De Uitgeester

24 januari 2018

De Uitgeester 24 januari 2018


'Uitgeest likt wonden na zware storm' Storm laat ook in Uitgeest veel schade achter

Veel bomen hebben de storm in Uitgeest niet overleefd. Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Geen treinen, afgesloten snelwegen en omgewaaide bomen. De zware storm zorgde donderdag ook in Uitgeest voor veel overlast en schade. Diverse hulpdiensten, bedrijven en de gemeente hadden de handen vol.

Brandweer druk in de weer
Brandweer Uitgeest kreeg rond 10.00 uur de eerste stormschademelding. Op de Hogeweg raakte de gevelbekleding van een woning los. Om 12.15 uur werd de brandweer opgeroepen voor een zogenoemde decentrale uitgifte (DCU). Met decentrale uitgifte gaan niet-spoedeisende meldingen naar een decentrale post om de meldkamer tijdens grote drukte te ontlasten. De brandweer is de hele dag druk in de weer geweest.

Veel schade in Uitgeest
Volgens de politie was de Geesterweg tussen de Melis Stokelaan en de Populierenlaan korte tijd afgesloten. Er waaiden dakbedekkingsdelen over de rijbaan van de Geesterweg, afkomstig van de dakwerkzaamheden aan de Jumbo supermarkt. Verder sneuvelden er bomen aan de Geesterweg en de Tolweg. Ook aan woningen is er schade. In veel straten zijn wel een aantal woningen waar dakpannen van het dak zijn gewaaid. Ook hebben veel schuttingen de storm niet overleefd. Persoonlijke ongelukken hebben zich voor zover bekend niet voorgedaan. (Bron: 112-Uitgeest.nl).

Meer foto's, video's en verhalen over de storm zijn te vinden op Uitgeester.nl en de Facebookpagina: Facebook.com/DeUitgeester.

Dakpannen zijn door de zware storm van het dak gewaaid. Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

Ook Uitgeest deed mee aan #Stormpoolen

UITGEEST - Tijdens de westerstorm reden er donderdagmiddag en -avond geen treinen. Uit nood ontstond toen de hashtag #stormpoolen, zodat gestrande reizigers een lift konden zoeken.

Ook Uitgeesters boden hun diensten aan of kwamen op deze manier thuis. Lex Koning: "Toch maar even Twitter aangemaakt voor de hastag #stormpoolen. Zijn er nog gestrande reizigers die vanaf 21:00 van Amsterdam richting Uitgeest moeten? #stormpoolen". "Beschikbaar voor #stormpoolen omgeving Haarlem/Beverwijk/Uitgeest", twitterde Rob Oldenburg. "Rond 22.00 uur rij ik vanaf #castricum #uitgeest naar #amsterdam #sloterdijk #stormpoolen", meldt Elke Ross op Twitter.

Sander Verschoor: "Ik heb nog 2 plaatsen over vanaf de RAI naar Castricum (Uitgeest kan ook). #stormpoolen". En deze oproep was niet aan dovemansoren gericht. Bob Klaasse: "Je was de held van de dag. Nogmaals dank!" Sander Verschoor: "Haha, graag gedaan! #stormpoolen".

Karren vol 'gratis' producten

Foto: Jumbo Uitgeest

UITGEEST - Bij de Jumbo in Uitgeest werden vorige week woensdag met het nodige spektakel de drie keer twee minuten gratis winkelen verzilverd. Dit naar aanleiding van het grandioze Sint- en Kerstprijzenfestival 2017 georganiseerd door de Ondernemers Vereniging Uitgeest (OVU). Jumbo had dit jaar wederom gratis winkelen beschikbaar gesteld. De gelukkige prijswinnaars wisten 239.21 euro, 254.26 euro en 389.38 euro gratis bij elkaar te winkelen.

Vrijwilliger van het jaar verkiezing D66 zoekt vrijwilliger van het jaar 2018

Foto: D66 Noord-Holland

UITGEEST - Rond Valentijnsdag laten alle afdelingen van D66 Noord-Holland weten wie in hun gemeente verkozen is tot vrijwilliger van het jaar. Dit is ondertussen ook traditie geworden bij D66 Uitgeest.

In de gemeente Uitgeest gebeurt heel veel op het gebied van vrijwilligerswerk en iedereen kent wel een vrijwilliger die voor hem of haar belangrijk is. Volgens D66 spelen vrijwilligers een belangrijke rol in de samenleving. Vrijwilligers dragen bij aan sociale verbinding en kostenbesparing. Dit doen ze vaak belangeloos – maar niet vrijblijvend – voor de essentiële dingen in onze maatschappij.

D66 Uitgeest gaat ook dit jaar in de gemeente weer een vrijwilliger in het zonnetje zetten. Kent u iemand die deze aandacht verdient, meld hem of haar voor maandag 5 februari aan met een korte motivatie. Dit kan via de mail: secretaris@d66uitgeest.nl of via Facebook.com/d66uitgeest.

De genomineerde mag een inwoner van Uitgeest zijn maar ook een inwoner uit een andere gemeente die als vrijwilliger actief is in Uitgeest. Daarnaast kan er, in plaats van een individu, ook een hele groep worden genomineerd. 12 februari maakt D66 Uitgeest via website en Facebookpagina de winnaar bekend.

Ingezonden brief: Doofpot

Als je in Uitgeest iets wilt realiseren ga dan een poosje in het bestuur van ons dorp dan krijgen je plannen vaste vorm, links om of rechts om. Volg het voorbeeld van onze lokale bierbrouwer. Als de tijd rijp is voor je eigen plannen dan vertrek je weer uit de politiek. Alle WOB verzoeken ten spijt, komt toch niets boven water. Doofpot! Dat is mijn advies aan de vogelliefhebbers die graag een vogelkijkhut willen realiseren nabij Fort K'IJK aan de Lagendijk. Een prachtig ontwerp was gereed van cortenstaal op een bestaande fundering. Jammer de aanvraag bij de gemeente werd afgewezen. "Vijftien centimeter te hoog!" Wie heeft in die omgeving last van dit ridicule gemeenteregeltje? Als je aan diezelfde dijk een productiebedrijf mag vestigen in het "heilige recreatiegebied" wat is dan het probleem van vijftien centimeter? Amsterdammers zijn al baas over ons fort en hebben een prachtig sociaal plan mogelijk gemaakt samen met andere Amsterdamse geïnteresseerden. Geen cent gemeentegeld. Begeleiding woont op het terrein. Alles is energieneutraal gebouwd. Er is zelfs stroom óver voor auto- en fietsladers. Gewaarborgd is onze oorlogsgeschiedenis in een prachtige audiotour en een laagdrempelige koffiehoek is ingericht voor fietsers, wandelaars en vogelaars. Maar de vogelkijkhut werd afgekeurd. Toch durfde onze burgemeester pront aanwezig te zijn bij de opening van dit grootse project gerealiseerd door buitenstaanders en tóch afkeuren zo'n vogelhut. Al die plannen moeten weer opnieuw aangevraagd. Kost tijd, kost geld. Ergernis. Alle Uitgeester scholen zouden hier jaarlijks een ommetje fort met kinderen moeten maken of moet je dan eerst in de raad gaan zitten met een centimeter, voor toestemming? Anita Smulders.

En de winkelbezoekers dan...?

Een van de twee verkeersborden die zijn geplaatst bij het parkeerterrein aan het Gladiolenpad. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Sinds kort staan er twee nieuwe verkeersborden bij het parkeerterrein (Florijn) aan het Gladiolenpad in Uitgeest. Daar staat op te lezen: "Uitsluitend parkeren ten behoeve van bewoners en winkeliers de Florijn. Wegsleepregeling van kracht."

Een snelle blik in het woordenboek leert: "win·ke·lier (de; m,v; meervoud: winkeliers) eigenaar of exploitant van een winkel". Dus de eigenaren van de winkels mogen er parkeren en de bewoners van de Florijn. De bewoners van de appartementen hebben overigens eigen (afsluitbare) parkeerplekken. Winkelbezoekers met de auto zijn blijkbaar, als we de borden goed lezen, niet meer welkom op het parkeerterrein.

Eerder was het parkeerterrein al aangepast naar blauwe zone, kort parkeren. Nu de nieuwe borden zijn geplaatst is het dus kort parkeren en uitsluitend voor de winkeliers en bewoners van de Florijn. Grote vraag blijft: en de winkelbezoekers dan...? Wie het weet mag het zeggen: redactie@uitgeester.nl.

Super 'Carnaval' bij Kindervreugd

Foto: Speeltuinvereniging Kindervreugd

UITGEEST - Zaterdag 3 februari is het weer Super 'Carnaval' bij speeltuinvereniging 'Kindervreugd'. Het wordt weer een groot feest in Kindervreugd met leuke activiteiten.

Kinderen worden verwacht in hun gekste uitdossing! Dit is het programma: 09.30 uur zaal open. 10.00 - 12.00 uur carnaval. Lekker hossen. 12.00 - 12.30 uur bingo. 12.30 -13.30 uur lunch. 13.30 -14.30 uur workshop (Victoriaanse maskers maken). Inschrijven voor deze knotsgekke dag kan van 25 januari tot en met 1 februari. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin: www.speeltuinuitgeest.nl.

Kandidaten PvdA Uitgeest bekend

Nico Oudendijk (rechts op de foto) is nummer 2 op lijst PvdA Foto: PvdA Uitgeest

UITGEEST - PvdA Uitgeest heeft afgelopen week de kandidaten bekendgemaakt voor de verkiezingen op 21 maart. Lijsttrekker Anneke Terra werd in december al geïntroduceerd. Nu zijn ook de andere kandidaten officieel gepresenteerd.

Op nummer 2 staat Nico Oudendijk en op nummer 3 de huidige fractievoorzitter en raadslid Jelle Brouwer. De totale lijst bestaat uit tien namen. Nummer 2 op de lijst Nico Oudendijk weet alles van zorg, welzijn en sport. Hij stelde orde op zaken bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Mensen weer centraal
"Er vallen teveel mensen tussen wal en schip," aldus Oudendijk. "Zorg is veel te ingewikkeld gemaakt. Neem de eindeloze wachttijden bij de aanvraag van een rolstoel of woningaanpassing. Het is de hoogste tijd dat mensen weer centraal komen te staan." Voorzitter Theo Buysman - zelf nummer 4 op de lijst - is blij met Oudendijk op plaats 2: "Veel zaken op het gebied van zorg en welzijn zijn de afgelopen jaren van Den Haag naar de gemeente gegaan, zoals de WMO en de jeugdzorg. De expertise van Oudendijk kunnen we goed gebruiken om de zorg lokaal te verbeteren."

Gelijke kansen voor rijk en arm
Nummer 3 op de lijst, Jelle Brouwer, heeft zich de afgelopen vier jaar als fractievoorzitter en raadslid ingezet voor een groen en sociaal Uitgeest. "De PvdA vindt dat iedereen - rijk of arm, jong of oud - gelijke kansen krijgt," aldus Brouwer. "Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen. Dat is mijn leidraad bij het werk als raadslid." Brouwer woont 21 jaar met veel plezier in De Kleis. Met zijn brede ervaring bij gemeenten en in het bedrijfsleven kan hij ook de komende vier jaar weer belangrijke zaken voor de Uitgeesters voor elkaar krijgen. Zo hebben we de wens om het ijsbaanterrein te behouden als groene long midden in het dorp. Om die reden hebben we aangedrongen op het onderzoeken van de Paltrok-locatie als mogelijk alternatief voor bebouwing van de ijsbaan. Als de PvdA in de coalitie komt, is Brouwer beschikbaar als wethouder. De totale lijst is te vinden op de site van de PvdA Uitgeest.

Nieuw webportaal 'SamenleveninUitgeest'

UITGEEST - Op een nieuwe website kunt u informatie vinden over alles op sociaal gebied. Of het nu gaat om tips over zorg, maaltijdverzorging, consultatiebureau, inburgering, informatie over vrijwilligerswerk, verslavingszorg, gezond blijven voor ouderen, of de contactgegevens van een therapeut in de buurt.

U vindt het sinds deze week op samenleveninuitgeest.nl. Het webportaal is gevuld door organisaties die actief zijn op het brede gebied van welzijn en die u van dienst kunnen zijn. De regio waarbinnen u kunt zoeken, kunt u breder instellen dan de grenzen van de gemeente. Zo krijgt u een ruimer aanbod te zien dat reikt tot Castricum, Bergen en Heiloo. Daarvoor is bewust gekozen.

Geen internet?
Inwoners die geen gebruik (kunnen) maken van internet en daarbij ook geen hulp hebben van familie, buren of vrienden, kunnen contact opnemen met het Sociaal Team, telefoonnummer 14 0251.

Wilt u uw organisatie vermelden?
Heeft u een bedrijf of organisatie die inwoners ook kan helpen of ondersteunen en staat u nog niet vermeld in het webportaal? U kunt uw organisatie zelf aanmelden, via het digitale formulier in het webportaal. U kunt dan ook uw eigen informatie online bijhouden.

Myrthe Cooymans regionaal Voorleeskampioen
Door: Anita Webbe

Myrthe Cooymans met haar welverdiende piñata en certificaat Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Sinds zaterdag mag Myrthe Cooymans (11) uit groep 8 zich voorleeskampioen van de Binnenmeerschool noemen. Tijdens de regionale voorronde van het 'Nationale Voorleeskampioenschap' liet Myrthe in het gemeentehuis van Heemskerk alle andere schoolkampioenen uit Uitgeest, Beverwijk en Heemskerk glansrijk achter zich.

Massaal deden kinderen uit groep 7 en/of 8 van basisscholen in Nederland mee aan de 25e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd en lazen een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de klas, voor de school én in de bibliotheek in Heemskerk las Myrthe voor uit 'De Waanzinnige Wens', geschreven door Brandon Robshaw. "Ik had heel veel geoefend om voor te lezen in de klas en in de school, en in Heemskerk oefende ik wel wat minder want ik kende de tekst al een beetje uit mijn hoofd," vertelt Myrthe trots.

Luid en duidelijk
In eerste instantie deden er twaalf kinderen uit de klas van Myrthe mee met de voorleeswedstrijd. Na afvalrondes bleven alleen Euan en Myrthe over. "In Heemskerk dacht ik dat ik te langzaam las maar dat bleek niet zo te zijn. Ik had ook een keer dat ik haperde maar dat maakte niet uit, zei de jury. Iedereen vond ook dat ik goed luid en duidelijk sprak. Ik vond het zelf ook wel goed gaan," aldus de kersverse voorleeskampioene. Tijdens de prijsuitreiking rees de spanning ten top: "Ik dacht eerst dat ik derde was geworden omdat ik op het blaadje zag dat de naam met een 'M' begon, maar ik bleek toch de eerste plaats te hebben!" Myrthe won een grote piñata, heerlijke chocolade en een deelname/win certificaat.

Op naar de regionale vervolgronde in maart, die in Haarlem wordt georganiseerd. Mocht Myrthe deze ronde ook winnen, dan volgt de provinciale finale in april. En dan hopen we natuurlijk dat Myrthe in mei de landelijke finale wint en zich 'Nationale Voorleeskampioen' mag noemen!

Inbraak in recreatiewoning Uitgeest

UITGEEST - De politie zoekt getuigen van een inbraak in een recreatiewoning aan de Lagedijk in Uitgeest. Woensdag rond 02.15 uur werd de bewoner wakker van glasgerinkel.

Toen de bewoner ging kijken waren er diverse goederen weggenomen. Zelf heeft het slachtoffer de inbreker niet gezien. Op de Populierenlaan werd kort na de inbraak een personenauto gezien door een getuige. Het voertuig reed zonder verlichting en dat viel de getuige op. De politie werd gebeld. Helaas is het voertuig niet meer aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak en het mogelijke verband met de auto die gezien is. Mensen met informatie en/of getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

Column Jeugd- en Jongerenraad: Paulien de Jong

Mijn naam is Paulien de Jong (21 jaar). Ik ben een vierdejaarsstudente aan de Vrijeschool Pabo te Leiden. Deze opleiding ben ik gaan volgen vanwege mijn doel om kinderen zo gelukkig en goed mogelijk op te laten groeien.

Ik vind het mooi om naast mijn studie en toekomstige werk, mij ook gemeente-breed hiervoor in te zetten via de projecten van de Jeugd- en Jongerenraad (JJR). Voor ik lid werd van de JJR, heb ik één vergadering bijgewoond. Ik merkte toen het enthousiasme van de leden. Ieder staat en gaat voor de projecten die de JJR op zich heeft genomen. De drijfveer en het enthousiasme van de leden stimuleerden mij direct om lid te worden. Er zijn veel lopende projecten bij de Jeugd- en Jongerenraad, die allemaal heel verschillend zijn. Ik zet mij graag in voor de projecten die te maken hebben met de jeugd. Ik zie het belang in van het betrekken van de jeugd in plaatselijke politieke en maatschappelijke zaken. De jeugd is immers de toekomst. Het is dan ook goed om te laten zien dat politiek ook leuk en interessant kan zijn. In een dorp als Uitgeest is het belangrijk om betrokkenheid te creëren. Dit doen wij onder andere met de projecten 'Jongeren en Politiek' en 'Kindburgemeester'. Vorige week heeft Julie van de Geer, een collega-lid, geschreven over 'Jongeren en Politiek'.

Als nieuwe leden sluiten wij ons aan bij de meer ervaren leden van de JJR voor dit project. Zo ook voor het project 'Kindburgemeester'. Na de gemeenteverkiezingen gaan wij dit project vormgeven in samenwerking met de burgemeester. Ik zal nog niet te veel verklappen, maar het belooft een interessant en leuk project te worden. Momenteel is de JJR druk bezig met het interviewen van de politieke partijen van Uitgeest. Afgelopen week heb ik ook een interview mogen afnemen. Ik vind het ontzettend leuk om de partijleden te leren kennen. De passie voor ons dorp is groot bij de partijen, ieder met zijn eigen ideeën.

In maart kunnen alle Uitgeesters van 18 tot en met 30 jaar oud een verkiezingsboekje in de brievenbus verwachten. Hierin staat op een rijtje de punten die relevant zijn voor deze leeftijdscategorie. Ik zou iedereen willen stimuleren om naar de stembus te gaan als het zover is!

Familie doodgeschoten goudhandelaar: "Ons leven is kapot, een hel" 10 jaar celstraf geëist voor Robert E. (50) uit Uitgeest

AKERSLOOT - "Op maandag 17 juli werd het voor ons de hel op aarde. Vanaf die dag is ons leven kapot". In een emotionele slachtofferverklaring haalde de echtgenote van goudhandelaar Hennie Schipper uit naar de verdachte Robert E.: "Wij wensen jou lijden toe. Honderd keer meer dan dat wij dat doen."

Door: Mediapartner NH Nieuws

Dinsdag 16 januari las de vrouw van de neergeschoten Hennie Schipper een verklaring voor. Haar man werd op 17 juli 2017 doodgeschoten op de parkeerplaats van het Van der Valk Hotel in Akersloot. "Wij moeten leven met dit verlies. Mijn kinderen kunnen hun vader nooit meer spreken", vertelt de vrouw van Schipper huilend in de rechtbank. "Mijn zoon van 18 vraagt elke dag: 'Zou mijn vader trots op me zijn?'. Onze 23-jarige dochter kan niet meer werken en zit thuis onder de medicijnen. Jij hebt de toekomst van Hennie afgenomen. Hij zal nooit opa worden."

Zakenpartners
Verdachte Robert E. (50) uit Uitgeest en de Zandvoortse goudhandelaar Hennie Schipper (47) kennen elkaar al jaren. De twee waren zakenpartners in het vastgoed. Ze komen ook privé bij elkaar over de vloer. Robert is handig in de handel op de huizenmarkt. Samen met Schipper doet hij goede zaken. Maar volgens de advocaat van de verdachte verandert dat 15 jaar geleden. Schipper heeft schulden en hij dwingt E. die af te betalen.

Afpersing
Waarom Robert E. betaalt en blijft betalen wordt niet duidelijk tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank op Schiphol. Schipper zou hem afpersen en bedreigen. Meermaals vragen de rechters of er concrete aanwijzingen zijn of het leven van E. in gevaar is, maar daar heeft E. geen helder antwoord op. Dat Schipper hem onder druk zet lijkt wel duidelijk. Op de bewuste 17 juli heeft E. een afspraak met Schipper bij het Van der Valk Hotel in Akersloot, waar ze elkaar wel vaker treffen. Schipper vraagt opnieuw om geld, omdat een gokje in het voetbal verkeerd heeft uitgepakt. Het zou om tienduizenden euro's gaan. Geld wat E. niet heeft. Na het zoveelste dreigement, slaan bij de verdachte de stoppen door. Hij loopt naar zijn busje, haalt daar zijn pistool te voorschijn en schiet Schipper neer. Hoe vaak hij heeft geschoten weet hij niet meer, maar het lichaam en hoofd van Schipper hebben meerdere schotwonden. Volgens het NFI is er tien tot twaalf keer geschoten. Schipper overlijdt ter plekke. Op camerabeelden die zijn veiliggesteld is de schietpartij te volgen.

Wapenbezit
Robert E. verklaart dat hij al langer met het wapen rondliep. Hij had het naar eigen zeggen om zijn gezin te beschermen, dan wel om een eind aan zijn eigen leven te maken. Door de geldzorgen en de druk die door Schipper werd opgevoerd, zag hij het nut van zijn leven niet meer in. Maar zover kwam het niet. Het openbaar ministerie (OM) en de advocaat van E. zijn het eens dat de afpersingen en bedreigingen ten grondslag liggen aan het schieten. Vandaar dat het OM de verdachte wil veroordelen voor doodslag. Niet voor moord. Er is volgens de officier van justitie geen opzet in het spel.

Psychische overmacht
Zijn advocaat eiste vrijspraak. Zijn cliënt zou al genoeg geleden hebben onder de afpersing en bedreiging en handelde uit psychische overmacht. Uit het persoonlijkheidsonderzoek blijkt dat E. verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat was hij volgens zijn advocaat ook tijdens het schieten. E. had geen weerstand meer. Zelf zegt E. zich weinig van het schieten te kunnen herinneren. "Ik zei: Hennie ik red het niet meer, ik red het niet meer". Vervolgens ging bij hem de knop om. "Het was een film. Net alsof ik er naast liep." Nadat hij Schipper had neergeschoten reed hij gelijk naar het politiebureau in Zaandijk en gaf zichzelf aan. "Het had niet mogen gebeuren", verklaart E. in tranen.

30 januari uitspraak
Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van tien jaar tegen de verdachte geëist. De rechtbank doet op 30 januari uitspraak in de zaak. (Bron: Mediapartner NH Nieuws - NHNieuws.nl).

'Communicatie en participatie is waar het om draait'

Anke de Vink - Hartog, lijsttrekker voor de VVD voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Een jaar geleden spraken we met Anke de Vink – Hartog, die toen net was geïnstalleerd als nieuwe wethouder voor gemeente Uitgeest. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is zij lijsttrekker voor de VVD. Hoe is het jaar bevallen en ziet zij de toekomst? Tijd voor een gesprek.

"Wat ik vooral heb gemerkt is dat ik het ontzettend leuk vind om te doen", steekt zij enthousiast van wal. "Ik krijg er iedere dag energie van om dit werk te mogen doen. Wat ik inspirerend vind is de betrokkenheid van de inwoners in Uitgeest. Ik kijk met veel plezier op dit jaar terug." Een jaar geleden stelde De Vink –Hartog dat ze zich wilde gaan inzetten voor een betere communicatie vanuit de gemeente naar de burgers. Hoe staat het daar nu mee? "Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter en we mogen nog een slag maken, maar ik denk dat we een goede weg zijn ingeslagen."

Snel veranderende maatschappij
"Het is interessant om te zien hoe de maatschappij verandert. Alle betrokken partijen bij een project weten, horen en zien veel meer van elkaar. De samenleving wordt opener en transparanter. Burgerparticipatie is een grotere rol gaan spelen, en we doen ons best om de inwoners ook zo veel mogelijk bij nieuwe ontwikkelingen te betrekken." Maar omdat het nog een vrij nieuw fenomeen is, moet iedereen er nog in groeien. Als voorbeeld bij het plan voor een nieuwe ijsbaanlocatie, hadden we de Uitgeesters eerder mogen betrekken om onduidelijkheid te voorkomen. Ik heb inmiddels gemerkt vanuit mijn rol hoe belangrijk het is om uitleg en onderbouwing te geven, goed te luisteren en te weten wat er speelt. Ik wil er samen met de partij voor zorgen dat dit de nieuwe standaard wordt in Uitgeest."

Stationsgebied en herinrichting Meldijk
"Bij de nieuwe plannen voor het stationsgebied zie je dat burgerparticipatie werkt, en het versterkt het draagvlak voor uitwerking. is dat al beter gegaan, zo vertelt de wethouder. Al in een vroeg stadium zijn allerlei stakeholders erbij betrokken en zijn er verschillende bijeenkomsten geweest." Wordt er ook echt iets gedaan met de suggesties vanuit de inwoners? "Ja zeker, niet alleen bij het stationsgebied, maar bijvoorbeeld ook bij de herinrichting van de Meldijk. Dan gaat het onder andere om een handige plek voor parkeerplaatsen, groen, lantaarnpalen en in- en uitritten. Je ziet namelijk niet altijd op de tekening wat in de praktijk de beste plek is. Je weet pas wat de wensen van de gebruikers zijn als je met ze praat."

Social media
Bij de communicatie vanuit de gemeente naar ons Uitgeesters is ook een belangrijke rol weggelegd voor social media, vindt De Vink – Hartog. "We zijn er nog niet, maar er zit wel een stijgende lijn in. Daar ligt ook een rol voor ons als partij. We mogen als VVD nog beter uitleggen waarom we doen wat we doen. Als we dat niet doen, dan is het logisch dat mensen hun eigen conclusies trekken en vanuit hun gevoel reageren." "Duidelijke communicatie is onder meer onze inzet voor de komende periode. We zijn als partij onder andere goed bereikbaar via onze Facebook-pagina (www.facebook.com/vvduitgeest). Daar kan iedere Uitgeester met ons in gesprek gaan!"

Mooiste plek
Tot slot vragen we de lijsttrekker wat haar favoriete plek in Uitgeest is. "Als watersporter ga ik dan toch voor het Uitgeestermeer. Het is een heerlijke plek en je hebt er een prachtig uitzicht richting het dorp."

Heemskerk en Nozem en de Non tekenen overeenkomst

Het pand van Nozem en de Non in Heemskerk. Foto: Gemeente Heemskerk

HEEMSKERK - De Nozem en de Non en de gemeente Heemskerk hebben een overeenkomst getekend over de huuropzegging. Er is afgesproken dat de exploitanten van de Nozem en de Non – Wim Burghout en Ans Kabel - tot (minimaal) eind juni 2018 hun activiteiten (kunnen) voortzetten.

De gang naar de rechter is hiermee gestaakt. De gemeente en Burghout en Kabel zijn blij dat zij overeenstemming hebben bereikt. De gemeente Heemskerk is altijd van mening geweest dat de huuropzegging geen afbreuk doet aan de waardering die de gemeente heeft voor de activiteiten die Burghout en Kabel sinds 2007 hebben ondernomen in de Nozem en de Non. Wim Burghout: "We hebben respect voor de inspanningen van de gemeente om tot overeenstemming te komen met ons. Als de voorwaarden voor de verkoop van het pand bekend zijn zullen wij ook meedingen met een verantwoord aanbod voor de inwoners van Heemskerk en omstreken."

Sinds 2007 is de Nozem en de Non gehuisvest in het pand aan de A. Verherentstraat 1. Het besluit van de raad om het Cultuurcentrum (voormalige muziekschool) in zijn geheel te verhuizen naar het gemeentehuis had directe gevolgen voor de Nozem en de Non. De gemeente Heemskerk zegde de huur op, omdat het geen taak is van de gemeente om panden in eigendom te hebben om die commercieel te verhuren. Burghout en Kabel tekenden bezwaar aan tegen de huuropzegging. Met de nu gesloten overeenkomst staan de gemeente en Burghout en Kabel niet langer voor de rechter en is het mogelijk om het gebouw te verkopen. Het college neemt binnenkort een besluit over de voorwaarden waaronder de gemeente het pand wil verkopen.

Wie durft Henk Verdonk junior uit te dagen?

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef, de te kloppen man, heeft andermaal zijn deelname aan de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) in Akersloot weten om te zetten in winst.

Op Sportcomplex de Cloppenburgh was 's avonds bij aanvang van de koers niets meer te zien van de restanten van de huisgehouden storm van die morgen; alles was opgeruimd. Zo kon Henk Verdonk junior weer beginnen aan zijn wekelijkse superieure optreden, waarin hij tot op heden door niemand een stro breed in de weg kan worden gelegd en zo weer kan afsluiten met een overtuigende overwinning. De deelnemers zijn dan ook niet bezig met Henk Verdonk junior, maar met hun onderlinge strijd. Broer Wim probeerde het nog wel even, maar werd ook gedegradeerd tot een ander plan. Hij nestelde zich op op een zekere, naar het zich liet aanzien, tweede plek met Ferry Karssen uit Alkmaar op een eerbiedwaardige afstand. Meestal is het de intentie om voluit te gaan en er geen twijfel over te laten bestaan wie de sterkste is, dus van dik hout maakt men planken.

Korte tijd leek het dat Wim Verdonk dan ook korte metten ging maken met Ferry Karssen, maar vervolgens liet zijn manier van rijden een geheel ander beeld zien. Wim Verdonk startte met een soort charme optreden wat er op begon te lijken dat het een spekkie voor het bekkie werd. Verdonk liet Ferry Karssen wel akelig dicht naderen, maar bij de voorlaatste doorkomst kondigde hij aan dat er geen spelletje meer gespeeld ging worden en zette nog eens flink aan, waardoor Karssen aardig bedrogen aan de finish kwam.

Speeltuinvereniging Kindervreugd zoekt collectanten

UITGEEST - Heeft u of uw kind in de week van 5 t/m 10 maart een uurtje over? Dan is namelijk de Jantje Beton Collecte, en speeltuinvereniging Kindervreugd zoekt daarvoor collectanten.

Kindervreugd gaat deze dagen samen met ruim 40.000 andere vrijwilligers langs de deuren om geld op te halen zodat meer kinderen kunnen spelen. Bovendien kunt u de speeltuin flink helpen, omdat 50% van de opbrengsten naar de speeltuin gaat.

Loop mee
Kindervreugd voorziet u van alle benodigdheden, zoals collectebussen en handige tips. U zorgt voor een goed humeur. Tijdens de collecteweek loopt Kindervreugd samen met alle vrijwilligers van de club langs de deuren. Opgeven kan via mieke@speeltuinuitgeest.nl of telefonisch via 0251-314359. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin: www.speeltuinuitgeest.nl.

Twee keer winst in de zaal voor MHCU JD1

Bryan Vermaas en Matthijs Kloes (MHCU) zetten een aanval op Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De jongens D1 van Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) speelden zondag twee zaalhockeywedstrijden tegen de leeftijdgenoten van Overbos (Beverwijk) en Purmerend. In de winterperiode wordt een apart hockeycompetitie in de zaal gespeeld.

Ondanks dat dit een compleet andere manier van hockeyen is, blijven de Uitgeester jongens hun goede spel van de veldcompetitie voortzetten. De wedstrijd tegen Overbos was lastig en spannend, de kwaliteiten van beide teams liggen dicht bij elkaar. Uiteindelijk wist MHCU JD1 de wedstrijd nipt te winnen met 4-3. Ook de wedstrijd tegen Purmerend werd gewonnen. Na een stroeve start werd er uiteindelijk ruim gewonnen met 9-2. Na 8 wedstrijden die allemaal weerden gewonnen, staan de jongens van JD1 stevig op kop in de zaalhockeycompetitie.

Wessel Nijman jeugdkampioen

Wessel Nijman in actie op het toernooi in Rotterdam. Foto: Bas van den Berk / Dartfreakz.nl

UITGEEST - In 'Rotje Knor' werd zondag het darttoernooi 'Open Rotterdam' gespeeld, alweer de vijfde NDB Ranking van het seizoen 2017-2018. Bij de jeugd ging de titel naar Uitgeester Wessel Nijman, één van de jonge talenten die Nederland rijk is. Wessel wist zijn titel te winnen door in de finale Kevin Lasker met de cijfers 4-2 opzij te zetten. Het nieuwe jaar is dus uitstekend begonnen voor Wessel. (Bron: Darts4u)

Programma FC Uitgeest

Zondag 28 januari 2018
14.00 uur FC Uitgeest 1 – JOS/Watergraafsmeer 1

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord – De "No Name Show".
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 09.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
09.00 – 10.30 Live kerkdienst
10.30 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Kerk in Beweging in Uitgeest

UITGEEST - Zaterdag 27 januari om 19.00 uur is er een woord- en gebedsviering van Kerk in Beweging. Het thema van de viering is 'In kwetsbaarheid ligt je kracht'.

Jezelf stoerder voordoen dan je bent kan een manier zijn om je staande te houden in het leven. Maar wie z'n kwetsbaarheid laat zien komt soms veel verder. Denk bijvoorbeeld aan het tv-programma 'Over de streep'. Jongeren vertellen in een grote groep over hun twijfels, problemen en geheimen. De chemie in de groep verandert, er worden nieuwe vriendschappen gesloten en pesten is een minder groot probleem.

In de viering van een uur zijn er verhalen, gedichten en bijpassende liedjes van het koor Sound of Life. Na afloop is er een kop koffie of thee in De Klop. U bent van harte welkom in de RK-kerk aan de Langebuurt.

Zondagconcert Muziekschool in De Zwaan

Foto: De Nieuwe Muziekschool Uitgeest

UITGEEST - Zondag 28 januari gaan de leerlingen van De Nieuwe Muziekschool Uitgeest optreden in Dorpshuis De Zwaan. De leerlingen zullen laten horen hoe mooi zij kunnen spelen op dwarsfluit, cello, piano, slagwerk, gitaar, viool, keyboard, zang en harp.

Ook gaan de leerlingen Algemene Muzikale Vorming en de zanggroep Out Loud optreden. De eerste voorstelling is van 14.30 uur tot 15.30 uur. De tweede voorstelling is van 16.00 uur tot 17.00 uur. De gratis kaarten kunt u bestellen via de website van de muziekschool: www.muziekschooluitgeest.nl. Een (kleine) vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie over De Nieuwe Muziekschool Uitgeest op Muziekschooluitgeest.nl.

Speciaal voor Vrienden van De Uitgeester Ontvang het boekje 'Plezierige gekte'!

UITGEEST - Wilt u ook nagenieten en alles weten over het geweldige evenement 62-uur dubbelspel tennis van afgelopen zomer? Als Vriend van De Uitgeester kunt u het boekje 'Plezierige gekte' t.w.v. € 12,50 gratis ontvangen.

Het boekje bevat vele foto's en achtergrondverhalen van de wereldrecordpoging. We geven er 20 weg! Stuur een e-mail naar marketing@uitgeester.nl met uw naam en adres als u een boekje wilt ontvangen (zolang de voorraad strekt). Nog geen Vriend van De Uitgeester? Meld u dan aan op www.vriendenvandeuitgeester.nl, steun hiermee De Uitgeester en profiteer van alle voordelen.

Ingezonden brief: ik ben nog steeds heel boos

Half oktober heb ik een interview gegeven aan het NHD. Daar zeer veel reacties op gekregen van jong en oud. Men vond mijn standpunten heel positief. Wel werd ik gewaarschuwd dat men er toch niet naar zou luisteren, ze doen maar wat. Hier ben ik erg van geschrokken. Ze moeten eens wakker worden en in maart op een partij gaan stemmen die echt het beste voor heeft met ouderen en ons dorp. In het voornoemde schrijven heb ik gezegd dat ik de raadsleden zou benaderen, dat was niet nodig want ik werd zelf benaderd. Ze hebben mij geprobeerd te beïnvloeden, maar daar ben ik niet op ingegaan en ik heb ervoor gekozen om weer een stuk te laten publiceren, zoals ik nu doe. Als u niet gaat stemmen of op de verkeerde stemt, dan gebeurd er niks of worden de meest vreselijke plannen uitgevoerd. Dan wordt de Paltrok bebouwd inclusief het mooie stuk groen daar achter. Verder is er nu geen ruimte voor betaalbare nieuwbouw. Waar moeten onze jongeren heen? Het dorp uit? Waar blijven de senioren woningen, die komen er nu ook niet. Dan de plannen van Geesterheem. Even leek het er op dat toch de goede kan op ging, maar alles werd weer geblokkeerd door de oppositie. Let op burgers van Uitgeest, kies in maart een goede partij. Niet deze oppositie. Er blijven voldoende goede partijen over, u heeft echt wat te kiezen. Ton van den Ende.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 24 januari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 26 januari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zaterdag 27 januari 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.

Actie Kerkbalans: "Geef voor je kerk"

Foto: Actie Kerkbalans

UITGEEST - Deze week ontvangen alle betrokken parochianen van de parochie Onze Lieve Vrouwe Geboorte in Uitgeest een kleurrijke envelop met folder en brief van pastoor Kaleab, in het kader van de 'Actie Kerkbalans 2018'.

Daarin wenst de pastoor iedereen nogmaals een zalig nieuwjaar. Hij benadrukt dat de kerk een plaats is waar wij samenkomen om onze gevoelens van dankbaarheid, verdriet en vreugde toe te vertrouwen aan en te delen met God. Maar ook worden deze gevoelens gedeeld met medeparochianen in ontmoeting met elkaar. De kerk neemt dus een belangrijke plaats in in ons leven. Maar ook veel Uitgeesters die niet katholiek zijn zullen zich herkennen in deze woorden van pastoor Kaleab.

"De kerk is een prachtig monument in het hart van ons dorp en vele dorpelingen zullen deze van harte willen behouden. Daarom wordt de 'Actie Kerkbalans 2018' onder uw aandacht gebracht. Wij hopen dan ook dat ook zij die niet regelmatig 'kerken' willen bijdragen aan het behoud van de Uitgeester Kerk. Het landelijk gekozen thema 2018 is "Geef voor je Kerk" maar wij maken er liever van "Geef om je Kerk". Dankzij uw bijdrage kan de Onze Lieve Vrouwe Geboorte kerk van Uitgeest als gebouw behouden worden en zal het een plek van betekenis en verbinding blijven. Wij zijn u zeer erkentelijk als u ook dit jaar weer mee wilt doen," meldt Toos Schalk van het parochiesecretariaat.

Uw bijdrage kunt u storten op bankrekening NL85RABO 0152100539 of NL37INGB0000291033 t.n.v. R.-K. Kerkbestuur Uitgeest.

RTV IJmond bij meer providers te zien

REGIO - Op 1 februari aanstaande is het zover. Vanaf dan is RTV IJmond bij een groot aantal televisieproviders te zien. Niet langer is de omroep gebonden aan de digitale kabel van Ziggo, inwoners uit de IJmond kunnen nu ook bij andere providers terecht.

Sinds de aansluiting op de Mediahub, vorig jaar november, was het voor de vrijwilligers van de omroep afwachten wanneer de providers daadwerkelijk RTV IJmond zouden gaan doorgeven. Normaal wordt de zenderindeling hooguit een keer per jaar aangepast. De wens van de omroep was echter om vóór de gemeenteraadsverkiezingen zichtbaar te zijn bij meerdere providers. De belangenvereniging OLON (organisatie van lokale omroepen) heeft speciaal een uitzondering kunnen regelen waardoor RTV IJmond toch eerder te zien is. Een extra voordeel is dat de meeste providers het tv-signaal landelijk gaan aanbieden, terwijl dat bij Ziggo alleen beperkt is tot de IJmond.

Daarnaast kan er vanaf nu al mobiel gekeken worden via de 'Lokale Omroep' app voor gebruikers van iOS en Android. Het zenderoverzicht vanaf 1 februari: Kanaal 42 Ziggo (regio IJmond) Kanaal 1466 KPN en XS4ALL Kanaal 1466 of 2178 Telfort (afhankelijk van aansluiting) Kanaal 2178 Edutel, Fiber en Stipte * T-Mobile Thuis volgt op een later moment.

Informatiebijeenkomst collectieve vrijwilligersverzekering

UITGEEST - Op maandag 5 februari is er van 19.30 tot 21.30 uur een informatieavond over de collectieve vrijwilligersverzekering in het gemeentehuis van Uitgeest. De avond wordt georganiseerd door het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest. De contactpersoon is Sigrid Wijsman, e-mail info@vipuitgeest.nl, tel. 06 24178778. De avond is gratis toegankelijk, maar inschrijving is gewenst via de website: Vrijwilligersacademiebuch.nl.