-Assendelft ligt op achttienhonderd meter. Het fort is ook iedere woensdag tussen 11.00 en 16.00 uur geopend. Aanvullende informatie vindt u op www.fortaandenham.nl.

Tentsamenkomsten

UITGEEST - In een tent achter het huis aan de Uitgeesterweg 21 kan iedereen die dat wil vrijblijvend komen luisteren naar verhalen uit de Bijbel. Elke zondagmiddag in juni wordt er op een eenvoudige manier een verhaal verteld. De tentsamenkomsten zijn van 17.00 tot 18.00 uur. Er is parkeergelegenheid. Voor meer informatie: 06-19720845 / 06-12528102.

Brand in woning Krijgsman

UITGEEST - De Uitgeester brandweer werd vrijdagochtend rond vijf over negen gealarmeerd voor een woningbrand aan de Krijgsman. Er was brand uitgebroken op de zolder van de woning. Een bewoner heeft geprobeerd de brand te blussen maar kon niet voorkomen dat de bovenverdieping grote schade opliep. De brandweer heeft de brand geblust. De bewoner is na zijn bluspoging gecontroleerd door de ambulanceverpleegkundigen maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De oorzaak van de brand is niet bekend.

5 / 12

Kunstroute Uitgeest: Marja Vessies stelt zich voor

Marja Vessies is een van de exposanten tijdens de Kunstroute.

UITGEEST - Overal in het dorp zijn zaterdag 25 en zondag 26 juni kunstwerken te vinden, want dan staat Uitgeest weer in het teken van de Kunstroute. Op veertien locaties in het dorp zijn twee dagen tussen 11.00 en 17.00 uur exposities van lokale en regionale kunstenaars gratis te bewonderen. Om vast in de sfeer te komen licht De Uitgeester deze en volgende week kunstenaars uit die tijdens de kunstroute exposeren. Vandaag Marja Vessies.

"Ik woon al 54 jaar in Heemskerk met mijn man en drie kinderen. Ik was vroeger altijd aan het tekenen en zei dan: 'Als ik weer meer tijd krijg ga ik dat oppakken en op schilderles'. Dit liep echter anders. Zo'n twaalf jaar geleden ging ik verhuizen en het leek mij ontzettend leuk om een mooi tuinbeeld in de tuin te zetten. Toen ik dit uitsprak tegen een kennis zei zij: 'Waarom maak je dat zelf niet?' Ik had daar nog nooit over nagedacht en niet lang daarna kwam het op mijn pad. Een kunstenares uit Vinkenveen stond op een beurs en ging een beeldhouwvakantie organiseren. Samen met mijn schoonzus en vriendin ging ik naar Frankrijk om voor het eerst een week aan een stenen beeld te werken.

Beeldhouwvakantie
Na een ontzettend leuke week kwam ik met een prachtig tuinbeeld thuis. Dat staat al twaalf jaar in mijn tuin te pronken. Mijn nieuwe hobby werd mijn passie! Samen met vriendin en schoonzus was ik elke week een dag aan het beeldhouwen, steeds bij iemand anders in de tuin. Daarnaast zijn we bij verschillende kunstenaars op les gegaan en hebben ook nog ieder jaar een heerlijke beeldhouwvakantie in Frankrijk of Spanje gedaan. Zo leerde ik de techniek van de verschillende steensoorten goed kennen.

Beeldspraak
Een aantal jaren geleden konden we in een garage op de Oosterweg intrekken. Geweldig, we hadden een eigen plek waar we heerlijk rommel konden maken, schuren, hakken en boren zonder dat iemand er last van had! Het werd tijd voor een naam en atelier Beeldspraak werd geboren. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een collectief van acht vrouwen. De naam Beeldspraak staat voor ons werk; wat wij maken spreekt voor zich. Elk beeld heeft zijn eigen verhaal!

Onvoorspelbaar
Langzamerhand werd de schuur opgeknapt tot een echt atelier waar ik inmiddels al een aantal jaren zelf workshops geef. Daarnaast heb ik al drie keer een beeldhouwvakantie georganiseerd, iets wat ik zelf ook altijd heerlijk vond om te gaan doen. Nu mag ik het met veel plezier begeleiden. Zelf werk ik het liefst met de wat hardere stenen zoals serpentijn, marmer, maar ook albast. Meestal val ik op een steen zonder dat ik meteen weet wat ik eruit ga maken. Door te kijken en te draaien kom ik dan op een idee wat het moet gaan worden. Dan is het heerlijk om de vorm eruit te laten komen.Steen is soms behoorlijk onvoorspelbaar. Natuurlijk gebeurt het dat er wel eens iets afbreekt en dan moet je je plan herzien. De ervaring leert dat het beeld er vaak mooier van wordt!

Tandartsassistente
Een jaar of acht geleden heb ik voor het eerst meegedaan aan de kunstroute van Heemskerk. Het was heel bijzonder om te ervaren dat mensen je werk mooi vinden en het willen kopen. Na die tijd zijn er verschillende exposities geweest. O.a. de kunstmarkt van Egmond, meerdere keren de kunstroute van Heemskerk, maar ook de zelfgeorganiseerde exposities in kasteel Assumburg en in de tuin van het kasteel waren erg de moeite waard. Vorig jaar heb ik zelfs in een beeldentuin in Groningen een aantal beelden geëxposeerd. Ik vind het heel bijzonder om nu met de kunstroute Uitgeest mee te mogen doen. Het dorp waar ik jaren als tandartsassistente heb gewerkt.

Gedenkplek
De kroon op mijn werk is het beeld dat sinds deze maand op begraafplaats Duinrust in Beverwijk staat (foto). Tijdens een expositie in de tuin van Assumburg kwam ik in contact met iemand die al jaren op zoek was naar een beeld/monument voor de plek waar haar levenloos geboren kind ligt begraven. Zij vertelde haar verhaal wat mij enorm aangreep. Kinderen die vroeger levenloosgeboren werden, werden direct bij de moeder weggehaald zonder dat werd verteld wat er met hun kind ging gebeuren. Na vele jaren kwam zij er achter dat haar kind op Duinrust was begraven. Sinds die tijd heeft zij zich ervoor ingespannen dat daar, ook voor andere ouders, een gedenkplek werd ingericht. Voor die gedenkplek is de keuze op mijn beeld gevallen. Ik ben er enorm trots op! Beeldhouwen is voor mij hobby en passie. Aan deze kunstroute doen ontzettend goede kunstenaars mee en ik vind het heel leuk om daartussen te mogen staan. Ik hoop dat veel mensen komen kijken en genieten van al het moois dat er te zien is."

Marja kan straks het jeugdhuis naast de protestantse kerk aan haar lijstje toevoegen; daar is haar werk te vinden tijdens de kunstroute van Uitgeest. Alvast een kijkje nemen in haar atelier? www.ateliers-beeldspraak.com.

Lees ook het interview met exposant Jolande Piersma elders in deze krant.

Café Restaurant Klaas opent morgen deuren 'We staan te trappelen om te beginnen'

Het team van Klaas.

Door Ronald Arends

UITGEEST – Het gloednieuwe Café Restaurant Klaas aan de Middelweg 13 opent morgen, donderdag 9 juni, zijn deuren. Het afgelopen weekend heeft de jongste horecagelegenheid van Uitgeest proefgedraaid met zo'n twintig tot dertig gasten per avond, en de eerste indrukken zijn zowel vanuit de gasten als de eigenaren ontzettend positief. Enkele weken terug heeft u al in De Uitgeester kunnen lezen hoe Niek Groen en Jos Keijsper vol enthousiasme aan een nieuwe uitdaging in hun geboortedorp begonnen zijn. Na de sleuteloverdracht op 1 mei is er met man en macht gewerkt om Café Restaurant Klaas zowel van de binnen- als buitenkant een compleet nieuwe, eigen uitstraling te geven. Met grote regelmaat waren er wel achttien verschillende mensen op een dag aan het werk! "We zijn ontzettend blij met alle mensen die hier de afgelopen weken keihard hebben gewerkt om op korte termijn een succesvolle opening te realiseren", zegt Niek. "Na de sleuteloverdracht hebben we enorm veel positieve en enthousiaste reacties gehad. De proefdagen zijn afgelopen weekend heel goed verlopen en we kijken er enorm naar uit om vanaf donderdag écht te beginnen." En hóe Klaas inmiddels leeft, blijkt wel op social media. Op Facebook heeft het Café Restaurant al zo'n 1.400 volgers, terwijl steeds meer mensen benieuwd raken naar Klaas. "We staan te trappelen om te beginnen", zegt Jos. ,,We hopen dat iedereen zoveel mogelijk via de website (www.klaasuitgeest.nl) reserveert."

Uitgeest herdenkt veteranen

UITGEEST - Uitgeest viert zaterdag 18 juni samen met de gemeente Castricum Veteranendag. De gemeenten roept op om deze dag de vlag uit te hangen als tegen van respect en waardering voor de bijzondere inzet van de veteraan. Burgemeester Verkleij van Uitgeester en burgemeester Mans van Castricum ontvangen veteranen in de raadzaal van het gemeentehuis van Castricum. Voorafgaand hieraan is er een optocht van historische legervoertuigen, die later tentoon worden gesteld bij Hotel Het Oude Raadhuis en het gemeentehuis.

Weer een Verdonk op het podium

AKERSLOOT - En weer stond er een Verdonk op de hoogste trede van het podium, afgelopen donderdag tijdens de KBP-cup op sportpark De Cloppenburgh. Waar Henk Louwe er direct na het lossen van het startschot volle bak vandoor ging, leek het voor de rest een gelopen koers. Echter raakt team Verdonk niet in paniek en na een kwart van de koers moest Henk Louwe zijn meerdere erkennen aan een stabiel- en sterkrijdende Wim Verdonk. Wim was in staat zijn voorsprong uit te bouwen en halverwege de Grand Prix van De Cloppenburgh, zoals deze door het publiek werd genoemd, kwam ook de diesel Henk-Jan Verdonk op snelheid en nam de tweede plaats over. Een sterk rijdende Femke Mossinkof kon lang de aansluiting houden bij een net zo sterk rijdende Emiel Prins, maar moest door een valpartij haar ritme weer vinden waardoor de vierde plaats van Emiel niet meer in gevaar kwam.
Verder mooi om te zien dat ondanks de valpartij van Bram Houtkoper vorige week ook deze jonge renner weer aan de start stond en dapper de strijd aan ging met Puk van Dam. Het was Puk haar eerste deelname aan de wedstrijd op donderdagavond, en duidelijk te zien dat ze zeer succesvol stage heeft gelopen bij KPB. Haar bochtentechniek is buitengewoon goed te noemen maar tegen de ervaring van de rest van het veld kon ze (nog) niet op.

Uitslag:
1. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef)
2. Henk-Jan Verdonk (Egmond aan den Hoef)
3. Henk Louwe (Alkmaar)

Het is gelukt!

Stormvogels viert de promotie naar de derde klasse. Foto: Valkering Photography

UITGEEST/AMSTERDAM - Een bus vol supporters reisde afgelopen zaterdag af naar Amsterdam om Stormvogels te ondersteunen in de strijd om promotie naar de derde klasse in een duel tegen DTS. Beide ploegen sloten de reguliere competitie af als koploper en moesten onderling uitmaken wie zich formeel tot kampioen kon laten kronen. Op neutraal terrein schaarde zich een bont gezelschap dat zich massaal lieten horen.

Aanvankelijk leek het een spannende partij te worden. Ondanks een vroege openingstreffer van Jord Betjes kwam Stormvogels wat stroef uit de startblokken en was het DTS dat aanvankelijk het initiatief nam. Het duurde tot de tiende minuut voordat de Uitgeesters alle schroom van zich afgooiden en lieten zien waarom zij naar Amsterdam waren afgereisd. Bij een stand van 3-3 nam Eveline Nootebos haar team op sleeptouw door twee treffers op rij, waarna de ploeg gemakkelijk uitliep naar 8-3. Een kleine opleving van DTS resulteerde nog in een tegentreffer, maar de in vorm zijnde Jord Betjes liet zich daarna gelden door twee treffers op rij. Nootebos noteerde vervolgens haar vierde treffer van de dag en ook Demi Erkelens was succesvol. Bij het klinken van het rustsignaal was het Betjes die de ruststand bepaalde op 13-5 en de wedstrijd in feite al gespeeld was.

Debuut
In de tweede helft namen de Uitgeesters wat gas terug en overheerste de verslagenheid al bij DTS. Stormvogels domineerde de partij en stilletjes werd het feestje al gevierd. Halverwege de tweede helft was de de voorsprong zelfs vergroot naar een marge van 10, waarna trainer/coach Van Duijn zijn reservespelers nog ruim speeltijd gunde. Voor Romy Erkelens betekende dit haar debuut in het eerste team. Bij het klinken van het laatste fluitsignaal stond er een overtuigende 20-10 overwinning genoteerd en kon Stormvogels zich laten kronen tot de terechte kampioen van de vierde klasse. DTS toonde zich een sportief verliezer maar als schrale troost werden ook zij beloond met promotie, wegens het terugtrekken van andere teams. Het kon de Uitgeesters niet deren, zij vierden uitbundig feest en werden na afloop in het thuishonk door een schare supporters onder luid gejuich ontvangen, waarna het feestje zich tot in de vroege uurtjes voortzette.

Politienieuws

Diefstal
UITGEEST - Een zwarte bromfiets, merk Piaggio werd 4 juni tussen 14.00 en 16.00 uur gestolen vanaf Zienlaan. Op 2 juni tussen 20.00 en 23.00 werd geprobeerd een bromfiets te stelen vanaf het A. v. Renesseplein. De dader trachtte het contactslot te forceren.

Bejaarde zonder rijbewijs
UITGEEST - Een automobilist viel zo op door zijn rijstijl, dat hij werd aangehouden. Dit gebeurde op 5 juni rond 14.00 uur op de Geesterweg. De 91-jarige bestuurder bleek in het bezit van een ongeldig verklaard rijbewijs. Dit was hem bekend, maar hij vond het maar onzin. Er mistte ook een kentekenplaat op zijn auto. Zijn rijbewijs is ingenomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontroles
UITGEEST - Bij controles op de Geesterweg op 30 mei reden 28 van de 532 passanten te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 kilometer per uur, waar 50 is toegestaan. Op 3 juni werd er weer gecontroleerd. Toen overschreden 6 van de 268 weggebruikers de maximaal toegestane snelheid. De hoogste snelheid was 68 kilometer per uur. Op 30 mei hield de politie ook snelheidscontroles op de Provincialeweg. Hier reden 113 van de 2049 automobilisten te hard. De hoogste snelheid was 115 kilometer per uur, waar 80 kilometer is toegestaan.

Aanrijding
UITGEEST - De bestuurder van een bedrijfsauto reed op 1 juni om 12.15 uur over de Provincialeweg richting de kruising met Busch en Dam. Ter hoogte van deze kruising sloeg hij rechtsaf, volgens zijn verklaring had hij groen licht. Hij kwam hierbij in aanrijding met de bestuurder van een bromfiets, die de kruising over het naastgelegen fietspad naderde. De bromfietsbestuurder kwam te vallen. Zijn voertuig werd enkele meters meegesleurd door de bedrijfsauto. De bromfietser kwam er vanaf met lichte verwondingen aan zijn knie en werd voor een aantal hechtingen overgebracht naar een ziekenhuis in Zaandam.

Inbraak
UITGEEST - Bij een woning aan de Populierenlaan werd in de nacht van 2 op 3 juni ingebroken. 's Avonds rond 22.15 uur werd er tweemaal hard aangebeld. De bewoners bevonden zich op de eerste etage en zagen een man voor de deur staan. Toen zij de deur openden was hij echter reeds verdwenen en ook niet meer in de directe omgeving te zien. Vervolgens gingen de bewoners weer naar bed. De volgende ochtend bleek er te zijn ingebroken. Een keukenraam was met grof geweld geforceerd. Er wordt echter niets vermist.

Vijf titels bij De Dog!

Dames 1.

UITGEEST - Nog meer kampioenen en wel vijf! Namelijk bij TV De Dog: Mix 1 Zaterdag, Dames 1, Dames 2 Zaterdagavond, Heren 2 Zaterdagavond en Heren 1 Zondag. (Aangeleverde foto's)

Heren 2.
Mix 1 Zaterdag.
Dames 2 Zaterdagavond.
Heren 1 Zondag.

Peter Schellevis neemt revanche

Winnaar Peter Schellevis.

UITGEEST - Bij duivenvereniging De Vliegende Vleugels stond afgelopen zaterdag de derde Midfondvlucht vanuit het Franse Pont St. Maxence op het programma, met een afstand van 388 kilometer. De weersvoorspellingen waren voor zaterdag van dien aard in Frankrijk dat er die dag géén duiven konden worden gelost. Hierdoor moesten de duiven niet op donderdag maar op vrijdag worden ingekorfd en zouden ze zondag kunnen worden gelost. Prima scenario om de duiven een goede vlucht te kunnen geven. Maar het ging toch weer anders dan verwacht: de duiven konden niet los op de geplande losplaats in verband met hevige mist en laaghangende bewolking. Dan maar de zon opzoeken, dus reden de duivenwagens terug naar Menen op ruim 220 kilometer. Toch zou het nog tot 13.00 uur in de middag duren voordat de lucht zo was opgeklaard dat de duiven konden worden gelost. Er waren voor deze vlucht zeven deelnemers met 99 duiven aan de start verschenen. Klokslag 13.00 uur gingen de duiven er dan ook los met goed weer en een matige noord-noordoostenwind op kop. Evenals vorige week wederom twee vroege duiven bij Peter Schellevis (Uitgeest) om 16.15.29 uur. Ditmaal had hij de eerste twee snelste en vroegste duiven van de vereniging. Zijn eerste duif had een gemiddelde snelheid van 1137,211 m/per minuut (ruim 68 kilometer per uur). De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van zondag 5 juni luidt als volgt: 1-2-13-15-16e Peter Schellevis (Uitgeest), 3-4-8-9-10e Hein Berkhout (Uitgeest), 5-18-22-23-31-31e Frank Rodenburg (Uitgeest) en 6-7e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot). De taartbon van deze week gaat naar Piet Groentjes met een van zijn duiven op de laatste plaats. De attractieprijs van deze week, geschonken door Jaap Kerssens voor een duif op de 8e plaats, gaat naar Hein Berkhout. De overwinning van Peter Schellevis was tevens goed voor een 16e plaats in het Rayon B tegen 112 liefhebbers met 1854 duiven. Aanstaande donderdag gaan de duiven wederom naar Frankrijk voor de eerste Dagfondvlucht vanuit Chateaudun met een afstand van circa 550 kilometer.

FC Uitgeest wacht nog een zware klus!

FCU - Elinkwijk eindigde in 0-1. Lukt het de Uitgeesters nu nog om te promoveren? Foto: Eldert Kuiken (Elinkwijk)

UITGEEST - Noeste arbeid, saamhorigheid, creativiteit, zelfvertrouwen en effectiviteit. Dat alles zal nodig zijn om na de 0-1 nederlaag tegen Elinkwijk nog een kans te maken op promotie naar de eerste klasse. Niet onmogelijk want zoveel beter waren de gasten uit Utrecht nu ook weer niet. Het waren echter slordigheden in de verdediging en in de aanval die FC Uitgeest deze zondag de das omdeden. De eens roemruchte club profiteerde maximaal en sloop daardoor weg met de overwinning.

Trainer René van Marsbergen kon vandaag weer beschikken over Sander van den Helder die echter vooralsnog genoegen moest nemen met een plaats op de bank. Ruud Koedijk nam de positie over van de geschorste Lester Half terwijl Thomas Sinnige de stand in was voor de afwezige Mike Olgers. Overigens moest de wedstrijd gespeeld worden op het kunstgrasveld want het noodzakelijke onderhoud door de gemeente van het prachtig erbij liggende gras van het hoofdveld was al begonnen. Zo was nu eenmaal de planning dus gebeurde het ook zo.

Beide teams begonnen met enige voorzichtigheid aan de wedstrijd en hielden elkaar in de beginfase aardig in evenwicht. Er waren kansjes aan beide kanten maar het waren toch de gasten die de score wisten te openen. Sukkelig balverlies op het middenveld, een lange bal, een gebrek aan coördinatie in de verdediging van FC Uitgeest - want ja, wie stapt voor buitenspel moet ook de laatste in de linie zijn - een attente spits, namelijk Cornet, en het scorebord wees zomaar 0-1 aan. Natuurlijk deed FCU er voor rust nog alles aan om de schade te herstellen maar het vrij jonge team van Elinkwijk gaf vooralsnog geen krimp.

Na rust werd er door de gastheren nog een tandje bijgeschakeld. Aan initiatieven geen gebrek maar de finesse ontbrak. Zoals in de 51e minuut toen een mooie aanval van groengeel de bal bij Kick Smit bracht maar alleen voor keeper Mansori wist hij niet te scoren. Aan de andere kant mocht FC Uitgeest van geluk spreken dat scheidsrechter Wiedijk in goede vorm was door een buitelpartij van Cornet te beoordelen als wat het was, namelijk een klassieke schwalbe. Geel dus voor hem. Met man en macht probeerde FCU de gelijkmaker te forceren maar zelfs na de domme tweede gele kaart (dus rood) voor de Koter gaf de Utrechtse verdediging geen krimp. Zelfs kwam Elinkwijk in de 93e minuut nog met negen man te staan na kortsluiting in het hoofd van Ozkilit wat voor, zoals eerder gezegd, de uitstekende arbiter reden genoeg was om ook hem naar de kleedkamer te sturen.

In de laatste minuten had FCU pech dat tot tweemaal aan toe de bal net voorbij ging aan de ingevallen Wouter uit den Boogaard. Zo bleef het bij 0-1 en mag FCU zich vooral mentaal gaan voorbereiden op een moeilijke opdracht. Geloof in eigen kunnen en vertrouwen hebben in een overwinning zal cruciaal zijn. Dat het ook zo gaat gebeuren, geloof ik nu weer in.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, T.Uit den Boogaard (82e Hoekstra), Vrouwe, Idema, Zwarthoed (45e van den Helder), de Wit, E. Sinnige, Smit, Koedijk, Brouwer, T.Sinnige (65e W.Uit den Boogaard),

Uitslagen De Sjoelschijf

UITGEEST - Met nog één speelronde te gaan is de stand: A. Evert Hup 47 punten, Robert Pick 46, Jan de Groot 44; B. Dennis Swart 71, Ank Versnel, Ruud van Kalmthout 49, C. Gré de Graaf 58, Rita Hoogeland 48, Frans Ponder 46; D. Gea Meijer 57, Trees Knebel 56, Aranka Hooiveld 47. Switch 1,2,3,4: A. Dennis Swart 29, Ruud van Kalmthout 24, Evert Hup 22; B. Frans Ponder 23, Gré de Graaf 20. Kees Konijn en Sonja Pick 18. Weekscores: Jan Drent (gast) 1424, Dennis Swart 1293, Anneke de Groot 1291, Robert Pick 1277, Martin Wilson 1251, Ruud van Kalmthout 1241, Jan de Groot 1239, Ank Versnel 1237. Patrick Ferket behaalde een persoonlijk record met 1002. De laatste speelavond van dit seizoen is op 8 juni, gevolgd door de slotavond op 15 juni. Op 7 september is de eerste sjoelavond van het nieuwe seizoen, met daarna op 10 september het trio-sjoeltoernooi in Den Helder; op 17 september is er het koppeltoernooi van De Sjoelschijf. Sjoelvereniging de Sjoelschijf houdt de clubavond elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Zaterdagavonddames De Dog kampioen

UITGEEST - Het zaterdagavondteam dames dubbel 2 van tennisvereniging De Dog is kampioen geworden. Het team is afgelopen zaterdag gehuldigd bij De Dog, wat resulteerde in een gezellig feestje. De Dog is trots op de zaterdagavonddames, die in weer en wind fanatiek gestreden voor deze prestatie. De gelukkige kampioenen zijn: Linda Kwak, Anna Huisman, Marieke Bleeker, Ilona Vissers, Linda Engel en Anneke Vaas.

Sara de Leeuw vangt megavis

UITGEEST - Het was een gezellige drukte vorige week maandagavond aan de Ziendervaart in Uitgeest. Maar liefst 21 jeugdvissers waren, met slecht weer op komst, neergestreken voor de tweede wedstrijd in de jeugdviscompetitie van hengelsportvereniging AHB. De paraplu's werden neergezet en hier en daar werd een visje gevangen, voornamelijk voorntjes en baarsjes. De viscoaches van AHB hielpen de jeugdvissers om de gevangen vissen te onthaken en de vissen te tellen en meten. Met grote trots haalde Sam Stam zijn leefnet omhoog om zijn enige vis te laten meten: een zeer mooie brasem van 37 centimeter. Helaas heeft het hem niet de winst opgebracht, maar wel een glimlach van oor tot oor. Sara de Leeuw was de winnaar van deze tweede viswedstrijd met een vis van maar liefst 155 centimeter. Een zeer goede tweede plaats was weggelegd voor Rens van Lieshout en een trotse opa en een verdienstelijke derde plaats voor Jop Vosse. Maandagavond 13 juni is de finale en wordt bekend wie zich winnaar van de jeugdcompetitie 2016 kan noemen.

Jaimie van Sikkelerus wijst triatleten de weg

AKERSLOOT – AMAK en IJsclub Akersloot organiseren zondag 19 juni onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond de tweede Cross Triathlon Akersloot. Een flink deel van het fietsparcours gaat door boerenschuren en over weilanden in de polders. Omdat er ook dit jaar, naast de vele regionale triatleten weer deelnemers uit heel Nederland meedoen, is plaatselijke motorheld Jaimie van Sikkelerus bereid gevonden om op zijn crossmotor de fietsers de weg te wijzen door dit, normaal gesproken voor publiek afgesloten gebied. Jaimie is als lid van Start Racing team actief in de supersport 600 en dit jaar deelnemer aan het WK superbikes. Afgelopen weekend heeft hij nog een race gereden op het vermaarde Donington Parc Racing Circuit in Engeland. Hij heeft al even niet 'ge-motor-crossed', maar toen de organisatie van de Cross Triathlon Akersloot hem als voorrijder vroeg, was hij meteen enthousiast en bereid om zijn terreinmotor weer van stal te halen en voor deze gelegenheid op te poetsen. Het eerste zwemonderdeel start om 11.00 uur vanaf recreatieterrein De Hoorne (naast de ARZV), het fietsen ongeveer vijftien minuten later en de snelste deelnemers worden daar lopend rond 12.30 uur weer bij de finish verwacht. Voor meer informatie en inschrijvingen zie: www.triathlonakersloot.nl.

Voorjaarskampioenen!

UITGEEST - De mannen van Tennis Club Uitgeest zijn na veel overwinningen en een spannende finale voorjaarskampioen geworden! V.l.n.r.: Job Vosse, Stan de Waal, Ilja Sanders en Ries Ursem.

Kunstroute Uitgeest: Jolande Piersma stelt zich voor

Beeld van Jolande Piersma. .

UITGEEST - Overal in het dorp zijn zaterdag 25 en zondag 26 juni kunstwerken te vinden, want dan staat Uitgeest weer in het teken van de Kunstroute. Op veertien locaties in het dorp zijn twee dagen tussen 11.00 en 17.00 uur exposities van lokale en regionale kunstenaars gratis te bewonderen. Om vast in de sfeer te komen licht De Uitgeester deze en volgende week een tweetal kunstenaars uit die tijdens de kunstroute exposeren. Vandaag Jolande Piersma.

"Ik woon in het prachtige dorp Uitgeest en volgens zeggen in de mooiste straat, Westergeest. Ik heb de laatste tien jaar mijn eigen bedrijf gerund en in de Offshore Wind Industrie, zowel in Nederland als in België, gewerkt. Er is meer dan alleen hard werken bedacht ik na tien jaar en besloot mijn leven anders te gaan inrichten en het rustiger aan te gaan doen. Ik wilde mijn creatieve kant verder ontwikkelen, maar ik vind het ook heel leuk nieuwe mensen te ontmoeten en eindelijk kon ik weer in mijn sociale leven/contacten investeren. Voelt goed, by the way.
Of ik creatief ben? Wel... anderen vinden mij zeer creatief en volgens mijn kunstcollega's autodidact. Vroeger ging ik ervanuit dat iedereen dit was, dit bleek echter niet altijd het geval te zijn. Ik heb me anderhalf jaar geleden aangesloten bij Ateliergroep Beeldschoon aan Zee en daar helpen we elkaar om van een ruwe steen een juweeltje/kunstwerk te maken. We werken circa zes uur per week samen, daarnaast heb ik ook mijn eigen werkplek in de werkplaats.
Tot nu toe werk ik alleen met speksteen en heb ik mijn eerste kunstwerk verkocht tijdens mijn eerste expositie bij Heliomare Wijk aan Zee. Binnen een half uur was mijn kunstwerk verkocht. 'Dit is nog eens kunst voor een betaalbare prijs', zei de koopster van m'n beeld. Ik voelde me supertrots, maar eigenlijk wilde ik mijn beeld nog niet verkopen. Ik heb nu net ook weer een beeld afgerond; ik was aan het hakken en er brak een gedeelte van mijn steen af. 'Ach', dacht ik, 'eigenlijk is het zo veel mooier. Het heeft zo moeten zijn'. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om iets te maken van een ruwe steen.
Ik heb wel besloten om me verder te oriënteren en weer een volgende stap te maken en bijvoorbeeld verschillende materialen, kleuren en/of stenen te gaan verbinden. Een soort van bruggenbouwer tussen verschillende delen. Dit deed ik ook in mijn werk, daar ben ik goed in denk ik. Ik wil bijvoorbeeld een grijs rokje maken van gedeeltelijk ruw marmer, zwarte mooie lange benen en rode naaldhakken van hars. Ik zie dit al helemaal voor me.
Ik vind het geweldig om mee te mogen doen aan de kunstroute Uitgeest en ik nodig dan ook alle Uitgeesters, maar ook de mensen buiten Uitgeest uit om eens langs te komen. Ik vond het zelf altijd de moeite waard deze route te bezoeken. U vindt ons in de protestantse dorpskerk. Volgens mij staat bij ons ook de koffie en thee klaar. Natuurlijk met iets lekkers. Tot dan.

Lees ook het interview met Marja Vessies elders in deze krant.

Snoeihard tegen kanker in A9

Full Count. .

UITGEEST - Lachen om de stand-up comedy van Arie Koomen & Friends en dansen op de soul-, funk- en andere muziek van de band Full Count. Op 11 juni kan men van deze bijzondere combinatie genieten tijdens een benefietavond georganiseerd door de stichting Vergroot de Hoop. Het evenement begint om 20.00 uur in de A9 Studio's, een toegangskaart kost tien euro en is voor het goede doel: de strijd tegen kanker.

De avond op 11 juni geldt als de kick-off voor een actie waarmee taxussnoeisel wordt ingezameld. Dit snoeisel van de Taxus Baccata bevat de basisgrondstof voor een chemotherapie met minder bijwerkingen. Stichting Vergroot de Hoop zamelt het taxussnoeisel in, zodat het kan worden verwerkt tot kankerbestrijdende medicijnen. Dit verklaart het thema van de avond: snoeihard tegen kanker! De komedianten en muzikanten zetten zich op 11 juni belangeloos in om van de start van deze actie een succes te maken. De bekende cabaretier Arie Koomen zorgt samen met zijn vrienden Max van den Burg en Wilco Terwijn voor hilarische stand-up comedy. Ter afwisseling speelt Full Count, de tienkoppige band die in de regio een graag geziene gast is op uiteenlopende feesten en partijen. En aan het einde avond heeft de organisatie nog een verrassing in petto.
Kaarten voor de benefietavond op 11 juni kosten tien euro per stuk en zijn aan te schaffen op www.A9studios.nl via de ticketbutton. Aan de deur kost een toegangskaart vijftien euro. Dit zo lang de voorraad strekt, want inmiddels is al meer dan de helft van de kaarten verkocht. Iedereen vanaf zestien jaar is welkom, de deuren gaan open om 19.30 uur.

Op & Top Amsterdam wordt Op & Top Events. Nieuwe bedrijfsnaam én nieuwe website!

Op & Top Amsterdam wordt Op & Top Events.

advertorial

Janet Keizer, mede eigenaar van het organisatiebureau in Uitgeest, vertelt waarom de naamswijziging nodig is: "De naam Op & Top Amsterdam dekt de lading niet goed meer. Ons bedrijf is begonnen met het organiseren van de leukste groepsuitjes in Amsterdam. En dat doen we nog steeds, met heel veel plezier! Echter krijgen we regelmatig verzoeken of we ook groepsuitjes in andere steden doen, of we de aankleding van feesten willen verzorgen en ook voor de invulling van weekendjes weg voor familie, vriendenclubs of collega's worden we benaderd. Inmiddels in ons aanbod dusdanig uitgebreid, dat daar een andere naam bij past: Op & Top Events.

Op & Top Events organiseert de leukste groepsuitjes en events op maat. Wat ons onderscheidt van andere organisatiebureaus is de persoonlijke benadering, waardoor echt maatwerk mogelijk is, op elke gewenste locatie in Nederland. Wij zijn specialist in de stad en ontwikkelen alle stadsspellen zelf, waarbij teamgeest en het decor van desbetreffende stad centraal staan. De activiteiten zijn origineel en laagdrempelig en bij uitstek geschikt voor de invulling van een bedrijfsuitje, familiedag of vriendenuitje. Of je nu een familiedag voor 10 personen wilt organiseren of een bedrijfsuitje voor 200 personen, wij denken graag mee. In nauw overleg met de opdrachtgever organiseren we een uitje waar nog lang over wordt nagepraat. Op de compleet vernieuwde website www.opentopevents.nl staat een overzicht van onze activiteiten en regelmatig komen daar nieuwe activiteiten bij. Ook voor de invulling van een origineel weekendje weg met familie, collega's of vrienden zetten wij graag onze ervaring en creativiteit in. Laat je verrassen door ons aanbod op www.opentopevents.nl of kies voor een event op maat met Op & Top Events."

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 8 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de Kapel.
Vrijdag 10 juni: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 11 juni: 19.00 uur Regio-Vormselviering waarin Mgr. Jozef Punt voorgaat m.m.v. het jeugdkoor uit Heemskerk.
Zondag 12 juni: 9.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 12 juni, 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg, ds. B. Appers

Collecte Maag Lever Darm Stichting

UITGEEST - Zestienduizend collectanten gaan vanaf maandag 13 juni in het hele land langs de deuren om geld in te zamelen voor de Maag Lever Darm Stichting. Ook in Uitgeest wordt geld ingezameld. De Maag Lever Darm Stichting zet zich in voor twee miljoen buikpatiënten die dagelijks beperkingen ondervinden als gevolg van hun ziekte. De opbrengst van de collecte gebruikt de Maag Lever Darm Stichting voor noodzakelijk onderzoek. Een ziekte die veel Nederlanders raakt is darmkanker. Jaarlijks krijgen vijftienduizend mensen de diagnose darmkanker en overlijden per dag dertien mensen aan deze ziekte. De impact van darmkanker op het leven van een patiënt en naasten is uiteraard groot. Maar ook buikziekten zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, het Prikkelbare Darm Syndroom en coeliakie hebben veel impact op het dagelijks leven van patiënten door alle beperkingen die deze aandoeningen met zich mee brengen. Van maandag 13 juni tot en met 18 juni kan er een collectant bij u aan de deur komen voor een vrijwillige bijdrage. De Maag Lever Darm Stichting hoopt op uw steun.