De Uitgeester

9 januari 2019

De Uitgeester 9 januari 2019


Samuel verzamelt kerstbomen voor het goede doel

Samuel met zijn verzameling kerstbomen. Foto: Kim de Witte

UITGEEST- Tijdens het verzamelen van kerstbomen bleek dat er in Uitgeest veel ondernemers in de dop rondlopen. Voor iedere boom die de kinderen verzamelden kregen zij 50 cent van de gemeente Uitgeest.

Ook de 10-jarige Samuel de Witte zette een verzamelactie op touw in het centrum van Uitgeest, en wel met een heel bijzonder doel: hij wilde 25 euro van de opbrengst schenken aan Stichting Kanjerwens. Stichting Kanjerwens laat wensen uitkomen van hele zieke kinderen zodat zij afleiding hebben tijdens hun behandeling. Zijn moeder Kim legt uit: "Samuel heeft niet zomaar voor dit doel gekozen, hij is zelf namelijk ook erg ziek geweest en heeft nog steeds dagelijks last van de restschade die de ziekte heeft achtergelaten in zijn lijfje, hij wilde nu graag andere kinderen helpen die ook ziek zijn."

Samuel werd getroffen door de ziekte van Kawasaki. Dit is een acute ontsteking aan de bloedvaten en slagaders die vooral voorkomt bij kinderen onder de 5 jaar, maar in enkele gevallen ook bij tieners en volwassenen. In Nederland zijn er per jaar zo'n 80 nieuwe kinderen die de ziekte moeten doormaken. Van de gevolgen van de ziekte kan de patiënt lang last houden.

Ook de zussen van Samuel helpen mee. Foto: Kim de Witte

Het was dus behoorlijk pittig voor Samuel om op pad te gaan om de kerstbomen te verzamelen. Gelukkig hielpen zijn zus Hannah en zijn zusje Sarah hem waar ze konden. "Samuel haalde veertig kerstbomen op en kwam helaas niet aan zijn streefbedrag maar we zijn absoluut apetrots op hem," zo meldt zijn moeder Kim. Zijn ouders zijn niet de enigen die erg trots op hem zijn, alle Uitgeesters die hoorden van de actie van Samuel vinden hem een kanjer.

Samuel kwam niet in De Kleis om zijn bomen te verzamelen, dat was te ver. In De Kleis was er een andere groep kinderen die de kerstbomenverzameling voor hun rekening hadden genomen. Wie dit waren en hoe zij dit aanpakten leest u op pagina......

Burgemeester Wendy Verkleij reikt hoofdprijzen uit van Sint & Kerst actie

De prijswinnaars met burgemeester Wendy Verkleij.

UITGEEST - Vrijdag 4 januari om 16.00 uur gingen de hoofdprijzen eruit van de Sint & Kerst actie van Ondernemersvereniging Uitgeest. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats bij restaurant Klaas onder het genot van een hapje en een drankje. Burgemeester Wendy Verkleij reikte de prijzen uit, feliciteerde de winnaars en sprak de Uitgeester winkeliers lovend toe. Ze meldde o.a. dat het belangrijk was dat inwoners van Uitgeest kopen bij lokale winkeliers. Ze benadrukte ook dat er in Uitgeest gelukkig geen sprake is van leegstand en dat het belangrijk is om dit vast te houden.

Wie de prijswinnaars zijn leest u op pagina.......

Nieuwjaarsreceptie gemeente Uitgeest drukbezocht

Foto: Ger Bus

UITGEEST- Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Uitgeest op maandagavond 7 januari hief burgemeester Wendy Verkleij het glas met alle aanwezigen. Zij wenste alle aanwezigen en de inwoners van Uitgeest een gezond en gelukkig nieuwjaar.

Meer over de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester leest u op pagina....

Uitgeester kinderen staan samen sterk

Matthijs, Twan en Jinke. Foto: Wendy Van de Lageweg-Blom

UITGEEST - Toen kerstboomverzamelaars Matthijs, Jinke en Twan hoorden dat Samuel zijn streefbedrag van 25 euro niet had gehaald besloten zij het resterende bedrag bij te leggen uit hun eigen opbrengst. Moeder Wendy zocht via Facebook contact met de moeder van Samuel en vroeg waar zij het bedrag mochten gaan afgeven.

De drie kinderen wonen in de Burgemeester van Roosmalenstraat en haalden maar liefst negentig bomen op. Zij doen dit al heel wat jaren en familie en bekenden bewaren ook hun boom voor ze, dan haalt Matthijs ze op met een tractor met aanhanger, zo meldt moeder Wendy.

Koffie

Door Monique Teeling

Járen heb ik met mijn koffiezetapparaat gedaan, een prima ding, niks op aan te merken. Toen de Senseo's je om de oren vlogen, dacht ik 'laten we in godsnaam allemaal kalm blijven' en bleef stug op dezelfde manier mijn bakkie leut zetten. Ik was de laatste der Mohikanen zonder Senseo. Die ging er ook niet komen want ik vond het smerige drab wat dat ding produceerde. Er waren afgelopen decennia natuurlijk heel veel veranderingen op koffiezetgebied. Zo moest ik mijn dochter uitleggen dat je vroeger een kannetje op laag vuur had staan en met de hand rustig opschonk. Ze keek me aan alsof ik zojuist als veenlijk uit een moeras was gekropen. Het had nog jaren zo door kunnen gaan met mijn eenvoudige apparaatje als we niet bij vrienden een échte kop koffie hadden gedronken uit een koffiemachine van Zwitserse makelij. Na de eerste slok keken mijn echtgenoot en ik elkaar aan en zoals dat gaat in een 25-jarig huwelijk, hoefden we niets te zeggen. We wisten zeker dat ons koffieleven er in de toekomst totaal anders uit zou gaan zien. Eenmaal thuis zochten wij op internet betreffend merk en kregen bevestigd wat we eigenlijk al dachten, het zouden belachelijk dure kopjes koffie worden. Uiteindelijk vonden we via een site goede tweedehands machines die met liefde waren opgeknapt voor een schappelijker prijs. En nu staat hij daar in de keuken te shinen. Je moet er eerst wel even een cursus voor volgen om het juiste bakkie te kunnen zetten want er zit een hoeveelheid knoppen op waar je eng van wordt. Dan is er ook nog een display wat de hele tijd opdrachten geeft. Je moet beslist niet denken's ochtends vroeg even snel een kopje koffie te kunnen drinken. Gisteren, voor mijn ochtenddienst, drukte ik 'm aan. 'Onderhoud' bliepte het display. Dat zegt ie altijd voor en na omdat er doorgespoeld moet worden om de leidingen schoon te houden. Klaar voor de geurende drank wilde ik verder. 'Water vullen' dwong het display. Gedwee vulde ik het reservoir. Zo en nu koffie zei ik hardop. 'Bak legen' schreeuwden de rode letters bevelend in mijn richting.

Brutaal stak ik mijn tong uit naar het ding maar koffiemachines zijn daar op getraind en gewend absoluut niet te reageren. Er zat weinig anders op de bak te legen en af te wachten tot ik eindelijk kon kiezen uit normaal, sterk of extra sterk.

Maar de Zwitser dacht er anders over. 'Bonen aanvullen' knipperde het en 't leek alsof ik hem hoorde gniffelen om mijn machteloos gekreun. Ik griste de zak bonen uit de lade en loste meer dan toegestaan waardoor het klepje weigerde te sluiten. Grommend haalde ik er wat uit en kon eindelijk de eerste kop koffie zetten. Mijn man enterde de keuken en vermoeid zette ik een mok voor zijn neus. "Wat een gemak hè?" verzuchtte hij stralend.

Uitgeest kijkt terug op een rustige jaarwisseling

Foto: Ger Bus

UITGEEST- Goed nieuws van wijkagent Frans Pals: "In Uitgeest is er voor de politie nauwelijks werk geweest tijdens de jaarwisseling. Ook in de horeca is alles prima verlopen. Overdag zijn er wel meldingen geweest van vuurwerkoverlast op oudejaarsdag. Er zijn daarbij zeven jongeren aangehouden, die naar Halt zijn verwezen. De dagen daarvoor hebben we nauwelijks meldingen van overlast gekregen," aldus de wijkagent. "Met betrekking tot incidenten kan ik gerust stellen dat Uitgeest zich keurig heeft gedragen. Het was top," zo complimenteert hij de inwoners van Uitgeest.

De brandweer heeft op oudejaarsdag twee meldingen ontvangen. Maandagmiddag om 16.25 uur moest de brandweer van Uitgeest naar het Pinksterbloempad in Akersloot. Daar was een een buitenbrand gemeld. Ter plaatse bleek het om een gecontroleerde vuurhaard te gaan in een ton. Voor de brandweer was hier niets te doen. Maandagavond om 19.50 uur kreeg de brandweer een melding van een containerbrand aan de Dokter Brugmanstraat in Uitgeest. Ter hoogte van de Slimp stond een ondergrondse container in brand. De brandweer heeft de container vol met water gepompt om het brandje te blussen.

Bron: 112-uitgeest.nl

Cabaretière Dorine Wiersma in De Zwaan

Foto: Bertina Slager

UITGEEST- Op vrijdag 25 januari speelt cabaretière Dorine Wiersma haar nieuwe voorstelling 'Gaan we katten?' in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest. Dit is alweer haar vijfde avondvullende cabaretvoorstelling nadat zij in 2009 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied won.

In Gaan we katten? gooit Wiersma haar laatste restje beleefdheid overboord. Met veel plezier zet zij haar nagels in complottheorieën, sportscholen, acteervolk, fundamentele gelijkhebbers, bovenmatige onderbuikgevoelens, glutenallergieën, en natuurlijk in zichzelf. Taalrijk, muzikaal, vilein, maar zeker ook hoopvol maakt zij de balans van haar eerste halve levenseeuw op. De recensent van de Theaterkrant omschreef de voorstelling als 'een beukpartij op hoog muzikaal en literair niveau'.

Dorine Wiersma studeerde klassiek gitaar aan het conservatorium. Kaarten zijn te bestellen via www.dezwaancultureel.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Onraad bij Stationsplein Uitgeest: verdachte niet aangetroffen

UITGEEST- Op 5 januari omstreeks 03.00 uur kreeg de politie een melding dat er bij Stationsplein Uitgeest een persoon stond die interesse had in fietsen en brommers. Het zou gaan om een jongen van 20-30 jaar oud, blank, donker gekleed met een zwart petje. Hij zou zelf op een bordeauxrode scooter rijden met een blauwe kentekenplaat. De jongen reed weg in de richting van Castricum. De dienstdoende agenten zochten naar de jongen maar hij werd helaas niet meer aangetroffen. Ter plaatse op het Stationsplein zagen de agenten dat er meerdere fietstassen openstonden en plastic tassen, doeken en dat soort dingen ernaast liggen. Fietstassen leken doorzocht, maar er zijn vooralsnog geen aangiftes binnengekomen.

Klaverjassen bij korfbalvereniging Stormvogels

UITGEEST - Vrijdag 11 januari vindt er een klaverjasavond plaats in het clubhuis van korfbalvereniging Stormvogels aan de Niesvenstraat. Er zijn mooie prijzen te winnen met het kaarten en de loterij en iedereen is van harte welkom. De avond start om 20.00 uur.

Over goede voornemens

Huisarts Dirk Jan van Wijk.

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Bij de jaarwisseling spoelen we proostend met bubbels onze oliebollen weg en knallen we een half maandsalaris naar de maan. En we nemen ons voor om af te vallen door minder en gezonder te eten, alcohol te minderen, voorzichtiger te zijn en geld niet over de balk te smijten!

Het is een vreemd fenomeen, dat hebben van goede voornemens aan het begin van het jaar. Waarom kan dat niet iedere dag van het jaar? En vreemd ook dat enkele weken later, op 'blue monday' (ook al iets dat we –helaas- van de Amerikanen hebben overgenomen) de meeste van die voornemens blijken te zijn mislukt.

En als het mislukt is, vinden we meestal dat we daar een goede reden voor hebben. En die reden ligt dan natuurlijk niet aan onszelf, maar aan de omstandigheden of andere personen!

Voornemen

Jij wilt echter jouw voornemen(s) dit jaar absoluut laten slagen! Wellicht heb je dan iets aan mijn tips:

1. Wees supergemotiveerd!

Zorg dat je het doel héél graag wilt bereiken. Bedenk zoveel mogelijk voordelen en zorg dat je die voordelen op ieder moment kunt oproepen. Door ze op te schrijven op een briefje in je portemonnee of ze in je hersens te beitelen.

2. Zorg dat het doel haalbaar en altijd zichtbaar is!

Want hoe meer bochten en omwegen er naar het doel zijn, hoe lastiger je het jezelf maakt.

3. Maak de weg naar het doel leuk!

Het is altijd een klus om je doel te bereiken, want als het makkelijk was, had je het allang gedaan. Zorg dus dat het een leuke klus is en je onderweg steeds complimenten van jezelf en de omgeving krijgt. Het helpt ook enorm als je het samen met je partner of een maatje doet!

Afvallen

In de top 100 van goede voornemens (ja, die is er ook al!) staat steevast 'afvallen' bovenaan. Ook 70% van de Uitgeesters is te zwaar, dus 'dikke' kans dat je je hebt voorgenomen dit jaar af te vallen. (Evenals je je vorig jaar had voorgenomen!)

Je hebt inmiddels ondervonden dat diëten maar tijdelijk helpen en dat alleen een leefstijlverandering met meer bewegen en verstandiger eten en drinken je gaat helpen om een geleidelijke gewichtsvermindering en verbetering van je gezondheid te bewerkstelligen. Dus je bezoekt de huisartsondersteuner om je het komend jaar extra te motiveren.

Als resultaat van dat gesprek besluit je om wekelijks een kleine nieuwe maatregel te nemen, die ervoor zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt en er meer verbrandt. En wekelijks evalueer je op een vast moment (liefst met je maat) of de maatregel gelukt is en doorgevoerd gaat worden. En als dat zo is, beloon je jezelf met iets dat je ook graag wilt (een boek dat je graag wilde lezen of een donatie in een spaarpot voor een vakantie of …). En je spreekt weer een nieuwe maatregel met jezelf (en je partner) af voor de komende week.

Goede voornemens-avond

Uiteraard is dit niet zomaar een voorbeeld. De meeste goede voornemens gaan over gezondheid en dat is logisch, want dat is ons belangrijkste bezit! Je lijf is het huis waarin je woont en dat kun je het beste goed onderhouden! (Misschien is dit ook wel de reden dat mijn beroep 'huisarts' heet. Ik dokter immers niet aan huizen, maar aan lijven!)

Ik heb mij daarom voorgenomen om je te helpen met je voornemens om je gezondheid te verbeteren. Je bent hiervoor welkom op dinsdagavond 15 januari (zie annonce hieronder).

Ik wens je hele gezonde jaren, te beginnen met 2019!

ANNONCE-->>>>>KADERTJE ERONDER INDIEN MOGELIJK<<<<<<

Goede voornemens-avond

Op dinsdag 15 januari vertelt Dirk Jan van Wijk hoe je de kans groter kunt maken dat je goede voornemens op het gebied van je gezondheid ook werkelijk slagen. Wil je erbij zijn? Geef je dan op bij één van de assistentes van het MCM (312212 of 312215). De presentatie begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Het bijwonen is gratis.

Denise en Bas met hun acht windhonden bij het Uitgeestermeer

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Een windhond is een hondensoort die vooral bedoeld is voor de jacht of wordt gebruikt bij windhondenrennen. Uiterlijke kenmerken van een windhond zijn: diepe borstkas, slank, gebouwd op snelheid en wendbaarheid. Ze kunnen een snelheid van 70 km/u bereiken en beschikken over een fenomenaal gezichtsvermogen. Ze zijn vriendelijk, evenwichtig, intelligent, gevoelig, blaffen weinig en nauwelijks waaks. Ze zijn aanhankelijk, niet geschikt voor een omgeving met katten, tenzij ze daarmee opgegroeid zijn. Ze leren redelijk snel en zijn gehoorzaam totdat ze iets zien bewegen, dán zijn ze Oost-Indisch doof. Er is ook een warme winterjas voor windhonden. De voorkant zit vastgenaaid. De jas kan gemakkelijk over de kop van de hond en gesloten worden met de klittenbandsluiting. De kraag kan omgevouwen worden. Ideaal voor koud en nat winterweer. De oudst bekende windhond ter wereld was al 5000 jaar geleden afgebeeld op muurschilderingen. Rond 400 voor Christus brachten de handeldrijvende Feniciërs het ras mee naar Engeland en Ierland. De hier gevestigde adel ontfermde zich over de hond en heeft het ras door de eeuwen heen weten te behouden. In beide landen worden nog steeds veel windhondenraces gehouden.

Tekst: Ger Bus

Bron: internet

Bewakingscamera legt hilarisch tafereel vast

Foto: Ott motoren

UITGEEST- Dat een bewakingscamera niet alleen maar rottigheid opneemt blijkt maar weer uit deze foto. "Hilarisch vonden we het," meldt Karin Ott. De bewakingscamera van Ott Motoren legde dit nachtelijke tafereel vast. "Ik ben niet eens wakker geworden maar de buurman wel," vertelt Karin.

Deze groep jongens besloot namelijk na een gezellige avond in 't Portiertje een groepsfoto te maken op het muurtje in de steeg tussen Ott Motoren en 't Portiertje. Op de bewakingscamera is te zien dat de jongens plaatsnemen op het muurtje waarna een van de jongens eraf springt om de zelfontspanner van de camera in te schakelen en daarna snel weer op de muur springt om zichzelf en zijn vrienden vast te leggen. De jongens zagen er tiptop uit, dus een groepsfoto was geheel op zijn plaats deze gezellige avond. Blijkbaar waren zij zich er niet van bewust dat ze reeds vastgelegd werden door de bewakingscamera van Ott.

De buurman, die om 4.15 uur op moest staan, werd om 2.15 uur wakker van het gelach en het gepraat van de groep jongens en verzocht ze vriendelijk de steeg te verlaten. De jongens maakten netjes hun excuses en vervolgden hun weg naar huis.

Kerstboomverzamelaars doen goede zaken

V.l.n.r.: Esmee, Sven, Rik, Tristan en Jids Foto: Mary Tiemeijer Boer

UITGEEST- Vijf buurtkinderen verzamelden maar liefst 130 kerstbomen in 1,5 dag in De Kleis. De kinderen hadden het dit jaar groots aangepakt. Tristan en zijn vriend Jids begonnen er vorig jaar mee, ze verzamelden toen 46 bomen. "Dit jaar hebben we versterking gevraagd van Sven, Esmee en Rik. Rik is iets ouder en heel sterk: hij kon de bomen heel goed bovenop de stapel gooien. We hadden de bomen namelijk opgestapeld in de achtertuin van Jids," zo meldt Tristan.

De techniek van het verzamelen bestaat vooral uit rondlopen, goed opletten en als je een boom buiten ziet staan er heel hard naartoe rennen. "We belden dan evengoed netjes aan om te vragen of we hem mee mochten nemen," vertelt Esmee, de vrouwelijke kracht achter het team. Volgend jaar willen ze hun werkgebied graag uitbreiden: "Rik heeft dan als het goed is zijn rijbewijs dus dan kunnen we ook kerstbomen met de auto ophalen," vertelt de ambitieuze Tristan.

De kinderen verdienden 50 eurocent per verzamelde kerstboom en hebben dus een goede slag geslagen. "We denken er nog over na wat we met dat geld gaan doen, het liefst willen we een trampoline zodat we daar allemaal op kunnen spelen," vertelt Tristan. De trampoline komt dan bij zijn moeder in de tuin, die weet er nog niets van. "Maar dat komt wel als ze de Uitgeester leest," zegt Tristan lachend.

De slimme Uitgeestertjes willen ook nog graag een oproep doen via de krant: "Mocht u een tweedehands trampoline hebben die nog in goede staat is en u wilt hem niet meer, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen, hopelijk meldt iemand zich."

Winnares hoofdprijs: naar IJsland om walvissen te spotten

Mevrouw Hommes met haar dochter en kleinkinderen.

UITGEEST - Mevrouw Hommes, die met haar dochter en twee kleinkinderen naar restaurant Klaas kwam, wist net als de andere prijswinnaars niet van tevoren welke prijs ze had gewonnen. De spanning was voelbaar in het bovenzaaltje van Klaas. De kleindochter van mevrouw Hommes was vooral druk met een kleurplaat en heel blij dat ze misschien wel naar de McDonalds zouden gaan na de prijsuitreiking. Toen bekend werd gemaakt dat oma de hoofdprijs had gewonnen, namelijk een reischeque t.w.v. 1000 euro te besteden bij Zonvaart Uitgeest, was de vreugde dus groot: dit werd zeker een uitje naar de McDonalds. Mevrouw Hommes heeft al jaren de wens om naar IJsland op vakantie te gaan om walvissen te spotten. Die vakantie is dus na deze feestelijke bijeenkomst ineens heel dichtbij gekomen.

"Ik werd gebeld door Roxy van Family Uitgeest. Ik dacht eerst: wat raar, ik heb helemaal geen patat besteld," vertelt mevrouw Hommes lachend. "Ik heb heel veel geluk gehad want ik heb maar twee of drie envelopjes ingeleverd. Sommige mensen hebben er veel meer ingeleverd hoorde ik," meldt ze nog altijd opgetogen maar ook enigszins verbaasd dat ze de hoofdprijs daadwerkelijk heeft gewonnen.

De overige prijswinnaars waren:

Cheque t.w.v. 500 euro te besteden bij Fietsshop Uitgeest: Fam. De Rooy;

Een kledingcheque t.w.v. 300 euro van Klaver 5: Charelle Baltes;

Een dinerbon t.w.v. 250 euro van restaurant Klaas: Fam. van Velzen.

Ook gaf de RegioBank nog een cheque weg van 500 euro te besteden bij een van de winkeliers die aangesloten is bij de Ondernemersvereniging. Deze cheque ging naar mevrouw Van der Molen.

Tussen 18 november en 24 december kon het winkelend publiek een envelop met kassabonnen van de deelnemende winkeliers inleveren. De kassabonnen moesten minimaal een waarde van 100 euro vertegenwoordigen. Onder het motto 'shoppen+sparen+inleveren=winnen' stelden de winkeliers die aangesloten zijn bij de ondernemersvereniging veel prachtige prijzen beschikbaar. Van iedere trekking werd een leuke vlog gemaakt door Marco de Vries. De actie, die dit keer voor het derde jaar werd georganiseerd, was weer een doorslaand succes: er werden maar liefst 7000 enveloppen ingeleverd door het winkelend publiek in Uitgeest.

Bic-pen tekenen en mixed media

Foto: Pixabay

UITGEEST - Je kent het misschien wel: tijdens een telefoongesprek teken je wat met je pen op een krant die voor je ligt. Er onstaan allerlei patronen of er verschijnt iets herkenbaars op het papier. Beeldend kunstenaar Ellen van Putten uit Beverwijk heeft van dit 'doodlen', zoals het ook wordt genoemd, een kunst gemaakt. Jarenlang tekende ze dagelijks op deze manier de kranten vol met de welbekende Bic-pen, met diverse exposities door heel Nederland en België als resultaat.

Van Putten wil graag haar vaardigheden en kennis overdragen aan geïnteresseerden in deze heerlijke ongedwongen techniek. Met gebruikmaking van mooi oud papier, boodschappenbriefjes, kleine notities, of zelfs het oude huiswerk van je kind kun je de meest waardevolle tekeningen maken. Inspiratie haal je uit het dagelijkse leven, de natuur of van een kop uit de krant. Van Putten laat zien hoe je een eenvoudige pen kunt gebruiken om de mooiste tekeningen te maken.

Vanaf dinsdagavond 15 januari zal er weer een reeks van 6 lessen gegeven worden. Deze cursus is door individuele begeleiding geschikt voor zowel beginnende tekenaars als gevorderden. Starters zullen tijdens de eerste les op de hoogte gebracht worden van deze fijne techniek. Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar ellenvanputten@kpnmail.nl.

Kijk voor meer informatie op de website van De Nieuwe Kuil: www.denieuwekuil.nl of de website van Van Putten: www.ellenvanputten.com.

De vrouw van wijkagent Dennie Bronneberg Nathalie danst ballroom in de hoogste klasse in Nederland

Nathalie Bronneberg met haar danspartner Gerrit Waanders op het NK in Assen in juni 2018. Foto: Sipke Witting

UITGEEST- De aanstelling van wijkagent Dennie in juni 2018 zette Uitgeest op zijn kop. Het bericht op Facebook waarbij burgemeester Wendy Verkleij hem welkom heette in Uitgeest ging viral. Hij werd gebombardeerd tot de knapste wijkagent van Nederland en werd door alle landelijke media geïnterviewd.

Wij waren benieuwd wie nu eigenlijk de vrouw is naast wijkagent Dennie en de redactie zocht haar op. De 36-jarige Nathalie Bronneberg blijkt een prachtige, lieve en bescheiden dame te zijn en vormt samen met wijkagent Dennie een mooi stel. "Ik vond het super hoe Dennie werd ontvangen in Uitgeest, ik moest ook erg lachen om het feit dat zijn aanstelling viral ging, hij houdt er namelijk helemaal niet zo van om in de spotlights te staan," glimlacht ze over de wijkagent Dennie-hype. Nathalie zelf staat trouwens ook vaak in de spotlights, maar dan op een geheel ander vlak als haar man: Nathalie danst namelijk ballroom op het hoogste niveau in Nederland.

Een nieuwe dansschool én danspartner

Twee jaar geleden verhuisde het stel van Deventer naar Castricum. Dennie is opgegroeid in Castricum en wilde graag terug naar Noord-Holland. Voor Nathalie was het wel even wennen om zo ver van haar vrienden en familie te gaan wonen. Ze moest haar draai even vinden maar sinds kort heeft ze een nieuwe dansschool én danspartner gevonden in Alkmaar. "Ik werd daar op een hele lieve manier ontvangen en het voelde gelijk goed," vertelt Nathalie blij. Haar ogen glimmen als ze vertelt over haar passie. "Ik heb veel dansstijlen gedaan: salsa, breakdance, jazzdance, maar ik bleek het best te zijn in ballroomdansen, dit ben ik toen gaan uitbouwen."

Met haar wedstrijdpartner Gerrit Waanders traint ze één keer per week, maar dan wel drie tot vijf uur lang. "Eigenlijk moeten we vier of vijf keer per week trainen maar door de afstand is dat niet mogelijk, daarom trainen we nu slechts één keer per week maar dan wel zo lang mogelijk." Daarnaast traint ze zo vaak mogelijk met haar nieuwe Alkmaarse danspartner.

Ouderwets imago

Ballroomdansen heeft een ouderwets imago. "Dat dacht ik eerst ook, maar het is absolute topsport. Ik denk om mijn eten en zorg dat ik in goede conditie ben. Het gaat namelijk om het hele plaatje bij ballroomdansen: de jurk, de combinatie man en vrouw en de uitvoering zelf," legt Nathalie uit. De dansen, zoals bijvoorbeeld de wals, de tango en de quickstep, zijn vrij klassiek en je danst in een lange jurk. Jaren geleden werd ze Nederlands kampioen bij de amateurs en nu zou ze ook graag professional willen worden, maar ze is ook realistisch: "Het kost veel tijd en geld en je komt er moeilijk tussen," vertelt ze.

Haar doel voor de toekomst is om te mogen dansen op een internationale wedstrijd. Bijvoorbeeld die in Blackpool in Engeland. Omdat de partner van Nathalie 28 jaar is dansen ze nu nog bij de junioren. Over 2 jaar, als hij 30 jaar wordt, danst het koppel bij de senioren en ze denkt dat daar nog wel iets te halen valt, zoals bijvoorbeeld een Nederlands kampioenschap.

Het koppel danst ook vaak in shows: "Daar geniet ik echt van. Dan heb je niet twee kampen zoals bij het wedstrijdpubliek maar daar komt iedereen gewoon om jou te zien, dan heb je echt heerlijk publiek," vertelt Nathalie. Zo danste ze ooit in de Nederlandse productie van Assepoester op het bal. "Dat vond ik geweldig en het is echt iets tastbaars zodat ik het later aan mijn zoontje kan laten zien," vertelt de sympathieke Nathalie. Ik vermoed dat men in de danswereld nog veel van haar gaat horen.

Tekst: Margreeth Anema

Zestig+Fit groepstrainingen bij LieftingFit

Foto: aangeleverd

Bent u zestig jaar of ouder en heeft u weinig of geen sportervaring, maar wilt u wel fit en sterk ouder worden op een veilige manier en op uw eigen tempo? Kom dan langs bij LieftingFit voor een gratis proefles tijdens onze Zestig+Fit groepstrainingen.

De groepstraining vindt elke dinsdag, woensdag en donderdag om 11.00 uur plaats in de LieftingFit Gym op Molenwerf 36b in Uitgeest en elke vrijdag om 10.00 uur bij Zwembad de Zien in Uitgeest.

Flexibel & voordelig abonnement

Met ons Zestig+Fit Abonnement kunt u éénmaal per week sporten voor €17,50 per maand of onbeperkt sporten (tot 4 x per week) voor €27,50 per maand. Voor beide abonnementen geldt dat deze maandelijks opzegbaar zijn en dat u vrije keuze heeft welke dag of dagen u elke week komt sporten.Wij bieden u ook de mogelijkheid te kiezen voor een 10-rittenkaart die één jaar geldig is. De kosten hiervan bedragen €80,00 euro.

Aanmelden

Wilt u liever zelf ervaren hoe leuk en effectief de trainingen zijn? U kunt zich vrijblijvend aanmelden voor een proefles door een e-mail te sturen naar: gym.lieftingfit@gmail.com. Ook bent u van harte welkom even langs te komen in onze gezellige gym.

Tot snel!

"Mijn kantine, mijn kasteel"

Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - De voetbalkantine is bij iedere club de spil van de vereniging en zo moet het ook blijven. Er is altijd een bar en de tafels en stoelen zijn zodanig gegroepeerd dat elftallen er na afloop, door even te schuiven, met het gehele team omheen kunnen zitten. Na afloop volgt de onvermijdelijke wedstrijdanalyse en zijn er de sterke verhalen over de wedstrijd, die na vijf biertjes allang niet meer dezelfde wedstrijd is als de gespeelde. In mijn laatste voetbalteam waren steevast de mannen die na afloop het langste bleven zitten ook de beste spelers van de wedstrijd geweest.

Deze voor het sociale leven in de voetbalkantine zo belangrijke 'napraat' wordt op twee manieren serieus bedreigd.

Zo zijn voetbalkantines tegenwoordig allemaal voorzien van een scherm en een beamer. Vanachter de gegroepeerde tafels kijkt men tegenwoordig na de wedstrijd liever naar de rechtstreekse uitzending van AZ- ADO dan te luisteren naar het verhaal van 'onze' linksbuiten over zijn fantastische solo in de 15e minuut. Op termijn zal dit leiden tot het onvermijdelijk verdwijnen van 'het sterke verhaal' uit de voetbalkantine en daarmee het hart van het voetbalbeleven. Clubs, stop deze ernstige bedreiging van de voetbalcultuur, zeg het abonnement op, geef de tv aan het bejaardenhuis en laat 'het gesprek' weer terugkeren in de voetbalkantine.

Dan een nog veel ernstiger bedreiging. Het verdwijnen van de vrijwilliger.

Elke kantine kent een koffie- en snackhoek met overal hetzelfde assortiment. Kleffe witte broodjes met ham, kaas, kroket, frikadel en uiteraard de topper onder de voetbalsnacks: het 'broodje bal'. Als kind voetbalde ik bij SV Beverwijk. De gehaktbal was in die tijd de enige warme snack die verkocht werd. Een fantastisch product van noeste vrouwelijke huisarbeid, zelf gedraaid en gebakken in de Blue Band. Heerlijke, glimmende, vette ballen uit een oranje juspan op een klein petroleumbrandertje. Ik proefde peper, zout, verse nootmuskaat en een vleugje kaneel.

Later ben ik naar De Kennemers gegaan. Daar proefde ik de lekkerste 'bal' ooit. Verantwoordelijk daarvoor was een stille, lange Indonesische man, die erin slaagde om de Indonesische en de Nederlandse cultuur te laten samensmelten in een broodje bal. Je proefde sambal, ketjap, knoflook, ketoembar en djinten maar ook mosterd en nootmuskaat. Jaren geleden voetbalde ik in het 12e van FC Uitgeest. Ik keek elke thuiswedstrijd uit naar de traditionele nazit in onze gezellige voetbalkantine. Lekker napraten en een broodje bal. Op een zondag bleken de ballen geen ballen meer te zijn maar platte schijven, aan de buitenkant verbrand en van binnen gortdroog. Verbijstering alom. Oorzaak: de betreffende vrijwilliger was ermee gestopt.

Alle voetbalkantines in Nederland draaien op vrijwilligers en daaraan is bij iedere club een tekort. Je moet er toch niet aan denken dat straks je koffie uit een machine komt, je broodje bal uit een FEBO-muur en een flesje bier uit een automaat, die aan je vraagt of je 18 jaar bent.

Dat laten we met zijn allen toch niet gebeuren. Word vrijwilliger bij FC Uitgeest en verdedig daarmee uw 'kasteel', anders verdwijnt de ziel uit ons dorpsvoetbal!

Ik wens u en FC Uitgeest een mooi 2019. (De Afvallende Bal)

G-team wint van bestuursleden tijdens nieuwjaarsreceptie FC Uitgeest

Het G-team en het team van bestuursleden. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het is een goede traditie bij veel clubs om aan het begin van het nieuwe jaar een nieuwjaarsreceptie te organiseren. Zo ook bij FC Uitgeest. Je ziet elkaar weer, maakt een praatje en wenst de jou bekenden een goed en vooral gezond 2019.

Nog leuker is dat er ieder jaar een omlijsting is van leuke en soms speciale voetbalwedstrijden. Zo was er een wedstrijd tussen het G-voetbalteam en de bestuursleden van FC Uitgeest. In een zinderende wedstrijd was het uiteindelijk het G-team dat met 4-3 de bestuursleden met de staart tussen de benen terug de kleedkamers injoeg. Of was het misschien andersom? Het gaat in ieder geval als zodanig de boeken in.

Een andere interessante traditionele ontmoeting was die tussen een team van oud-eerste-elftalspelers en die van het huidige eerste. Steevast komen ieder jaar de oud-spelers op voorsprong maar zijn het de spelers van het 'vlaggenschip' die terugkomen en uiteindelijk winnen. Tot slot was er voor het eerst in de geschiedenis van nieuwjaarswedstrijden een plaats ingeruimd voor walking footballwedstrijden. Een leuke nieuwe vorm van voetballen op een klein veld, met kleine doelen en wedstrijden zonder winnaars en verliezers. Hardlopen is verboden maar dat lijkt voor sommige spelers ook wel het moeilijkste onderdeel van het spel.

In zijn nieuwjaarsspeech keek FC Uitgeest voorzitter Frans van Zijl in ieder geval terug op geslaagde wedstrijden en vooral een geslaagd jaar. Zorgen zijn er ook. Het is namelijk steeds moeilijker om vrijwilligers te krijgen en ze ook te houden. Dat laatste komt soms omdat er, zoals bij iedere club, enkele 'zijlijners' zijn die een kritische houding nog weleens voorzien van ongenuanceerde uitlatingen tegenover juist die vrijwilligers. "Beter is om dat niet te doen," aldus de voorzitter en "positief mee te denken hoe zaken anders en beter kunnen." Een mooie boodschap zo aan het begin van het nieuwe clubjaar.

De Afvallende Bal

Project Sporthero leert kinderen over een gezonde leefstijl

Foto: Facebookpagina Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Op donderdag 10 januari gaat in Uitgeest het project Sporthero van start. Sporthero biedt kinderen gedurende 6 maanden de kans om in aanraking te komen met veel verschillende sporten en kennis op te doen over een gezonde leefstijl.Tijdens dit sportieve project werken kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar met (dreigend) overgewicht aan een gezondere leefstijl. De deelnemers en hun ouders worden hierin bijgestaan door een diëtist van de Voedingstuin, een jeugd- en gezinscoach en buurtsportcoach Chantal Thomas.

De Sportheroes sporten één keer per week in een vaste groep onder begeleiding van de trainers van Liefting Fit en de buurtsportcoach. Twee keer per maand sporten zij bij Liefting Fit. Naast het sporten is er ook voorlichting over voeding en sociale emotionele onderwerpen. Er zal tevens een avond worden georganiseerd waarbij de kinderen samen met hun moeder of vader gezond leren koken. Daarnaast hebben de deelnemers drie keer in het jaar een individueel gesprek met de diëtiste over gezonde voeding en krijgt het gezin coaching van de jeugd- en gezinscoach van de gemeente Uitgeest.

De eigen bijdrage voor de ouders is € 75,- voor de gehele cursus.Het eerste sportmoment is op donderdag 10 januari van 16.00-17.00 uur. Meer informatie of uw kind aanmelden? Neem contact op met buurtsportcoach Chantal Thomas, tel. 06-43041145 of e-mail c.thomas@alkmaarsport.nl.

Derde langebaanwedstrijd IJsclub Uitgeest

De Junioren voordat zij de 1500m moesten rijden: Thomas Jongejans, Merel Schouten, Joni Krom, Femke Jongenotter, Mike Roelands, Sanne Veenboer, Patrick Roelands en Luna den Elsen.

UITGEEST- Zaterdag 29 december was de derde langebaanwedstrijd van het schaatsseizoen. Onder zeer winderige en vochtige omstandigheden was dit de generale repetitie voor de clubkampioenschappen op 2 februari.

Hierdoor viel, ondanks het vele dweilen van de baan, het aantal persoonlijke records (PR's) verklaarbaar tegen. Bij de 100m benaderde Chris Wokke met 12.95 bijna het sprintkanon Roos de Boer. Ook de andere pupillen verbeterden hun tijden. Zelfs Thijs Baltus, die zijn eerste wedstrijd reed, zette ondanks zijn val zijn eerste PR vast. Bij de 500m gaf Brain Bloedje duidelijk aan wat zijn plannen zijn voor de clubkampioenschappen. Bij de dames geeft Sanne Veenboer de toon aan. Bij de 100m zijn de onderlinge verschillen niet zo groot. Bij de 300m lieten Jari Kuipers en Tristan Tijsen de resultaten van hun trainingsvoortgang zien met een PR. Bij de 1500m en 3000m was duidelijk de invloed van de harde wind in de resultaten te zien. Alleen Mike en Patrick Roeland vebeterden hun PR terwijl de enige dame, Femke Jongenotter, een knappe 6:35.16 op de klokken liet verschijnen.

Tekst: Kees Molenaar

De dochter van Jan Wenderhold Sandy nam het erotisch imperium van haar vader over

Sandy Wenderhold.

UITGEEST - Sandy Wenderhold meldde onlangs via Twitter dat haar vader doelwit was van afpersers. Hij ontving namelijk een e-mail waarin de afpersers dreigden naar buiten te brengen dat vader Wenderhold porno keek op internet en dat zij hiervan af zouden zien mits er een immens bedrag zou worden overgemaakt. Meerdere mensen kregen deze e-mail maar de vader van Sandy was hier niet vatbaar voor: hij is namelijk de grondlegger van de erotische industrie in Nederland. Hij geeft al vijftig jaar erotische bladen uit die in de schappen van de tankstations liggen, produceert erotische films en verkoopt ook erotische foto's over de hele wereld.

Sinds 25 jaar heeft Sandy de leiding over het bedrijf aan het Anna van Renesseplein. Toen het kantoorpand gebouwd werd moesten de buurtbewoners wel even slikken: ze dachten dat er dikke Cadillacs voor zouden komen rijden met blote vrouwen erin. "Gelukkig heeft Uitgeest een ons-kent-onsmentaliteit en was het al snel goed," meldt Sandy. Ze begon onderaan de ladder. Haar eerste klusje bestond uit het plakken van stickers op dia's. "Ik deed het gewoon, ik stond zo in ieder geval dicht bij het vuur. Ik moest onderaan beginnen van mijn vader, net als iedere andere werknemer," vertelt de vrolijke Sandy in haar kantoor waar nogal bijzonder gevormde erotische artikelen midden op tafel staan.

Vooroordelen

Het was lastig voor haar vader om een opvolger te vinden. Niemand dacht aan Sandy, zij kon volgens haar ouders maar beter tennislerares of moeder worden. Zelf wist ze precies wat ze wilde: ze hield van reizen en aangezien er nog geen internet was moesten de verkopers de dia's zelf naar andere landen brengen. Al snel klom ze op tot diaverkoper aan de Playboy en de Penthouse. Toen Sandy 30 jaar was had ze het voor elkaar, ze mocht het bedrijf overnemen mits ze alles zelf regelde, zo eiste haar vader. In de 25 jaar dat ze nu de scepter zwaait is er veel gebeurd: er is een stuk bijgebouwd aan het pand, Sansyl heeft eigen tv-zenders Passie TV en PassieXXX en ze hebben een nieuw erotisch magazine speciaal voor vrouwen genaamd 'Oh'. Door de opkomst van internet is de focus logischerwijs verlegd van boekjes naar online en tv, hier is ook de site secretfriends.com ontstaan.

Sandy heeft veel te maken met vooroordelen. "Het zal wel een bimbo zijn die het bedrijf leidt," is een van die vooroordelen vertelt ze. "Zij weet vast alle kunstjes," wordt ook wel gedacht. "Maar eigenlijk ben ik best truttig en denk ik bij sommige erotische capriolen: moet dat nou?" vertelt ze lachend.

De gevangenis in

Ze heeft enorm veel meegemaakt in al die jaren, ze heeft zelfs in de gevangenis gezeten. Jaren geleden bleek dat er 24 uur per dag heftige porno werd vertoond bij de marine in Den Helder. De marine werd volledig neergesabeld door de maatschappij en Sandy wilde ze een hart onder de riem steken. Ze toog naar Den Helder met vijf andere knappe meiden om daar pornoblaadjes uit te delen. De politie werd getipt, de dames werden van de weg gehaald op verdenking van verstoring van de openbare orde. De auto werd in beslag genomen en de meiden moesten allemaal apart een cel in. "We moesten zelfs onze bh's inleveren wegens gevaar voor verhanging," vertelt Sandy lachend.

Ook kreeg ze de AIVD achter zich aan. Ze haalden namelijk het paaldansende nichtje van Máxima naar Nederland. Toen zij op de voorpagina van de Passie stond werd het de best verkochte editie aller tijden.

Qua toekomst hoopt ze met haar site secretfriends.com het vijfsterrenhotel onder de livechats te blijven. Verder hoopt ze nog lang met haar bedrijf in Uitgeest te blijven. "Het bevalt me hier uitstekend. Uitgeest ligt centraal, je zit zo op Schiphol en zo op het strand. Met de gemeente is alles prima geregeld, wij hebben hier niets te klagen."

Tekst: Margreeth Anema

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

Bingo

Op deze bingomiddag kunt u prachtige prijzen winnen. Het is elke keer weer gezellig. De bingomiddag vindt plaats op woensdag 9 januari. Zaal open om 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. Kosten € 5,--. Er worden 3 ronden gespeeld. Vooraf opgeven is niet nodig.

St. Maartenwandeling in Utrecht

Op donderdag 17 januari is er weer gelegenheid om deel te nemen aan een historische stadswandeling. Dit keer de St. Maartenwandeling in het middeleeuwse centrum van Utrecht. Wij vertrekken om 9.03 uur met een rechtstreekse trein naar Utrecht waar wij rond 10.30 uur arriveren. Na de wandeling, die rond 15.00 uur is afgelopen, is er bij voldoende belangstelling ook nog gelegenheid om mee te gaan naar Museum Catharijneconvent. Op dit moment loopt daar de tentoonstelling 'Relieken', die wonderwel aansluit bij het middeleeuwse thema van deze dag.

Wanneer u zich opgeeft als deelnemer, geeft u dan meteen even aan of u deelneemt aan het museumbezoek. Voor houders van een museumkaart wordt een toeslag van € 3,- gevraagd, 65-plussers zonder museumkaart betalen € 15,50 incl. toeslag. U kunt zich opgeven bij Hetty Franzani, telefonisch (315060) van 18.00 uur tot 19.00 uur of per mail (hettyfranzani@ziggo.nl).

Excursie: This is Holland

Altijd al gedroomd van een unieke vliegervaring die niet alleen Nederland laat zien, maar ook echt laat beleven? In This is Holland bieden adembenemend mooie filmbeelden een spectaculair perspectief vanuit de lucht. Ontdek in vogelvlucht hoe Nederland is ontstaan. Ontdek een volk dat zich door al dat water nooit heeft laten afschrikken. Het voelt echt alsof je over het Nederlandse landschap vliegt. Door middel van verrassende speciale effecten en een enorm bolvormig scherm, vlieg je rakelings over diverse must-sees van de Lage Landen.

Na de flight experience kun je even ontspannen in onze Holland lounge. Hier is extra informatie te krijgen over de bezienswaardigheden waar je tijdens de vlucht langs bent gekomen. De excursie vindt plaats op dinsdag 22 januari. We verzamelen op station Uitgeest om 9.15 uur, vertrek trein 9.33 uur. Kosten € 18,- (dit is inclusief entree, foto, voorshows, panoramafilm tijdens vlucht over Nederland vanuit vliegsimulator en een kop koffie/thee). Vooraf opgeven op het kantoor van de S.U.S.

Repair Café op donderdag 24 januari

De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) organiseert maandelijks het Repair Café. Uitgeesters kunnen hier hun kapotte spullen ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde maken. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u gaan helpen met reparatie aan kleding/textiel, elektrische apparaten, fietsen, rollators, kleine huishoudelijke apparaten en computers. Reparaties zijn kosteloos, maar u dient zelf zorg te dragen voor materialen die nodig zijn om een reparatie te verrichten.
Donderdag 24 januari van 09.30– 11.30 uur. Gratis toegang. Aanmelden is niet nodig. Koffie/thee is tegen een geringe vergoeding te verkrijgen aan de bar.

Computerspreekuur

Heeft u problemen met of vragen over het gebruik van uw laptop, iPad of tablet, dan kunt u op dit spreekuur terecht. Er is een deskundige vrijwilliger aanwezig die u hulp biedt. Dit is geen cursus of workshop en niet bedoeld voor reparaties. Het computerspreekuur wordt gelijktijdig met het Repair Café gehouden. Het computerspreekuur vindt plaats op donderdag 24 januari van 09.30 tot 11.30 uur. Gratis toegang. Aanmelden is niet nodig. Koffie/thee is tegen een geringe vergoeding te verkrijgen aan de bar.

Lezing '100 jaar staal' door Wim de Wit

'Door staal gedreven' heet het nieuwe boek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het staalbedrijf in de IJmond. Er wordt een klein overzicht gegeven van de opkomst en ontwikkeling van de Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalbedrijven tot het huidige bedrijf als onderdeel van Tatasteel Europe. Ook wordt daarbij de wisselwerking tussen de omgeving en het bedrijf en de invloed die ze op elkaar hebben en hadden niet vergeten. Bovendien zijn die ontwikkelingen zodanig dat bij grote uitbreidingen er zoveel gegraven werd dat de grond veel geheimen prijsgaf. Het bedrijf is daarmee netjes omgesprongen met behulp van vele vrijwilligers. En heeft daardoor gezorgd voor een waardevolle toevoeging aan onze kennis over de ontwikkelingen in de IJmond in vroeger tijden. De lezing wordt gegeven door Wim de Wit en ondersteund met foto's en korte films.

De lezing vindt plaats op donderdag 31 januari en begint om 09.30 uur. Kosten € 3,-- inclusief koffie/thee in de pauze. Duur ongeveer 2 uur. U kunt vooraf of aan de zaal (indien voorradig) een kaartje kopen.

Foto-expositie Hoogovens

Op donderdag 31 januari zullen de cursisten van de fotocursus, onder begeleiding van Annemiek Zoetmulder, exposeren tijdens de lezing '100 jaar staal'. De cursisten exposeren hun foto's met het thema 'Hoogovens' achter in de zaal.

Informatie en opgave:

Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251–31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl.

Tolweg Heemskerk jaar afgesloten in verband met werkzaamheden

Illustratie herinrichting Tolweg. Foto: Website gemeente Heemskerk

HEEMSKERK - De Tolweg wordt vanaf 7 januari 2019 afgesloten tussen De Baandert en de Hoflaan/Gerrit van Assendelftstraat. De afsluiting duurt volgens planning een jaar. Om het verkeer zo goed mogelijk door te laten stromen, zijn er adviesroutes aangegeven. De flats aan de Debora Bakelaan worden namelijk gesloopt en dit hele gebied wordt opnieuw ingericht. Er komen drie woongebouwen voor terug en er komen meer veilige oversteekplaatsen van de Slotheerenbuurt naar Park Assumburg.

Dit is ook het moment om de Tolweg veiliger te maken. Er komen gescheiden, smallere rijbanen met een brede tussenstrook (zes meter), waardoor automobilisten langzamer gaan rijden op de Tolweg en het oversteken van de weg veiliger wordt. Tegelijk met het opnieuw inrichten van de weg wordt veel leiding- en kabelwerk uitgevoerd. Zo gaat PWN werken aan de transportwaterleiding en verschillende kabelbedrijven gaan de grond in om werkzaamheden uit te voeren. Ook worden op een aantal plaatsen nieuwe duikers geplaatst om de waterhuishouding te verbeteren.

Adviesroutes voor het autoverkeer

Komt u uit het zuiden (Velsen, Beverwijk) en wilt u naar Uitgeest/De Kleis of Castricum? De adviesroute is via de A9, afrit 10 Castricum. Vanaf daar rijdt u via de Provinciale Weg (N203) naar Uitgeest/De Kleis.

Komt u vanuit het noorden (Uitgeest, Castricum, Alkmaar) en wilt u naar de wijken Zuidbroek – Oosterwijk in Heemskerk of naar Beverwijk? De adviesroute is via de A9, afrit 8 Bazaar. Vanaf daar rijdt u via de Noorderweg, de Meerlanden, de Laan van Broekpolder of de Laan der Nederlanden.

Adviesroutes fietsers

Fietsers richting Beverwijk worden omgeleid via De Baandert – Jan van Kuikweg – Gerrit van Assendelftstraat. Fietsers richting Uitgeest volgen de omleiding via de Gerrit van Assendelftstraat en de Jan van Kuikweg.

Burgemeester zet hulpverleners, vrijwilligers en raadsleden in het zonnetje

Foto: Ger Bus

UITGEEST- Burgemeester Verkleij stond in haar toespraak tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie maandagavond stil bij hulpverleners zoals de brandweer, de politie en de medewerkers van de ambulance. Oud en nieuw is dankzij hun inzet goed verlopen. Ze bedankte de hulpverleners, die zelf ook in grote getale aanwezig waren, hiervoor hartelijk. Ook benadrukte ze dat we hierbij de handhavers niet mogen vergeten. Ze maakte de krachtige statement: "Handen af van hulpverleners én handhavers".

Ze haalde de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 aan waarbij een nieuwe wending in het politieke landschap ontstond en gaf aan dat het college grote dossiers op tafel heeft liggen, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van het station wat veel beter kan. Deze moet beter bereikbaar worden en een betere uitstraling krijgen wat meer uitnodigd.

In het verbeterplan van de BUCH zijn de eerste stappen zichtbaar, zij complimenteerde hierbij de raadsleden met hun werk. In bijvoorbeeld het dossier Schiphol en de inrichting van het bedrijventerrein benadrukte ze dat de stem van de inwoners en de ondernemers in Uitgeest nog meer gehoord moet worden. Eén van de missies komend jaar van de gemeente Uitgeest is de keten van raad, college en ambtelijke organisatie te versterken.

Ook complimenteerde zij de organisaties van grote evenementen zoals de kunstroute, het ICGT toernooi, de veteranendag en de kermisloop. Daarbij zette ze de vrijwilligers even extra in het zonnetje: "Zij kleuren ons dorp met hun tomeloze inzet en zijn het cement van de samenleving", aldus de trotse burgemeester.

Burgemeester Verkleij bracht tot slot een toost uit en sprak de wens uit om samen, met respect voor een ieders mening en met nieuwe energie het komende jaar aan te gaan.

Tekst: Margreeth Anema

Mountainbiker mishandelt boswachter: politie zoekt getuigen

HEEMSKERK - Een boswachter is op 30 december mishandeld door een fietser in het duingebied bij Heemskerk. De politie is op zoek naar getuigen.

De boswachter, een medewerker van waterleidingbedrijf PWN, hield rond 11.50 uur een mountainbiker aan op de Watervlakweg in het duingebied. Toen de fietser werd gevraagd naar zijn verplichte duinkaart probeerde hij door te fietsen. De boswachter pakte de mountainbiker echter vast, waarna een schermutseling ontstond. Een tweede mountainbiker ging zich ermee bemoeien. Vervolgens kon de fietser wegkomen. De politie is op zoek naar getuigen of mensen met tips. Een ouder echtpaar dat op het moment van de worsteling passeerde wordt ook gevraagd zich te melden. Contact opnemen met de politie kan via 0900-8844.

Bron: NH Nieuws

Bieb Bieb Hoera! Lang zullen we voorlezen

Foto: aangeleverd

REGIO - Bibliotheek IJmond Noord viert in 2019 het 100-jarig bestaan. Iedere maand zijn er activiteiten gericht op een speciale doelgroep of gericht op een speciaal thema. In januari staat voorlezen voor kinderen centraal. De volgende activiteiten staan op het programma:

Woensdag 9 januari:

Van 11.00 uur tot 11.45 uur is er een voorleesestafette in de bibliotheek in Beverwijk. Onze voorleesvrijwilliger en twee medewerkers van de bibliotheek gaan ieder een kwartiertje voorlezen voor kinderen en ouders van baby's en peuters. Vanaf 11.00 uur wordt er ook in de bibliotheek in Heemskerk voorgelezen.

Woensdag 30 januari:

In de middag organiseert de Kamercommissie van 15.00-16.00 uur een feestelijk programma voor jonge kinderen van 3 tot 6 jaar in de bibliotheek in Beverwijk.

Zaterdag 26 januari:

Van 13.30 uur tot 14.30 uur is er in het kader van het theaterweekend Kinderbios. De film, die aansluit bij de theatervoorstelling van het Kennemer Theater, wordt zowel in de Beverwijkse als in de Heemskerkse bibliotheek vertoond en is bestemd voor kinderen vanaf 2 jaar. De toegang is gratis. Ook is er deze dag in Beverwijk een rondleiding achter de schermen tijdens de uitleenuren door de Kinderdirecteur.

Zaterdag 2 februari:

Van 16.15 uur tot 17.15 uur is er in de bibliotheek in Heemskerk de voorstelling 'Poes Pip verdwaalt!' door het Zoldertheater bestemd voor 3-7 jarigen en hun ouders. De toegangsprijs voor zowel kinderen als volwassenen is € 7,50.

Brand in Restaurant Nieuw Westert

De monumentale boerderij waar het restaurant in was gevestigd was niet meer te redden. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - In Egmond-Binnen is in de nacht van 4 op 5 januari brand uitgebroken in Gasterij Nieuw Westert aan de Oude Schulpweg. Het pand, gevestigd in een monumentale boerderij, kan als verloren worden beschouwd.

Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn er bij de brand geen gewonden gevallen. Omwonenden werden gewaarschuwd voor rookoverlast en vonkjes ('vliegvuur') via een NL Alert-bericht. Deze waarschuwing werd rond 7.00 uur weer ingetrokken.

De brand brak rond 2.30 uur uit. In eerste instantie was er alleen maar veel rook te zien. Later sloegen de vlammen uit het gebouw. Rond 4.20 uur was de brandweer vooral bezig de bijgebouwen te redden. Op Facebook wordt inmiddels verslagen gereageerd. Veel mensen uit de wijde omgeving hebben de afgelopen tientallen jaren persoonlijke herinneringen aan het restaurant, dat vroeger 'De Boerenwagen' en later 'Anno Nu' heette.