De Uitgeester

15 juni 2016

De Uitgeester 15 juni 2016


Olifant verdwaalt op Uitgeestermeer

Foto: Thomas Nondh Jansen

Door Anita Webbe

UITGEEST - Fotograaf Thomas Nondh Jansen lanceert tijdens de Kunstroute, op 25 en 26 juni, zijn prentenboek 'De olifant die niet wist of hij verdwaald was.' Verschillende foto's uit dit boek zijn gemaakt in Uitgeest en omgeving.

Thomas (31) is op jonge leeftijd geadopteerd vanuit Thailand en groeide op in Uitgeest. Hij verhuisde voor zijn studie Human Resource Management naar Amsterdam. Na twee jaar gewerkt te hebben in werving en selectie werd hij toegelaten aan de kunstacademie voor beeldende kunsten in Den Haag en ging daar ook wonen. Als fotograaf werkt hij aan vrije projecten en in opdracht, onder andere voor een reclamebureau en de gemeente Den Haag. Ook maakt Thomas bedrijfsportretten en geeft hij fotografie-workshops.

Contrast
Thomas: "Het idee voor dit prentenboek is ontstaan doordat ik op een dag een plastic olifant in een tuin zag staan. Deze olifant deed mij aan Thailand denken en ik wilde er een foto van maken. Het zien van de olifant in een Nederlands landschap vond ik een vreemd, maar ook mooi contrast. Doordat ik geadopteerd ben, vraag ik mij vaak af waar ik vandaan kom en me thuis voel. De vervreemding en eenzaamheid vond ik heel mooi om uit te beelden als synoniem voor mijn eigen adoptie. Via mijn werk kreeg ik een fietskarretje en maakte ik er reizen mee. Zo ontstond uiteindelijk een fotoserie. Op een gegeven moment ontstond het idee voor een kinderboek, voornamelijk door de grappige foto's en de eenvoud ervan. Tekstschrijver Bart Eysink Smeets heeft mijn persoonlijke vragen rondom adoptie vertaald in een heel mooi verhaal over verdwalen, zodat het boek heel toegankelijk werd voor een grote doelgroep waarin veel mensen zich kunnen herkennen. Ontwerper Jelle Koper ken ik sinds mijn studie fotografie. Hij maakt heel speels en kleurrijk werk, wat ik heel passend vind bij mijn prentenboek."

Schoonheid
Het boek beeldt de schoonheid van het verdwalen uit en wat dit allemaal brengt. "Ik hoop dat mensen zelf meer willen verdwalen. Juist de verrassingen en ontmoetingen ervaren die heel mooi kunnen zijn", aldus Thomas. Ook gaat het boek over in een vreemd land zijn en je plek vinden. Niet goed weten waar je thuis bent. Hoe gaat de olifant hiermee om? De prachtige foto's laten tevens de schoonheid van het Nederlandse landschap en haar 'bewoners' zien. Thomas: "Ik hoop dat mensen met dezelfde vragen over afkomst zich herkennen in deze fantasievolle reis!"
Wat Thomas vooral bijblijft van het fietsen met de olifant in de kar zijn de enthousiaste reacties van ouders, kinderen, bouwvakkers of zelfs hardlopers. "Het was dan ook wel een gek gezicht en grappig tegelijk. Soms zocht ik ook wel de frictie op door in chique wijken of langs een advocatenkantoor te rijden onder lunchtijd. Ook de verbaasde blikken van bijvoorbeeld de schapen en de paarden waren heel grappig!"

U bent van harte welkom op 26 juni vanaf 13.30 uur bij Joop Koopman Keramiek aan de Kuil 2. Hier zal Thomas zijn prachtige prentenboek lanceren. Ook zijn er fotoprints te koop. Voor de eerste twintig bezoekers ligt er zelfs een olifantenverrassing klaar! S(l)urf naar www.Thomasnondh.nl voor meer informatie en het promofilmpje.

Koe versus kano

Foto: Rob de Reus

UITGEEST - Kanoënd in de Wije Busch ontmoet Jada de Reus (12) uit Uitgeest de wel erg nieuwsgierige Bertha. Haar vader Rob de Reus legde het mooie moment vast met zijn mobiel.

Inzamelingsactie Rode Kruis

UITGEEST - Vrijwilligers komen in de week van 19 tot 25 juni langs de deuren om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Tijdens deze week, omgedoopt tot Rode-Kruisweek, wordt landelijk extra aandacht besteed aan de werkzaamheden van de organisatie. Het Rode Kruis, afdeling Uitgeest, is op woensdag van 17.00 tot 21.00 uur ook aanwezig tijdens de zomerbraderie van Zwembad De Zien. De volledige opbrengst van de collecte gaat naar activiteiten in Uitgeest, zodat het mogelijk blijft dat vrijwilligers hulp kunnen blijven bieden aan oudere, eenzame en mindervalide Uitgeesters.
De Uitgeester afdeling van het Rode Kruis verzorgt gezellige bijeenkomsten op de maandagmiddag in zorgcentrum Geesterheem. Gasten die extra zorg nodig hebben kunnen op vakantie in de zorghotels en op de Henry Dunant. Een dagelijkse contactcirkel wordt begeleid. Jaarlijks - in oktober - wordt voor mindervalide Uitgeesters een verrassingsuitje georganiseerd. Ook het project Meet & Eat valt onder de activiteiten van het plaatselijke Rode Kruis.
Zelfredzaamheid staat hoog in het vaandel van het Rode Kruis. De afdeling Uitgeest wil daar het komende jaar ook aandacht aan besteden. Voor al deze activiteiten is geld nodig. De organisatie hoopt dan ook dat u de collectebus van haar collectanten royaal vult. U kunt uw bijdrage ook storten op bankrekening NL31 RABO 153137568 t.n.v. Rode Kruis Uitgeest onder vermelding van Collecte 2016.

10.000ste bezoeker De Zien

Noa van den Berg (midden) is de 10.000ste bezoeker van De Zien. Achter haar Arie Zoon, coördinator van het G-team van FC Uitgeest. Daarnaast Desiree van Kruistum en Jan Ros, bestuursleden van De Zien.

UITGEEST - De 10.000ste bezoeker van dit seizoen passeerde zaterdagmiddag 11 juni de kassa van De Zien. Noa van den Berg had de eer deze bijzondere gast te zijn. Noa kwam met andere voetballers van FC Uitgeest naar De Zien voor een gezellige middag en avond met het G-team. De 14-jarige Noa kreeg een mooi cadeau en ging daarna snel zwemmen met haar maatjes van het voetbalteam. Deze zwemmiddag was het resultaat van een match op de Beursvloer IJmond 2015: het bestuur van FC Uitgeest hielp De Zien in de opstartfase met raad en daad, als tegenprestatie zet De Zien de poort open voor een groep enthousiaste voetballers.

Zwem4daagse
Zwembad De Zien organiseert van maandag 20 juni tot en met vrijdag 24 juni weer de Zwem4daagse. Kinderen vanaf groep vier kunnen in deze week tussen 17.00 uur en 20.00 uur baantjes trekken. De afstanden zijn 250 of 500 meter per dag. Het is ook mogelijk om 's ochtends de Zwem4daagse-rondjes te zwemmen. De hele week worden er ook diverse activiteiten georganiseerd. Woensdagmiddag 22 juni zijn er een speciaal kinderprogramma en een zomerbraderie. De Zwem4daagse wordt op vrijdag afgesloten met een feestavond. Inschrijven kan via www.zwembad-dezien.nl, aan de kassa van het zwembad of via het inschrijfformulier (verkrijgbaar bij het gemeentehuis van Uitgeest).

Politienieuws

Diefstal
UITGEEST - Iemand zag maandag 6 juni hoe twee jongens een tas deponeerden in een afvalbak op de Middelweg. Bij controle bleek de tas te zijn ontvreemd uit de afgesloten buddysit van een bromfiets die tussen tussen 20.45 en 22.00 uur geparkeerd stond op het Stationsplein. Uit de tas werden twee pasjes en een geldbedrag ontvreemd. Tevens bleek een wit-bruine helm te zijn weggenomen.
Woensdag 8 juni werd vanaf het Stationsplein een oranje ATB-fiets, merk Trek, meegenomen.

Aanrijding
UITGEEST - Een aanrijding maandag 6 juni om 18.25 uur op de Geesterweg. Een automobilist komende vanaf de afrit A9 sloeg linksaf de Geesterweg op. Verblind door de laaghangende zon zag hij de auto die vanuit de richting Uitgeest de kruising naderde, over het hoofd. Beide auto's raakten dusdanig beschadigd, dat deze moesten worden weggetakeld.

Schieten
UITGEEST - Een kat werd op 7 juni tussen 7.00 en 9.00 uur met een luchtbuks beschoten op de Wethouder Twaalfhovenstraat. De kat werd getroffen in zijn heup. Het kogeltje moest operatief worden verwijderd.

Snelheidscontroles
UITGEEST - Bij een snelheidscontrole op de Provincialeweg op 9 juni reden 8 van de 1034 passanten te har. De hoogste snelheid was 98 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Op 9 juni werd er ook gecontroleerd op de Geesterweg. Er waren 235 passanten van wie er 15 te hard reden. De hoogste snelheid was 65 kilometer per uur. Bij de controle op 10 juni reden er 18 van de 561 passanten te hard op de Geesterweg. De snelste reed 73 kilometer. Op de Geesterweg is 50 kilometer per uur toegestaan.

Diefstal
UITGEEST - De bewoonster van een woning aan de Benesserlaan werd 11 juni om 3.10 uur wakker van een knal. Toen zij vervolgens naar beneden liep zag zij dat haar keukenraam met een steen was ingegooid. Tussen 10 juni en 12 juni werd getracht in te breken in de aanbouw van een woning aan de Wiekenlaan. Op zondagochtend rond 6.00 uur had een getuige glasgerinkel gehoord. De dader had gepoogd een raam te forceren.

Val
UITGEEST - Een groepje fietsers reed 10 juni rond 22.50 uur over de J. v. Beierenlaan. Ter hoogte van de rotonde sloegen zij rechtsaf. Eén van hen zag een paaltje over het hoofd en kwam te vallen. Hierbij raakte hij dit paaltje en kreeg een snee in zijn hoofd. Hij werd voor hechtingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De Binnenmeer bloeit

Foto: De Binnemeer

UITGEEST - De schooltuin van basisschool De Binnenmeer is te bewonderen tijdens het Open Tuinen Weekend, zaterdag 18 en zondag 19 juni. De Binnenmeer is de enige basisschool met een schooltuin in Uitgeest. Er is een kas met tomaten, een vijver met kikkervisjes, een houtwal met muizen, insectenhotels en natuurlijk groenten, fruit en bloemen. Sperziebonen, sla, knolvenkel, zonnebloemen, wortelen, bietjes, pompoenen, munt, peulen en kool…de tuin staat boordevol! Iedereen is van harte welkom om te komen genieten van alles wat er groeit en bloeit. De tuin is zaterdag 18 en zondag 19 juni geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Sasja en Danny trotse eerste bewoners Binnenmeerhof

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Na de bouw van ruim een jaar aan het prachtige nieuwe plan Binnenmeerhof aan de Langebuurt is afgelopen maandag de allereerste woning opgeleverd. De verschillende type woningen hebben allemaal een eigen naam: Zilvermeeuw, Snoek, Baars en Spiegelkarper. Trotse eigenaren Sasja en Danny Schotvanger ontvingen uit de hand van aannemer Frank Putter (links) de sleutel van hun prachtige woning, type Spiegelkarper. Frank: "We hebben negentien woningen en zes appartementen gerealiseerd. Dit prachtige erf achter het Meerpad is een parel en een aanwinst voor het oude dorp."

Trottoir

Henk Machielse toont de losliggende tegels.

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. De weg naar het ziekenhuis is voorzien van slecht plaveisel. Daarom sta ik nu op dit stukje karakteristiek Uitgeest, namelijk de in- en uitrit naar Siro, de tegels liggen al en paar jaar los en zijn stuk. Verschillende stratenmakers hebben er al naar gekeken en hun eigen patronen uitgevoerd, met als resultaat 0, 0. Uitgeest heeft een logo: Gemeente met karakter. Laat dit zien en ga als de wiedeweerga dit stukje trottoir herstellen voordat er nog meer (ongelukken) valpartijen gebeuren.

Henk Machielse

Kunstroute Uitgeest: Peter Sluijter stelt zich voor

UITGEEST - Overal in het dorp zijn zaterdag 25 en zondag 26 juni kunstwerken te vinden, want dan staat Uitgeest weer in het teken van de Kunstroute. Op veertien locaties in het dorp zijn twee dagen tussen 11.00 en 17.00 uur exposities van lokale en regionale kunstenaars gratis te bewonderen. Om vast in de sfeer te komen licht De Uitgeester kunstenaars uit die tijdens de kunstroute exposeren. Vandaag Peter Sluijter.

Peter Sluijter (1948) is woonachtig in Limmen sinds bijna twee jaar. Van huis uit had hij een technisch beroep, maar op 48-jarige leeftijd besloot hij om zijn baan op te geven. Een vrij leven en creatief scheppen trokken hem meer dan een baan van negen tot vijf. Na 35 jaar in Petten te hebben gewoond was de tijd rijp voor een verandering en besloot hij te verhuizen naar Limmen. Wat met hem mee verhuisde was zijn liefde voor beeldhouwen en een nieuwe relatie, met zijn partner Els die hem inspireert en zijn muze is. Zijn interesse in het kunstzinnige had Sluijter al op 35-jarige leeftijd toen hij begon met schilderen. De aanleiding hiervoor was mede de deelname aan de School voor Praktische Filosofie in Amsterdam. Hierdoor leerde hij beter naar zichzelf te kijken, door zich meer bewust te worden van zijn gedachten, gevoelens en emoties, en de dingen om hem heen. Later gaf hij ook les in beeldhouwen en schilderen aan de Academie van die school. Daar ging het niet om de vakken technisch goed te beheersen, maar om door middel van het schilderen en beeldhouwen meer zicht op jezelf te krijgen, door wat er zich tijdens het proces afspeelt in lichaam en geest. Daarnaast heeft hij lessen gevolgd bij diverse kunstenaars, om ook de technische aspecten goed te beheersen.

Bronsgieten
Vanaf 2000 richt hij zich alleen op het beeldhouwen, dat wil zeggen een beeld maken van was of klei om het daarna in brons te gieten. Zijn ervaring hiervoor heeft hij opgedaan door zich aan te melden als vrijwilliger bij bronsgieterij De Hooischuur in Alkmaar. Door de jaren heen leerde hij het oude vak in alle facetten en werden de mogelijkheden steeds groter om zich uit te drukken. Momenteel geeft hij daar cursussen in het bronsgieten, van was tot beeld. Het maken van bronzen beelden is een veelomvattende bezigheid met meerdere processen. Brons is een weerbarstig materiaal, maar door heel precies te werken kan men een prachtig resultaat bereiken. Maar eerst komt natuurlijk het maken van een beeld in was of klei. Dit proces is waar het eigenlijk om gaat. Hoe komt het beeld tot stand? Waardoor laat je je leiden, door gedachten, gevoel of emoties? Is het een gevecht met jezelf door bepaalde ideeën, of is het aandacht voor de handeling en liefde voor het materiaal? Veel van die gedachten zijn vaak: kan ik het wel, wat vindt een ander ervan, wanneer moet het klaar zijn. Dit zijn storende gedachten die het werkelijke scheppen in de weg staan, en die je later ook terugziet in het beeld. Vrij van ideeën, in het nu, je gevoel volgend, tijdloos aanwezig, zijn de ingrediënten voor een prachtig beeld.

Leven
Iedereen heeft het wel eens ervaren om af en toe zo in het leven te staan. Zo kan het ook met kunst-maken. Dan is het resultaat alleen maar afhankelijk van wat er tijdens het creëren gebeurt. Eigenlijk kan men dit overal toepassen en dat is uiteindelijk waarvoor Sluijter het doet. Dan wordt het hele leven een kunst. De beelden die Sluijter maakt, zijn dan ook een weerspiegeling van zijn ervaringen, emoties en gevoel, die hij heeft opgedaan tijdens zijn leven. Een voorbeeld is het beeld Circle of life. Dit beeld toont hoe men gevangen kan zitten in gewoontes en gedachten. De persoon wil uit de cirkel en dat zal gebeuren als hij er zich bewust van wordt en die keuze maakt. Aangezien emoties en gevoelens universeel zijn, worden ze door iedereen herkend die ervoor openstaat Als dit gebeurt, is de kunstenaar geslaagd in zijn creatie. Dan zal de toeschouwer even opgetild worden uit het dagelijks leven en herinnerd worden aan kwaliteiten zoals schoonheid en liefde. Hiervoor is kunst bedoeld. De vogels die hij maakt, zijn beelden die veel mensen aanspreken. Hij probeert deze dieren te treffen in hun essentie en ze zo aantrekkelijk te maken in hun uiterlijke verschijning, met natuurlijk de nodige aandacht tijdens het vormgeven ervan. Vanaf dit jaar is het exposeren echt begonnen en gaat Sluijter z'n werk meer tonen op exposities en in galeries. Alles wat met creëren en exposeren te maken heeft vindt Sluijter geweldig. Van het omgaan met collega's, het inrichten van exposities, het spreken met mensen over de beelden, tot een stukje in De Uitgeester.                

Lees ook het interview met exposant Wil Post elders in deze krant.

Eendjes kijken

Senioren bezoeken De Eendenkooi. Foto: SUS

UITGEEST - De excursie die Stichting Uitgeester Senioren woensdag 8 juni organiseerde naar Eendenkooi Van der Eng was een groot succes. Een groep enthousiaste senioren kreeg een rondleiding door het natuurgebied, waar eenden worden verzorgd door elf vrijwilligers. De vrijwilligers zijn per toerbeurt dagelijks aanwezig in de Eendenkooi. Tijdens de excursie vertelden twee gidsen boeiende verhalen. Daarbij was het heerlijk weer; allemaal ingrediënten voor een geslaagde middag. Op de website van Stichting Uitgeester Senioren, www.uitgeestersenioren.nl, ziet u welke activiteiten de SUS nog meer organiseert. U kunt ook het programmaboekje ophalen op het kantoor van de stichting: eerste etage dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5. Telefonisch is de stichting bereikbaar via 0251-319020.

ViVa! Zorggroep: kwaliteit van leven

ViVa! Zorggroep wil mensen helpen een zo goed mogelijk leven te leiden. Dit willen we bereiken door het bieden van een op maat gesneden aanbod van wonen, welzijn en zorg. Of u nu in een van onze woonzorgcentra woont of gewoon thuis. Het gaat om uw kwaliteit van leven, om uw tevredenheid.

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen
Iedereen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Met de juiste ondersteuning kan dat ook. Het team van Wijkzorg kijkt met u wat u wel kunt, samen met uw netwerk. Met ondersteunende diensten zoals bijvoorbeeld personenalarmering, nachtzorg, hulp bij het huishouden, maaltijdenservice en klusjes in en rond het huis kunt u tegenwoordig veel langer thuis wonen. In de omgeving die u zelf prettig vindt en dicht bij geliefden.

De wijkzorgteams werken vanuit Medisch Centrum Molenstraat. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar via onze wijktelefoon. Door onze werkplek in Medisch Centrum Molenstraat hebben we korte lijnen met de andere professionals en werken we samen aan goede zorg in ons dorp.

Hulp of ondersteuning nodig?
Wij leggen het eerste contact met de cliënt. Tijdens dit huisbezoek kijken we samen met de cliënt naar de wens en behoefte en zoeken we naar de meest geschikte oplossing. Zo nodig verwijzen wij door naar de juiste instantie of hulpverlener.

Wilt u:

* meer weten over wijkzorg, welzijn en wonen;
* een huisbezoek of
* een persoonlijk gesprek, op afspraak?

ViVa! Zorggroep is er voor iedereen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week!

De wijkzorgteams zijn direct te bereiken op 088 9958334 en op de tweede verdieping van het Medisch Centrum Molenstraat.

5 / 12

Bus(ch) en Dam: een buurtschap met twee gezichten

Foto: Kees Deken

Door Kees Deken

UITGEEST - Uitgeest heeft anno 2016 binnen zijn gemeentegrenzen nog steeds een aantal buurtschappen die veel van hun oorspronkelijkheid hebben behouden. Een daarvan is Busch en Dam.

Dit buurtschap ligt grof gezegd tussen de Communicatieweg en Fort Krommeniedijk, op de vroegere Bannegrenzen (vroeger de term voor rechtsgebied) van Assendelft, Krommenie en Uitgeest. Om er te komen rijd je, komend vanuit Uitgeest, over de Lagedijk ter hoogte van Fort Krommeniedijk, rechtdoor. Naast Busch en Dam heb je ten zuiden van de Zuiderham en Noorderham ook nog respectievelijk Bus en Dam en Busch. Deze twee vallen weliswaar onder de gemeente Zaanstad, maar behoren tot hetzelfde buurtschap. Het buurtschap omvat totaal ongeveer vijftig woningen, waarvan zo'n dertig onder de gemeente Uitgeest vallen. De oudste boerderij die op Busch en Dam staat is de boerderij op nummer 9 van Morsch. Deze dateert uit 1630.

Foto: Kees Deken

Moerasbos
Ik ben op bezoek bij de familie Zuidervaart op Bus en Dam 2, waar ik behalve Rob senior en zijn vrouw, ook Rob junior en Piet Eikel, beiden woonachtig op Busch en Dam, aantref. Op mijn vraag waar de naam Busch vandaan komt vertelt Piet: "Het woord Busch is Zaans voor bos. Na de vorming van De Cromme IJe omstreeks 1170 zullen aan weerszijden van dit aan getijden blootstaande water, rietlandschappen met moerasbossen hebben gelegen. Bewoning was in die tijd nog niet mogelijk door de regelmatig optredende overstromingen. Eind dertiende eeuw werden langs De Cromme IJe dijken aangelegd waardoor wonen achter de dijk mogelijk werd. De naam Dam komt van de Nieuwendam die in 1357 de Cromme IJe ter hoogte van het huidige huis 'De Slof' afsloot. Aanvankelijk was er nog een sluis in de dam om scheepvaart tussen Haarlem en Alkmaar in stand te houden. Door wegvallen van het getijdenverschil begon het water dicht te slibben en was scheepvaart op den duur niet meer mogelijk. De steen die op de kop van deze sluis lag is nog steeds aanwezig tegen de gevel van woonhuis 'De Slof' (zie foto). Omdat deze sluis meestal open bleef staan voor de doorstroming en visvangst, was er evengoed wateroverlast in het achterland, waarop Karel de Vijfde in 1546 besloot om de sluis dicht te maken."

Saamhorigheid
Busch en Dam is een levendige gemeenschap met veel families die vaak in het buurtschap blijven wonen, ook als de kinderen het huis uit gaan. Je merkt uit de gesprekken dat de saamhorigheid nog steeds groot is. Men staat altijd voor elkaar klaar als er ergens ziekte of zeer is. Dit is wellicht historisch ook te verklaren omdat men vroeger in dit buurtschap toch wel afgelegen woonde. Rob senior: "De drie Bus(chen) zijn onderling sterk verbonden, met als belangrijkste spil de ijsclub Nooitgedacht, van waaruit allerlei activiteiten plaatsvinden zoals schaatsen en fietstochten en in vroeger tijden zelfs fierljeppen." Piet Eikel vult nog aan: "We hebben zelfs een eigen volkslied wat bij speciale gelegenheden gezamenlijk gezongen wordt!"
De Busch-en-Dammer voelt zich wel een echte Uitgeester. Men is voor gemeentelijke zaken ook op Uitgeest aangewezen, wat voordelen heeft ten opzichte van gemeente Zaanstad. Rob junior: "Voor het verlengen van paspoorten en rijbewijzen hoef ik als Busch-en-Dam-bewoner niet lang te wachten in het meestal rustige gemeentehuis van Uitgeest. Dit is voor mijn vader wel anders, die als Bus-Dam-bewoner hiervoor naar gemeente Zaanstad moet. Ook de gemeentelijke lasten zijn in Uitgeest een stuk lager." Toch beamen alle aanwezigen dat voor winkels en scholen Krommenie wel dichterbij is en hier dus ook dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Zorgen
Over de toekomst van het buurtschap maken ze zich wel zorgen. Rob junior: "Je ziet dat het aantal actieve boerderijen door de schaalvergroting teruggelopen is van twintig naar zo'n vijf stuks. Ik ben nu bezig om met de huidige bewoners de geschiedenis van hun woning te achterhalen". Tevens wijst Rob senior op de oprukkende woningbouw vanuit Saendelft, waar nu alwéér een stuk land bouwrijp gemaakt wordt. Tel daarbij op de plannen voor het rangeerterrein van de NS en de beoogde doortrekking van de A8 naar de A9 en je beseft dat dit authentieke stukje erfgoed zwaar in de knel komt te zitten. Het is aan de gemeentes Zaanstad en Uitgeest om hier voor de bewoners een leefbare situatie te blijven garanderen.

Over vitamine B12 (Tweede deel van een drieluik over vitamines)

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Vorige week hield ik een pleidooi om iedereen dagelijks een vitamine D-tablet te laten slikken. Ook aan vitamine B12 kun je een tekort hebben, maar dat geldt vooral voor bepaalde groepen. Behoor je tot een van die groepen en heb je klachten van een tekort, dan is het verstandig ook een tabletje B12 te slikken.

Voedingsbronnen
Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen en het herstel van zenuwweefsel. Daarnaast speelt het een rol bij de weerstandsopbouw en energievoorziening van je lichaam. Het zit in voldoende mate in dierlijke producten als vlees, vis en zuivel. En wanneer iemand gevarieerd eet, zal hij of zij altijd voldoende binnen krijgen. Bovendien sparen we vitamine B12 op in ons lichaam en doen er erg zuinig mee. Een tekort ontstaat daarom pas als we langdurig geen B12 uit voedsel hebben kunnen opnemen.

Groepen met tekort
Er zijn twee groepen mensen die een tekort aan vitamine B12 kunnen verwachten. In de eerste plaats natuurlijk mensen die geen (of weinig) dierlijke producten eten. Vegetariërs bijvoorbeeld. Deze mensen moeten zeker B12-tabletten gebruiken. En in de tweede plaats mensen die niet goed in staat zijn om B12 uit de voeding op te nemen. Dat zijn alle mensen die een maagoperatie hebben ondergaan of dagelijks maagzuurtabletten gebruiken. Maar ook mensen met chronische darmziektes zoals coeliakie (glutengevoelige spruw) of de Ziekte van Crohn halen te weinig B12 uit hun voeding. En tenslotte ook mensen met suikerziekte die het medicijn Metformine gebruiken.

Klachten
Een tekort aan vitamine B12 ontstaat dus pas wanneer een van de hierboven genoemde oorzaken langere tijd bestaat. Er kan dan bloedarmoede optreden (met als gevolg vermoeidheid en eetlustvermindering) en schade aan het zenuwstelsel (gevoelsstoornissen aan de voeten, geheugenproblemen).

Advies
Mensen die tot eerder genoemde groepen behoren en bovengenoemde klachten hebben, doen er goed aan om hun vitamine B12-gehalte in het bloed te laten bepalen. Bij een aangetoond tekort, kan dit worden aangevuld door B12-injecties of -tabletten. Meestal is de voorraad B12 in je lichaam weer op peil als je vijf injecties hebt gehad of gedurende twee maanden dagelijks een tablet van 1000 mg hebt genomen. Om een vitamine B12-tekort vervolgens te voorkomen volstaat het om eens per week een tablet van 1000 mg te nemen. En ook voor deze vitamine geldt: het is ongevaarlijk, je kunt er nooit te veel van nemen. Dat geldt echter niet voor alle vitamines. Maar daarover volgende week meer…..

Fotoclub exposeert tijdens Kunstroute

Het maken van een goede foto, zoals deze van René Bakker, vraagt om een creatieve kijk op de wereld. Foto: René Bakker

UITGEEST - De Amateur Fotografen Vereniging Uitgeest doet dit jaar voor het eerst mee met de Kunstroute, die gehouden wordt op 25 en 26 juni. De tijd dat fotografie werd geassocieerd met 'kiekjes maken' ligt al lange tijd achter ons. De Uitgeester Fotoclub is een van de oudste verenigingen van ons dorp. Door de jaren heen hebben de leden altijd geprobeerd elkaar te stimuleren om steeds betere foto's te maken. Ook nu is de Fotoclub springlevend, met heel actieve leden. Een goede foto maken vraagt om een creatieve kijk op de wereld om ons heen. Het is een kunst om dit in een pakkend beeld te laten zien.
Waar een schilder met een penseel verfstreken op een doek zet, daar probeert een fotograaf het licht te vangen met de camera. Door een beeld te maken dat tot de verbeelding spreekt en de fantasie prikkelt. Dat verheft de betere fotografie tot kunst.
Daarom doet de Fotoclub dit jaar mee met de Kunstroute. De nieuwe bibliotheek van Uitgeest, het LeesLokaal, stelt haar ruimte hiervoor ter beschikking. Het LeesLokaal is te vinden aan de Dr. Brugmanstraat, naast het cultureel centrum. Op beide dagen is de expositie te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur.

Gespreksgroep voor nabestaanden

UITGEEST - Voor mensen die langer dan een half jaar geleden hun partner hebben verloren start in het najaar een gespreksgroep. Nabestaanden kunnen hier hun ervaringendelen met lotgenoten.

Je partner verliezen is een ingrijpende ervaring. Daarmee omgaan is niet altijd gemakkelijk. Het kan dan fijn zijn om samen met lotgenoten te praten over wat u bezig houdt. De gespreksgroep voor nabestaanden biedt daarvoor de gelegenheid. Sinds 2009 zijn er jaarlijks zinvolle bijeenkomsten. Eind september 2016 beginnen de najaarssessies. De gespreksgroep staat voor iedereen open, ongeacht levensovertuiging. Wanneer u belangstelling heeft volgt er eerst een individueel kennismakingsgesprek, waarna u kunt beslissen of u zich wilt aanmelden. De gespreksgroep wordt begeleid door steeds twee gespreksleiders. Zij hebben hiervoor een speciale training gevolgd bij de landelijke stichting rouwbegeleiding en hebben jarenlang ervaring.

Er zijn acht bijeenkomsten: de eerste vier keer is dat één keer per week op een donderdagmiddag; daarna komt de groep nog vier keer eenmaal in de twee weken bij elkaar. Na twee maanden is er nog een terugkomsessie om ervaringen met elkaar te delen. Per bijeenkomst zal er steeds één thema centraal staan. Dit thema zal door de begeleiders worden ingeleid, waarna u in de gelegenheid bent om met elkaar van gedachten te wisselen. Enkele van die thema's zullen zijn: afscheid en uitvaart, reacties van de omgeving, het gemis, speciale dagen, zorgen voor jezelf: de kracht om verder te gaan. De bijeenkomsten vinden plaats in het Jeugdhuis, Castricummerweg 4 in Uitgeest. Mocht u interesse hebben dan kunt u zich wenden tot het secretariaat: 0251-312331. Uw naam, adres en telefoonnummer worden dan genoteerd, waarna met u contact wordt opgenomen voor een individueel kennismakingsgesprek. Aan deze gespreksgroep zijn geen kosten verbonden.

Organisatiebureau Op & Top Events levert maatwerk

Carien Roede (links) en Janet Keizer Foto: Anita Webbe

Op & Top Events, Middelweg 105, Uitgeest. 0251-316107, info@opentopevents.nl, www.opentopevents.nl

Door Anita Webbe

UITGEEST - Op zoek naar een leuke invulling van een familiedag, een bedrijfsuitje of een origineel weekendje weg met een vriendengroep ergens in Nederland? Organisatiebureau Op & Top Events aan de Middelweg 105 zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld wordt zonder dat de opdrachtgever zich hoeft te bekommeren om de invulling ervan.

De zeer creatieve duizendpoten van dit dynamische bedrijf zijn Janet Keizer en Carien Roede. Janet heeft jarenlange ervaring in de organisatie, ontwikkeling en uitvoering van groepsuitjes, teambuildingactiviteiten en rondleidingen. Carien Roede heeft ruime managementervaring in het bedrijfsleven en heeft een scherp oog voor detail. Janet: "In 2013 was de tijd rijp om voor onszelf te beginnen. Onder de naam Op & Top Amsterdam zijn we begonnen met het organiseren van de leukste groepsuitjes in de hoofdstad. Deze naam dekt echter de lading niet meer, aangezien we regelmatig het verzoek krijgen of we ook groepsuitjes in andere steden willen organiseren en of we bijvoorbeeld de aankleding van themafeesten willen verzorgen. Kortom, ons aanbod is dusdanig uitgebreid dat we daarom voor een andere bedrijfsnaam hebben gekozen: Op &Top Events."

Persoonlijk
Wat Op & Top Events onderscheidt van andere organisatiebureaus, is de persoonlijke benadering: De activiteiten zijn origineel, laagdrempelig maar ook spannend. Bij uitstek geschikt voor de invulling van bijvoorbeeld een reünie, jubileum, teambuilding- of familiedag. Carien: "Je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen naar wens en idee de leukste groepsuitjes op maat organiseren en verzorgen, of dit nu voor 10 of 200 mensen is. Wij zijn specialist in de stad en organiseren alle stadsspellen zelf, waarbij teamgeest en het decor van de desbetreffende stad centraal staan. Wij weten de beste locaties voor het gewenste evenement van Alkmaar tot aan Maastricht. Zelfs aan een bruiloft kunnen wij op originele wijze invulling geven!"
Janet: ,,Wat is het doel van het event en hoe geven we het samen vorm? Mogen de activiteiten ontspannend of inspannend zijn, voor een dag, dagdeel of een weekend? In nauw overleg met de wensen van de opdrachtgever rolt er een op maat georganiseerd draaiboek uit. In de praktijk blijkt het achteraf altijd weer een positieve en leuke ervaring, waar nog lang over wordt gesproken!" Het enthousiaste team denkt graag mee in variëteit en zoekt ludiek de grens op, geeft invulling aan de wens van de opdrachtgever door eerst te inventariseren, dan te brainstormen en vervolgens eventueel aanpassingen te doen. Van originele uitnodiging tot en met een leuk aandenken en alles wat ertussen zit. Uiteindelijk zorgt het geheel voor een memorabele gebeurtenis voor groot en klein.

Kunstroute Uitgeest: Wil Post stelt zich voor

Werk van Wil Post.

UITGEEST - Overal in het dorp zijn zaterdag 25 en zondag 26 juni kunstwerken te vinden, want dan staat Uitgeest weer in het teken van de Kunstroute. Op veertien locaties in het dorp zijn twee dagen tussen 11.00 en 17.00 uur exposities van lokale en regionale kunstenaars gratis te bewonderen. Om vast in de sfeer te komen licht De Uitgeester deze week kunstenaars uit die tijdens de kunstroute exposeren. Vandaag Wil Post.

"Als een van de deelnemers aan de kunstroute van Uitgeest 2016 wil ik me aan u voorstellen. Mijn naam is Wil Post, geboren in 1938 in Haarlem en sinds 1969 woonachtig in Uitgeest. Tijdens mijn schoolopleiding was ik al geïnteresseerd in het tekenen van boten en vliegtuigen. Aan de door de tekenleraar opgedragen taken in de les hoefde ik dan ook niet deel te nemen, ik mocht vrij tekenen. Tijdens mijn loopbaan ben ik werkzaam geweest bij vliegtuigenfabriek Fokker, en wel op tekenkamer, afdeling vliegtuigontwerp. Daarna heb ik dertig jaar bij het toenmalige PEN gewerkt als projectleider bij de bouw van elektriciteitscentrales. Tijdens mijn pensionering heb ik de draad van het creatief zijn weer opgepakt met onder andere aquarelleren. Mijn onderwerpen zijn veelzijdig en worden bepaald door het moment. Mijn hobby heeft ertoe geleid dat ik heb geëxposeerd in het gemeentehuis van Uitgeest en in de verkeerstoren op het vliegveld Teuge, Tevens sta ik op vele kunstmarkten, onder andere in De Rijp, Heemstede, Heemskerk, IJmuiden, Nieuw-Vennep, Limmen en Spaarndam en neem ik deel aan de Kunstroute Heemskerk en Uitgeest." Het werk van Wil Post is te bezichtigen in galerie De Verfschuur.

Lees ook het interview met exposant Peter Sluijter elders in deze krant.

Open dagen bij biologische tuinen

Belangstellenden kunnen zondag 19 en 26 juni een kijkje nemen in de biologische tuin.

UITGEEST - "Tuinieren is ontspannend, mensen herstellen er sneller door van stress." Dat zeggen Margret de Reus en Ineke Rumphorst. Zij stellen op zondag 19 en zondag 26 juni hun biologische tuinen open voor publiek, van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het betreft een wilde bloementuin, een moestuin met fruitbomen en een theetuin. In deze tuinen wordt biologisch getuinierd. U kunt de tuinen bezichtigen en producten kopen van de tuinen, zoals jams, chutneys, jonge plantjes en kruiden. Er is een expositie van olieverf- en acrylverfschilderijen van Annet van der Wens in De Barg. Er zijn sieraden te koop en u kunt genieten van de rust van de tuin met een kopje kruidenthee en een homemade high-tea. De toegang is gratis. De biologische tuinen zijn 19 juni opgenomen in de route van Groei & Bloei en zondag 26 juni kunt u de Kunstroute combineren met een bezichtiging van de tuinen aan de Hogeweg 66 en 70. Info: ineke.rumphorst@outlook.com.

Winkelier(s) aan het Woord Dania, Wendy en Miranda van Family Outlet

De dames van Family Outlet helpen graag bij het vinden van passende kleding, kraamcadeaus of woonaccessoires. Foto: Family Outlet

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier(s) aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Dania, Wendy en Miranda van Family Outlet aan de Middelweg 4.

"Het plan voor deze winkel is ontstaan op het schoolplein. We deden alle drie iets naast ons reguliere werk en bedachten dat de combinatie hiervan - nieuwe merkkleding, woonaccessoires en bijzondere artikelen uit verre landen - een mooi aanbod voor een brede groep mensen zou kunnen vormen. Niet meer via internet, maar gewoon in een winkel waardoor we persoonlijk contact met onze klanten zouden krijgen.
Eerst wilden we op een korte en krachtige manier in verschillende steden rond onze woonplaats Assendelft als pop-up store verschijnen, maar als snel ontdekten we dat Uitgeest een heel fijne plek is om een winkel te hebben. Dus 'pop-up' kan van de winkelruiten af!
Klanten weten ons steeds beter te vinden, merken we, en gelukkig is het ondernemen goed te doen naast het andere werk en ons gezin. Daarom zijn we ook vier dagen per week open. Van woensdag tot en met zaterdag tussen 09.30 en 17.00 is iedereen van harte welkom!
Door het enthousiasme van de Uitgeesters en vele klanten uit omliggende dorpen is het een feest om in de winkel te staan. De uitdaging is om regelmatig nieuwe partijen in te kopen die niet ouder dan een jaar zijn en waar mooie merken bij zitten zoals: Vingino, Retour, Someone, Noppies, Dirkje en veel meer. We hebben zelfs een collectie van deze zomer hangen. In de winkel hebben we jongens- en meidenkleding in de maten 50 tot en met 176 en daarnaast hangt er een bescheiden assortiment dameskleding in de maten XS tot XL. Geen tweedehands, alles is nieuw!
Wij vinden het heel leuk om onze klanten te helpen bij het vinden van mooie kledingsets, kraamcadeaus of iets speciaals uit ons assortiment woonaccessoires. Wij worden er heel blij van als de klant tevreden en met een tas vol moois de deur uit gaat. Voor weinig natuurlijk, want van de kleding gaat altijd tussen de 20% tot 60% korting af en ook onze woonaccessoires hebben leuke prijsjes. Daarom zijn we een outlet!"

Vroeger…

De ouden van dagen met hun begeleiders in een draaimolen.

De beeldbank van de Historische Vereniging Oud Uitgeest bevat een schat aan herinneringen. Een keer per maand plaatsen wij een selectie hieruit in deze krant. www.ouduitgeest.nl

Vandaag een drietal foto's van het jaarlijks uitje voor de ouden van dagen. In 1933 organiseerden een aantal Uitgeesters dit evenement dat, met uitzondering van de oorlogsjaren, heeft geduurd tot 1984. In het eerste organisatiecomité zaten onder anderen de heer Kalkman, de heer IJff, mevrouw Ooms-Jongsma, de heer G. Berghuis en de heer J. Ursem.
Er werd aan een ieder in het dorp een bijdrage gevraagd in de vorm van geld of goederen. Met lijsten ging men langs de deuren om een bijdrage daarop te noteren en dat werd direct betaald. Ook aan bedrijven werd gevraagd een donatie te doen. Bij de lokale winkeliers werden de broodjes, beleg, versnaperingen, drank, sigaren en eau de cologne gekocht, want alle benodigdheden werden zoveel mogelijk meegenomen.
Dit dagje uit was een feestdag voor de ouden van dagen van alle gezindten. Er werd dankbaar gebruik van gemaakt. Soms reden er wel vijf bussen het dorp uit, op weg naar een landelijke bezienswaardigheid. Er ging altijd een dokter mee, een pastoor of dominee. En niet te vergeten de begeleiders. Ook de burgemeester ontving hiervoor altijd een uitnodiging. Na een mooie dag werden de mensen ingehaald door De Harmonie. Deze stond al klaar op de hoek Middelweg/Burgemeester Van Roosmalenstraat. De muzikanten liepen voor de bussen uit richting het Ooievaarsterrein en aan de kant van de weg stond de Uitgeester bevolking de bejaarden een warm welkom thuis te zwaaien.

Een koffiestop onderweg.
Leden van het organisatiecomité.

Laatste Open Podium

Het Ongerief.

UITGEEST - Het laatste Open Podium in De Zwaan belooft weer een leuke avond te worden. Zaterdag 18 juni staan op het podium: zes jongedames van popkoor The Griffins, onder leiding van Rosalie de Mol. Homeward Dove speelt muziek van Leonard Cohen: toetsen, gitaar, viool, contrabas en drie zangeressen. Bart en/of Cornelis (altijd weer een verrassing wie er komt en wie hij mee brengt) met gitaar, zang, gedichten en eigen werk. Covers van popmuziek hoort u van Willem Visser en André Brakenhof. Mooi Spaanstalig repertoire van Emma Guerra die Peruaans en eigen liedjes zingt. Ze zoekt overigens nog een cajonspeler! En ook nog Het Ongerief met een gedeeltelijk nieuwe line-up en nieuw repertoire. Drie muzikanten die elkaar hebben gevonden in hun liefde voor vroege en traditionele muziek en er geen been in zien om die muziek te mengen met hedendaagse invloeden en eigen werk. Het instrumentarium reikt van blokfluiten en Bouzouki tot Vox-mandoline gitaar en elektrische
basgitaar. Maar vooral: muzikanten die al doende een vreemd en tegendraads programma ten gehore zullen brengen. De muziek van Het Ongerief bestrijkt zowat een millennium en een continent: van twaalfde-eeuwse cantiga's tot hedendaags seriële muziek, en van een processiemars uit Nederokkerzeel tot een hora bij de Bosporus. Even divers zijn de liedteksten: een lament (klaagzang) van Christine de Pisan, een drinklied toegeschreven aan Bredero, de Neo-Dada van avant-garde dichter E.E. Cummings. Het Ongerief bestaat uit de muzikanten Erwin Vleder, Lydia Nagel en Willem Vermaase. De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is als altijd gratis.
Het nieuwe seizoen van het maandelijkse akoestische Open Podium start op 24 september. Het programma is bijna vol, mocht u nog op willen treden, geef u dan (liefst voor de zomerstop) op!

Heren 2 TCU zaterdagavondkampioen

UITGEEST - Nog een kampioen voor TCU: heren 2 zaterdagavond! Zittend v.l.n.r: Jan Mostert en Hans Looijenga, staand v.l.n.r.: Marco Wollrabe, Peter van Ruiten, Theo Stam, Marko Brand, en Hans Ruiter. Ontbrekende teamleden: Koots A. Welboren, Peter Brenninkmeijer en Peter Kransberg.

FC Uitgeest verliest maar mag 'fier' zijn op het seizoen.

UITGEEST/UTRECHT - Natuurlijk was er na de 4-3 nederlaag de teleurstelling bij de 'Groengele Duivels'. Je wilt als voetballer altijd winnen. Tegelijkertijd was er de berusting dat er was verloren van een tegenstander, Elinkwijk, die het ook verdiende om te winnen vanwege het simpele feit dat het team grote delen van de wedstrijd de betere ploeg was geweest. Toch was het juist FC Uitgeest dat gedurende het wedstrijdverloop steeds op voorsprong kwam. Maar iedere keer weer kwamen de Utrechters langszij. Het verschil werd uiteindelijk, diep in de tweede helft, binnen twee minuten gemaakt door de absolute uitblinker van vandaag namelijk Maurits de Baar die met een assist en een goal een 2-3 achterstand omboog naar een 4-3 voorsprong. Een 'patat' voor de kop die FCU niet meer te boven kwam.

Scheidend interim-trainer van FC Uitgeest René van Marsbergen startte vandaag met Sander van den Helder in de basis en met verrassend genoeg Jur Hoekstra links op het middenveld. Vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende arbiter Wateler ontspon zich voor de grote schare toeschouwers, waaronder veel supporters uit Uitgeest, een uiterst vermakelijk duel met al in het eerste kwart grote mogelijkheden voor de gastheren. Zo belandde in de 4e minuut een bal van Ghanoutti op de lat en was De Baar ook dicht bij de openingstreffer. Toch was het FC Uitgeest dat op voorsprong kwam. Een fraaie actie van Lester Half eindigde met een bal op de paal waarna de terugspringende bal beheerst werd ingeschoten door Emiel Sinnige: 0-1. Het was daarna vooral De Baar die de show stal. De arme Tim uit den Boogaard moet welhaast tureluurs zijn geworden in die fase. Verdiend kwam Elinkwijk dan ook aan de gelijkmaker. Een doorgekopte bal kwam voor de voeten van Don Cornet die fraai scoorde: 1-1. Trainer René van Marsbergen besloot al in de 33e minuut in te grijpen en bracht Bart Zwarthoed voor de ongelukkige Tim uit den Boogaard in een poging het gevaar De Baar te elimineren.

Vlak voor rust in de 43e minuut was het toch weer FCU dat op voorsprong kwam. Een vrije trap werd fraai in de bovenhoek gekruld door Jur Hoekstra: 1-2. De dekselse Utrechters hadden er toch weer een antwoord op want een minuut later fopte spits Gino Cornet de verdediging van FCU en schoot fraai raak: 2-2. Maar ook de gasten lieten zien vandaag zien hoe vasthoudendheid eruit ziet op het voetbalveld. Al in de 48e minuut kwam FCU wederom op voorsprong. Ditmaal was het Lester Half die de bal handig wist in te koppen: 2-3. FC Uitgeest putte er moed uit en zocht nadrukkelijk naar de bevrijdende treffer want bij 2-4 zouden zij promoveren. Juist in de fase dat de gasten het betere van het spel hadden was het Elinkwijk, of beter gezegd Van Baar, dat toesloeg. Een door Emiel Sinnige ongelukkig ingeleverde bal bracht in de 69e minuut de bal via een razendsnelle counter bij De Baar die mooi controleerde en Ghanoutti bediende. Zijn inzet was onhoudbaar voor Sven Koning: 3-3. Een minuut later was het weer raak. Nu was het De Baar zelf die afrondde: 4-3. De thuisploeg kwam daarna niet meer in de problemen en mag zich na de overwinning opmaken voor een verblijf in de eerste klasse. FC Uitgeest mag ondanks de nederlaag trots zijn op een mooi seizoen. Volgend seizoen onder leiding van de nieuwe trainer Florian Wolf een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Tot slot past een woord van waardering voor Sander van den Helder (die zijn laatste wedstrijd speelde) en voor René van Marsbergen wiens klus erop zit. De Afvallende Bal spreekt namens velen als hij schrijft 'heren bedankt'. Ook voor hem begint de zomerstop. Hij gaat kijken naar de Rode Duivels. Tot volgend seizoen.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, T. uit den Boogaard (33e Zwarthoed), Vrouwe, Van den Helder, Idema, de Wit, Brouwer, Hoekstra, Smit (64e Duijn), E.Sinnige (73e Koedijk), Half.

Eric Ott in strijd met Ivar Doornbos

Eric Ott in gevecht met Ivar Doornbos. Foto: Kees Siroo

UITGEEST - Eric Ott heeft tijdens de OWcup van afgelopen zaterdag een mooi gevecht geleverd met Ivar Doornbos. Eric heeft nog niet het ritme van vorig jaar te pakken, hij kon zich dan ook niet verder klasseren dan een vijftiende startpositie. Dit mede door een aantal valpartijen tijdens de tweede training, waar je tijdens de gele- en rode-vlagsituatie niet je tijd kunt verbeteren.

Dit keer was Eric wel goed weg met de start: vanaf positie vijftien gelijk naar de dertien. In de ronde die volgde had hij ook Bryan Eusman te pakken en een ronde verder moest Glenn van Straalen eraan geloven. Nu liep Eric in op Ivar Doornbos maar die liet zich niet snel pakken. Vier ronden voor het einde van de wedstrijd ging Eric Ivar voorbij maar Ivar pikte aan bij Eric om samen naar de volgende groep te rijden. Dit lukte niet, wel hadden Eric en Ivar een mooie strijd; in de laatste ronde pakte Ivar Eric weer terug en blokte Ivar in de GT. Eric probeerde er beter uit te komen, maar moest toch Ivar met een honderdste van een seconde op de finishlijn voor laten gaan. Beide coureurs hebben een fantastische wedstrijd gereden.

Juwett
Rob Juwett heeft helaas de wedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan, in de tweede training ging het mis. In de tweede ronde in Mandeveen ging hij onderuit doordat Jardo van Huisstede in de fout ging: Jardo haalde een andere coureur in, maar daar zat ook Rob nog voor en om Rob te kunnen ontwijken, remde Jardo zich onderuit en in zijn val nam hij Rob mee. Rob heeft gegleden met de motor op zijn bovenbeen, die daarna behoorlijk beurs was, hij kon en mocht dan ook niet meer de wedstrijd rijden. De motor is de trailer in gegaan en wordt deze week opgeknapt zodat hij tijdens de volgende wedstrijd, de 501 van Assen, weer ingezet kan worden. Dan zitten Rob en Eric met Alex Ott in één team. Deze endurance wedstrijd is op zaterdag 2 juli op het TT circuit van Assen. De toegang gratis.
Het videoverslag van de Supercup 600 is te zien via het videokanaal van de OWcup, met mooie onboard beelden van Eric.

Peter Schellevis dendert door, óók op de dagfond

Peter Schellevis met zijn winnende duif.

UITGEEST - Een uitgestelde inkorfdatum houdt in ook een verschuiving van de vlucht naar de zondag. Dit was het scenario voor de eerste dagfond wedvlucht van het jaar vanuit het Franse Chateaudun met een afstand van 548 kilometer. Door de voorspelde slechte weersomstandigheden waren er slechts 48 duiven ingebracht door zes liefhebbers. Regelmatig de weerberichten volgen en de vele sites op internet om te kijken of er wel voor die zondag ruimte en mogelijkheden waren om de duiven te kunnen lossen. Na wijs beraad en in goed overleg met de weerdeskundige van het IWB konden de duiven zondagmorgen om 8.30 uur worden gelost. Onderweg zouden ze regelmatig getrakteerd kunnen worden op een regenbui en motregen, echter de meest westelijk kant van de vlieglijn zou praktisch droog blijven. Na goed vijfeneenhalf uur vliegen meldde de eerste duif zich om 15.02.04 bij Peter Schellevis in Uitgeest. De duif van Peter maakte een snelheid van 1404,815 mpm (ruim 84 km per uur). De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van de eerste dagfondvlucht op zondag 12 juni luidt als volgt: 1-5-9e Peter Schellevis (Uitgeest), 2e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot), 3-7-10-11-12e, Hein Berkhout (Uitgeest), 4-6e Piet Groentjes (Uitgeest) en 8e Henk Brondijk (Uitgeest). De taartprijs van deze vlucht ging naar de duif op de laatste plaats van Peter Schellevis en de attractieprijs, geschonken door Wim van Tol, gaat naar Wim van Hoolwerff met een van zijn duiven op de 15e plaats in de uitslag. De uitslag in de vereniging van Peter Schellevis was tevens goed voor een 74e plaats in het Rayon B tegen 88 liefhebbers met 1125 duiven. Volgend weekend een vlucht met een middenafstand vanuit het Franse Pont St. Maxence (388 km).

Mike Korver wint Amsterdams Open

Mike Korver vorig jaar in actie tijdens een prestigieus toernooi in Engeland. Archieffoto

AMSTERDAM/UITGEEST – Mike Korver is zaterdag winnaar geworden van het Amsterdams Jeugd Open. Op de baan van de Amsterdamse Golf Club was de golfer uit Uitgeest de beste in de hoogste categorie.

Mike Korver kende tot nu toe een moeizaam seizoen, waarin zijn spel op de gewenste momenten onvoldoende uit de verf kwam. Nadat hij met zijn club Houtrak de landstitel in de hoofdklasse misliep, werd het vizier meer gericht op de grote jeugdtoernooien. Daar was het voor de 18-jarige Uitgeester bij zijn tweede optreden meteen raak. Korver zette op de baan aan de rand van Spaarnwoude al vroeg een scherp score neer. Met vier birdies en evenveel bogeys kwam hij tot een score van 72, level par. Daar beet de concurrentie de tanden vervolgens op stuk. Korver (handicap +1.5) zag hoe zijn vroege score uiteindelijk de winnende bleek. "Deze overwinning komt mooi op tijd'', vond de Uitgeester. "Komende week is het Nederlands kampioenschap strokeplay en dat is een van de piekmomenten in de kalender die ik samen met mijn coach Sander van Duijn heb uitgestippeld. Een resultaat als dit geeft dan op het juiste moment vertrouwen.''

MHCU F1, E3, E2 en 8D2 kampioen!

MF1. V.l.n.r. coach Inge Jonk, Myrthe, Benthe, Bobbie, Bo en Madelief. Onder: Isabella, Donna en Manon. Foto: MHCU

UITGEEST - Een mooi weekend voor de jeugd van hockeyclub MHCU vorige week. Maar liefst vier teams werden zaterdag 4 juni kampioen: meisjes F1, E3, E2 en 8D2.

De meisjes F1 speelden hun laatste wedstrijd tegen De Terriërs uit Heiloo. Hoewel ze niet wonnen, sloten ze het hockeyseizoen toch mooi af want ze zijn kampioen geworden. Grote klasse! ME3 werd kampioen na een spannende ontknoping. Tot de laatste wedstrijd stond ME3 op doelsaldo op de eerste plaats. De laatste wedstrijd moest met zoveel mogelijk doelpunten gewonnen worden van Alliance om kampioen te worden. En dat lukte, met maar liefst 10-2! ME2 werd kampioen bij Rood-Wit in Aerdenhout. Deze directe concurrent werd na een spannende wedstrijd met 3-2 verslagen. Met slechts één nederlaag in de competitie zijn zij de terechte kampioenen! Het meisjesteam 8D2 werd eveneens overtuigend en ongeslagen kampioen. Hulde voor alle vier de teams!

ME3. V.l.n.r. Anne, Dianne, Loïs en Tessa. Onder: Aimée, Eabha, Tara en Jasmijn. Foto: MHCU
ME2. V.l.n.r.: Madelief, Anouk, Maxime, Britt, Myrthe en coach Floris. Onder: Zara, Elsa, Lot en Hannah. Foto: MHCU
M8D2. V.l.n.r.: Quinty, Maud, Pascale, Jasmijn, Giulia, Femke, Lisa en Merel. Onder: Emma, Pien en Isa. Coaches: Suzanne en Leny. Foto: MHCU

Zoë Guit districtskampioen turnen

Zoë Guit.

AMSTERDAM/UITGEEST - Zoë Guit en Bente Putter namen zaterdag 4 juni namens Unitas deel aan de districtskampioenschappen D1 en D2 in Amsterdam. Zoë Guit begon met een mooie brugoefening en kreeg hier 13.267 voor. Op balk turnde Zoë een zeer mooie oefening waar ze 13.90 voor kreeg. Vloer en sprong heeft Zoë heel stabiel geturnd. Ze heeft vanaf het tweede toestel op de eerste plaats gestaan en deze niet meer uit handen gegeven.
Bente begon vol goede moed aan haar wedstrijd. De eerste twee toestellen heeft ze goed geturnd. Voor de balkoefening was ze erg zenuwachtig; ze viel helaas een keer. Daarna turnde ze een mooie vloeroefening en die was goed voor een vijfde plaats. Bente is op een negentiende plaats geëindigd en kan terugkijken op een mooi wedstrijdseizoen. Unitas kan terug kijken op een mooi en sportief jaar.

Vier maal kampioensfeestje bij TC Uitgeest

De vier kampioensteams van TC Uitgeest.

UITGEEST - Vier jeugdteams van TC Uitgeest mogen zich met trots voorjaarskampioen noemen. Zij presteerden ontzettend goed in de voorjaarscompetitie. De Jeugdcommissie van TC Uitgeest feliciteert de jongens van groen 2 (Mike, Finn, Teun, Noah, Jack en Romek), de jongens t/m 14 vrijdag (Ilja, Ries, Stan en Job), de jongens van t/m 14 zondag (Alex, Danny, Kasper, Sam en Bas) en de meiden van t/m 17 (Mariëlle, Esmee, Kim en Kayla) van harte met hun kampioenschap!

Uitgeest beste Family van Nederland

Het team van Family Uitgeest is apetrots op de titel.

UITGEEST - Cafetaria Family Uitgeest is winnaar geworden van de verkiezing 'Beste Family van Nederland'. Een geweldige prestatie! Een aantal keer per jaar komt er een mystery guest langs en drie keer per jaar, onaangekondigd, wordt een hygiënetest gedaan. Ook de gastvrijheid wordt getoetst en daarin zijn ze in Uitgeest een voorbeeld voor de rest: een vriendelijk team staat voor klaar om uw bestelling op te nemen. In het eethuis wordt u aan tafel geholpen, Tenzij het heel druk is in de zaak, worden gasten altijd aan tafel geholpen in de zaak. Alle medewerkers hebben zo hun specialiteit en er wordt altijd schoon en netjes gewerkt. "Ik werk al vele jaren met een topteam", zegt eigenaresse Jacqueline, "want alleen kan ik het natuurlijk niet." Ook nieuwe producten, zoals de speciaal voor Family ontwikkelde PremiumBurger van maar liefst 125 gram en zonder E-nummers wordt vakkundig gepresenteerd en is een echte aanrader. Jacqueline: "We werken vooral met verse producten. In ons slagroomijs gaat vers fruit en we hebben lekkere toppingsauzen. Nieuw is ook de ijscocktail, heel lekker fris met verse producten zoals banaan, ananas en aardbeien. Heerlijk met warme dagen. Ook catering doet Family Uitgeest, zowel voor bedrijven als particulieren. Kortom, Family Uitgeest is een gezellige cafetaria met een zeer ruime keuze in broodjes, snacks en maaltijden. Dinsdag 21 juni is er een feestdag voor alle klanten. Zie de advertentie in deze krant. "Als dank voor uw vertrouwen, komt allen en profiteer van deze superaanbiedingen!"

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 15 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 17 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 18 juni: GEEN VIERING.
Zondag 19 juni: 9.00 uur Dankviering eerste communicantjes m.m.v. De Cantorij.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 19 juni, 10.00 uur, Uitgeest, Castricummerweg, mw. E.S. ten Heuw