Van drie scholen en aparte voorzieningen naar één IKC in het centrum van Uitgeest
UITGEEST - De Gemeenteraad heeft vorig jaar besloten te gaan voor een Integraal Kind Centrum (IKC) in het centrumgebied van Uitgeest. Gezien de bouwkundige staat van de scholen en de te verwachten krimp in leerlingaantallen, was er actie gewenst op het gebied van huisvesting. Een schoolgebouw wordt niet voor vijf of tien jaar gebouwd, maar voor een periode van meestal veertig of vijftig jaar. Dat betekent dat er bij nieuwbouw altijd goed na moet worden gedacht over wat kinderen en ouders van de toekomst nodig hebben. Wat zijn de ontwikkelingen die te zien en te verwachten zijn en hoe past de huisvesting daarop aan?
Waar moet u dan bijvoorbeeld aan denken? De verwachting is dat het aantal tweeverdieners zal toenemen. Volgens cijfers van het CBS maakt nu al ruim 50% van de huidige generatie 35-jarige vrouwen deel uit van een tweeverdienershuishouden waar sprake is van één voltijdsbaan en een grote deeltijdbaan (20 tot 35 uur). Een stel met maar één werkende partner komt nog maar weinig voor. De verwachting is dat dit alleen maar zal stijgen. Daarnaast zal door de toenemende vergrijzing ook de zorg voor ouders en familieleden toenemen, waardoor er in stijgende mate behoefte is aan ondersteuning bij het opvoeden en in veiligheid laten opgroeien van de kinderen. Door allerlei voorzieningen te combineren in een IKC kan hier beter op worden ingespeeld.
Steeds meer basisscholen in het land gaan zich als kindcentra profileren. Wat betekent dat? Alle voorzieningen die te maken hebben met kinderen van 0-12 jaar op één plek, in een kindcentrum. Dus kinderdagopvang (van 0-4 jaar), peuteropvang (halve dagen van 2-4 jaar), school (6-12 jaar) en buitenschoolse opvang (6-12 jaar).
Drie Tabijnscholen in Uitgeest; Vrijburg, Molenhoek en Binnenmeer zijn voornemens te fuseren en in dit IKC op te gaan. Een projectteam dat bestaat uit leden van de teams van de drie betrokken scholen is al volop bezig het concept en de samenwerking inhoudelijk vorm te geven. Bij alles is het uitgangspunt: het kind wordt gekend, de totale ontwikkeling is in beeld en daarop kan optimaal worden ingespeeld. Het kind wordt in een brede gemeenschap voorbereid op het burgerschap van de toekomst. Een toekomst in een diverse samenleving. Juist daarvoor is een IKC de ideale basis. Binnen dit IKC zullen de leerlingen en hun ouders profiteren van het feit dat in een grotere organisatie, in een kleinschalig opgezet gebouw met een dorpse uitstraling (mooie opdracht voor een architect), financiën, personeel, expertises en samenwerkingsmogelijkheden veel efficiënter en effectiever kunnen worden ingezet.
In het IKC kunnen allerlei voorzieningen en activiteiten in samenwerking met het dorp Uitgeest worden gerealiseerd, waaronder activiteiten van Leeslokaal en van de muziekschool Uitgeest. Daar kunnen dan alle kinderen van meegenieten en niet alleen de kinderen die muziekles hebben buiten schooltijd. Verder zijn er vele mogelijkheden sport- en spelactiviteiten onder en na schooltijd te organiseren in de sportzaal en in de grote buitenruimte. Ook in bijvoorbeeld een schooltuin, waar vrijwilligers vanuit het dorp bij ingezet kunnen worden, wordt een grote maatschappelijke meerwaarde gezien. Het IKC moet een ontmoetingsplek zijn voor jong en oud waar alle kinderen een fijne en veilige plek vinden, doordat er een team van professionals is dat alle kinderen goed kent. Een plek waar men elkaar ontmoet en kennis/ervaringen uitwisselt, kortom een plek om veilig op te groeien.
Onderzoek naar locatie IJsbaan op glad ijs
Tekst: Anita Webbe
UITGEEST - De gemeenteraad van Uitgeest heeft op 29 juni het huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat aangewezen als voorkeurslocatie voor de nieuwe ijsbaan. Op een deel van de huidige ijsbaan wordt, zoals iedereen inmiddels weet, een Integraal Kind Centrum gevestigd. Het zoeken naar alternatieve locaties voor de huidige ijsbaan is een gevolg van het besluit dat de gemeenteraad op 8 december 2016 nam om het centrumgebied van Uitgeest opnieuw in te richten.
Het college verricht momenteel onderzoek naar de mogelijkheden met betrekking tot deze ijsbaan-locatie en zal binnenkort een uitgewerkt ontwerp/kredietvoorstel aan de raad presenteren. De uitwerking verloopt in samenwerking met de Stichting Uitgeester- en Akersloter Molens (SUAM), bewonerscomité 'Groen Uitgeest' en IJsclub Uitgeest. De gemeenteraad baseert zich bij de keuze voor het huttenweekterrein op een onderzoeksrapport van Antea Group. De locatie bij molen De Kat en bij het zwembad De Zien vielen al snel af.
Asfalt of gras?
In het amendement wordt vermeld, dat er nader onderzoek wordt gedaan naar het realiseren van een 330-400 meter (wedstrijd)ijsbaan op het huttenweekterrein, uitgevoerd in asfalt. Dit plan stuit op zeer veel bezwaren, zowel bij SUAM (windrecht van de molens), de IJsclub en het onlangs opgerichte bewonerscomité 'Groen Uitgeest'. Wanneer er een asfaltbaan wordt gerealiseerd, zou er ten eerste 'voorbijgegaan worden aan het woongenot van de hele buurt', die de belofte had van 'geen bebouwing'. Volgens 'Groen Uitgeest' zijn de straten nu al verkeersonveilig, dus de parkeerproblematiek zou bij een tijdelijke schaatsbaan en vooral bij een permanente geasfalteerde skeelerbaan niet te overzien zijn. Bovendien wil 'Groen Uitgeest' dit gebied haar huidige landelijke uitstraling laten behouden en maken zij zich hard voor de historie die er verborgen ligt. Het kadettenlandschap heeft namelijk wel degelijk een archeologische waarde. (Lees hiervoor het artikel: 'Aangewezen ijsbaanlocatie heeft archeologische waarde' elders in deze krant). Er zijn gesprekken tussen gemeente en bovengenoemde betrokkenen gaande over een asfaltbaan of een ijsbaan op ondergelopen grasland, eventueel iets gedraaid in het landschap. Onderzocht wordt ook of het mogelijk is om de nieuwe ijsbaan onder te brengen bij Holland Sport. De toekomstige ijsbaan zal, in welke vorm dan ook, in de winter van 2018/2019 gerealiseerd gaan worden.
Lange baan van de baan?
Last but not least komt er bij de aanleg een behoorlijk kostenplaatje kijken met betrekking tot (bodem)onderzoek en de uitvoering van het plan, mede omdat op het huttenweekterrein nog geen enkele voorziening aanwezig is. Een 400 meter baan, die volgens de KNSB vereist is om lange afstandswedstrijden te kunnen verrijden, wat de IJsclub ook wenst, blijkt niet passend in dit landschap. Zwembad de Zien werd ook door het gebrek aan ruimte al direct afgewezen als ijsbaanlocatie, terwijl alle gewenste voorzieningen daar wél aanwezig zijn.
Zwembad de Zien
Het 17000m2 grote terrein van Zwembad de Zien kan het sportieve en sociale hart van Uitgeest worden. Het gehele sportcentrum verbindt niet alleen noord en zuid Uitgeest, maar heeft door het station ook een bovenregionaal belang. Deze locatie was in eerste instantie bij alle betrokken partijen erg in beeld voor huisvesting van de ijsvereniging. De gemeente is ongeveer een jaar geleden druk in gesprek geweest met Jan Ros, toenmalig voorzitter van Stichting Zwembad de Zien. "Alle partijen waren destijds erg positief en men vond het zwembadterrein qua faciliteiten een prima locatie. Alle voorzieningen zoals parkeerruimte, verlichting, een kantine, hekken, kleedhokken en toezicht zijn immers aanwezig. Een eventuele ijsbaan zou geen overlast bezorgen voor buurtbewoners en Stichting Zwembad de Zien zou meer inkomsten kunnen genereren doordat deze locatie nagenoeg het hele jaar geopend kan blijven. Bovendien is onlangs goed geïnvesteerd in duurzame techniek zoals zonnepanelen en heatpipes. Binnenkort worden er ook warmtepompen geplaatst. Deze verwarmen niet alleen het zwembad, maar het systeem kan het water ook afkoelen tot één graad. De ligweide zou men van een klein laagje water kunnen voorzien waardoor er bij vorst al snel geschaatst kan worden. Door middel van deze technische en sociale duurzaamheids-investeringen zou Stichting De Zien een recreatieve ijsbaan in ieder geval kunnen omarmen!" aldus Jan Ros.
Aangewezen ijsbaanlocatie heeft archeologische waarde
UITGEEST - Het huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat dat aangewezen is als ijsbaanlocatie, heeft zoals hieronder beschreven zeker archeologische waarde. Met dit gebied, het zogenaamde kadettenlandschap, zal dus zeer zorgvuldig moeten worden omgesprongen. Dit is de mening van het onlangs opgerichte bewoners comité 'Groen Uitgeest' *. Zij hebben hun huiswerk gedaan en er enkele publicaties op nageslagen.
Archeologisch gebied
Ten westen van de Geesterweg te Uitgeest, nabij de molen De Dog, werd in september 1989 van het 2,5 hectare metende terrein meer dan 1,5 hectare opgegraven. Er werden 3300 grondsporen opgetekend en een grote hoeveelheid vondsten geborgen. Uit deze vondsten werd de volgende conclusie getrokken: 'Het ligt voor de hand dat de Laat-Merovingische/Karolingische nederzetting bij molen De Dog behoorde tot een aaneengesloten nederzettingsareaal dat na de Duinkerke 1-transgressie, vanaf de lJzertijd en Romeinse tijd, mogelijk vrijwel continu bewoond werd.' Hierbij wordt opgemerkt dat vroeg-Middeleeuwse nederzettingen in het kustgebied schaars zijn. (Bron: Archeologische kroniek van Holland over 1989 pagina 324-329)
Op de locatie huttenweekterrein is een grote kans op de aanwezigheid van intacte, waardevolle archeologische resten. Bij de voorbereidingen van de bouw van de Wijk de Koog (1980-1983) zijn hier al archeologische vondsten gedaan. Dit zijn resten die behoren bij een reeds bekende archeologische vindplaats. Om dit te onderzoeken is verder (kostbaar) archeologisch onderzoek nodig. (Bron: Ouduitgeest.nl en Antea Rapport)
*Omwonenden van het Huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat hebben zich verenigd in een belangengroep, genaamd 'Groen Uitgeest'. Volg de Facebookpagina 'Groen Uitgeest' en website: www.groenuitgeest.nl voor de nieuwste ontwikkelingen en voortgang met betrekking tot de ijsbaan. Via Facebook en website www.uitgeester.nl kunnen de informatiebronnen rechtstreeks worden bekeken via de bijgevoegde links.