De Uitgeester

21 maart 2018

De Uitgeester 21 maart 2018


Burgemeester Uitgeest: "Laat vandaag uw stem spreken!"

Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Vandaag, woensdag 21 maart, heeft u weer de kans om uw stem uit te brengen voor de gemeenteraad van Uitgeest. Met de gemeenteraadsverkiezingen wordt de nieuwe gemeenteraad van Uitgeest voor vier jaar gekozen.

Met uw stem kunt u bepalen hoe de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad gaat worden. "Daarom doe ik een krachtig beroep op u! Kom naar een van onze acht stembureaus in Uitgeest. Het kost u maar één momentje en het kan tot 21.00 uur 's avonds," aldus Wendy Verkleij, burgemeester van Uitgeest.

"De gemeenteraadsverkiezingen gaan echt ergens over sinds de overheid steeds meer taken op het bordje van de gemeente legt. De rol van de gemeentepolitiek is belangrijker geworden en dat vraagt om een sterk en goed georganiseerd gemeentebestuur en betrokken inwoners, ondernemers en organisaties. Laat uw stem spreken en maak met uw keuze vandaag duidelijk aan wie u deze toevertrouwt!"

Bewogen debatavond over woningbouw en duurzaamheid

Foto: Marloes Blok - Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Donderdag 15 maart vond een bewogen en goed bezocht politiek debat plaats met de lijsttrekkers van alle zeven partijen in Uitgeest. Thema van de avond was woningbouw en duurzaamheid.

De avond werd georganiseerd in samenwerking met Bouwend Nederland en vond plaats in de protestantse kerk in Uitgeest. De politieke partijen kregen de kans om hun standpunten over de onderwerpen uit te leggen, maar konden ook rekenen op 'aanvallen' van andere partijen, waardoor de discussie op gang kwam. Ook kreeg het publiek de gelegenheid vragen te stellen. Lees het vervolg op pagina...???

"All you can... scheppen"

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Opscheppen tot er niet meer bij kan. Afgelopen zaterdag en zondag kwamen tientallen Uitgeesters gratis compost halen op het parkeerterrein aan de Zienlaan in Uitgeest. Wethouder De Vink-Hartog hielp zaterdagochtend een handje mee met scheppen. De berg compost is afkomstig van het ingezamelde gft- en groenafval van de Huisvuilcentrale (HVC). De gemeente Uitgeest en de HVC wilden met de 'gratis compost actie' de inwoners bedanken voor hun inspanning om gft-afval te scheiden.

Aanleveren Pasen

In verband met Pasen zijn wij op maandag 2 april gesloten. Kopij en advertenties kunt u uiterlijk tot donderdag 29 maart om 20:00 uur aanleveren via redactie@uitgeester.nl of advertenties@uitgeester.nl.

Welkom bij La Vida!

Als je je niet fit voelt, vitaliteit en energie mist, lichamelijke klachten ervaart en gespannen bent, kan stress onbewust de oorzaak zijn. Spanning heeft een negatief effect op ons welbevinden, zowel lichamelijk (somatisch), psychisch (emotioneel en mentaal) als gedragsmatig.

Veel voorkomende lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door spanning zijn: hoofdpijn, klachten aan schouders, nek, rug, bekken, maag/darm en buik. Maar ook klachten als:

  • extreme vermoeidheid
  • niet kunnen ontspannen
  • druk op de borst of hartkloppingen
  • onverklaarde spier- en gewrichtspijn
  • benauwdheid, moeite met ademen
  • lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
  • slecht of juist heel veel slapen

Wat kan La Vida voor je doen
La Vida is een nieuwe praktijk waarbij lichaamsgericht werken centraal staat. Ik ga ervan uit dat jouw lichaam door lichamelijke, emotionele, mentale en gedragsmatige stresssignalen aangeeft wat jij nodig hebt. Het leren herkennen en erkennen van deze stresssignalen doen we door gesprekken, oefeningen voor lichaamsbewustwording, adem- en ontspanningsoefeningen en methodieken vanuit o.a. de psychosomatische fysiotherapie, somatic experience (SE) en NARM.

Wie ben ik?
Ik ben Paula Rozeman, werkzaam als lichaamsgericht werkend therapeute. De kracht van mijn eerst gevolgde studies, algemene fysiotherapie en psychosomatische fysiotherapie, is het stellen van diagnoses en behandelen van patiënten met blessures aan het houdings- en bewegingsapparaat in relatie tot wie wij zijn, hoe we omgaan met blessures en wat o.a. het effect is van spanning op het herstel van de blessures.

Deze studies zijn voor mij een prachtige basis geweest voor verdere verdieping in de mens. Lichaamsgericht werken is al jaren mijn passie. Verschillende opleidingen, waaronder somatic experience (SE) en NARM, en het volgen van cursussen waarbij ontwikkeling van autonomie als gezondheidsbevordering centraal heeft gestaan, hebben hierin een belangrijk aandeel gehad. Zowel in mijn persoonlijke als therapeutische ontwikkeling. Verdieping in en werken met mensen is waar ik van houd!

Meer informatie en contact
Wil je meer informatie of een afspraak maken dan kun je contact opnemen met mij: Paula Rozeman, Churchillplein 1, Akersloot, 0251 – 314447, www.praktijklavida.nl, info@praktijklavida.nl Op dinsdag ben ik werkzaam in het MCM, Molenstraat 1a, Uitgeest.

Column: Monique Teeling - Urn

Wie zit dáárin? Met ogen zo groot als schoteltjes wijst mijn vriendin op de houten pot die decoratief op een tafeltje in onze woonkamer staat. Ik ben gek op hout en kocht het ding jaren geleden in een leuk winkeltje. Mijn houtliefde ontlokte mijn man ooit de uitspraak: "Ik had een houten poot moeten hebben, dat had jij prachtig gevonden." Mijn vriendin vindt het ding dus op een urn lijken en daar kan ik wel inkomen. Ik heb gelukkig niet zoveel ervaring met dure urnen, het zijn geen zaken waar je je tussendoor zomaar mee bezighoudt. Er schijnen begrafenisondernemingen te zijn die handig inspelen op het verdriet van nabestaanden. In zo'n roes van innige droefheid zal het je worst wezen of bijvoorbeeld de kist 300 euro duurder uitvalt en ook die kaarten moeten sowieso verstuurd worden. "Welk type kaart wilt u? Ach doe die maar hoor, het beste is niet goed genoeg!" Als de dood onverwacht komt en het allemaal snel is gegaan, is rustig overwegen lastig. Zeker wanneer iemand een lijst afvinkt aan je keukentafel. Mijn nicht verzorgde haar terminale man en had de tijd het afscheid tot in detail door te nemen. Toen haar lief 's avonds laat overleed, belde zij iemand aan de andere kant van het land die een paar uur later de kist aan huis afleverde. Toen zij het crematorium benaderde om een tijdstip te plannen, begreep men niet dat dit een particulier initiatief betrof. Met de naaste familie bracht zij hem in hun geliefde camper vervolgens zelf naar het crematorium. Het kost wellicht meer voorbereiding, maar het is een mogelijkheid die weinig mensen kennen en 't scheelt behoorlijk in de financiën! Laatst hoorde ik nog een bijzonder verhaal. De 92-jarige moeder van een vage kennis overleed en zij gaf ooit aan dat zij haar as bijgezet wenste naast de urn van haar man, gesitueerd onder een graftegel. Haar zoon informeerde bij het crematorium naar de mogelijkheden. Ja hoor dat kon heel goed, geen enkel probleem. Of hij even 800 euro wilde neertellen. Nou dat vond hij toch best heel veel geld en het feit dat het ook nog een maand duurde voordat men deze klus zou kunnen klaren, maakte hem niet vrolijker. Toen hij niet direct toehapte werd hij terzijde genomen door een empathische medewerker. Die keek of er niemand in de buurt was en fluisterde: "Ik mag het niet zeggen maar het kan ook anders… Als u 's ochtends vroeg rond 07.30 uur naar uw vaders graf gaat en de tegel optilt dan zet u uw moeders urn er gewoon bij. Zij staat dan dus niet op de tegel vermeld maar u wéét dat zij daar is. Na een aantal jaar wordt het geruimd maar dan komt u gewoon weer rond 07.30 uur, haalt hen eruit en verstrooit de as ergens." Zeker weten dat 07.30 uur daar spitstijd gaat worden.

Vieringen van de Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 21 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 23 maart: 15.00 uur Kruisweg. Na de Kruisweg is er gelegenheid tot biechten.
Van 20.00 tot 21.00 uur is er inloopaanbidding (Stille Aanbidding) in de kapel en er zal ook dan biechtgelegenheid zijn.
Vrijdag 23 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Weekend van 24 en 25 maart: Palmzondag.
Zaterdag 24 maart: 19.00 uur Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life in samenwerking met de kinderen die dit jaar hun eerste communie gaan doen. Zij zullen dan hun mooi versierde palmpasenstok laten zien.
Zondag 25 maart: 09.00 uur Palmzondag, H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Film 'Wind River' in Filmhuis De Zwaan

Foto: Filmhuis De Zwaan

UITGEEST - De Amerikaanse film Wind River (2017) draait vrijdag 30 maart 2018 in Filmhuis De Zwaan. Een wildjager (Jeremy Renner) helpt beginnend FBI-agente (Elisabeth Olsen) bij het oplossen van een mysterieuze moord in het wetteloze indianenreservaat Wind River.

Dit duistere misdaaddrama won in Cannes de Un Certain Regard-prijs voor beste regisseur. Filmmaker Taylor Sheridan schreef eerder het scenario voor Hell or High Water. Wildjager Cory Lambert (Jeremy Renner) ontdekt een lichaam in de sneeuw van het Wind River indianenreservaat, waarna de junior FBI-agent Jane Banner (Elizabeth Olsen) de zaak gaat onderzoeken. Maar omdat ze geen idee heeft hoe ze de koude winter van Wyoming moet doorstaan, schakelt ze Lambert in als gids. Tijdens het recherchewerk reist het duo door een regio die wordt verwoest door drugs en geweld, waar iedereen alleen maar aan het overleven is. Op deze desolate plek met zijn extreme natuur valt Renner op door genuanceerde dialogen en indringende karakterschetsen, ondersteund door sublieme bijrollen van Graham Greene (Dances with Wolves), Gil Birmingham (House of Cards) en Jon Bernthal (The Walking Dead).

De zaal is open vanaf 19:45 uur en de film begint om 20:15 uur. Toegang € 6,- ('Vrienden van de Zwaan' € 5,-) inclusief een kopje thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Expositie Historische Vereniging Oud-Akersloot

Foto: Historische Vereniging Oud-Akersloot

AKERSLOOT - In Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Akersloot, is tot eind april een expositie te zien van oude foto's van de Liliade in Akersloot. De Historische Vereniging Oud-Akersloot heeft weer een mooie selectie gemaakt uit hun rijke beeldbank.

De Liliade was een lelietentoonstelling die vanaf 1961 werd georganiseerd. Het was jaarlijks een groot succes. In 1965 trok de tentoonstelling maar liefst 30.000 bezoekers, en het evenement groeide uit tot de grootste lelietentoonstelling ter wereld. De tiende Liliade in 1970 was een hoogtepunt omdat Prinses Beatrix en Prins Claus aanwezig waren om het evenement te openen. Tijdens de openingstijden van bibliotheek Akersloot is deze expositie te zien in het Historisch Informatiepunt.

Kijk ook eens op de website www.oudakersloot.nl; onder het kopje 'beeldbank' zijn nog veel meer foto's over Akersloot en zijn inwoners te bewonderen.

't Hoorntje Horeca Al meer dan veertig jaar een begrip in Akersloot!

Van links naar rechts: Hans Dekker, Jetty Sander en Jan Sander. Foto: STiP Fotografie

Kerklaan 20, 1921 BL Akersloot; telefoon: 0251-312120; website: www.hoorntje.nl; e-mail: info@hoorntje.nl

Jetty en Jan Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje Horeca in Akersloot. 't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer, is van een mooi boerenbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig horecabedrijf met een grote diversiteit aan mogelijkheden. En niet alleen Jetty en Jan zijn drijvende krachten, het gehele team draagt het bedrijf! Iedereen denkt erg mee met de gasten. Het is voor het hele team belangrijk dat de gasten het naar hun zin hebben.

De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich de sfeervolle en gezellige bar ''t Voorom', leuk voor feestjes tot circa veertig gasten. Aan de achterkant van de boerderij vindt u de sfeervolle zaal ''t Achterom' waar feesten kunnen worden gegeven tot circa honderdvijfenzeventig personen. Met de trap of de personenlift is de accommodatie 'Op Zolder' te bereiken. Een gezellige Oudhollandse zaal die ruimte biedt aan ongeveer vijfentachtig gasten.

Jetty: "Op Zolder is uitermate geschikt voor vergaderingen, brainstormsessies en teambuildingbijeenkomsten." 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf twintig personen. Alle arrangementen, buffetten en diners zijn daarop afgestemd.

Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een verrassend uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. Partyschip 'Claes Horn' biedt ruimte aan ongeveer honderd gasten en heeft voor de mindervalide gasten een liftje aan boord. Salonboot 'de Nesch' is een nostalgische notarisboot die ruimte biedt aan circa vijftig gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans. Er kan, indien er geen ijs ligt, het gehele jaar gevaren worden. En aanstaande bruidsparen die hun jawoord op een originele locatie willen geven kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook op beide schepen kan men officieel trouwen. Zowel liggend aan de kade als midden op het water omringd door alle mensen die u lief zijn. Niet alleen feesten kunnen bij 't Hoorntje gegeven worden. Mocht een dierbare overlijden dan is het ook mogelijk om de afscheidsdienst of condoleance te houden bij 't Hoorntje.

Natuurlijk komt de innerlijke mens goed aan zijn trekken bij 't Hoorntje. Alle buffetten en diners komen uit eigen keuken en worden met de grootst mogelijke zorg bereid. Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Mocht u een ligplaats op deze locatie zoeken dan kunt u contact opnemen met havenmeester Hans Dekker. Bij de locatie is een grote parkeerplaats welke gratis is voor gasten.

Tekst: Yvonne van Stiphout

S.U.S. en De Zwaan sluiten akkoord

Foto: De Zwaan Cultureel

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren en Stichting Dorpshuis De Zwaan (eigenaar van het dorpshuis) hebben na een langdurig onderhandelingstraject een akkoord gesloten over het gebruik van het dorpshuis aan de Middelweg in Uitgeest.

Vanaf 2006 is de S.U.S. de grootste huurder en voorziet al vele jaren in een grote behoefte aan allerlei activiteiten voor ouderen in Uitgeest. Gezien de veranderende visies van het Gemeentebestuur van Uitgeest en het bestuur van Stichting Dorpshuis De Zwaan ontstond de noodzaak om het contract met de Stichting Uitgeester Senioren open te breken en te moderniseren. Met name de prestatieverplichtingen voor beide partijen en het intrekken van de exploitatieovereenkomst, opgelegd door het gemeentebestuur, maakten deze veranderingen noodzakelijk.

Dat heeft geleid tot maandenlange onderhandelingen om te komen tot een nieuw huurcontract voor de komende vijf jaar en een overeenkomst waarin beide partijen zich kunnen vinden. De veranderingen betreffen het verhuren van zalen aan de S.U.S. en andere huurders tijdens werkdagen en de horeca-activiteiten, die voortaan onder de vergunning van Dorpshuis De Zwaan vallen. De verstrekking van koffie en thee blijven op de werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur onder verantwoording van de S.U.S.

Het nieuwe contract geldt voor een periode van vijf jaar en beide partijen gaan regelmatig met elkaar in overleg over de gang van zaken en de optimale bezetting van het gebouw.

Politiek café op verkiezingsavond

Foto: Gertjan Zeeman

UITGEEST - Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen is er vanavond, woensdag 21 maart, een politiek café in het gemeentehuis. Belangstellenden zijn vanaf 21.00 uur van harte welkom om van minuut tot minuut de lokale en landelijke uitslagen te volgen.

De presentatie is in handen van burgemeester Wendy Verkleij en Peter Rozenbeek. Na sluiting van de stembureaus (21.00 uur) worden de stemmen geteld en zodra de totalen per partij bekend zijn, belt de stembureauvoorzitter de uitslag door naar het gemeentehuis. Vanaf 22.00 uur worden de eerste resultaten verwacht en wordt duidelijk hoe er in de diverse stembureaus gestemd is en wat dat betekent voor de nieuwe gemeenteraad. Uiteraard houden wij u ook vanavond op de hoogte via onze website Uitgeester.nl en onze Facebookpagina.

Vrouwen FC Uitgeest winnen ondanks gebrek aan scherpte

Woman of the Match: Roos Vrouwe. Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - Ondanks de kou en de harde, gure wind werd deze zondag gewoon gevoetbald, met een wedstrijdbal gesponsord door Klusjes Jan. Uitgeest speelde een thuiswedstrijd tegen de middenmoot, VSV VR1.

Waar de aanvallers vorige week nog vlijmscherp waren, ontbrak deze wedstrijd de scherpte bij de voorhoede van Uitgeest. Kans na kans bleef onbenut, waardoor VSV de score mocht openen. Een hoekschop krulde door de wind zo in de verre hoek, 0-1. Uitgeest had ondanks de achterstand en tegenwind wel het betere spel en bleef kansen creëren. Na ruim een half uur werd zij eindelijk beloond. Een hoekschop van Anouk de Goede werd door Bo Smit vanaf de achterlijn teruggelegd op het hoofd van de meegekomen Kelly Selvius, die zo de 1-1 kon binnenkoppen. Met deze gelijke stand gingen de teams de rust in.

De tweede helft moest Uitgeest wennen aan de wind in de rug. Na een kwartier begon de ploeg weer kansen te creëren. Een goede doorbraak op rechts, met als eindstation Lotte Smit, betekende de voorsprong voor Uitgeest, 2-1. Invaller Sophie Walsmit en middenvelder Manon Oudejans brachten vervolgens met hun beheerste en begaafde techniek rust in het spel waar Uitgeest dit nodig had. Sophie deed het voorbereidende werk bij de derde goal, waarna Bo de steekpass kon geven aan Daniëlle Kortekaas, die keurig afrondde, 3-1. De laatste treffer kwam op naam van Bo, die vandaag niet altijd even gelukkig was, maar op de lange bal van Tanja Langendijk toch een goed antwoord had en zo ook haar doelpuntje wist mee te pikken, 4-1.

Woman of the Match: Roos Vrouwe. Niet voor het eerst dit seizoen. Haar rust aan de bal, sterke duelkracht en goede timing maken haar tot een belangrijke vaste waarde in dit team en de uitblinker van deze wedstrijd.

FC Uitgeest ploetert naar een gelijkspel

UITGEEST - Het gaat allemaal niet meer vanzelf bij FC Uitgeest. Na het moeizame gelijkspel tegen Hillegom vorige week volgde afgelopen zondag op een koud en winderig (lastig voetballen hoor!) sportpark De Koog opnieuw een gelijkspel ( 1-1), ditmaal tegen het Noord-Hollandse LSVV.

Mochten de Uitgeesters in de eerste wedstrijd nog in de handen knijpen, spelend met negen man, vanwege een hele late gelijkmaker was er nu de teleurstelling over een niet behaalde overwinning. Kansen genoeg maar zoals vaker dit seizoen is het te veel "net niet". Natuurlijk blijft doelpunten maken een van de moeilijkste facetten van het voetbal op elk niveau, maar situaties waarbij een speler alleen op de keeper afkomt zijn honderd procent kansen waarvan je er in een seizoen niet te veel mag missen. Vandaag stond de teller op drie en niet één werd er benut. Misschien dat de terugkeer van spits Lester Half daar verandering in gaat brengen.

FC Uitgeest startte verrassend genoeg met Bram Dekker als rechterspits die daarmee zijn debuut maakte in de basis van FCU. Dat deed hij overigens niet onverdienstelijk. Bram is een twintigjarige talentvolle voetballer uit de eigen jeugd die al wekenlang goed speelt in het tweede elftal en daarmee zijn plaats afdwong. Bij de thuisclub ontbraken Mike Olgers en Jelle Hopman vanwege schorsingen en zijn Sven Koning en Emiel Sinnige nog steeds geblesseerd. Bijna was er een droomdebuut voor Bram Dekker want al in de 2e minuut kwam hij alleen voor keeper Rouwhorst, maar het goedbedoelde "stiffie" miste enige precisie. FCU bleef aandringen maar de goal viel aan de andere kant. Een door de wind tegengehouden bal werd, in de 20e minuut, verkeerd beoordeeld door rechtsback Dennis de Wit maar niet door de lepe Toine Merk die alleen voor keeper Roos niet faalde. 0-1. Boos en getergd toog de thuisploeg naar voren met een verdiende gelijkmaker als gevolg. Hoog en imposant torende "hij" in de 27e minuut boven alles en iedereen uit om vervolgens de bal steenhard, onder de lat van de verbijsterde keeper Rouwhorst, als een granaat te laten exploderen. "Hij" was Paul Groen. 1-1

De tweede helft liet meer evenwicht tussen beide ploegen zien maar ook nu weer waren de beste kansen voor FC Uitgeest. Zo kon ook de helaas al weken matig spelende Margel Muzo in de 60e minuut alleen voor keeper Rouwhorst niet tot scoren komen en was ook Jorn Brouwer in de 70e minuut eveneens alleen voor de keeper onzorgvuldig in de afwerking. Ondertussen had Lester Half zijn opwachting gemaakt voor Margel Muzo waarmee in ieder geval de aanval van FCU een veel dreigender karakter kreeg. De wedstrijd werd in stijl afgesloten met een mooie kans van Paul Groen in de 92e minuut, die geheel vrij kon uithalen maar zijn schot naast het doel zag verdwijnen. Zo bleef het teleurstellend 1-1, was het wederom ploeteren voor een puntje en moet de ploeg van Florian Wolf vrezen dat het seizoen in de competitie in elk geval als een nachtkaars uitgaat.

Wat rest is de kwartfinale van de beker. Donderdag 29 maart a.s. mag FCU het op het eigen complex opnemen tegen hoofdklasser SDO. Komt dat zien! Wie weet??? (De Afvallende Bal)

Lezing 'Zeilend naar de Azoren'

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zomer vertrok het Uitgeester zeiljacht 'Riyal of Hamble' met bestemming de Azoren. Bij vertrek uit IJmuiden schreef Bert Albrink voor De Uitgeester dat zij op zoek gingen naar de verzonken stad Atlantis.

Volgens de overlevering leefde er voor de ondergang, 12.000 jaar geleden, een volk dat een hoge mate van ontwikkeling kende. Volgens de Griekse filosoof Plato zou Atlantis, dat groter was dan heel Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar, door een natuurfenomeen plotseling in de zeebodem zijn verdwenen. Tot op de dag van vandaag is het niet zeker of de beschrijving van Plato een mythe betreft of dat het gaat om werkelijke gebeurtenissen. Tot nu toe is er nooit iets teruggevonden van Atlantis. Zal er in de omgeving van de Azoren ooit een tipje van de Atlantische sluier opgelicht worden? Bent u nieuwsgierig naar de reiservaringen van de bemanning van de Riyal of Hamble en hoe ze deze betrekkelijk onbekende eilandengroep in de Atlantische Oceaan hebben ervaren? En vinden ze aanwijzingen voor het bestaan van Atlantis?

Na een eerdere lezing bij de ARZV in Akersloot zullen Bert Albrink en medezeiler Rob Vooren vrijdag 23 maart een lezing geven in 'de Verfschuur' van de familie Tiebie in Uitgeest. Het adres is Middelweg 65 1911 EB Uitgeest. Aanvang 20.00 uur. Entree 1,50 euro.

Lezing van glasblazer in De Zwaan

UITGEEST - Als 9-jarige leerde de Leerdammer Bas van der Wal het glasblazen van zijn vader. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met kunstzinnig glasblazen.

Op dinsdag 27 maart zal hij aan de leden van de Katholieke Vrouwenbeweging eerst vertellen over de geschiedenis van het glasblazen. Hierna zal hij laten zien hoe hij als een volleerd kunstenaar een figuur uit een glaspunt tevoorschijn tovert. Ook zal er glaswerk te koop zijn. De avond wordt gehouden in de Zwaan en begint om 20.00 uur.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Jordy Duijn

UITGEEST - Zie hem schaven, zwoegen en bikkelen, gaten dichtrennen, de opbouw van de tegenstander verstoren, ruimtes voor anderen creëren en pogingen doen om in scoringspositie te komen. Jordy Duijn, de ultieme "ploeteraar" in het veld. Hard nodig als het allemaal niet vanzelf gaat. De jury zag het en beloonde hem daarvoor. (De Afvallende Bal)

Vier Pasen zoet of hartig met Banketbakkerij Versteeg

Foto: Banketbakkerij Versteeg

UITGEEST - De handgemaakte chocolade Paaseieren staan kleurrijk op de plank en de chocolade hazen kijken je lachend aan. Met het grote assortiment van Banketbakkerij Versteeg slaag je altijd.

Talloze smaken chocolade paaseitjes, bonbons en paasfiguurtjes. "Maar ook onze super gevulde roomboter paasstol, suikerbrood en duivekater zijn om op te eten!" Naast leuke paashaas koppen, paasei-taartjes en petit fours, Heeft Versteeg ook lekkere pittige saucijzenstaven en hartige broodjes! Paas voor jong en oud.

Intro: thema voorjaar

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Sneeuw, ijs en storm: maart roert duidelijk zijn staart. Toch schieten de krokussen en narcissen uit de grond. Kortom: het voorjaar heeft er zin in! Tijd voor gezelligheid en frisse inspiratie voor de lente. Daarom in deze editie van De Uitgeester het thema voorjaar. Veel leesplezier!

In beeld: maart roert zijn staart...

Foto: Huib van Leeuwen

UITGEEST - Een prachtige foto gemaakt door Huib van Leeuwen. Zondagochtend maakte hij deze winterse impressie van het binnenmeer in Uitgeest. Zoals je ziet: maart roert zijn staart...!

Raak gevonden babyhaasjes en -reeën nooit aan

Foto: Dierenbescherming

UITGEEST - Het is lente en dat betekent dat er weer veel jonge dieren geboren worden. In de natuur kun je bijvoorbeeld jonge haasjes of reeën tegenkomen. Uit onwetendheid denkt men vaak dat een allenig babyhaasje of ree door zijn moeder in de steek is gelaten, maar niets is minder waar. Door ze op te pakken en weg te halen bij hun moeder overleven deze dieren het vaak niet.

Open landschap
Hazen hebben een voorkeur voor open landschap, zoals weidegrond met hier en daar wat beschutting. De jonge haasjes worden doorgaans geboren in een leger, een ondiepe kuil in de grond. Soms wordt er maar één haasje geboren, maar meestal bevat een nestje twee tot vijf jongen. Na een paar dagen gaan de jonge haasjes elk een kant op. Ze zitten laag tegen de grond aangedrukt en vallen nauwelijks op.

Geen konijn
In tegenstelling tot wat veel mensen denken graven hazen geen holen onder de grond zoals konijnen dat doen. Als men gaat wandelen en zo'n klein haasje open en bloot aantreft in het veld, denkt men al snel dat dit een zielig haasje is dat door de moeder is achtergelaten. Toch is dit niet het geval. Moeder haas is vrijwel altijd in de buurt en zorgt goed voor de kleintjes. Vlak na zonsondergang verzamelt de hele familie zich bij het leger waar de jongen geboren zijn. Dan worden ze gezoogd en gaan daarna weer ieder een kant op. Dit doen ze zodat bij een eventuele aanval niet het hele nestje wordt geraakt.

Oproep
De Dierenbescherming roept wandelaars op om jonge haasjes of reeën in het veld met rust te laten en nooit aan te raken. Mocht het dier echter ernstig gewond zijn of zich op een gevaarlijke plek bevinden, bijvoorbeeld langs een drukke weg of op een sportterrein, laat het dier dan liggen en bel de dierenambulance. Medewerkers van de ambulance kunnen inschatten of het dier hulp nodig heeft en indien nodig actie ondernemen.

Lentebelevingstocht tijdens speelse lentewandeling

Foto: PWN

REGIO - De lente staat voor groei, bloei, verandering en kleur. "Dat ervaren we tijdens deze lentebelevingstocht waarin Mensendiecktherapeute Sandra Roubos de deelnemers op speelse wijze bewust maakt van hun lichaam en ziel," aldus de organisatie.

Boswachter Veronique van Meurs vertelt tussendoor over de lentekriebels van dieren en planten. Kortom, een heerlijk begin van de lente! Wat kost het: 2,50 euro per gezin. Wanneer: 31 maart om 14:00 uur. Waar: Bezoekerscentrum De Hoep, Johannisweg 2 in Castricum. Maximaal 15 gezinnen, leeftijd vanaf 6 jaar. Aanmelden: www.pwn.nl/natuur/activiteiten.

Hondenbezitters opgelet: broedseizoen van start

Foto: Provincie Noord-Holland

UITGEEST - In maart start het broedseizoen. Vogels, vogelnesten, konijnen, hazen, reeën, dassen, vossen en ander wild moeten beter beschermd worden tegen verstoring door loslopende honden.

Daarom is er een voorlichtingscampagne gestart, waarin de provincie Noord-Holland en Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties samenwerken. De campagne moet hondeneigenaren bewust maken van de ongewenste gevolgen van loslopende honden in de natuur, met name in het broedseizoen. Het broedseizoen start in maart.

Met meer voorlichting willen de partners hondenbezitters bewuster maken van de ongewenste invloed op de natuur, zoals de verstoring van dieren, zeker in de broedtijd. Op borden bij natuurgebieden en op websites van terreinbeheerders staat wat de regels precies zijn. Ook via social media, informatieborden op locatie en bij bezoekerscentra worden berichten geplaatst. De regels voor toegang verschillen per natuurgebied. Daarom is het goed om altijd eerst de toegangsvoorwaarden te lezen voordat u een gebied betreedt. Recreanten die zich daar niet aan houden riskeren een boete.

Verstoren van dieren voorkomen
Om te voorkomen dat deze kwetsbare dieren verstoord worden moeten honden zijn aangelijnd, zeker in het broedseizoen. In Noord-Holland broeden veel beschermde vogelsoorten. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen en hagedissen worden gemakkelijk door loslopende honden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Ook bestaat de kans dat eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren. In sommige (losloop)gebieden hoeven honden niet aangelijnd te zijn. Maar ook daar geldt dat honden niet achter het wild aan mogen gaan. Belangrijk om te weten, want het jachtinstinct van honden is moeilijk in de hand te houden.

Samenwerking bij handhaving
Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland en Recreatie Midden-Nederland hebben afgesproken meer te gaan samenwerken op het gebied van handhaving. De provincie Noord-Holland ondersteunt hen daarbij in samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN). De samenwerking is erop gericht om omwonenden, bezoekers en ondernemers in een recreatiegebied bewust te maken van de geldende regels. Zij kennen soms de regels niet en zijn zich niet bewust van de impact van hun gedrag. Met een gezamenlijke aanpak kunnen de organisaties hun capaciteit beter inzetten en eenduidiger optreden.

AZ óók van de partij op ICGT 2018

UITGEEST - "We hebben opnieuw mooi ICGT-nieuws voor het toernooi van dit jaar. AZ is namelijk de zevende van de acht namen die we voor ICGT 2018 bekend kunnen maken." aldus de organisatie.

"
En daar zijn we hartstikke blij mee, want onze grote buurman staat voor een uitstekende jeugdopleiding, talentvolle spelers en prachtig voetbal. En daarmee wordt het deelnemersveld van ICGT 2018 met de week sterker. Eerder mochten we al bekendmaken dat niemand minder dan Manchester United dit jaar debuteert op het ICGT. Uit Brazilië komen Palmeiras en Red Bull Brasil, wat nog maar eens aantoont wat voor ontzettend divers toptoernooi het ICGT elk jaar weer is."

Naast vaste kracht FC Uitgeest komen uit Nederland ook FC Volendam en NEC/FC Oss naar het toernooi. Vanzelfsprekend is het topnieuws dat AZ opnieuw van de partij is op het ICGT. De club uit Alkmaar is de laatste jaren een vaste waarde op het toernooi. Daarbij boekt het met regelmaat schitterende resultaten. Zo haalde AZ vorig jaar nog de kwartfinale, waarin het met 2-1 het hoofd moest buigen voor Real Madrid. Het leverde dat jaar ook de topscorer van het toernooi: hun spits uit Uitgeest, Ferdy Druijf. Een speler als hij is wat de komst van AZ zo mooi maakt. Inmiddels heeft hij in het eerste van AZ zijn debuut gemaakt en is zijn contract kort daarna met drie jaar verlengd. AZ staat voor attractief voetbal met spelers uit eigen jeugd.

AZ O19, dat uit zal komen op het ICGT, is ondertussen ook dit jaar weer bezig aan een ijzersterk seizoen. In februari versloeg het nog Feyenoord O19 met 2-1. Pikant is wel dat AZ afgelopen weekend met 1-0 verloor van NEC/FC Oss. Inderdaad: een andere club die we dit jaar op het ICGT gaan zien! Mats Idema, toernooidirecteur van het ICGT, is ervan overtuigd dat AZ dit jaar weer een van de grote kanshebbers is. "AZ presteert traditiegetrouw erg sterk op het ICGT," vertelt hij. "Afgelopen jaren leidde dat (nog) niet tot toernooiwinst, maar dat kan dit jaar zomaar anders zijn. De jeugdopleiding van AZ is een van de beste van Nederland. Wij verwachten daarom zeker dat clubs als Manchester United en Palmeiras hun borst nat kunnen maken als ze via de loting worden ingedeeld in een poule met AZ."

Met het bekendmaken van AZ zijn zeven van de acht deelnemers van ICGT 2018 genoemd. "Volgende week kunnen we de laatste deelnemer bekendmaken. We kunnen alvast verklappen dat een club van wereldformaat is," aldus de organisatie.

Ingezonden brief: Alternatief IKC-locatie

Gisteren, donderdag 15 maart, ben ik bij het verkiezingsdebat geweest van de politieke partijen in Uitgeest. De partijen zijn het oneens over waar de IKC moet komen en intussen ligt de broodnodige bouw van betaalbare woningen al jaren stil. Hoewel verschillende Uitgeesters zich afvragen óf een IKC er überhaupt moet komen lijkt de bouw onafwendbaar. Het artikel van Nico Brantjes in het NHD van 16 maart 2018 slaat de spijker op zijn kop. Zet het gebouw, als dat echt nodig is, bij De Kuil en het zwembad midden in het dorp en tussen bestaande voorzieningen. Met de komst van Kleis en Waldijk is het dorpsmidden verschoven en zo heeft Uitgeest ten zuiden van het spoor er ook nog wat aan. Maak gebruik van de bestaande voorzieningen en versterk haar functies. Dat geeft ze bestaansrecht en bespaart de burger misschien wel veel geld. Ik wens de Uitgeester politiek veel wijsheid en moed toe. Jos Rood, bewoner De Koog

Koud, koud, koud…

Geen pretje voor de hockeysters van MD1. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Bijna alle voetbal- en hockeywedstrijden voor de jeugd werden afgelopen zaterdag door de extreme weersomstandigheden afgelast. De felle wind in combinatie met de vrieskou maakte sporten in de buitenlucht bijna onmogelijk.

Een van de weinige wedstrijden die wel doorging was de uitwedstrijd van de meisjes D1 van Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) bij Alliance in Heemstede. Het werd geen pretje voor de hockeysters van MD1 en de begeleiders en ouders langs de kant. Dik ingepakt met soms wel vier lagen thermo- en winddichte kleding trotseerden de stoere meiden van MHCU de winterse elementen.

In de - korte - rust probeerden de meiden dicht tegen elkaar aan onder de dekens met warme thee weer op temperatuur te komen. En dat lukte. Want MHCU MD1 leverde een geweldige prestatie door deze 'Siberische wedstrijd' uiteindelijk met 2-1 te winnen. De warme chocomel met slagroom smaakte na de wedstrijd daardoor nog beter!

Scherp debat over woningbouw en duurzaamheid

Foto: Marloes Blok - Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Een bewogen en goed bezocht politiek debat op donderdag 15 maart in de protestantse kerk in Uitgeest. Thema van de avond was woningbouw en duurzaamheid.

De heer Zwarthoed (CDA) beet het spits af. "We zullen substantieel moeten bouwen om de vergrijzing tegen te gaan. Wij willen graag aan de gang in de Limmerkoog, maar we worden helaas beperkt door de Provincie. Die stelt dat we eerst moeten bouwen op inbreilocaties en bij het station. De vrijgekomen schoollocaties zijn mooie plekken, en we kunnen bijvoorbeeld op de plek van de Paltrok sociale woningbouw realiseren. Maar dan moeten we wel besluiten gaan nemen."

Een van de bezoekers wilde weten hoeveel procent van de huizen op dit moment sociale woningen zijn. Zwarthoed: "Dat ligt nu rond de 22 à 23% en dat zou moeten groeien naar 30%. Wij geloven echter dat er vooral woningen in het middensegment moeten komen, om de doorstroming op gang te houden. Bouw op de vrijgekomen plekken van de Binnenmeer, Molenhoek, Paltrok en bij het station. Ook bij het nieuwe Geesterheem is nog plek."

Foto: Marloes Blok - Marloesblokfotografie.nl

'Koester het groen'
Dat stuitte op verzet bij de PvdA. Mevrouw Terra (PvdA): "Twee hoog bouwen met kap is voldoende voor een dorp als Uitgeest. Vier hoog past hier niet. De aandacht moet vooral liggen op het groen in Uitgeest, dat moeten we koesteren. Bouw daarom niet op de ijsbaan. Wij vinden verder dat er de laatste jaren te veel is gebouwd voor mensen met een grote portemonnee. Er moeten veel meer sociale woningen komen."

De heer Oud (D66) wees erop dat veel jonge mensen noodgedwongen kiezen voor een andere gemeente, terwijl ze liever in Uitgeest zouden blijven. "Wij willen plek voor iedereen. Uitgeest heeft veel woningen voor gezinnen, maar er moeten kleinere woningen komen, zowel koop als huur. Wat betreft verduurzaming willen we meer oplaadpalen en huizen die weinig of geen energie gebruiken."

De heer Schouten (PU): "Volgens mij is iedereen er zo langzamerhand wel van overtuigd dat we echt stappen moeten gaan zetten met verduurzaming. Er moet ontzettend veel gedaan worden. We kunnen niet blijven wachten en hopen dat mensen hier en daar wat zonnepanelen plaatsen. Daarmee kom je er niet. We moeten meer denken aan warmtepompen en geothermie voor de verwarming van bedrijven, sporthallen en scholen."

Bedrijven verplaatsen
Omdat de nood hoog is qua woningbouw, bekeek de heer Schouten het eens vanuit een andere hoek. "Ga eens kijken of je ondernemers enthousiast kunt krijgen, bijvoorbeeld met financiële middelen, om hun bedrijf te verplaatsen en daar vervolgens woningen te realiseren. Misschien kunnen we in overleg met de ondernemer een plek voor hem vinden die hij zelf ook beter vindt, wellicht buiten Uitgeest. Misschien is het niet mogelijk, maar je moet wat proberen."

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij VVD, D66 en Uitgeest Lokaal. De heer Oud (D66): "U komt steeds met onrealistische voorstellen. Wat gaat zoiets wel niet kosten?" Mevrouw Kloosterman (Uitgeest Lokaal) voegde eraan toe: "U bent toch ook voor een gedegen financieel beleid? Wij moeten niet beslissen voor de ondernemer. De bedrijven zitten daar prima. Dit is echt weer iets voor de PU."

Doorstroming
Kloosterman wees ook op het belang van doorstroming. "Wij vinden dat niemand meer het dorp uit zou moeten. Veel ouderen wonen nog in een te groot huis. Ze willen graag kleiner wonen, maar dat gaat moeilijk. Ook jongeren zoeken betaalbare, kleine woningen. Bouw daarom voor een- en tweepersoonshuishoudens. Maar ook luxere huizen voor mensen die een wooncarrière willen maken en wat ruimer willen wonen. Zij laten dan een huis achter waar starters in kunnen."

"Om dit voor elkaar te krijgen, moeten wel keuzes gemaakt worden. De ijsbaan bebouwen is ook voor ons een gevoelig punt geweest. Soms moet je lastige keuzes maken om verder te kunnen. Ga wat duurzaamheid betreft vooral in de faciliterende rol zitten. Geef vooral de ruimte om investeringen te doen. Kunnen we als gemeente bijvoorbeeld niet sneller vergunningen afgeven voor kleine aanpassingen aan het huis?"

De VVD sloot zich aan bij de faciliterende rol. Mevrouw De Vink (VVD): "Faciliteer en stimuleer. Vanaf juli 2018 zouden alle nieuwbouwwoningen gasloos moeten zijn. Eerst energieneutraal bouwen, daarna zelfs energieopwekkend. Want dat is waar we naartoe moeten."

Groene long
Mevrouw Krom (UVP): "Door de krapte op de woningmarkt worden we gedwongen ook te bouwen op plekken die eerst onbespreekbaar waren. Gaan we die groene plekken opofferen? Als het aan ons ligt niet. Uitgeest mag geen betondorp worden."

De heer Schouten (PU) was het daarmee eens. "Er wordt steeds gesproken over 500 leerlingen voor het nieuwe IKC, maar het zijn er in werkelijkheid 625. Eerst zou het maar om een klein stuk van de ijsbaan gaan, maar nu komen er ook al parkeerplaatsen en bebouwing bij, waardoor de ijsbaan straks gewoon verleden tijd is. Wij zien veel liever een groene long in het dorp voor ons, met een multifunctioneel park voor jong en oud."

Vergrijzing of jeugd?
Een meneer in het publiek zei zich erg zorgen te maken over de vergrijzing in het dorp. "Ik ben eigenlijk op zoek naar een Progressief Uitgeest dat ook echt progressief is. Het dorp vergrijst in rap tempo als we de jeugd niet hier houden. Uw partij wil graag alles behouden, maar daarmee jagen we de jeugd weg."

De heer Putter, voorzitter Bouwend Nederland regio IJmond-Kennemerland, haakte erop in. "Ik zou graag zien dat de politiek samenwerkt en daadkracht toont. Dat mis ik nu. Er wordt te veel tegengehouden. We willen toch een jong dorp? Met veel jeugd? Denk dan groot. Benoem die 625 leerlingen en bouw meer lokalen voor meer leerlingen. We moeten niet beperken maar bouwen, en afscheid nemen van sentimenten."

Uitgeester energiecoöperatie DUEC is een feit

Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - "Ik schrijf me in als eerste lid!" beloofde wethouder Duurzaamheid Antoine Tromp toen drie inwoners van Uitgeest vorig jaar met een initiatief kwamen voor het oprichten van de Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC).

De coöperatie is inmiddels een feit en op dinsdag 13 maart loste de wethouder zijn belofte in. Het college van burgemeester en wethouders van Uitgeest stelt daarnaast 10.000 euro opstartkosten beschikbaar aan de coöperatie. Wethouder Antoine Tromp: "Ik ben erg blij met dit initiatief . De oprichting van DUEC en haar toekomstige activiteiten spelen een belangrijke rol in het bereiken van onze doelen voor duurzame energie. En met een eigen coöperatie voor Uitgeest kunnen al onze inwoners op een eenvoudige manier meedoen en meeprofiteren van duurzaam opgewekte energie."

Met, door en voor Uitgeesters
Voorzitter Guus Willemsen: "DUEC wil de energie die Uitgeest nodig heeft, binnen de grenzen van Uitgeest of in de regio opwekken. Met, door en voor Uitgeesters. Geld dat aan energie wordt uitgeven blijft zo lokaal." De coöperatie heeft al concrete ideeën. Zo wordt het zwembad De Zien nu al duurzaam verwarmd met behulp van zonnewarmte. DUEC wil onderzoeken hoe de overtollige warmte kan worden opgeslagen om in de omgeving af te zetten. Daarnaast denkt de coöperatie na over zonnedaken en zonneweiden.

Zo heeft het bedrijventerrein in Uitgeest veel dakoppervlak dat geschikt is voor zonnecellen. Samen met de ondernemers wil DUEC onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de ondernemers zelf en voor collectieve energievoorzieningen voor bewoners. Een plan waar inwoners van Uitgeest nu al van kunnen profiteren is windmolen Boekel. DUEC gaat de certificaten, die beschikbaar zijn via DECRA, aanbieden aan Uitgeesters. Zo kunnen Uitgeesters profiteren van windstroom die in de regio is opgewekt. Meer informatie is te vinden op www.duec.nl.

Publieksavond voor inwoners
Om inwoners te vertellen wat DUEC voor hen in petto heeft, organiseren zij op 10 april om 20:00 uur een publieksavond in De Zwaan. Wethouder Antoine Tromp zal die avond een toelichting geven op de gemeentelijke plannen voor duurzame energie. DUEC zelf geeft informatie over haar toekomstplannen en over de certificaten van windmolen Boekel. Ook horen ze graag van andere Uitgeesters wat zij zouden willen.

Optocht tijdens kinderpalmpasenviering

UITGEEST - Met Palmpasen herdenkt de kerk de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem. "In onze parochiekerk houden we de traditie in ere om op Palmzaterdag een optocht te houden waarin kinderen met hun zelfgemaakte en versierde palmpasenstokken lopen," aldus de organisatie.

De stokken hebben de vorm van een kruis en kunnen op alle mogelijke manieren worden versierd. De optocht start om 18.45 uur bij Geesterheem en vandaar lopen de kinderen naar de kerk. En ook in de kerk volgt een kleine rondgang. Om 19.00 uur begint de viering, waarbij het koor Sound of Life de liederen verzorgt. "We hopen dat veel kinderen hieraan mee willen doen."

Inwoners gemeente Uitgeest stemmen op hun favoriete kapper

UITGEEST - Kappers en kapsalons spelen vaak een belangrijke sociale rol in een buurt. Kappers bieden vaak een luisterend oor en een bezoek aan een kapsalon wordt als uitje gezien.

Het overgrote gedeelte van de mensen die naar de kapper gaan doet dat binnen een straal van een paar kilometer. Inwoners van de gemeente Uitgeest kunnen daarom nu hun favoriete kapper en kapsalon in hun buurt in het zonnetje zetten door via www.kapperenkapsalon.nl te nomineren of te stemmen bij de Verkiezing van de Leukste Kapper & Kapsalon.

In iedere gemeente is er per categorie een titel te winnen voor de kapper, ZZP-kapper en kapsalon met de meeste stemmen maar ook een titel voor de kapper, ZZP-kapper of kapsalon met de beste gemiddelde waardering zodat alle kappers, ongeacht grootte, een eerlijke kans maken. Bij het uitbrengen van een stem kunnen mensen cijfers geven voor prijs-kwaliteitverhouding en klantvriendelijkheid. De verkiezing wordt op 3 juni 2018 afgesloten met een feestelijke Award Show in het Award Show Theater tijdens The Hair X-perience in Gorinchem.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST - De grote zilverreiger is net als de blauwe reiger ongeveer 1 meter. De grote zilverreiger, ook wel witte reiger genoemd, is smetteloos wit. Een opvallende verschijning in een groen weiland of langs de oever van sloot of beek.

De grote zilverreiger heeft een lange, dunne, witte nek. Dunner dan die van de blauwe reiger. In de zomer heeft de volwassen grote zilverreiger mooie franjeachtige sierveren tussen de vleugels. De lange poten zijn zwart net als de lange tenen. De lange gele slanke snavel is tijdens de broedtijd zwart met een gele basis. De snavel loopt over in een geelgroene mondhoek, tot achter het oog. Er is geen verschil tussen mannetje en vrouwtje. De reiger is gezien aan de slootkant van De Zien in Uitgeest. Ger Bus

Uitgeest wil compensatie voor extra nachtelijke vlieghinder

Foto uit archief: Gerrit Bus

UITGEEST - De colleges van B&W van Uitgeest, Castricum, Heiloo en Bergen verlangen in een gezamenlijke brief aan de minister van Infrastructuur en Water dat zij gecompenseerd worden voor de extra nachtelijke vlieghinder.

Sinds mei 2015 maakt al het nachtelijk vliegverkeer alleen gebruik van de westelijke aanvliegroute om vervolgens op de Polderbaan te landen. Dit is om veiligheidsredenen. Het was namelijk niet langer mogelijk om al het vliegverkeer in de nacht vanuit het oosten en westen over smalle vliegpaden boven dunbevolkte gebieden te laten samenkomen. De afsluiting van de oostelijke aanvliegroute leidt echter tot extra hinder voor de inwoners van de vier gemeenten. Sindsdien is het aantal klachten in de vier gemeenten ook sterk toegenomen. Uit onderzoek van de GGD Hollands Noorden blijkt dat de slaapverstoring door vliegverkeer veel hoger is dan uit berekeningen van het ministerie blijkt.

De gemeenten verlangen duidelijkheid omtrent de heropening van de oostelijke aanvliegroute en bij langdurige uitstel bovendien compensatie. De meest voor de hand liggende compensatie is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten tot het niveau van het aantal dat voor mei 2015 via de westelijke aanvliegroute naar de Polderbaan vloog.

Handen uit de mouwen voor Nationale Boomfeestdag

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Leerlingen van groep 7 van basisschool De Molenhoek hebben donderdag zes bomen geplant in het park aan de Meidoornstraat. Dit gebeurde in het kader van de Nationale Boomfeestdag.

Officieel was het woensdag 14 maart Boomfeestdag. Vanwege de stakingsdag in het basisonderwijs werden de boompjes in Uitgeest een dag later geplant. Het landelijke thema van dit jaar was 'Maak 't buiten beter' oftewel: welke bijdrage leveren bomen aan een betere leefomgeving voor mens, plant en dier. De kinderen werden geholpen door burgemeester Wendy Verkleij en de wethouders Anke de Vink, Judie Kloosterman, Jack Zwarthoed, Antoine Tromp en gemeentesecretaris Peter Schouten. Na uitleg door wethouder Anke de Vink mochten de kinderen de handen flink uit de mouwen steken. De bomen werden op hun plaats gezet en er zijn ook nog verschillende kleine struiken geplant. Van de gemeente Uitgeest kregen de leerlingen als bedankje een insectenhuisje meer naar huis.

Foto: Ger Bus

'Super Paas' bij Speeltuinvereniging Kindervreugd

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 31 maart is het weer 'Super Paas' zaterdag bij Speeltuinvereniging Kindervreugd. Het wordt weer een groot feest in Kindervreugd met leuke activiteiten.

Het programma: 9.30 uur zaal open. 10.00-11.30 uur workshop. We gaan een paasdrieluik maken. 11.30-12.30 uur bingo. 12.30-13.30 uur lunch op z'n paasbest. 13.30-14.30 uur lekker dansen in de paasdisco. Inschrijven voor deze geweldige dag kan van 22 maart tot en met 29 maart op www.speeltuinuitgeest.nl. "We hopen jullie allemaal te zien!" aldus de organisatie. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin, www.speeltuinuitgeest.nl.

Nu weet de rest van Nederland het ook...

Foto: Klaas Uitgeest

UITGEEST - Restaurant Klaas in Uitgeest heeft afgelopen week een toprecensie gekregen in de bijlage VRIJ van De Telegraaf. Klaas kreeg drie T's, wat staat voor goed tot zeer goed. Telegraaf-recensent Pieter Nijdam schrijft: ''Eersteklas producten, retro in een modern jasje en vooral de ambitie van twee jonge talenten verklaren de hoge score van dit heerlijke verwenadres." Gefeliciteerd mannen van Klaas!

Uitbreiding fietsenstalling station Uitgeest

Foto: De UItgeester

UITGEEST - Afgelopen week is gestart met de uitbreiding van de fietsenstalling bij het station Uitgeest aan de kant van het Oude Dorp. Daarom zijn enkele oude rekken verwijderd om de uitbreiding te realiseren. De gemeente Uitgeest heeft de fietsen die nog niet door hun eigenaar waren opgehaald, verwijderd en opgeslagen. Voor informatie over uw verwijderde fiets is het telefoonnummer van de publieksbalie beschikbaar: 14 0251.