De Uitgeester

13 juli 2016

De Uitgeester 13 juli 2016


Naar school met oma

Joey Teuthof met zijn oma in Stammerzoom

Door Anita Webbe

Uitgeest/Akersloot - In het kader van het jaarlijkse maatschappelijk stageproject organiseerden de mavo-3 leerlingen van het Jac. P. Thijsse College uit Castricum vorige week een activiteitendag voor senioren uit diverse zorginstellingen uit de buurt. De leerlingen brachten onder andere een bezoek aan de ViVa! Zorggroepen Strammerzoom in Akersloot en Geesterheem in Uitgeest. Op hun beurt kregen sommige senioren een rondleiding door de school en maakten zij met de leerlingen een bustocht door de omgeving.

Donderdag 7 juli vertrokken de leerlingen naar zorgcentra in en rond Castricum, waaronder Strammerzoom en Geesterheem, om daar diverse activiteiten te doen samen met de bewoners. Ze hielpen bij het rondbrengen van koffie, thee en gebak, zorgden voor muziek, verzorgden de handen van bewoners, deden mee bij de wandelpuzzeltocht, werkten mee bij het bingospelen en praatten mee in gespreksgroepjes over de verschillen tussen vijftig jaar geleden en nu. Ook waren er groepjes die als begeleiders hielpen met het maken van een (rolstoel)wandeling. Daarna begeleidden de leerlingen de senioren naar de rolstoeltoegankelijke bus en maakten met hen een rondrit. Ilse en Seyma: "We zijn vertrokken uit Akersloot en hebben toen mensen opgehaald in Geesterheem. De bus reed door Limmen, Heiloo, Alkmaar, Oterleek, Heerhugowaard, Broek op Langedijk en Schoorl. Via Egmond aan Zee waar we langs het strand reden we weer terug. Iedere leerling zat naast een oudere en hebben we interessante gesprekken gevoerd over vroeger en nu."

Veranderingen
Vrijdag 8 juli was het de beurt aan de senioren. Zij brachten een bezoek aan het Jac. P. Thijsse College. Na het hartelijke welkom van rector Christine Hylkema kwam wethouder K. Rood van de gemeente CAL aan het woord. Hij heeft onder andere Onderwijs en Ouderen in zijn portefeuille. Hij vergeleek de school met die van vroeger. De veranderingen onder andere in de techniek, mentaliteit, digitalisering baart hem ook zorgen: "Straks weten alleen de ouderen nog hoe zij zich moeten redden als de stroom uitvalt", hield hij de leerlingen voor.

Sommige senioren waren leergierig en pikten zelfs een lesje mee over onder andere geschiedenis, social media en tapas maken. Er kwamen leuke reacties zoals: "erg leerzaam, goede leerstof, leuk om te zien hoe er nu les wordt gegeven en: wat er zijn veel verschillen met het verleden en heden!" maar aan de andere kant ook: "grote school, veel trappen, moeilijk vindbare lokalen." Vanuit het perspectief van de leerlingen waren deze dagen ook positief ontvangen: "De sfeer in het zorgcentrum was wel leuk", "nog best druk" en veel bejaarden communiceerden goed" en "bijzonder hoeveel verschillen er zijn met vroeger!" De maatschappelijke stagedagen waren voor beide partijen erg leerzaam en goed voor de interactie tussen jong en oud gebleken. Dit initiatief en werd over het algemeen een ontzettend leuk initiatief gevonden door zowel de jongeren als de senioren. Voor deze laatsten was het immers toch wel een avontuur en niet zoals andere dagen in het zorgcentrum.

Rianna Galiart eindigt als 13e op EK

AMSTERDAM/UITGEEST - Nadat Rianna Galiart zich verrassend had geplaatst voor de finale polsstokhoogspringen kon de Uitgeestse in de finale deze goede prestatie niet verder vervolmaken.

Donderdag ging ze als 25e de kwalificatie in en ze begon haar wedstrijd door in één keer over 4.00 meter te gaan. De tweede hoogte van 4.20 meter werd ook in één poging gehaald en ze deed dit ook met de hoogte van 4.35 meter. De 4.45 meter werd voor veel atleten het grote struikelblok zo ook voor Rianna. Maar omdat ze alle voorgaande hoogtes in een keer had gehaald ging ze als gedeeld elfde door naar de finale. De 4.35 meter is tevens haar beste prestatie dit seizoen. In de finale op zaterdagavond moest ze direct beginnen op 4.35 meter. Het lukte helaas niet om deze hoogte te halen. Bij de eerste sprong was de stok te licht. Bij de tweede sprong ging het mis door veel en wisselende zijwind. Alles kwam neer op de derde sprong. Helaas ging ook deze mis doordat ze opeens harde meewind had waardoor ze niet goed uitkwam bij het springen. Ze eindigde daardoor als dertiende. Ze was uiteraard zeer teleurgesteld want ze had minimaal de aanvangshoogte willen halen. Maar tien jaar na haar eerste optreden op een EK was het halen van een finaleplaats al een enorme prestatie.

Oranje Stichting Uitgeest opgericht

De leden van de Oranje Stichting Uitgeest. V.l.n.r: Dolf Sluis, Tineke Jonkman, Juliette de By en notaris Saskia Leegstra Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - Uitgeest heeft weer een Oranjevereniging. Woensdag 6 juli 2016 is Oranje Stichting Uitgeest opgericht bij het Uitgeester Notariaat. De groep enthousiaste vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet zijn de Uitgeester ondernemers Dolf Sluis, Tineke Jonkman, Juliette de By en Jeroen Scholten. Deze groep organiseerde dit jaar al Koningsdag 'nieuwe stijl' in Uitgeest in samenwerking met de gemeente. Niet alleen het succes van deze Koningsdag heeft de leden doen besluiten de stichting op te richten, ook de wens om in de toekomst naast Oranjefeesten andere evenementen te organiseren. De stichting richt zich nadrukkelijk op alle lagen van de bevolking en wil van jong tot oud bereiken met hun evenementen en feesten. De oprichting werd in toepasselijke oranje outfit gevierd met een heerlijke slagroomtaart.

Molen De Kat in de schijnwerpers

De Kat. Foto: Vincent Bloothoofd

UITGEEST - Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM) heeft een subsidieverzoek ingediend om molen De Kat vanaf de grond te kunnen verlichten. Naar aanleiding van dat verzoek heeft het college besloten een bedrag van € 2.500,- beschikbaar te stellen voor de verlichting. De molen staat dan, vooral in de donkere maanden, goed in het zicht voor een ieder die vanaf de noordkant Uitgeest in komt rijden. Samen met De Dog, die al enige tijd in de schijnwerpers staat, komt De Kat zo nog beter uit in het landschap.

Uit de hand gelopen festival in september 'Willibrordus draait door' verwondert en verbaast

HEILOO - "Het festival 'Willibrordus draait door' brengt in september een prachtige mix van muziek- en theateroptredens, films, kunst en culinaire genoegens. Bezoek je dit festival, dan betreed je een bijzondere ontmoetingsplek en sta je versteld van de optredens en kunstuitingen."

"Het gevoel van verwondering en verbazing is prettig overweldigend. Zonde om er niet bij te zijn op 9, 10 en 11 september op het landgoed Willibrordus in Heiloo. Zet dit driedaagse festival daarom in je agenda!"

Aan het woord is mede-organisator Jan Bellekom. Hij laat enthousiast weten dat artiesten, musici en theatermakers mooi werk leveren tijdens het Willibrordus draait door-festival, evenals kunstenaars, filmers en verhalenvertellers. Zij presteren hun voorstellingen en kunstuitingen op het Landgoed Willibrordus in en rondom de Cultuurkoepel in Heiloo. Deze locatie krijgt een metamorfose te verwerken: diverse podia, grote tenten en zeecontainers staan 'straks' klaar voor optredens. Daarnaast zijn volop activiteiten gepland in de Binnentuin, de garage, de tuinzaal en de Rabozaal van het Willibrordus Business Centrum. Ook is cultureel centrum De Strandwal tijdens de festivaldagen volop in gebruik.

Muziek en theater
Jan vertelt dat het programma veel muziek- en theater-optredens bevat, "variërend van klassiek tot pop". Organist Eric-Jan Eradus opent het evenement dagelijks in de Cultuurkoepel met zijn orgelmuziek. Daarna vertolken bekende en minder bekende artiesten veelal "onbekende, maar o zo prachtige liedjes". "Ja, want het moet altijd verrassen, daar zorgen we graag voor."

Enkele grote namen zijn de cabaretier Mike Boddé, bekend van het televisieduo Mike & Thomas en de harpist Remy van Kesteren. Daarnaast gooit bijvoorbeeld de popformatie Amazing Stroopwafels hoge ogen, evenals de driemansformatie Skotwal met hun Westfriese liedjes. Skotwal komt met een koor naar Heiloo. Ook bijzonder zijn optredens van het trio Reijsiger Fraanje Sylla , van de bekende pianist Marcel Worms, de Fado-zangeres Maria de Fátima en de flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel.

Liefhebbers van theater kunnen onder andere aanschuiven bij de de humoristische theatervoorstelling '(V)rauw' van 'De Kippen'. Drie dames brengen nemen dan het 'hokjes-gedrag' van mensen op de hak. Bijzonder is verder de vertolking van gedichten uit de glorietijd van jongerencentrum BukBuk. Jan laat weten dat de muziek- en theater-programmering nog wat 'gaten' kent. "Wie nog wil optreden, mag zich melden", benadrukt hij.

Kunst, film en horeca
Volgens Leo Gouwerok van de organisatie bevat het terrein volop beeldende kunst-uitingen. Zo is de levensgrote installatie-kunst van Company Daad bijzonder. Deze organisatie maakte naam met bijvoorbeeld grote kunstwerken op het Oerol-festival op Terschelling. Verder zijn de musea op het Willibrordusterrein geopend.

Filmfanaten kunnen het hele weekend films kijken die iets met psychiatrie te maken hebben. Een voorbeeld is een documentaire, opgenomen in het psychiatrisch centrum Willibrord. Bijzonder is ook de documentaire 'De Geesteszieken van de 'Hokjesman', een programma bekend van tv. Deze docu is opgenomen in de specialistische ggz-instelling Dijk en Duin in Castricum. Verder kunnen liefhebbers zich - in zeecontainers - laten inspireren door videokunsten.

Ook de horeca zorgt voor de innerlijke mens. Diverse koks bieden afwisselende lekkernijen, uitgeserveerd vanuit rollende keukens. De 'Keuken met Karakter' van de GGZ is eveneens present. Het Willibrordusbier is verkrijgbaar en de baristoclub is present. Leo: "Je komt tijdens het festival niks tekort."

Van wandeling tot borrel
De locatie leent zich verder bij uitstek voor een wandeling door de gebouwen van Willibrord en het tussenliggende park van landgoed Willibrordus, vertelt Leo. Daarnaast staat een spirituele wandeling over het terrein op de activiteitenlijst (vooraf opgeven is voor deelnemen noodzakelijk). Leuk is eveneens de businessborrel voor ondernemers in Heiloo.

Aandacht voor psychiatrie
Heiloo viert dit jaar de tweede editie van het Willibrordus Festival. Stichting De Buitenkans nam vorig jaar het initiatief, gesteund door GGZ Noord-Holland Noord en Stichting Vrienden van de Cultuurkoepel. Leo: "Deze organisaties wilden graag de psychiatrie breder en op een laagdrempelige, leuke manier onder de aandacht brengen. Zodoende brengt het festival 'voeding voor de geest' in de ruimste zin van het woord. Doel was in eerste instantie vooral films te brengen, maar al snel dachten we: 'Waarom zorgen we ook niet voor live muziek, theater en kunst?' Het festival breidde zich snel uit en is 'uit de hand gelopen".

Het (vrijwillige) bestuur bestaat uit Jan Bellekom, Theo Adrichem, Leo Gouwerok, Pieter Ranzijn, Max Tholen, Gonny van Wees, Theo Kloosterman en Ed Freriks. Daarnaast speelt programmeur Ed Bausch een belangrijke rol; hij brengt de artiesten en kunstenaars samen. Onmisbaar voor het succes zijn verder de sponsors Rabobank en Taqa en de vrijwilligers die tijdens het festival hand- en spandiensten verrichten.

'Willibrordus draait door' is afwisselend, inspirerend, kleurrijk en gratis toegankelijk. Daarbij zijn veel optredens tijdens het festival gratis te bezoeken, voor toegang tot de overige voorstellingen wordt een laag entree gevraagd.

Meer informatie is te vinden op www.willibrordusdraaitdoor.nl. Contact opnemen met de organisatie kan via info@willibrordusdraaitdoor.nl. Let ook op de 'Willibrordus draait door'-app: bezoekers kunnen via deze app hun favoriete programma samenstellen. De speciale festival-app wordt binnenkort actief.

KADER:

Willibrordus draait door zoekt vrijwilligers

De organisatie van 'Willibrordus draait door' zoekt vrijwilligers die zich tijdens de festivaldagen in Heiloo willen en kunnen inzetten. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het opbouwen van tenten, het begeleiden van publiek en artiesten of barwerkzaamheden. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor het doen van een of meerdere taken. Aanmelden hiervoor kan via info@willibordusdraaitdoor.nl.

Zomersluiting Lees Lokaal

UITGEEST - In verband met de vakantieperiode zal de ruilbibliotheek Lees Lokaal enkele weken dichtgaan en wel van zaterdag 16 juli tot en met zaterdag 6 augustus. Vanaf maandag 8 augustus kunnen alle Uitgeesters weer terecht bij de ruilbibliotheek aan de Dr. Brugmanstraat. Als u met het oog op uw komende vakantie nog boeken wilt ruilen, dan kan dat tot uiterlijk vrijdag 15 juli aanstaande. Aarzel niet, want er is een zeer ruime keus; van serieuze romans tot lichtvoetige vakantielectuur. Het team van het Lees Lokaal wenst iedereen een plezierige en zonnige vakantie.

Fortvrijwilligers worden landschapsbeheervrijwilligers

Fort bij Krommeniedijk. Foto: H. v. Bruggen

KROMMENIEDIJK - In april vond op Fort bij Krommeniedijk een belangrijke gebeurtenis plaats. Er was de aftrap voor de restauratie en de herbestemming van het fort na een jarenlange zoektocht van Landschap Noord-Holland naar een ondernemende partij om de zeer noodzakelijke restauratie van het fort mogelijk te maken.

Met deze gebeurtenis werd ook een periode van ruim tien jaar afgesloten waarin de vrijwilligersgroep Fort bij Krommeniedijk met grote mate van autonomie zorgdroeg voor onderhoud en beleving van het fort. De vrijwilligersgroep heeft grote inspanningen verricht om vele bezoekers te laten genieten van het fort in de huidige staat. Landschap Noord-Holland heeft daar grote waardering voor. Dit is ook een moment van bezinning op de vraag hoe Landschap Noord-Holland en de vrijwilligers prettig samen kunnen werken aan de toekomst van het fort. Want dat er verschillen van inzicht bestonden over de herbestemming van het fort is duidelijk. Waar Landschap Noord-Holland vertrouwen heeft in de businesscase van het herbestemmingsplan, menen vrijwilligers dat het woonproject onrendabel is. Ook is er angst bij vrijwilligers dat de beleving en karakteristieke kwaliteiten van het fort verdwijnen. En vragen vrijwilligers zich af of hun argumenten wel voldoende gehoord zijn.

Landschapsbeheergroep
In goed overleg is, vanwege deze verschillen van inzichten, besloten om de vrijwilligersgroep Fort bij Krommeniedijk op te heffen. Het fort wordt binnenkort ingericht als bouwplaats. Er zijn dus de komende tijd geen publieksactiviteiten op het fort. Het goede nieuws is dat de natuurvrijwilligers per direct een nieuwe landschapsbeheergroep oprichten. Zij gaan samen met de boswachters van Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer werken aan het groen rond het fort en in de omgeving van Krommeniedijk. Later, als het bezoekerscentrum een feit is, kunnen vrijwilligers die in de nieuwe situatie een rol als gids willen hebben, mensen laten genieten van het fort en zijn omgeving.

Blijf op de hoogte van de restauratie en herbestemming via het blog http://fortbijkrommeniedijk.tumblr.com of volg de restauratie via Facebook en Twitter. Ook op www.landschapnoordholland.nl/fortbijkrommeniedijk is meer achtergrondinformatie te vinden over dit project.

5 / 12

juli 1991

Indrukwekkend welkom romegangers
Met klokgelui werden ze vorige week ingehaald. Vierenzestig Uitgeesters die hun voettocht naar Rome in Estafetteverband volbrachten. Op 22 maart vertrok de eerste groep lopers vanaf de Meldijk. 99 Dagen later kwamen de laatste lopers over de Via Appia Rome binnen. Daar werden zij door andere deelnemers aan de tocht begroet en gezaamelijk werden de laatste kilometers afgelegd. Na een kort verblijf in de Eewige Stad keerde het gezelschap vorige week huiswaarts. Met bloemen, spandoeken en klokgelui werden ze welkom geheten op de Langebuurt. Weer terug op Hollandse bodem na een onvergetelijke tocht. Een verslag.
Op 26 juni, vroeg in de morgen, vertrokken de deelnemers aan de Voettocht naar Rome. Niet te voet ditmaal maar met de bus. Iedereen had in de afgelopen maanden een deel van de voettocht in estafetteverband afgelegd. De bedoeling was om na een busreis van twee dagen de laatste groep lopers op de Via Appia te verwelkomen en gezamenlijk Rome in te trekken.

Jonge Uitgeester 'beveiligt' de regio
Sinds 27 maart van dit jaar staat hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en per 25 juni jl. is hij echt gestart met zijn eigen bedrijf: Martens Security Systems, een bedrijf dat pretendeert alles en iedereen te kunnen beveiligen tegen ongewenste belangstelling. Zijn naam is Ton Martens, de jongste telg uit een roemrijke Uitgeester ondernemersfamilie. Met zijn 22 jaar is hij misschien zelfs wel de jongste ondernemer van Uitgeest. Het begon allemaal met de vraag van een vriend: 'Kun jij een auto-alarm inbouwen?' Zo'n vraag aan Ton Martens stellen, was toen al vragen naar de bekende weg. Op de LTS 'De Die' had elektronika en alles wat daaraan vast zat zijn meer dan gewone belangstelling. "Het begint met de gewone alledaagse aardigheden, maar dan stuit je op nieuwe problemen, die je officieel 'nog niet gehad hebt'. Ik had dan niet eerder rust dan nadat ik de zaak toch opgelost had. Al duurde het uren.

Zondag begint de kermis
Zondag is het weer kermis en viert ons dorp traditiegetrouw feest. Op de Middelweg ruikt het naar oliebollen, naar vers gebrande pinda's, Uitgeester paling en de zoete lucht van suikerspinnen. De café's zijn overvol. Uitgeest viert feest. Zondagmiddag begint de Uitgeester kermis. Vier dagen lang, van 14.00 's middags tot 1.00 's nachts. Rond de Middelweg, die tot de Schevelstraat zal zijn afgesloten, staan de kermisattracties opgesteld. OP het gemeente-terrein de Showboat, de Balco-Rotor, De Buggy, Holly-Cranes en Rotario. Men kan er prijsschieten, hengelen en er is een gebakkraam. Tegenover het gemeenteterrein de grote Cake-Walk en de Polyp. Langs de Middelweg de kramen voor de hongerige magen: frites, snacks, ijs, gebakken vis, nougat en suikerspinnen. Op het brandweerterrein de kinderdraaimolen en nabij het gemeentehuis Satelite-Balloon en de Mount-Everest. Op het Ooievaarsterrein tenslotte de Autoscooter. Wie na al deze belevenissen dorst heeft gekregen vindt aan het eind van het kermisparcours de café's. Muziek is er volop, ons dorp is er beroemd om. Vanuit heel Kennemerland komt men naar Discoland Uitgeest.

Alsnog de mogelijkheid voor vrouwen om een werkloosheidsuitkering aan te vragen
Sinds kort is de nieuwe wet gelijke behandeling Wet Werkloosheidsvoorziening (WWV) van kracht geworden. De belangrijkste verandering is dat getrouwde vrouwen niet langer hoeven te voldoen aan de eis van kostwinner om voor een uitkering in aanmerking te komen. In het verleden was dat wel zo. Daardoor kunnen vrouwen, die om deze reden in het verleden geen WWV-uitkering kregen, nu in bepaalde gevallen toch recht hebben op een WWV-uitkering. Dat zou kunnen gelden voor vrouwen die voor 23 december 1984 een WWV-uitkering werd geweigerd, omdat niet aan de kostwinnerseis voldeden. Het zou ook van toepassing kunnen zijn voor degenen die om dezelfde reden, destijds geen aanvraag hebben ingediend.

Politienieuws

Aanrijding
UITGEEST - Een fietser werd woensdag 6 juli rond 14.00 uur op de Middelweg aangereden door een personenauto die achteruit vanaf de Bollenhof de Middelweg opreed. De fietser kon deze auto niet meer ontwijken en kwam vervolgens tegen een geparkeerde personenauto ten val, wat schade aan de auto veroorzaakte. De automobilist reed na de aanrijding weg. Zijn gegevens zijn bekend en de partijen werden met elkaar in contact gebracht.
Een automobiliste kwam op 8 juli omstreeks 14.25 uur op de A9 in botsing met haar voorganger. De bestuurster reed over de rechter rijstook toen zij in slaap viel. Op het moment dat ze weer wakker werd was het al te laat en reed zij met een snelheid van circa 100 kilometer per uur tegen de achterzijde van een voor haar rijdende personenauto. Door de aanrijding ondervond de bestuurster van de auto nekklachten.

Diefstal
UITGEEST - Een ruitenwisser van een op de Blankertlaan geparkeerde auto werd ontvreemd tussen 6 en 8 juli. In de nacht van 6 op 7 juli werd een ruitje van een op de Geesterweg geparkeerde auto ingeslagen. Er wordt niets vermist. Op 7 juli tussen 2.00 en 5.00 uur werd uit een voortuin op de Kruiskamplaan een zwarte bromfiets, merk Piaggio, met het kenteken D193DN ontvreemd.

Jumbo 5 jaar in Uitgeest

UITGEEST - Het is alweer vijf jaar geleden dat Jumbo Super de Boer overnam. Filiaalhouders Perry Wijker en Richard Visser zijn supertrots op hun Jumbo aan de Melis Stokelaan. "De tijd is voorbij gevlogen. We hebben een goed georganiseerde supermarkt, fijne medewerkers en veel gezellige, trouwe klanten! We hopen dit nog lang op deze manier voort te zetten. Namens ons beiden: Uitgeest bedankt!"

't Hoorntje: feesten in sfeer aan het Alkmaardermeer

AKERSLOOT - Al veertig jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. Op deze unieke locatie wordt uw feest volledig naar uw wensen verzorgd.

Zoekt u een sfeervolle locatie voor een feest? 't Hoorntje heeft verschillende mogelijkheden. 't Achterom is een mooie, gezellige locatie met ruimte tot 250 gasten. Op Zolder is een warme, sfeervolle gelegenheid voor 120 gasten. Op Zolder is bereikbaar per trap of personenlift. Tevens heeft 't Hoorntje een collectie Oudhollandse spellen. In de zalen of aan boord kunnen de gasten genieten van koffie, gebak, drankjes, hapjes, een koud-warm buffet of een diner.

Aan boord van de rondvaartschepen maakt u een mooie vaartocht over het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en omgeving. Tevens kunt u in het huwelijksbootje stappen door elkaar het ja-woord aan boord te geven. Tijdens een kopje koffie of thee vertellen wij u alle mogelijkheden.

Informatie: www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of 0251-312120. Adres: Kerklaan 20, Akersloot.

FC Volendam verliest op de velden van FCU

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - FC Volendam zal geen goede herinneringen overhouden aan haar wedstrijd tegen AZ op het veld van FC Uitgeest. De oefenwedstrijd eindigde in 8-1 voor de Alkmaarders. Weghorst maakte een hattrick: maar liefst vier keer scoorde hij, Seuntjens maakte er twee evenals Mühren.

Loodgieters- en Installatiebedrijf Zuurbier BV: van A(fvoer) tot Z(onneboiler)

Pieter Zuurbier: "Divers aanbod en alles onder één dak."

Assum 7, Uitgeest | 0251-822497/06-28444251 | www.pieterzuurbier.nl | info@pieterzuurbier.nl

UITGEEST - Bij Loodgieters- en Installatiebedrijf Zuurbier BV bent u aan niet alleen voor diverse loodgieterswerkzaamheden aan het juiste adres, maar ook voor expertise als het gaat om installatiewerk voor woningen en plaatsing en onderhoud aan gas-, water- en centraleverwarmingsinstallaties. Zelfs de aanleg van een complete badkamer behoort tot de mogelijkheden. Kortom: van afvoer tot zonneboiler!

Pieter Zuurbier (36) werkt al ruim vijftien jaar als zelfstandig ondernemer en voert alle voorkomende werkzaamheden vooral graag zelf uit. Divers aanbod en alles onder één dak is de kracht van dit bedrijf. Pieter: "Mijn ervaring is dat men het prettiger vindt om de lijnen kort te houden. Ik neem de klus aan en voer het ook uit zoals afgesproken, zonder tussenkomst van anderen. Zo weet ik wat er gebeurt, want het is best verantwoordelijk werk. Op deze manier kunnen zowel de opdrachtgever als ik veel kanten uit; als de klant zelf actief aan de klus wil meewerken om zo de kosten laag te houden is dat ook mogelijk. Bij een grote klus regel ik zelf een vakkundige ZZP-er mocht het nodig zijn. Ik informeer en adviseer vrijblijvend over de vele mogelijkheden. De administratie doe ik ook zelf, wat weer voordeel oplevert in productieve uren. Hierdoor worden de overheadkosten gedrukt."

Hilton
Dit gerenommeerde loodgieters-en installatiebedrijf heeft al mooie opdrachten voltooid, zoals voor dertienhonderd hotelkamers van verschillende hotels, waaronder het Holiday-Inn Express en Hilton Hotel, het loodgieters- en sanitairwerk. Zo ook voor Smits Keukens en zelfs voor bekende Nederlanders als Thomas Acda, Jan Versteegh van BNN en voormalig persjournalist van Ajax David Endt. Momenteel worden er op het Assummerplein in Uitgeest vier nieuwbouwwoningen gerealiseerd waarvoor Pieter Zuurbier in opdracht van aannemer Melo Bouw al het installatiewerk voor de binnenriolering, het sanitair, gas, water, zinkwerk, dakbedekking en vloerverwarming doet. Eventuele problemen worden door Pieter Zuurbier altijd zorgvuldig behandeld. Mochten er storingen, lekkages of verstoppingen zijn, wordt dit probleem binnen 24 uur opgelost. "Ik adviseer om niet via internet een lood- of installatiebedrijf te benaderen. Misschien vindt u iemand voor een lagere prijs, maar de service is veelal beneden de maat. Ik voer ook altijd een APK voor woningen uit: na een servicebeurt of reparatie of installatie meet ik met rookanalysemeters de uitstoot van koolmonoxide na en beproef ik de gasdichtheid van de gasinstallatie. Dit wordt bijna niet meer uitgevoerd door het gasbedrijf, maar ik vind het wél belangrijk. Niet alleen het grote werk ambieer ik, bij particulieren haal ik er ook veel voldoening uit als men tevreden is met bijvoorbeeld een geplaatste energiezuinige ketel, die goed is voor milieu en portemonnee!", aldus Pieter Zuurbier.

Tekst en foto: Anita Webbe

Sara, Mubarak, Maud en Hein hebben het beste idee

Sara, Maud, Hein en Mubarak tonen trots de cheque die zij hebben gewonnen met hun idee. Foto: Eva Mark

Door Eva Mark

UITGEEST - De Jeugd- en Jongerenraad van Uitgeest (JJR) organiseert elk jaar het project Jongeren en Politiek. Het doel van het project is leerlingen laten inzien wat zij zelf kunnen beteken voor Uitgeest en de politiek. Hieraan is een wedstrijd gekoppeld: het beste idee wint een prijs: met de hele klas zwemmen in De Zien. Sara, Mubarak, Maud en Hein uit groep 7/8 van de Molenhoekschool bedachten een recreatieplattegrond voor jongeren en toeristen en wonnen daarmee de wedstrijd.

Een aantal weken geleden kwamen JJR-leden bij de basisschoolleerlingen in de klas om een les te geven over politiek. Daarna vertrokken de scholieren naar het gemeentehuis waar zij een kijkje mochten nemen achter de schermen. Ze kregen een rondleiding van een echt raadslid. De leerlingen mochten overal kijken, zelfs in de kluis. Daarnaast hadden zij in groepjes mooie ideeën bedacht voor Uitgeest. Deze ideeën presenteerden zij in de raadzaal aan zowel de raadsleden als de burgemeester of locoburgemeester.

Recreatieplattegrond
De scholieren kregen de opdracht om een mooi idee te bedenken voor Uitgeest. Het moest iets zijn dat Uitgeest mooier, veiliger, aantrekkelijker of beter maakt. Toen Sara, Mubarak, Maud en Hein deze opdracht kregen vonden zij het eerst nog een beetje lastig. Wat vinden wij nou eigenlijk van Uitgeest? Deze vraag stelden de leerlingen zichzelf. Al gauw kwam Maud met het idee om een plattegrond te maken. Er zijn echter al veel plattegronden van Uitgeest te vinden. Na een goede brainstorm kwamen de leerlingen op het idee om een recreatieplattegrond voor jongeren en toeristen te maken.

En daar stonden ze dan... Sara, Mubarak, Maud en Hein waren als allerlaatste van de klas aan de beurt om hun idee te presenteren. Ze waren erg zenuwachtig, maar de presentatie ging hartstikke goed. De leerlingen hadden een voorbeeldplattegrond gemaakt, waardoor hun idee extra duidelijk werd voor de jury. De raadsleden en locoburgemeester waren erg enthousiast over de plattegrond. Het dak ging eraf toen de meester in de klas vertelde dat Mubarak, Maud, Hein en Sara hadden gewonnen. De leerlingen kregen een overweldigend applaus en een cheque om met de hele klas gezellig te gaan zwemmen in openluchtzwembad De Zien.

In ontwikkeling
In eerste instantie vonden de leerlingen het project eigenlijk niet zo leuk en best nog moeilijk. Maar op een gegeven moment snapte zij het beter en gingen ze ook echt wat begrijpen van de politiek. Toen werd het een stuk interessanter! De scholieren vonden de rondleiding en het geven van de presentatie het leukst. Al met al een geslaagd project met een prachtige winnaar! De plattegrond is op dit moment in ontwikkeling en zal naar verwachting na de zomervakantie af zijn. De Jeugd- en Jongerenraad ontwerpt de plattegrond in samenwerking met het bedrijf Basisidee.

Groep acht Vrijburgschool schittert in 'Herrie op het eiland'

De oudste leerlingen van de Vrijburgschool nemen afscheid met de musical Herrie op het eiland. Foto: Vincent Bloothoofd

UITGEEST - Vrijdag en maandag liet groep acht van basisschool De Vrijburgschool haar acteer- en zangtalent zien tijdens haar afscheidsmusical. Vrijdag was de voorstelling voor alle kinderen van de school, afgelopen maandag was het 'voor het echie' met een zaal vol ouders/verzorgers, broers, zussen, opa's en oma's, vrienden en bekenden. Deze succesvolle musical 'Herrie op het eiland', geproduceerd door Benny Vreden, bleek een doldwaas avontuur waarin elke leerling een duidelijke eigen rol kon neerzetten. Samenwerking was in deze voorstelling essentieel en uiteindelijk bleek dat niets was zoals het leek. Vanaf donderdag 14 juli aanstaande kunnen de prille brugpiepers in spe lekker uitrusten en genieten van hun welverdiende vakantie!

Maalboek van een poldermolen – 73 –

Zeilmakershandje. Foto: Edwin Blok

In de rubriek Maalboek van een poldermolen doet molenaar Edwin Blok elke maand verslag van het reilen en zeilen rond molen De Dog. Deze week aflevering 73.

Het Gilde van Vrijwillig Molenaars verzorgt voor de leden, dit zijn geslaagde molenaars en molenaars in opleiding, een WA- en ongevallenverzekering. De verzekering geldt voor leden van 18 jaar en ouder. Maar, vroegen wij ons af, hoe zit dat met Stan en Joris? Beiden nog geen 18, maar wel volop actief in de molens. Zijn ze voldoende bij hun ouders meeverzekerd of is het ook mogelijk ze bij het Gilde te verzekeren? Peter is erin gedoken en erachter gekomen dat het Gilde een jeugdmolenaarsverzekering heeft. Voor een luttel bedrag is het jeugdlid voor een heel jaar verzekerd. Er wordt nog niet zoveel gebruik van gemaakt, het bestaat nog niet zo lang. Er zitten wel een paar voorwaarden aan. De werkzaamheden moeten plaatsvinden onder toezicht van een molenaar die geslaagd is, en het jeugdlid mag niet in de wieken klimmen om het zeil voor te leggen. Deze twee regeltjes hadden we op de Dog al ingesteld, en we zijn nog een klein stukje verder gegaan in huisregels. Belangrijk vonden wij om de anderen ervan op de hoogte te brengen als er beweging komt in de molen. Dus voordat nu de vang wordt gelicht klinkt door de molen: de molen gaat draaien. Degene die het zegt krijgt antwoord terug. Als er iemand is die geen antwoord geeft gaan de alarmbellen rinkelen en wordt uitgezocht waar diegene is. Lijkt ietwat kinderachtig, is het niet. Draaiende delen van de molen kennen geen genade, een noodstop is er niet. Het is tot nu toe altijd goed gegaan, en dat willen we graag zo houden. Mochten we nu toch een gewonde hebben, van het Hoogheemraadschap hebben we een vrij uitgebreide EHBO-koffer gekregen. En zowel Peter als ik zijn goed op de hoogte van de eerstehulpverlening. Dat ook een molen eerste hulp nodig kan hebben bleek wel op een zaterdagmorgen toen ik gebeld werd door Stan. 'Kun je komen naar de Kat, er zit een zeil rond de askop gedraaid.' Even voor de plaatsaanduiding: de askop is het midden van de wieken en vanuit de kap te bereiken door twee luiken aan weerszijden ervan te openen. Met dat bijltje heb ik al vaker gehakt, het is een klus die je met z'n tweeën moet aanpakken. Eerst bepalen hoe het zeil rond de askop gedraaid is, dan trekken en toevoeren. Samen met de molenaar was het vrij snel gepiept. Gelukkig heeft de Kat nog aardig wat reservezeilen, en mijn voorstel om direct een ander zeil voor te hangen werd met instemming begroet. Het kapotgedraaide zeil hebben Stan en ik naar de Dog gebracht voor hergebruik. Inmiddels heeft Stan voor zijn molentje thuis al 4 nieuwe zeiltjes erbij gekregen, en het lijktouw hangt in de vijzelkast bij onze touwvoorraad. De rest van het zeil gaan we gebruiken om Sanne en misschien Stan te oefenen in het zeilnaaien. Van het zeil hebben we repen gemaakt van 60 cm breed en 2 meter lang die dan weer aan elkaar gezet moeten worden op een bepaalde manier. Als de repen aan elkaar zitten is een zeil ontstaan. Om het zeil stevig te maken moet er een lijktouw aan genaaid worden. Vervolgens worden er grommertjes in gemaakt. Dezelfde opgave kreeg ik toen ik aan mijn zeilmakerscursus begon. Van elk van de negentien lessen heb ik een verslag gemaakt. Dat kunnen ze erbij krijgen om een indruk te krijgen wat wij toen gedaan hebben. Eventueel kan er via internet een lesboek besteld worden, dezelfde als ik tijdens de cursus gebruikt heb. Het heet VOC-schip onder zeil, en tot mijn verrassing is het nog steeds te koop. Een zeilmakershandje heb ik op maat gemaakt en aangepast, nu kan zowel Sanne als Stan het handje gebruiken (zie foto). Het bezoek aan de molen gaat natuurlijk onverminderd door. Aan mij werd het verzoek gedaan om een groep van 15 kinderen op de molen te ontvangen, in leeftijd variërend van 6 tot 11. Eerst even de molen in om een indruk te krijgen van de onderbonkelaar en de wachtdeur. Vervolgens de wieken, de zeilen, maken van een duikertje, het vangen. De vijf oudsten zijn met mij de kap ingegaan om daar naar het vangsysteem te kijken. Toen bleek dat ze te laat waren om de bus te halen heb ik in no-time 15 zitplaatsen voor ze geregeld en hebben ze in de molen hun brood opgegeten, terwijl de wieken langs de ramen zoefden. Niet voor lang, de wind bleek het op haar heupen te hebben en draaide van NW naar ZW naar Z, om later weer terug te keren naar NW. Toen bleek wel hoe goed Stan en ik op elkaar ingespeeld zijn. We volgden de wind, zoals dat genoemd wordt, en de molen heeft er geen last van gehad. Eind van de middag bleken we 1583 omwentelingen gemaakt te hebben, en dat was tot dan toe een record in 2016. Waarvan akte.

Nijmeegse Vierdaagse met (weer) een Uitgeester tintje

Herman van Sambeek loopt de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar voor de 44ste keer.

NIJMEGEN / UITGEEST - De Nijmeegse Vierdaagse staat weer voor de deur. Dit jaar is het de honderdste keer dat het evenement plaatsvindt. Uitgeester Herman van Sambeek is een trouwe Vierdaagseloper. Van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juli zal hij voor de 44ste (!) keer in Nijmegen zijn wandelschoenen aantrekken.

Van Sambak loopt deze keer de 30 kilometer, samen met zijn vrouw en een groepje Uitgeesters die hem al jaren vergezellen. Volgens zijn wandelmaten geniet Herman het meest van de gezelligheid en de geijkte punten waar er gerust wordt, tomatensoep, appelgebak, beschuitje aardbeien en de gele rakkers. "Om 8.00 uur wordt er gestart om rond 15.00 uur te finishen en dan is er weer die gezelligheid die het zo leuk maakt!", aldus zijn vrienden. Zij vullen aan: "Dus dit jaar dubbel 4 en dat gaan we vieren op 24 juli vanaf 15.00 uur in de mooie tuin bij Arie en Gre Clijnis aan de Uitgeesterweg 26 in Uitgeest. We nodigen hierbij alle (oud-)Vierdaagselopers uit om nog wat na te genieten van de Vierdaagse in Nijmegen."

40 jaar basketbal in Uitgeest

Voormalige teams van de Lake City Players. De basketbalvereniging hoopt op 3 september nog veel meer oud-leden terug te zien.

UITGEEST - Meer dan veertig jaar wordt er al in Uitgeest gebasketbald. Dit jubileum wordt zaterdag 3 september op grootse wijze gevierd. Met een clinic voor de jeugdspelers, een mixed toernooi voor de huidige en voormalige leden en een feest tot in de late uurtjes. Tijdens het feest zal er een veiling worden georganiseerd om voor de club wat extra financiële middelen te genereren. Dit alles in de thuishaven Sport- en Tenniscentrum Uitgeest aan de Zienlaan.

In 1976 waren het Julia en Han Mors die met een kleine vriendenclub de vereniging hebben opgericht. Na de start van de vereniging werd de Meet de thuisbasis en konden drie wedstrijden per avond worden afgewerkt. In 1980 verhuisde men naar de gereedgekomen sporthal aan de Zienlaan. De vereniging kon daar op drie velden naast elkaar spelen en hierdoor meer thuiswedstrijden spelen.
Met het spelen in de sporthal is ook de groei van de vereniging begonnen. Door het open karakter van de sporthal kwamen meer Uitgeesters in aanraking met de sport en het regende aanmeldingen. Vanaf 1985 wordt er jaarlijks een kennismakingsdag voor de lagere schooljeugd van Uitgeest georganiseerd in de vorm van een scholentoernooi. Hierdoor blijft de vereniging een evenwichtige opbouw van jeugd- en seniorenleden houden.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend
De Uitgeester vereniging is altijd een vereniging geweest van rond de honderd leden, met als uitschieter het midden van de jaren negentig toen er honderdvijftig leden waren. Veelal leden uit Uitgeest, aangevuld met enthousiaste basketballers uit Krommenie, waar niet in clubverband kan worden gespeeld. De vereniging heeft als motto 'vrijwillig, maar niet vrijblijvend'. Dit betekent dat presteren voorop staat en van alle leden wordt verwacht om naast het spelen zich in te zetten voor de club.
Op 3 september vinden er vanaf 14.00 uur allerlei activiteiten plaats. Eerst een clinic voor de jeugdleden gevolgd door een mixed toernooi voor de huidige leden aangevuld met oud-leden die weer een balletje willen gooien. Na afloop een buffet en de avond zal worden afgesloten met een feest in de sporthal.

Heb jij gespeeld bij Lake City Players en vind jij het leuk om deel te nemen aan het mixed toernooi of herinneringen op te halen tijdens de feestavond, meld je dan aan via de site van Lake City Players: www.lakecityplayers.nl, kijk op de Facebookpagina Lake City Players 40 jaar of stuur een e-mail naar jubileum@lakecityplayers.nl.

Duiven van Henk Brondijk en Piet Groentjes de snelste

Met een snelheid van ruim 82 kilometer arriveerde de duif van Piet Groentjes als eerste in Uitgeest.

UITGEEST - De jonge duiven vlogen hun derde officiële vlucht van dit seizoen vanuit het Belgische Duffel met een afstand van 160 kilometer. Aantal deelnemers was acht met 229 ingekorfde duiven. De duiven werden gelost om 09.15 uur met een matige zuidwestenwind. Dit keer goeie temperaturen maar wel een wat toenemende wind met wat kans op regen, het werd dan ook een snelle vlucht voor de jonge duiven. De snelste en eerste duif werd geconstateerd om 11.00.57 uur bij Henk Brondijk in Uitgeest met een gemiddelde snelheid van 1512.198 m.p.m. (ruim 90 km p/uur). Het werd een redelijk snelle vlucht want binnen tien minuten waren de 58 prijsduiven vervlogen. De uitslag van de eerste vijf liefhebbers derde wedvlucht jonge duiven op zaterdag 9 juli luidt als volgt: 1-17-23-37-43e Henk Brondijk (Uitgeest), 2-40-41-54e Peter Schellevis (Uitgeest), 3-6-7-8-9e Frank Rodenburg (Uitgeest), 4-5-13-18-19e Dirk de Bruin (Uitgeest) en 10-12-25-26-33e Hein Berkhout (Uitgeest). De taartbon gaat deze week naar Wim Rodenburg met een van zijn duiven op de 50e plaats. De attractieprijs, geschonken door Frank Rodenburg, gaat deze week naar Dirk de Bruin met een duif van hem op de 13e plaats in de uitslag. De eerste duif van Henk Brondijk was tevens goed voor een fraaie overwinning, namelijk een 1e plaats in het Rayon B tegen 104 deelnemers met 2553 duiven. Geen van de acht deelnemers viel dit weekend buiten de prijzen. Volgende week de vierde jonge duivenvlucht vanuit Asse-Zellik met een afstand van 185 kilometer.

Dagfond
Het redelijk snel afkomen van de jonge duiven in de ochtend gaf voor de oude duiven die later in de middag vanuit het Franse Chateauroux (670 km) zouden komen ook het vermoeden van een vlotte vlucht. Met goed weer op de losplaats en een redelijk vroege lossing om 7.00 uur in de morgen, zouden de duiven op de vlieglijn boven België en Nederland geconfronteerd kunnen worden met een beperkt regen- of motregengebied. Dit zou dan ook voor de nodige verschillen in aankomst kunnen gaan zorgen. Maar ondanks het slechte weer tijdens de aankomst kwamen de duiven toch nog redelijk vlot naar huis. De eerste duif van Piet Groentjes vloog een gemiddelde snelheid van 1369,901 m.p.m. wat neerkomt op een snelheid van ruim 82 km per uur. Die dag waren er zeven deelnemers met 95 duiven aan de start. De uitslag van de eerste vijf liefhebbers op zaterdag 9 juli luidt als volgt: 1-7-14-20e Piet Groentjes (Uitgeest), 2-8-11-13-16e Comb. J. Hommes & Zonen (Akersloot), 4-5-9-15-18e Hein Berkhout (Uitgeest), 6-12e Peter Schellevis (Uitgeest) en 7-10e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot). De taartbon gaat deze week naar de laatste plaats in de uitslag van de Comb. J. Hommes & Zonen met een van hun duiven. De eerste duif van Piet Groentjes was tevens goed voor 35e plaats in het Rayon B tegen 89 deelnemers met 1032 duiven. Drie van de zeven deelnemers vielen dit weekend op deze vlucht buiten de prijzen. Volgende week de vijfde en laatste middenafstandvlucht vanuit het Franse Morlincourt met een afstand van 350 kilometer.

Vincent Beentjes dringt aan

AKERSLOOT - Wim Mandemakers uit Heiloo heeft andermaal de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. Op sportcomplex De Cloppenburgh wordt het met de week duidelijker dat Mandemakers steeds meer te duchten krijgt van zijn tegenstanders. Toch was Mandemakers weer de te kloppen man. Direct uit het vertrek voorsprong nemend was het lang niet zeker dat hij voor de winst zou kunnen gaan rijden. Zijn naaste belagers, Castricummer Vincent Beentjes, Alkmaarder Henk Louwe. Wilfred Knegt (Uitgeest) en de meteen op stoom gaande Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) legden zich niet neer bij de nu nog heerschappij van Wim Mandemakers. Vincent Beentjes is een man om de komende weken in de gaten te houden en die het in zicht heeft om Mandemakers naar de kroon te steken. Een foutje van Mandemakers had deze keer al zomaar een ander beeld kunnen scheppen. Maar de spanning waar een beetje op werd gehoopt, werd niet bewaarheid. Mandemakers maakte zijn klus vlekkeloos af, maar het laat zich aanzien dat de komende weken een ander beeld gaat geven. Achter het tweetal Mandemakers/Beentjes speelden zich alleen solo-optredens af met uiteindelijk Henk Jan Verdonk senior op de derde plek.

Uitslag:
1. Wim Mandemakers (Heiloo)
2. Vincent Beentjes (Castricum)
3. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef)
4. Wilfred Knegt (Uitgeest)
5. Henk Louwe (Alkmaar)

Dames
1. Femke Mossinkhoff (Akersloot)

Team Edwin Ott met anderhalve coureur 42ste in de 501 van Assen

De laatste wissel met Alex Ott en Rob Juwett. Foto: Kees Siroo

ASSEN/UITGEEST - Racing team Edwin Ott Motoren zou vrijdag vast wat trainingen verrijden op het circuit van Assen. Dit liep voor Eric wat anders af; hij werd van donderdag- op vrijdagnacht ziek. Het buikgriepvirus had hem te pakken en goed ook. Alex heeft op vrijdag nog wel een paar trainingsrondjes kunnen rijden tussen de buien door. Dit was de eerste keer dit jaar op zijn Yamaha YZF-R6. Hij had het ritme snel te pakken. Zaterdag, de dag van de 501, was ook Rob Juwett weer van de partij, na zijn crash de laatste wedstrijd. Nu werd Alex in de ochtend wakker met buikkrampen. Toch niet ook het buikgriepvirus? In de trainingen voor de 501 heeft Rob de meeste ronden gereden, Alex reed aan het einde van de ochtend ook een training; na een paar paracetamolletjes ging het gelukkig iets beter met hem. Doordat Eric niet de wedstrijd kon rijden - nog veel te slap in het lijf - en Alex ook niet helemaal optimaal fit was kwam het hoofdzakelijk op Rob aan. De start van de endurance werd dan ook door Rob gereden. Bij binnenkomst van Rob ging Alex de baan op en zo gingen we drie uur door. Helaas zorgde het afwisselende weer voor nog wat extra wissels, zo ook bijna aan het einde dat Rob op de R6 van Eric met regenbanden op de natte baan zijn rondes reed. Tot de baan uiteindelijk met nog drie ronden te gaan droog werd. Toen Rob binnenkwam en Alex de laatste paar ronden mocht rijden ging hij lekker: in één ronde haalde hij wel 20 man in. Coureurs die op regenbanden op de droge baan hun wedstrijd wilden uitrijden om niet meer te hoeven wisselen. Alex had die laatste ronde een hoop lol. Ondertussen moesten we Rob van de motor aftillen. Na het vele rijden was hij toch wel wat stijf in het been van de laatste crash. Al met al zijn we tevreden met het resultaat, we hebben hem uitgereden en zijn 42e geworden van de 55 teams. De volgende wedstrijden voor Eric, Alex en Rob zijn op 16 en 17 juli op het circuit van Assen waar wederom de toegang gratis is.

Clinic mountainbiken voor kinderen

Mountainbiken maakt kinderen vaardiger in het dagelijks verkeer.

AKERSLOOT - Kinderen van zeven tot en met twaalf jaar kunnen op maandag 25 juli en vrijdag 12 augustus de fijne kneepjes van het mountainbiken leren. Van 10.00 tot 12.00 uur worden uitdagende clinics gehouden op het mountainbikeparcours bij Meervogels '31 aan de Boschweg 17. Onder leiding van deskundige instructeurs van KPBiking wordt in koppels van twee gefietst en worden allerlei spannende en grappige oefeningen gedaan om het mountainbiken onder de knie te krijgen. Mountainbiken is leuk en kinderen worden vaardiger en attenter in het dagelijks verkeer. De helmen en fietsen staan klaar. De kosten bedragen € 5,- per clinic. Aanmelden kan bij KPBiking: telefoon 06-50506087 of e-mail: info@kpbiking.nl.

Rondleiding met gedichten in Een Zee van Staal

Het beeld Esperanza van Peter Neijenhoff.

WIJK AAN ZEE - Staal rijmt op Taal is de titel van de rondleiding die Ella de Jong en Marjan Procee 17 juli verzorgen in het beeldenpark Een Zee van Staal. Deelnemers worden meegenomen op een wandeling langs de metershoge stalen kunstwerken in de duinen naast de staalfabriek. Bij ieder beeld wordt een korte toelichting op het werk gegeven en een verrassend, passend of niet passend gedicht voorgedragen. De wandeling is onderdeel van het zomerprogramma dat de stichting Een Zee van Staal heeft bedacht. Iedere zondagmiddag in juli en augustus start om 14.00 uur vanaf de entree van het beeldenpark een gratis rondleiding van ongeveer een uur met steeds een ander thema. Aanmelden hoeft niet, deelnemers verzamelen zich bij de entree van het park aan de Reyndersweg.

Nieuw aanbod Welschap Welzijn

Het Repair Café, waar mensen kapotte spullen kunnen laten repareren, is een van de activiteiten van Welschap Welzijn.

HEEMSKERK - Het nieuwe aanbod aan activiteiten van Welschap Welzijn voor aankomend seizoen zijn vanaf heden op de website te vinden. Vanaf september kunt u bij Welschap weer meedoen aan allerlei leuke, gezellige en nuttige activiteiten. Er start van alles op diverse locaties in Heemskerk en het hele jaar door zijn er mogelijkheden voor alle leeftijden op het gebied van dans en beweging, culinair, computer en recreatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld keezen. Voor inschrijven en informatie kunt u surfen naar de website: www.welschapwelzijn.nl of even langskomen in buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1 of buurtcentrum De Schuilhoek, van Bronckhorststraat 1 te Heemskerk.

Wandelen met De Laatste Loodjes

WESTKNOLLENDAM - Wandelvereniging De Laatste Loodjes organiseert vrijdag 15 juli een ochtendwandeling van tien kilometer. Dit keer De Noorddam Route vanuit de startlocatie dorpshuis De Noorddam, Piet Kuiperlaan 2 in Westknollendam. Inschrijven kan vanaf 09.15 uur, de gezamenlijke start is om 10.00 uur precies, iedereen loopt zijn eigen tempo en er wordt onderweg niet gepauzeerd. Kosten voor leden van De Laatste Loodjes zijn € 1,50, bondsleden betalen € 2,50 en niet-leden € 3,50. Bij de start ontvangt iedere deelnemer een tegoedbon voor een kop koffie of thee en een parcoursbeschrijving. De wandelroute gaat vanuit de Piet Kuiperlaan via het voetpad langs het gemaal Karnemelkspolder naar de Noorddijk. Dan fietspad Molletjesveer, de brug over naar Starnmeerdijk. Hierna gaan de deelnemers over landwegen die zich op particulier terrein bevinden en waar wij DLL bij hoge uitzondering toestemming van overpad heeft gekregen. Iedereen, lid of geen lid van de wandelvereniging, kan meewandelen en is van harte welkom. Voor meer informatie: www.wsvdelaatsteloodjes.nl.

Weiland kleurt roze voor Pink Ribbon

Foto: Lou Winter

UITGEEST - Het is u misschien wel opgevallen, de roze hooibalen in de weilanden van het Noord-Hollands Landschap rondom de Eendenkooi. Deze hooibalen zijn in roze folie geperst door veehouder Cor Groen uit Castricum. Van iedere gebruikte rol roze folie gaat een deel van de prijs naar Pink Ribbon de stichting die onderzoeken en projecten naar de behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker steunt. De roze hooibalen zijn onderdeel van een wereldwijde actie van Pink Ribbon om via boeren aandacht te vragen voor onderzoek naar borstkanker. De roze balen zijn een opvallende verschijning in het landschap. Meestal gebruiken boeren groene of zwarte folie om hun hooibalen in te pakken.

Oproep aan provincies: stop afschot knobbelzwanen

REGIO - Provincies die nog toestaan dat knobbelzwanen afgeschoten worden moeten de ontheffingen daarvoor onmiddellijk intrekken. De totale schade per jaar aan grasland bedraagt nog geen ton en staat in geen verhouding tot het jaarlijks doden van bijna vierduizend dieren. Dat is de strekking van een dringende brief die de Dierenbescherming aan gedeputeerde staten van acht provincies heeft gestuurd.

De schade neemt volgens de Dierenbescherming al jaren af en de 30.000 dieren tellende populatie knobbelzwanen in Nederland heeft zich de afgelopen jaren op natuurlijke wijze gestabiliseerd. Afschot draagt daar volgens de dierenwelzijnsorganisatie niet aan bij, zoals blijkt uit de gegevens van provincies waar geen afschot plaatsvindt.

Voldoende alternatieven
In de brief aan de provinciebesturen stelt de Dierenbescherming verder dat er voldoende alternatieven voor afschot zijn. In een speciale 'factsheet' bij het schrijven worden ze opgesomd: knalapparaat, vogelafweerpistool, schriklint, vogelverschrikkers, vlaggen, ballonnen, neproofvogels, flitsmolens en landbouwwerktuigen, ritselfolie en draden die over het weiland worden gespannen. Als er na toepassing van diervriendelijkere verjaagmethoden toch schade ondervonden wordt, dan kunnen boeren, net als nu, worden gecompenseerd, zo stelt de Dierenbescherming. Noord-Holland is een van de acht provincies waar ontheffingen gelden voor het afschieten van knobbelzwanen. De overige provincies zijn: Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland.

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 13 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 15 juli: 19.00 uur Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 16 juli: GEEN VIERING.
Zondag 17 juli: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 17 juli, 10.00 uur, Akersloot, ds. B. Appers