De Uitgeester

19 juli 2017

De Uitgeester 19 juli 2017


Vrijburgschool overhandigt cheque ten behoeve van KWF Kankerfonds

Initiatiefnemer Tom van Gennep overhandigt cheque ten behoeve van het KWF. Links van hem Lyda Koerten en rechts Trudy Berkhout (KWF). Geheel links, directrice Vrijburgschool: Anneke van Overmeeren. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Op 20 juni hebben de kinderen van basisschool De Vrijburg zich enorm ingespand tijdens een sponsorloop ten behoeve van het KWF Kankerfonds. Dit initiatief kwam van Tom van Gennep uit groep 8. Hij wilde graag geld bijeen brengen en zo een bijdrage leveren aan de behandeling van kanker. Zes jaar geleden overleed zijn moeder aan deze ziekte.

Op dinsdag 11 juli jongstleden kon Tom een symbolische cheque overhandigen aan KWF-voorzitter Lyda Koerten en Trudy Berkhout. Zeer lovend spraken zij zich uit over de inzet door de kinderen en waren erg blij met het zeer mooie bedrag van maar liefst € 2169,50!

Dode bij schietpartij hotel Akersloot

De schietpartij vond plaats op het parkeerterrein van het Van der Valk Hotel in Akersloot. Foto: Aukje Verlinden

AKERSLOOT – Na een melding van een schietincident bij een hotel aan de Geesterweg, heeft de politie maandagmiddag rond 13.40 uur een overleden man in een bestelbusje aangetroffen.

Niet veel later meldde een 49-jarige man zich aan het politiebureau in Zaandijk. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De politie laat maandagavond weten dat de identiteit van het slachtoffer vast staat. Het gaat om een 47-jarige man uit Zandvoort. Het slachtoffer zou Hennie Schipper zijn, een goudhandelaar uit Zandvoort. Mogelijk zou hij een schuld willen innen maar had er niet op gerekend dat de 49-jarige man gewapend was. Een derde man is voortvluchtig.

De recherche komt graag in contact met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Neemt u dan contact op met 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met 0800-7000.

62 uur tennissen voor een Wereldrecord

Vlnr: Kees Beentjes, Maarten Koelman, Dennis Bakkum, Rob Klaver en Ronald Vlieland gaan proberen het wereldrecord te verpulveren. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Na een jaar van voorbereiding en vele belevenissen gaat het aanstaande vrijdag 21 juli toch echt beginnen: het wereldduurrecord dubbelspel tennis (proberen te) verbreken bij TV De Dog in Uitgeest.

Vier mannen: Kees Beentjes, Dennis Bakkum, Rob Klaver en Ronald Vlieland (met Maarten Koelman als reservelid) gaan op 21, 22 en 23 juli 62 uur achter elkaar tennissen, voor het goede doel, maar ook voor een wereldrecord! Tijdens het Media Meadows Wereldduurrecord dubbelspel tennis wordt geprobeerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting Terre - Rett Syndroom Fonds.

Het Rett syndroom is een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis, dat een vaak voorkomende oorzaak is van meervoudige beperkingen bij meisjes. De huidige schattingen zijn dat het Rett syndroom voorkomt bij 1 op de 10.000 meisjes op de leeftijd van 11 jaar. Het doel van stichting Terre-Rett syndroom fonds is het direct ondersteunen van toegepast wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling van therapieën, zodat kinderen met het Rett syndroom alles uit het leven kunnen halen wat erin zit.

Hou de agenda vrij, want dit gaat een hele happening worden met niet alleen tennis, maar ook een weekend lang vol festiviteiten! Meer info op: www.62uur.nl

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij.

Elly Cornelisse zag het ook toen ze aan het eind van haar visite de artistieke oogst zag.

Woensdag 12 juli 2017

Ik zat op tijd op mijn stoel in de hal te wachten op de Thuisbij-taxi. Het laatste stuk reed ik met chauffeuse José en Sjaan. Frans van de Westergeest was niet helemaal klaar met aankleden en de rest. Hij kwam dus wat later. We dronken zoals gewoonlijk onze ochtend-koffie. Aan het eind van het koffiedrinken nodigde Ilona de dames uit voor een kunstzinnig samenzijn aan de ronde tafel. Waarvoor precies legde ze niet uit, dat zagen de deelneemster aan het einde van het kunstzinnig samenzijn zelf wel.

En ze zagen het wel. Elly Cornelisse zag het ook toen ze aan het eind van haar visite de artistieke oogst zag. Zij – Elly – was trouwens zeer onder de indruk van Thuisbij. 'Ik had al veel van Thuisbij gehoord,' zei ze. 'Telkens kwam er iets tussen, maar nu dacht ik: geen uitstel deze keer en ik stapte binnen.' Ze liet zich door onze Ilona met de grootste belangstelling door onze panden gidsen. Als tegenprestatie had El het unieke Uitgeester spijsbrood meegenomen. Dat ging er moeiteloos in. Elly ging later diep onder de indruk van alles wat zij gezien had het dorp weer in.

Aan tafel ging het gesprek onder andere over Santiago de Compostella. Over in je eentje honderden kilometers door België, Frankrijk en Spanje fietsen. Gestuurd door de prachtige cultuur langs 's Heren wegen. De liefhebbers lieten zich leiden door diegenen die er al eens geweest waren.

Henk was vandaag weer een keer onze parttime-kok. Hij had deze keer liefdevol gezorgd voor Kip met Pruimen. Dat klinkt heel gewoon, maar als onze Henk het op zijn eigenwijze bereid heeft, smaakt het van Oei-oei-wat zalig. Je hoort hem niet als hij achter het aanrecht staat, maar je proeft hem deze te lekkerder. Zo maken wij wat mee bij Thuisbij.

Eind van deze week komt Wilma uit het Oosten des lands weer bij ons langs. Ze komt voor een van haar jarige kleinkinderen. Maar ze had ons gewaarschuwd. Ze zou als ze weer eens bij Thuisbij langs kwam ook eens iets aparts meenemen, een zalige hazelnoot schuimtaart van de dor-ge-loo-bakker uit Dedemsvaart. Nou, net als het spijsbrood van de Uitgeester bakker Putter, dat ging erin. Wij hebben het nog niet geproefd, maar wat Wilma meebrengt, dat gaat er ook graag in, durven wij te gokken. U hoort van ons.

Lees alle dagboek verslagen op www.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Uitgeest een groene gemeente?

Door: Familie Verbaan

In het kader van een groene gemeente, zoals Uitgeest pretendeert te zijn het volgende:

Begin oktober 2016 hebben wij na de aanschaf van een elektrische auto, een verzoek bij de gemeente ingediend voor een laadpaal. Dit omdat de dichtstbijzijnde laadpaal drie straten verder zit, waar maar vijf parkeerplekken zijn en de paal constant bezet is. Wij zijn in de gelukkige positie met vijftien parkeerplekken, maar nergens aan deze zijde van de Koog een laadpaal. Dus hebben we deze begrijpelijkerwijs aangevraagd. Tenslotte willen wij graag mee doen met een schoner milieu in onze groene gemeente!

Na een aantal weken niets te hebben gehoord, ging ik maar eens informeren hoe het ervoor stond. "De meneer die erover gaat is uitgevallen, het wordt zo snel mogelijk opgepakt. U hoort van ons." U raadt het al... in januari nog niets gehoord. Gebeld met ambtenaar nummer drie. Nee, hij ging daar niet over, ik moest bij ambtenaar nummer vier zijn, maar ook die wist van niks. In februari nog maar eens gebeld. Nee, ik moest toch echt bij ambtenaar nummer vijf zijn en die bevond zich in Castricum. Uiteindelijk ambtenaar nummer vijf aan de lijn met een lang verhaal dat het niet zo makkelijk lag, want de firma Liander had achterstand en er moest nog een verkeersbesluit genomen worden. Maar hij zette de boel in gang.

Inmiddels zijn we acht ambtenaren verder en nog steeds geen laadpaal! Naar nu blijkt heeft de desbetreffende ambtenaar ons ook nog eens in de maling genomen, want na heel veel bellen en een klacht indienen, is uiteindelijk het verkeersbesluit pas op 8 mei gepubliceerd. En dat zijn dan de mensen die van onze belastingcenten betaald worden, het is gewoon schaamteloos! Hoe durft de gemeente Uitgeest zich voor te doen als een groene gemeente als je als burger moet smeken om daar aan mee te 'mogen' werken? Ik vraag me af of onze burgemeester, die ook elektrisch rijdt, ook zo lang op haar laadpaal heeft moeten wachten. Ik denk dat u als inwoners van Uitgeest het antwoord zelf wel kunnen invullen!

De S.U.S (Stichting Uitgeester Senioren) op een zijspoor?

Door: Hetty Franzani

Met aandacht, maar vooral met verbazing heb ik als voormalig vrijwilliger van de S.U.S., als toekomstig vrijwillige stadsgids in het S.U.S. programma én als betrokken burger van Uitgeest het artikel gelezen dat het 'Open Huis De Zwaan' beschrijft (De Uitgeester van 12 juli 2017). Mijn verbazing is vooral gebaseerd op het feit dat in het artikel bijna uitsluitend gewag wordt gemaakt van de wijze waarop de organisatie van de Zwaan tien jaar geleden tot stand is gekomen, maar dat er nauwelijks ingegaan wordt op de wijze waarop het gebruik van dit mooie dorpshuis zich in deze periode heeft ontwikkeld.

Met name de S.U.S. heeft aan de naamsbekendheid maar ook aan de steeds groeiende populariteit van de Zwaan bijgedragen. De S.U.S. is voor wat de Zwaan betreft 'groot' huurder (5 dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur) en kan bogen op een bestand van ruim 125 vrijwilligers. Door dit gevarieerde aanbod en een goede adequate organisatie heeft de S.U.S er voor gezorgd dat deze activiteiten een vaste plaats hebben gekregen in Uitgeest. Datzelfde geldt voor het Filmhuis, door de gevarieerde keuze aan films en de aantrekkelijke toegangsprijs. Juist door deze aanpak mag dorpshuis de Zwaan zich verheugen in een toenemende belangstelling. Dit alles rechtvaardigt dus absoluut niet de uitspraak van voorzitter Hoekstra: 'stilstand is achteruitgang.' Zelden heb ik een cliché zo onterecht horen gebruiken!

Het lijkt mij heel verstandig wanneer het bestuur van stichting Dorpshuis de Zwaan met haar plannen voor de toekomst (wat die ook moge zijn want in het artikel wordt helemaal niet duidelijk wat wij ons dan bij die 'vele plannen' moeten voorstellen), in grote mate gaat aansluiten bij datgene wat er door organisaties als de S.U.S en het Filmhuis al zo succesvol ontwikkeld is. Want als de stichting Dorpshuis de Zwaan haar eigen wielen gaat ontwikkelen zonder acht te slaan op de wielen die al zo succesvol draaien, zou het zomaar kunnen gebeuren dat zij een spaak in eigen wiel gaat worden en dat lijkt mij niet de bedoeling van deze kennelijk zo ambitieuze stichting.

Cultuurmarkt Heemskerk

Dans tijdens cultuurmarkt Heemskerk. Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Zaterdag 16 september komt er een grote cultuurmarkt in het centrum van Heemskerk, met een groot podium op het Nielenplein, circa vijftig marktkramen en een opening van een expositie van Kijk! in het gemeentehuis. Ook op het plein bij het gemeentehuis komt een podium met presentaties van muziekoptredens. Er zijn al vele aanmeldingen van dansscholen, bands en koren. Kunstenaars, fotografen, dichters en andere kunstaanbieders zijn ook van harte welkom op deze cultuurmarkt, die de start van het nieuwe seizoen aankondigt. De winkeliersvereniging en de horeca sluiten eveneens bij dit cultuurfeestje aan zodat er één groot cultuurfestijn zal ontstaan in het hart van Heemskerk.

Het is mogelijk om een kraam te reserveren waar u uzelf presenteert of een optreden op het podium (en eventueel naast uw kraam) kan verzorgen. Marktkramen met verkoop kunnen gereserveerd worden voor € 25,-. Organisaties, verenigingen en overige (amateur-)kunstenaars die zichzelf gaan presenteren, kunnen gratis gebruik maken van een marktkraam. Opgeven kan via info@cultuurcentrumheemskerk.nl. Voor meer informatie kijk op de website www.cultuurcentrumheemskerk.nl of volg de Facebookpagina van 'Cultuurcentrum Heemskerk' of van 'IkToonHeemskerk'.

Historische wandeling Stichting Uitgeester Senioren door het Joods kwartier van Amsterdam

Rijksmonument De Dokwerker. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op dinsdag 22 augustus organiseert Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) een historische wandeling door het Joods kwartier van Amsterdam met een bezoek aan de Portugees-Israëlitische Synagoge.

Iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Joods Amsterdam mag mee op een wandeling door het gedeelte van Amsterdam dat nog steeds bekend staat als 'het Joods kwartier'. Hoewel er na de Tweede Wereldoorlog heel veel van deze wijk is verdwenen, zijn er toch nog genoeg markante punten over om een interessante wandeling te kunnen maken. Zowel gebouwen uit de vooroorlogse tijd als plaatsen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld, komen voorbij en daar zal – letterlijk - bij stilstaan worden.

Voor een smakelijke lunch wordt aangeschoven in een gezellig eetcafé (naar eigen bestelling). Lunchen is natuurlijk niet verplicht. U kunt zelf ook voor uw eigen lunch zorgen. De wandeling wordt afgesloten met een bezoek aan de Portugees-Israëlitische synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein. Als u in het bezit bent van een Museumjaarkaart of van een VIP pas van de Bankgiroloterij heeft u gratis toegang tot de synagoge. Anders betaalt u een toegangsprijs van € 15,-.

Dinsdag 22 augustus, vertrek vanaf station Uitgeest om 9.03 uur. Kosten € 2,- (te voldoen bij aanvang). Bijkomende kosten: reiskosten, koffie/thee, eventueel lunch (ongeveer € 10,-) en entree museum (€ 15,-- of gratis met MJK), gids Hetty Franzani. Ongeveer om 16.00 uur gaat de trein terug naar Uitgeest en rond 16.30 uur wordt deze boeiende dag afgesloten. Opgave bij: Coby Roozendaal, e-mail: jaroozend@live.nl, telefoonnummer 31 29 15 of 06-49764044. Bij aanmelding graag vermelden of u deelneemt aan de lunch in verband met het reserveren in het restaurant.

Geweldig zijn ze, die meiden!

Foto: aangeleverd

"Ik ben hartstikke positief over ViVa! Zorggroep", laat mevrouw Sinnige zich bij mijn binnenkomst direct ontvallen. "Ik kan niet veel meer, ook niet meer lopen, dus moet ik met álles geholpen worden. En die meiden zijn fantastisch."

Mevrouw Sinnige heeft 27 jaar geleden te horen gekregen dat ze aan Multiple Sclerose leed. "Het begon met mijn ogen, één oog deed niets meer. Toen is deze ziekte geconstateerd. Gelukkig heb ik wel de langzame variant." Mevrouw Sinnige is meestal blij van zin. Helaas is haar man ongeveer een half jaar geleden overleden. "Toen heb ik het wel zwaar gehad. Hij deed altijd vreselijk veel, alle klusjes kwamen bij hem terecht. Terwijl hij ook ziek was, hij leed aan de ziekte van Huntington. Daar is hij uiteindelijk aan gestorven."

Voordat Multiple Sclerose zich bij mevrouw Sinnige openbaarde, werkte ze als hovenier. Mevrouw ontwierp vele tuinen én ze had een eigen tuincentrum. Dit werk hield ze nog vijf jaar vol. Eenmaal meer aan het huis gekluisterd, schreef ze korte artikeltjes 'Opvallend groen' voor de tuinrubriek in De Uitgeester. Sinds zeven jaar woont ze in een, geheel op haar ziekte aangepast, huis in Uitgeest op een prachtig plekje. Om hier te kunnen blijven wonen, werd de verzorging en ondersteuning van ViVa! Zorggroep ingeroepen. "Voor het 's ochtends uit bed halen, in bad doen, ontbijt maken en regelmatig in een andere stoel overzetten met de tillift. En 's avonds brengen ze me ook weer in bed. Geweldig werk doen die meiden, ik ben heel tevreden en blij met ze. Daarnaast heb ik veel mantelzorgers. Mijn dochter, de zussen van mijn overleden man en mijn buren. Ik heb altijd veel mensen om me heen, daar word ik ook blij van. Ik ben een echt mensenmens. Zonder ieders hulp had ik hier trouwens niet meer kunnen wonen. Ik wil natuurlijk het liefst in mijn eigen huis blijven, net als ieder ander!"

MDY Band brengt rock, funk en soul naar Café Bonte Vivant

UITGEEST - Zaterdag 22 juli treedt de coverband MDY op in de Bonte Vivant. Het is voor de MDY Band daarmee alweer het achtste optreden in dit gezellige café van Uitgeest. Het optreden start om 21.00 uur en de entree is gratis.

Met circa 30 optredens in de regio IJmond en Haarlem, heeft MDY Band zich afgelopen zeven jaar genesteld tussen de regionale coverbands. MDY staat voor Muziek, Dans & IJzersterke nummers uit de top 100, met verrassende uitstapjes naar funk, soul en rock & roll. Hits van onder meer David Bowie, De Dijk, Eric Clapton, Joe Jackson, Queen, R.E.M., Rolling Stones en The Scène worden achter elkaar de zaal in geslingerd en staan garant voor een feest van herkenning.

Nieuwe nummers in de Bonte Vivant
MDY Band bestaat uit Bert Pannekeet (zang & keyboard), Eddy Satoer (gitaar), Bart van de Bovenkamp (basgitaar) en Egon van Zon (drums). MDY heeft voor 22 juli weer aan aantal nieuwe hits aan haar repertoire toegevoegd, waaronder 'Blue Hotel' van Chris Isaac, 'La Bamba' van Richie Valens, 'All along the Watchtower' van Jimmy Hendrix en 'Long Train Running' van de Dooby Brothers.

Achtergrond MDY
MDY begint in september 2010 als gelegenheidsformatie voor een éénmalig optreden. Maar het enthousiasme binnen de band en bij het publiek tijdens het optreden smaken naar meer. Dus volgen er al snel optredens in de IJmond en vervolgens ook daarbuiten zoals in Haarlem en Heemstede. Kijk voor meer informatie over de band op de website: http://mdyband.wordpress.com.

Van drie scholen en aparte voorzieningen naar één IKC in het centrum van Uitgeest

UITGEEST - De Gemeenteraad heeft vorig jaar besloten te gaan voor een Integraal Kind Centrum (IKC) in het centrumgebied van Uitgeest. Gezien de bouwkundige staat van de scholen en de te verwachten krimp in leerlingaantallen, was er actie gewenst op het gebied van huisvesting. Een schoolgebouw wordt niet voor vijf of tien jaar gebouwd, maar voor een periode van meestal veertig of vijftig jaar. Dat betekent dat er bij nieuwbouw altijd goed na moet worden gedacht over wat kinderen en ouders van de toekomst nodig hebben. Wat zijn de ontwikkelingen die te zien en te verwachten zijn en hoe past de huisvesting daarop aan?

Waar moet u dan bijvoorbeeld aan denken? De verwachting is dat het aantal tweeverdieners zal toenemen. Volgens cijfers van het CBS maakt nu al ruim 50% van de huidige generatie 35-jarige vrouwen deel uit van een tweeverdienershuishouden waar sprake is van één voltijdsbaan en een grote deeltijdbaan (20 tot 35 uur). Een stel met maar één werkende partner komt nog maar weinig voor. De verwachting is dat dit alleen maar zal stijgen. Daarnaast zal door de toenemende vergrijzing ook de zorg voor ouders en familieleden toenemen, waardoor er in stijgende mate behoefte is aan ondersteuning bij het opvoeden en in veiligheid laten opgroeien van de kinderen. Door allerlei voorzieningen te combineren in een IKC kan hier beter op worden ingespeeld.

Steeds meer basisscholen in het land gaan zich als kindcentra profileren. Wat betekent dat? Alle voorzieningen die te maken hebben met kinderen van 0-12 jaar op één plek, in een kindcentrum. Dus kinderdagopvang (van 0-4 jaar), peuteropvang (halve dagen van 2-4 jaar), school (6-12 jaar) en buitenschoolse opvang (6-12 jaar).

Drie Tabijnscholen in Uitgeest; Vrijburg, Molenhoek en Binnenmeer zijn voornemens te fuseren en in dit IKC op te gaan. Een projectteam dat bestaat uit leden van de teams van de drie betrokken scholen is al volop bezig het concept en de samenwerking inhoudelijk vorm te geven. Bij alles is het uitgangspunt: het kind wordt gekend, de totale ontwikkeling is in beeld en daarop kan optimaal worden ingespeeld. Het kind wordt in een brede gemeenschap voorbereid op het burgerschap van de toekomst. Een toekomst in een diverse samenleving. Juist daarvoor is een IKC de ideale basis. Binnen dit IKC zullen de leerlingen en hun ouders profiteren van het feit dat in een grotere organisatie, in een kleinschalig opgezet gebouw met een dorpse uitstraling (mooie opdracht voor een architect), financiën, personeel, expertises en samenwerkingsmogelijkheden veel efficiënter en effectiever kunnen worden ingezet.

In het IKC kunnen allerlei voorzieningen en activiteiten in samenwerking met het dorp Uitgeest worden gerealiseerd, waaronder activiteiten van Leeslokaal en van de muziekschool Uitgeest. Daar kunnen dan alle kinderen van meegenieten en niet alleen de kinderen die muziekles hebben buiten schooltijd. Verder zijn er vele mogelijkheden sport- en spelactiviteiten onder en na schooltijd te organiseren in de sportzaal en in de grote buitenruimte. Ook in bijvoorbeeld een schooltuin, waar vrijwilligers vanuit het dorp bij ingezet kunnen worden, wordt een grote maatschappelijke meerwaarde gezien. Het IKC moet een ontmoetingsplek zijn voor jong en oud waar alle kinderen een fijne en veilige plek vinden, doordat er een team van professionals is dat alle kinderen goed kent. Een plek waar men elkaar ontmoet en kennis/ervaringen uitwisselt, kortom een plek om veilig op te groeien.

Onderzoek naar locatie IJsbaan op glad ijs

Photoshop: Vincent Bloothoofd

Tekst: Anita Webbe

UITGEEST - De gemeenteraad van Uitgeest heeft op 29 juni het huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat aangewezen als voorkeurslocatie voor de nieuwe ijsbaan. Op een deel van de huidige ijsbaan wordt, zoals iedereen inmiddels weet, een Integraal Kind Centrum gevestigd. Het zoeken naar alternatieve locaties voor de huidige ijsbaan is een gevolg van het besluit dat de gemeenteraad op 8 december 2016 nam om het centrumgebied van Uitgeest opnieuw in te richten.

Het college verricht momenteel onderzoek naar de mogelijkheden met betrekking tot deze ijsbaan-locatie en zal binnenkort een uitgewerkt ontwerp/kredietvoorstel aan de raad presenteren. De uitwerking verloopt in samenwerking met de Stichting Uitgeester- en Akersloter Molens (SUAM), bewonerscomité 'Groen Uitgeest' en IJsclub Uitgeest. De gemeenteraad baseert zich bij de keuze voor het huttenweekterrein op een onderzoeksrapport van Antea Group. De locatie bij molen De Kat en bij het zwembad De Zien vielen al snel af.

Asfalt of gras?
In het amendement wordt vermeld, dat er nader onderzoek wordt gedaan naar het realiseren van een 330-400 meter (wedstrijd)ijsbaan op het huttenweekterrein, uitgevoerd in asfalt. Dit plan stuit op zeer veel bezwaren, zowel bij SUAM (windrecht van de molens), de IJsclub en het onlangs opgerichte bewonerscomité 'Groen Uitgeest'. Wanneer er een asfaltbaan wordt gerealiseerd, zou er ten eerste 'voorbijgegaan worden aan het woongenot van de hele buurt', die de belofte had van 'geen bebouwing'. Volgens 'Groen Uitgeest' zijn de straten nu al verkeersonveilig, dus de parkeerproblematiek zou bij een tijdelijke schaatsbaan en vooral bij een permanente geasfalteerde skeelerbaan niet te overzien zijn. Bovendien wil 'Groen Uitgeest' dit gebied haar huidige landelijke uitstraling laten behouden en maken zij zich hard voor de historie die er verborgen ligt. Het kadettenlandschap heeft namelijk wel degelijk een archeologische waarde. (Lees hiervoor het artikel: 'Aangewezen ijsbaanlocatie heeft archeologische waarde' elders in deze krant). Er zijn gesprekken tussen gemeente en bovengenoemde betrokkenen gaande over een asfaltbaan of een ijsbaan op ondergelopen grasland, eventueel iets gedraaid in het landschap. Onderzocht wordt ook of het mogelijk is om de nieuwe ijsbaan onder te brengen bij Holland Sport. De toekomstige ijsbaan zal, in welke vorm dan ook, in de winter van 2018/2019 gerealiseerd gaan worden.

Lange baan van de baan?
Last but not least komt er bij de aanleg een behoorlijk kostenplaatje kijken met betrekking tot (bodem)onderzoek en de uitvoering van het plan, mede omdat op het huttenweekterrein nog geen enkele voorziening aanwezig is. Een 400 meter baan, die volgens de KNSB vereist is om lange afstandswedstrijden te kunnen verrijden, wat de IJsclub ook wenst, blijkt niet passend in dit landschap. Zwembad de Zien werd ook door het gebrek aan ruimte al direct afgewezen als ijsbaanlocatie, terwijl alle gewenste voorzieningen daar wél aanwezig zijn.

Zwembad de Zien
Het 17000m2 grote terrein van Zwembad de Zien kan het sportieve en sociale hart van Uitgeest worden. Het gehele sportcentrum verbindt niet alleen noord en zuid Uitgeest, maar heeft door het station ook een bovenregionaal belang. Deze locatie was in eerste instantie bij alle betrokken partijen erg in beeld voor huisvesting van de ijsvereniging. De gemeente is ongeveer een jaar geleden druk in gesprek geweest met Jan Ros, toenmalig voorzitter van Stichting Zwembad de Zien. "Alle partijen waren destijds erg positief en men vond het zwembadterrein qua faciliteiten een prima locatie. Alle voorzieningen zoals parkeerruimte, verlichting, een kantine, hekken, kleedhokken en toezicht zijn immers aanwezig. Een eventuele ijsbaan zou geen overlast bezorgen voor buurtbewoners en Stichting Zwembad de Zien zou meer inkomsten kunnen genereren doordat deze locatie nagenoeg het hele jaar geopend kan blijven. Bovendien is onlangs goed geïnvesteerd in duurzame techniek zoals zonnepanelen en heatpipes. Binnenkort worden er ook warmtepompen geplaatst. Deze verwarmen niet alleen het zwembad, maar het systeem kan het water ook afkoelen tot één graad. De ligweide zou men van een klein laagje water kunnen voorzien waardoor er bij vorst al snel geschaatst kan worden. Door middel van deze technische en sociale duurzaamheids-investeringen zou Stichting De Zien een recreatieve ijsbaan in ieder geval kunnen omarmen!" aldus Jan Ros.

Aangewezen ijsbaanlocatie heeft archeologische waarde

UITGEEST - Het huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat dat aangewezen is als ijsbaanlocatie, heeft zoals hieronder beschreven zeker archeologische waarde. Met dit gebied, het zogenaamde kadettenlandschap, zal dus zeer zorgvuldig moeten worden omgesprongen. Dit is de mening van het onlangs opgerichte bewoners comité 'Groen Uitgeest' *. Zij hebben hun huiswerk gedaan en er enkele publicaties op nageslagen.

Archeologisch gebied
Ten westen van de Geesterweg te Uitgeest, nabij de molen De Dog, werd in september 1989 van het 2,5 hectare metende terrein meer dan 1,5 hectare opgegraven. Er werden 3300 grondsporen opgetekend en een grote hoeveelheid vondsten geborgen. Uit deze vondsten werd de volgende conclusie getrokken: 'Het ligt voor de hand dat de Laat-Merovingische/Karolingische nederzetting bij molen De Dog behoorde tot een aaneengesloten nederzettingsareaal dat na de Duinkerke 1-transgressie, vanaf de lJzertijd en Romeinse tijd, mogelijk vrijwel continu bewoond werd.' Hierbij wordt opgemerkt dat vroeg-Middeleeuwse nederzettingen in het kustgebied schaars zijn. (Bron: Archeologische kroniek van Holland over 1989 pagina 324-329)

Op de locatie huttenweekterrein is een grote kans op de aanwezigheid van intacte, waardevolle archeologische resten. Bij de voorbereidingen van de bouw van de Wijk de Koog (1980-1983) zijn hier al archeologische vondsten gedaan. Dit zijn resten die behoren bij een reeds bekende archeologische vindplaats. Om dit te onderzoeken is verder (kostbaar) archeologisch onderzoek nodig. (Bron: Ouduitgeest.nl en Antea Rapport)

*Omwonenden van het Huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat hebben zich verenigd in een belangengroep, genaamd 'Groen Uitgeest'. Volg de Facebookpagina 'Groen Uitgeest' en website: www.groenuitgeest.nl voor de nieuwste ontwikkelingen en voortgang met betrekking tot de ijsbaan. Via Facebook en website www.uitgeester.nl kunnen de informatiebronnen rechtstreeks worden bekeken via de bijgevoegde links.

IJsbaan en huttenweekterrein kunnen blijven

Door: S. Cornelisse

Op 6 juli heb ik de inloopavond bezocht, net als zovelen. Daar konden wij ons buigen over de voorlopige plannen omtrent het Beeldkwaliteitsplan. Maquette en posters waren aanwezig, evenals het College. De meeste bezoekers vonden het maar niks, de algemene stemming was toch: Blijf van de ijsbaan en het huttenweekterrein af!

En daar zit je dan, grof gezegd: twee partijen, het College tegenover een groot deel van betrokken Uitgeesters. Op zo'n avond hoor je diverse meningen, het kan toch anders? Alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma staan: 'Wij zijn er voor U!' Nu dan, hier een voorstel:
1. Bouw voor Viva de gevraagde 75 woningen op de lokatie bij Berkhout en kermisterrein. Bij twee hoog ruimte genoeg. De oude school aan de Hogeweg blijft staan.
2. Als het.nieuwe Geesterheem daar gebouwd is gaan de bewoners van het oude Geesterheem over.
3. Oude Geesterheem slopen en hier de nieuwe lagere Binnenmeerschool bouwen voor circa 400 leerlingen met aula en kantoren.
4. Niks geen IKC, haast niemand vraagt hierom. Onze omliggende gemeentes hebben ook geen IKC, waarom wij dan?
5. Sporthal de Meent op de huidige locatie houden. Renoveren of nieuwbouw? Zoek maar uit. Tijdelijke oplossing zoeken voor de sportverenigingen.
6. De Vrijburgschool wordt opgeknapt, dit voor circa 150 leerlingen. Dan blijft er een keuze voor de ouders: gaat mijn kind naar een grote of een kleine school?
7. In de oude Binnenmeerschool komen appartementen en op de locatie van de Molenhoekschool en de oude Paltrokschool worden woningen gebouwd.
8. Bibliotheek, muziekschool, kunstschilders en dergelijke in de oude school aan de Hogeweg.
9. Je kunt er aan denken om in de zomer het ijsbaanterrein toegangkelijker te maken voor ouderen met een rollator, wat bankjes etcetera.
10. Wat is het gezellig midden in ons dorp een lagere school met spelende kinderen op het schoolplein. Altijd een vrolijk geluid, het is zo dorps. Zo hoort het, Veilig, overzichtelijk en levendig. De vriendelijke kant van het leven.
11. Iedereen blij!

Beter geen wijzigingen bestemmingsplan bij terreinen IJsbaan & Huttenweek Dreigend financieel debacle IKC Uitgeest kan burger veel geld gaan kosten

Door: Stichting B.O.B., voorzitter Frank du Long

De constructie waarbij het ijsbaanterrein aan scholenkoepel Tabijn wordt geschonken - inclusief een gemeentelijke investering van miljoenen euro's - begint scheuren te vertonen. Ook het recht dat scholenkoepel Tabijn zou krijgen om in het IKC andere maatschappelijke functies te exploiteren, roept vragen op. De grensvervaging tussen de verantwoordelijkheden van gemeente en scholenkoepel Tabijn is uitermate zorgelijk. En hun idee om te gaan sjoemelen met wettelijke kaders via slimme juridische constructies (!) doet de deur dicht. Wat gaat dit nu weer kosten aan extern ingehuurd juridisch advies, zo lijkt de vraag? Een dreigend financieel debacle kan de burger veel geld gaan kosten. En grote leningen kunnen heel slecht uitpakken, zoals in buurgemeente Beverwijk pijnlijk duidelijk werd. Daarom wijzen wij op het reeds in de eerste 'participatieronde Centrumgebied' door de bewoners gegeven advies om geen bestemmingswijziging voor het ijsbaanterrein te riskeren. En om al voor onderwijs bestemd terrein, zoals bij de Paltrok, te herontwikkelen.

Na de presentatie van het 'Beeldkwaliteitsplan Centrumgebied' op 6 juli wordt het steeds duidelijker dat het door de gemeente en Tabijn gewenste IKC complex niet past in de omgeving en op grote bezwaren zal stuiten. In de media zijn intussen verontrustende berichten verschenen over de hype van de integrale 'Kind centra' en de rol van de 'schier onaantastbare' schoolbesturen en PO raad voor het basisonderwijs. Het is te hopen dat College en Raad van Uitgeest deze waarschuwingen niet in de wind slaan en de samenwerking met Tabijn nog eens goed tegen het licht houden. Daarbij zal het gebrek aan financiële onderbouwing en de rammelende exploitatie snel aan de orde moeten komen om een financieel debacle af te wenden. Het is hoog tijd om terug te keren naar de realiteit, om van de - in feite illegale - bebouwing van het ijsbaanterrein af te zien en al voor onderwijs bestemd terrein te gaan herontwikkelen. Ten slotte wijzen wij op de verplichting die door de Raad is aangegaan om de 'Omgevingsvisie Uitgeest 2030' in een tweetal fases - waarvan de eerste fase reeds in juni 2016 door de Raad is aangenomen - middels een serieus participatietraject en daartoe gemaakte afspraken te voltooien.

Gezamenlijk uitje Zonnebloem en Rode Kruis Uitgeest

Gezellig samen naar Paleis 't Loo. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op donderdag 6 juli vond het jaarlijkse gezamenlijke uitje van de Zonnebloem en het Rode Kruis Uitgeest plaats.

Met prachtig weer vertrok de bus richting Paleis het 'Loo te Apeldoorn. Na een voorspoedige bustocht arriveerden 25 ouderen en 25 vrijwilligers bij Paleis het 'Loo in Apeldoorn, waar voor elke gast een rolstoel klaar stond. Na een kopje koffie met gebak konden de gasten ieder met een eigen vrijwilliger op pad in en om het paleis. De tuinen, de tentoonstelling over de hoeden van prinses Beatrix en de stallen werden bekeken. De dag werd afgesloten met een uitgebreide lunch. Mede dankzij de enthousiaste vrijwilligers, gezellige gasten en goede verzorging van Bak Reizen en Paleis het 'Loo, kijken de besturen Zonnebloem en Rode Kruis Uitgeest terug op een geslaagde dag.

Groot alarm na omgeslagen zeilboot

Watersport Uitgeestermeer. Foto: Anita Webbe

Bron: 112-uitgeest.nl

UITGEEST - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag 14 juli rond 15.25 uur gealarmeerd voor een persoon te water in het Uitgeestermeer. Direct werd er door de hulpdiensten groot opgeschaald; Twee ambulances, twee politieauto's, een brandweerboot, de tankautospuit van brandweer Uitgeest, de brandweerduikers uit Velsen en de traumahelikopter uit Amsterdam werden gealarmeerd voor dit incident.

Ter plaatse bleek nabij het zogenoemde surfstrandje een zeilboot te zijn omgeslagen. Verbaasde surfers keken raar op toen de hulpdiensten met groot materieel ter plaatse kwamen. Een boot van Zeilschool & Bootverhuur Het Uitgeestermeer kwam ter plaatse en kon de opvarenden uit het water halen. Samen met wat surfers werd ook de boot weer rechtop gezet. Voor de hulpdiensten was er uiteindelijk niets te doen en konden allemaal met onverrichte zaken retour. De surfers gingen ondertussen lekker door waar ze mee bezig waren: genieten van de wind en het water!

Voetbalschool KICK Nieuwe voetbalschool begint in september

Kick Smit begint vanaf september een nieuwe voetbalschool in Uitgeest. Foto: Marianne Jonker

door: Ronald Arends

UITGEEST – Jonge voetballiefhebbers, opgelet! Het nieuwe voetbalseizoen is in aantocht en wanneer de bal weer gaat rollen, is Uitgeest een heuse voetbalschool rijker. Kick Smit, 23 jaar en speler van het eerste elftal van FC Uitgeest, begint in september aan een nieuwe uitdaging: Voetbalschool KICK!

Voor de échte voetballiefhebbers zijn het momenteel taaie weken. Het sportcomplex van FC Uitgeest is nog aan het bijkomen van het Pinksterweekend en maakt zich op voor een nieuw seizoen, er is geen EK of WK deze zomer en op de televisie is het vooral de Tour de France dat de dienst uitmaakt.

Vanaf komend weekend, wanneer voor de basisscholen de zomervakantie begint, trekken veel jonge voetballers er met hun ouders op uit. Maar of de vakantiebestemming nu Spanje of Schiermonnikoog heet, voor de voetbal wordt als eerste ruimte gemaakt in de kofferbak. Een nieuw record hooghouden staat meestal eerder dan de tent.

En voor alle enthousiaste jonge voetballers die zich na de zomerstop nóg verder willen ontwikkelen, is er vanaf september dus Voetbalschool KICK. "Ik hoorde in de wandelgangen veel kinderen praten over extra trainingen", licht Kick toe. "En zelf ben ik op woensdag vrij, dus kwam bij mij het idee op om een voetbalschool op te zetten."

Kick, die afgelopen seizoen met het het 1e elftal van FC Uitgeest kampioen werd van de tweede klasse, heeft de opleiding Sport en bewegen – niveau 4 afgerond is nu werkzaam op basisschool Kornak. Daarnaast traint hij de B1 van FC Uitgeest. "We gaan werken in blokken van drie maanden", vertelt Kick. "Iedere woensdagmiddag, een uur lang. Dat zijn twaalf trainingen. Het geeft mij veel voldoening om kinderen met plezier te laten voetballen, dus dat staat dan ook voorop. Maar natuurlijk heeft het ook als doel dat de kinderen zich verder ontwikkelen."

De trainingen, waar kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar zich voor kunnen inschrijven, vinden plaats op het sportcomplex van FC Uitgeest. "Er is een maximum van twintig kinderen per groep", zegt Kick. "Als een groep bij aanmelding al vol blijkt, dan kun je je alvast aanmelden voor de groep van de volgende drie maanden. En ook wanneer je aan een blok begonnen bent, kun je je gewoon weer aanmelden voor de volgende drie maanden."

Kick heeft ontzettend veel zin in zijn nieuwe uitdaging en hoopt zoveel mogelijk jonge, leergierige voetballende jongens en meisjes te kunnen begroeten. Lijkt het je leuk om lekker te komen trainen, meld je dan aan via voetbalschoolkick@gmail.com.

Femke Mossinkoff pakt winst in verder geheel mannelijk deelnemersveld

AKERSLOOT - Femke Mossinkoff uit Akersloot heeft donderdagavond in de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup de winst weten te pakken.

In Akersloot op Sportcomplex de Cloppenburgh had niemand, maar dan ook niemand vooraf, Femke Mossinkoff tussen het mannengeweld als winnaar getipt. Wilfred Knegt (Uitgeest) wist na de start de leiding op zich te nemen. Tot bijna halfkoers kon Wilfred Knegt zijn belagers van zich afhouden, maar toen was het beste er bij hem af. Vanaf dat moment nam Femke Mossinkoff het heft in handen met de hete adem van de winnaar van vorige week Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef) in haar nek. Drie ronden voor tijd plaatste Verdonk senior met alle wanhoop nog een aanval om jongedame Mossinkoff tot overgave te dwingen. Met deze alles of niets poging Mossinkoff op achterstand te zetten gooide Verdonk senior zijn eigen glazen in. Het enige resultaat voor Verdonk was dat hij weer aan de leiding reed, maar Femke Mossinkoff kon weer probleemloos op een voor het oog simpele manier in het wiel komen. Na deze actie kon Femke Mossinkoff de opgebrande Verdonk senior naar een tweede plek verwijzen.

Uitslag; 1. Femke Mossinkoff Akersloot, 2. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan de Hoef, 3. Wilfred Knegt Uitgeest, 4. Henk Louwe Alkmaar, 5. Ton Wiering Akersloot.

Schipholfonds schenkt MHCU € 8.250,- voor aanleg miniveld

Diederik Husslage van MHCU (midden) met Floris Vels (links) en Rolf Groot (rechts) van het Schipholfonds. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) heeft een schenking van € 8.250,- ontvangen van het Schipholfonds als bijdrage voor de aanleg van een kunstgras inslagveld (10 x 20 meter) naast het hoofdveld.

Door de herinrichting van het sportterrein is een strook groen vrijgekomen dat MHCU wil gebruiken om een inslagveld te realiseren. Om een deel van de kosten te financieren is een aanvraag ingediend bij het Schipholfonds. Het Schipholfonds is een stichting die is opgericht op initiatief van Amsterdam Airport Schiphol om de maatschappelijke betrokkenheid bij de omgeving tot uiting te brengen. Het Schipholfonds wil in de directe omgeving van Amsterdam Airport Schiphol een bijdrage leveren om sportief bewegen te bevorderen. MHCU is erg blij dat het Schipholfonds de aanvraag heeft gehonoreerd met deze prachtige schenking!

TTVU wint Harry Feenstra Bekercompetitie in de 5e klasse

Jelle van Werkhoven en Dennis Janssen. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Dennis Janssen en Jelle van Werkhoven hebben buiten de reguliere competitie deelgenomen aan de Harry Feenstra Beker competitie. Aan deze competitie mag je alleen mee doen, als je in de reguliere competitie staat ingeschreven. Al deze wedstrijden tellen echter niet mee in je officiële rating.

De mannen uit Uitgeest waren op dreef en hadden het tot de halve finale geschopt. Daar waren zij oppermachtig tegen Het Nootwheer 12. Met 4-1 heeft Uitgeest de Purmerenders opzij gezet. De finale volgde op dezelfde dag. De tegenstander was Rapidity 5 uit Beverwijk. De emoties liepen hoog op, er waren genadeloze smashes te zien van Dennis en Jelle maakte alsmaar gebruik van zijn onuitputtelijke snelheid. Het was spannend tot aan de laatste partij. Dit topteam bemachtigde de roem en de felbegeerde bekers. Dit beloofd veel goeds voor de najaarscompetitie. Voor meer nieuws houd de website in de gaten: www.TTVU.nl

Wim Rodenburg pakt zege op een jonge duivenvlucht vanuit Duffel

Wim Rodenburg pakte de overwinning. Foto: aangeleverd

UITGEEST/DUFFEL - Afgelopen zaterdag 15 juli was de tweede jonge duivenvlucht vanuit het Belgische Duffel op een afstand van 160 kilometer. Voor het eerst na weken van matig vliegweer op de dag van lossing, ditmaal ideaal weer voor de duiven, namelijk een half bewolkte hemel met helder zicht. Vooral voor de jonge duiven en liefhebbers was dit wel weer een verademing om een mooie vlucht te vervliegen met hoegenaamd géén verliezen.

Klokslag acht uur kregen de duiven dan ook de vrijheid om de thuisreis te aanvaarden met een zwak tot matig windje in de zij. Het aantal deelnemers was zes en het aantal ingekorfde duiven was 77. Met prima omstandigheden meldden reeds om 09.41.11 uur de eerste duif zich bij Wim Rodenburg in Uitgeest, met een gemiddelde snelheid van 1433,041 meter per minuut (ruim 85 kilometer per uur).

De uitslag van de eerste vijf liefhebbers in de vereniging de Vliegende Vleugels luidt als volgt: 1-7-8-11e Wim Rodenburg (Uitgeest), 2-3-4-12-16e Frank Rodenburg (Uitgeest), 5-6-9-10-13e Hein Berkhout (Uitgeest), 14-15-21-22e Niels Goeman (Uitgeest) en 23e Wim van Tol (Uitgeest). De taart voor een duif op de laatste plaats in de uitslag gaat deze week naar Hein Berkhout (Uitgeest). De attractieprijs van deze week geschonken door Wim Rodenburg gaat naar Frank Rodenburg met een van zijn duiven op de vierde plaats in de uitslag. De eerste plaats van Wim Rodenburg was tevens goed voor voor een derde plaats in het CC 3/A tegen 41 deelnemers met 736 duiven en een vierde plaats in de gehele Kring 3, tegen 90 deelnemers met1573 duiven. Volgende week de derde jonge duivenvlucht vanuit Asse-Zellik met een afstand van 185 kilometer.

Frank Rodenburg pakt de zege op Midfondvlucht vanuit Pont St. Maxence

Winnaar Frank Rodenburg's duif vloog ruim 85 kilometer per uur. Foto: aangeleverd

UITGEEST/PONT ST. MAXENCE - Diezelfde dag, zaterdag 15 juli, stond de voorlaatste Midfondvlucht vanuit Pont St. Maxence op het programma. Ook daar prima weer op de losplaats en de duiven konden dan ook tijdig in de morgen hun terugreis aanvaarden. Een zwakke west tot noordwesten wind op de vlieglijn, dat waren de gegevens bij de lossing om 7.00 uur in Frankrijk.

Het ging om de vijfde Midfond vlucht met een afstand van 388 kilometer. Het aantal deelnemers was zeven en het aantal ingekorfde duiven dat waren er zeventig. Ook hier door het mooie weer een vlotte aankomst van de duiven. Reeds om 12.32.04 uur meldden de eerste en snelste duif zich bij Frank Rodenburg in Uitgeest met een gemiddelde snelheid van 1429,656 meter per minuut (ruim 85 kilometer per uur).

De uitslag van de eerste vijf liefhebbers in de vereniging de Vliegende Vleugels luidt als volgt: 1-2-4-6-18e Frank Rodenburg (Uitgeest), 3-7-9-16-17e Wim Rodenburg(Uitgeest), 5-11-13-23-24e Peter Schellevis (Uitgeest) 8-12-14-18-21e Hein Berkhout (Uitgeest) en 10-15e Piet Groentjes (Uitgeest). De taart voor een duif op de laatste plaats in de uitslag gaat deze week naar Peter Schellevis. De eerste plaats van Frank Rodenburg was tevens goed voor een 18e plaats in het CC 3/A tegen 32 deelnemers met 392 duiven en een 29e plaats in de gehele Kring 3, tegen 69 deelnemers met 853 duiven. Volgende week ook de vijfde Dagfondvlucht voor oude duiven vanuit Chateuroux met een afstand van 680 kilometer.

251tv aanwezig bij Vierdaagse van Nijmegen

UITGEEST - Donderdag 20 juli is 251tv aanwezig op de Vierdaagse van Nijmegen om de inwoners uit de regio, waaronder Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest, te ondersteunen. Het idee om naar Nijmegen te gaan stamt nog uit de tijd van Sjon Castricum en Nico Rozemeijer die beide vrijwilliger waren bij Heemskerk FM.

Een aantal jaar is de omroep (Heemskerk FM en 251tv) niet naar de vierdaagse gegaan. Vorig jaar hebben enkele vrijwilligers deze traditie weer opgepakt. Dat was een groot succes met veel enthousiaste inwoners voor de camera. Loopt u mee met de Vierdaagse van Nijmegen? Bezoek donderdag gerust de stand van 251tv op de Zevenheuvelenweg (6e heuvel) tegenover boerderij-camping Nederrijkswald in Berg en Dal. Of het nu om een bijzonder verhaal of een kort praatje gaat, de microfoon en camera staan voor u klaar.

Riyal of Hambre 2017 Deel 2: Ontmoetingen op de oceaan

Lichtweer zeilen. Foto: Aangeleverd

Door: Bert Albrink

Vorig jaar kon men in De Uitgeester een mooie serie verhalen lezen over de avonturen met het zeiljacht de 'Riyal of Hamble'. De bemanning raakte geïnspireerd door het programma van Floortje Dessing 'Naar het einde van de wereld'. Bert Albrink heeft de smaak te pakken, want zaterdag 3 juni vertrok hij met twee bemanningsleden vanuit Seaport Marina in IJmuiden voor een nieuw avontuur.

De wind blijft weg en staat natuurlijk tegen als hij er wel is. Bij het verlaten van het continentaal plat met een diepte van 100 meter steil aflopend naar 4 tot 5 kilometer diep oceaanwater kan de dieptemeter het niet meer aan en zien we de eerste walvis rakelings achter de boot langs zwemmen. Zo dichtbij dat hij tussen de spiegel en de uitgevierde vislijn door zwemt. De eerste dolfijnen en Kuhls pijlstormvogels komen in beeld. Naar later zou blijken onze vaste begeleiders op de oceaan. Zo nu en dan een Stormvogeltje (lijkt op een zwaluw), een Bulwers stormvogel en een Sterntje. Gek genoeg wel stormvogels, maar onveranderd weinig tot geen wind. Al dagen zwijgt de marifoon om de simpele reden dat er geen schepen meer zichtbaar zijn. De stormwaarschuwing voor Noordwest Spanje en de Golf van Biskaje varen we zonder gevolgen vrij. Er zijn dagen voorbij gegaan zonder enig teken van leven. Zo sukkelen we moederziel alleen voort op de oceaan.

Zeeschildpad aan boord. Foto: Aangeleverd
Rob is bezig met het visgerei. Foto: Aangeleverd
Dolfijnen in glashelder water. Foto: Aangeleverd

Maar dan dient er onverwacht een tweemaster op voor de boeg. Rob die de wacht heeft ziet een boot en twee masten die langs elkaar heen bewegen. Dat kan niet. Nog niet wakker? Na dagen marifoon stilte nu plotseling een oproep. Rob kan ze nauwelijks verstaan en gooit de hoorn er weer op en pakt het roer. Ik ben inmiddels wakker en beantwoord een tweede oproep. Het lijken Fransen te zijn en in moeilijk Engels denk ik te begrijpen dat de vraag is of we een glas wijn willen drinken. Om 10.00 's morgens?! Het is een vrouwenstem waarvan ik even niet goed kan onderscheiden of haar slappe tongval door het moeizame Engels of de drank wordt veroorzaakt. Wat is dit? Wie zijn deze piraten? Mijn nieuwsgierigheid wint en zonder overleg met Rob, roep ik dat we eraan komen. Rob is altijd in voor een gekke confrontatie en heeft inderdaad al koers gezet richting het schip. Nou ja, twee schepen, want het blijken twee aan elkaar geknoopte zeilboten te zijn met de zeilen nog op, dobberend op de windstille oceaan. Eenmaal aan elkaar geknoopt samen een vlot op de oceaan vormend.

We treffen twee woest ogende, hoekige bebaarde mannen. Van die nors uitziende Bretonse visserstypes met hun vrouwen. Maar zoals wel vaker: schijn bedriegt. Zij en hun boten zien er weinig proper uit, maar het blijken ontzettend aardige gastvrije mensen levend onder het motto: weinig geld veel plezier. Oliver Coutin, een kleine biologische wijn boer nabij de Loire biedt al zijn soorten ter beoordeling aan. Het zal uiteindelijk een wijnfeest tot het begin van de avond worden. Dan blijkt er nog een 'dove klandistien' bij de Fransen aan boord te zijn. Er wordt naar het dek gewezen en dan begrijpen we het pas: daar zit Hannibal, een postduif. Er trekken in de verte een drietal walvissen voorbij en vlak daarna een flinke groep uitgelaten dolfijnen. We zien ze voor het eerst van die verticale jumps hoog uit het water maken. Wat een decor! Zeshonderd kilometer uit de kust van Spanje/Portugal nog duizend kilometer tot de Azoren vieren we met rauwe verse Tonijn, een zwempartij in vijf kilometer diep water en heel veel uitstekende wijn onder het toeziend oog van Hannibal. Een feest op een soort Caraïbisch drijvend terras.

Een briefje met onze namen gaat in de lege magnum fles, wordt voorzien van een kurk en gaat ceremonieel overboord. Een zuchtje opkomende wind haalt ons uit de roes en binnen vijf minuten gaat een ieder zijns weegs. Altijd weer opvallend hoe snel schepen weer uit het zicht zijn. Eerst heeft Hannibal nog rond iedere boot vier rondjes gevlogen ter afscheid en dan zijn we voor zonsondergang weer helemaal alleen op de oceaan.

Nog een dag of zes te gaan. Dat windstiltes op de oceaan heel vervelend kunnen zijn, is een nieuwe ervaring. Door de eeuwige deining gaan zeilen klapperen bij gebrek aan winddruk. Dat went nimmer. Wat wel goed zichtbaar wordt bij weinig wind, zijn kleinere diersoorten in de oceaan. Ontmoetingen met zeeschildpadden en Portugese Oorlogsschepen, welke nachtwachten lijken: een waar feest, mede door de onbeschrijfelijke sterrenhemels. De flow waarin we terecht zijn gekomen maakt het bijna jammer om straks op de bestemming aan te komen. Onterecht zal later blijken. Waarom, kunt u in het vervolg lezen. Op de laatste liters diesel bereiken we 26 juni het eiland Terceira, 3250 kilometer van huis.

        

Mountainbiketocht voor ziekenhuis in Nepal

Len Vrolijk, Dick van Es en Klaas Bos. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Dick van Es zit samen met Len Vrolijk, inwoner van Uitgeest, aan de keukentafel. Wegens vakantie kan Klaas Bos helaas niet aanwezig zijn. De drie mannen kennen elkaar van de Lionsclub: een serviceclub die goede doelen steunt en zich inzet om de wereld een beetje mooier te maken.

"Ik ben vicevoorzitter en Len en Klaas zijn al jaren lid", begint Dick. Hij wijst naar Len: "Hij kwam met een grandioos idee naar me toe en dat zijn we in een vaatje gaan gieten." Len Vrolijk is een dynamische man die naast het runnen van het gerenommeerd bedrijf Vrolijk Watersport in Scheveningen en voorheen Uitgeest nog een passie heeft: mountainbiken. "Ik ben verslaafd geraakt aan fietsen. Eerst hardlopen, daarna wielrennen en al vijftien jaar op de mountainbike. Ik heb veel wedstrijden gereden, ook in het buitenland, waaronder Thailand. Er ontbrak eigenlijk maar één uitdaging op mijn lijstje en dat was mountainbiken vanuit Tibet naar het basisstation van de Mount Everest. Dat is al vanaf 2014 een droom. Toen heb ik Dick al benaderd, maar de aardbeving die plaatsvond in maart 2015 gooide veel roet in het eten. Ik had het plan even geparkeerd."

Dick vult aan: "We hebben in de club nóg een fietser, Klaas Bos, die een gerenomeerd makelaarskantoor heeft. Hij heeft dezelfde passie en ook zijn sportprestaties liegen er niet om. Hij dacht dat Len de tocht in de Himalaya al gemaakt had, waarop Len gezegd heeft: 'Nee, die gaan we nu met z'n tweeën doen!' En zo gaat geschieden. De organisatie is sindsdien in volle gang. We hebben contact opgenomen met Himalayan Leaders, een reisorganisatie die veel gespecialiseerde tochten in Nepal Tibet regelt. De reisagent is toevallig lid van de Lionsclub in Kathmandu, Nepal, dus de lijnen zijn kort. Hij had altijd de wens om een ziekenhuis te bouwen in het dorpje Mainapokhari waar hij vandaan komt en dat is gelukt. Nu gaan Len en Klaas fietsen om de elektra van dat ziekenhuis te realiseren. We hebben zesduizend euro nodig om zonnepanelen te laten plaatsen en dat geld gaan we persoonlijk brengen. Dick is er al geweest om de situatie ter plaatse te bekijken en dat was schrijnend. Men is afhankelijk van Hydro energie, maar door droogte en dan weer zware regenval zijn er grote fluctuaties in de stroomvoorziening. De generator is vervuild, duur en er is niet altijd diesel voorhanden. Een constante en betrouwbare stroom is dus essentieel voor het functioneren van het kleine ziekenhuis. Het was een indrukwekkende reis. Aankomende september ga ik dan ook graag weer mee. Nee niet fietsend. Ik rij met de vrouw van Len, Caroline, mee met de auto en wij dragen zorg voor proviand en dergelijke."

Sponsoring
Op 10 september zullen Len Vrolijk en Klaas Bos de bijzondere reis van bijna 1000 kilometer gaan fietsen. Uiteraard zijn ze bezig met een goede voorbereiding. Er wordt keihard getraind. Drie keer in de week. Ook wedstrijden en in de hoogtekamer. "We fietsen in Tibet vanaf 3000 meter in acht dagen omhoog tot het basiskamp, dat ongeveer op 5200 meter hoogte ligt, en we dalen in twee dagen weer af. We slapen in een tentje. Onze shirts zijn gesponsord, maar we kunnen nog wel geld gebruiken", aldus de ambitieuze Len. "Dat kan op meerdere manieren. Geld rechtstreeks storten of een ludiek idee bedenken." Hiervoor kan contact worden opgenomen met Dick van Es via 06-22240544 of dickvanes@me.com Het sociale aspect willen beide heren nog wel even benadrukken: "Dat we iets kunnen doen voor de bevolking vinden we belangrijk. We kunnen ze écht helpen." Er worden wat foto's getoond van het bezoek dat Dick eerder dit jaar bracht aan het 'ziekenhuis'. Het wordt ernstig duidelijk; er is niet veel. De operatiekamer is niet meer dan een bedje en er is weinig tot geen apparatuur voorhanden. "De ultieme kick zou zijn dat we het geld voor de zonnepanelen daar kunnen overhandigen. Daar doen we het voor. Een heel goed doel, waarbij alle hulp welkom is!"

Zomerfestival Marquette om van te dromen

HEEMSKERK - De creativiteit en kunstzinnigheid van Zomerpodium Heemskerk worden gecombineerd met leerzame en leuke activiteiten over landgoed Marquette en over natuur en water van PWN. Iedereen is uitgenodigd picknickspullen mee te nemen en een middag lang te genieten van muziek, theater en kleinkunst te midden van prachtige natuur. Droom even heerlijk weg op zondagmiddag 23 juli en stap binnen in de wereld van het Zomerfestival Marquette. Toegang is gratis.

Al 7 jaar lang bestaat er een mooie samenwerking tussen Zomerpodium Heemskerk en drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN. Samen organiseren zij het Zomerfestival Marquette op het prachtige landgoed Marquette. De Stichting Zomerpodium Heemskerk organiseert met uitsluitend vrijwilligers het kunst en cultuur onderdeel van het festival, waarbij onder andere wordt samengewerkt met Heemskerk FM, de lokale ondernemers en het Kennemer College. Voor de 17e keer biedt de Stichting Zomerpodium Heemskerk een laagdrempelig (gratis!) toegankelijk podium voor hoogwaardige kunst en cultuur in de IJmond.

PWN heeft ook voor deze gelegenheid haar PWN Paviljoen weer in de Oude Moestuin opgebouwd. Hier maak je onder andere kennis met ons kraanwater, maar dan anders. Je komt veel te weten over het zuiveren van kraanwater door het spelen van het 'Kraanwater Graag'-spel en kinderen mogen de PWN-monteur helpen met 'Kraantje drukken'. De PWN boswachters geven informatie over natuur, water en het landgoed. Ook wordt er een heus indianenkamp opgebouwd met Tipi's. Alles is vrijblijvend, dus neem lekker de picknickmand mee en vlij je neer onder een boom of geniet van de lekkere hapjes en drankjes van lokale ondernemers.

De traditie van een festivalthema voortzettend, is het thema dit jaar "Dromen". Dromen brengt je naar een andere, grotere wereld waarin nieuwe visies kunnen ontstaan over de werkelijkheid. Net als kunst dat doet. Of dat nu theater, schilderen, poëzie, zang of dansen is. Op het festival is het thema vertaald in de optredens en acts. Leerlingen van het Kennemer College tonen ook dit jaar weer hun, binnen dit thema geuite, creativiteit.

Er zijn al vele, enthousiaste reacties op het programma voor 23 juli aanstaande gekomen. Tip: beluister alvast nog eens, of voor de eerste keer, de optredende bands; Eelke Ankersmit (+ band), The Brahms en Supermoon.

Het zomerfestival Marquette vindt plaats op zondag 23 juli a.s. van 12.30 – 17.30 uur. Het programma is onder meer te zien op www.zomerpodiumheemskerk.nl.

Rock 'n Rollend de markt op!

Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Het bestuur van Rock 'n Rollstreet Akersloot, welke traditiegetrouw ook de jaarmarkt op vrijdagavond van het Rock 'n Roll weekend organiseert, is alweer volop bezig om ook dit jaar een markt volle glorie te kunnen presenteren aan haar bezoekers. De 25ste editie van het festival staat bol van activiteiten. Waaronder de jaarmarkt, solexrace, oldtimershow, tourrit, demonstraties enzovoorts.

Jaarmarkt
De markt, gesitueerd om de grote tent op het Wilhelminaplein, wordt opgeluisterd door foodstands en diverse thema's waaronder de Rock 'n Roll jaren. Met vele kleding, snuisterijen, jukeboxen, platen en ambachten. Voor de liefhebbers van deze artikelen moet dat als muziek in de oren klinken. Ook komt een echte barbier zijn kap- en scheerkunsten vertonen. Natuurlijk zijn er diverse attracties en bij de lokale verenigingen kunt u deelnemen aan activiteiten, zoals marshmallows boven het kampvuur bij de scouting. Met een divers aanbod hoopt de organisatie dat er voor alle bezoekers wat te vinden is.

Ook steeds meer lokale en regionale ondernemers en marktkooplui melden zich aan. Maar ook particulieren en hobbyisten weten de markt weer te vinden. Dit jaar is er wederom ruimte voor handelaren/particulieren met tweedehands goederen. Deze groep kan nog iets beter vertegenwoordigd worden, maar de organisatie vertrouwd erop dat ook deze zich de komende maand zullen aanmelden. De aanmeldingen stromen binnen, 70% van de kramen is alweer verhuurd. Het beloofd weer een mooie en diverse markt te worden.

De markt is dit jaar op 25 augustus van 16.00 uur tot 22.00 uur. Voor € 35,00 kunt u een kraam met verlichting huren. U kunt mailen met anna.oorthuis@quicknet.nl voor het boeken van een kraam of meer informatie. Lokale verenigingen of goede doelen kunnen voor een speciaal tarief een kraam verkrijgen.

Zoeken naar waterdiertjes tijdens het Zomerpodium Heemskerk

HEEMSKERK - Op zondag 23 juli is landgoed Marquette wederom het toneel van straattheater, cultuur en fantastische bands. Ook dit jaar werken het Zomerpodium en PWN samen om op deze zondagmiddag een festival voor bezoekers van alle leeftijden neer te zetten, waar de sfeer ongedwongen, de toegang gratis en iedereen welkom is.

De boswachters van PWN en de aanwezige (natuur-)organisaties weten van alles te vertellen over de natuur. Word verrast en verwonderd door straattheater, kunst en cultuur georganiseerd door Zomerpodium Heemskerk. Uiteraard ontbreekt IVN niet tijdens het Zomerpodium. Als organisatie die zich inzet om mensen en kinderen meer bij de natuur te betrekken, staan onze gidsen klaar om kinderen te leren wat er allemaal leeft in de sloten rondom Marquette. Ook op zoek naar waterdiertjes? Wees welkom van 12.30 uur tot 17.30 uur bij de stand van PWN.

23 juli 10.00 uur: Akersloot, Dielofslaantje. Voorganger Ds. B. Appers.

Woensdag 19 juli 19.00 uur: Heilige Eucharistieviering in de kapel.

Vrijdag 21 juli 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.

Zaterdag 22 juli: geen viering.

Zondag 23 juli 09.00 uur: Heilige Eucharistieviering met medewerking van Laus Deo.