De Uitgeester

10 april 2019

De Uitgeester 10 april 2019


Een shift afval inzamelen in Uitgeest voelt als een zware aerobicles

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Na anderhalf uur afval inzamelen als vuilnisvrouw op de vrachtwagen van gemeente Uitgeest ben ik moe, ik heb het heet en ik voel mijn spieren. Het voelt als een aerobicles van anderhalf uur: opstappen, afstappen, boven je macht tillen en stoepjes bedwingen met zware bakken.

Door: Margreeth Anema


Voor Vincent Dekker en Radolfo Pillitu (Dolf voor ons) is dit echter al de derde shift vandaag; er is gelukkig geen spoortje van vermoeidheid te bekennen bij de mannen. Ze werken allebei ongeveer twintig jaar bij de afvalinzameling van gemeente Uitgeest, tegenwoordig de BUCH, en zijn wel iets gewend.

"Ik vond bijvoorbeeld een keer een koeienkop in een van de bakken," vertelt Vincent Dekker. "Maar in principe is het gewoon organisch afval, dus nemen we het mee," vervolgt hij zijn verhaal. Vincent is voorman van de afdeling afvalinzameling van de BUCH; hij zit tegenwoordig meer op kantoor om zich met de planning van de zeven medewerkers bezig te houden. "Toch zit ik ook graag op de wagen, zo houd ik binding met het werk en met de medewerkers," legt hij uit. Afval bestaat niet volgens Vincent. Alle afval is eigenlijk grondstof en alles kan dan ook gerecycled worden. De ontwikkelingen zijn heel interessant en de heren krijgen regelmatig cursussen om zich de geheimen van nieuwe milieubesparende zaken eigen te maken. Lees verder op pagina...

Bij mooi weer hoort...

Bobby Fatels, eigenaar van IJS Fantasy. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Bij mooi weer hoort ijs en dat heeft Bobby Fatels, de eigenaar van IJS Fantasy, geweten. Zondag leek het wel zomer en heel Uitgeest liep uit om een lekker verfrissend ijsje te halen bij de nieuwe ijssalon, sinds 1 april gevestigd op het Gladiolenpad in het pand van voormalig IJs- en Koffiehuys De Florijn.

Kaneel, caramel, aardbei, mint-tella, de smaken kun je zo gek niet bedenken! De nieuwe ijskoning van Uitgeest biedt 34 smaken aan en probeert hierin zo veel mogelijk te variëren. Ook zijn er glutenvrije hoorntjes verkrijgbaar en is er één suikervrije smaak: de sinaasappel-mango. Voor ieder wat wils dus bij IJS Fantasy.

"Wat een drukte! We waren met zijn drieën volop aan het scheppen en we kregen de rij maar niet weg, en dat terwijl we drie ervaren scheppers zijn. Wat een feest!" aldus de enthousiaste ijsondernemer die zich na een week al helemaal thuis voelt in zijn nieuwe ijspaleis.

Gelukkig had Bobby tussen de bedrijven door even tijd om iets meer over zichzelf te vertellen, lees verder op pagina...

Gemeente maakt pijnlijke fout Felicitatie diamanten bruiloft terwijl de man van echtpaar al zes jaar overleden is

Kunstenaresse Babs Bannenberg in haar atelier met een bizarre, maar ook bijzondere brief. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De 83-jarige mevrouw Wilms-Bannenberg uit Uitgeest kreeg op vrijdag 29 maart een wel heel pijnlijk telefoontje van een medewerker van gemeente Uitgeest: op 31 maart 2019 zou zij haar diamanten bruiloft vieren, ware het niet dat haar man in 2013 overleden is.

Door: Margreeth Anema

De medewerker belde om een afspraak te maken voor een bezoek van de burgemeester om het echtpaar te feliciteren met het 60-jarige huwelijk. Mevrouw Bannenberg was met stomheid geslagen en meldde gelijk dat haar man zes jaar geleden overleden is. De medewerker van de gemeente wist te vertellen dat dat al een tijdje geleden is en maakte geen excuses. "Voor mij is het als de dag van gisteren, ik vind dit dom en grof," aldus mevrouw Bannenberg, die perplex stond.

De Uitgeester heeft een reactie gevraagd aan Gemeente Uitgeest en die reageert aangeslagen. De betreffende medewerker heeft direct het boetekleed aangetrokken en mevrouw Bannenberg gebeld met oprechte excuses. Mevrouw Bannenberg is ondanks haar verdriet dankbaar dat de gemeente de tijd heeft genomen om de fout te corrigeren. Maar mevrouw Bannenberg mocht nog meer felicitaties in ontvangst nemen, lees verder op pagina....

Ingezonden brief: Geesterheem gaat plat!

Zo begon mijn ingezonden brief van juni 2015. Schrijf dit nou niet zei de toenmalige wethouder, want je jaagt de oudjes de gordijnen in. Ik denk dat dit wel is meegevallen, maar als ze nu horen dat er voor hen straks na de sloop van het Geesterheem op de oude plek en in het centrum geen plaats meer is en ze verbannen zullen worden naar de rand van het dorp, zal dit weleens slapeloze nachten kunnen gaan opleveren. Gelukkig hebben ze niet gehoord hoe de ViVa! Zorggroep over hun clientèle praat, in termen zoals gemiddelde verblijfsduur, fysieke en cognitieve (dementie) problemen, want daar word je niet vrolijk van. Bij de nieuwbouwplannen, waar al meer dan 8 jaar over vergaderd is, kwam vorige week zowaar een tekening in beeld waar het half leegstaande gemeentehuis in was opgenomen. De hoofdingang zou aan de Middelweg komen. Maar zonder wikken of wegen van de te bebouwen grondoppervlakte was het niet zonder meer inpasbaar, noch op de huidige locatie, noch op die van de bibliotheek. Duizenden euro's (tonnen) voor dit centrumplan zijn al aan externe bureaus uitgegeven. Een D66-raadslid opperde om het dan maar vol te bouwen met woningen voor jongeren, want die oudjes komen toch niet meer buiten of gaan niet naar de winkels en kunnen dus wel verkassen. Ik zal hem een keer op donderdagochtend de rolstoeloptocht onder leiding van dokter Van Wijk laten zien en vragen of hij zich als vrijwilliger wil melden om het 91-jarige oud-raadslid (dhr. Ruys) van zijn partij vanuit het Geesterheem voort te duwen. Tevens zou de 80-jarige oud-wethouder (dhr. Boer) hem een keer de les kunnen lezen wat betreft zijn kwetsende uitlatingen. Lou Winter

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Er zijn zelfs kenners die zeggen dat er bij Thuisbij al om 8.00 uur verse koffie is. U kunt dat altijd uitproberen."

Woensdag 3 april 2019

De rolstoelduwer van vandaag was Anca. Ze kwam binnen met de mededeling dat we 'direct' goed op moesten passen, want er was kennelijk een hond met zeer hoge nood voor ons geweest op de weg die wij (Anca en ik) moesten passeren. We letten dus goed op waar we liepen en reden met de rolstoel langs de keuteltjes. We kwamen er ongeschonden stankvrij langs. Bij onze binnenkomst bij Thuisbij stelde zij zich keurig aan ons voor. Zij heette Nathalie en kwam een dagje meelopen met de leidinggevende bij Thuisbij. Ze hoopte in die ene dag een aardige kijk te krijgen op het bedrijf Thuisbij. Wat mij opviel was dat zij lekker aanpakte, waar het ging om tafel dekken en aan het eind van de maaltijd helpen afruimen en afwassen. Daar tussendoor volgde zij bij Carola de cursus Paaskip-maken. En het waren haar handige handen die de show stalen.

Bij het binnenkomen namen wij de zijdeur van ons pand aan de Achterloet waar Rob en Ilona gisteren keurig de bestrating en de beplanting aangelegd hadden. Nu nog de hekjes die besteld waren bij de vakman-smid. Het zag er keurig uit. Hoe bedoel je vakman? Nou, meneer en mevrouw de Boer wisten a van aanpakken en b van creatief bezig zijn. Ondertussen knutselde Anca de spinazie-kip-stamppot tot een smeuïg geheel. En niet alleen smeuïg, ook verrukkelijk smakelijk. Er werd dan ook door bijna iedereen twee keer opgeschept. En dat doe je niet als het je niet smaakt. Voor en na die maaltijd werd er behalve Paaskippen-maken ook gerummikupt. Ik had er geen idee van hoe je het voltooid deelwoord van rummikuppen schrijft, maar u – beste lezers – begrijpt mij waarschijnlijk wel.

Wat ook op begrijpen aankomt, was wordfeuden. Dat speelden mijn trouwe kameraad Anne en ik aan de kop van de tafel. Met hulp van Ilona en Anca. We hadden in zoverre pech dat mijn Ipad een paar keer vastliep. Geen idee hoe het kwam, maar het gebeurde. Het enige wat in barre nood hielp was de Ipad helemaal uitzetten. En dat soms meerdere keren. En u zou kunnen weten, dat dat helemaal uitzetten een aanslag op je geduld was. En wie mij kent, weet weer dat geduld hebben niet mijn sterkste kant is. Maar het enige dat tegen ongeduld weer hielp, was een sterke bak koffie nuttigen. En wie de traditie van Thuisbij heeft leren kennen, zou kunnen weten dat er bij Thuisbij tussen 10.00-12.00 uur altijd koffie is, en mocht het niet zo zijn, dan is er altijd de keuze tussen drie soorten frisdrank dat koelkastkoud staat. Er zijn zelfs kenners die zeggen dat er bij Thuisbij al om 8.00 uur verse koffie is. U kunt dat altijd uitproberen. Als u uw diensten bij Thuisbij aanbiedt, kunt u schilderen, zagen en planken op het biljart maken, ze beginnen tegen een beloning van een lekkere verse kop koffie per uur.

Lees alle dagboekverslagen op https://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Spinningmarathon Forza4Torre brengt 850 euro op

Aan de bak voor Forza4Torre. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ruim 60 verschillende fietsers werkten zich afgelopen vrijdag onder de bezielende leiding van de Sportplan spinning instructeurs flink in het zweet voor Forza4Torre.

Tussen de uren door werden zij verwend met een stukje fruit van de Jumbo en een waterzakje van het PWN. Na afloop vulde Sportplan het opgehaalde bedrag ook nog een aan tot een fantastische €850,-! "Forza4Torre wil graag iedereen bedanken die deze prachtige avond mogelijk heeft gemaakt!", aldus de organisatie.

Burenoverlast? Bel voor gratis hulp

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Buurtbemiddeling is er gratis voor hulp bij onder andere tuinperikelen, geluidsoverlast, roddelen en pesten, overlast van huisdieren of kinderen. Buurtbemiddeling wordt gefinancierd door de Gemeente Uitgeest en wooncorporatie Kennemer Wonen.

Buurtbemiddeling Uitgeest is te bereiken via 06-41198606 of via t.wols@debemiddelingskamer.nl. Voor meer informatie kijkt u op www.debemiddelingskamer.nl.

Huisarts Dirk Jan van Wijk - Over slaapmiddelen

Dit is deel 5 van de serie over veelvoorkomende klachten en mogelijke alternatieven voor pillen.

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Veel mensen hebben klachten over hun slaap en weinig mensen houden van wakker liggen. Meerdere keren per week krijg ik de vraag of ik een slaapmiddel wil voorschrijven. Zelden blijkt er echter sprake van een slaapprobleem en in de meeste gevallen is een slaapmiddel niet de oplossing van het probleem.

Normale slaap
Slapen dient om uit te rusten. Om geestelijk bij te tanken dienen we ongeveer 2-3 uur diep te slapen. Om lichamelijk te herstellen is het noodzakelijk om 6 tot 8 uur te liggen, waarbij het niet uitmaakt of je slaapt of niet. De meeste mensen hebben hun diepe slaap direct na het inslapen. Na enkele uren slaapt iedereen alleen nog oppervlakkig. En uit die oppervlakkige slaap kun je makkelijk wakker worden om te plassen, omdat je kramp in je been hebt, ergens over piekert of bijvoorbeeld last hebt van een of ander geluid.

Slaapproblemen
Het kan zijn dat je moeite hebt om in te slapen. Eigenlijk heb je dan moeite om je te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je nog te laat intensief bezig bent geweest, nog tv hebt gekeken of op de computer hebt gewerkt, nog laat hebt gegeten of gesport of omdat je ergens over piekert. De oplossing moet je dan zoeken in betere ontspanning voor de nacht. De meeste mensen hebben echter zogenaamde 'doorslaapproblemen'. Je wordt dan gemakkelijk wakker uit de ondiepe slaap van de na-nacht (je hoort elk uur de klok luiden) en dat geeft je een gevoel de hele nacht wakker te hebben gelegen. En dat heeft dan vaak weer tot gevolg dat je veronderstelt dat je de volgende dag wel erg moe zult zijn. En als je dat denkt, dan ben je dat waarschijnlijk ook… Wanneer je je in deze situatie herkent, heb je geen slaapprobleem, omdat je de noodzakelijke 2 uur diepe slaap gewoon hebt gehad. Je probleem is dat de nacht zo lang duurt! In plaats van je te ergeren over het steeds wakker zijn is het wellicht beter te denken: "Gelukkig hoef ik er nog niet uit!"

De meeste mensen die mij om een slaappil vragen, hebben zo'n doorslaapprobleem. Omdat zij wel een paar uur diep geslapen hebben, zijn zij geestelijk voldoende uitgerust voor de volgende dag. Hun probleem is niet een slechte slaap, maar het vaak wakker zijn.

Niet-wakker-pil
Aan 1,2 miljoen Nederlanders worden slaappillen voorgeschreven! Het meest voorgeschreven slaapmiddel is temazepam. Maar ook voor andere slaaptabletten geldt wat ik nu ga vertellen: ze zorgen ervoor dat je minder snel wakker wordt uit de ondiepe slaap. Helaas gaat dat ten koste van de diepe slaap. Door een slaappil herstel je geestelijk dus onvoldoende! Het zijn dus eigenlijk geen slaappillen, maar 'niet-wakker-pillen'! Uit onderzoek is heel duidelijk gebleken dat mensen die hun eigen slaap slapen (en eventueel veel wakker zijn), overdag veel beter functioneren dan mensen die een slaapmiddel hebben gebruikt. Ook al hebben die het gevoel goed geslapen te hebben! Veel ongelukken in de ochtendspits zijn een gevolg van slaapmedicatie.

Een tweede nadeel van een slaappil is de snelle neiging tot verslaving. Reeds na 1 week dagelijks gebruik, is je lichaam zó aan het middel gewend geraakt, dat je heel onrustig wordt wanneer je de pil niet meer neemt. Met wakker liggen als gevolg! Het derde nadeel tenslotte, is dat je suf en slap wordt van zo'n pil. En dat is vooral vervelend voor bejaarden die 's nachts naar de wc moeten en dan hun heup breken… Kortom, slaappillen zijn vrijwel nooit de oplossing voor slecht inslapen of doorslapen.

Tips
Als je moeite hebt met inslapen, zorg dan voor meer ontspanning voor de nacht. Doorslaapproblemen zijn vervelend, maar door je eraan te ergeren wordt het erger! Accepteer het en bedenk of je iets aan de oorzaak van het wakker worden kunt doen. Extreme moeheid overdag bij mensen die snurken, kan op een slaapprobleem zoals OSAS wijzen. Overleg dan eens met je huisarts.

Een deel van dit artikel verscheen al eerder in De Uitgeester.

Het voorjaar is in aantocht, ga eropuit en kies voor vrijwilligerswerk!

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) Uitgeest heeft dit voorjaar een aantal leuke vacatures. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Zeilmaatje

Sailability gaat om de 14 dagen op een zondag zeilen met mensen met een beperking. Daar kunnen zij nog hulp bij gebruiken.

Huismeester
Zoek je uitdagend en actief vrijwilligerswerk in de zomer? Word huismeester bij zwembad De Zien. Voor mensen die graag buiten zijn en met mensen omgaan.

Boodschappenhulp
De Hulpdienst Uitgeest zoekt iemand die samen met een mevrouw boodschappen wil doen. Deze mevrouw loopt met een rollator en vindt het erg gezellig om er even uit te zijn.

Beweeg (sport)maatje
Hou je van wandelen, fietsen of hardlopen? Voor een cliënt uit Uitgeest is Stichting Sport-Z op zoek naar een beweegmaatje.        

Hoofd Houtcommissie
Voor de huttenweek hebben ze veel hout nodig. Diverse bedrijven en leveranciers helpen hierbij. Welke regelaar helpt Stichting Huttenweek Uitgeest bij de coördinatie?

Leidinggevende
Vind je het leuk om kinderen en jongeren te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling? Dan is Scouting Uitgeest opzoek naar jou!

Integratiecoach
Wil jij vluchtelingen begeleiden bij het maken van een nieuwe start? Vluchtelingenwerk zoekt mensen die vluchtelingen wegwijs helpen maken in hun nieuwe woonplaats.

Informatie
Kijk voor meer informatie en voor meer vrijwilligerswerk op www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of bezoek ons op maandag en woensdag van 9.30-12.00 uur.
Vrijwilligers Informatie Punt, Middelweg 28 Uitgeest (hal gemeentehuis), info@vipuitgeest.nl, 06-24178778.

Na-inschrijving avondvierdaagse Uitgeest 2019

UITGEEST - Vergeten in te schrijven voor de avondvierdaagse? En wil je toch nog meedoen? Geen paniek. Er is nog een extra mogelijkheid om je in te schrijven.

Op zaterdag 13 april 2019 is inschrijving mogelijk van 11.00 tot 12.30 uur in het speeltuingebouw Kindervreugd aan de Middelweg te Uitgeest. De avondvierdaagse, georganiseerd door Speeltuinvereniging Kindervreugd, is van dinsdag 16 t/m vrijdag 19 april. Start en finish zijn alle dagen bij de speeltuin. Met natuurlijk op de vrijdag de feestelijke binnenkomst op het sfeervolle Reghthuysplein, waarna iedereen doorloopt naar Speeltuin Kindervreugd om de verdiende medaille op te halen. Kinderen t/m basisschoolgroep 5 lopen elke dag een route van 5 km door het dorp, start 18.00 uur.

Ouders zorgen ervoor dat hun kind onder begeleiding van een volwassene loopt. Dat mag in een groepje, de begeleiding mag wisselen en dient ook een stempelboekje te hebben. Inschrijfgeld € 4,-, geen inschrijving op de loopdagen mogelijk. Kinderen van groep 6 t/m 8 en ouder en volwassenen lopen elke dag 10 km, start 18.15 uur, deze routes gaan ook door de buitengebieden. Inschrijfgeld € 4,- (inschrijving op eerste loopdag is mogelijk à € 4,50). Inschrijfformulieren zijn aanwezig bij de inschrijving in het gebouw van Speeltuinverenging Kindervreugd, Middelweg 108-110 in Uitgeest. De avondvierdaagse is te volgen via de Facebookpagina van Speeltuin Kindervreugd.

Sportterrein van T.C. Uitgeest rookvrij

T.C. Uitgeest nu rookvrij. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vanaf nu is T.C. Uitgeest rookvrij tijdens de speeldagen en/of speelmomenten van de jeugd. Jeugdcommissievoorzitter Sandra Berkhout: "We willen allemaal een gezonde en veilige omgeving voor de kinderen; roken past daar gewoon niet bij. Het is tijd om ons daarvan bewust te zijn, dus sluiten wij ons graag aan bij de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie'."

Wat verandert er?
"Vanaf 5 april zijn wij rookvrij als de jeugd speelt. Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! Wij vragen rokers om buiten het terrein en buiten het zicht van kinderen te roken. De entree en plekken binnen ons sportterrein, zoals de tennis- en padelbanen, de kinderspeeltuin en het terras zijn dan rookvrij. Dit is even wennen. Help elkaar dan ook eraan te denken dat we als T.C. Uitgeest onze jeugdleden en jonge bezoekers willen beschermen en ze een gezond voorbeeld willen geven!"

Zien roken, doet roken
Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers, bestuursleden, vrijwilligers en ouders. Daarnaast is meeroken zowel binnen als buiten schadelijk, met name voor kinderen. Ook in de buitenlucht kunnen kinderen in aanraking komen met tabaksrook. Door een rookvrij sportterrein voorkomen we dit. Kijk op www.rookvrijegeneratie.nl/sport voor meer informatie.

Rookvrije Generatie
De beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één te veel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

Zijladers voor de vuilniswagen: geen slecht idee

Vincent (l) en Dolf (r). Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De dag begint om 07.30 uur, er wordt gereden met drie medewerkers per vrachtwagen, per shift wordt afgesproken wie welke taak heeft. "Je mag namelijk maar een aantal bakken per dag doen."

Door: Margreeth Anema


"In het nieuwe afvalbeleidsplan gaan we met zijladers werken in plaats van achterladers. Zijladers zijn te bedienen vanuit de vrachtwagen. Dat is minder arbeidsintensief," vertelt Dolf. Ik heb geen voorstelling van de arbeidsintensiviteit totdat we op pad gaan. Sommige bakken zijn loodzwaar en dan is het lastig om ze handmatig aan de grijper te hangen. Het is gft-dag en veel bakken bevatten behalve groente-, fruit- en tuinafval ook stof, zaagsel of andere substanties die gelijk op je longen slaan. Ik snap de behoefte aan zijladers al na slechts anderhalf uur werk.

Iedereen is blij als zijn troep wordt weggehaald
De mannen hebben een rap tempo en zijn moeilijk bij te houden. We starten op de Populierenlaan en daarna gaan we richting de woonboten. Tijdens de tussenstukjes staan we op de treeplanken achterop de vrachtwagen. Het lijkt wel een achtbaan denk ik bij mezelf, met mijn haren in de wind. Ik snap nu ook dat Dolf al vuilnisman wilde worden toen hij klein was: het werken in de buitenlucht voelt als ultieme vrijheid. Inmiddels werkt Dolf al 20 jaar bij de gemeente. "Er komen veel collega's uit de transportsector. Zij willen graag de vrachtauto besturen; er moeten vaak ingewikkelde manoeuvres gemaakt worden op de krappe pleintjes, zoals bijvoorbeeld bij de Achterloet, en dat vinden zij prachtig. Ik werk liever gewoon achter de wagen," vertelt hij. Ik kan het me voorstellen: voorbijgangers groeten je, bewoners wachten je op om even een praatje te maken en in de zomer word je weleens getrakteerd op een ijsje. Er zijn ook weleens ongeduldige bestuurders die even moeten wachten achter de vrachtauto. "We krijgen cursussen hoe we met agressie om moeten gaan, maar ik heb gelukkig nog nooit iets ernstigs meegemaakt," vertelt Vincent. Het is juist een dankbaar beroep: iedereen wordt blij als er troep weg wordt gehaald. Daar zijn de mannen het volledig over eens.

Vincent was vroeger buschauffeur. Toen hij een gezin kreeg wilde hij graag een regelmatiger leven. Een kennis deed dit werk al en tipte hem. Lekker buiten en lekker met je handen werken, dat zag Vincent wel zitten en hij werkte zich op tot voorman. Sinds jaar en dag scheidt hij thuis zijn afval: "Ik weet dat thuis afval scheiden veel efficiënter is dan afvalscheiding achteraf: papier en gft is achteraf niet meer te scheiden en wat betreft plastic zorgt thuisscheiding voor een betere kwaliteit grondstoffen." Afval bestaat niet, meldde Vincent eerder en als we bij Sortiva arriveren om het gft-afval te storten wordt dit al snel duidelijk. Met de hoge bergen hout die er liggen wordt bijvoorbeeld via de biocentrale elektriciteit opgewekt. De plaatselijke én landelijke doelstelling is om in 2025 maximaal 30 kilo restafval per inwoner te hebben. Uitgeest is goed op weg.

Soms is het even passen en meten. Foto: Margreeth Anema
De houtstapel op het terrein van Sortiva. Foto: Margreeth Anema

Afval scheiden makkelijker maken
Het afvalbeleid in Uitgeest gaat veranderen. Op 2 april is het voorstel van het college besproken in de raad. Speerpunten zijn: een extra bak voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken), een variabel tarief voor restafval en betere voorzieningen voor onder meer gft en textiel. Met deze maatregelen moet veel meer afval kunnen worden gescheiden door de inwoners.

Wethouder Jelle Brouwer: "We maken het afval scheiden gemakkelijker en we willen het aanbieden van veel restafval ontmoedigen. Maar we houden wel rekening met bijzondere omstandigheden." De wijken waar ruimtegebrek een rol speelt krijgen bijvoorbeeld ondergrondse containers in plaats van een extra pmd-container. Naar verwachting gaan de veranderingen van de pmd-inzameling eind dit jaar in. Tegelijk verandert de afvalkalender: voor zowel pmd als restafval is de inzameling eens in de drie weken in plaats van eens in de twee weken zoals nu het geval is. De variabele afvaltarieven gaan in 2021 in.

"Uiteraard zorgen we voor een uitgebreide campagne zodat iedereen goed op de hoogte is van de veranderingen. Het afval scheiden moet een normale zaak worden en we willen zoveel mogelijk belemmeringen wegnemen. Goede informatie over wat, waar en wanneer is dan een voorwaarde," aldus wethouder Jelle Brouwer.

Een kennismaking met het ongeboren kind bij Prenataal Centrum Alkmaar (PCA)

V.l.n.r.: Susanne van den Idsert, Miriam Evers en Heleen Wouters. Foto: Margreeth Anema

Prenataal Centrum Alkmaar
Van Everdingenstraat 42
1814 HA Alkmaar
Tel.nr. : 06 – 4632 1279
Facebook: Prenataal Centrum Alkmaar

In het voormalige Sint-Elisabethziekenhuis in Alkmaar vindt u op de tweede verdieping Prenataal Centrum Alkmaar (PCA). In PCA wordt aan zwangere vrouwen de mogelijkheid geboden om een kijkje te nemen in de buik door middel van een medische echo of een echo op eigen verzoek, in de volksmond ook wel een pretecho genoemd. Tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van het ongeboren kind echoscopisch gevolgd worden: dit is mogelijk van heel prille, embryonale fase tot aan de laatste maand. Na de echo en de uitgebreide uitleg over hoe de baby zich ontwikkelt, worden foto's meegegeven als zwart-wit prints, indien gewenst op USB-stick en als het een pretecho betreft een DVD met de bewegende 2D- en 3D-beelden. Tevens is PCA hét echocentrum waar u als inwoner van de kop van Noord-Holland of Kennemerland naar wordt doorverwezen voor een combinatietest als de NIPT niet mogelijk is als screeningsonderzoek naar het downsyndroom.

Miriam Evers, Heleen Wouters en Susanne van den Idsert zijn de verloskundig echoscopisten en oprichters van dit echobureau. "Spreken van een pretecho is niet altijd gepast, mensen komen ook op eigen verzoek omdat ze bijvoorbeeld heel ongerust zijn. Er komt hier van alles voor: van heel blij tot soms ook heel verdrietig. Bij bloedverlies of grote onzekerheid bij een volgende zwangerschap na een miskraam kunnen zwangere vrouwen binnen één of twee dagen terecht. Als er tijdens een echo blijkt dat er minder blij nieuws is, dan brengen wij de behandelend verloskundige of huisarts op de hoogte en regelen zo nodig een doorverwijzing naar de gynaecoloog," zo meldt Heleen.

Het grote wonder: de echokamer ademt baby
In alle gevallen hebben de dames van PCA uitgebreid tijd en aandacht voor de aanstaande ouders, want 'te kort tijd' of 'te zakelijk' past niet bij een zwangerschap, vinden zij. "Door onze kleinschaligheid leren wij onze cliënten vaak snel kennen. We leveren zo persoonlijk mogelijk afgestemde zorg en proberen op de wensen van mensen in te gaan," vertelt Susanne. De gemoedelijke en vrolijk gekleurde echokamer ademt baby en geluk: er hangen talloze geboortekaartjes aan de wand en er is van alles te vinden over het groeiproces van de baby in de buik. "Het boek 'Het grote wonder' bladerde ik eindeloos door toen ik klein was, ik was toen al gefascineerd door zwangerschappen en geboortes," vertelt Heleen. Net als Susanne en Miriam is zij zelf moeder en heeft zij hiervoor jarenlang gewerkt als verloskundige.

3D-echo rond de 28 weken zwangerschap
Zoals genoemd zijn er verschillende soorten echo's: de medische echo, die wordt vergoed door de zorgverzekeraar en waar alle zwangeren voor in aanmerking komen. Dit is bijvoorbeeld de termijnecho rond 10-12 weken, waarbij bepaald wordt wanneer de uitgerekende dag is. Een ander voorbeeld is de 20 wekenecho, een heel uitgebreide screeningsecho om te beoordelen of de anatomie van het kindje goed is aangelegd. Daarnaast wordt op eigen verzoek bijvoorbeeld vanaf 5 weken de geslachtsbepalingsecho aangeboden, waarbij de brandende vraag of het een jongetje of meisje is, beantwoord kan worden! De 3D-/4D-echo, waarbij je je kindje levensecht kunt zien, is mogelijk vanaf 24-26 weken. Familieleden, zoals broertjes en zusjes, opa's en oma's, zijn dan van harte welkom! Er is parkeergelegenheid voor de deur en de praktijk is behalve tijdens kantooruren ook twee avonden en op zaterdag geopend, dus voor elk wat wils.
Susanne: "Wij adviseren echter de 3D-echo niet te vroeg te laten maken, ideaal is vaak zo rond de 28 weken, dan begint het kindje een beetje mollig te worden. Boven de 34 weken zwangerschap wordt het lastiger, omdat de baby dan 'uit beeld groeit' en vaak ook al wat indaalt."

Vier het 10-jarig bestaan mee!
Het 10-jarig bestaan van de gezellige praktijk laten de dames niet zomaar voorbijgaan. De website staat vol met acties, zodat alle zwangere dames in de kop van Noord-Holland en Kennemerland dit jubileum met ze mee kunnen vieren. U kunt iedere werkdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur bellen met onderstaand nummer om een afspraak in te plannen, of vul het contactformulier in op de website www.prenataalcentrumalkmaar.nl. Een verwijzing van verloskundige of huisarts is niet nodig. Voor een pretecho kan ook een cadeaubon worden aangevraagd.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 10 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 12 april: 15.00 uur Kruisweg. 19.15 uur Woord en Communieviering in Geesterheem.
Palmzondag 14 april: 09.30 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij. De kinderen komen v.a. Geesterheem in optocht met hun versierde Palmpasenstok naar de kerk.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Deze week in de Lens van Bus: 'Doorkijk naar de Molensloot.' Ger Bus: "Als je via de sluisbuurt richting de jachthaven gaat, ga je onder het viaduct van de A9 door. Het watertje onder het viaduct is de Molensloot."

Panathinaikos keert terug op het ICGT

UITGEEST - Fantastisch nieuws! De Griekse goden van Panathinaikos keren terug op het ICGT. Na twee keer derde te zijn gewonnen in 2015 en 2016, hoopt een van de succesvolste Griekse clubs ooit nu wél met de beker terug naar Athene te vliegen.

Panathinaikos is dus zeker geen onbekende op het ICGT. En ook niet in Nederland. De club is natuurlijk bekend van de Europa Cup I-finale tegen Ajax in 1971. Toen won Ajax op Wembley zijn eerste Europa Cup. Ook op het ICGT kwam de club inmiddels meerdere keren uit. En daarmee is deze mooie naam een schitterende toevoeging aan het al zo mooie deelnemersveld van ICGT 2019. FC Uitgeest is uiteraard weer de gastheer en uit Nederland zijn ook AZ en Vitesse al bevestigd voor het toernooi. Buitenlandse clubs die meedoen zijn Valencia, Flamengo en Palmeiras. Ook dit jaar komen uit alle windstreken dus weer topteams naar Uitgeest.

"Met het bevestigen van Panathinaikos wordt het al zo diverse deelnemersveld nóg gevarieerder en completer," aldus toernooidirecteur Mats Idema. "Deze mooie Griekse club kent een rijke geschiedenis en heeft een goede jeugdopleiding. Dat bewezen ze in het verleden al door twee keer de halve finale te behalen. Met z'n allen zijn we daarom ontzettend benieuwd hoe Panathinaikos het dit jaar gaat doen."

ICGT 2019 kent acht deelnemers, waarvan de laatste binnenkort bekend wordt gemaakt. Het toernooi is dit jaar op 8 en 10 juni en de entree is wederom gratis. Rondom het ICGT zijn er nog meer voetbaltoernooien, zoals het ABT en het Bedrijventoernooi. Uiteraard is er ook weer feest in de feesttent op het ICGT Plaza.

'Als je één goede bal slaat, is je hele dag goed' Nieuw abonnement op golfbaan Heiloo schot in de roos

HEILOO - Huub Kan voetbalt drie keer per week, maar heeft sinds kort ook een abonnement om onbeperkt te kunnen golfen op de baan in Heiloo. "Je bent bezig en toch relaxed.''

Huub Kan is vooral een voetballer. Hij zit in de selectie van de Foresters. Twee keer per week trainen en op zondag de wedstrijd. Maar golf is zijn tweede sport aan het worden. "Het zou mooi zijn als ik al een beetje kan golfen voordat ik niet meer fit genoeg ben voor voetbal op niveau," zegt de 27-jarige Kan. "Bovendien is golf zo'n moeilijk spelletje dat je je hele leven kunt blijven verbeteren. Dat spreekt me erg aan.''

Huub Kan heeft sinds kort samen met een voetbalvriend een 'twilight'-abonnement voor de golfbaan in Heiloo. Als een van de weinige golfclubs in Nederland, slaagt de Golf- en Countryclub Heiloo er al twee jaar in om te het aantal sporters te laten groeien. Het aantal leden ligt nu boven de 400 en het aantal spelers dat zijn 'handicap' (een officiële golfscore) via de club registreert is al bijna 400.

Eind vorig jaar introduceerde de club een nieuwe vorm: een abonnement waarmee je vrijwel onbeperkt kunt spelen voor € 490, speciaal voor de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar. Daar hebben zich al tien mensen voor aangemeld. Die mogen het hele weekeinde de baan op en door de week na 17.00 uur. "Ik dacht dat ik twee keer per maand zou gaan spelen," vertelt Kan. "Maar omdat het zo mooi weer was hebben we de eerste maand meteen vier keer 's avonds gespeeld.'' Bij 18 keer spelen (9 holes) of 10 keer spelen (18 holes) is dit nieuwe abonnement al voordeliger dan losse greenfees.

Zijn handicap is in twee jaar gedaald van 54 (het getal voor beginners) naar 25. Een handicap van 25 wil zeggen dat hij in een ronde van 18 holes 25 slagen meer nodig heeft dan 'par', de score die hele goede spelers zouden maken. Huub Kan heeft slechts vier keer les gehad van de 'pro', de coach die les geeft in Heiloo, om dat niveau te halen. Voor een buitenstaander geeft dat aan dat zijn handicap nog flink wat kan zakken.

Als het zo goed bevalt, waarom wordt hij dan geen lid van de golfclub? "Ik werk vijf dagen per week en mijn vrienden ook. En we voetballen ook drie keer per week," zegt Kan, die medisch nucleair werker is bij het ziekenhuis in Alkmaar. "Dan kunnen we niet vaak genoeg spelen om een lidmaatschap financieel interessant te maken. Maar dit abonnement bevalt heel goed.''

KADER
Golf- en Countryclub Heiloo ligt aan de Lagelaan in Heiloo.

Voor beginners is er een basiscursus van vijf lessen voor € 50. De eerstvolgende startdata zijn 1 mei en 17 juni.

Gevorderde spelers kunnen een rondje lopen voor € 29 (9 holes) of € 50 (18 holes). Een twilight-abonnement kost € 490 per jaar.

Brasserie In 't Groen is dagelijks open vanaf 08.30 uur, ook voor fietsers en wandelaars.

Meer informatie: www.golfclubheiloo.nl

FC Uitgeest toe aan een voorjaarsschoonmaak

UITGEEST - Iedereen herkent dat wel. Het zonnetje begint te schijnen, bomen ontluiken en voorjaarsbloemen beginnen te bloeien. Het voorjaar is in aantocht en het huis moet opgeruimd en opgefrist worden. Zo moet FC Uitgeest misschien ook gaan denken, want een flinke opfrisbeurt zou het team na de 1-3 nederlaag thuis tegen FC Boshuizen niet misstaan.

Het team oogde vooral in de eerste helft 'wintermoe' terwijl de lentezon uitbundig scheen. Of was het misschien nog de nasleep van het prachtige en uitbundig gevierde feest van '100 jaar voetbal Uitgeest'? De tweede helft bracht verbetering maar toen was het leed al geschied. Zo blijft het team van Ton Pronk wisselvallig presteren en heeft het uit de laatste vijf wedstrijden maar vier punten gehaald.

FC Uitgeest startte zonder de geschorste Jorn Brouwer. Op zijn plaats speelde opvallend genoeg Tomas Duijn die daarmee Kick Smit op de bank hield. FC Boshuizen kwam sterk uit de startblokken. Al in de 3e minuut lag de bal achter de verbouwereerde doelman Sem Bleeker na een fraai schot van Adsalmis. Het was de opmaat voor een fase waarin de thuisploeg weinig had in te brengen. De Leidenaren waren veel sterker en het was eigenlijk wachten op de 0-2. Daar hadden ze echter wel een penalty voor nodig. Een uitermate ongelukkige 'balkaats' van voet naar arm bij Rens Brouwer deed de warrig leidende scheidsrechter Straver besluiten de bal op de stip te leggen. De regel bij hands is (artikel 12) dat de arm opzettelijk tegen de bal moet komen. Daar leek in dit geval geen sprake van te zijn, dus geen strafschop. Wel bij scheidsrechter Straver. Safi wist er raad mee. 0-2.Het werd allemaal nog erger voor de thuisploeg toen in de 45e minuut Voorn handig profiteerde van een misverstandje tussen de centrale verdedigers van FC Uitgeest Mats Idema en Stan Vrouwe. 0-3.

De tweede helft gaf gelukkig een ander FC Uitgeest te zien. Fel werd gejaagd op de bal en er kwamen kansjes. In de 65e minuut was het de voor Lester Half (blessure) ingevallen Yannick Draaijer die met een puike goal weer enige hoop gaf aan de supporters van geel-groen. FC Boshuizen gaf echter weinig meer weg en deed daarmee goede zaken in de strijd om het kampioenschap, waar de ploeg nog volop aan meedoet. FC Uitgeest daarentegen zal zich echter de komende weken flink moeten opfrissen wil het seizoen ondanks een periodetitel niet als een nachtkaars uitgaan. Tijd dus voor een reset. Een mentale voorjaarsschoonmaak misschien? (De Afvallende Bal)

Ben Visser toch de sterkste

AKERSLOOT - Ben Visser uit Heerhugowaard heeft donderdagavond in Akersloot de wekelijkse koers om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam geschreven.

Het zag er in eerste instantie niet naar uit dat Ben Visser de hoofdrol voor zich zou gaan opeisen en nog op een vrij eenvoudige wijze naar de winst ging rijden. Wout Bakker uit Heiloo was de man die na de start het voortouw nam en ruim twee volle ronden de rest tot inspanning dwong. Daarna was het de beurt aan Ben Visser en Milosj van Renesse (Alkmaar) die Wout Bakker tot de orde wisten te roepen. Voor Milosj van Renesse was zijn heroptreden, na ruim drie jaar afwezigheid op Sportcomplex de Cloppenburgh, van korte duur; hij moest zich in de vierde ronde met een gebroken ketting in de hand afmelden bij de jury. Femke Mossinkoff uit Akersloot wist zich in dit mannengeweld danig te roeren en eiste als eerste en enige vrouw de derde plek op. Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef en Alkmaarder Henk Louwe kwamen, na een aantal keren stuivertje te hebben gewisseld, uit op respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

Jeugdclinic wedstrijdvissen in Uitgeest

Jeugdclinic wedstrijdvissen in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wil jij (beter) leren wedstrijdvissen? Kom dan op zaterdag 13 april naar het Zwaansmeer in Uitgeest. Deze dag, georganiseerd door Sportvisserij MidWest Nederland, is voor zowel kinderen die willen leren wedstrijdvissen als voor ervaren jonge wedstrijdvissers.

De clinics worden verzorgd door ervaren wedstrijdvissers. De clinics starten om 10.00 uur en duren tot 14.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden via info@sportvisserijmidwestnederland.nl.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Yannick Draaijer

Yannick Draaijer en Kes van Tol. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Hij is al 21 jaar en maakte in de wedstrijd tegen FC Boshuizen zijn debuut (als invaller) in een competitiewedstrijd van FC Uitgeest.

Dat deed Yannick zo verdienstelijk dat de jury besloot hem te verkiezen als Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd. Vooral zijn fraaie goal trok de jury over de streep. Yannick gefeliciteerd. Het bracht hem de bijbehorende prijs, de cap van de Businessclub FC Uitgeest. Bovendien mocht hij op de foto met pupil van de week Kes van Tol van JO-8-1, die de door de Taxatieshop ter beschikking gestelde wedstrijdbal mocht houden. (De Afvallende Bal)

Intro - Thema

Genieten doen we van alles wat groeit en bloeit. Natuurlijk is het deze weken ook volop genieten van het voorjaar. De mooie regio Uitgeest heeft enorm veel te bieden. De jachthaven, het Uitgeestermeer en heel veel prachtig groen om ons heen. En, niet te vergeten, lekker eten, drinken en ijsjes! De Uitgeester pakt daarom uit met deze voorjaarsbijlage. Ga er maar lekker voor zitten en geniet!

Pilkes Fietsen, de nieuwe fietsenwinkel met échte Hollandse fietsen

Foto: aangeleverd

REGIO - Sinds de opening in maart van dit jaar is Pilkes Fietsenwinkel volop in bedrijf. Met alleen maar Hollandse waar wordt een gevarieerd assortiment aangeboden. Elektrische fietsen, beachbikes en gravelbikes, de alledaagse fiets, maar ook loopfietsen voor de jongste klanten vindt u terug in de winkel.

In de winkel wordt u welkom geheten door Mark Pilkes, eigenaar en oprichter. Met zijn grote passie voor kwaliteitsfietsen levert hij voor u altijd een goed product. Hij gaat uiterst secuur te werk en is enorm betrokken met uw aankoop. U blijft altijd welkom voor vragen en reparaties. Wij zien u graag in de winkel!

Woordzoeker Voorjaar
Puzzel mee en win een van de mooie prijzen!

Zoek alle woorden uit de lijst in het woordzoekerveld (in alle richtingen) en streep ze door. Van de overgebleven letters kunt u een toepasselijk woord maken. Stuur uw inzending voor 17 april per e-mail naar marketing@uitgeester.nl met uw naam en telefoonnummer. De winnaars krijgen voor Pasen bericht.

Onder de juiste inzenders verloten we deze prijzen:

- Groot spijsbrood van Bakkerij Putter
- 3 x 2 toegangskaartjes van Monkey Town Uitgeest
- Cadeaubon € 25,- van Café Restaurant Klaas
- 4 x een paasbrunch voor Tweede Paasdag bij Bobs

Klaver 5 bestaat 10 jaar!

Jeanette, Nanda en Louise van Klaver 5. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Per 1 januari 2009 werd Jeanette Goedhart eigenaar van Klaver 5. Ondanks de economische crisis, groeide er al snel een vaste klantenkring.

Bij Klaver 5 krijg je nog steeds een persoonlijk en eerlijk advies en bijbehorende service. Met een goede mix van bekende merken (zie de advertentie elders in deze krant) kun je bijna altijd slagen. Nieuw is het merk "YAYA". Wie jarig is trakteert, en daarom vinden er bij Klaver 5 gedurende dit hele jaar diverse leuke acties plaats. Tegen inlevering van je kassabon maak je kans op leuke prijzen.

Zie hiervoor Facebook en Instagram. Het team van Klaver 5 bestaande uit Jeanette, Nanda en Louise verwelkomen je graag in de winkel voor een goed advies en een passende garderobe.

Bizar en bijzonder: een brief van de koning

Een felicitatie van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - "Iedereen doet zijn werk zo goed mogelijk en iedereen kan fouten maken, als ik daaraan denk dan kan ik het accepteren," aldus een aangeslagen mevrouw Bannenberg over de pijnlijke fout van de gemeente alvorens de verdrietige dag aanbrak. "Mijn trouwdag is nog heiliger dan mijn verjaardag," aldus mevrouw Bannenberg. De felicitatie kwam dan ook hard aan.

Mevrouw Bannenberg kwam samen met haar man en drie dochters in 1970 in de wijk De Koog wonen. Ze waren de eerste bewoners aan de Hornevenstraat. Ze geniet nog iedere dag met volle teugen van haar prachtige uitzicht op de eendenkooi. Haar man werkte als accountant in Amsterdam en is na 55 jaar huwelijk na een ziekbed op zijn 77ste overleden. "Dat is een wond die nooit zal helen," aldus de kwieke dame. Mevrouw Babs Bannenberg is overigens een bekende verschijning in Uitgeest, met haar 83 lentes maakt zij nog altijd de prachtigste kunstwerken van emaille in haar atelier aan huis.

"Ik wilde er eigenlijk niet meer over nadenken, dat maakt het alleen maar erger," maar helaas ontving zij dezelfde dag dat ze werd opgeschrikt door het vervelende telefoontje ook een telegram van Zijne Majesteit de Koning. "Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin hebben vernomen dat u op 31 maart aanstaande de dag hoopt te gedenken waarop u 60 jaar geleden in het huwelijk trad", zo luidt de tekst. "Zij willen U met deze bijzondere gebeurtenis graag van harte feliciteren en hebben mij verzocht U hun beste wensen te zenden", was getekend: Drs. E.F. Verwaal, Algemeen Secretaris van Zijne Majesteit de Koning.

"Bizar en ook bijzonder," zo reageert mevrouw Bannenberg op de brief.

<<<<<<<<<<<<<<<<KADER>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Reactie gemeente Uitgeest: Buitengewoon pijnlijk dat dit is gebeurd. Hier is een menselijke fout gemaakt binnen de organisatie, ondanks dat we altijd zeer zorgvuldig met deze informatie omgaan. Uiteraard hebben we direct onze welgemeende excuses gemaakt. Mevrouw Wilms-Bannenberg is nog erg aangedaan door wat er gebeurd is en dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Hoewel onze fout niet meer ongedaan gemaakt kan worden, voelen we ons verantwoordelijk voor de gevolgen voor mevrouw Wilms-Bannenberg. Er is daarom opnieuw contact gelegd en er heeft inmiddels een goed gesprek plaatsgevonden waarbij we nogmaals onze excuses en een bos bloemen hebben aangeboden.

Sfeervol Passieconcert: Stabat Mater

AKERSLOOT - Op Goede Vrijdag 19 april 2019 zal het beroemde Stabat Mater van Pergolesi worden uitgevoerd. Medewerking aan dit concert zal worden verleend door de sopraan Ivera Musch en de alt Mariëtte van Berkum.

De begeleiding is in handen van de organist Ton Veltkamp. Voorafgaand aan dit concert zal er een korte inleiding gehouden worden door mw. ds. Neeltje Reijnders. In het Stabat Mater worden, staande bij het kruis, de gevoelens van een liefhebbende moeder vertolkt. Het concert is in de PKN-kerk aan het Dielofslaantje te Akersloot. Aanvang 15.00 uur, kerk open 14.30 uur. Toegang € 10,-.

Reserveren gewenst: 0251-310032 of via ivera.musch@outlook.com. Kaartverkoop ook bij de kerk.

Een internationaal gezelschap op het Open Podium De Zwaan Cultureel

Vijfmansformatie Avagardner. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - l save the date! Zaterdag 20 april heeft het Open Podium in Dorpshuis de Zwaan in Uitgeest een internationaal karakter met muzikanten uit Engeland en Canada, Nederlandstalige kleinkunst en Franse chansons.

De volgende optredens heeft de organisatie vast kunnen leggen: Joost Bakker zingt en speelt eigen teksten en liedjes. William Dashwood speelt nummers van zijn cd 'A Boy at Heart'. Käthe van den Hurk: Nederlandstalige kleinkunst met begeleiding van Jasper Swank op piano. Otto Cepella en Susan Sweeney: folk uit Canada. Nicolette Knape zingt Franse chansons waarin zij de vrijheid, troost, passie en liefde vindt die zij zoekt in de muziek. Avagardner is een vijfmansformatie die, zoals ze zelf zeggen, een mix spelen van J.J. Cale en de Rolling Stones.

De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is natuurlijk ook dit keer gratis! Meer informatie www.dezwaancultureel.nl.

Grote inruilactie van Trek Bionx e-bikes bij Fietsshop Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 13 En 14 april houden wij weer onze jaarlijkse voorjaarsmarkt. U kunt dan verschillende e-bike modellen van Trek, Gazelle, Scott, Bergamont en Sparta uitproberen.

Daarnaast hebben wij ook leuke aanbiedingen van gewone fietsen en mountainbikes. En wat te denken van voordelige fietskleding. Tijdens onze voorjaarsmarkt houden wij ook een grote inruilactie van Trek Bionx e-bikes. De meeste van deze fietsen rijden al weer een tijdje rond en zijn misschien toe aan een nieuwe accu. Maar waarom niet meteen profiteren van de nieuwste Bosch technieken met een betrouwbare middenmotor.

U kunt daarom nu gebruik maken van een extra hoge inruil bij aanschaf van een nieuwe e-bike met Bosch ondersteuning.

Iedere dag ijs voor Bobby Fatels van IJS Fantasy

Ook de ijskar zult u binnenkort weer door Uitgeest zien rijden Foto: aangeleverd

UITGEEST - "De reacties zijn heel positief, ijsliefhebbers kwamen me spontaan feliciteren en het ijs viel ook goed in de smaak." De 32-jarige ijsmaker Bobby Fatels, die is neergestreken in het voormalige pand van IJs en Koffiehuijs De Florijn, is er nog beduusd van. Op 1 april scheen de zon, om 13.00 uur exact opende hij voor het eerst zijn deuren en sindsdien heeft hij niet meer stil kunnen zitten. Onder het ijsjes scheppen door is hij bezig de lunchkaart te maken: nu is er al een een broodje pulled chicken en een broodje gezond. De ondernemer gaat de lunchkaart uitbreiden want er is genoeg ruimte om lekker te zitten in de gezellige ijssalon in het hart van Uitgeest.

De nieuwe naam van de ijssalon 'IJs Fantasy'. Een combinatie van Nederlands en Engels, die vraagt om uitleg. "Ik woonde tot mijn dertiende in Duitsland, daar hadden ze toen al heerlijk schepijs. In Nederland was het nog niet zo populair, hier was voornamelijk softijs te koop. 'Eis Fantasy' was de naam van de ijssalon in Duitsland waar ik altijd mijn favoriete smaakje haalde. Ik wist dus gelijk wat de naam van mijn ijssalon moest worden: IJS Fantasy. Ik heb alleen het Duitse 'Eis' veranderd in Nederlands," aldus Bobby, bij wie het ijs spreekwoordelijk door zijn aderen stroomt.

De fijne kneepjes van het ijsdraaien
Van jongs af aan was hij namelijk al gek op ijs, en nu nog. Bobby eet iedere dag ijs: "Als ik de bakken wissel eet ik het restje uit de oude bak. Ik proef iedere smaak die ik maak en soms neem ik gewoon even een bolletje ijs tussendoor. Maar ik word er niet dik van hoor, met twee ijssalons is het heel hard werken," glimlacht hij. Er is namelijk nog een vestiging van IJS Fantasy, die in 2016 werd geopend in Alkmaar op de Gedempte Nieuwesloot.

Bobby studeerde Engelstalige bedrijfseconomie. Voor zijn studie heeft hij een bedrijf opgericht en daarover heeft hij zijn scriptie geschreven. Een kennis van hem werkte voor een ijssalon als ijsmaker en werd ontslagen. "Je hebt een goed product, waarom begin je niet voor jezelf," vroeg Bobby aan de ijsmaker. De ijsmaker durfde het alleen aan als Bobby ook meedeed. De ijsmaker, die al op leeftijd was, heeft Bobby de fijne kneepjes van het ijsdraaien geleerd. Ondertussen werkte Bobby ook bij Grand Café Van Ruysdael, waar hij het horecavak leerde. Voordat Bobby zijn scriptie klaar had en afstudeerde stopte de ijsmaker en zo werd Bobby in één klap ondernemer.

Lunchen bij IJS Fantasy én heerlijke ijsbonbons
"Ik houd van gelato: een romig ambachtelijk ijs dat goed op smaak is. Ook vind ik het belangrijk dat ijs mooi gepresenteerd wordt; in een restaurant wordt je bord immers ook mooi opgemaakt," vertelt hij. De service bij IJS Fantasy gaat ver: als mensen zichtbaar twijfelen over een smaak dan mogen ze die best even proeven, ook als er een rij staat. De kinderijsjes worden gepresenteerd met twee Smarties als oogjes en het mondje wordt met de ijsschep gevormd. "Daar maken we gewoon even tijd voor vrij, het is een kleine moeite en een feestje voor de allerkleinste ijsliefhebbers," aldus Bobby.

Naast de lunch komen binnenkort de zelfgemaakte ijsbonbons: een bonbon van slagroom-vanilleijs met een hart van caramel en eromheen witte, bruine en donkere chocolade, afgewerkt met amarettokorrels. Wat een genot, het water loopt me in de mond.

Tekst: Margreeth Anema

Kennismaken met de Rotary Heemskerk-Uitgeest

UITGEEST - Op maandagavond 15 april aanstaande organiseert Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest een open avond onder de titel: 'Rotary helpt dichtbij'. Op deze avond laat de club aspirant-leden en andere belangstellenden kennismaken met het werk van de Rotary.

Inkomend voorzitter Herman Brinkman is enthousiast over het programma dat de club voor de avond in petto heeft. "Niet alleen omdat we echt iets boeiends te vertellen hebben, maar ook omdat we een bezoek brengen aan onze buren: de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. En ik ben nu eenmaal een bierliefhebber." Rotaryclubs werven onder meer geld voor goede doelen en het bijstaan van minderbedeelden in de samenleving.

"Je ziet het misschien niet direct, maar in onze eigen omgeving zijn er zoveel mensen en partijen die steun kunnen gebruiken," aldus Brinkman. "Daarom zetten wij ons vooral in voor onze eigen regio." Rotaryleden zetten zich ook in voor elkaar. En dat is ook waardevol, vindt Brinkman. "Onze leden leggen verbinding door de gezamenlijke activiteiten en bijeenkomsten. Zo ontstaat een hechte groep, die elkaar met raad en daad bijstaat. Tijdens de open avond vertellen we daar meer over."

Programma
De ontvangst is om 17.30 uur bij Lekker aan de Haven in de jachthaven van Uitgeest. Na een korte kennismaking brengt de groep een bezoek aan de Noord-Hollandse Bierbrouwerij met aansluitend een bierproeverij (wijn of fris kan uiteraard ook) en een eenvoudige maaltijd. Tussen de bedrijven door vertellen de leden alles over het werk van de Rotary. De avond is rond 20.00 uur afgelopen. Aanmelden kan tot 10 april via het formulier op de website www.rotary.nl/heemskerkuitgeest.