De Uitgeester

21 december 2016

De Uitgeester 21 december 2016


Bekende viswinkel van den Kommer sluit haar deuren

Palingverkoop in de jaren '70 (kermis Heemskerk) Foto: Aangeleverd

Door: Kees Deken

UITGEEST - Jan en Janneke van den Kommer hebben besloten om het wat rustiger aan te gaan doen. Nadat in 2006 de openingstijden en het assortiment al teruggebracht werden, wordt nu per 1 januari 2017 de viswinkel aan de Sluisbuurt gesloten. Helemaal stoppen, kunnen ze nog niet over hun hart verkrijgen. De levering van onder andere zalm, snoekbaars en paling aan de restaurants in Uitgeest blijven ze nog wel doen en klanten kunnen, na afspraak, achterom nog terecht.

Aan tafel in de Sluisbuurt blikken ze terug. Jan: "ik ben 54 jaar geleden begonnen bij mijn vader. De start was best wel moeilijk. Na de strenge winter van 1962/63 was de visstand in het polderwater en het Uitgeestermeer tot bijna nul gedaald. Door de strenge vorst en de sneeuwval was er vrijwel geen leefruimte en zuurstof voor de vissen. De inkomsten vielen zo goed als weg en mijn oom die het vissersbedrijf samen met mijn vader deed, besloot te stoppen om later met taxi en ambulance vervoer te starten. Ik ben toen tijdelijk in Krommenie gaan werken. Maar als je de vrijheid gewend bent, valt het toch erg tegen om de hele dag tussen vier muren te werken. Ik ben op een gegeven moment naar mijn vader toe gegaan en zei dat ik toch wilde proberen om samen met hem het bedrijf weer te gaan opbouwen en vis uit te zetten, om de visstand weer op peil te krijgen. Ik heb daar geen spijt van gehad! Het is hard werken maar als ik hier 's ochtends met mijn bootje onder het viaduct het meer op vaar en de rijen auto's in de file zie staan, voel ik met toch wel bevoorrecht."

Jan en Janneke van den Kommer doen het rustiger aan Foto: Kees Deken

Mooie herinneringen
Janneke: "Van den Kommer is al 120 jaar actief in de vis. Jan is de vierde generatie die het vissersbedrijf runt". Ze hebben mooie herinneringen aan de verkoop van vis op de kermissen Janneke: "ik vond het wat minder als ze dronken aan de kraam kwamen, maar Jan had daar minder problemen mee".

Jan: "Er was er eens een vent die de dikste paling van de toonbank griste en zijn vriend er voor de gein een mep mee verkocht. Ik zei: "leuk, maar dat kost je wel geld", waarop de man zei :"geen probleem, ik heb er tenslotte wel lol van gehad"!, en gaf vervolgens het bedrag plus een flinke fooi"!

Ook herinneringen aan de tijd dat ze het ambulancevervoer deden voor vader en oom van den Kommer komen boven. "Verpleegkundigen waren er toen niet op de ambulance, maar je moest wel een EHBO-diploma hebben. Het gebeurde wel dat je tijdens het roken van de vis werd opgeroepen voor een ambulance rit en dan kwam je in het ziekenhuis aan met een lekkere rooklucht om je heen".

Niet vervelen
Door hun vele nevenactiviteiten zullen ze zich niet snel gaan vervelen. Jan, die vroeger furore maakte in band "de tophitters" (bekend van kermissen en partijen). drumt en zingt nog steeds in twee koren: Het smartlappenkoor Dolorosa uit Heemskerk en een accordeongroep uit Koog aan de Zaan. Janneke geeft samen met haar zus nog een cursus 3D kaarten maken. Verder is ze druk met de opvang van de kleinkinderen. Ook blijven Jan en Janneke de Sinterklaas intocht organiseren, die ze al vele jaren perfect regelen. Tenslotte zegt Jan: "Doordat we niet meer aan de openingstijden van de winkel vastzitten, is er nu meer gelegenheid om ergens spontaan naar toe te gaan, maar klanten die trek hebben in vis weten ons evengoed wel te vinden".

Vlnr: Janneke Mars, Anita Webbe, Esther Seur, Aukje Verlinden, Nico Admiraal, Marianne Jonker Gerrit Bus

Deze krant is de laatste editie van dit jaar. Het team van De Uitgeester wenst u fijne kerstdagen, een fantastisch nieuwjaar mét natuurlijk weer veel leesplezier in 2017!

Ook Uitgeest bij succesvolle samenwerking arbeidsmarkt

Wethouder Tromp en Mevr. Konijn (voorzitter RPAnhn) Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Met ingang van 1 januari 2017 sluit Uitgeest zich aan bij de bestuurlijke samenwerking voor een duurzame, ontwikkelingsgerichte arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord. Wethouder Antoine Tromp ondertekende namens Uitgeest het convenant Samen Sterk voor Werk tijdens de Algemene Vergadering RPAnhn op woensdag 14 december.

Uitgeest is de achttiende gemeente in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord. In deze arbeidsregio werken gemeentes, onderwijs, UWV, werkgevers en werknemers samen onder de naam RPAnhn. Bergen, Castricum en Heiloo zijn al langer aangesloten bij de regionale samenwerking. Omdat vanaf 1 januari 2017 de ambtelijke organisaties van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo één werkorganisatie vormen, was de toetreding van Uitgeest tot de arbeidsmarktregio een logische stap.

RPAnhn voorzitter en Alkmaarse wethouder Elly Konijn (D66) is blij met de toetreding van Uitgeest: "De regionale samenwerking op het gebied van de arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord is al zeer succesvol. De toetreding van extra partners versterkt dit nog eens. Met elkaar kunnen we nog meer bereiken voor onze inwoners op het gebied van de aanpak jeugdwerkloosheid, arbeidsmobiliteit en begeleiding naar werk. Ik heet Uitgeest van harte welkom"!

De Zorgcirkel breidt uit naar vijf flexpools

"We heten je van harte welkom als nieuwe collega" Foto: aangeleverd

Vanaf januari wordt het flexbureau van De Zorgcirkel uitgebreid naar 5 regio flexpools. Waaronder een regio flexpool Egmond, Heiloo en een flexpool Alkmaar/Heerhugowaard. Dus dichtbij jou in de buurt.

Wil je werken naast je (mantel)zorgtaken, ander werk of een studie? Kan of wil je alleen werken vanuit jouw beschikbaarheid? Ben je nieuwsgierig om bij een andere cliëntgroep te werken, thuiszorg en/of in een locatie? Maak dan eens kennis en bespreek de mogelijkheden. De voordelen van het werken in de flexpool zijn: werken vanuit jouw beschikbaarheid, eigen webportaa,l waar je kunt intekenen op openstaande diensten, afwisseling en ontwikkelmogelijkheden, voorrang bij interne vacatures ten opzichte van externe kandidaten en profiteren van voordelen van een dienstverband (pensioenopbouw en regelingen van De Zorgcirkel).

Ben je een zorgstudent, helpende/verzorgende IG of verpleegkundige? Zit je nu in een levensfase waardoor je alleen vanuit jouw beschikbaarheid kunt werken? Werk je liever vanuit een vast team? We denken graag met je mee wat voor jou de beste plek in onze organisatie kan zijn. Ben je nieuwsgierig of heb je een vraag? Schroom niet en mail naar vragenoverflex@zorgcirkel.com of solliciteer direct via www.zorgcirkel.com/werken-bij/vacatures.

Drie kerstmarkten in één weekend

Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Er viel afgelopen weekend heel wat te beleven, te bewonderen én te (kerst)shoppen. Vrijdag was er een gezellige Winterfair op het zwembadterrein van de Zien. Vrijdag tot zondag was er het Kerstdorp op het gemeentehuisplein, ook met leuke kerststalletjes en attracties voor de kinderen. Voor wie er nog geen genoeg van kreeg maar het wel koud had, was er ook nog een Indoor Kerstmarkt in de A9 Studios op zondag!

De foto's zijn gemaakt door Marianne Jonker, Gerrit Bus, Vincent Bloothoofd, Anneke Metselaar, Gertruud Rumphorst en Anita Webbe

Foto: Vincent Bloothoofd
Foto: Gertruud Rumphorst
Foto: Anneke Metselaar
Foto: Aangeleverd
Foto: Anita Webbe
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker

Psychosomatische fysiotherapie en Lichaamsgerichte traumatherapie

Somatic Experiencing (SE)
Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte therapie waarbij gewerkt wordt met opgeslagen en vastzittende energie in ons lichaam. Een trauma is elke gebeurtenis, die teveel is en die wij niet (voldoende) hebben verwerkt. De schrik, angst of woede blijft dan als het ware 'in de tijd bevroren' vastzitten in het lichaam en dat kan leiden tot een min of meer permanent aanwezige staat van alertheid en alarm, of precies het tegenovergestelde, een situatie van afwezigheid en gevoelloosheid. Deze vastzittende energie kan op den duur allerlei lichamelijke klachten veroorzaken: onverklaarbare pijnen in het lichaam (SOLK), grote (spier)spanning, maar ook schrikachtig/angstig, controlebehoefte, slaap- of concentratieproblemen, somberte zonder te weten waarom e.d. Vaak wordt het klachtenpatroon niet in verband gebracht met de oorspronkelijke gebeurtenis, maar worstelen mensen in hun dagelijks leven wel met de gevolgen ervan.

Ontwikkelingstrauma (NARM)
Neuro Affective Relational Model (NARM) is eveneens een lichaamsgerichte traumatherapie en combineert SE met andere therapeutische richtingen, waaronder de psychosomatische fysiotherapie. De meeste kinderen zijn uiterst inventief en passen zich, zo goed en zo kwaad als het kan, aan iedere situatie aan. Ook aan situaties, die zij als onveilig en bedreigend ervaren. Ze ontwikkelen een overlevingsstrategie. Dat is in de kinderjaren effectief en functioneel, maar wordt op latere leeftijd een hindernis om voluit te kunnen leven. Onbegrepen lichamelijke klachten, hoge spierspanning enz. zijn dan de symptomen. De oorzaak is dan niet te duiden door de arts. U veinst de klacht niet.

Beide vormen van traumatherapie hanteren een zachte en helende methodiek. Het werkt met focussen op de eigen lichamelijke ervaringen en sensaties, zodat er telkens een klein beetje van de vastzittende energie vrijkomt, die je ter plekke kunt ontladen en daarmee beetje bij beetje kunt integreren. Het werkt vanuit de randen van de traumatische ervaring (van buiten naar binnen). Als we middenin het trauma zouden duiken, levert dat slechts een nieuwe overweldigende ervaring op dat het lichaam nog vaster zal zetten. Het gaat juist om het vergroten van de eigen draagkracht, het hervinden van de eigen lichamelijke zelfregulatie en hulpbronnen, zodat niet elke prikkeling van buitenaf een heel scala aan lichamelijke reacties in gang zet. Bij ontwikkelingstrauma's wordt tegelijkertijd aandacht besteed aan versterking van het zelfbeeld, het zelfvertrouwen, verdieping van de lichamelijke ervaring en het leren focussen. Het proces van verbinding maken met jezelf en de anderen, kunnen terugtrekken is een natuurlijke staat van zijn, die door ontwikkelingstrauma verstoord kan zijn geraakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paula Rozeman, Move! sterk in beweging, Churchillplein1, Akersloot, 0251 – 314447. Op dinsdag is zij werkzaam in het MCM.

Hello, goodbye!

Eva Mark Foto: Aangeleverd

Door: Eva Mark Voorzitter Jeugd- en Jongerenraad Uitgeest

Afgelopen vergadering, maandag 12 december was wel een hele, bijzondere vergadering! Het leek wel alsof we in het programma: 'Hello, goodbye' terecht waren gekomen. En ook de (kinder)champagne mocht niet ontbreken! Waarom het zo bijzonder was? Dat leest u in deze column!

Allereerst was het bijzonder dat er twee gasten aanschoven bij de vergadering van de Jeugd- en Jongerenraad (JJR). Raadslid Serena Doeve en secretaris Olivier Peek van de partij Uitgeest Lokaal kwamen eens een kijkje nemen bij de JJR. Het was erg fijn om hen erbij te hebben. Er zijn veel zaken ter sprake gekomen en we hebben goed met elkaar kunnen brainstormen. Onder andere de gloednieuwe crowdfundingsactie, huisvesting voor jongeren en het project Jongeren en Politiek kwamen ter sprake.

Ten tweede was het de allereerste officiële vergadering van ons nieuwe lid, Per van der Kolk! Afgelopen raadsvergadering, 8 december, is hij officieel benoemd. Maar daarnaast was het helaas ook alweer de laatste vergadering van onze penningmeester, Willem de Jong. Redenen genoeg voor champagne dus! We verwelkomde Per en namen afscheid van Willem. 'Hello en goodbye!' Willem is ongeveer twee jaar lid geweest van de JJR en heeft veel gedaan voor de jeugd in Uitgeest. Daarom zullen we hem ook enorm gaan missen! Maar…. er staat ondertussen ook alweer een nieuw aspirant lid te popelen om officieel aan te mogen schuiven bij de JJR vergaderingen, namelijk: Annemiek de Jong. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee! Er was uiteraard ook tijd voor het vergaderen zelf. We hebben mooie plannen gemaakt voor het project Jongeren en Politiek 2.0. Deze zal dit jaar in een nieuw jasje worden gestoken. Hierover binnenkort meer! Daarnaast schieten we al een heel eind op met het ontwikkelen van de Jongerenplattegrond. Dit was vorig jaar het winnende idee van het project Jongeren en Politiek. We hopen de plattegrond snel te kunnen plaatsen en verspreiden.

Al met al een bijzondere vergadering om het jaar 2016 goed mee af te sluiten! De Jeugd- en Jongerenraad wenst u allen een fijne kerst en een spetterend 2017!

Over vrede

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Kerstmis is het feest van vrede. Overal op de wereld zwijgen de wapens (hopelijk) even, we wensen elkaar alle goeds toe en in verdraagzaamheid delen we de heerlijkste spijzen met onze meest dierbaren. Ook ik heb mij door Kerst laten inspireren om iets te schrijven over het thema vrede. En dan vooral: vrede met jezelf.

Oorlog en vrede
Want hoe vergaat het jou het hele jaar? Hoe vaak is het oorlog in jouw hoofd: Ben je boos, verdrietig, wanhopig, gefrustreerd? En die oorlog in je hoofd is dan vaak weer de oorzaak van oorlog in je lijf: Je hebt hoofdpijn, je voelt je uitgeput, bent benauwd, hebt buikkrampen of een geïrriteerde huid. En zo vreemd is dat niet. Want we leven in een wereld waarin de oorlog in stand wordt gehouden door wapenhandelaars, de commercials, die ons dingen opdringen die we niet nodig hebben, we laten ons volproppen met fout voedsel door een winstbeluste voedselindustrie of we voelen ons niet gezien door onze werkgever. En verder zijn er dan nog dagelijkse misverstanden, teleurstellingen en onbegrip. Je moet over bijzondere talenten beschikken om elke dag weer opgewekt en blij door het leven te gaan en 's avonds tevreden te gaan slapen! Is er een recept om meer in vrede te leven met jezelf en je omgeving? Misschien wel! Ik ga het je uitleggen.

Respect
Laat ik beginnen te stellen dat geen twee mensen dezelfde opvattingen hebben en op dezelfde wijze denken. Eigenlijk is het een klein wonder dat we elkaar zo vaak wél goed begrijpen. Maar dikwijls ook gebeurt het dat de ander dat wat jij hebt bedoeld, anders opvat en vice versa. Onbegrip en teleurstelling zijn zo snel geboren. Laten we steeds bedenken dat we allemaal anders zijn, de denkwijze van de ander respecteren en ervan uitgaan dat de ander altijd de beste bedoelingen heeft, ook al begrijp jij die niet direct. Wat zal dat een hoop irritatie schelen! Om geen irritatie bij de ander te veroorzaken en om de ander goed te begrijpen is natuurlijk wel een goede (vreedzame) communicatie nodig. Is dat te leren? Jazeker! Lees er maar eens over in een van de boeken van Marschal Rosenthal over 'geweldloze communicatie'. Een prachtig cadeau voor onder de kerstboom!

Complimenten
Wil je nóg een tip? Oefen je in het geven en ontvangen van complimenten. Het is een kleine moeite en ze maken het leven zoveel leuker! Complimenten zijn de pokon van het leven, zeg ik maar al te graag. Waardeer de moeite die een ander heeft gedaan met een compliment. En je zult zien dat je steeds meer complimenten krijgt, als je ze vaker gaat geven. Oefen je daarnaast ook in het ontvangen van complimenten Een compliment is een soort kadootje dat de afzender je geeft. Voor de gever van het compliment is het fijn als dat cadeau niet ongezien wordt weggegooid, maar met aandacht en dankbaarheid wordt uitgepakt. Ik bedoel hiermee dat je niet reageert in de trant van "Ach, het is m'n werk" of "ach kleine moeite". Maar dat je je blij toont met het compliment door bijvoorbeeld te zeggen: "Wat leuk dat je dat zegt, dank je wel!" En als je een beetje vaardig bent geworden in het geven en ontvangen van complimenten, is het hoog tijd om ook jezelf complimenten te gaan geven. Want hoeveel moeite doe jij elke dag om van alles voor elkaar te krijgen? Dat is niet allemaal vanzelfsprekend, daar mag je jezelf best voor waarderen en complimenteren! Dat voelt lekker! Je hebt niemand ánders meer nodig om tevreden over jezélf te zijn! Accepteer de ander zoals hij of zij is en ook jezelf. En waardeer zoveel mogelijk jezelf en de ander en laat dat merken door complimenten. En hoe beter je hier in wordt, hoe meer het leven je toelacht, hoe meer vrede je ervaart.

Ik wens je tijdens de kerstdagen, maar ook daarna in heel 2017 iedere dag een heleboel vrede toe!

(Leren) klaverjassen in Het Spectrum

HEEMSKERK - Op maandag 9 januari om 19.30 uur is de eerstvolgende klaverjasbijeenkomst. Iedereen is weer van harte welkom om gezellig samen te komen klaverjassen in buurtcentrum Het Spectrum. Deelname € 3,50. Er zijn ook dan weer mooie prijzen te winnen.

Ook kunt u leren klaverjassen. Op maandag 9 januari van 13.30 tot 16.30 uur is de eerstvolgende bijeenkomst. Diegenen, die helemaal niet of enigszins kunnen klaverjassen, zijn van harte welkom om alle kneepjes van het klaverjassen te leren. De kosten bedragen € 2,50 per keer. Wij wensen iedereen fijne feestdagen en graag tot 9 januari in buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1 te Heemskerk (tel. 207777).

5 / 16

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

Sportief het nieuwe jaar in!
Heeft u goede voornemens en wilt u graag actief en sportief bezig zijn, dan kunt u bij ons komen sporten. De lessen worden gegeven door gediplomeerde en ervaren docenten. U mag altijd vrijblijvend een gratis proefles meedoen.

Wij hebben nog vrije plaatsen bij: Pilates op maandagmorgen van 10.15 – 11.15 uur, Stoelyoga op dinsdagmorgen van 09.15 – 10.15 uur, Fifty fit (50+ gym) op donderdagmiddag van 13.30 – 15.00 uur, Pilates op donderdagmiddag van 15.15 – 16.15 uur Kosten € 40,-- voor 15 lessen. Indien er meer lessen worden gegeven komt er € 2,70 per les bij.

Cursus digitale fotobewerking start op woensdag 11 januari
In deze cursus leert u foto's bewerken, foto's van uw fototoestel op uw computer zetten, een diavoorstelling van foto's maken, filmpjes met muziek van foto's maken, een fotoboek maken en foto's versturen. Kortom een interessante en leerzame cursus. Heeft u een laptop, neemt u deze dan mee naar de cursus. Digitale camera en snoertje ook meenemen. Eenmaal per 2 weken op woensdag van 09.00 – 10.30 uur. Start 11 januari. € 20,-- voor 8 lessen inclusief koffie/thee en exclusief materiaal.

Bingo op woensdag 11 januari
Op deze bingomiddag kunt u prachtige prijzen winnen en het is elke keer weer gezellig. Zaal open om 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. Kosten € 4,50 voor een bingokaart. Er worden 3 ronden gespeeld. Vooraf opgeven is niet nodig.

Excursie Nijenburg op woensdag 18 januari
Huize Nijenburg is gelegen in het Heilooeër bos. Na de ontvangst met koffie/thee volgt een introductieverhaal over de geschiedenis van het buiten en de diverse families die op Nijenburg gewoond hebben, alsmede over de landgoederen, boerderijen en bossen rondom het huis. Tijdens de rondleiding zijn onder andere prachtige gerestaureerde kamers en een zeer mooie, grote kast met 'poppenhuizen' te bewonderen. Woensdag 18 januari, aanwezig om 09.50 uur. Start om 10.00 uur. Duur 2 uur. Kosten € 7,00 inclusief koffie/thee, entree en rondleiding met gids en exclusief reiskosten. Adres staat op uw deelnamebewijs.

Informatie en opgeven: Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Website: www.uitgeestersenioren.

Exclusieve wijnen online te bestellen via Wine and Gifts.nl

Mariëlle de Ruijter Foto: Aangeleverd

Mariëlle de Ruijter, tel.nr. 0251-829273 Mailadres: info@wineandgifts.nl Website: www.wineandgifts.nl

Door Anita Webbe

Wine and Gifts.nl is dé meest complete online service sinds 2001 voor heerlijke, exclusieve wijnen in geschenkverpakking. Dit in Uitgeest gevestigde bedrijf is hoofdzakelijk bedoeld voor de zakelijke markt, maar particulieren kunnen uiteraard ook bestellen. Bij Wine and Gifts.nl kunt u kiezen uit een uitgebreid assortiment exclusieve wijnen, champagne en cava. Daarbij wordt een geschenkservice geboden.

"Iedereen heeft wel iets met wijn"

Mariëlle de Ruijter is sinds februari 2016 eigenaresse van Wine and Gifts: "Ik raakte, mede door sommeliers in mijn familie, geïnteresseerd in de wijnbranche. Het is een leuke business, want iedereen heeft wel iets met wijn. Ik richt me voornamelijk op exclusieve (voornamelijk Franse) wijnen, die nergens anders verkrijgbaar zijn. Ik betrek de wijnen bij een groothandel die exclusief levert aan de betere horeca. Doordat ik geen winkel heb en alles in eigen beheer uitvoer, kan ik de wijnen in dit hogere segment tegen lagere prijzen aanbieden. Ik heb een ruime voorraad wijnen die op de site staan vermeld".

Goede wijn niet perse duur

De wijnen zijn exclusief, maar niet per definitie duur. Al vanaf € 6,95 (ex. btw) zijn er heerlijke wijnen te bestellen. Bovendien kan de bestelling binnen één dag worden bezorgd. "Zeker in Uitgeest: dan breng ik het persoonlijk even langs! Is er vraag naar een andere wijn, dan kan ik deze bestellen of op zoek gaan een soortgelijke. Ik volg een opleiding tot vinoloog, zodat ik de klanten binnenkort nog beter kan begeleiden in hun keuze," aldus Mariëlle.

Stijlvol cadeau

Marielle komt oorspronkelijk uit de cosmetica branche en weet als geen ander hoe belangrijk een mooie verpakking is. Dit voert zij ook door in het uiterlijk van de geschenkverpakkingen. Haar motto: "Een mooie wijn, champagne of cava verdient ook een luxe uitstraling." Naar wens kunnen er nog 'gifts' aan toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld een paar bijpassende glazen, een verwen product van 'Rituals' of bonbons. Uiteraard kunnen ook andere pakketjes worden samengesteld, geheel naar wens van de klant. Om het geheel compleet te maken, wordt vervolgens het geschenk in een houten kistje of doos stijlvol verpakt met het mooiste cadeaupapier, desgewenst zelfs met een persoonlijk kaartje eraan. De opdrachtgever heeft er geen omkijken naar! Wine and Gifts.nl wenst iedereen fijne feestdagen en een geweldig 2017. Proost!

Een tropische kerst

Rozekrans, thuis bij Nancy Foto: Nancy Brantjes

Door: Nancy Brantjes

Er wordt mij wel eens gevraagd hoe wij in Costa Rica de feestdagen vieren. Dat verschilt namelijk nogal. Ook hier binnen Costa Rica zijn er verschillen per familie, dorp, streek en provincie. Neem nou de kerst. Er is één grote overeenkomst: We vieren de geboorte van Jezus. Costa Rica is katholiek. Dus kom je hier overal kerststalletjes tegen, zelfs in musea ,klinieken, kantoren en winkelcentra. Natuurlijk zijn er hier ook mensen met een ander geloof, maar deze zijn sterk in de minderheid.

De kerststal heeft hier altijd centraal gestaan in het kerstfeest. Een eeuw geleden was Costa Rica dunner bevolkt en waren de wegen erg slecht begaanbaar. Priesters moesten vaak vele uren te paard reizen om een mis op te dragen, want ieder dorpje heeft zijn eigen kerkje (soms ter grootte van een huisje), maar niet zijn eigen priester. Zo kwam er hier in Jaris vroeger één keer per maand een priester langs. Het was dus een droom om naar de kerst mis te gaan. Maar ieder huis had zijn kerststal. Dus wat deden de mensen met kerst: Georganiseerd huizen in de buurt bezoeken. Met een stel muzikanten, meestal gitaarspelers,een uitgebreid rozenkrans bidden voor de kerststal, en daarna een feestje bouwen met de aanwezigen, waarbij de eigenaars van het huis de mensen op hapjes en drankjes trakteerden. Ook vaak zelfgemaakte, alcoholische dranken, dus alcoholisten en levensgenieters kwamen na vijf rozenkrans rondes in verschillende huizen meestal vrolijk en dronken thuis. Maar nu zijn de wegen goed, dus is men niet meer aangewezen op de eigen gemeenschap om kerst te vieren.

De gewoonte om naar de kerk te gaan met de kerst is niet zo erg aanwezig. Maar de gewoonte om feest te vieren wel. In onze provincie is het met kerst meestal stralend mooi weer. Dus mensen gaan vrienden en familie bezoeken die verder weg wonen en heel veel kadootjes kopen. Of ze gaan naar een groot feest, naar een zwembad, pretpark, het strand of een kermis in een grotere stad. Op al deze plekken wordt dan waarschijnlijk wel weer, daar waar ook een kerststal staat,een feestelijke rozenkrans gebeden in deze kersttijd.

Politieberichten

Fietser rijdt tegen stilstaande auto
Op woensdag 14 december 2017 omstreeks 17.39 uur, zag een 72-jarige fietser een stilstaande personenauto over het hoofd op de Meldijk te Uitgeest. De fietser klapte tegen de achterzijde van de auto en kwam vervolgens zodanig ten val dat hij daarbij letsel aan zijn enkel opliep.

Fietsendieven aangehouden
Naar aanleiding van een diefstal van een fiets, vanaf het station Uitgeest, op donderdag 15 december 2016 heeft de politie een nader onderzoek ingesteld. In een woning in Zaandam werden een 38-jarige en 24-jarige man aangehouden ter zake heling dan wel diefstal van de gestolen fiets vanaf station Uitgeest. Tevens werden er in de woning nog een aantal fietsen en een snorfiets aangetroffen, die van diefstal afkomstig bleken te zijn. Deze fietsen en snorfiets bleken gestolen te zijn vanuit Heemskerk, Zaandam en Koog aan de Zaan. De mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten en de aangetroffen fietsen zijn in beslag genomen en zullen worden terug gegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Winkeldiefstal vanuit supermarkt
Vanuit een supermarkt aan de Melis Stokelaan werd gemeld dat er een 14-jarige jongeman zich schuldig had gemaakt aan diefstal van blikjes Red Bull. De jongeman werd aangehouden en voor nader onderzoek overgedragen aan de politie. Deze heeft de jongeman verhoord en overgedragen aan een van zijn ouders. De jongen krijgt een HALT afdoening.

Verder was het bijzonder rustig.

Vuurwerk afsteken? Houd minimaal 100 meter afstand van paarden

Foto: geshopt door Vincent Bloothoofd

UITGEEST - De feestdagen komen er weer aan. Oud en Nieuw wordt in heel Nederland uitbundig gevierd en vuurwerk hoort daar traditiegetrouw bij. De eerste knallen zijn begin december al weer hoorbaar. Sommige mensen kijken er reikhalzend naar uit, maar velen, met name dierenbezitters niet. Voor dieren is de periode van het vuurwerk afsteken namelijk altijd erg stressvol. Op een aantal plaatsen in Uitgeest is het afsteken van vuurwerk altijd verboden, zoals bij molens, panden met rieten daken en bij het hertenkamp. Sinds dit jaar is het verbod op het afsteken van vuurwerk binnen 100 meter van locaties waar paarden worden gehouden erbij gekomen. Voor paarden kan vuurwerk een grote bron van stress zijn. Om die reden heeft het college besloten om ook daar een vuurwerkverbod in te stellen.

Een anonieme Assum-inwoner: "Vorig jaar zijn we naar de burgemeester gestapt, omdat al diverse verordeningen rond waren om geen vuurwerk af te steken zoals in de buurt van het hertenkamp. Dit willen wij ook in de buurt van onze boerderijen. Een hond en kat binnen houden en enigszins te kalmeren is nog te doen, maar dat kan bij andere dieren zoals de vogels, paarden, koeien en andere boerderijdieren niet. Paarden bijvoorbeeld zijn vluchtdieren, raken in de stress en kunnen zich ernstig verwonden aan het hek of iets breken. De nervositeit van paarden is zelfs zo hoog, dat een kalmerend middel niet helpt. Vuurwerk is een traumatische ervaring voor ze, waar ze nog dagen last van kunnen hebben. "Wij zijn niet tegen vuurwerk en snappen dat dit erbij hoort. Vroeger had je een rotje en een vuurwerkpijl, tegenwoordig zijn het complete bommen. Bovendien is er veel bebouwing bij gekomen, zoals de Kleis en de Waldijk. Ik spreek niet alleen voor mezelf en onze paarden, maar uit naam van meerdere bewoners hier die ook andere dieren houden, zoals koeien en kippen. Voor de productie van melk en eieren heeft het afsteken van vuurwerk ook zijn weerslag. Onbegrijpelijk dat dieren- en milieuactivisten het hele jaar actief zijn in het beschermen van dieren en milieu. maar rond oud en nieuw alles even vergeten".

De bewoners van Assum vinden het begrijpelijk dat er commerciële belangen mee gemoeid zijn, maar "waarom kan er niet georganiseerd vanaf een centrale plaats buiten de bebouwde kom worden afgestoken? Niet alleen veiliger voor mens en dier, maar ook voor molens en boerderijen met rieten daken. De vuurwerkramp in Enschede was een mooie kans om het tij te keren. Wie draait er op voor de kosten als iemand zijn hand eraf schiet of blind raakt? Nee, het is veel veiliger om dit gecontroleerd te doen. Als we toch last hebben, hoop ik wel dat de politie langs komt; ze hebben het toegezegd. Zelf kunnen we namelijk niets doen zonder zelf gevaar te lopen. Wanneer je commentaar levert, loop je het risico een voetzoeker toegeworpen te krijgen"..

Vanaf 29 december kan er al vuurwerk worden gehaald. Gebruik je gezonde verstand en houd je aan de geoorloofde afsteek tijdstippen en de minimale afstand van 100 meter bij alle dieren. Op deze manier kunnen we hopelijk de schade, die de dieren oplopen door het afsteken van vuurwerk, beperken.

Familievoorstelling 'Scrooge'

Foto: Aangeleverd

ALKMAAR - In de kerstvakantie is bij Artiance de familievoorstelling 'Scrooge, een spookverhaal voor kerstmis' te zien. Deze komische en muzikale bewerking van de klassieker 'A Christmas Carol' van Charles Dickens wordt gespeeld op 27, 28 en 29 december door een speciale productiegroep van Artiance.

Op 1 oktober vonden de audities plaats en hieruit werd een groep van twintig getalenteerde, gemotiveerde jongeren en volwassenen samengesteld. Ieder weekend werd er onder leiding van Eva Stam en Nienke Groenewege hard gewerkt en met heel veel plezier gerepeteerd aan dit kerstverhaal. Het resultaat is in de kerstvakantie te zien. Artiance, Centrum voor de Kunsten wil ieder jaar een grote kerstproductie op de planken brengen. Dit jaar dus een bewerking van het bekende kerstverhaal in een geheel nieuw jasje.

Ebenezer Scrooge is een bittere, gemene, steenrijke en bovenal zuinige zakenman die niet gelooft in de kerstgedachte. Hij is er van overtuigd dat het één grote commerciële hype is en doet dus niet mee aan de onzin die kerstmis heet. Ook al betekent dit dat de hele stad hem veracht en zijn onderbetaalde medewerkers ook deze kerst weer op kantoor zitten. Maar dit jaar krijgt Ebenezer Scrooge bezoek op kerstavond, wat zijn visie op kerst wellicht zal veranderen…..Voorstellingen in de grote zaal van Artiance: 27 december 19.00, 28 december 15.00 & 19.00 uur en 29 december om 15.00 & 19.00 uur. Kijk voor informatie op: www.artiance.nl/agenda/

Artiance, Centrum voor de Kunsten, Canadaplein 3, Alkmaar

Kinderkerstfeest 'Kerst in Lego'

Kerststal van Lego Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op vrijdag 23 december om 18.30 uur is er in de Protestantse Kerk in Uitgeest (Castricummerweg 2) een kinderkerstfeest waarbij iedereen van harte is uitgenodigd. Wil je niet alleen maar kijken naar de levende kerststal en luisteren naar het kerstverhaal? Mee doen mag! Alle kinderen zijn welkom om verkleed als engel, herder of koning(in) te komen en mee te spelen in het kerstverhaal.

De kerk is tijdens dit feest sfeervol verlicht met allemaal kleine lichtjes. Tijdens de adventsperiode hebben de kinderen van de kindernevendienst de Kerststal nagebouwd van Lego. Dat heeft een aantal hele leuke en kleurrijke Kerststallen opgeleverd. Ook de verlichte Kerststal in de kerktuin zal er weer zijn en ook daar is Lego terug te vinden. Omdat dit een grote Kerststal is, zijn de dieren die hierin staan van Lego Duplo gemaakt. Alle Kerststallen zijn op de avond van het Kinderkerstfeest te bewonderen. Ook zonder (klein)kinderen bent u welkom dit feest met ons mee te vieren. De toegang is gratis en na afloop is er voor iedereen wat lekkers. Alle kinderen krijgen een leuke verassing mee naar huis. Voor meer informatie: nanette@baso.nl/0251-320035 www.kerkuitgeestakersloot.nl

Oliebollenwandeling rondom 'de Kruisberg'

IVN Midden Kennemerland organiseert op donderdag 29 december a.s. een prachtige winterwandeling rondom De Kruisberg. Wie na de kerstdagen zijn benen wil strekken en het mooie duinlandschap van Heemskerk wil verkennen is welkom. Natuurgidsen van IVN lopen mee om te vertellen over het landschap en de winterse flora en fauna.

Het duingebied bij Heemskerk wordt gekenmerkt door grote paraboolduinen en oude landbouwontginningen uit het einde van de 19e eeuw, met de boerderij 'de Kruisberg' als middelpunt. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur tot 2 uur. Het is leuk voor kinderen en hun (groot-)ouders, zolang de kinderen gewend zijn aan een stuk lopen en dat ook graag doen. Onderweg zorgen we voor een warm drankje en een overheerlijke oliebol. Geschikte (warme en waterbestendige) kleding is gewenst.

Aanmelden voor deze excursie kan door een email te sturen naar excursieivnmk@gmail.com onder vermelding van 'oliebollenwandeling' of via https://www.ivn.nl/afdeling/midden-kennemerland/activiteiten/oliebollenwandeling. Vertrek is om 13.00 uur vanaf het parkeerterrein aan de Achterweg/Oudendijk ter hoogte van Oudendijk 29 in Heemskerk. Kosten zijn € 6,50 per persoon, inclusief drinken en een oliebol, exclusief toegangskaart tot de duinen. Kinderen tot 12 jaar betalen € 4,-.

Uitgeest bedankt!

Henk en Corrie Heine Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Na ruim 110 jaar ambachtelijk schoenmaken sluiten Henk en Corrie Heine de deur van hun schoenmakerij Heine aan de Middelweg.

Van deze lange traditie heeft Henk een periode van 50 jaar voor zijn rekening genomen. Samen met Corrie vormde hij deze jaren het gezicht dat bij de meeste Uitgeesters welbekend is. Hun aanstaande vertrek als ondernemer uit Uitgeest is zeker niet ongemerkt voorbij gegaan: De aandacht die door plaatselijke pers, regionale bladen en televisie geschonken is aan de beëindiging van dit bedrijf dat drie generaties omvatte, heeft geleid tot een stroom aan bloemen en belangstelling van vele klanten, als dank voor de geboden service door Henk en Corrie.

Nu het zover is dat Henk en Corrie de deur van de schoenmakerij achter zich dichttrekken, achten zij de tijd gekomen om op hun beurt Uitgeest en de vele trouwe klanten te bedanken voor de geschonken klandizie en de plezierige wijze waarop zij er gewerkt en gewoond hebben. "Weliswaar sluit de deur van de schoenmakerij, wij blijven in Uitgeest wonen. Inmiddels volledig geworteld, maken wij met veel plezier deel uit van onze dorpsgemeenschap. Uitgeest bedankt! Wij wensen iedereen een fijne kerst toe en een voorspoedig 2017!"

Monsterkerstpuzzel

MONSTERPUZZEL MR0565

HORIZONTAAL:
1 menselijk, 6 toxine, 11 eenheid van kracht, 16 vreemde taal, 21 langwerpig rond, 23 als de Ieren, 24 vaatwerk, 25 lijfeigene, 26 lange levensduur, 29 stuwkracht, 31 balie, 32 drager, 34 fulltime eenheid (afk.), 35 rustbank, 37 hoofddoek, 39 halsdoek, 40 uitheems bier, 41 Oudnoorse verhalen, 43 bolwerk, 45 bovenste laag, 47 voornemen, 48 hervomd (afk.), 50 redelijkheid, 51 zwier, 53 gemeenschappelijke weide, 54 cyclus, 56 maaltand, 58 door middel van, 59 pardon, 61 kalm!, 62 muzikale eigenschap, 63 oosterlengte (afk.), 65 dokter, 67 damp, 69 onbedorven, 71 vol been, 73 belasting, 75 prachtig, 76 ieder, 77 vochtig, 78 schuifknoop, 79 inkomstenbelasting (afk.), 80 vogel, 82 geschift, 83 effen, 84 wet inburgering in Nederland, 85 Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (afk.), 86 schimpscheut, 87 achting, 90 uitroep, 93 geluid voor stilte, 95 prijzende woorden, 98 slimheid, 101 tweetal, 102 cijfer, 103 uitroep, 104 Grieks voorvoegsel, 105 dromer, 107 luisterlied, 109 bevelhebber der landstrijdkrachten (afk.), 110 schaakterm, 112 uitheems café, 116 stel, 119 sieraad, 122 zoet honinggebak, 125 uitgeput, 126 dicht, 127 inlichtingendienst, 128 uitsluiting, 129 zachtaardig, 131 United Nations (afk.), 132 bijwoord, 133 niet lang, 134 op leeftijd, 136 straat (Fr.), 137 slagwapen, 139 stad in Egypte, 141 gelofte, 142 beker, 144 bombastisch, 146 dyne (afk.), 147 kloosteroverste, 148 tijdperk, 151 streling, 154 nieuwe ster, 155 te zijner tijd (afk.), 156 handvat, 157 onbelangrijke film, 159 torenomgang, 161 lezing, 163 Frans voegwoord, 164 oud bankbiljet, 165 geluid van een klap, 166 oorlog, 168 telwoord, 170 zonderling, 172 verhindering, 173 zoetwatervis, 175 aanbieding, 176 pul, 178 en evenmin, 180 levenstocht, 181 mededogen, 183 zieke, 185 muzieksoort, 187 aanwijzend voornaamwoord, 188 verschiet, 189 bengel, 192 ambtenaar, 194 inlandse Afrikaanse taal, 195 begane grond, 197 schuilhoek, 198 drift, 200 dorp, 202 fat, 203 het roeren van een cocktail, 204 reinigingsmiddel, 206 kortschrift, 207 frisheid, 208 eb, 209 tafelbediende, 210 vleeshouwer.

VERTICAAL:
1 vormelijk, 2 modevolger, 3 Romeinse groet, 4 wezen, 5 voetpunt, 7 kiemcel, 8 opschudding, 9 vogel, 10 kwestie, 12 gebeurtenis, 13 groei, 14 afstamming, 15 trekdier, 16 aframmeling, 17 mast, 18 voorzetsel, 19 landing, 20 onvermurwbaar, 22 gebladerte, 25 land, 27 staat in de VS, 28 Engelse aanspreekvorm, 30 hectoliter, 31 decagram (afk.), 32 succes bij het flirten, 33 noords zoogdier, 36 houtsoort, 38 mannetjesvarken, 39 vaargeul, 42 zangstuk, 44 uit elkaar, 46 oude Spaans munt, 47 haarstukje, 49 afmatting, 51 roeivaartuig, 52 aspotje, 54 koninkrijk, 55 nader overeen te komen (afk.), 57 zwaar en sterk, 59 schuimwijn, 60 Chinees begrip, 62 reeks, 64 land in Azië, 66 korte kous, 68 insect, 70 in afschrift aan (afk.), 71 soort belasting, 72 bruto binnenlands product (afk.), 74 vreemdenhaat, 79 in buitengewone dienst (afk.), 81 keerpunt, 85 kunstenaar, 88 droogoven, 89 zo, 91 riviervertakking, 92 voorraad, 94 keer dat geijkt wordt, 96 buiten de lijn, 97 bijwoord, 99 uitroep, 100 dopingproduct, 106 koffie (barg.), 108 spijker, 111 bedrag, 112 voorbelasting, 113 ijzeren mondstuk, 114 vertegenwoordiger, 115 zweer, 116 muzieksoort, 117 meubelstuk, 118 duivelsrog, 120 schaap, 121 nu, 123 arrogantie, 124 Frans departement, 130 muzikale term, 133 bak, 135 uitvaardiging, 136 islamistische vastenmaand, 137 vreemde munt, 138 babydoek, 139 omslag, 140 Griekse drank, 141 plaats in Gelderland, 143 marionet, 144 stoot, 145 dam, 147 puntig steekwerktuig, 148 van dezelfde kleur, 149 Republik Indonesia (afk), 150 indien, 151 Duitse televisiezender, 152 riviertje bij Utrecht, 153 traag, 156 deskundige, 157 muurstang, 158 Mountain Bike (afk.), 159 dimensie, 160 glad afhangend, 162 mythologische godheid, 164 nieuwsverspreiders, 165 geldstraf, 167 lampzwart, 169 naarling, 171 natuurbeschermer, 172 zwemkleding, 173 veerboot, 174 geslepen, 176 coiffure, 177 beschadigde vrucht, 179 huishuur, 181 rangtelwoord, 182 prul, 183 onderbreking, 184 drietal, 186 schaakstuk, 188 goser, 190 voor elkaar!, 191 reeds, 193 beklemming, 196 hoeveelheid, 197 opdracht, 199 bijwoord, 201 erfelijkheidsdrager, 203 Saudi-Arabië (afk.), 205 per expresse (afk.).

De donkerste dagen voor Kerst zijn aangebroken. Heel gezellig, maar ook druk. Daarom deze puzzel, om even lekker te ontspannen bij kaarslicht en de warme kachel. Bovendien zijn er weer mooie prijzen te winnen.

De prijzen:

  • Twee familiespellen t.w.v. € 17,50 te besteden bij Marskramer Siro
  • Twee cadeaubonnen t.w.v. € 10,- te besteden bij Boek- en kantoorboekhandel Schuyt en Mooier Dan.
  • Twee cadeaubonnen t.w.v. € 7,50 te besteden bij Monkey Town.
  • Drie cadeaubonnen t.w.v. € 25,- beschikbaar gesteld door Keurslager Dick Kok, Restaurant Klaas en BeauZen.
  • Mandje wijn t.w.v. € 45,-. Keuze uit Port, Moscato, Rood, Wit, Rose, Bordeaux bij Vreeburg 2.0.
  • Een groot spijsbrood, Oudhollandse tulband en een pak Uitgeester koffie bij Bakkerij Putter.
  • Twee keer een bezoek aan een Nieuwjaarsconcert op 4 januari t.w.v. € 34,50 per kaartje, inclusief 1 drankje.

Er is in het diagram onder de puzzel na overbrenging van de gevraagde letters een slagzin te lezen. Vul de oplossing en uw gegevens in en stuur deze vóór 30 december 2016 naar De Uitgeester, p/a Populierenlaan 27, 1911 BJ in Uitgeest. Of scan uw oplossing en mail dit naar marketing@uitgeester.nl.

De Uitgeester maakt de winnaars in het nieuwe jaar bekend.

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:

Nieuws van de Bridgeclub

Door Paul Wijte

Naast bridgen mag ik ook graag koken. Niks Haute Cuisine, gewoon lekker eten, maar wel 'zonder pakjes of zakjes', de smaak regisseren we zelf wel. In veel van mijn kooksels zit knoflook, en ook altijd wel ui.

Een paar jaar terug heb ik van een professionele kok geleerd hoe je eenvoudig een ui snippert. Wat je daar in ieder geval voor nodig hebt is een goed koksmes, dat ook nog eens scherp is. Dus ik, rats, rats, rats met het mes langs het aanzetijzer voor een mooie scherpe snede. En dan, punt van het mes op de snijplank en tchop, tchop, tchop snijden maar, totdat ik toch net iets te rap ging en het topje van mijn pink mooi glad meesneed. Alsof er een mes door mij heen ging! En dat was natuurlijk ook zo! Bloeden als een rund, twee weken pijn en last, litteken op mijn pink en in mijn geheugen. Moet je maar geen scherpe messen gebruiken als je er niet mee om kunt gaan. Toch?

Zou dat ook het geval zijn met de Muiderberg-conventie? Goed toegepast, en vooral met goede onderlinge afspraken, kun je het spel van de tegenpartij er behoorlijk mee ontregelen, met de kans dat je zelf in een aardig contract terecht komt. Je mag dan 1 down gaan maar dat levert minder minpunten op dan dat de tegenpartij in de goede manchefit zit. Muiderberg was voor ons deze avond op twee wijzen profijtelijk: de ene tegenstander sneed zich, als met het koksmes, in de eigen vingers en belandde in het verkeerde contract dat 3 down ging, en bij een ander spel moest de tegenstander 'een ui snipperen maar had geen mes' dat wil zeggen, opende geen Muiderberg, waardoor wij in het goede contract kwamen. Memoreren wij nog even dat de B-lijn les heeft gekregen van Jan Meijer. Weer eens overgekomen uit Spanje, speelde hij samen met Corrie Nijsen de sterren van de hemel, eindresultaat de hoogste score van de avond met ruim 64%; zijn Navidad is 'muy bien'. Wij gaan het koksmes maar eens gebruiken om het kerstmaal voor te bereiden en namens de bridgeclub wensen wij iedereen een 'Feliz Navidad!'

A-lijn 1 Hans Wijte-Paul Wijte 62,15% 2 Carien Willemse-Jaap Willemse 57,64% 3 Tineke Ligthart-Eric Molenaar 55,21% B-lijn 1 Jan Meijer-Corrie Nijsen 64,17% 2 Annie Bleeker-Ina Woerden 58,75% 3 Riet Schafgans-Leo Tromp 57,50% C-lijn 1 Jan Sinemus-Wim Weber 60,94% 2 Jac Sintenie-Piet de Wildt 57,81% 3 Jan Goeman-Henk Zwaan 57,29% D-lijn 1 Wil van der Pol-Ank van der Eng 62,85% 2 Jan van den Booren-Eddy Jansen 56,60% 3 Nel van Bergen-Karel Romkes 53,47% 3 Riny van Wijk-Anton van Wijk 53,47%

Wethouder Tromp bij start platform gehandicaptensport

de Stentor

UITGEEST/ALKMAAR - Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook erg leuk om te doen. Een handicap hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten of te bewegen. Fonds Gehandicaptensport wil door middel van de website en de app 'Uniek Sporten' ervoor zorgen dat nog meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen. Regio Alkmaar sluit zich als eerste regio in de kop van Noord-Holland aan bij dit unieke platform. Maandag 12 december was wethouder Antoine Tromp aanwezig bij de 'lancering' van de website www.unieksporten.nl tijdens een aangepaste sportdag in sportcomplex De Meent in Alkmaar.

Al gedurende meerdere jaren investeren Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo in een regionaal samenwerkingsverband voor wat betreft het aangepast sporten. Vanuit de overheid worden de regionale samenwerkingsregio's gestimuleerd zich aan te sluiten bij het platform 'Uniek Sporten'. Dat presenteert zich in een website en een app die het beschikbare aanbod voor de doelgroep 'aangepast sporten' helder en overzichtelijk in beeld brengt. Het regionale aanbod is voor dat doel opnieuw geïnventariseerd en in de database (over)gezet.

Bij de lancering in sportcomplex De Meent hielden docenten en studenten van de opleiding Sport & Bewegen van het Alkmaarse Horizon College een sportief uitje voor meer dan 50 cliënten van Stichting De Waerden. Zo konden de cliënten schaatsen, zaalsporten beoefenen en trampolinespringen.

Goed begin schaatsseizoen Wesley Hollenberg

Wesley Hollenberg Foto: Aangeleverd

UITGEEST/HOORN - Het schaatsseizoen 2016-2017 is alweer in volle gang, de start hiervan was voor de 17-jarige Uitgeester Wesley Hollenberg zeer goed, in het vernieuwde Thialf heeft hij zijn pr's op de 500 meter aangescherpt naar 39,55 de 1500 meter naar 1.56,20 en op de 3000 meter naar 4.04,02. Met de laatste tijd had hij een directe plaatsing voor het NK afstanden 3 km op zak. Deze werd zaterdag 3 december gereden in Enschede. Helaas voor Wesley eindigde hij net naast het podium, op een vierde plaats.

Afgelopen weekend is de selectie ronde voor het NK Allround begonnen, met de gewestelijke kampioenschappen welke werden gehouden in Hoorn. Zaterdag stonden de 500 en 1500 op het programma, helaas viel Wesley op de eerste afstand, wel een tijd neergezet, maar met een dusdanige achterstand dat hij niet meer bij de eerste 30 kan komen om zich te plaatsen voor de regio's, wat de volgende ronde is. Op de 1500 meter wist hij zich goed te herpakken, en zette een 10 de tijd neer op deze afstand.

Na een goede nachtrust en lekker tacxen de volgende ochtend, alle spieren weer goed los kunnen maken, en geen blessure opgelopen door de val. Op naar de 3 km. Door de lage klassering (34ste van de 40) moest hij al in de eerste omloop starten, met een tijd van 4.11,41 zette hij een scherpe tijd neer waar menige tegenstander niet aan kon komen. Pas in de laatste oploop waren er twee rijders sneller, waardoor Wesley een bronzen medaille mocht ontvangen. Nu is het even afwachten, hopen dat hij een aanwijsplek krijgt, waardoor hij aan de regio selectie wedstrijden mag meedoen, welke op 7 en 8 januari gereden worden in Hoorn en Den Haag. Maar eerst zal er een trainingskamp in Erfurt op het programma staan van 27 december tot en met 3 januari, waarbij ook nog 2 wedstrijddagen gehouden worden.

Nieuwjaarsduik bij het Zwaansmeer

Wie durft? Gerrit Bus

Om het Nieuwe Jaar goed te beginnen, zou je eigenlijk een nieuwjaarsduik moeten nemen! Op zondag 1 januari kunnen stoere Uitgeesters dit doen tijdens de Nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer. De warming-up voor dit evenement is in handen van http://Liefting Fit, die het afgelopen seizoen al diverse, sportieve activiteiten in het zwembad organiseerde. Na afloop zijn er warme dranken en happen te bestellen. Het begint om 14.00 uur.

Alvast wat tips: zet een muts op! En heb je het snel koud, smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak. Trek direct na de duik slippers of schoenen aan. De nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer wordt wederom georganiseerd door http://Stichting Zwembad De Zien.

Hoogvlieger Tibor Zwaan

Door: Ton Kramer

AKERSLOOT - Tibor Zwaan uit Egmond aan Zee heeft donderdagavond in de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup in Akersloot laten zien geen eendagsvlieg te zijn. Evenals vorige week op Sportcomplex de Cloppenburgh was Tibor Zwaan van begin tot einde heer en meester.

Hoewel het nog niet tot een echte confrontatie is gekomen tussen Henk Verdonk junior en Zwaan, vorige week lek en nu afwezig, wordt er toch wel uitgekeken naar een rechtstreeks duel. Al vrij snel had Tibor Zwaan zich na de start opgewerkt naar de kop van de groep waar hij stuitte op Wim Verdonk (Egmond aan de Hoef), Vincent Beentjes uit Castricum en Uitgeester Wilfred Knegt. Nadat Knegt en Beentjes zich aanvankelijk nog konden mengen in de strijd om de leiding, werd het al snel duidelijk dat zij tekort kwamen en het op een treffen tussen Wim Verdonk en Tibor Zwaan zou uitlopen. Tot een echt gevecht kwam het niet doordat al gauw bleek dat Wim Verdonk een gewillige prooi werd voor de sterke Egmonder en gemakkelijk de winst pakte.

Uitslag: 1. Tibor Zwaan Egmond aan Zee 2. Wim Verdonk Egmond aan de Hoef 3. Wilfred Knegt Uitgeest 4. Vincent Beentjes Castricum 5. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan de Hoef

Maar longkanker, dat is toch iets voor oude mannen?

Vincent Bloothoofd Aangeleverd

AKERSLOOT – Vincent Bloothoofd (46) begon al op zijn veertiende met roken. Bijna dertig jaar later is Vincent herstellende van longkanker en van een zware en bijzondere complexe operatie.

"Een pakje Barclay kostte toen maar 3,65 gulden. Een lekker gezond sigaretje, werd er toen gezegd." Roken was slecht, dat was bij Vincent bekend. Maar longkanker was 'iets voor oude mannen'. Toen Vincent een paar maanden geleden foto's zag van zijn laatste operatie, schrok hij enorm.

In januari 2015 kreeg Vincent voor het eerst last van zijn rechteroksel, zijn rug en zijn arm. Het was hardnekkige zenuwpijn, geen enkele pijnstiller hielp. Op de röntgenfoto's, echo's en andere testen was niks te zien. Vincent was aan de ene kant gerustgesteld, maar waar kwam die pijn dan vandaan? De CT-scan kwam met het antwoord: kanker. In de longtop van Vincent, tegen zijn rug- en nekwervels aan, zat een pancoasttumor. Alles viel op zijn plaats. Dat de tumor tegen zijn zenuwen aandrukte, veroorzaakte zijn pijn. "Ik dacht dat ze het over een ander hadden, toen het nieuws mij verteld werd."

Vincent kreeg vierentwintig dagen achter elkaar een uur chemo, een uur rust, en dan de bestraling. "Het was zwaar, maar het viel mee. Nadat ik voldoende hersteld was, ging ik onder het mes. Een heel team van chirurgen van het VU was twee volle dagen met mij bezig. Het was een enorm heftige operatie. Mijn longtop en twee nekwervels zijn verwijderd en vervangen door een titanium bouwwerk in mijn nek." De revalidatie zou een jaar duren, maar dat gaat Vincent niet redden. Het jaar is inmiddels verstreken en nog steeds is een deel van zijn rug en torso gevoelloos. Ook mag hij maar twee kilo tillen. "Ik kan je vertellen: dat zijn weinig boodschappen", vertelt Vincent.

Omdat Vincent zelf nog niet kan doen wat hij zou willen doen, helpen zijn kinderen hem mee met de zware dingen in huis. Zijn twaalfjarige dochter helpt al met de was en maakt regelmatig schoon. Ook heeft hij een zoon van vijftien die helpt met zware boodschappen. "Het zijn allebei toppers." Ook heeft Vincent een opmerkelijke positieve mindset. Zijn dagen bestaan momenteel grotendeels uit revalideren, wat enorm langzaam gaat voor zijn gevoel. "Het gaat soms een stap vooruit maar ook regelmatig weer een paar stapjes achteruit." Verder heeft Vincent nog last van pijn en naweeën van de chemo's. Hij ziet ondanks alles zijn toekomst positief. "Het belangrijkste is je gezondheid."

De röntgenfoto van Vincent. Aangeleverd

De boodschap die hij aan de jeugd of ieder ander meegeeft die begint met roken: "De kans bestaat dat je over dertig jaar, of misschien wel eerder, er net zo bij ligt als ik toen op die operatietafel. En dan heb je nog mazzel, want de meeste mensen met longkanker komen te overlijden." Dat hij hiervan geleerd heeft, is duidelijk. Vincent houdt zich daarom momenteel bezig met het ontmoedigen van roken bij kinderen.

Tekst: Ilse Bloemendal

FEITENTABEL

- In Nederland sterven elk jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, de helft hiervan haalt zijn pensioen niet.
- Bijna alle rokers van nu begonnen voor ze 18 jaar oud waren.
- Elke dag beginnen ruim 120 Nederlandse kinderen met roken
- De tabaksindustrie ziet elke jongere als een potentiële nieuwe klant en schuwt geen enkel middel om de jeugd aan het roken te krijgen.
- Sigaretten bevatten ongeveer 70 stoffen waaronder rattengif, verfverdunner, nagellakremover, een hoestonderdrukkend middel en zelfs (zoete) smaakstoffen om de smaak minder vies te laten zijn.
- Na een jaar roken wordt de DNA structuur al onomkeerbaar aangetast is laatst aangetoond.
(Bron: Sick of Smoking)

FC Uitgeest wint en blijft ongeslagen

Bakkum en Krookspeler van de week: Jorn Brouwer Foto: Marianne Jonker

Belangrijk? Niet echt natuurlijk. In Aleppo schrijft de geschiedenis wederom een verhaal van burgers die gemangeld worden in een conflict tussen grootmachten. DJ's sluiten zich op in een Glazen Huis om zo geld in te zamelen, omdat er delen van de wereld zijn waar longontsteking bij kinderen onder de vijf jaar duizenden slachtoffers per jaar maken en in de persoonlijke kring is er altijd wel iemand ernstig ziek of erger nog zijn ons mensen ontvallen.

Toch denk je daar even niet aan als op zondagmiddag "jouw cluppie" met 2-0 van De Kennemers wint. Dan ben je blij en trots op het geel en groen, deel je high fives uit en is de sfeer in bestuurskamer en kantine uitbundig. Even is er niets anders en dat is ook goed. FC Uitgeest moest het vandaag doen zonder de geblesseerde Emiel Sinnige en de geschorste Augustine Yeboah. Tinus Putter en Jordy Duijn waren hun vervangers. Veel maakt dat niet uit omdat het te spelen systeem onder trainer Florian Wolf altijd hetzelfde blijft. De wedstrijd kende bijna een spectaculaire opening want een jagende Jordy Duijn bracht al na twintig seconden keeper Davidson van de Kennemers (ex-FC Uitgeest) in de problemen na een rare stuiter van de bal.

De thuisploeg liet er geen gras over groeien. Met gevarieerd aanvalsspel werd de Beverwijkse ploeg, die de laatste weken aan een opmerkelijk goede serie bezig waren, onder druk gezet. Toch waren het de gasten die het dichtst bij een treffer waren. Een voorzet werd door de veel scorende spits Adrichem steenhard ingekopt maar gelukkig was doelman Sven Koning op zijn post. In de 31e minuut kwam dan toch de verdiende voorsprong. Een fraai aangesneden voorzet van Kick Smit werd met het hoofd verlengd door de, zoals zo vaak dit seizoen, precies op de juiste plaats staande Jorn Brouwer die de bal keurig met het hoofd verlengde. 1-0. Vier minuten later deed hij het weer. Ditmaal ging er een fout van de Beverwijkse verdediging aan vooraf. Koelbloedig schoot de man in vorm de bal vanaf zestien meter via de paal in het door Davidson half verlate doel. 2-0. Jammer was dat dezelfde Jorn Brouwer drie minuten later een opgelegde kans op 3-0 niet verzilverde. Het zij hem vergeven.

In de tweede helft probeerden de Beverwijkers wat terug te doen maar het was toch FC Uitgeest dat verreweg het meeste gevaar bleef stichten. Maar ondanks grote kansen voor o.a. Lester Half en wederom Jorn Brouwer bleef de 2-0 op het scorebord staan. Bij De Kennemers vloeiden langzaam de krachten weg en de sterke verdediging van FC Uitgeest gaf, onder andere door het vandaag sterk spelende duo Stan Vrouwe en Paul Groen, niets meer weg. Zo was er de ontlading na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Meijer. FC Uitgeest winterkampioen en met vier punten voorsprong op West Frisia ongeslagen de winterstop in. Dat is lang niet gebeurd. Volgens goed ingelichte bronnen was het laatste team dat dat lukte het zaterdag 1 team van VVU in het seizoen '82/'83. Oudgedienden Ruud Colette en Gerrit Idema koesteren dat moment nog steeds.

Zo, nu maar weer terug naar de realiteit van de aankomende kerst. Denkt u tegen die tijd vooral aan wat anders dan voetbal. Schuif aan met uw dierbaren op het kerstdiner en bedenk dat er altijd licht is in de duisternis. De Afvallende Bal wenst u hele goede kerstdagen en een voorspoedig maar vooral gezond 2017.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Marchena, Vrouwe, Groen, de Jong, Smit, Putter, Olgers, Smit (71e Koedijk), Brouwer, Half, Duijn (85e Post)

Florian Wolff ook in 2017-2018 hoofdtrainer van FC Uitgeest

Florian Wolff Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - De jonge ambitieuze trainer Florian Wolff heeft zijn contract met FC Uitgeest met 1 jaar verlengd.

Wolff heeft afgelopen half jaar laten zien dat hij in staat is spelers beter te maken, momenteel staat FC Uitgeest aan kop in de 2e klasse A. De ambities van FC Uitgeest en Wolff komen overeen. Wolff heeft vorig jaar bewust voor een dorpsclub als FC Uitgeest gekozen om zich te ontwikkelen als trainer. Vanuit zijn achtergrond als jeugd trainer van een BVO voegt hij ook andere inzichten aan FC Uitgeest toe, zodat het spreekwoordelijke mes aan twee kanten snijdt.

Aankondiging LCP scholenbasketbaltoernooi

UITGEEST - Met het uitzwaaien van Sint en kornuiten vervolgt december haar weg richting het einde van het jaar. Op verschillende Uitgeester basisscholen zijn de ramen versierd met kleurige winterse kunstwerken en in veel woonkamers prijkt de kerstboom al in volle glorie.

Nu brengt deze laatste maand van het jaar - naast alle feestdagen - ook nog een andere festiviteit met zich mee. Zoals velen inmiddels weten, organiseert basketbalvereniging Lake City Players in de kerstvakantie traditiegetrouw een basketbaltoernooi voor alle zevende- en achtste groepers van de basisscholen in Uitgeest. Dit jaar is vrijdag 30 december de dag waarop alle scholen de sportieve strijd met elkaar aan zullen gaan op de basketbalvelden van Sporthal De Zien. Van 10.30 uur tot ongeveer 16.00 uur nemen de teams het, onder de bezielende leiding van leden en vrijwilligers van de basketbalclub, tegen elkaar op. Ook dit jaar zijn alle ouders, opa's en oma's, leerkrachten en vrienden weer van harte welkom om hun team naar de overwinning toe te juichen. Graag tot ziens op 30 december!

Namens de jeugdcommissie van Lake City Players, Claudia Visser

Programma OSU Radio

Programma's
Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Chantal Mallet – Week update.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 17.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Country Train.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22:00 Dennis Lute – Ja Heerlijk, het is Woensdag.
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2e & 4e donderdag Schoolradio).
13.00 – 17.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 24.00 OSU – Dance Night

Zaterdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 16.00 Richard Schmitt -Infomagazine.
16.00 – 18.00 OSU Nonstop
18.00 – 20.00 Mirte Kaan & Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester-gezelligheid en lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken, te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie tehelpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Ter inspiratie: Doe het eens anders met Kerst...

Vandaag de dag is onze mobiele telefoon vaker niet dan wel een hotline naar de rest van de wereld. De smartphone informeert, entertaint, organiseert de agenda en bovenal, we blijven verbonden. Bijna drie op de vier Nederlanders ergert zich bij een kerstdiner aan tafelgenoten, die steeds hun telefoon pakken tijdens het eten, al is het alleen maar om foto's te maken van de prachtig gedekte tafel. Alhoewel deze online verbinding in alle opzichten geweldig is, duwt het ook de aandacht naar degenen om ons heen en de dingen die ertoe doen naar de achtergrond. Dus leg het apparaat eens weg en geef de aandacht en liefde aan de mensen direct om je heen. Het enige belangrijke cadeau dat je daadwerkelijk aan iemand kan schenken, is onvoorwaardelijke aandacht, dat vandaag de dag erg zeldzaam lijkt. Verzamel je moed om je telefoon weg te leggen en nodig familie en vrienden uit om dit ook eens te doen. Fijne feestdagen!

Jac. P. Thijsse College brengt geld bijeen voor Serious Request

CASTRICUM - Op vrijdag 23 december zal de grote hal van het Jac. P. Thijsse College van 10.30 tot 12.15 uur veranderen in een markt en de aula van het hoofdgebouw in een heus theater. Terwijl u van al dit leuks en lekkers mag genieten, zijn de leerlingen uit de derde klas fanatiek bezig voor Serious Request in sporthal De Bloemen of bij Ben Rietdijk. Door middel van gesponsord sporten, dragen onze derde klas leerlingen ook hun steentje bij.

Heb jij wel eens twee uur aan bootcamp, dancing, darten, spinning of soccer gedaan? Ga er maar aanstaan. Ben Rietdijk Sport stelt zijn spin zaal en instructeur gratis beschikbaar, ook verzorgen zij geheel belangeloos Serious bootcamp voor 70 leerlingen. Sportcentrum De Bloemen laat de leerlingen gratis een Serious darttoernooi houden. Juvat Dance Academy in Zaandam verzorgt de Serious Dancing lessen. Een superactie waar het Jac. P. Thijsse College blij mee is!

Wie binnen komt lopen bij het Jac. P. Thijsse College waant zich op een vrijmarkt (gratis entree). Bezoekers kunnen bij kraampjes allerlei artikelen kopen, die door leerlingen zijn gemaakt: kaarten, marsepeinen figuurtjes, armbandjes, kettingen, sleutelhangers, magneetjes, enz. en er zal veel muziek ten gehore worden gebracht. Tevens hebben de leerlingen zich ingezet om voor de inwendige mens te zorgen: tosti's, hotdogs, wafels, hartige taarten, kerstkransjes, appeltaart, thee, koffie, smoothies en warme chocomel met slagroom en dit alles tegen een kleine vergoeding voor Serious Request. De aula wordt voor deze gelegenheid omgetoverd in een theater waar de brugklasleerlingen twee keer de voorstelling 'De Leeuwenkoning' gaan neerzetten (10 uur en om 12 uur). Er zijn kaartjes voor € 2,- aan de deur te koop.

Iedereen is welkom en het is te hopen dat de leerlingen, door de verkoop van zelfgemaakte artikelen en via andere leuke acties, veel geld ophalen voor het goede doel: Serious Request.

Vieringen RK Parochie

Vrijdag 23 dec.:         GEEN VIERING in Geesterheem.
Zaterdag 24 dec.: 14.30 uur Kerstviering in Geesterheem m.m.v. 'die Geesterzangers.'
                                18.00 uur Kinderkerstviering.
                                21.00 uur Nachtmisviering m.m.v. Sound of Life.
Zondag 25 dec.         1e Kerstdag: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo; na afloop is er koffiedrinken in de Klop.
Maandag 26 dec. 2e Kerstdag:10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.
Woensdag 28 dec.: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 30 dec.:         19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zaterdag 31         Oudejaarsavond: 19.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.
Zondag 1 januari        Nieuwjaarsdag: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo. Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Klop.

Extra mededeling: Op nieuwjaarsdag gaat de kinderkerk niet door, dit wordt 8 januari.

De kerststal bezichtigen
De vrijwilligers van de O.L.Vrouwe Geboorte Uitgeest aan de Langebuurt hebben de prachtige kerststal weer van zolder gehaald. Zoals elk jaar worden de oude beelden door vaste vrijwilligers uitgestald. Het is echt de moeite waard om deze kerststal te komen bezichtigen van 13 december t/m 6 januari 2017. De kerk is van maandag t/m zaterdag van 09.00-15.00 uur open. Komt u gerust langs met uw kinderen of kleinkinderen. Op onze website: www.rkparochie-uitgeest.nl. kunt u alle (verdere) informatie vinden, zoals het maandprogramma van de vieringen.

Het secretariaat is te bereiken op werkdagen van 09.15-12.00 uur. Buiten kantooruren en voor contact met een priester zijn wij ook bereikbaar op dit nummer en krijgt u een telefoonnummer van degene die u verder kan helpen. Pastorie 0251-312331.

Mooie feestdagen en een gezond en gelukkig 2017!

Programmawijziging 251tv

251tv, televisie voor de regio twee-vijf-een, is te bekijken via YouTube, Facebook,
Twitter en Ziggo Kanaal 42 (digitaal) of Kanaal 45 (analoog).

Sinds kort is er een wijziging in de programmering:

19.00 uur Nieuws uit de regio
20.00 uur Muziek & Entertainment
21.00 uur Informatie & documentaires
22.00 uur Herhaling bovenstaande uitzendingen

Kerstprogramma Akersloot

AKERSLOOT - Wederom zal Akersloot weer in volop gezelligheid worden gedompeld tijdens de kerstperiode. Café De Vriendschap zorgt voor een aantrekkelijk programma voor jong en oud.

Het begint bij menig bezoeker vast en zeker al weer te kriebelen...de kerstvakantie staat weer voor de deur, dat betekent natuurlijk vlotbruggen in Café De Vriendschap. Het vlotbruggen start op vrijdag 23 december om 15.00 uur en zal eindigen op zondag 8 januari. Drie geldprijzen staan ter beschikking voor de winnaars. Tevens zullen de dagprijzen (paling, bier, taart en chocolade) worden uitgereikt.

Nu al een traditie: de jaarlijkse kerstdrive in De Vriendschap. Dit jaar vindt de kerstdrive plaats op vrijdag 23 december 2016. Een drive waarbij u kunt klaverjassen en keezen. Alle deelnemers vormen samen weer een zaal vol gezelligheid. Aanvang Keezen 19.00 uur en Klaverjassen om 19.30 uur. Tevens is er een super Kerst Loterij.

Het gaat nog even door: op vrijdag de 23e met de Serious Request Kersttrui Run. Trek je 'foute' kersttrui aan en ren of wandel mee voor het goede doel. Start om 19.00 uur op het Wilhelminaplein in Akersloot.

Gezellig in de kerstvakantie met vrienden, familie of collega's een avondje uit? Speel mee met de Oliebollenquiz op donderdag 29 december. Test je kennis van de belangrijkste gebeurtenissen van 2016 en je algemene muziekkennis aan de hand van vele muziekfragmenten. Rick Jongeneel zal deze avond op het podium staan om jullie een super leuke avond te bieden. Geef je nu op met je team!

Zondag 8 januari sluiten wij de kerstperiode af met de gratis en vrij toegankelijke Rock & Roll Nieuwjaarsparty. Vanaf 15.00 uur bent u van harte welkom om te swingen op Rock & Roll muziek. Na afloop van de party kunt u aan de bar een heerlijke dagschotel bestellen.

Opgave voor alle evenementen via: info@vriendschapakersloot.nl of telefonisch: 0251-312866.

Kerstviering in de R.K. Kerk

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op kerstavond, zaterdag 24 december, is er om 18.00 uur een gezinsviering in de katholieke kerk aan de Langebuurt. Het wordt een eigentijdse dienst vol licht en warmte, inspirerende woorden en prachtige kerstliedjes. Een sfeervol begin van de kerstdagen.

Tijdens de viering spelen kinderen het kerstverhaal en vormen zo een levende kerststal op het altaar. Alle kinderen kunnen hieraan meedoen. Lijkt dit je leuk? Kom dan verkleed als herder of als engel en meld je achter in de kerk aan. Bij binnenkomst liggen er kerstballen van papier. Op de achterkant van de bal mag een kerstwens worden geschreven. Een persoonlijke wens of een wens voor wereldvrede, alles kan worden opgeschreven. Vóór in de kerk staat een kerstboom, daar komen alle ballen in te hangen. Tijdens de kerstviering bidden we samen voor alle wensen en intenties uit de boom. De kerk heeft al jaren een prachtige grote kerststal. Aan het eind van de viering leggen we daar het beeld van kindje Jezus in de kribbe neer. Zo symboliseren we dat kerst begonnen is; dat Jezus is geboren!

Na de viering blijft de kerk open, zodat er alle tijd is om de beelden van de prachtige stal in de kerk te bewonderen. Iedereen is van harte welkom bij deze gezinsviering!

Kerkdiensten van de protestantse kerk Uitgeest-Akersloot

1-1 Akersloot Hr. Stark
Hr. H.Kelder Nieuwjaar

8-1 Akersloot ds. B. Appers Hr. v.d. Burgt
Hr. Boer Hr. Boer Mw. M. Kroon