De Uitgeester

29 november 2017

De Uitgeester 29 november 2017


48% meer kans op inbraak in Uitgeest December 'feestmaand' voor inbrekers

De politie in Uitgeest is tijdens de donkere dagen extra alert. Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST – Het aantal woninginbraken en pogingen tot inbraak stijgt in de donkere maanden in Uitgeest met maar liefst 48%. December is de absolute topmaand op inbraakgebied, blijkt uit cijfers van het AD en de politie.

In de maand december zijn veel mensen van huis door de feestdagen. In dat opzicht is het ook een feestmaand voor inbrekers. Het dievengilde viert geen Kerst, oud en nieuw of Sinterklaas. Criminelen profiteren volop van de duisternis en speuren naar huizen waar de bewoners niet thuis zijn.

Vrouw overloopt inbrekers
Vorige week nog was het raak in de Wethouder Twaalfhovenstraat. Toen de bewoonster aan het begin van de avond thuis kwam trof de vrouw twee inbrekers aan in haar achtertuin. De mannen hadden de nodige vernielingen aan de achterzijde van de woning gemaakt. De inbrekers renden hard weg na de confrontatie met de bewoonster. Afgelopen weekend is er ook gepoogd in te breken in een woning aan de Roerdompstraat. Door de politie zijn er braaksporen op de achterdeur en een raamkozijn aangetroffen.

Donkere dagen
Ruben Noom, beheerder van de Whatsapp-groepen in Uitgeest, kan het beeld van meer inbraken tijdens de donkere dagen bevestigen. "We zien ook dat mensen schromen om 112 te bellen bij een verdachte situatie. Daarom stimuleren wij altijd, ook in de Whatsapp-groepen, om direct 112 te bellen. Beter één keer te veel dan één keer te weinig."

Voorkom een woninginbraak
Doe als u het huis uit gaat altijd uw ramen dicht. En de deur op slot. Laat 's avonds licht branden als u weg bent, bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze zijn te herkennen aan het SKG®-logo met sterren. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. "Maak het inbrekers ook niet te makkelijk door dure spullen in het zicht te leggen of ladders/vuilnisbakken te laten staan zodat inbrekers deze kunnen gebruiken," aldus Noom.

'Kerstdorp' in Uitgeest weer geopend

Uitgeester Ron de Boer (71) legt de laatste hand aan zijn 'Kerstdorp'. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Het 'Kerstdorp' van Ron de Boer is weer geopend. Na ruim zes weken opbouwen is het miniatuurdorp weer voor iedereen te bezoeken. "Het liefst op afspraak," zegt de Boer. De 71-jarige Uitgeester is zo trots als een pauw. Dit jaar is zijn dorp nog groter en uitgebreider dan andere jaren. "Pronkstuk dit jaar is de waterval met echt stromend water," vertelt De Boer. Lees het vervolg op pagina...

Nog heel even 'afzien'...

De werkzaamheden aan de Zienlaan zijn in volle gang. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Fietsers en wandelaars moeten nog heel even afzien. De werkzaamheden aan een groot deel van de Zienlaan zijn momenteel in volle gang. Er zit dus niets anders op dan voorlopig nog even omlopen of omrijden.

Op 8 december moeten de werkzaamheden, als alles meezit, zijn afgerond. Het wegdek van de Zienlaan wordt vernieuwd en de weg krijgt een nieuwe indeling. Er komt een fietspad met twee rijbanen en een apart trottoir. Ook komt er een nieuwe, bredere brug naar de Geesterweg. Fietsers en voetgangers die naar sporthal De Zien, FC Uitgeest of het jongerencentrum willen moeten dus tijdelijk omrijden over de Geesterweg, Prinses Beatrixlaan en De Kuil.

"Heel jaar zoet met voorbereiding" Uitgeester bouwt huis om tot 'Kerstdorp'

Kerstmarkten, treinbanen en honderden lampjes en poppetjes. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - 94 huisjes, meerdere treinbanen, kerstmarkten, schaatsbanen en ontelbaar veel poppetjes. Het 'Kerstdorp' van Uitgeester Ron de Boer is dit jaar groter en uitgebreider dan voorgaande jaren.

Zijn woning aan de Kleis in Uitgeest is voor het zesde jaar achtereen het toneel van een prachtig miniatuurdorp. "Ik ben er eigenlijk wel het hele jaar zoet mee. Onderhoud, huisjes kopen en spullen verzamelen die ik weer kan gebruiken voor het dorp", vertelt De Boer trots. Eind september komen de eerste kerstspullen tevoorschijn en begint het bouwen. "Mijn dochter verklaart mij al jaren voor gek, maar ik vind het gewoon prachtig".

Het gevoel van vroeger
Waar de fascinatie vandaan komt weet De Boer niet. "Vroeger heb ik jarenlang als bezorger voor een bakker gewerkt. De kersttijd was topdrukte. Van de kerst kreeg je door de drukte weinig tot niets mee. Misschien probeer ik dat gemist nu wel te compenseren", zegt De Boer lachend. "Mijn moeder had vroeger ook altijd een prachtige kersthoek in huis. Daar kan het natuurlijk ook vandaan komen. Laten we het op het gevoel van vroeger houden."

Bezoek het kerstdorp
Honderden lampjes, kerstmuziek en de geur van dennennaalden. Sinterklaas is nog niet eens het land uit maar de kerstsfeer zit er bij De Boer al (weken) lekker in. "Om de energierekening maak ik mij geen zorgen, daar kijk ik gewoon niet naar", zegt de Uitgeester met een lach. 'Het Kerstdorp' is voor iedereen gratis te bezoeken in zijn woning aan De Kleis 87 in Uitgeest, wel even bellen: 0251-315283. "Mensen kunnen een vrijwillige bijdrage achterlaten voor het goede doel", besluit De Boer. Tot 6 januari is het miniatuurdorp te zien.

Thuisbij - het dagboek van Jan Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

Frans heeft namelijk al gevraagd aan Marrigje wat 'we' de volgende les gaan doen.

Vrijdag 24 november 2017

Erg veel zin om te schrijven, had ik deze vrijdag niet. Ik had zelfs expres mijn aanteken-blocnootje in mijn koffertje gelaten. Ik zei tegen mijn mede-thuisbijer Frans dat ik het wel onthouden zou, zoveel was er niet te onthouden. En over het eten mocht ik van een trouwe lezer niet zoveel meer schrijven, dat was toch vaak alleen maar dat de warme hap weer erg lekker was.

Vandaag ook weer, we aten een kipstoofpotje. De aardappelen werden bereidwillig geschild door meesterschiller Piet. De stoofpot werd klaar gemaakt door Erica en Frans. De kenmerken waren oude bekenden van het aloude kippenstofpotje. Het was zo lekker, dat er zo nu en dan aan tafel bij het happen spontane stiltes vielen, maar dan hele lekkere stiltes.

Tijdens de voorbereidingstijd manifesteerde zich nadrukkelijk Marrigje. Marrigje met de roze ballen om volledig te zijn. Ze had een hele gevulde tas met ballen bij zich. We zullen haar dus op meerdere dagen bij Thuisbij zien. Zo hebben we vandaag gezien wat wij van de docente Pilatus-beweging kunnen verwachten, dat wil namelijk wil zeggen, dat zij de hele bevolking van de grote tafel in de Thuisbij-keuken spontaan laat bewegen.

Dat wil zeggen de meedoende (hoofdzakelijk) mannen. Zij rollen de ballen van de ene kant van de tafel naar de andere. En een lol dat zij daarbij hebben, het is te gek. Lol is daarbij het zwakke woord. Beter is het om zalig of fantastisch te gebruiken. Frans heeft namelijk al gevraagd aan Marrigje wat 'we' de volgende les gaan doen. Hij heeft voor die les al belet aangevraagd, hij heeft al zo gezegd voor die les een date bij Marrigje. Ja, Pilatus-beweging heeft allure dankzij de ballen van Marrigje.

Ondertussen was Carola in de andere kamer van Thuisbij bezig samen met Sjaan, Tess en Tinie van aan stukjes gezaagde boomtakken Kerstmannen te maken. Grappig en leuk. Tenminste als je de kunst verstond die stukken boomtakken met een watten baard en een rood gekleurde mijter leuk te vinden. Je kunt deze les ook een les 'houtjes zagen' noemen. Maar dan heb je lang zoveel lol niet. En lol hebben ze bij Thuisbij zat. Als ze van stukken vuistdikke takken kerstmannen maken. Of als met ze roze ballen over de tafel rollen onder het motto 'lach of ik schiet'.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

'Huttenweekterrein' blijft behouden

UITGEEST - De wekenlange inspanningen met betrekking tot het behoud van het 'huttenweekterrein' aan de Binnenkruierstraat zoals het nu is heeft zijn vruchten afgeworpen. De gemeente ziet definitief af van de plannen om de ijsbaan te verplaatsen naar deze locatie.

Dit aangezien hierover veel bezwaren zijn aangetekend door omwonenden, de IJsclub, de SUAM en vele mede dorpsbewoners. Mocht er toch nog een Integraal Kind Centrum (IKC) op het huidige ijsbaanterrein komen, zal er gezocht worden naar een andere locatie voor de ijsbaan.

Stemmers op Uitgeester.nl willen eigen vuurwerk afsteken

UITGEEST – Afgelopen week stond er een poll op de website van de Uitgeester.nl: "centrale vuurwerkshow of individueel afsteken?" Ruim 170 mensen brachten hun stem uit op één de vier antwoordmogelijkheden.

"Ik koop liever eigen vuurwerk en steek het af waar ik wil", kreeg 81.29 procent van de stemmen. "Een centrale vuurwerkshow dat veilig georganiseerd wordt", kreeg 13.45 procent van de stemmen. 2,92 procent stemde op: "maakt me niet uit, individueel of als evenement is beide oké" en "ik heb een hekel aan vuurwerk, van mij mag het afgeschaft worden", kreeg 2.34 procent van de stemmen.

Het lijkt er dus op dat een groot deel van de Uitgeesters voorstander is van het afsteken van eigen vuurwerk. Al kwamen er verdacht veel stemmers vanaf een vuurwerkforum naar de website van deze krant om een stem uit te brengen... Dus of het ook echt helemaal de mening is van de Uitgeester, blijft natuurlijk de grote vraag.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Nieuw programma per 1 januari 2018.

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
12.00 – 14.00 Ricky Koole –
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Over-tuigen (deel 2) door huisarts Dirk Jan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk

Vorige week heb ik je uitgelegd dat jouw wereldbeeld, de manier waarop je de mensen en dingen om je heen ziet, afhangt van je overtuigingen. En dat die overtuigingen bij iedereen verschillend zijn. En dat die overtuigingen je over het algemeen helpen en versterken, maar soms ook niet. Dat noemen we dan een beperkende overtuiging en die is te veranderen. Vandaag zal ik vertellen hoe.

Beperkende overtuiging
'Ik ben niet goed genoeg', 'het zal toch wel mislukken', 'ik ben voor het ongeluk geboren', zijn voorbeelden van een beperkende overtuiging. Vaak ontstaan zulke overtuigingen al in je jonge jaren, bijvoorbeeld omdat je altijd de goedkeuring van (één van) je ouders miste. En gedurende je leven zijn er natuurlijk af en toe dingen niet helemaal goed gegaan en heb je genoeg bewijzen verzameld om deze beperkende overtuiging te versterken! En misschien ben je jezelf zo waardeloos gaan voelen dat je alcohol bent gaan gebruiken om jezelf beter te voelen. Maar daardoor gaan er weer dingen mis of stel je anderen teleur en versterk je je minderwaardigheidsgevoel.

Veranderen
Hoe kun je een dergelijke overtuiging veranderen? Belangrijk is het om goed te weten dat het veranderen van een overtuiging veel tijd vraagt en vergevingsgezindheid naar jezelf. Iets anders leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. (Hoewel een overtuiging ook heel snel kan veranderen. Denk er nog maar eens aan terug hoe snel je geloof in de Goedheiligman veranderde!) Er zijn meerder manieren om een beperkende overtuiging te veranderen. Ik zal er twee beschrijven. De eerste is een cognitieve methode (met je verstand dus) in 4 stappen. De tweede een methode met je onbewuste in 1 stap.

4 stappen
Realiseer je om te beginnen dat alle akeligheid je niet overkomt, maar een gevolg is van een beperkende overtuiging (stap 1). Benoem deze vervolgens (stap 2). Bijvoorbeeld 'ik ben niet goed genoeg'. Formuleer daarna welke overtuiging je in plaats van de oude zou willen hebben (stap 3). Bijvoorbeeld: 'Ik ben wél goed genoeg en kan nóg beter worden door te leren van de dingen die mij overkomen'. En tenslotte doe je er alles aan om deze overtuiging tot de jouwe te maken (stap 4). Schrijf het op de schermbeveiliging van je computer, en op de mok waar je koffie uit drinkt, waardoor je er steeds mee wordt geconfronteerd. Stel je maximaal voor hoe geweldig het is om deze overtuiging te hebben. Spreek vooral met mensen die deze overtuiging al hebben! Deel je plannen met de mensen om je heen en laat zij je helpen deze te realiseren! Enzovoort. Want alles wat je aandacht geeft, groeit immers!

1 stap
Het 4 stappenplan is wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan. Stap 1 kan al lastig zijn, omdat veel overtuigingen onbewust zijn. Of je hebt het al vaak geprobeerd, maar het veranderen mislukt steeds. Dan valt het te overwegen om een (familie-)opstelling te doen met het beperkende thema dat je elke keer weer tegenkomt in je leven. In zo'n opstelling wordt altijd duidelijk wat de beperkende overtuiging is en waardoor je deze hebt gekregen. En in de regel word je ook duidelijk wat je te doen hebt om voortaan door een andere 'overtuigingsbril' naar de wereld te kijken. Om vervolgens te ervaren dat de wereld je ineens veel gunstiger gezind lijkt te zijn! Ben je door mij overtuigd?

Woningbranden door oververhitte opladers

Foto: Brandweer Nederland

UITGEEST - Gelukkig is het in Uitgeest voor zover bekend niet voorgekomen: een woningbrand door het opladen van een smartphone of tablet. Toch waarschuwt het Verbond van Verzekeraars, samen met de brandweer, voor de risico's.

"Er zijn de laatste jaren geen woningbranden geweest in Uitgeest waar een telefoonlader bij betrokken is geweest, voor zover wij na kunnen gaan," laat Stefanie Langezaal van de Veiligheids Regio Kennemerland (VRK) weten na vragen van De Uitgeester. De helft van het aantal woningbranden wordt volgens de verzekeraars veroorzaakt door elektronische apparaten. "In dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verzekeraars om geen apparaten op te laden als u niet thuis bent of ligt te slapen. Ook belangrijk: voorkom 'overladen'. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen," aldus Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

De top vijf van brandoorzaken bestaat uit koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. Het is een cliché, maar de brandweer geeft nog steeds de tip om niet in bed te roken. "Brand door roken in bed blijft een van de belangrijkste oorzaken van een (fatale) woningbrand."

Luidste snurker dit jaar een Uitgeester?

UITGEEST - Woont de luidste snurker van Nederland in Uitgeest? Al negen jaar gaat de Kliniek voor Snurken en Apneu opzoek naar de luidste snurker van Nederland.

De Kliniek roept snurkers of partners van snurkers op hun snurkgeluid (MP3) of filmpje op te sturen naar: info@snurken.org. De zoektocht naar de luidste snurker is enerzijds ludiek, anderzijds is snurken een omvangrijk maatschappelijk probleem en rust er nog steeds een groot taboe op dit probleem. Nederland telt zo'n vier miljoen chronische snurkers. Tevens is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat 60% van alle snurkers man is en 40% vrouw.

De grootste snurker van 2016 was een man, Michel Goené, met een gemeten 'snurkpiek' van maar liefst 87dB was hij de absolute winnaar. De recordhouder is ook een man, met een gemeten snurkpiek van 90dB in 2009. Ter vergelijking, een drilboor op 1 meter afstand produceert 100dB. In de afgelopen negen jaar is de 'snurkwedstijd' tweemaal gewonnen door een vrouw, zevenmaal door een man.

Kandidatenlijst VVD Uitgeest vastgesteld

UITGEEST - De leden van VVD Uitgeest hebben de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 vastgesteld. De volgende leden staan op de lijst: 1 Anke de Vink-Hartog 2 Mike Zuurbier 3 Gina ter Elst 4 Nino Groen 5 Michel de Jong 6 Hans Weeren 7 Karel Mens 8 Wienus van Oosterum 9 Robert Mens 10 Greetje Plaisier. Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Op 24 september 2015 heeft de Gemeenteraad met 13 vóór en 2 tegen gestemd voor één school locatie door nieuwbouw nabij De Meet. Alle Uitgeester politieke partijen behalve "Uitgeest lokaal" hebben hiervoor gestemd! Op 28 september 2017 is er door Progressief Uitgeest een amendement ingediend welke door de steun van de andere oppositie partijen is aangenomen. In dit amendement vraag Progressief Uitgeest letterlijk om een onderzoek naar "HET IKC" op de Paltrok-locatie. Nog geen zes weken later vraagt Progressief Uitgeest ineens om een onderzoek naar 2 scholen zonder sportzaal. Na de keuze uit 2015 voor één school en de vraag om een onderzoek naar "HET IKC" in september 2017, zijn ze enkele weken later ineens volledig gedraaid? In september kiest PU er ook ineens voor om de Geesterheem op dezelfde locatie te willen herbouwen wat zou leiden tot een dubbele verhuizing van de ouderen. Dit zou volgens PU meevallen want een deel hoefde toch geen tweede keer verhuisd te worden omdat ze er dan simpelweg niet meer zouden zijn en ook een opnamestop zou daar een rol in kunnen spelen. Veel ouderen zijn ongerust dat zij wellicht het dorp uitgejaagd zullen worden… Met de verkiezingen in aantocht is deze onrust ook bij PU niet onopgemerkt gebleven, en het duurt dan ook niet lang of tijdens de volgende raadsvergaderingen begint de PU al weer te draaien, eerst heel voorzichtig door te melden dat nieuwbouw van de Geesterheem op de locatie van de voormalige bibliotheek voor hen ook bespreekbaar zou kunnen zijn... maar voor de verkiezingen in maart zijn ze waarschijnlijk wel helemaal omgedraaid. Met de verkiezingen in aantocht is elke beslissing en uitspraak van de PU dus eigenlijk waardeloos. Mark van Dijk

Ingezonden brief: IKC komma, punt

Het CDA,VVD,D66 en UL bleven vorige week halsstarrig weigeren om een situatie onderzoek te laten doen op de Paltrok-locatie, en haalde ouwe koeien uit de sloot door daar alle jaartallen van gedane uitspraken bij te halen. Als je nu de letter I van integraal, weg zou halen kun je een passend basis schoolgebouw neerzetten met de ruimte die je te beschikking hebt, want de 0 tot 4 jarige die onder die letter I vallen zouden gebruik kunnen maken van aanbod van de diversen crèches elders in het dorp. Hiermee halveer je de wegbrengers en afhalers, want dat hoeft niet perse op die plek. Wat de aantijgingen betreft een gedeelte van het park in te lijven, zouden de bovenstaande partijen eens terug moeten kijken naar hun rücksichtslose ijsbaanplan met 50 parkeerplaatsen en een rotonde op het overgebleven groen. Maar gelukkig ging die vlieger met de aanwezige wethouder niet op. Dat het onderwerp School indruk had gemaakt op een voor de tweede keer aanwezige luisteraar, bleek wel uit wat hij zei: Ik vind het hier net een kleuterklas! Lou Winter.

Uitgeester met baard op het witte doek Leo Bleeker met topacteurs in film Redbas

Uitgeester Leo Bleeker speelt mee in de film Redbad van regisseur Roel Reiné. Foto: Leo Bleeker

UITGEEST – Vanaf nu kunnen we Uitgeester Leo Bleeker in één adem noemen met topacteurs als Jonathan Banks, Gijs Naber, Derek de Lint, Huub Stapel en Jack Wouterse. De Uitgeester is komende zomer op het witte doek te zien in de film Redbad. Je moet wel goed opletten als je hem wilt zien: Bleeker is een van de paar honderd mannen met baard.

Voor de film van regisseur Roel Reiné kwamen begin november honderden figuranten met baard uit heel Nederland naar het 'preHistorisch Dorp' in Eindhoven. Zo ook Leo Bleeker uit Uitgeest. "In totaal heb ik vijf opnamedagen bijgewoond op drie verschillende locaties. In het Friese Earnewald, op Ameland en in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Ik ben uitgekozen uit bijna 10.000 kandidaten. Velen hebben nooit meer iets vernomen, dus ik had erg veel mazzel. Ik had nog nooit eerder meegedaan als figurant in een film," vertelt Bleeker. "Ik kwam op het idee om in de speelfilm Redbad te figureren naar aanleiding van een oproep afgelopen zomer op Facebook. Ik zag de oproep staan op de pagina van de Dutch Beard and Moustache Organisation."

Over de film
De film speelt zich af in 754 na Christus. Redbad gaat over de Friese held die in de vroege Middeleeuwen met hulp van de Vikingen strijd voerde tegen de christenen, die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen. De film is een historisch epos over de kerstening, de sagen en oude legenden van Redbad.

Rol in de film
"Ik had de rol als respectievelijk een Friese krijger, een ex-Friese krijger en als Frisian crowd (iemand van het gewone volk). De sfeer op de set was geweldig. Je komt daar met zijn allen uit het hele land met maar één doel: het maken van een mooie film. Als we een scène moesten spelen was iedereen ook echt geconcentreerd. En stil zijn betekende ook echt stil zijn. Hier werd streng op gelet. Je kon een speld horen vallen op de set. Er werd ook regelmatig gecommuniceerd in het Engels omdat er ook buitenlandse stuntteams en crewleden aanwezig waren, onder andere uit Zuid-Afrika en Amerika."

Smaak te pakken
"Iedere opnamedag is weer anders. De ene dag een vechtscène en de andere dag weer een dorpstafereel. Het preHistorisch Dorp in Eindhoven was ontzettend leuk. Alles was echt aangekleed en opgebouwd in de sfeer van 754 na Christus. Ik heb de smaak van het figureren wel te pakken. Over twee of drie jaar zijn er filmopnames voor de film Willem van Oranje, en daar wil ik me ook voor aanmelden."

Tijdens meerdere draaidagen speelde Bleeker diverse rollen. Foto: Leo Bleeker

'Ik Vertrek' editie Uitgeest

Stijn, Marina en Miriam verlaten Uitgeest om in Spanje een vakantiehuis en Bed and Breakfast te beginnen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Huis en haard in Uitgeest laten ze achter om hun droom te verwezenlijken: Marina Kaldenbach en Miriam Bakker. Samen met hun 5-jarige zoontje Stijn vertrekken ze naar Pedralba in Spanje om daar een vakantiehuis en Bed and Breakfast te beginnen.

"Wij zijn al bijna 14 jaar samen en al vrij in het begin van onze relatie ontstond het idee om iets te gaan beginnen in het buitenland. Ik had het over Midden- of Zuid-Amerika, maar Miriam zocht het liever iets dichter bij huis. Zo ontstond het plan om naar Spanje te gaan want dat het een warm land moest worden dat stond wel vast", vertelt Kaldenbach. De plannen gingen voor langere tijd in de koelkast toen Stijn werd geboren.

"Tot maart 2016. Toen zagen we op internet ineens een aantal leuke huizen. In Augustus 2016 zijn we naar de huizen wezen kijken en werden we verliefd op één er van: Casa Amigo". Het huis ligt in een klein authentiek Spaans dorpje genaamd Pedralba, op 23 kilometer van Valencia. Het stel gaat nu hard aan de slag om in het voorjaar te kunnen starten met een Bed and Breakfast.

Afscheidsreceptie
Een vertrek is niet compleet zonder afscheid. Daarom is er op zaterdag 2 december tussen 15.00 en 18.00 uur een inloop in café 't Portiertje in Uitgeest. "Wilt u ons gedag komen zeggen dan bent u van harte welkom. Drankjes zijn die middag wel voor eigen rekening. Op de bar staat een pot waar u uw bijdrage in kunt doen", besluit Kaldenbach.

Column Jeugd- en Jongerenraad: Boas Plinck

Ten eerste zal ik mij even voorstellen. Ik ben Boas Plinck, 22 jaar en sinds november jongstleden ben ik lid van de Jeugd- en Jongeren raad van Uitgeest. Ik studeer economie en bedrijfskunde aan de universiteit van Amsterdam en ik woon bij mijn ouders in Uitgeest. Omdat ik het erg belangrijk vind dat jongeren hun stem laten horen in de samenleving heb ik mij aangemeld voor de Jeugd- en Jongerenraad. Direct na mijn intrede kon ik starten met werken aan een informatieboekje voor jongeren over de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Voor dit informatieboekje zullen wij de Uitgeester politieke partijen interviewen over standpunten die voornamelijk relevant zijn voor jongeren. Door te gaan stemmen met de gemeenteraadsverkiezingen kunnen jongeren mede bepalen in wat voor omgeving ze leven en misschien later op zichzelf zullen gaan wonen. Tijdens verkiezingen is het opkomstpercentage onder jongeren echter vaak het laagst, daarom is het belangrijk de jongeren te informeren en te motiveren om naar de stembus te gaan. Ik heb er zin in om een bijdrage te leveren aan de jeugd- en Jongerenraad en ik hoop dat we er met zijn allen een productief, leerzaam en gezellig jaar van maken. Boas Plinck Lid Jeugd- en Jongerenraad

Redactiepunt De Uitgeester

UITGEEST - Het redactiepunt van De Uitgeester aan de Burgemeester van Nienesstraat komt vanaf 1 december 2017 te vervallen. Op dit adres kon er kopij voor de krant worden ingeleverd. De keren dat er kopij werd ingeleverd was in het afgelopen jaar op één hand te tellen. Daarom is besloten te stoppen met het redactiepunt.

Iets aanleveren? Mail ons: redactie@uitgeester.nl Redactionele kopij moet uiterlijk vrijdag om 17.30 uur in ons bezit zijn. Een uitzondering wordt gemaakt voor kopij voor de sportpagina's en voor evenementen die in het weekend plaatsvinden. In dat geval mag de kopij tot maandag 12.00 uur worden ingeleverd.

Het mailadres van de redactie is: redactie@uitgeester.nl. Kopij afgeven blijft gewoon mogelijk op de redactie van De Uitgeester aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo (Willibrordus Business Centrum).

7 / 12

Henk Verdonk junior blijft presteren

AKERSLOOT - Weer was het Henk Verdonk junior (Egmond aan de Hoef) die na een solo-optreden de winst in Akersloot pakte in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Op Sportcomplex de Cloppenburgh reed latere winnaar Henk Verdonk junior al in de eerste omloop van zijn tegenstrevers weg en die hebben hem in het verdere verloop van de koers niet meer teruggezien. Daarachter reed Jan Langeveld uit Bakkum een gedegen wedstrijd, maar kon geen bedreiging vormen voor Verdonk junior. Bijzonder spannend was het daarentegen het gevecht om de laatste plaats van het schavot. Uitgeester Wilfred Knegt en Wout Bakker uit Heiloo deden hun uiterste best uit de greep te blijven van de opstomende Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef) en de daarachter rijdende Henk Louwe uit Alkmaar. Waar Henk Louwe niet in slaagde, lukte Verdonk senior wel: aanpikken bij het duo Knegt/Bakker. Eenmaal te zijn bekomen van deze inspanning, plaatste Henk Jan Verdonk senior vervolgens een splijtende demarrage, waar de jonge Bakker attent op reageerde. Voor Wilfred Knegt was deze actie net teveel van het goede en moest toezien wie plek drie voor zich zou gaan opeisen.

Wout Bakker probeerde het in de laatste omloop nog wel een aantal keren, maar de ervaren Verdonk senior kon dit verijdelen, waarop de talentvolle Wout Bakker mocht toezien door genoegen te nemen met een vierde plaats, maar zeker de komende weken voor een verrassing gaat zorgen.

Onderscheiding voor vier leden FC Uitgeest

Wim Groen benoemd als lid van verdienste KNVB en erelid FC Uitgeest. Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - Tijdens de algemene ledenvergadering van FC Uitgeest zijn vier leden van de voetbalclub onderscheiden. Ook werd Wim Groen benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB.

Joske van Rijssel werd benoemd tot Lid van Verdienste voor haar jarenlange activiteiten voor de club, in het bijzonder haar vele werk als kasbeheerster voor het clubhuis. Daarnaast werd ook Jack Zwarthoed benoemd tot Lid van Verdienste. Jack was onder andere elf jaar voorzitter van FC Uitgeest en is twee jaar geleden noodgedwongen gestopt omdat hij wethouder werd van de gemeente Uitgeest. Twee leden werden benoemd tot Erelid van FC Uitgeest. Ton van Egmond kreeg deze hoge onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de club. Zo was hij onder andere elftalbegeleider van het eerste elftal, vijf jaar lang voorzitter van FC Uitgeest en dertien jaar lang vicevoorzitter en bestuurslid accommodatiezaken.

Wim Groen werd tevens benoemd tot Erelid van FC Uitgeest. Wim is tot op de dag van vandaag wedstrijdsecretaris van FC Uitgeest en heeft deze functie vijftig jaar uitgeoefend. Daarnaast was hij vele jaren scheidsrechter en grensrechter bij de vereniging en begeleide hij jeugdscheidsrechters van FC Uitgeest. Grote waardering werd voor Wim uitgesproken voor zoveel clubliefde.

Lid van Verdienste KNVB
De heer Aafjes van de KNVB was tijdens de Algemene Ledenvergadering aanwezig en benoemde Wim Groen als Lid van Verdienste van de KNVB. Dit is de hoogste onderscheiding die vanuit de KNVB voor vrijwilligers bij voetbalverenigingen wordt uitgereikt. Jack Zwarthoed ontving vanuit de KNVB een zilveren speld voor zijn voorzitterschap bij FC Uitgeest en zijn rol als afgevaardigde namens de omliggende verenigingen in het districtsbestuur van de KNVB.

FC Uitgeest is strijdlustig en wint

UITGEEST - Nee, makkelijk ging het allemaal niet afgelopen zondag tegen het Amsterdamse AGB. De gehele wedstrijd de bovenliggende partij zijn en toch met moeite winnen omdat riante mogelijkheden te vaak onbenut bleven zorgde voor meer spanning op de bank en langs de kant als strikt noodzakelijk was. Tegelijkertijd is dat de kwaliteit van het team van Florian Wolf. Er wordt niet "gepaniekeerd" zoals Belgische wielercommentatoren nog weleens zeggen, achterin weinig weggegeven en immer is er strijdlust en het geloof dat het gaat goedkomen. Dat kwam het ook want na een 0-1 achterstand werd er toch nog volkomen verdiend met 2-1 gewonnen.

FC Uitgeest startte met een flink aantal wijzigingen. Zo maakte doelman Paul Roos zijn debuut in een competitiewedstrijd als vervanger van de afwezige Sven Koning, kreeg Tinus Putter een basisplaats na een blessure en vonden ook Jordy Duijn en Jorn Brouwer hun naam weer eens terug op het wedstrijdformulier.

Het was niet makkelijk voetballen vandaag. Een harde wind zorgde voor veel onnauwkeurigheid aan beide kanten met veel foute passes als gevolg. Kansen waren spaarzaam tot de 24 e minuut toen uitblinker Mike Adrichem keeper Vincken net niet wist te verschalken. Vijf minuten later was het Mike Olgers die bijna de 1-0 op de schoen had maar zijn volley ging net naast het doel. Geheel tegen de verhouding in waren het juist de Amsterdammers die vlak na rust op voorsprong kwamen. Ondanks dat FC Uitgeest een ijzersterke verdediging heeft zijn er wel degelijk momenten van onachtzaamheid die te vaak onnodige tegendoelpunten opleveren. Nu was het Moude Unver die ongehinderd kon uithalen en keeper Paul Roos kansloos liet. 0-1.

Het sierde FC Uitgeest dat daarna alle remmen losgingen. Er werd met lef en vol risico op de aanval gespeeld. Er kwamen kansen o.a voor Mike Adrichem en in de 61 e minuut volgde de beloning. Jordy Duijn werd op de linkerflank fraai de diepte ingestuurd door Mike Adrichem, legde keurig af op de meegelopen Jorn Brouwer die deed waar hij vorig seizoen zo succesvol mee was namelijk scoren. 1-1. Natuurlijk was het niet genoeg en bleef FC Uitgeest jagen op de voorsprong. Het voelde dat er meer te halen viel vandaag. Een fraai ingeschoten vrije trap van de ingevallen Kick Smit bracht in de 74 e minuut de verdiende voorsprong. 2-1. Omdat wederom Mike Adrichem ongelukkig was in de afwerking werd het in de laatste tien minuten toch nog billenknijpen omdat AGB nog een fel slotoffensief inzette. Gelukkig bleef het bij 2-1 en was er de revanche voor de onnodige nederlaag tegen Velsen.

Het zet de ploeg van Florian Wolf op een voorlopige en knappe vierde plaats. De komende weken tegen AFC'34, EDO en DEM zal blijken waar het team werkelijk staat. De voortekenen zijn wat mij betreft gunstig. Laat ze maar komen! Groen en geel gaat de strijd wel aan. (De Afvallende Bal)

Mooi sportweekend voor turnsters Unitas

UITGEEST - Het was een mooi sportweekend voor de turnsters van Unitas met een eerste plaats voor Pip Loose, Bente Putter, Silvia Berkhout en Marit Mulder. De turnsters van Unitas hebben tijdens de eerste competitiewedstrijd in Sporthal De Walvis (Beverwijk) een prima start van het nieuwe seizoen gemaakt. Alle turnsters hebben op elk toestel goed en mooi turnen laten zien. Samengevat was het een druk weekend met mooie resultaten voor Unitas.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Mike Adrichem samen met pupil van de week Thijs de Boer. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Mike Adrichem Hij was er zelf na afloop verbaasd over dat hij door de jury, voor de tweede keer alweer dit seizoen, werd verkozen tot man van de wedstrijd. Zelf baalde hij nog enorm van gemiste kansen. Terecht want zo hoort het voor een spits die leeft van scoren. Hij was echter vergeten hoeveel hij had goed gedaan op andere momenten van de wedstrijd. De jury had het wel gezien. Mike, hou vertrouwen want "net niet" wordt straks "net wel". (De Afvallende Bal)

Uitslagen tafeltennisvereniging Uitgeest

Team 1 heeft helaas met 2-8 tegen HBC 3 (Heemstede) verloren, waardoor het handhaven in de 2e klasse heel lastig wordt. Alleen Billy Fatels en Henk Spoelstra wisten ieder één punt binnen te halen. Het had net zo goed 5-5 kunnen worden. Team 2 speelde tegen Tempo Team 10 in Amsterdam. Youri Rasch laat zijn waarde voor het team weer eens zien met zijn aanvallend spel. Hij trekt ook zijn oudere teamgenoten mee om beter te spelen. Jelle van Werkhoven won er twee en Marijn van Kampen die van een klasse lager inviel, liet ook zien, dat hij klaar is voor de 4e klasse met zijn twee overwinningen. 2-8 voor Uitgeest. Team 2 staat met 3 punten op nummer 1 Met nog één wedstrijd te gaan. Team 3 (5e klasse) speelde tegen De Volewijckers 2. Alle Uitgeesters wonnen twee enkels en ze verloren allemaal tegen de 'sterkste'. Uitblinker was toch wel Nico Baltus die dit seizoen ook veel punten bijdraagt. Marijn van Kampen en Dennis staan altijd wel garant voor minimaal twee winstpartijen. Uitgeest won met 3-7 en staan op kop met één punt verschil op nummer twee en nog maar één wedstrijd te gaan. De DUOCompetitie is afgelopen en Uitgeest 1, Uitgeest 2 en HTC 3 zijn gedeeld tweede geworden met 26 punten. Sporting SDO 1 is op plek 1 geëindigd met 32 punten.

Slagerij Dick Kok in december

UITGEEST - Zoals de meeste mensen natuurlijk al weten is de maand december een hectische, maar vooral leuke periode binnen de slagersbranche. Bij keurslagerij Dick Kok Uitgeest is dit ook het geval. In deze maand komt Sinterklaas, kerst en oud en nieuw.

De meest drukke tijd van deze maand is de kerst. Er wordt hier hard gewerkt aan o.a. specialiteiten, versheid van de producten, maar vooral het zorgen dat de klant met een tevreden gevoel naar buiten gaat. De kracht van slagerij Dick Kok is vooral het feit dat 9 van de 10 producten nog zelf worden gemaakt. Achter de schermen gebeurd er dus veel meer dan wat de klant daadwerkelijk voor ogen krijgt. Rond de kerstdagen worden er lange dagen gedraaid met een groot team op een relatief kleine ruimte. Er wordt hier dan ook zorg gedragen aan een prettige samenwerking, juiste communicatie en een mooi eindproduct.

Wat ook erg belangrijk is, zijn de vleessoorten die worden gehanteerd. Het gaat hier om het bekende Livar varkensvlees, de Ilper scharrelkip en het bekende rundvlees van Gilles van Dalen. De slogan van Livar luidt dan ook als volgt, "smaak als beloning voor goede zorg" en dit proeft U zeker terug in het product. Wat betreft de Ilper scharrelkip, die krijgt alle tijd om te op te groeien in een stal met een overdekte uitloop naar buiten. Bij slagerij Dick Kok word er uit gekeken naar een gezellige kerstperiode!

Pepernotenrecept voor pakjesavond

De lekkerste pepernoten voor pakjesavond bakt u natuurlijk zelf. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakte pepernoten? Het zal pakjesavond compleet maken! De Uitgeester helpt u stap voor stap de lekkerste pepernoten te bakken.

Ingrediënten pepernoten voor 10 personen: 150 gram boter, 125 gram donkere basterdsuiker, 10 gram speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel, 4 eetlepels melk. Zout naar smaak. Stap 1: Verwarm de oven voor op 160 °C. Stap 2: Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar. Stap 3: Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Stap 4: Bekleed de bakplaat met bakpapier. Stap 5: Maak lange rollen van het deeg en snijd de rollen in gelijke stukjes. Stap 6: Vorm hier kleine balletjes van (druk ze een beetje plat) en leg ze op de bakplaat. Stap 7: Bak ze in de oven (op 160 graden) in 15 minuten gaar en lichtbruin. Stap 8: Laat de pepernoten goed afkoelen.

De pepernoten kunt u eventueel met wat chocoladeglazuur versieren. Eet smakelijk! U kunt de pepernoten een paar dagen van tevoren bereiden. Bewaar ze dan wel in een afgesloten trommel.

Decembermaand = feestmaand in 't Portiertje

UITGEEST - De hele maand december is er weer van alles te doen in het leukste café van de regio. Zondag 10 december is er een oergezellige Amsterdamse smartlappenmiddag o.l.v. zanger Olaf. En waar je zeker een keer moet kijken is de derde woensdag van de maand bij de pubquizz, leuker is om je gewoon op te geven en mee te doen. En met de gezellige kerstdagen voor de boeg zijn we het hele weekend en de kerst open tot 04.00 uur, dus een mooie reden om na het diner nog even een borrel te halen bij 't Portiertje. Check Facebook voor de aanbiedingen. Oudejaarsavond zijn we open vanaf 00.30 uur, maar kom op tijd, we zijn altijd snel vol. Ook dit jaar is de entree gratis. Wij wensen iedereen een gezellige kerst en een mooi nieuwjaar!

Lekker genieten!

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - De komende weken is het weer genieten van een mooie en gezellige tijd samen met familie en vrienden. Sinterklaas, de kerstdagen en oud- en nieuw. Samen met veel lekkers en warm kaarslicht de koude en donkere dagen beleven. We nodigen u uit om even achterover te leunen met een lekker kopje warme chocolademelk... Geniet even lekker en laat u inspireren door onze warme bijlage!

Malafide webshops actief tijdens de feestmaanden

REGIO - De politie Noord-Holland waarschuwt voor oplichting via malafide websites tijdens de feestmaanden. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ziet een tendens dat met name rond de feestdagen malafide websites worden opgericht, met als doel mensen geld afhandig maken die online cadeaus kopen voor hun geliefden en vrienden.

Vaak gaat het om webwinkels die populaire producten verkopen zoals spelcomputers, foto-, film,- en audioapparatuur, maar ook gsm's en tablets. Dergelijke websites maken in een week tijd soms 150 tot 200 slachtoffers. De politiemensen van het LMIO investeren extra capaciteit in de komende feestmaanden, om deze malafide websites zo snel mogelijk te detecteren en offline te krijgen.

Te mooi om waar te zijn
Het is best lastig om te zien of u te maken hebt met een malafide webwinkel. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Erg lage prijzen duidt vaak al op een malafide webwinkel. Zorg dat u er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Dit kunt u op meerdere manieren voorkomen. Belangrijk is om vooraf de webwinkel te googelen en goed te weten waar u iets koopt. Als er geld overgemaakt moet worden naar een normaal bankrekeningnummer moet u al alert zijn, bij een webwinkel is dit ongebruikelijk.

Twijfels
Wie twijfels heeft over de betrouwbaarheid van een verkoper of website kan op politie.nl (zoek of google op 'controleer handelspartij') aan de hand van onder meer een bankrekeningnummer, mailadres of telefoonnummer ook controleren of hierover bij de politie meldingen zijn binnengekomen.

Family Uitgeest op culinaire reis

Ondernemers van Family op culinaire reis in Barcelona. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Om op de hoogte te blijven van alle nieuwe trends zijn wij met een groot aantal ondernemers van Family naar Barcelona geweest. Een driedaags bezoek waar we heel veel nieuwe dingen hebben mogen proeven maar vooral ook de beleving ervan hebben gezien. Tapas is natuurlijk bekend maar er is nog zoveel meer. Zo hebben wij gezien hoe ijs werd bereid met stikstof en hoe kleine gerechten fantastisch mooi werden gepresenteerd. Dat bracht ons weer nieuwe inspiratie die in het nieuwe jaar zeker in onze cafetaria te proeven zal zijn. Met de frietspeciaals hadden we al een start gemaakt, maar deze wordt uitgebreid op de kaart en bij thuisbezorgd.nl. Kom gauw eens proeven en zie hoe leuk dit wordt gepresenteerd bij Family Uitgeest.

Genieten voor jong en oud in Monkey Town

UITGEEST - Monkey Town Uitgeest, gevestigd aan de Molenwerf 20 in Uitgeest voorziet jong en oud alweer ruim 8 jaar van zeer veel speelplezier. Op dagelijkse basis zien wij kind, ouder en/of grootouder genieten in ons 1600m2 grote speelparadijs.

Of het nu een baby is die zijn of haar eerste speelervaring opdoet in ons peuter-/softplay-gedeelte of de bijna-tiener die nog een rondje in de Luna-loop draait, je ziet het plezier er gewoon van afstralen. En u weet het: op het moment dat de kinderen plezier hebben en genieten, genieten wij daar als ouders ook van. Ook proberen wij het verblijf van de ouders zo aangenaam mogelijk te maken. Naast fijne stoelen en gratis wifi zetten wij heerlijk verse koffie met onze professionele espressomachine. Met de geur en smaak van verse koffiebonnen, of die van verse munt in een glas heet water, wij bieden onze gasten steeds meer verse producten.

Per medio januari zullen wij een herziene menukaart introduceren. Naast de bekende hardlopers bieden wij u onder andere een keuze uit: een broodje hamburger, een verse maaltijdsalade, vers fruit voor de kinderen en een wisselend broodje van de maand. Met deze en nog meer veranderingen op komst, is het deze winter bij Monkey Town Uitgeest dus nog meer genieten voor jong en oud...

Jongeren starten steeds vaker eigen bedrijf Marloes Blok jonge ondernemer in Uitgeest

De 18-jarige onderneemster Marloes Blok aan het werk als fotograaf. Foto: Marloes Blok

UITGEEST – Waarom vakkenvullen als er geld verdiend kan worden met een hobby? Het aantal jongeren dat een eigen bedrijf begint, groeit fors. Zo ook in Uitgeest. De 18-jarige Marloes Blok is zo'n jonge ondernemer. Alleen vult zij nog wel de vakken bij de plaatselijke supermarkt. Iets waarmee Blok snel hoopt te stoppen, want de opdrachten voor haar bedrijf stromen inmiddels binnen.

"Ik ben fotograaf en werk in opdracht voor bedrijven en particulieren. Ook verkoop ik losse foto's uit eigen projecten. Ik fotografeer voor bedrijven en modellenbureaus, maar ook (huis)dieren en gezinnen voor particulieren. Na de havo heb ik een jaar aan de Fotovakschool gestudeerd. En halverwege dat jaar heb ik mij op 5 april 2017 officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel," vertelt Marloes Blok.

Meer jonge starters vrouw
Volgens de Kamer van Koophandel is het aantal jongeren dat een eigen bedrijfje of webshop begint het afgelopen jaar fors toegenomen: waren het er in 2012 nog rond de 1.100, afgelopen jaar zijn er 2.300 jonge ondernemers geteld. In driekwart van de gevallen is de jeugdige ondernemer man, maar het aantal meisjes dat voor zichzelf begint neemt toe. Vijf jaar geleden was eenvijfde van de jonge starters vrouw, nu is dat al bijna een kwart.

"Stilzitten is echt niet mijn ding, en hoe gaaf is het om van je hobby echt je beroep te maken? Omdat ik al een tijdje onofficieel bezig was met mijn 'bedrijfje' was het een logische stap om Marloes Blok Fotografie in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook merkte ik dat klanten behoefte hadden aan een btw-nummer, en het staat natuurlijk professioneel. Dat ik toen nog 17 was, was geen probleem. Wel moest mijn moeder mee voor een goedkeuring," vertelt Blok lachend.

Hulp van ouders
"Het starten op zich was niet moeilijk. Je hoeft bij de KvK alleen wat gegevens in te vullen en een handtekening te zetten en dan is het officieel. Maar de administratie was in het begin wel een dingetje. Belastingaangifte, de boekhouding en facturen maken waren in het begin echt een raadsel voor mij. Gelukkig hebben mijn ouders allebei ook een eigen bedrijf, want zonder hun hulp was dat allemaal niet gelukt!"

Geen vast inkomen
"Het nadeel van mijn bedrijf is dat ik geen vast maandinkomen heb. Zo kan ik de ene maand helemaal volgepland zijn, terwijl ik de andere maand maar 1 of 2 opdrachten binnenkrijg. Daarom heb ik ook nog een bijbaantje bij de Albert Heijn in Castricum, waar ik een paar middagen in de week werk. Dit zorgt toch voor een beetje vastigheid."

Toekomst
Inmiddels is Blok ruim een half jaar onderweg met haar eigen bedrijf. Het beeld voor de toekomst is duidelijk. "Stoppen bij de Albert Heijn en hier mijn fulltime baan van te maken. Ik hoop in de toekomst meer de fashion/portretkant op te gaan omdat dat echt is wat ik het liefst doe. Het is een droom van mij om ooit met mijn foto's in een van de grote mode- of lifestylebladen te staan."

Avonduur in PKN kerk Uitgeest

UITGEEST - Op zondag 3 december (eerste Adventszondag) is er weer een Avonduur in de PKN kerk van Uitgeest. Het thema is : 'Wees waakzaam'.

"We leven in een onrustige wereld, met veel geweld, ongelijkheid en onverdraagzaamheid. Het lijkt soms wel of normaal samenleven onmogelijk is geworden. Laten we kijken naar tekenen van hoop. Laten we proberen wakker en waakzaam te blijven. Advent is een tijd van hoop en verwachting. We kijken uit naar de komst van het Licht, dat het duister van de nacht verdrijft", aldus de organisatie.

Het Avonduur wordt verzorgd door de Cantorij van de Protestantse kerk in Uitgeest/Akersloot en is een moment van rust in ons drukke bestaan. Een muzikaal meditatieve bijeenkomst met kaarslicht, zang, stilte en (bijbel)teksten, waarin de Cantorij de rol van voorganger vervult. Wees welkom op zondag 3 december in de Dorpskerk aan de Castricummerweg te Uitgeest om 19.30 uur.

Dienst van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 3 december om 19.30 uur aan de Castricummerweg te Uitgeest: Avonduur, meditatieve viering m.m.v. de Cantorij.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 29 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 1 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 3 december 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus. Deo met kinderkerk. (1e zondag van de Advent) en zoals elke week na de mis koffiedrinken in de Klop.