De Uitgeester

26 april 2017

De Uitgeester 26 april 2017


Spetterende Open Watersportdag 2017

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Inmiddels is het een Uitgeester traditie: De Open Watersportdag. Dit is hét startschot voor het nieuwe watersportseizoen.

Op zondag 23 april was het zover. Van 11.00 uur tot 17.00 uur was het watersportcentrum aan de Lagendijk de place to be. Dit gezellige evenement stond voor de 33ste keer in het kader van water en genieten. Daarnaast kon men kennismaken met alles dat in en om het Uitgeestermeer te doen is.

De weergoden waren de bezoekers en kraamhouders gunstig gezind; ondanks de regenvoorspelling waren er droge en zonnige momenten. Het was een geweldige dag vol activiteiten, eten, drinken, live muziek, een grote zeemansmarkt met vele kramen en oude ambachten. Ook kinderen konden zich uitstekend vermaken met vele leuke activiteiten met onder andere een kinderkermis. Kortom: voor ieder wat wils. De Open Watersportdag werd zeer goed bezocht: tot aan de provinciale weg N203 stonden auto's geparkeerd, zelfs in het weiland! Voor een uitgebreide impressie bekijk de vele foto's en het filmpje op Facebook en/of de website www.deuitgeester.nl

Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus

Fotografie: Marianne Jonker, Anita Webbe en Gerrit Bus

Koude Koningsdag in het vooruitzicht

Archieffoto

UITGEEST - Rond de negen graden wordt het morgen, zo geven de weersvoorspellingen aan. Wél met een voorzichtig zonnetje en weinig kans op neerslag. Valt alweer mee. Het weer zal de pret op Koningsdag 2017 dus niet bederven.

Net als vorig jaar zal de traditionele vrijmarkt dit jaar plaatsvinden op de Middelweg. Daarnaast staat ook het inmiddels traditie geworden fietsen versieren weer op het programma. Basisschoolleerlingen mogen weer alles uit de kast trekken om hun fiets zo mooi en origineel mogelijk te versieren. Alle bikkels onder ons mogen op Koningsdag gratis zwemmen bij Zwembad De Zien, maar er zijn ook allerlei andere activiteiten te beleven. Getalenteerde Uitgeester kinderen kunnen zich aanmelden bij het Open Podium, waar ze hun zang-, dans-, cabaret- of welk talent dan ook tevoorschijn mogen toveren. Uiteraard is er op Koningsdag nog veel meer te beleven in Uitgeest, lees daarom voor een overzicht van alle Koningsdagactiviteiten verder op pagina ...

Archieffoto
Archieffoto

'Stichting Zwembad De Zien Blijft' niet meer

Beste inwoners van Uitgeest en omstreken,

Daar zwembad De Zien al twee jaar perfect draait onder leiding van het bestuur Stichting Zwembad De Zien en haar vrijwilligers en omdat de beheer- en exploitatieovereenkomst tussen de gemeente Uitgeest en Stichting Zwembad De Zien met tien jaar is verlengd, heeft Stichting Zwembad De Zien Blijft besloten zichzelf op te heffen.

Wij willen alle inwoners van Uitgeest en omstreken ontzettend bedanken voor alle steun en donaties, die onze Stichting in de afgelopen 15 jaar van u heeft ontvangen. Ook een woord van dank aan de dames van het eerste uur, die Stichting Zwembad De Zien Blijft in 1989 hebben opgericht. Als zij toen dit initiatief niet hadden genomen, had zwembad De Zien waarschijnlijk niet meer bestaan.

Het rekeningnummer van de Rabobank van Stichting Zwembad De Zien Blijft zal op naam worden gezet van Stichting Zwembad De Zien. Alle middelen vanuit donaties en giften zullen daarmee rechtstreeks ten goede komen aan zwembad De Zien.

Wij wensen het bestuur van Stichting Zwembad De Zien en zijn vrijwilligers heel veel succes. Wij vertrouwen erop dat u vanaf 27 april weer in grote getale komt genieten van ons prachtige zwembad De Zien.

Het bestuur Stichting Zwembad De Zien Blijft

'Geen onderzoek naar tunnelvariant Krommenie'

Foto: Provincie Noord-Holland

Door: Lucia Rodenburg

UITGEEST - Er komt definitief geen verder onderzoek meer naar een tunnelvariant door Krommenie bij de verbinding van de A8 met de A9. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van donderdag 20 april naar aanleiding van een vraag van de PvdA-fractie aan de wethouder.

In opdracht van provincie Noord-Holland worden drie varianten onderzocht om de verbinding te realiseren tussen de A8 en de A9. Het gaat om de Nul-plus variant door Krommenie, de Heemskerkvariant door Busch en Dam en de golfbaanvariant door de golfbaan.

"Omdat alle varianten gedeeltelijk over grondgebied van Uitgeest lopen, is een goede afweging van belang", stelt de heer Brouwer (PvdA). "Wellicht zou een tunnelvariant door Krommenie of een knoopaansluiting van de golfbaanvariant bij de Broekpolder, net als een tunneloplossing in de Heemskerkvariant, tot andere afwegingen kunnen leiden."

Stuurgroep wil niet
"Onlangs heeft gedeputeerde Post de tunnelvariant in de Nul-plus variant door Krommenie, die op verzoek van provinciale staten zou worden toegevoegd, niet toegevoegd, omdat de regiopartijen vertegenwoordigd in de stuurgroep dit niet willen." In de stuurgroep verbinding A8-A9 zitten bestuurders van de betrokken gemeenten, de Vervoersregio en Rijkswaterstaat.

Voorkeur voor Heemskerkvariant
Brouwer wilde van de wethouder weten of het klopt dat het college tegen de tunnelvariant door Krommenie is en waarom. Wethouder De Vink – Hartog antwoordde instemmend en gaf als motivering dat daarmee unanimiteit in de stuurgroep bereikt werd. "We hebben destijds een overeenkomst ondertekend waarin staat dat Uitgeest de voorkeur heeft voor de Heemskerkvariant."

De heer Brouwer wilde ook weten of het college bereid is om een knoopaansluiting van de golfbaanvariant bij de Broekpolder te laten onderzoeken, in verband met de milieueffecten. Daar wilde de wethouder geen antwoord op geven. "Dit komt in het besloten deel van de vergadering aan de orde, daar kan ik nu niets over zeggen."

'Geef ons de ruimte'
Brouwer zei dit niet te begrijpen. "Waarom moet hier achter de schermen over gepraat worden? Dat moet juist openbaar." De burgemeester greep in. "We hebben de behoefte aan gesprekken hierover en dat kan niet direct openbaar. Geef ons de ruimte om een aantal dingen door te nemen in de besloten vergadering."

De heer Brouwer begrijpt echter toch niet dat dit achter gesloten deuren moet, zo blijkt uit navraag. "Het lijkt wel of het college niet de voor Uitgeest belangrijke varianten wil inbrengen in de stuurgroep, en gewoon wil dat het de Heemskerkvariant wordt. Ik vind het maar geheimzinnig."

Avondvierdaagse... de laatste loodjes

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - De Uitgeester jeugd heeft een drukke week achter de rug met allerlei activiteiten! Dinsdag de start van de avondvierdaagse en voor de 'groepachters' het begin van de CITO eindtoets, donderdag het verkeersexamen voor groepen 7 van de basisscholen, vrijdag de Koningsspelen en de afsluiting van de vierdaagse.

Een album met meer foto's 'laatste loodjes' van de vierdaagse is te vinden op de Facebookpagina van De Uitgeester.

Foto: Marianne Jonker

Een veilig seizoen motorrijden? Kom dan langs bij Vakgarage Akersloot

Links: Jaimie van Sikkelerus, rechts: zijn vader André Foto: Anita Webbe

Door: Anita Webbe

AKERSLOOT - Vakgarage Akersloot voor auto's en motoren aan de Dorpsstraat 3-5 in Akersloot is een modern, professioneel bedrijf en inmiddels een begrip in wijde omgeving. De naam zegt het al: niet alleen voor alle merken auto's, maar sinds twee jaar ook voor elk merk motorfiets. Het motorseizoen breekt weer aan. Voordat u besluit om de motorfiets van stal te halen is het raadzaam om uw motorfiets even een onderhoudsbeurt te laten geven en de banden te laten checken, zodat u weer veilig de weg op kunt.

De bij BOVAG aangesloten en RDW erkende Vakgarage Akersloot verricht niet alleen onderhoudswerkzaamheden en reparaties aan alle automerken, maar ook aan elk type motorfiets. Goed opgeleide monteurs staan altijd voor de klant klaar en zorgen voor een vakkundige service. Met hoogwaardig gereedschap en testapparatuur, waarbij ook de modernste motor in onderhoud kan worden genomen. Vakgarage Akersloot heeft ook topmerken banden als Pirelli, Michelin en Dunlop die zorgen voor een uitstekende wegligging.

Jaimie van Sikkelerus is zelf internationaal motorracer en sinds kort in dienst bij dit gerenommeerde bedrijf. Hij heeft door zijn eigen ervaring als internationaal motorracer verstand van het afstellen van motoren en veringen, uiteraard naar wens van de klant.

Daarnaast is Vakgarage Akersloot dealer van Peugeot en Sym scooters. Vanzelfsprekend bent u ook voor onderhoud aan elk merk scooter aan het goede adres. Bij het TINQ tankstation kunt u bovendien 24 uur per dag tanken.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0251-312313, e-mail: info@vakgarageakersloot.nl of surf naar de website: www.vakgarageakersloot.nl

Start Creatief Café Buurtcentrum Het Spectrum

HEEMSKERK - Vanaf 3 mei is er voorlopig elke woensdag van 13.30 tot 15.30 uur een Creatief Café in buurtcentrum Het Spectrum in Heemskerk.

Aanleiding om deze nieuwe activiteit op te starten, zijn signalen vanuit de contacten op straat en het Sociaal Team. Na een oproepje op BUUV reageerden verschillende mensen, die het leuk vinden om samen creatief bezig te zijn, in een op te zetten Creatief Café. Het doel is om gezellig onder de mensen te zijn, de eigen hobby uit te oefenen, elkaar te stimuleren en te inspireren. Het gaat om een vrijblijvende activiteit, waar je geen lid van hoeft te worden. Je mag elke week komen, maar het hoeft niet. Mensen die zich hierin herkennen, zijn van harte welkom.

De bedoeling is dat deze activiteit, na de opstartperiode, zich ontwikkelt tot een zelfstandige recreatieve activiteit, 'gedragen' door de groep. De bijdrage aan deze activiteit is € 2,-- per keer; de koffie- en theekosten zijn voor eigen rekening. Deelnemers nemen zelf hun materiaal mee.
Data: mei: 3 / 10 / 17 / 24 / 31, juni: 7 / 14 / 21 / 28, juli: 5 / 12 / 19.
Doelgroep: Vrouwen en mannen, volwassenen.
Locatie: Buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1, 1961 GP Heemskerk.
Informatie: Magda Vermeij, tel.: 0251-207779 e-mail: magda.vermeij@welschap.nl of Karin Koks tel.: 06-19965444 e-mail: karin.koks@welschap.nl

Tinnen soldaatjes bij Fort aan Den Ham

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zondag 30 april is Fort aan Den Ham, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, weer voor publiek geopend. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom. Er is ruime parkeergelegenheid.

Het seizoen wordt gestart met een doorlopende workshop 'Tinnen soldaatjes gieten en beschilderen' in het fort. Resultaten kunnen beschilderd en meegenomen worden. Jaren '50 muziek, op jaren '50 apparatuur, wordt verzorgd door het Nederlands Grammofoon Genootschap. Daarnaast zijn er diverse exposities te zien over de Stelling, de Tweede Wereldoorlog, militaire communicatie, de linie van Beverwijk en de Politionele acties gedurende 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indië.

Het fort ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203. Nu een rustige plek in het Noord-Hollandse landschap, maar in de mobilisatietijden 1914-1918 en 1940 vol soldaten en kanonnen. De vrijwilligers hebben van het fort een militair museum gemaakt, met behoud van de oude sfeer. Zoveel mogelijk is het fort in de oude staat gehouden of terug gebracht met ziekenzaal, keuken, officierskantine en de manschappen privaten.

Foto: aangeleverd

Het fort en fortterrein rondom is geheel toegankelijk. Kunt u op zondag niet, dan is het fort ook het hele jaar door, op iedere woensdag, te bezoeken. Informatie op www.fortaandenham.nl

Spaaractie: Gratis wafel bij besteding van € 15,- bij de Florijn Exclusief voor Vrienden van De Uitgeester

Heeft u zich al aangemeld als Vriend van De Uitgeester in 2017? Voor € 12,50 per jaar steunt u De Uitgeester en profiteert u van voordeelacties bij plaatselijke winkels, restaurants en theaterbezoek. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl.

Spaar uw kassabonnen bij de Florijn op tot een bedrag van € 15,- en ontvang een heerlijke huisgemaakte wafel met slagroom! Deze actie is alleen voor Vrienden van De Uitgeester en het hele seizoen geldig bij IJs- en koffiehuys de Florijn aan het Gladiolenpad.

Vrienden van De Uitgeester ontvangen deze week de waardebon per e-mail. Heeft u deze niet ontvangen en wilt u wel gebruik maken van de aanbieding? Neem dan contact met ons op via info@uitgeester.nl Of geef uw e-mailadres door via het contactformulier op de website www.vriendenvandeuitgeester.nl

5 / 12

Vrijmarkt Koningsdag 2017 Regels, tijden en info

UITGEEST - De vrijmarkt op de Middelweg verbindt morgen de twee feestpleinen (voor gemeentehuis en naast het gebouw De Florijn), start om 06.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Om de vrijmarkt veilig en gezellig te houden, gelden tijdens deze dag de volgende maatregelen.

Verkeersmaatregelen
De Oranje Stichting Uitgeest plaatst, in samenwerking met de gemeente, een aantal hekken om de Middelweg vrij te houden van verkeer. Gelieve deze hekken niet te verplaatsen en er ook NIET tegen te parkeren. In geval van nood moeten de nooddiensten ze snel kunnen verplaatsen om vrije doorgang te krijgen. Kom lopend of op de fiets. De Oranje Stichting Uitgeest vraagt bezoekers van de vrijmarkt om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt en het verhoogt de verkeersveiligheid rondom de festiviteiten.

Spullen verkopen
- U mag alleen uw goederen laden en lossen bij de geplaatste hekken. Daarna dient u de auto op een officiële parkeerplek te plaatsen.
- Het is niet toegestaan om met uw auto op de Middelweg te komen tussen de Dr. Brugmanstraat en het Gladiolenpad (De Florijn).
- Het gebruiken van gas/vuur is niet toegestaan (voor bijvoorbeeld het bereiden van eten).
- U mag aan beide zijden van de Middelweg zitten. Houdt de middenbaan vrij in verband met calamiteiten.
- Kleine partytenten of parasols zijn toegestaan.
- Marktkramen mogen niet geplaatst worden.
- U mag bijna alles verkopen wat u wilt, op een paar uitzonderingen na. Het is niet toegestaan om grote (huis-)raad verkopen (koelkasten, banken, tenten, auto's, etc.). Ook mag u geen drank en etenswaren verkopen, tenzij u hier een vergunning voor heeft. Beroepshandel is tijdens de Vrijmarkt niet toegestaan. Dit geldt ook voor de verkoop van (rest)partijen.

Afvalinzameling
Laat uw grondplaats netjes achter. Aan het eind van de dag kunt u uw afval deponeren in de vuilcontainer die geplaatst wordt bij Makelaar Teer.
De Oranje Stichting Uitgeest (Jeroen Scholten, Dolf Sluis, Juliette de By en Tineke Jonkman) wenst u een fijne Koningsdag!
Voor vragen kunt u een mail sturen naar oranjestichtinguitgeest@outlook.com

Fietsversieren en open podium

UITGEEST - Na een succesvolle start op Koningsdag 2016, vraagt De Oranjestichting Uitgeest voor Koningsdag 2017 weer aan alle basisschoolleerlingen in Uitgeest om thuis hun fiets te versieren (met bloemen, lichtjes, papier, rietjes, aluminiumfolie en wat je maar bedenken kunt). Zorg dat je op Koningsdag om 09.30 uur met je versierde fiets op het Raadhuisplein bent.

Om 10.00 uur is de Aubade. De fanfare speelt een stuk voor onze burgemeester en daarmee is Koningsdag begonnen. De basisschoolleerlingen gaan dan in optocht, via bejaardentehuis Geesterheem, de Prins Bernardlaan en de Prinses Beatrixlaan, richting het Florijnplein. Daar vindt de jurering plaats van de fietsen. In de jury zitten de burgemeester, iemand van de Oranje Stichting Uitgeest en… speciaal voor deze gelegenheid: de Koning en Koningin!

Er zijn weer leuke prijzen voor de mooiste en origineelste fietsen. Voor elke deelnemer is er een bolletje ijs van ijssalon De Florijn. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen zal de prijsuitreiking zijn tussen 11.20 en 12.00 uur. Dus... ga aan de gang. Bedenk iets leuks en geef je op bij IJssalon De Florijn. Je krijgt dan een nummer mee dat je goed zichtbaar op je stuur moet plakken.

Vanaf 13.30 uur wordt er een open podium gehouden voor talent in Uitgeest. Kan je een instrument bespelen, leuk dansen, een mop vertellen of een leuke truc, meld je aan bij ijssalon De Florijn. Je krijgt dan een starttijd mee. Het is géén wedstrijd, maar een manier om je talent te tonen. Na afloop krijg je een bolletje ijs van De Florijn!

Programma Koningsdag 2017

Foto: aangeleverd

Locatie: Club Boule Plaisier, Mollenveld 12 (naast de ijsbaan), vanaf 14.00 uur
Boule Plaisier heeft 35 banen om het spel te spelen. Ieder die wil, kan kennismaken met het spel. De trainers zijn bereid om de spelregels uit te leggen zodat men een aardig potje Jeu de Boules kan spelen. Als extra service is er (Franse) muziek. Ook zijn er twee terrassen waarop het heerlijk toeven is met een drankje en een hapje en te kijken naar het spel dat de mensen spelen.

Locatie: Watersportcentrum aan de Lagendijk in Uitgeest, vanaf 11.00 uur
Kinderen tussen de 4 en 12 jaar mogen gratis karten. Over het haventerrein is een heuse, coole kartbaan aangelegd waar jij met een kidskart jouw raceskills kunt testen. Het karten staat onder leiding van ervaren kartfanaten uit Uitgeest en in samenwerking met Kartcentrum Lelystad, vertegenwoordigd door Wim van Velzen. Deze kartexperience wordt mede mogelijk gemaakt door Watersportcentrum Uitgeest. Tickets zijn op de dag verkrijgbaar bij de aanwezige Marshalls.

Locatie: Zwembad De Zien
Op Koningsdag gaat het zwemseizoen feestelijk van start. Er zijn van 14.00 – 16.00 uur voor groot en klein allerlei Koningsspelen in en rond het water te doen. De 'heatpipes' die het zwemwater duurzaam door zonne-energie gaan verwarmen worden dan officieel in gebruik genomen. Altijd al willen weten wat er in het ketelhuis van het zwembad gebeurd? Tijdens de opening geven de watermakers graag een kijkje achter de schermen. Toegang is gratis.

Locatie: Raadhuisplein
9.30 uur: Verzamelen versierde fietsen
10.00 uur: Aubade/officiële opening Burgemeester
10.10 – 10.30 uur: Optocht versierde fietsen via Geesterheem, Prins Bernhardlaan en Prinses Beatrixlaan naar Florijnplein
10.00 – 16.00 uur: Opening attractie 'Draaimolen'
16.00 – 22.00 uur: Café Het Portiertje met live muziek

6.00 uur – 16.00 uur: Vrijmarkt op de Middelweg (tussen Gemeentehuis en Hema)

Locatie: Geesterheem
10.10 – 10.25 uur: Optocht van versierde fietsen
10.30 uur: Éénakter door Toneelvereniging Vondel
11.00 uur: Éénakter door Toneelvereniging Vondel

Locatie: Florijnplein
10.00 – 16.00 uur: Opening attractie 'Treintje'
10.00 – 16.00 uur: Aanwezigheid Scouting met eigen programma op grasveld
11.00 – 16.00 uur: Pony-rijden Meijerij
Podium:
10.00 uur – 16.00 uur: DJ Iwan draait het programma aan elkaar
10.30 uur: Aankomst stoet fietsen, en samenzang 'Dag Koning Wim'
10.30 uur: Jurering en prijsuitreiking fietsversieren
11.00 – 11.25 uur: Optreden Dansstudio Just Dance
13.00 – 13.25 uur: Optreden Dansstudio Just Dance
13.00 – 15.00 uur: De Schminkkoffer
13.30 – 15.00 uur: Talentenshow (optreden van basisschoolleerlingen)
Uitloop tot 16.00 uur en daarna sluiting.

Hertenpark open op Koningsdag

Levering hooi door Rodenburg Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Nu de vogelgriep voorbij is, mogen er weer bezoekers komen op het hertenpark. Op 27 april (Koningsdag) van 9.30 tot 12.00 uur is het park open en de toegang is gratis. Een tip voor de (groot)ouders: geef brood of groenten afval buiten het hek aan onze beesten en kom met lege handen op het park, dan lopen de beesten de kleintjes niet omver.

De dieren hebben de lente in het hoofd: De lammetjes lopen al een tijdje op de weide en de kippen en eenden hebben het ook al 'flink te pakken', want er wordt gebroed als nooit te voren. De reebok op het park heeft op 23 april jl. zijn enorme gewei afgeworpen. Dit veroorzaakt tijdelijk wonden op zijn kop. De reebok trekt zich ook wat terug van de roedel. Geen zorgen, dit is de natuur en hij wordt in de gaten gehouden. Het hertenpark heeft een flink aantal hooibalen aangeleverd gekregen en op de kapberg geplaatst, dus de dieren kunnen weer een tijdje voort. Bovendien staat het nog leuk ook.

Binnenkort wordt besloten op welke zondagen het hertenpark nog meer open is, aangezien daar ook de nodige vrijwilligers voor gevonden moeten worden. U wordt op de hoogte gehouden.

Koningsdag bij zwembad De Zien: gratis zwemmen en leuke activiteiten

Kornakleerlingen bij de nieuwe zwemmatten Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op Koningsdag opent openluchtzwembad De Zien haar deuren voor een nieuw zwemseizoen. Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom voor een middag vol activiteiten. En neem je zwemspullen mee, want iedereen mag gratis komen zwemmen!

Wat kun je verder nog allemaal verwachten? Er is een stormbaan en een springkussen. Je kunt een potje mega-darten, blik gooien en ring werpen. Ook LieftingFit komt tijdens de opening in actie. Til de zwaarste kettlebell naar grote hoogte en doe mee aan de korte work-outs.

Neem je een frisse duik in één van de zwembaden, dan kun je ook gebruik maken van de nieuwe zwemmatten. Deze matten hebben we kunnen aanschaffen door een waanzinnige donatie van basisschool Kornak.

Aanrijding
18-4, 16.35 uur Geesterweg
Er vond een aanrijding plaats op de kruising Geesterweg / Prinses Beatrixlaan. De bestuurder van een personenauto reed vanaf de Geesterweg links af de Prinses Beatrixlaan op. Hij zag hierbij een fietser, welke over het fietspad van de Geesterweg reed, over het hoofd. De fietser kwam ten val en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Schending gebiedsverbod
19-4, 09.40 uur Zienlaan
Bij de politie kwam een melding binnen dat een man, met zijn honden, aanwezig was voor het zwembad de Zien, ondanks het feit dat hij een gebiedsverbod had. Tevens gold voor één van de honden een muilkorf- en aanlijngebod. Hij werd even later in de omgeving aangetroffen. De hond was niet gemuilkorfd en liep los. Er werd proces verbaal tegen de man opgemaakt.

Diefstal fietsen en auto
15-4 Middelweg herenfiets, E-bike, merk Giant Centro, meerkleurig
19-4 Dillenburg herenfiets, merk Giant Rico, kleur zwart
In de nacht van 19-4 op 20-4 werd vanaf een bedrijfsterrein aan de Populierenlaan een witte bestelauto, merk Mercedes Benz, kenteken 24-BS-PV, ontvreemd.

Rijden onder invloed
22-4, 02.35 uur Provincialeweg
Bij de politie kwam een melding binnen dat een man, met zijn personenauto, in de berm zou staan nabij het benzinestation. Ter plaatse bleek de man zonder benzine te staan. Hij was zichtbaar onder invloed van alcohol en wankelde op zijn benen. Na een blaastest werd hem een rijverbod opgelegd. Kort daarop bleek dat hij zijn auto had vol getankt en ondanks het rijverbod toch was gaan rijden. Uitslag ademanalyse; 760 ugl. De auto is in beslag genomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Aanrijding
22-4, 15.15 uur Westerwerf
Er vond een aanrijding plaats op de kruising Westerwerf / Geesterweg. De bestuurder van een personenauto reed vanaf de Westerwerf de kruising op en wilde rechtsaf slaan. Hij verleende hierbij geen voorrang aan een snorfietser, welke de kruising over het fietspad van de Geesterweg naderde. De snorfietser kwam ten val. Hij werd door ambulancepersoneel onderzocht, maar behoefde geen verder medisch onderzoek.

Zakkenrollerij
22-4, 15.30 uur Prinses Beatrixlaan
Tijdens het bezoek aan een winkel op de Prinses Beatrixlaan werd een portemonnee uit de tas van een vrouw ontvreemd. In de portemonnee zaten diverse pasjes en contant geld.

Vernieling
23-4, 00.30 uur Hogeweg
Een getuige zag, dat een jongen de spiegel van een op de Hogeweg geparkeerde personenauto vernielde. Hij sprak de jongen aan en wachtte samen met hem de komst van de politie af. Vervolgens werd de dader aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Muziekoverlast
23-4, 01.30 uur Spoorlaan
Naar aanleiding van een melding van muziekoverlast werd de bewoner van een pand aan de Spoorlaan verzocht hiermede te stoppen.Hij werd gewaarschuwd dat bij een volgende melding opgetreden zou worden. Toen er later in de nacht wederom een klacht binnenkwam en werd geconstateerd dat de muziek extreem hard stond, werd de bewoner aangehouden. De geluidsinstallatie werd in beslag genomen en er werd proces verbaal opgemaakt.

Vroeger…

Zwembad De Zien in de beginjaren Foto: aangeleverd

UITGEEST - Juni 1926. Het badhuis/zwembad Het Witte Kruis nabij de kalkoven van De Bruijn aan de Lagendijk wordt geopend. Er kon daar vele jaren volop gezwommen worden.

In de jaren vijftig ging een groot aantal van de Uitgeester jeugd voor zwemles naar Akersloot. Bij Ruigewaard, voorbij jachthaven Lamers kregen de kinderen les van mevrouw Goedhart en van de heer Wim Vis. Eind jaren vijftig werd de noodzaak van een eigen openluchtzwembad in de gemeenteraad besproken. Burgemeester P. v.d. Ven was samen met gemeentesecretaris J. Stuifbergen een groot voorstander van deze vorm van recreatie. Door de voortvarendheid van het toenmalige college werd in 1960 opdracht gegeven aan aannemersbedrijf Timmerman & Janzen uit Krommenie voor de bouw van een eenvoudig zwembad aan de Geesterweg.

In 1962 opent burgemeester Aalders zwembad De Zien. Men gaat uit van een bezoekersaantal van 35.000, maar in 1973 staat de teller op meer dan 110.000. Er wordt een extra bad bijgebouwd. Een historisch dieptepunt wordt bereikt in 1988. Het bezoekersaantal is dramatisch laag en dit wordt het begin van een jarenlange strijd om het bad open te houden. Het comité 'De Zien Blijft!' heeft hier een belangrijke en actieve rol in gespeeld. Op 3 november 2014 wordt Stichting Zwembad de Zien opgericht. Sindsdien helpen uitsluitend vrijwilligers in en om het bad. Morgen 27 april begint het zwemseizoen en gaat het zwembad weer open. Al 55 jaar kunnen jong en oud een frisse duik nemen in ons unieke openluchtbad.

Van top tot teen verzorgd bij Beauty for All

Het team van Beauty for All v.l.n.r. boven: Marcha van Dalen, Melissa Molenaar, Nel Baltus, onder: Michelle Meijer, Madelon Plugboer. Tekst en foto: Anita Webbe

Middelweg 9, 1911 EA UITGEEST, tel. 0251-311198, www.beautyforall.nl

UITGEEST - Wat Beauty for All uniek maakt in Uitgeest is dat je er alles onder een dak vindt. In het authentieke pand, waar het bedrijf sinds 2007 is gevestigd, heeft iedere zelfstandige haar eigen specialisme en ervaring op het gebied van schoonheid en verzorging. Samen vormen zij een gezellig, hecht en enthousiast team. Een korte introductie:

Marcha van Dalen is ruim tien jaar het vaste gezicht van Beauty for All. Bij haar kunt u terecht voor schoonheids- en pedicure behandelingen. Vanaf 15 mei gaat zij met zwangerschapsverlof en nemen enkele van haar nieuwe collega's het in de maanden juni tot en met september van haar over. Na deze periode zullen zij als zelfstandigen binnen Beauty for All hun werkzaamheden voortzetten. Uiteraard kunnen vanaf oktober ook weer afspraken bij Marcha worden ingepland.

Michelle Meijer is inmiddels een jaar fulltime zelfstandig ondernemer bij Beauty for All. Bij haar kunt u terecht voor verschillende behandelingen: van gezichts- tot een pedicure behandeling en make-up workshops. De workshops zijn een mooie gelegenheid om eens uitgebreid te experimenteren met de 100% natuurlijke minerale make-up van Creative Cosmetics. Deze make-up is geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige huid zoals couperose, rosacea en psoriasis. Ook kunt u kiezen voor een effectieve anti-verouderingsbehandeling: een 6-weekse huidverbeteringskuur met fruitzuren en krachtige natuurlijke ingrediënten. Met deze kuurbehandeling kan vanaf september worden gestart.

Madelon Plugboer is voedingsconsulente bij Beauty for All. Afslankstudio My Line helpt u graag wanneer 'de kilo's u in de weg zitten.' Voor iedereen is er een apart programma. Er wordt gewerkt met producten van Herbalife, SLIMdiet en Protiplan. Madelon is aanwezig op maandag, dinsdag en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur voor een vrijblijvend intake gesprek.

Jolanda Molenaar is sinds 1 januari werkzaam bij Beauty for all. U kunt bij haar terecht voor een heerlijke ontspanningsmassage, die zij op een hele zachte manier toepast. Deze techniek is gericht op het zenuwstelsel. Binnen een half uur komt u volledig tot rust. Deze techniek kunt u zelf leren tijdens een workshop, die zij geeft voor maximaal twee personen.

Nel Baltus is pedicure en gespecialiseerd in risicovoeten zoals diabetes, reuma en kanker. Daarnaast heeft zij ook een eigen praktijk aan huis. Nel is specialist in nagelregulatie en -reparatie (ook cosmetisch bij schimmelnagels) en kan orthesen maken. Ook geeft zij voetreflexmassages, wat effect heeft op lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten of gewoon heerlijk ter ontspanning. Zij vervangt Marcha gedurende haar verlof enkele dagdelen per week.

Melissa Buijs komt het team vanaf mei als gediplomeerd pedicure op de donderdag versterken. Hiernaast werkt zij al twaalf jaar als drogist. Haar specialiteit is schimmelnagel-reparatie. Voor een voetbehandeling, een deel behandeling of mooi gelakte nagels kunt u ook bij haar terecht.

Op de vernieuwde website www.beautyforall.nl is het mogelijk om snel en eenvoudig online een afspraak te maken bij een van de dames. Tot snel bij Beauty for All!

FC Uitgeest wint dankzij teamspirit en 'Loerende Lester'

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Stan Vrouwe Foto: Marianne Jonker

Door: De Afvallende Bal

UITGEEST - Het was misschien tegen De Zouaven niet zijn beste wedstrijd, maar wel één waarin hij misschien wel de belangrijkste goal van het seizoen scoorde. Lester Half, topscorer van beroep en volgend seizoen te bewonderen bij de buren, Odin'59. FC Uitgeest heeft zondag niet goed gevoetbald. De spanning van het moeten winnen was voelbaar en merkbaar, maar het team bleef verbeten jagen op die ene goal. Net op het moment, dat niemand meer geloofde in een overwinning en de scheidsrechter al bij wijze van spreken zijn fluit naar de mond aan het brengen was om af te fluiten, was er nog die ene wanhopige bal naar voren. Daar was het, dat ene moment waar Lester de hele wedstrijd op had geloerd. Een verdediger, die de snelheid van de bal net niet goed inschatte en de slimme Lester, die achter de man kruipt, de bal in de voeten krijgt en onbarmhartig uithaalt. 1-0. Vrijwel direct na de aftrap floot de uitstekend leidende De Groot voor het einde. De ontlading en vreugde aan de kant van groen en geel was groot. Het kampioenschap weer een beetje dichterbij.

FC Uitgeest startte met Tinus Putter voor de nog steeds geblesseerde Emiel Sinnige, die overigens hardnekkige pogingen doet om weer wedstrijdfit te worden en Thomas Sinnige voor de geschorste Nino Marchena. Dat Zouaven zeker niet was gekomen om de punten zomaar in de schoot van FC Uitgeest te werpen, werd al snel duidelijk. Met goed verzorgd spel werd het doel van FCU gezocht. De thuisploeg had het moeilijk, maar wist zich toch voorzichtig onder de druk uit te spelen. Zo was het Lester Half, die in de 28e minuut voor het eerst van zich liet spreken, met een prachtig schot. De beste kans was daarna voor Jorn Brouwer, die alleen voor keeper van Loon de bal net niet lekker op de voet kreeg, waardoor de bal over het doel ging in plaats van erin.

De tweede helft gaf hetzelfde spelbeeld te zien, zij het dat de gastheren langzamerhand de druk op de verdedigingslinie van De Zouaven opvoerde. Het leidde tot een serie corners voor FCU en een paar kopballen op het doel. Schrik was er ook. Zomaar plotseling in de 76e minuut, spits Van Tricht, die helemaal alleen voor keeper Sven Koning opdook, maar gelukkig voor alles wat FC Uitgeest was, overschoot.

Zonder goed te spelen, knokte de thuisploeg zich keer op keer een weg naar voren, maar helaas ging daarbij veel fout. Het moest zelfs nog oppassen dat het niet tegen die ene tegentreffer aanliep, maar ook vandaag liet de verdediging van FC Uitgeest zien uit het goede verdedigende hout te zijn gesneden. Tot dan dat ene "Loerende Lester" moment in de 94e minuut. 1-0. Het kon weleens een hele belangrijke zijn. Volgende week tegen concurrent West Frisia. Maar dan wel lekker met twee punten voorsprong. Ik ga vol vertrouwen heen. Komt u ook?

FC Uitgeest: Koning, de Jong, Vrouwe, Groen, T. Sinnige, Olgers, Smit ( 73e Aroma), Putter, Yeboah ( 65e Duijn), Brouwer, Half.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Stan Vrouwe
Al wekenlang speelt hij ijzersterk en is hij in het centrum van de verdediger een van de rotsen in de branding. Mede door zijn toedoen heeft FCU de minst gepasseerde verdediging in de tweede klasse A. Vandaag door de jury op waarde geschat en unaniem gekozen tot Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd.

Spanning tijdens biljartfinales de Soos

Links: mevrouw Schavemaker en rechts: winnaar van de Cor Schavemaker-trofee Piet Brandjes Foto: aangeleverd

Door: Lex Snak

UITGEEST - Op 19, 20 en 21 april vonden weer de jaarlijkse biljartfinales plaats in de biljartarena van Dorpshuis De Zwaan. Woensdag 19 april startten zestien biljarters. In de voorronden werd uitgemaakt, wie van de acht biljarters zich vrijdag 21 april de beste librespeler, oftewel kampioen van 2017 mag noemen. Na de kwart- en halve finales streden vier man om de eerste drie plaatsen. Uiteindelijk legde Peter van Maaren, na een spannende finale, beslag op de eerste plaats en mag zich libre-kampioen 2017 noemen. Tweede werd good old Piet van Duin en Joop de Beer mocht plaats nemen op de laagste trede van het denkbeeldige ereschavot.

Op donderdag 20 april werden door de 'driebanders' gestreden om het kampioenschap driebanden. Op deze finaledag speelde ieder twee partijen en konden er dubbele punten worden verdiend. Na de voorlaatste partij was de tussenstand 1. Kees Krom 78 punten, 2. Gerard Baltus 77 punten. Toen moest de laatste wedstrijd nog gespeeld worden en u raadt het al... Die wedstrijd ging tussen de nummers 1 en 2, er waren maximaal zes punten te verdienen, dus de finaledag eindigde in een geweldige climax. Nadat de blauwe krijtdampen waren opgetrokken, kwam Gerard Baltus als winnaar uit de bus en onttroonde hij tweevoudig kampioen Kees Krom van de titel. Tijdens de prijsuitreiking werd ook bekend gemaakt wie de Cor Schavemaker-trofee in ontvangst mocht nemen. Deze trofee wordt aan een biljarter uitgereikt, die in het combinatieklassement van libre en bandstoten het hoogste aantal wedstrijdpunten tijdens het seizoen heeft behaald. Deze trofee is uit eerbetoon vernoemd naar de in 2014 overleden Cor Schavemaker en werd uitgereikt door mevrouw Schavemaker aan winnaar Piet Brandjes. Kortom, het was weer een geslaagd toernooi, dankzij diverse vrijwilligers van de Soos.

Eugenie Rasch (rechts) uit Uitgeest speelt de sterren van de hemel Foto: aangeleverd

UITGEEST - Team 1 was te gast bij Het Nootwheer 7 in Purmerend. Henk Spoelstra had het met zijn praatjes prima naar zijn zin en moest wat voor zijn overwinningen doen. Hij won, zoals verwacht, alle drie enkels. Billy Fatels deed het iets minder goed en won twee enkels en de dubbel samen met Henk. René van Buren ging helaas met lege handen naar huis. 4-6 winst voor Uitgeest.

Team 2 had Castricum 2 over de vloer. Jelle van Werkhoven begon eindelijk dit seizoen op niveau te spelen. Veel te laat natuurlijk maar wel leuk! Hij won twee enkels. Dennis Janssen was zijn geluk thuis vergeten, hij had de spannendste pot van de avond en verloor deze in de beslissende vijfde game. Hij won maar één enkel deze avond. Marijn van Kampen stond ver van tafel, dat spectaculair oogde, en wist ook deze avond weer een set van een afstandje te winnen. Helaas gaat de zege met 4-6 naar Castricum 2.

Team 3 speelde tegen Tempo Team 15 in Amsterdam. Antoine van der Spek werd steeds beter en bracht twee winstpunten mee naar huis. Huib van Leeuwen deed het hem na. Eugenie Rasch speelt momenteel de sterren van de hemel en wist weer haar drie enkels te winnen. Uitgeest wint met 3-7.

In de DUO competitie verloor team 1 met 2-3 tegen Victory '55 1. Rob de Boer en Marcel Couwenberg wisten allebei van de zwakkere van de twee tegenstanders te winnen. Team 2 speelde tegen HTC 4. Peter Middel en Michel Switser waren deze avond niet te verslaan en pakten de perfecte winst! 5-0 voor Uitgeest.

Geen kampioen, wél een beker!

V.l.n.r. staand: Geert Zoon, Jay Bangma, Pim Veld, Kiero Mul en keeper Stan Bakker. Zittend: Max Haije, Dean Meijer en Jesse Neele. Geleiders: Rens Bangma en Perry Meijer. Op de foto ontbreekt Bo Heijliger. Foto: Patrick Mul

UITGEEST - Ondanks dat het team van FC Uitgeest JO9-6 geen kampioen was geworden, kregen alle spelers toch een mooie gouden beker.

Bij jeugdvoetbal staat winnen niet centraal. Jezelf, als team verbeteren en progressie boeken is het uitgangspunt. Team JO9-6 heeft dit uitstekend gedaan en daarom was er voor iedereen een mooie beker. Dat de laatste wedstrijd ook nog glansrijk gewonnen werd, was een mooi teken van de geboekte progressie.

Nieuws van de Bridgeclub

Door: Paul Wijte

UITGEEST - En weer zien wij in de E-lijn de hoogste score van de avond. Jaap Molenaar en Karin Tushuizen halen weer eens uit met bijna 67%. Mooie score, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het koppel wel een niveautje te laag speelt. Ze promoveren en volgend seizoen beginnen ze weer een trapje hoger.

Ook Jac Sintenie-Piet de Wildt, nu de dagprijs in de C-lijn binnen hengelend met bijna 65%, beginnen in september een lijntje hoger, in de B-lijn. Onderhand zijn natuurlijk ook de kampioenen in de diverse lijnen bekend, althans de spellen zijn gespeeld en de scores vastgelegd. Komende woensdag zijn, daar gaan wij van uit, alle regels uit het competitiereglement correct toegepast en worden de kampioenen voorafgaand aan de slotdrive bekendgemaakt en toegezongen. Daarover berichten wij volgende week.

Voor de A-lijn lijkt mij dat nog 'effe een dingetje'. Vorige week schetste ik drie scenario's. Welnu, het is scenario twee geworden. Hans en Paul Wijte zijn Klaas de Groot-Peter Kossen voorbijgegaan in de stand van de vijfde periode, maar geen eerste geworden in de periode. Paul v/d Meij-Richard Hoeben wensten namelijk niet mee te werken. Dientengevolge hebben beide kandidaat koppels evenveel plaatspunten. Het competitiereglement schrijft dan voor dat het koppel met het hoogste gemiddelde over het gehele seizoen de kampioen is. En als we dan de vijf periodegemiddelden optellen en delen door vijf, dan zien we dat het overall gemiddelde van Klaas en Peter 55,40% is, en van Hans en Paul 55,39%. Hoewel klein verschil, toch een duidelijke zaak: Klaas en Peter zijn kampioen. Maar het andere koppel heeft niet alle avonden gespeeld, waardoor er voor de gemiste avonden een fictieve score is gebruikt om de periodestand te berekenen. En als we nu die fictieve scores weg laten, het gaat per slot van rekening om het overall gemiddelde van het seizoen over de wél gespeelde spellen, dan zien we dat Hans en Paul het hoogste seizoensgemiddelde hebben, 55,75% tegen Klaas en Peter 55.40%. Het lijkt mij een klassiek dilemma, op te lossen door de TC. Wij wensen deze commissie dan ook veel wijsheid toe. Hieronder ziet u de beste drie van iedere lijn.

A-lijn: 1. Paul van der Meij-Richard Hoeben 57,29% 2. Arie van der Eng-Mart Rietjens 56,94% 3. Ineke Los-Tineke van Sambeek 55,56%
B-lijn: 1. Jan Sinemus-Wim Weber 59,17% 2. Ria Vessies-Aad Visbeen 57,50% 3. Auke Hulshof-Gonny Hulshof 57,50%
C-lijn: 1. Jac Sintenie-Piet de Wildt 64,58% 2. Annie Bleeker-Ina Woerden 59,72% 3. Lia Hendrikse-Corrie Nijsen 52,78%
D-lijn: 1. Toos Schalk-Jaap Schalk 57,64% 2. Roland Kiès-Annie Nijman 55,56% 3. Elly Stuijt-Aad Stuijt 52,78%
E-lijn: 1. Jaap Molenaar-Karin Tushuizen 66,67% 2. Tineke de Groot-Constance Dirks 59,03% 3. Wim Nugteren-Nel van Bergen 58,33%

Hattrick voor Dirk de Bruin op derde Vitessevlucht

Dirk de Bruin Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 22 april stond de derde Vitessevlucht op het programma vanuit het Belgische Asse-Zellik (met een afstand van 185km), maar dit werd door omstandigheden uiteindelijk Oudenaare op 202 km afstand. Het werd een vlucht vergelijkbaar met die van vorige week, niet alleen qua winnaar, maar vooral qua type weer.

In de morgen op de losplaats regelmatig nog buien, zodat een vroege lossing er niet in zat. Rond de middag zouden de opklaringen België binnen drijven en werd 12.00 uur gepland als lostijd. Later kwam er de melding dat de lossing tien minuten was geworden in verband met een bui die over trok, hierdoor waarschijnlijk de oorzaak van een matig vertrek van de losplaats. De vlucht met een Noord-Wester krachtige wind, die voor lage snelheden zorgde. Het concours stond dan ook ruim 32 minuten open voordat de 67 prijsduiven binnenwaren. Voor deze vlucht waren er elf deelnemers met totaal 199 duiven. De snelste duif vloog over deze afstand een gemiddelde snelheid van 1215,643 meter per minuut (ruim 72 kilometer per uur). De eerste dui,f die gemeld werd met een aankomsttijd van 14.56.40 uur was wederom van Dirk de Bruin, die hiermee een echte hattrick afleverde in clubverband.

De uitslag van de eerste vijf deelnemers van de derde wedvlucht oude duiven Vitesse op zaterdag 22 april luidt als volgt: 1-6-10-14-19e Dirk de Bruin, 2-7-9-27-38e Piet Groentjes, 3-8-11-23-26e Peter Schellevis, 4-16-31-41-46e Wim Rodenburg en 5-18-21-45e Henk Brondijk. De bon voor een taart voor de vijftigste duif van aankomst gaat naar Piet Groentjes en de attractieprijs, door Henk Brondijk beschikbaar gesteld, voor de vijfde plaats in de uitslag gaat naar hemzelf. Slechts één deelnemer viel deze vlucht met zijn duiven buiten de prijzen. De eerste duif van Dirk de Bruin was tevens goed voor een derde plaats in het CC 3/A tegen 70 deelnemers met 1733 duiven en een fraaie vijfde plaats in de gehele Kring 3, tegen 131 deelnemers met 3057 duiven. Volgende week de vierde Vitessevlucht vanuit het Belgische Quiévrain (circa 245 km).

Damescompetitie biljarten in De Zwaan

Foto: aangeleverd

UITGEEST - De Soos in De Zwaan kent een groepje damesbiljarters. Zij worden bijgestaan door Jan Paulisse, die met eindeloos geduld probeert de dames de fijne kneepjes bij te brengen. Helaas blijkt maar weer dat je beter jong kunt beginnen: het zijn trage leerlingen.

Eénmaal per jaar moeten ze er aan geloven: competitie! Niet iedereen is competitiegericht. Ze willen voornamelijk beter leren spelen en veel plezier hebben. De voorrondes zijn gespeeld, en nu de finale nog. Normaal bediscussiëren de dames zo ongeveer elke bal, maar nu kon je tijdens de finale een speld horen vallen. En spannend was het. Misschien door de voor de damesbiljarters ongebruikelijke stilte, werden er nogal wat ballen gemist 'op een vloeitje na'. Helaas levert dat geen punten op. Geopperd werd om bij het damesbiljart deze stoten te belonen met een halve punt.

De finale werd gespeeld tussen Ans Ooms en Nel Tromp. Ze streden er echt om. Ans had een lange startfase waarbij het steeds net mis ging, maar ze sloeg op het einde fel toe. Kortom, de uitslag: Kampioen is Ans Ooms en reserve kampioen is Nel Tromp. De ochtend werd besloten met de prijsuitreiking door Jan Paulisse. Zoals gewoonlijk met veel humor, maar ook met persoonlijke verbeterpunten. Iedereen ging met een beker, een certificaat, en een feeststol naar huis. En Jan ging met een flesje geestrijk vocht naar huis, als bedankje voor zijn eindeloze inspanningen om de damesbiljarters wat te leren. Wat zouden ze zonder hem moeten. Natuurlijk zijn de dames volgend jaar weer allemaal present.

Hajduk Split en FC Volendam maken ICGT 2017 compleet

Foto: aangeleverd

Uitgeest – Het Kroatische Hajduk Split en het Noord-Hollandse Volendam maken het deelnemersveld van het ICGT 2017 rond. De organisatie is erin geslaagd om naast een zeer sterk internationaal toernooi ook een Noord-Hollands feestje van te maken. Met FC Uitgeest, Ajax, AZ en Volendam doen er vier Noord-Hollandse clubs mee.

De club uit het vissersdorp is geen vreemde in Uitgeest aangezien ze al elf keer eerder mee hebben gedaan. De resultaten op het toernooi zijn echter wisselend, in 2002 en 2003 werd de finale gehaald maar verloren van respectievelijk Burkina Faso en Carl Zeiss Jena. Daarnaast kwamen de Volendammers vijf keer in de verliezersronde terecht.

De jeugdopleiding van FC Volendam wordt altijd geprezen om de sterke spelers die eruit voortkomen. De onder 19 selectie begon ook dit seizoen weer op het hoogste niveau en speelde tegen onder andere Ajax, AZ, ADO Den Haag en Vitesse. Bekende spelers uit de jeugdopleiding van Volendam zijn bijvoorbeeld Kees Kwakman, Theo Zwarthoed, Robbin Ruiter en Henk Veerman.

Hajduk Split is voor de jonge fan misschien een onbekende naam, maar de wat oudere voetballiefhebber herinnert zich ongetwijfeld de Champions League van 94/95. Ajax, welke deze editie won, ontmoette de Kroaten in de kwartfinale. Na een 0-0 in Split wonnen de Amsterdammers thuis met 3-0. Hajduk Split is zeventienvoudig kampioen (9x Joegoslavisch, 8x Kroatisch) en veertienvoudig bekerwinnaar (8x Joegoslavisch, 6x Kroatisch).

De jeugdopleiding van de ploeg uit Split levert vele talenten per jaar af voor de nationale competitie en ook internationaal doen de spelers het goed. Onder andere Nikola Kalinic van Fiorentina, Mario Pašalic van AC Milan hebben hun voetbal naar grotere hoogte gebrachte in Split, maar de bekendste is toch wel oud-speler Alen Bokšic, die in 1993 tweede werd bij de verkiezing van Europees voetballer van het jaar.

"We hebben misschien wel het grootste en sterkste toernooi van Nederland geregeld dit jaar en dat allemaal met een organisatie die volledig op vrijwilligers draait", aldus voorzitter Gerrit Idema. "We verzorgen al voor de 32e keer een combinatie van voetbal en feest in Uitgeest. Naast het internationale toernooi zijn er nog vijf toernooien, van bedrijvenvoetbal op vrijdag tot het gezellige Arie Bonkenburg Toernooi op zondag, en zullen er nog diverse bands en artiesten optreden. Meer info vind je hierover op www.ICGT.nl of op Facebook. Als voorzitter kan ik alleen maar trots zijn op onze vrijwilligers en sponsoren die het elk jaar weer mogelijk maken dit evenement te organiseren."

Met deze twee clubs erbij bestaat het ICGT naast gastheer FC Uitgeest uit de Nederlandse clubs Ajax, AZ, ADO Den Haag, Vitesse en Volendam. De internationale deelnemers zijn Ajax Cape Town, Real Madrid, Benfica, Hajduk Split, RC Lens en Torino. Het toernooi vindt plaats op 3 en 5 juni op het terrein van FC Uitgeest. Ook dit jaar is er het gehele evenement vrij toegang.

Uitgeester(s) bedankt!

Gerbrand Castricum in zijn volkstuin Foto: aangeleverd

Langs deze weg wil ik de redactie van De Uitgeester bedanken voor het plaatsen van al mijn stukjes en foto's (250 stuks), die ik vanaf 2010 vanuit Thailand heb ingezonden. Daarvoor heb ik in de periode vanaf 1977 tot ongeveer eind jaren '90, als vaste fotograaf voor de Uitgeester gewerkt. Ook daar heb ik plakboeken van vol.

Natuurlijk blijf ik De Uitgeester digitaal volgen en ik ben blij dat er in Uitgeest heel veel geweldige fotografen wonen. Ik noem er, zonder al die anderen tekort te doen, zomaar twee: namelijk Gerrit Bus en Marianne Jonker. Geweldige foto's maken ze.

Waarom gestopt? Nou, ten eerste omdat ik niet meer in Uitgeest woon en ten tweede blijf ik de rest van dit jaar lekker in Nederland, dus heb ik vanuit Thailand even niets te melden.
Na ongeveer veertig jaar in Uitgeest te hebben gewoond, woon ik nu in Beverwijk. Niet ver van mijn geboortegrond en dat is dus Velsen Noord.

Daar zal ik de hele zomer, bijna dagelijks, te vinden zijn op het volkstuincomplex De Wijkeroog. Voor mij is dit een nostalgische plek, want als tienjarig jongetje hielp ik daar m'n vader al, die daar ook een volkstuin had. Nu heb ik daar zelf een tuin, dus voor mij is de cirkel rond. Ik heb daar een tuinhuisje gekocht en kan naast m'n andere hobby's, fotograferen en muziek maken, ook heerlijk in de grond wroeten. Mijn tuin begint al aardig vorm te krijgen (zie foto). Ben je ooit in de buurt, kom gerust langs. Maar natuurlijk zal ik nog vaak in Uitgeest te vinden zijn, mijn dochter en kleinzoons wonen er. Ook zal ik regelmatig vrienden, kennissen en oude buurtjes opzoeken en niet te vergeten de kermis natuurlijk.

Maar dit is dus wel mijn laatste bijdrage voor de Uitgeester. Nogmaals, redactie Uitgeester bedankt en ook Uitgeesters bedankt voor de vele leuke reacties, die ik regelmatig mocht ontvangen. Ik wens iedereen een hele fijne, warme zomer toe.

Groetjes Gerbrand Castricum

Tienjarig jubileum restaurant Havenrijk

Ricardo en Sacha van restaurant Havenrijk Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op 1 mei 2017 is het tien jaar geleden dat Sacha en Ricardo restaurant Havenrijk hebben overgenomen. Restaurant Havenrijk is sinds 1970 gevestigd in een stolpboerderij op de jachthaven Zwaansmeerpolder in Uitgeest. Het restaurant is omringd door boten, water en een prachtig beschermd natuurgebied.

Bijna alle tafels hebben uitzicht over de jachthaven of het Uitgeestermeer. Beneden en op de bovenverdieping is een open haard met een gezellig zitje. De sfeer in het restaurant is gemoedelijk, informeel met nautische elementen.

Van eetcafé naar restaurant
In deze tien jaar hebben Sacha en Ricardo Havenrijk van een eetcafé aan de haven uitgebouwd tot een multifunctioneel horecabedrijf, dat naast een restaurant ook een vergader-, trouw-, condoleance- en feestfunctie heeft. Dat dit concept aanslaat, blijkt niet alleen uit het feit dat Havenrijk een officiële trouwlocatie is geworden en op plaats 18 heeft gestaan van de terras top 100, maar ook dat het aantal gasten en de naamsbekendheid van Havenrijk de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Interieur
Ook het interieur is de afgelopen tien jaar flink aangepakt. Dat is begonnen in 2008 met een speciale ruimte voor de kinderen, in 2010 kwam er een hele nieuwe keuken, in 2011 een nieuw terras, een verbouwing met drie grote dakkapellen en een nieuwe inrichting van de bovenverdieping. In 2012 werd een vernieuwde bar met een groot klapraam geplaatst, die de binnenbar bij het terras betrekt.
Sacha is verantwoordelijk voor de inrichting van het restaurant en dat is goed te zien. Iedere keer probeert zij de gasten weer te verrassen door een nieuw element aan te brengen in het restaurant. Inmiddels heeft zij de inrichting en sfeer van Havenrijk zodanig weten te creëren dat het richting de gasten het gevoel uitstraalt, dat Sacha en Ricardo graag na willen streven. Zij willen namelijk dat de gasten zich bij Havenrijk 'Uit, maar toch thuis' voelen.

Medewerkers en leveranciers
Dat Havenrijk zich zo heeft kunnen ontwikkelen, hebben zij ook mede te danken aan hun gemotiveerde medewerkers en hun leveranciers. Zij proberen zoveel mogelijk zaken te doen met leveranciers uit de regio. Een aantal van deze leveranciers zijn visboer Jan van den Kommer uit Uitgeest, slager Prime Meat uit Beverwijk, bakker Lex Brakenhof uit Assendelft, bonbon-atelier N. Limmen uit Zaandam en groenteboer Liefting uit Heiloo. Uiteraard houdt het nu niet op, want stilstaan is achteruitgaan. Havenrijk heeft naar de toekomst toe nog ambitieuze plannen, die zij graag met hun medewerkers en leveranciers wil uitvoeren.

Volop activiteit bij Lees Lokaal

De stempelpost tijdens de Avondvierdaagse Foto: aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen dinsdag was Lees Lokaal voor het eerst opgenomen in de Avondvierdaagse van Uitgeest. Doordat de stempelpost al kort na aanvang in de route was opgenomen, werd het druk in het Lees Lokaal en het verkeer in de Dokter Brugmanstraat keek met verwondering naar de lange sliert van enthousiaste wandelaars.

Ook de kunst in Lees Lokaal is weer vernieuwd. Maar liefst drie enthousiaste cursisten van Stichting De Nieuwe Kuil hebben het stokje overgenomen van Joop de Beer. De zeer uiteenlopende kunst van Tonny van der Lest, Rob Nan en Sylvia Regeling is tot en met woensdag 31 mei in Lees Lokaal te bewonderen.

Voor de liefhebbers van ons Koningshuis valt er ook weer veel te lezen deze maand. De speciaal, ingerichte thematafel biedt volop leesplezier over Willem-Alexander, Beatrix en de overige leden van het huis van Oranje.

De thematafel voor Koningsdag Foto: aangeleverd

Tot slot is de routebeschrijving van de herdenkingsfietstocht door Uitgeest van het comité 4 mei, vanaf 24 april verkrijgbaar bij Lees Lokaal. Een fietstocht voor iedereen, die meer wil weten over de rol die Uitgeest en de Uitgeesters hebben gespeeld tijdens de bezettingsjaren van '40-'45.

Lotgenotenbijeenkomst NAH'ers (niet-aangeboren hersenafwijking)

HEEMSKERK - Elke eerste maandag van de maand organiseert Welschap een maandelijkse lotgenotenbijeenkomst voor mensen met niet-aangeboren hersenafwijking.

In Nederland wonen naar schatting ruim een half miljoen mensen, die blijvend klachten en problemen ervaren als gevolg van hersenletsel. Dat kan bijvoorbeeld zijn; vergeetachtig, erg moe, snel boos, impulsief, somber, de weg niet kunnen vinden, passief of lusteloos, moeite met praten of het begrijpen van gesprekken, problemen met plannen of concentreren. Hersenletsel gaat niet over, maar u kunt er wel beter mee leren omgaan. Door te praten over de veranderingen, te gaan bewegen en uw energie beter te verdelen. Het kan fijn zijn om tips te horen van anderen, die het leven met hersenletsel makkelijker kunnen maken.

De eerstkomende bijeenkomst is op maandag 1 mei van 13.30 tot 15.30 uur in Buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1 in Heemskerk. Ook partner/familie is van harte welkom (u hoeft zich niet van tevoren aan te melden). Wilt u meer informatie? Bel dan naar Welschap: Gönül Güler, tel. 06-24520326, e-mail gonul.guler@welschap.nl

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Nonstop.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2-weken Schoolradio).
13.00 – 16.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the 70ties & 80ties.
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU – Info Carrousel.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester-gezelligheid en lokale informatie voorop staan.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Trekharmonica orkest GLOP in De Zwaan

Het trekharmonica orkest GLOP Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 29 april speelt het trekharmonica orkest GLOP, onder leiding van Frans Tromp, in Dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg 5 in Uitgeest, aanvang 15.00 uur.

Veel mensen denken bij de trekharmonica (ook wel trekzak genoemd) aan volks- en dansmuziek. Dit bijzondere orkest, dat bestaat uit vijftien trekharmonica spelers, laat zien dat er veel meer mogelijk is met een trekharmonica. Het repertoire dat GLOP speelt, is speciaal door dirigent en componist Frans Tromp voor dit orkest geschreven. De melodieën die Frans gebruikt, zijn wel gebaseerd op traditionele muziek, maar ze zijn op een klassieke manier bewerkt tot vierstemmige stukken.

GLOP betekent "Goot langlopend orkestproject". GLOP bestaat nu zeven jaar, en heeft al op veel plaatsen in Nederland opgetreden, van Groningen tot Zeeland, en van Nijmegen tot Spaarndam. Komende zaterdag speelt het orkest dus in Uitgeest, ook omdat twee van de spelers uit het orkest in Uitgeest wonen. GLOP zal in augustus in Frankrijk te horen zijn, waar ze een paar concerten zullen geven in Normandië.

De toegang is gratis: een donatie in de pet, na afloop, is echter welkom.

Vieringen OLV Geboorte Uitgeest

Woensdag 26 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 28 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zaterdag 29 april: Geen viering.
Zondag 30 april: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Vrijdag 28 april is het secretariaat gesloten.

Zondag 30-04: 10.00 uur Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger: nog niet bekend

251tv, televisie voor de regio twee-vijf-één, is te bekijken via YouTube, Facebook en Ziggo Kanaal 42 (digitaal).

De nieuwste programmering start om:

19.00 uur Nieuws uit de regio

20.00 uur Muziek & Entertainment

21.00 uur Informatie en documentaires

22.00 uur Herhaling bovenstaande uitzendingen