De Uitgeester

17 april 2019

De Uitgeester 17 april 2019


Zwembad De Zien opent zijn poorten op Koningsdag

Zwembad De Zien gaat alweer bijna open. Foto: Kiek Valkering

UITGEEST - Op Koningsdag, zaterdag 27 april, gaat de poort weer open van Zwembad De Zien. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur is elke zwemliefhebber welkom voor de eerste plons.

Lekker zwemmen, glijden of spelen op de ligweide, er is zelfs een springkussen en de kantine is geopend voor koffie, thee, een ijsje of een snack. De toegang is gratis op deze feestelijke dag. Meer informatie op zwembad-dezien.nl.

Sponsorloop Forza4Torre: "Hartverwarmend en onbetaalbaar"

Torre te midden van zijn zusje en vrienden. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op vrijdag 12 april vond in het kader van de Koningsspelen een sponsorloop plaats voor Stichting Forza4Torre. "Hartverwarmend, ontroerend en fantastisch", zo is te lezen op de Instagrampagina van Forza4Torre.

"De inzet van de leerlingen, leerkrachten en ouders van basisscholen de Binnenmeer, de Vrijburg en de Molenhoek hebben de Obstacle Run tot een groot succes gemaakt. Wat de opbrengst ook wordt (ongetwijfeld geweldig), deze massale steun voor Forza4Torre en zijn gezin en alle kinderen die aan een vreselijke stofwisselingsziekte lijden, is onbetaalbaar", zo luidt het dankwoord van Stichting Forza4Torre aan iedereen die zich heeft ingezet om de sponsorloop tot een succes te maken. Meer over de succesvolle sponsorloop leest u op pagina....

Kleurrijke kinderviering Palmpasen

De kleurrijke stoet kinderen komt aan in de kerk. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De laatste zondag van de vastenperiode, oftewel de eerste zondag voor Pasen, werd Palmzondag gevierd in de RK Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk aan de Langebuurt in Uitgeest.

's Morgens in alle vroegte vond de kinderviering plaats waarbij ook ouders en andere familieleden aanwezig waren. Met Palmpasen herdenkt de kerk de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem. Na Palmzondag begint de Goede Week, ook wel de Heilige Week genoemd, die duurt tot Goede Vrijdag. Meer over de palmpasenviering in Uitgeest leest u op pagina...

Dirk Jan van Wijk winnaar Maestro-concert

Huisarts Dirk Jan van Wijk is de winnaar van het Maestro-concert. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Zaterdag 13 april vond het Maestro-concert van de Uitgeester Harmonie plaats in Dorpshuis de Zwaan. Vier kandidaten, burgemeester Wendy Verkleij, huisarts Dirk Jan van Wijk, eigenaar/gastheer Niek Groen en palingroker Jan van den Kommer, namen het tegen elkaar op tijdens twee uitverkochte concerten.

De maestro's werden beoordeeld door een vakkundige jury. Ook het publiek kreeg de gelegenheid om te stemmen. Dirk Jan van Wijk behaalde de eerste prijs en mocht de Gouden Baton in ontvangst nemen: "Dit was een van de mooiste ervaringen in mijn leven," aldus de trotse winnaar.

In verband met Pasen zijn wij 22 april gesloten. Uw redactionele bijdragen en advertenties voor de krant van 24 april ontvangen wij graag uiterlijk vrijdag 19 april om 14.00 uur.

Column Huisarts - Over Suikerziekte

Over suikerziekte

Dit is deel 7 in de serie over veelvoorkomende klachten en alternatieven voor pillen

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Zoet is lekker en we eten het daarom graag. Maar het is niet goed voor ons lijf. Ons lijf heeft moeite om al die zoetigheid te verwerken en er kan dan een moment komen dat dit niet meer lukt. Dan hebben we suikerziekte. Mensen met suikerziekte hebben een te hoge suikerwaarde in hun bloed en daardoor ook in hun urine (diabetes mellitus betekent: suikerzoet plassen). Dat veroorzaakt schade aan de bloedvaten en aan de nieren. Momenteel hebben liefst 700.000 mensen in Nederland deze vorm van suikerziekte, diabetes type 2 (er is ook een veel zeldzamere vorm, type 1, die een andere oorzaak heeft). En dat aantal neemt jaarlijks fors toe, doordat we te zoet eten en dus te dik worden.

Voorkomen
Suikerziekte is 'eenvoudig' te voorkomen door geen zoetigheid te eten en een gezond gewicht te houden. Helaas is dat in onze maatschappij niet zo gemakkelijk. Er is zoveel lekkers te eten en te drinken en we bewegen zo weinig! Dus zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voor een gezond gewicht! Voorkom suikerziekte, want als je het eenmaal hebt, is het erg lastig om ervanaf te komen.

Gevolgen
Mensen met suikerziekte lopen veel meer risico op het krijgen van een probleem met hun hart of bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Om dat risico te verminderen krijgen ze allemaal pillen om de suikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, eventueel ook pillen tegen een te hoge bloeddruk en het advies tot leefstijlverandering.

Leefstijl!
Wat is dan een goede leefstijl om suikerziekte te voorkomen (of, als je het al hebt, je risico maximaal te verminderen)? Beweeg zoveel mogelijk en maak dat dagelijkse routine. Loop als je kunt lopen, neem de fiets als je kunt fietsen en als je toch de auto gebruikt, parkeer die dan ver van de plek waar je moet zijn. Vermijd liften. Het is vooral nuttig om een wandeling na het eten te maken. Het lichaam zal dan niet alleen minder suikers opnemen uit de darmen, maar ook de opgenomen energie gebruiken voor je spieren en niet voor je vetreserve. Zorg voor een gezond gewicht. Vermijd zoete etenswaren en vooral zoete en calorierijke dranken (vruchtensappen, alcohol)! Ik heb het al eerder geschreven: fruit moet je eten, niet drinken! Dat roken en zitten slecht voor je gezondheid zijn, hoef ik hier waarschijnlijk niet nóg een keer te zeggen!

En ten slotte (dat wist ik ook tot voor kort niet): drink meer koffie (natuurlijk zonder suiker)! Er is gebleken dat het risico op het krijgen van suikerziekte afneemt als je meer koffie drinkt. Bij 1 kop per dag neemt het ongeveer 8% af en bij 6 koppen al 33%. Het is overigens nooit bewezen dat koffie een gunstig effect heeft als je al suikerziekte hebt. Maar dat koffie beter voor je is dan alcohol, frisdrank of vruchtensap, is zeer aannemelijk.

Meer dan suikerziekte
En mocht je denken: "De meeste van deze tips heb ik ook al gelezen in eerdere columns over andere ziekten". Dat klopt. Deze tips zijn allemaal ook van toepassing als je iets wilt doen tegen (je risico op) hoge bloeddruk, hart- of herseninfarct, etalagebenen, dementie en de vele vormen van kanker die met overgewicht samenhangen. Leef gezond, dat voorkomt zoveel narigheid! Zoetigheid geeft wellicht kortstondig geluk, maar op de lange duur spijt!

Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd met je voorschrijvend arts.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Vroeger deden we er een papiertje om en staken hem in 'brand'. We hadden dan een stinksigaar en dit stond stoer. De plant groeit in Uitgeest weldadig langs de wateroevers. De pluis uit de rijpe bloeiwijze (zie foto) is heel handig bij het aanmaken van vuur. De sigaar staat op de 'Nederlandse Rode Lijst' van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen."

Ingezonden brief: Vrijmarkt 2019 weer op oude plek

Dit wilde ik vorig jaar al maar er zou mij een rekening van 97 euro worden gepresenteerd als ik dit wilde organiseren, vanwege een evenementenreglement van de gemeente. Om de gemeenteraad hierover zijn mening te laten geven diende ik vorig jaar juni een burgerinitiatief in, waarop ik in augustus in de raadsvergadering een toelichting mocht geven. Voordat de raadsleden hun mening zouden geven besloot de burgemeester het agendapunt zelf af te handelen. Dit duurde en duurde tot ik in december een brief ontving met de strekking dat het niet meer als agendapunt in de raad zou terugkomen en de kwestie bij deze was afgehandeld. Ik ben er dus niks mee opgeschoten, maar gelukkig heeft Lou Winter op tijd een aanvraag voor de vergunning ingediend, want je moet een veiligheidsplan, een gezondheidsplan en een risicoanalyse inleveren plus de benodigde 97 euro (sponsors gevraagd). In de week voor Koningsdag op 27 april zullen we u op de hoogte brengen i.v.m. het openstellen van het Reghthuysplein en omliggende straten. Tot ziens op de Vrijmarkt zoals vanouds! Nancy Kerssens

Vanaf 1 mei boete voor foutparkeerders HMS-terrein

UITGEEST - De politie en de gemeentelijke BOA zullen vanaf 1 mei boetes gaan uitdelen aan foutparkeerders op de Burgemeester van Roosmalenstraat en De Melksuiker, het nieuwbouwwijkje dat bekendstaat als HMS-terrein. Tot 1 mei krijgen foutparkeerders een waarschuwing.

"Door ons is de afgelopen tijd in samenwerking met de BOA gekeken of er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar waren op en rondom de Burgemeester van Roosmalenstraat en De Melksuiker. Het is ons gebleken dat er ruim voldoende parkeerplaatsen zijn. De parkeerhavens stonden lang niet allemaal vol, terwijl er toch geparkeerd werd op de rijbaan waarvoor een parkeerverbod geldt. Er is overdag, 's avonds, 's nachts en ook in het weekend gekeken. Dus het is geen excuus dat er onvoldoende parkeerruimte zou zijn," aldus wijkagent Frans Pals. Er zijn al enkele bewoners gewaarschuwd en vanaf 1 mei volgen er dus boetes.

Vluchten kan niet meer

Ruud Huisman. Foto: Robert van der Eng

Binnenkort word ik geïnterviewd door iemand van GGD Kennemerland. Ze zijn bezig met een groot onderzoek om de geluidshinder door Schiphol per woonkern in kaart te brengen. Ik vertelde dat ik er zelf last van heb en dat ik patiënten ken die dit ook zo ervaren. De oordopjes liggen op mijn nachtkastje. Zelf kom ik uit deze regio, ik ben opgegroeid in Limmen. Ik kan me herinneren dat ik als jongetje midden in de zomer vanuit mijn kamertje de dorpsfestiviteiten kon horen helemaal aan de andere kant van het dorp, zo stil was het. Geen verkeer, geen vliegtuigen. Tegenwoordig is overal verkeer. Zelfs als je gaat fietsen in de duinen lijkt het wel een pretpark, idem dito een zondagmiddag naar Egmond aan Zee. Vroeger speelde ik veel met een vriendje in het gebied bij Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo, scènes uit een jongensboek. Nu is het daar nog steeds best rustig maar langzaamaan wordt ook dat hele gebied volgebouwd. Al die mensen hebben auto's en maken gebruik van de A9 en de provinciale weg. Zelfs mijn vrouw die hier nog maar 8 jaar woont merkt dat het steeds drukker wordt. In de zomervakantie moet je eigenlijk de eerste 3 weken wegvluchten naar een rustig land voor stilte, zoveel vliegverkeer raast er dan over onze huizen. Op de terugreis kan je eindelijk genieten van je eigen tuin door naar beneden te kijken vanuit het vliegtuigraam, ironisch toch?

Word ik een oude zeur? Ik ben tenslotte 43, halverwege. Nee! Laat ik de schuld niet aan mezelf geven over deze ergernis en het verdriet dat ik ervaar. Al dat geluid, al die prikkels, het is echt erger geworden. Zoals gezegd, binnenkort word ik geïnterviewd en als er nog mensen zijn die mij hun verhaal willen vertellen over dit onderwerp, dan is het nu een goed moment. Bel me maar of maak een afspraak.

Jeugdclinics wedstrijdvissen: een brasem van anderhalve kilo

Jonge visser Lars Buth in actie. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Op zaterdag 13 april vonden er jeugdclinics wedstrijdvissen plaats aan het Zwaansmeer in Uitgeest. De dag werd georganiseerd door Sportvisserij MidWest Nederland en de deelnemers waren zowel kinderen die wilden leren wedstrijdvissen als ervaren jonge wedstrijdvissers.

Door: Margreeth Anema

De jonge vissers meldden zich zaterdag om 10.00 uur bij de tent van de organisatie waar zij werden ingedeeld in drie teams van vier vissers. Hoofdcoach Simon van de Kolk: "De clinics zijn erop gericht om beter te worden. Er wordt vandaag vooral aandacht besteed aan het vissen met een matchhengel, een werphengel waarmee je verder van de kant kan vissen. Deze afstand haal je niet met een vaste stok," aldus de coach die in augustus werd aangetrokken door Sportvisserij MidWest Nederland om de wedstrijdvisserij binnen de federatie naar een hoger niveau te tillen. Hij richt zich hierbij vooral op de jeugd.

"Het is helaas een beetje schraal vandaag, er wordt niet veel gevangen. Wij denken dat de oorzaak hiervan het koude weer is. Vanmorgen was het gras zelfs helemaal wit," vertelt Simon. "Het Zwaansmeer is een mooie plas met een fantastisch visbestand. Aan het water ligt het niet maar sommige factoren heb je gewoon niet in de hand," vult hij aan. De vissers houden de moed erin en Simon loopt gedreven rond, geeft hier en daar instructies en houdt alles tevreden in de gaten.

Het koude weer zorgde voor een slechte vangst. Foto: Margreeth Anema
Het Zwaansmeer: een mooie plas met een fantastisch visbestand. Foto: Margreeth Anema

De 11-jarige Lars Buth is het vissen met de paplepel ingegoten. Zijn vader en opa zijn ook fervente vissers. "Ik hoop een brasem van 1,5 kilo te vangen," vertelt Lars terwijl hij zijn hengel in de gaten houdt. Hij legt de lat hoog; zojuist vertelde de coach namelijk dat volwassen brasems 40-45 centimeter lang worden en ongeveer één kilo wegen. Mark Buth, zijn vader en chauffeur, houdt de viskunsten van zijn zoon scherp in de gaten. "We gaan vaak samen op pad en doen ook weleens een koppelwedstrijd. We pakken alleen de gezellige wedstrijden," glimlacht Mark.

Lars neemt tussendoor even een Milky Way en pakt de lekkere reep van het tafeltje naast hem. Op het tafeltje staat ook een Tupperware met gepopte maden. Uit een gepopte made komt uiteindelijk een vlieg. De maden worden in het water gegooid om de vissen te lokken. "Ooit was er een bakje opengegaan in de auto van oma, het resultaat was dat de auto drie weken lang vol vliegen zat," vertelt iemand van de organisatie. Lars laat zich niet afleiden en tuurt in de verte of hij al tuk heeft. Hij heeft nog niets gevangen maar de vissers hebben nog twee uur te gaan, er is dus nog hoop.

Prijsvraag: Zoek de paaseieren en maak kans op leuke prijzen!

In deze krant zijn paaseieren verstopt. Tel ze en maak kans op een van de volgende prijzen:
- Paashaas van Bakkerij Putter
- 3 x 2 toegangskaartjes van Monkey Town Uitgeest
- Cadeaubon € 20,- van de Siro/Marskramer
- 6 x een kids party met of zonder disco bij Bobs

Stuur het juiste aantal paaseieren uiterlijk 24 april per e-mail naar marketing@uitgeester.nl met je naam en telefoonnummer. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Zondag livemuziek in 't Portiertje

De Pitchbenders komen naar Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 21 april is het dubbel zo leuk om naar 't Portiertje te gaan. Het is Pasen, dus lekker vrij op maandag. Uit de stal van B.T.M. uit Den Haag is een heerlijke pop, blues, r&r en soulband geboekt.

De Pitchbenders komen naar Uitgeest. Deze vijfkoppige band speelt voor ieder wat wils: Beatles, Common Linnets, Eric Clapton, Alvin Lee, Bill Withers en meer. "De laatste twee bandjes kwamen ook uit Den Haag. Dus de verwachtingen zijn erg
hoog. We zijn open vanaf 15.00 en de band zal rond 16.30 beginnen. Dus voor de beste plaatsen: wees op tijd. Tot ziens in `t Portiertje!" aldus de organisatie.

Monkey Town: Het leukste indoor speelparadijs voor kinderen van 0 tot 12 jaar

Marc Wiggers in de ballenbak. Foto: Aangeleverd

Kruip-door-sluip-door, klimmen, klauteren en glijden, er is veel te doen in Monkey Town, het kinderparadijs aan de Molenwerf 20 in Uitgeest: trampolinespringen, een speciaal gedeelte voor de allerkleinsten en de unieke Lunaloop, alleen te vinden in de vestiging Uitgeest. "De Lunaloop is razend populair, kinderen verbeteren graag het dagrittenrecord, dat nu op 23 keer staat," glimlacht Marc Wiggers, eigenaar van Monkey Town Uitgeest.

Net even anders: de Jungle Escape Room en de Monkey Town Grand Prix
"Ik ben zoveel mogelijk op de werkvloer, gewoon voor een gezellig praatje of ik spring even bij," vertelt de goedlachse eigenaar, zelf vader van twee kinderen. Hij schroomt niet om nét even anders te zijn dan de andere vestigingen van Monkey Town: "Wij hebben bijvoorbeeld de 'Jungle Escape Room' die wordt gereserveerd voor kinderpartijtjes en binnenkort starten we met de 'Monkey Town Grand Prix'. Deze vindt plaats in een aparte ruimte. Het is een enorm grote ouderwetse racebaan in een modern digitaal jasje waarop meerdere elektrische model slotcars tegelijkertijd tegen elkaar kunnen racen. Er wordt net als in de echte Formule 1 getraind en gekwalificeerd, de wedstrijd wordt gereden en daarna komt de podiumceremonie, zonder champagne maar wel met het Wilhelmus.

Beleving, professionaliteit, gastvrijheid én maatschappelijke betrokkenheid
Ook de ouders van de aanwezige kinderen vermaken zich kostelijk. Een groep dames met een schare kinderen heeft afgesproken bij Monkey Town. "Ik heb mijn zoontje van 3 jaar bijna de hele ochtend niet gezien, hij is heerlijk aan het spelen," aldus een van de mama's die ondertussen lekker van een heerlijk geurende kop koffie geniet van versgemalen bonen. Ze is diehard Monkey Town-fan, zo zegt ze zelf, en heeft al veel vestigingen bezocht. "Het valt me hier op dat het heel overzichtelijk is, de broodjes zijn heerlijk, het personeel is vriendelijk en het is ook heel schoon." Een andere moeder vult aan: "Zelfs de stoelen zitten comfortabel." Monkey Town Uitgeest scoort hoog bij de kenners.

"Hygiëne staat inderdaad hoog bij ons in het vaandel maar vergeet ook de veiligheid niet, die staat hier voorop. Alle speeltoestellen zijn gecertificeerd en in perfecte conditie. Onze medewerkers zijn goed geïnstrueerd en gediplomeerde bhv'ers. De keuringsinstantie NVWA controleert regelmatig," aldus Marc.

Monkey Town Uitgeest is behalve een kinderspeelparadijs ook maatschappelijk betrokken. Alle gevonden voorwerpen worden in de loop van de tijd ter beschikking gesteld aan www.jemagerzijn.nl. Deze instelling zamelt kleding en speelgoed in voor pleegouders en kinderen. Ook wordt er één keer in de twee jaar een Rotary kidsfestijn georganiseerd waarbij minderbedeelde kinderen gratis mogen komen spelen en (pleeg)ouders met elkaar in contact komen.

Kinderfeestjes en schoolreisjes
In Monkey Town Uitgeest draait alles om beleving, professionaliteit en gastvrijheid. Maar het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de kinderen. Lekker spelen, verschillende arrangementen voor kinderfeestjes en schoolreisjes, de Jungle Escape Room, de trampolines en binnenkort het Monkey Town Grand Prix-arrangement. Een paradijs voor kinderen en als de kinderen blij zijn dan zijn de ouders het ook. "En ik geniet ook," vult Marc vrolijk aan terwijl hij met een tevreden blik alles volgt wat er in zijn Monkey Town gebeurt.

Monkey Town Uitgeest

Molenwerf 20

1911 DB Uitgeest

0251- 316 803

www.monkeytown.eu/uitgeest


Volop lente bij Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen

Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen in Akersloot. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Steeds meer mensen maken van hun tuin een waar buitenpaleisje. En dat begrijpt men bij Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen maar al te goed. Want wat is er fijner dan na het werk en in het weekend, te ontspannen in uw achtertuin? Samen genieten met vrienden en familie. Van de eerste lentezonnestralen tot dat laatste warme weekend in de herfst. En natuurlijk alle zwoele zomeravonden daartussen.

Uw tuin is een korte vakantie die begint bij de achterdeur! Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen helpt u graag om er een onvergetelijke ervaring van te maken. Zo heeft men een prachtige showtuin ontworpen om u een zo goed mogelijk beeld te geven van allerlei tuinmogelijkheden. Naast de bestaande folder met bestratingsafbeeldingen kunt u nu dus ook de kleur, het materiaal en legvoorbeelden bij de showtuin voelen en zien. In de showtuin geeft men u advies over sierbestrating, tuinverlichting, overkappingen, beplanting en nog vele andere tuinmaterialen. Zo staan er ook mooie Douglas veranda's en overkappingen om te bewonderen. Dus kom langs, doe ideeën op en laat u adviseren. Samen met de vakbekwame hoveniers brengt men uw droomtuin tot leven!

Op het tuincentrum heerst ook al een gezellige lentesfeer. De prachtige bloeiende planten, vaste planten, heesters, coniferen en klimplanten zijn van de allerbeste kwaliteit. Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen is dan ook al ruim 35 jaar het vertrouwde adres, waar men alles voor de tuin onder één dak vindt. Om de tuin weer lenteklaar te maken mag een goede ondergrond en goed tuingereedschap niet ontbreken en hiervoor heeft Frits Janssen een uitgebreid assortiment aan meststoffen, tuinaarde, potgrond en tuingereedschap. Zo is er ook alles voor de liefhebbers van een groenten-, kruiden- en fruittuintje.
Zelfs op de dierenafdeling ontbreekt het aan niets. Men vindt hier alles voor elk dier. Van voer voor kippen en kanaries tot speelgoed voor de hond en kat. Ook voor paarden is er een uitgebreid assortiment aan paardenvoer en accessoires. Alles is in klein- en grootverpakking verkrijgbaar, en dit alles voor een zeer scherpe prijs.

Tweede Paasdag is Tuincentrum Tuinaanleg Frits Janssen geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het adres is Klein Dorregeest 3a in Akersloot. Kijk voor meer informatie op www.tuincentrumfritsjanssen.nl.

Tuitgevel in ere hersteld

Foto uit 1915. Foto: Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest

UITGEEST - De tuitgevel van het huis aan de Meldijk 15 is in ere hersteld. De woning staat op de hoek met het Hoorne, tegenover de vroegere tabakswinkel van Gré van der Eng.

Op een foto uit ongeveer 1915, dus van ruim honderd jaar geleden, poseert voor het hoekhuis van kleermaker Dubbelman een groep mensen. De topgevel heeft duidelijk de kenmerken van een houten tuitgevel. Dat wil zeggen dat de verhoogde geveltop een rechthoekige vorm heeft. Bij de beide onderkanten zie je eveneens rechthoekige vormen. Op de foto staat in de verte de stokkenfabriek. Het huis had al geruime tijd een bakstenen topgevel. Deze is in maart van dit jaar door bouwbedrijf Baltus van een houten bekleding voorzien.

De houten tuitgevel is weer terug. De bij het huis horende tuinmuur werd ook met planken betimmerd. Op de tweede foto van 2019 is dit alles te zien. Het is opvallend zo goed als de in ere herstelde gevel zich voegt naar de gevelrij aan deze kant van de Meldijk, en hoe het pand nu bijdraagt aan de schoonheid van het dorpsdeel rond de hoek van Meldijk en Langebuurt. Wie meer wil weten over tuitgevels doet er goed aan de Beeldbank van Vereniging Oud Uitgeest te raadplegen. De betreffende rubriek heet 'Tuitgevels Uitgeest'.

Foto uit 2019. Foto Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest

Dames FC Uitgeest MO 19-1 speelden benefietwedstrijd tegen Only Friends

Groepsfoto MO 19-1 FC Uitgeest-Only Friends Team. Foto: Mediapartner OSU Radio

UITGEEST - De vrouwen van FC Uitgeest MO 19-1 speelden donderdagavond hun benefietwedstrijd tegen het G-team van Only Friends op het Friendship Sports Centre in Amsterdam. Dit is een team met een beperking.

Door: Mediapartner OSU Radio

Deze wedstrijd was tijdens een benefietgala gekocht door Zaanstad Dakwerken en aan Peter Spoor, de coach van dames van FC Uitgeest MO 19-1, geschonken. Vol goede moed kwamen de dames naar het Friendship Sports Centre in Amsterdam. Na de begroeting was de aftrap voor de eerste helft; het eerste doelpunt was door het Only Friends Team al snel gemaakt en werd gevolgd door nog een aantal doelpunten. Het spelbeeld in de eerste helft liet een goed voetballend en verdedigend Uitgeest zien. De thuisspelende partij liet zich echter niet gek maken en ging door met het goede spel. Enige tijd later bleek dat het Only Friends Team met 10 in plaats van 11 man op het veld stond. Ondanks dat de dames zich met hand en tand verdedigden bleek een aantal spelers van de thuisploeg net iets te sterk.

Na rust had Uitgeest nog steeds een sterk verdedigend spel maar kwamen de tegenstanders steeds weer terug en bleven ze druk zetten op het damesteam, waardoor de wedstrijd eindigde in 13-3. Het betere voetbal zorgde dan toch voor een verdiende overwinning voor het Only Friends Team. Een wedstrijdcompilatie is te vinden op het YouTube-kanaal van Omroep Stichting Uitgeest.

FC Uitgeest Vrouwen 1 nog één punt verwijderd van kampioenschap

Woman of the Match: Sandy.   Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Nadat de vrouwen van FC Uitgeest vorige week tegen hun eerste verliespartij van dit seizoen waren aangelopen, had trainer/coach Frits Walsmit de lastige taak zijn speelsters weer in de juiste modus te krijgen voor de uitwedstrijd tegen het fysiek spelende SVIJ VR1.

Ondanks verwoede pogingen van de trainer om zijn speelsters weer met vertrouwen te laten spelen, begon Uitgeest onrustig aan de wedstrijd. Ze lieten zich overdonderen door het fysieke spel van de tegenstander en kwamen niet aan het kenmerkende dominante voetbal toe. Ook het knollenveld was hierin een obstakel, maar dat gold voor beide ploegen. De kampioensbibbers waren voelbaar. De voorhoede faalde om zichzelf minstens zes keer te belonen in de eerste helft. Open kansen werden niet benut. Voeg daar het niet goed doordekken van de achterhoede en het middenveld aan toe en je hebt een weinig glorieuze eerste helft. Uitgeest had daarin mazzel dat het vizier van SVIJ ook niet op scherp stond en vrijwel niet tot uitgespeelde kansen kwam, aangezien de voetbalwetten meestal anders voorschrijven. Als je ze zelf niet maakt…

Een peptalk in de rust moest het verschil maken. Snel scoren en jezelf belonen. Uitgeest speelde nog steeds niet het zelfverzekerde eigen spel, maar bleef wel vertrouwen houden en doorzetten. Een voorbeeld hierin was Anouk Vrouwe. Een gewonnen duel van haar kant, zorgde dat de bal bij Daniëlle Kortekaas kwam. Zij gaf de bal vervolgens mooi over de grond aan Bo Smit, die bij haar schot precies het gaatje tussen de keeper en de binnenkant van de paal wist te vinden, 0-1. De blijdschap en opluchting waren zichtbaar bij zowel speelsters als trainer. Nu vasthouden. Het bleef onrustig aan de kant van Uitgeest en Danique van Weelden moest nog een keer optreden bij een gevaarlijke hoge bal. De voorsprong werd echter niet meer uit handen gegeven en zo trok Uitgeest deze draak van een wedstrijd over de streep. Lelijk winnen telt gelukkig ook.

Na de wedstrijd kwam bovendien het fijne bericht dat de directe concurrent, Velsen VR3, haar wedstrijd had verloren. Dit betekent dat Uitgeest zondag 28 april om 11.00 uur in de uitwedstrijd tegen Spaarnwoude VR1 genoeg heeft aan een gelijkspel om het kampioenschap binnen te slepen. Zet de katers van Koningsdag daarom even aan de kant en kom deze dames aanmoedigen in hun kampioenswedstrijd!

Woman of the Match: Sandy
De motor op het middenveld, die ieder grassprietje tegenkomt en daarbij ontzettend sterk in de omschakeling is. Dit in combinatie met het gegeven dat de aanval diverse keren bij haar startte, maakt haar de uitblinker van deze wedstrijd.

Mooi resultaat voor TTAZ

UITGEEST - TTAZ 1 eindigde het seizoen met een 2-8 winst op Spaarne 7. Alleen Jelle van Werkhoven en Billy Fatels verloren ieder een enkel tegen Matthijs de Munk.

Jelle kansloos en Billy in 4 games en altijd met maar twee punten verschil. Henk Spoelstra bleef dit seizoen ongeslagen en won al zijn 23 enkels! Het team als geheel heeft een enorme sprong gemaakt en komt volgend seizoen uit in de tweede klasse. TTAZ 2 nam het op tegen ASSV 2 uit Duivendrecht. De Uitgeesters waren verzwakt/versterkt met een invaller. Rob de Boer en Michel Switser wonnen ieder 2 sets. Het was verdiend maar zeker niet makkelijk. Nico Baltus voegde ook een puntje toe. De dubbel werd gespeeld door invaller Marijn van Kampen en Michel om de licht geblesseerde Rob een beetje rust te geven. Het bleek een goede tactiek die resulteerde in een winstpunt. TTAZ won met 6-4. De handhaving in de 4e klasse is zeker.

TTAZ 3 speelde tegen Bloemenlust 2 uit Aalsmeer. Marijn van Kampen was niet te verslaan en is fanatiek bezig met de sport. Dennis Janssen zat het niet mee en wist maar 1 winstpunt te bemachtigen. Nico Baltus was als invaller bij team 2 succesvoller. 6-4 winst voor Bloemenlust. In de DUOCompetitie vechtte TTAZ 1 tegen Sporting SDO 1. Invaller Dimitry van der Park maakt dit seizoen reuzensprongen vooruit en leek niet te verslaan, toch kwam hij in de laatste enkel waar hij 2-0 in games voorstond bedrogen uit; hij verloor deze met 2-3. Ook Michel Switser won er maar eentje, maar samen met de dubbel kwam de overwinning. 3-2 voor Uitgeest!

Femke Mossinkoff pakt alle mannen in

AKERSLOOT - Femke Mossinkoff uit Akersloot heeft in een opzienbarend optreden op Sportcomplex de Cloppenburgh de zege gepakt door alle mannen achter zich te laten in de wekelijkse donderdagavondstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Vooraf was het niet te verwachten dat Femke Mossinkoff al na het pas afgesloten schaatsseizoen hoge ogen zou gaan gooien in dit zoals gewoonlijk door mannen gedomineerde gebeuren. Maar niets was minder waar: zo fel als zij altijd al is, nam zij resoluut het heft in handen. Zij trok zich niets aan van de aan de start verschenen mannen en sloeg al in de eerste ronde een aanzienlijk gat om dit gedurende de rit verder uit te bouwen. Alleen Wilfred Knegt en Wesley Hollenberg, beiden uit Uitgeest, waren nog in staat een beetje zicht te houden op Femke Mossinkoff, maar ook niet meer dan dat. Wesley Hollenberg moest helaas halverwege wegens pech, voorafgegaan door een eenzijdige valpartij, de koers verlaten.

Brandweer Uitgeest uren bezig bij Van der Valk

De brandweer is aanwezig bij het hotel. Foto: Ruben Noom / 112-akersloot.nl

AKERSLOOT – De brandweer is zaterdag 13 april uren bezig geweest bij hotel Van der Valk in Akersloot. De blusploegen van brandweer Uitgeest en Akersloot werden zaterdagmiddag rond 15.45 uur gealarmeerd voor een brand.

Door: Mediapartner 112-Akersloot.nl

Ter plaatse werd er rook geconstateerd in de gangen van het hotel. Hierop zijn twee verdiepingen van het hotel ontruimd en werd een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de rook. Na een inspectie van het hotel, waarbij onder meer het dak en de kruipruimtes onderzocht werden, werd er as aangetroffen door de brandweer. Maar wat er uiteindelijk in brand heeft gestaan is niet duidelijk geworden. Na een inzet van bijna drie uur kon de brandweer retour naar de kazernes.

Podium voor team Edwin Ott motoren

Team Edwin Ott motoren. Foto: Erik de Ruyter

UITGEEST - Tijdens het eerste raceweekend van het OWCup seizoen 2019 heeft Racingteam Edwin Ott motoren tweemaal de eerste positie gepakt en tweemaal de vierde positie. Zowel Nick Vlaar als Luuk de Ruiter kwamen als eerste over de streep, terwijl Cliff Kloots en Selwin Hamden net naast het podium finishten.

Nick Vlaar wist op 6 april de overwinning op zijn naam te zetten tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. "Tijdens de race was mijn start niet heel goed. Dit kon ik gelukkig tijdens de eerste ronde snel herstellen en lag ik op een tweede positie. Deze tweede positie kon ik goed vasthouden en daarmee was ik de leider van een groep van 4. Ik voelde de druk van de rijders achter mij maar liet me niet gek maken. Twee rondes voor de finish werd ik gepasseerd door Frank Nieman, die zichzelf vervolgens twee bochten verder onderuit remde. De laatste twee rondes heb ik alles gegeven en reed in de laatste ronde zelfs de mijn snelste tijd van de wedstrijd. Dit had als resultaat dat de rijders achter mij geen kans meer hadden om mij in te halen. Ik finishte als tweede, waar ik al heel blij mee was. Eenmaal aangekomen bij het podium kreeg ik te horen dat de nummer 1 van de wedstrijd, Mark Buchner, een Duitse IDM-rijder, niet meedeed voor de punten. Daarom was ik doorgeschoven naar de eerste plaats! Hier was ik natuurlijk superblij mee. Ik kon het haast niet geloven," aldus een tevreden Nick.

Ook Luuk de Ruiter kwam als eerste over de finish. In afwijking met vorig jaar is, door het samenvoegen van twee 600 klassen, het startveld waar ook de 300cc bij is ingedeeld verdubbeld. De 300cc coureurs worden hierdoor eerder dan vorig jaar ingehaald en aangezien een 600 coureur heel andere lijnen rijdt dan een 300cc coureur beïnvloedt dit de race. Anders dan in Spanje waar Luuk zijn hoofd nog wel op hol liet brengen, bleef hij rustig en wachtte op het goede moment om rijders in te halen zonder zijn eigen ritme te verstoren. Aan het begin van de race was er nog wel strijd om de eerste positie maar toen Luuk er goed voor ging zitten kwam hij met ruime voorsprong als eerste over de finish.

FC Uitgeest beleeft hele matige zondag

UITGEEST - Diepe zuchten werden er geslaakt door de trouwe aanhang van FC Uitgeest op de prachtige tribune van sportvereniging Hillegom. Het was een hard gelag om je favoriete ploeg, waar je iedere week met plezier naar kijkt en waarvoor je bereid bent op een mooie zondagmiddag af te reizen naar het verre Hillegom, zonder resultaat zo te zien ploeteren.

Met 4-1 werden de gasten genadeloos afgestraft voor een wedstrijd die het predicaat 'labbekakkerig' verdiende. FC Uitgeest startte weer eens met Kick Smit in de basis, net als de van een schorsing teruggekeerde Jorn Brouwer. Mike Olgers ontbrak. Van meet af aan was duidelijk dat het in degradatiegevaar verkerende Hillegom onder leiding van de nieuwe trainer Bas Faber van plan was om te gaan voor de drie broodnodige punten. Iets waar de ploeg goed in slaagde, want vanaf de eerste minuut werd FC Uitgeest opgejaagd. FCU kreeg er vooralsnog geen vat op. Al in de 14e minuut was het raak. Middenvelder Dedel zag doelman Sem Bleeker iets te ver voor zijn doel staan en besloot tot een lepe lob die wonderbaarlijk mooi terecht kwam. 1-0. Pas in de 26e minuut zetten de gasten daar iets tegenover met een kleine kans voor Daan Hamaker. Het luidde een kortstondige fase van opleving in met kleine kansen voor zowel Max Dekker als Lester Half. Maar ook zij misten vandaag scherpte.

Misschien zou een donderspeech van trainer Ton Pronk in de rust helpen? Of hij dat gedaan heeft weet ik niet maar helpen deed het in ieder geval niet. Het balverlies stapelde zich op terwijl het positiespel afzakte naar dat van een JO-8-4 team dat lekker door elkaar krioelt. Met dat verschil dat die kleintjes daar tenminste nog enige lol in hebben. De afstraffing kwam in de 52e minuut. Na een foutenfestival in de verdediging was het Hillegom-uitblinker Dedel die scoorde. 2-0. Vanaf dat moment was FCU het helemaal kwijt. Het was niet eens meer de vraag of de derde treffer zou vallen, maar wanneer. Nou, in de 59e minuut dus. Wederom was het Dedel die scoorde. 3-0. In de 71e minuut werd het nog erger. Ditmaal was het Van Veen die de trekker overhaalde. 4-0. Pas in de 86e minuut deed FCU via Lester Half iets terug. 4-1. De meegereisde supporters morden maar zijn zeker bereid te vergeven als er volgende week maar strijd, passie en plezier is, want het is al erg genoeg dat naar alle waarschijnlijkheid, als gevolg van een dwaze KNVB-beslissing, de periodetitel ook nog eens moet worden ingeleverd. Zet die boosheid maar om in resultaat! (De Afvallende Bal)

Sponsorloop Forza4Torre groot succes

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De organisatie van de sponsorloop voor Forza4Torre had een mooie run met uitdagende obstakels uitgezet op de ijsbaan. Na een ontbijt op school vanwege de Koningsspelen konden de kinderen niet wachten om het parcours te mogen bedwingen.

Alle kinderen waren dolenthousiast en ze deden ontzettend hun best, aangemoedigd door veel ouders, opa's en oma's die zich langs de kant hadden opgesteld. Het stralende weer hielp de kinderen ook om nog een extra rondje te lopen. Na de sponsorloop konden de kinderen hun laatste restje energie gebruiken om de springkussens te bedwingen. "Alles was superleuk, maar over de hooibalen springen vond ik echt heel gaaf," aldus Jimmy, een van de deelnemende kinderen.

Foto: Aangeleverd
Foto: Aangeleverd
Foto: Aangeleverd
Foto: Aangeleverd
Foto: Aangeleverd

"Prachtig om te zien dat buitenspelen onze kinderen zoveel plezier en voldoening geeft, het was een geslaagde sponsorloop waarmee de kinderen een mooi bedrag hebben ingezameld voor de Stichting Forza4Torre," aldus een woordvoerder van de organisatie.

11 / 24

14 / 24

16 / 24

18 / 24

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

Tamar Valkenier. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren heeft de komende tijd weer een hoop activiteiten. We hebben het programma op een rijtje gezet.

Lezing over avontuur door Mongolië

Tamar Valkenier (30) beleefde een solo-reisavontuur met eigen paard, kameel en hond in Mongolië. Zij vertelt over de passie, het doorzettingsvermogen en het vertrouwen dat nodig is om iets dergelijks te ondernemen. Over een doel voor ogen hebben en daar stukje bij beetje naartoe werken, ook als de horizon (nog) niet in zicht is. Terwijl ze nooit eerder iets dergelijks had ondernomen, bereisde zij met paard, kameel en hond vier maanden lang de Altaj-bergen van Mongolië. Een ogenschijnlijk onmogelijke wens mondde uit in een waanzinnige zomer vol persoonlijke overwinningen en onverwachte wendingen. Tamar Valkenier neemt ons mee door woestijnen, over bergen, door rivieren en moerassen, in de wereld van de nomaden en de adelaarjagers, onder blauwe hemelen en door zand- en sneeuwstormen. Stap voor stap vond zij het vertrouwen en de rust om haar droom te verwezenlijken en ervan te genieten. Elke dag weer. Donderdag 25 april van 09.30 – 11.30 uur. Kosten € 3,-- inclusief koffie/thee. U kunt vooraf of aan de zaal een kaartje kopen.

Filmmiddag, ook voor grootouders met kleinkinderen
Op woensdag 1 mei is het meivakantie en daarom een film waarbij de opa's en oma's met hun kleinkinderen ook van harte welkom zijn. Deze keer een familie- en animatiefilm. Een spannend en erg leuk verhaal. Geschikt voor kinderen vanaf 5-6 jaar. Wilt u weten welke film? U kunt bellen, mailen, langskomen op het kantoor van de S.U.S. (waar u een filmboekje in kunt kijken). Ook hangt er een poster in het dorpshuis. Woensdag 1 mei van 14.00–16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten senioren/grootouders € 3,-- inclusief koffie/thee en cake, kleinkinderen € 1,-- inclusief limonade en wat lekkers in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal (indien voorradig) een kaartje kopen.

Informatie en opgave
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5 in Uitgeest, telefonisch: 0251–319020 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook: uitgeestersenioren.nl.

Waar in jouw omgeving is het gevaarlijk in het verkeer? Zet 't op de kaart!

Waar in jouw omgeving is het gevaarlijk in het verkeer? Foto: Mediapartner NH NIeuws

NOORD-HOLLAND - Te hard rijdende auto's, onoverzichtelijke kruispunten of onveilige oversteekplaatsen: waar in jouw omgeving is het gevaarlijk in het verkeer? NH Nieuws neemt deze maand samen met de andere regionale omroepen de verkeersveiligheid onder de loep.

Door: Mediapartner NH Nieuws

De N203 of 'dodenweg' tussen Uitgeest en Castricum, waar in vier jaar tijd 133 ongelukken gebeurden. De Kanaaldijk in Alkmaar, waar een paar maanden terug een 24-jarige man verongelukte en waar volgens buurtbewoners standaard te hard gereden wordt. Of de Diependaalselaan in Hilversum, waar het gebrek aan oversteekplaatsen een gevaar vormt voor ouderen die een boodschap willen doen.

Het is een kleine greep uit de gevaarlijke plekken in de provincie. Om ook van de rest een beeld te krijgen, hebben we jouw hulp nodig: zet de onveilige situaties in je omgeving letterlijk op de kaart, via NHNieuws.nl. Dat werkt simpel: zoek de betreffende locatie in de balk of zoek op de kaart een plek en plaats een vlag door op 'voeg punt toe' te klikken. Geef een duidelijke toelichting. Hoe uitgebreider, hoe beter. Ben je het eens met de melding van iemand anders? Dan kun je daarop stemmen.

Deadline
Je kunt nog tot en met Pasen een melding plaatsen en stemmen op gevaarlijke plekken in het verkeer. Op 3 mei maakt NH Nieuws bekend wat volgens jullie de gevaarlijkste verkeerspunten in de regio zijn. Met deze informatie gaan we aan de slag en deze locaties worden voorgelegd aan de betreffende wethouders.

Nieuwsverhaal De Uitgeester de grens over

Babs Bannenberg met de 'felicitatiebrief' in haar handen. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - 'Nederlandse gemeente feliciteert vrouw met 60-jarig huwelijk, maar man is al zes jaar dood', stond er afgelopen week in Belgische media. Het verhaal van deze krant, De Uitgeester, over Babs Bannenberg (83) dook vorige week op in de landelijke media en ging zelfs de grens over.

Een medewerker van de gemeente Uitgeest belde haar eind maart over de viering van haar 60-jarige huwelijk, terwijl haar man in 2013 is overleden. Het AD, NU.nl, De Telegraaf, NH Nieuws, Q-Music en veel andere media brachten het bericht over de pijnlijke fout van de gemeente Uitgeest. De gemeente heeft uitgebreid excuses gemaakt en haar een grote bos bloemen gegeven. Uitgeest was echter niet de enige die de fout in ging, want ook de koning wist niet van het overlijden. "Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin hebben vernomen dat u op 31 maart aanstaande de dag hoopt te gedenken waarop u 60 jaar geleden in het huwelijk trad", zo stond te lezen in een brief die Babs thuisgestuurd kreeg.

"Hier is een menselijke fout gemaakt binnen de organisatie, ondanks dat we altijd zeer zorgvuldig met deze informatie omgaan", aldus de gemeente Uitgeest.

Milieutuin Uitgeest is 'helemaal bij'

Phacelia: een echte bijenplant. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op 22 april is het 'Nationale Zaaidag' voor de bij. De Milieutuin Uitgeest doet daaraan mee door het gratis uitdelen van zakjes biologisch bloemenzaad voor mensen die bijenplanten willen zaaien op hun balkon, in hun achtertuin of langs hun gevel.

Belangstellenden kunnen langskomen op de tuin op zaterdag 20 april tussen 10.00 en 13.00 uur. De Milieutuin ligt aan de Tolweg, net voorbij de kruising Weeg/Assum, tegenover nr. 6. De Milieutuin is een collectieve tuin die al 41 jaar bestaat. Naast het kweken van onbespoten groenten voor eigen gebruik probeert men van de tuin ook een klein natuurreservaat te maken voor vogels, insecten, planten en waterdieren. Op zaterdagochtend zijn er altijd leden aanwezig die belangstellenden een rondleiding kunnen geven.

Provincie start met weginspecteurs op de motor

Weginspecteurs nu ook op de motor. Foto: Aangeleverd

REGIO - De provincie Noord-Holland is vorige week officieel gestart met de pilot 'Weginspecteur op de motor', een proef gericht op het verkorten van de aanrijtijd door de inzet van motoren. De provincie Noord-Holland is de eerste provincie van Nederland die motoren inzet voor weginspecteurs.

De provincie werkte in de voorbereiding samen met Rijkswaterstaat, die al langer gebruikmaakt van weginspecteurs op de motor. De ervaringen laten zien dat motoren een aanzienlijk kortere aanrijtijd hebben dan auto's. De verwachting is dat het verschil in aanrijtijd nog groter is op de provinciale wegen. Provinciale wegen beschikken niet over vluchtstroken en hebben vaak maar 1 en soms 2 rijstroken per rijrichting. Met een motor kan een weginspecteur langs een opstopping rijden en daardoor eerder ter plaatse zijn.

Duur van de pilot
De provincie monitort tijdens de pilot de aanrijtijden van de weginspecteurs. Na een periode van 1 jaar volgt een evaluatie en besluit de provincie of zij definitief weginspecteurs op de motor gaat inzetten.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 Love Songs.
02.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place.
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
15.00 – 18.00 Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 24.00 Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decenia Hits.
16.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 Dancing door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106.
00.00 – 03.00 DJ Keanu – Sounds of Ibiza.

Zondag
03.00 – 08.00 Relaxed door de nacht.
08.00 – 09.00 Songs of Praise.
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de Katholieke kerk.
10.15 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – Klassiek
20.00 – 22.00 Jazzylicius- Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaan.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

20 april is het weer Super 'Paas' Zaterdag

UITGEEST - Het wordt weer een groot feest in Kindervreugd met leuke activiteiten.

Dit is het programma: 9.30 uur zaal open. 10.00-11.30 uur workshop. Wees creatief met diamond painting. 11.30-12.30 uur bingo. 12.30-13.30 uur lunch op z'n paasbest. 13.30-14.30 uur lekker dansen in de paasdisco. Inschrijven voor deze geweldige dag kan tot 18 april op www.speeltuinuitgeest.nl. "We hopen jullie allemaal te zien!" aldus de organisatie. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin, www.speeltuinuitgeest.nl.

Controversiële film 'A New Spirit' in Filmhuis De Zwaan Cultureel

Beeld uit de film A New Spirit. Foto: Aangeleverd

UITGGEEST - A New Spirit is te zien op vrijdag 19 april in Dorpshuis de Zwaan. De film vertelt het waargebeurde levensverhaal van Jacov Damkani. De twee broers Jacob en Shmuel groeien op in een arme, traditioneel Joodse familie.

Bij het ouder worden ontwikkelt Shmuel zich meer en meer tot een orthodoxe jood terwijl Jacob geraakt wordt door de christelijke boodschap en als Messiaanse jood het evangelie verspreidt. Dit leidt tot een tweespalt, niet alleen binnen de familie maar ook in de gehele joods-orthodoxe gemeenschap, die hem bestempelt als een radicaal die Joodse zielen steelt. Het conflict escaleert, met grote gevolgen voor de hele familie.

A New Spirit is gebaseerd op de autobiografische bestseller Waarom Ik? van Jacov Damkani en heeft diverse internationale prijzen in de wacht gesleept. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of indien nog beschikbaar aan de zaal.

Bezoek drie forten tijdens Fortenfietsroute

Fort Krommeniedijk oftewel Fort K'IJK. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Stadsherstel organiseert op maandag 22 april, Tweede Paasdag, tussen 13.00 en 17.00 uur de Fortenfietsroute. De route start bij Fort bij Krommeniedijk, de volgende stop is Fort aan Den Ham in Uitgeest en het eindpunt is Fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk.

In de forten zijn historische verhalen te horen en kan het publiek zien hoe de forten momenteel in gebruik zijn genomen. De Fortenfietsroute is van start- naar eindpunt een fietstocht van ongeveer vijftien kilometer. Veel mensen kennen wel de Stelling van Amsterdam; deze verdedigingsring werd van 1881 tot 1914 rond Amsterdam gebouwd om de vijand op een afstand te houden. De linie is 135 kilometer lang en bestaat uit 42 forten, 4 batterijen en een aantal dijken en sluizen. De route komt langs een aantal interessante onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Maar wat gebeurde er vroeger in de forten?

Die verhalen worden op maandag 22 april verteld. Bovendien kan het publiek wandelen door de lange gangen waar eens soldaten bivakkeerden en zien welke herbestemming de forten hebben gekregen. In Fort bij Krommeniedijk oftewel Fort K'IJK zijn zorgwoningen voor jongvolwassenen met autisme gebouwd en architect Piet Hein Eek ontwierp de fortwachterswoning. In Fort aan Den Ham is een militair museum gevestigd en Fort aan de St. Aagtendijk oftewel het Muziekfort biedt muzikanten goede oefenruimtes. Hier worden de deelnemers aan de Fortenfietsroute getrakteerd op een drankje en livemuziek.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 17 april: Geen viering.
Witte Donderdag 18 april: 14.30 uur Paasviering in Geesterheem m.m.v. Laus Deo.
Witte Donderdag 18 april: 17.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij (met voetwassing).
Goede Vrijdag 19 april: 15.00 uur Kruisweg. 19.00 uur Kruisverering m.m.v. Sound of Life. Er mogen bloemen worden meegenomen om de kerk te versieren met Pasen.
Paaszaterdag 20 april: 21.30 uur Paaswake m.m.v. de Cantorij. (palmtakjes worden uitgedeeld).
1e Paasdag 21 april: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.
2e Paasdag 22 april: 10.00 uur H. Eucharistieviering met samenzang.
Woensdag 24 april: Geen viering.

Kleurrijke processie tijdens Palmpasen

De kinderen toonden trots hun Palmpasenstokken Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Veertien kinderen verzamelden zich zondagochtend in alle vroegte bij Geesterheem met hun palmpasenstok. Zij werden opgehaald door de priester om in optocht met hun mooi versierde palmpasenstokken naar de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk te gaan voor de palmpasenviering.

Op Palmzondag maken veel gelovige kinderen een paastak, een mooi versierde tak of kruis met daarin eitjes, lintjes en op de bovenkant een haan van brood. De vrolijke stoet kinderen met hun prachtige palmpasenstokken trok veel bekijks. Om 09.30 uur begon de H. Eucharistieviering met medewerking van RK zangvereniging de Cantorij. De priester vertelde het verhaal van Palmpasen en er werd gebeden en gezongen. Daarna volgde een kleurige processie door de kerk waarbij de kinderen hun versierde palmpasenstokken mochten showen aan de belangstellenden. "Wij zijn in Ethiopië hardlopers maar ik kon jullie amper bijhouden," zo sprak de priester de kinderen toe, tot grote hilariteit van de aanwezigen.

De viering vond plaats met medewerking van zangvereniging De Cantorij Foto: Margreeth Anema